View Full Version : Μετατροπή σε υγραέριο
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 11:29
Με αφορμή την κουβέντα στο θρεντ κι επειδή ο Κρουξ κι εγώ σκεφτόμαστε να κάνουμε το μεγάλο βήμα για να μη ξεπουλιόμαστε στις μπετζίνες κάνω τούτο το θρεντ.
Πείτε τι ξέρετε, τι έχετε ακούσει κλπ
Όσοι φοβούνται τις εκρήξεις (βλ. Νιούροσκρατς) να μείνουν μακρυά από το θρεντ :P
Neuroscar
30-11-2010, 11:33
Α εμενα μη μου τα λες~! 1+χρονο το σκεφτομαι λογω των πηγαινελα κιεχω βρει και τυπο στη βουλγαρια (τη βουλγαρικη) με τα μισα λεφτα απο αυτα που λετε.
Αλλα λιγο πριν το μεγαλο βημα, καποιοι συγκεκριμενοι τυποι, με πεισανε για το αντιθετο βαζοντας την πιθανοτητα κινδυνου και ρισκου στο μυαλο και κολωσα λιγο (εως και πολυ).
Θελω πολυ παντως και αν καποιος ξερει κατι παραπανω να πει.
Για αρχή μιλάτε για υγραέριο και όχι για φυσικό αέριο. Καμία απολύτως σχέση, αλλάξτε τίτλο θρεντ, πονάνε ματάκια.
λοιπόν μόλις γύρισα από το συνεργείο που κάνουν μετατροπές σε υγραέριο.
το σύστημα που τοποθετούν είναι Ιταλικό και κατά τα λεγόμενα του μηχανικού, το πιο αξιόπιστο και ποιοτικό της αγοράς. η μετατροπή για το δικό μου αυτοκίνητο (Subaru Forester XT 2003) θα κοστίσει 1.700€ και αυτό γιατί χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά στον κινητήρα (αφαίρεση εισαγωγής, ιντερκούλερ, έξτρα δοχείο λαδιού κλπ κλπ) για την τοποθέτηση των μπεκ, που ανεβάζει το κόστος κατά 200-300€.
η απόδοση του κινητήρα παραμένει ως έχει, έχει λιγότερες φθορές λόγω καθαρότερης καύσης του υγραερίου που δεν αφήνει υπολλείματα. το ίδιο ισχύει και για τον καταλύτη. επιμηκύνεται επίσης η ζωή τους αλλά και η συχνότητα των σέρβις επειδή δεν υπάρχουν επικαθίσεις άνθρακα στους κυλίνδρους, στα μπουζί όπως αραιότερες γίνονται και οι αλλαγές των λαδιών και των φίλτρων.
ασφάλεια. το ντεπόζιτο του υγραερίου είναι μασίφ (βγαίνει από καλούπι, δεν έχει κολήσεις) κράμα σιδήρου-χαλυβα 3.5 χιλιοστών. είναι τεσταρισμένα για να αντέχουν σε απίστευτες πιέσεις χωρίς παραμορφώσεις και φθορές. το κύκλωμα του υγραερίου λειτουργεί με ηλεκτροβάνες (σαν την θέρμανση περίπου) και υποστηρίζεται βεβαίως από ένα εγκέφαλο ο οποίος παίρνει εντολές από τον κύριο εγκέφαλο του αυτοκινήτου για τον ψεκασμό και γενικότερά τον τρόπο λειτουργείας. ο συγκεκριμένος εγκέφαλος λειτουργεί μόνο με ρεύμα που παράγεται όταν η μηχανή είναι σε λειτουργία. σε περίπτωση ατυχήματος διακόπτεται κάθε παροχή και κλειδώνουν οι ηλεκτροβάνες. η τοποθέτηση επίσης του κυκλώματος γίνεται εξωτερικά της καμπίνας των επιβατών με σωλήνες υψηλής πιέσεως. σε περίπτωση διαρροής, ο εγκέφαλος εντοπίζει την απώλεια πιέσεως στο κύκλωμα και το κλείνει αυτόματα.
πρακτικά πως δουλεύει. όταν ανάβεις το αυτοκίνητο (ο κινητήρας είναι κρύος) λειτουργεί με βενζίνη μέχρι να ανεβάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. με το που πιάσει την θερμοκρασία αυτή ο εγκέφαλος ανοίγει τις ηλεκτροβάνες και διακόπτει την παροχή βενζίνης. η εναλλαγή της παροχής μπορεί να γίνεται και on the fly από τον οδηγό. τοποθετείται ένα όργανο στο καντράν, που δείχνει την πληρότητα του ντεπόζιτου και έχει και ένα κουμπί με το οποίο γίνεται η αλλαγή από βενζίνη σε υγραέριο και αντίστροφα.
να αναφέρω επίσης οτι υπάρχουν 2 λύσεις για την τοποθέτηση του ντεπόζιτου υγραερίου. η μία είναι στον χώρο της ρεζέρβας (την οποία θα προτιμήσω εγώ) που στην περίπτωση μου μου δίνει ένα ρεζερβουάρ χωρητικότητας 65 λίτρων. η άλλη λύση είναι πίσω από τα πίσω καθίσματα, με την οποία κερδίζεις την ρεζέρβα αλλά χάνεις πορτ-μπαγκάζ και την δυνατότητα αναδίπλωσης των καθισμάτων.
η τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης στην Θεσ/νίκη κυμαίνεται μεταξύ 0.65-0.70€ / λίτρο.
αυτά.
edit . να πω επίσης οτι δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον λόγω σχεδόν μηδενικών ρύπων. επίσης μετά την τοποθέτηση του συστήματος, το αυτοκίνητο περνάει από ΚΤΕΟ όπου και βεβαιώνεται η καλή εγκατάσταση και λειτουργία του.
Raven Lord
30-11-2010, 14:21
και πόσο καίει περίπου ένα μέσο αμάξι 1600 κυβικών?
θα υπολογίσεις την κατανάλωση υγραερίου κάτι λιγότερο από ένα λίτρο περισσότερο από την παρούσα κατανάλωση βενζίνης.
δηλαδή αν καίς αυτή την στιγμή 8λίτρα / 100χλμ εκεί θα θέλεις κάτι λιγότερο από 9λίτρα / 100 χλμ.
8 x 1.5 = 12€
9 x 0.7 = 6.3€
Raven Lord
30-11-2010, 14:33
οκ, θενκς
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 14:41
κιεχω βρει και τυπο στη βουλγαρια (τη βουλγαρικη) με τα μισα λεφτα απο αυτα που λετε.
το χω κι εγώ υπόψιν μου αυτό αλλά μου είπε μηχανικός ότι για να το κυκλοφορήσεις στην Ελλάδα θες πιστοποίηση η οποία θα κοστίσει αρκετά και το συνολικό κόστος είναι σχεδόν ίδιο με το αν έκανες τη μετατροπή στην Ελλάδα. Μπορεί να έλεγε και παπάτζες αλλά αν κάποιος ξέρει κάτι για το αντίθετο ας το πει.
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 14:58
Για αρχή μιλάτε για υγραέριο και όχι για φυσικό αέριο. Καμία απολύτως σχέση, αλλάξτε τίτλο θρεντ, πονάνε ματάκια.
Μάλλον λες μαλακίες θείο, για δες εδώ για τι μιλάνε αυτοί:
http://www.prometheusgas.gr/view.asp?pid=502&cid=&sid=41&ssid=&lang=2
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14067&subid=2&pubid=277852
λοιπόν παιδιά.
φυσικό αέριο = μεθάνιο
υγραέριο = προπάνιο
η συζήτηση εδώ είναι για υγραέριο, μιάς και το υγραέριο έχει μεγαλύτερη απόδοση, παρόμοια της βενζίνης.
το φυσικό αέριο επιτρεπόταν εδώ και πολύ καιρό. το υγραέριο είναι που επετράπει πρόσφατα με τον νόμο Λιάπη.
Marillion
30-11-2010, 15:35
και υγραεριο και φυσικο αεριο μπαινει στα αμαξια.
τεσπα σωτο σε εχω πει, δεν ξερω που τα διαβασε η ποιος τα ειπε ετσι στον κρουξ (ο οποιος περιγραφει την διαδικασία αλλα για τις επιπτώσεις δεν βλέπω να λέει και τπτ) αλλα συμβατικοί βενζινοκινητήρες που κανουν το βημα γαμιουντε συντομα και αυτο δεν το λεει ο γκαραζιερης ουτε η εμπειρια αλλα η επιστήμη. μιλάμε για θερμικους συντελεστές που αλλαζουν αναλογα το καυσιμο και μια μηχανη που δουλευει με βενζινη (η πετρελαιο) κατά την καυση θα φθαρει αναλογως. μπορεί να φαινεται στα χαρτια πως αποδιδει αλλα ο θαλαμος καυσης (και τα εκλεγμενα βάση του καυσίμου εξαρτηματα, από πιστόνια, μέχρι κυλινδρους, βαλβιδες, ΚΕΦΑΛΗ) δεν μπαίνουν έτσι τυχαία. δηλαδή αν δεν δειτε αριθμους πείθεστε επειδή σας το λένε; επειδή το συζητάμε συχνα στα μεκ με καθηγητες, εχω φτασει στο συμπέρασμα πως τα συνεργεια θέλουν να βγαλουν χρηματα και θα μετατρεψουν τα παντα αρα πηγαινουμε στο τι απαιτήσεις εχετε εσεις από τους κινητήρες σας. και αντε πες τα περισσοτερα τα αλλαζετε αν σας χαλασουν, οι φθορές κατά την εξαγωγή των καυσαερίων που ειναι και συνηθέστερες γαμανε την κεφαλή σας (μια χαρακία 1mm μεταξύ σπινθηριστή και βαλίδας και καθισταται αχρηστη) την οποια επέλεξε ο κατασκευαστής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ καυσιμο και εκει δεν παίζουν επισκευές ε, αλλαγμα όλη. αλχημείες κτλ μονο αν νιώθετε τυχεροί οπότε εγώ δεν το σκεφτομαι καν.
κοίτα δεν διάβασα κανένα paper, ούτε πέρασα πρώτα μια βόλτα από το πολυτεχνείο για να μου πουν οι επιστήμονες την άποψη τους για το θέμα. επισκέφτηκα ένα συνεργείο που κάνει τέτοιου είδους τροποποιήσεις και δίνει και γραπτές εγγυήσεις καλής λειτουργείας, εγκατάστασης κλπ κλπ και αυτά που συζήτησα εμένα με πείθουν να προχωρήσω στην εγκατάσταση.
με πείθει επίσης το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα με το συγκεκριμένο σύστημα που κυκλοφορούν στην Ιταλία άλλα τόσα στην Γερμανία, λίγο λιγότερα στην Σουηδία και γενικά σε χώρες που ξέρουν λίγο καλύτερα από εμάς το τι σημαίνει κινητήρας και αυτοκίνητο.
τώρα εσύ λες οτι θα σου χαράξει κεφαλή. οκ σεβαστό. θα δω πως θα πάει το αυτοκίνητο και θα σε κρατάω ενήμερο. μέχρι τότε θα καίω τα μισά btw.
edit .
η απόδοση του κινητήρα παραμένει ως έχει, έχει λιγότερες φθορές λόγω καθαρότερης καύσης του υγραερίου που δεν αφήνει υπολλείματα. το ίδιο ισχύει και για τον καταλύτη. επιμηκύνεται επίσης η ζωή τους αλλά και η συχνότητα των σέρβις επειδή δεν υπάρχουν επικαθίσεις άνθρακα στους κυλίνδρους, στα μπουζί όπως αραιότερες γίνονται και οι αλλαγές των λαδιών και των φίλτρων.
μαρίλιον απάντησε λίγο σε αυτό αν θέλεις.
edit 2.
επίσης για το δικό μου αυτοκίνητο με πείθει ακόμη περισσότερο και η κίνηση της αντιπροσωπείας της Subaru να δίνει το καινούριο Forester (με το οποίο φοράμε τον ίδιο κινητήρα) με εγκατάσταση LPG.
Drumsick
30-11-2010, 17:29
Υγραέριο χρησιμοποιεί όλο το σόι στην πολωνία και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Ισχυρίζονται πως οι κίνδυνοι δεν είναι μεγαλύτεροι απ'αυτούς που διατρέχεις οδηγώντας βενζινοκίνητο.
εντιτ: btw το μισό σόι απασχολείται σε σχολή οδηγών.
wx. de takserw afta. dwste tsouvalia info parakalw.
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 18:12
Κρουξ ρώτησες ή σου είπαν μήπως τι βάρος έχει η δεξαμενή για το καύσιμο; Άδεια εννοείται...
αν ξεκινήσετε για ταξίδι αθήνα σαλονίκη, ή αποφασίσετε να πάτε σε κανα νησί τι παίζει με τον ανεφοδιασμό?
Drumsick
30-11-2010, 18:17
Υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσεις και τα δυο ντεπόζιτα αν δεν κάνω λάθος, οπότε στην ανάγκη, βάζεις βενζίνη.
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 18:18
όταν βάζεις υγραεριοκίνηση στο αμάξι δεν καταργείται η κίνηση με βενζίνη. Άλλωστε το αμάξι σου παίρνει μπροστά με βενζίνη κι έπειτα μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα με το υγραέριο. Διαβάστε το ποστ του Κρουξ στην αρχή.
άρα το όφελος απο τα καύσιμα ακόμα μικρότερο, ειδικά αν είναι να υπολογίσεις και την εγκατάσταση. Απόσβεση σε καμιά 5ετία, όταν θα σκέφτεσαι να αλλάξεις αμάξι
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 18:47
σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, αν κάνεις 15000-20000 το χρόνο τότε κάνεις απόσβεση σε 1,5 χρόνο. Εγώ ήδη έχω κάνει 20000 μέσα σε 9 μήνες οπότε το σκέφτομαι σοβαρά. Απλά ελπίζουμε το ελληνικό κράτος να μη κάνει καμιά μπινιά με τη φορολογία του υγραερίου και γαμηθεί το θέμα
ρίξτε και μια ματιά σε άρθρο της καθημερινής:
http://www.taxi-agency.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=225%3A2010-11-07-17-55-57&catid=25%3A2010-04-29-19-47-35&Itemid=37&lang=el
Αν κανεις 15-20 το χρόνο σε περιοχές που πουλάνε υγραέριο ή σε όλη την Ελλάδα?
βασικά αυτό που σκέφτομαι είναι να μην φάτε καμια ήττα σαν αυτούς που πήραν diesel πριν 3-4 χρόνια και τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει
Sotos_The_Tequiler
30-11-2010, 20:09
Αν έχεις δεξαμενη που σου δίνει αυτονομία κοντά στα 600χλμ τότε για τις αποστάσεις εντός Ελλάδας είσαι καλυμένος κατα μεγάλο ποσοστό.
Αν η απόσβεση γίνεται όπως υπολόγισα σε 1,5 χρόνο περίπου τότε δε νομίζω ότι στην τελική θα είσαι χαμένος, αφού η βενζίνη αποκλείεται να πέσει.
λίστα πρατηρίων υγραερίου στην Ελλάδα:
http://brc-autogas.gr/gas-stations
https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Av_8JwKOzdlWdHZ1TEpFbnhqeENScHNLMUkwTHZ1eHc&hl=el#gid=0
Αφιέρωμα στην υγραεριοκίνηση:
http://www.tetrakinisimag.gr/lpg.htm
υγραέριο = προπάνιο
No good. Μίγμα προπανίου και βουτανίου. Περισσότερο προπάνιο τον χειμώνα, περισσότερο βουτάνιο το καλοκαίρι, λόγω διαφοράς στο σημείο ζέσεως του καθενός (α και επειδή από μόνα τους είναι εκρηκτικά σε θερμοκρασίες αρκετά κοντά σε ένα ζεστούλικο καλοκαίρι :P)
Μάλλον λες μαλακίες θείο, για δες εδώ για τι μιλάνε αυτοί:
http://www.prometheusgas.gr/view.asp?pid=502&cid=&sid=41&ssid=&lang=2
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14067&subid=2&pubid=277852
Άστο παιχταρά μου. Όταν θα βρεις εγκαταστάτη και κυρίως μόλις δεις πόσο ασύμφορο είναι το φ.α. από απόδοση θα καταλάβεις ότι οι τεχνιτάδες (που ανάθεμά με αν ξέρουν πόσα άτομα άνθρακα έχει ένα μόριο μεθανίου) λένε "αυτό που καταλαβαίνει ο πολύς ο κόσμος". Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω ένα πράγμα.
και υγραεριο και φυσικο αεριο μπαινει στα αμαξια.
τεσπα σωτο σε εχω πει, δεν ξερω που τα διαβασε η ποιος τα ειπε ετσι στον κρουξ (ο οποιος περιγραφει την διαδικασία αλλα για τις επιπτώσεις δεν βλέπω να λέει και τπτ) αλλα συμβατικοί βενζινοκινητήρες που κανουν το βημα γαμιουντε συντομα και αυτο δεν το λεει ο γκαραζιερης ουτε η εμπειρια αλλα η επιστήμη. μιλάμε για θερμικους συντελεστές που αλλαζουν αναλογα το καυσιμο και μια μηχανη που δουλευει με βενζινη (η πετρελαιο) κατά την καυση θα φθαρει αναλογως. μπορεί να φαινεται στα χαρτια πως αποδιδει αλλα ο θαλαμος καυσης (και τα εκλεγμενα βάση του καυσίμου εξαρτηματα, από πιστόνια, μέχρι κυλινδρους, βαλβιδες, ΚΕΦΑΛΗ) δεν μπαίνουν έτσι τυχαία. δηλαδή αν δεν δειτε αριθμους πείθεστε επειδή σας το λένε; επειδή το συζητάμε συχνα στα μεκ με καθηγητες, εχω φτασει στο συμπέρασμα πως τα συνεργεια θέλουν να βγαλουν χρηματα και θα μετατρεψουν τα παντα αρα πηγαινουμε στο τι απαιτήσεις εχετε εσεις από τους κινητήρες σας. και αντε πες τα περισσοτερα τα αλλαζετε αν σας χαλασουν, οι φθορές κατά την εξαγωγή των καυσαερίων που ειναι και συνηθέστερες γαμανε την κεφαλή σας (μια χαρακία 1mm μεταξύ σπινθηριστή και βαλίδας και καθισταται αχρηστη) την οποια επέλεξε ο κατασκευαστής για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ καυσιμο και εκει δεν παίζουν επισκευές ε, αλλαγμα όλη. αλχημείες κτλ μονο αν νιώθετε τυχεροί οπότε εγώ δεν το σκεφτομαι καν.
Επειδή κάποτε τα είχα δει κι εγώ να χορεύουν μπροστά στα ματάκια μου αυτά, μπορείς όντως να παραθέσεις ορισμένα νούμερα? Κυρίως γιατί αμφιβάλλω στο εξής: σίγουρα μία μηχανή εσωτερικής καύσης δεν σχεδιάζεται τυχαία. Λαμβάνονται υπόψην άπειροι παράγοντες στην επιλογή κάθε απλού στοιχείου της (από τους εκκεντροφόρους, στροφαλοφόρους μέχρι και το πιο αστείο περικόχλιο). Δεν αναφέρεις ωστόσο ποια συγκεκριμένα μεγέθη είναι αυτά που κάνουν την ειδοποιό διαφορά και δημιουργούν τον κίνδυνο. Δηλαδή σε ποιον από τους τέσσερις χρόνους μέσα στον κύλινδρο πιστεύεις ότι υπάρχει διαφοροποίηση τέτοια που να μπορεί να δημιουργήσει αιφνίδια αστοχία? Μπορείς κάπως να μου το τεκμηριώσεις επιστημονικά?
Marillion
01-12-2010, 01:04
se olous. emvolo katergasmeno gia kaliteri roi kavsimou ston thalamo kavsis, ipologismenes pieseis poy anaptisonte kata tin eksagwgh (kai genikotera i simperifora tou idiou tou emvolou, min ksexnas oti oi pieseis einai aftes pou tou askoun thlipsi kai ligismo kata thn eksagwgh, o monos xronos pou den pernei kinisi apton strofaloforo vasika -skepsu twra na kataponeitai se megaliteres dinameis ti arxizei na su gamietai siga siga) akoma kai i posotita kavsaeriwn pu paramenun ston thalamo paizei rolo. kai an einai na piasume genika to evmolo, oti sxetiko panw tu einai ipologismeno gia venzinokinitira, apo ta elatiria pou mpenun gia steganopoihsh mexri tis epimerous diastaseis tous. tha grapsw perissotera avrio prwta o theos, des parakatw.
gia na min gamithei i kuventa den leme pws tha valete igraerio kai tha kanei mpam e, apla na min perimenete tin idia diarkeia zwhs sta epimerous exartimata tou kinitira sas.
krux eimai poly kurasmenos molis gyrisa kai apanthsa se ayto pou eixa evkero, dystyxws kai to sigrama pou exw den polyasxoleitai me ygraerio kai fysiko aerio (sygkekrimena toy rakopoulou to mek 2 exw, emp) opote 3ekatharizw oti ta osa lew ta exw syzhthsei me kathigites mu. an thes na proxoriseis de prokeitai na su valw maxeri. to kalytero einai na psaxteite me kanenan trelo pou to exei analavei san diplwmatiki kai exei apotelesmata sta xeria tou, h na psaxteite me kanena epistimoniko periodiko mporei na vreite pragmata pou diapsevdoun ta osa lew, mporei oxi.
κοίτα Μαρίλιον έχεις το πόιντ σου σε θεωρητικό επίπεδο και όλα αυτά είναι συζητήσιμα και καλά κάνεις και τα αναφέρεις.
η προσωπική μου, πρακτική εμπειρία με το θέμα έχει ως εξής. αυτή την μετατροπή την έχουν κάνει άλλοι 2 γνωστοί μου με τους οποίους το συζητήσαμε πριν λίγο καιρό. το έκαναν πριν κανά χρόνο και σε αυτοκίνητα με μεγάλο κυβισμό και ιπποδύναμη και τα 2. έχουν κάνει περίπου στις 20-30.000χλμ και κανένα πρόβλημα δεν εντόπισαν προς το παρόν.
για να μην μπλέξουμε με πολύ εξειδικευμένη ορολογία για να μπορεί να καταλαβαίνει και κάποιος που δεν έχει επαφή με μηχανές, τρόπο λειτουργίας κλπ να πω μόνο το παρακάτω.
το υγραέριο στο ντεπόζιτο βρίσκεται σε υγρή μορφή. πριν την εισαγωγή στον κινητήρα περνάει από ένα τύμπανο (το οποίο αντικαθίσταται στα 150.000χλμ) όπου και μετατρέπεται σε αέριο και έτσι εισάγεται στον θάλαμο καύσης. ουσιαστικά κινείσαι με ένα αέριο. πιο ελαφρύ, πιο καθαρό, με λιγότερα κατάλοιπα, πιο εύφλεκτο από την βενζίνη αλλά με μικρότερη παραγόμενη θερμοκρασία. το πετρέλαιο είναι το ακριβώς αντίθετο ας πούμε.
το μόνο θέμα το οποίο είναι υπο συζήτηση και πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να παρακολουθείται είναι η συμπίεση του κινητήρα. αν έχεις καλή συμπίεση, είσαι μια χαρά.
και αμα καποιος εχει τουρμπινες τι κανουμε?
δεν επηρεάζει κάπου. και εγώ τουρμπίνα έχω. απλά στα τούρμπο αυτοκίνητα τοποθετούν και μια λαδιέρα για να τροφοδοτεί τον κυλίνδρο με έξτρα λάδι έτσι ώστε να μην στεγνώνει.
KoiliaSamprela
03-12-2010, 10:00
αντί για τούρμπο φασουλάδα
Sotos_The_Tequiler
25-03-2011, 12:25
κρουξ τι έκανες τελικά με τη μετατροπή ρε;
Εγώ έκλεισα ραντεβού για τέλη Απρίλη (1369€)
Πρόσφατα άνοιξαν και 2 πρατήρια με υγραέριο στις Σέρρες και καραβόλεψε \m/
18 Απριλίου έχω ραντεβού για εγκατάσταση στον Θεοδώρου πίσω από τα ΚΤΕΛ.
1567€ βγαίνει το δικό μου.
Όσο και το μισό της αξίας μεταπώλησής του. Bad choice.
Sotos_The_Tequiler
26-03-2011, 20:17
18 Απριλίου έχω ραντεβού για εγκατάσταση στον Θεοδώρου πίσω από τα ΚΤΕΛ.
1567€ βγαίνει το δικό μου.
κι εγώ Θεοδώρου έκλεισα στη Γιαννιτσών, θα θελα να το κάνω και νωρίτερα και είχε κι ελεύθερες ημερομηνίες αυτό το δεκαήμερο αλλά χρειάζομαι τ'αμάξι και το άφησα για τέλος Απρίλη.
Ruthless
26-03-2011, 20:42
Μια ερώτηση. Εσείς που είστε στα 40-50 χλμ από Βουλγαρία(ή και λιγότερο), γιατί δεν πάτε δίπλα να φουλάρετε στο ευρώ το λίτρο ή όσο είναι; Και βολτούλα και όλα, και τσιμπάτε και τίποτα άλλο εκεί σε τιμή χώμα. Δεδομένου πάντα ότι δεν έχετε κανά ντεπόζιτο των 40 λίτρων αλλά έχετε λιγάκι παραπάνω. :P
Εχμ γιατί με το πάνε - έλα των 100 χιλιομέτρων όχι μόνο έχασες το κέρδος από τη διαφορά τιμής αλλά βγήκες και χρεωμένος?
Ruthless
26-03-2011, 22:05
60*1.6 = 96 euros
60*1=60(duh)
Αλλά δεδομένων 8 lt/100km(το τσιμπάμε και λίγο, κάνουμε και τα γούστα μας στο δρόμο) μιλάμε για 52*1.6=83+
Δεν βγαίνουν χαμένοι στα απλά αυτά μαθηματικά.
Είπαμε, με ένα νορμάλ ντεπόζιτο.
Όσο και το μισό της αξίας μεταπώλησής του. Bad choice.
το forester θα κάνω μετατροπή, όχι το corsa.
Το ένα τέταρτο τότε, still bad deal. Βασικά πανάκριβος ο δικός σου.
από τα 10k αρχίζουν. το θέμα είναι περισσότερο οτι θέλω να κρατήσω το αυτοκίνητο γιατί μ'αρέσει και προφανώς γιατί δεν είμαι σε φάση για να πάρω καινούριο. το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατανάλωση και σε 20 μέρες θα λυθεί.
α και ο Θεοδώρου είναι όντως τσιμπημένος αλλά έχει κάνει το 50% των εγκαταστάσεων στην θεσ/νίκη και 5-10 ανθρώπους που ρώτησα δήλωσαν ευχαριστημένοι με την δουλειά που έγινε και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα.
Sotos_The_Tequiler
27-03-2011, 11:29
Μια ερώτηση. Εσείς που είστε στα 40-50 χλμ από Βουλγαρία(ή και λιγότερο), γιατί δεν πάτε δίπλα να φουλάρετε στο ευρώ το λίτρο ή όσο είναι; Και βολτούλα και όλα, και τσιμπάτε και τίποτα άλλο εκεί σε τιμή χώμα. Δεδομένου πάντα ότι δεν έχετε κανά ντεπόζιτο των 40 λίτρων αλλά έχετε λιγάκι παραπάνω. :P
πολύς κόσμος πάει ρε ειδικά από Σέρρες και Δράμα που είναι κοντά. Αλλά αυτό που λές για βόλτα δεν είναι και τίποτα σπουδαίο καθώς στον Προμαχώνα δεν έχει και τίποτα φοβερό να δεις για βόλτα. Για να πας σε αξιόλογη πόλη πρέπει να κάνεις παραπάνω χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά ανέτα κάνεις 80 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα στα σύνορα για φουλάρισμα αν και τώρα τελευταία επειδή το κάνουν πολλοί έχουν ανεβάσει κι εκεί τις τιμες αλλά φυσικά παραμένουν χαμηλά. Με το υγραέριο ξεμπερδεύεις μια και καλή με το να ψάχνεις φτηνά καύσιμα. Απλά όταν κάνεις ταξίδι εντός Ελλάδας καλό είναι να έχεις εντοπίσει που έχει πρατήρια ανεφοδιασμού. (κυκλοφορούν κάτι λίστες που ανανεώνονται συνέχεια). Για εξωτερικό βρίσκεις σχεδόν παντού υγραέριο στα Βαλκάνια, Ιταλία και Ουκρανία απ'όσο ξέρω. Για υπόλοιπες χώρες δεν το έχω πολυψάξει.
Sotos_The_Tequiler
04-04-2011, 18:55
για όποιον θέλει παραπάνω ενημέρωση για θέματα υγραεριοκίνησης παίζει ένα σχετικά φρέσκο, καλό ελληνικό φόρουμ:
http://www.lpgforum.gr
Neuroscar
04-04-2011, 19:13
Τοκανες υγραεριο τελικα?
Sotos_The_Tequiler
04-04-2011, 19:18
Τοκανες υγραεριο τελικα?
έχω κλείσει ραντεβού για τις 29 Απρίλη. Εσύ το σκέφτεσαι ακόμα ή μπα;
Neuroscar
04-04-2011, 20:26
Μπα το γυρισα σε ποδηλατο.
Οποτε μαγκνετ/καιουσσ με το δικο σου κατεβαινουμε ^^
Sotos_The_Tequiler
04-04-2011, 20:39
Μπα το γυρισα σε ποδηλατο.
Οποτε μαγκνετ/καιουσσ με το δικο σου κατεβαινουμε ^^
ψήνομαι...
2 φουλαρίσματα μέχρι στιγμής των 45€ έκαστο.
985 χιλιόμετρα με 90€.
:dfinger:
BURNIN AMBITION
06-05-2011, 12:54
δηλαδη εσυ δινεις 10 ευρω τα 100 χιλιομετρα και εγω κανω δεκα λιτρα τα 100 χιλιομετρα αρα δινω γυρω στα 16
καλη αποσβεση!
αν το θεωρείς λογικό οτι εσύ οδηγάς saxo και εγώ forester turbo 4x4 και καις περίπου το διπλάσιο από μένα σε λεφτά, είμαστε οκ ξερωγώ.
SpiritCrusher
06-05-2011, 13:17
αν το θεωρείς λογικό οτι εσύ οδηγάς saxo και εγώ forester turbo 4x4 και καις περίπου το διπλάσιο από μένα σε λεφτά, είμαστε οκ ξερωγώ.
Πόσο έκαιγες πριν με βενζίνη;
σε νορμάλ οδηγικές συνθήκες (2.500-3.500 στροφές) έκαιγε περίπου 12-13 λίτρα / 100χλμ.
στα κόκκινα, άστο έπιανε 17-18 λίτρα / 100χλμ.
βασικά έντιτ. κακώς το λέω έτσι.
ο ρυθμός κατανάλωσης παραμένει ο ίδιος, απλά το καύσιμο είναι 0.80/λίτρο.
λιγο καιει.... :P
μονο παπι πλεον- ταουν μειτ και οποτε φτασεις.
Raven Lord
06-05-2011, 13:46
ο ρυθμός κατανάλωσης παραμένει ο ίδιος, απλά το καύσιμο είναι 0.80/λίτρο.
λέει πολύ γμτ... ο μόνος φόβος είναι να ακριβύνει και το υγραέριο στο μέλλον.
BURNIN AMBITION
06-05-2011, 13:46
profanws kai eimaste ok. apopsi mou kai tipota parapanw einai oti genika den axizei h olh metatroph. giati mexri na kaneis aposvesi(oxi na deis kerdos, aposvesi, tha perasei enamishs xronos. e mporei na exeis parei amaxi tote allo. mporei na se trakaroun kai na thes pali apo thn arxh, mporei xilia 2. alla gia esena pou katanalwneis polla litra me to tourbato sou, e safws mallon htan endedigmenh lush. egw tha to poulaga na parw kati mikro kai eukinhto gia na paizw fwta se tarifes pou leei kai o aderfos ingolemo
με πολύ πρόχειρα μαθηματικά μπέρνι, η απόσβεση της εγκατάστασης θα γίνει μέσα σε 13-14.000χλμ. τον χρόνο κάνω περίπου 20-25.000χλμ.
τώρα η μόνη "ανησυχία" είναι η απόδοση στον χρόνο και τυχόν προβλήματα, γιατί ο κινητήρας είχε ήδη 124.000χλμ όταν έκανα την μετατροπή. οι άνθρωποι που το εγκατέστησαν όπως και ο μηχανικός που κάνω όλα τα σέρβις μου με διαβεβαίωσαν οτι αν τηρώ τις προγραμματισμένες συντηρήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα. ίδωμεν.
SpiritCrusher
06-05-2011, 14:33
Κάτι είχε πάρει το αυτί μου ότι πρόσφατα περασε νόμος που έθετε το πλαφόν του αερίου στο 50% της βενζίνης /λίτρο μεχρι το 2020; Ξέρει κανείς τίποτα;
Εγώ τα υπολόγισα λίγο και βλέπω πως για 1000χλμ καιω 91ε βενζίνη. Δεδομένου ότι η καταναλωση μένει ίδια αλλά απλα παιρνεις το λίτρο στη μισή τιμή τότε θέλω 1 χρόνο για απόσβεση. Εκτος και αν εμενα η μετατροπή είναι από αυτές με 300-600ε που έχω ακούσει οποτε θέλω λιγότερο.
στέκει αυτό που λες περί πλαφόν του αερίου Κράσερ.
το θέμα εγκατάστασης πάντως να μην το κρίνεις βάση τιμής αλλά προφανώς βάση συστήματος, συνεργείου και εμπειρίας σε παρόμοια μοντέλα με το δικό σου. τα 100-200€ διαφορά δεν είναι τίποτα μπροστά σε ένα κατεστραμένο κινητήρα ή ένα σύστημα αερίου που βγάζει συνεχώς βλάβες.
Dragonlord
09-05-2011, 13:49
Πφ είχα αρχίσει να ψήνομαι γιατί με τα αθήνα-κόρινθος μού πιάνουν τον κώλο κανονικά, αλλά είδα ότι δεν έχει ακόμα πρατήριο στην κόρινθο. Κρουξ ερωτήσεις: Έχεις ακούσει τίποτα για vw tsi (θα το ψάξω κι εγώ σε φόρουμ κλπ αλλά μπας και); Στην Αθήνα δεν παίζει τίποτα όπως με ντίζελ ε; Επίσης στην απόδοση του κινητήρα έχεις δει καμία διαφορά;
πω σου έγραφα ένα αναλυτικότατο ποστ και έφαγα Χ. πάμε ξανά.
Συγκεκριμένα για Golf TSI δεν έχω ακούσει κάτι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις πάνω απ'όλα είναι το τι βαλβίδες "φοράει" ο κινητήρας σου. Περιπτώσεις, δύο.
Στην περίπτωση των μηχανικών βαλβίδων το μόνο που απαιτείται είναι ο προγραμματισμένος έλεγχος της σωστής θέσης των βαλβίδων. Αυτό ισχύει και χωρίς την εγκατάσταση αερίου δηλαδή ο κατασκευαστής σε υποχρεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (που ορίζονται χιλιομετρικά από κάθε κατασκευαστή) να ελέγχεται η σωστή θέση των βαλβίδων που αυτός καθορίζει. Πολλά συνεργεία ακόμα και αυτά αντιπροσωπειών δεν κάνουν αυτό τον τυπικό γενικά έλεγχο γιατί αφ'ενός είναι πολύ σπάνιο να χάσουν οι βαλβίδες την ρύθμιση τους και αφ'ετέρου είναι τρελή μανούρα γι'αυτούς να ξηλώνουν τα πάντα απλά και μόνο για να πουν "οκ καλά είναι. βάλτε τα πίσω". Οπότε σου βάζουν μια σφραγίδα οτι το κάναμε και αν βγει κανά πρόβλημα θα το μπαλώσουν κάπως αλλιώς. Είναι πολύ σοβαρό αυτό λοιπόν αν θα αποφασίσεις να εγκαταστήσεις αέριο στο αυτοκίνητο σου και είναι μέσα στα πλαίσια των σωστών συντηρήσεων που αναφέρω και παραπάνω. Θα συμβούλευα επίσης να κάνεις ένα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία σου και να τους θέσεις το ερώτημα "σκέφτομαι να βάλω αέριο. τι έχετε να μου προτείνετε, τι συμβουλές μου δίνετε για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο".
Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει βαλβίδες μεταβλητού χρονισμού, ο έλεγχος αυτών γίνεται εξ ολοκλήρου από τον εγκέφαλο, οπότε και εκεί γίνεται η ανάλογη ρύθμιση. Για τα αυτοκίνητα που έχουν τέτοιου τύπου βαλβίδες έχω ακούσει αρκετά και πιο συγκεκριμένα για όλη την γκάμα των μοντέλων της Toyota που έχουν το γνωστό σύστημα VVT-i. Προσωπικά θεωρώ οτι είναι καθαρά θέμα ποιότητας συστήματος και συνεργείου που θα κάνει την εγκατάσταση. Τα πιο ποιοτικά συστήματα υγραεριοκίνησης είναι Ιταλικά και συγκεκριμένα της Zavoli και της Tartarini. Εγώ "φοράω" της Zavoli. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις με το σκεπτικό "αυτός μου το πουλάει φθηνότερα". Μάθε πιο σύστημα δουλεύει ο καθένας, ζήτα να σου πούνε αν έχουν κάνει εγκατάσταση σε παρόμοιο αυτοκίνητο με το δικό σου (και εννοώ οχι απλά στον ίδιο κινητήρα γενικά. ακρίβεια με τύπο μηχανής, χρονολογίες, μήνα κατασκευής κλπ) και ζήτα επίσης κάποιο τηλέφωνο από κάποιον που έχει περάσει ήδη το σύστημα για να μάθεις και την δική του εμπειρία με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Στο θέμα της απόδοσης δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ και μάλλον θα το παρατηρήσεις και εσύ (επειδή είναι χαρακτηριστικό των αυτοκινήτων που έχουν turbo) είναι πως στις χαμηλές στροφές γίνεται πιο "νευρικό", αρπάζει καλύτερα, πράγμα που εξηγείται εύκολα αν υπολογίσουμε την υψηλότερη αναφλεξιμότητα του αερίου σε σχέση με την βενζίνη.
Dragonlord
09-05-2011, 14:43
θενκιου! επίσης πολύ σημαντικό που ξέχασα να ρωτήσω, το δεύτερο ντεπόζιτο τρώει χώρο από το πορτμπαγκάζ;
έχεις 2 επιλογές. να τοποθετήσεις το ντεπόζιτο του αερίου στην θέση της ρεζέρβας (αυτό επέλεξα εγώ) ή στο πορτμπαγκάζ πίσω από τα καθίσματα.
η τοποθέτηση στην ρεζέρβα σε περιορίζει λίγο στην χωρητικότητα του ντεπόζιτου ενώ η τοποθέτηση πίσω από τα καθίσματα σου δίνει σαφώς την δυνατότητα μεγάλης δεξαμενής αλλά χάνεις την αναδίπλωση των καθισμάτων, χώρο αποσκευών και αισθητικά είναι λίγο mad max.
Dragonlord
09-05-2011, 14:49
πφφφ, δε θέλω να μείνω ούτε χωρίς ρεζέρβα ούτε με το μισό πορτμπαγκάζ, άκυρο...
λύνεται πάντως εύκολα το θέμα της ρεζέρβας με μια ρεζέρβα ανάγκης ή ένα φάστ.
Sotos_The_Tequiler
09-05-2011, 17:55
Krux αυτό που είπες για τα VVT-i ισχύει εν μέρει (Corolla VVT-i του 2003 έχω). Ο χρονισμός μπορεί να είναι μεταβλητός αλλά το διάκενο των βαλβίδων πρέπει να ελέγχεται κάθε περίπου 30.000-40.000 χιλιόμετρα καθώς οι βαλβίδες είναι μηχανικές. Το γράφει το βιβλίο του κατασκευαστή μαζί με τις τιμές για το διάκενο των βαλβίδων εισαγωγής κι εξαγωγής.
Ο χρονισμός είναι μεταβλητός γιατί υπάρχει το γρανάζι του VVT-i πάνω στον έναν εκκεντροφόρο που μεταβάλει τη φάση περιστροφής σε σχέση με το δεύτερο εκκεντροφόρο, αν θυμάμαι καλά παίζει από 0 μέχρι 20 μοίρες αυτή η διαφορά φάσης.
Για τους tsi και fsi κινητήρες νομίζω συνιστούν συστήματα υγραερίου με υγρό ψεκασμού κι όχι με αέριο ψεκασμό αλλά ψάξτο δραγονλορδ.
Κι εγώ Zavoli έβαλα στον ίδιο εγκαταστάτη με τον krux. Υπάρχουν κι άλλα καλά συστήματα αλλά κατ'αρχάς πρέπει να διαλέξεις καλό εγκαταστάτη γιατί πολλοί είναι ninja και μπορεί να σου γαμήσουν το αμάξι και μετά δίκιο δε βρίσκεις καθώς δεν ισχύει και η εγγύηση του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σε περίπτωση που βάλεις kit υγραερίου.
Sotos_The_Tequiler
11-05-2011, 18:43
Κάτι είχε πάρει το αυτί μου ότι πρόσφατα περασε νόμος που έθετε το πλαφόν του αερίου στο 50% της βενζίνης /λίτρο μεχρι το 2020; Ξέρει κανείς τίποτα;.
Αυτό είναι ράδιο-αρβύλα που ακούγεται παντού αλλά κανείς δεν έχει βρει πουθενά τέτοιο νόμο να μας το δείξει. Μπαίνω σε μερικά φόρουμ για υγραέριο και όλοι το ίδιο λένε, "άκουσα αυτό", "άκουσα το άλλο" αλλά κανείς όσο κι αν έψαξε δε βρήκε κάτι γραπτό. Αν βρείτε εσείς, μακάρι να βρείτε.
Αυτό που λένε και πιθανώς να ισχύει είναι ότι υπάρχει γενικά γραμμή από την ευρωπαϊκή ένωση τα "πράσινα" καύσιμα να έχουν ευνοικότερους όρους φορολογίας από τα κράτη σε σχέση με βενζίνη και πετρέλαιο. Κατά τα άλλα δε λέει πουθενά ότι οι βενζινάδες δε μπορούν αισχροκερδούν.
Από πότε είναι πράσινο καύσιμο το υγραέριο?
Δεν υπάρχει πουθενά αυτό με την τιμολογιακή πολιτική του υγραερίου. Όσο θα σφίγγει το ζωνάρι και επειδή σε βιομηχανική κλίμακα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αρκετά το υγραέριο το θεωρώ απίθανο ότι δεν θα το "σκοτώσουν" από φόρους.
Sotos_The_Tequiler
11-05-2011, 19:57
Όχι πράσινα, συγγνώμη. "Εναλλακτικά Καύσιμα" είναι το σωστό
Raven Lord
11-05-2011, 20:49
έχει πάντως πολύ λιγότερες εκπομπές ρύπων από ότι η 'τζίνα
ikonoklast
11-05-2011, 21:27
Ναι αλλά με τη τζίνα τουλάχιστον κλάνεις.
με το υγραεριο ομως μας τον κλανεις
ikonoklast
12-05-2011, 15:33
Πίνκαρα!
Sotos_The_Tequiler
12-05-2011, 17:18
αυτό είναι πιο κοντά στην αλήθεια:
ΟΙ ΤΙΜΕΣ του υγραερίου ακολουθούν τις διακυμάνσεις του αργού πετρελαίου και υπολείπονται σταθερά των τιμών της αμόλυβδης τόσο λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής του όσο και λόγω της χαμηλότερης φορολογίας που επιβάλλεται.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) της απλής αμόλυβδης ανέρχεται στα 670 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ενώ στο υγραέριο κίνησης διαμορφώνεται στα 125 ευρώ. Στην ΕΕ υπάρχει, πάντως, η απόφαση ο ΕΦΚ στο LΡG να παραμείνει χαμηλός ως κίνητρο, μια και το καύσιμο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη πως τα οχήματα που κάνουν χρήση εναλλακτικών τύπων καυσίμου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα, η ευθυγράμμιση της φορολογίας όλων των καυσίμων κινητήρων, θα εισαχθεί σταδιακά σε τρεις (3) φάσεις κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου 2013- 2020.
το πήρα από εδώ: http://manologlou-gas.blogspot.com/2011/04/blog-post_3257.html