PDA

View Full Version : Μεσαία Τάξη Ώρα Μηδέν

Weiss
15-11-2010, 16:19
Εδώ και κάμποσο καιρό διαβάζω ένα βιβλίο για τον εμφύλιο και έφτασα με τα πολλά στο σχέδιο Μάρσαλ, όπου αναπτύσσεται αναλυτικότατα το πώς οι αμερικάνοι φίλοι μας έδωσαν πολλά λεφτά προκειμένου να στήσουν, στηρίξουν και αναπτύξουν μία ισχυρή αστική τάξη που να στηρίζει με τη σειρά της το καθεστώς που έφεραν, πράγμα το οποίο μου φάνηκε απολύτως λογικό στα πλαίσια του τι προσπαθούσαν να πετύχουν.

Φτάνοντας στα σημερινά πράγματα λοιπόν, έχω μπλεχτεί λιγάκι. Είναι νομίζω γενικώς αποδεκτό ότι τα καινούρια μέτρα, μνημόνια και δουνουτου φαίνεται να έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της αστικής τάξης, μιας και χτυπούν αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό, απείρως μεγαλύτερο από τους μεγαλοκαρχαρίες. Η βασική μου απορία είναι, υπάρχει πιστεύετε συναίσθηση από τους ανθρώπους που τα κανονίζουν αυτά ότι σπάνε τη ραχοκοκαλιά του εγκατεστημένου συστήματος και ότι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μια οποιουδήποτε τύπου "επανάσταση";

Αν τυχόν το ξέρουν αυτό, που μπορεί να αποσκοπούν;

(και αν είναι να γίνει επανάσταση, οι αριστεροπερίεργοι γιατί χαλιέστε με το δντ;)

Δε ρωτάω καθόλου ειρωνικά, απλά αφού εγώ με τις πενιχρές κοινωνικοπολιτικές μου γνώσεις μπορώ να καταλάβω ότι πάντα η αστική τάξη, που ζει καλά και θα ήθελε να ζει λίγο καλύτερα, στηρίζει το καθεστώς, απορώ τι είναι αυτό που δεν βλέπω και δεν καταλαβαινω και προσπαθούν να πετύχουν οι μνημονιακοί.

BibleBlackBird
15-11-2010, 17:22
Είναι νομίζω γενικώς αποδεκτό ότι τα καινούρια μέτρα, μνημόνια και δουνουτου φαίνεται να έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της αστικής τάξης, μιας και χτυπούν αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό

ε; δηλαδη τα φτωχα λαικα στρωματα τι κανουν τωρα; κολυμπανε στα πλουτη τους;

Weiss
15-11-2010, 17:29
αυτό έχεις να πεις από όλα; δηλαδή από όλα αυτά που είπα, κατάλαβες ότι λεω ότι τα λαϊκά στρώματα κολυμπάνε στα πλούτη τους. οκ. θα το πω μία φορά λοιπόν.

τα λαϊκά στρώματα ζουν ήδη άσχημα, το θέμα είναι ότι όταν η αστική τάξη αρχίσει (από εκεί που ζούσε καλά) να ζει κι αυτή άσχημα, τα λαϊκά στρώματα θα την έχουν στο πλευρό τους για την ανατροπή.

εντιτ: μάλλον το θρεντ αυτό θα έπρεπε να ξεκινάει από τον ορισμό της αστικής τάξης, γιατί εγώ όχι, δεν έχω στο μυαλό μου ότι ο επιχειρηματίας είναι (πλέον) η αστική τάξη.

stam and the girl who sleeps with persian tulips says:
*μα όχι
*ο επιχειρηματίας είναι η αστική τάξη

οπότε τυχόν σχόλια για το ποια είναι πλέον και τι ρόλο βαράει, επίσης δεκτά.

BibleBlackBird
15-11-2010, 17:34
μα το θεμα ειναι να ανατρεψουν την αστικη ταξη οχι να τη παρουν με το μερος τους. Απο κει και περα μπορεις να το θεσεις αλλιως αυτο που λες, οτι το μνημονιο εχει αντικτυπο στα λαικα στρωματα και στους μικροαστους. Οχι πως εχει ως επικεντρο τον εκμηδενισμο της αστικης ταξης. Για κανεναν λογο δε συμβαινει αυτο.

Weiss
15-11-2010, 17:37
ως αποτέλεσμα είπα, όχι ως επίκεντρο. όταν ο μέσος φαρμακοποιός (αστική τάξη για μένα) θα δουλεύει σάββατα και δε θα τα βγάζει πέρα ενώ η πολυεθνική-φαρμακείο θα παίρνει απλά περισσότερους ψιχουλοπληρωμένους υπαλλήλους και θα εκμηδενίσει τα τοπικά φαρμακεία, η αστική τάξη ακολουθεί στον εκμηδενισμό.

Αν θεωρείς την πολυεθνική εταιρία φαρμακείων - τον επιχειρηματία με τους 2000 υπαλλήλους - αστική τάξη, δες το εντιτ στο παραπάνω ποστ μου.

BibleBlackBird
15-11-2010, 17:48
κοιτα αν τελειωσεις τη φαρμακευτικη δε προκειτε να βρεις δουλεια τσακ μπαμ, δεν ειναι επαγγελμα με ζητηση οπως και να 'χει, τωρα δε μπορεις να συγκρινεις μια βιομηχανια φαρμακων με εναν φαρμακοποιο και να τους βαζεις στο ιδιο γκρουπακι. Δε θα μπω στη διαδικασια να καθορισω αν ο μεσος φαρμακοποιος ειναι αστος η οχι αλλα οι εργολαβοι σε μια πολυεθνικη-φαρμακειο σιγουρα ειναι, οι εργαζομενοι δεν ειναι, αρα δεν εκμηδενιζεται καμια αστικη ταξη στο συγκεκριμενο επιχειρημα γιατι αλλη δουλεια κανει μια φαρμακοβιομηχανια και αλλη ενα φαρμακειο.

Weiss
15-11-2010, 17:52
δε μίλησα για φαρμακοβιομηχανία, μη με κάνεις να μετανιώσω που άνοιξα αυτό το θρεντ στην πρώτη σελίδα του.

Ο Μπακάκος, που δουλεύει με υπαλλήλους αποκλειστικά, αδιαφορεί για το αν θα δουλεύουν και σάββατο οι υπάλληλοι του. Οι μορφωμένοι, απόφοιτοι φαρμακευτικής, υπάλληλοί που έβγαζαν 2000 το μήνα, τώρα θα βγάζουν 1400 γιατί μπαι μπαι συλλογική σύμβαση και θα δουλεύουν και σάββατο, και που για μένα (λόγω μόρφωσης και τάξης μισθού) αποτελούν έναν ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ (να μην πω αστική τάξη και παρεξηγηθούμε πάλι), θα αναγκαστούν να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους και να μείνουν με τη μαμά τους πάλι και αυτό είναι ένας καλός λόγος για να συνταχθούν με την εργατική τάξη.

και ρωτάω, ΓΙΑΤΙ πιστεύει το ΔΝΤ και η ΕΕ και ο ΓΑΠ οτι δεν θα το κάνουν;

asimoulis
15-11-2010, 18:58
το ότι πέφτει το επίπεδο ζωής σου δεν σε κάνει κομμουνιστή. αντίθετα εγώ βλέπω γύρω μου ανθρώπους συμβιβασμένους, οκ όλοι μαζί τα φάγαμε γίναν εγκλήματα θα πληρώσουμε. ελπίζω να σπάσει αυτό.

εδώ στην θεσσαλονίκη ψηφίσαν τον δήμαρχο του μνημονίου τι να λέμε τώρα.

scarecrow
15-11-2010, 19:09
το ότι πέφτει το επίπεδο ζωής σου δεν σε κάνει κομμουνιστή. αντίθετα εγώ βλέπω γύρω μου ανθρώπους συμβιβασμένου
Αυτό.
Ο μέσος αστός θα προτιμήσει να δουλεύει παραπάνω ώρες και να πληρώνεται λιγότερο (για να μην μείνει στον δρόμο) , από το να αντιδράσει στα μέτρα και να κυνηγάει τις "χίμαιρες" της ανατροπής του άδικου καπιταλιστικού συστήματος που τον οδήγησε ως εδώ.

Weiss
15-11-2010, 19:14
εγώ πάλι το ανάποδο λέω, δε χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής για να πάρεις ένα λοστό, όταν βλέπεις ότι δε σου φτάνουν για να ταίσεις τα παιδιά σου. Δεν πιστεύω ότι θα μαζευτεί όλη η μεσαία τάξη και θα πει "λοιπόν αδέρφια, το σύστημα μέχρι εδώ δε λειτούργησε, αλλάζουμε πορεία", αλλά πιστεύω ότι μπορεί/ίσως/ενδέχεται, ανάλογα και με τις καταστάσεις και το πόσο θα μας πιέσουν, να υπάρξει μια γενικευμένη οργή.

Τέλοσπαντων, μέχρι εδώ απ'όσο καταλαβαίνω και με όσους έχω μιλήσει, δεν το θεωρείτε πιθανό.

Phoebus
15-11-2010, 19:20
αυτό έχεις να πεις από όλα; δηλαδή από όλα αυτά που είπα, κατάλαβες ότι λεω ότι τα λαϊκά στρώματα κολυμπάνε στα πλούτη τους. οκ. θα το πω μία φορά λοιπόν.

τα λαϊκά στρώματα ζουν ήδη άσχημα, το θέμα είναι ότι όταν η αστική τάξη αρχίσει (από εκεί που ζούσε καλά) να ζει κι αυτή άσχημα, τα λαϊκά στρώματα θα την έχουν στο πλευρό τους για την ανατροπή.

εντιτ: μάλλον το θρεντ αυτό θα έπρεπε να ξεκινάει από τον ορισμό της αστικής τάξης, γιατί εγώ όχι, δεν έχω στο μυαλό μου ότι ο επιχειρηματίας είναι (πλέον) η αστική τάξη.

*μα όχι

Ας πούμε πως η αστική τάξη αυτή τη στιγμή είναι οι 20-30 κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒ και λαμβάνουν να περατώσουν όλα τα δημόσια έργα. Το μεγαλύτερο ποσοστό δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και των μεταφορών, που ω τι έκπληξη, είναι εκεί που υπάρχουν τα συντριπτικά μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.

Ένας νέος μηχανικός που φορολογείται 40% και πληρώνει κερατιάτικα δεν είναι αστός, μαλάκα stam. Αν νιώθεις εγκλωβισμένος που θα βγεις ηλεκτρολόγος μηχανικός, πράγμα που στην Ελλάδα απαιτεί νομικά τουλάχιστον να χαρακτηριστείς ως επιχειρηματίας άρα αυτομάτως αστός, να φύγεις και να πας αλλού. Να μην είσαι μηχανικός πλέον, να μην έχεις δικαίωμα υπογραφής, να τους γράψεις όλους στα παπάρια σου και να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ. Πως σου φαίνεται αυτό;

scarecrow
15-11-2010, 19:37
εγώ πάλι το ανάποδο λέω, δε χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής για να πάρεις ένα λοστό, όταν βλέπεις ότι δε σου φτάνουν για να ταίσεις τα παιδιά σου. Δεν πιστεύω ότι θα μαζευτεί όλη η μεσαία τάξη και θα πει "λοιπόν αδέρφια, το σύστημα μέχρι εδώ δε λειτούργησε, αλλάζουμε πορεία", αλλά πιστεύω ότι μπορεί/ίσως/ενδέχεται, ανάλογα και με τις καταστάσεις και το πόσο θα μας πιέσουν, να υπάρξει μια γενικευμένη οργή.

Τέλοσπαντων, μέχρι εδώ απ'όσο καταλαβαίνω και με όσους έχω μιλήσει, δεν το θεωρείτε πιθανό.

Απίθανο δεν είναι και σίγουρα όσο ζορίζουν τα πράγματα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει κάτι.
Το όλο θέμα μου θυμίζει μία μπάλα που πέφτει και ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα βρει πάτο για να ανέβει ξανά.
Το θέμα είναι πόσο κάτω βρίσκεται ο πάτος μέχρι να τελειώσει η ανοχή της αστικής τάξης .:-|

Rwxamhs
15-11-2010, 19:41
Καλα αριστεροπεριεργε, ονειρεψου επαναστασεις εσυ!

KoiliaSamprela
15-11-2010, 23:17
εδώ στην θεσσαλονίκη ψηφίσαν τον δήμαρχο του μνημονίου τι να λέμε τώρα.

εκεί στην Θεσσαλονίκη ψηφίζεται για χαβαλέ

Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο
http://2.bp.blogspot.com/_o-Pru2T_WOk/TH4RKK5pq8I/AAAAAAAAN-8/mnmBt0jKP9A/s1600/Psomiadis+Zoro.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_teUr7r4YfKo/TIPFNdnIisI/AAAAAAAABpw/YruqpCCeJyU/s400/BOUTARION.JPG

Dythor
15-11-2010, 23:53

Τα λαϊκά στρώματα (οι περσσότεροι που τα απαρτίζουν τουλάχιστον) δεν ζητάνε κανενός είδους ανατροπή του καθεστώτος της αστικής δημοκρατίας. Από τότε που γαμήθηκε η Ρωσία προσπαθούν στην ουσία να κάνουν δύο πράγματα, καλώς ή κακώς: Πρώτον μέσα στην αστική δημοκρατία να καλυτερέψουν τους όρους διαβίωσής τους (με το ΚΟΥΚΟΥΕ ντε) και δεύτερον να μην είναι πια λαϊκα στρώματα, να στείλουν το παιδί φροντιστήριο δηλαδή.

The Good Son
16-11-2010, 12:44
Νομίζω πως διαδικασία των "νέων μέτρων" δεν περιλαμβάνει απλά την επιβολή τους. Περιλαμβάνει και μια μεγάλη και περίπλοκη διαδικασία με την οποία θα πείσεις τα όποια στρώματα να δεχθούν αυτά τα μέτρα. Είτε αυτό γίνει με το να κοιμίζεις την "αστική τάξη" ταίζοντας την ψέυτικες ανάγκες όπως πχ να καίγεται για το τι κοτσάνα πέταξε πάλι ο κωστέτσος ή τί κούρεμα θα φορεθεί αύριο ή με το να πετάνε σιγά σιγά τα πιο βαριά μέτρα/αυξήσεις με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή η εφαρμογή τους. Όπως πέρσυ με την απότομη αύξηση της βενζίνης. Πέρσι που εφτασε το ένα ευρώ παρά κάτι, η τιμή μας φαίνονταν υπέρογκη, σήμερα αν η βενζίνη πέσει στο ένα ευρώ θα πετάμε από την χαρά μας. Άλλος τρόπος είναι μιλάνε με τρόπο που να πείθουν τον κόσμο πως τα νέα μέτρα είναι για το καλό του και να τα φέρνει μόνος του στο κεφάλι του. Με λίγα λόγια γενικά, η αποτροπή της "επανάστασης" που αναφέρεις, weiss, νομίζω γίνεται με το να έχουν κοιμισμένη την αστική τάξη και θαρρώ πως με αυτό συμφωνείς.

Νομίζω λοιπόν ότι η ερώτησή σου πρέπει να αλλάξει και να γίνει "εφόσον οι κατώτερες από αυτούς τάξεις είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος, δεν καταλαβαίνουν ότι με το να τις χτυπάν, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει η φάση παίρνοντας και αυτούς μαζί".

ps: se alla nea, postare mia kenouria pik sou.

Weiss
16-11-2010, 13:12
έχει τύχει απλά και έχω συναντήσει 2-3 ανθρώπους που φαίνονται πραγματικά εξοργισμένοι - και ο ένας είπε και κάτι τύπου "δεν καταλαβαίνουν πόσο πιο επικίνδυνος μπορώ να γίνω εγώ, από τον 20χρονο αναρχικό"

έχει τύχει να ακούσω από 2 ανθρώπους με τζιπ ότι τους βρίζουν στο δρόμο ("που τα βρήκες τα λεφτά για τζιπ μωρή")

και έτυχε να πέσει ένα 20ευρω γνωστού στο δρόμο και αυτός που το μάζεψε, παρακινούμενος και από τον φίλο του - και μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους, 50αρηδες και ενώ είδαν ότι έπεσε από το χέρι του γνωστού μου - απλά το πήρε κι έφυγε ("πάρτο και φύγε ρε, σιγά μην του δώσουμε τα λεφτά πίσω").

Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα.

και συμφωνώ με το ότι θα "καταρρεύσει η φάση", απλά ο τύπος που τα έφερνε βόλτα και πήγαινε και ένα ταξιδάκι το χρόνο ("μεσαίος χώρος" για μένανε δλδ), τώρα ίσως να μην θα τα φέρνει, και πιστεύω ότι όντως μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

freak brother
16-11-2010, 13:16
h astikh taxh tha kanei thn epanastash , giati tha anagkastei na poulhsei to 1 apo ta 4 amaxia , kai tha xrhsimopoiei pio spania to tzip... sta logia eimaste oi kalyteroi , se kana 2 xronia tha pesei kai ligo tyraki kai oloi oi pseutomagkes pisw sta kavoukia.

nekrobutcher
16-11-2010, 14:08
ου ναι όλο φούμαρα είναι ο κόσμος! και το πρόβλημά μας είναι αν έχει τζιπ ο άλλος ? έχουμε χάσει λίγο το νόημα...και όσοι τα λένε αυτά είναι οι χειρότεροι!

ubu
16-11-2010, 14:15
χμ, σόρρυ αν αναφέρθηκε ήδη, απλά ήθελα να πω ότι το "αστός" έχει δύο έννοιες, η μία είναι ο κάτοικος αστικού κέντρου, που είναι και η εννοία με την οποία χρησιμοποιείται σε αυτό το θρεντ απ' ότι κατάλαβα, η δεύτερη είναι ο κεφαλαιοκράτης/καπιταλιστής. απλά όταν μιλάμε για "αστική τάξη" μιλάμε συνήθως για τη δεύτερη έννοια. σε αυτό εδώ το θρεντ νομίζω αναφέρεστε σε αυτό που συνήθως λέγεται "μεσαία τάξη" ή "μεσαία στρώματα".

Weiss
16-11-2010, 14:16
γιε, δικό μου το λάθος αυτό, για τη μεσαία τάξη μιλάω, είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου ως άσχετη.

και φρικ μπράδερ, η μεσαία τάξη δεν έχει 4 αμάξια, όχι.

The Good Son
16-11-2010, 15:50
Αυτό που διόρθωσε ο ubu ήθελα να το πω και εγώ αλλά δεν τα ξέρω τόσο καλά και βούλωσα χο χο.

On topics, weiss δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κλίμα. Ίσα ίσα αυτά που αναφέρεις μου φαίνονται μεμονωμένα περιστατικά. Ειδικά αυτό με το 20εύρο θα μπορούσε να συμβεί και 10 και 20 χρόνια πριν (αν είχαμε ευρώ). Μου φαίνονται μεμονωμένα ακριβώς επειδή με την τρέχουσα πίεση - κατάσταση - μέτρα, ο κόσμος θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερο εξαγριωμένος. Επίσης από τις κουβέντες τύπου "δεν καταλαβαίνουν πόσο πιο επικίνδυνος..." μέχρι το να γίνεις πραγματικά έτσι, υπάρχει τεράστια απόσταση. Προσωπικά, όταν βλέπω δεκάδες κόσμου να στοιβάζεται στα λεωφορεία σαν ζώο για να κάνει μια διαδρομή μέσα στην κίνηση για να πάει σπίτι του, καθημερινά και παρ'ολ'αυτά τρέχει να κόψει εισιτήριο και το χειρότερο: Ψηφίζει πάλι τους ίδιους για δημάρχους και ΨΩΜΙΑΔΗ, όχι δεν μπορώ να δεχθώ ότι "υπάρχει κλίμα". Ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα της Σαλονίκης.

ps: seriously, pics.

The Good Son
16-11-2010, 15:56
και έτυχε να πέσει ένα 20ευρω γνωστού στο δρόμο και αυτός που το μάζεψε, παρακινούμενος και από τον φίλο του - και μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους, 50αρηδες και ενώ είδαν ότι έπεσε από το χέρι του γνωστού μου - απλά το πήρε κι έφυγε ("πάρτο και φύγε ρε, σιγά μην του δώσουμε τα λεφτά πίσω").

Επίσης, αυτό πώς έγινε; Δηλαδή αφού το 20ρικο έπεσε από το γνωστό σου (κατά λάθος προφανώς), πως μάθατε ότι το πήραν οι 50ρηδες και μάλιστα ξέρετε και τί κουβέντιασαν;

Weiss
16-11-2010, 16:18
χμ, του έπεσε από το χέρι λέμε, ανέβαινε κάτι σκάλες στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ, και μέχρι να γυρίσει να το πιάσει, στα 5 σκαλιά απόσταση από τους άλλους που κατέβαιναν (τους μίλησε κιόλας και τους είπε "μου έπεσε ένα 20ευρο"), οι άλλοι απλά το πήραν και έφυγαν. Ο ένας λέει προς στιγμήν το σκέφτηκε, και ο άλλος του είπε "πάρτα ρε και πάμε", μπροστά του έγινε το όλο σκηνικό.

Shadowking
16-11-2010, 17:47
Όλες οι κρίσεις του καπιταλισμού έχουν μεταξύ άλλων σαν αποτέλεσμα την συμπίεση προς τα κάτω των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, την προλεταριοποίηση τους ουσιαστικά. Αυτό το 'γραφε μέχρι και το βιβλίο ιστορίας της 3ης λυκείου. Απλά επαγωγικά να το δει κανείς, καταλαβαίνει τι μέλλει γενέσθαι για τα χαμηλότερα στρώματα της εργατικής τάξης τα οποία οδηγούνται στην φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην πείνα.

Στην εργατική τάξη θεωρώ ότι ανήκει και ο εργάτης που δουλεύει στην φάμπρικα και στην οικοδομή και για μεσημεριανό τρώει ξερό ψωμί, μισή ντομάτα και κρεμμύδι και ο μηχανικός που βγαίνει να δουλέψει με μπλοκάκι και ο μηχανικός που δουλεύει με κάποιον αξιοπρεπή μισθό, η σύνθεση δηλαδή του προλεταριάτου μπορεί να έχει αλλάξει (και είναι λογικό) αλλά ισχύει ακόμα το ότι όσο πουλάς την εργατική σου δύναμη ανήκεις στην εργατική τάξη. Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κτλ είναι λίγο διαφορετική υπόθεση αλλά ας τους πετάξουμε και αυτούς στην τιμημένη εργατιά χάριν απλούστευσης.

Eμείς λοιπόν, αι κομμουνισταί και οι γενικότεροι αριστεροπερίεργοι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να χαιρόμαστε που κάποιοι που ζούσανε καλά μέχρι τώρα θα μείνουν άνεργοι και αυτοί που δεν ζούσανε καλά θα μείνουν νηστικοί. Αν ήταν έτσι, θα αφήναμε οποιαδήποτε απόλυση/μείωση μισθών αναπάντητη, οποιαδήποτε καταπάτηση εργατικών/ατομικών δικαιωμάτων εν γένει να περνάει έτσι θεωρώντας ότι όταν ο κόσμος φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση θα εξεγερθεί μόνος του. Επίσης το ΔΝΤ, τα μνημόνια η ιδεολογική τρομοκρατία περί πτώχευσης και όλα τα άλλα που έρχονται πακετάκι με την κρίση είναι ο τρόπος της αστικής τάξης και του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του και να ανακάμψει. ΔΝΤ ήρθε και στην Αργεντινή και τα γάμησε όλα και εκεί σκοτώνανε για ένα ζευγάρι παπούτσια, δεν αστειεύονταν και επανάσταση δεν έγινε, ΔΝΤ ήρθε και στην Ουγγαρία που τώρα παίρνουν ποσοστάρες οι ναζί κτλ. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας a priori νόμος που να λέει ότι όταν πιάσουμε πάτο θα γίνουν επαναστάσεις που θα διεκδικήσουν την εξουσία από μόνες τους.

stam and the witches
16-11-2010, 18:54

*μα όχι

Ας πούμε πως η αστική τάξη αυτή τη στιγμή είναι οι 20-30 κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒ και λαμβάνουν να περατώσουν όλα τα δημόσια έργα. Το μεγαλύτερο ποσοστό δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και των μεταφορών, που ω τι έκπληξη, είναι εκεί που υπάρχουν τα συντριπτικά μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.

Ένας νέος μηχανικός που φορολογείται 40% και πληρώνει κερατιάτικα δεν είναι αστός, μαλάκα stam. Αν νιώθεις εγκλωβισμένος που θα βγεις ηλεκτρολόγος μηχανικός, πράγμα που στην Ελλάδα απαιτεί νομικά τουλάχιστον να χαρακτηριστείς ως επιχειρηματίας άρα αυτομάτως αστός, να φύγεις και να πας αλλού. Να μην είσαι μηχανικός πλέον, να μην έχεις δικαίωμα υπογραφής, να τους γράψεις όλους στα παπάρια σου και να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ. Πως σου φαίνεται αυτό;

Ρε καραγκιόζη. Έναν ορισμό της αστικής τάξης προσπαθούσα να δώσω σε μία ευρύτερη κουβέντα. Ούτε καν εννόησα αυτό που φαντάστηκες (ότι οι ταξικές αντιθέσεις δεν είναι σύνθετες - θάνατος σε όλα τα αφεντικά κλπ). Ηρέμησε.

Phoebus
16-11-2010, 19:20
Συγχώρα με αλλά με τις υπεραπλουστεύσεις και τις εξισώσεις (επιχειρηματίας = αστός) με κάνεις να γίνομαι ΟΞΥΘΥΜΟΣ.

Weiss
16-11-2010, 21:30
O Σάντοουκινγκ υπήρξε σαφής (αν και δεν κατάλαβε ότι η παρένθεση στο αρχικό ποστ είναι χιούμορ, σε αντίθεση με αυτήν εδώ) και η αρχική μου απορία είναι τρομαχτικά αφελής αλλά έχει ένα ενδιαφέρον η δυναμικότητα της κατάστασης.

enitharmon
17-11-2010, 00:53
ζητήθηκε και άλλαξε ο τίτλος

Βαις αν διαφωνείς πες και επανέρχεται, να δικαιολογούμε το μεροκάματο

freak brother
17-11-2010, 04:10
γιε, δικό μου το λάθος αυτό, για τη μεσαία τάξη μιλάω, είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου ως άσχετη.

και φρικ μπράδερ, η μεσαία τάξη δεν έχει 4 αμάξια, όχι.

gia allh taxh katalava tote.. profanws milas gia tous mikroastous , giati h mesaia taxh pou exw gnwrisei kai sthn athhna kai sthn eparxeia exei meso oro 3-4 amaxia. me daneia thes me kanonika lefta thes? me to efapax? tosa exei.

Dragonlord
17-11-2010, 08:47
Το θέμα είναι ότι και τα μέχρι τώρα "λαϊκά στρώματα" δεν προσανατολίζονταν σε καμία επανάσταση που σκόνταφτε στο ότι δε συμμετείχαν τα μεσαία. Αυτοί που κάνουν παιχνίδι το ξέρουν αυτό, και ξέρουν και πώς να κατευθύνουν την οργή αλλού. Πχ δες τους χρυσαυγίτες (σόρι, αγανακτισμένους κατοίκους) και πόσο τους παίζει η τηλεόραση τελευταία, ή πόσο έσπρωξαν την αποχή (με αποτέλεσμα να μπορεί να βγει ο γαπ και να λέει ότι ο λαός γουστάρει, ο στρος καν να λέει ότι βγήκε η αριστερά στην ελλάδα και ο χάρτης να είναι πάλι πράσινος - αυτά κυρίως μένουν στους πολλούς, με σως ηττοπάθειας). Θα στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο, αυτός που παίρνει 600 θα θέλει να λιντσάρει αυτόν που παίρνει 1000, εμείς οι αριστεροπερίεργοι τα λέμε καιρό αυτά. Όσο θεωρούν ότι τους παίρνει, τόσο θα σμπρώχνουν. Μην ξεχνάμε ότι πλέον δεν υπάρχει και το αντίπαλο δέος του υπαρκτού (ό,τι υπαρκτός κι αν ήταν, γιατί σοσιαλισμός δεν πολυήταν αλλά τέσπα), στο οποίο σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν η σοσιαλδημοκρατία. Τώρα που δε φοβούνται ότι ο κόσμος θα αρχίσει να γλυκοκοιτάζει αυτούς με την τσάμπα ιατρική περίθαλψη αφού "παντού έτσι είναι", δοκιμάζουν όρια. Το παραθυράκι είναι ότι η άρχουσα τάξη, όσα μέσα προπαγάνδας κλπ κλπ κι αν διαθέτει, δεν έχει κληρονομικό χάρισμα, οπότε ίιιισως να υπάρχει μια ελπίδα να πολιτικοποιήσουμε όλη αυτή την οργή και να τους τον φορέσουμε εκεί που δεν το περιμένουν λολ.

Kaserinos
17-11-2010, 09:00
Eμείς λοιπόν, αι κομμουνισταί και οι γενικότεροι αριστεροπερίεργοι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να χαιρόμαστε που κάποιοι που ζούσανε καλά μέχρι τώρα θα μείνουν άνεργοι και αυτοί που δεν ζούσανε καλά θα μείνουν νηστικοί. Αν ήταν έτσι, θα αφήναμε οποιαδήποτε απόλυση/μείωση μισθών αναπάντητη, οποιαδήποτε καταπάτηση εργατικών/ατομικών δικαιωμάτων εν γένει να περνάει έτσι θεωρώντας ότι όταν ο κόσμος φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση θα εξεγερθεί μόνος του. Επίσης το ΔΝΤ, τα μνημόνια η ιδεολογική τρομοκρατία περί πτώχευσης και όλα τα άλλα που έρχονται πακετάκι με την κρίση είναι ο τρόπος της αστικής τάξης και του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του και να ανακάμψει. ΔΝΤ ήρθε και στην Αργεντινή και τα γάμησε όλα και εκεί σκοτώνανε για ένα ζευγάρι παπούτσια, δεν αστειεύονταν και επανάσταση δεν έγινε, ΔΝΤ ήρθε και στην Ουγγαρία που τώρα παίρνουν ποσοστάρες οι ναζί κτλ. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας a priori νόμος που να λέει ότι όταν πιάσουμε πάτο θα γίνουν επαναστάσεις που θα διεκδικήσουν την εξουσία από μόνες τους.

Αποπροσανατολισμος δεν εγκειται και στο γεγονος του πως θα ληφθει η εκαστοτε επιθεση του ΔΝΤ απο την μεσαια ταξη?

Στην Αργεντινη το θεμα της οποιας αντιδρασης εκινηθει (οσο εκινηθει) ορμωμενο απο μια κοινωνικη αντιδραση (με ψηγματα εθνικου γαμωτο)..?

Στην Ουγγαρια πως ερμηνευτηκε? Επιθεση στους εθνικους θεσμους? Και για αυτο τετοια ποσοστωση σε ακροδεξιους?

Θα μπορουσα να πω οτι η ιστορια επαναλαμβανεται, αλλα μετα το ποστ σου προβληματιστηκα καθοτι η φαση οντως ειναι αρκετα ρευστη.

Ο Ελληνας μεσοαστος τι θα προτιμησει να στοχοποιησει ως κινητρο για την ΔΝΤ επιθεση (αν θελησει να αντιδρασει)?
Επιθεση στους κοινωνικους θεσμους? Επιθεση στο εθνικο συμφερον? Και τα δυο μαζι?

Η' κατι αλλο?

Δεν ξερω, μου γεννουνται συνεχως αποριες.