PDA

View Full Version : Η Άνευ Προπαρασκευής Παροχή Οικονομικής Στήριξης Σε Αγνώστους.

Caffrey
20-10-2012, 17:22
Μια βόλτα στην αθήνα μέσα αναδεικνύει ένα σύνθετο ζήτημα ηθικής, το οποίο ελάχιστα συζητάται,
και οι κοινωνικοί κώδικες που ρέεουν τριγύρω δεν περιέχουν καποια σειρά απο έτοιμες λύσεις, αποφάσεις και πρακτικές σχετικά με αυτό.
Πχιά είναι η άποψη σας για την λεγόμενη και ΕΠΑΙΤΕΙΑ?

Οταν σας ζητάνε λεφτά ρε παιδί μου άγνωστοι στο δρόμο, στο μετρό, στο παγκάκι, στην υπόγεια τουαλέτα στου ψυρρή, πώς αντιδράτε?
Δίνετε? Δε δίνετε? Γιατί? Ντρέπεστε να κάνετε τη κίνηση να δώσετε ανάμεσα σε τόσους άλλους που σας κοιτάνε με τα μάτια τους καθώς περνάνε δίπλα σας (με τα πόδια τους)? Δε δίνετε επειδή ντρέπεστε, και μετά πάλι ντρέπεστε που ντραπήκατε και που δε δώσατε?

Σε θεωρητικά ζητήματα, ποιά είναι η άποψη σας? Το θεωρείτε εξευτελιστικό για τον/την ζητούντα? Αν τον/την κόψετε για πρεζάκι, δίνετε? Αν όχι, γιατί?
Θεωρείτε οτι είναι ανήθικο να δώσετε σε πρεζάκι γιατι συμβάλλετε στην αυτοκαταστροφή και τον ενδεχόμενο θάνατό του?
Σε άστεγούς? Δίνετε? Σε φορείς του έιντς? Σε άνεργους? Σε γονείς με εγχειριζόμενα παιδάκια?

Θεωρείτε χριστιανική ηθική το να νιώθει κανείς οτι 'πρέπει' να δώσει? Θεωρείτε οτι είναι αστική ηθική που προσπαθεί να καλύψει τις χτηνωδίες του καπιταλιζμός, οτι στο κάτω κάτω ελάχιστα βοηθά, και η μόνη λύση είναι αντίσταση και πάλι? Δε δίνετε και δαγκώνεστε υποσχόμενοι στον εαυτό σας οτι θα στηρίξετε πιο έντονα όλους τους παραπάνω στην επόμενη κινηματική δράση? Δε δίνετε για το καλό του Άλλου, σε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά του?

Και τελικά ρε παιδί μου, αν δίνετε, γιατί το κάνετε? Για να νιώσετε καλός και σωστός? Γιατί τη βρίσκετε με τα όπχοια καλά συναισθήματα θα δημιουργήσετε στον Άλλο? Θεωρείτε οτι τον βοηθάτε ουσιωδώς? Μήπως δε τόχετε πολυσκεπτεί και θα θέλατε να εξερευνήσουμε το μαγικό κόζμο της ηθικής φιλοσοφίας παρέα?

atom_smasher
20-10-2012, 17:57
δινω οταν νιώθω οτι δεν με κοροιδεύουν και περισσευει κανα φραγκο.

metamelia1
20-10-2012, 18:00
koita kafri ego de to ksero to palikari alla an borousa tha ton edina osa ithele yati pragmatika to aksizei

http://anonymousdelivers.us/24443

freak brother
20-10-2012, 18:03

same

Κυρία Μαριάννα
20-10-2012, 19:55
ό,τι είπε ο atom γενικά.
δεν το κάνω για να νιώσω καλά μέσα μου σαν άνθρωπος, τις περισσότερες φορές είμαι μετά πολύ σκατά ψυχολογικά για κάμποσο.
για να φτάσεις στο σημείο να είσαι στην ζήτα ή να μαζεύεις από σκουπίδια κλπ προφανώς ή δε σου έχει μείνει "ψυχή" για να αισθάνεσαι αναξιοπρεπής ή όχι ή το κάνεις γιατί δε μπορείς να αντέξεις να κάνεις τίποτ' άλλο (βίζιτες, κλεψιές κλπ).
αν πετύχω έξω από σούπερ μάρκετ ή κάπου που πάω να ψωνίσω φαγητό έχω πάρει κ έχω δώσει ή έχει τύχει να μην έχω χρήματα αλλά να έχω βγάλει από την τσάντα κάτι που έχω ετοιμάσει από το σπίτι. αλλά κ πάλι μετά είμαι χάλια ψυχολογικά -όχι επειδή μου φάγανε το φαγητό μου.

σε πρεζάκια φυσικά κ δίνω κ αν δεν τρέχω πάντα σταματάω κ δίνω να στρίψουν κάνα δυο τσιγάρα γιατί ξέρω πόσο πολύ σημαντικό είναι ένα τσιγάρο ακόμα κ από χρήματα.
δεν έχω ψευτοενδοιασμούς ούτε το παίζω "μη τα κάνεις πρέζα" ή "αν τα κάνεις κουμπιά να σου κάτσουν στον λαιμό" γιατί ο άνθρωπος για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι στην φρίκη του, δε γίνεται να έχει κ μένα.
βέβαια αν τους δω κάπως να ακούσουν κ είμαι κ εγώ στην ψυχολογία την οκ τους πετάω κ κάνα θέμα για 18άνω ή κεθεά.

φυσικά βέβαια προτιμώ να κόψω το χέρι παρά να δώσω σε αυτούς που έρχονται κ σε πρήζουν κ αρχίζουν τον μονόλογο για τους απάνθρωπους.

Atropos
20-10-2012, 20:14
ΔΙΝΩ---> Σε πρεζόνια
Σε αυτούς που παίζουν κορίνες και τα συναφή στα φανάρια
Σε όσους φαίνεται, όσο μπορώ να καταλάβω, οτι πράγματι έχουν ανάγκη.
Σε καλλιτέχνες του δρόμου
ΔΕ ΔΙΝΩ--->Σε αυτούς που σπαν @@, βγάζουν ένα χαρτί και λένε το ποίημα οτι είμαι αυτός που με έδειξε το άλτερ με 5 παιδιά τα 3 με χολέρα κτ.
Στις μανάδες που είναι χύμα στα πεζοδρόμια με το (χαπακωμένο) βρέφος αγκαλιά, αλήθεια, γιατί πάντα τα μωρά κοιμούνται;
Σε αυτούς που έχουν μαλλί μέχρι τον ώμο και λένε, φίλε είμαι φαντάρος και θέλω λεφτά για το κτελ, πες την αλήθεια ρε μεγάλε.
Σε πιτσιρίκια που ξέρω οτι κονομάνε οι μεγάλοι που τα βγάζουν στη γύρα.

Θάνος Τζήμερος
20-10-2012, 20:15
Δεν δίνω ποτέ τίποτε και σε κανέναν ούτε με μορφή δωρέας διότι σύμφωνα με την εξίσωση Μπρουκενμπάουερ, διαταράσσω την ελεύθερη αγορά και του κάνω μεγαλύτερο κακό απ'ότι πίστευει.

rat_poison
20-10-2012, 21:03
Μπεκενμπάουερ στον πρωκτό σου φιλελεύθερο σκουπίδι
θα σου μικροκομμουνιστικοποιήσω ό,τι έχεις και δεν έχεις

Θάνος Τζήμερος
20-10-2012, 21:17
Εσένα θα σου έδινα λίγα ευρώ να πάρεις ένα σαμπουάν αναρχοάπλυτε

rat_poison
20-10-2012, 21:23
κι ένα καλό κοστούμι για να βρω δουλειά και να γίνω χρήσιμο μέλος της κοινωνίας πρόεδρε

00i00
21-10-2012, 00:25
αυτο με το ''συμβαλω'' με το πενηνταρικο να ψοφησει ο πρεζακιας ειναι απο τα πλεον αστεια πραματα...γιουλαι ο κοσμος

κατα τ'αλλα παντα δινομε σε αναπηρους στον δρομο
παντα σε τζανκια κομπλε με τσιγαρα
ΠΟΤΕ σε φαναρια και ΧΤΕΛ

stam and the witches
21-10-2012, 04:39
Εγώ πάλι τρώω μεγάλο κόλλημα και δε δίνω ποτέ και για κανένα λόγο σε μουσικούς στο δρόμο. Κατα κάποιο τρόπο βάζω τον εαυτό μου στη θέση τους και τσαντίζομαι. Και το χειρότερο είναι ότι θέλω πολλές φορές να χαζέψω πώς ακριβώς παίζουν τι, αλλά βιδώνω με την ιδέα της ταύτισης της μουσικής με τη ζητιανιά, κάτι που είναι τελείως ηλίθιο γιατί η κουλτούρα του δρόμου είναι αναπόσταστο στοιχείο της μουσικής αλλά τεσπα.

Σε πρεζάκια σύνηθως έδινα φράγκα γιατί με πάντα πιάνει ένα ζόρικο αίσθημα ανησυχίας για το πώς θα βγάλουν τη νύχτα, πλέον όμως η κρίση έχει σφηνώσει την τσιγκουνιά μέσα μου και δυσκολεύομαι και σε αυτό. Αλλού δε μπορώ να δώσω εύκολα. Μεγάλα υπαρξιακά μου προκαλούν οι ζητιάνοι σε φτωχή χώρα, όπου το ποσό που μπορείς να δώσεις για να βγάλουν τη μέρα είναι γελοίο για τα δικά σου δεδομένα-ισοτιμίες.

Harbinger of Death
21-10-2012, 04:54
Εμένα που λες, μάλλον επειδή δεν έχω κινηματική δράση, κι είμαι του καναπέως, με έχει απασχολήσει εκτενώς το θέμα.

Γενικά πιστεύω πως πρακτικά δε θα παίξει ρόλο αν ΔΕ δώσω για να μποϋκοτάρω, ένας λιγότερος, σιγά, πάλι θα βγει το μεροκάματο, πάλι θα συνεχιστεί το επαιτιλίκι, το οποίο κατά περίπτωση είναι καλό ή κακό (βλ. παρακάτω). Αντίθετα, πιστεύω πως το να ΔΩΣΩ μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο, κυρίως γιατί ακόμα και μια τυρόπιτα ρε φίλε, κάτι σου κάνει, δε σου σώζει τη ζωή, αλλά ξέρω 'γω, είναι μια μικρή ικανοποίηση. Βέβαια παπάρια, σε μια μέρα πάλι πειναλέος θα 'σαι, οπότε πάλι δε θα παίξει ρόλο, με αντέκρουσα ήδη ώστε να σας γλιτώσω από τον πολύτιμό σας χρόνο.

Οι παραπάνω σκέψεις προέρχονται από το σε ποιον θέλω να δίνω και σε ποιον όχι.

1) Κι εγώ αντιπαθώ να με κοροϊδεύουν, πουχού ο κλασικός τύπος που ο φίλος του είχε χτυπήσει με μηχανάκι και μάζευαν λεφτά για να κάνει κάποια εγχείριση, για ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, δεν ξέρω αν ήταν ο ίδιος φίλος ή διαφορετικοί, πάντως και στις δύο περιπτώσεις πολύ φαντκ απ (μπλαστ φρομ δε παστ παρεμπιπτόντως). Μπορεί να είναι χαζό, γιατί ο εν λόγω μπορεί να έχει πραγματική ανάγκη, αλλά τεσπα, μπορεί επίσης να είναι παπάρας σαν εμένα κι απλά να με πιάνει κότσο, και δεν πολυενθουσιάζομαι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και διάφοροι που ζητιανεύουν αλλά φοράνε πιο ακριβά ρούχα από μένα, νταξ, δεν πείθεις.
2) Επίσης δε θέλω να δώσω σε ανθρώπους που ξέρω (=νομίζω) ότι είναι σύγχρονοι σκλάβοι, που θα δώσουν το κομπόδεμα όπως είναι στον σλέηβ ντράηβερ τους, ο οποίος θα τους δώσει ένα πιάτο φαί και ένα στρώμα με κοριούς (!) να κοιμηθούν. Το ξέρω ότι εάν δεν παραδώσουν τίποτα λογικά θα φάνε ξύλο, θα τους πουν απλά "αύριο προσπάθησε περισσότερο αλλιώς τη γάμησες" ή κάτι τέτοιο. Όπως είπα και νωρίτερα, δεν πιστεύω ότι μπορώ να το σπάσω εγώ αυτό ΜΗ δίνοντας απλά. Αλλά α) σκέφτομαι πως εκτεταμένο μποϋκοτάζ, σε σημείο που να μην είναι πια κερδοφόρο, μπορεί να το σπάσει β) όχι ρε φίλε, να σου δώσω επειδή λυπάμαι για την κατάστασή σου, και να πάνε τα λεφτά για να αγοράσει ο άψυχος τιβί 42 ιντσών, ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΠΑΕΙ (ούτε εγώ δεν έχω τέτοια). Μας εκμεταλλεύεται και τους δύο έτσι. Να πάει να γαμηθεί.
Στην περίπτωση τούτη, νομίζω είναι καλή λύση η κλασικούρα "καλύτερα να σου πάρω κάτι να φας/πιεις/κάτι επιτόπου, παρά να σου δώσω λεφτά". Το 'χω κάνει μερικές φορές, νομίζω είναι καλό. Αξιοσημείωτη εξαίρεση το πρεζάκι που προσπάθησε να μου πουλήσει ότι πεινάει, κι όταν της έδωσα τα κριτσίνια που είχα μόλις αγοράσει, με κοίταξε με απελπισία και δεν είπε τίποτα (ανήκει μάλλον στην κατηγορία (1)).
3) Δε θέλω να δίνω σε πρεζάκια. Κι εδώ, προφανώς δε θα καταρρεύσει το παγκόσμιο Εμπόριο Του Θανάτου (!) από το πενηντάλεπτο που δεν έδωσα, αλλά δε θέλω να καταλήξουν τα λεφτά μου εκεί.
4) Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω λεφτά σε διάφορους που ξέρω (=έχω την αμυδρή εντύπωση/ελπίδα) ότι δεν είναι οργανωμένοι, όπως άκυροι παππουδογιαγιάδες, μερικοί/ές που αν δε ζητιάνευαν και δεν ήταν σε άθλια κατάσταση τους περνούσες για μικροαστούς με δουλίτσα και κομπόδεμα στην άκρη, που όμως φαίνονται απελπισμένοι. Ξέρω ότι τα λεφτά μου θα πάνε κάπου, ρε φίλε, στο σουβλατσίδικο τσι γειτονιάς, σε ξύδια για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, σε καινούργια τηλεόραση (!!), ξέρω 'γω. Ωπ, όχι το τελευταίο, αντιφάσκω. Σκρατς δατ. Εκεί είναι που το δίευρο θα παίξει ρόλο, γιατί αν ο άλλος δεν έχει να φάει, ξέρω 'γω, με το δίευρο κάτι θα φάει.

Δε νιώθω καλύτερα μετά, προφανώς, αν και επίσης προφανώς, όταν δίνω το κάνω σε ίσα μέρη για την ανακούφιση του θύματος και για να μου αλαφρώσω την Λευκή, Προνομιούχα Ενοχή μου, η οποία προφανέστερα ακόμα, είναι ένα πολυμήχανο και πονηρό τέρας, το οποίο δεν ικανοποιείται με δυο ευρώ και ένα χαμόγελο λύπησης. Όταν δε δίνω νιώθω λίγο πιο άσκημα, αλλά δεν είναι αρκετή η διαφορά για να πεις ότι δίνω για να νιώσω καλύτερα. Δεν υπάρχει γιατί, δίνω γιατί έτσι, γιατί είμαι επαγγελματίας ανήμπορος, και πρέπει να πάω να βοηθήσω σε κανα συσσύτιο αλλά "δεν προλαβαίνω".

Σε γενικές γραμμές πάντως, θαρρώ πως δε θα κατέκρινα κάποιον που λέει "παπαριές, δε δίνω παρ' ότι νοιάζομαι, καλύτερα να συμμετάσχω σε μια μεγάλης κλίμακας δράση, το ψιχουλάκι μου τι θα κάνει". Απλώς θαρρώ πως κάποιες φορές το ψιχουλάκι σου μετράει, οπότε αν μπορέσω να δαμάσω τους δαίμονες της Ντροπής, της Ενοχής και της Καχυποψίας, το ρίχνω.

Κάφρεη, συ θα πεις ή απλά κάνεις γκάλοπ;

EDIT (μετά από ποστ σταμ): Σε μουσικούς κι εγώ δε δίνω ποτέ, αν και δεν ξέρω γιατί. Παρεμπιπτόντως τελευταίως στο Μετρό Χαλάνδρι κάνει συχνές εμφανίσεις ένας Εντελώς Χαλανδραίος Ζητιάνος (ΤΜ), ντυμένος όπως εγώ, με βιολί και προφανή πολύχρονα μαθήματα, ο οποίος παίζει μελιστάλαχτα οργανικά και μου προκαλεί σύγχιση ως προς το λόγο της επαιτείας του.

sfinotouvlaki
21-10-2012, 09:13
κάνει συχνές εμφανίσεις ένας Εντελώς Χαλανδραίος Ζητιάνος (ΤΜ), ντυμένος όπως εγώ, με βιολί και προφανή πολύχρονα μαθήματα, ο οποίος παίζει μελιστάλαχτα οργανικά και μου προκαλεί σύγχιση ως προς το λόγο της επαιτείας του.

για ποιον λογο ακριβως ειναι ζητιανος αυτος;

κατα ταλλα, αν εχω (σπανια εχω), δινω. συνη8ως δε με νοιαζει πολυ ο λογος που τα ζηταει καποιος, εκτος αν ειναι φανερο οτι δεν υπαρχει αναγκη η οτι καταληγουν αλλου απο εκει που τα δινω η υπαρχει εκμεταλλευση. περισσοτερο δινω σε αυτους που δεν εχουν ζητησει αλλα φαινεται οτι χρειαζονται. συνηθως αυτο που μπορω να δωσω βεβαια ειναι φαι [η μερος για υπνο, ρουχα, παρεα], οχι χρηματα. ο λογος που δινω οταν δινω ειναι γιατι μπορω. εχω, χωρις να εχω κατι ουσιαστικο να τα κανω, ενω ο αλλος δεν εχει, ενω εχει κατι ουσιαστικο να τα κανει [συνη8ως]. επισης γιατι τα τελευταια τρια χρονια μου εχουν δωσει πολλες φορες οταν χρειαζομουν [η και οταν δεν χρειαζομουν, αλλα απλως καποιος ηθελε να δωσει] και ξερω ποσο ανακουφιστικο ειναι, ιδιαιτερα οταν αυτος που δινει το κανει γιατι το θελει κι οχι απο υποχρεωση/αγγαρεια/γουατεβερ.

KoiliaSamprela
21-10-2012, 10:08
Να ξεκαθαρίσουμε , άλλο ζητιάνος , και άλλο μουσικός που στήνεται και παίζει -την όποια- μουσική του και ότι έχετε την ευχαρίστηση.
Το "street art" δεν είναι επαιτεία , δεν είναι καινούριο πράγμα, και δεν σημαίνει ελέησον .
Στους δρόμους έπαιζε και ο BB King για να γουστάρει ασούμε.

εντιτ: μελέτησα λίγο και είδα ότι ζητιάνος λέει από το "ζητώ" , και ο μεν ζητάει και ο δε. ....
Οπότε εδώ πάμε στο άλλο , ο ένας ζητάει να τον λυπηθείς και ο άλλος για την "υπηρεσία" που προσφέρει.

sfinotouvlaki
21-10-2012, 10:15
ο ενας μπορει καλλιστα να ζηταει να τον βοηθησεις χωρις να θελει/ζηταει να τον λυπηθεις

KoiliaSamprela
21-10-2012, 10:19
ο ενας μπορει καλλιστα να ζηταει να τον βοηθησεις χωρις να θελει/ζηταει να τον λυπηθεις

ας παίξουμε με τις λέξεις .
Αν δεν λυπάσαι κάποιον και τον βοηθάς τότε γιατί το κάνεις ? μόνο για την πιθανότητα αργότερα να σε ανταμείψει είτε αυτός είτε η φάση με το ρύζι και τις παρθένες.

sfinotouvlaki
21-10-2012, 10:25
ειναι παιχνιδι κινητρων οχι λεξεων. το γιατι βοη8αω εγω καποιον αλλο και ποια συναισ8ηματα με οδηγουν να το κανω ειναι κατι διακριτο με το τι μου ζητη8ηκε. ταυτιζονται συχνα τα δυο, αλλα οχι απαραιτητα.

Caffrey
21-10-2012, 13:19
Το "λυπάμαι κάποιον" έχει ενδεχομένως έναν κάποιον απαξιωτικό χαρακτήρα, που φαντάζομαι οτι δεν είναι κάτι που αρέσει γενικά. Ο άλλος μπορει να θέλει να του δώσεις επειδή έτσι, επειδή στα ζήτησε, επειδή τον συμπάθησες, επειδή έχεις και αυτός όχι, χωρίς να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ σας στην οποία υποννοείται οτι αυτός είναι σε μια άσκημη θέση που τον υποτιμά, που μειώνει την αξία του, και εσύ βρίσκεσαι σε μια θέση ανωτερότητας απέναντι σαυτόν. Ο διατηρούντας αξιοπρέπεια απέναντι στον ξεφτυλιζμένο ζητιάνο. Μπορείς βέβαια να πείς "λυπάμαι κάποιον" και να μην εννοείς αυτό, αλλα νομίζω οτι καλο θα ηταν να ξεκαθαριστεί..!

Χαρμπίνγκερ οφ ντεθ, η αλήθεια είναι οτι σκοπός του θρέντ δεν ήσαν να γίνει γκάλοπ. Ηταν για να ανταλαχθούν απόψεις, ιδέες πάνω σαυτό το πράμα. Εν μέρει επειδή βρίσκω το θέμα πολύπλοκο, και δε μπορώ εύκολα να καταλήξω κάπου σχετικά με αυτό, οπότε μια σειρά απο διαφορετικές οπτικές και απόψεις, θα ήταν ενδιαφέρον να ειδωθούν. Δεν έχω λοιπόν κάποια πολύ ξεκάθαρη άποψη πάνω στο θέμα. Παλιά δεν έδινα πουθενά. Πλέον δίνω όταν κρίνω οτι έχω και δεν βρεθώ σε μια ψυχολογική δυσκολία να κάνω τη κίνηση. Δεν είμαι σίγουρος οτι με απασχολεί τι τα θέλει ο άλλονας. Άστεγοι, πρεζάκια, παππούδες είναι οκέι. Σε παιδιά και σε όσους κόψω οτι είναι άμεσα εκμεταλευόμενοι κιεγώ δε δίνω. Δίνω επειδή ο άλλος μάλλον τα χρειάζεται περισσότερο απο εμένα. Και επειδή γουστάρω στην ιδέα οτι μεσα στην ασκήμια της μέρας του, του συνέβη κάτι έστω αμυδρά καλό.

Οι μουσικοί και το μπάσκινγκ γενικά δε μετράται απριόρι σαν επαιτεία στο δικό μου λεξικό. Μπορεί και να είναι ξερωγώ. Αν δείς τον άλλο να παίζει εξαιρετικά χάλια, μάλλον είναι. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που το κάνουν (κάναν εστω) για τη φάση. Η γιατί περιμένουν, όπως και όσοι βγάζουν δίσκους, να τους δώσεις τα λεφτά τους σε περίπτωση που γούσταρες τη μουσική τους.

Μίνμίν, γιατί θεωρείς βλακεία αυτό με τη συμβολή-στο-θάνατο?

Με απασχολεί επίσης το εξής: γιατί είναι ΚΑΚΟΠΡΑΜΑ η επαιτεία? Νιώθω γενικά οτι οι λόγοι απαξίωσης του επαιτούντος, δεν έχουν εξεταστεί ιδιέταιρα καλά. Όλοι αυτόματα λέμε "είναι αναξιοπρεπές". Δηλαδή? Ο άλλος χάνει την αξιοπρέπεια του πώς ακριβώς? Επειδή ακυρώνει την ανεξαρτησία του, που υποτίθεται οτι πρέπει να έχει, για να έχει αξία σαν άνθρωπος? Δεν ακούγεται λιγο.. απάνθρωπο αυτό?

Caffrey
21-10-2012, 13:56
Αντίθετα, πιστεύω πως το να ΔΩΣΩ μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο, κυρίως γιατί ακόμα και μια τυρόπιτα ρε φίλε, κάτι σου κάνει, δε σου σώζει τη ζωή, αλλά ξέρω 'γω, είναι μια μικρή ικανοποίηση. Βέβαια παπάρια, σε μια μέρα πάλι πειναλέος θα 'σαι, οπότε πάλι δε θα παίξει ρόλο, με αντέκρουσα ήδη ώστε να σας γλιτώσω από τον πολύτιμό σας χρόνο.

Εναλλακτικά, μπορεί να ειπωθεί οτι το αν είσαι πειναλέος αύριο δεν ακυρώνει το καλό του σήμερα. Αντίθετα, το να είσαι πειναλέος γιατί κανείς δε κάνει τίποτα μέχρι να δωθεί η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ακούγεται ύποπτο..

2) Επίσης δε θέλω να δώσω σε ανθρώπους που ξέρω (=νομίζω) ότι είναι σύγχρονοι σκλάβοι, που θα δώσουν το κομπόδεμα όπως είναι στον σλέηβ ντράηβερ τους, ο οποίος θα τους δώσει ένα πιάτο φαί και ένα στρώμα με κοριούς (!) να κοιμηθούν. Το ξέρω ότι εάν δεν παραδώσουν τίποτα λογικά θα φάνε ξύλο, θα τους πουν απλά "αύριο προσπάθησε περισσότερο αλλιώς τη γάμησες" ή κάτι τέτοιο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ μπορεί να ειπωθεί οτι του γλιτώνεις ένα σπάσιμο στο ξύλο, αλλά συμβάλεις στη διαιώνιση της εκμετάλευσης του, ήτοι, το ξύλο που τον γλιτώνεις σήμερα συμβάλλεις λίγο στο να το φάει όλες τις επόμενες φορές που δε θα βγάλει τίποτα....!!

animae
21-10-2012, 14:07
Τις περισσότερες φορές δεν δίνω. Όσες φορές έχω δώσει είναι είτε σε πρεζάκια είτε σε άστεγους. Σε παιδιά σε φανάρια κλπ όχι.
Από την άλλη αν χρησιμοποιείς ηλεκτρικό κλπ και γενικά το κέντρο καθημερινά, αν έδινες σε όποιον έβλεπες έστω ένα 50λεπτο, τότε άνετα θα έφευγαν 2-3 ευρώ την μέρα, το οποίο για μένα είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Γενικά μην κολλάμε στο "λυπάμαι" της υπόθεσης, για αυτό τον λόγο γίνεται. Δεν είναι προσβλητικό για τον άλλον να δείχνεις μια "συμπάθεια" για την κατασταση του και με τον τρόπο να συμβάλλεις έστω και τόσο λίγο και προσωρινά για να είναι ελάχιστα καλύτερα απ όσο πριν του δώσεις αυτά τα 50 λεπτά. Και κακά τα ψέμματα, αυτή η "συμπάθεια", "λυπηση" ή whatever θέλει να το πεί κάνεις, είναι γιατί δεν θα θέλαμε να δούμε τον εαυτό μας σε τέτοια κατάσταση. Αν δεν μπείς σε τέτοιο mood, τότε στα αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να σε απασχολήσει έστω και λίγο αυτό το θέμα. Το να θες να βοηθήσεις κάποιον, έστω και με αυτήν την μικρή κίνηση, προυποθέτει έστω να σκεφτείς ότι σε κανέναν σε αξίζει να είναι σε αυτήν την κατάσταση. Προσοχή, δεν λέω για τις αιτίες που είναι αυτοί οι ανθρωποι και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, λέω απλά για την στιγμιαία εικόνα που βλέπει κάποιος ένα άνθρωπο σε κακή κατάσταση. Τα αιτια και η αντιμετώπιση προφανώς είναι ένα εντελώς διαφορερικό θέμα. Όπως επισης δεν ακουμπάω καθόλου το θέμα ότι εν τέλει ακόμα και αυτά τα 50 λεπτά μπορεί να του κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αυτοί βέβαια που με εκνευρίζουν είναι 2: o παλιός κλασσικός ψηλός τύπος έξω από το παλιό Μετρόπολις, ο οποίος σε έπιανε στο κυνήγι και δεν σε άφηνε με τίποτα και στο τέλος μπορεί να στην έλεγε και από πάνω και ένας τύπος ο οποίος είναι έξω από το μετρό στο Μοναστηράκι με αντιστοιχες πρακτικές. Που ζητάνε και τουλάχιστον 3ευρα. Α και αυτοί που τους δίνεις ποσο<ευρώ και σε κοιτάνε και με μισό μάτι.

Harbinger of Death
21-10-2012, 14:24
Να παίρνουν όσα τους δίνεις και να σου φιλάνε τα χέρια πρέπει, οι αχάριστοι αλήται!

2) Επίσης δε θέλω να δώσω σε ανθρώπους που ξέρω (=νομίζω) ότι είναι σύγχρονοι σκλάβοι, που θα δώσουν το κομπόδεμα όπως είναι στον σλέηβ ντράηβερ τους, ο οποίος θα τους δώσει ένα πιάτο φαί και ένα στρώμα με κοριούς (!) να κοιμηθούν. Το ξέρω ότι εάν δεν παραδώσουν τίποτα λογικά θα φάνε ξύλο, θα τους πουν απλά "αύριο προσπάθησε περισσότερο αλλιώς τη γάμησες" ή κάτι τέτοιο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ μπορεί να ειπωθεί οτι του γλιτώνεις ένα σπάσιμο στο ξύλο, αλλά συμβάλεις στη διαιώνιση της εκμετάλευσης του, ήτοι, το ξύλο που τον γλιτώνεις σήμερα συμβάλλεις λίγο στο να το φάει όλες τις επόμενες φορές που δε θα βγάλει τίποτα....!!

Αυτό.

asimoulis
21-10-2012, 14:49
Γενικά οι οργανώσεις για τα παιδιά, ότι και να είναι αυτές, λένε σε όλους τους τόνους "μην δίνετε σε παιδιά". It makes sense.

animae
21-10-2012, 15:16
Να παίρνουν όσα τους δίνεις και να σου φιλάνε τα χέρια πρέπει, οι αχάριστοι αλήται!

Eσύ αυτό κατάλαβες? Μέχρι εκεί φτάνει η νοημοσύνη σου?

Και ναι, προφανώς, τόσα έχω διαθεσιμα, τόσα θα δώσω. Δεν είπα να μου πουν και ευχαριστώ, αλλά μην σταβοκοιτάς κιόλας, ούτε εγώ τα είχα από πριν, ούτε αυτός τα είχε απο πριν, ακόμα και 30 λεπτά να είναι. Είχα την εντύπωση πως όσα και να δώσεις βοήθεια είναι, δεν ήξερα ότι υπάρχει ταρίφα.

Και δεν μιλάω για αυτούς που πουλάνε ημερολόγια κλπ που ζητάνε 3-5 ευρώ και συ να δώσεις 1.

Harbinger of Death
21-10-2012, 15:51
Παζαρεύεις και στα ημερολόγια λοιπόν.

H.
21-10-2012, 15:59
Με 370 που βγάζουμε κι εγώ κι ο αενίμα το μήνα ναι θα παζαρέψουμε και στα ημερολόγια, γιατί τόσα μπορούμε τόσα δίνουμε, δε μπορούμε παραπάνω, τι να κάνουμε? Σκάσε πια.

animae
21-10-2012, 16:07
Παζαρεύεις και στα ημερολόγια λοιπόν.

Oχι ρε παλικάρι μου, δεν παίρνω ημερολόγια και ούτε παζαρεύω για να δώσω λιγότερα. Δεν με ενδιαφέρει να πάρω. Όταν κάποιος πουλάει στυλό, του δίνω λεφτά και δεν παίρνω στυλο. Θες κι αλλο νια-νια? Όταν κάποιος απλά ζητάει λεφτά και του δίνεις κάτι λιγοτερο απο ευρώ και σε σταβοκοιτάει, με εκνευρίζει. Αντε κόψε κανα φοιτητάκο που αντιγράφει και αδειασε μας την γωνιά.

Harbinger of Death
21-10-2012, 16:36
Πάει αυτή η φάση, δεν είμαι πια μεταπτυχιακός. Πάνε οι δόξες.

Κι εγώ το βρίσκω λίγο άκυρο να σε στραβοκοιτάνε όταν τους δίνεις πενηντάλεπτο, αλλά μη λέμε μαλακίες ότι κάναμε και ΘΥΣΙΑ. Αυθόρμητη αντίδραση είναι, κάπως άδικη. Ας δεχτούμε ότι είπες ψιλομαλακία κι ας προχωρήσουμε τη ζωή μας.

attila
21-10-2012, 18:07
αμα σε στραβοκοιταξει επειδη του εδωσες λιγα θα πρεπει να παρεις πισω και αυτα που του εδωσες.

KoiliaSamprela
21-10-2012, 19:48
αν δεν ενισχύεις το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο δεν έχει κέρδος, αν δεν έχει κέρδος δεν το συνεχίζει ? τι δεν καταλαβαίνεις ?
Πριν 10 χρόνια σε όλα τα φανάρια είχαν ανήλικα, ξαφνικά έπιασε τόπο η φάση "δεν δίνουμε σε πιτσιρίκια" , πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο.

00i00
21-10-2012, 22:50

γιατι τα ευρα που θα βγαλει ο τζανκουλας απο την τρακα δεν φτανουν ουτε για να στανιαρει
γενικα το θεωρω ψευτοδιλλημα αυτο με τον θανατο...γιατι η πρωτη σκεψις να μην ειναι οτι θελει να φαει κατι? η να παρει μια κουακολα ρε αδερφε?

atom_smasher
21-10-2012, 22:56

γιατι τα ευρα που θα βγαλει ο τζανκουλας απο την τρακα δεν φτανουν ουτε για να στανιαρει
γενικα το θεωρω ψευτοδιλλημα αυτο με τον θανατο...γιατι η πρωτη σκεψις να μην ειναι οτι θελει να φαει κατι? η να παρει μια κουακολα ρε αδερφε?

γεγονος προ 12ετιας που συνεβει σε φιλο στην ομονοια με ζακι που ζητιανευε για ψιλα, δραχμες τοτε, και ο φιλος του λεει "δεν εχω ψιλα, εχω 5000ρο" γυριζει ο τυπος και του λεει να στο χαλασω...και εβγαλε ενα πακο λεφτα του κανε ψιλα και μετα του κρατησε και το 100αρικο...

animae
22-10-2012, 00:26
αμα σε στραβοκοιταξει επειδη του εδωσες λιγα θα πρεπει να παρεις πισω και αυτα που του εδωσες.

Kαι τους παίρνω και αυτά που τους έχουν δώσει ήδη:!:

steve
22-10-2012, 00:52
μονο σε μουσικους αξιζει να δωσεις (σε αυτους που ξερουν να παιζουν) γιατι τουλαχιστον σου προσφερουν κατι.. σου παιζουνε μουσικη και αμα γουσταρεις τους δινεις οτι θες..

ypersyntelikos
22-10-2012, 11:21
Λοιπόν το λέω.

Δεν ξέρω άμα με τιμά, αλλά ήμουν 17. Διακοπές στην Άνδρο, τελευταία μέρα, δεν έχει μείνει φράγκο, ούτε για τσιγάρα, ούτε για καφέ, ούτε για εισητήρια γυρισμού.
Την αράξαμε στην προβλήτα του Γαυρίου (το λιμάνι) με δυο παιδιά και μια κιθάρα Samick ακουστική των 110 ευρώ.
Παίζαμε κλασικές μαλακιούλες από Πυξ Λαξ και Κηλαηδόνη μέχρι Βασίλη Καζούλη και Κώστα Τουρνά για τις οικογένειες που κατεβαίναν/ ανεβαίναν στο πλοίο, και βγάλαμε ένα καπέλο μπροστά για να αφήνει ο καθένας τον οβολό του.
Μέσα σε 1-1,5 ώρα, βγάλαμε τσιγάρα και εισητήρια επιστροφής τριών ατόμων, και με όσα περισέψανε πήραμε και μερικές μπυρίτσες για το υπόλοιπο βράδυ. Καμιά 60αριά ευρώ σύνολο αν θυμάμαι καλά.

Δε φαινότανε ζητιανιά, κι ο φίλος δηλαδή που κούναγε το καπέλο έλεγε "ξεμείναμε από λεφτά τελευταία μέρα διακοπές", και μάλλον γι'αυτό το λόγο το έπαιρνε ο κόσμος στο χαβαλέ και άφηνε κανα ευρώ.

Δεν έχω καταλήξει άμα θα έπρεπε να ντρέπομαι ή όχι για αυτό. Συνέβη εν έτει 2003.

KoiliaSamprela
22-10-2012, 11:33
εντάξει και μεις δαγκώναμε σουβλάκια στον δρόμο από την πείνα :) δεν πιάνεται :P

atom_smasher
22-10-2012, 11:39
Λοιπόν το λέω.

Δεν ξέρω άμα με τιμά, αλλά ήμουν 17. Διακοπές στην Άνδρο, τελευταία μέρα, δεν έχει μείνει φράγκο, ούτε για τσιγάρα, ούτε για καφέ, ούτε για εισητήρια γυρισμού.
Την αράξαμε στην προβλήτα του Γαυρίου (το λιμάνι) με δυο παιδιά και μια κιθάρα Samick ακουστική των 110 ευρώ.
Παίζαμε κλασικές μαλακιούλες από Πυξ Λαξ και Κηλαηδόνη μέχρι Βασίλη Καζούλη και Κώστα Τουρνά για τις οικογένειες που κατεβαίναν/ ανεβαίναν στο πλοίο, και βγάλαμε ένα καπέλο μπροστά για να αφήνει ο καθένας τον οβολό του.
Μέσα σε 1-1,5 ώρα, βγάλαμε τσιγάρα και εισητήρια επιστροφής τριών ατόμων, και με όσα περισέψανε πήραμε και μερικές μπυρίτσες για το υπόλοιπο βράδυ. Καμιά 60αριά ευρώ σύνολο αν θυμάμαι καλά.

Δε φαινότανε ζητιανιά, κι ο φίλος δηλαδή που κούναγε το καπέλο έλεγε "ξεμείναμε από λεφτά τελευταία μέρα διακοπές", και μάλλον γι'αυτό το λόγο το έπαιρνε ο κόσμος στο χαβαλέ και άφηνε κανα ευρώ.

Δεν έχω καταλήξει άμα θα έπρεπε να ντρέπομαι ή όχι για αυτό. Συνέβη εν έτει 2003.
Δεν σε τιμά ιδιαίτερα ότι ξεμεινες χωρίς ούτε τα λεφτά του εισιτηρίου για την επιστροφή, αλλά λόγω ηλικίας εντάξει.

Harbinger of Death
22-10-2012, 15:21
Βασικά γαμώ τις φάσεις, γιατί δεν τον τιμάει. :thumbsup: Για τη φάση σκέφτομαι κι εγώ κάποια στιγμή να βγω με κιθάρα έξω. Θα παίξω ΨΑΓΜΕΝΙΕΣ για δρόμο, Blackbird Raum, Elliott Smith και τέτοια. Κι αν με ρωτάνε τι είναι και δεν τα ξέρουν θα τους επιστρέφω τα ψιλά τους με περιφρόνηση.

freak brother
22-10-2012, 15:44
Λοιπόν το λέω.

Δεν σε τιμά ιδιαίτερα ότι ξεμεινες χωρίς ούτε τα λεφτά του εισιτηρίου για την επιστροφή, αλλά λόγω ηλικίας εντάξει.

wtf ρε , αυτο ειναι το νοημα των διακοπων!! περιπετεια! 8)

Phoebus
22-10-2012, 19:26
Περιπέτεια είναι να χέζεσαι στο αεροπλάνο και να έχει αναταράξεις.

ypersyntelikos
22-10-2012, 19:45
Περιπέτεια είναι να χέζεσαι στο αεροπλάνο και να έχει αναταράξεις.

και δεν επέτρεπαν να πας τουαλέτα?

freak brother
22-10-2012, 21:20
για καθε μουτζα που τρωω σκεφτομαι οτι την τρωω απο την Σταυρουλα και ετσι δεν το χω ριξει ακομα στα ψυχοφαρμακα :p

mourning apocalypse
22-10-2012, 21:25
Μία είναι πάντα και από μένα

freak brother
22-10-2012, 22:26
ποιος σκατα εισαι εσυ?

KoiliaSamprela
23-10-2012, 09:24
ποιος σκατα εισαι εσυ?

mourning apocalypse (το λέει δίπλα)

Raven Lord
23-10-2012, 11:56
στην αθήνα-ερμού το 2003 (ήμαστε 25 ετών τότε) δυό φίλοι με κιθάρες έβγαλαν 80 ευρώ σε μία ώρα. καθόλου κακό μεροκάματο.

στο θέμα τώρα, γενικά στα ζάκια δίνω. ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια γραφείο στα 3καλα είναι 2-3 που παιρνάνε στάνταρ μία στο τόσο. είναι και μία ταλαίπωρη - παίζει να έχει θέμα υγείας - που πουλάει στυλό bic, τα οποία κατά καιρούς χρειαζόμαστε, οπότε λέω γιατί να μην τα αγοράζω από αυτή.
παλιότερα έχω πάρει τυρόπιτα και χυμό σε ζάκι που ζήτησε αλλά δεν είχα ψιλά.
σε παιδάκια και λοιπούς που περνάνε από καφέ ή στο δρόμο ή στα φανάρια δε δίνω ποτέ. μου φαίνεται ότι παν χαμένα και διαιωνίζουν ένα σύστημα.
(edit: δε διάβασα τo υπόλοιπο thread :P )

Mitsmann
24-10-2012, 18:22
Λοιπόν το λέω.

Εννοειται οτι θα πρεπει να ντρεπεσαι.

Πυξ Λαξ μωρε????

που μας οδηγει στο :

καλα τους εκανες και τους τα πηρες, εγω δε θα αφηνα ποτε ευρωνομισμα σε καποιον που θα επαιζε κατι που συνεθεσε ο Πλιατσικας

Θάνος Τζήμερος
24-10-2012, 20:29
Προφανώς και θα έπρεπε να ντρέπεσαι γιατί δούλεψες μαύρα και ανασφάλιστα.
Για τέτοιους βλάκες σαν κι εσένα έχουμε μνημόνιο σήμερα.

ikonoklast
02-11-2012, 01:44
Τοστ - Μπλανκιστικό/Νετσαγιεφικό

300γρ. ΚΙΜΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κούπα χυμό ντομάτας
1 καρότο ψιλοκομμένο
Χοντρό μαύρο πιπέρι/αλάτι
Μαϊντανός
Βασιλικός
Μοσχοκάρυδο

2 φέτες ντομάτα
1 φέτα τυρί λευκό
2 φέτες ψωμί

Μαγειρεύουμε τον κιμά όπως θα το κάναμε για μακαρόνια. Ψήνουμε το τόστ. Τοποθετούμε την σάλτσα εντός του.

DoctorPoet
08-01-2013, 01:05

Κάπως έτσι κάνω και εγώ