View Full Version : Πετάλι fuzz για Μπάσο (DIY)
Sotos_The_Tequiler
08-07-2013, 19:56
Γενικά είχα μια ψώρα από χρόνια να ασχοληθώ με ηλεκτρονικά αλλά ποτέ δεν έκατσε η φάση ούτε με τη δουλειά μου να εντρυφήσω όσο θα ήθελα ή να αφιερώσω παραπάνω χρόνο από το δικό μου ελεύθερο.
Με μπρίζωσε πρόσφατα ένας φίλος να κάτσω να φτιάξω ένα πετάλι fuzz για μπάσο και ψήθηκα να το ψάξω. Γενικά από εξαρτήματα, κολλητήρια, πλακέτες και λοιπά του διαβόλου είμαι κομπλέ ή μπορώ να βρω εύκολα. Ακόμα και για το σώμα του πεταλιού μπορώ να βρω τα μέσα για το φτιάξω μόνος μου με μηδενικό κόστος.
Προφανώς είμαι άσχετος με μουσική και δε μπορώ να το δοκιμάζω μόνος μου, ούτε και ξέρω αν αγνοώ πράγματα που ίσως να είναι απαραίτητα αλλά στα @@ μου, πιο πολύ έτσι για την κάβλα λέω να το προσπαθήσω.
Θα το πάω ψάχνοντας, με μια ματιά που έριξα στο δίκτυο είδα ότι είναι σχετικά απλά κυκλώματα ως προς την πολυπλοκότητα, απλά το θέμα είναι τι ποιότητας υλικά υπάρχουν διάθεσιμα.
Αν έχει κανείς να δώσει οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη, σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Parasight
08-07-2013, 21:30
Official Heavy Dalga πεταλάκι κιέτσι;
Sotos_The_Tequiler
08-07-2013, 22:22
κάτσε να δουλέψει το πρωτότυπο μια φορά :P
Neuroscar
09-07-2013, 00:52
Πολλοι ειχαν ορεξη και ηθελαν να κανουν αυτο που θελεις να κανεις.
Ολοι ειχαν πει οτι ειναι η φαινεται τελειως απλο και το κανουν για πλακα, αλλα τελικα μονο λογια =ρ
Καποιοι δε ξεκινησαν καν, καποιοι τοφτασαν μεχρι το τελος, σε κανεναν ως τωρα δε δουλεψε τελικα. Μονο ενα switch pedal ενος φιλου.
Το site του καψιματος ειναι αυτο http://www.banzaimusic.com/
Απο τη στιγμη που εχεις τα υλικα/εργαλεια και την ορεξη, καλη τυχη. Επειδη το fuzz για μπασσο θα σημαινει πως θα περνανε και περισσοτερες χαμηλες συχνοτητες, θα ειναι και λιγο διαφορετικο το κυκλωμα.
Οπως και ναχει, αν τελικα το φτιαξεις, στο λεω απο τωρα οτι θα με σπονσοραρεις!
Sotos_The_Tequiler
09-07-2013, 17:43
Το βασικό κύκλωμα είναι όντως γελοίο ως προς την κατασκευή. Από κει και πέρα κάθε ηλεκτρονικό κύκλωμα για να το τελειοποιήσεις και να έχεις το αποτέλεσμα που θες θέλει προσθήκες πάνω στο βασικό κύκλωμα και συνεχείς δοκιμές και ίσως και αρκετούς πειραματισμούς. Η διάθεση υπάρχει, τα μέσα υπάρχουν, υλικά έχω και μπορώ να βρω κι άλλα αν χρειαστεί.
Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα φτιαχτεί ένα πρωτότυπο. Το κατά πόσο αυτό θα βγάζει σόι ήχο μένει να φανεί :P
Ευχαριστώ και για τη σελίδα, έχει ωραία πράματα μέσα ;-)
Djerdjelesh
09-07-2013, 18:14
Διάβασα κι εγώ ο κακομοίρης τον τίτλο και λέω, άντε, ευκαιρία να φτιάξουμε κανένα πεταλάκι ακόμα...
Εσύ όμως θες μόνο συμβουλές γαμώτο, και τη βασική στην πρόλαβε άλλος... Banzai.
Anyway, εννοείται, οτιδήποτε θες, εδώ είμαστε :D
Για πες, ποιο κύκλωμα θες να φτιάξεις; Θα τυπώσεις πλακέτα ή θα χρησιμοποιήσεις stripboard?
Γενικά ενδείκνυται το fuzz για πρώτη κατασκευή, είναι αρκετά απλό.
Sotos_The_Tequiler
09-07-2013, 18:31
Είδα πολλούς να γράφουν ότι είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις με ένα κύκλωμα ενός τρανζίστορ με ανάδραση μέσω διόδου. Αρχικά λέω να το κάνω το πρωτότυπο κύκλωμα σε strip, αλλά σκέφτηκα ότι ίσως βολέψει καλύτερα να γίνει και σε δοκιμαστική πλακέτα (http://thegioiic.com/media/BAhbBlsHOgZmIisyMDEyLzEyLzIwLzE0XzI1XzAzXzcyM190ZXN0X2JvYXJkLmpwZw/test-board.jpg) όπου μπορώ να κολλήσω επάνω κάποιες υποδοχές (sockets) όπου μπορώ κατά βούληση να συνδέω ότι στοιχείο θέλω. Θα δείξει τι θα βολέψει καλύτερα.
Για να πάω σε τύπωμα πλακέτας πρέπει πρώτα να δουλέψει το κύκλωμα σωστά κι έπειτα βλέπουμε :-)
Το να τυπώσεις πλακέτα είναι το ευκόλο μέρος. Κατέχω και σχεδιαστικό πρόγραμμα γι'αυτή τη δουλειά και το κατέχω καλά. Το χρησιμοποιώ στη δουλειά κι έχουμε τυπώσει και πλακέτες.
Neuroscar
09-07-2013, 18:53
Δες πχ με τι φαζζ πεταλι γραψανε οι shrinebuilder το δισκο
http://mountainkingelectronics.net/images/Megalith.jpg
Αυτο κοστιζει καμια 200-250 ευρω. Δεν ειδα αν βγαινει ακομα.
Αλλο ενα πολυ ακριβο λογω πολλεων κουμπακιων ειναι το
http://i805.photobucket.com/albums/yy336/trey_629/IMG_0067.jpg
Βασικα, 3 knobs πρεπει να εχει σιγουρα.
Volume, tone, drive. Ολα τα αλλα ειναι παντα καλο να υπαρχουν αλλα ανεβαζουν την τιμη και την δυσκολια κατασκευης
Sotos_The_Tequiler
09-07-2013, 19:12
μας γαμάς την ψυχολογία με αυτά που ποστάρεις :P
Το drive θα είναι για να ρυθμίζει το πόσο έντονο θα είναι το εφέ;
Djerdjelesh
09-07-2013, 22:30
Καλύτερα θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ήδη υπάρχοντα κυκλώματα πριν πειραματιστείς θεωρητικά με κάτι δικό σου
Ρίξε πχ μια ματιά εδώ (http://tagboardeffects.blogspot.gr/)
takissam
09-07-2013, 23:56
Θα συμφωνήσω ότι το fuzz σαν κύκλωμα είναι πολύ απλό.. Όμως επί της ουσιάς είναι και πολύπλοκο! Από το τι υλικά θα χρησιμοποιήσεις μέχρι το τι τροποποιήσεις θα κάνεις στο κύκλωμα ώστε να πετύχεις κάτι "διαφορετικό" ή να τα φέρεις στα μέτρα σου. Υπάρχουν αρκετά sites / forums με diy συμβουλές και συζητήσεις!
Επίσης... Μιας και αναφέρθηκε το Megalith και δεν κρατιέμαι να μην το σχολιάσω! Το συγκεκριμένο ξεφεύγει από την "κλασική" έννοια του fuzz. Όντως το κύκλωμά του είναι απλό αλλά ο τύπος έχει κάνει μια μαγκιά και έχει πολύ ιδιαίτερο ήχο! Και επειδή το έχω μόνιμα στο rig μου, να πω ότι από τα υλικά έχει ξύσει - σβύσει τα νούμερα και δεν καταλαβαίνεις τι parts χρησιμοποιεί ;-)
Marketing tricks?? Ναι δεν διαφωνώ καθόλου!!
Djerdjelesh
10-07-2013, 13:43
To πολύπλοκο που λες ισχύει πρακτικά για όλα τα εφέ, αν πρόκειται να βάλεις στο παιχνίδι και μετατροπές.
Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεκινάς by the book με κάποιο κλώνο και στη συνέχεια να πειραματίζεσαι.
Μια καλή τακτική είναι να βρίσκεις mods στα ίντερνε και να τα τσεκάρεις με το σχηματικό μαζί, ώστε να καταλαβαίνεις πχ σε ένα κύκλωμα distortion, ποια αλλαγή θα έχει ο α πυκνωτής ή η β αντίσταση στον ήχο σου.
Κάπως έτσι βγήκε και το MuffDiving απ' τα άδυτα της Guitar Remedy. 80% Green Russian, 20% Triangle Muff, έξτρα bass boost και tone bypass, όπως στο Tone Wicker.
Sotos_The_Tequiler
10-07-2013, 16:52
εννοείται ότι θα ξεκινήσω με κάτι προτεινόμενο ρε, για να δω πρώτα τι παίζει. Οι δικοί μου πειραματισμοί αρχικά μπορούν μόνο να είναι με διαφορετικού τύπου στοιχεία όπως τρανζίστορ, δίοδοι, πυκνωτές. Για το κύκλωμα που αναφέρω παραπάνω (με τη ανάδραση με δίοδο) το οποίο το βλέπω παντού πολλοί αναφέρουν ότι ανάλογα με το τι δίοδο και τι τρανζίστορ θα επιλέξεις να βάλεις αλλάζει και ο ήχος, π.χ. πιο ζεστός, πιο μεταλλικός και άλλα τέτοια. Ευτυχώς έχω στα χέρια μου αρκετά διαφορετικά στοιχεία για να παίξω. Είναι ένας καλός τρόπος να δω πως δουλεύει αρχικά το πράμα ώστε να πάω μετά σε σχεδιασμό δικού μου κυκλώματος.
Djerdjelesh
10-07-2013, 17:06
Ας το πάρουμε πιο συγκεκριμένα.
Ποιο σκοπεύεις να φτιάξεις; Έχεις αποφασίσει;
Απ' αυτό θα εξαρτηθούν οι όποιες παρεμβάσεις σου.
Sotos_The_Tequiler
06-09-2013, 16:57
Λοιπόν έχω καλά νέα.
έκανα ένα ξεσκόνισμα στα κιτάπια και τις σημειώσεις μου από την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ που με πάθος διδάχθηκα στο Πολυτεχνείο \m/
έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο περί πεταλιών κλπ και diy κατασκευές, είδα διάφορα προτεινόμενα κυκλώματα που στην ουσία τα πιο πολλά είναι αντιγραφές άλλων
Το να ξεκινήσω με κύκλωμα που κάποιος άλλος έφτιαξε και να το πάρω να το αλλάξω ώστε να πω ότι κάτι έκανα δε μου φάνηκε καθόλου ενδιαφέρον. Οπότε αποφάσισα να πάρω το παραπάνω βασικό κύκλωμα στο οποίο στηρίζεται το εφέ του fuzz και να το προχωρήσω μόνος μου κι όπου με βγάλει. Προφανώς και δεν ξεκίνησα να ξανανακαλύψω την Αμερική αλλά είναι άλλη κάβλα να ξεκινάς κάτι μόνος σου και να το βλέπεις να στήνεται κομμάτι κομμάτι και στο τέλος να βγαίνει και αποτέλεσμα, συν το ότι από την όλη διαδικασία μαθαίνω και πράγματα που και μου αρέσουν και είναι και χρήσιμα για μελλοντικές παρόμοιες κατασκευές.
Έκανα διάφορα δικά μου κυκλώματα τόσο στο χαρτί όσο και στον υπολογιστή, έκανα προσομοιώσεις αυτών και διάφορες δοκιμές με λογισμικό για ηλεκτρονικά κυκλώματα (τι τα 'χουμε τα πτυχία;))
Έχω ήδη παραγγείλει αρκετά διαφορετικά ηλεκτρονικά στοιχεία από ιντερνετ (τρανζίστορ, διόδους, πυκνωτές) και περιμένω να έρθουν αλλά θα είναι εδώ εντός 20 ημερών περίπου οπότε θα είμαι σε αναμονή.
Προχτές το βράδυ με έπιασε μια ανυπομονησία και είπα να φτιάξω το τελευταίο κύκλωμα που σχεδίασα στον υπολογιστή για να δω τι σκατά ήχο βγάζει. Το μόνο μείον στην όλη κατάσταση ήταν ότι δεν είχα ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζομαι (κατάλληλες τιμές πυκνωτών, αντιστάσεων, κατάλληλα τρανζίστορ) αλλά κάποια παρόμοια. Είπα "δε γαμιέται;" και ξεκίνησα τη συναρμολόγηση πανω στο breadboard. Το καλό είναι ότι στο τέλος το κύκλωμα έβγαλε όντως ήχο φαζαρισμένο προς τη σωστή κατεύθυνση \m/ ΚΑΒΛΑ λέμε. Προφανώς δεν τελείωσε τίποτα, τώρα ξεκινάει το πανηγύρι αλλά τουλάχιστον έχω κάπου να πατήσω ώστε να το εξελίξω. Περιμένω υλικά από τις παραγγελίες που σιγά σιγά θα έρχονται μες το μήνα και σκέφτομαι να παραγγείλω και λίγες ποικιλίες ακόμα έτσι για να 'χω να παίζω και να κάνω δοκιμές.
Θα μπορούσα να γράφω κι άλλα 10 κατεβατά μιλώντας γι'αυτό, αλλά δεν έχει νόημα.
Ήταν μεγάλη η χαρά μου κι ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας :D
Υ.Γ. κιθαρίστας με μπριζώνει να ασχοληθώ με αναλογικό delay :P
Με ενδιαφέρει το θέμα αφού έχω σκοπό να φτιάξω και εγώ στο μέλλον και ειδικά για μπάσο...
Αν μπορείς κάνει κάποια updates σχετικά με την διαδικασία και γενικά το τι φτιάχνεις.
Αυτά που με έψηναν περισσότερο να φτιάξω είναι τα:
Earthbound Supercollider
http://www.bigmuffpage.com/images/schematics/Supercollider%20Big%20Muff%20Schematic.jpg
Tonebender Fuzz
http://fuzzcentral.ssguitar.com/3knob/3knobschematic.gif
Γαμάνε και τα δυο για μπάσο.
Sotos_The_Tequiler
15-09-2013, 20:01
μετά από ιντερνετική έρευνα βλέπω ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες όπου έχουν βγάλει πετάλια με κυκλώματα βασισμένα σε κλασικά πετάλια του παρελθόντος (π.χ. fuzz face, big muff pi κλπ). Το μόνο που έκαναν είναι να αλλάξουν μερικά στοιχεία από το κύκλωμα ώστε να πουν ότι έβαλαν την προσωπική τους πινελιά. Καλά έκαναν προφανώς. Από τη στιγμή που το λένε ανοιχτά ότι η βάση του κυκώματός τους είναι το τάδε κλασικό πετάλι και δεν το πασάρουν σαν εξ'ολοκλήρου δικό τους δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Αυτό που γενικά με έκανε να στραβώσω είναι ότι βλέπω πως οι τιμές τους είναι υπερβολικά υψηλές. Αντίστοιχα ψηλές τιμές κατά τη γνώμη μου είναι δικαιολογημένες μόνο αν πει ένας κατασκευαστής ότι ξεκινάει από το μηδέν με ένα κύκλωμα εξ'ολοκλήρου δικού του σχεδιασμού χωρίς να πατάει σε στάνταρ συνταγές. Και αυτό που ανέφερε ο takissam στην προηγούμενη σελίδα για το megalith, (ότι έχουν σβήσει τους κωδικούς από τα στοιχεία της πλακέτας) για μένα είναι απόλυτα δικαιολογημένο από τη στιγμή που βλέπω ότι η αντιγραφή χρησιμοποιείται καθάρα για κέρδος και προφανώς και για αισχροκέρδια με μόνο επιβαρυμένο τον τελικό αγοραστή.
overdriven
01-10-2013, 19:16
Πάντως Σωτε μιας μπήκες στον κόπο, θα σου έλεγα να βάλεις και μια επιλογή για blend του σήματος (καθαρό/fuzz) που στο μπάσο είναι ψιλοαπαραίτητη.
Sotos_The_Tequiler
01-10-2013, 19:19
Πάντως Σωτε μιας μπήκες στον κόπο, θα σου έλεγα να βάλεις και μια επιλογή για blend του σήματος (καθαρό/fuzz) που στο μπάσο είναι ψιλοαπαραίτητη.
Μιλάς για ένα ποτενσιόμετρο που θα σου στέλνει στην έξοδο ένα επιθυμητό ποσό του αρχικού σου καθαρού σήματος; Αν εννοείς αυτό τότε το έχω από την αρχή στο πρόγραμμα ;)
Επίσης λέω να βάλω κι ένα equalizer (low, mid, high) αντί για ένα tone. Τι λέτε;
Neuroscar
01-10-2013, 19:32
Και για καθε equalizer, δυνατοτητα να μπαινει το φαζζ μονο στις συγκεκριμενες συχνοτητες.
Και να κανει και εσπρεσσο.
Sotos_The_Tequiler
01-10-2013, 19:36
Και για καθε equalizer, δυνατοτητα να μπαινει το φαζζ μονο στις συγκεκριμενες συχνοτητες.
Και να κανει και εσπρεσσο.
Αν το λες σοβαρά μπορώ να αρχίσω να το σκέφτομαι και να το βάζω στο σχέδιο σιγά σιγά για να δω αν βγαίνει εύκολα. Το κυριότερο πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι αυξάνει η πολυπλοκότητα και η έκταση του κυκλώματος.
Αν είναι τόσο χρήσιμο σαν επιλογή τότε χαλάλι, αλλιώς δεν έχει νόημα.
Neuroscar
01-10-2013, 19:39
Στην ουσια κανει την ιδια δουλεια με το blend αλλα ακομα πιο παραμετρικα. Φαζζαρεις οπου ακριβως θελεις εσυ.
Εξ αρχης ομως σου ειπα, αντι να βαλεις ειτε μπλεντ ειτε αυτη την κουρελια που ανελυσα, βαλε το γουετ να επηρρεαζει μεσαιες και υψηλες συχνοτητες (όπου σου ακουγεται πιο ωραιο) αντι για τις χαμηλες και τελος.
^την έχεις δει κάπου αυτή η εφαρμογή;
Djerdjelesh
02-10-2013, 02:08
Δεν ξέρω στο μπάσο τι παίζει, αλλά στην κιθάρα τα fuzz γαμάνε περισσότερο χωρίς καθόλου tone control. Άλλωστε όσα Pots κι αν έχει ένα πετάλι, άπαξ και βρεις το sweet spot, δεν το ξαναπειράζεις, οπότε πειραματίσου με τους πυκνωτές εισόδου να βρεις ακριβώς το tone που θέλεις και μη βάλεις EQ control. Όταν έχεις ενισχυτή με τριπλό EQ και active ηλεκτρικά στο μπάσο, το να ρυθμίζεις το EQ κι από το πετάλι είναι ολίγον τι πλεονασμός και κάπου χάνεται η μπάλα.
Sotos_The_Tequiler
02-10-2013, 08:18
Σωστό αυτό που λες, απλά αν κάποιος δε θέλει να παίξει με το EQ του πεταλιού αφήνει τα ποτενσιόμετρα στα 0db και παίζει με το EQ του ενισχυτή. :P
Εμένα από άποψη κυκλώματος με βολεύει να έχω λιγότερα ποτενσιόμετρα, ειδικά αν αυτός που θα δουλέψει το πετάλι του είναι αδιάφορα.
Αυτό που λες για τους πυκνωτές εισόδου να ξέρεις πάντως ότι κατα γενικό κανόνα είναι λάθος σχεδιασμός. Κι εννοώ πως αν θέλεις να "πειράξεις", να φιλτράρεις το σήμα σου τότε το σωστό μέρος για να το κάνεις αυτό είναι η τελευταία βαθμίδα στο κύκλωμα (λίγο πριν την έξοδο). Αν κάνεις στην είσοδο το φιλτράρισμα τότε "χάνεις" πολύ χρήσιμο σήμα που δεν έχεις τρόπο να το ανακτήσεις μετά. Εκτός βέβαια αν αυτό ήθελες από την αρχή οπότε... πάσο.
overdriven
02-10-2013, 11:15
^την έχεις δει κάπου αυτή η εφαρμογή;
http://www.themusiczoo.com/PDGImages/MXR_M181_Blow_Torch_a.jpg
Eδώ (και σε άλλα πετάλια σίγουρα). Τα bass-mid-treble στο πετάλι αυτό είναι για να ρυθμίζεις πόσο θα fuzzαριστούν οι συγκεκριμένες συχνότητες. Είναι πάρα πολύ καλή επιλογή αλλά δυσκολούτσικο στη χρήση, εννοώ θέλει να το ψάξεις λίγο.
Εγώ κατά κανόνα βάζω το μπάσο "στις 9 η ώρα" (να βγαίνει κυρίως καθαρό δηλαδή στις μπάσες συχνότητες), το mid "3 η ώρα" (δηλαδή τα μεσαία να φαζάρονται) και το treble κάπου στη μέση. Εσείς;;;
Sotos_The_Tequiler
05-10-2013, 16:40
Ψάχνω να βρω μέσα σε ποιά όρια παίζει η τάση του σήματος που βγαίνει από το μπάσο και βρίσκω ότι ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο υπάρχει περίπτωση να κυμαίνεται μεταξύ 100mV και 1V (rms).
Ξέρει κανείς με σιγουριά αν αληθεύει αυτό;
Κοιτάω και τα χαρακτηριστικά που δίνουν οι κατασκευαστές σε κιθάρες και μπάσα αλλά δε βρίσκω κάτι συγκεκριμένο.
overdriven
05-10-2013, 16:48
Σώτε αυτά ρώτησέ τα στο noiz.gr
Δεν μπορώ να πω για ακριβείς τιμές εξόδου, δεν έχω κάνει κάποια μέτρηση, αλλά σίγουρα η έξοδος εξαρτάται από τους μαγνήτες, το αν υπάρχει προενίσχυση στο όργανο και το παίξιμο του παίκτη. Τα peaks σε ένα μπάσσο με μέση έξοδο (passive με humbuckers ή κανά ήπιο active) με δυνατό παίκτη δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 10V αλλά αυτό είναι δική μου εκτίμηση..
edit: στην περίπτωση που είπα μάλιστα πρέπει να μιλάμε για 4; 5 ίσως volts peak to peak. Παραπάνω είναι extreme καταστάσεις που δεν θα'πρεπε να νοιάζουν κανέναν :P
Sotos_The_Tequiler
05-10-2013, 18:34
δε θέλω καμιά φοβερή ακρίβεια, πολύ χοντρικά νούμερα ψάχνω.
Παρόμοιο πρόβλημα είχαν και οι σχεδιαστές ενισχυτών γι'αυτό και επέλεξαν να έχουν 2 εισόδους: 0db και -15db για passive και active αντίστοιχα.
Η λύση στο πρόβλημα μου είναι εύκολη, απλά είπα μήπως είχε κανείς τη γνώση. Πάντως στο διαδίκτυο την έχει μπόλικος κόσμος αυτήν την απορία και σαφής απάντηση δεν υπάρχει από πουθενά.
Τότε αυτό που είπες παραπάνω πιστεύω σε καλύπτει, με λίγο τσίμπημα στις τιμές προς τα πάνω, μιας και έχεις να κάνεις με μπάσσο (χοντρές χορδές κτλ) και παίκτες που λογικά θα παίζουν δυνατά.
Djerdjelesh
05-10-2013, 20:01
Επιμένω ότι έπρεπε να έχεις φτιάξει 1-2 κλώνους υπαρχόντων πεταλιών, όχι τόσο για να δεις πώς γίνεται, αλλά για να τα έχεις ως σημείο αναφοράς και στον ήχο και σε διάφορες τέτοιες μετρήσεις... Το να ξεκινάς απ' το μηδέν χωρίς προηγούμενη γνώση τέτοιων λεπτομερειών να εξελίξεις μόνος σου ένα κύκλωμα, σε δυσκολεύει χωρίς λόγο. Αφιέρωσε μια μέρα να φτιάξεις 2 κλώνους για να έχεις μέτρο σύγκρισης τουλάχιστον.
Sotos_The_Tequiler
06-10-2013, 04:18
Οι ερωτήσεις που κάνω και στις οποίες ζητάω απαντήσεις δεν αλλάζουν κάτι σημαντικό στο κύκλωμά που έχω ήδη στα σκαριά. Απλά αλλάζουν μικρές λεπτομέριες χωρίς να αλλάζουν τη βασική τοπολογία του.
Κάποιος δίνει μια λύση σε ένα πρόβλημα με τον "Α" τρόπο. Εγώ για να δώσω λύση στο ίδιο πρόβλημα αλλά στο δικό μου κύκλωμα πρέπει να ακολουθήσω έναν "Β" τρόπο εντελώς διαφορετικό και αυτό έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για διαφορετικά κυκλώματα.
Προφανώς κι έχω φτιάξει καμιά 10αριά διαφορετικά κυκλώματα ως τώρα παίζοντας, προσομοιώνοντας και πέρνοντας μετρήσεις.
Το να μελετήσεις κλώνους βοηθάει σίγουρα αλλά προσωπικά το θεωρώ κακή ιδέα να το πάρω σαν οδηγό. Στα διάφορα κυκλώματα που κυκλοφορούν στα ιντερνετς ως "κλώνοι" ή παραλλαγές έχω δει σημεία και τέρατα σε πολλές περιπτώσεις, λάθη, κακοσχεδιασμοί, λάθος επιλογές στοιχείων και φίλτρων κλπ κλπ. Το μόνο ενδιαφέρον που έχουν τα περισσότερα από αυτά είναι οι τοπολογίες των κυκλωμάτων και μερικές στάνταρ συνταγές που ακολουθούν οι περισσότεροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα και οι καλύτερες. Συνήθως είναι οι απλούστερες και οι φθηνότερες παρά οι ποιοτικότερες. Αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα η μελέτη όλων αυτών, άλλωστε όπως είπα δεν πάω να ξανανακαλύψω την αμερική.
Προσωπικά επέλεξα έναν δικό μου τρόπο σχεδιασμού χωρίς να πατάω πάνω σε κάποιο ήδη υπάρχον κύκλωμα γιατί έτσι μπορώ και δίνω ευκολότερα λύσεις.
Έχω χωρίσει το συνολικό κύκλωμα (όπως το έχω στο μυαλό μου) σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με το τι "δουλειά" θέλω να κάνει ο καθένας και δουλεύω σχετικά ανεξάρτητα τον ένα από τον άλλο. Η λύση σε κάθε πρόβλημα που συναντάω συνήθως είναι μια μικρή αλλαγή σε ένα τμήμα ενός τομέα του κυκλώματος ενώ όλα τα υπόλοιπα παραμένουν απαράλλαχτα.
Πιστεψέ με έχει δουλέψει πολύ μολύβι και χαρτί όλο αυτόν τον καιρό. Όταν υπάρχει το θεωρητικό υπόβαθρο και λείπουν μόνο 2-3 τεχνικές λεπτομέρειες όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα του πόσο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις και τι όρεξη έχεις.
Για μένα το πρόβλημα είναι ο χρόνος, ειδικά τον τελευταίο καιρό, αλλά παρόλα αυτά είμαι παραπάνω από αισιόδοξος ότι το όλο εγχείρημα θα είναι πέραν του αναμενόμενου επιτυχημενο ;)
Sotos_The_Tequiler
14-11-2013, 19:45
Τα νέα είναι γενικά παραπάνω από ενθαρυντικά, για να μην πω ότι είναι πολύ καλά.
Τρώγοντας όσο ελεύθερο χρόνο μπορούσα να διαθέσω άρχισα να σχεδιάζω δικά μου κυκλώματα και να τα τεστάρω. Κάποια δε δούλεψαν όσο σωστά θα ήθελα εξ'αρχής και τα παράτησα, κάποια δούλεψαν πολύ καλά και τα συνέχισα. Το κακό είναι για κάθε κύκλωμα που έφτιαχνα μετά από λίγες μέρες έβρισκα στο ίντερνετ κάποιο επώνυμο που του έμοιαζε από λίγο έως πολύ, ξενέρωνα και το παράταγα παρόλο που δούλευε σωστά. Τελικά μετά από πολύ γράψιμο και ψάξιμο μπόρεσα να καταλήξω σε ένα κύκλωμα που ως τώρα (σαν γενική τοπολογία-κορμός του κυκλώματος) δεν το έχω δει κάπου να έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Προφανώς και δεν είναι καμιά τεράστια πρωτοτυπιά, απλά ήταν δικό μου κόλλημα εξ'αρχής να φτιάξω κάτι το οποίο δε μοιάζει οπτικά με κάτι που ήδη κυκλοφορεί.
Το κύκλωμα το κατασκέυασα, και μετά από αρκετές προσομοιώσεις, δοκιμές και αλλαγές κατέληξε να δουλεύει σωστά, με καλή έξοδο ηχητικά και χωρίς καθόλου θόρυβο. Δοκιμάστηκε με 4 διαφορετικά μπάσα σε 3 διαφορετικούς ενισχυτές. Τα αποτελέσματα με έκαναν να είμαι παραπάνω από αισιόδοξος ότι το κύκλωμα αυτό τελικά θα πάρει ολοκληρωμένη μορφή πεταλιού.
Μένουν κάποιες πινελιές ακόμα ώστε το κύκλωμα να δουλεύει το ίδιο καλά με passive και active μπάσα, όπως και να ολοκληρωθεί το κύκλωμα του blend. Θέμα χρόνου και τα δύο.
Παράλληλα δουλεύω κι άλλα κυκλώματα στο μυαλό μου, με διαφορετικές τοπολογίες. Ένα-δυο από αυτά φαίνονται να είναι εξίσου "πρωτότυπα" όσο το παραπάνω γιατί ως τώρα δεν έχω βρει κάτι που να τους μοιάζει. Μένει να βρεθεί χρόνος κάποια στιγμή για να δοκιμαστούν όπως πρέπει.
Επίσης πρέπει να ευχαριστήσω το φίλο overdriven που μου δάνεισε μπάσο κι ενισχυτή για τις δοκιμές και Neuroscar για τις "εποικοδομητικές" :P συζητήσεις καθώς και τις δοκιμές που έγιναν προσφάτως (θα ακολουθήσουν κι άλλες λέμε) ;) κι εσάς εδώ για ό,τι συμβουλή δίνετε καθότι ξεκίνησα ως άσχετος.
thanasis00
07-04-2014, 16:40
reviving an old thread...
Αρχικά μπράβο για τη προσπάθεια! Γενικά και εγώ θα ήμουν της άποψης να φτιάξεις έναν κλώνο για να καταλάβεις περισσότερο τι ακριβώς παίζει με τα fuzz και πως δουλεύουν ακριβώς, αλλά τελικά η θέλησή σου το ξεπέρασε και έφτιαξες το εντελώς χειροποίητο πετάλι!
Ενημέρωσέ μας αν έχεις κάποιο update για το project, κάποια βίντεο η ήχο να ακούσουμε και εμείς απότελεσμα!!
Sotos_The_Tequiler
07-04-2014, 18:51
έχει φτιαχτεί πρωτότυπο και είναι υπό δοκιμή από φίλους. Σύντομα θα έχω νέα και θα μπορώ να σας δώσω και δείγματα του ήχου. Απλά πρέπει πρώτα να δω τι βελτιώσεις θα χρειαστούν να γίνουν
Neuroscar
07-04-2014, 20:57
Αν ποτε ο ενας φιλος το δωσει στον αλλο φιλο, ναι θαχουμε νεα.
BURNIN AMBITION
07-04-2014, 21:19
ει εμεις τι πρεπει να κανουμε για να γινουμε μπετα τεστερς?
KoiliaSamprela
07-04-2014, 22:34
ει εμεις τι πρεπει να κανουμε για να γινουμε μπετα τεστερς?
Να γίνεις φίλος με τα "σωστά" πρόσωπα :)
Sotos_The_Tequiler
07-04-2014, 22:51
Αν ποτε ο ενας φιλος το δωσει στον αλλο φιλο, ναι θαχουμε νεα.
του τράβηξα το αυτί, ηχογραφεί και δεν προλαβαίνει το μουνί
πρήξ'τον
korrupt3r
11-04-2014, 02:07
Πόσο εύκολο ειναι αυτο;
http://s14.postimg.org/lt54f80pd/Great_Destroyer_pedal_build.jpg
Βασικά τα υλικά ειναι το θέμα.
Pornofunk
21-06-2014, 21:59
μολις ανακαλυψα το θρεντ.
Σωτε μλκ μπραβο!
Καποια δειγματα ηχου θα παιξουν????
έλα ντε, τι θα γίνει ρε μπόκολη; :P
korrupt3r
23-06-2014, 02:38
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
Sotos_The_Tequiler
23-06-2014, 16:50
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
υπερεκτιμημένο. Κατά τα άλλα είναι ένα fuzz face σπρωγμένο λίγο πιο πέρα σε gain για να παραμορφώνει και το παραμικρό σήμα ψαλιδίζοντάς το του κερατά.
Για τα δείγματα από το δικό θα περιμένετε καθώς δεν παίζει πολύς ελεύθερος χρόνος κι είμαι στη φάση του ανασχεδιασμού και της απλοποίσης. Δουλεύω αφαιρετικά πλέον ;)
Εντυπώσεις για τον ήχο μπορεί να σας πει ο Νιούροσκρατς που το "σκάλισε" καμπόσο.
korrupt3r
24-06-2014, 03:20
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
υπερεκτιμημένο. Κατά τα άλλα είναι ένα fuzz face σπρωγμένο λίγο πιο πέρα σε gain για να παραμορφώνει και το παραμικρό σήμα ψαλιδίζοντάς το του κερατά.
χμμ... το φανταζόμουν... αυτό που κοίταζα είναι το Eau Claire Thunder από Dwarfcraft αλλά δεν υπάρχουν σχηματικά κλπ...
το The Great Destroyer έχει την πλάκα του όμως...
thanasis00
19-09-2014, 00:01
Ξαναζωντανεύω το θέμα!
Αρχικά Σώτε, έκανες καμιά πρόοδο τελικά; P.S.: Κάπου σε είδα στο Praise The Fuzz μαζί με Στεφ!
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
Megalith έχουμε φτιάξει με τον κιθαρίστα στη μπάντα μας (Spacement). Κυκλοφορεί βίντεο αν θες να το ακούσεις. Γενικά δεν είναι εύκολο πετάλι, πρέπει να είσαι συνέχεια με δοκιμές και αλλαγές πυκνωτών/τρανζίστορ για να πετύχεις ένα καλό κλιπάρισμα που να σε βολέψει. Εμάς έχει φάει αρκετές μόντες αλλά έχει έρθει σε μια μορφή πολύ ικανοποιητική πλέον.
Επίσης αξίζει για δοκιμή και ένα Blackarts Toneworks Pharaoh Fuzz. Με μικρές μόντες για να κάνει σε μπάσο (αλλαγές πυκνωτών) το πετάλι γίνεται κτήνος! Κυκλοφορεί σχηματικό και παλεύεται, παίρνει και μόντες κιόλας. Επειδή έχει μικρή έλλειψη σε low end, το σπρώχνω με ένα middle booster και αποδίδει τρελά (όπως και το Megalith, ανοίγει παραπάνω ο ήχος του).
Δώστε fuzz!
takissam
19-09-2014, 10:33
Ξαναζωντανεύω το θέμα!
Αρχικά Σώτε, έκανες καμιά πρόοδο τελικά; P.S.: Κάπου σε είδα στο Praise The Fuzz μαζί με Στεφ!
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
Megalith έχουμε φτιάξει με τον κιθαρίστα στη μπάντα μας (Spacement). Κυκλοφορεί βίντεο αν θες να το ακούσεις. Γενικά δεν είναι εύκολο πετάλι, πρέπει να είσαι συνέχεια με δοκιμές και αλλαγές πυκνωτών/τρανζίστορ για να πετύχεις ένα καλό κλιπάρισμα που να σε βολέψει. Εμάς έχει φάει αρκετές μόντες αλλά έχει έρθει σε μια μορφή πολύ ικανοποιητική πλέον.
Επίσης αξίζει για δοκιμή και ένα Blackarts Toneworks Pharaoh Fuzz. Με μικρές μόντες για να κάνει σε μπάσο (αλλαγές πυκνωτών) το πετάλι γίνεται κτήνος! Κυκλοφορεί σχηματικό και παλεύεται, παίρνει και μόντες κιόλας. Επειδή έχει μικρή έλλειψη σε low end, το σπρώχνω με ένα middle booster και αποδίδει τρελά (όπως και το Megalith, ανοίγει παραπάνω ο ήχος του).
Δώστε fuzz!
To Megalith δεν θα έλεγα ότι έχει έλλειψη σε low end, ίσα ίσα το αντίθετο!! Μιλάω τουλάχιστον για το original από τη Μountainking Εlectronics. Το θέμα με τα fuzz είναι τελικά τα υλικά! Ουσιαστικά αυτό πληρώνεις μιας και οι πρωτοτυπίες στο κύκλωμα δεν είναι και πολλές. parts και δοκιμές όπως λες και εσύ!
In other news (μπορεί και να είμαι off-topic αλλά μιας και μιλάμε για fuzz...) μπήκε ένα Dream Crusher στο rig μου (από EarthQuaker Devices). Ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει στο bass rig μου αλλά στο κιθαριστικό μου βρήκε χώρο!!
Sotos_The_Tequiler
19-09-2014, 17:37
ανάλογα τι όργανο και τι ενισχυτή χρησιμοποιείς ακούς κι άλλα πράγματα (με το ίδιο πετάλι στις ίδιες ρυθμίσεις). Έχω διαβάσει σε πολλά φόρουμ ότι πολλοί παραπονιούνται για έλλειψη Low end σε megalith και σε fuzz face (μιλάω για χρήση με μπάσο).
Με λίγο ψάξιμο με τις ρυθμίσεις όμως νομίζω διορθώνεται και χωρίς να μπεις σε κυκλωματικές αλλαγές. Από την άλλη, το σοβαρό "πρόβλημα" των περισσότερων κλώνων του fuzz face και του megalith καθότι (πειραγμένος) κλώνος είναι ότι έχει πολύ μικρή αντίσταση εισόδου, πράγμα κακό για πετάλι γενικά. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει απώλεια ισχύος σε κάποιες συχνότητες (ανάλογα και την αντίσταση εξόδου του οργάνου σου). Συμβαίνει γενικά με τα πετάλια αυτό.
Οι δοκιμές που λες με τρανζίστορ και πυκνωτές δεν είναι δα και τόσο δύσκολες, αρκεί να ξέρεις 5 βασικά πράγματα για τα τρανζίστορ που χρησιμοποιείς (π.χ. τιμή κέρδους, γραμμική περιοχή, ρεύματα κλπ) καθώς και το τι επίδραση έχει κάθε τιμή πυκνωτή στο σημείο του κυκλώματος που θα το βάλεις. Διαλέγοντας ίδια στοιχεία κάθε φορά, παράγεις τον ίδιο ήχο με το ίδιο κύκλωμα. Προσοχή κυρίως πρέπει να δίνεις στην τιμή του κέρδους των τρανζίστορ γιατί αν έχεις αγοράσει 100 τεμάχια π.χ. από έναν τύπο τρανζίστορ αυτό δε σημαίνει ότι όλα θα έχουν την ίδια τιμή κέρδους (hfe). Τα μετράς με ένα πολύμετρο που μετράει κέρδος και κάνεις διαλογή γι'αυτά που σου κάνουν.
Και η θέση που μπαίνει το κάθε τρανζίστορ στο κύκλωμα έχει κρίσιμη σημασία (πάντα σε σχέση με το κέρδος).
π.χ. στη βαθμίδα εισόδου μπορεί μια διαφορά στο κέρδος να σου αλλάξει την αντίσταση εισόδου του κυκλώματος και να έχεις μικρές διαφορες στον ήχο.
Αν έχεις βαθμίδα παραμόρφωσης με τρανζίστορ (distortion ή fuzz) τότε μια διαφορά στα κέρδη των τρανζίστορ μπορεί να αλλάξει τη χροιά.
και πάει λέγοντας....
Όσον αφορά στο δικό μου πετάλι τώρα, το έχω τελειώσει ουσιαστικά.
Έχει:
- ένα ποτενσιόμετρο CLEAN με το οποίο προσθέτεις καθαρό σήμα στο φαζαρισμένο.
- ένα ποτενσιόμετρο TONE
- ένα VOLUME
και έχω πειραματιστεί με ένα ακόμα ποτενσιόμετρο το οποίο θα αλλάζει λίγο το χρώμα του φαζ. Έχω κάνει κάποιες δοκιμές απλά είναι θέμα απόφασης ποια ιδέα απ'όλες θα κρατήσω. Μου άρεσε μία εκδοχή όπου το ποτενσιόμετρο αυτό στο ένα του άκρο έδινε το μέγιστο fuzz και στο άλλο του άκρο μείωνε λίγο την παραμόρφωση και έδινε λίγο όγκο παραπάνω (έδινε και περισσότερα χαμηλά).
Οι τελευταίες μικροαλλαγές που έκανα πρόσφατα ήταν για να δίνει καλό απότέλεσμα και με μπάσο και με κιθάρα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν έχεις χρόνο και διάθεση και γνώσεις να το ψάξεις τότε με ένα μόνο κύκλωμα, πειράζοντας ελάχιστα πράγματα ή προσθέτοντας π.χ. ποτενσιόμετρα σε διάφορες θέσεις, φίλτρα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορείς, με ένα μόνο κύκλωμα επαναλαμβάνω, να βγάλεις ένα σκασμό διαφορετικούς ήχους.
Σε άλλα νέα:
τελευταία έκανα μια μικρή δοκιμή στον ενισχυτή του Neuroscar με ένα καινούριο κύκλωμα fuzz με κάργα ντουμ χροιά και πήγε καλά. Επειδή είναι πιο απλό σαν κύκλωμα μάλλον θα το έχω έτοιμο πολύ σύντομα. ;)
Βασικά σας χρωστάω μερικά δείγματα από το πρώτο πετάλι... έρχονται σύντομα θέλω να ελπίζω.
Υ.Γ: το Pharaoh που ανέφερες είναι πειραγμένος κλώνος big muff
Neuroscar
19-09-2014, 19:55
Το καινουριο :hungry:
Ε άντε ανέβασέ τα τα δείγματα βρε Σώτο... να κάνουμε και τα κουμάντα μας :chinchilla:
thanasis00
21-09-2014, 15:06
Ξαναζωντανεύω το θέμα!
Κανα MEGALITH φτιάξατε?
Δώστε fuzz!
To Megalith δεν θα έλεγα ότι έχει έλλειψη σε low end, ίσα ίσα το αντίθετο!! Μιλάω τουλάχιστον για το original από τη Μountainking Εlectronics. Το θέμα με τα fuzz είναι τελικά τα υλικά! Ουσιαστικά αυτό πληρώνεις μιας και οι πρωτοτυπίες στο κύκλωμα δεν είναι και πολλές. parts και δοκιμές όπως λες και εσύ!
In other news (μπορεί και να είμαι off-topic αλλά μιας και μιλάμε για fuzz...) μπήκε ένα Dream Crusher στο rig μου (από EarthQuaker Devices). Ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει στο bass rig μου αλλά στο κιθαριστικό μου βρήκε χώρο!!
Καλησπέρα Τάκη! Ναι συμφωνώ για το Megalith. Την έλλειψη low-end τη προόριζα για το pharaoh fuzz για μπάσο! Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω! Το middle booster δε το βάζω στο megalith για κάποια έλλειψη, ίσα ίσα μια χαρά γεμάτος είναι ο ήχος από μόνος του, απλά μου αρέσει που ανοίγει λίγο παραπάνω τα μεσσαία του.
ανάλογα τι όργανο και τι ενισχυτή χρησιμοποιείς ακούς κι άλλα πράγματα (με το ίδιο πετάλι στις ίδιες ρυθμίσεις). Έχω διαβάσει σε πολλά φόρουμ ότι πολλοί παραπονιούνται για έλλειψη Low end σε megalith και σε fuzz face (μιλάω για χρήση με μπάσο).
Με λίγο ψάξιμο με τις ρυθμίσεις όμως νομίζω διορθώνεται και χωρίς να μπεις σε κυκλωματικές αλλαγές. Από την άλλη, το σοβαρό των περισσότερων κλώνων του fuzz face και του megalith καθότι (πειραγμένος) κλώνος είναι ότι έχει πολύ μικρή αντίσταση εισόδου, πράγμα κακό για πετάλι γενικά. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει απώλεια ισχύος σε κάποιες συχνότητες (ανάλογα και την αντίσταση εξόδου του οργάνου σου). Συμβαίνει γενικά με τα πετάλια αυτό.
Οι δοκιμές που λες με τρανζίστορ και πυκνωτές δεν είναι δα και τόσο δύσκολες, αρκεί να ξέρεις 5 βασικά πράγματα για τα τρανζίστορ που χρησιμοποιείς (π.χ. τιμή κέρδους, γραμμική περιοχή, ρεύματα κλπ) καθώς και το τι επίδραση έχει κάθε τιμή πυκνωτή στο σημείο του κυκλώματος που θα το βάλεις. Διαλέγοντας ίδια στοιχεία κάθε φορά, παράγεις τον ίδιο ήχο με το ίδιο κύκλωμα. Προσοχή κυρίως πρέπει να δίνεις στην τιμή του κέρδους των τρανζίστορ γιατί αν έχεις αγοράσει 100 τεμάχια π.χ. από έναν τύπο τρανζίστορ αυτό δε σημαίνει ότι όλα θα έχουν την ίδια τιμή κέρδους (hfe). Τα μετράς με ένα πολύμετρο που μετράει κέρδος και κάνεις διαλογή γι'αυτά που σου κάνουν.
Και η θέση που μπαίνει το κάθε τρανζίστορ στο κύκλωμα έχει κρίσιμη σημασία (πάντα σε σχέση με το κέρδος).
π.χ. στη βαθμίδα εισόδου μπορεί μια διαφορά στο κέρδος να σου αλλάξει την αντίσταση εισόδου του κυκλώματος και να έχεις μικρές διαφορες στον ήχο.
Αν έχεις βαθμίδα παραμόρφωσης με τρανζίστορ (distortion ή fuzz) τότε μια διαφορά στα κέρδη των τρανζίστορ μπορεί να αλλάξει τη χροιά.
και πάει λέγοντας....
Υ.Γ: το Pharaoh που ανέφερες είναι πειραγμένος κλώνος big muff
Συμφωνώ με όλα! Όπως είπα και παραπάνω, την έλλειψη low-end την έλεγα για το pharaoh fuzz με μπάσο πάνω και όχι κιθάρα.
Είχα αγοράσει περίπου 50 τρανζίστορ 3 διαφορετικών τύπων και με πολύμετρο έπαιξα με πολλά για να καταλήξω. Όντως έχουν τεράστιες διαφορές στο κέρδος τα ίδια τρανζίστορ. Γενικά δοκίμασα και πολύ δυνατά τρανζίστορ και πολύ αδύναμα. Κατέληξα πως τα κάπως πιο αδύναμα κλιπάρουν λίγο πιο ομοιόμορφα τον ήχο, και κάνουν πιο responsive το Input ποτενσιόμετρο. Απλά πρέπει να το ακούσεις κιόλας για να δεις πως κλιπάρει το καθένα για να αποφασίσεις ποια σου αρέσουν.
Όσον αφορά στο δικό μου πετάλι τώρα, το έχω τελειώσει ουσιαστικά.
Έχει:
- ένα ποτενσιόμετρο CLEAN με το οποίο προσθέτεις καθαρό σήμα στο φαζαρισμένο.
- ένα ποτενσιόμετρο TONE
- ένα VOLUME
και έχω πειραματιστεί με ένα ακόμα ποτενσιόμετρο το οποίο θα αλλάζει λίγο το χρώμα του φαζ. Έχω κάνει κάποιες δοκιμές απλά είναι θέμα απόφασης ποια ιδέα απ'όλες θα κρατήσω. Μου άρεσε μία εκδοχή όπου το ποτενσιόμετρο αυτό στο ένα του άκρο έδινε το μέγιστο fuzz και στο άλλο του άκρο μείωνε λίγο την παραμόρφωση και έδινε λίγο όγκο παραπάνω (έδινε και περισσότερα χαμηλά).
Οι τελευταίες μικροαλλαγές που έκανα πρόσφατα ήταν για να δίνει καλό απότέλεσμα και με μπάσο και με κιθάρα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν έχεις χρόνο και διάθεση και γνώσεις να το ψάξεις τότε με ένα μόνο κύκλωμα, πειράζοντας ελάχιστα πράγματα ή προσθέτοντας π.χ. ποτενσιόμετρα σε διάφορες θέσεις, φίλτρα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορείς, με ένα μόνο κύκλωμα επαναλαμβάνω, να βγάλεις ένα σκασμό διαφορετικούς ήχους.
Σε άλλα νέα:
τελευταία έκανα μια μικρή δοκιμή στον ενισχυτή του Neuroscar με ένα καινούριο κύκλωμα fuzz με κάργα ντουμ χροιά και πήγε καλά. Επειδή είναι πιο απλό σαν κύκλωμα μάλλον θα το έχω έτοιμο πολύ σύντομα. ;)
Βασικά σας χρωστάω μερικά δείγματα από το πρώτο πετάλι... έρχονται σύντομα θέλω να ελπίζω.
Το Clean ποτενσιόμετρο είναι στην ουσία blender? Μιξάρεις καθαρό σήμα μπάσου με το κλιπαρισμένο σήμα; Έχω σκοπό σύντομα να φτιάξω ένα πετάλι γι αυτή τη δουλειά, που θα έχει παράλληλα inputs/outputs για να βάζεις μέχρι 3 πετάλια πάνω και να μιξάρεις τον ήχο τους με το καθαρό σήμα.
Περιμένουμε και βίντεο/ήχο να ακούσουμε!
Sotos_The_Tequiler
23-09-2014, 18:29
Το Clean ποτενσιόμετρο είναι στην ουσία blender? Μιξάρεις καθαρό σήμα μπάσου με το κλιπαρισμένο σήμα; Έ
Μπορείς να το πεις και blender.
Αυτό που κάνει είναι να προσθέτει καθαρό σήμα στο φαζαρισμένο σου.
korrupt3r
24-09-2014, 10:04
Ούτε το Pharaoh (το βασικό φαζ που χρησιμοποιώ) θεωρώ οτι έχει έλλειψη low end. Μιλάω για το αυθεντικό. Πείτε μου τώρα, έχει δουλέψει κανείς το BEAST από EARTHBOUND AUDIO?
BURNIN AMBITION
24-09-2014, 15:16
swto de stelneis kana schematic na to dei o mpasistas mou na peiramatistei kai autos?
Sotos_The_Tequiler
27-05-2015, 18:51
ξέρω άργησαπ πολύ να δώσω νεότερα αλλά νταξ... χρόνος περιορισμένος, τα 'χουμε ξαναπεί.
Έφτιαξα ένα για έναν φίλο μπασίστα αρχικά και μετά προέκυψαν κι άλλα δύο για άλλους δύο φίλους κιθαρίστες.
Πάρτε και φωτογραφίες:
1.http://i.imgur.com/ZUa0XIX.jpg 2.http://i.imgur.com/rZmkfXn.jpg 3.http://i.imgur.com/p8bJj6x.jpg
Τα κουτιά είναι επιμελημένα από 'μένα εξ'ολοκλήρου.
Το κύκλωμα τελικά έκατσα και το σχεδίασα σε λογισμικό και τύπωσα pcb ώστε να γίνει σωστή δουλειά και να είναι πιο αξιόπιστη και γρήγορη η συναρμολόγηση.
http://i.imgur.com/5pUezis.jpg
κουμπιά:
- CLEAN: προσθέτει καθαρό σήμα στο φαζαρισμένο.
- διακόπτης "a p": για επιλογή active ή passive οργάνου
- TONE
- VOLUME: (έλεγχος έντασης φαζαρισμένου)
ευελπιστώ σύντομα να σας έχω και δείγματα ήχου από μπάσο και κιθάρα.
Επίσης να πω ότι τελικά πήρα φόρα και ασχολούμαι πιο σοβαρά με το θέμα. Ήδη έχω τελειωμένο ένα fuzz ακόμα το οποίο θέλει δοκιμές. Επίσης παίζει ολοκληρωμένο σαν κύκλωμα κι ένα overdrive.
Τελευταία μελέτησα και λίγο για delay και νομίζω ότι σύντομα θα γίνει κι αυτό....
Pornofunk
27-05-2015, 19:13
αντε και περιπτερο στο φαζταστικ
Sotos περιμένουμε φιλικές τιμές για τους erιτες...
Dr.Gonzo
31-05-2015, 17:41
BURNIN AMBITION
01-06-2015, 02:39
KoiliaSamprela
01-06-2015, 12:23