View Full Version : [Cinema] True Grit (2010)
warlord mkII
26-01-2011, 10:49
Δεν το έχει δει κανείς? Μιλάμε για αυτό το έπος:
http://www.imdb.com/title/tt1403865/
http://www.youtube.com/watch?v=CUiCu-zuAgM&feature=fvst
το οποίο είναι remake αυτού του έπους:
http://www.imdb.com/title/tt0065126/
http://www.youtube.com/watch?v=tN-j4GDqjv4
Λοιπόν, western, cohen bros, jeff bridges, matt damon... τί άλλο να θέλει κανείς? Α ίσως το καλύτερο soundtrack μετά τον Νεκρό?
Parasight
26-01-2011, 10:55
Λοιπόν, western, cohen bros, jeff bridges, matt damon... τί άλλο να θέλει κανείς? Α ίσως το καλύτερο soundtrack μετά τον Νεκρό?Πες και τον θεό Brolin όμως ε :P
Πωρώθηκα βασικά, πολυαναμενόμενο για μένα.
Raven Lord
27-01-2011, 11:13
το είδα. όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερμηνείες και οι ανάλυση των χαρακτήρων ήταν κορυφαίες. το στόρι προσωπικά το θεωρώ μέτριο.
Ra Pariah
28-01-2011, 04:48
Εξαιρετικό!
Ταινία της χρονιάς από τώρα.
dopefiend
04-02-2011, 16:52
jeff bridges και το κοριτσάκι εξαιρετικοί. το σενάριο πολύ φλατ, ούτε εμένα μου είπε πολλά. γενικά, περίμενα περισσότερα απ'τους κοέν. αν και για remake μάλλον καλό πρέπει να ήταν (δεν έχω δει το πρώτο)
phthoggon
20-02-2011, 16:26
φέτος έχει τύχει να δω αρκετές ταινίες που έχουν προταθεί για όσκαρ (αυτό για δέκα λέει) και τελικά μου φαίνεται ότι ποιοτικά δεν είναι κάτι και τόσο διαφορετικό από MTV awards. Αυτό εδώ: άσκηση ύφους και σκηνοθεσίας, ωραίες σκηνές, γαμάτες ερμηνείες, καρικατούρες όμως όχι χαρακτήρες, υπόθεση παιδική. Σαν "θα πάρω κάτι αδιάφορο και θα το φουσκώσω και θα το κάνω το πιο γαμάτο έβερ". Οκ, διασκεδαστικό αλλά ο πραγματικά σημαντικός κινηματογράφος δεν είναι εδώ (που είναι? ακόμα τον ψάχνω)
Dragonlord
20-02-2011, 19:29
Δεν ξέρω αν φταίει το ότι περνάνε τα χρόνια και έχω δει περισσότερες ταινίες, αλλά όσο πάει τόσο βρίσκω άριστες ταινίες που όμως λίγα μου αφήνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι λιγότερο από "πολύ ωραία ταινία", αλλά μέχρι εκεί. Είναι νομίζω και θέμα διάθεσης, μπορεί σε κάποια φάση να αρκεστείς σε αυτό, εγώ δεν μπορούσα να κρύψω από τον εαυτό μου ένα "ε, και;". Ευτυχώς μετά είδα το wristcutters.
Να διευκρινήσω ότι δεν είχα δει την ταινία στο πρώτο μου ποστ κατ' αρχάς, το έγραψα γιατί λατρεύω Κοέν.
φέτος έχει τύχει να δω αρκετές ταινίες που έχουν προταθεί για όσκαρ (αυτό για δέκα λέει) και τελικά μου φαίνεται ότι ποιοτικά δεν είναι κάτι και τόσο διαφορετικό από MTV awards. Αυτό εδώ: άσκηση ύφους και σκηνοθεσίας, ωραίες σκηνές, γαμάτες ερμηνείες, καρικατούρες όμως όχι χαρακτήρες, υπόθεση παιδική.
Ό,τι λέει εδώ. Οι τύποι έχουν φετίχ με τα γουέστερνς, τη μυθολογία και τις φιγούρες των θρύλων γενικότερα και ήθελαν να κάνουν ένα πολύ πατροπαράδοτο, πλην άψογα εκτελεσμένο, έργο στο οποίο τα δεύτερα θα πρωταγωνιστούν με μπακγκράου το πρώτο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκούλι και όμορφο ταινιάκι γι' αυτό που είναι. Τρε μπιέν.
Σαν "θα πάρω κάτι αδιάφορο και θα το φουσκώσω και θα το κάνω το πιο γαμάτο έβερ". Οκ, διασκεδαστικό αλλά ο πραγματικά σημαντικός κινηματογράφος δεν είναι εδώ (που είναι? ακόμα τον ψάχνω)
Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι οι Κοέν δεν είχαν συναίσθηση των καλτ στοιχείων της ταινίας, αυτά που την κάνουν λίγο οι γονείς μας παρσκευή 9 το βράδυ μέγκα σινέμα. Θεωρώ ότι είναι πολύ συνειδητά φόρος τιμής, τρίμπιουτ στα νάιντυς και πίσω (το κάνει προφανές και η μουσική αυτό ρε παιδιά). Δεν πιστεύω επίσης ότι δεν είχαν ποτέ αυταπάτες περί γυρίσματος "της πιο γαμάτης ταινίας έβερ" ή κάποιο τέτοιο τραγελαφικό. Το ότι πάει για δέκα όσκαρ είναι μέγιστο πρόβλημα για όσους έχουν τα όσκαρ σε κάποια εκτίμηση ακόμα. Στην τελική η ταινία δεν το παίζει σε κανένα σημείο της τίποτα παραπάνω απ' αυτό που είναι και κανείς δε μπορεί να κρίνει τους Κοέν επειδή είχαν το χιούμορ να αποφασίσουν πως "είπαμε κάποια πράγματα, τώρα θα κάνουμε κάτι να ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ αδερφάκι μου (αχαχούχα)". Δεν ξέρω, υποθέτω.
Σχόλια περί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ να αποφεύγονται, σημαντική ταινία δεν ήταν ούτε για 'μένα παρ' όλα αυτά. Δεν καταλαβαίνω όμως, αφ' ενός το πως μπορεί να είναι σημαντική για κάποιον, αφ' ετέρου γιατί φαίνεστε να την κρίνετε σαν μια ταινία που φιλοδοξεί να είναι τέτοια.
Ra Pariah
20-02-2011, 22:26
Μάλλον είναι το πρώτο western που βλέπετε, έτσι; Κάθε τέτοια ταινία που σέβεται τον εαυτό της ΟΦΕΙΛΕΙ να έχει μια τελείως προβλεπέ ανατροπή υπέρ του καλού και γενικά μια σεναριακή ανεμελιά. Τί να πρωτοθυμηθώ "Wild Bunch", "For a Few Dollars More" και πάει λέγοντας.. Δεν θα κάνουμε το αγαπημένο μας είδος υψηλή διανόηση για να σας εξιτάρει. Πηγαίντε αλλού για "Requiem for a Dream" σιχάματα.
Ότι το ρέκβιεμ είναι υψηλή διανόηση δηλαδή. Σε περίπτωση που δεν το παρατήρησες συμφωνώ μαζί σου. Πάρε και πινκ.
Ra Pariah
20-02-2011, 22:38
Δεν απευθυνόμουν σε σένα, δύθορ. Εσύ πολύ το ανέλυσες, ενώ θα μπορούσες να μείνεις στο "είναι WESTERN και αυτομάτως γαμάει". Όλα αυτά που έγραψες μου φαίνονται κούρασις για ένα τέτοιο φιλμ.
Α. Με συγχωρείς λοιπόν φίλε μου!
phthoggon
21-02-2011, 11:41
Μάλλον είναι το πρώτο western που βλέπετε, έτσι; Κάθε τέτοια ταινία που σέβεται τον εαυτό της ΟΦΕΙΛΕΙ να έχει μια τελείως προβλεπέ ανατροπή υπέρ του καλού και γενικά μια σεναριακή ανεμελιά. Τί να πρωτοθυμηθώ "Wild Bunch", "For a Few Dollars More" και πάει λέγοντας.. Δεν θα κάνουμε το αγαπημένο μας είδος υψηλή διανόηση για να σας εξιτάρει. Πηγαίντε αλλού για "Requiem for a Dream" σιχάματα.
μάριε, δυστυχώς δε στο έχω πει μέχρι τώρα (που θα έπρεπε) γιατί χέβι μέταλ μπράδερς και τέτοιες μαλακίες, αλλά κάνε κάτι επιτέλους με την υφάρα σου. Δεν ξέρω αν γράφεις έτσι για να κάνεις χαβαλέ ή να είσαι αρεστός (που δε νομίζω όσο κι αν θέλεις να περάσεις το πρώτο επειδή βλέπω υπεράπειρα κόμπλεξ και σκατοψυχία από πίσω, εννοώ φάκ, δε νομίζω να έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη σιχάματα για κανένα λόγο το τελευταίο εξάμηνο) αλλά εμένα με εκνευρίζεις, σόρυ. Πάω τώρα να δω καμιά αδελφίστικη μαλακία όπως το requiem (που σκατά το βρίσκω και γω αλλά χθες είδα και το wristcutters και μου άρεσε, οπότε...)
Τώρα όσον αφορά το ον τόπικ, τα θεωρώ χαζομάρες αυτά τα "γουέστερν είναι, πρέπει να είναι καλτ και τυπικό το σενάριο" όπως και όλες οι εκδοχές τους (ντεθ μέταλ είναι, πρέπει να είναι σκατά οι στίχοι, κλπ) τα οποία φωνάζουν ουσιαστικά από πίσω "ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ?" Έτσι γουστάρω και ζητάω εγώ, δεν είναι ανάγκη εσείς να κάνετε το ίδιο. Ντάιθορ το ίδιο πράγμα λες και εσύ με το
Σχόλια περί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ να αποφεύγονται
άσε που μου πετάς και μία αυταρχική σύνταξη λες και θα μου πεις τι θα κάνω. Στην πραγματικότητα κανένα έργο τέχνης, ταινία η μουσική γουοτέβερ, δεν αυτοπεριορίζεται από την μέση ποιότητα του genre στο οποίο ανήκει. Το genre σου δίνει μία γενική κατεύθυνση (στα γουέστερν χώρο, χρονικότητα, αισθητική πχ) και από κει και πέρα το τι θα κάνεις είναι ξεκάθαρα δικό σου θέμα. Οι Κοέν θα μπορούσαν να κάνουνε ένα γουέστερν λυρικό, ψυχολογικό, ποιητικό, μπεργκμανικό, σπλάτερ, ταινία τρόμου, ετς. (για παράδειγμα και αυτό (http://www.youtube.com/watch?v=vlmiW7I8pkY&feature=related) γουέστερν είναι, σιγά.) Θα μπορούσαν να δώσουν μία παραπάνω διάσταση, ή να μη τη δώσουν βέβαια, και γω προφανώς επειδή τους γνωρίζω περίμενα το κάτι παραπάνω. Καταλαβαίνω γιατί να γουστάρουν να κάνουν μια ωραιοποιημένη τυπική genre movie (που μία εκδοχή για αυτό είναι ότι θα κόψει και λίγα περισσότερα εισητήρια από το a serious man πχ, πέρα από το ΧΑΒΑΛΕ) αλλά εμένα γενικά δε με ενθουσιάζουν αυτά, όπως δε με ενθουσιάζει μία καινούργια μπάντα που παίζει μέιντεν με μεσούγκα παραγωγή (που είναι καλό παράδειγμα επειδή έτσι κι αλλιώς δε πεθαίνω με μέιντεν)
dopefiend
21-02-2011, 12:38
μάριε, βγάζουν οι αρκτούρους καινούριο δίσκο και είναι ένας ωραίος κάντρι δίσκος. μας σπρώχνει ο κάρχαρτ το λινκ και την επόμενη πάμε για καφέ:
-ρε γιάννο, καλό είναι δε λέω, αλλά περίμενα κάτι παραπάνω από τους αρκτούρους.
-κάτσε ρε μάριε, τι εννοείς;
-ε να, πολύ johnny cash ρε φίλε, λίγο στην πεπατημένη μου φάνηκε, τα φωνητικά του Garm ψιλοφλατ, οι πειραματισμοί του Sverd με τη μελόντικα κάπως άκυροι, το κονσεπτ είχε επιρροές απτο 3ο λουκυ λουκ...
-χαχα, πρώτη φορά ακούς κάντρι ρε; είσαι σοβαρός;; είναι ΚΑΝΤΡΙ και αυτομάτως γαμάει! :dfinger::headbang::touched:
Πάνε αλλού για "ΗΙΜ" σιχάματα. 8-)
warlord mkII
21-02-2011, 12:46
Σίγουρα υπάρχουν ποιητικά, ποιοτικά, ονειρικά, πολυεπίπεδα westerns και τα γουστάρουμε (yuma πχ).
Νομίζω ότι οι Κοέν επίτηδες δεν έκαναν κάτι τέτοιο, αν και η ιστορία του ορίτζιναλ στα χέρια τους μπορούσε να δώσει ένα αριστούργημα.
Η ταινία ναι είναι ρηχή, τα δυνατά της σημεία είναι οι ερμηνείες και τα τοπία, δεν έρχεται να σώσει το κόσμο.
Είναι μια ταινία για να περάσεις πολύ όμορφα σχεδόν 2 ώρες, 2-3 σκαλοπάτια πάνω από τον μέσο όρο του χολυγουντιανου σκουπιδαριου απλα και μονο γιατι οι συντελεστες της ξεχωριζουν απο το σωρο.
12 stars circle your brow
21-02-2011, 12:47
μάριε, δυστυχώς δε στο έχω πει μέχρι τώρα (που θα έπρεπε) γιατί χέβι μέταλ μπράδερς και τέτοιες μαλακίες, αλλά κάνε κάτι επιτέλους με την υφάρα σου. Δεν ξέρω αν γράφεις έτσι για να κάνεις χαβαλέ ή να είσαι αρεστός (που δε νομίζω όσο κι αν θέλεις να περάσεις το πρώτο επειδή βλέπω υπεράπειρα κόμπλεξ και σκατοψυχία από πίσω, εννοώ φάκ, δε νομίζω να έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη σιχάματα για κανένα λόγο το τελευταίο εξάμηνο) αλλά εμένα με εκνευρίζεις, σόρυ. Πάω τώρα να δω καμιά αδελφίστικη μαλακία όπως το requiem (που σκατά το βρίσκω και γω αλλά χθες είδα και το wristcutters και μου άρεσε, οπότε...)
σιχαματα σαν το ρεκβιεμ φορ ε ντριμ εννοούσε καλέ, δεν είπε εσάς σιχάματα ο άνθρωπος (είναι καμμένος με την σωστή χρήση της γλώσσας, αν αναφερόταν σε σας θα 'χε βάλει κομμα)
κατα τ' άλλα όπως τα λες
μια ευχαριστη ταινια το true grit παιδια
Parasight
21-02-2011, 12:58
Αν έβγαζαν όμως οι Arcturus country δίσκο, αυτό θα γαμούσε απεριόριστα.
dopefiend
21-02-2011, 13:01
τα ίδια λέγαμε και για τους κοέν :!:
Raven Lord
21-02-2011, 13:12
αρχιδάτο και γαμηστερό western είναι "οι ασυγχώρητοι".
αυτό είναι απλά ένα καλοσκηνοθετημένο western που βλέπεται ευχάριστα και το σώζουν οι ερμηνείες. εξάλλου η πρώτη ταινία ήταν με τζον γουέιν και πήρε οσκαρ. αν και δεν την έχω δει, υποψιάζομαι αμερικανιά (με τη χείριστη έννοια) ολκής, ειδικά την εποχή που γυρίστηκε - μακαρθισμός κτλ.
warlord mkII
21-02-2011, 13:14
η πρώτη είναι σχεδόν κωμωδία με τα σημερινά δεδομένα!
Ra Pariah
21-02-2011, 13:43
Φθόγγε, προφανώς και αναφέρθηκα στο Requiem με το κοσμητικό "σίχαμα". Κανέναν στο φόρο δεν θα τον έλεγα "σίχαμα", πολλώ δε μάλλον εσένα και τον Dopefiend. Αν σου φαίνεται και τώρα η διατύπωση προκλητική, τότε οφείλω να σου ζητήσω μια συγγνώμη.
Από 'κεί και πέρα, το "True Grit" είναι ένα τυπικό western το οποίο έχει έναν αλλόκοτο χαρακτήρα (εν προκειμένω το κοριτσάκι). Ίδια φάση ήταν και το "THE SCALPHUNTERS" με τον Burt Lancaster. Εκεί υπήρχε ένας μαυρούλης αιχμάλωτος και συνέβαιναν όλο απρόοπτα και ήταν γενικά μισό βήμα μακριά από την κωμωδία. Παρομοίως και στο "True Grit" βρήκα πολλά κωμικά στοιχεία. Γενικότερα, το humour είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του western. Μόνο το πρόσφατο western με τον Brad Pit που υποδυόταν τον Τζέσε Τζαίημς ήταν απόλυτα σοβαρό.
Από 'κεί και πέρα είναι θέμα γούστου.. Για τους λάτρεις του είδους η πρώτη σκηνή στο δικαστήριο, επί παραδείγματι, νομίζω ότι θα είπε πολλά. Γενικότερα, ο Τζεφ Μπρίτζες ήταν σαρωτικός.
Νίκο, η Yuma δεν μου άρεσε. :oops:
Γιάννη, το παράδειγμά σου για τους Arcturus κρίνεται επιτυχημένο! :D Δεν βρίσκω κάτι να αντιπαραθέσω.. :p Απλώς τονίζω ότι αυτή η μιμητική/remake-φάση διάσταση των Κοέν εμένα μου αρέσει πολύ. Δηλαδή και το Ladykillers το είχα καταγουστάρει (btw, ποτέ μην δείτε το πρωτότυπο :p). Αλλά πρωτίστως το φιλμ για το οποίο συζητάμε το είδα ως western, να καταλάβεις χθες συνεισητοποίησα ότι είναι των Κοέν.
12 stars circle your brow
21-02-2011, 13:46
κοσμητικό*, gotcha!
phthoggon
21-02-2011, 14:17
Φθόγγε, προφανώς και αναφέρθηκα στο Requiem με το κοσμητικό "σίχαμα". Κανέναν στο φόρο δεν θα τον έλεγα "σίχαμα", πολλώ δε μάλλον εσένα και τον Dopefiend. Αν σου φαίνεται και τώρα η διατύπωση προκλητική, τότε οφείλω να σου ζητήσω μια συγγνώμη.
φυσικά και το κατάλαβα ότι δε χαρακτήρισες εμένα, αλλά και το "εσύ που δε το γουστάρεις να ψάξεις αλλού για σιχαμένα ρέκβιεμ" εξίσου απαξιωτικό και έμμεσος χαρακτηρισμός είναι, αφού μου προτείνεις κάτι που προφανώς θεωρείς ότι μου αξίζει. Δεν ξέρω εάν τα λες σοβαρά αυτά ή είσαι σε ονλάιν_κόναν_χαβαλέ_μόοντ αλλά τα βρίσκω κάπως ενοχλητικά είτε αναφέρονται σε εμένα είτε όχι. Τέλος πάντων, απόλοτζι αξέπτεντ, εάν γουστάρεις τσέκαρε και το Ελ Τόπο που πόσταρα κρυμμένο στα προηγούμενο κόμμεντ.
casshern
21-02-2011, 14:27
Οφφτόπικ. Το καλύτερο σύγχρονο γουέστερ είναι το Open Range.
dopefiend
21-02-2011, 14:45
το Open Range μου φάνηκε χειρότερο απ'το True Grit. κλασσική Kevin Costner ταινία, με καλό Robert Duvall βέβαια. αν ήταν και καμιά ώρα μικρότερη, το συζητάγαμε... κούρασις.
edit. και το Broken Trail (2006) επίσης με Duvall μάρεσε πιο πολύ. αν και μαλλον δεν θεωρείται ταινία. είναι σε δύο επεισόδια.
Kelldorain
22-02-2011, 13:02
Άψογο τεχνικα, ωραίες ερμηνείες τόσο από Bridges και το κοριτσάκι όσο και σε 2ο-3ους ρόλους και είχε το κλασσικό χιούμορ των ταινιών των Κοεν. Τώρα σεναριακά καταλαβαίνω γιατί κάποιος να περιμένει περισσότερα, αλλά από τη στιγμή που είναι remake νομίζω τη συγκεκριμένη υπόθεση την έδωσε αρκετά καλά, χωρίς κοιλιά πουθενά.
To Yuma ούτε εμένα μ'άρεσε, από πρόσφατα το Proposition μου 'χε κάνει εντύπωση.
warlord mkII
22-02-2011, 13:28
Yuma λέω το πρώτο ε, όχι το remake.
Ra Pariah
22-02-2011, 15:29
Δεν ήξερα ότι αυτό με τον Ράσελ Κρόου και τον Μπάτμαν ήταν remake, χαχαχα! Βασικά από παλιά western (50's, 60's, 70s) δεν έχω δει πάνω από δέκα-δεκαπέντε.. Και είναι ατελείωτα ρε γαμώτο... Έχω κατεβάσει όμως ένα με πρωταγωνιστή τον Λη Βαν Κληφ ("Death Rides a Horse"). Ταινιάρα μου μυρίζει πάλι! :ggrin:
Agoraphobic_S.I.
26-02-2011, 03:40
Χασμουρητά στον εξώστη, ανύπαρκτη ταινία από ανύπαρκτους σκηνοθέτες. Έχει χάρη ο σινεμας στη Ζέα.
dopefiend
26-02-2011, 05:18
ανύπαρκτοι σκηνοθέτες οι κοέν. το ακούσαμε κι αυτό...
dreamweapon
26-02-2011, 06:00
(για παράδειγμα και αυτό (http://www.youtube.com/watch?v=vlmiW7I8pkY&feature=related) γουέστερν είναι, σιγά.)
και είναι αριστούργημα
όπως και αυτό (http://en.wikipedia.org/wiki/Walker_%28film%29)
Agoraphobic_S.I.
26-02-2011, 14:22
Θέλω να μου αναφέρεις έναν "υπαρκτό" σκηνοθέτη του σημερινού αμερικανικού κινηματογράφου, έτσι για την πλάκα.
(inb4 Scorsese)
Hellblazer
26-02-2011, 15:51
Jeff Bridges \m/
Εφυγα σημερα να το δω.
cybernaut
26-02-2011, 15:57
ο πραγματικά σημαντικός κινηματογράφος δεν είναι εδώ (που είναι? ακόμα τον ψάχνω)
ε ψάξε στην ευρώπη φιλάρα ! ή στον Lodge Kerrigan
dopefiend
26-02-2011, 17:33
Θέλω να μου αναφέρεις έναν "υπαρκτό" σκηνοθέτη του σημερινού αμερικανικού κινηματογράφου, έτσι για την πλάκα.
(inb4 Scorsese)
ναι αλλά οι σκορσέζε και κοέν είναι χθεσινοί. συγκεκριμένα οι δεύτεροι βγάζουν ταινιάρες από το '84. εκτός κι αν έχεις δει μόνο το true grit...
Ra Pariah
26-02-2011, 17:38
Ο Αγοραφοβικός έχει χάσει την φλόγα που κάποτε τον διέκρινε.
KoiliaSamprela
26-02-2011, 18:47
το είδα το φιλμ, δεν θα βρίσω , μιας και δεν με χάλασε, αλλά από την άλλη, είναι μια ταινία που αν ξαναπέσω πάνω της, θα κάνω ζάππινγκ.
Μου άρεσαν οι χαρακτήρες, αλλά με κούρασε τόσο σκηνοθετικά όσο και ως προς την ροή.
dreamweapon
26-02-2011, 22:30
ώπα, δεν κατάλαβα. αμφισβητείς ότι υπάρχουν σήμερα "υπαρκτοί" αμερικάνοι σκηνοθέτες ή ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποιους θεωρεί "υπαρκτούς" ένας που προσκυνάει αδερφούς κοέν;
αν ισχύει το πρώτο, σόρυ φίλε αλλά το σινεμά δεν τελείωσε με τον μουρνάου (:p). το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά μπορεί να μη βγάζει πια τα αριστουργήματα του 90 και να είναι πλέον μέηνστρημ/μαζικής κατανάλωσης (κυρίως λόγω της αηδίας των μεγάλων παραγωγών ε, όχι ότι ξεπουλήθηκαν οι άνθρωποι), αλλά έχει προσφέρει ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ μέσα στα 00s. και υπάρχουν τόσο σκηνοθέτες που έχουν μια ικανοποιητική συνέχεια και συνοχή μέσα στα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. gus van sant, todd haynes, john cameron mitchell, thomas mccarthy, lee daniels, mario van peebles) όσο και σκηνοθέτες που ντεμπούταραν κινηματογραφικά τα τελευταία 2-3 χρόνια και θες να δεις προς τα που θα το πάνε βρε παιδί μου (π.χ. charlie kafman και joe swanberg).
όσον αφορά την ταινία των κοέν, δεν την είδα ακόμα και δεν έχω τρομερές προσδοκίες, αλλά ρε διάολα πριν τρία χρόνια έφτιαξαν και ένα "καμιά πατρίδια".. όχι και ανύπαρκτοι.
Agoraphobic_S.I.
27-02-2011, 14:53
Μια "καμι'α πατρίδα", η οποία έχει λιγότερο λόγο ύπαρξης κι από τον τελευταίο δίσκο των μειντεν, ή μάλλον έχει ακριβώς τον ίδιο: τη σκουπιδοφιλία.
Έναν (αμερικανο) Τριερ δεν έχει η Αμερική, εκεί είναι το ποιντ μου. Έναν Κιουμπρικ, έναν Καζαν (όχι ντιπι), έναν Κοππολα. Ταινίες που σου αλλάζουν τις απόψεις, την ψυχολογία, ακόμα και τη ζωή. Ταινίες για νατσος και ποπκορν έχει μπόλικες, δε λέω, σ' αυτό η αμερική τα πήγαινε πάντα καλά και θα τα πηγαίνει και στο μέλλον. Αλλά στο Αληθινό Θράσος, ακόμα και τα νάτσος μου βαριόμουν να φάω.
Dragonlord
27-02-2011, 15:25
Αληθινό Νάτσος.
(inb4 Scorsese)
Jim Jarmusch, Charlie Kaufman, Clint Eastwood, Guy Ritchie, Danny Boyle, Woody Allen. Αν θες κι άλλους πες.
Μια "καμι'α πατρίδα", η οποία έχει λιγότερο λόγο ύπαρξης κι από τον τελευταίο δίσκο των μειντεν, ή μάλλον έχει ακριβώς τον ίδιο: τη σκουπιδοφιλία.
Έναν (αμερικανο) Τριερ δεν έχει η Αμερική, εκεί είναι το ποιντ μου. Έναν Κιουμπρικ, έναν Καζαν (όχι ντιπι), έναν Κοππολα. Ταινίες που σου αλλάζουν τις απόψεις, την ψυχολογία, ακόμα και τη ζωή. Ταινίες για νατσος και ποπκορν έχει μπόλικες, δε λέω, σ' αυτό η αμερική τα πήγαινε πάντα καλά και θα τα πηγαίνει και στο μέλλον. Αλλά στο Αληθινό Θράσος, ακόμα και τα νάτσος μου βαριόμουν να φάω.
Θέλεις στ' αλήθεια να τολμήσεις να δηλώσεις ότι δεν είχε λόγο ύπαρξης η "Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους" (είναι ταινιάρα) αλλά είχε ο "Αντίχριστος";
Agoraphobic_S.I.
27-02-2011, 16:13
Ναι, θέλω να δηλώσω ακριβώς αυτό. Όπως και το Ντογκβιλ, Δαμάζοντας τα Κύματα, οι Ηλίθιοι (αφιερωμένο) και σχεδόν όλες οι ταινίες του.
Μόνο ο Τζαρμους υπάρχει απ' αυτούς που λες, ο Αλλεν αυτός που πήρε για ηθοποιό την κάρλα μπρούνι δεν είναι;
dreamweapon
27-02-2011, 18:10
Agoraphobic_S.I., εντελώς φιλικά, έχεις ξεσκιστεί στη μαλακία σ' αυτό το θρεντ. δηλαδή, ανούσιο namedropping με σκηνοθέτες άσχετους μεταξύ τους, και κυρίως, άσχετους με το σημερινό αμερικάνικο σινεμά. για αποκορύφωμα, αντιτείνεις τον τρίερ ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένας μεταμοντέρνος απατεώνας (τουλάχιστον τον καιρό του δόγματος το διακήρυττε κιόλας και όλα ήταν όμορφα). και μάλιστα κατ' αντιπαράθεση προς τους ανύπαρκτους κάουφμαν (!) και ήστγουντ (!) (εντάξει quy ritchie και woody allen έχουν όντως χρόνια να φτιάξουν μια πραγματικά καλή ταινία).
το να πει κάποιος ότι σήμερα η αμερική δεν έχει έναν καζάν, δεν έχει νόημα, γιατί όντως δεν έχει, από το 1976. και να είχε σήμερα έναν, δεν θα ήξερε τι να τον κάνει. γι' αυτό και ο άνθρωπος δεν έκανε ούτε μια ταινία τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του.
όπως και να 'χει το πράμα, μετά τον θάνατο των τελευταίων μεγάλων μοντερνιστικών ρευμάτων στο σινεμά (με τελευταίο το γερμανικό νέο κύμα), η αμερική ήταν η μόνη χώρα που o κινηματογράφος άνθισε σε μαζικές και συλλογικές διαστάσεις. πρώτα με το new hollywood και μετά με το ανεξάρτητο σινεμά. και ίσως η μόνη χώρα που έχει ακόμα τέτοια σκηνή.
η εκτίμησή μου είναι ότι απλά δεν έχεις δει πολλές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των κοέν). αν κάνω λάθος, σου ζητώ συγνώμη και επανεκτιμώ ότι πρέπει να παρατήσεις για λίγο την λατρεία της ψευτο-προτωπορίας και να κάτσεις να απολαύσεις καμιά ταινία της προκοπής (φτιάξε και ποπ κορν άμα θες).
για αρχή προτείνω το μπάρτον φινκ :)
Hellblazer
27-02-2011, 18:16
Jeff Bridges εδωσε ρεστα οπως ηταν αναμενομενο. Το κοριτσακι και ο Damon επαιξαν και αυτοι πολυ καλα, και ο κακος γαμησε εστω και για τα λιγα λεπτα που βγηκε στο φακο. Κατι που δεν το περιμενα. Γενικα ομορφη ταινια, το μονο που δε τρελανε ηταν η μουσικη αλλα ενταξει δεν μπορουμε να τα χουμε και ολα δικα μας.
Agoraphobic_S.I.
27-02-2011, 19:00
Agoraphobic_S.I., εντελώς φιλικά, έχεις ξεσκιστεί στη μαλακία σ' αυτό το θρεντ. δηλαδή, ανούσιο namedropping με σκηνοθέτες άσχετους μεταξύ τους, και κυρίως, άσχετους με το σημερινό αμερικάνικο σινεμά. για αποκορύφωμα, αντιτείνεις τον τρίερ ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένας μεταμοντέρνος απατεώνας (τουλάχιστον τον καιρό του δόγματος το διακήρυττε κιόλας και όλα ήταν όμορφα). και μάλιστα κατ' αντιπαράθεση προς τους ανύπαρκτους κάουφμαν (!) και ήστγουντ (!) (εντάξει quy ritchie και woody allen έχουν όντως χρόνια να φτιάξουν μια πραγματικά καλή ταινία).
το να πει κάποιος ότι σήμερα η αμερική δεν έχει έναν καζάν, δεν έχει νόημα, γιατί όντως δεν έχει, από το 1976. και να είχε σήμερα έναν, δεν θα ήξερε τι να τον κάνει. γι' αυτό και ο άνθρωπος δεν έκανε ούτε μια ταινία τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του.
όπως και να 'χει το πράμα, μετά τον θάνατο των τελευταίων μεγάλων μοντερνιστικών ρευμάτων στο σινεμά (με τελευταίο το γερμανικό νέο κύμα), η αμερική ήταν η μόνη χώρα που o κινηματογράφος άνθισε σε μαζικές και συλλογικές διαστάσεις. πρώτα με το new hollywood και μετά με το ανεξάρτητο σινεμά. και ίσως η μόνη χώρα που έχει ακόμα τέτοια σκηνή.
η εκτίμησή μου είναι ότι απλά δεν έχεις δει πολλές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των κοέν). αν κάνω λάθος, σου ζητώ συγνώμη και επανεκτιμώ ότι πρέπει να παρατήσεις για λίγο την λατρεία της ψευτο-προτωπορίας και να κάτσεις να απολαύσεις καμιά ταινία της προκοπής (φτιάξε και ποπ κορν άμα θες).
για αρχή προτείνω το μπάρτον φινκ :)
Όντως, έχω δει πολύ λίγες ταινίες. Γιατί αυτό που βλέπουμε δεν είναι ούτε κίνημα-, αφού εδώ και δεκαετίες απευθείνετε αποκλειστικά στις καταναλωτικές μάζες των ιδιωτών, ούτε -γράφος, γιατί δεν υπάρχει τίποτα αξιολογό να γραφτεί, κάθε δημιουργία έχει περιθώριο ζωής μέχρι την επόμενη και ύστερα χάνεται στη λήθη της υπερπαραγωγής. Μη μου λες λοιπόν για ταινίες, την εποχή που ούτε η "πρωτοπορία" της τέχνης δεν μπορεί να γίνει πραγματικά ριζοσπαστική. Το ξεπέρασμα του κινηματογράφου ήρθε μέσα από τον ίδιο, όταν φτάνουμε να θεωρούμε αριστουργήματα ταινίες τύπου Aviator και No country for old men. Εκτος αν το κάλλος περιορίζεται απλά στην "ομορφιά" των εικόνων και έχει να κάνει μόνο με τις αισθήσεις.
Το τέλος προέκυψε όταν βγήκε κάτι σαν αυτό
http://www.youtube.com/watch?v=oZBKgYgc7mw
Να ξέρεις, θα μου άρεσε πάρα πολύ να απολαμβάνω τους κάθε Κοεν και τον κάθε Άλλεν.
dreamweapon
28-02-2011, 13:23
σε γουστάρω γιατί είσαι ξύπνιο παιδί αλλά πέφτεις έξω τόσο στην ιστορία του κινηματογράφου όσο και στην "πρωτοποριακότητα" του ντεμπόρ.
αλλά δεν έχω όρεξη να το συζητήσω στα φόρουμς
Dragonlord
28-02-2011, 14:01
ούτε -γράφος, γιατί δεν υπάρχει τίποτα αξιολογό να γραφτεί
so stop posting plzkthx
Agoraphobic_S.I.
28-02-2011, 18:20
σε γουστάρω γιατί είσαι ξύπνιο παιδί αλλά πέφτεις έξω τόσο στην ιστορία του κινηματογράφου όσο και στην "πρωτοποριακότητα" του ντεμπόρ.
αλλά δεν έχω όρεξη να το συζητήσω στα φόρουμς
Χαίρομαι που με γουστάρεις, πάμε για καφεδάκι να τα πούμε;!;!
Πόσο κάνει 10 συν 7
28-02-2011, 19:18
ώπα, δεν κατάλαβα. αμφισβητείς ότι υπάρχουν σήμερα "υπαρκτοί" αμερικάνοι σκηνοθέτες ή ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποιους θεωρεί "υπαρκτούς" ένας που προσκυνάει αδερφούς κοέν;
αν ισχύει το πρώτο, σόρυ φίλε αλλά το σινεμά δεν τελείωσε με τον μουρνάου (:p). το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά μπορεί να μη βγάζει πια τα αριστουργήματα του 90 και να είναι πλέον μέηνστρημ/μαζικής κατανάλωσης (κυρίως λόγω της αηδίας των μεγάλων παραγωγών ε, όχι ότι ξεπουλήθηκαν οι άνθρωποι), αλλά έχει προσφέρει ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ μέσα στα 00s. και υπάρχουν τόσο σκηνοθέτες που έχουν μια ικανοποιητική συνέχεια και συνοχή μέσα στα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. gus van sant, todd haynes, john cameron mitchell, thomas mccarthy, lee daniels, mario van peebles) όσο και σκηνοθέτες που ντεμπούταραν κινηματογραφικά τα τελευταία 2-3 χρόνια και θες να δεις προς τα που θα το πάνε βρε παιδί μου (π.χ. charlie kafman και joe swanberg).
τι μιτσελ γαμω την αεκ μου και σιγα τους χλεχλεδες που αναφερεις
εμεις εδω στην ελλαδα ειμαστε ανατολικοι γιατι εχουμε ευαισθητες ψυχουλες (ξoon-ζo Bong.Chan-γook Park.ξi-woon kim διδασκουν ψυχαναλυση,90s kai 00s ολοι τους ε οχι προ χριστου πραματα)
και http://wkwai.free.fr/wong-kar-wai_fichiers/1.jpg πιο νοτιοδυτικα γιατι αγαπαμε αχαλινωτο στυλιζαρισμα
dreamweapon
28-02-2011, 21:10
για το αμερικάνικο σινεμά λέμε αφού
πάντως είναι πολύ αστείο ότι εκθειάζεις την "διδαχή" "ψυχανάλυσης" των κορεατών και κράζεις πρώτο-πρώτο τον μίτσελ. latent?
Μόλις την είδα και εγώ.
Η ταινία ήταν πάρα πολύ όμορφη, με την γενικότερη σεναριακή ανεμελιά που χαρακτηρίζει τα περισσότερα γουέστερν, το λεπτό χιούμορ, το πομπώδες ύφος και τον εγωισμό του μέθυσου Κόγκμπερν, την αδυναμία του Λε Μπιφ να υπερασπιστεί το "badass" προφίλ των Texas Rangers, το θράσος και το θάρρος της Μάτυ και την ψυχρή λογική του παράνομου Λάκυ Νεντ.
Το τέλος ήταν όπως έπρεπε, χωρίς να ψάχνουμε για περαιτέρω νοήματα.Έτσι ήταν η Άγρια Δύση και εξάλλου μας αρέσουν οι καμπόηδες.
Parasight
25-06-2012, 21:40
MONO JEFF BRIDGES \m/
ikonoklast
26-06-2012, 19:14
Χασμουρητά στον εξώστη, ανύπαρκτη ταινία από ανύπαρκτους σκηνοθέτες. Έχει χάρη ο σινεμας στη Ζέα.
Έναν (αμερικανο) Τριερ δεν έχει η Αμερική, εκεί είναι το ποιντ μου. Έναν Κιουμπρικ, έναν Καζαν (όχι ντιπι), έναν Κοππολα.
Μνημείο κομπλεξ και αναλφαβητισμού. :touched: