PDA

View Full Version : Hour of 13 - Same (MMVII)

Ra Pariah
21-02-2011, 19:42
http://www.undergroundsymphony.it/store/images/175632.jpg

Λοιπόν, σήμερα με έναν πολύ καλό φίλο με τον οποίο κάνουμε τιτάνιες -αυστηρά- μεταλλοσυζητήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια αδιάφορη/κοινότοπη/κακή ντουμιά φέρει μικρότερες διαφορές από ένα all-time classic του είδους σε σύγκριση με τις διαφορές που έχει ένα κακό power σε σύγκριση με ένα διαχρονικό διαμάντι της ίδιας μουσικής. Δεν ξέρω εάν οι ντουμο-ακροατές του όμορφου φόρο μας συμφωνήσουν, εντούτοις μου φαίνεται μια αρκετά λογική διατύπωση..

Λοιπόν, το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: τί συνέπειες έχει για τον χώρο του doom αυτό το στοιχείο, το γεγονός δηλαδή ότι μπορείς να "εξαπατήσεις" τον ακροατή με μια επίφαση (οκ)καλτίλας, ντουμίλας και σαμπαθίλας; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι το heavy/doom τον τελευταίο καιρό σαν να έχει επαναπαυθεί λιγάκι, τουλάχιστον ορισμένες φορές, και να μην προσπαθεί να δημιουργήσει πραγματικά ριφάρες, αλλά αντίθετα να μένει προσκολλημένο στα "φτηνά τρικ" που προανέφερα. Για να το κάνω λιανά: άκουγες βρε παιδί μου ένα Witchfinder General (http://www.youtube.com/watch?v=cuweBceovrk) κάποτες και σε συνέπαιρνε η πώρωση, οι ριφάρες, το συναίσθημα και δεν σκεφτόσουν ούτε πού ηχογραφήθηκε ο δίσκος ούτε εάν είχαν κάποιον μεγάλο τραγουδισταρά guest σε κάποιο κομμάτι ούτε τίποτα σχετικό. Αρκούσε η μουσική. :dfinger:

Λοιπόν, σίγουρα υποδεέστερο του "Death Penalty", πλην όμως αξιοσημείωτα ενδιαφέρον δισκίο, είναι το ντεμπούτο των Αμερικανών Hour of 13. Τίγκα οκκαλτίλα και σατανίλα παρευλάνουν από τα ηχεία με το που πατάς το play. Ο Chad Davis, ο ιδρυτής της μπάντας, που παίζει σε αυτόν τον δίσκο όλα τα όργανα, είναι εξάλλου αρκετά "χωμένος" σε τέτοια θέματα. Ο τραγουδιάρης Phil Swanson έχει μια αρκετά ζεστή φωνή με ένα όμορφο "τρεμούλιασμα/vibrato" που συντείνει στη δημιουργία ζόφους. :dfinger: Το σημαντικό είναι όμως ότι οι συνθέσεις φαίνεται να έχουν δουλευθεί αρκετά πριν καταλήξουν για ηχογράφηση. Το "The Grim Reality" (http://www.youtube.com/watch?v=mnihLpeaOqU) για παράδειγμα είναι ζόρικο κιθαριστικό heavy/doom, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να παίζεται το είδος! Η μπάντα δεν εμφανίζεται φειδωλή στα riffs κι αυτό γίνεται διακριτό ήδη από το εναρκτήριο "Call to Satan". Ο δίσκος δεν μου φαίνεται ότι κάνει κάποια ιδιαίτερη "κοιλιά" σε κάποιο σημείο του, αντιθέτως κυλάει ευχάριστα και τα περισσότερα κομμάτια, αν όχι όλα, διαθέτουν πληθώρα αλλαγών. Πέρα από το κομμάτι που αναφέρθηκε γουστάρω πολύ και το άσμα "Allowance of Sin" με το γαμάτο μεσαίο μέρος του, καθώς και το καταληκτικό "Mssing Girl". :dfinger:

Δεν είναι το νέο "Be Forewarned", αλλά παρόλα αυτά είναι ένα full-length με πολλή αγάπη για τον ήχο και με κάποιες δυνατές κομματάρες. 8-)

DOOM

Marillion
21-02-2011, 19:53
εχει καλο ντουμ μέταλ μπρε. reverend bizarre & lord vicar, νέο count raven κτλ μια χαρά ριφφς όλα. και δεν ειμαι και γνώστης του αντικειμένου δηλαδή και τα ξέρω. το νεο γουιτσφαιντερ μουφα, ειδικά η παραγωγή το σκότωσε (+ ο τραγουδιστής!!!). ωραία ηταν τα ριφφς τους παλιά αλλά αν επικαλείσαι σαμπαθίλα σαν επανάπαυση τότε οι γουιτσφαιντερ είναι ότι πρέπει για κράξιμο (έχουν τρακ δλδ ίδιο το ρατ σαλαντ και φυσικά μια σειρά εντελώς iommi-κών ριφφς).

θα τσεκάρω hour of 13 αν και απο την περιγραφή μου φαίνεται οτι δεν θαμαρεσει, ειδικά αυτό το ''heavy/doom'' και ''όπως πρέπει να παίζεται το είδος! '' μου έκατσαν στον λαιμό.

Ra Pariah
22-02-2011, 02:53
Ποιό νέο Withcfinder;;; Χαχαχαχα! Δεν ήξερα καν ότι κυκλοφόρησαν καινούργιο! :p Άκου το ομώνυμο ρε "Witchfinder General" το κομμάτι να ακούσεις αγέρωχο ακμαίο heavy/doom! :D:D Να περιμένει κανείς γαμηστερή κυκλοφορία των Witchfinder General εν έτει 2008 είναι σαν να λέμε ότι περιμένουμε από τους Priest να κλείσουν την ιστορία τους με την καλύτερη περιοδεία της καριέρας τους! :p:p

Οι Reverend Bizarre, για την ιστορία, να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχουν πλέον. :cry: Lord Vicar καλό, αλλά όχι τίποτα το τρομερό, ενώ το τελευταίο Count Raven το έκοψα στη μέση.. Μου φάνηκε τελείως εκτός τόπου. :-| Θα του ξαναδώσω μια ευκαιρία, αλλά είναι αυτό που σου λέω εν πολλοίς: οι καλοί δίσκοι δεν ξεχωρίζουν από τους κακούς από μια τσιρίδα που κάνει τον Κατέλη να φαντάζει James Rivera ή από ένα δίκασο/τάπερ που είχες πει κι εσύ! Το θέμα είναι αν ο κάθε δίσκος ξεχωριστά σου μιλήσει στην καρδιά! Ένα σαμπαθικό ριφάκι 4/4 μπορεί να το παπαγαλίσει οποιαδήποτε μπάντα οποιασδήποτε γειτονιάς. Riff, όμως, σαν το εναρκτήριο από κάτω θέλει ΝΤΟΥΜΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗ παιδεία για να το γράψεις! :dfinger:

OaLZb1hc-mE

Jim Dandy Mangrum
22-02-2011, 13:16
de maresoun kai poly oi analyseis, alla pisteuw oti kyriws sto heavy/doom pou les pio poly metraei to synais8hma. tespa, gia mena to 1o Hour of 13 einai pragmatika enas poly kalos diskos alla mexri ekei. p.x. to 2o tous einai akoma kalytero pisteuw kai tinei perissotero sauto pou les oti goustareis sto heavy/doom. tsekare to.
kata ta alla panta 8a bgainoun diskares ston hxo auto giati 8elei arxidia, swsth -'70s- paideia kai psyxh. exei pesei ena kapoio hype alla einai to pio true metal eidos ever oti kai na ginei.

ultraviolet
28-02-2011, 00:20
Το δεύτερο Hour Of 13 είναι μια ανέμπνευστη μετριότητα.

Αυτό εδώ όμως είναι υπερδίσκος ακριβώς γιατί δεν αρκείται στο να παπαγαλίσει 70ς Σάμπαθ.