Log in

View Full Version : Τ Ο Υ Ρ Κ Ι Α

stam and the witches
27-03-2014, 20:15
Το θρεντ που έλειπε (συν ότι βαριέμαι να ψάχνω τα προηγούμενα).

Μία σούμα: Από το καλοκαίρι που ξεχείλισε το ποτήρι με το πάρκο Γκεζί, η ισλαμο-οθωμανική ολοκλήρωση προχωράει με ρυθμούς ταχείς, εν όψει και των εξαιρετικά σημαντικών δημοτικών εκλογών. Ο Ερντογάν απεφάσισε να κηρύξει πόλεμο με τον κύριο Γκιουλέν (αυτός ο παρεπιπτόντως μετριοπαθής ιεροκήρυκας) με αφορμή το κλείσιμο των φροντιστηρίων του τελευταίου. Επιφυλάσσομαι ένα κλικ ως προς τη σημαντικότητα αυτής της είδησης εν τέλει, αλλά τελοσπάντων όλοι λένε πως έτσι ξεκίνησε, οπότε ποιος είμαι εγώ να πω ότι δεν. Μεγάλο μέρος του κράτους και του Τύπου που πρόσκεινται στον Γκιουλέν λοιπόν (πχ η μέχρι χτες ακραία φιλοκυβερνητική Zaman) έχουνε πέσει να τον φάνε, και σε συνεργασία με (λογικά, δικιά μου εκτίμηση) μυστικές υπηρεσίες, τον έχουνε γαμήσει κυριολεκτικά με τις διαρροές. Μία τα σκάνδαλα δωροδοκίας, μία η σύνδεση ευνοούμενου επιχειρηματία με Αλ Κάιντες, μία η τσόντα που λέγεται ότι κανονίζει, και το χειρότερο που βγήκε σήμερα, μία συνομιλία στρατηγών με αντικείμενο την προβοκάτσια-αποσταθεροποίηση με σκοπό το ντου στη Συρία. Κανονικά θα λεγα πως ο Ερντογάν έχει μετρημένες μέρες, όμως τώρα, μετά από τόσο καιρό, συνειδητοποιώ ότι ο χειρισμός του πολιτικού ισλάμ έχει τρελάνει τόσο πολύ τις μάζες, ώστε τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε να είναι απόλυτα θωρακισμένος για το επόμενο βήμα, που σε κάποιο άλλο σύμπαν θα ταν απλά παράλογο. Ο άνθρωπος δεν πέφτει, οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν παντού νικητή. Είναι αξιοθαύμαστο πόση αδιανόητη παντοδυναμία μπορεί να προσφέρει το πολιτικό ισλάμ.

Αυτή η μικρή μου ανάλυση, news update από δω και πέρα. Σήμερα απαγόρευσαν το youtube, λολ.

freak brother
27-03-2014, 21:48
μακροπροθεσμα θα γινει μεγαλο μπαμ εκει... οι διαφορες των Κω/πολιτων και των Τουρκων του Αιγαιου με τους αλλους της βαθιάς ανατολιας ειναι τεραστιες .. Το ασχημο ειναι οτι και ο μεγαλυτερος του αντιπαλος ειναι και αυτος τιγκα Ισλαμιστης..

stam and the witches
27-03-2014, 22:17
Είναι σιίτης, δε μετράει. Οι Λευκοί Τούρκοι που λες, και που λέγαμε όλοι ανέκαθεν, δεν πρέπει να είναι παρά μία θλιβερή μειοψηφία. Είμαι 100% πεπεισμένος ότι αν δεν ήταν οι κεμαλικές δικτατορίες ούτε που θα ήξερε κανείς πως υπάρχουν. Η τραγική διαπίστωση είναι ότι όσοι πιτσιρικάδες στο τώρα εξεγείρονται, είναι οι γόνοι αυτών, μίας γενιάς αμαρτωλής και αλαζονικής που νομίζει ότι υπάρχει μόνη της σε αυτό τον κόσμο.

freak brother
27-03-2014, 23:11
στελνω λινκ γιουτιουμπ σε κατι Τουρκαλες φιλες που χω...

τρολλ λεβελ 110%

enitharmon
28-03-2014, 00:02
σταμ, χρησιμοποιεις όρους "πολιτικό ισλαμ", "λευκοι τουρκοι", "οι σιιτες (είναι μετριοπαθείς) δε μετράνες (για φανατικοί)" (και οι ιρανοι σιιτες είναι, αλλά κλαιν), σοβαρέψου και μην ανακατεύεις όρους της μιας με της άλλης μεριάς, δεν εχω όρεξη για σεντόνια

ikonoklast
28-03-2014, 00:52
Τον τελευταίο καιρό, μαζί με τα δικά μας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, νιώθω όλο και περισσότερο ότι το πραγματικό ιστορικό debate δεν είναι καν εντός αστικής δημοκρατίας και κεφαλαίου/εργασίας αλλά πίσω στο χρόνο στο διαφωτισμός/τρελοί.

Ο τελευταίος ισλαμιστής απο τα άντερα του τελευταίου παπά, μετά να πούμε για αριστερά και μαλακίες.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t31.0-8/10014797_299084976909881_536637733_o.jpg

Οντοπικ, Τουρκία 2013. Θυσία αμνού για την καλοτυχία της πορείας της νέας γραμμής Τραμ στην πόλη της Bursa. Παρίσταται ο δήμαρχος της πόλης και παράγοντες του σιδηροδρομικού σταθμού σε στάση προσευχής.

enitharmon
28-03-2014, 01:36
Τον τελευταίο καιρό, μαζί με τα δικά μας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, νιώθω όλο και περισσότερο ότι το πραγματικό ιστορικό debate δεν είναι καν εντός αστικής δημοκρατίας και κεφαλαίου/εργασίας αλλά πίσω στο χρόνο στο διαφωτισμός/τρελοί.
πινκαρα

Λεκές
28-03-2014, 01:53

Φοβερά εύστοχη παρατήρηση.

stam and the witches
28-03-2014, 04:30
σταμ, χρησιμοποιεις όρους "πολιτικό ισλαμ", "λευκοι τουρκοι", "οι σιιτες (είναι μετριοπαθείς) δε μετράνες (για φανατικοί)" (και οι ιρανοι σιιτες είναι, αλλά κλαιν), σοβαρέψου και μην ανακατεύεις όρους της μιας με της άλλης μεριάς, δεν εχω όρεξη για σεντόνια

Νομίζω παρεξήγησες. Αρχικά, αν κατάλαβα το ποστ του Φρηκ καλά, υπονοήθηκε ότι ο εχθρός του Ερντογάν είναι το Ιράν. Δεν είπα ότι οι σιίτες είναι μετριοπαθείς. Εννοούσα ότι οι μεν διαχωρίζονται από τους δε, με τη λογική που οι Κινέζοι διαχωρίζονταν από τους Ρώσους, οπότε και δε θα έλεγα "όλοι αυτοί οι κομμουνιστές". Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το θέσω.

Στα υπόλοιπα δεν ξέρω γιατί είμαι λάθος. Δεν ανακατεύω κάτι, τα έχω διαβάσει αυτά κάπου προφανώς και τα αναπαράγω. Αν θες σεντόνια σε παρακαλώ κάν'τα, γι αυτό είμαστε εδώ.

stam and the witches
28-03-2014, 05:09

Συνήθως η λογική μου με προστάζει να σκέφτομαι έτσι, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια που το τέρας της ΧΑ χτυπάει την πόρτα μας και νοιώθω χρέος την αντίσταση απέναντι στον παραλογισμό.

Αλλά ρε πούστη μου, 80 χρόνια ήταν στην Τουρκία οι προηγούμενοι, κάτι λάθος θα κάνανε.

freak brother
28-03-2014, 05:35
δεν εννουσα το Ιραν ... http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BClen_movement

stam and the witches
28-03-2014, 14:00
Δεκτόν. Ο Γκιουλέν είναι σουνίτης, είναι μία στάλα πιο μετριοπαθής, δεν υψώνει τόνους με Ισραήλ και φαντάζομαι έχει το ίδιο πράγμα στο μυαλό σε μία πιο ήπια εφαρμογή. Αυτά.

stam and the witches
28-03-2014, 16:15
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Αποκαλυπτικούς διάλογους απίστευτης επιπολαιότητας, πέραν από κάθε διπλωματική διακριτικότητα, με στόχο το «στήσιμο» πολεμικής προβοκάτσιας, γεγονός που θα μπορούσε να ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κρύβουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube και οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν στο να απαγορεύσει τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα δύο επίμαχα βίντεο ακούγεται ο διάλογος μεταξύ του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, του υπουργου Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Σχέδιο προβοκάτσιας

Το θέμα της συζήτησης αφορούσε σχέδια με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου που θα έδινε το άλλοθι στην Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά εντός της Συρίας. Αυτό θα γινόταν είτε με τη δημιουργία επεισοδίου από Τούρκους πράκτορες στη μεθόριο με πυραυλική επίθεση κατά της Τουρκίας από συριακό έδαφος, είτε με το «στήσιμο» επίθεσης κατά του τουρκικού θύλακα εντός της Συρίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατριάρχη της Οθωμανικής Δυναστείας, Σουλειϊμάν Σάχ, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θεωρείται τουρκικό έδαφος.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να λέει στους συνομιλητές του ότι η συγκυρία προσφέρει ευκαιρίες προς εκμετάλλευση, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα μπορούσε ένα τέτοιο επεισόδιο με τη Συρία να χρησιμοποιηθεί εν όψει των εκλογών στην Τουρκία. Σε κάποιο άλλο μάλιστα σημείο του διαλόγου επανέρχεται, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του διεμήνυσε ότι μία τέτοια ενέργεια κατά του τάφου του Σουλεϊμάν Σάχ στη Συρία θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ευκαιρία στην παρούσα συγκυρία.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΜΙΤ εμφανίστηκε πρόθυμος να στείλει πράκτορες για να αναλάβουν ανάλογη δράση στη Συρία. Εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για το άλλοθι που θα προσέφερε μία επίθεση κατά του τουρκικού θύλακα στη Συρία, έκτασης μερικών δεκάδων εκταρίων, τη στιγμή που είναι ανοικτά σε κάθε είδους επιθετική ενέργεια τα εκατοντάδες χιλιόμετρα της συρο-τουρκικής μεθορίου και οι οικισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της. Αντ’ αυτού επέμενε στο να στείλει τέσσερις πράκτορες στη Συρία και να εκτοξεύσουν οκτώ πυραύλους προς ακατοίκητες περιοχές της Τουρκίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αρχικά ελαφρώς συγκρατημένος επικαλούμενος θέματα νομικής τεκμηρίωσης μιας τέτοιας δράσης. Σε αντίθεση με τον Χακάν Φιντάν της ΜΙΤ και κατόπιν κάποιων επιφυλάξεων κλίνει -εάν ληφθεί απόφαση υπέρ της ανάληψης δράσης- υπέρ της σκηνοθετημένης επίθεσης κατά του τουρκικού θύλακα. Όπως αναφέρει μάλιστα η επίθεση θα γίνει κατά των ακραίων ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού», γεγονός που θα προσφέρει στην Τουρκία νομιμοποιητική βάση σε διεθνές επίπεδο και επιπλέον το άλλοθι ότι υπεραμύνεται πάτριου εδάφους. Στην αναφορά αυτή του κ. Σινιρλίογλου ο αρχηγός της ΜΙΤ διαβεβαιώνει ότι μπορεί να προσφέρει επιπλέον προβοκατόρικες υπηρεσίες με τοποθέτηση βομβών και εντός της Τουρκίας.

Διπλωμάτης δύσκολων αποστολών

Εκτίμηση του Τούρκου υφυπουργού είναι ότι παρατηρούνται σημαντικές μετατοπίσεις στην περιφερειακές και παγκόσμιες γεωστρατηγικές δομές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την γειτνίαση της χώρας του με περιοχές που ελέγχουν οργανώσεις σαν το «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού», καθώς -όπως λέει- οι οργανώσεις αυτές είναι ευάλωτες στη χειραγώγηση.

Για την πληροφορία, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι ο άνθρωπος των «δύσκολων αποστολών» της τουρκικής διπλωματίας και έχει εμπλακεί σε πολλές φάσεις στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακόυ.

Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, τέλος, διαβεβαιώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταπεξέλθουν μίας τέτοιας αποστολής ως απάντηση στην παρατήρηση του Νταβούτογλου ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί για το συντονισμό μόνο της διπλωματίας όχι όμως και του στρατού.

Στρατηγός Γκιουλέρ: Τουρκικά όπλα στη Συρία με λεφτά Κατάρ

Σύντομα ο Τούρκος στρατηγός γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το πώς ορισμένα κέντρα αποφάσεων αντιμετωπίζουν την κρίση στη Συρία: Ζητά να μεταφερθούν όπλα και κυρίως πολεμοφόδια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Υπενθυμίζει ότι η τουρκική βιομηχανία όπλων ΜΚΕ βρίσκεται υπό έλεγχο του υπουργού Αμυνας και πως το Κατάρ βρίσκεται στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση πολεμοφοδίων για τους αντάρτες. «Ας πληρώσουν μετρητοίς και να παράγει (η ΜΚΕ) όπλα» είναι η πρότασή του. Όπως λέει, «εάν δημιουργήσουμε εκεί έναν στρατό 1.000 ανδρών, αυτοί θα πρέπει να έχουν επαρκή πολεμοφόδια για έξι μήνες». Αλλιώς, όπως υποστηρίζει, «εάν ρίξουμε στη μάχη αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να αποθηκεύσουμε επαρκή όπλα, σε δύο μήνες θα μας έλθουν πίσω»...

Στο σημείο αυτό, ο Νταβούτογλου του υπενθυμίζει ότι ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει για να εισπράξει την επιβεβαίωση του στρατηγού.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ εισηγείται ακόμη η τελική απόφαση να ληφθεί από ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο τούρκος στρατηγός εκφράζει ακόμη την ανησυχία του επειδή όλο το βάρος της τουρκικής δράσης στη Συρία επωμίζεται ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου του ενημερώνει ότι έχουν σταλεί στη Συρία 2.000 νταλίκες με «υλικό».

Ασθμαίνει ο κρατικός μηχανισμός

Ίσως εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα είναι η κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη ότι ο κρατικός μηχανισμός της Τουρκίας παρουσιάζει αδυναμία συντονισμού, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Ο κ. Σινιρλίογλου παρατηρεί πως είναι η πρώτη φορά που τα θέματα εθνικής ασφαλείας γίνονται αντικείμενο «φτηνής εκμετάλλευσης στην εσωτερική πολιτική». Με την άποψή του συμφωνεί και ο στρατηγός και προς το τέλος μάλιστα του αποκαλυπτικού διαλόγου ομολογεί ότι παρατηρείται αδυναμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται. «Τα όργανα του κράτους δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή» σχολιάζει.

Την «τάξη» έρχεται να επιβάλει ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου, λέγοντας ότι η δική του αντίληψη περί κράτους επιβάλλει να κάνει το καθήκον που του αναλογεί και ζητά από τους παρισταμένους να πράξουν το ίδιο με αποφασιστικότητα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το κράτος λειτουργεί αυτή τη στιγμή στηριζόμενο σε λίγα όργανα και σε λίγους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

freak brother
28-03-2014, 16:56
ουτε στα 60ς τετοιες στρατηγικες γελοιοτητας.. βαριοπουλα παρτ 2 η επιστροφη..

overdriven
29-03-2014, 01:54
Φατε κατι τυπους που ονειρευονται νεο-οθωμανισμο.

stam and the witches
30-03-2014, 22:36
20 μονάδες μπροστά το AKP. Καλά πάει.

Mitsmann
30-03-2014, 22:38
στο κουικβιου στην αρχικη σελιδα φαινεται μονο το "20 ποντους μπροστα....." στο θεμα ΤΟΥΡΚΙΑ και πιστεψα οτι το ποστ λεει "20 ποντους μπροστα η Γαλατα Σαραι, σιχαμενο και το πρωταθλημα τους"

stam and the witches
31-03-2014, 02:31
Νομίζω ο γαύρος της Τουρκίας είναι η Φενέρ.

sfinotouvlaki
02-04-2014, 12:39
Οντοπικ, Τουρκία 2013. Θυσία αμνού για την καλοτυχία της πορείας της νέας γραμμής Τραμ στην πόλη της Bursa. Παρίσταται ο δήμαρχος της πόλης και παράγοντες του σιδηροδρομικού σταθμού σε στάση προσευχής.

Offtopic, https://docs.google.com/document/d/194Uc_W4nTMjJ6yzfV7WFVuY74zPhcivsam3EqijatXA/edit?pli=1 [kykloforei kai sta ellhnika ws "glwssa mageia teletourgia" me kalyterh metafrash apo thn agglikh]. Skotadistis vevaia o sygkekrimenos alla de vareis, tha mas siaksei o diafwtismos!

ikonoklast
02-04-2014, 13:37
Στο δίπολο διαφωτισμός/τρελοί ο βιτγκενστάιν είναι προφανώς με τους δεύτερους!

Γιατί ειρωνεύεσαι btw; Προτιμάς θυσίες;

VidnaObmana
02-04-2014, 14:50
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/10154152_10152347067246563_1355001597_n.jpg

sfinotouvlaki
03-04-2014, 12:34
Στο δίπολο διαφωτισμός/τρελοί ο βιτγκενστάιν είναι προφανώς με τους δεύτερους!

Γιατί ειρωνεύεσαι btw; Προτιμάς θυσίες;

Αν προτιμώ τις θυσίες εννοούμενες ως τι; Ως τρέλα (απουσία λογικής), ως βάρβαρη/ανίθηκη πρακτική (απουσία προόδου ή "προόδου") ή ως γραφικότητα (απουσία αισθητικής); Στο αρχικό σου σχόλιο εξέλαβα την αναφορά σου στη θυσία ως σχόλιο περί απουσίας λογικής, ενώ στο τελευταίο δεν είμαι σίγουρος πάνω σε ποια βάση με ρωτάς. Ως χορτοφάγα λεσβία δε με ψήνει γενικά η θανάτωση ζώων, μου φαίνεται βάρβαρη (πόσο μάλλον όταν γίνεται για λόγους συμβολικούς ως μέρος μιας τελετουργίας). Σε αισθητικό επίπεδο (αν και για μένα, το ηθικό ζήτημα, λίγο-πολύ, στην αισθητική ανάγεται) τέτοιου είδους τελετουργίες δεν είναι του γούστου μου για διάφορους λόγους -- ας πούμε, τις προτιμώ λιγότερο τυποποιημένες και περισσότερο αυτοσχεδιαστικές. Όσον αφορά στην έλλειψη λογικής δεν θεωρώ πως υφίσταται τέτοιο θέμα. Αν διάβασες το κείμενο του Βιντγκενστάιν και διαφωνείς, μπορούμε να το συζητήσουμε. Μια παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει (και το αναφέρει και ο Βιντγκενσταιν στο κείμενό του) είναι πως, τη σήμερον, αυτή η πρακτική μάλλον συντηρείται περισσότερο ως παράδοση και έχει σημασία ως τέτοια, ενώ στην εποχή που δημιουργήθηκε είχε σημασία το τελετουργικό καθαυτό. Και πάλι, ωστόσο, αυτό μου κάνει περισσότερο ως συντηρητισμός πάρα ως παραλογισμός.

Η ελαφρά ειρωνία υπήρξε κυρίως επειδή μου φάνηκε ελαφρά ειρωνική η αναφορά περί ανάγκης επιστροφής στο διαφωτισμό, με ύφος και στάση που δε διαφέρει και πολύ από αυτή που αυτο-υπονόμευσε (και συνεχίζει να το κάνει, αν υποθέσουμε πως ο διαφωτισμός (πρέπει να) είναι μια συνεχής διαδικασία) την επίτευξη των στόχων του.

phthoggon
03-04-2014, 12:55
Σφηνοτουβλάκι δε ξέρω εάν εννοούσε ο Ικόνοκλαστ ότι η θυσία δεν έχει καθόλου λογική, έχει, όπως έχει και λειτουργική σημασία μέσα σε μία θρησκόληπτη κοινωνία, αλλά αυτή η λογική όσο και η σημασία της είναι περιορισμένη από το γενικότερο πλαίσιο. Όσο και αν η ψυχούλα του πιστού αγαλλιάζεται όταν γυρίζει από την εκκλησία, όσο κι αν ξορκίζει στο μυαλό του ότι ξορκίζει αφού παρακολουθήσει τη θυσία, θα συμφωνήσεις ότι οι θεοκρατικές κοινωνίες έχουν σημαντικότατα προβλήματα πέρα από όλα αυτά, όσο κι αν θέλουμε να το δούμε με μία λογική σχετικισμού. Επομένως η θυσία δεν είναι κακή επειδή είναι κακή η ίδια (θα μπορούσαμε βέβαια να ρωτήσουμε και το αρνί), αλλά επειδή το συντηρεί το όλο πράγμα. Σε κατάλαβα καλά?

VidnaObmana
03-04-2014, 15:26
το αρνι ειναι το λιγοτερο, ποιος νοιαζεται για τη ζωη του αρνιου ουτως η αλλως? πασχα ερχεται

Shirime
03-04-2014, 16:11
Το ένα είναι ΦΑΙ το άλλο είναι ΜΑΓΕΙΑ ρε βλάκα, έλεος

asimoulis
03-04-2014, 16:23
Τι φάση δε το τρώνε μετά;

ikonoklast
04-04-2014, 17:17
οσον αφορά στην έλλειψη λογικής δεν θεωρώ πως υφίσταται τέτοιο θέμα.

Αν μερικοί κύριοι ντυμένοι με κοστούμια κάνουν ένα κύκλο υψώνοντας τα χέρια γύρω απο ένα σφαγμένο πρόβατο, τοποθετημένο στις ράγες ενός οχήματος για την σχεδίαση και την κατασκευή του οποίου απαιτείται περίπου το μισό του συνόλου της τεχνικής και επιστημονικής γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, και το κάνουν αυτό με σκοπό να ευνοηθεί η λειτουργία του, αυτό δεν είναι λογικό. Αν το κάνεις τάλαρα, για την ακρίβεια, είναι τελείως παρανοϊκό.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιαδήποτε διακύμανση στην ιστορία της θρησκείας και της ανθρώπινης τελετουργίας, δεν νομίζω ότι έχει κάποια σημασία αν κάποιος «πιστεύει στ΄αλήθεια» σε ένα φυσικό αποτέλεσμα του τελετουργικού του ή το κάνει απλώς και μόνο σαν κοινωνική σύμβαση. Νομίζω ότι η θρησκεία πάντα υπήρχε για να εμπεδώνει τις εκάστοτε δομές της ανθρώπινης εξουσίας και να κατασκευάζει ένα -αναγκαίο- λειτουργικό πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης και σε πολύ διακριτό ρόλο από την πίστη που πληρώνει τα προσωπικά αδιέξοδα και την βλακεία των πιστών. Γι' αυτούς του λόγους δεν νομίζω ότι η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα των πιστών, είναι κοινωνική λειτουργία και μόνο έτσι έχει νόημα να συζητιέται.

Ακόμα και να ισχύει το αντίθετο, κάποιος που πιστεύει στην μαγεία και κάνει τελετουργικά της μου φαίνεται λιγότερο επικίνδυνος από κάποιον που δεν πιστεύει αλλά τα κάνει γιατί αυτή είναι ηγεμονεύουσα κουλτούρα που του παραδόθηκε και δεν επιχείρησε -για οποιοδήποτε λόγο- να την αμφισβητήσει.

Βαριέμαι να διαβάσω τον Βιτγκενσταιν για να κάνω την κουβέντα, να με συμπαθάς. Αν θέλεις ανάφερε ενδεικτικά σημεία του.

KiNKY KoNG
06-04-2014, 13:43
Αν μερικοί κύριοι ντυμένοι με κοστούμια κάνουν ένα κύκλο υψώνοντας τα χέρια γύρω απο ένα σφαγμένο πρόβατο, τοποθετημένο στις ράγες ενός οχήματος για την σχεδίαση και την κατασκευή του οποίου απαιτείται περίπου το μισό του συνόλου της τεχνικής και επιστημονικής γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, και το κάνουν αυτό με σκοπό να ευνοηθεί η λειτουργία του, αυτό δεν είναι λογικό. Αν το κάνεις τάλαρα, για την ακρίβεια, είναι τελείως παρανοϊκό.

εφαρμογή εκαναν οι μαγκες τεχνογνωσίας toy 1990, τιποτα παραπάνω

ikonoklast
06-04-2014, 17:26
Άσε με να βάλω λίγη σάλτσα ρει.

stam and the witches
06-04-2014, 17:41
Εξαιρετικό τελευταίο ποστ ικόνοκλαστ, αλλά εκτός από το δίλημμα διαφωτισμός-μεσαίωνας υπάρχει και η ταξική ψήφος. Και εξηγούμαι: Η Τουρκία, μία ρημαγμένη χώρα που πέρασε 13 μνημόνια (χριστέ μου), είναι μία ασιατική-μουσουλμανική χώρα με εγκληματικές αντιθέσεις στους πληθυσμούς της. Για την ακρίβεια, με μία διεφθαρμένη, ξενόδουλη και δυτικομανή ελίτ να εκλέγει τους αντιπροσώπους της για να κυβερνησουν τα 70-75 εκατομμύρια φτωχού και καθυστερημένου πληθυσμού της. Ο Ερντογάν δε βγαίνει επειδή πουλάει ισλάμ μονάχα, αυτό είναι μία λάθος ανάγνωση. Ο Ερντογάν βγαίνει γιατί τον στηρίζει η μεσαία τάξη, για την ακρίβεια επειδή ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ μία μεσαία τάξη, και αυτό είναι η πιο θλιβέρη διαπίστωση. Όσο δεν υφίσταται καν αντιπολίτευση (γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι το κυριώτερο πρόβλημα στην Τουρκία, και όχι η κακή κυβέρνηση), η νεοδημιουργηθείσα μεσαία τάξη θα ψηφίζει Ερντογάν, γιατί θα ήταν και μεταφυσικό να ψηφίσει κάτι άλλο.

atom_smasher
07-04-2014, 01:45
όσον αφορά το ρημαγμένη χώρα με 13 μνημονια προσφατα εδώ μου την μνημονευαν ως παράδειγμα επιτυχίας και ανάπτυξης!

sfinotouvlaki
08-04-2014, 11:03
Σφηνοτουβλάκι δε ξέρω εάν εννοούσε ο Ικόνοκλαστ ότι η θυσία δεν έχει καθόλου λογική, έχει, όπως έχει και λειτουργική σημασία μέσα σε μία θρησκόληπτη κοινωνία, αλλά αυτή η λογική όσο και η σημασία της είναι περιορισμένη από το γενικότερο πλαίσιο. Όσο και αν η ψυχούλα του πιστού αγαλλιάζεται όταν γυρίζει από την εκκλησία, όσο κι αν ξορκίζει στο μυαλό του ότι ξορκίζει αφού παρακολουθήσει τη θυσία, θα συμφωνήσεις ότι οι θεοκρατικές κοινωνίες έχουν σημαντικότατα προβλήματα πέρα από όλα αυτά, όσο κι αν θέλουμε να το δούμε με μία λογική σχετικισμού. Επομένως η θυσία δεν είναι κακή επειδή είναι κακή η ίδια (θα μπορούσαμε βέβαια να ρωτήσουμε και το αρνί), αλλά επειδή το συντηρεί το όλο πράγμα. Σε κατάλαβα καλά?

Δε θεωρώ πως η τελετουργία είναι ίδιον αποκλειστικά των θρησκοληπτικών (ή έστω ένθρησκων) κοινωνιών. Είναι ίδιον, απ' όσο μπορώ να κρίνω, κάθε ανθρώπινης κοινωνίας· θρησκοληπτικής, άθεης, καλής, κακής, ελεύθερης, δίκαιης κ.λπ. Για τα προβλήματα των θεοκρατικών κοινωνιών δεν υπονόησα κάτι, ωστόσο πιστεύω ότι δεν θα διαφωνήσουμε, ακόμη κι αν προσπαθήσουμε, όσον αφορά στα προβλήματά τους. Ούτε στο ότι κάποιες τελετουργίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν (και χρησιμοποιούνται) για τη διαιώνιση αυτών των προβλημάτων διαφωνώ. Προφανώς, δεν πιστεύω ότι κάθε τελετουργία έχει τέτοιον χαρακτήρα.

Αν σε ενδιαφέρει, να μια (μακροσκελής!) σύνοψη του κειμένου που έδωσα παραπάνω.

Η περιγραφή των μαγικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων των ανθρώπων απ’ τον Frazer δεν είναι ικανοποιητική. Κάνει αυτές τις πεποιθήσεις να φαίνονται σα λάθη. […] Ωστόσο κανένας από αυτούς δεν έχει λάθος, παρά μονάχα εκεί που εισηγείται κάποια θεωρία. […] Στη βάση ενός θρησκευτικού συμβόλου δεν υπάρχει καμμία γνώμη. Και το λάθος ταιριάζει μόνο στη γνώμη. […] Το να καις ένα ομοίωμα, το να φιλάς την εικόνα του αγαπημένου. Αυτό προφανώς δεν βασίζεται στην πίστη ότι επενεργείς κατά κάποιον τρόπο στο αντικείμενο που η εικόνα παριστά. Αποσκοπεί σε μιαν ικανοποίηση και την επιτυγχάνει. Ή μάλλον: δεν αποσκοπεί σε τίποτε. Απλώς έτσι συμπεριφερόμαστε, κι ύστερα νοιώθουμε ικανοποιημένοι. […] Η βάπτισις ως νίψηις. – Λάθος υπάρχει μονάχα εκεί που η μαγεία προβάλλεται ως επιστήμη. […] Ας θυμηθούμε πως, όταν πέθανε ο Σούμπερτ, ο αδερφός του έσκισε μερικές παρτιτούρες του Σούμπερτ σε κομματακιά, λίγες μπατούτες το καθένα, και τις μοίρασε στους αγαπημένους του μαθητές. Αυτή η πράξη ως δείγμα ευλάβειας, μας είναι τόσο κατανοητή όσο και το να θες να διατηρήσεις τις παρτιτούρες ανέπαφες και να μην αφήνεις κανέναν να τις πλησιάσει. Ακόμη κι αν ο αδερφός του Σούμπερτ έκαιγε τις παρτιτούρες, πάλι η πράξη του θα ήταν κατανοητή ως δείγμα ευλάβειας.

Αντίστοιχα, οι Τούρκοι, αντί για το σφάξιμο του αρνιού, θα μπορούσαν απλώς να κόψουν μια κορδέλα· που θα ήταν και αισθητικά πιο ταιριαστή, ως τελετουργία, για μερικούς κοστουμαρισμένους που εγκαινιάζουν ένα έργο που συγκεντρώνει τη μισή γνώση που έχει κατακτήσει ο άνθρωπος.

Είναι ανόητο να εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των ενεργειών είναι ότι προέρχονται από εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από τη φυσική των πραγμάτων. (Αυτό κάνει ο Frazer, όταν λέει πως η μαγεία είναι στην ουσία εσφαλμένη φυσική, δηλαδή εσφαλμένη θεραπευτική, τεχνολογία κ.λπ.) […] Αν εγώ που δεν πιστεύω πως υπάρχουν υπεράνθρωπα ανθρωποειδή που μπορεί κανείς να ονομάσει θεούς – αν εγώ πω «φοβούμαι την οργή των θεών», αυτό δείχνει πως μ’ αυτές τις λέξεις μπορώ να εννοώ κάτι, ή να εκφράζω κάποιο αίσθημα, που δε συνδέεται κατ’ ανάγκη με αυτήν την πίστη. […] Οι δικές του εξηγήσεις των πρωτόγονων εθίμων είναι πολύ χονδροειδέστερες από το νόημα των ίδιων των εθίμων.[…] Διαβάζω, ανάμεσα σε πολλά παρόμοια παραδείγματα, για κάποιο βασιλιά της βροχής στην Αφρική, που ο λαός τον παρακαλεί να φέρει βροχή, όταν έρχεται η εποχή των βροχών. Μα αυτό ακριβώς σημαίνει πως δεν πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι μπορεί να φέρει βροχή, διότι αλλιώς θα τον παρακαλούσαν να τη φέρει την εποχή της ξηρασίας, τότε που η χώρα γίνεται μια «κατάξερη και άγονη έρημος». Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ο λαός καθιέρωσε αυτό το θεσμό της βροχής από βλακεία, είναι πασιφανές πως ήδη ήξεραν απ’ την πείρα τους ότι η βροχές αρχίζουν τον Μάρτιο[…]

Κατ' αντιστοιχία, το ότι οι κοστουμαρισμένοι επιστράτευσαν τη μισή επιστήμη για την κατασκευή του έργου, δείχνει πως δεν περιμένουν από το σφάγιο να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν. Αν το πίστευαν δεν θα εφάρμοζαν καμιά επιστήμη· θα κρατούσαν τα λεφτά τους, θα έσφαζαν το αρνί και θα περίμεναν.

Κανένας κοινότυπος λόγος, άρα κανένας λόγος γενικώς, δεν μπορεί να είναι εκείνο που ώθησε μερικές ανθρώπινες φυλές στο να λατρέψουν τη βαλανιδιά, αλλά το γεγονός ότι η φυλή και η βαλανιδιά βρίσκονταν ενωμένα σε μια κοινότητα ζωής. Η συνύπαρξή τους δεν ήταν λοιπόν θέμα επιλογής, αλλά κάτι ανάλογο με τη συνύπαρξη του ψύλλου με το σκύλο. (Αν οι ψύλλοι διαμόρφωναν ποτέ καμμιά τελετουργία, αυτή θα ήταν στενά συνδεδεμένη με το σκύλο). Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν ήταν η ένωση (της βαλανιδιάς και του ανθρώπου) που γέννησε αυτές τις τελετουργίες, αλλά κατά μιαν έννοια ο χωρισμός τους. Διότι η αφύπνιση της διάνοιας συμβαίνει ταυτόχρονα με την απόσπαση από το αρχικό έδαφος, το αρχικό θεμέλιο της ζωής. (Σ’ αυτή τη φάση γεννιέται η επιλογή). Η μορφή του αφυπνιζομένου πνεύματος είναι η λατρεία. […]

Η ανοησία είναι εδώ ότι ο Frazer παρουσιάζει αυτούς τους ανθρώπους σα να έχουν μια εντελώς λανθασμένη (σχεδόν παρανοϊκή) ιδέα για τα φυσικά φαινόμενα, ενώ στην πραγματικότητα έχουν απλώς έναν περίεργο τρόπο να τα ερμηνεύουν.

Και πέρα από την εξήγησή του των τελετουργιών, να η άποψή του γι' αυτές:

Οτιδήποτε τελετουργικό (που θυμίζει ιεροτελεστία) πρέπει με κάθε τρόπο ν’ αποφεύγεται γιατί σαπίζει αμέσως. Και το φιλί είναι βέβαια μια τελετουργία, κι ωστόσο δε σαπίζει. Γι’ αυτό η τελετουργία τότε μονάχα είναι επιτρεπτή, όταν είναι τόσο γνήσια, όσο και ένα φιλί. [Πολιτισμός και Αξίες, σελ. 26]

sfinotouvlaki
08-04-2014, 11:14
Και από τον πρόλογο του Κωβαίου:

Στη βάση των εξηγήσεων του Frazer δεν βρίσκεται καμμία επιβεβαιωμένη υπόθεση, αλλά μια πρόληψη. Η πρόληψη πως τάχα η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία της ηρωικής επιστήμης που θριαμβεύει πάνω στην άγνοια και στη δεισιδαιμονία. […] Οι μόνοι που καταφέρνει να πείσει είναι εκείνοι που ήδη εμφορούνται απ’ την ίδια κυρίαρχη ιδέα. […] Η εξήγηση του Frazer αποστερεί τον πρωτόγονο κι απ’ αυτή την ικανότητα της παρατήρησης και τη συνεπαγόμενη βιοτική πείρα. Κι όμως, η αλήθεια είναι πως ο πρωτόγονος δείχνει όχι μόνο εμπειρική γνώση αλλά και εξαιρετική ευφυΐα σε αναρίθμητες άλλες δραστηριότητες[…] Ο Frazer είναι ανίκανος να δει το οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν καταγίνονται όλη την ώρα με τη διατύπωση υποθέσεων περί του κόσμου• ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή τους, κατά τις οποίες τελετουργούν και η έκφραση της χαράς ή της λύπης τους δεν υπαγορεύεται απ’ τις κατηγορίες της επιστήμης. Αδυνατεί ν’ αντιληφθεί ότι ο πρωτόγονος που χορεύει τον χορό της βροχής δεν προσπαθεί να κάνει τη βροχή να πέσει, αλλά απλώς εκφράζει την ελπίδα ή την επιθυμία του να βρέξει, μ’ έναν τρόπο διαφορετικό απ’ τον δικό μας.[…] Ο Frazer πέφτει θύμα εκείνου ακριβώς που διαπιστώνει στους αγρίους: της μυθοπλασίας. Διότι εκείνο που τον οδηγεί στη συγκεκριμένη ερμηνεία δεν είναι παρά ένας μύθος, κι ας έχει την εμφάνιση επιστημονικής υπόθεσης. Οι μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει δεν τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα έθιμα του πρωτογόνου αποτελούν επιστημονικές υποθέσεις της νηπιακής ηλικίας του ανθρώπου, αλλ’ αντίστροφα, αυτό το τελευταίο αποτελεί την προϋπόθεση, το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι μαρτυρίες αποκτούν το χρώμα που ο Frazer τους αποδίδει. […] Εκείνο που ο Frazer «ξέρει» είναι το ιστορικό υλικό που έχει συγκεντρώσει γύρω απ’ τα έθιμα των πρωτογόνων, επομένως οι εξηγήσεις του θα έπρεπε να προέρχονται μόνο απ’ τα στοιχεία που έχει μπρος του κι όχι από εκείνα που δεν αποτελούν μέρος του υλικού. Και η πεποίθηση του ότι τάχα οι τελετουργίες των πρωτογόνων στηρίζονταν σε πρωτόγονες υποθέσεις δεν αντλείται από το υλικό που έχει συγκεντρώσει. Δεν είναι κάτι που «ξέρει» σχετικά μ’ αυτά τα έθιμα, αλλά η μυθολογική σκοπιά μέσα από την οποία βλέπει εκείνα που ξέρει. […]Μια σωστή ερμηνεία θα πρέπει να μας βοηθάει να βγάζουμε νόημα κι απ’ τις υπόλοιπες ανθρώπινες πρακτικές, κι όχι να τις καθιστά ακατανόητες. Οι εξηγήσεις του Frazer, με το να στηρίζονται σε μια μονοδιάστατη εικόνα του ανθρώπου (εκείνη του κατασκευαστού υποθέσεων) αποτυγχάνουν να μας δώσουν μια τέτοια ερμηνεία. […] Η ισχυρή μυθολογία της οποίας ο Frazer είναι δέσμιος τον οδηγεί στην αντίληψη ότι οι μαγικές τελετουργίες αποτελούν εκδηλώσεις κακών επιστημόνων!

Το ότι η αποτελεσματικότητα ενός σημείου έγκειται στις φυσικές του ιδιότητες είναι η πλανερή εικόνα που κατακυριαρχεί τη σκέψη του μεταφυσικού φιλοσόφου, όταν, αναφερόμενος στο νόημα ενός σημείου, νομίζει ότι είναι μια φυσική ιδιότητα που διαθέτει αυτό το ίδιο, όπου κι αν το βάλουμε. Η μαγική αντίληψη των σημείων είναι ασφαλώς ένα παραπλανητικό μοντέλο όταν φιλοδοξεί να εξηγήσει ολόκληρη τη γλωσσική επικράτεια. Όμως και η «λογισμική αντίληψη», σύμφωνα με την οποία τα σημεία οφείλουν το νόημά τους στο γλωσσικό σύστημα (γλωσσικό παιχνίδι) στο οποίο ανήκουν, δεν αποτελεί λιγότερο ελλιπή περιγραφή της γλωσσικής πραγματικότητας. Διότι αποτυγχάνει να εξηγήσει τη μαγική διάσταση του ανθρώπου. Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας έχει σαφώς μαγικό χαρακτήρα. Ένα σωρό τελετουργίες που βρίσκονται ενσωματωμένες στην εν γένει λογοκρατούμενη ζωή μας θα έμεναν ακατανόητες, αν οι κινήσεις και τα λόγια μας εκεί μέσα δεν είχαν περίπου χαρακτήρα φυσικών αντικειμένων με σταθερές ιδιότητες. […] Σε βλέπω στο δρόμο. Σου χαμογελώ, έρχομαι προς εσένα, τείνω το χέρι μου, πιάνω το δικό σου και το κουνάω. Κι εσύ, αυθόρμητα —χωρίς διαταγές, τεχνάσματα ή βία, χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους μου να σε εξαναγκάσω να το κάνεις— τρέχεις προς το μέρος μου, μου ανταποδίδεις το χαμόγελο, μου τείνεις το χέρι. Δίνουμε τα χέρια —όχι τραβώντας μου ή τραβώντας σου το χέρι προς τα πάνω, αλλά με αυθόρμητη και τέλεια συλλειτουργία. Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε τη λεπταίσθητη και καταπληκτική συνθετότητα αυτής της συντονισμένης «τελετουργίας». Το φιλί: μια τελετουργία. Ο μαγικός του χαρακτήρας έγκειται στο ότι δεν είναι οι περιστάσεις εκείνες που προσδιορίζουν τη σημασία του, αλλά μάλλον αυτό προσδίδει, κατά κανόνα, νόημα στις περιστάσεις όπου εμφανίζεται. Εξ ου και η φρίκη που νιώθουμε όταν καμιά φορά το βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή του σε παιχνίδια που αντλούν το νόημά τους από αλλού (πρβλ. την προδοσία του Ιούδα).

Νομίζω, Φθόγγε, εσένα θα σε ενδιέφερε και το κεφάλαιο "Συνέχεια και συνέπεια στην ηθική" από το βιβλίο του Κωβαίου "Όλα κυοφορούνται μες στη γλώσσα". Συνδέεται και με τα παραπάνω, αν και από διαφορετική οτική γωνία.

atom_smasher
09-04-2014, 23:44
αναφέρεστε στον James George Frazer του 1880; στον γνωστο "ανθρωπολογο της πολυθρόνας"; Ο κωβαίος ποιός είναι; Αυτός ο πρόλογος του σε ποιο βιβλίο ειναι;

enitharmon
16-05-2014, 00:23
http://www.businessinsider.com/everything-thats-wrong-with-turkeys-government-2014-5

http://ottomansandzionists.com/2014/05/14/the-problem-with-the-turkish-government-in-a-nutshell/

stam and the witches
16-05-2014, 16:21
Σμύρνη
Ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πυροδοτεί νέο κύκλο αντιδράσεων κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον βίαιο τρόπο που ίδιος και η συνοδεία του αντέδρασε στις διαμαρτυρίες των πολιτών της Σόμα, όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε πληγεί από την πολύνεκρη τραγωδία στα ορυχεία της πόλης.

Στο νέο βίντεο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται την ώρα που, εν μέσω συνθημάτων για παραίτησή του, φυγαδεύεται σε παρακείμενο σούπερ μάρκετ. Μόλις πλησιάζει στην είσοδο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προσπαθεί να αρπάξει έναν διαδηλωτή από το κεφάλι και στη συνέχεια να τον χτυπά. Εκείνη την ώρα ακούγεται μια φωνή να βρίζει τον διαδηλωτή με αντισημιτικό χαρακτηρισμό: «Γιατί φεύγεις σπέρμα του Ισραήλ;». Τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν ότι ο υβριστικός αυτός χαρακτηρισμός βγήκε από το στόμα του ίδιου του κ. Ερντογάν.

enitharmon
29-05-2014, 14:58
stam, τον όρο white Turks πού τον διάβασες και τον χρησιμοποιείς; Είναι θλιβερός όρος, ρατσιστικός, τον κάναν σχεδόν μόδα οι ισλαμιστές τα τελευταία χρόνια και αν μπει στα μυαλα των τουρκων εκει θα έχουν κακα ξεμπερδέματα

Μετά το ατύχημα στο ορυχείο κυκλοφόρησε ένα βίντεο ενός τραυματισμένου εργάτη που ρωτούσε αν πρέπει να βγάλει τις μπότες του για να μη λερώσει το ασθενοφόρο. Ξεκίνησαν συζητήσεις (και μάλλον πολλοί άρχισαν να μπαίνουν σε σκέψεις) γιατί ένας άνθρωπος τραυματισμένος, ο οποίος θα έπρεπε να είναι θυμωμενος εκείνη την ωρα, είναι στο μυαλό του τόσο ταξικά υποταγμένος, που δε νιώθει άξιος να μπει στο ασθενοφόρο. Αν αλλάξει κάτι, τουλάχιστον ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε και συμπεριφέρονται στους εργάτες και στο "προσωπικό"

freak brother
29-05-2014, 15:21
ναι γιατι τωρα με τον Ερντογαν και το γυρολοι του να κυβερναει εχουν καλα αποτελεσματα.

stam and the witches
29-05-2014, 16:10
stam, τον όρο white Turks πού τον διάβασες και τον χρησιμοποιείς; Είναι θλιβερός όρος, ρατσιστικός, τον κάναν σχεδόν μόδα οι ισλαμιστές τα τελευταία χρόνια και αν μπει στα μυαλα των τουρκων εκει θα έχουν κακα ξεμπερδέματα

Βλέπω με παρακολουθείς χαχαχαχα

Τον έχω διαβάσει σε πολλές πηγές. Δεν ήξερα ότι τον κάνανε μόδα οι ισλαμιστές, πάντως τον ξέρω από αρκετά παλιά. Λες το κορίτσι στο φβ να προσβλήθηκε; Μου έκανε λάικ πάντως.

enitharmon
29-05-2014, 17:29
δεν ξέρω αν προσβλήθηκε. αν το πήρε ως κοπλιμεντο δείχνει έναν ελιτισμό που είναι ανησυχητικός. στην τουρκία δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ τους (με τόσες προσμίξεις και πολυφυλετικότητα θα ήταν γελοίο), αν δήλωνες τούρκος δε σε πείραζε κανείς. τώρα έχουμε τους δυτικοoriented white turks και τους παραδοσιακούς μαυρους (; ). Και μπορεί να ξεκίνησε σαν αστείο ή από τους ισλαμιστικούς κύκλους, αλλά αν όντως αυτοι των παραλίων αρχίσουν να νιώθουν λευκοί και οι αλλοι σκούροι, μου φαίνεται τόσο μαλακία όσο το να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρα το χαμουτζηδες στην Ελλάδα.

freak brother
29-05-2014, 17:33
Μια χαρα ρατσισμος υπαρχει , δεν εκδηλωνεται σαν - οι κατωτεροι Τουρκοι της ενδοχωρας απο εμας τους ταξιδεμενους φιλοδυτικους - αλλα σαν ... - εχουμε και τους υπαναπτυκτους αγραμματους θρησκοληπτους που ζουν στα συνορα με την Συρια να μας καθοριζουν της ζωες ... Και οταν βλεπουν και καναν πολυ μαυριδερο λενε - αυτος ειναι η Κουρδος η Συριος .. απο τα λιγα που ειδα στην Πολη που μουν μονο με Τουρκους .

stam and the witches
29-05-2014, 17:49
δεν ξέρω αν προσβλήθηκε. αν το πήρε ως κοπλιμεντο δείχνει έναν ελιτισμό που είναι ανησυχητικός. στην τουρκία δεν υπήρχε ρατσισμός μεταξύ τους (με τόσες προσμίξεις και πολυφυλετικότητα θα ήταν γελοίο), αν δήλωνες τούρκος δε σε πείραζε κανείς. τώρα έχουμε τους δυτικοoriented white turks και τους παραδοσιακούς μαυρους (; ). Και μπορεί να ξεκίνησε σαν αστείο ή από τους ισλαμιστικούς κύκλους, αλλά αν όντως αυτοι των παραλίων αρχίσουν να νιώθουν λευκοί και οι αλλοι σκούροι, μου φαίνεται τόσο μαλακία όσο το να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρα το χαμουτζηδες στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι τεράστια χώρα και οι πληθυσμοί της οριακά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η Ελλάδα δεν είναι το καλύτερο αντίστοιχο παράδειγμα. Η "Λευκοί Τούρκοι" ουσιαστικά φρίκαραν τώρα που είδαν, μέσω του AKP, έναν τεράστιο πληθυσμό του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαν να συμμετέχει στα πράγματα.

enitharmon
29-05-2014, 19:07
σταμ στο τελευταιο συμφωνω. Επίσης στο ότι πληθυσμιακα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, οπότε αυτό που τους κρατούσε ενωμένη χώρα με κοινό πατριωτικό συναίσθημα ήταν το είμαστε όλοι τούρκοι, ανεξαρτήτως εξωτερικών χαρακτηριστικών. Το οποίο με το "λευκοί τούρκοι" πάει να καταρριφθεί. Δε συνέκρινα με την Ελλάδα, εννοούσα απλά ότι οκ η πλάκα με το χαμουτζήδες, αλλά αν αυτό άρχιζε να επηρεάζει το εθνικό αίσθημα και να προσδίδει τα χψ χαρακτηριστικά στο χαμουτζή, εκεί θα σταματούσε η πλάκα. Το ίδιο και με το "λευκοί τούρκοι". Μπορεί να ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά πλέον δεν είναι.

stam and the witches
29-05-2014, 19:15
Γι αυτό κι εν τέλει πιστεύω, ότι όταν τέτοιες αντιθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, τότε δε φταίει απλά ένας χαρακτηρισμός. Στην Τουρκία τους μετανάστες από την ανατολή δεν τους βλέπουν απλά σα βλάχους, τους βλέπουν όπως εμείς βλέπουμε τους Αφγανούς στον Άγιο Παντελεήμονα.

tamagothi
29-05-2014, 20:32
"τι γλυκούλικααα με τα σχιστά τους τα ματάαααακιααααααααααα";

ypersyntelikos
30-05-2014, 12:52
Τι είναι οι χαμουτζήδες?

KoiliaSamprela
30-05-2014, 13:04
Τι είναι οι χαμουτζήδες?

Χαμούρες

atom_smasher
30-05-2014, 20:51
Τι είναι οι χαμουτζήδες?

Χαμούρες

Αθηναϊκές

Taliban
13-10-2014, 13:25
Δεν ξερω αν κολλαει σε αυτο η στον Τουρκικο εθνικισμο, αλλα γενικα τι σκατα εχουν παθει οι Τουρκοι τωρα τελευταια;

Τελος παντων βρηκα αυτο : http://www.tribune.gr/world/news/article/78607/dichotomisi-tis-tourkias-kourdi-eleftheronoun-mia-mia-tis-polis.html

Δε ξερω κατα ποσο το site ειναι της προκοπης η οχι, ο φιλος μου που το ανεβασε ειναι παντως.

Γενικα τα τελευταια ενα, δυο χρονια οι τυποι εχουν τρελαθει.

Μπορω να σκεφτω οτι ισως, σαν το πιο "ανεπτυγμενο" "ισλαμικο" κρατος, ο κοσμος αρχιζει να φτηνει τους κολλημενους ταλιμπανοειδεις (γιατι πολλες απο τις προηγουμενες "κρισεις" ειχαν αρχισει να παιρνουν σχετικη τροπη), οποτε με την ευκαιρια οι εθνικες μειονοτητες (που στη Τουρκια ειναι πολλες) αρχιζουν να παιρνουν αερα. Απο την αλλη ομως η κυβερνηση κανει οτι θελει. Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν εχει πεσει/αλλαξει ακομη.

Ισως να λεω μαλακιες και να γεμισω αρκουδια, αλλα δεν με νοιαζει καθολου. Συζητηστε.

Leech
13-10-2014, 14:16
Αυτό το άρθρο έχει διαδοθεί γάμα τα στην ελληνική μπλολόσφαιρα, αρχικά από φασιστοσάιτ που βλέπουν προφητείες του μπαϊσιου να εκπληρώνονται και μπλα μπλα μπλα, τώρα και στα πιο μαζικά σάιτ (με μια γρήγορη ματιά, στο tribune αρθρογραφούν δεξιά/νεοφιλελέ τζιμάνια τύπου λοβέρδου και βαλλιανάτου, αλλά στην ειδησεογραφία του είναι φουλ τρομολάγνο σκουπιδαριό). Άντε με το καλό και στο protothema να γίνουμε.

Δεν το έχω δει σε ξένο μέσο, και είναι κάτι που θα είχε γίνει της καριολάρας άμα είχε όντως συμβεί, οπότε άραξε.

MaX Payne
13-10-2014, 16:58
ο ερντογαν δεν εκανε πλακα στις τελευταιες εκλογες;
πως θα πεσει;

νομιζω και οι κουρδοι τον ψηψιζουνε πρεπει να τους εχει ταξει διαφορα

stam and the witches
14-10-2014, 03:10
Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν Κούρδους που καταφθάνουν στην Τουρκία τραυματισμένοι, ενώ προσφέρουν κανονική περίθαλψη στους τζιχαντιστές.

Επίσης: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2782308/Black-flag-ISIS-raised-outskirts-Syrian-border-town-amid-furious-fighting-jihadists-Kurds-Turkish-tanks-prepare-worst.html

Είθε να μπει και η φλόγα στην Τουρκία, να κάνουμε τους απολογισμούς μας.

Aleister
14-10-2014, 21:55
ας παίξω τον συνήγορο του διαβόλου στο τόπικ παρ' όλο που δεν ενστερνίζομαι την παρακάτω άποψη πλήρως, γιατί μισώ τα echo-chambers

οι κούρδοι εναντιώνονται στην τουρκία με ΠΑΘΟΣ πόσα, 20χρόνια τώρα? 30?

γιατί να τους προστατέψει ο ερντογάς από το ισλαμικό κράτος, ανεξαρτησία δεν ήθελαν?

freak brother
14-10-2014, 22:18
απο το 84 , 30 χρονια τζαστ

stam and the witches
14-10-2014, 23:32
Γιατί αν είχανε ανεξαρτησία, κράτος, τακτικό στρατό, δε θα χρειάζονταν καμία Τουρκία για να τους βοηθήσει. Τώρα η Τουρκία τους συλλαμβάνει κι από πάνω.

stam and the witches
02-03-2015, 00:42
Το βάζω εδώ, αν και προβλέπω "Θερμά Επεισόδια Watch" θρεντ.

Σε πορεία σοβαρής επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αγκυρα να εκδίδει NOTAM με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο, και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231389252)

overdriven
02-03-2015, 10:23
Δεν έχω ιδέα τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Παλιά όταν ήμουν φαντάρος είχαν βγάλει πάλι ΝΟΤΑΜ για το Αιγαίο και εδώ λέγανε τα ίδια. Ένας λοχαγός μου είχε πει ότι αυτά είναι παπαριές, δεν είναι κάτι το προκλητικό αλλά συνηθίζεται και μου ανέπτυξε ένα σκεπτικό ότι βασικά έχει δίκιο η Τουρκία αλλά ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα. Τώρα γράφουν ότι δεσμεύουν περιοχές εντός ελληνικού εδάφους, δηλ στη Λήμνο. Δηλαδή ξέρω γω δεσμεύουν μέρος της Λήμνου για να πετάνε βόμβες; Αυτό είναι εντελώς παρανοϊκό γι αυτό και δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

freak brother
02-03-2015, 10:30
πανε να πικαρουν τον καμενο τον Καμμενο . Λιγος πατριωτισμος βεβαια βοηθαει οταν τα πραγματα ειναι δυσκολα .

overdriven
02-03-2015, 10:47
Κάτσε μη ρίξει κάνα μπουμπουνητό ο Καμμένος και γίνει ήρωας όμως. Δεν του λείπει ούτε η λόξα, ούτε ο στρατός για να το κάνει.

freak brother
02-03-2015, 11:04
πως θα γινει ηρωας καποιος που θα παει την χωρα 50 χρονια πισω :P

overdriven
02-03-2015, 11:18
Ε καλά, αν είναι να φτάσουμε σε γενική σύρραξη, Grand Declaration of War κι έτσι, τότε ναι. Σε επίπεδα πιο κοντά στην πιθανότητα, ε άμα οι άλλοι ρίξουν πυρά σε ελληνικό νησί και ο Καμμένος κατεβάσει κάνα αεροπλάνο τους, δε νομίζω να του πει και κανείς τίποτα δηλαδή. Ξαναλέω όμως, παίζει σοβαρά να λέμε παπαριές, δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους σε τέτοια θέματα.

stam and the witches
02-03-2015, 15:13
πανε να πικαρουν τον καμενο τον Καμμενο . Λιγος πατριωτισμος βεβαια βοηθαει οταν τα πραγματα ειναι δυσκολα .

Το χω καταλάβει ότι το χώσιμο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποστολή σου, αλλά το να λες για οφέλη από κάτι 1ον που δεν προκάλεσε ο ίδιος, και 2ον που μπορεί να κοστίζει σε ζωές και δυστυχία, είναι τουλάχιστον ντροπή.

overdriven
02-03-2015, 21:26
Έλα, τελικά μάλλον ήταν καφρίλα εκ μέρους των Τούρκων και αναγκάστηκαν να το μαζέψουν. Οι εθνικόφρονες νεοδημοκράτες το πρωί μάλωναν τον σύριζα ότι τσαμπουκαλεύτηκε και θα μας γαμήσουν οι τούρκοι και τώρα λένε ευτυχώς που είμαστε στο ΝΑΤΟ και μας έσωσαν από σοδομισμό (λογικά και Freak θα τα λέει αυτά). Οι δεξιοί ξαναλέω, μάλωναν τον σύριζα ότι τσαμπουκαλεύτηκε σε εθνικά θέματα. Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Τέλος, Freak καλά σε γάμησε ο Καμμένος. Και σου άρεσε. Κοιμηθείτε ήσυχα, η Πατρίδα είναι σε καλά χέρια.

Kingdom Gone
31-03-2015, 15:12
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/cba7vpzviaayrfj.pnglarge.png

http://www.iefimerida.gr/news/199144/eikones-sok-stin-toyrkia-akroaristeroi-kratoyn-omiro-eisaggelea-toy-ehoyn-kollisei-ena

cromags
31-05-2015, 03:12
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/1070x600/public/erdogan-megalomanis.jpg?itok=jQtONPQB

tsimpouklano
08-06-2015, 00:48
http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2015/23/177120g-turkey07062015.jpg

κίτρινο - ερντογάν
κόκκινο - κεμαλικό ρεπάμπλικανς
βαθύ κόκκινο - μέμφις γκριζλς
μωβ - κουρδικό κόμμα

Χάνει από,τι φαίνεται την αυτοδυναμία ο ερντογάν, ο οποίος από,τι άκουσα σήμερα το πήγαινε για συνταγματική αναθεώρηση και μετατροπή της τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία (aka yolo και σας γράφω στην υπερισλαμική πουτσάρα μου), εξαιτίας του κουρδικού κόμματος, το οποίο συγκεντρώνει γύρω στο 12% (λέει θέλει 10% για να μπεις βουλή...). Με πρώτη ματιά, τα σχέδια του ερντογάν δε βγήκαν για να γίνει king of the world, αλλά πείτε και εσείς που ξέρετε κατιτίς παραπάνω τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι εκλογές.

Aleister
08-06-2015, 11:04
Απ'οτι ακουσα ηθελε να κανει hardcore-islam αναθεωρηση συνταγματος αλλα επειδη πηρε λιγοτερο απο 40% δεν μπορει.

attila
08-06-2015, 12:18
οι κεμαλικοι ειναι το τουρκικο πασοκ?
η εισοδος αριστερας-κουρδων στη βουλη(με οριο 10%) εκοψε την αυτοδυναμια του ερντογαν.θα εχει πολυ ενδιαφερον να δουμε με ποιους θα συγκυβερνησει

stam and the witches
08-06-2015, 13:04
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/984160_10155664991045274_8555085395085420700_n.jpg?oh=c1ed3a9b7e561c19a8da17277e173f06&oe=55F6C4DE

Και φυσικά τα παντού ίδια ΠΟΡΝΟΚΑΝΑΛΑ του δίνανε 3 μονάδες λιγότερες.

babality
08-06-2015, 23:05
ο μερκαν ντεντε γαμησε χτες στην τεχνοπολη

stam and the witches
08-09-2015, 19:06
Κωνστνατινούπολη

«Νύχτα κρυστάλλων» έζησε η Τουρκία ανήμερα της 60ης επετείου των Σεπτεμβριανών. Εξαγριωμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών επιτέθηκαν την περασμένη νύχτα κατά κουρδικών στόχων, μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή Νταγλίτζα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Λίγη ώρα μετά το επίσημο ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού σχετικά με τον θάνατο των στρατιωτών, πλήθη Τούρκων ξεχύθηκαν στους δρόμους κυρίως των δυτικών πόλεων φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα και ζητώντας εκδίκηση. Σε πολλές από τις βίαιες διαδηλώσεις πρωταγωνιστές ήταν μέλη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων.

Σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα πολιτών κουρδικής καταγωγής, καθώς και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και υπεραστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες. Τα σταματούσαν, έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων και σε κάποιες περιπτώσεις προπηλάκισαν κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Στην περιοχή Μπέϊπαζαρι της Άγκυρας, εξαγριωμένα πλήθη επιτέθηκαν σε Κούρδους εποχικούς εργάτες, τραυματίζοντας δεκάδες, και έβαλαν φωτιές στους πρόχειρους καταυλισμούς τους. Επίσης μαρτυρίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα εθνικιστές άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων πολιτών. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πολίτης.

Στις φλόγες παραδόθηκαν μεταξύ άλλων και οι τοπικές οργανώσεις του HDP στην Σπάρτη και στην Μερσίνα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, εξαγριωμένα πλήθη άνοιξαν πυρ στον αέρα και σχημάτισαν αυτοκινητοπομπές, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τις κουρδικές συνοικίες, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με Κούρδους αλλά και με αριστερούς και αλεβίτες, εντείνοντας τους φόβους για επικίνδυνη εμβάθυνση του κοινωνικού διχασμού στην Τουρκία.

Επεισόδια, συγκρούσεις με υλικές καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις Τουρκίας όπως στη Ραιδεστό στα δυτικά και την Καισαρεία της κεντρικής Τουρκίας.

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση των ενεργειών αντεκδίκησης εις βάρος των Κούρδων εντείνονται, καθώς οι οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας στις 19:00 σήμερα Τρίτη.

Μου φαίνεται ότι είμαστε στο χείλος συνταρακτικών πραγμάτων.

KoiliaSamprela
09-09-2015, 08:09
Δεν νομίζω ότι είμαστε στο χείλος, το περάσαμε και αυτό .... η μια χώρα μετά την άλλη παίρνει φωτιά

KoiliaSamprela
10-10-2015, 11:43
Δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό που είδα
https://twitter.com/dokuz8haber/status/652762388324872192

για αρχή λένε 35 νεκρους

ypersyntelikos
10-10-2015, 13:50
Δεν. υπάρχουν. λόγια.

KoiliaSamprela
10-10-2015, 20:50
Δυστυχώς η πορεία συμπαράστασης και αλληλεγγύης δεν είχε κόσμο

tsimpouklano
15-10-2015, 10:44
γιατί έτσι (http://tvxs.gr/news/kosmos/toyrkia-fimotro-se-mme-kai-social-media-gia-tin-epithesi-stin-agkyra)

sfinotouvlaki
28-10-2015, 00:22
http://www.middleeasteye.net/news/turkish-pm-army-struck-twice-kurdish-positions-northern-syria-1139241727

Απίστευτα πράγματα.

KoiliaSamprela
28-10-2015, 16:37
http://www.middleeasteye.net/news/turkish-pm-army-struck-twice-kurdish-positions-northern-syria-1139241727

Απίστευτα πράγματα.

Μαρτυράνε χωρίς ξύλο αυτοί ρε ....

cromags
22-12-2015, 01:12
https://www.youtube.com/watch?v=u82HJuyhMuw

enitharmon
18-02-2016, 12:33
1 δις χαρτζιλικι

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/bilal-erdogan-italy-investigates-turkish-presidents-son-over-money-laundering-allegedly-connected-to-a6879871.html

Taliban
16-07-2016, 15:53
καλα κι αυτο το χθεσινο τι ητανε παλι;

ypersyntelikos
16-07-2016, 17:22
Από τα πιο πλήρη άρθρα που έχω διαβάσει από χθες για το θέμα.
http://www.capital.gr/story/3141564

attila
16-07-2016, 19:13
πραξικοπημα απο τα lidl

KoiliaSamprela
17-07-2016, 18:24
πολλά προσπάθησαν να γίνουν, επί της ουσίας όμως το πραγματικό πραξικόπημα ξεκίνησε στα καπάκια και να δούμε που θα σταματήσει ο σουλτάνος

tsimpouklano
17-07-2016, 20:34
To ανησυχητικό και σίγουρο είναι πως ο Ερντογάν βγαίνει από όλο αυτό με ένα ακόμα όπλο στα χέρια του, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει ακόμα περίσσοτερες εξουσίες, "τελειώνοντας" σιγά-σιγά τους (πολιτικούς) αντιπάλους του, με κάθε μέσο (χθες ήταν ο νόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας με σαφείς αποδέκτες τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, σήμερα καλεί τον κόσμο να μείνει στις πλατείες ενάντια στον Γκιουλέν (http://news.in.gr/world/article/?aid=1500090709), ενώ στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας έχει μπει και η επαναφορά της θανατικής ποινής (http://tvxs.gr/news/kosmos/toyrkia-anoixto-endexomeno-epanaforas-tis-thanatikis-poinis-gia-toys-praksikopimaties)). Ο τύπος είναι για δέσιμο.

asimoulis
18-07-2016, 01:30
Έχει λαό όμως, που σταματάει και τανκ άμα λάχει.

attila
18-07-2016, 03:02
αλλοι λενε οτι ηταν στημμενο απο ερντογαν(για λογους οπως αυτοι που αναφερει ο τσιμπουκλανο)
αλλοι λενε οτι το εκαναν οι αμερικανοι γιατι δεν γουσταρουν ερντογαν(οι οποιοι παρεπιπτοντως στην αρχη εκαναν την παπια μιλωντας για κρατος δικαιου και ευχολογια ενω πηραν θεση υπερ της "δημοκρατικης νομιμοτητας" μονο αφου ειχε ξεκαθαρισει ποιος κερδισε)
δεν μπορω να ξερω τι ισχυει αλλα η προχειροτητα με την οποια ειχε σχεδιαστει και τελικα εκτελεστηκε η αποπειρα του πραξικοπηματος με εκανε να πιστευω οτι ολοι αυτοι που πειστηκαν να πανε να ανατρεψουν το κομμα που μολις πριν απο 9 μηνες πηρε 49.5% στις εκλογες ειναι τελειως ηλιθιοι.

OniBocho
18-07-2016, 07:56
Κοινός παρανομαστής και "εχθρός" όμως σε όλη αυτή τη φάση είναι οι Κούρδοι. Η περίπτωση του Γκιουλέν που ήταν προσωπικός φίλος του Ερντογάν και τώρα το δηλώνει ανήξερος, ενώ ο τρελοταγίπ ρίχνει τα βέλη του ξεκάθαρα και αποκλειστικά σε αυτόν, λέει πολλά.

sfinotouvlaki
18-07-2016, 09:43
Κοινός παρανομαστής και "εχθρός" όμως σε όλη αυτή τη φάση είναι οι Κούρδοι.

Τι σημαίνει αυτό;

OniBocho
18-07-2016, 10:07
Σημαίνει ότι ο Ερντογάν βομβάρδιζε κουρδικά χωριά, ο ISIS που έχει στενές σχέσεις με τον Ερντογάν μισεί θανάσιμα τους Κούρδους, το πραξικόπημα έριξε άπειρη στάχτη στα μάτια όλων και ο μοναδικός φανερά κερδισμένος είναι ο Ταγίπ με τις ατζέντες του.

sfinotouvlaki
18-07-2016, 11:32
Νομίζω οι περισσότεροι συμφωνούν πως κερδισμένος βγήκε ο Ερντοάν, αλλά, από την άλλη, δεν βλέπω πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς το Κουρδικό από όλα τα άλλα σημαντικά τα οποία θα μείνουν πίσω (εκτός κι αν θέλει κάποιος απλώς να περιγράψει πώς θα επηρεαστεί το Κουρδικό από όλο αυτό), ούτε πώς, όσον αφορά στο πραξικόπημα, ο εχθρός είναι οι "Κούρδοι". Ο QSIS, στην προκειμένη, είναι εν πολλοίς άσχετος, ενώ, εν τέλει, η περισσότερη στάχτη στο Κουρδικό, τα τελευταία χρόνια, έπεσε εκ των έσω από τα κωθώνια που ανατινάζουν ό,τι λάχει.

Phantom Duck
18-07-2016, 17:50
ε όχι ακριβώς, όταν οι κούρδοι ήταν για μήνες το τελευταίο οχυρό απέναντι στον ISIS ενώ ο άλλος τον προμήθευε εμφανέστατα, δεν μπορείς να πεις ότι φταίνε για προβοκατόρικα χτυπήματα

sfinotouvlaki
19-07-2016, 00:14
Δεν ξέρω τι σχέση έχει ο QSIS πάλι. Εγώ μιλάω για τα τυφλά/σιχαμένα χτυπήματα του TAK και για τη μεταφορά του ένοπλου στις πόλεις από το PKK. Και προφανώς μπορώ να πω ότι φταίνε, ευτυχώς το λένε και οι περισσότεροι Κούρδοι.

OniBocho
19-07-2016, 06:57
Αρχικά έχω την αίσθηση ότι χάνεις το point που κάνω. Θα το ξαναγράψω, αλλά σε εκλιπαρώ να μη γίνει κι αυτό ένα ατέρμονο νήμα, στο οποίο γράφεις απλά για να διαφωνείς.

Αυτό που έγραψα λοιπόν είναι, πως πέρα λοιπόν από το προφανές του στημένου "πραξικοπήματος από τα lidl" όπως πολύ πετυχημένα είπε ο attila παραπάνω, πέρα από το ότι αναμφισβήτητα ο Ερντογάν είναι αυτός που κέρδισε σε κάθε μέτωπο, κατ' εμέ έλαβε χώρα μια νομιμοποίηση της ατζέντας του Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους και τώρα που τους πουλάει περισσότερο Ισλάμ παρά ποτέ, τώρα που τους δείχνει ότι η φάση του κοσμικού στρατού προσπάθησε να ανατρέψει το "δημοκρατικά εκλεγμένο καθεστώς" αλλά δεν έχει πραγματική δύναμη μπροστά στο λαό (ώστε να αντιμετώπισει την κουρδική απειλή είναι το context), θα πρέπει μπλα μπλα μπλα.

sfinotouvlaki
19-07-2016, 07:07
Εντάξει, τότε. Θα συμφωνήσω, έτσι για να μην το κάνω κι αυτό άλλο ένα ατέρμονο νήμα!

OniBocho
19-07-2016, 07:30
Σσσσσωραίος ρε φίλος! Φασαίος απ' τους καλύτερους. :)

Για να μην παρεξηγηθώ, δε λέω ότι κάνεις μόνον αυτό, ε; Γενικώς ομολογώ ότι διαβάζω με προσοχή αυτά που γράφεις, απλώς πολλές φορές μου έχεις δώσει την αίσθηση που προείπα.

Για να μην τσουλήσει off topic, να ένα ωραίο κείμενο που έγραψε ο φίλος και σύντροφος Περικλής Παυλίδης:

Ο "ΛΑΟΣ" ΠΟΥ "ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Διαβάζω σε ορισμένες ανακοινώσεις που προέρχονται από την εγχώρια εξωκοινοβουλευτική αριστερά καθώς και σε κάποια κείμενα στο FB για τον «λαό» που κινητοποιήθηκε στην Τουρκία, κατέβηκε στους δρόμους και σταμάτησε το πραξικόπημα.
Χωρίς να επιθυμώ να ασχοληθώ εκτενώς με αυτά τα κείμενα, κρίνω αναγκαίο να κάνω ορισμένα πολιτικά σχόλια.

Δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστικές, δεν νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση να κάνουν λόγο γενικά κι αφηρημένα περί λαού. Η ταξική ανάλυση των κοινωνικών σχέσεων και συγκρούσεων απαιτεί να εξετάζεται κάθε φορά όχι απλώς η κοινωνική προέλευση των ανθρώπων που κινητοποιούνται πολιτικά, αλλά το ταξικό περιεχόμενο των σκοπών για τους οποίους κινητοποιούνται.

Από μαρξιστική σκοπιά ο λαός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικάντικης φετιχοποίησης και εξιδανίκευσης. Ο λαός (ακριβώς ο εργαζόμενος λαός: αγρότες, μικροαστικά στρώματα, υπάλληλοι, αλλά και τμήματα της εργατικής τάξης) εντός συγκεκριμένων συνθηκών μπορεί να στρατευτεί μαζικά και με αποφασιστικότητα κάτω από τις σημαίες της κυρίαρχης τάξης, της κοινωνικής αντίδρασης και του φασισμού. Ο 20ος αιώνας είναι γεμάτος από τέτοια παραδείγματα τα οποία δε λείπουν και στον 21ο (χαρακτηριστική περίπτωση η «λαϊκή εξέγερση» του Μαϊντάν στην Ουκρανία).

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία (το οποίο συνιστά εκδήλωση των αντιθέσεων και συγκρούσεων που υφίστανται στο εσωτερικό της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ της χώρας, με κρίσιμο πάντα το ρόλο του ξένου παράγοντα), θεωρώ φαιδρό να υποστηρίζεται ότι το σταμάτησε ο λαός, διότι είναι παραπάνω από πασιφανές ότι το πραξικόπημα (για λόγους που δεν είναι πλήρως γνωστοί) ξεφούσκωσε από μόνο του: έμεινε με πολύ λίγες δυνάμεις που δεν έφταναν καλά –καλά για τον έλεγχο των βασικών στρατηγικών σημείων, στερήθηκε ηγεσίας (το πιθανότερο, οι πραγματικοί υποκινητές του έμειναν στην αφάνεια και στο τέλος δείλιασαν ή, για κάποιο λόγο, απέφυγαν να αναλάβουν την ηγεσία του) και βεβαίως στερήθηκε αποφασιστικότητας (στα πραξικοπήματα συνήθως η αποφασιστικότητα συνίσταται πρωτίστως στην ετοιμότητα των πραξικοπηματιών να συλλάβουν ή να εξοντώσουν τον πολιτικό ηγέτη της χώρας και να χρησιμοποιήσουν χωρίς δισταγμό τα όπλα εναντίον των υποστηρικτών του, στρατιωτικών και μη). Τονίζω ότι στην προκείμενη περίπτωση οι στρατιώτες που δήθεν αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από τους πολίτες ήταν στην πραγματικότητα κάποιοι φουκαράδες που περιφέρονταν στους δρόμους χωρίς σχέδιο και διαταγές για δράση. Απλώς περίμεναν το τέλος αυτής της κωμωδίας.

Τώρα, όσον αφορά το «λαό» που βγήκε στους δρόμους, οι «σύντροφοι» που γράφουν αυτά τα πράγματα θα άξιζε να αναρωτηθούν γιατί στις γραμμές αυτών των ανθρώπων απουσίαζε η τουρκική αριστερά – απουσίαζαν όλες οι δυνάμεις της τουρκικής αριστεράς.

Κι αυτό βεβαίως συνέβη γιατί στους δόμους βγήκαν συντεταγμένα, κατόπιν προσκλητηρίου από τους ιμάμηδες, οι ορδές των μελών-οπαδών του ισλαμο-φασιστικού AKP, μαζί με τις εθνο-φασιστικές ορδές των γκρίζων λύκων. Αυτός ήταν κυρίως ο «λαός» που έσωσε τη δημοκρατία. Κι αφού την έσωσε κατευθύνθηκε στις προοδευτικές συνοικίες της Πόλης για επιτεθεί σε χώρους της αριστεράς.
Επρόκειτο για «λαό» κινητοποιούμενο και καθοδηγούμενο από εξαιρετικά αντιδραστικά πολιτικά μορφώματα (εναντίον ενός προφανώς αντιδραστικού πραξικοπήματος), για ένα όχλο εξαιρετικά εχθρικό και επικίνδυνο για τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της κοινωνικής προόδου της γειτονικής χώρας. Κι αυτό κανείς δε νομιμοποιείται να το παραβλέπει στο όνομα της στερεότυπης πλέον επιθυμίας ορισμένων «αριστερών» να εξιδανικεύουν οποιοδήποτε πλήθος βγαίνει στους δρόμους, φαντασιωνόμενοι εξεγερσιακά σκιρτήματα και, καμία φορά, κι επαναστάσεις.

KoiliaSamprela
19-07-2016, 09:12
Διαβάζω σε ορισμένες ανακοινώσεις που προέρχονται από την εγχώρια εξωκοινοβουλευτική αριστερά καθώς και σε κάποια κείμενα στο FB για τον «λαό» που κινητοποιήθηκε στην Τουρκία, κατέβηκε στους δρόμους και σταμάτησε το πραξικόπημα.

μέχρι εδώ διαβάζω ......

OniBocho
19-07-2016, 09:27
Γιατί φίλτατε;

KoiliaSamprela
19-07-2016, 10:12
πια εξωκοινοβουλευτική αριστερά έβγαλε τέτοια ανακοίνωση ? και μην μου πεις για οακκε

Fireknight
19-07-2016, 12:21
Αρχικά έχω την αίσθηση ότι χάνεις το point που κάνω. Θα το ξαναγράψω, αλλά σε εκλιπαρώ να μη γίνει κι αυτό ένα ατέρμονο νήμα, στο οποίο γράφεις απλά για να διαφωνείς.

Αυτό που έγραψα λοιπόν είναι, πως πέρα λοιπόν από το προφανές του στημένου "πραξικκοπήματος από τα lidl" όπως πολύ πετυχημένα είπε ο attila παραπάνω, πέρα από το ότι αναμφισβήτητα ο Ερντογάν είναι αυτός που κέρδισε σε κάθε μέτωπο, κατ' εμέ έλαβε χώρα μια νομιμοποίηση της ατζένταε του Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους και τώρα που τους πουλάει περισσότερο Ισλάμ παρά ποτέ, τώρα που τους δείχνει ότι η φάση του κοσμικού στρατού προσπάθησε να ανατρέψει το "δημοκρατικά εκλεγμένο καθεστώς" αλλά δεν έχει πραγματική δύναμη μπροστά στο λαό (ώστε να αντιμετώπισει την κουρδική απειλή είναι το context), θα πρέπει μπλα μπλα μπλα.

http://www.supercult.gr/wp-content/uploads/2010/03/edessaikos.jpg

ypersyntelikos
19-07-2016, 12:35
Πάντως, συνέβη μια "απομυθοποίηση" του στρατού. Μπορεί αυτοί που το έκαναν να ήταν καθολικά οπαδοί του ερντογάν, αλλά είναι κάτι που συνέβη. Το πλήθος σταμάτησε το στρατό. Και είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε τέτοιο βαθμό.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση του ΡΚΚ με τίτλο "το να παρουσιάζεται ο Ερντογάν ως δημοκράτης, είναι πιο επικίνδυνο και από το ίδιο το πραξικόπημα", τα λέει όλα.

OniBocho
19-07-2016, 12:38
Σαμπρέλ, τουλάχιστον 2 χώροι (Τροτσκιστές οι μεν, Μαοϊκοί οι δε) εξέδωσαν τέτοιες αισχρότητες.

Fireknight, χα χα όντως ήταν λίγο ασύνδετο όπως το απομονώνεις, αλλά αφενός είχα δουλειά, αφετέρου τα είχα ήδη γράψει ξανά οπότε μοιάζει σαν βιαστικός προφορικός λόγος. Τουλάχιστον θα πάω να διορθώσω τα typos.

Εδώ και μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από την Κουρδική μεριά:

http://www.enallaktikos.gr/ar26887el-idoy-ti-apokalyptei-to-pkk-gia-to-praksikopima-stin-toyrkia.html#.V40AZAt0_FI.facebook

Fireknight
19-07-2016, 12:52
Pistevete oti o Erdogan einai makropro8esma kerdismenos h apla se oti afora to sygkekrimeno gegonos? Emena perissotero mou fenetai san thn arxh tou telous.

KoiliaSamprela
19-07-2016, 13:35
Pistevete oti o Erdogan einai makropro8esma kerdismenos h apla se oti afora to sygkekrimeno gegonos? Emena perissotero mou fenetai san thn arxh tou telous.

εγώ θα πω όλα όσα είχα στο μυαλό μου μαζεμένα.
Η μέρα και η ώρα που επέλεξαν να κάνουν πραξικόπημα ήταν λάθος και ύποπτα μαζί.
Θεωρίες συνωμοσίας ? μπορεί, αλλά οι Αμερικάνοι πήραν θέση νωρίς (ήττα μεγάλη για το στέιτ ντιπάρτμεντ), δεν ήταν όλος ο στρατός ΕΝΑ, αλλά μέρος αυτού.
Δεν είχαν φροντίσει να έχουν σε απόσταση αναπνοής τον Ερντογαν και να τον σβερκόσουν με το μπαμ.
Όλα μαζί δείχνουν ύποπτα. Και όταν λέω ότι μπορεί να το έκανε μόνος του ο Ερντογάν, δεν λέω ότι τους έπιασε και τους είπε ελάτε να κάνουμε ένα μπάχαλο να γίνει πανικός. Μπορείς πολύ εύκολα να τους κάνεις να πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα.
Οι Αμερικάνοι γενικά τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την φάση Τουρκία οπότε και αυτοί μια χαρά μπορεί να το έφαγαν το σότο.

Σε λιγότερο από 24 ώρες έχει καθαιρέσει, και/ή συλλάβει στρατιωτικούς και δικαστικούς στο εξωπραγματικό νούμερο τον 7.000.
7.000 θέσεις δεν υπάρχουν σε φυλακές, έρχεται κρεμάλα εκεί.
Έχει βγάλει τις ομάδες κρούσεις που δεν χρειάζεται να είναι πολλοί, φτάνει να είναι οπλισμένοι και με το αβάτζο της αστυνομίας. Το "καλό" είναι ότι μετά το πρώτο ντου υπάρχει αντίσταση.
Το κακό για αυτόν και καλό για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι έχει καταφέρει να τα έχει σπάσει με Αμερική / Ρωσία ενώ ο μόνος του "σύμμαχος" που είναι το ISIS δεν είναι εμπιστοσύνης.
Μακροπρόθεσμα (όχι πολύ) θα καταρρεύσει η οικονομική φούσκα και τότε θα αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα για τον Σουλτάνο. Πραγματικό ζόρι θα είναι αν αλλάξει το "νομικό πλαίσιο".
Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζω τους άλλους φονιάδες που και αυτοί (όπως ήθελε να πει ο ονιμπότσο) τους ίδιους στόχους θα είχαν με το καλημέρα.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά, και ακόμα χειρότερα δεν βλέπω να αλλάζει κάτι, ιδικά αν συνεχίσει η ΕΕ να τους δίνει λεφτά χωρίς να βλέπουν που πάνε,

sfinotouvlaki
19-07-2016, 14:55

Ως αρχή του τέλους θα μπορούσε να πάρει κάποιος οποιοδήποτε από τα 300 γεγονότα τα τελευταία 10 χρόνια. Από την παραδοχή του 2005 στο Ντιγιάρμπακιρ ότι υπάρχει κουρδικό θέμα και πρέπει να λυθεί, μέχρι τη δήλωση πριν από μερικούς μήνες ότι δεν υπάρχει κανένα κουρδικό θέμα στην Τουρκία, παρά μόνο θέμα τρομοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα (σε κάθε πιθανό τομέα της πολιτικής). Το θέμα είναι πως ο Ερντοάν βλέπει την πολιτική πραγματιστικά και αναλόγως κυβερνάει, πράττει και δηλώνει. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύονται να καταλάβουν όσοι για παράδειγμα θεωρούν ότι είναι φίλος με το QSIS (ή ότι οι Αμερικανοί θα του γυρίσουν την πλάτη επειδή έκανε τα στραβά μάτια στο θέμα του QSIS). Είναι τόσο φίλος τους, όσο φίλος ήταν για παράδειγμα με το PKK το 2013, όσο φίλοι του είναι τα τελευταία δυο οι γκρίζοι λύκοι και όσο φίλοι του θα είναι σε λίγο καιρό οι ισλαμοκουρδικοί σχηματισμοί με τους οποίους θα αρχίσει ομιλίες όταν ξανάρθει η ώρα για τη λύση του κουρδικού.

Προφανώς και από το γεγονός βγαίνει κερδισμένος, προφανώς και όσο περισσότερη εξουσία συγκεντρώνει τόσο μεγαλύτερο έλεγχο και καταστολή θα χρειάζεται για να κυβερνήσει, άρα και τόσο μεγαλύτερη αντίδραση θα συναντάει. Οπότε, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι πως ουσιαστικά όποια εξουσία δεν αποχωρεί τη στιγμή που πρέπει (και η στιγμή αυτή για το συγκεκριμένο κόμμα έχει παρέλθει προ πολλού), τα πάντα τη βαραίνουν αρνητικά γιατί είναι αναγκασμένη να ασκεί εξουσία σε μια ήδη κακή κατάσταση που συνεχώς γίνεται χειρότερη. Τα πράγματα είναι ήδη άσχημα για τον Ερντοάν και θα γίνονται πιο άσχημα όσο φαίνεται να ενισχύεται. Το άσχημο του πράγματος δηλαδή είναι ο φαύλος κύκλος ο οποίος έχει δημιουργήσει.

Fireknight
19-07-2016, 15:13

Ως αρχή του τέλους θα μπορούσε να πάρει κάποιος οποιοδήποτε από τα 300 γεγονότα τα τελευταία 10 χρόνια. Από την παραδοχή του 2005 στο Ντιγιάρμπακιρ ότι υπάρχει κουρδικό θέμα και πρέπει να λυθεί, μέχρι τη δήλωση πριν από μερικούς μήνες ότι δεν υπάρχει κανένα κουρδικό θέμα στην Τουρκία, παρά μόνο θέμα τρομοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα (σε κάθε πιθανό τομέα της πολιτικής). Το θέμα είναι πως ο Ερντοάν βλέπει την πολιτική πραγματιστικά και αναλόγως κυβερνάει, πράττει και δηλώνει. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύονται να καταλάβουν όσοι για παράδειγμα θεωρούν ότι είναι φίλος με το QSIS (ή ότι οι Αμερικανοί θα του γυρίσουν την πλάτη επειδή έκανε τα στραβά μάτια στο θέμα του QSIS). Είναι τόσο φίλος τους, όσο φίλος ήταν για παράδειγμα με το PKK το 2013, όσο φίλοι του είναι τα τελευταία δυο οι γκρίζοι λύκοι και όσο φίλοι του θα είναι σε λίγο καιρό οι ισλαμοκουρδικοί σχηματισμοί με τους οποίους θα αρχίσει ομιλίες όταν ξανάρθει η ώρα για τη λύση του κουρδικού.

Προφανώς και από το γεγονός βγαίνει κερδισμένος, προφανώς και όσο περισσότερη εξουσία συγκεντρώνει τόσο μεγαλύτερο έλεγχο και καταστολή θα χρειάζεται για να κυβερνήσει, άρα και τόσο μεγαλύτερη αντίδραση θα συναντάει. Οπότε, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι πως ουσιαστικά όποια εξουσία δεν αποχωρεί τη στιγμή που πρέπει (και η στιγμή αυτή για το συγκεκριμένο κόμμα έχει παρέλθει προ πολλού), τα πάντα τη βαραίνουν αρνητικά γιατί είναι αναγκασμένη να ασκεί εξουσία σε μια ήδη κακή κατάσταση που συνεχώς γίνεται χειρότερη. Τα πράγματα είναι ήδη άσχημα για τον Ερντοάν και θα γίνονται πιο άσχημα όσο φαίνεται να ενισχύεται. Το άσχημο του πράγματος δηλαδή είναι ο φαύλος κύκλος ο οποίος έχει δημιουργήσει.

Symfwnw kai den isxyrizomai oti prin to praksikopima ta pragmata htan kala gia afton, kai epipleon fenetai na ksemenei apo die8neis kai eswterikous symmaxous. Afto ontws eixe ksekinisei poly nwrhtera, alla prin ta teleftaia gegonota mou edine thn entypwsh eixe xwro gia diplwmatikous eligmous se anti8esh me twra pou de fenetai na yparxei epistrofh.

sfinotouvlaki
19-07-2016, 15:32
Symfwnw kai den isxyrizomai oti prin to praksikopima ta pragmata htan kala gia afton, kai epipleon fenetai na ksemenei apo die8neis kai eswterikous symmaxous. Afto ontws eixe ksekinisei poly nwrhtera, alla prin ta teleftaia gegonota mou edine thn entypwsh eixe xwro gia diplwmatikous eligmous se anti8esh me twra pou de fenetai na yparxei epistrofh.

Δε συμφωνώ ότι ξεμένει από συμμάχους. Οι περισσότεροι σύμμαχοι είναι ευκαιριακοί και εξαρτώνται από τις συνθήκες. Δεν πας αλλιώς από την πιο φιλοκουρδική πολιτική που είχε υπάρξει στο αντίθετό της. Κάποιοι άλλοι σύμμαχοι είναι σχετικά μόνιμοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας η Αμερική, η οποία προφανώς μπορεί να ανεχτεί πολύ χειρότερα από αυτά που έχει κάνει ο Ερντοάν, άσχετα αν της αρέσουν ή όχι. Στο εσωτερικό, όπως είπα, μπορεί ανάλογα με τις περιστάσεις να κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε λίγο καιρό, όπως το βλέπω εγώ, θα χαμηλώσει κάπως την εθνικιστική ρητορική ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει πάλι τους Κούρδους. Απλώς αυτοί οι Κούρδοι δεν θα είναι ούτε το PKK, ούτε το HDP, αλλά οι ισλαμιστές, διάφοροι συντηρητικοί φύλαρχοι, οι παραδοσιακοί Κούρδοι ψηφοφόροι του, που μεγάλο μέρος τους είχε ήδη επιστρέψει σε αυτόν μετά τη στροφή προς το HDP, και το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα που απορρίπτει την ένοπλη δράση του PKK. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι δεν έχει φτάσει η ώρα που θα ξεμείνει, γιατί παρότι η οικονομική κατρακύλα έχει αρχίσει καιρό τώρα, δεν έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της. Όσο περισσότερους πόρους θα χρειάζεται βέβαια για να κυβερνήσει, λόγω της αυταρχικότητας και της αντίδρασης σε αυτή, η οικονομία θα πέφτει, οπότε πάλι προς τα εκεί οδεύει

Fireknight
19-07-2016, 15:52
Gia thn Amerikh menei na to doume, giati den amfivalw oti mporoun na anextoun poly xeirotera aisxh, arkei na exoun ton elegxo opou kai otan xreiastei kai den kserw an meta ta teleftaia synexizei na yparxei empistosynh. Episis sto eswteriko, nomizw o xwros einai poly mikroteros pleon, akoma kai gia efkairiakes symmaxies. Oi peristaseis afth thn epoxh einai poly pio akraies apo oti exoun yparksei ws twra.

sfinotouvlaki
19-07-2016, 16:55
Οι Αμερικάνοι ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να έχουν τον έλεγχο στα πάντα. Αυτό που θέλουν είναι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας και, παρότι προφανώς θα ήθελαν κάποιον περισσότερο στα γούστα τους, π.χ. το AKP των αρχών, δεν πρόκειται να χαλάσουν τη συμμαχία τους με την κυβέρνηση γιατί αυτή αποφάσισε να βομβαρδίσει τους Κούρδους, να κυνηγήσει δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο που δεν θίγει άμεσα τα συμφέροντά τους. Όπως άλλωστε και ο Ερντοάν δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην εξωτερική του πολιτική. Αν η Αμερική θέλει να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία π.χ., θα το κάνει και ο Ερντοάν θα το δεχτεί αρκούμενος στο να πετάει αντι-δυτικές μπηχτές που θα τον κάνουν δημοφιλή εντός. Ναι, οι καταστάσεις είναι πιο ακραίες, αλλά αφενός δεν είναι όσο ακραίες θα μπορούσαν να είναι, ούτε όσο ακραίες υπήρξαν το '90, το '80 ή το '70. Τον κόσμο θα τον χάσει όταν η μεσαία τάξη που προέκυψε, από τη στιγμή που ανέλαβε το AKP, θα χάσει τα προνόμιά της. Και, επίσης, μη ξεχνάς ότι τη δεδομένη στιγμή, οι αντίπαλοί του χρειάζονται περισσότερο τις συμμαχίες παρά αυτός. Και, καλώς ή κακώς, το AKP ακόμη και σε αυτή τη μορφή του είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπόλοιπων τριών. Μπορεί δηλαδή να συνεργαστεί ευκολότερα με κάποιον από τους υπόλοιπους τρεις, απ' ό,τι αυτοί μεταξύ τους.

Sotos_The_Tequiler
19-07-2016, 17:42
με Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει συνεργασία ήδη πριν το πραξικόπημα όπου μετά από συγγνώμη προς τον Πούτιν για την κατάριψη του αεροσκάφους
η Μόσχα ήρε το τουριστικό εμπάργκο.
Πριν καμιά ώρα άκουσα στο ραδιόφωνο ότι στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που κάνει ο Ερντογάν, συνέλαβε και τους πιλότους που κατέριψαν το Ρώσικο αεροσκάφος.

.....έχει καταφέρει να τα έχει σπάσει με Αμερική / Ρωσία....

ypersyntelikos
21-07-2016, 09:36
Το αύριο, μια μαύρη χώρα: δάκρυα, φόβος και βαλίτσες στην Πόλη (https://insidestory.gr/article/ayrio-mia-mayri-hora-dakrya-fovos-kai-valitses-stin-poli?token=VZW2Z9WRZS)

enitharmon
21-07-2016, 22:16
κάποιος να φωνάξει τον κατωριμο να μας ξαναπει τι καλό που κάνει ο ερντογαν για την τουρκια

enitharmon
19-11-2016, 18:14
κάποιος να φωνάξει τον κατωριμο να μας ξαναπει τι καλό που κάνει ο ερντογαν για την τουρκια

https://www.theguardian.com/world/2016/nov/18/turkish-bill-to-clear-men-of-child-sex-assault-if-the-marry-their-victims

KoiliaSamprela
21-11-2016, 09:42

https://www.theguardian.com/world/2016/nov/18/turkish-bill-to-clear-men-of-child-sex-assault-if-the-marry-their-victims

Γατάκια τούρκοι

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 339
Αποπλάνηση παιδιών

1. Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351 Α ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών,
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών

και

γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

2. Οι ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών δεν τιμωρούνται,εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών ετών,οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

3. Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου.

4. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, να παρίσταται σε ασελγή μεταξύ άλλων πράξη, έστω και αν δεν συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

OniBocho
21-11-2016, 10:46
Κι αν αυτές οι πράξεις έχουν θύμα αγόρι κάτω των 15 ετών, όπου σίγουρα στο τουρκικό κράτος δεν επιτρέπεται γάμος ενηλίκου ανδρός με ανήλικο αγόρι;

atom_smasher
21-11-2016, 14:16
Και γω το σκεφτόμουν αυτό μιάς και είναι λίγο παραπάνω κωλομπαράδες από εμάς.

enitharmon
22-11-2016, 12:00
σαμπρελα, ωραια υπενθυμιση οτι ειμαστε ακομα οθωμανικο κρατος

sfinotouvlaki
22-11-2016, 14:21
Όπως καταλαβαίνω εγώ τη συγκεκριμένη παράγραφο, απλώς περιγράφει τη σειρά της ποινικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, αν ένα ενήλικο άτομο έχει καταφέρει να παντρευτεί παράνομα κάποιο ανήλικο άτομο και πάει κάποιος να καταγγείλει αποπλάνηση (άσχετη με το γάμο, ας πούμε), πρώτα ακυρώνεται νομικά ο γάμος (και αυτό γίνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα, δεν είναι ανάγκη να κινήσει τη διαδικασία ο παθών ή όποιος άλλος) κι έπειτα ασκείται δίωξη (πάλι αυτεπάγγελτα) στον δράστη. Δεν λέει ότι αν κάποιος έχει παντρευτεί παράνομα ανήλικο, δεν συμβαίνει τίποτα ή ότι το κράτος δίνει την ευχή του. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ότι ισχύει το τελευταίο κι όχι αυτό που είπα, παρακαλώ να μου εξηγήσει.

Επίσης, άλλη διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνονται εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να παντρέψουν τα ανήλικα κορίτσια τους. Απ' ό,τι φαίνεται, πάντως, προς το παρόν το απέσυραν.

cromags
01-12-2016, 22:47
https://www.youtube.com/watch?v=DBlyYESAmQU

Taliban
08-12-2017, 01:42
Κανα σχολιο για τη σημερινη επισκεψη Ερντογαν; Δε συζητηθηκε αλλου νομιζω.

When Black Roses Bloom
08-12-2017, 01:50
Kati akousa oti snomparise me ta legomena tou th Syn8hkh ths Lwzanhs, kai ton psilo-kraksan oi dhmosiografoi.

Taliban
31-12-2017, 12:15
http://www.iefimerida.gr/news/386131/i-kyvernisi-katethese-aitisi-akyrosis-tis-apofasis-gia-asylo-ston-toyrko-axiomatiko

#φασουλα

When Black Roses Bloom
28-01-2018, 14:08
Οι πρώτες φωτογραφίες νεκρών Τούρκων στρατιωτών απο τις μάχες στην Αφρίν (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3234332/i-protes-fotografies-nekron-tourkon-stratioton-apo-tis-maches-stin-afrinurl)

Turkey asks Twitter, Facebook, Youtube, to remove posts on Afrin (https://ahvalnews.com/freedom-speech/turkey-asks-twitter-facebook-youtube-remove-posts-afrin-opurl)

asimoulis
28-01-2018, 14:58
είναι και κληρωτοί (τούρκοι) στην συρία, φρίκες

When Black Roses Bloom
28-01-2018, 16:37
Τώρα το συνειδητοποίησα αυτό που είπες :fear:

Taliban
29-01-2018, 02:43

Τραγικο, αλλα και η Ελλαδα το κανει αυτο. Χαρακτηριστικο παραδειγμα η φρεγατα Λημνος στην αναμιξη της Ελλαδας στο πολεμ του κολπου. Εχω γνωστο που απλα ηταν εκει και πηγε.

Boskizo gidia
29-01-2018, 07:51
Η ελλαδα το κανει γιατι οι περισοτεροι μονιμοι ειναι αναπυροι.
Το 2006 οταν ημουν φανταρακι,ολοι οι ΕΜΘ επιλιχιες (εθελοντης μεχρι θανατου τους κοροιδευαμε) ηταν σαπιοκοιλιαδες.50 μετρα περπατουσαν και εφτανε η γλωσσα τους στα γωνατα.Ειδικα στην Ξανθη στο Πετριχωρι,ταξιαρχια τεθορακισμενων με τα τοτε καινουρια leopard,ειχε κατι τετοιος που με το ζορι βγσιναν απο το αμαξι τους.
Καλα,δεν θα μηλησω για την νοιμοσινη τους..πιυ να παν αυτοι στον πολεμο..μονο για σουβλακια ξερουν να πηγενουν.Τα φανταρια ειναι πιο σβελτα ενω ειναι εκει παρα την θεληση τους,και αυτοι οι μονιμαδες που πλυτωνωντε να ειναι μαχημοι,δεν μπορουν να δεσουν τα κορδωνια τους

Phantom Duck
29-01-2018, 09:25

το (τραγικά) ειρωνικό είναι ότι οι αντίστοιχοι τούρκοι φαντάροι βάζουν βύσμα για να πάνε σύνορα με ελλάδα.

Boskizo gidia
29-01-2018, 10:16
Λογικο.Αφου θεωρουν την ελλαδα ως τον μεγαλο εχθρο,χαμενα εδαφη του 1800 κτλ κτλ.
Δεν φταινε τα φανταρια.Η κοινωνια που τους κανει ετσι φταιει

Λασπόνερα
29-01-2018, 10:21
Ωχ ωχ ωχ, τώρα θα έρθουν τα συντρόφια να σου πούνε ¨και από πότε ήταν της Ελλάδας, και εμείς τα πήραμε από άλλους", μπορεί να σου πούνε και οτι η Ελλάδα είναι μέχρι τον Όλυμπο που έλεγε και ο Κλάρας.

Boskizo gidia
29-01-2018, 10:52
Φιλε δεν ξερω ιστορια.Ομως ξερω πως οταν παω θεσαλια και κατο με αποκαλουν βουλγαρο,και οταν παω σκοπια με αποκαλουν "δικο μας παιδι"
Οποτε,ναι.
Μαλον τα συνορα ειναι πιο κατω απο οτι τα εχουν στους χαρτες.
Τουλαχιστον να μην εχω χρεη ελληνα πολιτη αλλα σκοπιανου(νυν μακεδωνα)

Λασπόνερα
29-01-2018, 10:58
Καλά τα λες, να μην έχουμε και τύψεις όταν πάμε στα καζίνο ή όταν φτιάχνουμε τα δόντια μας εκεί.
Να πάρουμε και Βόλο ή μόνο Λάρισα;

OniBocho
29-01-2018, 11:11
Καλά τα λες, να μην έχουμε και τύψεις όταν πάμε στα καζίνο ή όταν φτιάχνουμε τα δόντια μας εκεί.

Ξέχασες τη μπιτζίνα και τα τσιγάρα, πατριώτη.

Boskizo gidia
29-01-2018, 11:20
Ειδικα τις "τσιγκαρες"
Αν και δεν καπνιζω.Και ο ονιμποτσο να παει γινει κλεφτης.μονο με τσιχλες και τσιτιρια να την βγαζει.
Ασχετο.
Ονιμποτσε που εχεις το μαγαζι? Το σαββατο θα παω στην εκθεση μια βολτα,να περασω να κερασεις καφε

OniBocho
29-01-2018, 11:32
Με τσίχλες και τσόντες μια χαρά θα ήμασταν. Αλλά τις πρώτες τις αγοράζνε από τα super market γιατί τις έχουν 0,06 φτηνότερα από μένα και τις δεύτερες τις βλέπουν κούτρα στα γαμωίντερνετ.

Στην εξωτική περιοχή Χαριλάου. Το Σάββατο δε θα με πετύχεις όμως, πέρνα την Κυριακή.

Raven Lord
29-01-2018, 11:48
Λογικο.Αφου θεωρουν την ελλαδα ως τον μεγαλο εχθρο,χαμενα εδαφη του 1800 κτλ κτλ.
Δεν φταινε τα φανταρια.Η κοινωνια που τους κανει ετσι φταιει

το ανάποδο είπε ο φαντομ ντακ. τα σύνορα με την ελλάδα είναι τα πιο "ασφαλή" για τους τούρκους κληρωτούς από τη στιγμή που έχουν ανοικτά μέτωπα σε πραγματικά εμπόλεμες ζώνες.

Ωχ ωχ ωχ, τώρα θα έρθουν τα συντρόφια να σου πούνε ¨και από πότε ήταν της Ελλάδας, και εμείς τα πήραμε από άλλους", μπορεί να σου πούνε και οτι η Ελλάδα είναι μέχρι τον Όλυμπο που έλεγε και ο Κλάρας.

μη γινέσαι γραφικός τώρα. κανείς δε λέει αυτό και στην τελική το όλο κονσεπτ μιας διαφορετικής/δικαιότερης ανθρώπινης οργάνωσης είναι τα σύνορα να μην παίζουν καμία σημασία (ή να μην υπάρχουν καν).

Boskizo gidia
29-01-2018, 11:53
Χαριλαου πηγαινα καποτε πυγμαχια ρε φιλε.
Εχω κσνονισει για σαββατο με φιλαρακι που θα ερθει απο Χιο για την εκθεση και δε μπορω να λειπω 2 μερες.
Κυριακη θα πρεπει να ειμαι με τις φοιτητριες (τις γιδες)

atom_smasher
29-01-2018, 11:57
Φιλε δεν ξερω ιστορια.Ομως ξερω πως οταν παω θεσαλια και κατο με αποκαλουν βουλγαρο,και οταν παω σκοπια με αποκαλουν "δικο μας παιδι"
Οποτε,ναι.
Μαλον τα συνορα ειναι πιο κατω απο οτι τα εχουν στους χαρτες.
Τουλαχιστον να μην εχω χρεη ελληνα πολιτη αλλα σκοπιανου(νυν μακεδωνα)

Θες και μισθό σκοπιανού ή μόνο τα χρέη του;
Ο Βόλος ανήκει στην Αυστρία, κάτω τα ξερά σου. Την Λαρισα παρτε την.

Boskizo gidia
29-01-2018, 11:58
Ραβεν,τοτε δεν θα ηταν ειρωνικο να βαλουν βιζμα για συνορα με ελλαδα

Raven Lord
29-01-2018, 12:02
δεν είναι ειρωνικό. η αλήθεια είναι.

Boskizo gidia
29-01-2018, 12:12
Δεν το ειπα εγω ειρωνικο.

Φιλε ατομ,πριν 3 χρονια,ο σκοπιανος τσομπανος πουλουσε το γαλα ιδια τιμη με αυτην που το πουλουσε και ο ελληνας τσομπανος.
Τωρα η τιμη στην ελλαδα εχει πεσει.
Αν επεσε και εκει,παλι,ειναι 5 φορες πιο βιωσιμοι απο τον αντιστοιχο ελληνα

Raven Lord
29-01-2018, 12:18
Δεν το ειπα εγω ειρωνικο.

νομίζω η ειρωνία είναι ότι οι αντίστοιχοι έλληνες βάζουν βίσμα για να μην πάνε εύρο.

Boskizo gidia
29-01-2018, 12:24
Αν το θετεις ετσι,ναι

Λασπόνερα
29-01-2018, 12:30
μη γινέσαι γραφικός τώρα. κανείς δε λέει αυτό και στην τελική το όλο κονσεπτ μιας διαφορετικής/δικαιότερης ανθρώπινης οργάνωσης είναι τα σύνορα να μην παίζουν καμία σημασία (ή να μην υπάρχουν καν).

Ποιος γίνεται γραφικός τώρα;
Υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό τώρα ή αν το παλέψουμε και αυτοοργανωθούμε και υψώσουμε τη γροθιά στα αφεντικά θα φτιάξουμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα; Λίγο να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Εδώ γαμωσταυρίζονται μεσ το φόρουμ για τις ομάδες ακόμα. Άσε με ρε Ρέηβεν. Δε λέω οτι έχεις άδικο αλλά η φαντασία να έχει όρια.

Boskizo gidia
29-01-2018, 12:39
Λασπονερε,για σε παρακαλω παρα πολυ..
Αν μπει καμια γιδα στο ER και τα διαβασει αυτα,και ξεσηκωσει ολο το κοπαδι,αλοιμονο μου..

Raven Lord
29-01-2018, 12:41

Ποιος γίνεται γραφικός τώρα;
Υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό τώρα ή αν το παλέψουμε και αυτοοργανωθούμε και υψώσουμε τη γροθιά στα αφεντικά θα φτιάξουμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα; Λίγο να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Εδώ γαμωσταυρίζονται μεσ το φόρουμ για τις ομάδες ακόμα. Άσε με ρε Ρέηβεν. Δε λέω οτι έχεις άδικο αλλά η φαντασία να έχει όρια.

σου λέω ότι κανείς δε λέει να "δώσουμε" τίποτα, γιατί στην τελική δεν πιστεύουμε σε αυτό.

Phantom Duck
29-01-2018, 17:55
δυο σελίδες σοβαρό τόπικ διάλογος μεταξύ ενός τρολλ (εδώ οι άλλοι του δίνουν και οδηγίες να κάνει webstore για να πουλάει χειροποίητα ΜΠΑΣΑ) και έναν που θέλει να μας θυμίσει ότι τα σύνορα πρέπει να υπάρχουν και οι τούρκοι είναι κακοί. μπαίνεις σε άλλο subforum και τα μισά είναι νεκροπόστινγκ του πίκατσου.

οφφτόπικ, αλλά δεν είναι κακό να μπανάρονται οι σπάμμερ που δεν έχουν καν πλάκα σαν ακάουντ, δεν μπορεί να γίνει μισή κουβέντα.

00i00
29-01-2018, 18:40

ξεχασες να γραψεις οτι ηταν ''δηλωσιας'', παιδεραστης, Τουρκαρβανιτης (με ολιγη απο Ουβραιους) και ρεπτιλιαν απο τον Αλφα του Μινωταυρου

Λασπόνερα
29-01-2018, 20:00
Ενέσπαλα.

Boskizo gidia
29-01-2018, 23:14
Αρε φαντομ,γατα με πεταλα εισαι ρε..οπως και να σε ριξουν,στα ποδια θα πεσεις

Λασπόνερα
30-01-2018, 10:35
Μπούφος είναι, όχι γάτα.
Είναι σπαστικό να γράφεις κάτι και ο άλλος να λέει άλλα αντί άλλων. Γραπτό ρε πούστη μου, αν δεν κατάλαβες ξαναδιάβασέ το. Και γιατί όλο αυτό; Για να "την πεις" να πεις την εξυπνάδα σου.
Ποιος είπε για κακούς Τούρκους;
ΑΝ ξέρεις ανάγνωση, έγραψα ¨Ρέηβεν δε λέω οτι έχεις άδικο" το οποίο σημαίνει οτι συμφωνώ, πράγμα το οποίο όμως το θεωρώ ουτοπικό την τρέχουσα περίοδο που ζούμε να μην υπάρχουν σύνορα.
Ξαναλέω γιατί πάλι ίσως δεν κατάλαβες, συμφωνώ οτι δε θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστο 100000%.
Προσπάθησα να γίνω κατανοητός, δεν ξέρω αν και πάλι τα κατάφερα.

KoiliaSamprela
30-01-2018, 11:42
Μπούφος είναι, όχι γάτα.
Είναι σπαστικό να γράφεις κάτι και ο άλλος να λέει άλλα αντί άλλων. Γραπτό ρε πούστη μου, αν δεν κατάλαβες ξαναδιάβασέ το. Και γιατί όλο αυτό; Για να "την πεις" να πεις την εξυπνάδα σου.
Ποιος είπε για κακούς Τούρκους;
ΑΝ ξέρεις ανάγνωση, έγραψα ¨Ρέηβεν δε λέω οτι έχεις άδικο" το οποίο σημαίνει οτι συμφωνώ, πράγμα το οποίο όμως το θεωρώ ουτοπικό την τρέχουσα περίοδο που ζούμε να μην υπάρχουν σύνορα.
Ξαναλέω γιατί πάλι ίσως δεν κατάλαβες, συμφωνώ οτι δε θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστο 100000%.
Προσπάθησα να γίνω κατανοητός, δεν ξέρω αν και πάλι τα κατάφερα.

Πες μας γιατί είναι ανεφάρμοστα τότε . Και μάλλον ακόμα πιο λογικά τι εξυπηρετούν αυτήν την στιγμή, όχι πριν 10.000 χρόνια ούτε μελλοντικά.
Τώρα όμως, τώρα που μπορείς να πας σε όποια χώρα θες να κάνεις τα γούστα σου και να γυρίσεις. Τώρα που οι εταιρίες πάνε τις έδρες τους σε "φορολογικούς παράδεισους" στις δίπλα γειτονιές. Ή μήπως βολεύουν τα σύνορα για να μπορείς να έχεις ανθρώπους από άλλες χώρες χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας να δουλεύουν για μισό κομμάτι ψωμί και όταν έρχεται η στιγμή της πληρωμής να σκάνε οι μπάτσοι και να τους μαζεύουν για να μην δίνουν ούτε το μισό ξεροκόμματο?
Όχι ? έχω άδικο?
Φάτε Πατρίδα Θρησκεία Οικογένεια στην μάπα όσο σας κάνουν πλακίτσα οι τράπεζες και τα κεφάλαια

Λασπόνερα
30-01-2018, 11:57
Α, τα σύνορα υπάρχουν για να έρχονται μπαγκλαντεσιανοί και να δουλεύουν με 3€ μεροκάματο; Μα πώς; αφού οι δεξιοί που θέλουν σύνορα δε θέλουν μετανάστες!!!
Αν πιστεύεις αυτό, οτι τα σύνορα υπάρχουν γι αυτό το λόγο, λυπάμαι πάλι δε θα αρχίσω κουβέντα.
Οι τράπεζες και τα κεφάλαια μας κάνουν πλακίτσα και το ξέρει όλος ο κόσμος, δε μας λες κάτι νέο.
Όσον αφορά την πατρίδα, και οικογένεια, όπως χαίρομαι για το παιδί μου που πχ πήρε 10 στο σχολείο αλλά δε χαίρομαι για το δικό σου (παράδεγμα λέω με καταλαβαίνεις), έτσι σε μια πιο μεγάλη κλίμακα αισθάνομαι περισσότερα πράγματα για μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που ζούμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος και έχουμε κοινα χαρακτηριστικά.
Ούτε οτι είμαστε καλύτεροι ούτε οτι είμαστε ομορφότεροι. Ντάξει; χαίρομαι για την εθνική μπάσκετ, χαίρομαι για τον Άρη μου (σπανίως) χαίρομαι για τη γιουροβίζιον (!) χαίρομαι για κάπιον έλληνα που διαπρέπει και στον τοίχο μου θέλω να έχω θαλασσογραφία του Βολανάκη.

Γενικώς βαριέμαι να γράφω σε φόρουμ οπότε βρίστε αλλά μη περιμένετε απάντηση, δε μπορώ να κουβεντιάζω με πλήκτρα.
Όπως εσύ χαίρεσαι για κάτι δικό΄σου αλλά γραφεις στα @@ κάτι δικό μου. Αυτό όσον αφορά πατρίδα.

atom_smasher
30-01-2018, 13:05
Βασικά αυτή την στιγμή δεν έχουμε σύνορα σε ένα μεγάλο κομμάτι της Δυτικης Ευρώπης και σε πολύ κόσμο δεν λείπουνε. Οπότε είναι εφαρμοσμένο ήδη. Μας φτάνουν τα οικονομικά/ταξικά σύνορα για να χωριζόμαστε.

Raven Lord
30-01-2018, 13:38
Αυτό όσον αφορά πατρίδα.

Πατρίδα είναι εκείνο που για χάρη του θυσιάζονται οι άνθρωποι και όχι εκείνο που για χάρη του σκοτώνουν.

asimoulis
21-03-2018, 18:32
πλούσιο σε σπέκουλο και υλικό

https://twitter.com/search?q=%23Manbij&src=tyah

Raven Lord
27-08-2020, 11:03
κρίμα να χαθεί η κωλοτούμπα

https://youtu.be/42vq0YbI4Xk