View Full Version : αποθήκευση βίντεο
Ποιος είναι ο καλύτερος/πιο αξιόπιστος τρόπος να κρατήσεις τα βίντεό σου "για πάντα"; Youtube; Σε εξωτερικούς σκληρούς; Τι; Γαμώτο, είναι τόσα πολλά που θέλω να κρατήσω, αλλά σοβαρά, πώς είναι κανείς σίγουρος ότι θα υπάρχουν και μετά από 30 και 50 χρόνια πχ;
asimoulis
01-10-2011, 15:49
Ποιος είναι ο καλύτερος/πιο αξιόπιστος τρόπος να κρατήσεις τα βίντεό σου "για πάντα"; Youtube; Σε εξωτερικούς σκληρούς; Τι; Γαμώτο, είναι τόσα πολλά που θέλω να κρατήσω, αλλά σοβαρά, πώς είναι κανείς σίγουρος ότι θα υπάρχουν και μετά από 30 και 50 χρόνια πχ;
εξωτερικοί σκληροί.
1) το usb αργεί ακόμα να ξεπεραστεί.
2) ασφάλεια. απλά είναι στο ντουλάπι.
3) ότι codecs/players βγαίνουνε παίζουν ότι υπάρχει σε video. οι players του 2030 θα παίζουν τα σημερινά avi. δεν ξέρω γιατί αλλά είμαι σίγουρος. αν υπάρχουν όλα αυτά τότε.
cybernaut
01-10-2011, 17:10
σε σκληρους δισκους ή σε dvd, απλά τα πραγματα.
Υποθέτοντας πως δεν πρόκειται απλά για αρχείο σε ένα ράφι, με βίντεος που δε πρόκειται να δει ποτέ κανείς ξανά, αλλά για βίντεο τα οποία βλέπεις τακτικά:
1) Στα καλά DVD-R discs ("gold versions") θα δεις πως ισχυρίζονται ότι αντέχουν 100+ χρόνια, αλλά αυτό ισχύει όσον αφορά τις ιδιότητες των υλικών. Μεταφορές ή χαλασμένα DVD players που τα γρατσουνάνε μπορούν σαφώς να μειώσουν δραματικά τον χρόνο.
2) Οι σκληροί δίσκοι συνήθως αντέχουν γύρω στα 5 χρόνια με νορμάλ χρήση. Οι εξωτερικοί δίσκοι συνήθως αντέχουν λιγότερο, αλλά δε φταίει ο δίσκος καθ' αυτός όσο το γεγονός πως συνοδεύονται από φθηνά τροφοδοτικά που χαλάνε εύκολα σε πτώσεις τάσης.
3) Κάποιες cloud υπηρεσίες ναι μεν εγγυούνται την ακεραιότητα των δεδομένων, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση πως μια υπηρεσία, π.χ. το youtube, δε θα σταματήσει να υπάρχει σε 5 χρόνια από τώρα.
Οπότε, η σοβαρή λύση για την ακεραιότητα των δεδομένων είναι ο πλεονασμός (redundancy), δηλ. η αποθήκευση της ίδιας πληροφορίας σε πολλά μέσα αποθήκευσης. Π.χ. μπορείς να χρησιμοποιείς δύο εξωτερικούς δίσκους (ή σκληρό δίσκο και DVD-Rs), οι οποίοι και οι δύο θα έχουν όλα τα βίντεο, και φροντίζεις τακτικά να τους ελέγχεις για προβλήματα. Όταν κάποιος αρχίσει να έχει πρόβλημα, αγοράζεις καινούργιο και τον αντικαθιστάς, ενώ η πιθανότητα να χαλάσουν και οι δύο ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ μικρή.
cybernaut
01-10-2011, 17:48
Οι σκληροί δίσκοι συνήθως αντέχουν γύρω στα 5 χρόνια με νορμάλ χρήση
αυτο απο που προκυπτει ομως, έχω τον πρωτο μου seagate 1 giga που πάει φετος για 20ετία και λουτουργεί κανονικοτατα.
(οχι βεβαια πως δεν εχουν λαλησει αλλοι πιο προσφατοι)
BURNIN AMBITION
01-10-2011, 21:01
de mou exei xalasei pote sklhros. pote. oloi einai mono western digital. oloi panw se trofodotika
oti xreiazomai einai panta se 2 sklhrous enan sto pc kai enan exwteriko
auto me ta dvd gia axiopistia einai gia gelia
Mitsmann
01-10-2011, 21:26
Οι σκληροί δίσκοι συνήθως αντέχουν γύρω στα 5 χρόνια με νορμάλ χρήση
αυτο απο που προκυπτει ομως, έχω τον πρωτο μου seagate 1 giga που πάει φετος για 20ετία και λουτουργεί κανονικοτατα.
(οχι βεβαια πως δεν εχουν λαλησει αλλοι πιο προσφατοι)
τι εννοεις, οτι ειχες δισκο 1 γιγα, απ το 1991?
MoRmEnGiL
01-10-2011, 22:17
Oti eipe o deggial,syn utube pou de blepw na psofaei soon (me emfash sto syn, oxi mono utube.) kai akoma kalytera moirase ta kai se dvd se filous. de prokeite na xa8oun meta apo ola auta me th gkamia.
τα γράφεις σε DVD, σε σκληρούς κτλ και καθε 2-3 χρόνια τσεκάρεις τα DVD. Αν δουλεύουν, τα γράφεις σε καινούρια DVD. Επίσης, αν το επιτρέπει το μέγεθος, μπορείς να τα στείλεις με email στον εαυτό σου
Εγώ κάνω ό,τι είπε ο Deggial αν και γενικά αποκλείω τελείως να κλείσει το youtube χωρίς προειδοποίηση απ' τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να 'χεις προλάβει να τα μεταφέρεις αλλού.
Καλά, χαζό είσαι;