View Full Version : [Cinema] Only Lovers Left Alive (2013)
12 stars circle your brow
06-03-2014, 12:20
Δεν έχουμε θρεντ για τελευταίο Jarmusch; Το 'δα χτες κινηματογράφο, 5 άτομα (εμείς 3 και ένα ζευγάρι εξηντάρηδων).
Πάρα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και μουσική. Ωραίοι συμβολισμοί και ευχάριστη νότα, μεταξύ άλλων, η ονομασία που δόθηκε στους ανθρώπους από τα βαμπίρια. Μου έκανε εντύπωση η επιλογή των πρωταγωνιστών (ο Λόκι και η βασίλισσα του χιονιού στην Νάρνια :!: )
http://www.imdb.com/title/tt1714915
http://www.youtube.com/watch?v=p8kw7hKPzJc
ikonoklast
06-03-2014, 13:06
Σε μια άλλη άποψη, 123 λεπτά όπου δεν συμβαίνει τίποτα το αξιόλογο και ένας αμήχανος Jarmusch που μάλλον προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάποιο task "ας κάνουμε ένα alternative Twilight, όπως θα έπρεπε να γίνεται" και αποτυγχάνει. Θα έφευγα από την αίθουσα μετά το διάλειμμα. Στα καλά, αλλά ανάθεμα αν δεν είχε και αυτό μια ταινία τζαρμους, πολύ καλή μουσική.
Art In Haste
06-03-2014, 13:09
Ατμόσφαιρα και μουσική καλά, από κει και πέρα το απόλυτο τίποτα, δυστυχώς.
12 stars circle your brow
06-03-2014, 13:23
Δηλαδή εσάς όσο περνούσε η ώρα μετά το τέλος της ταινίας δεν σας άρεσε σταδιακά και περισσότερο, ε;
Εν τω μεταξύ έχω να κάνω μια ένσταση εδώ: ένας αμήχανος Jarmusch που μάλλον προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάποιο task "ας κάνουμε ένα alternative Twilight, όπως θα έπρεπε να γίνεται".
Δεν έχω δει τα Twilight, αλλά φαντάζομαι περίπου τι συμβαίνει, αλήθεια τώρα έτσι το είδες; Εμένα μου φάνηκε περισσότερο σαν μια ματιά έξω από την ανθρωπότητα (αλλά πολύ περισσότερο ανθρώπινη από την ίδια), με όλα όσα απασχολείται η ίδια (τέχνες, σχέσεις, τεχνολογία, δεν ξέρω τι άλλο). Ούτε αντίπαλα στρατόπεδα είχε να κάνουν πόλεμο, ούτε ηλίθια μελό.
Art In Haste
06-03-2014, 13:40
Ούτε εγώ έχω δει το twilight αλλά η άποψη του Ικονο μου φαίνεται σωστή. Από κει πέρα το μόνο που έμεινε ήταν απογοήτευση και χαμένος χρόνος. Δε ξέρω ρε παιδί μου, είχα κάθε καλή διάθεση, περίμενα υπομονετικά να εξελιχθεί κάπως και δεν έγινε ποτέ.
Kelldorain
06-03-2014, 13:42
Για μένα το πρώτο 45λεπτο που δεν συμβαίνει 'τίποτα' είναι μακράν το καλύτερο κομμάτι της ταινίας, σαν προσαρμογή αυτού (https://www.youtube.com/watch?v=JKTQ4a3BR5c) του μονολόγου απ' το Manhattan σε στόρυ βαμπίρ, με όλα τα κυκλικά μοτίβα (απ' το ζουμάρισμα στην κίνηση των βινυλίων μέχρι τις κινήσεις της κάμερας) να λειτουργούν σαν καθρέφτης των ζωών των 2, που δικαιολογεί και την αίσθηση βαρεμάρας που δείχνουν. Και ακριβώς επειδή δεν αφηγείται γραμμικά αλλά περισσότερο είναι λίστα των πραγμάτων που τους αρέσουν, καταφέρνει να βγάλει και μελαγχολία σε συνδυασμό με το soundtrack.
Τώρα μετά οκ, απ' το σημείο που μπαίνει η Wasikowska ακριβώς επειδή θέλει να βάλει πλοκή πέφτει αρκετά και γίνεται λίγο ασύνδετο, αλλά ξέρωγω, μάλλον ο αγαπημένος μου Τζάρμους από εποχές Dead Man ακριβώς λόγω του πρώτου 45λεπτου.
sekitouroum
06-03-2014, 16:21
Ωραία τα είπε ο Kelldorain. Σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη μου ταινία του Jarmusch, σίγουρα κάνει μια κοιλιά μετά απο ένα σημείο, παρόλα αυτά την ευχαριστήθηκα. Ένας φίλος μου κανε ενα ωραίο σχόλιο όταν τον ρώτησα ποιά είναι η γνώμη του για την ταινία. Μου πε "ο Τζάρμους τελικά καταφέρνει να κάνει ωραίες ταινίες απο το τίποτα".
Parasight
06-03-2014, 16:24
Ναι αλλά όταν αυτά τα τίποτα τα κάνουν κάτι αρονόφσκιδες, μια χαρά γουστάρετε.
phthoggon
06-03-2014, 17:23
Το σενάριο είναι στο μεταξύ (Μάριε) λες και είναι κλεμμένο από αυτές τις παλιές ψεύτικες συνεντεύξεις των Velvet Cacoon, μόνο η οικο-τρομοκρατία λείπει. Καλή ταινία θα είναι σίγουρα αλλά τουλάχιστον το τρέιλερ βγάζει κάτι χιπστερομπλεχ, σαν αυτή τη μούρη με τα πάντα κολλημένα μαύρα γυαλιά του Τζάρμους.
ikonoklast
06-03-2014, 19:41
Πολύ ωραία τα λέει ο Kelldorain αλλά. Ίσως φταίει και μια μικρή δυσανεξία με το θέμα βαμπιρομάτζο (εξου και Twilight - ούτε εγώ το έχω δει). Αυτό με το έξω απο την ανθρωπότητα και το λίγο χαιλάντερ της φάσης (βλ. σεξπηρ/τεσλα, ηλ. γεννήτρια) μου φάνηκε σαχλό για να πω την αλήθεια.
Parasight ο Αρονόφσκι δεν κολλάει, ανάτρεξε να δεις τι μπινελίκια είχαν πέσει στο Black Swan.
freak brother
07-03-2014, 18:48
κλαιω με κραξιμο twillight ενω κανεις δεν το χει δει ... (ουτε εγω το χω δει)
εγω παντως ειδα αυτο με τον ινδιανο που μεταμορφωνεται σε γιγαντιο μαντροσκλο
Ass Cobra
07-03-2014, 21:15
Jarmusch στα καλυτερα του. Με πιο ανθρωπιστικη ματια, απομακρυσμενος απο την ανθρωποτητα οπως ευστοχα επισημανε κι ο θρεντσταρτερ, και πολλα καυστικα πολιτικοκοινωνικα σχολια στην εποχη της οικονομικης κρισης. Ακολουθουν καποιες σκορπιες σκεψεις.
1. Το στορυ διαδραματιζεται Ντιτροιτ, γνωστη πτωχευμενη πολιτεια αλλωστε και πολη-φαντασμα. Απο μονο του εχει αξια.
2. Για ζομπι, εισαι κουλ! λεει ο αντρας στον τυπο που του φερνει τις κιθαρες. Ο χαρακτηρισμος των ανθρωπων ως ζομπι ειναι η πιο ευθεια κριτικη που γινεται στην ταινια και κομβικη για τη σημασια της. Με αυτο στο νου ξεκλειδωνουν πολλα πραγματα απο αυτα που θελει να πει στη συνεχεια
3.Καπου κανουν βολτα με το αμαξι, και λεει ο ενας στον αλλο "τα ζομπι θα ξανακατοικησουν εδω, γιατι εχει νερο". Εγω αυτο το εξελαβα σαν μια αισιοδοξη νοτα οχι μονο για το Ντιτροιτ, αλλα για το πτωχευμενο ποπολο
4. Το τελος ειναι ανατρεπτικο για Τζαρμους, γιατι
Θα περιμενε κανεις να τους αφησει να πεθανουν της πεινας μη επιτιθεμενοι στο ζευγαρι, ετσι γινεται πιο συμβατικο, αλλα συναμα αποκαλυπτει κι αλλα για το βαθος των χαρακτηρων, αφου διαφαινεται πως το turning των θυματων σε βαμπιρ ηταν θεμα επιλογης.
5. Η ταινια γενικα δεν ειναι ταινια για βαμπιρ. Περισσοτερο για ζομπι. Η για το πως ενας μουσικος-καλλιτεχνης αποστρεφεται τον κοσμο. Η μια αποθεωση του καλως εννοουμενου ελιτισμου ως σταση ζωης.
6. Το στορυ οκ δεν ειναι τιποτα φοβερο, αλλα ειδαμε και το The limits of control που ειχε καλυτερο στορυ, αλλα δε δουλεψε. Εδω ο Τζιμ απετυχε να κανει γνωστους σε εναν ευρυτερο κοσμο τους Μπορις και τους Σανους, τι να λεμε τωρα.
7. Η ατμοσφαιρα ειναι τρομερη, εν μερει λογω των νυχτερινων γυρισματων.
8. Η μουσικη για αλλη μια φορα, απο τους Squrl που ειναι η μπαντα του Τζαρμους (με μπονους εμφανιση των γαματων White Hills!), κοβει την ανασα με τον τροπο που τοποθετειται και χρησιμοποιεται. Θα δεχτω βεβαια και την επικριση του φιλου μου που την ειδαμε μαζι, πως ο τυπος επρεπε να χε γινει μουσικος γιατι ισως να ειχε μετουσιωσει καλυτερα τις ιδεες και το οραμα του σε αυτο το πεδιο. Οκ κατανοητο, αλλα οι καλλιτεχνες πολλες φορες εχουν ταλεντο σε περισσοτερες απο μια εκφανσεις.
9. Οι πρωταγωνιστικες ερμηνειες ειναι πολυ μα πολυ πειστικες, κι αυτο το καταλαβαινεις αν κανεις ενα μινι γκαλοπ ακομα και σε αυτους που δεν αρεσε η ταινια.
10. Εν κατακλειδι, ηδη περιμενω την επομενη ταινια του, ενω μετα την προηγουμενη τον ειχα ψιλοξεχασμενο, my bad.
Fireknight
17-07-2014, 12:25
To eida prox8es kai htan oreotato. Ta exete pei ola ligo poly kai ontws h monh mikrh parafwnia htan h aderfh.
ps : den exw dei to Twilight.
Η ατμόσφαιρα της ταινίας δεν υπάρχει. Από εποχές Drive.
atom_smasher
18-07-2014, 00:51
Δεν πρόκειται να δω twilight ξανά και βαμπίρια όσο ζω, κι ας το χει σκηνοθετήσει ο τζαρμους και ο αρονοφσκι. μαλάκες στο τραίνο του χαιπ.
KoiliaSamprela
21-05-2015, 11:26
Το είδα τελικά εχτές, συμφωνώ με πολύ κόσμο εδώ στο θρεντ, όπως αριστουργηματικό πρώτο μέρος, και βαρετή ιστορία με την αδερφή .
Πέρασα υπέροχα χωρίς να νιώθω ότι είδα το "βαρύ φιλμ" , και μου έβγαλε και γελάκι και μελό και απ όλα.
χελιδόνι
21-05-2015, 15:33
μονο μαλλια κ βαμπιρο capsule wardrobe κραταμε.