PDA

View Full Version : νεο 'status" των μαγαζιων για Live

BURNIN AMBITION
17-10-2013, 22:39
μαζεψα τις πληροφοριες απο διαφορες μεριες
αρχικα διοαβαστε αυτο
http://alive.gr/gr/alive-a-kicking/item/4151

λενε οτι εχει αυξηθει το προστιμο που τρωγαν τα μαγαζια που κανουν λαιβ.
κουοταρω ποστ του φεισμπουκ

Οτι ισχυε ισχυει ακομα..Και τοτε επαιζες μαυρος και αν εμπαινε το ικα ετρωγε το.μαγαζι 500 εκαστος.πηγαινε επιτροπη και στην χειροτερη πληρωνε το μισο προστιμο.πχ για 4 ατομα μπαντα 1000 ευρω.τα ιδια ισχυουν και τωρα απλα σχεδον κανεις δε μπαινει στο ρισκο γιατι το προστιμο απο 500 πηγε στα 11500.οποτε μια 4μελης μπαντα τρωει 4000 η ιδια και 40000 το καταστημα..και επιτροπη να πας μετα το πολυ να σου κοψει τα μισα...δηλαδη 20000.για 1000 ευρω το διακινδυνευαν πολλοι..για 20000 οχι...

το ασχημο σε ολα αυτα ειναι οτι λενε οτι το σδοε δε δεχεται το"αφιλοκερδως" και αν δε σε εχουν δηλωσει, τρωνε προστιμο, μαγαζι- μουσικοι αβερτα

και ενα αλλο ποστ απο ενα αλλο παλικαρι σε μουσικο θρεντ

Επειδη μολις την περασμενη εβδομαδα αντιμετωπισα το ιδιο προβλημα για ενα live σε μπαρ που πηγα να παιξω και ενω την προηγουμενη μερα εψαχνα στο Ικα τι συμβαινει σε αυτες τις περιπτωσεις και ως συνηθως απο τον υπαλληλο μεχρι το διευθυντη δεν ηξεραν να μου απαντησουν(Ελληνικο Δημοσιο) σας ενημερωνω τι παιζει για αυτες τις περιπτωσεις.Πρωτον για να ειστε καλλημενοι σε ελεγχο του Ικα η του Σδοε σε περιπτωση ελεγχου ο μαγαζατορας πρεπει να σας δηλωσει μεσω του λογιστη του στο συστημσα του Ικα on-line τη μερα που παιζετε και πρεπει να συμπληρωσετε μια φορμα με τα παρακατω στοιχεια.Ονοματεπωνυμο-Πατρωνυμο -Μητρωνυμο.Αρ δελτιου ταυτοτητας που εκδοθηκε και ημερομηνια εκδοσης.Αριθμο ΑΜΚΑ αριθμο μητρωου ΙΚΑ ΑΦΜ ΔΟΥ -Διευθυνση κατοικιας και Ταχ κωδικα να να δηλωστε οικογενιακη κατασταση δηλαδη αν ειστε ελευθεροι η παντρεμενοι και αν εχετε παιδια.Να ξερετε οτι ετσι ειστε απολυτα καλυμενοι και φορολογικα και απο το Ικα .Το ενσημο που πρεπει να σας βαλει ο μαγαζατορας κοστηζει 24 ευρο και ειναι τεκμαρτο δηλαδη ειτε παιξετε 2 ωρες ειτε 8 ωρες ειναι το ιδιο.Η συμμετοχη του καθε μουσικου στο ενσημο ειναι το 1/3 δηλαδη 8 ευρο απο τα 24 πληρωνει ο Μουσικος.ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αν καποιος απο την μπαντα εχει δελτιο παροχης υπηρεσιων μπορει να κοψει αποδειξη μονο για αυτον οχι ολοι την μπαντα εκτος και αν το μπλοκακι ειναι εταιρεια και αυτος που το διαθετει ασφαλιζει τους υπολοιπους σαν εργαζομενους.Επεισης να ξερετε οτι για τον μουσικο δεν αναγνωριζεται part -time δουλεια οπου και να παιζει.Στην περιπτωση που προσπαθησετε να το ρισκαρετε να ξερετε οτι το Σδοε βαζει προστημο στο μουσικο 600 ευρο και σε παει αυτοφωρο επεισης το Ικα τιμωρει τον μαγαζατορα για ανασφαλιστο 10.500 ευρο το κεφαλι ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

παιδια δε ξερω τι παιζει. μου φαινεται αδιανοητο να μη μπορω να παιξω τσαμπα. (λες και πληρωνανε ποτε...). αν δηλαδη δεν εισαι μαγαζι στυλ κ44 πχ, που θεωρητικα θα μπορει να λαδωσει (δε ξερω τι κανουν εκει τυχαια ειπα το ονομα λογο μεγεθους) τοτε παπαλα τα λαιβ? τι γαμησι στην ελευθερη εκφραση ειναι αυτο?

μονη λυση η υπογα?

πριν μουτζωσετε, ψαξτε λιγο να δειτε οτι εχει θορυβηθει πολυς κοσμος τωρα τελευταια οποτε κατι π[αιζει. ελπιζω να βρεθει παραθυρακι συντομα

JnB
17-10-2013, 23:27
Το θέμα είναι όντως σοβαρό γιατί όταν το συνειδητοποιήσουν οι μαγαζάτορες, πάνε τα λαηβάκια όπως τα ξέραμε, σιγά μη ρισκάρει ο άλλος 20000-40000+ πρόστιμο.

Θα σε βάζουν να πληρώνεις όλα τα έξοδα για ικα κλπ αν θες να παίξεις εκεί, στην καλύτερη.

BURNIN AMBITION
17-10-2013, 23:32
ναι αλλα εγω αυτο που διαβασα ειναι οτι και αφιλοκερδως να πας να παιξεις ειναι 250 ευρα. ποια μπαντα θα δωσει 250 για να παει να παιξει. μια λυση ειναι να κανουμε κανα λαιβ (χωρις να χουμε κουβαλισει εξοπλισμο να σκασει το σδοε και να τους κανουμε μαυρους και μετα να την κανουμε (μαλακιες λεω το ξερετε)

νταξ αυτοι πανε να χτυπησουν προφανως μαγαζια που τα δινουν μαυρα στους μουσικους. ε ας το κανουν στις πιστες. εδω μιλαμε για πραγματικη φιμωση της τεχνης της ελευθερης εκφρασης και και και

τι να πω...

Parasight
18-10-2013, 07:44
Απλά να διευκρινίσουμε ότι αυτή η νέα αυστηρότερη αντιμετώπιση με τα τσουχτερά πρόστιμα έχει να κάνει με την ανασφάλιστη εργασία γενικά ανεξαρτήτως τομέα, και όχι μόνο για τα μαγαζιά με "μαύρους" μουσικούς με απώτερο σκοπό τη "φίμωση της τέχνης" ε. Τον τελευταίο μήνα στον ΟΑΕΔ οι αναγγελίες προσλήψεων έχουν πενταπλασιαστεί λόγω αυτού. Μεγάλο θέμα γενικά βέβαια, υπάρχουν πολλές πλευρές.

overdriven
18-10-2013, 09:29
Πριν το λάιβ, ιδιωτικό συμφωνητικό από όλα τα μέλη στο οποίο θα αναγράφεται και το όνομα του συγκροτήματος. Εκεί μέσα θα λέει το εξής: Είμαστε ερασιτεχνικό συγκρότημα, δεν έχουμε κάνει έναρξη ως μουσικοί στην εφορία και παίζουμε αφιλοκερδώς προκειμένου να γίνει γνωστό το όνομα του συγκροτήματός μας. Μιλάω για τις μικρές μπάντες που δεν πληρώνονται. Αυτές που πληρώνονται και πουλάνε υλικό, είναι άλλη περίπτωση και γενικά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μη φορολογούνται και να μη πληρώνουν τίποτε και πουθενά.

Atropos
18-10-2013, 09:55
Περιμένω ποστ Τζήμερου.

Fucking Wizard
18-10-2013, 12:51
Μολις βρω τρυπα θα σας πω

BURNIN AMBITION
18-10-2013, 12:53
Πριν το λάιβ, ιδιωτικό συμφωνητικό από όλα τα μέλη στο οποίο θα αναγράφεται και το όνομα του συγκροτήματος. Εκεί μέσα θα λέει το εξής: Είμαστε ερασιτεχνικό συγκρότημα, δεν έχουμε κάνει έναρξη ως μουσικοί στην εφορία και παίζουμε αφιλοκερδώς προκειμένου να γίνει γνωστό το όνομα του συγκροτήματός μας. Μιλάω για τις μικρές μπάντες που δεν πληρώνονται. Αυτές που πληρώνονται και πουλάνε υλικό, είναι άλλη περίπτωση και γενικά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μη φορολογούνται και να μη πληρώνουν τίποτε και πουθενά.πρωτον να ξες δε σε μουτζωσα εγω.
δευτερον μα εκει ειναι το προβλημα (απο οσο το εψαξα και διαβασα). το σδοε δεν δεχεται το "αφιλοκερδως". δε θυμαμαι ακριβως πως το διαβασα, αλλα λενε οτι εφοσον παιζεις σε μαγαζι του κανεις καλο στην πελατεια αρα υπαρχει οικονομικο θεμα στη μεση. πρεπει να πληρωσεις 250 ευρω για να εισαι καλυμενος. το οποιο ποιος θα το κανει οταν δεν παιρνει φραγκο?

(ολα αυτα επειδη δεν τα ξερω απλα τα διαβαζω σε διαφορα θρεντ φορουμ φμπ κτλ, κρατηστε τα με μια μικρη επιφυλαξη. αν καποιος ξερει επακριβως τι παιζει ας μας διαφωτισει. ναστε καλα

Parasight
18-10-2013, 13:07
Αυτό με τα 250 που λες δε βγάζει νόημα. Τι θα πει αν θέλω να παίξω αφιλοκερδώς πρέπει να πληρώσω; Σε ποιον; Αφού παίζω αφιλοκερδώς, το μόνο λογικό είναι ότι ο μαγαζάτορας θα πληρώσει το ποσό (αν ισχύει όντως κάτι τέτοιο πάντα), αφού αυτός έχει και το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη βραδιά.

manos g
18-10-2013, 14:27
Νομίζω οτι αυτό που βγαίνει απο όλο αυτό , και που εχει πολυ σημασία να εξακριβωθεί είναι
το αν όντως μια μπάντα που παίζει αφιλοκερδώς, και ο χώρος που την φιλοξενεί , δεν έχει ακουλουθησει τις διαδικασίες που πρέπει,
θα βγει και στο τέλος χρεωμένη.
Αν δηλαδη σε πιάσουν ανασφάλιστο, σε εναν χώρο, πρεπει και εσύ να πληρώσεις χρήματα, ενώ είσαι εκεί χωρίς απολαβές.
Έχει βρε κάποιος τον σχετικό νομο και μπορουμε να το εξακριβώσουμε? είναι χρήσιμη γνώση.

Κατα τα άλλα, όπως λεει και ο parasight το πως θα τα διαχειριστει όλα αυτά ένα μαγαζί, και τι προβλέπεται να πληρώσει η όχι, δεν ξέρω ε και?
Δηλαδή γιατι τα αγχή του μαγαζάτορα για το πως θα επιβιώσει η επιχειρηση του ειναι και δικά μου, του απληρωτου μουσικου που
οι φίλοι του έρχονται και τα σκάνε?
Επίσης, Aepi, αδεια μουσικών οργάνων, διατριτα εισητήρια, αποδειξεις, αυτά ειναι αγχή του μαγαζάτορα/ διοργανωτη που επέλεξε να
κάνει αυτό, εγώ επελέξα να παίζω κιθάρα.
Ανοιγω μεγάλη συζήτηση, και δεν θέλω να βγουμε off topic.

Dr.Gonzo
18-10-2013, 14:38
Εχω παιξει σε μαγαζι οπου ειχε αντιμετωπισει τους ελεγχους του ΙΚΑ (για εμφανισεις που οι μουσικοι προσεβλεπαν σε ...4 μπυρες κερασμα, σε συγκριση με τις μαυρες αμοιβες χιλιαδων ευρω σε σκυλοπιστες... τελοσπαντων).
Αυτο που ειχαμε κανει για καλυψη απο πιθανο ελεγχο ηταν να συνυπογραψουμε μετα στοιχειων, μουσικοι και υπευθυνος του μαγαζιου, ενα χαρτι.
Αυτο ελεγε χοντρικα οτι ειμαστε ερασιτεχνες φιλοι της μουσικης που μαζευτηκαμε μαζι με φιλους (το κοινο) για να παραστουμε σε μια πολιτιστικη εκδηλωση (παρτι) χωρις καμια οικονομικη δραστηριοτητα και συναλλαγη, σε χωρο που μας παραχωρησε αφιλοκερδως και φιλικα ο διαχειριστης του, για την συγκεκριμενη βραδια.

Parasight
18-10-2013, 15:02
Ξέρω ότι πλατιάζω και βγαίνω κάπως off topic τώρα, αλλά ξέρει κανείς τι αντίστοιχο μπορεί να γίνει σε "μαγαζί" που ουσιαστικά είναι στέκι συλλόγου; Σίγουρα με τη μπάντα όλα βρίσκονται, αλλά τι γίνεται με τους "πελάτες" όταν θα πάρουν μπίρα από σένα και θα την πληρώσουν (γιατί τότε μπαίνουμε σε εμπορική συναλλαγή με εφορίες κλπ); Υπάρχει κάποιο παραθυράκι σε αυτή τη συναλλαγή (πάντα μιλώντας για τα πλαίσια συλλόγου); Τα ρωτάω αυτά γιατί με ενδιαφέρει πρακτικά και άμεσα. Αν μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα για να δουλέψει κάτι τέτοιο, ίσως είναι μια καλή λύση για live. Αν κάποιος ξέρει οτιδήποτε σχετικό με λειτουργίες συλλόγων, παρακαλώ ας πληροφορήσει.

morphine
18-10-2013, 15:05
σε περίπτωση μικρού μπαρ με ακουστικό λάηβ ενός ανθρώπου μόνο (ερασιτέχνη εννοείται) χωρίς είσοδο, εισιτήρια κλπ, παίζει το ίδιο πρόστιμο; πώς μπορεί να αποφευχθεί; Αυτό με την υπογραφή χαρτιού έχει άραγε καμιά αξία ή δεν ιδρώνει το αυτί τους με κάτι τέτοια; Βοηθήστε όποιος ξέρει σίγουρα

overdriven
18-10-2013, 15:54
Ναι, υπάρχει πιθανότητα να σου επιβληθεί πρόστιμο δείχνοντάς του το συμφωνητικό περί μη αμοιβής...Τα πάντα είναι πιθανά να συμβούν όταν ένας άνθρωπος έχει εφοδιαστεί με ένα μπλοκάκι και την ελευθερία να κόβει πρόστιμα και να βεβαιώνει παραβάσεις. Εδώ όμως έρχεται η καλή μας δικαιοσύνη (http://www.youtube.com/watch?v=-Mtr1TV0Ffw) και δέχεται ότι ο υπάλληλος έκανε μαλακία και το πρόστιμο εξαφανίζεται. Ακόμα κι αν το πρόστιμο είναι από το ΙΚΑ, στις αρμόδιες επιτροπές που εξετάζουν την προσβολή του προστίμου, προεδρεύει Πρωτοδίκης. Γενικώς εμπιστεύομαι τους δικαστές σε κάτι τέτοια και ευχαριστώ τα ζλάπια του ΣΔΟΕ και του ΙΚΑ που κάνουν συνεχώς μαλακίες κι έχουμε κι εμείς δουλειά.

@parasight Θύμισέ μου μέχρι την Κυριακή να το ψάξω αυτό που ρωτάς και να σου πω.

ΥΓ: Όσοι έχετε μπάντες και πουλάτε μπλούζες και cd πάντως χωρίς να έχετε φροντίσει για τα δέοντα, εκεί παίζετε τον κώλο σας.

BURNIN AMBITION
19-10-2013, 02:32
κοπι πειστ

Λοιπον,σας ποσταρω,οσα εμαθα/εζησα για το θμεα της ζωντανης μουσικης,μετα τον νεο νομο του ΙΚΑ.Για οσους δεν με γνωριζετε,εχω μεζεδοπωλειο και το ονειρο μου ειναι καποτε να γινω επγγελματιας μουσικος,οποτε η αποψη μου ειναι,αν οχι αντικειμενικη,σφαιρικη τουλαχιστον.
Ο νομος του ΙΚΑ ειναι ξεκαθαρος:προστιμο 10.500 στον επιχειρηματια και 1.500 στον υπαλληλο που ειναι ανασφαλιστος.Για τις εποχες που ζουμε και τα δεδομενα που βιωνω καθημερινα,σας λεω οτι σχεδον σου βαζουν λουκετο με ενα τετοιο προστιμο,οποτε και αναγκαστηκα μαζευτηκαν ολοι(δεν μου φαινεται παραλογο,η ασφαλιση ειναι δικαιωμα και πρεπει να υπαρχει).Στο σημειο αυτο σας δηλωνω,πως ειχα εναν ανασφαλιστο για 2 μεροκαματα περσι,που τον δηλωσα και πως δεν εχω ασφαλισει ποτε μουσικο(δεν θελω να το παιξω παρθενα).Ηθελα,να ειμαι καθολα νομιμος και με τους μουσικους.
Πρωτα μιλησα με τον λογιστη μου,ο οποιος μου ειπε τα εξης:''Το αφιλοκερδος πεθανε,φετος θα ειναι πολυ αυστηροι,δεν θα μπορεις να ισχυρηστεις ευκολα πως ειναι φιλοι σου και παιζουν μουσικη ή πως ειναι μια παρεα και εβγαλλε τα οργανα.Παρολα αυτα το ενσημο των μουσικων ειναι μικρο,ειδικα αν ειναι μια μερα την βδομαδα δεν ειναι τιποτα.Ασε με να το ψαξω λιγο ομως..''.Αμεσως σκεφτηκα ενα πραγμα ''Βρε να τους βαλω ενσημο,αλλα θα εχω θεμα με την ΑΕΠΙ''.Φανταστειτε,να εχω ενσημα μουσικων κανα 5 μηνο και να ρθει η ΑΕΠΙ και να μου πει καλησπερα,θελω 5 μηνες δικαιωμματα για Live μουσικη, βαση των ενσημων σου!!!(Βασικα αλλον οργανισμο σκεφτηκα,αλλα για οτι αφορα την μουσικη και τα δικαιωματα που περνουν απο καταστηματαρχες,το θεμα ειναι τρι-μπουρδελο).
Πηρα πρωτα στον Απολλωνα λοιπον,αυτοι με συνδεσαν με την ΓΕΑ και απο εκει με ΑΕΠΙ.Εκει,μου δωσανε το τηλεφωνο του τοπικου εισπρακτορα.Δεν μου δωσανε καμια πληροφορια περαιτερω,παροτι ρωτησα.Πηρα τον κυριο και ακολουθησε η εξης συνομιλια:
-Καλημερα σας,τηλεφωνο απο εστιατοριο στον Κορυδαλλο και θα ηθελα πληροφοριες σχετικα με την αδεια για ζωντανη μουσικη.
-Πες μου..
-Βαζω μουσικη μια μερα την βδομαδα αντε δυο..
-Ατομα?
-2
-Ποιο μαγαζι εισαι?
-Το απεναντι
-Ρε,του Παντελη ο γιος εισαι?
-Ναι
-Φιλε μου ,δεν σε συμφερει..Παει με τα τετραγωνικα και βγανει 200 ευρω+ γι αυτο το μαγαζι
-Ακομα τοσα πολλα ειναι?
-Εχουν ενα για εκακτο live ανα βδομαδα,αλλα και αυτο φαρμακι ειναι.
-Δηλαδη μας θελουν παρανομους δεν καταλαβαινουν τις εποχες?
-Φιλε μου,ειναι μαλακες,τους τα λεμε ολοι..Παντως εγω για να ξερεις,τον ειχα βοηθησει τον πατερα σου
-Να σαι καλα,καλη σου μερα.
Με λιγα λογια.Για να εχω πλεον μια μερα ζωντανη μουσικη θελω:
Η να λαδωσω τον εισπρακτορα(δεν αντεξα να τον ρωτησω ποσα θελει,αηδιασα) ή να πληρωσω 200-250 ευρω το μηνα για δικαιωματα.
Απλα φανταστειτε ενα μαγαζι που δεν ζει,με βαση την ζωντανη μουσικη,να χρειαζεται:200 το μηνα + 100 ευρω ενσημα +240-300 ευρω μεροκαματα αν ειναι 2 και για μια μερα το μηνα!Δηλαδη να βαζω τους μουσικους στο τραπεζι να κατσουν και να ξερω πως θελω τα παγια μου +155 ευρω την φορα που θα παιξουν για να βγω και ειμαι και σχετικα μικρο μαγαζι για να εχω ζωντανη μουσικη..10 τραπεζια μεσα,που μονο αυτα ακουνε(κατι που δεν ενδιαφερει την ΑΕΠΙ καθολου)και αλλα τοσα εξω..
Αποτελεσμα?
Ρωτησα τον λογιστη αν μπορω να τους κολλησω ενσημα σε αλλο ποστο(κατι που το ικα συνηθως δεν νοιαζεται) για να γλυτωσω την χαζομαρα της ΑΕΠΙ.
Και γιατι χαζομαρα?
Δεν κρινει βαση περιοχης και βαση της κρισης,αλλα με αριθμο τετραγωνικων και μουσικων!
Στην ουσια,με τα υπερογκα ποσα που ζηταει απο ενα μεσο ''σωστο'' επιχειρηματια,του λεει ''Μην βαλεις ζωντανη μουσικη''..
Και πειτε εγω στα @@ μου,μια μερα ειχα,για κραχτη την ειχα και με το μεροκαματο που τους εδινα,οσοι δουλεια και να χε,εβγαινε μια η αλλη..Τους μουσικους? Τους σκεφτηκαν μιση στιγμη?Εχετε σκεφτει ποσοι θα επιλεξουν το δρομο τον δικο μου,να μην παρουν αυτο το ρισκο?Ποσοι μουσικοι δεν θα εχουν μεροκαματο?Ποσοι θελουν να βαλουν ενα ενσημο και τους γαμαει η ΑΕΠΙ?Ποσοι μουσικοι καποιες φορες παιζουν οντως αφιλοκερδος και εμεις θα κανουμε τους μπατσους η θα λεμε οχι?..
Ειναι σαν να μου λενε''θες ζωντανη μουσικη και να βγεις?βαλτους ενα ενσημο σερβιτορου και αν μπει το ΙΚΑ πες σερβιτοροι μου ειναι και κανουν χαβαλε.Τωρα αν ερθει ο δικος μας δωστου ενα 100αρικακι να φυγει...''
Φανταζομαι κατι τετοιο θα ισχυει και στα liveadika.H στα οποια μπαρακια κανανε κανα live.Και τωρα πειτε ειναι καλα,στο πρωτο προστιμο να δειτε ποσο δυσκολα θα ειναι.
ΟΦΕΙΛΟΥΝ να καταλλαβουν πως δεν ειναι ολοι μεγαλλοεπιχειρηματιες και πως καποιοι,τρεχουν ολοι μερα για ενα αβεβαιο μεροκαματο.Να κοιταξουν τζιρους,περιοχες,να αναλογιστους τον παραγοντα μουσικος και να πραξουν αναλογα.Αυτα ειναι τα γεγονοτα και αποψεις μου,θα ηθελα να δω και τις δικες σας!

The Good Son
19-10-2013, 13:55
Παιδιά, οι δικές μου πηγές λένε ότι το "υπογράφω συμφωνητικό ότι παίζω αφιλοκερδώς" δεν ισχύει πια.

The Donnn
19-10-2013, 15:31
Αηδεία...στο τέλος όταν ο κόσμος θέλει να ακούσει μουσική, θα πρέπει να τραγουδάει μόνος του...

Art In Haste
19-10-2013, 15:42
Η ΑΕΠΙ θα αρχίσει να χρεώνει και αυτό σύντομα.

kontan
19-10-2013, 19:28
για την ακρίβεια έχει ήδη το δικαίωμα να το κάνει

Gamopanagy
19-10-2013, 19:40
Αηδεία...στο τέλος όταν ο κόσμος θέλει να ακούσει μουσική, θα πρέπει να τραγουδάει μόνος του...

χωρις αλκοολ you mean?

manos g
19-10-2013, 19:46
Επίσης, απαγορεύεται και το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους στην ελλάδα έτσι?
Για να δούμε πόσο θα εφαρμοστεί αυτή η νέα ιστορία και αν θα υπάρξει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που όντως είναι "ειδικές".

titirikos
20-10-2013, 12:49
κοπι πειστ

Λοιπον,σας ποσταρω,οσα εμαθα/εζησα για το θμεα της ζωντανης μουσικης,μετα τον νεο νομο του ΙΚΑ.Για οσους δεν με γνωριζετε,εχω μεζεδοπωλειο και το ονειρο μου ειναι καποτε να γινω επγγελματιας μουσικος,οποτε η αποψη μου ειναι,αν οχι αντικειμενικη,σφαιρικη τουλαχιστον.
Ο νομος του ΙΚΑ ειναι ξεκαθαρος:προστιμο 10.500 στον επιχειρηματια και 1.500 στον υπαλληλο που ειναι ανασφαλιστος.Για τις εποχες που ζουμε και τα δεδομενα που βιωνω καθημερινα,σας λεω οτι σχεδον σου βαζουν λουκετο με ενα τετοιο προστιμο,οποτε και αναγκαστηκα μαζευτηκαν ολοι(δεν μου φαινεται παραλογο,η ασφαλιση ειναι δικαιωμα και πρεπει να υπαρχει).Στο σημειο αυτο σας δηλωνω,πως ειχα εναν ανασφαλιστο για 2 μεροκαματα περσι,που τον δηλωσα και πως δεν εχω ασφαλισει ποτε μουσικο(δεν θελω να το παιξω παρθενα).Ηθελα,να ειμαι καθολα νομιμος και με τους μουσικους.
Πρωτα μιλησα με τον λογιστη μου,ο οποιος μου ειπε τα εξης:''Το αφιλοκερδος πεθανε,φετος θα ειναι πολυ αυστηροι,δεν θα μπορεις να ισχυρηστεις ευκολα πως ειναι φιλοι σου και παιζουν μουσικη ή πως ειναι μια παρεα και εβγαλλε τα οργανα.Παρολα αυτα το ενσημο των μουσικων ειναι μικρο,ειδικα αν ειναι μια μερα την βδομαδα δεν ειναι τιποτα.Ασε με να το ψαξω λιγο ομως..''.Αμεσως σκεφτηκα ενα πραγμα ''Βρε να τους βαλω ενσημο,αλλα θα εχω θεμα με την ΑΕΠΙ''.Φανταστειτε,να εχω ενσημα μουσικων κανα 5 μηνο και να ρθει η ΑΕΠΙ και να μου πει καλησπερα,θελω 5 μηνες δικαιωμματα για Live μουσικη, βαση των ενσημων σου!!!(Βασικα αλλον οργανισμο σκεφτηκα,αλλα για οτι αφορα την μουσικη και τα δικαιωματα που περνουν απο καταστηματαρχες,το θεμα ειναι τρι-μπουρδελο).
Πηρα πρωτα στον Απολλωνα λοιπον,αυτοι με συνδεσαν με την ΓΕΑ και απο εκει με ΑΕΠΙ.Εκει,μου δωσανε το τηλεφωνο του τοπικου εισπρακτορα.Δεν μου δωσανε καμια πληροφορια περαιτερω,παροτι ρωτησα.Πηρα τον κυριο και ακολουθησε η εξης συνομιλια:
-Καλημερα σας,τηλεφωνο απο εστιατοριο στον Κορυδαλλο και θα ηθελα πληροφοριες σχετικα με την αδεια για ζωντανη μουσικη.
-Πες μου..
-Βαζω μουσικη μια μερα την βδομαδα αντε δυο..
-Ατομα?
-2
-Ποιο μαγαζι εισαι?
-Το απεναντι
-Ρε,του Παντελη ο γιος εισαι?
-Ναι
-Φιλε μου ,δεν σε συμφερει..Παει με τα τετραγωνικα και βγανει 200 ευρω+ γι αυτο το μαγαζι
-Ακομα τοσα πολλα ειναι?
-Εχουν ενα για εκακτο live ανα βδομαδα,αλλα και αυτο φαρμακι ειναι.
-Δηλαδη μας θελουν παρανομους δεν καταλαβαινουν τις εποχες?
-Φιλε μου,ειναι μαλακες,τους τα λεμε ολοι..Παντως εγω για να ξερεις,τον ειχα βοηθησει τον πατερα σου
-Να σαι καλα,καλη σου μερα.
Με λιγα λογια.Για να εχω πλεον μια μερα ζωντανη μουσικη θελω:
Η να λαδωσω τον εισπρακτορα(δεν αντεξα να τον ρωτησω ποσα θελει,αηδιασα) ή να πληρωσω 200-250 ευρω το μηνα για δικαιωματα.
Απλα φανταστειτε ενα μαγαζι που δεν ζει,με βαση την ζωντανη μουσικη,να χρειαζεται:200 το μηνα + 100 ευρω ενσημα +240-300 ευρω μεροκαματα αν ειναι 2 και για μια μερα το μηνα!Δηλαδη να βαζω τους μουσικους στο τραπεζι να κατσουν και να ξερω πως θελω τα παγια μου +155 ευρω την φορα που θα παιξουν για να βγω και ειμαι και σχετικα μικρο μαγαζι για να εχω ζωντανη μουσικη..10 τραπεζια μεσα,που μονο αυτα ακουνε(κατι που δεν ενδιαφερει την ΑΕΠΙ καθολου)και αλλα τοσα εξω..
Αποτελεσμα?
Ρωτησα τον λογιστη αν μπορω να τους κολλησω ενσημα σε αλλο ποστο(κατι που το ικα συνηθως δεν νοιαζεται) για να γλυτωσω την χαζομαρα της ΑΕΠΙ.
Και γιατι χαζομαρα?
Δεν κρινει βαση περιοχης και βαση της κρισης,αλλα με αριθμο τετραγωνικων και μουσικων!
Στην ουσια,με τα υπερογκα ποσα που ζηταει απο ενα μεσο ''σωστο'' επιχειρηματια,του λεει ''Μην βαλεις ζωντανη μουσικη''..
Και πειτε εγω στα @@ μου,μια μερα ειχα,για κραχτη την ειχα και με το μεροκαματο που τους εδινα,οσοι δουλεια και να χε,εβγαινε μια η αλλη..Τους μουσικους? Τους σκεφτηκαν μιση στιγμη?Εχετε σκεφτει ποσοι θα επιλεξουν το δρομο τον δικο μου,να μην παρουν αυτο το ρισκο?Ποσοι μουσικοι δεν θα εχουν μεροκαματο?Ποσοι θελουν να βαλουν ενα ενσημο και τους γαμαει η ΑΕΠΙ?Ποσοι μουσικοι καποιες φορες παιζουν οντως αφιλοκερδος και εμεις θα κανουμε τους μπατσους η θα λεμε οχι?..
Ειναι σαν να μου λενε''θες ζωντανη μουσικη και να βγεις?βαλτους ενα ενσημο σερβιτορου και αν μπει το ΙΚΑ πες σερβιτοροι μου ειναι και κανουν χαβαλε.Τωρα αν ερθει ο δικος μας δωστου ενα 100αρικακι να φυγει...''
Φανταζομαι κατι τετοιο θα ισχυει και στα liveadika.H στα οποια μπαρακια κανανε κανα live.Και τωρα πειτε ειναι καλα,στο πρωτο προστιμο να δειτε ποσο δυσκολα θα ειναι.
ΟΦΕΙΛΟΥΝ να καταλλαβουν πως δεν ειναι ολοι μεγαλλοεπιχειρηματιες και πως καποιοι,τρεχουν ολοι μερα για ενα αβεβαιο μεροκαματο.Να κοιταξουν τζιρους,περιοχες,να αναλογιστους τον παραγοντα μουσικος και να πραξουν αναλογα.Αυτα ειναι τα γεγονοτα και αποψεις μου,θα ηθελα να δω και τις δικες σας!

Na ksereta pantos oti mporeite na adeiasete tous ntavatzides tis AEPI me to na kanete mia dilwsi oti paizete mousiki pou dn ekprosopeite apo aytin ... Eixa mpei kai go sto xwro tis nyxtas gia ena mikro diastima me magazi epaize metal.... Piga loipon ston Dimo tote kai zitisa ena xarti prin vgalo adeia opou ypegrafa ypeythina oti i mousiki pou paizei to bar den ekprosopeite apo tin AEPI

I plaka einai to oti ti ekprosopeitai kai ti oxi einai ston aera teleios giati i Aepi dn koinopoiei katalogo me tous "Kallitexnes" pou nomima ekprosopei .... Parola ayta mporoun na se APEILEISOUN oti tha se seiroun sto dikastirio (to opoio tha xasoune sigoura an dn exoun symvolaia ekprosopisis me tous Anthrax px !!!) alla tha to kanoun mono gia ekviasmo oste na paroun kapoio ladwma

Art In Haste
20-10-2013, 13:15
Μιλάμε για κάτι που πριν λίγους μήνες κέρδισε δίκη από καφετέρια που ΔΕΝ έβαζε μουσική, τί να λέμε τώρα.

kontan
20-10-2013, 13:17
νομίζω πως το θέμα της αεπι σηκώνει δικό του (αχανές) θρεντ, οπότε ας μη πηγαίνουμε εκεί μιας κ το φλέγον θέμα είναι το ικα στη προκειμένη.
[/φορουμόμπατσος]

Θάνος Τζήμερος
20-10-2013, 13:36
Περιμένω ποστ Τζήμερου.

Έχω με άλλα να ασχοληθώ φλωρούμπα

Fucking Wizard
22-10-2013, 13:51
Πιο πολυπλοκο δεν θα μπορουσε να ειναι.
Λοιπον,σας λεω οτι εχω μαθει ως τωρα για οτι ισχυει και λιγα λιγα για να λυνονται οι αποριες ολων μας, μια μια.Ξεκιναω
Ασφαλιση:
Οι μουσικοι ασφαλιζονται στο ΙΚΑ.Ειτε εχουν μπλοκακι (εναρξη - επαγγελματιες) ειτε οχι.Δεν ισχυουν εργοσημα,γινεται προσληψη απολυση και πινακας προσωπικου την ιδια ημερα (μεγαλο μανικι για μας τους λογιστες).Ισχυει δηλαδη οτι γινεται με ολους τους μισθωτους.Βαση της συμβασης, μετα χαμηλοτερα παει 15 Ε το ΙΚΑ και 25 Ε και κατι η αμοιβη (και καλα).

ΤΕΒΕ:
Αν καποιος παει να κανει εναρξη σαν μουσικος (γιατι παιζει σε μεγαλες εκδηλωσεις κλπ), μπορει να παρει απαλλαγη απο το ΤΕΒΕ μονο αν:1) ειναι γραμμενος στο επιμελητηριο μουσικων (καλλητεχνων νομιζω λεγεται) και 2) εχει ενσημα σαν μουσικος απο πριν.

Δεν ξερω τι γινεται στην περιπτωση που καποιος εχει μπλοκακι, αλλα εχει επιλεξει να εχει ΤΕΒΕ.Κανονικα, κοβει μονο αποδειξη γιατι το ταμειο του το πληρωνει ο ιδιος και δεν χριαζονται να τον ασφαλισει ο 'μαγαζατορας'.

Fucking Wizard
22-10-2013, 15:23
Μην συνχεται τις υπηρεσιες μεταξυ τους.Αλλα θα ελενξει η ΣΔΟΕ, αλλα πραγματα το ΙΚΑ.Ποτε δεν μου εχει τυχει περιπτωση σε ελενχο της ΣΔΟΕ να μου ελενξουν το προσωπικο, ποσοι ειναι και ποσοι εχουν ενσημα.
Τωρα για τα προστιμα,ειναι στη δικαιοδοσια του εκαστοτε υπαλληλου.Αν θελει να ριξει θα βρει καπου να πατησει.π.χ. στο οτι η αδεια του καταστηματος ειναι μπαρ και οχι κεντρο διασκεδασης με ζωντανη μουσικη (μιλαμε οτι 90% των αδειων ειναι ετσι).

chris_boss
22-10-2013, 19:17
Μην συνχεται τις υπηρεσιες μεταξυ τους.Αλλα θα ελενξει η ΣΔΟΕ, αλλα πραγματα το ΙΚΑ.Ποτε δεν μου εχει τυχει περιπτωση σε ελενχο της ΣΔΟΕ να μου ελενξουν το προσωπικο, ποσοι ειναι και ποσοι εχουν ενσημα.

Εδώ πέφτεις έξω. Μου έχει τύχει έλεγχος από μικτό κλιμάκιο που αφού κοίταξε τις αποδείξεις, πέρασε σε έλεγχο του μητρώου προσωπικού.

BURNIN AMBITION
22-10-2013, 21:55
περα απο το τι συμβαινει και ισχυει για τους επαγγελματιες μουσικους, εμεις που ειμαστε εραστες της τεχνης (ερασιτεχνες) και θελουμε να κανουμε λαιβακια (και 90% ειναι σε μαγαζια χωρις εισοδο), την εχουμε γαμησει ή οχι?
ευχαριστω

Fucking Wizard
23-10-2013, 15:35

Εδώ πέφτεις έξω. Μου έχει τύχει έλεγχος από μικτό κλιμάκιο που αφού κοίταξε τις αποδείξεις, πέρασε σε έλεγχο του μητρώου προσωπικού.

Ηταν ΣΔΟΕ ή καποια αλλη υπηρεσια?Δεν το συνηθιζουνε παντως

περα απο το τι συμβαινει και ισχυει για τους επαγγελματιες μουσικους, εμεις που ειμαστε εραστες της τεχνης (ερασιτεχνες) και θελουμε να κανουμε λαιβακια (και 90% ειναι σε μαγαζια χωρις εισοδο), την εχουμε γαμησει ή οχι?
ευχαριστω

Νομιζω οτι θα ειναι πιο δυσκολα τα negotiations με τους μαγαζατορες, που θα πρεπει να σε ασφαλιζουν,και θα πρεπει καποιος να πληρωσει αυτα τα ενσημα.Κατα τ'αλλα καποιοι δεν θα τα εφαρμοζουν αυτα γιατι ειναι σταρχιδια τους ή εχουν καλημενο τον κωλο τους.
Οποτε λαιβ μονο σε πανεπηστημια, σχολες,δημοσιους χωρους,καταληψεις, στεκια, διοργανωσεις συλλογων και ναπαναγαμηθουνε. θα κερδισουμε

Αυτοι που 8α εχουν πιο πολυ προβλημα θα ειναι οι ημι-ερασιτεχνες.Εκει που παιρναν ενα μεροκαματο μαυρα σε μια μπουατ-ταβερνα κτλ, τωρα θα παιρνουν λιγοτερα στο χερι.

BURNIN AMBITION
24-10-2013, 03:48
ναι αλλα να ασφαλισουν τι? εμενα σα μουσικο? αφου δεν ειμαι μουσικος. καθηγητης ειμαι και κανω το χαβαλε μου. δε βγαζει νοημα ολο αυτο. βεβαια θα μου πεις αλλα κιαλλα δε βγαζουν...τεσπα. θενξ αγορινα

manos g
25-10-2013, 00:35
Ο μουσικος ανήκει στην κατηγορία θέαμα/ακρόαμα στο Ίκα. Όπως και ο ηχολήπτης και ο ηθοποιός. Αυτο σημαίνει οτι μπορείς, ΑΝ θες, να έχεις μπλοκάκι, και να κόβεις , "σαν" το Τέβε (διαφορετικη φορολογια) . Αλλά είσαι Ίκα.
Αυτά όλα συμβαίνουν λογω της "εποχιακής" φύσης του επαγγέλματος.
Ίκα με μπλοκάκι λοιπόν. Ρωτήστε τους φίλους σας τους ηθοποιούς.

Παλιότερα ίσχυε ότι για να έχεις ιατροφαρμακευτικά ίκα χρειάζοσουν 50ενσημα τόν χρόνο (μετα εγινε 100, νομιζω εναι παλι 50,
αυτό το ψάχνω). Αυτό θα σημαίνει αυτόματα, οτι οι εισφορές σου τον χρόνο ειναι ενα μικρό ποσό.

Αρα με αυτή την ακολουθία, αν με πιάσουν επι σκηνής να παίζω, λεώ εχω μπλοκάκι , θα κόψω μολις τελειώσω την παροχή υπηρεσιών, όλα καλά.

Αν απο την άλλη, εισαι στο τεβε , μπορεις να ανοιξεις μια σχετική ιδιότητα (παροχές ηχοληψίας που ειναι και τέβε π.χ. η κάτι σχετικό) και δεν νομίζω οτι θα έρθει καποιοςγια ελεγχο θα του πεις, ειμαι τεβε δηλώμενος ηχολήπτης και θα κόψω παροχης ηπηρεσιών και θα σε βγάλει και παράνομο, δεν πας να κοροιδέψεις κανέναν.

Αυτά αν έχεις φρόντισει απο πριν να έχεις καλλυμένη την "επιχειρηματική" σου δραστηριότητα.

Η όλη ιστοριά όπως έχει αναφερθεί , έχει να κανει με την μαυρη εργασία, δεν έχει να κανει με τους μουσικούς ειδικά,
οι δικές μου πληροφορίες λένε, ότι στοχο έχουν την μαυρή εργασία που δεν είναι περιστασιακή. Δηλαδή το μαγαζί που έχει ανασφάλιστο σερβιτόρο, όχι τον ερασιτέχνη που σήμερα
είναι εδώ αυριο σπίτι του , και τον αντιμετωπίζουν σαν χαβαλέ στην τελική, ΚΑΙ δεν δουλέυει κάθε μέρα σε μαγαζί.

Τώρα μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο νόμος λεει οτι σε ένα φαγαδικο (13% φπα) αν εγώ σηκωθώ δίπλα απο το τραπέζι μου και ριξω μια στροφή γιατι μεράκλωσα ακούγοντας την tv Που παίζει Mad, αλλάζει κλιμακιο το μαγαζί και πρεπει να χει φπα 23%, και άρα είμαστε όλοι "παράνομοι". Τώρα λέτε να πίασουν καναν μεθυσμένο στα everest που μαλακίζεται με σάντουιτς στο χέρι?

Προσωπική μου εμπειρία (σεπτέμβριος) , ήμουν σε μαγαζί, έσκασε μεικτό κλιμάκιο , περάσαν δίπλα μου, έκανα ήχο σε μια μπάντα, ακούσαν και λίγο μπάντα, έφυγαν ουτε ρώτησαν τι και πώς. Ούτε εμένα που εμφανώς "εργαζόμουνα" Ούτε καν στον πάγκο με τα μπλουζάκια πήγαν, που εκεί θα γελάγαμε.

Σίγουρα είναι έξω και ψάχνονται,γιαυτό όλοι είναι προσεκτικοί, πιθανότατα αυτό θα ξεφουσκώσει γρήγορα, και επισης αν θέλουν να κάψουν το μαγαζί, τοπαμε, 1000 πράγματα θα βρούν ρε παιδιά, Ο μουσικάντης στην γωνία, το τελευταίο πράγμα θαναι. Που δεν αποκλείει όμως, τώρα που ειναι καυλωμένοι και μαζεύουν χρήμα, να βρεις και τον μπελά σου έτσι?

Επίσης, αν αυτο το πράγμα τραβήξει πολύ, για τις περιπτώσεις που είναι όντως οχι επάγγελμα, θα βρέθουν λύσεις, οπως το καθεστώς
συλλόγου, λέσχες κτλ, που το νομικα είναι διαφορετικά.

Πάντως, σε παλιότερη ιστορία όπου δούλευα και έγινε πέσιμο , και δεν είχα καν όρεξη να δίνω εξηγήσεις (επειδή κράταγα guestilist και μπορεί με κρατάγανε πόση ώρα να εξακριβώσουν σε τι αντιστοιχει αυτό κτλ.), είμαι ο πρώτος που βλέπουν στην πόρτα, μου λένε, ποιος είσαι εσυ τι κάνεις εδώ, σηκόνομαι στην ψύχρά και ΄φευγώ, λέω βόλτα κάνω,και βαρέθηκα φεύγω, και δεν μπορούν να με σταματήσουν κίολλας, δεν είναι μπάτσοι.

Επίσης αν κάτι λέω λάθος και κάποιος το ξέρει καλύτερα, ας μας το πεί γιατί, το θέμα με ενδιαφέρει πολύ.

alaiah
01-11-2013, 18:12
αν ένας τέτοιος "μουσικός" πληρώνεται αυτή τη στιγμή από ταμείο ανεργίας, τι γίνεται; ενσημάκι και αντίο ταμείο;

Χάρπερ Λιούις
02-11-2013, 14:16
είμαι ο πρώτος που βλέπουν στην πόρτα, μου λένε, ποιος είσαι εσυ τι κάνεις εδώ, σηκόνομαι στην ψύχρά και ΄φευγώ, λέω βόλτα κάνω,και βαρέθηκα φεύγω, και δεν μπορούν να με σταματήσουν κίολλας, δεν είναι μπάτσοι.

το αυτό

BURNIN AMBITION
06-11-2013, 13:32
λοιπον παω χτες σε μια γιορτη, και μια κοπελια απο την παρεα ηταν σδοε
γαμησιμο μουνακι ετοιμος για πεσιμο ημουν. αντ αυτου προσπαθησα να μαθω τι παιζει με το θεμα μας.
βασικα ο λογος που ξεκινησε ολο αυτο ειναι καλος. οι μουσικοι που παιζουν σε μαγαζια και πλερωνονται να τους κολανε ενσημα. (και προφανως το μπουρδελοκρατος να μη χανει εσοδα). δε νομιζω οτι το αμφισβητει αυτο κανεις.
τη ρωτησα ομως τι γινεται με τις ενα τρισεκατομμυριο μπαντες αδεργραου, που παιζουν σε μαγαζακια χωρις να πληρωθουν, γιατι γουσταρουν να παιζουν τα τραγουδιατους ρε παιδι μου και για τον κοσμο τους.
μου ειπε ξεκαθαρα οτι το σδοε (το ικα βασικα), δεν δεχεται το τσαμπα. καιας μη πληρωνεσαι. απο τη στιγμη που παιζεις σε ενα μαγαζι, κανεις καλο στο μαγαζι (γιατι του αυξανεις τις πωλησειςποτων κτλ κτλ). οποτε θα επρεπε να σε πληρωνει. αν δε σε πληρωνει κακο του κεφαλιου σου. θα σε γραψει το σδοε.
απο εκει και περα τη ρωταω δηλαδη σε τζαμ ναιτς(εφαγα δεκα λεπτα να εξηγω τι ειναι αυτο λολ) οπου δε παιζει κανεις στυαθερος, απλα ανεβαινει καποιος και παιζειλιγο και κατεβαινει, θα τους εκοβες προστικο?
η απαντηση ειναι οτι παλι ειναι στη διακριτικη ευχαιρια του σδοε. αν ανεβεις για ενα τραγουσι μονο και κατεβεις, λογικα δε θα γινει τιποτα. αν σε δουν για 2-3 τραγουδια θα σε γραψουν.
σωτηρια δεν υπαρχει γαμω το χριστο τους.

βεβαια στο τελος μου ειπε οτι αυτο ειναι ο πρωτοιβαθμιος ελεγχος που κανει αυτη. απο εκει και περα μπορει να πας δικαστικα και να δικαιωθεις. αλλα αμα ειναι να τρεχεις γαμησε με

μας βλεπω να παιζουθμε σε πλατειες και σε υπογεια

ηθελα να ρωτησω κιαλλα πολλα αλλα οι βοτκες με γαμησαν,

και οχι δε γαμησα τελικα

αλλα εφαγα πακοτινια στο γυρισμο

atom_smasher
06-11-2013, 14:38
και χόρτασες με τα πακοτινια;

BURNIN AMBITION
06-11-2013, 15:02
και χόρτασες με τα πακοτινια;eixa parei mazi kai mia derby kai mia kiss

Fucking Wizard
06-11-2013, 15:45
βεβαια στο τελος μου ειπε οτι αυτο ειναι ο πρωτοιβαθμιος ελεγχος που κανει αυτη. απο εκει και περα μπορει να πας δικαστικα και να δικαιωθεις. αλλα αμα ειναι να τρεχεις γαμησε με
πολυ δυσκολο να δικαιωθεις.

ypersyntelikos
08-11-2013, 13:29
Ρε παιδιά δεν έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση, αλλά σκάει συχνά το ΣΔΟΕ για τέτοια πράγματα?

OniBocho
14-11-2013, 12:06
Αυτό που ως τώρα γνωρίζω είναι ότι αν ο μαγαζάτορας κάνει πρόσληψη στον ηχολήπτη, του δώσει αμοιβή (για όλους) κι αυτός κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών (που δικαιούται αν είναι γραμμένος, αλλά το να πληρώνεις εισφορά στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και να δουλεύεις μια στο τόσο δε συμφέρει) δεν υπάρχει πρόβλημα. Όπως αρκετοί ανέφεραν παραπάνω, όλα είναι σχετικά βεβαίως, κι αυτή η σχετικότητα μας έχει φάει σ' αυτή τη μπουρδελοχώρα.

Αυτό που ήθελα να αναφέρω είναι πως έχουμε δημιουργήσει ένα Σωματείο Βάσης στη Θεσσαλονίκη, όπου τα μέλη την ψάχνουν αρκετά για τα θέματα που μας απασχολούν ως μουσικούς κι εργαζόμενους στον τομέα του Ακροάματος. Παραθέτω και το link του κινηματικού blog του Σωματείου

http://swmateioakroamatos.espivblogs.net/

OniBocho
04-11-2015, 11:47
Κάνω bump εδώ, καθως δε βρήκα κάποιο σχετικότερο νήμα.

Πήγαμε χθες να συζητήσουμε σε ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης, για live με ένα 4μελές ακουστικό σχήμα που έχουμε (πιάνο, βιολί, κιθάρα, τύμπανα/2 φωνές) και πραγματικά έχω φύγει με τις πιο WTF εντυπώσεις. Ο τύπος, μας είπε πως θέλει να του κόψουμε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, ήτοι δεν κολλάει ένσημα αυτός, το κολλάμε εμείς στον εαυτό μας ως αυτασφάλιστοι "επαγγελματίες μουσικαράδες" και το ακόμα πιο τραγικό, πως αν έχουμε δικό μας ήχο τον φέρνουμε, δεν πληρωνόμαστε κάτι για αυτό, αλλά αν πρέπει να φέρει αυτός, αφαιρεί τα έξοδα του ήχου από την αμοιβή μας. Την οποία δεν προσδιόρισε και ποτέ, λέγοντας γενικόλογα τύπου "ανάλογα τα μέλη" (του είχαμε πει πως είμαστε 4), "ανάλογα την μπάντα" (σωστά, άλλα φράγκα δίνει στους Muse κι άλλα στους Kalambaka Warriors) κι άλλες πίπες.

Πραγματικά, τόσα χρόνια τέτοια ξήγα δε νομίζω να έχω ξανακούσει. Ο τύπος δηλαδή βάζει μόνο τα ντουβάρια και τις καρέκλες του. Άντε και το ρεύμα. Εμείς τον κόσμο, τον ήχο, τα ένσημα και τη... μουσική.

Art In Haste
04-11-2015, 14:18
Δώσε τον τύπο/μαγαζί.

The Good Son
04-11-2015, 16:58
Δώσε τον τύπο/μαγαζί.

btw ο τύπος απλά θέλει να σας πιάσει Κώτσους.

Taliban
04-11-2015, 19:31
Μια που ειδα το post του onibocho να πω κι εγω την ιστορια μου σαν φλυαρος βλακας που ειμαι. Φιλοι κανονιζαν για live σε ψιλογνωστο μαγαζι στην Αθηνα. 5 ευρω εισοδο και μια μοιρασια του τυπου 1.8 τα πρωτα 50 2.4 τα υπολοιπα η μπαντα κατι τετοιο. Και τους λεει λοιπον. Θελω 70 ευρω εγγυηση (οσο αυξανοταν ο αριθμος μπαντων, αυξανοταν και η εγγυηση) plus την ασφαλιση που θα σας κολλησω αλλα θα τη πληρωσετε εσεις. Τα 70 δεν υπηρχαν οποτε προσπαθησαν να κανονισουν το παρε 5 ευρα μεχρι να μαζευτουν τα 70 και μετα τα μοιραζομαστε.
Το αστειο ειναι οτι η εγγυηση δε θα επιστρεφοταν ποτε η τουλαχιστον αυτο αφεθηκε να εννοηθει. Και φυσικα τα λεφτα επρεπε να δωθουν μπροστα. Τραγικο. Κανεις δε περιμενει να βγαλει λεφτα απο αυτο το πραμα στην Ελλαδα, τουλαχιστον σοβαρα λεφτα, αν καποιος το κανει το θεωρω ψιλο αστειο και μπορω να επιχειρηματολογισω σε οποιον με μουτζωσει, αλλα οχι και να πληρωνεις για να παιζεις.

Oniboche εγω στη θεση σου θα του λεγα να πα να γαμηθει. Αμα ειναι να εχεις δικο σου PA σιγα μη τρεχεις στη ποντικοτρυπα του καθε γελοιου.

Art In Haste
04-11-2015, 23:51
Το να πληρώνεις για να παίξεις δυστυχώς παίζει χρόνια. Το θέμα είναι να γίνουν γνωστοί οι γαμημένοι, δε θέλετε να δώστε στεγνά, βρείτε ένα τρόπο. 'Ετσι και το μαγαζί θα γαμηθεί και θα αποφύγει κάποιος να την πατήσει.

OniBocho
05-11-2015, 00:32
Να πάει να γαμηθεί όντως. Μίλησα με 5 σωστά μαγαζιά σε δύο μέρες και μόνο αυτός ο κερατάς μου έχει κάτσει στο λαιμό.

Το SeeSaw είναι, στη Λέοντος Σοφού. There, I said it.

Art In Haste
05-11-2015, 00:42
Κατάλαβα ποιο είναι, ο καφενές που θέλει να κάνει και λάιβ τρομάρα του.

OniBocho
09-11-2015, 10:31
Και δύο μέρες μετά, ο τύπος κάνει share αυτό στο facebook profile του:

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12191510_495345963958332_2131918148508279045_n.jpg?oh=6a4c8358ea04edce7a23122908ee4114&oe=56B2E1C7

:thumbsup:

Leech
12-01-2017, 15:04
Ένα μπαμπ εδώ εντελώς εγκυκλοπαιδικά.
Εμείς παίζουμε σε στέκια/καταλήψεις κλπ οπότε δεν έχω εικόνα και κλάιν, αλλά εντελώς από περιέργεια, αυτό το "νέο στάτους" τελικά εφαρμόστηκε?
Απευθύνομαι σε χρήστες σαν τον Πορνοφανκ που παίζουν σε μπάντες που παίζουν συχνά σε πολλά μαγαζιά, και είτε κλείνουν μόνοι τους τα λάιβ, είτε μέσω διοργανωτή.

Πλέον δηλαδή στα μαγαζιά παίζετε με ένσημα? Ο διοργανωτής σάς τα πληρώνει? Τα βάζετε από την τσέπη σας? Έχετε πετύχει κλιμάκιο swat του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ στο Αν? Οι μαγαζάτορες εξακολουθούν να ζητάνε εγγύηση για να σας κλείσουν το λάιβ?

Για πείτε τι παίζει 4 χρόνια μετά.

Dr.Gonzo
12-01-2017, 15:19
Πρόσφατο λάηβ* σε μαγαζάκι περιοχή Εξάρχεια (όχι ΑΝ λολ), ο τύπος πλήρωσε ένσημο για μπάντα με 5 μουσικούς, κανονικά. Μες τον μήνα θα έχω σχόλια κι από άλλο μαγαζί. Για πρόσφατα πεσίματα ΙΚΑ δεν έχω ίνφο, δεν ασχολούμαι και ιδιαίτερα με το θέμα booking, μπάντα-μαγαζί-αποδοχές-νομιμότητα κλπ θρασ αφού. Αλλά νομίζω (νομίζω) πως πλέον πολλοί μαγαζάτοροι προτιμούν να βάλουν χέρι στην τσέπη και να είναι τυπικοί και ήσυχοι, παρά να τζογάρουν με ζούλα βραδιές και το αντίστοιχο άγχος.
Αυτή η εικόνα βέβαια, για μαγαζιά που κάνουν τακτικά λάηβ κι έχουν στημένο τζίρο απ'το σπορ, όσο μικρά κι αν είναι. Τώρα αν μιλάμε για λάηβ αβαβα, στο γωνιακό καφέ-τυρόπιτα του κολλητού, στον Άνω Κορυδαλλό, με σχήμα κιθάρα-ντέφι... ε εκεί, παίζει εύκολα και το τέρμα αβαβά...

*για όσους φίλους με ξέρουν, όχι, δεν παίζουμε με τους πάνκηδες σε μπαρ - άλλο μακέτο είναι τούτου.

chris_boss
12-01-2017, 15:22
Από τη μικρή μου εμπειρία μόνο τον τελευταίο χρόνο (αλλά γύρω στα 50 λάιβ), οι περισσότεροι μαγαζάτορες που δεν είναι γιόλο το ζητούν από μόνοι τους να μας ασφαλίσουν γιατί χέζονται, αλλά δε μου έχει τύχει ποτέ κι ούτε έχω ακούσει να σκάσει κλιμάκιο του ΙΚΑ σε με μαγαζί ενώ έχει λάιβ. Όταν κανονίζουμε, ζητάμε το στανταρ ποσό και την ασφάλιση την πληρώνει ο μαγαζάτορας. Αν κάποιος από την μπάντα παίρνει επίδομα ανεργίας, φροντίζει να δώσει ένα χαρτί "σποραδικότητας" στον οαεδ που επιτρέπει την απασχόληση έως και 3 φορές τη βδομάδα αλλά με αντίστοιχη μείωση στο επίδομα (γύρω στα 14ε την ημέρά).

OniBocho
12-01-2017, 22:15
Όπως τα λέει ο Chris_Boss είναι, απλώς παίζει και το εξής σενάριο:

Κάποια μαγαζιά ακόμα βάζουν τις μπάντες να υπογράψουν ένα χαρτί το οποίο λέει ότι το σχήμα παρουσιάζει δικό του υλικό, που δεν υπάρχει σε δισκογραφία (αυτό ουσιαστικά για να "καρφώσει" την ΑΕΠΙ), αφιλοκερδώς.

Όμως προσοχή: το χαρτί αυτό μεταβιβάζει την ευθύνη για τα πάντα (ασφαλιστικές διαφυγές κτλ κτλ) στην μπάντα, οπότε καλό είναι (προσωπική θέση αυτή) να ξέρεις ότι ο μαγαζατορας δε θα σε κρεμάσει αν γίνει η στραβή.

Άσχετο, αλλά έχει τύχει σε μαγαζί να σκάσει η ΑΕΠΙ να ζητήσει φράγκα για μη δηλωμένο σε αυτήν λάιβ, με πειστήρια φωτογραφίες και σχόλια σε event στο Facebook. Κι αυτό, 3-4 εβδομάδες μετά το λάιβ, ε;

Πάντως, τα σωστά μαγαζιά δίνουν στο σχήμα το ποσό που ζητάει και πληρώνουν έξτρα το ένσημο, δε μου έχει τύχει να θέλει κάποιος να μας το μετακυλήσει.

chris_boss
12-01-2017, 22:48
Δεν το πιάνω αυτό με το χαρτί. Το κάνουν μαγαζιά που δεν πληρώνουν ΑΕΠΙ;
Στο συγκεκριμένο περιστατικό που λες, κατά πάσα πιθανότητα όταν πέρασε την πρώτη φορά ο εκπρόσωπος για να χρεώσει το νταβατζιλίκι, το μαγαζί δε δήλωσε ότι κάνει λάιβ γενικά και φαντάζομαι ότι η χρέωση θα ήταν διαφορετική. Όχι ότι πρέπει να δηλωθεί κάθε λάιβ χωριστά.

OniBocho
13-01-2017, 08:31
Αν και γενικά είναι άλλο κεφάλαιο η ΑΕΠΙ, ισχύουν τα εξής:

είτε το μαγαζί πληρώνει το νταβατζιλίκι που ορθώς χαρακτηριζεις για έναν ολόκληρο μήνα ή αλλιώς πηγαίνει γύρω στα 70ευρώ το λάιβ. Αν δεν απατώμαι, η μηνιαία χρέωση είναι τέτοια που αν γίνουν 3 λάιβ (των 70 ευρώ) συμφέρει να πας στο μηνιαίο, άρα είναι κάτω των 200 ευρώ σίγουρα, μπορώ να μάθω και να επανέλθω επ' αυτού.

Αυτό με το χαρτί το κάνουν μαγαζιά που δεν κολλούν ένσημα ΚΑΙ την ΑΕΠΙ.

manos g
13-01-2017, 13:56
Ετσι ενα μικρο update και απο μενα. ΓΙα οσους δεν ξερουν, παιζω σε μια μπαντα, αλλα και στηνω σνυεχεια συναυλιες/κανω ηχο/ πηγιανω μηχανηματα, αρα ειμαι καπως συνεχεια στην γυρα, και οι μαγαζατορες μου λεν τον πονο τους all the time, γιατι ειμαστε "και γαμω τα φιλαρακια" αν ειναι να γλυτωσουν κανα ευρω. Φοβουμενοι τα προστιμα που ειναι μεγαλα πολυ, τα περισσοτερα μαγαζια μπαινουν σε διαδικασια ασφαλισεων μουσικων. Το πεσιμο πλεον σε μαγαζια ειναι απο μεικτο κλιμακιο, που σημαινει οτι ειναι πολυ δυσκολο να αυτοσχεδιασεις αν βρεθεις σε μια κατασταση τετοια. Το κοστος ασφαλισης μουσικων εναι απο 8μεχρι 20 τοσα ευρώ αναλογα την δημιουργικη λογιστικη του καθε λογιστη. Υπαρχουν και σχετικα συμφωνιτικα, τα οποια δεν καλυπτουν στην ουσια κανεναν, αλλα δεν εχω βρεθει και σε πεσιμο με συμφωνιτικο απο πλευρας μουσικων μαγαζατορα να σου πω τι παιζει. Οτι η ασφαλιση των μουσικων εχει γινει διαπραγματευτικο οπλο των μαγαζιων για να παζαρευουν αμοιβες ειναι αληθεια. Η γνωμη μου ειναι, οτι ενας περιαστασιακος μουσικος το βραδυ ανεργος το πρωι, που κανει πχ 50 live, το χρονο κα ως εκτουτου μπορει να εχει μια ιατορφαρμακευτικη καλυψη, πραγμα κακο δεν ειναι.
Τωρα το θεμα αεπι εχει αλλαξει με σχεση με το παρελθον εχει χασει και την γνωστη δικη, και εχουν περιοριστει καπως οι αυθερεσιες της, αλλα παλι ειναι ενα θεμα που ενοχλει.

Fucking Wizard
13-01-2017, 17:05
αναλογα την δημιουργικη λογιστικη του καθε λογιστη:touched::touched::touched: και να τονισω Μανο, οτι κυριως μαγοι ειμαστε.Οχι ομως Αλχημισται

chris_boss
13-01-2017, 19:38
Το κοστος ασφαλισης μουσικων εναι απο 8μεχρι 20 τοσα ευρώ αναλογα την δημιουργικη λογιστικη του καθε λογιστη.
Το κατώτατα όριο που βάζεις μου φαίνεται πάρα πολύ μικρό. Είμαι σίγουρος ότι η δημιουργικότητα του λογιστή θα δοκιμαστεί άσχημα στον πρώτο πραγματικό έλεγχο.

Οτι η ασφαλιση των μουσικων εχει γινει διαπραγματευτικο οπλο των μαγαζιων για να παζαρευουν αμοιβες ειναι αληθεια.

Είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό. Με μπάντα 4-5 ατόμων συν ηχολήπτη και προσωπικό για σερβις, μπαρ, πόρτα και δεν ξέρω τι άλλο, γαμιέται ο Δίας από θέμα κόστους. Τουλάχιστον πλέον δεν υπάρχει θέμα με το πόσα άτομα απασχολεί η κάθε επιχείρηση. Από την άλλη και ο μουσικός είναι εργαζόμενος (και σίγουρα δεν είναι μόνο η υπηρεσία των 2-4 ωρών) και πρέπει να πληρωθεί αξιοπρεπώς. Προσωπικά επειδή έχω την καβάτζα ότι δεν βιοπορίζομαι από αυτό, προτιμώ να μη χαλάω την πιάτσα ρίχνοντας την αμοιβή.

ypersyntelikos
15-01-2017, 13:35
Έπαιζα σε νυχτερινό μαγαζί live στα Χανιά με μια μπάντα που είχαμε φτιάξει για 3-4 χρόνια, μέχρι το 2012.
Δεν υπήρξε ποτέ μισό ένσημο για τίποτα, και ποτέ δε θίχτηκε τέτοιο θέμα, ούτε από εμάς ούτε από το αφεντικό. Και παίζαμε 2 φορές τη βδομάδα σταθερά.

Πραγματικά δεν έχω ιδέα αν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αλλά σοβαρά η φάση ένσημα σε μπάντες σε μαγαζιά μου φαίνεται τελείως κουφή.

OniBocho
15-01-2017, 14:23
Χεχε, είναι κάτι που ισχύει από το '13, τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στη "μαύρη εργασία" (ή αλλιώς τα χρεωκοπημένα ταμεία ήθελαν 10500 ανά "ανασφάλιστο" κεφάλι)

Taliban
03-06-2018, 01:40
Λιγο off topic αλλα σκεφτηκα οτι ισως δε χρειαζεται να φτιαξουμε αλλο thread. Προσπαθω να κανονισω ενα γαμηδι live καπου στην Αθηνα χωρις εισοδο απο το φλεβαρη και αποτυγχανω συνεχως. Πλεον ειμαστε 4 μπαντες μαζεμενες και ακομα δε μπορουμε να βρουμε καπου να παιξουμε. Εχει καποιος να προτεινει κατι;

BURNIN AMBITION
03-06-2018, 02:16
death disco

Taliban
03-06-2018, 13:15
Θελουμε οσο γινεται να αποφυγουμε την εισοδο και κοιταγαμε πιο μαγαζι που κανει και live παρα καθαρο live-αδικο.

Leech
03-06-2018, 13:35
ψάξου με το crust (https://www.facebook.com/crustathens/). Πιτσαρία που διωργανώνει λάιβ στο υπόγειο με προτεινόμενη συνεισφορά. Παρόμοια φάση με το παλιό zero αν το θυμάσαι. Δεν ξέρω αν θα κάνει λάιβ τώρα καλοκαιριάτικα βέβαια.

Taliban
03-06-2018, 13:40
στο crust παιξαμε το πρωτο μας live με great black shark! Αλλα νομιζω για 4 μπαντες θα ναι υπερβολη δε θα υπαρχει αρκετος χωρος ουτε για εμας (πραματα κλπ) ουτε για το κοσμο.

Leech
03-06-2018, 13:44
α οκ. Δε νομίζω να παίζει άλλο πια σ'αυτή τη φάση.
Φαντάζομαι θα μιλήσατε με ρομάντζα σιξντογκς. Καμιά φορά κάνουν λάιβ φρι.
Παλιότερα είχα δει κι ένα-δυο τσάμπα λάιβ στο rainbow αλλά δεν έχω ιδέα αν το κάνει πια.
Γενικά δύσκολο αυτό που ζητάς.

OniBocho
04-06-2018, 07:04
Με το Remedy μιλήσατε;

manos g
19-06-2018, 02:21
Λιγο off topic αλλα σκεφτηκα οτι ισως δε χρειαζεται να φτιαξουμε αλλο thread. Προσπαθω να κανονισω ενα γαμηδι live καπου στην Αθηνα χωρις εισοδο απο το φλεβαρη και αποτυγχανω συνεχως. Πλεον ειμαστε 4 μπαντες μαζεμενες και ακομα δε μπορουμε να βρουμε καπου να παιξουμε. Εχει καποιος να προτεινει κατι;

παρε με ενα τηλεφωνο αν θες να σε βοηθησω με επαφες. Δεν μπορω να στα γραψω αυτα που θα συζητησουμε, για λογους που καταλαβαινεις.

Sotos_The_Tequiler
03-01-2019, 10:58
αυτό πέρασε λίγο στα ψιλά νομίζω...
αν και θα φανεί στην πράξη αν θα έχει κάποια ουσιαστική διαφορά για τους θεατές.

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στις συναυλίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι συναυλίες μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον υπερμειωμένο
προκειμένου να ευθυγραμμιστούν όσον αφορά στη φορολογική αντιμετώπιση με τους κινηματογράφους και τα βιβλία.

Ειδικότερα, σήμερα οι συναυλίες υπάγονται σε συντελεστή 24% και με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή θα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6%.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της σχετικής διάταξης, η μεταφορά των συναυλιών σε χαμηλότερο συντελεστή γίνεται προκειμένου
να τονωθεί η αγορά συναυλιών μέσω της μείωσης των τελικών τιμών των εισιτηρίων.

http://www.capital.gr/tax/3334568/meionetai-sto-6-o-fpa-stis-sunaulies

Taliban
07-01-2019, 01:54
Για αυτο τα 6-8ευρα γινανε 8-10ευρα ε;
Περαν της πλακας καλα εκαναν, φετος η κατασταση εχει γινει απελπιστικη ειδικα για μπαντες που δεν εχουν μεγαλο συναυλιακο background. Μιλαγα απο Νοεμβρη για φλεβαρη και προφανως φλεβαρη θα εχουν κλεισει ολα για καλοκαιρι και ισως καποια για σεπτεμβρη.

OniBocho
15-01-2019, 17:45
To Coo κάνει λάιβ σε ένα υπόγειο της κακιάς ώρας και η νοοτροπία είναι πως δεν έχει είσοδο και εισιτήριο, έχει συγκεκριμένες θέσεις (νομίζω ο Art ξέρει πόσες ακριβώς) και πάει first come - first served. Μέτριος προς κακός ήχος, αλλά who cares αν είναι τζαμπέ, σωστά; Ε σε συγκεκριμένα ονόματα παίζει "εισιτήριο" το οποίο μάλλον καρπώνεται φουλ ο καλλιτέχνης. Τουλάχιστον στον Boy αυτό συνέβη και τις δυο μέρες.

Raven Lord
15-01-2019, 18:06
Ε σε συγκεκριμένα ονόματα παίζει "εισιτήριο" το οποίο μάλλον καρπώνεται φουλ ο καλλιτέχνης.

υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή τη λογική?

Art In Haste
15-01-2019, 18:16
Σε οτι αφορά το εισιτήριο, ναι το παίρνει όλο ο καλλιτέχνης. Κάποια λάιβ που γίναν εκεί ήταν δωρεάν, κάποια όπως ο Boy με εισιτήριο. Συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει, απλά σε κάποιο λάιβ υπήρχε συμφωνία με τον καλλιτέχνη να μην μπει παραπάνω από ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Το ίδιο συνέβη και στα πλαίσια της προβολής του Yellow Submarine στο φεστιβάλ κινηματογράφου για ευνόητους λόγους. Όσο για τον ήχο, μετά τα πρώτα λάιβ που ηχητικά είχαν πρόβλημα έχουν κάνει καλή συμφωνία για καλό εξοπλισμό και έχει διορθωθεί αισθητά.

OniBocho
15-01-2019, 18:20
Ε σε συγκεκριμένα ονόματα παίζει "εισιτήριο" το οποίο μάλλον καρπώνεται φουλ ο καλλιτέχνης.

Το πρόβλημα είναι στο ήξεις αφήξεις Ρέηβεν κι όχι στο να καρπώνεται ο καλλιτέχνης την αμοιβή που εννοείται πως δικαιούται. Αλλά όταν λες " 9,5/10 βάζω μπάντες να παίξουν, δεν τις πληρώνω κι ότι βγάλω εγώ απ' την κατανάλωση, οι μουσικοί θα πιούνε κάτι και ας είναι και χαρούμενοι" και έρχεται η 0.5/10 που θα βάλεις εισιτήριο, επειδή (δικαίως) το ζητάει ο άλλος που παίζει, τότε είτε πρέπει να κρατήσεις χαρακτήρα και να πεις "αν θες φράγκα δεν παίζεις στο μαγαζί μου, γιατί έτσι την έχω στήσει τη φάση μου" ή θα τους πληρώνεις όλους. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή τη λογική ή οι μουσικοί θα είμαστε πάντα πληρωμένοι σε μπύρες και σφηνάκια;

Raven Lord
15-01-2019, 18:34
αυτός έτσι το δουλεύει. αν δε σ'αρέσει προφανώς δεν είσαι υποχρεωμένος να παίζεις τσάμπα.

Art In Haste
15-01-2019, 18:38

Το πρόβλημα είναι στο ήξεις αφήξεις Ρέηβεν κι όχι στο να καρπώνεται ο καλλιτέχνης την αμοιβή που εννοείται πως δικαιούται. Αλλά όταν λες " 9,5/10 βάζω μπάντες να παίξουν, δεν τις πληρώνω κι ότι βγάλω εγώ απ' την κατανάλωση, οι μουσικοί θα πιούνε κάτι και ας είναι και χαρούμενοι" και έρχεται η 0.5/10 που θα βάλεις εισιτήριο, επειδή (δικαίως) το ζητάει ο άλλος που παίζει, τότε είτε πρέπε ινα κρατήσεις χαρακτήρα και να πεις "αν θες φράγκα δεν παίζεις στο μαγαζί μου, γιατί έτσι την έχω στήσει τη φάση μου" ή θα τους πληρώνεις όλους. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή τη λογική ή οι μοηυσικοί θα είμαστε πάντα πληρωμένοι σε μπύρες και σφηνάκια;

Ατανάς, τα πιο πολλά λάιβ με δωρεάν είσοδο που έκανε το Κου ήταν με συγκροτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το μαγαζί, δηλαδή τα παιδιά δουλεύουν εκεί. Ή είναι πολύ φίλοι με τα ίδια αυτά παιδιά. Δεν είναι το ίδιο.

OniBocho
15-01-2019, 18:38
Ναι ρε άνθρωπε, για αυτό δε θέλω να πάω κι ως ακροατής. Τι πάει να πει "αν δε σ' αρέσει;" Είναι ζήτημα γούστου δηλαδή η αδικία;

Raven Lord
15-01-2019, 18:40
δε σου λέω τι είναι "σωστό". έτσι είναι η φάση όμως. το μαγαζί είναι ιδιωτικό, ο ιδιοκτήτης το δουλεύει όπως νομίζει. κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσει αυτός ο τρόπος, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι, εκτός από το να μην πηγαίνεις.

Parasight
15-01-2019, 19:07
Θα ήταν καλύτερα για τον Τζενιμπότσο αν έγραφε "Συνεισφορά απαραίτητη" προφανώς.

OniBocho
15-01-2019, 19:22
Θα ήταν καλύτερα για όλους να μην έγραφες μαλακίες. Αλλά σε τσούζει όταν σου λέει κάποιος το προφανές, ότι τέτοιες τσιτάτες ατάκες δεν ταιριάζουν σε χώρους σαν το στέκι στο βιολογικό. Ενώ εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο διαχωρισμό καταστάσεων και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλει φυσικά και μυαλό για να το καταλάβεις, οπότε δεν υπάρχουν απαιτήσεις από σένα προσωπικά, Μπάρασαητ.

Parasight
15-01-2019, 19:26
Βασικά, ό,τι σου είπε ο Ρέιβεν. Ιδιωτικό μαγαζί είναι, δε θα σε ρωτήσει.

ypersyntelikos
15-01-2019, 19:28
Ναι ρε άνθρωπε, για αυτό δε θέλω να πάω κι ως ακροατής. Τι πάει να πει "αν δε σ' αρέσει;" Είναι ζήτημα γούστου δηλαδή η αδικία;

ρε πείτε με χαζό αλλά εγώ δεν κατάλαβα ακόμα ποια είναι η αδικία

Raven Lord
15-01-2019, 19:38
η αδικία είναι ότι μάλλον ο ονιμπότσο έπαιξε τσάμπα (δεν θα έκανε και κατανάλωση αλκοόλ κιόλας :P ) και μετά είδε ότι κάποιοι πληρώνονται και ζορίστηκε

OniBocho
15-01-2019, 19:47
Χαζό να σε πούμε για τα ανέκδοτα ρε συ υπερσυντέλικε! :p Τα πράγματα είναι ως εξής (για μένα τουλάχιστον) και είναι απλά: κάποιος έχει μαγαζί, βάζει μπάντες να παίξουν, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι μπάντες θέλουν να παρουσιάσουν το υλικό τους, δεν τους πληρώνει και λέει πως "όποιος έρθει, ήρθε, πάλι κέρδος θα είναι". Αν έρθει κανένα "όνομα" όμως, μπαίνει εισιτηριάκι κανονικά. Προφανώς και αυτό είναι σωστό, καθώς ο καθένας θα έπρεπε να πληρώνεται αφού παίζει σε κόσμο ο οποίος πηγαίνει σε ένα μαγαζί και κάνει την όποια κατανάλωση κάνει.

Για το ότι δεν πληρώνονται κάποιοι, δε φταίει φυσικά μόνο ο εκάστοτε μαγαζάτορας, που βγαίνει και μάγκας από πάνω. Φταίνε και οι μουσικοί που δεν διεκδικούν την αμοιβή τους. Στην τελική, αυτό που λέω είναι ότι αν σαν μαγαζί λες "δε θέλω να βάλω εισιτήριο γιατί δε θέλω ο κόσμος να πληρώνει για να βλέπει μπάντες" είτε το τηρείς για όλους ή το αλλάζεις για όλους (κι αυτό πρέπει να κάνεις για μένα) ώστε να υπάρχουν επί ίσοις όροις όλοι στον χώρο σου.

Αν κανείς άλλος δε βρίσκει αδικία σε όλο αυτό και δε θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα, τότε μάλλον καλά κάνουν και μας πηδάνε οι μαγαζάτορες όσο κι όποτε μπορούν.

Art In Haste
15-01-2019, 19:56
Μάλλον έχασες το προηγούμενο ποστ μου οπότε διάβασε το να ηρεμήσουμε.

Phantom Duck
15-01-2019, 20:26
αντί να χαρείτε που υπάρχει μέρος όπου δε θα τον πετύχετε σίγουρα προσπαθείτε να τον νουθετήσετε κιόλας.

Dal-
16-01-2019, 06:38
Χαζό να σε πούμε για τα ανέκδοτα ρε συ υπερσυντέλικε! :p Τα πράγματα είναι ως εξής (για μένα τουλάχιστον) και είναι απλά: κάποιος έχει μαγαζί, βάζει μπάντες να παίξουν, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι μπάντες θέλουν να παρουσιάσουν το υλικό τους, δεν τους πληρώνει και λέει πως "όποιος έρθει, ήρθε, πάλι κέρδος θα είναι". Αν έρθει κανένα "όνομα" όμως, μπαίνει εισιτηριάκι κανονικά. Προφανώς και αυτό είναι σωστό, καθώς ο καθένας θα έπρεπε να πληρώνεται αφού παίζει σε κόσμο ο οποίος πηγαίνει σε ένα μαγαζί και κάνει την όποια κατανάλωση κάνει.

Για το ότι δεν πληρώνονται κάποιοι, δε φταίει φυσικά μόνο ο εκάστοτε μαγαζάτορας, που βγαίνει και μάγκας από πάνω. Φταίνε και οι μουσικοί που δεν διεκδικούν την αμοιβή τους. Στην τελική, αυτό που λέω είναι ότι αν σαν μαγαζί λες "δε θέλω να βάλω εισιτήριο γιατί δε θέλω ο κόσμος να πληρώνει για να βλέπει μπάντες" είτε το τηρείς για όλους ή το αλλάζεις για όλους (κι αυτό πρέπει να κάνεις για μένα) ώστε να υπάρχουν επί ίσοις όροις όλοι στον χώρο σου.

Αν κανείς άλλος δε βρίσκει αδικία σε όλο αυτό και δε θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα, τότε μάλλον καλά κάνουν και μας πηδάνε οι μαγαζάτορες όσο κι όποτε μπορούν.

Μαγαζί είναι όχι κατάληψη/αυτοδιαχειριζόμενο λαιβάδικο. Γιατί γκρινιάζεις δεν έχω καταλάβει.

OniBocho
16-01-2019, 09:36
Ίσως γιατί αν ήταν "κατάληψη/αυτοδιαχειριζόμενο λαιβάδικο" θα ήταν αναμενόμενη η μη πληρωμή των μουσικών; Πάλι καλά που γκρινιάζω και πόσταρες κι έτσι θυμήθηκα ότι έχεις το ομορφότερο sig του φόρουμ. :)

FANTASMA
16-01-2019, 12:45
Το πιο σοκαριστικο ειναι οτι σου αρεσει η Σκαρλετ Γιοχανσον, μα αυτη ειναι οντως πανεμορφη!

OniBocho
16-01-2019, 13:09
Γνωρίζεις ότι πανεύκολα το τερματίζω λέγοντας

"δε μ' αρέσει η φλομπάρα η Σκάρλετ, εγώ το sig εννοούσα" :touched: :p

The Good Son
16-01-2019, 14:10
Μια χαρά βάση έχουν αυτά που λέει ο Ονιμπότσο εν προκειμένω και μάλλον οι περισσότεροι τον κράζετε γιατί είναι ο Ονιμπότσο. Το ότι ένα μαγαζί "είναι ιδιωτική επιχείρηση" δεν σημαίνει ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, χαλαρώστε.
Δεν έχω ιδέα τι policy παίζει στο coo, δεν ήξερα καν ότι γίνονται live. Απλά Ονιμπότσο υπάρχει μια δυνατή πιθανότητα τα πράματα να μην είναι όπως τα λες. Αν πχ ισχύει αυτό που λέει ο χρήστης art in haste. Ακόμα και να μην ισχύε αυτό όμως, υπάρχει η πιθανότητα να ισχύει το εξής policy: "Δεν βάζω είσοδο στα live μου. Στην περίπτωση όμως που έρχεται κάποιος ανεξάρτητος καλλιτέχνης εκτός πόλης, βάζω μια τυπική είσοδο ώστε να καλυφθούν τα μεταφορικά του". Προσωπικά, αυτό δεν μου φαίνεται μεμπτό.

Parasight
16-01-2019, 14:32
Το ότι ένα μαγαζί "είναι ιδιωτική επιχείρηση" δεν σημαίνει ότι καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσειWat τι εννοείς ακριβώς; Μια χαρά μπορεί, ποιος θα απαγορεύσει οτιδήποτε; Άλλο να μιλάμε για μετέπειτα συνέπειες για κάτι, και άλλο για απαγόρευση. Μια χαρά μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει, δικαίωμα και δικό μου και του Ονιμπούτσου αν θέλει να πάει μετά για να "στηρίξει" ή όχι. Αλλά να απαγορεύσει/υποδείξει κάποιος άσχετος τι θα κάνει ο καθένας στο μαγαζί του, προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση.

Πιο εκνευριστικό ξέρεις ποιο είναι για μένα; Η γκρίνια.

ypersyntelikos
16-01-2019, 14:38
Αλλά να απαγορεύσει/υποδείξει κάποιος άσχετος τι θα κάνει ο καθένας στο μαγαζί του, προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση.

Σαφώς και μπορεί. Όχι να υποδείξει, αλλά να εκφράσει την ένστασή του και εδώ και παντού έτσι ώστε να το πληρώσει ο μαγαζάτορας με λιγότερη πελατεία και να το σκεφτεί δεύτερη φορά σε περίπτωση που φέρεται άσχημα σε μπάντες/πελάτες/εργαζόμενους.

Το αν θα πρέπει όλες οι μπάντες να πληρώνονται είναι μια τεράστια συζήτηση. Καταλήγω πως ναι, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώνονται από τη στιγμή που αποτελούν "προϊόν" για το μαγαζί. Αν αυτό όμως δεν καθίσταται δυνατό οικονομικά, να μην παίξουν ποτέ και πουθενά; είναι κάπως αντικειμενικό δλδ ότι η ναλυσσα μάλλον θα φέρει περισσότερο κόσμο από τον ονιμπότσο. Και να βλέπουμε μόνο συναυλίες σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και στα μαγαζιά να βλέπουμε μόνο τους "φτασμένους που μπορούν να τα γεμίσουν";

Parasight
16-01-2019, 14:49
Αλλά να απαγορεύσει/υποδείξει κάποιος άσχετος τι θα κάνει ο καθένας στο μαγαζί του, προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση.

Σαφώς και μπορεί. Όχι να υποδείξει, αλλά να εκφράσει την ένστασή του και εδώ και παντού έτσι ώστε να το πληρώσει ο μαγαζάτορας με λιγότερη πελατεία και να το σκεφτεί δεύτερη φορά σε περίπτωση που φέρεται άσχημα σε μπάντες/πελάτες/εργαζόμενους. Αυτό ακριβώς είπα παραπάνω όπου γράφω περί συνεπειών. Διαβάζετε πριν σχολιάσετε παρακαλώ :p :pink:

OniBocho
16-01-2019, 14:50
Υπάρχει μια λογική σε ορισμένους ότι όταν σκας 50 - 70 - 100 ευρώ σε ιδιώτη γιατρό λόγου χάρη, πληρώνεις και τα χρόνια των σπουδών του, της ειδικότητάς του, τις επενδύσεις του (όχι υλικές απαραίτητα) τέλος πάντων. Ο μουσικός προφανώς δεν έχει χρόνια σπουδών, μελέτης, ώρες σε πρόβες, προετοιμασία και τρέξιμο. Τα βρίσκει όλα έτοιμα στρωμένα και κάνει την πλάκα του.

Parasight
16-01-2019, 15:00
Υπάρχει μια λογική σε ορισμένους ότι όταν σκας 50 - 70 - 100 ευρώ σε ιδιώτη γιατρό λόγου χάρη, πληρώνεις και τα χρόνια των σπουδών του, της ειδικότητάς του, τις επενδύσεις του (όχι υλικές απαραίτητα) τέλος πάντων. Ο μουσικός προφανώς δεν έχει χρόνια σπουδών, μελέτης, ώρες σε πρόβες, προετοιμασία και τρέξιμο. Τα βρίσκει όλα έτοιμα στρωμένα και κάνει την πλάκα του....ο οποίος άλλωστε είναι ο γιατρός της ψυχής ΝΑΤΑΛΕΜΕΑΥΤΑ

OniBocho
16-01-2019, 15:11
Υπάρχει μια λογική σε ορισμένους ότι όταν σκας 50 - 70 - 100 ευρώ σε ιδιώτη γιατρό λόγου χάρη, πληρώνεις και τα χρόνια των σπουδών του, της ειδικότητάς του, τις επενδύσεις του (όχι υλικές απαραίτητα) τέλος πάντων. Ο μουσικός προφανώς δεν έχει χρόνια σπουδών, μελέτης, ώρες σε πρόβες, προετοιμασία και τρέξιμο. Τα βρίσκει όλα έτοιμα στρωμένα και κάνει την πλάκα του....ο οποίος άλλωστε είναι ο γιατρός της ψυχής ΝΑΤΑΛΕΜΕΑΥΤΑ

Αφού ως εκεί μπορείς να καταλάβεις, γιατί να σου φέρω αντίρρηση;

+1 για το move σε άλλο θρεντ. Ίσως εδώ; -> https://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?28966-%CE%BD%CE%B5%CE%BF-status-quot-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-Live&p=1321927#post1321927

The Good Son
16-01-2019, 15:13
Δυστυχώς μου είναι αδύνατο να εξηγήσω στον Parasight που ακριβώς βρίσκεται ο παραλογισμός του - κατά τη γνώμη μου - χωρίς να εκτροχιαστεί η κουβέντα. Τα παρακάτω που θα πω δεν έχουν σχέση ούτε με το coo, ούτε με την καλλιτέχνιδα που αφορά το thread. Αν θέλει κάποιος mod να κάνει split, καλώς.

Ένας μουσικός προσφέρει υπηρεσία. Η υπηρεσία δεν έχει αντικειμενική αξία ως προϊόν, έχει μόνο υπεραξία. Το ποια θα είναι αυτή ορίζεται από ένα σωρό παράγοντες που δεν θα αναλύσω τώρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια νοοτροπία του στυλ "ο μουσικός κάνει το κομμάτι του, σιγά μην τον πληρώσουμε κιόλας". "Δεν φτάνει που πίνετε τζάμπα, θέλετε να πληρωθείτε κιόλας". Αυτά και άλλα τέτοια ωραία, συμπληρώνουν έναν υπέροχο καμβά που κάποια στιγμή πρέπει να ξεκρεμαστεί και να ξεχαστεί σε κάποιο αραχνιασμένο υπόγειο. Σε ένα μαγαζί, την ώρα που παίζει ένας μουσικός υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες. Ο μπάρμαν, οι σερβιτόροι, ο ηχολήπτης, ο dj. Για όλους τους προηγούμενους θα μπορούσαν να ειπωθούν παρόμοιες ατάκες που να δικαιολογούν τη μη πληρωμή τους. Αν κάποιος μαγαζάτορας έλεγε "σιγά μην πληρώσω την σερβιτόρα, θα την κεράσω σφηνάκια και θα της επιτρέψω να φέρει τους φίλους της και θα τους κεράσω" θα φαινόταν ηλίθιο. Το ίδιο ηλίθιες θα έπρεπε να φαινόταν και οι προαναφερθείσες φράσεις που αφορούν τους μουσικούς. Δεν φαίνονται όμως, γιατί υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας.

Το κύριο επιχείρημα απέναντι στον ονιμπότσο είναι ότι μια ιδιωτική επιχείριση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί λοιπόν ένας ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού να απολύει όποιον θέλει ή να μειώνει μισθούς; Μπορεί να χρησιμοποιεί τα πουρμπουαρ όπως ο ίδιος γουστάρει; μπορεί να επιβάλλει στις σερβιτόρες να ντύνονται πρόστυχα; Ναι, τυπικά αν βρει παραθυράκι στο νόμο (θα βρει), μπορεί. Αν είχαμε μια τέτοια περίπτωση όμως θα λέγατε με την ίδια ευκολία "ιδιωτική επιχείρηση είναι ό,τι θέλει κάνει, δικαίωμά του να το κάνει και δικαίωμά του να μην πάω". Για κάποιους ανθρώπους το να μην πληρώνεται ένας μουσικός θα έπρεπε να είναι το ίδιο ανήθικο με τα παραπάνω. Αν για κάποιους άλλους αυτό είναι γκρίνια, μάλλον πρέπει να κάνουν μια ανασκόπηση των απόψεών τους.

Parasight
16-01-2019, 15:46
Good Son, κανείς δε λέει ότι είναι σωστό, όμως περιγράφουμε την πραγματικότητα. Όσον αφορά τις συνέπειες για ένα μαγαζί για τις οποίες μίλησα παραπάνω, υπάρχει φρέσκο τρανταχτό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη μόλις τις προηγούμενες μέρες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τη συνολική νομοθεσία και στάτους (όπως πολύ εύστοχα ανέλυσε σύντομα ο Raven στο τσατ*) τα οποία επικρατούν αυτή τη στιγμή. Και, κακά τα ψέματα, αν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας μουσικός όπως εσύ (και άρα έχεις κάθε δικαίωμα να φωνάζεις και να διεκδικείς), αλλά είναι είτε "χομπίστας" είτε κάνει 10-20 λάιβ το χρόνο με τη μπάντα του, συνήθως ακόμη και ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Είτε γιατί παίρνει ταμείο ανεργίας ή απλά έχει κάρτα ανεργίας και θα του κοπούν αν του κολληθεί ένσημο, είτε επειδή υπάρχει ασυμβίβαστο με την κύρια επαγγελματική του ιδιότητά, είτε για πολλούς άλλους λόγους. Εν ολίγοις, υπάρχουν πάντα παραπάνω από μία πλευρές σε ένα ζήτημα. Αν ο ιδιοκτήτης του Coo είναι τόσο λάθος και "εμετικός" στην πολιτική του, προφανώς αυτό θα το κρίνει το μέλλον και η ανταπόκριση του κόσμου. Αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ουτοπικές καταστάσεις που θα έπρεπε ιδανικά να ισχύουν αν θέλουμε να είμαστε πρακτικοί στην παρούσα πραγματικότητα.

Για το θέμα της γκρίνιας, βασικά απευθύνθηκα μόνο σε έναν και συγκεκριμένο χρήστη ο οποίος έχει συνήθεια να το κάνει, είτε επειδή μπάντες δεν πληρώνονται, είτε επειδή αναγράφεται προτιμώμενη συνεισφορά στα DIY lives, είτε επειδή θέλει να κοροϊδέψει τη μουσική κάποιου ο οποίος την προωθεί στο φόρουμ αλλά δεν είναι του γούστου του είτε οτιδήποτε άλλο. Όταν όμως εμπλέκεται η μούρη του, όλα δικαιολογούνται και δε βγάζει άχνα. Ας μην επεκταθούμε άλλο.

*εντελώς οφφτοπικ: Κάτι που είχε τεθεί παλιότερα (από πλευράς μου κυρίως) σχετικά με το τσατ. Ο Raven (όπως και πολλοί άλλοι κατά καιρούς) προτίμησε να εκθέσει την πολύ ουσιώδη άποψή του στο τσατ και όχι να κάνει ποστ, κάνοντάς την έτσι μη προσβάσιμη από αυτούς που δεν ήταν online εκείνη τη στιγμή. Και αυτό γίνεται συνέχεια κα ιπροφανώς δεν είναι δυνατό να ανατρέχουμε σε σελίδες chat archives για να δούμε τι ειπώθηκε. Μήπως πρέπει να δούμε τα θέμα του τσατ λίγο πιο σοβαρά ως τον κύριο λόγο για τον οποίο δεν υπάρχει κινητικότητα στο φορουμ από πλευράς posts;

FANTASMA
16-01-2019, 15:51
Ειναι ανηθικο, και θα επρεπε να ειναι και παρανομο, να μην πληρωνεται καποιος για καποια εργασια που κανει. Τα υπολοιπα ειναι κονφετι.
Αψογα τα λεει ο γκουντσαν. Κομμισσαρ μη γινεσαι τριγκερντ επειδη σου χαλασανε το θρεντ.

OniBocho
16-01-2019, 18:00
Δε θα άλλαζα ούτε τελεία απ' το κείμενο του Good Son. Ίσως μόνο το "προσφέρει υπηρεσία" για περισσότερη ακρίβεια να το έγραφα "παρέχει υπηρεσία", ώστε να μην υπάρχει παρανόηση, καθώς η λέξη "προσφέρω" ενέχει την έννοια του δωρεάν.

Parasight
16-01-2019, 18:08
Βγήκαν και όλοι οι ηθικολόγοι της πούτσας τώρα να μας πουν τι είναι ανήθικο. Και ο μισθός 360ε το μήνα είναι ανήθικος γιατί ρεαλιστικά δε φτάνει να ζήσει κάποιος με αυτάρκεια, αλλά αυτό έχει κατασταθεί νόμιμο εδώ και κάμποσα χρόνια. Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά πραγματικότητα είναι σκληρή και ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί. Από θεωρίες χορτάσαμε. Το να δείχνει κάποιος μόνο με το δάχτυλο είναι εύκολο.

Raven Lord
16-01-2019, 18:10
Ειναι ανηθικο, και θα επρεπε να ειναι και παρανομο, να μην πληρωνεται καποιος για καποια εργασια που κανει.

φυσικά και είναι παράνομο. αλλά επειδή πουθενά δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, δείτε λίγο και αυτά που παραθέτει ο πάρασαιτ.

Krux
17-01-2019, 10:13
γαμάτη η έκθεση ιδεών του Πάρη. όχι μπράβο. άριστα από μένα. στο επόμενο θέμα που θα αναλύσουμε θα σας εξηγήσω γιατί ο πόλεμος είναι κακός...

κανείς δεν διαφωνεί οτι ο καθένας που προσφέρει μια υπηρεσία/προιόν πρέπει να πληρώνεται για αυτό. αυτό που παραθέτουμε είναι η ελληνική πραγματικότητα όπως την ξέρετε και την βιώνετε και τίποτα παραπάνω. αν ήταν τα πράγματα όπως τα παρουσιάζετε και εγώ θα έπρεπε να ζητάω αμοιβή αν έρθετε να παίξετε επιτραπέζιο μαζί μου. σας προσφέρω διασκέδαση, έχω αγοράσει το παιχνίδι, σας εξηγώ τους κανόνες, σωστά δεν τα λέω; συγκεκριμένα για αυτό το μαγαζί εγώ αυτό που κατάλαβα είναι οτι είναι μια φάση fur uns (για εμάς) όπου μπάντες οι οποίες που με τον ένα ή αλλο τρόπο σχετίζονται με τον μαγαζάτορα, παίζουν τσάμπα σε ένα αντικειμενικά μικρό κοινό και χωρίς την πίεση από το μαγαζί οτι αν έρθεις θα αγοράσεις μπύρα/ποτό μόνο από μένα. οπότε ουσιαστικά το μαγαζί λειτουργεί πάνω κάτω στα στάνταρ ενός αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού. φυσικά οι σοροκουράδες του κόσμου αυτού ανησυχούν μήπως αυτά τα μπασταρδάκια που παίζουν στο τσαμπέ, στερήσουν το γάλα από το στόμα του Ανακιν Δεβετζή και θα επικαλεστούν την οποιαδήποτε παπαριά για να γκρινιάξουν και για αυτό.

Parasight
17-01-2019, 11:03
Κάτι που ήθελα να προσθέσω παραπάνω αλλά χθες δε βρήκα ευκαιρία.

Ο Μπόχας λέει ότι "αυτοί που παίζουν τζάμπα γαμάνε όλους τους υπόλοιπους". Αλλιώς λοιπόν τι θα πρέπει να γίνει; Να μην παίζει κανείς ευκαιριακός πουθενά, ώστε οι μαγαζάτορες να αναγκάζονται να καταφεύγουν μόνο στους επαγγελματίες και υποχρεωτικά να πληρώνουν; ΟΚ λοιπόν. Και ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί αυτό είναι να δημιουργηθεί η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ η οποία θα είναι η μόνη οδός για κάποιο μαγαζί αν θέλει να βρει μουσικούς για να παίξουν. Kαι αν κάποιο μαγαζί αποκλίνει από αυτό και βρει στη ζούλα μουσικό απ'έξω να μαζεύονται οι τραμπούκοι της συντεχνίας και να λιντσάρουν τον μουσικό και τον μαγαζάτορα μαζί. Όπως οι ταξιτζήδες τους uberάδες. Μόνο που εδώ μιλάμε για μουσική η οποία, καλώς ή κακώς, είναι μορφή τέχνης με κύριο χαρακτηριστικό την ελεύθερη έκφραση και όχι μια στεγνή υπηρεσία, και δεν έχω ακούσει ποτέ για κανέναν πιτσιρικά που εμπνεύστηκε στην εφηβεία του από τον τάδε διάσημο ταρίφα ώστε να πιάσει τιμόνι στα χέρια του για να γίνει ο καλύτερος ταξιτζής του κόσμου. Και αν έρθει ο επαγγελματίας μουσικός να μου πει ότι δε μπορώ να παίζω με τη μπάντα μου επειδή αυτός είναι επαγγελματίας και του χαλάω την πιάτσα, να μη σου πω πού θα τον στείλω. Εν ολίγοις, η φύση της μουσικής της ίδιας (δυστυχώς για τους επαγγελματίες μουσικούς ναι) είναι που κάνει όλη την κατάσταση κάπως πιο περίπλοκη από το αξίωμα "αυτός που παρέχει μια υπηρεσία πρέπει να πληρώνεται". Στη θεωρία, έτσι θα έπρεπε να είναι, στην πράξη όμως πρακτικά αδύνατο να γίνει πάντα. Από κει και πέρα, μας μένουν οι γκρίνιες.

Krux
17-01-2019, 11:18
Τα υπόλοιπα είναι κονφετί ξέχασες να γράψεις.

ypersyntelikos
17-01-2019, 17:45
δείτε λίγο και αυτά που παραθέτει ο πάραθαϊτ.

σόρρυ συνεχίστε

ypersyntelikos
18-01-2019, 00:11
Έληξα τη συζήτηση με τη μαλακία μου ε; σόρρυ

The Good Son
25-01-2019, 00:10
Κρουξ, έχει περάσει μια βδομάδα.
Ακόμα θεωρείς έξυπνη ιδέα το να συγκρίνεις έναν μουσικό που ζητά να πληρωθεί σε ένα μαγαζί που παίζει με έναν τύπο που αγόρασε ένα επιτραπέζιο και ζητά να τον πληρώνουν;

Parasight
25-01-2019, 08:28
Κρουξ, έχει περάσει μια βδομάδα.
Ακόμα θεωρείς έξυπνη ιδέα το να συγκρίνεις έναν μουσικό που ζητά να πληρωθεί σε ένα μαγαζί που παίζει με έναν τύπο που αγόρασε ένα επιτραπέζιο και ζητά να τον πληρώνουν;Με έναν σερβιτόρο όμως;

The Good Son
25-01-2019, 10:13
Ποιό είναι το πρόβλημα στη σύγκριση αυτή, όσον αφορά την πληρωμή;

Krux
25-01-2019, 10:37
Νομίζω οτι είσαι έξυπνο παιδί και μπορείς να καταλάβεις οτι χρησιμοποίησα μια υπερβολή για να δείξω οτι κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και καλό είναι να κοιτάμε το πλαίσιο, πριν αποφασίσουμε. Εκανα την σύγκριση γιατί εσείς επιμένετε να εξισώνετε κάθε περίπτωση παροχής υπηρεσίας/διασκέδασης και είμαι σίγουρος οτι μπορώ να σκεφτώ πολλά περισσότερα ακόμα πιο αστεία παραδείγματα. Για να το ξεκαθαρίσουμε και για να τελειώνουμε. Ειμαι 101% υπερ του να ζητάει κάποιος πληρωμή για κάτι που παρέχει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως έχει λεχθεί πολλές φορές, η φάση είναι πιο οικογενειακή και χωρίς πολλά πρέπει εκατέρωθεν. Οταν η φάση ξεφεύγει από το οικογενειακό, τότε ναι υπάρχει αντίτιμο το οποίο πάλι το καρπώνεται στο φουλ ο καλλιτέχνης.

Parasight
25-01-2019, 12:41
Ποιό είναι το πρόβλημα στη σύγκριση αυτή, όσον αφορά την πληρωμή;Δε μπορείς να κάνει επιλεκτική σύγκριση δύο πραγμάτων μόνο από μια πλευρά η οποία σε συμφέρει, δλδ στο προκείμενο μόνο "όσον αφορά την πληρωμή". Ο λόγος αναλύεται στο μίνι-σεντόνι μου στην προηγούμενη σελίδα.

Raven Lord
25-01-2019, 13:01
τα άκυρα ποστς που αφορούσαν σε προσωπικές διαφορές μελών μεταφέρθηκαν στη "χωματερή"

The Good Son
28-01-2019, 05:07
Κρουξ στα post σου αναφέρεσαι στην τακτική του coo. Εγώ δεν αναφέρομαι στην τακτική του coo. Είναι το πρώτο πράμα που γράφω. Τα του μαγαζιού τα οποία αναφέρεις, τα έγραψα και ο ίδιος στον ονιμπότσο μιας και συμφωνώ!
Από εκεί και πέρα, εάν είσαι "101% υπέρ του να ζητάει κάποιος πληρωμή για κάτι που παρέχει", δεν καταλαβαίνω γιατί κοντράρεις. Λέω το ίδιο πράμα.

Πάρασαητ δεν κατάλαβα τα περί "επιλεκτικής σύγκρισης". Όμως επειδή παραπέμπεις σε όσα είπες στην προηγούμενη σελίδα, θα αναφερθώ σε αυτά. Πιστεύω ότι κάνεις μεγάλο λάθος. Το πρόβλημα δεν ξεκινάει από την επικρατούσα νομοθεσία και status. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως στην νοοτροπία. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία και όσα επικαλείσαι είναι πρόσφατο φαινόμενο. Εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Η αντίληψη περί απλήρωτου μουσικού και όσα γράφω στο προηγούμενό μου post, υφίστανται πολλά χρόνια πριν. Ακόμα και δεδομένης της νομοθεσίας όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα όσο τα περιγράφεις. Δεν ξέρω ποια είναι η φάση σου, όποια και να είναι όμως αποτελεί ένα παράδειγμα στα τόσα. Προσωπικά ξέρω αρκετούς ανθρώπους που εργάζονται και ταυτόχρονα παίζουν νόμιμα ως μουσικοί. Ίσα ίσα ξέρω πολύ λίγους που να ζουν αποκλειστικά παίζοντας μουσική. Επί τη ευκαιρία, είμαι πραγματικά περίεργος για το ποιο επάγγελμα είναι αυτό το οποίο είναι νομικά ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μουσικού.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το κέρδος είναι βασικό κίνητρο. Ένας μαγαζάτορας θέλει όσα λιγότερα έξοδα γίνεται και ένας μουσικός θέλει να πληρωθεί. Πιθανολογώ ότι χάσαμε τη μπάλα κάπου στη φάση που ο μαγαζάτορας που θέλει λιγότερα έξοδα άρχισε να προτείνει "θα ανοίξετε τους τάδε και αυτό σας αρκεί, γιατί κερδίζετε τη διαφήμιση". Ίσως φταίει το ότι μπορεί επιχειρήματα όπως το παραπάνω να πιάσανε πρώτα σε μικρότερης ηλικίας άτομα. Όπως και να έχει, εδραιώθηκε μια νοοτροπία που επιτρέπει στον καθένα να θεωρεί υπερβολικό το να πληρώνεται ένας μουσικός. Να λέει ότι κάτι τέτοιο είναι ωραίο σενάριο, αλλά για μια ρομαντική κοινωνία.

Υπάρχουν αρκετές αδικίες γύρω μας και προφανώς τονίζουμε όσες μας αφορούν πιο άμεσα. Προφανώς και με ενδιαφέρει να αλλάξει η παραπάνω νοοτροπία γιατί μιλάω ως μουσικός. Όμως δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική αντιμετωπίζουν τόσο ψυχρά το θέμα. Αντί να πείτε "ναι ρε αδερφέ, έχεις δίκιο" και να λήξει εκεί όπως κάνετε σε ένα σωρό άλλες αδικίες που αναφέρονται, έχετε μετατραπεί σε μια στρατιά ΤΖΗΜΕΡΩΝ που μας λένε ότι έτσι είναι ο κόσμος και να το χωνέψουμε χωρίς να ζητάμε υπερβολές. Ειδικά εσύ παρασαητ που παίζεις μουσική (αν δεν κάνω λάθος, παίζεις πιο πολλά χρόνια από εμένα), θα πρεπε να έχεις διαφορετική στάση. Γιατί; Γιατί το να παίζεις μουσική είναι ένα σπορ που απαιτεί χρήμα και χρόνο. Και όταν κάποιος πληρώνεται για να κάνει κάτι που απαιτεί χρήμα και χρόνο μπορεί να το κάνει καλύτερα. Εάν αγαπάτε τη μουσική, θα θέλατε καλύτερες συνθήκες για αυτούς που τη δημιουργούν και την αναπαράγουν.

Το επιχείρημα περί ασυμβατότητας χρήματος με την τέχνη επίσης δεν το δέχομαι. Υπάρχουν κι άλλες μορφές τέχνης. Δεν θυμάμαι όμως την τελευταία φορά που κάποιος ζωγράφος στόλισε ένα μαγαζί επειδή "θα το κοιτάνε οι πελάτες και θα γίνει γνωστός". Προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό έχει γίνει, κι εδώ ερχόμαστε στην περίπτωση των "τζαμπατζήδων". Εάν κάποιος δουλεύει ως DJ και ξαφνικά σκάω εγώ να παίξω μουσική τζάμπα επειδή μαρέσει να διαλέγω τι τραγούδι θα παίξει δεν είμαι μαλάκας; Εάν κάποιος κάνει τη δουλειά σου και σκάσω εγώ να την κάνω δωρεάν ή πολύ φθηνά είμαι μαλάκας; Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία οι άνθρωποι τα έχουν λύσει καιρό πριν. Απλά στο συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχει η κατάλληλη νοοτροπία. Κάνουμε πράγματα με σκοπό το κέρδος. Το κέρδος αντικατοπτρίζεται πιο ολοκληρωμένα με τη μορφή χρήματος. Όταν σε έναν χώρο κάνω κάτι και κάποιος βγάζει χρήματα, δικαιούμαι κάποια από αυτά. Εκεί τελειώνει το θέμα για μένα. Η λύση για να αλλάξει κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο το ξύλο, λολ. Θεωρώ ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν, γι αυτό και κάνω αυτή την κουβέντα. Ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα να το κάνω σε ένα φόρουμ όπου κάθε διαφωνία μεταφράζεται αυτόματα σε κόντρα και ο ένας κοιτάει να την πει στον άλλο. Αλλά δε γαμείς...

Μιλώντας για κόντρα, το παράδειγμα του κρουξ είναι μια ηλιθιότητα. Δεν είναι ούτε υπερβολή, ούτε αστείο. Είναι μια απλή βλακεία. Το να ζητάς χρήματα από κάποιους που ήρθαν στο σπίτι σου και παίζουν ένα επιτραπέζιο που αγόρασες είναι παντελώς άσχετο με έναν άνθρωπο που ζητάει χρήματα επειδή παίζει σε έναν χώρο που κάποιοι άνθρωποι αγοράζουν ποτά για να τον δούνε. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο άσχετο είναι ότι στα μαγαζιά προσφέρονται επιτραπέζια. Μάντεψε τι όμως. Όταν πληρώνεις τον καφέ, ο καφές πολύ πιθανόν στην τιμή του να περιλαμβάνει σε ένα μικρό ποσοστό και το γεγονός ότι εσύ παίζεις το επιτραπέζιο. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις μαγαζιών που νοικιάζουν τα επιτραπέζια. Ενώ η τεχνολογία έφερε αρκετά παιχνίδια να χρειάζονται κέρματα για να παίξουν. Αν το scrabble μπορούσε να έχει coin slot, να είσαι σίγουρος ότι θα είχε.

Parasight
28-01-2019, 08:46
Πάρη, δε διαφωνούμε σε κάτι όσον αφορά στο πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Τώρα, ππόσο το αποδέχομαι εγώ ή εσύ σίγουρα έχει να κάνει με το κατά πόσο ενεργά και όσον αφορά την κύρια ιδιότητά του εμπλέκεται κάποιος. Απλά να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη νοοτροπία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Δεν είναι δλδ κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξουμε εμείς εδώ και νιώθουμε μαλάκες επειδή παντού εκτός Ελλάδας όλοι πληρώνονται. Παρεμπιπτόντως, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με καλλιτέχνες, γραφίστες κλπ.

OniBocho
28-01-2019, 08:47
Αν σε αυτό το ποστ:

βρίσκει κάποιος συγκεκριμένη αναφορά στο συγκεκριμένο μαγαζί, το οποίο αποτέλεσε αφετηρία για αυτή τη συζήτηση, τότε ό,τι έχει γράψει παραπάνω ο Good Son κινδυνεύουν να μη γίνουν αντιληπτά, ενώ είναι απλά ΟΛΟΣΩΣΤΑ.

Τώρα βέβαια κι ο Good Son, προσπαθεί να εξηγήσει απ' την πλευρά του πράγματα, χωρίς να έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει η φασούλα "fur uns" οπότε κάνει άπειρα λάθη στο συλλογισμό του. Όταν τα βρουν οι ειδήμονες του φόρουμ, η συζήτηση θα απογειωθεί.

Επειδή μπορεί να χάθηκαν κάπου στα archives του chatbox, να πούμε ότι υπάρχουν μαργαριταρένιες απόψεις όπως:

"δεν μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου ηχολήπτη, αν περιστασιακά πηγαίνεις σε ένα μαγαζί και πατάς κουμπάκια και να περιμένεις να πληρωθείς για αυτό" ενώ επί της ουσίας, έχεις αγοράσει τον εξοπλισμό (πλήρες PA, monitors, μικρόφωνα, backline), τα κουβαλάς, τα στήνεις, κάνεις ήχο, ξεστήνεις, τα ξανακουβαλάς και η αμοιβή σου τελικά είναι εντελώς θολή ανάμεσα στην επινοικίαση (κι άρα απόσβεση) του εξοπλισμού και του νυχτοκάματου ως τεχνικός ήχου, αλλά και αρκετά χαμηλή, γιατί όπως γράφει παραπάνω ο άσχετος Good Son, όλα τα μαγαζιά προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα.

"θέλεις άρτιο ήχο και εξοπλισμό για να γρατζουνάς την κιθάρα σου και να παίζεις διασκευές Β.Π και Θηβαίου, λολ, τι μαλάκας" ενώ πιστεύεις, επιθυμείς και προσπαθείς να έχει άρτιο ήχο και εξοπλισμό ο ΚΑΘΕΝΑΣ, γιατί αυτό είναι το σωστό, τόσο για τον μουσικό όσο και για το κοινό, γιατί για αυτό πληρώνει (και πληρώνεται; ) ο άλλος και γιατί αυτό θα διαιωνίσει τη δουλειά. Βεβαίως, "ως μουσικός είσαι για τον πέοντα" και "μπλα μπλα μπλα διασκευές ΒΠ και Θηβαίου" αλλά sorry, music police αυτό δεν είναι κάτι που εσείς θα αποφανθείτε, αλλά το κοινό που ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να δει και να ακούσει, οπότε βάλτα ΒΑΘΕΙΑ τα παπάρια μου στο στόμα σας.

Τέλος, επειδή θα πεταχτεί κανένα εξυπνοπούλι να πει πως "τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, νομίζεις ότι τα βγάζει το μαγαζί αυτά τα χρήματα για να στα δώσει;" well, guess what? Το μαγαζί ζήτησε να κάνει το live, αν δεν μπορεί να το στηρίξει οικονομικά θα ήταν καλύτερο και τιμιότερο να μην το έκανε εξ' αρχής. Γιατί; Διότι δεν είναι όλοι οι χώροι για να φιλοξενούν live και γιατί ναι μεν είναι αντιληπτό πως κάθε μαγαζί θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω για να προσελκύσει κόσμο, αλλά δυστυχώς όταν ο άλλος έρχεται να δουλέψει για σένα (και μάλιστα στον τομέα του θεάματος/ακροάματος) εσύ ως μαγαζάτορας αναλαμβάνεις το λεγόμενο "επιχειρηματικό ρίσκο" και κάνεις τα κουμάντα σου.

Επί τη ευκαιρία, να πούμε ότι "πληρωμή του μουσικού" δεν είναι 1000€ το άτομο για ένα παίξιμο. Δεν είναι όμως και το "20% επί του τζίρου από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το live μέχρι να τελειώσει" που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια ο Τζώννυ Β. στο βρωμομάγαζό του, όπου φτάνει μια 5μελής μπάντα να παίρνει 40€ συνολικά, aka 8€ το άτομο, aka ούτε την τελευταία τρίωρη στο προβάδικο.

Αν θέλετε και ΜΠΟΡΕΙΤΕ, είναι καλή ευκαιρία να συζητηθεί ο καλύτερος κατά την άποψη του καθενός τρόπος για να βγει η αμοιβή των μουσικών, αλλά επειδή περιμένουμε τώρα τον κυρ Χαραλάμπη το δάσκαλο να βαθμολογήσει τις εκθέσεις μας, ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί στο επόμενο μάθημα.

ΥΓ. Το ότι η κατάσταση στο Coo ή στο κάθε Coo μπορεί να λειτουργεί "φιλικά" ή "οικογενειακά" δεν αλλάζει τη θέση μου πως όποιος παίζει χωρίς να πληρώνεται, γαμάει όλους τους υπόλοιπους.

Art In Haste
28-01-2019, 10:51
Αυτό το από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το live μέχρι να τελειώσει μετράει από την ώρα που γράφει η αφίσα/ανακοίνωση, από την στιγμή που θα ανέβει η μπάντα στην σκηνή, από την πρώτη νότα, από την τελευταία νότα; Έτσι εξηγούνται και τα τέλειωσε η μπύρα με 10 άτομα.

OniBocho
28-01-2019, 13:20
Αυτό που κατάλαβες, Χόρχε. Από την πρώτη νότα, μέχρι την τελευταία. Αλλά όσο είναι ο κόσμος εκεί και πίνει πριν το live δε μετράει και συνεχώς σου παίζει άμυνα "ε, να έρθει κανένας ακόμα, θα ξεκινήσουμε σε λίγο" κτλ κτλ. Οπότε μετά σου λέει "να, αυτός είναι ο τζίρος, τόσο βγαίνει το 20%" που και μάρκα να βάλεις στο μαγαζί του, να μετράει, θα σου πετάξει ότι η συμφωνία είναι για "τη διάρκεια του live" οπότε αντιλαμβάνεσαι...

atom_smasher
02-02-2019, 19:39
Με τα τελευταία ποστ σαν να αχνο φαίνεται λίγο μαλακά ς ο κου.

Art In Haste
02-02-2019, 22:17
Τα τελευταία 2 ποστ δεν είναι για το κου.

atom_smasher
03-02-2019, 15:13
Οκ. Το αφήνω μπερδεμένο άλλωστε αυτά αφορούν την θεαααλονικη. Στην Αθήνα όλοι πληρώνονται.

OniBocho
10-02-2021, 09:19
Δεν βρίσκω καταλληλότερο θρεντ, οπότε το βάζω εδώ, μιας και στο παρόν έχουν κατά καιρούς συζητηθεί διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί.

https://alterthess.gr/tromonomos-kai-sti-moysiki-poy-tha-krinetai-anatreptiki

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις 11 Φεβρουαρίου και το οποίο προβλέπει απαγόρευση δημοσιοποίησης υλικού στο διαδίκτυο που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από ποινές φυλάκισης για τους δημιουργούς.

Τι άλλο θα ζήσουμε ρε παιδιά;

ypersyntelikos
10-02-2021, 11:55
Άρθρο 2 (Άρθρο 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) Ορισμοί
1. Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι εξής ορισμοί:
α) «υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων»:
αα) η κατά την έννοια των άρθρων 56 και 57 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) υπηρεσία, κύριος σκοπός της οποίας ή ενός διαχωρίσιμου τμήματος αυτής (δηλαδή τμήματος με αυτοτελές περιεχόμενο και λειτουργία σε σχέση με την κύρια δραστηριότητα) ή μία βασική λειτουργία της είναι η παροχή προγραμμάτων, υπό τη συντακτική ευθύνη του παρόχου υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας προς το ευρύ κοινό, με σκοπό την ενημέρωση, την ψυχαγωγία ή την επιμόρφωση μέσω δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά την έννοια της υποπερ. 9 της περ. Α του άρθρου 110 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Η υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων είναι είτε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με την περ. ζ) της παρούσας, είτε κατά παραγγελία υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων, σύμφωνα με την περ. θ), ή
αβ) η οπτικοακουστική εμπορική ανακοίνωση σύμφωνα με την περ. ι),

http://www.opengov.gr/ggee/?p=6948

Η μουσική αποτελεί οπτικοακουστικό μέσο; Νομίζω αφορά μόνο τηλεόραση

Τεσπα, να πει και κάνας πιο ειδικός. Αλλά έχω υποψίες ότι πρόκειται περί false alarm

rat_poison
10-02-2021, 12:29
είναι οδηγία οπότε η κάθε χώρα κάνει τη δική της νομοθεσία για να την εφαρμόσει.
φυσικά και είναι οπτικοακουστικό μέσο η μουσική φυσικά και δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, φυσικά και δεν θα ήταν false alarm ακόμα κι έτσι

σε άλλες χώρες έχουν γίνει ήδη διώξεις, γερμανία, ισπανία πχ

Raven Lord
10-02-2021, 13:52
αρχίσαμεεε

ypersyntelikos
10-02-2021, 16:42
είναι οδηγία οπότε η κάθε χώρα κάνει τη δική της νομοθεσία για να την εφαρμόσει.

o ισπανός rapper από ίδιου τύπου νόμο "εξειδίκευση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας" διώκεται; προσπαθώ διαβάζοντας αρθρογραφία δεξιά κι αριστερά να το διασταυρώσω αλλά δεν τα έχω καταφέρει

OniBocho
11-02-2021, 13:27
Ναι, από την ίδιας βάσης αντίστοιχη νομοθεσία στην Ισπανία. Επειδή έβρισε το στέμμα. Το ζήτημα είναι πως η οδηγία της ΕΕ είναι περιεχομένου και σκοπού πολιτικής ορθότητας 100% αλλά είναι αδιανόητο να ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΣ την Τέχνη και να μην περιμένεις ( :rolleyes: ) ότι κάποια κυβέρνηση θα το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Τα πράγματα είναι απλά, για μένα. Αν είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, δεν το αφήνεις να περάσει.

Μόνο που τώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν (και πάλι) την κολοκυθιά, για το ποιος φταίει. Ο ΣΥΡΙΖΑ που το ψήφισε στην ευρωβουλή ή η ΝΔ που πάει να το περάσει εγχώρια.

Θα θυμάστε ότι πριν από κανένα μήνα συζητιόταν στην πέραν του Ατλαντικού Γη της Επαγγελίας η κατάργηση λογοτεχνών (ανάμεσά τους και ο Όμηρος) για λόγους και πάλι πολιτικής ορθότητας. Χθες επίσης, απολύθηκε η Gina Carano απ' το cast του Mandalorian (αλλά και κάθε Star Wars μελλοντικό project) για πράγματα που έγραψε (ή ορθότερα, για πράγματα που το fandom της ζήτησε να γράψει και δεν ενέδωσε) στα social media. Γιατί corporate αφού. Όλο αυτό το πράγμα που ζούμε, είναι η γιγάντωση του Cancel/Cancer Culture, το οποίο φοβάμαι πως θα πάρει τεραστιότερες διαστάσεις, τώρα που εκδημοκρατίστικαν οι ΗΠΑ!

Art In Haste
11-02-2021, 15:18
Πήρε πίσω ο Λιβάνιος την διάταξη λογοκρισίας μετά τις αντιδράσεις καλλιτεχνών και social media

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/pire-piso-livanios-tontromonomo-meta-tis-antidraseis-kallitechnon-kai-social-media