PDA

View Full Version : λενε να βγαλουν δισκο. και τωρα τι?

BURNIN AMBITION
26-03-2013, 14:57
πες οτι εχεις μια μπαντα. και εχετε καμποσα τραγουδια ετοιμα. και θελετε να προωθησετε τη φαση σας και να τα καμετε ολα λαιβ κολπα στρειδια μυδια. γουατ ντου γιου ντου?

στο μυαλο μου υπαρχουν πολοι δρομοι.

πρωτος δρομος. πας, ηχογραφεις κανεις παραγωγες τα σκας εχεις ετοιμο το σιντι. μετα μπορεις
α) το ανεβαζεις μονο ηλεκτρονικα (μπαντκαμπ κτλ) και βαζεις και μια τιμη αν θες, και ξεκινας μονος σου το κυνηγητο για προωθηση λαιβ κτλ κτλ.τ
το καλο ειναι οτι το υλικο σου ειναι δικο σου, εχεις τα πνευματικα δικαιωματα, αλλα πλερωνεις το στουντιο για ηχογραφηση παραγωγες κτλ που ναι λεφτα οχι μαλακιες, και αν μετα πεις να κοψεις σιντι βινυλια παλι τα σκας
β) βρισκεις καμια ανεξαρτητη εταιρια να σου κανει την κοπη. σου δινει λιγες κοπιες, τις υπολοιπες τις κρατα και τις πουλα εκεινη.
το καλο ειναι οτι δε πληρωνεις κοπες κτλ αλλα τα εχεις ηδη σκασει για ηχογραφησεις κτλ οποτε, σθμφερει? δε γλιτωνεις πια και τοσα πολλα. επισης τα δικαιωματα των τραγουδιων τα κρατας? δεν ξερω πειτε
γ) φτιαχνεις κανα ντεμο και ψαχνεις να βρεις καμια εταιρια μπας και γουσταρει και τσονραει και για ηχογραφηση δισκου κτλ.
σιγουρα σου κρατατα πνευματικα δικαιωματα και σιγουρα δε ξερω αν εινα ικαι ο πιο ενδεδιγμενος δρομος μιας και μετα εισαι στο χερι τους και ισως κασεις την ανεση σου την ανεξαρτησια σου την ταυτοτητα σου

εγω ειμαι σε φαση, οτι κανουμε να το κανουμε μονοι μας. χωρις εταιριες απο πισω και αλλα τετοια. σκεφτομουν οτι δεμε νοιαζει καν να βγει σιντι. ηχογραφουμε οπτι αξιζει να γραφτει σωστα και ωραια να εχουμε τις πηγες αρχικα, παραλληλα να υνηγησουμε λαιβ, και με την πρωτη ευκαιρια κανουμε και την παραγωγη μας και εχουμε υλικ οετοιμο, ανεβαζουμε και ενα μπαντκαμπο κτλ κτλ. ολα μονοι μας. σκεφτομουν βεβαια οτι καποια στιγμη θα θελουμε και κατι χειροπιαστο. ειτε ep ειτε split ep ειτε δισκο- σιντι. δε ξερω. σκεφτομαι πολλα

γενικα δε ξερω τι αξιζει τι συμφερει κτλ κτλ και θα ηθελα να ακουσω γνωμες απο ανθρωπους που εχουν βρεθει στην ιδια φαση.
αυτα. ισως ειναι λιγο χαζο θρεντ δε ξερω αλλα πειτε

overdriven
26-03-2013, 15:09
Στο α) να υπολογίσεις την σημαντική παράμετρο ότι οι μπάντες είναι περίπου άπειρες και ότι αν κυνηγήσεις μόνος σου λάιβ, εταιρίες και τέτοια πράγματα πιθανότατα θα πάρεις τα @@ σου. Όχι για κάναν ιδιαίτερο λόγο αλλά γιατί κοντά στα δικά σου θα έχουν να ακούσουν και άλλα 7500 συγκροτήματα. Γενικώς υπάρχει υπερπροσφορά μουσικής και για να ξεχωρίσεις πρέπει να έχεις μια σημαντική βοήθεια από τρίτους. Το ότι παίζεις και γράφεις καλά είναι δεδομένο, έτσι;

Τα πράγματα δυσκολεύουν αν είσαι σε μια ηλικία που η καθημερινότητά σου δεν σου επιτρέπει να βγαίνεις κάθε βράδυ έξω, να μαθαίνεις συνεχώς κόσμο, να είσαι με λίγα λόγια μέσα σε "κλίκες". Τέλος, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρεις ούτε ευρώ πίσω από αυτά που θα επενδύσεις στη μπάντα. Αυτά λίγο πολύ είναι γενικές παραδοχές ανθρώπων που το χουν ψάξει το άθλημα και έχω την τύχη να συζητώ. Η δικιά μου εμπειρία είναι αστεία.

BURNIN AMBITION
26-03-2013, 15:13
μα γιαυτο ρωταω για να μαθω 5 πραγματα παραπανω απο ατομα που ειναι μεσα στα κολπα.
η δικια μου εμπειρια ειναι μηδενικη. το οτι δε θα παρουμε ουτε μισο ευρω δε με νοιαζει. με νοιαζει να προωθησω τη μουσικη μου σε κοσμο και με νοιαζει να κανω λαιβ κτλ κτλ
το καλο ειναι οτι εχουμε φιλο παραγωγο αρα στο θεμα παραγωγη θα γλιτωσουμε ενα σκασμο φραγκα. το δευτερο καλο ειναι οτι υπαρχουν σημαντικα κονε για λαιβ (οχι δικα μου προφανως)κτλ
απο εκει και περα τι κανουμε και πως το κανουμε και τι μενταλιτι θα πρεπε να εχουμε ακ ιτι δρομο να χαραξουμε δε ξερω. γιαυτο και ρωταω. οι εμπειριες σας θαναι χρησιμες. φχαριστουνε

Leech
26-03-2013, 15:45
Το γ) μου φαίνεται λίγο ουτοπία, δε νομίζω οτί υπάρχει εταιρία (τουλάχιστον στην Ελλάδα) που θα πληρώσει ηχογράφηση σε πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα.

Neuroscar
26-03-2013, 16:00
Υπαρχει ο Δοκτορ ομως. Μεγαλο κεφαλαιο.

Art In Haste
26-03-2013, 16:05
Το γ) μου φαίνεται λίγο ουτοπία, δε νομίζω οτί υπάρχει εταιρία (τουλάχιστον στην Ελλάδα) που θα πληρώσει ηχογράφηση σε πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα.

Και όχι μόνο, τώρα οι πιο πολλές απλά αναλαμβάνουν την διανομή. Πούτα ντεπρεθιόν εκονόμικα.

steve
26-03-2013, 17:31
εγω θα προτεινα να παρεις τον κλασσικο δρομο.. βρισκεις στουντιο και ηχογραφεις ενα ep αν πιστευεις οτι τα κομματια σου ειναι ετοιμα, σκας καποια λεφτα αλλα αν εισαι πολυ καλα προετοιμασμενος δεν θα σου πανε τοσα πολλα. μετα πλερωνεις και για ενα καλο artwork που εχει σημασια, το ανεβαζεις σε youtube soundcloud οτι θες και κοβεις και σιντι αμα θες, αν δεν εχεις τα φραγκα το κανεις αργοτερα σημασια εχει να ακουστει η μουσικη σου και να μπεις στον χαρτη... μετα που θα εχεις ενα ep στα χερια σου και εχεις κατι να υποστηριξεις ψαχνεσαι για λαιβ και αφου ειπες υπαρχουν κονε δεν θα ειναι προβλημα.

BURNIN AMBITION
26-03-2013, 20:28
σας ευχαριστω για τις τοποθετησεις σας!!!!

κατι που μουρθε τωρα ειναι το εξης. με την κατοχυρωση των τραγουδιων τι παιζει? πχ ανεβαζεις στο ινδερνετ δικα σου πραματα. εξασφαλιζεσαι πχ μεσω της ip κτλ ή πρεπει να πας καπου κτλ?

SpiritCrusher
26-03-2013, 20:57
inb4 αρχαία συμβουλή ταχυδρομησης του demo στον εαυτό σου για να το έχεις κλειστό με σφραγίδα ταχυδρομείου :P

Atropos
26-03-2013, 21:53
Και μη το ανοίξεις. Βασικό. :-D

overdriven
26-03-2013, 22:00
Υπάρχουν 2 τρόποι. Πρώτον αυτό που λέει ο από πάνω με το ταχυδρομείο, αν πας σε ένα ΕΛΤΑ και ρωτήσεις, την έχουν ξανακάνει τη διαδικασία και θα σου πουνε ακριβώς τον τρόπο. Δεύτερον μπορείς να πας σε έναν συμβολαιογράφο και να του εγχειρήσεις ένα cd με αυτά που θες να κατοχυρώσεις (μπορεί απλά να είναι ένα ριφ το οποίο μετά θα γίνει κανονικό τραγούδι). Αυτός θα βεβαιώσει ότι εσύ τη συγκεκριμένη μέρα πήγες και του έδωσες το cd.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Είναι μια απόδειξη ότι εσύ την τάδε ημ/νια είχες cd με αυτό το ριφ/σόλο κλπ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τη διαφορά. Αν ποτέ φτάσεις στο δικαστήριο, είναι στην κρίση των δικαστών να πιστέψουν ότι όντως σου κλέψανε το ριφ. Πάντως έχεις πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσεις έτσι.

Τέλος, σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο αξίζει τον κόπο όλο αυτό. Θεωρείς ότι τα ριφ σας είναι τόσο καλά που θα τα κλέβανε και θα άξιζαν προστασίας;

BURNIN AMBITION
26-03-2013, 22:14
εγω μια απλη ερωτηση κανω, το αν αξιζει το ολο θεμα και το αν εχουμε καλα ριφ κτλ ειναι αλλο θεμα. ρωταω εγκυκοπαιδικα για να μαθω. αυτο. και σορυ που με εχει πιασει και ειμαι πρηχτης ε

The Donnn
27-03-2013, 07:11
Δυστυχώς η μουσική βιομηχανία (τουλάχιστο στο ροκ/μεταλ που ξέρω) είναι σαπια. Για να χέσεις, πρέπει να το πληρώσεις.

Όντως, οι περισσότερες εταιρείες τη σήμερον ημέρα απλά distribution κάνουν. Κοπή πληρώνουν ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ. Συνήθως το τί γίνεται σήμερα: Ηχογραφάς μονος σου τον δίσκο, πληρώνεις στουντια, παραγωγους, μιξ μαστερ, εξώφυλλα κλπ. Μετά αν σε γουστάρει κάποια εταιρεία, έρχεται και σου λέει οκ δώσε μας τα μαστερ τραξ, αναλαμβάνουμε τα πνευματικά δικαιώματα του δίσκου σου για 10 χρόνια, και απο πάνω σκασε ξερωγω 5-6-7 χιλιάδες ευρώ να σε υπογράψουμε (holy grail), να σου κόψουμε τον δίσκο, να σου τον προωθήσουμε και καλά (θα στείλουν προμος σε καμποσα sites για reviews, και στο τσακιρ κεφι καμια διαφήμηση στις τελευταίες σελίδες περιοδικού), και θα αναλαβουν distribution (που το πολυ πολυ να είναι το webstore τους, το δισκάδικο της γειτονιάς και το itunes). Ξοδεύουν δηλαδή 1-2 χιλιάρικα, και τα υπόλοιπα τα βάζουν στη τζέπη. Θα σου δώσουν 10% απο τις πωλήσεις το πολύ - που δεν θα πουλήσεις, επειδή στ'αρχίδια τους. Και το καλύτερο, πολλές φορές έρχονται να σε αναγκάσουν να ηχογραφίσεις σε δικό τους στουντιο (που θα πληρώσεις εννοείται full price). Πάρε για παράδειγμα την Rising Records, ψάξε λίγο να δεις τί μαφία παίζει με αυτούς, και πόσους έχουν κλέψει.

Α και σε πιέζουν να κλείσεις μονος σου τα λαιβς, περιοδείες κλπ, ή θα σε φέρουν σε επαφή με δικό τους booking agent ο οποίος πάλι θα θέλει να σκασεις χρήμα για να σε υπογράφει, πριν καν σου κανονίσει ο,τιδήποτε. Και αυτά που θα σου κανονίσει, πρέπει να πληρώσεις buy ins, να ενοικιάζεις τον δικό σου εξοπλισμό, δικά σου έξοδα κλπκλπκλπ.

Αυτά όλα τα κάνουν τα καημένα τα παιδιά που ζουν με ένα όνειρο πως κάποια μέρα θα παίξουν ξερωγω στο wacken. Πετυχημένη μπάντα που έχω υποψιν μου (που όντως έπαιξε wacken) και τώρα ζουν απο τη μουσική, έδωσαν 30 χιλιάρικα μέχρι να πάρουν σεντ πίσω - και θεωρούνται από τους τυχερούς, επειδή άλλοι έδωσαν περισσότερο. Τώρα αν εσείς θέλετε να κόψετε ενα ντεμο, βρες κάποιο παιδί που το κατέχει να σας βοηθήσει λίγο και είσαστε κομπλε. Με μια κάρτα ήχου και ένα υπολογιστή σήμερα βγάζεις ήχο black album. Κοψτε και καμια εκατοστή cds να'χετε να πουλάτε/χαρίζετε, και καθαρίσατε μέχρι το επόμενο βήμα.

steve
27-03-2013, 07:25
δον τι ναι το buy in ρε?

overdriven
27-03-2013, 09:47
Ωραιος ο κουμπαρος. Οι στουντιαρχες πληρωνουν τον αντιεπαγγελματισμο και τη λογικη γιδοβοσκου με την οποια συμπεριφερονταν στους πελατες τους για χρονια. Δεν τους λυπαμαι καθολου. Τωρα ειδικα που με τα ιντερνετς το μαστερινγκ ο αλλος που εμπιστευεσαι σου το κανει ακομα και από άλλο πλανητη, ε να πανε να γαμηθουν. Μπροστα στον μεσο ελληνα στουντιαρχη, κλαδοι οπως ταριφες και ταβερνιαρηδες σε νησια ειναι ρησπεκτ. Τωρα βεβαια που εχει αρχισει το τσουξιμο στο κωλαρακι οι περισσοτεροι εχουν γινει ανθρωποι αλλα γενικα ψοφος.

R & R
27-03-2013, 11:58
παλαιά οταν τα σκασαμε κιεμεις για δισκο παραγωγη κτλπ
αγοράσαμε καρτα ήχου/επενδύσαμε σε εξοπλισμό(μια καλή κιθάρα/μια κεφαλή) γραψαμε μονοι μας και εξωφυλλο μονοι μας τσουκου τσουκου..
μιξη μαστερινγκ εξωτερικο και κοψιμο μονοι μας χωρίς εταιρεία κτλπ και όλα φτάσανε τα 4,5 χιλιαρικα για 1000 cd
πάντως το cd imo έχει πεθάνει πλέον...και να το αγοράσει ακόμα η πλειοψηφία δεν το ακούει - μπ3 ή βινύλιο αν και ακριβό να το κόψεις και αυτό

Parasight
27-03-2013, 12:31
πάντως το cd imo έχει πεθάνει πλέον...και να το αγοράσει ακόμα η πλειοψηφία δεν το ακούει - μπ3 ή βινύλιο αν και ακριβό να το κόψεις και αυτόΣυμφωνώ μ'αυτό. MP3 για free download μάλιστα. Αν κάποιος θέλει/μπορεί να υποστηρίξει θα το κάνει παίρνοντας και το βινύλιο, αλλιώς δε θα έβαζε λεφτά έτσι κι αλλιώς (πχ να πληρώσει για download ή CD). Αυτό στα πρώτα βήματα για να μαθευτεί η μπάντα όσο γίνεται. Αν όλα πάνε κατ'ευχήν και πάντα με το πέρασμα χρόνου, πάμε σε άλλα επίπεδα. Αλλά ειδικά εν Ελλάδι δεν υπάρχει καμία άλλη προοπτική, η μπάντα πρέπει να τα στάξει.

BURNIN AMBITION
27-03-2013, 12:39
Δυστυχώς η μουσική βιομηχανία (τουλάχιστο στο ροκ/μεταλ που ξέρω) είναι σαπια. Για να χέσεις, πρέπει να το πληρώσεις.

Όντως, οι περισσότερες εταιρείες τη σήμερον ημέρα απλά distribution κάνουν. Κοπή πληρώνουν ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ. Συνήθως το τί γίνεται σήμερα: Ηχογραφάς μονος σου τον δίσκο, πληρώνεις στουντια, παραγωγους, μιξ μαστερ, εξώφυλλα κλπ. Μετά αν σε γουστάρει κάποια εταιρεία, έρχεται και σου λέει οκ δώσε μας τα μαστερ τραξ, αναλαμβάνουμε τα πνευματικά δικαιώματα του δίσκου σου για 10 χρόνια, και απο πάνω σκασε ξερωγω 5-6-7 χιλιάδες ευρώ να σε υπογράψουμε (holy grail), να σου κόψουμε τον δίσκο, να σου τον προωθήσουμε και καλά (θα στείλουν προμος σε καμποσα sites για reviews, και στο τσακιρ κεφι καμια διαφήμηση στις τελευταίες σελίδες περιοδικού), και θα αναλαβουν distribution (που το πολυ πολυ να είναι το webstore τους, το δισκάδικο της γειτονιάς και το itunes). Ξοδεύουν δηλαδή 1-2 χιλιάρικα, και τα υπόλοιπα τα βάζουν στη τζέπη. Θα σου δώσουν 10% απο τις πωλήσεις το πολύ - που δεν θα πουλήσεις, επειδή στ'αρχίδια τους. Και το καλύτερο, πολλές φορές έρχονται να σε αναγκάσουν να ηχογραφίσεις σε δικό τους στουντιο (που θα πληρώσεις εννοείται full price). Πάρε για παράδειγμα την Rising Records, ψάξε λίγο να δεις τί μαφία παίζει με αυτούς, και πόσους έχουν κλέψει.

Α και σε πιέζουν να κλείσεις μονος σου τα λαιβς, περιοδείες κλπ, ή θα σε φέρουν σε επαφή με δικό τους booking agent ο οποίος πάλι θα θέλει να σκασεις χρήμα για να σε υπογράφει, πριν καν σου κανονίσει ο,τιδήποτε. Και αυτά που θα σου κανονίσει, πρέπει να πληρώσεις buy ins, να ενοικιάζεις τον δικό σου εξοπλισμό, δικά σου έξοδα κλπκλπκλπ.

Αυτά όλα τα κάνουν τα καημένα τα παιδιά που ζουν με ένα όνειρο πως κάποια μέρα θα παίξουν ξερωγω στο wacken. Πετυχημένη μπάντα που έχω υποψιν μου (που όντως έπαιξε wacken) και τώρα ζουν απο τη μουσική, έδωσαν 30 χιλιάρικα μέχρι να πάρουν σεντ πίσω - και θεωρούνται από τους τυχερούς, επειδή άλλοι έδωσαν περισσότερο. Τώρα αν εσείς θέλετε να κόψετε ενα ντεμο, βρες κάποιο παιδί που το κατέχει να σας βοηθήσει λίγο και είσαστε κομπλε. Με μια κάρτα ήχου και ένα υπολογιστή σήμερα βγάζεις ήχο black album. Κοψτε και καμια εκατοστή cds να'χετε να πουλάτε/χαρίζετε, και καθαρίσατε μέχρι το επόμενο βήμα.

πρωτα απολα σας ευχαριστω ολους. κατα δευτερον, μετα απο το τρομερο ποστ του ντον, νομιζω ολα ειναι πιο σαφη. οτι κανουμε, μονοι μας. οκ λοιπον νοου προμπλεμ. ναστε καλα και εμεις συνεχιζουμε ακαθεκτοι

υγ. επειδη καπου αναφερθηκε και δεν το γνωριζω, ο ντοκτορ που ειπανε σε προηγουμενο ποστ τι ειναι?
θενξ

namiroth
27-03-2013, 12:48
Ολα σωστα τα παραπανω.

Ολα ξεκινανε απο το τι στοχο και τι "ονειρα" εχει η μπαντα. Που θελετε να την πατε ξερω γω.

Ξεκινα κανε ενα σαητ, σελιδα απο δω απο κει κλπ. ανεβασε κανα κομματι ,σπαμαρε του θανατου παντου..(δυστυχως ετσι πρεπει πλεον) και απο κει και περα βλεπεις και κανεις ποσα αξιζει να δωσεις και σε ποιον τομεα και κρινεις αναλογα.

Leech
27-03-2013, 13:27
Μπέρνι θα σου πω εγώ πώς το βλέπω σαν φαν που ψάχνει τη μουσική του στα ίντερνετς και πάνω-κάτω έτσι θα κινηθούμε και με τη μπάντα μου.

Ηχογράφηση σε home studio με κάρτα ήχου κλπ. λίγα κομμάτια για να φτιάξουμε ΕΡ.
Κοπή σε βινύλιο στο χαμηλότερο δυνατό κόστος (ασπρόμαυρα εξώφυλλα, λίγες κόπιες, έτσι κι αλλιώς πόσοι θα το αγοράσουν). Το cd έχει πεθάνει, το βινύλιο λειτουργεί πρωτίστως σαν σουβενίρ από μια μπάντα.
Τα artwork τα αναλαμβάνουμε μόνοι μας, μιας και είμαι γραφίστας και το κατέχω, αλλά σήμερα δεν είναι δύσκολο να βρεις έναν που θα κατέχει πέντε πράματα στο φότοσοπ και θα σου βγάλει μια αξιοπρεπή δουλίτσα τσαμπέ/φτηνά. Και εδώ στο ερ νομίζω υπάρχουν καμπόσοι που μπορούν να βοηθήσουν.
Δημιουργία bandcamp, fb, soundcloud, youtube. Spam παντού. Σε μπλογκς, zines, metal hamsters, φόρα, και στο σάιτ του ΠΑΟΚ, και στο bourdela.com άμα λάχει. Παντού. Λογικά οι περισσότεροι θα σε γράψουν στ'αρχίδια τους, αλλά ένας από αυτούς να ασχοληθεί, κέρδος θα'ναι. Extra credits θα πάρεις άμα δώσεις τη μουσική για τσαμπέ κατέβασμα (κανείς δεν πρόκειται να δώσει ούτε μισό σεντ για να ακούσει τους trexa gyreve), αλλά στο bandcamp υπάρχει και η επιλογή 'name your price' που είναι καλή καβάτζα.
Live όπου μπορείς, όπως μπορείς, με όποιους μπορείς. Εδώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μπαντών που βράζουν στο ίδιο ζουμί είναι σημαντική.
Και οπωσδήποτε: Σοβαρότητα. Όχι φωτογραφίες με μυστήρια λουκ της πούτσας, όχι ροκσταριλίκια, όχι κλίκες, όχι πουστιές.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Μετά βλέπουμε.

overdriven
27-03-2013, 14:19
Σε συνέχεια των παραπάνω, θα σας πρότεινα να αφιερώστε χρόνο να μάθετε cubase, pro tools και τέτοια προγράμματα. Για ντέμο φάση θα σας γλιτώσει από πολλά έξοδα. Εμείς πχ το δεύτερο ντέμο μας το κάναμε έτσι, ούτε καν σε σταθερό υπολογιστή αλλά σε λαπτοπ (με εξωτερική κάρτα ήχου βέβαια). Σε σύγκριση με το πρώτο που ήταν σε στούντιο δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητα χειρότερος ο ήχος του.

Neuroscar
27-03-2013, 16:46
Συμφωνω και εφαρμοζω το 90% απο οτι εχει γραφει εδω μεσα.
Αν παιζουν λεφτα βγαλτε βινυλιο.
Αν δε παιζουν λεφτακαι θελετε ντε και καλα να βγει κατι, βγαλτε το σιντι στο σπιτι. Ψηφιακη εκτυπωση, αδεια σιντι, σωστα κομμενα εξωφυλλα και αρτγουορκ απο καπου αλλου (το μονο που κοστιζει στην ουσια αλλα αξιζει). Και 1000 φορες να βγει σιντι στο ομρφα εκτυπωμενο χαρτακι της εφημεριδας πχ, απο το πλαστικο κουτακι.
Αν δε θελετε λαιβ ηχογραφηση, ολα στο σπιτι εκτος απο τα τυμπανα.
Οτι κιαν παιζετε, μη γραψετε ηλεκτρονικα τυμπανα.
Μη γραψετε στο σπιτι τυμπανα.
Μη γραψετε τυμπανα. Στο σπιτι.
Μη.
:|

steve
27-03-2013, 17:28
οτι ειπε ο neuroscar. αν βγαλεις αλμπουμ με programming τυμπανα δεν θα σε παρει κανεις στα σοβαρα.. και γενικα βλεπω τοσες μπαντες να τσιγκουνευονται να δωσουν πχ 100 ευρω να γραψουν τυμπανα σε ενα στουντιο η να πληρωσουν τα αεροπορικα να πανε να παιξουνε σε ενα φεστιβαλ στην κροατια κλπ.. ετσι δεν πας μπροστα

The Donnn
27-03-2013, 18:02
Να σας το θέσω αλλιώς:

http://www.youtube.com/watch?v=FCsZ2tPLavw

Αυτό γράφτηκε σε στουντιο που κόστησε πάνω από μισό εκατομύριο (μονο τα μηχανήματα) με φουλ protools, μικρόφωνα των 15,000 ευρώ, outboards και γαμω, αληθινά ντραμς, κεφαλές, κλπκλπκλπ. Με παραγωγό που απλά δεν. Και με τον μαλάκα τον κιθαρίστα (που αναλαβε μέρος της παραγωγής) να καθαρίζει μισό μπουκάλι ουίσκι κάθε φορά που έμπαινε στο στουντιο.

http://www.youtube.com/watch?v=CL4ztkuv6Ks

Αυτό γράφτηκε σε home studio, σε πειρατικό cubase. Οι κιθάρες και το μπάσο είναι περασμένες με δωρεάν emulations. Τα ντραμς είναι ηλεκτρονικά (με αληθινά πιατίνια με overheads). Με άτομο που ΗΞΕΡΕ τι έκανε, και με τον μαλάκα κιθαρίστα αυτή τη φορά να αντιλαμβάνεται το λάθος του και ούτε τσιγάρο να μην ανάβει την ώρα της δουλειάς.

Με λίγα λόγια, μην νομίζεις πως ένα γαμω στουντιο θα σε κάνει πάντα να ακούγεσαι καλύτερος. Πρέπει πρώτα τα κομάτια να ακούγονται καλά από τις πρόβες, επειδή δεν θα γίνουν θαύματα. Και πρέπει να ασχοληθεί άτομο που να ΞΕΡΕΙ, να έχει όρεξη να δουλέψει πάνω, για να βγει κάτι που στο τέλος της ημέρας θα είσαστε περήφανοι να το δώσετε πάρακατω.

The Donnn
27-03-2013, 20:11
δον τι ναι το buy in ρε?

Το δικαίωμα που πληρώνουν οι μικρές μπάντες για να βγουν σε τουρ. Δηλαδή, ο νέος τρόπος που σκεφτηκαν να βγάζουν χρήματα απο τις μπαντες που θέλουν να φτιάξουν ένα όνομα για να πουλήσουν κάτι.

Έρχεται και σου λέει το τάδε booking agency: Θέλες φίλε να βγεις περιοδεία με την τάδε φτασμένη μπάντα; Οκ, εκτός απο τα έξοδα που θα πληρώσεις (βενζινες, μεταφορικα, φαγητά, πολλές φορες και backline), δώσε ακόμα τόσα ευρώ ανα συναυλία. Αυτό το ποσό το βάζουν στη τζέπη ο booking agent και η μπάντα που θα κάνεις σαπορτ. Δεν είναι όλοι έτσι, υπάρχουν και μπάντες που απλά σου λεν οκ φίλε, έλα μαζί μας και απλά πλήρωσε τα κόστα σου. Όταν αρχήσεις να κάνεις όνομα (δεν υπάρχει φορμουλα που αποφασίζει) σταματάς να πληρώνεις αυτο το δικαίωμα, σου καλύπτουν σιγά σιγά και τα έξοδα, και σε κάποια φάση ΜΠΟΡΕΙ να πάρεις και μισθό.

Αυτός είναι ένας απο τους λόγους που πολλα τουρς που πανε καιρό έχουν πχ διαφορετικα σαππορτς που αλλάζουν καθε λίγες εβδομάδες.

Ένας τρόπος που μπορεί να μειώσεις αυτά τα χρήματα είναι να τους πεις να δουλέψεις και σαν roadie για το τουρ. Δηλαδή θα γαμηθείς, αλλά θα πας πιο φτηνά (και την βγάζουν πιο φτηνά και αυτοί).

Η μαλακία είναι πως υπάρχουν ΤΟΣΕΣ πολλές μπάντες που είναι διατεθημένες να πληρώσουν αδρά για αυτά τα slots, που πλέον έχει γίνει τυπική διαδικασία και οι τιμές δεν πέφτουν ούτε για αστείο. Δηλαδή δεν γουστάρεις φίλε να σκασεις 10,000 ευρώ να πας τουρ με τους Amon Amarth? Ωραία, πίσω σου υπάρχουν 1435 μπαντες που περιμένουν να πουν το ναι...επόμενοοοοος!

Fucking Wizard
28-03-2013, 11:38
θα σας πρότεινα να αφιερώστε χρόνο να μάθετε cubase, pro tools και τέτοια προγράμματα. :thumbsup:

DIY ρε.Αν ειναι να δωσεις λιγα χρηματα για κατι, καλυτερα δωστα σε εξοπλισμο να μεινουν και στην μπαντα.

Επισης φιλος μου προτεινε αυτο http://creativecommons.org/
Εχει να κανει με δικαιωματα, και εχει διαφορους τυπους αδειων.Επιλεγεις εσυ πως θες να δινεται η μουσική σου,και αν θελεις να την χρισιμοποιησει καποιος και με τι τροπο

phthoggon
28-03-2013, 19:45
Ένα επιχείρημα για να κόψετε σιντάκι (και καλής ποιότητας)

τα περισσότερα περιοδικά/webzine ακόμα σιντι παίρνουνε για κριτικές. Σε όλα σχεδόν βέβαια έχουνε email για digital submissions, αλλά ξέρετε πως πάει τώρα; όλοι κάνουνε αυτό που έγραψε ο Leech και με το τρελό σπαμμάρισμα, υπάρχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα λες και ακυρώνει το ένα το άλλο: αν δε σε ξέρουνε ή ξέρεις κάποιον προσωπικά, τα βάζουνε σε ένα folder και όοοοταν τελειώσουνε με αυτά που τους στέλνουνε εταιρείες, "επίσημοι" promoters, γνωστοί και φίλοι etc, θα το τσεκάρουν (που αν, λέμε τώρα, 1/5 με 1/10 πρακτικά). Από την άποψη αυτή, το σιντι είναι καλύτερο επειδή ειδικά με καλά εξώφυλλα, φλαιεράκια, bio κτλ πάει πάνω πάνω στη λίστα προφανώς. Γενικά με περιμένετε και τόσα πολλά από email αν αρχίζετε τώρα, εκτός κι αν έχετε το κουράγιο να κάνετε excel με 500 καταχωρήσεις και τέτοια. Καλύτερα τα live, άμα γουστάρετε βέβαια. Και άμα υπάρχει οικονομικό θέμα και δε γουστάρετε να πετάτε έτσι λεφτά, με τα λάιβ παίρνοντας μαζί και τα σιντι σας κάτι θα πάρετε πίσω. Βινύλιο θα έλεγα μη κόψετε μόνοι σας με τη καμία για αρχή, και μεγάλο κόστος και δε μπορείτε πρακτικά να το χρησιμοποιήσετε σα promotion υλικό.

stam and the witches
30-03-2013, 15:27
Δε θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο με οτιδήποτε έχει γραφτεί εδώ μέσα. Αν διαβάσει κανείς αυτό το θρεντ θα νομίσει ότι η μουσική είναι το πιο μάταιο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο. Το ξέρω ότι θα ακουστώ λίγο Τζήμερος τώρα, αλλά αν αυτό που κάνεις το αγαπάς, και το κάνεις σωστά, τότε όλη έξτρα δουλειά που θα χρειαστεί να ρίξεις και πιο λίγη θα είναι και λιγότερο δυσάρεστη.

Επίσης, μιλώντας γι αυτό το ξεφτιλίκι που λέγεται μέταλ κοινό και μέταλ σκηνή, τι θα πει λεφτά για σαππόρτ στους (γελοίους) Amon Amarth; Τι θα πει "αν δεν τα σκάσεις εσύ θα τα σκάσει άλλος"; Τι θα πει δε θα ρθει να σε δει κανείς αν δεν παίζεις σαπόρτ στους Amon Amarth; Σόρυ τώρα αλλά όλο αυτό το σκηνικό είναι για τον πούτσο, αν αποφασίσεις να παίξεις μεσα σε όλο αυτό (γιατί δε μπορώ να διοανηθώ ότι δεν υπάρχει και κανονικό underground μέταλ, όπως σε όλες τις μουσικές) τότε δεν είναι κακό να ξέρεις ότι θα πάρεις τ'αρχίδια σου στο τέλος κατα πάσα πιθανότητα. Ο μόνος τρόπος να γίνεις φίρμα είναι να γράψεις γαμάτα τραγούδια και να παίξεις γαμάτες συναυλίες, δεν ανέβηκε ποτέ κανείς στην επιφάνεια σε μία μέρα πληρώνοντας τον κάθε καραγκιόζη.

The Donnn
30-03-2013, 18:31
ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ πως πρέπει να έχεις γραψει καλά τραγουδια και να ξέρεις να παιζεις καλές συναυλίες, αλλιώς ποιός ο λόγος να προσπαθείς; Δεν αμφισβητά κανείς πως είναι ξεφτιλίκι, αλλά έτσι πάει. Η διαφορά του να πας τουρ με τους όποιους Αμον Αμαρθ ή μόνος σου είναι πως στο τέλος θα σε έχει δει χιλιάδες κόσμος, και θα πουλήσεις περισσότερους δίσκους. Στο τέλος της ημέρας το 99% παίρνει τα αρχίδια του, αλλά έστω αν είναι απλά για την κάβλα, σε ξερωγω 10-15 χρόνια τι προτιμάς να θυμάσαι; Πως έπαιξες σε κάποια φάση μπροστά απο 1000 άτομα κάθε βράδυ, ή 50; Δεν λέω πως ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις, αλλά σίγουρα το να προσπαθήσεις να το κάνεις 1-2 φορές αυξάνει τις πιθανότητες του να πας παρακατω, έστω και λίγο. Στο κάτω κάτω, παίζεις μπάλα με τα "μεγαλα" παιδιά και εκεί φαίνεται αν έχεις τι χρειάζεται. Και έχεις δίκαιο, ΠΡΕΠΕΙ να αγαπάς αυτό που κάνεις για να περάσεις όλο αυτο το γαμήσι για εκείνα τα 30 λεπτά κάθε βράδυ.

Παρένθεση:
http://www.youtube.com/watch?v=wJSp-yRMrsY

Η μαλακία είναι η ζήτηση και προσφορά. Τα κύρια έσοδα μιας μπαντας σημερα είναι οι περιοδείες, που έφερε μια κατάσταση κορεσμού στο παζάρι. Πχ πριν λίγους μήνες, μέσα σε μια εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη περνούσαν απο τις διάφορες πόλεις τα τουρς των Moonspell, Obituary, Cradle of Filth, και Iced Earth, το ένα πάνω απο το άλλο. Όταν ο κόσμος έχει να διαλέξει, δυστυχως τα underground local lives περνανε σε δεύτερη μοίρα.

Wicked Skull
30-03-2013, 23:07
Με επιμονή και υπομονή, μαζεύει η μπάντα τα λεφτά, και κυκλοφορεί (ΠΆΝΤΑ σε φυσική μορφή) τον δίσκο της, με τους δικούς της όρους, με τις δικές τις προθεσμίες. Ας είναι αρχικά και κασσέτα, ας είναι κι ένα 7" single, ας είναι και ένα όμορφο package CD. Κόπιες από 300 και κάτω. Ελληνική νεοφώτιστη μπάντα, χμμμ, δύσκολο, να ξεπουλήσει κάτι παραπάνω από αυτό το νούμερο

Τα υπόλοιπα έρχοναι στην πορεία!

Clockwork Orange
04-04-2013, 09:21
Λοιπον με τους Lord Impaler αγορασαμε την εξωτερικη καρτα ηχου της Line 6 και γραψαμε σπιτακι μας ολο τον δισκο στο Nuendo. Καναμε καποιους καθαρισμους στον ηχο μονοι μας,με προγραμμα που δεν θυμαμαι πλεον το ονομα,κατι τσικ τσικ που ειχε μεσα,κατι βρωμιες. Πληκτρα εγραψα στο Reason,χωρις να ξερω και πολλα πολλα. Ο Knut πηρε 1.500 για την μιξη και το μαστερ + 1.500 για την ηχογραφηση του Hellhammer ενω ο ιδιος πηρε αλλα 1.500 ευρω. Συνολο 4.500. Βαλε και 300x3 τα εισητηρια για Νορβηγια + οτι φαγαμε εκει που ειναι και πανακριβα (μπουκαλακι νερου 4 ευρω) πειτε χοντρα-χοντρα 6μιση-7.000. Προ-κρισης βεβαια. Οταν εκοψαν το cd εγω την ειχα κανει αλλα το εκοψαν για 4,10 ευρω ΤΟ ΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τους εκραξα για αυτο,αληθεια δεν καταλαβα γιατι πηραν τετοια αποφαση. Και τα cd ηταν και ελαττωματικα γαμω τον χριστο! Τεσπα το cd δεν κινειται,οτι γινεται γινεται μεσω bandcamp,εκει υπαρχει λιγη κινηση μονο. Παντως βρηκαν εταιρια να κοψει βινυλια χωρις εξοδα της μπαντας! Το κλασσικο: παρε 100 και καντα οτι θες,τα υπολοιπα δικα μου!

steve
04-04-2013, 18:52
ελα ρε επαιζες με lord impaler? ειμαι φαν. αλλα γιατι τοσα πολλα φραγκα στον χελχαμερ και στην ηχογραφηση? με 2 χιλιαρικα στα γραφε ο κολλιας και σου κανε και καλυτερη δουλεια

Clockwork Orange
04-04-2013, 19:02
Ε γιατι 1.βολευε λογω φιλιας και αποστασης με τον Κνουτ 2.περα απο την ηχογραφηση ειναι και το ονομα που πληρωνεις
Το κατα ποσο θα εκανε καλυτερη δουλεια δεν μπορω να το ξερω.
Παντως ο Κνουτ μας ειπε οτι γενικα χρεωνει περισσοτερα,απλα μας πηρε το λιγοτερο που μπορουσε επειδη δεν εχουμε εταιρια.
Σημερα μου φαινονται τρελα τα ποσα. Τοτε μου φαινοντουσαν ΟΚ ομως!

Leech
04-04-2013, 19:19
Παντως ο Κνουτ μας ειπε οτι γενικα χρεωνει περισσοτερα,απλα μας πηρε το λιγοτερο που μπορουσε επειδη δεν εχουμε εταιρια.

Πείτε λίγο οι πιο έμπειροι τι παίζει μ'αυτό.
Σε συζητήσεις με κάνα-δυο συγκροτηματίες, η ατάκα ήταν πάνω-κάτω "ένα εταιρικό ΑΦΜ μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά φράγκα άμα θες να βγάλεις δίσκο". Τι παίζει; Φτιάχνει η μπάντα την "ΛΗΤΣ Α.Ε." με σκοπό τις κυκλοφορίες της μπάντας και τέλος; Και μετά αυτά πάνε εφορία; Αξίζει γενικά τον κόπο;

kpapageo
10-04-2013, 12:58
Επειδή βλέπω κάποιους που λένε για κοπή CD για 300 ή ακόμα και 100 τεμάχια, πείτε ρε σεις κανέναν που να κόβει τόσα λίγα. Εγώ όταν το είχα ψάξει πριν από 3-4 χρόνια (InTensity) το μίνιμουμ που είχα βρει ήταν 500 κομμάτια.
Aς πω και εγώ την εμπειρία μου: Καταρχάς ηχογραφήσεις, μίξη, μάστερινγκ, artwork όλα μόνοι μας. Επειδή βλέπαμε ότι το να κόψεις κανονικό CD βγαίνει ακριβά (και 500 κομμάτια τι να τα κάναμε να τα βάζαμε στον κώλο μας?) κάναμε το εξής: Βγάλαμε ένα EP με κόπιες CD στο αντιγραφικό του Η/Υ, και προσέξαμε πολύ το packaging (digipack χωρίς την πλαστική θήκη, κάτι σαν σκληρό envelope δλδ) και το artwork (booklet κλπ). Πολλά από αυτά τα στείλαμε για reviews σε sites και webzines και όντως παιδιά παίζει ρόλο αυτό που θα πάρει ο άλλος στα χέρια του πόση σημασία θα του δώσει, όπως είπε ο φίλος παραπάνω. Κάμποσα άλλα τα δίναμε στα live. Εντάξει φυσικά μας έχουνε μείνει κομμάτια (1.5 χρόνο μετά διαλύθηκε η μπάντα), είναι πολύ δύσκολο να ξεπουλήσεις. Εννοείται πως φτιάχνεις bandcamp και βάζεις "name your price".
Πολύ καλό τρικ για σπαμμάρισμα είναι το εξής: Φτιάχνεις ένα τουίτερ της μπάντας και ψάχνεις για τουίτερ άλλων μπαντών γνωστών που παίζουν το ίδιο στυλ με εσένα και έχουν πολλούς followers. Αρχίζεις και κάνεις follow όλους τους δικούς τους followers (μέχρι βέβαια εκεί που σε αφήνει το twitter). Ενα ποσοστό από αυτούς θα σε κάνει follow back. Μετά από καμιά βδομάδα βλέπεις από εδώ http://dossy.org/twitter/karma/ ποιοι δεν σε έχουν κάνει follow από αυτούς και τους κάνεις unfollow για να μπορέσεις να ξανακάνεις follow καινούργιους. Εννοείται γράφεις αρκετά συχνά ποστς για να τα βλέπει ο κόσμος. Με αυτήν την τακτική εμείς καταλήξαμε να έχουμε 3000 followers σε μερικούς μήνες και πουλήσαμε σιντάκια μέσω ταχυδρομείου σε Ιαπωνία, Βραζιλία, Ολλανδία, Γερμανία και δε θυμάμαι και που αλλού. Νομίζω αξίζει.

namiroth
10-04-2013, 13:11
vasika nomizw oloi tha kovoun kai 100 kommatia kai 200 apla h diafora apo ta 500 h ta 1000 einai elaxisth opote den kserw poio to nohma na kopseis liga..
profanws kai paizei onwts na ta valei ston kwlo tou o kathenas alla pote den ksereis..opote afou ta idia lefta tha dwseis...!!

Ekopse mia filh mou to cd ths se ena typo sth nea iwnia o opoios anelave ekswfylla ,booklet klp klp , gyrw sta 300 kommatia an thymamai kala me kostos sto 1.5 eyrw peripou to ena..

tha epanelthw me perissoteres plhrofories

Parasight
10-04-2013, 13:29
http://xvinylx.com/about/

Από Τσεχία, κόβουν βινύλια και CDs και στα στέλνουν κιόλας. Φίλοι που έβγαλαν πρόσφατα album έκοψαν το βινύλιο εκεί. Το καλό είναι ότι μπορείς να κάνεις υποθετική παραγγελία με προορισμό αποστολής, μέγεθος βινυλίου, αριθμό κομματιών, αν θες ή όχι inserts, εξώφυλλα, labels και τι είδους, και σου στέλνουν απάντηση με την προσφορά τους την οποία αποδέχεσαι αν θέλεις. Πχ για 7" βινύλια με νορμάλ ιδιότητες, τα 300 κομμάτια βγαίνουν 2,80 ευρώ το ένα, ενώ τα 500 μόλις 2 ευρώ.

BURNIN AMBITION
10-04-2013, 13:31
poly endiaferon to post tou papageo thanx man. kai nikolara gia pes kai auto me to cd molis matheis. fxaristoume