View Full Version : Enslaved – Axioma Ethica Odini
Fireknight
22-09-2010, 14:48
http://hookinmouth.net/index/wp-content/uploads/2010/07/enslaved-axioma.jpg
Ethica Odini
Raidho
Waruun
The Beacon
Axioma
Giants
Singular
Night Sight
Lightening
gia peite .
Με το ζόρι μπόρεσα να του κάνω μια ακρόαση χτες λόγω χρόνου.
Ισως το πιο "Isa oriented" άλμπουμ τους, μετά το γύρισμα σε prog καταστάσεις από το Below the lights. Εχουμε αποδεχτεί οτι το Isa θα αποτελεί το τεράστιο δημιούργημα τους όπως όλα δείχνουν αλλά αυτή η μπάντα έχει τόσο καλή γνώση του που πατάει και του που θέλει να πάει τον ήχο της, που απλά σε κάνει να υποκλίνεσαι. Θα λιώσει αρκετά πάντως.
carheart
22-09-2010, 15:07
το Isa θα αποτελεί το τεράστιο δημιούργημά τους;
το Isa θα αποτελεί το τεράστιο δημιούργημά τους;
Για μένα ναι. Για σένα ?
fandango
22-09-2010, 15:11
http://2.bp.blogspot.com/_nJpP78Ze7js/R8LxdrkPG0I/AAAAAAAABR0/i9xP19bh7r0/s400/monumension.gif
?
carheart
22-09-2010, 15:27
Είναι ωραίο album το Isa. Μάλιστα σε αυτό βρίσκεται το τελευταίο μεγάλο κομμάτι των Enslaved, το Neogenesis. Αλλά αυτό που υπήρξαν οι Enslaved στις αρχές τους (Nema, Yggdrassil, Hordanes Land, Vikingligr Veldi, Frost) είναι κατά τη γνώμη μου άπιαστο και σήμα κατατεθέν και αυτοί είναι οι μεγάλοι Enslaved. Τα εξαιρετικά Eld και Blodhemn έγιναν πιο επικά γιατί το ζητούσαν οι καιροί, το Mardraum είναι ψιλοβαρεμάρα και το χειρότερο της πρώτης περιόδου, μιας πρώτης περιόδου που κατάλαβε πως έπρεπε να λήξει, δίνοντας την σκυτάλη στην δευτερη, με το σημαντικότερο και ισχυρότερο album των Enslaved, το Monumension. Το Below the Lights είναι στο ίδιο μήκος κύματος, ένα κλικ κάτω για μένα. Για άλλους όχι. Το Isa ωραίο, αλλά αρκετά σκαλιά κάτω. Το Ruun βαρεμάρα. Το Verterbrae ψυχαναγκαστικό, αλλά συμπαθές σε σημεία. Αυτό εδώ έχει τίτλο κακής καγκουριάς, αλλά τα δύο πρώτα που έχω ακούσει (τώρα που μιλάμε) είναι με περίεργο τρόπο συμπαθητικά, θα ξέρω σε λίγες ώρες/μέρες αν μου αρέσει το album.
Οπότε εγώ δεν πιστεύω πως το Isa είναι το σημαντικότερο album τους, ούτε κομβικό υπήρξε, ούτε καθοριστικό, ούτε ξεχώρισε ιδιαιτέρως με θετικό τρόπο. Είναι καλό albums, αλλά συγκριτικά με το τι έχουν κάνει τούτοι, και να μην το χαν βγάλει ποτέ δεν θα χε αλλάξει κάτι για μένα.
Η πρώτη μου επαφή έβερ μαζί τους ήταν με το Below the lights. Δεν μπορώ να πω οτι είχα εντυπωσιαστεί ή πως και σήμερα αυτός ο δίσκος μου προκαλεί κάτι το πολύ θετικό όταν τον ακούω αλλά κουβαλούσε κάτι που μόνο αδιάφορο δεν με άφηνε. Τον επόμενο χρόνο βγήκε το Isa και κάπου εκεί κατάλαβα οτι πρέπει να ασχοληθώ λίγο παραπάνω μαζί τους. Ανέτρεξα λοιπόν σε Frost και Eld (το Vikingligr δεν το έχω ακούσει μέχρι και σήμερα) και είδα/άκουσα/κατάλαβα από που έρχονται. Το Monumension το θεωρώ πολύ αδύναμο. Πολύ αδύναμα επίσης θεωρώ και τα Ruun και Vertebrae. Το καινούριο είναι πολλά σκαλιά πάνω απο τα δύο προηγούμενα και στηρίζεται σε νόρμες Isa περιόδου. Νομίζω σε ένα απόλυτο διαχωρισμό των δύο περιόδων που διένυσε η μπάντα, θα βάφτιζα ως καλύτερο της πρώτης το Frost και αντίστοιχα το Isa για την δεύτερη. Στα δικά μου αυτιά και στο δικό μου προφίλ, ανάμεσα σε αυτά τα δύο, το Isa κερδίζει. Με διαφορά.
carheart
22-09-2010, 15:41
Βέβαια το βάφτισες σημαντικότερο album των Enslaved χωρίς να έχεις ακούσει όλα τα υπόλοιπα albums τους, αλλά λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα τι σου φάνηκε αδύναμο στο Monumension;
Βέβαια το βάφτισες σημαντικότερο album των Enslaved χωρίς να έχεις ακούσει όλα τα υπόλοιπα albums τους, αλλά λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα τι σου φάνηκε αδύναμο στο Monumension;
Οχι, τα έχω ακούσει. Το Vikingligr δεν έχω ακούσει μόνο και βεβαίως τα demos και τα splits.
Το Monumension δεν ξέρω γιατί αλλά μου βγάζει έναν αέρα Pink Floyd. Και όταν είσαι οι Enslaved και πας να τριπλάρεις θέμα Pink Floyd, πρέπει να προσέχεις πολύ.
Jim Dandy Mangrum
22-09-2010, 15:53
edw twra eimai me carheart kai sta perissotera pou leei symfwnw, an kai emena maresei poly kai to Mardraum kai ta teleutaia aplws einai ta ligotero kala, an kai poly wraia diskakia.
kala twra ontws,ti sou fanhke adynamo sto Monumension????
edit: ok apanthses alla auto me to Pink Floyd kai genika to 70's prog yparxei apo auto to disko kai meta kai malista oso paei auksanetai....ara kati allo 8a ftaei....gia psaksou....:P
fandango
22-09-2010, 16:01
Αυτό το συγκρότημα....
Λοιπόν, το "Ruun" είναι το χειρότερο album της μετεξέλιξης των Enslaved (από το 2001 και μετά).
Το "Ruun" είναι ένας συμπαθητικότατος δίσκος, με 2-3 πραγματικά καταπληκτικά τραγούδια.
Το "Ruun" το βαρέθηκα σύντομα.
Το "Ruun" ακολουθεί την καθοδική πορεία.
Συμφωνώ πως πρέπει να έρθει μια νέα εποχή για τους Enslaved, ακόμα και αν πρέπει να μείνουν άπραγοι για αρκετό καιρό.
Όσοι ξενέρωσαν με το "Isa", μάλλον δεν θα βρουν κάτι εδώ. Ξέρω μερικούς που βρήκαν όμως.
Οι Enslaved είναι θεοί, γενικά. Χαίρομαι που έχω μεγάλες απαιτήσεις, επειδή ξέρω πως μπορούν να τις εκπληρώσουν.
Το "Monumension" είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν γραφτεί ever.
Το "Blodhemn" είναι ατέλειωτη δισκάρα με τρομερά riffs και ατμόσφαιρα ανάλογη των "Eld" και "Frost".
Το πολύ καλό "Mardraum", αυτό είναι η πιο αδύναμη στιγμή των Enslaved, κατά την γνώμη μου.
Οι Enslaved είναι θεοί.-
Αντέχω όσες μετριότητες θέλουν να κυκλοφορήσουν.
Γιατί όπου να ναι, θα ετοιμάσουν δισκάρα.
Θα το δείτε.
Οι Enslaved είναι θεοί.
δυστυχώς ακόμα περιμένουμε τη δισκάρα. :(
μπορεί όμως να αδικώ το καινούριο και να θέλει περισσότερες ακροάσεις από τις 2 βιαστικές που του έδωσα εγώ, α να δούμε.
Fireknight
22-09-2010, 16:09
ki egw den trela8ika me tin prwth , alla oso to akouw anevainei . vevea gia diskara den mou kanei akoma . na doume .
fandango
22-09-2010, 16:17
ki egw den trela8ika me tin prwth , alla oso to akouw anevainei . vevea gia diskara den mou kanei akoma . na doume .
εσύ τι ποστάρεις τώρα, αφού τα είπες όλα στο πρώτο ποστ.
:razz:
Fireknight
22-09-2010, 16:25
loipon , ksanadiavasa to prwto post , gia na to 8imi8o , kai malon exeis dikio .
Necromanzee Cogent
22-09-2010, 16:32
http://www.metal-archives.com/images/1/0/9/9/1099.jpg
Κλασική περίπτωση μπάντας που έχει πλέον οπαδούς και στην δεύτερη περίοδο της για να μην πω την Τρίτη, δηλαδή από το Isa και μετά που προσωπικά «κατηγορώ» (νταξ μην το πάρει κανείς και πολύ σοβαρά) για εμπορευματοποίηση σε σχέση με το παρελθόν τους.
Το Vikingligr Veldi (thanx Wom) είναι πολύ ψηλά και δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί κιόλας με τίποτε άλλο πέρα από το Frost ή τα demo. Άλλη οπτική , άλλη εποχή τότε άλλη σήμερα ή τα zeros.
Το νέο album ήταν ευχάριστο όπως και τα προηγούμενα από το 2004 και μετά αλλά εμένα δεν με χάραξαν σε σημείο να τα βάλω ξανά και ξανά, αν θέλω ν' ακούσω Enslaved το χέρι μου θα πάει σε άλλες εποχές..
Νομίζω όμως ότι όλοι όσοι έχουν επαφή με την μπάντα αυτή έχουν ακούσει ανάλογα με την ηλικία τους άλλο album πρώτα (π.χ εγώ Eld) και το σπουδαίο είναι ότι εκτίμησαν τη μπάντα για να ψάξουν το σύνολο των κυκλοφοριών.
Συμπερασματικά οι Enslaved δεν έχουν γίνει καρικατούρα του εαυτού τους σαν κάποιους άλλους που λένε Satyricon αλλά δεν είναι όσο ποιοτικά καλοί είναι οι Ρrimordial απο την στιγμή που και οι δυο αυτές μπάντες έκαναν αυτή την "εμπορική" στροφή ή άλλαξαν οπτική αν θέλετε.
Άλλο μεγάλο album από τους Enslaved πολυ δύσκολα θα υπάρξει. Πλέον έχουν μπει σε εκείνη την κατηγουρία συγκροτημάτων που βγάζουν "τιμιους" δίσκους, με "2-3 γαμάτα κομμάτια" και τους οποιους είσαι καταδικασμένος να ξεχάσει 4 μήνες και 17 ημέρες μετά την κυκλοφορία τους. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξανανακαλύπτουν τις ρίζες, πραγματικά ελπίζω να μην θυμηθούν πάλι τις viking μέρες τους, όχι γιατί δεν μας αρέσουν, αλλά γιατί "Eld" και "Frost" και σία δεν με πείθουν ότι μπορεί να ξαναβγάλουν. Συνεχίζω να θεωρώ το "Monumension" την αποθέωση της μουσικής τους και ένα από τα καλύτερα δείγματα του τι μπορεί να γράψουν οι μπλακμεταλλάδες όταν αρχίζουν να ξεχνάνε λίγο το μπλακμεταλ. Το "Ιsa" είναι το τελευταίο αλμπουμ τους που μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σκαλί πάνω από το καλό. Καλώς ή κακώς, η γενιά τους πέρασε πλέον και δεν ξέρω αν έχουν ακόμα την όρεξη να κάνουν την υπέρβαση και να το ανατρέψουν. Τα δυο τελευταία αλμπουμ δεν το δείχνουν. Θα το ακούσω και αυτό αλλά από τα λοιπά σχόλια με κάνει να νομίζω ότι δεν θα αλλάξει ούτε αυτό το ρου της ιστορίας. Συνεχίζουμε να τους αγαπάμε έτσι και αλλιώς.
carheart
23-09-2010, 17:34
Λοιπόν, ακριβώς το αποπάνω ποστ. Τα Ruun και Verterbrae δεν είναι αντάξια των Enslaved, αλλά έχουν τις στιγμές τους. Το Axioma Ethica Odini έχει και αυτό τις στιγμές του. Μπορεί σε κάποια κομμάτια να σε ενοχλούν δέκα πράγματα, και να μπαίνει ένα ωραίο σημείο να σου αλλάζει γνώμη. Χωρίς να έχει Τις συνθέσεις, βγάζει μια ωραία ενέργεια. Από τη μέση και μετά φτιάχνει, ενώ το τελευταίο κομμάτι είναι πόρωθσησ ενθλαβερν μουνι8α. Είναι κάπως λιγότερο "progressive rock/metal" και κάπως περισσότερο "black metal". Θα το ήθελα μια στάλα καλύτερο, αλλά είναι το ενδέκατο album της μπάντας μέσα σε δεκάξι χρόνια. Λίγο λιγότερο τίμιο και εργατικό υπαλληλίκι θα ήταν μια καλή ιδέα βέβαια. Live είναι ισοπεδωτικοί και θέλω να τους ξαναδώ. Ακούγεται πως θα κάνουν album με τους Shining (τους Νορβηγούς), τώρα που το blackjazz πάει να εδραιωθεί και σαν ιδίωμα, ένα ιδίωμα τουλάχιστον ανησυχητικό, έχω να πω.
edit : επίσης όσο και αν ακουστεί μαλακία, θα το πω. Από το "Below the Lights" και μετά ακούγεται πολύ η απουσία του Dirge Rep στα τύμπανα. Ακόμα και στο Isa, ψαρώσαμε με συμμετοχές Nocturno Culto και Abbath, αλλά από το 2003 και μετά, ο ήχος των Enslaved στα τύμπανα παραέγινε επίπεδος. Και το λέω αυτό, διότι "στην δεύτερη περίοδο των Enslaved" μιλάμε και για τεχνικά χαρακτηριστικά. Παλιότερα το σαρδόνιο γέλιο στο τέλος του κάθε LOKE ήταν αρκετό.
carheart
23-09-2010, 17:52
Και δεν ξεχνάμε ποτέ :
http://www.youtube.com/watch?v=JRY3baFA-S4
Το νέο album ήταν ευχάριστο όπως και τα προηγούμενα από το 2004 και μετά αλλά εμένα δεν με χάραξαν σε σημείο να τα βάλω ξανά και ξανά, αν θέλω ν' ακούσω Enslaved το χέρι μου θα πάει σε άλλες εποχές..
Νομίζω όμως ότι όλοι όσοι έχουν επαφή με την μπάντα αυτή έχουν ακούσει ανάλογα με την ηλικία τους άλλο album πρώτα (π.χ εγώ Eld) και το σπουδαίο είναι ότι εκτίμησαν τη μπάντα για να ψάξουν το σύνολο των κυκλοφοριών
θεωρώ πολυ τυχερους οσους κατάφεραν να ακολουθήσουν την πορεία τους οσο αλλαζαν σιγα σιγα μεσα στα early 90s-αρχες 00s. Mονο ετσι γινεται αντιληπτο το ποσο ψηλα φτανει αυτη η μπαντα , πως φτανουν στην 3η περιοδο τους και πως θα επιστρεψουν ξανα στα viking tribal back to the roots black metal μουσικα χωραφια. Το ζητημα ειναι αν θα γινει με ορους πειραματισμου μεσα σε Eld-Frost μοτιβα , ή αν θα τους τη βαρεσει και πιασουν τιποτα παραδοσιακα οργανα και ταρανδοκερατα-καραμουζες (ισοπεδωτικη η λαογραφικη προσεγγιση,το ξερω!) και κλαιμε ολοι μαζι απο τα γελια. Εχουμε δει τετοια παραδειγματα.
Αληθεια , κανεις δεν αναρωτηθηκε τι μπορει να σημαινει το Axioma Ethica Odini ?
έχεις καμία ιδέα;
Το άλμπουμ ακούγεται με ενδιαφέρον. Δε φτάνει όμως σε ατμόσφαιρα προηγούμενες δουλειές.
tsimpouklano
23-09-2010, 20:40
την πλάκα που έπαθα ακούγοντας το Isa δεν νομίζω να την έχω ματαπάθει με τους enslaved. ruun και vertebrae χλιαρά albumάκια. το axioma ethica odini αφήνει ακόμα παραέξω τα harsch vocals και museάρει επικίνδυνα, χωρίς όμως να να μπαίνει στα λασπωμένα χωράφια του pseudorock.
περισσότερα όταν κυλήσει ρευστό στη τσέπη
Amnesiac.
23-09-2010, 23:02
Δεν είμαι καν οπαδός enslavded οπόε μη λάβετε σοβαρά υπόψη αυτά που θα πω (όχι ότι θα το κάνατε αλλά λέμε τώρα), αλλά τα φωνητικά στο πρώτο κομμάτι του άλμπουμ δεν είναι ό,τι πιο κοντινό έχει υπάρξει στους HIM; Αλλιώς τους θυμόμουν τους enslaved. Γενικά όσο άκουσα το άλμπουμ μου φάνηκε εντελώς μπουζουκομπλακμέταλ, δηλαδή θα μπορούσε άνετα να λέγεται Axioma Ethnica Odi, αλλά μπορεί να κάνω λάθος οπότε σταματάω εδώ, μουτζώστε άφοβα.
carheart
23-09-2010, 23:04
όχι, Axioma Efi Thodi
κάτι για saviour machine.
Amnesiac.
23-09-2010, 23:06
Σε γαμάνε χριστιανικά.
Entrancemperium
24-09-2010, 03:38
ιεραποστολικά
12 stars circle your brow
03-10-2010, 13:49
γλυκό άλμπουμ.
Entrancemperium
03-10-2010, 15:24
To έχω ακούσει πολλάκις, με κερδίζουν κομμάτια, όχι όμως το σύνολο, δηλαδή μου κάνει για ένα album που η εταιρεία υποχρέωσε τη μπάντα να μπει studio να συνθέσει , να ηχογραφήσει και
να κυκλοφορήσει το 2010.
Έβαλα στα καπάκια σήμερα το Vertebrae.. Eίναι ανώτερο, πιο album, όχι τόσο μεμονωμένο όπως τούτο εδώ. Και μετά έβαλα και άλλα.. και κατέληξα στο ότι οι Enslaved μάλλον έβγαλαν το πιο αδύναμο σα σύνολο album στην πορεία τους.
Βαρετό, βαρετό, βαρετό. Έφτασα να το ακουω 6-7 φορες απανωτά και να μη μου χει μείνει τίποτα πέρα από 2-3 απλά ενδιαφέροντα σημεία. Νομίζω ότι κάνει ακόμα και το Ruun να φαίνεται λίγο πιο συμπαθές. Δεν θα το ακούσεις και θα πεις "κακό" αλλά αν δεν έφερε το όνομα Enslaved θα είχες παρατήσει την προσπάθεια στην τρίτη ακροάση περίπου.
Πολύ πιο heavy από το Vertebrae, πολύ πιο ενδιαφέρον από το Ruun και φυσικά απόλυτα προσανατολισμένος στην Isa περίοδο, όπως είχε φανεί και από την πρώτη ακρόαση. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι ο δίσκος που θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν μετά το Isa. Η τετράδα Beacon/Axioma/Giants/Singular μου έχει πάρει τα μυαλά. Τα ακούω σαν να είναι ένα τραγούδι και πραγματικά τρίβω τα μάτια μου κάθε φορά.
commissar
28-10-2010, 15:58
Rcssy33l04Y
NihilistikOrder
28-10-2010, 16:56
Μονο εμένα η μουσική με κάνει να θέλω να σταματήσω το ( ωραίο) video κάπου στα μισά ?