Log in

View Full Version : [Cinema] Upstream Color (2013)

Kelldorain
29-04-2013, 20:34
http://www.youtube.com/watch?v=5U9KmAlrEXU

http://www.imdb.com/title/tt2084989/

Η 2η ταινία του Shane Carruth μετά το Primer και, ενώ θεματικά ασχολείται με κάποια θέματα παρόμοια με το Primer (μνήμη, κενά, κατεστραμμένοι άνθρωποι), η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική, τόσο σε θέμα ιστορίας που -παρότι παραμένει sci fi και πολύπλοκη- δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό το πράγμα (http://xkcd.com/657/) όσο και αισθητικά: η αφήγηση είναι καθαρά προσωπική, οι διάλογοι αυτή τη φορά είναι ελάχιστοι και τη θέση τους παίρνουν χρώματα που εμφανίζονται παντού. Tο Primer ενώ μου άρεσε δεν με είχε τρελάνει αλλά αυτό είναι εκπληκτικό και παρά το ότι λειτουργεί σε σημεία σε ένα μεταφορικό και αφηρημένο επίπεδο, σε κάνει πάνω από όλα να ενδιαφερθείς για τους χαρακτήρες και είναι τόσο όμορφο που μερικές σκηνές κολλάνε τέλεια κι ας μην είσαι σίγουρος γιατί υπάρχουν.

Parasight
12-06-2013, 18:15
Μαλάκες πείτε απόψεις και ερμηνείες γιατί μετά από αυτό το πράγμα έχει κουνηθεί το μυαλό μου από τη θέση του:!:

Drumsick
12-06-2013, 18:52
To μόνο που κατάλαβα με την πρώτη φορά, είναι πως πρέπει να το δω και δεύτερη.

Kelldorain
12-06-2013, 18:53
Αν και πάει κάποιος καιρός, όπως το θυμάμαι πάνω κάτω: (σπόιλερς προφανώς)

Ουσιαστικά είναι 2 "παράλληλες" ιστορίες:
Η μια έχει να κάνει με την ομάδα που ασχολείται με το λουλούδι: α) οι γυναίκες/μάνα-κόρη που το βρίσκουν β) αυτός που το αγοράζει και στη συνέχεια το χρησιμοποιεί στα θύματά του για να τους κλέψει κλπ και γ) αυτός που το αφαιρεί από το θύμα και κάπως το γυρνάει πίσω στη φύση για να συνεχιστεί ο κύκλος (The Sampler =P). Το πως ακριβώς λειτουργεί αυτό ή το τι κερδίζουν κάποιοι απ' αυτούς δεν εξηγείται πλήρως.
Η δεύτερη είναι η βασική ιστορία με την Kris και τον Jeff, οι οποίοι ήταν θύματα στο παρελθόν του τύπου που τους χρησιμοποίησε.
Από 'κει και πέρα, αρχίζουν οι δυο ιστορίες να συνδέονται: αυτός που αφαιρεί την ουσία από το θύμα, ουσιαστικά την μεταφέρει (και μαζί της μεταφέρει και "μέρος" του θύματος) στα γουρούνια που έχει. Επομένως οι ζωές και οι ενέργειες του κάθε γουρουνιού, αντιστοιχούν σε ένα θύμα. Έτσι, ο τύπος παρακολουθώντας τα γουρούνια ουσιαστικά παρακολουθεί τις ζωές των ατόμων (και πάνω-κάτω, αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του, δεν επικοινωνεί σχεδόν με κανέναν άλλο). Στο ίδιο θέμα της αλληλεπίδρασης, ξέρουμε για παράδειγμα ότι η Kris δεν μπορεί να γεννήσει. Όταν λοιπόν το γουρούνι που αντιστοιχεί στην Kris μένει έγκυος, ο Sampler παίρνει τα μικρά γουρουνάκια και τα πνίγει. Όταν απ' την άλλη η Kris & ο Jeff μπαίνουν στο μπάνιο τρομαγμένοι και δεν ξέρουν γιατί, είναι ως αποτέλεσμα αυτού που συνέβη στα γουρούνια.
Κάποια στιγμή, καταλαβαίνουν ότι η συμπεριφορά τους σε στιγμές κλπ οφείλεται σε κάποια μορφή ύπνωσης που προκλήθηκε απ' τον 2ο της τριάδας. Ψάχνωντας καταφέρνουν να βρουν ότι συνδέεται με το βιβλίο The Sampler, βρίσκουν αυτόν με τα γουρούνια και τον σκοτώνουν. Στη συνέχεια βρίσκουν και τα υπόλοιπα θύματα και τους εξηγούν τι έγινε.
Πάνω κάτω αυτά, τώρα υπάρχουν κάποια πράγματα που νομίζω ότι κατάλαβα αλλά δεν είμαι σίγουρος (οι κοινές αναμνήσεις πχ *λογικά* είναι αναμνήσεις του 2ου της τριάδας αλλά δεν είμαι σίγουρος), κάποια πράγματα που δεν έχω ιδέα (οι πέτρες στην πισίνα πχ) και γενικά όλο αυτό προφανώς μπορεί να πάει και σε συμβολικό επίπεδο, τόσο για τις αναμνήσεις, όσο και για τον ρόλο αυτού με τα γουρούνια κλπ

Parasight
12-06-2013, 19:03
^Μου άρεσε πολύ όπως έθεσες τα πράγματα. Απλά όσον αφοράτις κοινές αναμνήσεις, ίσως όλες είναι είτε του ενός είτε του άλλου από τους δύο, απλά λόγω του ότι είναι μαζί αυτοί και τα γουρούνια "τους", ίσως υπάρχει μία σύγχυση εκεί λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους ως ομοιοπαθείς.Γενικά ταινία-πρόκληση πάντως και όχι αφηρημένη του αέρα στιλ Tree of Life κλπ.

To μόνο που κατάλαβα με την πρώτη φορά, είναι πως πρέπει να το δω και δεύτερη.Όπως στάνταρ χρειαζόταν και το Primer, το οποίο πεθύμησα και θέλω να ξαναδώ επίσης.

12 stars circle your brow
12-06-2013, 20:15
Εμένα μ'άρεσε η παρουσίαση του θρεντ και πίνκαρα από την πρώτη στιγμή χωρίς να ξέρω καν τι είναι (κι επειδή ο Kelldorain είναι ποιοτικός χρήστης). Κατέβασα λοιπόν και τις 2 ταινίες του Carruth, ξεκινώντας από το Primer. Γενικά είμαι τύπος που και κουραστική να μου είναι η ταινία, θα την δω μέχρι το τέλος για να καταλήξω, αλλά επειδή είχα παρέα κόπηκε κάπου στο μισάωρο. 2 εβδομάδες από τότε το σκέφτομαι να την ξαναβάλω, το Upstream Color είναι καθόλου πιο νορμάλ ή δεν θα βγάζω νόημα για κανένα λόγο;

Parasight
13-06-2013, 01:21
Γιατί ρε, στο Primer μια χαρά νόημα βγάζεις. Από τη 2η θέαση και μετά βέβαια.

Αυτό εδώ είναι κάπως πιο χαωτικό και πιο ατμοσφαιρικό/εσωτερικό. Αλλά θέλει τουλάχιστον 2η κι εδώ. Κι ένα λυσσάρι αν υπήρχε θα βοηθούσε :P