View Full Version : Ελληνοαμερικάνο - Ελληνικό Λεξικό
Λοιπον, οι ελληνοαμερικανοι ειναι μια πολυ ιδιαιτερη κατηγορια ανθρωπων, οι οποιοι σε μακροσκοπικο επιπεδο χαρακτηριζονται απο πολυ συγκεκριμενα προτερηματα και ελαττωματα, με βασικο τους χαρακτηριστικο, και μεγαλυτερο κοινο στοιχειο με τους Ελληνες, το να μην ξερεις τι γνωμη πρεπει να εχεις για αυτους και πως πρεπει να νιωσεις. Αλλες φορες ειναι καταπληκτικοι και αξιαγαπητοι, και αλλες φορες θες να τους βαλεις ολους σε ενα καραβι και να τους διαολοστειλεις. Αυτο που δε σταματαει να με επλησσει μεχρι και σημερα ειναι η εφευρετικοτητα που εχουν οταν ψαχνουν λεξεις για να εκφρασουν τις εννοιες που εχουν στο μυαλο τους, αλλα ειτε επειδη ειναι δευτερης γενιας, ειτε επειδη ηρθαν πολυ μικροι στο Αμερικα και δεν εμαθαν ποτε καλα τη γλωσσα, ειτε επειδη απλα ετσι τους την εμαθαν οι αλλοι, εχουν κατασκευασει ενα δικο τους λεξικο, το οποιο θα ξεκινησω με μερικες φρασεις/λεξεις που μου εχουν κανει εντυπωση, και περιμενω να προσθεσει ο οποιοσδηποτε οτι εχει ακουσει απο συγγενεις, φιλους και γνωστους. Και ξεκιναω:
Κάρο, το : αυτοκίνητο, όχημα
Ρουφιάνος, ο : αυτός που φτιάχνει τις σκεπές στα σπίτια
Τροκατζέρης, ο : οδηγός φορτηγού ή νταλίκας
Τρόκι, το : φορτηγό ή νταλίκα
Φροζιάζω (φροζαίνω) : κρυώνω, παγώνω, ξεπαγιάζω (μτχ: φροζιασμένος)
Κακαρότσα, η : κατσαρίδα
Μπόξι, το : κουτί, κούτα
Λέκι, το : λίμνη
Σίπι, το : πλοίο
Κέκι, το : κέικ (ξεν. λέξη)
Κλινιάζω : καθαρίζω
Τσέκι, το : επιταγή
Κονεκτικούτη, η : η πολιτεία του Κονέκτικατ
Στήμη, ή : θέρμανση
Μουβάρω : μετακινώ
Και το αγαπημενο μου μαλλον, και δυσκολα θα ξεπεραστει:
Μπιλοζέρι : οποιαδήποτε θερμοκρασία υπό το μηδέν
Χρησιμοποιείται ως εξής: "Όταν πιάσουνε τα μπιλοζέρια, θα φροζιάσουνε τα λέκια και δε θα μουβάρουνε τα σίπια"
Entrancemperium
02-12-2010, 04:10
μαρκέτα, η: αγορά, σούπερ μαρκετ
φένα, η: ανεμιστήρας
ορίζω: έχω στην ιδιοκτησία μου (π.χ. "Ποιος το ορίζει αυτό το κάρο ρε ξάδερφε;")
θα σκεφτώ και άλλα αύριο για τους φίλους μας τα ζώα (και συγγενείς) τους ελληνοαμερικάνους..
τα δυο πρωτα που εγραψες ειναι υπερκλασικα, απορω πως τα ξεχασα
rat_poison
02-12-2010, 04:22
ποστ φίξερ είμαστε και ό,τι άλλο έχω ακούσει από ξαδέρφια / θείους μετανάστες στο μπίγκ άππολ
μπλόκος = οικοδομικό τετράγωνο
φρίζα = ψυγείο
και το επικό μπιλουζίριασ' (μπιλόου ζήρο)
από την άλλη γιώργος κατσαρός (ο ρεμπέτης της αμερικής, όχι ο άλλος) αναφέρει τη
μαρουγάνα = marijuana
namiroth
02-12-2010, 04:30
τσαερα - καρεκλα
Λοιπον, οι ελληνοαμερικανοι ειναι μια πολυ ιδιαιτερη κατηγορια ανθρωπων, οι οποιοι σε μακροσκοπικο επιπεδο χαρακτηριζονται απο πολυ συγκεκριμενα προτερηματα και ελαττωματα
Συγχαρητήρια, κατάφερες να γράψεις κάτι που αφενός δεν σημαίνει τίποτα, αφετέρου είναι τελείως ξιπασμένο από την πρώτη γράμμη.
Custom User
02-12-2010, 04:55
στέκι: μπριζόλα
τσαερα - καρεκλα
Kαι οι κύπριοι δεν το λένε αυτό?
Harbinger of Death
02-12-2010, 10:29
Φλόκια: κοπάδια (προβάτων).
Shadowking
02-12-2010, 10:58
Φλόκια: κοπάδια (προβάτων).
χμμ. ναι.
namiroth
02-12-2010, 11:14
τσαερα - καρεκλα
Kαι οι κύπριοι δεν το λένε αυτό?
τα περισσοτερα αν οχι ολα απο τα παραπανω τα λενε και οι Κυπριοι,
Κυριως λογω της Αγγλοκρατιας εκει περα παλαιοτερα αλλα και των μεταναστων στην Αγγλια με παρατσουκλι "Τσαρλιδες"
DannyCarey
02-12-2010, 11:41
Σόρυ κιόλας ρε φίξερ, αλλά και στις 2 χώρες το Κέικ, κέικ το λένε. Γιατι κάποιος να το πει κέκι δηλαδή?
@Χαρμπρινγκερ: Φλόκια = χύσια
rat_poison
02-12-2010, 13:08
κι όμως, κέκι. ανεξάρτητος παρατηρητής, το'χω δει κ γω.
Harbinger of Death
02-12-2010, 14:22
@Χαρμπρινγκερ: Φλόκια = χύσια
! :shock: Και οι ελληνοαμερικάνοι βοσκοί πως αναφέρονται στα κοπάδια τους;!
μα να μην αναφερετε την πιο κλασικια?
''γκομενα''
απο το woman,women...credits στους Σμυρνιους
rat_poison
02-12-2010, 15:21
γιατί ο παππούς που ήτανε ναυτικός μου είπε ότι είναι από το γούμενα, κάβος. (και στα ιταλικά gomena)
επίσης
http://ribandsea.com/shiping/6-nautical.html
freak brother
02-12-2010, 17:04
μαλακας στα μπρουκλικα malakas
Drumsick
02-12-2010, 17:43
''γκομενα''
Σύμφωνα με μεταμεσονύχτιο ταρίφα που είχα πετύχει κάποτε, η λέξη γκόμενα προέκυψε από τους ναύτες που σκάγανε στα νησιά και ζητούσαν γυναίκες που go (with) men.
Δουλεύω σε κομπανία
(δουλεύω σε εταιρία)
Αν και δεν ξέρω αν είναι και ελληνοαμερικάνικο, σίγουρα πάντως είναι ελληνοαυστραλέζικο.
οι διαφορές μεταξύ ελληνοαμερικάνων-ελληνοαυστραλέζων αξίζουν δικό τους τόπικ.
Σύμφωνα με μεταμεσονύχτιο ταρίφα που είχα πετύχει κάποτε, η λέξη γκόμενα προέκυψε από τους ναύτες που σκάγανε στα νησιά και ζητούσαν γυναίκες που go (with) men.
χαχααααχααα, μου θύμισες ένα ταρίφα που μου έλεγε ότι τα τοπωνύμια Κολωνός και Κολωνάκι βγήκαν στην κατοχή γιατί πήγαιναν οι γερμανοί να ΓΑΜΗΣΟΥΝ, και στον κολωνό τους λέγανε οι πουτάνες "Κώλο no! Κώλo να εκεί" δείχνοντας προς το Κολωνάκι... rofl!
τύπος τέτοιος που δούλευα στο μαγαζί του μου χε ζητήσει να καθαρίσω το πάτωμα με τη μάπα :|
freak brother
02-12-2010, 21:40
ετσι λενε και τα κουρελια της σφουγγαριστρας στην Ελλαδα.
nikolasfluxus
02-12-2010, 21:42
χαχααααχααα, μου θύμισες ένα ταρίφα που μου έλεγε ότι τα τοπωνύμια Κολωνός και Κολωνάκι βγήκαν στην κατοχή γιατί πήγαιναν οι γερμανοί να ΓΑΜΗΣΟΥΝ, και στον κολωνό τους λέγανε οι πουτάνες "Κώλο no! Κώλo να εκεί" δείχνοντας προς το Κολωνάκι... rofl!
θες κιάλλο Νίκη..?
Ολα οσα γραψατε ακουω κατα περιοδους απο τα ξαδερφια μου. Ειναι στιγμες που σκεφτομαι, οκ 3ης γενιας, πηγαν ενηλικες σε βραδινο ελληνικο σχολειο, ερχονται καθε χρονο με λαχταρα εδω και γουσταρουνε.
Αλλα ειναι και στιγμες που ακουω μαζεμενα σπασμενα ελληνικα με αυτο το ιδιωμα το δικο τους και θελω να τα δαγκωσω.
Επικ στιγμη, οταν εκαναν προπονηση σε αναγνωση. Και καλα challenge, το πρωτο πραγμα που βρισκαμε μπροστα μας να το διαβασουνε. Στην κουζινα η φαση, διαλεγουμε για χαβαλε συσκευασιες τροφιμων για να κανουν αναγνωση.
Και ακουμε το μεγαλοπρεπεστατο: "Tο πιο μεγκάλο νό-υ νό-υ". Ηταν συσκευασια γιγας ΝΟΥΝΟΥ.
Ολα οσα γραψατε ακουω κατα περιοδους απο τα ξαδερφια μου. Ειναι στιγμες που σκεφτομαι, οκ 3ης γενιας, πηγαν ενηλικες σε βραδινο ελληνικο σχολειο, ερχονται καθε χρονο με λαχταρα εδω και γουσταρουνε.
Αλλα ειναι και στιγμες που ακουω μαζεμενα σπασμενα ελληνικα με αυτο το ιδιωμα το δικο τους και θελω να τα δαγκωσω.
Μα πραγματικα δεν ειναι πολυ χαρακτηριστικο αυτο το συναισθημα?
Ναι. Αμα σου λενε, σε καναμε miss καζιν, τα νιωθεις ολα μαζι.
nikolasfluxus
12-07-2011, 16:35
this just in από υπό κατεδάφιση θεία που μας ήρθε πακέτο από μελβούρνη:
ντοντ γκόρεις - μην ανησυχείς
atom_smasher
12-07-2011, 16:59
τύπος τέτοιος που δούλευα στο μαγαζί του μου χε ζητήσει να καθαρίσω το πάτωμα με τη μάπα :|
και οι μεταναστες πρωτης γενιας που εργαζομαστε στον τομεα της καθαριοτητας εις τον ευρωπαικο βορρα ετσι τις λεμε επαγγελματικως
enitharmon
15-07-2011, 16:04
http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%B9%CF%84%CF%82
Harbinger of Death
15-07-2011, 16:24
Δουλεύω σε κομπανία
(δουλεύω σε εταιρία)
http://i.imgur.com/os6Tql.jpg (http://imgur.com/os6Tq)
Radienergeia
29-08-2011, 23:14
Πέραν της μάπας υπαρχει και το υπέρτατο φλόρι. Ατάκα γειτόνισσας: "κάνω μάπι το φλόρι τώρα, γουεϊτ". :touched:
''γκομενα''
επιβεβαιωνω απο θειο που ηταν ναυτικος
''γκομενα''
επιβεβαιωνω απο θειο που ηταν ναυτικος
Δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά ο Μπαμπινιώτης διαφωνεί μαζί σας.
menumission
30-08-2011, 09:21
http://www.slang.gr/lemma/show/gkomena_4119
http://fr.wikipedia.org/wiki/Gommeux