View Full Version : [Cinema] Captain Phillips (2013)
casshern
05-03-2014, 10:08
Πρώτα απ'όλα να πω ότι έκανα επίμονη προσπάθεια να βρω αν έχει ανοιχτεί τόπικ αλλά δεν βρήκα κάτι. Από τη μία πλευρά ένιωσα περήφανος για το μικρό μας φόρουμ, γιατί ντάξει, ταινία με Τομ Χανκς εν έτη 2013-14 άσε μας κουκλίτσα μου/γελάει ο κόσμος, αλλά για κάποιο λόγο μου ήρθε πρώτη πρώτη στο μυαλό προσπαθώντας να σκεφτώ τι ταινία θα δούμε με τη mainstream σαρακοστιανή παρέα μου.
Από την άλλη πλευρά ---> το ΘΡΑΣ.-
Γενικά, αποφεύγω τις ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή έστω κρατάω μικρό καλάθι γιατί πέφτουν εύκολα στην παγίδα του μελό και της φλυαρίας. Τέλος πάντων.
Αυτή εδώ τα κάνει όλα σωστά. Δύο ώρες σφυροκόπημα, χωρίς υπερβολές και περιττά εφφέ, με κάμερα χειρός που όμως δεν κουράζει, με ερασιτέχνες το 99% του καστ ξέρωγω, ο σκηνοθέτης του Bloody Sunday και των τελεσίγραφων του Μπουρν μου προκάλεσε ταχυκαρδία και άγχος. [...]
Σε αυτό το σημείο, παράτησα το γράψιμο και συνεχίζω μετά από ώρες, έχοντας δει την ταινία και δεύτερη φορά. Επιβεβαιώνω ότι γάμησε. Δείτε.
ΥΓ. Δε βάζω trailer γιατί νομίζω ότι spoilerιάζει ωραίες σκηνές.
Phantom Duck
05-03-2014, 14:52
Για μένα η πιο ωραία ταινία της χρονιάς μαζί με το prisoners (από τις οσκαρικές μόνο το her δεν έχω δει ακόμα).
Ο χανκς το 2014 είναι πολύ πιο σοβαρός, η ταινία έχει αριστοτεχνικά αγχωτική σκηνοθεσία και είναι παραδόξως ρεαλιστική. Οι σομαλοί δίνουν ρέστα.
η αντίδραση του καπετάνιου όταν τον σώζουν και είναι σαν ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ λόγω του σοκ είναι πραγματικά φάση ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μας δείχνουν πως είναι πραγματικά το τέλος μιας τέτοιας υπόθεσης, fuck your american dream
casshern
05-03-2014, 15:32
Να πούμε ότι θα μπορούσε εύκολα να πέσει στην παγίδα του μελό στο τέλος, μιας και υπάρχει έτοιμο υλικό από την επιστροφή του καπ'τάνιου στο σπίτι του στο Βερμόντ(Δείτε σχετικό βίντεο στο yt, ΑΦΟΥ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ). Πολλά σχόλια από κάτω δηλώνουν ότι θα ήθελαν μια τέτοια σκηνή ευχαριστήριου λόγου στην ταινία. Μαγκιά τους που το έκοψαν έτσι απότομα.
Ο Χανκς μου θύμισε τον Καντίρου.
Mitsmann
05-03-2014, 16:01
την ειχα δει πολυ νωρις, οταν βγηκε σχεδον με ταβερν που οντας ναυπηγος μου επιβεβαιωσε και τη ρεαλιστικοτητα διαφορων "μετρων ασφαλειας" που λαμβανονται στην ταινια καθως και τι μετρα αλλαξαν μετα το πραγματικο συμβαν.
γενικα ηταν πολυ καλη ταινια, ισχυει. κι ο Σομαλος ληντερ εξαιρετικος.
Parasight
05-03-2014, 21:10
Γιατί δε μιλάτε πιο νωρίς τότε μπρε, κι εγώ τη σνόμπαρα ως τώρα γιατί
Πντάξει, ταινία με Τομ Χανκς εν έτη 2013-14 άσε μας κουκλίτσα μου/γελάει ο κόσμος:!:
freak brother
05-03-2014, 21:43
ρεαλιστικη αλλα δε τρελαθηκα κι'ολα
Χάρπερ Λιούις
06-03-2014, 00:33
Να μιλήσω σα πρώην ναυτικός και έχωντας βιώσει κάτι ολίγα πειρατεία καθώς περνάγαμε από τον κόλπο του αντεν ότι η ταινία, οι καταστάσεις, οι μεθόδοι (μάνικες, φωτοβολίδες κτλ) και γενικά όλο το στόρυ δεν είναι απλά ρεαλιστικό αλλά απλά πραγματικότητα.
Ass Cobra
06-03-2014, 00:43
http://www.youtube.com/watch?v=bRbrAHS-BDI
Ενας ναυτικος γνωριζει πως οταν η σωσιβια λεμβος προσκρουει στο νερο, δεν υπαρχει περιπτωση να μεινει αυχενας. Για αυτο οταν γινονται test trials για να τσεκαριστει κατα ποσον λειτουργει ο μηχανισμος απεμπλοκης, απαγορευεται δια ροπαλου να υπαρχουν ανθρωποι μεσα.
Περαν αυτης της τρανταχτης λεπτομερειας, ταινιαρα σαφως.
Phantom Duck
06-03-2014, 01:00
δηλαδή πώς γίνεται κανονικά άμα βυθίζεται το πλοίο;
Χάρπερ Λιούις
06-03-2014, 01:15
δηλαδή πώς γίνεται κανονικά άμα βυθίζεται το πλοίο;
αυτές οι λέμβοι ονομάζονται βαρύτητας. Αμα δείτε έχουν θέσεις σαν sport αυτοκίνητο όπου δένονται με ζώνη οι επιβαίνοντες.
Συνήθως υπάρχουν στα μικρά πλοία/πετρελαιοφόρα ή για οικονομία χώρου. Βρίσκονται σε φάση απόσυρσης οι συγκεκριμένες λόγω του κινδύνου που προανέφερε ο κόμπρα. 1 στους 10 πεθαίνει από την πτώση.
Όλοι σας θα έχετε στο νου σας τις κλασσικές λέμβους όπου απελευθερώνονται με απλούς γάτζους.
Πέρα από τα τεχνικά υπήρχαν και άλλες ατελειίτσες που οκ για την "ταινία" τις αποδεχόμαστε εμείς του επαγγέλματος.
Phantom Duck
06-03-2014, 01:22
η λέμβος είναι ακριβώς αντίγραφο της πραγματικής (http://en.wikipedia.org/wiki/Maersk_Alabama_hijacking), πώς λέτε ότι την έριξαν στη θάλασσα IRL;
ρε μαναρια...ολα αυτα που λετε τι σημασια εχουν?
οντοπικ ''ευχαριστη'' ταινεια...το Prisoners φολα
ο Hanks ειναι τερμα ηθοποιαρα απλα ειναι αχωνευτος....κατι σαν την Melanie Griffith ενα πραμα
Χάρπερ Λιούις
06-03-2014, 01:30
η λέμβος είναι ακριβώς αντίγραφο της πραγματικής (http://en.wikipedia.org/wiki/Maersk_Alabama_hijacking), πώς λέτε ότι την έριξαν στη θάλασσα IRL;
Αν σε καταλαβαίνω καλά..Η λέμβος πέφτει όπως είδες και στην ταινία.
Τώρα το τι έγινε στην πραγματικότητα μέσα στη λέμβο δεν το γνωρίζω. Σίγουρα δεν χτύπησαν (πολύ) ή είχαν δεθεί ήδη ή τους έσωσε ο Αϊ Νικόλας ο Σομαλός.
Ass Cobra
06-03-2014, 01:32
Φαντομ οι περισσοτεροι λογικα εχουν στο νου freefall καταστασεις σαν κι αυτη της ταινιας. Συμφωνα με τους κανονισμους ασφαλειας ομως πρεπει να υπαρχει υδροστατικος μηχανισμος απεμπλοκης (hydrostatic release), ο οποιος επιτρεπει την ομαλη καταβαση της λεμβου στο νερο, και μια συσκευη αποτροπης της πτωσης (fall preventer device), η οποια δουλευει συνδυαστικα. Δες κι αυτο το βιντεο, μπορει να σε φωτισει σε περιπτωσεις εκτακτης αναγκης. Εχει ενα ατυχημα που πεφτει η λεμβος και πεθαινουν 5.
http://www.youtube.com/watch?v=035Q-6RwTd0
Κατα τ'αλλα το καλυψε ο χαρπερ λιουις.
Phantom Duck
06-03-2014, 01:36
αχα, κοίτα να δεις. επίσης στην πραγματικότητα λέει ότι ο φίλιψ έφαγε μηνύσεις από τους υπόλοιπους ναυτικούς γιατί ενώ είχε δει τα mail για επικίνδυνη περιοχή πέρασε από εκεί. αρχίδια ήρωας δηλαδή το τσιράκι της ναυτιλιακής, fuck that :!:
Ass Cobra
06-03-2014, 01:42
Ισχυει, οπως και το ο,τι αν εμενε κοντα σε αλλα πλοια δεν υπηρχε περιπτωση να την παθαινανε. Οποιος βγει απο το μαντρι τον τρωει ο λυκος.
αν και δεν ξέρω από αυτά που λέτε, όντως μου φάνηκε εντελώς ρεαλιστική και οι σομαλοί έπαιξαν εξαιρετικά και επαγγελματικότατα. ωραία ταινία.
Stop the tow. Execute.
:touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: