PDA

View Full Version : [Cinema] Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)

Kingdom Gone
12-05-2011, 02:12
αφήνεις τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας στην ησυχία τους γιατί είναι απ' τις πιο υπερτιμημένες ελληνικές ταινίες, και αν θέλεις γνήσιο ντόπιο κινηματογραφικό κρυφο-μαρξιστικό αβανγκαρντισμό ψάχνεις το "Μοντέλο" του Κώστα Σφήκα και τον "Μπαλαμό" του Σταύρου Τορνέ

γιατί υπερτιμημένη καλέ.

KoiliaSamprela
12-05-2011, 13:02
αφήνεις τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας στην ησυχία τους γιατί είναι απ' τις πιο υπερτιμημένες ελληνικές ταινίες, και αν θέλεις γνήσιο ντόπιο κινηματογραφικό κρυφο-μαρξιστικό αβανγκαρντισμό ψάχνεις το "Μοντέλο" του Κώστα Σφήκα και τον "Μπαλαμό" του Σταύρου Τορνέ

γιατί υπερτιμημένη καλέ.

dreamweapon
12-05-2011, 13:56
υπερτιμημένη γιατί το μοτίβο της ήταν ήδη κορεσμένο απ' το πολύ πιο πληθωρικό σινεμά του μπουνιουελ και του φερερι και άλλων. δηλαδή το αστική τεμπελιά/οκνηρία -> ύπνος = θάνατος ( =/= ξύπνια εργάτρια), οκ τον πιάσαμε την αλληγορία, και είναι καλή, αλλά από 'κει και πέρα δεν κάνει και πολλά παραπάνω η ταινία. δεν εξυψώνεται ούτε αισθητικά/ποιητικά ούτε "κοινωνιολογικά", μπαλαντζάρει λίγο ανάμεσα στα δύο. όχι πως είναι κακή φυσικά, δεν έχω κανένα κόλλημα. μια χαρά είναι, πολύ καλή. απλά κακώς για μένα θεωρείται τόσο μεγάλο σημείο αναφοράς του ελληνικού σινεμά όσον αφορά το συμβολιστικό, αλληγορικό, ποιητικό, αφηρημένο ύφος. ειδικά όταν τρία χρόνια πριν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας είχε γυριστεί η ευριδίκη ΒΑ 2037, δηλαδή μια απ' τις πιο υποτιμημένες ελληνικές ταινίες.

12 stars circle your brow, ο μπαλαμός βρίσκεται και στο youtube ολόκληρος. το μοντέλο δεν το έχω βρει ποτέ, και μάλλον βρίσκεται εξαιρετικά δύσκολα γιατί ο μακαρίτης ο σφήκας ήταν λίγο περίεργος. έχω ακούσει πως κάποιες ταινίες του υπάρχουν σε μία και μόνο μπομπίνα που ανήκει στην οικογενεια του και η οποία αναλαμβάνει να την "δανείσει" για προβολές. όλες πάντως που έχω πετύχει σε τέτοιες προβολές είναι αριστουργήματα και βάλε (λίγο πριν πεθάνει δε, το 2006, γύρισε τη μεταμόρφωση του κάφκα!). παρ' όλα αυτά (ή μάλλον εξαιτίας αυτών) ταινίες του προβάλλονται αρκετά συχνά σε φεστιβάλ, αφιερώματα κλπ. αν ενδιαφέρεσαι πολύ μπορείς να περάσεις απ' την ταινιοθήκη της ελλάδος όπου ίσως σε βοηθήσουν. αν πάλι την βρεις πουθενά στο ίντερνετ, ξέρεις..

KoiliaSamprela
12-05-2011, 14:39
pinkara όχι γιατί συμφωνώ , αλλά για την ολοκληρωμένη άποψη :)

Kingdom Gone
12-05-2011, 14:44
υπερτιμημένη γιατί το μοτίβο της ήταν ήδη κορεσμένο απ' το πολύ πιο πληθωρικό σινεμά του μπουνιουελ και του φερερι και άλλων. δηλαδή το αστική τεμπελιά/οκνηρία -> ύπνος = θάνατος ( =/= ξύπνια εργάτρια), οκ τον πιάσαμε την αλληγορία, και είναι καλή, αλλά από 'κει και πέρα δεν κάνει και πολλά παραπάνω η ταινία. δεν εξυψώνεται ούτε αισθητικά/ποιητικά ούτε "κοινωνιολογικά", μπαλαντζάρει λίγο ανάμεσα στα δύο. όχι πως είναι κακή φυσικά, δεν έχω κανένα κόλλημα. μια χαρά είναι, πολύ καλή. απλά κακώς για μένα θεωρείται τόσο μεγάλο σημείο αναφοράς του ελληνικού σινεμά όσον αφορά το συμβολιστικό, αλληγορικό, ποιητικό, αφηρημένο ύφος. ειδικά όταν τρία χρόνια πριν τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας είχε γυριστεί η ευριδίκη ΒΑ 2037, δηλαδή μια απ' τις πιο υποτιμημένες ελληνικές ταινίες.

Εντάξει, εγώ πάντως την βλέπω (και) σαν σχόλιο στις δυο ταινίες που ανέφερες (Άγγελο, Φαγοπότι, αυτές δεν εννοούσες;), σαν συγκεκριμενοποίηση του τι θα πει αστική τάξη στην ελλάδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, δε νομίζω να προσπάθησε να πάει το μοτίβο πιο πέρα.

Για την Ευρυδίκη μπορεί και οι δυο να μπαίνουν στην κατηγορία 'συμβολιστικό, αλληγορικό, ποιητικό, αφηρημένο ύφος' αλλά έτσι κι αλλιώς εκεί μπαίνει η πλειοψηφία του ελληνικού κινηματογράφου, κατά τα άλλα αυτές οι δύο ταινίες είναι νομίζω μέλη δυο πολύ διαφορετικών παραδόσεων ταινιών οπότε, παρόλο που και μένα η ευριδική είναι πιο κοντά στην καρδιά μου, δεν είναι πολύ παραγωγικό να τις συγκρίνεις νομίζω.

πινκαρα και εγώ πάντως!

dreamweapon
12-05-2011, 15:13
νομίζω πως είναι λιγότερο διαφορετικών παραδόσεων απ' ότι φαίνεται, χωρίς να θέλω να το τραβήξω απ' τα μαλλιά. απλά ο παναγιωτόπουλος, χρησιμοποιώντας μεν το μοτίβο αγγελος/φαγοποτι, τοποθετεί την συγκεκριμένη αλληγορία σε εντελώς αντι-πληθωρικά πλαίσια. ίσως λιγότερο αφηρημένα από τον μπουνιουελ, αλλά σίγουρα πιο συγκρατημένα, αυστηρά και ποιητικά. ο λυρισμός και η ονειρικότητα που έχουν οι τεμπέληδες κάνουν αρκετά λιγότερο "κοινωνιολογική" την ταινία, παρολο που είναι και τέτοια. όσο χρησιμοποιεί κινηματογραφικά τον αγγελόπουλο της αναπαράστης/μερες του '36, άλλο τόσο νομίζω επικοινωνεί με τον κοκτώ που είχε τεράστια επιρροή στους έλληνες σκηνοθέτες του '70 (το λέγανε και οι ίδιοι). εκεί νομίζω συναντιούνται κάπως οι τεμπέληδες με την ευριδίκη, στο πώς ένωναν αφετηρίες και διαμόρφωναν το σύγχρονο ελληνικό σινεμά της μεταπολίτευσης (εκεί που μπαίνει και η πλειοψηφεία, όπως είπες). χωράει πολλή παραπάνω συζήτηση αυτό αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή.
τελοσπάντων, ίσως όλα αυτά να είναι φλύαρα, αλλά το δια ταύτα είναι ότι και εμένα με αγγίζει περισσότερο η αλληγορία της ευριδίκης απ' ότι των τεμπέληδων, και γι' αυτό τις συγκρίνω.

Kingdom Gone
13-05-2011, 20:28
Καταλαβαίνω τι λες και δεν διαφωνώ και ριζικά αλλά κουβέντα να γίνεται, οπότε και εν συντομία:

Αν συγκρίνουμε τους Τεμπέληδες και την Ευριδίκη στην βάση του σπίτι-από-το οποίο-δεν-μπορείς-να-βγεις τότε, 1ον, αυτό ειναι μοτίβο που διατρέχει όλον τον Νικολαΐδη (ουσιαστικά στις ταινίες του πρωταγωνιστής είναι το εκάστοτε σπίτι) αφού ακόμη και όταν μπορούν να βγουν έξω δεν έχει τίποτα για αυτούς, είναι ουσιαστικά δεμένοι με το σπίτι, το στοιχειώνουν, σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες που λέμε που είτε θέλουν να βγουν αλλά δεν μπορούν είτε οικειοθελώς κλείνονται εκεί. 2ον, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες ο νικολαϊδης κοιτάζει με ένα βλέμμα που ταυτίζεται ή έστω είναι πολύ κοντινό στους ήρωες του, στις άλλες ο σκηνοθέτης έιναι απόμακρος απ' τους χαρακτήρες, τους έχει τοποθετήσει μέσα στο σπίτι για να μας (απο)δείξει κάτι.

Και -κι αυτή είναι η βασικότερη διαφορά τους νομίζω- οι Τεμπέληδες ανήκουν την παράδοση (στον μύθο) της αριστεράς του αστερισμού ΚΚ/εμφύλιος/αντιδεξιά/κ.ο.κ., οι ήρωες του είναι κοινωνικοί τύποι, εκπρόσωποι ολόκληρων κοινωνικών τάξεων, ότι κάνουν είναι έκφραση μιας ολόκληρης ιστορικής κίνησης. Οι ήρωες του Νικολαΐδη δεν είναι αυτό, δεν είναι καν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, είναι κάτι λιγότερο, θραύσματα της προσωπικής διαδρομής του, στην καλύτερη εκφράζουν το πνεύμα μιας γενιάς αλλά μιας γενιάς εκτός ιστορίας, ήδη αποσυρμένης όταν γυρίζονται οι ταινίες. Απλα (απλα; ) αυτές οι ταινίες έπιασαν και σε μια άλλη γενιά, των τότε 20αρηδων, φρικιών, "το είδαμε κ το πασοκ στην εξουσία", "με δίχως κατοχή και πείνα, χωρίς ρετσίνα", με τελείως άλλους προβληματισμούς. Οι Τεμπέληδες είναι, πίσω και παράλληλα με την ποίηση, μια καλοσχηματισμένη αλληγορία για την ελληνική αστική τάξη, για την Ευριδίκη δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός.

cybernaut
14-05-2011, 17:57
3 ταινίες του Νικολαίδη μιας κ τις εψαξα..

Ευρυδίκη
http://www.veoh.com/watch/v19798591Mx6bFYxx

Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου
http://video.google.com/videoplay?docid=9073051733022193386#

Γλυκιά Συμμορία

http://www.divxturka.net/divx-download/182395-sweet-bunch-glykia-symmoria-1983-a.html

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας με είχαν επηρεάσει βαθύτατα !
Ανεπτυξα για ενα διαστημα τρομερα ερωτικη σχεση με το κρεβάτι μου..