PDA

View Full Version : Αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης

Drumsick
14-05-2014, 21:46
Θυμάμαι κάποτε, όταν ήθελες να βρεις δουλειά, άνοιγες μια χρυσή ευκαιρία και μέσα σε μια βδομάδα το πολύ, έβρισκες κάτι συμπαθητικό στην περιοχή που σε ενδιέφερε.
Την τελευταία φορά που αναζήτησα με αυτόν τον τρόπο εργασία, χαλαρά μεν αλλά συνεχόμενα για κάνα 6μηνο, πήρα τ'αρχίδια μου.
Θα μου πείτε, thank you captain obvious, στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει ανεργία και αυξημένος ανταγωνισμός.

Ο προβληματισμός που προσπαθώ να εκφράσω όμως, δεν στέκεται σε αυτό. Βλέπω γύρω μου ανθρώπους ανέργους και παραιτημένους εδώ και χρόνια, βλέπω όμως και αρκετούς να εργάζονται ή ακόμα και να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι μετά από καιρό και τελικά να βρίσκουν κάτι αξιοπρεπές. Ξεφυλλίζοντας όμως τις χρυσές ευκαιρίες, βλέπω κυρίως σαπίλα και μιζέρια, υψηλές απαιτήσεις για μισθούς πείνας και θέσεις της πούτσας. Αναρωτιέμαι λοιπόν, έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που αναζητά και προσφέρει ο κόσμος εργασία?

Ποια είναι η δική σας εμπειρία και εικόνα από γνωστούς και φίλους πάνω στην αναζήτηση εργασίας? Έχει κατά τη γνώμη σας βελτιωθεί ή επιδεινωθεί (ή παραμείνει στάσιμη) η κατάσταση σε σχέση με πριν από 2 χρόνια? Έχει έρθει επιτέλους αυτή η ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διατυμπανίζεται παντού? Παρατηρείτε να βρίσκει ο κόσμος πιο εύκολα δουλειά? Παρατηρείτε να ψάχνει με διαφορετικούς τρόπους? Μέσω βυσμάτων ή γνωστών ή door to door πχ?
Πείτε γενικά ιστορίες.

Sotos_The_Tequiler
14-05-2014, 22:35
ανάπτυξη:

http://i.imgur.com/26AOpFB.png

Parasight
14-05-2014, 23:18
Μιλώντας από την πλευρά της πολιτείας (ποιας;; ) και βλέποντάς τα από πρώτο χέρι καθημερινά, τα πράγματα είναι επιεικώς τραγικά. Αποκορύφωμα βέβαια τα "πεντάμηνα" που είχαν προκηρυχθεί το χειμώνα (4 διαδοχικές προκηρύξεις από Οκτώβριο έως Νοέμβριο 2013) και τα οποία έτυχε να χειρίζομαι προχωπικά. Πλήρης απασχόληση σε ΟΤΑ και δημόσιους φορείς γενικότερα με μέγιστο μισθό 490€ (μέγιστο γιατί οι ωφελούμενοι δεν έχουν δικαίωμα άδειας και αν χρειαστεί να λείψουν για οποιονδήποτε λόγο οι άδειες είναι άνευ αποδοχών:!: Επίσης, σε φορείς εκπαίδευσης άνευ αποδοχών είναι επίσης και οι σχολικές αργίες:!::!:). Όλα αυτά για 5 μήνες, ήτοι σημαίνει όχι δικαίωμα για ταμείο ανεργίας μετά. Κοροϊδία πραγματικά, ώρες-ώρες ντρέπομαι να λέω στον κόσμο τα "προγράμματα" που τρέχουν. Όπως και το ξακουστό επίδομα για μακροχρόνια ανέργους, το οποίο δικαιούνταν μόνο όσοι συμπλήρωναν 12μηνο συνεχόμενο ταμείο ανεργίας μέσα στο 2013.
Ωφελούμενοι από αυτή την κατάσταση βέβαια είναι τα ΚΕΚ. Λαβαίνουν χοντρό χρήμα για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης voucher για νέους, συνήθως με πρακτική εξάσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, και λέγοντας "πρακτική" εννοούμε χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ή άλλα προγράμματα κατάρτισης για Η/Υ, για τουριστικά επαγγέλματα κλπ. Τρέχει ο κόσμος να πάρει την ισχνή επιδότηση για να τη βγάλει για λίγο καιρό. Και σε δυο μήνες πάλι ψάχνει για το επόμενο πρόγραμμα, βλέποντας τα χρόνια να περνάνε και να μην κολλάει ούτε ένα ένσημο.
Στον ιδιωτικό τομέα επίσης, ελάχιστες οι αγγελίες για εργασία συγκριτικά με τον αριθμό ανέργων. Το πρόγραμμα για πρόσληψη ατόμων 30-66 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφ'ενός είχε λίγες θέσεις και συμπληρώθηκε γρήγορα, αφ'ετέρου απευθυνόταν στους εργοδότες. Οπότε, αν δεν έχεις γνωστό σου εργοδότη να τον βάλεις να κάνει αίτηση για να σε πάρει, δεν έχει νόημα.

Από τη μία δυσκολεύει το πράγμα γιατί λόγω αυτής της κρίσης έχουμε κόψει τα πάντα και υπάρχει πια μόνο η επιβίωση, από την άλλη νιώθω απίστευτα τυχερός που ήμουν από τους τελευταίους που βρήκαν δουλειά σχετικά εύκολα επειδή πρόλαβαν τα τελευταία "καλά" χρόνια (μεγάλη κουβέντα κι αυτό, γιατί μετά τις εκλογές παίζει να μας πάρει αμπάριζα καμιά διαθεσιμότητα, οπότε το μπούλο). Αν ήμουν τώρα νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, η μετανάστευση μάλλον θα ήταν μονόδρομος.

JnB
15-05-2014, 00:57
Δυστυχώς πλέον ακόμα και οι εταιρείες που πραγματικά θέλουν (και μπορούν να πληρώσουν) άτομα, είτε έχουν άμεσα γνωστούς άνεργους που τους παίρνουν σχεδόν κατευθείαν είτε μέσω φίλων φίλου εργαζόμενου που εκτιμούν κλπ.

Δύσκολα κατι καλό και σοβαρό θα προκύψει πλέον από αγγελία, απλά και μόνο γιατί το ξέρουν ότι την επόμενη μέρα θα έχουν τετραψήφιο αριθμό email και "ποιος ψάχνει να βρει κλπ".

Η γνώμη μου είναι ότι πολύ δύσκολα κάποιος θα βρει κάτι καλό από αγγελία, καθώς τα περισσότερα είναι κυρίως αρπαχτές για να μαζέψουν εύκολα απελπισμένο κόσμο για ψίχουλα, άθλιες συνθήκες, και "αν δε σ'αρέσει περιμένει ουρά να έρθει".

overdriven
15-05-2014, 11:09
Αν ψάχνεις δουλειά από αγγελίες μόνο τίποτα σαλιγκάρια και στέβια, δεν παίζει τίποτε άλλο.
Τώρα αρχίζει ο κόσμος και καταλαβαίνει τι έχει γίνει στο εργατικό δίκαιο τα τελευταία 2 χρόνια. Την κρίσιμη στιγμή ένα τεράστιο ποσοστό της ελπιδοφόρας νεολαίας μας, που το σύστημα τη φιμώνει κλπ κλπ διάλεξε να πίνει εσπρέσσο και φρέντο καπουτσίνο στα καλά καφέ, να γαμάει βούλγαρους και γαύρους σε γηπεδικά επεισόδια, να μαχαιρώνει πακιστανούς, να ασχολείται γενικώς με μαλακίες, αντί να είναι στο δρόμο. Τώρα το μπούλο και ημιαπασχόληση με 250-300 ευρώ το μήνα.

Κλισέ αλλά αυτό είναι.

Drumsick
08-10-2014, 19:02
Και δε μου λέτε ρε παιδιά, για να μην ανοίγω νέο θρεντ. Πως ακριβώς βρίσκει κανείς δουλειά στο εξωτερικό μέσω ιντερνετ? Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιεί κανείς? Έχω πετύχει διάφορα listings σε ιστοσελίδες εδώ κι εκεί, αλλά ας πούμε για Αγγλία πχ, δε μ'αφήνει καν να κάνω αίτηση επειδή δεν διαμένω εκεί, και ζητάει άδειες εργασίας και μαλακίες (χρειάζεται όντως άδεια εργασίας για πολίτες ΕΕ??).
Βοηθήστε με λίγο πληζ αν μπορείτε, όσοι έχετε φύγει έξω ή έχετε γνωστούς που βρήκαν δουλειές μέσω νετ ή τέλος πάντων ξέρετε πως δουλεύει η φάση, γιατί πελαγώνω.

Art In Haste
08-10-2014, 19:06
Πάνε αρκετά χρόνια που έχω να το χρησιμοποιήσω αλλά παλιότερα ήταν αρκετά διαδεδομένο αυτό (http://www.toplanguagejobs.co.uk/). Που βασικά ψάχνεις για δουλειές στο εξωτερικό που ίσως η μητρική σου γλώσσα να παίζει κάποιο ρόλο.

Αυτό που λες δε σε αφήνει να κάνεις αίτηση πρώτη φορά το ακούω, και άδεια εργασίας για ΕΕ σίγουρα δεν υπάρχει. Μπορείς να πεις ακριβώς που τα συνάντησες;

Επίσης, καλό είναι αν ψάχνεις σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, να βρεις ιστοσελίδες/agencies που να ειδικεύονται σε αυτόν τον κλάδο.

Drumsick
08-10-2014, 19:16
Εδώ https://jobsearch.direct.gov.uk/GetJob.aspx?JobID=8995892&JobTitle=Textile+Colour+Matcher+Supervisor&rad=20&rad_units=miles&pp=25&sort=rv.dt.di&vw=b&re=134&setype=2&q=&tjt=textile&where=&AVSDM=2014-08-12T02%3a02%3a00-05%3a00

Και το περί άδειας εργασίας το είχα πετύχει και μήνες πριν που ψαχνόμουν =\

Κέβιν Σόρμπο
08-10-2014, 19:31
Στο UK παντως σαν 'αδεια εργασιας' μηπως αναφερονται στο National Insurance Number? Περα απο αυτο δεν υπαρχει καποια απαιτηση απο ΕΕ ατομα

Art In Haste
08-10-2014, 19:43
Εδώ https://jobsearch.direct.gov.uk/GetJob.aspx?JobID=8995892&JobTitle=Textile+Colour+Matcher+Supervisor&rad=20&rad_units=miles&pp=25&sort=rv.dt.di&vw=b&re=134&setype=2&q=&tjt=textile&where=&AVSDM=2014-08-12T02%3a02%3a00-05%3a00

Χμμμ, βαριέμαι να κάνω account. Παίζει κανά screenshot;

Parasight
08-10-2014, 19:50
Για εργασία στην Ευρώπη δείτε και το δίκτυο EURES: https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=el

Drumsick
08-10-2014, 20:04

Χμμμ, βαριέμαι να κάνω account. Παίζει κανά screenshot;

Δε σ'αφήνει καν να κάνεις ακκαουντ αν δε μένεις Αγγλία

http://i.imgur.com/Sg7cdj2.jpg

Τα ίδια και εδώ (κι αναφέρει και για άδεια εργασίας)

http://i.imgur.com/zeCt7uq.jpg

Art In Haste
08-10-2014, 20:05
Α οκ, άλλο αυτό, επειδή είναι κυβερνητικό. Έχεις πμ.

Drumsick
08-10-2014, 20:53
Για εργασία στην Ευρώπη δείτε και το δίκτυο EURES: https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=el

Ωραία, κι αυτό αγγελίες που με πάνε εδώ βγάζει -.-

http://i.imgur.com/zeCt7uq.jpg

Parasight
08-10-2014, 21:13
Η διαφορά είναι ότι μπορείς να απευθυνθείς στον κοντινότερό σου σύμβουλο EURES σε κάποιον ΟΑΕΔ κοντά σε σένα. Επιφυλάσσομαι στην πράξη τι θα γίνει, πάντως η συνάδελφος στον εδώ ΟΑΕΔ που είναι σύμβουλος EURES πατάει πολλή δουλειά και τρέξιμο σχετικά.

funishment
09-10-2014, 00:02
άσχετο σχετικό, σε ό,τι βιογραφικό έχω στείλει έξω και δεν έχω βάλει ντόπια διεύθυνση, δεν έχω λάβει καν mail απόρριψης

όχι ότι γενικά στα άλλα σκοτώνονται να στείλουν ότι δεν τους κάνω αλλά λέμε τώρα

atom_smasher
09-10-2014, 00:35
εδω δεν το κοιτανε καν σε πολλες περιπτωσεις αν δεν ειναι ντοπιο το επωνυμο...

Drumsick
07-11-2014, 11:33
Για πείτε γιατί κωλοαγχώνομαι. Βρήκα μια θέση μέσω TopLanguageJobs, έστειλα βιογραφικό και συνοδευτική, και απάντησαν μετά από μερικές μέρες με διάφορες έξτρα πληροφορίες για τη θέση, για την εταιρία, ένα assesment για να συμπληρώσω, καθώς και μια φόρμα με έξτρα πληροφορίες για μένα. Στη φόρμα αυτή, ζητούσαν και τον αριθμό του διαβατηρίου μου, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Έκανα μαλακία που τα έδωσα? Είναι νορμαλ να ζητάνε κάτι τέτοιο? (για έλεγχο ποινικού μητρώου ξέρω γω?). Έχω skype interview σήμερα και μ'έχει πιάσει παράνοια πως παίζει κάποια απάτη για υποκλοπή στοιχείων ή δεν ξέρω τι.

funishment
07-11-2014, 12:31
έχουν παρουσία στα σοσιαλ μιντια (αυτά που μετράνε έστω, fb και linkedin) οπότε δε νομίζω ότι είναι σκαμ

για το διαβατήριο δεν ξέρω αλλά δε μου ακούγεται πολύ παράλογο να ζητάνε λεπτομέρειες, είναι σε άλλη ήπειρο

Art In Haste
07-11-2014, 12:38
Ζητάνε γενικά ναι, και σε πολλές περιπτώσεις σκανάρισμα του διαβατηρίου μάλιστα.

Phantom Duck
07-11-2014, 14:55
δε νομίζω πως μπορούν να κάνουν κάτι με τον αριθμό του διαβατηρίου σου, είναι φυσιολογικό να θέλουν να ξέρουν αν όντως μπορείς να πεταχτείς στο εξωτερικό.

Drumsick
07-11-2014, 15:53
Ουφ οκ, φαίνεται εντάξει. Θενκς.

my_troubled_Mind
09-05-2015, 18:55
αγαπημένο ρέκβιεμ,

σχετικό-άσχετο αλλά από που ενημερωνόμαστε για εργατολογικά θέματα?

το google δεν μου δίνει αυτό που θέλω και ένας εργατολόγος κοστίζει αρκετά.

μ?

scarecrow
10-06-2015, 13:26
Μετά από 2 χρόνια εργασίας σαν μουνόπανο της wind(sorry που σας έπρηζα :P) έμεινα άνεργος.
Δεν το βάζω στο fuck my life γιατί σιγά την δουλειά που έχασα.
Πάω όμως για συνέντευξη σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και μου λένε για βασικό μισθό με κυλιόμενο-σπαστό 466 κάπου καθαρά(δεν είμαι κάτω από 24 προφανώς).
Τι είναι αυτά ρε ? Μπορεί να μου πει κάποιος αν στέκει?

pixies
10-06-2015, 15:53
ναι, φυγε απο το χωρο των call center οσο πιο γρηγορα μπορεις.

Art In Haste
10-06-2015, 16:02
Προτάθηκε δουλειά σε φίλη Ιταλίδα για call center στην Αθήνα, κάπου Καλλιθέα, 800 κάτι καθαρά τις δίναν αυν κάποιες άλλες παροχές.

BLiTzER
10-06-2015, 16:10
Ήμουν 19 μήνες άνεργος (βρήκα δουλειά πριν 5 βδομάδες). Γενικά ήμουν σταρχίδιαμου και απολάμβανα το επίδομα και το αραλίκι (κάνοντας κάποια "μαύρα" πού και πού), αλλά 2-3 μήνες πριν σταματήσει το επίδομα, αποφάσισα να στείλω καμιά 10αριά βιογραφικά, για να μην πεθάνω στα παγκάκια. Από αυτά τα 10, μου απάντησε μόνο μια εταιρεία. Για να έχετε μια ιδέα, το βιογραφικό μου περιέχει πτυχίο ΑΕΙ, 2 ξένες γλώσσες και προϋπηρεσία 7-8 χρόνια (6 από αυτά στην τελευταία εταιρεία που δούλευα).

Ένιγουει, ήξερα πάνω-κάτω τί θα ακούσω, αλλά πήγα γιατί δεν είχα κάτι ουσιαστικό να χάσω. Μου είπαν τα εξής: 9ωρη εργασία, τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη, πρωϊνή, καθημερινές και μια βδομάδα τον μήνα on call 24/7. Ο μισθός ήταν 500ε, αλλά από το νέο έτος (ήταν Οκτώβριος ή Νοέμβριος) θα ανέβαινε στο εκπληκτικό ποσό των 600. Τους είπα ξεκάθαρα ότι τα λεφτά είναι πολύ λίγα κι όταν προσπάθησε να το δικαιολογήσει "Ναι, αλλά από το νέο έτος..." -"Όχι, όχι, δεν καταλάβατε. Για τα 600 μιλάω". Φυσικά δεν ξαναπάτησα. Γενικά, ψόφος.

pixies
10-06-2015, 20:17
Προτάθηκε δουλειά σε φίλη Ιταλίδα για call center στην Αθήνα, κάπου Καλλιθέα, 800 κάτι καθαρά τις δίναν αυν κάποιες άλλες παροχές.

μαλλον επειδή ιταλικα

tsimpouklano
10-06-2015, 20:32

μαλλον επειδή μουναρα

Art In Haste
10-06-2015, 21:01
Μπα δεν είναι. Για τα ιταλικά ίσως.