View Full Version : Κολλήματα παππουδογιαγιάδων.
Amnesiac.
22-12-2010, 17:34
Στο τόπικ που μόλις άνοιξες φίλε ηαρίτη γράφουμε για διάφορα κολλήματα που έχουν/είχαν (ζωή σε λόγου μας) οι αγαπημένοι μας παππούδες/γιαγιάδες. Είτε απόψεις ("θα έρθει ο Βασιλιάς ξανά"), είτε συνήθειες, είτε ό,τι άλλο θέλεις.
Για παράδειγμα, ο δικός μου ο παππούς που πολύ τον αγαπούσα δε μπορούσε με τίποτα να δεχτεί ότι σε άλλες χώρες η ώρα είναι διαφορετική απότι εδώ.
Το οποίο δε θα είχε καμία πρακτική σημασία αν δεν είχε το άχτι να ταξιδέψει στο εξωτερικό πριν πεθάνει (και καλά έκανε). Οπότε, κάποια στιγμή που ο αδερφός μου σπούδαζε στα ξένα, τον πήρε η μάνα μου και πήγαν στο Μπράιτον για μια βδομάδα, την οποία βδομάδα ακόμα θυμάται και περιγράφει σαν "κόλαση" ο αδερφός μου γιατί ο παππούς αρνούταν να αλλάξει το ρολόι του με την τοπική ώρα ("τι βλακείες είναι αυτές, πώς αλλάζει δηλαδή η ώρα; "). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τρώνε μεσημεριανό ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στις 10 το πρωί, οι συγκάτοικοι να χέζονται πάνω τους γιατί ξυπνούσαν για τουαλέτα στις 4 το πρωί και έβλεπαν μια σκιά να κυκλοφορεί στο σπίτι, ενώ λίγο αργότερα οι σκιές γίνονταν 2 γιατί ξυπνούσε και η μάνα μου για να προλάβει να έχει έτοιμο φαγητό στις 10. Και εννοείται ότι το απογευματάκι επικρατούσε αναγκαστικά ησυχία στο σπίτι γιατί είχε πέσει για ύπνο ο παππούς.
Η γιαγιά μου από την άλλη πέρασε τα (πολλά) τελευταία χρόνια της ζωής της με τη βεβαιότητα ότι σε λίγους μήνες θα πεθάνει. Τη θυμάμαι πολλές φορές να με πηγαίνει στο σχολείο στην πρώτη δημοτικού και να μου λέει "του χρόνου δε θα είμαι εγώ εδώ να σε πηγαίνω" και να βάζει τα κλάμματα. Και γενικά κάθε συνάντηση με τη γιαγιά μου είχε τη συγκίνηση του τελικού αποχωρισμού. Για την ιστορία, να αναφερθεί ότι αυτό κράτησε 25 χρόνια, μέχρι πρόπερσι που η γιαγιά μας άφησε σε ηλικία 98 ετών σύμφωνα με την ταυτότητα, 101 για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Πείτε και εσείς.
Εμενα η γιαγια μου κλεινει συνεχως το φως απο τα δωματια στα οποια δεν ειναι κανεις, γιατι ΕΙΝ' ΑΚΡΙΒΟ Τ' ΡΕΥΜΑ ΠΙΔΑΚΙ Μ'. Ακομη οταν ειναι μονη της τα κλεινει ολα και αφηνει ανοιχτη μονο μια τηλεορασιτσα στη γωνια του δωματιου να παιζει Ανιτα Πανια και Πρετεντερη. Τερμα Creepy.
Ο παππούς μου είχε ένα ρολόι/ξυπνητήρι στο οποίο αρνούνταν πεισματικά να αλλάξει μπαταρία όταν αυτή τα έφτυνε σιγά σιγά.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε απόγευμα να ανεβαίνει στο σπίτι μου με το ξυπνητήρι στο χέρι και να με ρωτάει την ωρά για να το ξαναρυθμίσει.Επίσης ήταν μια με την ΑΕΚ και μία με τον ΠΑΟΚ,δεν τον έπιανες πουθενά σε αυτό.Αναλόγως πως θα ξύπναγε το πρωί.Εξάλλου,έχω ακούσει πραγματικά unique βρισιές απο το στόμα του,ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρασοτύφλας του τύπου "Γαμώ τα Ιεροσόλυμα","Γαμώ τα καρφιά σου","Να καούν' οι Άγιοι Τόποι" και άλλα τέτοια ρομαντικά,βρισιές οι οποίες δεν είχανε κάποιον αποδέκτη,απλώς τις έλεγε γιατί έπρεπε να τις πει.Αξέχαστος!
carheart
22-12-2010, 17:44
Amnesiac, όταν άλλαζε η ώρα τι φάση;
Amnesiac.
22-12-2010, 17:47
Amnesiac, όταν άλλαζε η ώρα τι φάση;
Δεν είχε θέμα με αυτό, μια χαρά σε τέτοιες περιπτώσεις, το κόλλημα του ήταν το να είναι διαφορετική η ώρα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.
"Στην Αυστραλία βραδιάζει στις 2 το μεσημέρι και ο κόσμος τρώει πρωινό τα μεσάνυχτα" φάση.
Drumsick
22-12-2010, 17:48
Εγώ δε γνώρισα παππουδογιαγιάδες, καταραμένη ξενιτιά, και πάντα ζήλευα τα άλλα τα παιδάκια =(
Amnesiac.
22-12-2010, 17:57
Εμενα η γιαγια μου κλεινει συνεχως το φως απο τα δωματια στα οποια δεν ειναι κανεις, γιατι ΕΙΝ' ΑΚΡΙΒΟ Τ' ΡΕΥΜΑ ΠΙΔΑΚΙ Μ'. Ακομη οταν ειναι μονη της τα κλεινει ολα και αφηνει ανοιχτη μονο μια τηλεορασιτσα στη γωνια του δωματιου να παιζει Ανιτα Πανια και Πρετεντερη. Τερμα Creepy.
Δεν είναι κόλλημα αυτό βρε άνθρωπε, ειδικά για ανθρώπους που έχουν περάσει και μια Κατοχή (και άλλα πολλά) είναι απολύτως φυσιολογικό να το κάνουν, όπως και το να πονάνε να πετάξουν ακόμα και αποφάγια.
Για πράγματα που δεν έχουν κάποια "λογική" εξήγηση γράφουμε εδώ.
Ναι αλλα η κατοχη τελειωσε πριν απο 60τοσα χρονια. ΚΑΙ ΠΩΣ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ
Ο ένας ο παππούς μου κουβαλάει πάντα μαζί του ένα σουγιά και μ' αυτόν τρώει (όχι σούπες εννοείται).
Η μια γιαγιά μου κρύβει σε σεντούκια ότι ρούχα στέλνει η κόρη της απ την Αμερική γι αυτήν και τον παππού (κυρίως γι αυτόν) και δεν τα φοράνε ποτέ, δεν ξέρω για πότε τα φυλάει.
H γιαγια μου ειναι υποχθονια δυναμη και απο εκει πηγαζουν ολα της τα κολληματα και οι καμμενες και μη συνηθειες της.
Οι μανες της (μικροσωμα κατα κανονα βαμπιρια, χαμηλων τονων, ξεγελανε και τον πιο εμπειρο αρχηγο) και εν συνεχεια και αυτη ειναι τελομεραση ουμπεραλες, βρυκολακες.
Ειναι ακομη μαζι μας, στα 95 (επισημως, για οσους ξερουν καταστασεις την κατοσταρα την εχει), σε αψογη -για τετοια ηλικια-σωματικη κ πνευματικη φαση. Σηκωνεται απ'τ'αξημερωτα, αγοραζει ψωμι-γαλατακι, μαγειρευει, πλενει, σιδερωνει, ταπανταολα. Βασικα πλεον δεν πρεπει να κοιμαται ποτε. Αν της πεις κοιμησου, ξεκουρασου, σταματα δεν θελω να κανεις δουλειες, απανταει, δεν πεθανα ακομα. Το αγαπημενο της μερος του σπιτιου ειναι η βεραντα (αχ, παιδι μου, δεν ειναι η αυλη μου αλλα ενταξει, κατι ειναι και αυτο) την οποια σαρωνει απειρες φορες ημερησιως και με τον αδερφο μου την λενε αεροδιαδρομο. Την μαλωνω τωρα με το κρυο, σταματα παιδι μου, και κλασικα απανταει, γιατι θα απογειωθω νομιζεις? Εκανα κ εμβολιο, ασε τωρα. Ειναι τρελος ραδιοφωνακιας και δεν παει πουθενα χωρις το τρανσιζτορ της.
Εαν δεν εβαζε φρενο η μανα μου (και κορη της) θα ζουσαμε, θα τρωγαμε, θα κοιμομαστε, θα συζητουσαμε οπως καταχθονια θα επεβαλε το λατρεμενο μας βριλ.
Στα 30φευγα χρονια που την ξερω, δεν εχει σηκωσει μια φορα τη φωνη της, και ομως η ρουφιανα ειναι ετοιμολογη σε καθε περισταση, ψυχραιμη και σε κανιβαλιζει με χαρακτηριστικη ανεση.
Π.χ. της ειπε προσφατα ενα ζωαδι στην τραπεζα (θελει να παιρνει την συνταξη μονη της για να παιρνει τον αερα της) δεν μας χεζεις ρε κωλογρια (και αυτο το ομορφο για την τηρηση της σειρας) και του απαντησε χαμογελωντας, το μονο ευκολο καλε μου κυριε.
Το καλοκαιρι με χαζευε που δοκιμαζα ενα καινουριο ρουχο, με κοιταξε καλα-καλα και παρολο που εχω κληρονομησει την γαλατιλα της μου λεει: κοριτσι μου, καλη εισαι, αλλα κατσε λιγο στον ηλιο, σαν ασπρο σκουληκι εγινες. (την πνιγεις η οχι?!!!)
Κλασικα εχει συνομωσια με τον γαμπρο της και σπανε αρχιδια στη μανα μου.
Α, ξεχασα να πω, πως ζει στην πατρικη στεγη εδω κ 15 χρονια απο τοτε που εφαγε τον παππου (τον οποιο εζησα μεχρι που τελειωσα το σχολειο και λατρεψα, αλλα ηταν απιστευτα κουλ για να εχω τετοιες ιστοριες). Τον οποιο πηρε και μερικα χρονια μικροτερο. Τον οποιο πηρε απο μονη της και εκανε τη μανα μου στα 30φευγα. Ενα παιδι, για να μη του λειψει τιποτα (οπως σε αυτους που ορφανεψαν απο παιδια και ταλαιπωρηθηκαν σε μεγαλες οικογενειες) και να σπουδασει (οχι οπως αυτοι που εμαθαν να γραφουν και να διαβαζουν μονοι τους). Ποσο προγκρεσιβ το βαμπιρ.
Το παρατσουκλι της λοιπον το θασιτικο (απο το νησι της δηλαδη) ειναι Σκαλουμπακας (ενας παλιος και αυστηρος "χωροφυλακας").
Οχι, δηλαδη, πειτε πως μπορει καποιος να βαλει φραγμο σε τετοιο νουμερο.
Αυτα.
Mitsmann
22-12-2010, 18:28
χαβοκ εισαι τριανταφευγα? ποτε θα γινεις μανα?
nikolasfluxus
22-12-2010, 18:30
ο δικός μου έσπαγε τους λαιμούς απ'τα κουτάβια και τα πετούσε σ'ένα τσουβάλι στο ποτάμι
:gademis:
χαβοκ εισαι τριανταφευγα? ποτε θα γινεις μανα?
Εαν μοιαζω εστω και λιγο στο αγαπημενο μου βαμπιρι, εχω καιρο ακομα, δεν χανω κατι:P
Mitsmann
22-12-2010, 18:35
ο δικός μου έσπαγε τους λαιμούς απ'τα κουτάβια και τα πετούσε σ'ένα τσουβάλι στο ποτάμι
τραγικος.
ενω αν ηταν γατακια......
Marillion
22-12-2010, 18:35
o παπους μου είχε κατι μπιζνες μεσα στην δεκαετία του 80 με αρχες 90 όπου εσφαζαν αλεπουδες και εκαναν γουνες (βεγκαν και ανιμαλ ραιτς σαπορτερ μεγαλος)
του εμειναν απούλητα φυσικα μεχρι και το τελος οταν δεν καταλαβαινε πως η μοδα ειχε αλλαξει και δεν περνουσαν πλέον αλλα κατεβαινε καθε βδομαδα για 10-15 χρονια στη θεσσαλονικη μπας και βρει αγοραστη (μιλαμε για 300 κομμάτια ετσι ; ). ακομα και στα τελευταια του έλεγε να παρουμε τα μετρα της κοπελας μου για να της δωσουμε μια αλεπου να τη φοραει.
Kαμμενη χαβοκ....οι γουνες τελικα τι απεγιναν?
Marillion
22-12-2010, 18:53
Καπου στο χωριο μεσα σε μια αποθηκη βρισκονται
Ο Αη-βασιλης μου ας ειναι καλος μαζι μου φετος. Ανταλασσω hello kitty με την αποθηκη σας:P
commissar
22-12-2010, 20:17
o παππούς μου ήταν αξιαγάπητα ισχυρογνώμων. σε ματς άρη-ΠΑΟΚ είπε κάτι για τον Λυπηρίδη, "ο Σούμποτιτς είναι παππού", "ο Λυπηρίδης είναι ρε", "Σούμποτιτς παππού", "Λυπηρίδης λέμεεεε", ακούγεται από την τηλεόραση το "πολύ ωραίο καλάθι από τον Σούμποτιτς", "είδες παππού, ο Σούμποτιτς ήταν", "μ, ναι, σιγά μην ξέρει αυτός εκεί ποιος είναι ποιος". :touched:
rat_poison
22-12-2010, 20:38
Να το πετάξουμε
Για οτιδήποτε και σε κάθε ευκαιρία.
Οχι ακριβως κολλημα, αλλα ενδιαφερον στοιχειο παρα ταυτα.
Η γιαγια μου οταν ημασταν μικροι και πηγαιναμε πιο συχνα επαρχια για Πασχα συνηθως, μου ελεγε οτι δεν πρεπει να τρωμε ρυζι γιατι τρυπαει το στομαχι. Για αρκετα χρονια αναρωτιομουν αν εχει δικιο και μηπως εννοει οτι δεν πρεπει να τρωμε συχνα, γιατι μπορει οντως να τρυπησει το στομαχι. Μετα που εμαθα καποια στιγμη τι ειναι το ελκος, λεω, α αυτο θα εννοει. Μεχρι που καποια στιγμη οταν ημουν 15-16 μου ειπε η μητερα μου οταν ετυχε να το συζητησουμε πως αυτα ειναι μαλακιες και πως η γιαγια μου το ελεγε και στα παιδια της αυτο πολυ απλα γιατι δεν της αρεσει το ρυζι. Μετα συνειδητοποιησα πως ουτε δυσκοιλιοτητα θα μου προκαλουσαν τα ρεβυθια ουτε προβληματα στην καρδια απο το πολυ συκωτι (παρομοιες "εφευρεσεις" της πονηρης γιαγιας).
Aχαχαχαχαχα! Ναι, συνεχεια κρεας παιδακι μου, δεν κανει καλο στο εντερο. Κι αυτο γιατι αγαπαει τα ψαρικα και τα λαδερα η πονηρω. Οταν τα αγορια επιμενουν για κρεας-γιατι ειμεθα αντρΕ και δεν χορταινουμε με τζιτζιμπλικια-επικαλειται το bigK. Καρκινος τα κρεατα. Αρρωστα τα ζωντανα. Με τις τρελες αγελαδες εκανε παρτυ.
Αλλη πονηρη συνηθεια απο τις "παλιες" στο θεμα του φαγητου, οταν εδιναν συνταγη σε αλλη νοικοκυρα, εκρυβαν παντα το σπεσιαλ ινγκριντιεντ, η καποιο κολπακι της ετοιμασιας.
τραγικος.
ενω αν ηταν γατακια......
Η γιαγιά μου η γατοπνίχτρα.
sauerkraut
22-12-2010, 23:21
Αλλη πονηρη συνηθεια απο τις "παλιες" στο θεμα του φαγητου, οταν εδιναν συνταγη σε αλλη νοικοκυρα, εκρυβαν παντα το σπεσιαλ ινγκριντιεντ, η καποιο κολπακι της ετοιμασιας.
κλασσικό ΛΑΠ (Λαρισαϊκη Απόκρυψη Πληροφορίας)
Τι ειναι αυτο? κατι στρατιωτικο που αγνοω?
Αχαχαχαχαχαχα! Καλο. Αν και πιο τρου Τυρναβιωτικο.
Tispanagias tamatia
22-12-2010, 23:37
Ο παππούς μου πίστευε πως έπρεπε να καπνίζω, να τρώω άπειρα και να πίνω αλκοόλ αφού "ρε χαζέ κάντα τώρα που είσαι μικρός και μπορείς".
Επίσης, ταινία θεωρούσε οτιδήποτε αμερικάνικο με "κακούς που κρατάν όπλα" χωρίς να τον πολυενδιαφέρει το σενάριο. Κατά κάποιο τρόπο έβλεπε πιστολίδι και τρίπαρε. Εννοείται πως όλες οι άλλες ταινίες ήταν μαλακίες.
Ντάξει, δεν ήταν κόλλημα, αλλά θέλω να το πω. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου έλεγε την κόκα κόλα "μαυροζούμι".
Τη θυμάμαι σαν τώρα να με ρωτάει " Να σου βάλω λίγο μαυροζούμι να πιείς;"
sauerkraut
22-12-2010, 23:57
Τι ειναι αυτο?
Φάση η πληροφορία που δίνεις είναι η απολύτως απαραίτητη,αποκρύπτοντας επίτηδες οποιοδήποτε βοηθητικό στοιχείο.
Keeper Of The Seventh Son
22-12-2010, 23:59
i dikia mou giagia mauroforemeni panta elege tin koka kola "parta kola" to keik "mpompota" to krevati "kariola" tin kouverta "kamilw" k ti sokolata "floka"
mia fora koimonoun sto xwrio mou. to prwto pragma pou antikrisa anoigontas ta matia mou to prwi itan ena gigantiaio pswmi pou erxotan apeilitika panw mou. apodeixtike oti i giagia mou evaze vremmeno pswmi sta matia gia na mou figei i miwpia. akouse treles panagies k de to ksanaepixeirise
Μηπως ηταν αντιδωρο, μπαχαχαχαχα Σαταν γιαγια
BURNIN AMBITION
23-12-2010, 00:50
Εμενα η γιαγια μου κλεινει συνεχως το φως απο τα δωματια στα οποια δεν ειναι κανεις, γιατι ΕΙΝ' ΑΚΡΙΒΟ Τ' ΡΕΥΜΑ ΠΙΔΑΚΙ Μ'. Ακομη οταν ειναι μονη της τα κλεινει ολα και αφηνει ανοιχτη μονο μια τηλεορασιτσα στη γωνια του δωματιου να παιζει Ανιτα Πανια και Πρετεντερη. Τερμα Creepy.er den exei adiko
tsimpouklano
23-12-2010, 01:00
Ορισμένα επικά post υπάρχουν στο thread ετούτο :pink:. Η ιστορία η δικιά μου επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο χριστούγεννα/πάσχα/σαββατοκύριακο που τυχαίνει να βρίσκομαι στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Η γιαγιά (με διπλοεγχειρισμένα τα γόνατα, προβληματική μέση, ορατότητα σχεδόν μηδενική) ανοίγει ντουλάπες, ανεβαίνει σε πατάρια, κατεβαίνει σε υπόγεια με σκοπό να βρει το σωστό σεμεδάκι για το τραπεζάκι, τη σωστή κουβέρτα γιατί τα πόδια της κρυώνουν, το σωστό κάλυμμα για τον καναπέ. Κάνει ό,τι κάνει, και αφού τα έχει συγκεντρώσει και ψάχνει κάποιον να τα στρώσει σκάει μύτη ο παππούς, κάθεται απέναντί της σε μία πολυθρόνα και την κοιτά με νόημα. Σε κάποια φάση μπαίνουν μέσα οι θείες μου και γίνεται το σώσε από φωνές. Και αυτό ΚΑΘΕ φορά που βρίσκομαι εκεί.
Γενικότερα δεν κάνουν τίποτα παράξενο, ίσως να άξιζαν προσοχή κάποια κολλήματα της γιαγιάς, αλλά μιας και ορφάνεψε από μάνα πολύ μικρή, με πατέρα μετανάστη, και μεγάλη φτώχεια τα δικαιολογώ 100%..
Amnesiac.
23-12-2010, 01:08
Γενικότερα δεν κάνουν τίποτα παράξενο, ίσως να άξιζαν προσοχή κάποια κολλήματα της γιαγιάς, αλλά μιας και ορφάνεψε από μάνα πολύ μικρή, με πατέρα μετανάστη, και μεγάλη φτώχεια τα δικαιολογώ 100%..
Κόλλημα με Καζαντζίδη π.χ.;
enitharmon
23-12-2010, 01:18
Η γιαγιά μου από την άλλη πέρασε τα (πολλά) τελευταία χρόνια της ζωής της με τη βεβαιότητα ότι σε λίγους μήνες θα πεθάνει. Τη θυμάμαι πολλές φορές να με πηγαίνει στο σχολείο στην πρώτη δημοτικού και να μου λέει "του χρόνου δε θα είμαι εγώ εδώ να σε πηγαίνω" και να βάζει τα κλάμματα. Και γενικά κάθε συνάντηση με τη γιαγιά μου είχε τη συγκίνηση του τελικού αποχωρισμού. Για την ιστορία, να αναφερθεί ότι αυτό κράτησε 25 χρόνια, μέχρι πρόπερσι που η γιαγιά μας άφησε σε ηλικία 98 ετών σύμφωνα με την ταυτότητα, 101 για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
η δικιά μου πεθαίνει κοντά 16 χρόνια κιολας
Ο παππούς μου όταν πηγαίναμε με τον αδερφό μου να παίξουμε στον κήπο μας κυνηγούσε με ένα τσεκούρι, ως που μια μέρα ο αδερφός μου του το κάρφωσε στο πόδι. Μετά ούτε εμείς ξαναπήγαμε στον κήπο αλλά ούτε κι ο παππούς.
tsimpouklano
23-12-2010, 01:25
Κόλλημα με Καζαντζίδη π.χ.;
Καμιά σχέση. Κυρίως φάσεις με το φαΐ, την προσωπική υγιεινή, την παρουσία της (π.χ. δεν θέλει μη συγγενείς να την βλέπουν απεριποίητη ποτέ).
enitharmon
23-12-2010, 01:32
ποιανών οι χήρες γιαγιάδες φοράνε τσεμπέρι να σηκώσουν το χέρι
atom_smasher
23-12-2010, 05:23
την δικια μου 1-2 φορες την εχω δει χωρις και δεν ειναι και χηρα! επισης στην αδερφη μου λεει εδω και καμια 8ετια καθε φορα που θα την δει! αντε κοριτσι μου...ενα σκαλοπατι εμεινε! να σκαλοπατησεις κλπ. παντρεια περιμενει. Ο παππους τρελλος και παλαβος με τα μαναρια. Περναν το καλοκαιρι στο χωριο στο βουνο, στο οποιο πανε με το που πιασει μαρτης ξερω γω και κατεβαινουν με το ζορι οκτωβρη. 95 χρονω ανθρωποι. Καλα το χουν χασει τελειως.
namiroth
23-12-2010, 11:23
emas xtypouse synagermos,(fwnes,mplonzon,tacklin), ama kathosoun na fas STAYROPODI eite se trapezi alla eite se kapoio kanape me thleorash apenanti dioti einai amartia na trws STAYROPODI , den kanei kai to apagoreyei h thriskeia kai o ihsous..
analogo edafio eyaggeliou,kainhs diathikhs klp psaxnw akoma mhpws kai vgalw akrh gia thn istoria an kserei kapoios enlighten me.. agoniw..
Συνηθως τετοιες συμβουλες πλασαρισμενες με "θρησκευτικο" τονο για την ωρα του φαγητου (σταυροποδια, κουβεντα κτλ κτλ) ξεκινουσαν απο εμπειρικες/πρακτικες αναγκες. Π.χ. αν μιλας πολυ την ωρα που μασας η καθεσαι σταυροποδι/γενικα καπως διπλωμενος σαν σταση η χωνεψη δεν ειναι τοσο ευκολη. Κι επειδη ηθελαν να το περασουν πχ σε παιδια η πιο ζωηρα ατομα, βαζανε κλασικα τον μπαμπουλα της θρησκειας/αμαρτιας και στο τελος η δεισιδαιμονια εμενε.
Ντάξει, δεν ήταν κόλλημα, αλλά θέλω να το πω. Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου έλεγε την κόκα κόλα "μαυροζούμι".
Τη θυμάμαι σαν τώρα να με ρωτάει " Να σου βάλω λίγο μαυροζούμι να πιείς;"
Εμένα η δικιά μου λέει το "7UP" σεβενάτο.
Συνηθως τετοιες συμβουλες πλασαρισμενες με "θρησκευτικο" τονο για την ωρα του φαγητου (σταυροποδια, κουβεντα κτλ κτλ) ξεκινουσαν απο εμπειρικες/πρακτικες αναγκες. Π.χ. αν μιλας πολυ την ωρα που μασας η καθεσαι σταυροποδι/γενικα καπως διπλωμενος σαν σταση η χωνεψη δεν ειναι τοσο ευκολη. Κι επειδη ηθελαν να το περασουν πχ σε παιδια η πιο ζωηρα ατομα, βαζανε κλασικα τον μπαμπουλα της θρησκειας/αμαρτιας και στο τελος η δεισιδαιμονια εμενε.
Ο πιο διαδεδομένος σχετικός μύθος με τέτοια προέλευση (για να περιορίσουν τα ζωηρά παιδιά) είναι πως "πρέπει να περιμένεις 1 ώρα εφόσον φας για να κολυμπήσεις, αλλιώς θα πάθεις κράμπα και θα πνιγείς". Αφ' ενός δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοιο περιστατικό, αφ' ενός δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι' αυτό.
δικε μου αυτο ειναι ποστ για τις καμενιες
αρχινα να ανησυχεις λιγο
Raven Lord
23-12-2010, 13:51
μια χαρά βάση έχει το παραπάνω (όχι ότι σώνει και καλά θα πνιγείς βέβαια), αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οποιαδήποτε σωματική άσκηση τουλάχιστο μεσαίας έντασης (όπως και το κολύμπι) πρέπει να γίνεται τουλάχιστο 3 ώρες μετά το φαγητό (εγώ εφαρμόζω τις 5). αυτό συμβαίνει γιατί όταν το στομάχι είναι γεμάτο αλλά και κατά τη διάρκεια της χώνεψης το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και στα έντερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό για την πλήρη λειτουργεία των μυών και ως εκ τούτου την εμφάνιση κραμπών, κόπωσης, δυσφορίας κτλ. επίσης, το γεμάτο στομάχι εμποδίζει την πλήρη λειτουργία των πνευμόνων, οπότε έχει μειωμένη απόδοση σε κάθε αερόβια άσκηση.
μια χαρά βάση έχει το παραπάνω (όχι ότι σώνει και καλά θα πνιγείς βέβαια), αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οποιαδήποτε σωματική άσκηση τουλάχιστο μεσαίας έντασης (όπως και το κολύμπι) πρέπει να γίνεται τουλάχιστο 3 ώρες μετά το φαγητό (εγώ εφαρμόζω τις 5). αυτό συμβαίνει γιατί όταν το στομάχι είναι γεμάτο αλλά και κατά τη διάρκεια της χώνεψης το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και στα έντερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό για την πλήρη λειτουργεία των μυών και ως εκ τούτου την εμφάνιση κραμπών, κόπωσης, δυσφορίας κτλ. επίσης, το γεμάτο στομάχι εμποδίζει την πλήρη λειτουργία των πνευμόνων, οπότε έχει μειωμένη απόδοση σε κάθε αερόβια άσκηση.
Πράγματι συγκεντρώνεται περισσότερο αίμα στο στομάχι, αλλά η διαφορά είναι μικρή. Προφανώς η σωματική άσκηση εφόσον μόλις έχεις φάει είναι τρομερά άβολη, αλλά οι μύες είναι ικανοί να λειτουργήσουν μια χαρά, δηλ. δεν είναι αιτία για να προκληθούν κράμπες ή άλλες δυσλειτουργίες στην κίνηση.
Βεβαίως, στο κολύμπι είναι γενικά εύκολο να πάθεις κράμπα. Αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει το θέμα της χώνεψης.
Αυτός πρέπει, με διαφορά, να είναι και ο πιο διαδεδομένος σύγχρονος μύθος, ο οποίος έχει αντέξει εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.
Raven Lord
23-12-2010, 14:00
εγώ σου μιλάω από προσωπική εμπειρία που ασχολούμαι με γυμναστικές 12-13 χρόνια. αν δεν έχουν περάσει 5 ώρες από το φαγητό, έχω μειωμένη απόδοση. αν είναι μύθος ή όχι λίγο με ενδιαφέρει.
εγώ σου μιλάω από προσωπική εμπειρία που ασχολούμαι με γυμναστικές 12-13 χρόνια. αν δεν έχουν περάσει 5 ώρες από το φαγητό, έχω μειωμένη απόδοση. αν είναι μύθος ή όχι λίγο με ενδιαφέρει.
Άλλο η μειωμένη απόδοση ή η δυσφορία κατά την σωματική άσκηση, το οποίο και είναι φυσικό να συμβαίνει, κι άλλο αν παθαίνεις κράμπες λόγω του γεγονότος πως μόλις έφαγες, πόσω μάλλον να πνιγείς που δεν έχει συμβεί και ποτέ.
Google to the rescue (http://www.google.gr/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=myth+wait+an+hour+to+swim).
Phantom Duck
23-12-2010, 14:14
τραβάς και μια αναρρόφηση όπως είσαι πτώμα κι είσαι τζετ!
Raven Lord
23-12-2010, 14:15
Άλλο η μειωμένη απόδοση ή η δυσφορία κατά την σωματική άσκηση, το οποίο και είναι φυσικό να συμβαίνει, κι άλλο αν παθαίνεις κράμπες λόγω του γεγονότος πως μόλις έφαγες, πόσω μάλλον να πνιγείς που δεν έχει συμβεί και ποτέ.
Google to the rescue (http://www.google.gr/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=myth+wait+an+hour+to+swim).
οι κράμπες συμβάλλουν στη μειωμένη απόδοση
οι κράμπες συμβάλλουν στη μειωμένη απόδοση
Αλλά το φαγητό δε συμβάλλει στις κράμπες! Ουφ...
Raven Lord
23-12-2010, 14:18
πού το ξέρεις? έκανες ποτέ γυμναστική φαγωμένος?
edit: επίσης, η καρδιά δουλεύει διπλοβάρδια όταν εξασκείσαι+χωνεύεις... απίθανο είναι κάποιος με ευαισθησία να πάθει κάποιο επεισόδια στο κολύμπι και να πνιγεί?
πού το ξέρεις? έκανες ποτέ γυμναστική φαγωμένος?
Δεν κάνω γυμναστική ούτε μη φαγωμένος. :P Κι η προσωπική εμπειρία, όπως γνωρίζεις, δεν είναι καλός οδηγός.
Για το edit: δεν έχει καταγραφεί ποτέ περιστατικό όπου φαγητό => κράμπα => πνιγμός.
Raven Lord
23-12-2010, 14:26
γιατί? ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι διαφορετικός από τον άλλο. η προσωπική εμπειρία είναι σημαντικός οδηγός στη σωματική άσκηση.
καλά δεν μιλάμε να φας και να μπεις στη θάλασσα και απλά να κάθεσαι στη θάλασσα. αυτό λίγη διαφορά έχει με το να κάθεσαι ακίνητος έξω από τη θάλασσα. Μόνο αν είναι παγωμένη η θάλασσα έχει λίγη διαφορά. Επίσης σου ανεβαίνει το φαγητό και ανακατεύεται το στομάχι (αλλά δεν πεθαίνεις κιόλας, και σίγουρα δεν παθαίνεις έτσι κράμπες). μιλάμε να φας και να μπεις για κολύμπι = καταπόνηση σώματος, όπως αντίστοιχα να φας και να αρχίσεις να τρέχεις.
ούτως ή άλλως κράμπες παθαίνεις αν κινείσαι και όχι στα καλά καθούμενα. ε αν χωνεύεις και κινείσαι (edit: αθλείσαι) παθαίνεις πιο εύκολα κράμπες, από ότι όταν ο οργανισμός είναι αφοσιωμένος στην άσκηση.
ontopic, όταν κατεβαίνει για κάποιες μέρες η γιαγιά στην Αθήνα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να βγάζουμε σκουπίδια την νύχτα. κακή τύχη λέει....
Ως προς τις αθλητικες επιδοσεις, συμφωνω με Raven. Αθλουμουν κι εγω αρκετα χρονια-volley- και παρολο που μετα το τριωρο το στομαχι δεν ανεβαζει ξινιλες σε εντονη ασκηση, επιδοσεις, εαν ξερεις το σωμα σου, δεν πιανεις οσο εισαι σε διαδικασια πεψης και για καμποσο μετα.
Στο θεμα της κολυμβησης δεν ξερω επισημες ερευνες για συσχετισμο πεψης-κραμπας, αλλα και μονο το γεγονος οτι κανοντας μια ωραια βουτια με γεματο στομαχι η εντονη κινηση στο νερο σου ερχεται εμετιλα και λυποθυμικη ταση, ειναι αρκετο για να δω συσχετισμο με πνιγμο. (Αν τωρα καποιος δεν ειναι και δεινος κολυμβητης, ο πανικος το κανει και χειροτερο.)
Α, και συνηθως η τρομολαγνεια με τη θαλασσα γινεται συνηθως στα παιδια, που ετσι κι αλλιως ειναι πιο δυσκολη περιπτωση και θελουν πολυ λιγοτερο χρονο για να πνιγουν.
Χαβοκ και Ravenlord παραδιδουν εξαιρετικα μαθηματα μη κατανοησης κατι πολυ απλου που μαλλον ακομα κι ο Deggial βαρεθηκε να τους εξηγησει περισσοτερο :!:
Comte de Saint-Germain
23-12-2010, 22:41
Βασικά αυτό με το κολύμπι δεν έχει να κάνει με κράμπες. Εν μέρει είναι αυτό που λέει ο Ravenlord, οτι δηλαδή το στομάχι κατά την πέψη χρειάζεται πολύ περισσότερο αίμα για να λειτουργήσει. Ο πραγματικός κίνδυνος όμως είναι ότι, όταν το αίμα φεύγει για αλλού, όπως πχ όταν κάνεις έντονη άσκηση, το στομάχι πάει αυτόματα να προκαλέσει εμετό γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενώ βρίσκεσαι μέσα στο νερό (και δεν εννοώ να κολυμπάς έντονα, προφανώς αν σου έρθει αναγούλα θα σταματήσεις και θα προσπαθήσεις απλώς να επιπλεύσεις) το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση, χωρίς δυνατότητα να σκύψεις (θα μπει το κεφάλι σου μέσα στο νερό). Αυτό συνεπάγεται ότι όπως ο εμετός πάει να διαφύγει ξαναγυρνάει στην αναπνευστική οδό, παθαίνεις αναρρόφηση και αν δε σε προλάβουν πεθαίνεις. Άρα όντως είναι επικίνδυνο να κολυμπάς φαγωμένος.
sabbattack
23-12-2010, 22:58
try explaining that to Deggial...
Pinatero
23-12-2010, 23:47
η γιαγια μου, με απογορευε να κοβω τα νυχια μου το βραδυ, γιατι ειναι γκαντεμια!
enitharmon
24-12-2010, 03:13
α, επίσης άμα μασάμε τσίχλα μετά τις 8 το βράδυ, μασάμε τα κόκκαλα των πεθαμένων (στανταρ θα θυμηθω κι άλλα)
Κι αυτο με το βραδυ απο σχετικα λογικο φοβο ξεκινα. Οτι εισαι πιο κουρασμενος, με λιγοτερο φως-κυριως παλαιοτερα-αρα πιο επιρρεπης σε ατυχηματα.
funishment
24-12-2010, 03:21
Ωραία, εγώ γιατί σύμφωνα με τη γιαγιά απαγορεύεται να σφυρίζω το βράδυ; Τι σκατά μπορεί να συμβεί; Να με πάρουν στο κατόπι τα κοτσύφια;
Aυτο ειναι υπεροχα παρανοικο. Εκτος κι αν εμπιπτει στη φαση, βγαλε το σκασμο μουλικο, κοιμαμαι.
Ωραία, εγώ γιατί σύμφωνα με τη γιαγιά απαγορεύεται να σφυρίζω το βράδυ; Τι σκατά μπορεί να συμβεί; Να με πάρουν στο κατόπι τα κοτσύφια;
Το χω ακουσει κι εγω, και μαλιστα και σε σπιτι γνωστων ελληνοαμερικανων εδω περα.
Αν σφυριζεις το βραδυ καλεις το διαβολο, ασχετος εισαι?
AngelOfSorrow
24-12-2010, 04:35
alitheia einai
rage for order
24-12-2010, 10:11
Άμα κάνεις μπάνιο Μ. Παρασκευή παγώνει το κεφάλι σου. Κάτι παίζει και με το μπάνιο τις υπόλοιπες παρασκευές αλλά δεν θυμάμαι τώρα. Δεν αφήνεις τα ψαλίδια ανοιχτά γιατί ανοίγουν τα στόματα του κόσμου και λένε για μας. Όταν φεύγει κάποιος από το σπίτι δεν κάνει να σκουπίσεις αμέσως γιατί τον παίρνει και αυτόν η σκούπα.
Πφφ... πολλά τα σκηνικά, κυρίως με τη γιαγιά από μεριά της μάνας μου που μένει μαζί μας, η οποία ξεχνάει γενικώς ονόματα και καταστάσεις. Δεν έχει επίσης καλή ακοή και ενώ της λες να φοράει το ακουστικό που πλήρωσε ένα σωρό λεφτά να πάρει, για να μη φωνάζουμε για να συνεννοηθούμε, αυτή πεισματικά αρνείται "δε μπορώ αυτά τα ξένα πράγματα στ'αυτί μου". Επειδή έβαζε τέρμα δυνατά τη τηλεόραση και γενικώς έσπαγε νεύρα, πήγε και πήρε κάτι ασύρματα ακουστικά. Έτσι, η γιαγιά μαγειρεύει στη κουζίνα ακούγοντας τηλεόραση από το δωμάτιό της. "Ορίστε, πλέον δε θα ενοχλώ κανέναν!" Αυτό βέβαια τελικά οδήγησε στο εξής σκηνικό: ήθελε να τηγανήσει κάτι πατάτες, πάει λοιπόν κουζίνα, με τα ακουστικά να ακούει το μεσημεριανό. Βάζει τις πατάτες, και πάει στο δωμάτιο της... και ξεχνάει τις πατάτες. Εγώ, σε κάποια φάση μυρίζω ότι κάτι καίγεται, και αρχίζω να φωνάζω "γιαγιά, μαγειρεύεις κάτι;". Καμία απάντηση. Και εκείνη τη στιγμή, πάω στη κουζίνα, και είναι η γιαγιά που μόλις θυμήθηκε τις πατάτες, και επειδή πλέον είχαν καρβουνιάσει, μες τη τρομάρα της παίρνει το τηγάνι και το βάζει κάτω από το νεροχύτη... και από το τηγάνι πετάγεται ένα απίστευτα μεγάλο fireball μες τη μούρη της, ευτυχώς δε κάηκε, απλά πήραν και τα μαλλιά της λίγο φωτιά. Εγώ να'χω μείνει με το στόμα ανοιχτό, να μη μπορώ να αποφασίσω αν πρέπει να γελάσω με το σκηνικό ή να ανησυχήσω. Μετά από 2 μέρες που έφυγαν τα 50 εκατοστά πυκνού μαύρου καπνού, όλο το ταβάνι ήταν μαύρο και αναγκαστήκαμε να το βάψουμε με αστάρι και μαλακίες, όλο το σπίτι γενικώς να βρωμάει... Όλα επειδή η γιαγιά δε θέλει να φοράει ακουστικό...
Raven Lord
24-12-2010, 12:49
αυτό με τις παρασκευές έχει να κάνει με τη θρησκεία και δυστυχώς δεν είναι μόνο κόλλημα παππουδογιαγιάδων. θυμάμαι διακοπές πάσχα - μ. παρασκευή - πριν 6-7 χρόνια στα 3καλα να είμαστε για καφέ ένα φίλο με την τότε κοπέλα του (και νυν γυναίκα :fear: ) - 2 χρόνια μικρότερή μας - και να συμβαίνει ο παρακάτω διάλογος:
φίλος: τι θα κάνεις το απόγευμα?
εγώ: λέω να πάω αη γιώργη (τοπικό πάρκο) για κανα τρέξιμο, μπάσκετ κτλ
γκόμενα: ΟΧΙ! ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ!
εγώ απορημένος: γιατί?!?!?!
γκόμενα: γιατί μετά δε θα μπορείς να κάνεις ντους!
:facepalm:
enitharmon
24-12-2010, 13:12
οι κοπέλες γενικά δεν κάνει να σφυρίζουν μαρή
αυτό με τη Μ.Παρασκευή και το μπάνιο ειναι μάλλον επειδή είναι άταφος ο νεκρός, το ίδιο μας λέει και στις κηδείες. Όταν κηδευόταν ο παππούς και τον ξενύχτιζαν σπίτι, μας απαγόρευσε το μπάνιο.
Αυτό με την άσκηση και το φαί είναι καθαρά θέμα οργανισμού. Πάω 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο κάνα μισάωρο αφού τελειώσω το φαγητό μου (λόγω προγράμματος, δεν το επιδιώκω). Και κάθε μέρα έχω την ίδια απόδοση με όσες (λίγες) πάω αφάγωτος ή έχω φάει πριν ώρες.
Raven Lord
24-12-2010, 15:23
προφανώς κάνεις μόνο βάρη, γιατί το φαγητό σίγουρα επηρεάζει την αερόβια
nekrobutcher
24-12-2010, 16:21
ο παππούς δε τρώει ποτέ γλυκά και έχει ακόμα 85 χρονών όλα τα δόντια του στη θέση τους, πίνει μόνο κρασί και κονιάκ και ποτέ μα ποτέ μπύρα, σιχαίνεται το κάπνισμα, κουβαλάει εξίσου σουγιαδάκι στη τσέπη για να κόβει το φαγητό, γκρινιάζει αφόρητα και μπορεί να σου γκρινιάζει για κανα 2ωρο για το ίδιο θέμα, έχει κόλλημα με τα χρήματα τελευταία, θέλει να τρώει συγκεκριμμένες ώρες και τσακώνεται χωρίς έλεος με τη γιαγιά μου εδώ και 40 χρόνια.
η δε γιαγιά όταν ήμουνα μικρή είχε κόλλημα με τα μαλλιά μας- ήθελε πάντα να είναι μακριά ! ήταν αεικίνητη, συνεχώς μαγείρευε και καθάριζε και ίσως γι αυτό τώρα δε κάνει τίποτα παρα μόνο βέπει τηλεόραση και τσακώνεται με τον παππού μου.
Roswell47
24-12-2010, 16:30
"Μην αφήνεις άδειο μπουκάλι νερού στο τραπέζι"
"Μην αφήνεις το μαχαίρι στο τραπέζι"
"Μην κόβεις τα νύχια σου νωρίς το πρωί, μόνο αφότου σχολάσει η εκκλησία"
"Μην σφυρίζεις μέσα στο σπίτι, γιατί θα έρθουν οι κλέφτες/ποντίκια"
"Μην κάνεις μπάνιο Μ.Παρασκευή και Μ.Σάββατο, μόνο αφότου αναστηθεί ο Χριστός"
θα θυμηθώ κι άλλα
rat_poison
24-12-2010, 18:44
Η ανοιχτή ομπρέλα στο σπίτι είναι γρουσουζιά
προφανώς κάνεις μόνο βάρη, γιατί το φαγητό σίγουρα επηρεάζει την αερόβια
10 λεπτάκια τρέξιμο στα 11km/h για ζέσταμα και 6 λεπτά στα 10km/h μετά από κάθε άσκηση. Ε σύνολο, καμιά 40 λεπτά τρέξιμο δηλαδή. Οπότε είναι θέμα οργανισμού.
Εδιτ: και κάτι οντόπικ. Η μάνα μου που το κληρονόμησε από τη γιαγιά μου ποτέ δεν παίρνει ψαλίδι η μαχαίρι από τα χέρια κάποιου. Πάντα ζητάει να το ακουμπήσει αυτός που το κρατάει στο τραπέζι ή τέσπα κάπου για να το πάρει μόνη της. Γιατί λέει (δεν ξέρω ποιος, φαντάζομαι κι αυτό μικρασιάτικο είναι) ότι όταν δίνεται μαχαίρι ή ψαλίδι από χέρι σε χέρι οι δύο κάτοχοι θα τσακωθούνε.
Raven Lord
24-12-2010, 19:56
10 λεπτάκια τρέξιμο στα 11m/s για ζέσταμα και 6 λεπτά στα 10m/s μετά από κάθε άσκηση. Ε σύνολο, καμιά 40 λεπτά τρέξιμο δηλαδή. Οπότε είναι θέμα οργανισμού.
καταρχήν βρίσκω μάλλον απίθανο να τρέχεις με 11m/s = 39.6km/h για ζέσταμα.
Διορθώθηκε, κατάλαβες όμως από πριν τι θέλω να πω (ελπίζω) και το point παραμένει το ίδιο.
Raven Lord
24-12-2010, 20:27
έχω ενστάσεις αλλά δε θα συνεχίσω το οφ τοπικ
Τι παπαριές "δεν συνεχίζω το offtopic" είναι αυτές? Λες κι εσύ ή εγώ το ξεκινήσαμε ξέρωγω :P
Ενστάσεις ότι είναι θέμα οργανισμού? Τι πιο απτό από το παράδειγμα που έφερα? Ή μήπως είμαι ο σούπερμαν?
AngelOfSorrow
26-12-2010, 01:25
to xiliometro panw katw pws to vgazeis?
Δεν κατάλαβα την ερώτηση οπότε θα απαντήσω "τρέχοντας".
Comte de Saint-Germain
26-12-2010, 18:49
Εδιτ: και κάτι οντόπικ. Η μάνα μου που το κληρονόμησε από τη γιαγιά μου ποτέ δεν παίρνει ψαλίδι η μαχαίρι από τα χέρια κάποιου. Πάντα ζητάει να το ακουμπήσει αυτός που το κρατάει στο τραπέζι ή τέσπα κάπου για να το πάρει μόνη της. Γιατί λέει (δεν ξέρω ποιος, φαντάζομαι κι αυτό μικρασιάτικο είναι) ότι όταν δίνεται μαχαίρι ή ψαλίδι από χέρι σε χέρι οι δύο κάτοχοι θα τσακωθούνε.
Επίσης με το σαπούνι όταν πλένεις τα χέρια σου. Εγώ με φίλους μου σε ηλικία δημοτικού όταν πλέναμε τα χέρια μας επίτηδες το δίναμε ο ένας στον άλλον και μετά κάναμε ότι παίζουμε ξύλο.
AngelOfSorrow
28-12-2010, 03:43
10 λεπτάκια τρέξιμο στα 11km/h για ζέσταμα και 6 λεπτά στα 10km/h μετά από κάθε άσκηση. Ε σύνολο, καμιά 40 λεπτά τρέξιμο δηλαδή. Οπότε είναι θέμα οργανισμού.
pou katevazeis taxitita
Μάλλον έχεις μπερδευτεί. Πού κατεβάζω ταχύτητα?
asimoulis
28-12-2010, 18:08
ο παππούς μου στη νιγρίτα (λαική δεξιά, στη χούντα λέμε ναι και νέα δημοκρατία τώρα, αλλά λαικό τυπάκι όχι κάνας ακτιβιστής ρουφιάνος) με ρωτούσε επανειλημμένα γιατί δεν μας κάνουν συστάσεις στο πανεπιστήμιο για τα μούσια και γιατί δεν παρελαύνουμε εμείς οι φοιτηταί.