Log in

View Full Version : Heavy Metal Ψυχανάλυση. (Τι είναι τελικά "Metal" ; Μην είν'΄οι κάμποι; ...)

Tyler_Durden
10-08-2010, 17:49
Λοιπόν πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω για να ξεκινήσω την περιγραφή αυτού που θέλω να συζητήσουμε. Πρόκειται για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ σε έκταση θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ καιρό, και έχει να κάνει με το πως ορίζει ο καθένας τον όρο "heavy metal" σήμερα, κατά πόσο έχει κάποιος συνείδηση των υποκατηγοριών αυτής της μουσικής, και ΑΝ και με τι κριτήριο, τις αναγνωρίζει ως "αυθεντικές" υποκατηγορίες του άρματος που λέγεται "Metal". Αφορμή για μια τέτοια συζήτηση, έχουν αποτελέσει πολλές γνώμες εδω μέσα, και μάλιστα προερχόμενες και από "τρουμεταλλάδες" αλλά και από άτομα που δεν δηλώνουν καν "μεταλλάδες".

Για παράδειγμα θυμάμαι τον Ruthless να λέει οτι δεν αντέχει να ακούει τις περισσότερες απο τις επηρροές των Maiden (Ufo, Camel, Wishbone Ash, Thin Lizzy) θεωρώντας τις "ροκάκια", ή σήμερα ας πούμε σε παρακείμενο thread να λέει "όσοι γουστάρετε heavy metal.... μην πόσταρετε για μπαφοντουμιές" μεταξύ των άλλων άσχετων ήχων. Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος είναι ας πούμε οι τοποθετήσεις του Ra Pariah με γνωστά κολλήματα για το "πόσο μη-μέταλ" είναι μπάντες όπως οι Mastodon, οι Opeth, οι Haunted κλπ.

Από την άλλη μεριά θυμάμαι περιπτώσεις όπως μια κουβέντα που είχα πριν απο κάτι αιώνες με την Χ, που όταν με ρώτησε "τι μουσική ακούς;" τις είπα "μεταλ" και μου απάντησε "βλακείες δηλαδή" ενώ έχω πιάσει την ίδια να γουστάρει στονεριές, σλαντζιές και ντούμ (= "μεταλ" πράγματα για μένα), ή σε αντίστοιχη κουβέντα με αυτήν του εδώ τόπικ, να μου λέει ο Σώτος οτι "το στόνερ δεν έχει την ανάγκη να κοτσάρει κι ένα <<μέταλ>> στον τίτλο του.

Και καταλήγω στα ερωτήματα:
- Στα μάτια σας υπάρχει ένα "μέταλ" ή πολλά;
- Αν υπάρχει ένα, δεν αναγνωρίζετε/ακούτε τις "ρίζες" του και τις μετέπειτά εξελίξεις του; το βάλατε στο μουσείο και αυτό είναι όλο; σταμάτησε για σας να αλλάζει; Και το γεγονός οτι αλλάζει γιατί πολλοί απο σας το συνδέετε με την κατανάγκη παρακμή του;
- Αν υπάρχουν πολλά "μέταλς" αλλά έχετε κόλλημα με ένα συγκεκριμένο υποείδος του, βλέπετε την συγγένεια με τα υπόλοιπα ή δεν σας νοιάζει καν, και στην τελική χεστήκατε κιόλας για το πως θα λέγεται και αν θα φέρει τον τίτλο "ταδε μέταλ";
- Πως γίνεται για παράδειγμα να θεωρείται "πούστικο, ροζάκι κλπ" κι ότι άλλο, ένα είδος (εν προκειμένω βλέπε stoner metal) όταν σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ BLACK SABBATH (Ozzy), και μόνο "αληθινό ατσάλι" ότι σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ MANOWAR (που αν δεν ήταν οι Sabbath της Dio περιόδου, μάλλον θα έβλεπαν σπαθί και θα το πέρναγαν για κουπί ;P )
- Επίσης αναγνωρίζουμε ένα υποείδος μέχρι τον "λαμπρό" προπάτορα του κι απο κεί και πέρα πουστρέβει ή νοθεύεται; (βλέπε ότι ακολούθησε "προπάτορες" τύπου Pentagram, At the gates, Celtic Frost, κλπ)
- Είναι καθαρά ηχητικό το θέμα ή αν οι Manowar σταματήσουν να λένε για "steel" πουν για barbie με τον ΙΔΙΟ ΗΧΟ, δεν τρέχει μία;
- Εγώ που μπορώ να πορωθώ την μια στιγμή με Kyuss και την άλλη με Warlord είμαι ας πούμε κλινική περίπτωση;

Κλείνοντας παρακαλώ και τον φίλο μου τον πάνκη να τοποθετηθεί, και να μας πει την γνώμη του έστω για αυτό το "μέταλ" που σιχαίνεται. Δηλαδή όταν λες Άλεξ, για "μέταλ της νοικοκυράς" υπάρχει για σένα μέταλ που να μην είναι της νοικοκυράς; κι αν ναι, πες κανα παράδειγμα, όπως επίσης θα ήθελα να πει 2 λόγια και ο μινμιν σαν "αναγεννημένος" ακροατής μουσικής που πια δεν έχει τιποτα κοινό με τον 16χρονο minmin που τα έσπαγε κάνοντας χεντμπάνγκινκ με μέταλλα.

Όλα τα παραπάνω μάλλον θα οδηγήσουν είτε σε ένα ατελείωτο τρολλάρισμα, είτε δεν θα βγει καμιά άκρη, είτε θα με πεθάνετε στη μούτζα, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με ενδιαφέρει η άποψή όλων όσων -ρε αδερφέ- έχετε μια επαφή με αυτό που λέμε "σκληρό ήχο". Είτε αυτό λέγεται hard rock, ειτε thrash, ειτε punk, είτε epic, είτε black.Αν παρ'όλα αυτά μπορείτε να πείτε και δύο τεκμηριωμένες κουβέντες πάνω στο θέμα, είναι ευπρόσδεκτες.

Neuroscar
10-08-2010, 19:02
Δε το ποσταρα ακομα φετος.

Οι Black Sabbath παιζανε heavy rock. Οχι μεταλ.

SpiritCrusher
10-08-2010, 19:11
Χμ μα εξ'αρχής ο όρος μέταλ δε δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει το "heavy rock" της εποχής ?

Custom User
10-08-2010, 19:37
Μεταλ είναι ό,τι βάζω να ακούσουν οι σκυλάδες φίλοι μου και μου λένε "πως μπορείς και τα ακούς αυτά".
Πιάνει και με τους ιντελεξουαλ φίλους αλλά εκεί η απάντηση θα είναι πιο σοφιστικέ, σε φάση "80s κιτσαρία".

Eν πάση περιπτώσει, στο τέλος χαμογελάς με νόημα από μέσα σου και μονολογείς "τι ξέρουν αυτοί".

Reject
10-08-2010, 19:55
μεταλ της νοικυκυρας

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/cKhfkfnbAMQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/cKhfkfnbAMQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

γραφικο μεταλ

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FMOeBTHbTUs&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FMOeBTHbTUs&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

κλαψιαρικο/μεταλ για τις χαζογκομενες

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/C4x1Mq-NFFc&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/C4x1Mq-NFFc&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

μεταλ για να γελαει ο κοσμος

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hARh4zDnaIQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hARh4zDnaIQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

μεταλ με 100 κιλα αρχιδια.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rkVEY8yavgM&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/rkVEY8yavgM&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/EseBTn54OHQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/EseBTn54OHQ&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ftztaIOW-5I&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ftztaIOW-5I&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WUPCC0N_FWU&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WUPCC0N_FWU&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

πιστευω Ταυλερ έγινα κατανοητός...;-)

Comte de Saint-Germain
10-08-2010, 19:57
Tα heavy, thrash, power, epic, death, speed είναι μέταλ, τα doom σχολής candlemass, solitude aeternus και my dying bride είναι μέταλ. Οι mastodon, haunted, opeth, tool, neurosis όσο και να μην το θέλει ο Ra Pariah έχουν κάμποσα ακόμη πράγματα μέτα αλλά έχουν και μια γερή δόση μέταλ οπότε δεν μπορείς να τους αποκλείσεις. To black metal ξεκίνησε ως metal (duh!) αλλά σύντομα προσπάθησε να απομακρυνθεί από αυτή τη σκήνη, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν βγαίνουν πολλές ακόμα κυκλοφορίες του ιδιώματος που να έχουν ισχυρές δόσεις metal μέσα τους. Οι metalcorίλες που άρχισαν μπάντες όπως οι pantera είναι σε μεγάλο βαθμό metal. Οι sabbath δεν είναι metal όπως οι celtic frost δεν είναι black metal. Ούτε stoner είναι φυσικά, για τους ίδιους λόγους. Οτιδήποτε δεν ανέχεται δικασίλες μέσα του δεν είναι μέτσαλ. Άρα stoner, sludge και doomίλες στυλ Electric Wizard δεν μπορούν να θεωρηθούν μέταλ. Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει την αλλαγή ύφους μόλις μπει η διπλή και μάλιστα οι φανατικοί στονεράδες ξενερώνουν πολύ με αυτό. Αυτά μου 'ρχονται σαν πρώτες σκέψεις διαβάζοντας το θέμα.

Razor
10-08-2010, 21:10
μεταλ με 100 κιλα αρχιδια.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ftztaIOW-5I&amp;hl=el_GR&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ftztaIOW-5I&amp;hl=el_GR&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

πιστευω Ταυλερ έγινα κατανοητός...;-)

σορρυ ρουθ και ραπαραια αλλα

ΧΑΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

οσο για το τι ειναι ΜΕΤΑΛ ειναι αυτος ο γνωριμος ηχος που ακουγεται απο τα διψασμενα για θρασαριστη σφαλιαρα μαγουλα των στονεροποστροκδεξερωκιεγωτι ΠΟΥΣΤΡΑΚΙΩΝ

Tyler_Durden
10-08-2010, 21:51
Οτιδήποτε δεν ανέχεται δικασίλες μέσα του δεν είναι μέτσαλ.

Δηλαδή ο παρακάτω πληκτροαυνανισμός με τα πλήκτρα στη βιτρίνα και τις κιθάρες θαμένες και σε ρόλο κομπάρσου....

cd1h7Bnr5jQ

σαν σύνθεση είναι πιο "μέτσαλ" απο το...

its-Qb7F17Q

ε;

Krux
10-08-2010, 23:04
Το metal όπως και κάθε μουσική, είναι βίωμα.
Θα μου πεις υπάρχουν και αυτοί που ακούνε επιφανειακά μία μουσική και δεν την ψάχνουν παραπάνω. Για εμάς λοιπόν που ενδιαφερόμαστε περισσότερο να [listen] παρά να [hear], το metal στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί κινητήριο δύναμη της καθημερινότητας μας.

Σιχαίνομαι το στυλάκι του τύπου "λοιπόν παιδιά τώρα θα σας πω εγώ πως έχει το πράμα" και λοιπές Περβανιδικές λογικές. Το metal για τον καθένα από εμάς είναι τόσο διαφορετικό ατομικά αλλά τόσο όμοιο ομαδικά, που δεν μπορείς να το περιορίσεις σε 10 αράδες με λογική "τώρα σας διδάσκω την πανανθρώπινη αλήθεια, προσέξτε με". Και το λέω αυτό γιατί μέσα σε αυτά τα 17-18 συναπτά έτη που ασχολούμαι καθημερινά (σχεδόν) με την αγαπημένη μου αυτή μουσική δεν έχει τύχει να ταυτιστώ απόλυτα με κάποιον από τους πολλούς ανθρώπους που έχω μιλήσει (φίλοι, γνωστοί, περιστασιακοί, άσχετοι, ξέμπαρκοι) σχετικά με τα μουσικά μας γούστα, ακόμα και μέσα στα στενά όρια του metal. Δηλαδή οκ κάπου θα συμπλέουμε αλλά και κάπου θα τα χαλάμε. Και όλα καταλήγουν εκεί για μένα. Είναι θέμα ηλικίας, παιδείας, οικογενειακού περιβάλλοντος, εμπειριών, οικονομικής κατάστασης, το που μένεις, το που βγαίνεις, με ποιούς μιλάς, ποιούς αγάπησες, ποιούς μισείς, τι σε συναρπάζει και τι σε αηδιάζει. Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα στριμώχνεις στο blender του μυαλού σου και πατάς το play για να πάρει μπρος το μοτέρ και να εξωτερικεύσεις αυτό που είσαι. Αυτό που νιώθεις. Και αν πατήσεις το play και αισθανθείς οτι τα υλικά δεν αναμειγνόνται σωστά, τότε με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεις έναν συνοδοιπόρο σου στο ταξίδι αυτό θα του δηλώσεις οτι "μεγάλη μαλακία το καινούριο Γκάρντιαν ρε μαλάκα όμως".
Κατανοώ οτι κάποιοι προτιμούν να καμπερώνονται στα ακούσματα τους και να προσπαθούν ως άλλοι Ιωάννηδες να διδάξουν τον λόγο της λεπίδας και του χυτοσίδηρου και πως είναι ιερό καθήκον για δαύτους να πατάξουν όλους αυτούς που σπιλώνουν με τις νότες τους την μουσική αυτή. Σας λέω αυτό. Προσπαθήστε να ανοίξετε τα αυτιά σας και το μυαλό σας και μόνο χαμένοι δεν θα βγείτε. Ακούστε και αυτό που προτείνει ο άλλος. Δεν σας κάνει εντύπωση γιατί το βρίσκει ενδιαφέρον ? Οχι το "γιατί είναι μαλάκας" δεν αποτελεί απάντηση. Προσωπική παρατήρηση. Από τους ανθρώπους που γνώρισα μέχρι τώρα στην ζωή μου που άκουγαν metal με αυτή την λογική, πλέον είναι ζήτημα να ακούει έστω και ένας από αυτούς. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συγκροτήματα, για εκατομμύρια δίσκους, μιλάμε για τα πάντα και δεν μπορεί παρά να μου φανεί ως αφελής αυτός που δεν θέλει να μπει ούτε καν στον κόπο να ακούσει αλλά τον ενδιαφέρει κυρίως να κατακεραυνώσει.

Το metal είναι βίωμα λοιπόν. Και το δικό μου ταξίδι ξεκίνησε κάπου εκεί στο ΄91 όταν ο ξάδερφος μου ο Τάσος μου έδωσε το καλοκαίρι στο χωριό το Seventh son... και από τότε η ζωή μου άλλαξε. Και αν δεν άλλαξε, απλά τράβηξε αυτό το μονοπάτι. Και μέσα στα 18 αυτά χρόνια σε αυτό το μονοπάτι, τσίριξα με το power, χτυπήθηκα με το thrash, ούρλιαξα με το death, πορώθηκα με το doom, ταξίδεψα με το prog και είμαι ακόμα εδώ. Περπατάω πάνω στον ίδιο δρόμο και συναντώ καθημερινά πράγματα που "χτίζουν" αυτό που είμαι μουσικά. Αυτό είναι το metal. Ο καθένας από εμάς ως οντότητα, αποθήκη πληροφοριών και συναισθημάτων. Συνεχίστε τώρα να μαλλιοτραβιέστε για το ποιός χρησιμοποίησε πρώτος δίκαση και ποιανού το αρκίδι πονάει πιο πολύ όταν τσιρίζει στο 2:14.

Ruthless
10-08-2010, 23:38
Ένα "σωστό" metal. Που πηγάζει από τις ρίζες, που έχει σχέση με το κλασσικό heavy metal των 80s. Το doom των Procession πχ είναι "σωστό" metal, το σλατζ/στόνερ/μπαφοντούμ που λέω στα άλλα ποστς δεν είναι.

- Αν υπάρχει ένα, δεν αναγνωρίζετε/ακούτε τις "ρίζες" του και τις μετέπειτά εξελίξεις του; το βάλατε στο μουσείο και αυτό είναι όλο; σταμάτησε για σας να αλλάζει; Και το γεγονός οτι αλλάζει γιατί πολλοί απο σας το συνδέετε με την κατανάγκη παρακμή του;
Αν μου λες για ρίζες πράγματα σαν Sabbath επί Ozzy, Purple και Ζeppelin, τα αναγνωρίζω, αλλά ως εκεί. Δε μου αρέσουν τα περισσότερα από αυτά, ούτε παίζει να τα ακούσω. Και επειδή το ανέφερες για μένα, Thin Lizzy γουστάρω κάποιες δουλειές τους πολύ, και το Argus το θεωρώ δισκάρα.

Περί εξελίξεων, αρκετές τις ακούω(speed, power και των 2 πλευρών του ατλαντικού, epic doom etc etc), όσο μένουν πιστές σε κάποιες αρχές και στοιχεία του 80s heavy metal. Άλλες πάλι(λέγε με metalcore πχ ή γενικά μαϊμουδιές) τις θεωρώ εκφυλισμό και ντροπή που θεωρείται πως υπάρχει σχέση του τότε "σωστού" με αυτά.

Τέλος, αν περί μουσείου εννοείς να μην εξελίσσεται, δε με χαλάει εμένα. Μάλλον με χαλάει, θέλω εξέλιξη όσο κρατά όμως κάποια στοιχεία σταθερά από το αρχικό είδος. Αν τώρα χαθεί η μπάλα με την εξέλιξη, δε με ενδιαφέρει.

- Αν υπάρχουν πολλά "μέταλς" αλλά έχετε κόλλημα με ένα συγκεκριμένο υποείδος του, βλέπετε την συγγένεια με τα υπόλοιπα ή δεν σας νοιάζει καν, και στην τελική χεστήκατε κιόλας για το πως θα λέγεται και αν θα φέρει τον τίτλο "ταδε μέταλ";
Δες παραπάνω.

- Πως γίνεται για παράδειγμα να θεωρείται "πούστικο, ροζάκι κλπ" κι ότι άλλο, ένα είδος (εν προκειμένω βλέπε stoner metal) όταν σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ BLACK SABBATH (Ozzy), και μόνο "αληθινό ατσάλι" ότι σχετίζεται ηχητικά ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ MANOWAR (που αν δεν ήταν οι Sabbath της Dio περιόδου, μάλλον θα έβλεπαν σπαθί και θα το πέρναγαν για κουπί ;P )
Μα γιατί η εποχή με το μουγκό δεν έχει σχέση με το "σωστό" metal που λέω παραπάνω. Δε μου αρέσει, δηλαδή αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε 500 δίσκους στονερικού οζζυσαμπαθικού "metal" και 1 τραγούδι Manowar, θα διάλεγα το 1 τραγούδι Manowar. Λιγότερη ποσότητα μεν, αλλά ποιότητα δε.

- Επίσης αναγνωρίζουμε ένα υποείδος μέχρι τον "λαμπρό" προπάτορα του κι απο κεί και πέρα πουστρέβει ή νοθεύεται; (βλέπε ότι ακολούθησε "προπάτορες" τύπου Pentagram, At the gates, Celtic Frost, κλπ)
Ε δεν έχω και τα πολλά πάρε δώσε με άλλα είδη εγώ. Είμαι κολλημένος. Ούτε Pentagram ούτε At the Gates ούτε Celtic Frost ακούω. :P

- Είναι καθαρά ηχητικό το θέμα ή αν οι Manowar σταματήσουν να λένε για "steel" πουν για barbie με τον ΙΔΙΟ ΗΧΟ, δεν τρέχει μία;
Μάλλον θες να πεις πως θα τρέχει. Και φυσικά θα τρέχει, δεν είναι μόνο ηχητικό το θέμα. Είναι feeling πάνω από όλα. Είτε βγαίνει από ένα κομμάτι/μπάντα/είδος, είτε όχι. Τώρα αν σου βγαίνει το feeling εσένα με την Μπάρμπι, πάσο. Εμένα δε βγαίνει. :P

- Εγώ που μπορώ να πορωθώ την μια στιγμή με Kyuss και την άλλη με Warlord είμαι ας πούμε κλινική περίπτωση;
Κλινική μπα, μάλλον κλασσική περίπτωση ανοιχτόμυαλου μου-σι-κό-φι-λου ERίτη, είδος που υπάρχει χρόνια τώρα. :P

@Razor: Γενικά δε σου αρέσει το Ample Destruction ή απλά το Generally Hostile; Ειδικά το κομμάτι που γελάς είναι ότι πιο κοντά στα αγαπημένα σου ακούσματα από το συγκεκριμένο album. Ρωτάω γιατί πραγματικά μου έκανε εντύπωση η αντίδρασή σου, δεν είναι δα ότι ο πάνκης έβαλε και μπαλαντοειδές κομμάτι από το One Small Voice πχ(που αν θυμάμαι καλά είχε πει πως και τα 2 Heir Apparent είναι μεγάλοι δίσκοι), αλλά από ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ωμού US power.

Razor
10-08-2010, 23:54
βρε κι εμενα μου αρεσει το συγκεκριμενο κομματι και σχεδον ολος ο δισκος (σιμφονι οφ τερορ :worship:),απλα δεν ηξερα οτι ο πανκης ψηνεται με τζακ παντζερ,περιμενα να πει πιο νταμπα-ντουμπαοειδες κομματια

Comte de Saint-Germain
11-08-2010, 00:19
Οτιδήποτε δεν ανέχεται δικασίλες μέσα του δεν είναι μέτσαλ.

Δηλαδή ο παρακάτω πληκτροαυνανισμός με τα πλήκτρα στη βιτρίνα και τις κιθάρες θαμένες και σε ρόλο κομπάρσου....

σαν σύνθεση είναι πιο "μέτσαλ" απο το...

ε;

Πωπω μη αρχίζουμε συζητήσεις παραλόγου. Είναι σαφές τι είπα. Όταν γενικώς δεν μπορεί να μπει δίκαση χωρίς να χαλάσει το αποτέλεσμα, μιλάμε για μη-μέταλ. Δηλαδή όσο πιο καθαρό μέταλ είναι κάτι τόσο λιγότερο ενοχλεί το να μπει μια δίκαση μέσα. Δεν σημαίνει ότι ό,τι έχει δίκαση είναι μέταλ ή πιο μέταλ από κάτι που δεν έχει ούτε ότι όλα τα μέταλ κομμάτια έχουν δίκαση.

Reject
11-08-2010, 01:28
Ταιλερ,
για να σου δωσω να καταλαβεις:
θεωρω πως οτιδηποτε "μη πλαστικοποιημενο" σε αυτην την φαση ειναι μεταλ.
εξηγουμαι:οι Blind guardian,Virgin Steele,Stratovarius κτλ κτλ μπορει να λενε/γραφεται οτι παιζουν power metal,αλλα κατ ουσιαν ειναι εντελως παιδικες μπαντες,με χιλιοτριγκαρισμενο ηχο,συνηθως χωρις Riff και ακομα πιο συχνα σαν ακουγονται σαν ευνουχισμενοι.εντελως Goodys metal.
Στην κατηγορια "ευνουχοι" μπαινουν και οι Queensryche,απο την εποχη του Rage for order και μετα.Δεν ειναι μεταλ αυτο το πραγμα,πεστο προοδευτικο χαρντ ροκ,αλλα μεταλ με τπτ.
Για Dream theater και το συναφι τους δεν το συζηταω καν.ουτε για ατμοσφαιρικες-γρυλιζει σκυλος-αιθερια παρθενα μπάντες οπως οι Therion.Δεν ειναι μεταλ ρε παιδακι μου.
Σαν metal θα εδινα ενα πιο ευρυ φασμα.απο τους πρωιμους Riot,Armored Saint,Running Wild,πρωιμους Jag Panzer,πρωιμους Destruction,Dark Angel,Voivod,Savage Grace,τους Death/obituary/malevolent creation,Bathory,Celtic Frost,Cathedral,Pentagram,Saint Vitus,hallows eve,agent steel,incubus,witchfynder general,witchfynde.μεταλ χαρακτηρας ρε παιδι μου.
για αυτο και θεωρω οτι τις τελευταιες 2 δεκαετιες το μεταλ εχει υποστει μια απιστευτη αλλοτριωση.και σαν ηχος και σαν νοοτροπια και γενικα σε ολα.

Krux
11-08-2010, 01:34
Εσύ δεν θέλεις να ακούς μουσική. Θέλεις να ακούς ταμπέλες. Είτε αυτές λέγονται μέταλ, είτε πανκ. Ποιός γαμεί την μουσική όταν ικανοποιείται η ταμπέλα. Γιατί εγώ ακούω μόνο μέταλ. Και μέταλ είναι αυτό.

edit
είσαι και εσύ από αυτούς που γνωρίζουν την πανανθρώπινη αλήθεια για το μέταλ μας ?

Witchkiller
11-08-2010, 01:39
Ταιλερ,
για να σου δωσω να καταλαβεις:
θεωρω πως οτιδηποτε "μη πλαστικοποιημενο" σε αυτην την φαση ειναι μεταλ.
εξηγουμαι:οι Blind guardian,Virgin Steele,Stratovarius κτλ κτλ μπορει να λενε/γραφεται οτι παιζουν power metal,αλλα κατ ουσιαν ειναι εντελως παιδικες μπαντες,με χιλιοτριγκαρισμενο ηχο,συνηθως χωρις Riff και ακομα πιο συχνα σαν ακουγονται σαν ευνουχισμενοι.εντελως Goodys metal.
Στην κατηγορια "ευνουχοι" μπαινουν και οι Queensryche,απο την εποχη του Rage for order και μετα.Δεν ειναι μεταλ αυτο το πραγμα,πεστο προοδευτικο χαρντ ροκ,αλλα μεταλ με τπτ.
Για Dream theater και το συναφι τους δεν το συζηταω καν.ουτε για ατμοσφαιρικες-γρυλιζει σκυλος-αιθερια παρθενα μπάντες οπως οι Therion.Δεν ειναι μεταλ ρε παιδακι μου.
Σαν metal θα εδινα ενα πιο ευρυ φασμα.απο τους πρωιμους Riot,Armored Saint,Running Wild,πρωιμους Jag Panzer,πρωιμους Destruction,Dark Angel,Voivod,Savage Grace,τους Death/obituary/malevolent creation,Bathory,Celtic Frost,Cathedral,Pentagram,Saint Vitus,hallows eve,agent steel,incubus,witchfynder general,witchfynde.μεταλ χαρακτηρας ρε παιδι μου.
για αυτο και θεωρω οτι τις τελευταιες 2 δεκαετιες το μεταλ εχει υποστει μια απιστευτη αλλοτριωση.και σαν ηχος και σαν νοοτροπια και γενικα σε ολα.

δεν ξέρω τι ακριβώς πραγματέυεται αυτό το thread αλλά είμαι μαζί σου ρε πούστη μ. όλα μέσα! Είμαι μαζί σου μέχρι παρεξηγίσεως

Reject
11-08-2010, 01:40
ρε φιλε,στα αρχιδια μου κιολας.την αποψη μου ειπα.δεν στην επεβαλα.
και στα αρχιδια μου οι ταμπελες.μπορεις δλδ να βαλεις ταμπελα σε μπαντες οπως οι Gun club,dream syndicate,green on red?και ομως ενω δεν ειναι πανκ(=Discharge) τις καραγουσταρω.γιατι προερχονται απο το πανκ,εχουν πολλα κοινα και σε νοοτροπια αλλα και στον ηχο.
αν θελεις κανουμε μια κουβεντα τι θεωρω πανκ και τι οχι.παντως πανκ δεν ειναι οι funkey monkey....

για την βαζελοπιτα τον Κρουξ παει αυτο,οχι για τον Γουιτσι.

Witchkiller
11-08-2010, 01:43

σε κατάλαβα ρε. Ταυτόχρονα ,σχεδόν, αναιβήκανε τα posts μας

Reject
11-08-2010, 01:49
εσυ να πας να δεις τα πι-εμ σου....:) :)

Ra Pariah
11-08-2010, 01:54
Βασική ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ Α-Β
9hO_zTI-Uao

97xm3s8jJjU

aeiOH3jyoFk

Oc88DU8dzQg&feature

Κομμάτια για το γνωστό σύνθημα που τελειώνει σε "μουνιά" (κατά τη διάρκεια καμιάς συναυλιάρας κ.λπ.)
35iOWuRhPos

DNHrwcwPXyk

ED0_czhy5sg

Λοιπόν, το πιάσατε το νόημα... Όλα αυτά είναι Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ METAL. Πιάνω την πέτρα και την στείβω. Ακούς τον Πορτογάλλο εκεί να σου λέει "feel the magic of burning metal". Ε πάει τελείωσε. Καλοι οι ντράμμερς των Tool καλοί οι Μαστόδοντες, ΟΜΩΣ αυτά είναι για να παίζουμε, κύριοι! Αν σας αρέσουν οι Priest π.χ. προφανώς οι Ostrogoth πρέπει να σας απασχολήσουν πολύ περίσσοτερο από τπτ Κάιαςς. Καλά αυτά τα ντέσερτ, αλλά μιλάμε για "Tormentor" και Slayer, για "Into the Crypt of Rays" και Warrior, για "Breaker" και Udo. Όλα τ' άλλα είναι για τους παραγωγούς για να βλέπουν πόσο χοντρά τα 'χουν τά μπάσα στην οθόνη του πι-σί τους. Οι μεταλλάδες πρωτίστως ακούμε όσα έγραψα παραπάνω, όσα είπε ο Reject κλπ. κλπ.

Witchkiller
11-08-2010, 01:58
ωωωωωωωωωωωωω ,Vardis ,ακουστέ το κομμάτι και βλεφαριάστε από που έρχεται το phantom lord

heavy metal = accept ,saxon μέχρι το 83

Krux
11-08-2010, 09:03
και στα αρχιδια μου οι ταμπελες.μπορεις δλδ να βαλεις ταμπελα σε μπαντες οπως οι Gun club,dream syndicate,green on red?και ομως ενω δεν ειναι πανκ(=Discharge) τις καραγουσταρω.γιατι προερχονται απο το πανκ,εχουν πολλα κοινα και σε νοοτροπια αλλα και στον ηχο.
αν θελεις κανουμε μια κουβεντα τι θεωρω πανκ και τι οχι.παντως πανκ δεν ειναι οι funkey monkey....

Μαζί σου σε όλα και γούστο και καπέλο σου αλλά σχετικά με αυτό που είπες περί αλλοτρίωσης μήπως έχει περάσει από το μυαλό σου οτι εσύ και είναι μαγκιά σου, έχεις μείνει ηχητικά σε εκείνα τα χρόνια ?
Δηλαδή μια χαρά metal είναι και οι Haunted και οι Nevermore και οι In Flames και οι Nile και οι όποιοι απλά εσύ δεν μπορείς να συμπλεύσεις με τον ήχο τους ?
Και είναι οκ αυτό απλά μην απαξιώνουμε κάτι για να δείξουμε οτι είμαστε κάπου αλλού.
Δεν είναι λογικό άλλωστε ? 40 χρόνια πέρασαν πάνω σε αυτό το γαμημένο κουφάρι του metal. Και ο ένας επηρεάστηκε από τον άλλο και επηρεάστηκαν και από άλλες μουσικές και γενικά υπάρχει μια κατάσταση που δεν ελέγχεται πια. Αυτή δεν είναι όμως και η μαγεία της μουσικής ?
Βεβαίως και δεν είναι punk οι Funky Monkey, μπαχαλάκηδες είναι που έχουν επιρροές απο νεοπανκροκ, μέταλ και διάφορες κορίλες αλλά είναι φιλαράκια και καλά παιδιά, αγαπάνε αυτό που κάνουν και περνάμε καλά μαζί τους στα λάηβ και αυτό είναι που ενδιαφέρει και αυτούς περισσότερο. Κερνάω καφέ πάντως για τα περαιτέρω.
Τώρα τι άκρη θα βγάλεις με ένα τυπά που χτες το πρωί πηγαίνοντας για δουλειά άκουγε Violent Femmes στο αυτοκίνητο, Count Basie στο γραφείο, Atheist στον γυρισμό και Primordial το βράδυ, δεν ξέρω ειλικρινά !

Comte de Saint-Germain
11-08-2010, 09:13
Βασικά το θρεντ πρέπει να μετονομαστεί σε "τι ακούν οι "μεταλλάδες" και τι είναι τελικά το μέταλ"

Parasight
11-08-2010, 09:50
Η κουβέντα περί καθαρού και μη αλλοτριωμένου metal/punk/hardrock/δενξερωτισκατααλλο καθώς και η απόπειρες ακριβών ονοματοποιήσεων κάθε ήχου μου θυμίζει λογύδρια Άδωνι Γεωργιάδη περί "καθαρότητας" της ελληνικής φυλής. Ποιος χέστηκε για το πώς λέγεται ακριβώς αυτό που παίζουν οι τάδε και οι δείνα, και ακόμη περισσότερο αν αυτό είναι "καθαρό" ή πιστό σε κάποιον κώδικα που δημιουργήθηκε(?) πριν 20-30 χρόνια. Θες να μείνεις κολλημένος σε αυτά που γουστάρεις; Με γεια σου χαρά σου (κι εγώ αυτό κάνω κατά ένα μέρος). Κράτα όμως και τον γαμημένο σου ελιτισμό και το ύφος του μουσικοπατέρα για πάρτη σου.

Tyler_Durden
11-08-2010, 10:24
@ Ruthless: κατανοητές οι απόψεις σου και χαίρομαι που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις, αλλά διαφωνούμε σε πάαρα πολλά πράγματα. Συμφωνούμε πάντως στο οτι είναι εκφυλισμός του metal ήχοι σαν τα nu metal και metalcore (btw οι αγαπημένοι σας μάστοδον δεν είναι τίποτα απο τα 2 :P ) που για μένα, αλλάζουν ΑΚΡΑΙΑ τη δομή του, κι όχι απλά το ανανεώνουν σε μικρές δόσεις με άλλα πράματα (βλέπε τυχαίο παράδειγμα folk metal).

@ Reject: συμφωνώ πολύ με το πνεύμα της απάντησής σου, πέρα απο την εξέταση συγκεκριμένων συγκροτημάτων

@ Κόμτε: δεν είναι κριτήριο ρε φίλε η ανοχή/δεσιμο ή όχι, της δίκασης σε μια σύνθεση. Για να παίξεις μέταλ χρειάζεσαι παραμορφωμένες ηλεκτρικές κιθάρες (που μπορούν να παίξουν έστω κάποια στοιχειώδη ριφ και σόλο), ευδιάκριτο μπάσο, δυνατά τύμπανα. Η ταχύτητα ή ο όγκος της κάθε μπάντας στον οποίο συμβάλλουν οι δίκασες ή τα διπλομποτίδια, έχει να κάνει με το στύλ που διαλέγει να παίξει ο καθένας. Δεν μπορείς να πεις οτι "μέταλ είναι οτι μπορεί να ακουστεί όμορφα ακόμη και με δίκασες". Μπορώ να σου βρω ένα σωρό stoner (= μη metal για σένα), με διμποτίδια κι ένα σωρό metal κομμάτια που αν του χώσεις δίκαση καταστρέφονται τελείως. Αυτό με τις δίκασες ειναι ίσως το πιο αυθαίρετο κριτήριο για τον ορισμό αυτής της μουσικής, που κατεξοχήν είναι κιθαριστική. Τέσπα. Εσύ τι ακούς btw ;

@ Ra*:
Οι μεταλλάδες πρωτίστως ακούμε... να τα, να τα. Κάτι τέτοια ήταν μεταξύ των άλλων που με έκαναν ξεκινήσω το thread. Ποιος σας όρισε σαν μεταλλάδες μόνον "εσάς" ρε Μάριε; Ποιός είπε οτι μεταλλάς γίνεσαι μόνο αν "πρωτίστως" ακούσεις τα παραπάνω; Τι πατρωνεία της ταμπέλας "metal" είναι αυτή τελικά; Μήπως για να γίνεις μεταλλάς πρέπει να σκας μύτη και σε καμια συναυλία ramstein, και να ανέχεσαι προς χάρην διπλοματίας σαν κάτι αυθεντικό τις AOR-ιές (ξέρεις που αναφέρομαι) και τις προτάσεις ενός πάνκη μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι γαμάτος τύπος ; (reject ελπίζω να καταλαβαίνεις πώς το θέτω).

* σε περίπτωση που παρεξηγήσεις τα παραπάνω έμπα msn για διευκρινήσεις :P

Παρεπιπτόντως αν τύχει και διαβάσει κανας στονεράς το συγκεκριμένο τόπικ, ας μας πει τι σχέση νομίζει οτι έχει το stoner με το μέταλ, αν το θεωρεί αυτόνομο είδος ή παρακλάδι, και τι μουσικές άκουγε μικρός ξερωγώ και τον πήγαν μουσικά προς τα 'κει. (όπου "στονεράς" insert και ότι άλλο rock oriented άκουσμα)

Krux
11-08-2010, 10:46
@ Ra*:
Οι μεταλλάδες πρωτίστως ακούμε... να τα, να τα. Κάτι τέτοια ήταν μεταξύ των άλλων που με έκαναν ξεκινήσω το thread. Ποιος σας όρισε σαν μεταλλάδες μόνον "εσάς" ρε Μάριε; Ποιός είπε οτι μεταλλάς γίνεσαι μόνο αν "πρωτίστως" ακούσεις τα παραπάνω; Τι πατρωνεία της ταμπέλας "metal" είναι αυτή τελικά; Μήπως για να γίνεις μεταλλάς πρέπει να σκας μύτη και σε καμια συναυλία ramstein, και να ανέχεσαι προς χάρην διπλοματίας σαν κάτι αυθεντικό τις AOR-ιές (ξέρεις που αναφέρομαι) και τις προτάσεις ενός πάνκη μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι γαμάτος τύπος ; (reject ελπίζω να καταλαβαίνεις πώς το θέτω).

:thumbsup:

KoiliaSamprela
11-08-2010, 10:52
εγώ δεν είμαι στονεράς , δεν είμαι μεταλάς , είμαι ακροατής και γελάω με τον κόπο που καταβάλετε να εξηγήσετε "τα είδη της μουσικής"

Στα νιάτα μου είχαμε το ροκ το χαρντ ροκ και το χέβι μέταλ, και όταν ακούγονταν η λέξη θρας , κάποιοι γέλαγαν με τους "βιαστικούς" . Αν έβαζες σε έναν "ροκά" γεννημένο κάπου στο 1955 - 1960 αυτά που λέτε καλή μουσική θα σου έλεγε ότι είναι διεστραμμένες στρεβλώσεις αυτόν που άκουγε αυτός τότε.

Και για να μην το ζορίζουμε όλα είναι Rock & Roll , και σε όλους πάντα υπάρχει κάτι που λέει κάτι παραπάνω.

h2he
11-08-2010, 10:55
Βασικά το θρεντ πρέπει να μετονομαστεί σε "τι ακούν οι "μεταλλάδες" και τι είναι τελικά το μέταλ"

Βασικά το thread θα πρέπει να ονομαστεί "Γιατί δεν έχω και γω το δικαίωμα να κατηγοριοποιηθώ ως μεταλλας"

The Good Son
11-08-2010, 11:04
Τελικά μεταλάς γεννιέσαι η γίνεσαι :?:

Jim Dandy Mangrum
11-08-2010, 11:21
den yparxei heavy metal.

Reject
11-08-2010, 11:45

Μαζί σου σε όλα και γούστο και καπέλο σου αλλά σχετικά με αυτό που είπες περί αλλοτρίωσης μήπως έχει περάσει από το μυαλό σου οτι εσύ και είναι μαγκιά σου, έχεις μείνει ηχητικά σε εκείνα τα χρόνια ?
Δηλαδή μια χαρά metal είναι και οι Haunted και οι Nevermore και οι In Flames και οι Nile και οι όποιοι απλά εσύ δεν μπορείς να συμπλεύσεις με τον ήχο τους ?
Και είναι οκ αυτό απλά μην απαξιώνουμε κάτι για να δείξουμε οτι είμαστε κάπου αλλού.
Δεν είναι λογικό άλλωστε ? 40 χρόνια πέρασαν πάνω σε αυτό το γαμημένο κουφάρι του metal. Και ο ένας επηρεάστηκε από τον άλλο και επηρεάστηκαν και από άλλες μουσικές και γενικά υπάρχει μια κατάσταση που δεν ελέγχεται πια. Αυτή δεν είναι όμως και η μαγεία της μουσικής ?
Βεβαίως και δεν είναι punk οι Funky Monkey, μπαχαλάκηδες είναι που έχουν επιρροές απο νεοπανκροκ, μέταλ και διάφορες κορίλες αλλά είναι φιλαράκια και καλά παιδιά, αγαπάνε αυτό που κάνουν και περνάμε καλά μαζί τους στα λάηβ και αυτό είναι που ενδιαφέρει και αυτούς περισσότερο. Κερνάω καφέ πάντως για τα περαιτέρω.
Τώρα τι άκρη θα βγάλεις με ένα τυπά που χτες το πρωί πηγαίνοντας για δουλειά άκουγε Violent Femmes στο αυτοκίνητο, Count Basie στο γραφείο, Atheist στον γυρισμό και Primordial το βράδυ, δεν ξέρω ειλικρινά !

ρε φιλε,δεν ειπα οτι αν ακους μαζι με το μεταλ σου violent femmes,atheist etc etc δεν εισαι μεταλλας.αυτες ειναι αποψεις ρουθλεσσικες.κατσε ακου οτι θελεις.
μια χαρα μεταλ δεν μου ακουγονται ρε συ.εντελως πλαστικουρα και εντελως ξενερωτη κατασταση.αυτες οι μπαντες μου φερνουν στον νου arena rock μπαντες,που ριχνουν τα παντα στην παραγωγη,ηχο κτλ κτλ και καταληγουν να ειναι εντελως ευπεπτες.και αυτες οι μπαντες μαστιζονται απο εναν ηλιθιο "επαγγελματισμο",μου βγαζουν οτι δεν μπορουν να κυκλοφορησουν μια δουλεια αν πρωτα δεν την εγκρινει ο μανατζερ τους.
για να καταλαβεις τι εννοω,οι Cannibal Corpse και οι Deicide ειναι Death metal.Death metal ειναι/ηταν και οι Autopsy.ποιοι ακουγονται πιο αυθεντικοι?μα φυσικα αυτοι που δεν παιζουν τυποποιημενα πραγματα,ψωμι-κορν φλακες-πιασε και το νεο Deicide δωρο.ειναι σαν να μου λενε εμενα οτι πανκ ειναι οι Blink 182.Ειναι απλα αστειο.
ναι,δεν ειναι πανκ οι φανκη,αλλα δηλωνουν οτι παιζουν "πανκ".και στα αρχιδια μου αν ειναι φιλοι σου,αυτην την νοοτροπια δεν την καταλαβα ποτε.δλδ νομιζεις οτι αν μια μπαντα ειναι για το πεος και τυχαινει να παιζουν φιλοι μου θα την υποστηριξω?οχι φυσικα,θα φανε τα σκατα που τους αρμοζουν.
γενικα ρε κρουξ,σε οποιοδηποτε ειδος μουσικης μου αρεσει να πιανω και να ακουω τον βασικο του πυρηνα,αυτο δηλαδη που εδωσε μια συγκεκριμενη ταυτιση στο εκαστοτε μουσικο ειδος.
ο εκφυλισμος που παρουσιαστηκε στο μεταλ την τελευταια 20ετια δεν παρουσιαστηκε επειδη ετσι απλα,αλλα επειδη καποια τσακαλια βρηκαν οτι το μεταλ μπορει αν γινει πιο ευπεπτο και πιο προσιτο στις μαζες αν του αλλαξεις το ιματζ και την παραγωγη.ετσι λοιπον πουλησαν τρελα οι μασιν χεντ,ενω οι σοντομ (που τους ΞΕΚΩΛΙΑΖΟΥΝ) μια ζωη επαιρναν τα αρχιδια τους,μιας και ηταν πιο αντιεμπορικοι,πιο χυμα,δεν ηταν και ομορφοπαιδα και δεν ειχαν χιπ χοπ επιρροες.
ε αυτα...

Custom User
11-08-2010, 11:46
Εγώ νομίζω ότι η παρεξήγησις προέρχεται από το γεγονός ότι κάποιος κόζμος χρησιμοποιεί τι φράση "αυτό είναι μέταλ" σε φάση (μπράβο) "αυτός είναι καφές"

Dr.Gonzo
11-08-2010, 11:55
Ρε, ειναι αισθηματικο το θεμα. Οχι ρομαντικο, προς Θεου, αλλα ο μεταλλας το εχει μεσα στην καρδια του, στο αιμα του αν θελετε, οχι στο μυαλο.
Ητοι, πιτσιρικος στα 17 αρχισα και συνεχισα να ακουω μονο μεταλ (thrash και λιγο death και heavy που με αρεσαν), κλασσικος νεος στην καβλα του απανω με το σπυρακι του, το μαλλακι του το ετσι, παμε να παρουμε την πολη.
Μετα επαθα κριση συνειδησης. Αρχισα να ακουω alternative rock, rock-οτι-να-ναι και γενικα πολλα παραταιρα μεταξυ τους πραγματα και καθολου μεταλ. Αντε λιγο Machine Head.
Στην τριτη φαση, που εχει ωριμασει λιιιιιιιιιγο το μυαλο μου, ακουω με την καρδια μου (enter bouzouki). Καταλαβα πως το αγαπαω το χεντμπανγκινγκ. Αυτο ειναι μεταλ, να νιωθεις την αναγκη να μπεις σε ενα θρασικο moshpit. Να ακους και τους (Αγιους Σωτηρες) Tool, και Faith No More, ΚΑΙ Kyuss (με Bjork στα ντραμς), αλλα να σε τρωει ο κωλος σου να πας να δεις τους Sodom. Γιατι ξερεις οτι θα περασεις τελεια. Αισθανεσαι την αναγκη.
Σαν ακροατης δεν "ανηκω" πουθενα, καταπιεζομαι αφορητα. Αλλα οταν ενα κομματακι της καρδιας σου γλυκαινεται με τον συνδιασμο "μαλλιαδες/δικασες/ουρλιαχτα/μπαχαλο" ... you know it feels right...

GuardianOfIvorytower
11-08-2010, 12:49
Αλλα οταν ενα κομματακι της καρδιας σου γλυκαινεται με τον συνδιασμο "μαλλιαδες/δικασες/ουρλιαχτα/μπαχαλο" ... you know it feels right...

ωραία τα λέει ο κύριος

λοιπόν, αν μπορώ λίγο να σχολιάσω αυτά που έχουν ειπωθεί κ αυτά που έθεσε o Tyler:

"Στα μάτια σας υπάρχει ένα "μέταλ" ή πολλά;"

Μμμ, Heavy Metal όπως το εννοεί κ ο Ruthless ένα, αλλά σίγουρα πολλά * metal

"για τις ρίζες"

Πολλές φορές θα τις ακούσω κ τις ρίζες, κ λόγο ενδιαφέροντως κ περιέργειας, αλλά πλέον πολλές μ αρέσουν (βλ Thin Lizzy, Scorpions κλπ)

"για τις εξελίξεις"

Κ εδώ μπαίνει θέμα γούστου. Πάρα πολλές από αυτές τις ακούω πολύ άνετα και τις αναγνωρίζω ως μέταλ μουσική κυρίως. Απλά εδώ νομίζω ότι πρέπει να μπει κ το θέμα υπό πιο πρίσμα γίνεται η εξέλιξη, γίνεται μέσα από το ίδιο το μέταλ κ τις άμεσες ρίζες του, ή επηρεάζεται κ από άλλα είδη που θεωρούνται πιο "ξένα"? Πολλοί το κάνουν αυτό το τελευταίο, αλλά κρατάνε το ύφος της μουσικής ως ένα βαθμό ίδιο, άλλοι πάλι όχι (κ φυσικά άλλοι πετιχυμένα, άλλοι όχι).

Κ το όλο ρεύμα που ξεκίνησε από τους Pantera κ στη συνέχεια με τους Machine Head, ναι πχ τα 2 αυτά γκρουπ τα θεωρώ κυρίως μέταλ, ιδίως τους πρώτους (το ότι οι πρώτοι μ αρέσουν, οι 2 όχι είναι επίσης άλλο θέμα). Αλλά νομίζω ότι από ένα σημείο κ μετά στο ευρύτερο αυτό ρεύμα εισχώρησαν περισσότερα εξωτερικά - core δλδ - στοιχεία, ώστε κάπου να ξεφεύγει το όλο αποτέλεσμα από τον όρο μέταλ μουσική (το σε ποιον αρέσουν είπαμε είναι άλλο θέμα)
Για να απαντήσω κ για τα καυτά αγαπημένα ονόματα του Ρα, Mastodon κ Opeth είναι κυρίως μέταλ για μένα...

Το stoner μπορεί να μην το ακούω αλλά φλούφλικη μουσική κλπ δε τη θεωρώ

κλινική περίπτωση όχι δεν είσαι :P

Κ για να καταλήξω, ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά δεν παραμένει μία κουβέντα περί γενικότερης ταμπελοποίησης...όπως έχω ξαναπεί πολλάκις, ακούτε ό,τι γουστάρετε, όλα είναι μουσική :D

Once_Emperor
11-08-2010, 13:08
Γενικά στηρίζουμε reject.

Πόσο κάνει 10 συν 7
11-08-2010, 14:31
ο αλλος μάς το παιζει πανκιο και μας λεει οτι το χεβιμεταλ επαψε να ειναι αυθεντικο οταν εγινε ευκολοχωνευτο για τις μαζες.μιλησε ο κωσταλας του μεταλ-πανκ-χαρντκορ σκηνης ρε.τι σε πειραζει που αρεσουν στις μαζες;μηπως προσβαλουν το αντικοινωνικο σου προφιλ;το underground;το στυλακι που προσπαθεις να παιξεις ειναι αρκετο δυσκολο και δεν το εχεις φιλε μ.ή εισαι πραγματικα σαμπκουλτουριε τυπος και αρχισε να τα χωνεις στις εταιριες που εκσπερματωσαν πανω στο πανκ σου (ή γενικα σε οτιδηποτε χαρντοκορ) ή τραβα προτεινε κανα skrewdriver και μην μας πρηζεις,θες να μας το παιξεις και αναρχι.νταξ εχεις γνωσεις μουσικες,μαζι σου αλλα φιλε μην γινεσαι και εσυ ντιπ χα'ι'βανι σαν τους ρα και ρουθλες.

θρεντσταρτερ κοψε το πολυ ιέρ γιατι σου εχει γεννησει κομπλεξικα συνδρομα για το τι θα ακους και αν ειναι σωστο να το ακους και να γουσταρεις.δεν ειμαι απο αυτους που θα σου πουν οτι ο,τι ακους και γουσταρεις ειναι γαματο ως εχει.δεν θεωρω οτι οτιδηποτε σε καυλωνει μουσικα ειναι ταυτοχρονα και ποιοτικο.δηλαδη η σχετικοτητα και ο εντελως υποκειμενισμος μου την δινει.

βαριεμαι να μιλαω τωρα για αρτιοσκληρωτικους μεταλλαδες και λοιπα γιατι ειναι και αυτο λαθος,αλλα κυριοι του αγνου καθαρου μεταλ (ασε που δεν υπαρχει αυτο,αλλα δεν ειναι τιποτα αλλο και αυτο απο ενα επιχειρηματικο τρικ,ναι κυριοι μια προταση μανατζερς για το παρουσιαστικο-στοιχουργικο κομματι μιας μπαντας,βλεπε ιστορια του μεταλ στα υπογεια του σαν φρανσισκο και l.a να μαθετε το ρολο που βαρουσαν εκει οι μανατζερς χωρις να λεω οτι δεν ειχε ασφαλως πραγματικα underground στοιχεια) κλαστε μας τα αρχιδια.τις προτασεις σας για το τι ειναι αγνο καθαρο μεταλ σε κανενα 15χρονο που διαβαζει χαμερ.σας εχουμε βαρεθει τοσο χρονια ολο την ιδια κλαψα.

σιγουρα το μεταλ δεν ειναι μια εννοια λαστιχο.εχει συγκεκριμενα στοιχεια που το οριζουν σε σχεση με τα αλλα ειδη του χωρου αλλα νυσαφι πια!αυτο που ηρθαν να σπασουν (τις αντιληψεις) οι πρωιμοι μεταλλαδες ερχεστε εσεις να τις διαιωνισετε.κυριως αυτοι οι μεταλλαδες που ακουνε ετσι την μουσικη τους ειναι το ιδιο και στα αλλα κομματια στην ζωη τους οπως ειπε υπεροχα ο παρασάιτ.φασιστες δηλαδη.πως δεν μας εχετε ποσταρει ακομα τιποτα white power metal και τα λοιπα απορω.γιατι τα ιδια μπορει να πει καποιος και για θεατρο,σινεμα και αλλα.τεσπα

stam and the witches
11-08-2010, 15:09
Οι μεταλλάδες δεν ασχολούνται με πολιτική. Δεν υπάρχει πολιτικοποιημένο μέταλ, πώς το λένε, είναι πλεονασμός, το μέταλ είναι πολιτική στάση μόνο του.

Κατα τ'άλλα, θα συμφωνήσω 100% με πάνκη, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι δε μιλάει για μουσικές εμπορικές και μη, αλλά για μουσικές με ψυχή και χωρίς.

Τέλος, να προσθέσω ότι το μέταλ δεν είναι η μόνη μουσική στον κόσμο (ευτυχώς).

Reject
11-08-2010, 15:34
ο αλλος μάς το παιζει πανκιο και μας λεει οτι το χεβιμεταλ επαψε να ειναι αυθεντικο οταν εγινε ευκολοχωνευτο για τις μαζες.μιλησε ο κωσταλας του μεταλ-πανκ-χαρντκορ σκηνης ρε.τι σε πειραζει που αρεσουν στις μαζες;μηπως προσβαλουν το αντικοινωνικο σου προφιλ;το underground;το στυλακι που προσπαθεις να παιξεις ειναι αρκετο δυσκολο και δεν το εχεις φιλε μ.ή εισαι πραγματικα σαμπκουλτουριε τυπος και αρχισε να τα χωνεις στις εταιριες που εκσπερματωσαν πανω στο πανκ σου (ή γενικα σε οτιδηποτε χαρντοκορ) ή τραβα προτεινε κανα skrewdriver και μην μας πρηζεις,θες να μας το παιξεις και αναρχι.νταξ εχεις γνωσεις μουσικες,μαζι σου αλλα φιλε μην γινεσαι και εσυ ντιπ χα'ι'βανι σαν τους ρα και ρουθλες.

τραγικός.
ξαναδιάβασε αυτά που έγραψα.δεν ειπα οτι επαψε να ειναι αυθεντικο οταν εγινε ευκολοχωνευτο για τις μαζες.δλδ κατι Anthrax,Slayer,Metallica οι οποιοι στα 80ς πουλουσαν τρελα και ειχαν απειρους οπαδους (πολυ περισσοτερους αν αυτες οι μπαντες εμφανιζονταν τωρα) δεν ηταν αυθεντικοι?
δεν προσβαλουν κανενα αντικοινωνικο μου προφιλ,απλα επειδη μιλαμε για μουσικες υποκουλτουρες που δεν εντασσονται στην ποπ μουσικη (τουλαχιστον εξαρχης ο στοχος τους ηταν να ειναι σαν αντιδραση στο μεηνστρημ) και ειναι ασχημο να βλεπεις logo συγκροτηματων οπως οι misfits,ramones,slayer να γινονται σουπα απο ανθρωπους που θα μοιραζαν σκατα σε αυτες τις μπαντες οταν ηταν στα φορτε τους.ειναι γενικα ασχημο να βλεπεις κατι τοσο ομορφο,που χαρακτηριζοταν απο παθος για μουσικη και εμπνευση να καταληγει στο στερεοτυπο σουπερ παραγωγη-εξωφυλο κιτς με 2833744 χρωματα-ξεκωλη(οχι πιασιαρικη) δομη κομματιων.δλδ ας πουμε οι Onslaught στο power from hell που δεν ειχαν τιποτα απο ολα αυτα ειναι για πεταμα.αν ρωτησεις ομως εναν που δηλωνει μεταλλας και ακουει Otep ή δεν ξερω γω τι,θα σου πει οτι αυτος ο δισκος ειναι σκατα γιατι δεν εχει τα παραπανω.οχι γεγονος,αλλα συμβαινει ανετα.
δεν τα χωνω στις εταιριες,την δουλεια τους κανουν,μπιζνες μυριζονται και πεφτουν με τα μουτρα στο χρημα.
κατηγορω ομως τις μπαντες.οχι ολες,τουλαχιστον αυτες που δηλωναν ΚΑΠΟΤΕ diy,ή οτι η μουσικη ειναι για αυτους ενα παθος.βλεπε Against Me,Green day πως ηταν και πως εγιναν.
και δεν τις κατηγορω με την εννοια "γαμιολικα μουνοπανα ξεπουλησατε το πανκ".απλα δεν τους ακουω.θα τους κραξω ομως αν δηλωσουν πανκοπατερες (Chumbawamba).
περι Skrewdriver εξηγησα μια χαρα τι παιζει με εκεινον τον δισκο.αν εσυ δεν βλεπεις μπροστα σου δεν σου φταιω εγω.
και το υφακι στον κωλο σου.

nikolasfluxus
11-08-2010, 17:47
είχα τα γενέθλιά μου,γινόμουν 12 όταν ο πατέρας μου μου έδωσε το Wheels of Steel των Saxon και μαζί του ένα κουτάκι ντυμένο με βελούδο που είχε μέσα την κομμένη κοτσίδα του,απ'τον στρατό.μου είπε να την προσέχω μέχρι να αποκτήσω κι εγώ την δικιά μου.αφού κλάψαμε λίγο χτυπηθήκαμε μαζί και με έβαλε για ύπνο.
από τότε το χαρτζιλίκι μου δεν το έδωσα ούτε για μια καραμέλα βουτύρου,μόνο για cd και μπλουζάκια των ηρώων μου που στέκονταν περήφανοι στις αφίσες του δωματίου μου..

The Donnn
11-08-2010, 18:46
Δεν πρόλαβα την εποχή που οι μεταλάδες βρίζανε τους Nirvana επειδή κατέστρεψαν το metal.

Πρόλαβα όμως τον καβγά του αν οι Metallica είναι όντως καλύτεροι από Megadeth.

Μετά ήρθε το Load/Reload και ο καβγάς ήταν κατα πόσο οι Metallica ξεπουληθηκαν.

Μετά ήρθε το Napster, το ebay και τα φόρα, και σιγά σιγά ο νεκροθάφτης ξέθαψε συγκροτήματα που βγάλανε ένα demo τον Ιούλιο του 1983 και εξαφανιστηκαν. Αυτό έδωσε κοινό σε αυτά τα "cult" συγκροτήματα, μερικοί απ'αυτούς μάλιστα ξεσκόνησαν τις κιθάρες τους, πήραν άδεια από τις οποιεσδήποτε δουλειές τους για κανένα μήνα, και μετά από εικοσαετία και βάλε αποφασισαν να κάνουν μια τελευταία αρπακτή σαν reunion, remastered rererereleases, etc. Οι κοιλίτσες και τα άσπρα μαλιά δεν μας ενοχλούν, είναι KVLT λέμε!

Και εκεί που οι συζητήσεις ήταν για το αν το τάδε συγκρότημα της σήμερα εποχής είναι metal, καλό, ξεπουλημένο, GTP κλπ, εμφανήστικε το new wave of ξεθάβινγκ metal, με τα δικά του παρακλάδια. Οι old school χεβυμεταλάδες με μπλουζάκια Cyrith Ungol να σκοτώνονται με τους old school θρασάδες με μπλουζάκια Exhorder, οι οποίοι σκοτώνονται και με τους new school ντεθάδες με μπλουζάκια The Haunted που τολμάνε να τους αρέσει το νεο των Slayer, αλλά όλοι μαζί σνομπάρουν τους νιουγουέηβοφαμερικανμεταλ με μπλουζάκια Lamb of God, οι οποίοι ακόμα βαράνε τους στονεράδες με μπλουζάκια Kyuss. Δύσκολο στις μέρες μας να είσαι 15χρονος που ανακαλύπτει το metal.

Δε βαριέσαι, χωρίς τη συζήτηση "εμένα το μέταλο μου είναι πιο σκληρό απο το δικό σου", τους μεταλοπατέρες με υφάκι, τους παλιούς που έχουν κασέτες ακόμη, τους μικρούς με τα σπυράκια και το broadband που κατεβάζει δισκογραφίες και τους κάνει ειδήμονες σε λεπτά, τους ψαγμένους, τους ληγμένους, τους κολλημένους...τίποτα δεν θα είχε πλάκα.

ΥΓ1: Ωρα που σπαταλησα να το γράψω: 2 μπίρες
ΥΓ2: PANTERA ρε μουνιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

warlord mkII
11-08-2010, 19:00
Αντε παλι τα ιδια.
Πριν απο το μεταλ μπαινει μια μικρη λεξουλα: HEAVY. Το heavy metal λοιπον ειναι μια αφελης, νεανικη, ενθουσιωδης μουσικη παιγμενη με πολυ ποθο και παθος απο ενα κραμα ατομων που αποτελουταν απο μεγιστους αληταμπουρες μεχρι τους μοναχικους αντικουλ τυπους με τα καυλοσπυρα. Με στιχους που ενας μιντ κλας νερντ εφηβος μπορει να γραψει. Αυτο ειναι και θα ειναι το heavy metal και θα το αγαπαμε με ολα του τα κλισε και τη κιτσαρια. Λαμπρες εξαιρεσεις απλα επιβεβαιώνουν τον κανονα.
Οπτικοακουστικη βερσιον των απο πανω:

http://www.youtube.com/watch?v=1QrUEg5msVk

SpiritCrusher
11-08-2010, 19:10
Αν και είναι ωραίο αυτό που λέει ο Warlord, εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι στο οποίο μπερδεύονται οι ρα παραιας (τυχαίο, μην νομίζεις): metal ≠ heavy metal.

Όταν πχ λέει ότι "Opeth, Haunted κτλ δεν είναι metal", πρακτικά θελει να πει πως "δεν είναι Heavy metal". Αν έλεγαν πως είναι heavy metal τότε θα είχε δίκιο, αλλά νομίζω πως κανείς ποτέ δεν υποννόησε κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση για το "άκου ότι θες και χέσε τις ταμπέλες" είναι λίγο άκυρη εδώ μιας και ο θρεντστάρτερ ενδιαφέρεται ακριβώς γι αυτό: Τι κριτήρια καθορίζουν αυτές τις ταμπέλες. Άρα το θρεντ γυρνάει γύρω από μια υποθετική συζήτηση όπου αποδέχεσαι ότι υπάρχουν ταμπέλες και δεν τις αγνοείς.

carheart
11-08-2010, 19:35
Ωραία όλα αυτά με τις ταμπέλες, και πάντα θα υπάρχει η χαριτωμένη γραφικότητα του heavy metal όσο και οι δυσκοίλιοι κατήγοροι του αντιmetal. Για τους μεν, το heavy metal είναι μια μικροσκοπική κλίκα μερικών εκατοντάδων συγκροτημάτων, για τους δε κάτι που ξεκινάει από τον Marilyn Manson και δενξερωκαιγω που τελειώνει. Και αυτές είναι μονάχα δύο κατηγορίες, από τις δεκάδες που υπάρχουν. Από εδώ μπορεί να προκύψουν εκατό Βαρετές ακαδημαϊκές συζητήσεις περί του πως άρχισε, εξελίχθηκε και εξελίσσεται ο ήχος (δεν "καταλήγει" κάπου), αλλά αν το metal μέσα σε όλη του την ιδιομορφία καταφέρνει να έχει ένα χαρακτηριστικό, αυτό σίγουρα δεν είναι η ύπαρξη βαρετών συζητήσεων γύρω από το ποιόν του, διότι αυτό είναι κυριολεκτικό χάσιμο χρόνου. Για τους Ra Pariahs και τους Ruthless αυτού του κόσμου είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξη της ταμπέλας, αφού πρέπει να οριστούν πλήρως με βάση αυτή, όσο και με την αέναη εναντίωση στις υπόλοιπες υποτιμητικές ταμπέλες. Εκεί η ταμπέλα χάνει πλήρως την περιγραφική της ιδιότητα και γίνεται φάρος, σημαία και λατρευτικό είδωλο. Εμένα αυτό μου φαίνεται ψυχεδελική και σχιζοφρενική παράνοια και δεν λειτουργώ έτσι, και πιστεύω πως στο βάθος ελάχιστοι λειτουργούν με τέτοιες λογικές, λογικές που σαφώς ορίζουν την κρίση τους και στα υπόλοιπα ζητήματα, καθιστώντας τους ακίνδυνους και βαρετούς συζητητές και κοψοράφτηδες. Και τα κριτήρια ταμπελοποίησης είναι εδώ που τα λέμε εντελώς υποκειμενικά, οπότε και το θρεντ χάνει κάπως την ισχύ του, Α' Δημοτικού που λέει και στο ταγκ. Τι ακριβώς ψάχνεις να βρεις Tyler Durden; Τι είναι το metal; Τι είναι το heavy metal; Πως λειτουργούν οι μαχητές του καθενός; Ο Reject έχει μια χαριτωμένη οπτική για το τι είναι αρχιδάτο μέταλ και τι για νοικοκυρές, προσωπικά δεν συμφωνώ, αλλά έχει ένα σκεπτικό. Και ο Ruthless έχει ένα σκεπτικό. Και ο Krux έχει, και ο Χάκος ο Περβανίδης έχει, πιθανόν να έχει και ο good son ακόμα. Μερικές φορές όλα αυτά συγκλίνουν σε κάποιες παγκόσμιες σταθερές όπως η αναμφισβήτητη γαμημένη τελειότητα των queensryche, άλλες φορές αποκλίνουν, όπως το "που θα βάλουμε τους Motorhead", σαν να μας ζητήθηκε εμάς όλους να βάλουμε τους Motorhead κάπου, αντί να πιούμε 30 μπύρες και να ακούσουμε το "Another Perfect Day". Αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει και δεν οδήγησε ποτέ πουθενά, δεν νομίζω να το κάνει τώρα.

00i00
11-08-2010, 20:23
αφου με ανεφερε ο ταηλερ στο ποστ του ας πω κι εγω...
βασικα οτι λεει ο πανκης

το προβλημα νομιζω ειναι οτι το μεταλ εχει χασει τον λαικο/ποπ χαρακτηρα που ειχε στα πρωτα του χρονια
και μην γινεστε ΧΟΥΛΚ με τον ορο ποπ
γιατι ετσι ηταν...ενα πολυ ενδιαφερον ποπ παρακλαδι (αμεσος ηχος,κολλητικα ρεφρεν,ξεσηκωτικα φωνητικα και ευληπτοι στιχοι απο την μικροαστικη νεολερα - κατι που ειναι ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ)
το να εξελιχθει σε αυτον τον λαβυρινθο απο genres που ειναι τωρα ηταν κατι αναποφευκτο...το ιδιο εγινε με το rock,την λετορνικη μουσικη κλπ

τωρα ενα βασικοτατο προβλημα στην ολη υποθεσις ειναι πιστευω οι οπαδοι του...ναι οι οπαδοι του
τι εννοω...
οκ ειναι γνωστο οτι οι μεταλλαδες ειναι απο τους πλεον ταγμενους και πορωμενους οπαδους (και οχι μουσικοφιλους - αλλα αυτο ειναι αλλη υποθεσις) απο οποιαδηποτε αλλη καστα
αυτο ειναι βουτυρο στο ψωμι οσων θελησαν να βγαλουν ζεστο ζεματιστο χρημα...ετσι σταδιακα το αμεσο feeling και το teenage lust εδωσε την θεση του στην αναγκη για ενα image το οποιο οσο πιο ''σοβαρο'' ηταν τοσο περισσοτερο χρημα εφερνε απο το μεγαλυτερο ηλικιακα κοινο
κοινως την κατσαμε την βαρκα
ξαφνικα πιασαμε τα ελληνοεγγλεζικα λεξικα Πατακης για να καταλαβουμε πως μια μπαντα μεσα στα 45 λεπτα ενος δισκου αναλυει την ανθρωποτητα,το συμπαν και την κατασταση στα μυαλα μας στο δεκαλεπτο με τον ajax
ΑΡΧΙΔΙΑ
και η μουσικη?αστα να πανε
διπλοτριπλομποτιες λες και εχουν σκασει 17 superpuma ελικοφτερα για βομβαρδισμο
κιθαρες εξωπραγματικες που σε κανουν να αναρωτιεσαι αν ειναι ηλεκτρικες η ηλεκτρονικες
τραγουδιστες που το ονειρο τους ειναι να ειχαν 100 κιλα παραπανω και να γινουν το next big think στην οπερα (πολυ rock δικε μου)
εξωφυλλα τεμεκ με uber νοηματα (ως ποσο ''βαθια'' να ειναι μια κλεψυδρα μωρε?)

το μεταλ και κατα συνεπεια οι οπαδοι του εγκλωβιστηκε σε μια στειρα αυταρεσκεια,εναν ναρκισσισμο – που οκ υπηρχε εν τη γεννεση του – ο οποιος ειναι στην ουσια τροχοπεδη
ΕΜΕΙΣ εχουμε στιχους που σε κανουν να σκεφτεσε
αν μπορει ας παιξει τοσο γρηγορα οσο οι κιθαριστες ΜΑΣ
ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ μπασιστερμαν παιζει με 24χορδο μπασο οχι ο δικος σας ο αμπαλος με το τετραχορδο (σκατα...και 2 αρκουν)
ξαφνικα για να παιξεις μεταλ του λαου επρεπε να χεις 3 πτυχια

και φυσικα τα 17χιλιαδεςπαρακλαδιακλιματσιδες τα οποια μεγαλωσαν ακομα περισσοτερο μια αυταπατη που επεκτεινετε πιο γρηγορα κι απο το συμπαν
- Γιωργακης - τι μουσικη ακους δικε μου?
- Κωστακης - α απ’ολα,δεν εχω παρωπιδες εγω
- Γιωργακης – δηλαδης τι εννοας απ’ολα?
- Κωστακης – απ’ολα ρε παιδι μου,death,U.S. power,progmetal,thrash,speed,death,gothmetal…τα παντα ολα,μουσικη να ναι

τωρα για τους true (βασικα σε αυτους απευθηνετε κυριως ο ταηλερ οπως καταλαβα)…
για πειτε μας ρε παλικαροι
ειστε καλυμμενοι απο το συνεχες αεναο revival?
Η στεγανοποιηση μουσικη και στιχουργικη που εχει υποστει το περιουσιο σας μεταλ δεν ερχετε σε αντιδιαστολη με το πνευμα ελευθεριας του μπαρμπα-Conan?
Και μια ερωτησις προς τον Ruthless:λες οτι δεν σου λενε τιποτα καλλιτεχνικα οι δουλειες που επηρρεασαν τις μπαντες που σε γκαυλωνουν,αυτο δεν ειναι μια αντιφασις?δηλαδη οκ τι σκατα? Ειχαν το Midas touch οι τυποι,πιαναν μια κουραδα και γινοταν Excalibur?

και επι της ουσιας...

ενα...απο κει και περα εμφανιζονται τασεις που αλληλοεξαρτονται και αλλες ψοφαν αλλες μενουν και μεταλλασονται...μουσικη ειναι,ζωντανος οργανισμος

- Αν υπάρχει ένα, δεν αναγνωρίζετε/ακούτε τις "ρίζες" του και τις μετέπειτά εξελίξεις του; το βάλατε στο μουσείο και αυτό είναι όλο; σταμάτησε για σας να αλλάζει; Και το γεγονός οτι αλλάζει γιατί πολλοί απο σας το συνδέετε με την κατανάγκη παρακμή του;αναγνωριζω/ακουω τις ριζες καθε μουσικης που γουσταρω...αυτο ειναι βασικο καυσιμο καθε μουσικοφιλου,ειναι αυτο που λεμε μικροβιο της μουσικης,το ξεσκαλισμα των credits οπου θα ανακαλυψουμε εναν καλλιτεχνη ο οποιος θα αποτελεσει την επομενη γκαυλα μας κλπ κλπ

- Αν υπάρχουν πολλά "μέταλς" αλλά έχετε κόλλημα με ένα συγκεκριμένο υποείδος του, βλέπετε την συγγένεια με τα υπόλοιπα ή δεν σας νοιάζει καν, και στην τελική χεστήκατε κιόλας για το πως θα λέγεται και αν θα φέρει τον τίτλο "ταδε μέταλ";για ''rockς'' μπορω να μιλησω...περα απο την απεχθεια για καποια συγκεκριμενα υποειδη,οχι δεν με ενδιαφερει τι επωνυμο κουβαλαει αυτο που γουσταρω

- Επίσης αναγνωρίζουμε ένα υποείδος μέχρι τον "λαμπρό" προπάτορα του κι απο κεί και πέρα πουστρέβει ή νοθεύεται; (βλέπε ότι ακολούθησε "προπάτορες" τύπου Pentagram, At the gates, Celtic Frost, κλπ) οχι...το οτι αλοιωθηκε ενα συγκεκριμενο στυλ η μεταλλαχθηκε σε κατι σκατενιο αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπηρξαν και οι γαματες δουλειες

- Είναι καθαρά ηχητικό το θέμα ή αν οι Manowar σταματήσουν να λένε για "steel" πουν για barbie με τον ΙΔΙΟ ΗΧΟ, δεν τρέχει μία;πια η διαφορα της barbie με τον conan? βυζια εχει και αυτην βυζια εχει κι αυτος

αυτα...
συνεχιστε

GuardianOfIvorytower
11-08-2010, 20:52
Απλή ερώτηση όμως: Πρέπει σώνει κ καλά να μας αρέσουν ΚΑΙ οι επιρροές ενός γκρουπ που μας αρέσει?

Και μια ερωτησις προς τον Ruthless:λες οτι δεν σου λενε τιποτα καλλιτεχνικα οι δουλειες που επηρρεασαν τις μπαντες που σε γκαυλωνουν,αυτο δεν ειναι μια αντιφασις?δηλαδη οκ τι σκατα? Ειχαν το Midas touch οι τυποι,πιαναν μια κουραδα και γινοταν Excalibur?

Γιατί δλδ να είναι αντίφαση? Δε θα συμφωνήσω μαζί σου. Δε γίνεται δλδ να μην αρέσουν σε κάποιον?

Το να τις ψάχνεις δε διαφωνώ ε, το έχω γράψει κ γω.

Tyler_Durden
11-08-2010, 20:56
Τι ακριβώς ψάχνεις να βρεις Tyler Durden; Τι είναι το metal; Τι είναι το heavy metal; Πως λειτουργούν οι μαχητές του καθενός;

Με λίγα λόγια ψάχνω αφενώς να καταλάβω με τι σκεπτικό περιχαρακώνεται ο "true" metal ήχος για τους οπαδούς, του απ' την στιγμή που πολλοί απο αυτούς δεν ακούνε ούτε τι τον προκάλεσε ούτε τι τον ακολούθησε, και γιατί έχουν αυτήν την ανάγκη,

και απο την άλλη, να δω κατα πόσο οι άλλοι που έχουν ταχτεί σε κάποιο "παρακλάδι" έχουν συνείδηση των όποιων δεσμών τους με το "πατρικό" metal, και κατα πόσο νιώθουν γραπομένοι πάνω σε ένα ευρύ "metal" όχημα που περιλαμβάνει τα πάντα.

Πως να το θέσω αλλιώς ρε παιδί μου; Σε ένα ξερονήσι γεμάτο losties με λαίκια και μπρήτνεη σπήαρς, ο στονεράς με τον θρασά δεν θα νιώθανε οτι είναι απο την ίδια μεριά κατα μία έννοια; Αυτό με νοιάζει. Δηλαδή έχει χαθεί τελείως στις μέρες μας αυτή η κοινή rock καταβολή; Δεν νοιάζει και δεν αφορά κανένα, και έχουμε φτάσει να θεωρούμε τελειώς διαφορετικά είδη μουσικής πράγματα τα οποία βγήκαν απο τήν ίδια μήτρα; Εκεί θέλω να εστιάσω. Γιατί στο δικό μου -ηλίθιο κατα γενική ομολογία- κεφάλι ανέκαθεν μπορούσα να κάνω διαχωρισμούς μουσικής τύπου ποπ, λαική, χιπ χοπ, μπιτ, τσαμικα, ροκ, αλλά ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω την βλακώδη για μένα τεράστια διαφοροποίηση που κάποιοι θέλουν να περάσουν με μικρές περιφράξεις στο ίδιο πέστο "ΜΕΤΑΛ", πεστο "ΡΟΚ", πέστο "ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛΛ" χωράφι.Δεν ξέρω αν έγινα σαφής.

00i00
11-08-2010, 20:59
Απλή ερώτηση όμως: Πρέπει σώνει κ καλά να μας αρέσουν ΚΑΙ οι επιρροές ενός γκρουπ που μας αρέσει?

προφανως οχι απαραιτητα οτι δηλωνει η αγαπημενη σου μπαντα ως επηρροη...αλλα ενα μεγαλο ποσοστο ναι
ας το παρομε αναποδα,εχεις εναν νεαρο που ακουει μια απο τις χιλιαδες κλωνομπαντες των Ryche και δεν εχει ακουσει ποτε Ryche και σου πει οτι ειναι παρωχημενο μεταλ...τα αντιστοιχα ''ροκακια'' του ρουφλεςς
τι κανεις?

Ruthless
11-08-2010, 21:44
τωρα για τους true (βασικα σε αυτους απευθηνετε κυριως ο ταηλερ οπως καταλαβα)…
για πειτε μας ρε παλικαροι
ειστε καλυμμενοι απο το συνεχες αεναο revival?
Η στεγανοποιηση μουσικη και στιχουργικη που εχει υποστει το περιουσιο σας μεταλ δεν ερχετε σε αντιδιαστολη με το πνευμα ελευθεριας του μπαρμπα-Conan?
1000 φορές συνεχές αέναο revival παρά να ψοφήσει και να μη βγει τίποτα νέο και να ακούς τα ίδια για 50 χρόνια. Μου θυμίζει τύπους κολλημένους που δεν ακούν τίποτα που βγήκε μετά το 89, γιατί πολύ απλά τότε γι'αυτούς βγήκαν οι τελευταίες αξιόλογες κυκλοφορίες. Εγώ γουστάρω και την κυκλοφορία του 2010(που θα ακούγεται σαν μια κυκλοφορία του 84 βέβαια).

Περί στεγανοποίησης που λες δε με χαλάει εμένα(μουσικής, το στιχουργικής δεν το πιάνω - διαφώτισέ με σε παρακαλώ σε αυτό). Αυτό γουστάρουμε, αυτό παίζουν, αυτό ακούμε. Πρέπει ντε και καλά να υπάρχει συνέχεια πειραματισμός στη μουσική και να μας αρέσει κάθε νέο πράγμα; Δηλαδή εσείς το θεωρείτε απίθανο κάποιοι να έχουν βρει ακριβώς αυτό που τους αρέσει, να το στηρίζουν, να βγαίνουν νέες κυκλοφορίες στηριγμένες στα στοιχεία αυτά που αρέσουν χωρίς περιττούς πειραματισμούς και νέα στοιχεία και να είναι χαρούμενοι με αυτό το αέναο revival; Kι ο μπαρμπα-Κόναν που λες ένα πράγμα έψαχνε. Και για κάποιους το heavy metal είναι το μυστικό του ατσαλιού(τυχαίο? δε νομίζω).

Στο άλλο σου είπε ο guardian. Δηλαδή θεωρείς πως οι Zeppelin πχ ή οι Camel έχουν ακριβώς τον ίδιο ήχο με μια heavy metal μπάντα που τους έχει ως επιρροές; Ή πως έχουν τα ίδια στοιχεία που βρίσκει ο οπαδός της heavy metal μπάντας ώστε να πρέπει να του αρέσουν για να μην πέφτει σε αντιφάσεις; Στα αυτιά μου είναι 2 τελείως διαφορετικά πράγματα. Τα μεν είναι ατσάλια, τα δε είναι ροκάκια. Τώρα αν εσύ ακούς το Piece of Mind και ένα album Camel και βρίσκεις τα ίδια στοιχεία; Αν ναι, πες μου κανά κομμάτι Camel τότε που να ακούγεται σαν το Flight of Icarus ή το Quest for Fire. Έτσι να μορφωθώ κι εγώ.

PS: μινιμίνι, εσύ όταν βλέπεις τα βυζιά μιας γκόμενας το μυαλό σου πάει (και) στον Κόναν;

00i00
11-08-2010, 22:00
1000 φορές συνεχές αέναο revival παρά να ψοφήσει και να μη βγει τίποτα νέο και να ακούς τα ίδια για 50 χρόνια. Μου θυμίζει τύπους κολλημένους που δεν ακούν τίποτα που βγήκε μετά το 89, γιατί πολύ απλά τότε γι'αυτούς βγήκαν οι τελευταίες αξιόλογες κυκλοφορίες. Εγώ γουστάρω και την κυκλοφορία του 2010(που θα ακούγεται σαν μια κυκλοφορία του 84 βέβαια).

Περί στεγανοποίησης που λες δε με χαλάει εμένα(μουσικής, το στιχουργικής δεν το πιάνω - διαφώτισέ με σε παρακαλώ σε αυτό). Αυτό γουστάρουμε, αυτό παίζουν, αυτό ακούμε. Πρέπει ντε και καλά να υπάρχει συνέχεια πειραματισμός στη μουσική και να μας αρέσει κάθε νέο πράγμα; Δηλαδή εσείς το θεωρείτε απίθανο κάποιοι να έχουν βρει ακριβώς αυτό που τους αρέσει, να το στηρίζουν, να βγαίνουν νέες κυκλοφορίες στηριγμένες στα στοιχεία αυτά που αρέσουν χωρίς περιττούς πειραματισμούς και νέα στοιχεία και να είναι χαρούμενοι με αυτό το αέναο revival; Kι ο μπαρμπα-Κόναν που λες ένα πράγμα έψαχνε. Και για κάποιους το heavy metal είναι το μυστικό του ατσαλιού(τυχαίο? δε νομίζω).

Στο άλλο σου είπε ο guardian. Δηλαδή θεωρείς πως οι Zeppelin πχ ή οι Camel έχουν ακριβώς τον ίδιο ήχο με μια heavy metal μπάντα που τους έχει ως επιρροές; Ή πως έχουν τα ίδια στοιχεία που βρίσκει ο οπαδός της heavy metal μπάντας ώστε να πρέπει να του αρέσουν για να μην πέφτει σε αντιφάσεις; Στα αυτιά μου είναι 2 τελείως διαφορετικά πράγματα. Τα μεν είναι ατσάλια, τα δε είναι ροκάκια. Τώρα αν εσύ ακούς το Piece of Mind και ένα album Camel και βρίσκεις τα ίδια στοιχεία; Αν ναι, πες μου κανά κομμάτι Camel τότε που να ακούγεται σαν το Flight of Icarus ή το Quest for Fire. Έτσι να μορφωθώ κι εγώ.

PS: μινιμίνι, εσύ όταν βλέπεις τα βυζιά μιας γκόμενας το μυαλό σου πάει (και) στον Κόναν;
νομιζω ειναι διαφορετικο το να στηριζεις ενα κολλημα σου με το να κρινεις ΟΛΟ το υπολοιπο μετσαλ βαση μιας εμμονης σου

αν λεμε οτι οι αρον μαιηντορ δεν εχουν κανενα στοιχειο απο καμελ,απο θιν λιζζυ απο απο απο τοτε δεν αποτελουν επιρροες τους
οκ...παρθενογεννεσις...χιππιδες οι μαιηντορ...τους εμπνεαν τα τιτιβισματα

νομιζω ο Κονανς εχει μεγαλυτερα βυζια

stam and the witches
11-08-2010, 22:03
Δε βαρεθήκατε, λέω εγώ τώρα, αυτό το "λαϊκό" το οποίο κοπανάτε μέχρι αηδίας με σαφέστατη μειωτική διάθεση; Δεν ξέρω αν συμβαίνει λόγω κόμπλεξ απέναντι σε οτιδήποτε παραδοσιακό/παππουδίστικο ή σε οτιδήποτε που φέρνει σε επαρχιώτες χαρτογιακάδες λακέδες, ή αν απλά πρόκειται για υπόλλειμα μεταλχαμμερικής φρασεολογίας, όμως είναι χαζό να στε μαντράχαλοι και να μιλάτε για το "λαϊκό" σαν έφηβοι που τους τραβάνε οι γονείς τους με το ζόρι σε ταβέρνα και αυτοί έχουνε μαζί τους discman με Slipknot γιατί σιχαίνονται την καλή διάθεση ( :oops: )

phthoggon
11-08-2010, 22:12
ωραίος τίτλος στο θρεντ, γιατί δε δοκιμάζετε να πείτε τι είναι χέβι μέταλ για σας χωρίς να αναφέρετε κανένα όνομα μπάντας?

Ruthless
11-08-2010, 22:13
μινιμίνι, είσαι χαζός ή κάνεις τον χαζό; Σε ρώτησα σε απλή ελληνική κάποια πράγματα(ίσως να μην καταλαβαίνεις βέβαια μη νιγριτική διάλεκτο). Θα στο κάνω πιο λιανά και ελπίζω να μπορέσεις τώρα να απαντήσεις.

1) Είναι ίδιος ο ήχος του Piece of Mind πχ με έναν τυχαίο δίσκο Camel ή Led Zeppelin πχ;
2) Αν δεν είναι ίδιος, και θεωρώντας πως υπάρχουν στοιχεία των δεύτερων στο προαναφερθέν album, ποια είναι αυτά τα στοιχεία;
3) Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και ορίζουν το heavy metal ή τελικά υπάρχει κάτι άλλο που το χαρακτηρίζει και μας κάνει να το ακούμε, αντί να ακούμε τα ροκάκια;

Βέβαια μπορείς πάντα να δηλώσεις ότι είσαι πιωμένος και να βγεις αλώβητος. Works for me either way. :)

00i00
11-08-2010, 22:31
ruthless

1)αν ο ηχος του piece of mind ηταν ιδιος με το mirage πχ τοτε δεν θα μιλουσαμε για επιρροη αλλα για αντιγραφη
2)δεν γνωριζω...οι ιδιοι γνωριζουν?
3)αν τα οποια στοιχεια τα χρησιμοποιουν ως εχουν,τοτε (βλεπε και νο.1) θα παιζαν ''ροκακια'' (κακομοιρη που να ξερες) και οχι metal, οι maiden ειναι metal και οι camel ειναι progressive και οι zeppelin hard rock,ειναι δεδομενο οτι εκαναν οτι χιλιαδες αλλες μπαντες..εξελιξη ενος ηχου

επισης οταν θα μιλαμε σοβαρα δεν θα κανεις πουστικα σχολια...τιμα το σπαθακι σου

00i00
11-08-2010, 22:35
Δε βαρεθήκατε, λέω εγώ τώρα, αυτό το "λαϊκό" το οποίο κοπανάτε μέχρι αηδίας με σαφέστατη μειωτική διάθεση;

αν αναφερεσε στο δικο μου ποστ τοτε ξαναδιαβασε τι γραφω...ακου μειωτικο...

stam and the witches
11-08-2010, 22:46
Με αφορή το ποστ του Tyler το πα.

warlord mkII
11-08-2010, 22:54
Εγω δεν ειμαι χαρακτηριστικο δειγμα "τρου" αφου μου αρεσει πολυ το ροκ, χαρντ ροκ, προγκρεσιβ και πολλα αλλα. ΚΑι αιτια για να ψαξω αρκετα απο αυτα ηταν κατι διασκευες σε μπι σαιντς των μειντεν πχ τζεθρο ταλ, κατι αρχαιες συνεντευξεις του ρολφ κασπαρεκ που εξυμνουσε θιν λιζυ...

Ruthless
11-08-2010, 22:55
@00i00: Επομένως, αφού τα ροκάκια ΔΕΝ έχουν κανένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το heavy metal, ΔΕΝ είναι αντιγραφή λοιπόν αλλά απλά επιρροή(όπως πχ ότι έχει κιθάρα και μπάσο και ντραμς ένα πράμα - εκτός αν ξέρεις κάτι παραπάνω και δε μας το λες), πες μου ένα λόγο που μου έκανες την παρακάτω ερώτηση όταν η απάντηση είναι προφανής:

Αφού εγώ ακούω και "γκαυλώνω" με τα heavy metal, και τα ροκάκια ΔΕΝ είναι σαν τα heavy metal ούτε έχουν τα στοιχεία που ορίζουν τα heavy metal και γενικά τα στοιχεία που με κάνουν να τα ακούω και να "γκαυλώνω", για ποιο γαμημένο λόγο να τα ακούω και να μου λένε κάτι καλλιτεχνικά; Γιατί να είναι αντίφασις; Όταν τα αποκτήσουν τα στοιχεία αυτά, τότε να μου πουν κάτι καλλιτεχνικά. Όπως μου έχουν πει δουλειές των Thin Lizzy ή Wishbone Ash ή Rainbow πχ, όπως ξανάπα στο θρεντ αυτό. Μέχρι τότε όμως παραμένουν ροκάκια.

Και ναι, προφανώς οι τύποι έχουν το Midas touch, πήραν την κουράδα και την κάναν Excalibur. Λογικό δεν είναι;

Ra Pariah
11-08-2010, 22:57
Εγω δεν ειμαι χαρακτηριστικο δειγμα "τρου" αφου μου αρεσει πολυ το ροκ, χαρντ ροκ, προγκρεσιβ και πολλα αλλα. ΚΑι αιτια για να ψαξω αρκετα απο αυτα ηταν κατι διασκευες σε μπι σαιντς των μειντεν πχ τζεθρο ταλ, κατι αρχαιες συνεντευξεις του ρολφ κασπαρεκ που εξυμνουσε θιν λιζυ...

Θα κατέβεις Λακόπετρα να γουστάρουμε ή τσου;; Και ξέρεις θα ακούμε μόνον METAL.

carheart
11-08-2010, 23:01
...και κλασικά εκεί που γίνεται κουβέντα, πετάγεται το απαραίτητο "που σαι ρε τριανταφυλλίδη μουνόσκυλο! πάμε να τα πιούμε!"

Tyler_Durden
11-08-2010, 23:04
Δε βαρεθήκατε, λέω εγώ τώρα, αυτό το "λαϊκό" το οποίο κοπανάτε μέχρι αηδίας με σαφέστατη μειωτική διάθεση; Δεν ξέρω αν συμβαίνει λόγω κόμπλεξ απέναντι σε οτιδήποτε παραδοσιακό/παππουδίστικο ή σε οτιδήποτε που φέρνει σε επαρχιώτες χαρτογιακάδες λακέδες, ή αν απλά πρόκειται για υπόλλειμα μεταλχαμμερικής φρασεολογίας, όμως είναι χαζό να στε μαντράχαλοι και να μιλάτε για το "λαϊκό" σαν έφηβοι που τους τραβάνε οι γονείς τους με το ζόρι σε ταβέρνα και αυτοί έχουνε μαζί τους discman με Slipknot γιατί σιχαίνονται την καλή διάθεση ( :oops: )

χαχα δεν καταλαβαίνω που θίχτηκες ακριβώς. μίλησα εναντίον καμιας παράδοσης; εσύ δηλαδή ζεις σε καμια χώρα μουσικά πολιτισμένη και ως επι το πλείστων δεν σε κατακλύζουν ζήνες γαρμπές σαδομαζωνάκιδες και τερλέγκες; ή γενικά βλέπεις να επικρατεί το λαικό τραγούδι έναντι του λαικίστικου; χρειάζεται να σου πει το χάμερ και κάθε χάμερ οτι ζεις στην χώρα της γαρδένιας και του καρσιλαμά; ή βλέπεις πουθενά οτι υπάρχει σοβαρό λαικό τραγούδι σήμερα και στο θίγω;

Dragonlord
11-08-2010, 23:07
Ό,τι είπαν parasight, koiliasamprela και carheart. Βασικά νομίζω ότι όλο αυτό το πράμα ξεκινά από την εφηβεία, όπου ψάχνεις να βρεις ποιος είσαι και να περιγράψεις τον εαυτό σου στον εαυτό σου και στους άλλους. Αν σου αρέσει το μέταλ, κατηγοριοποιείς τον εαυτό σου ως "μεταλλά". Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό, πρέπει να ορίσεις τα πάντα ως "μέταλ" ή "μη μέταλ". Αυτό κάποιοι το ξεπερνούν, κάποιοι δεν το ξεπερνούν και συνεχίζει να τους ορίζει, ενώ κάποιους παύει να τους νοιάζει αλλά τους έχει μείνει το τι θεωρούσαν μέταλ όταν ήταν σε αυτή τη διαδικασία.

stam and the witches
11-08-2010, 23:18

χαχα δεν καταλαβαίνω που θίχτηκες ακριβώς. μίλησα εναντίον καμιας παράδοσης; εσύ δηλαδή ζεις σε καμια χώρα μουσικά πολιτισμένη και ως επι το πλείστων δεν σε κατακλύζουν ζήνες γαρμπές σαδομαζωνάκιδες και τερλέγκες; ή γενικά βλέπεις να επικρατεί το λαικό τραγούδι έναντι του λαικίστικου; χρειάζεται να σου πει το χάμερ και κάθε χάμερ οτι ζεις στην χώρα της γαρδένιας και του καρσιλαμά; ή βλέπεις πουθενά οτι υπάρχει σοβαρό λαικό τραγούδι σήμερα και στο θίγω;

Δηλαδή θες να μου πεις ότι στο μυαλό σου έχεις απόλυτα διαχωρισμένο το λαϊκό τραγούδι από τη σκυλοπόπ κουλτούρα; Εγώ είμαι 99% σίγουρος πως όχι, αφού

- αφενός αναφέρεις καίτη γαρμπή και λοιπά κοινότυπα (μόνο η φρασεολογία αρκεί για να καταλάβεις πόσο τσουβαλιάζει ένας άνθρωπος καταστάσεις) τη στιγμή που υπάρχει κάμποση αξιόλογη δραστηριότητα εν Ελλάδι πάνω στο θέμα,

- αφετέρου ό,τι είναι μία mainstream μέταλ μπάντα τύπου Slipknot (τυχαίο παράδειγμα) δίπλα σε μία αρχιδάτη metal μπάντα, είναι και η Καίτη Γαρμπή δίπλα σε έναν λαϊκό ρεμπέτη, με τη διαφορά ότι στους Slipknot μάλλον δε θα ασκήσεις κριτική για το πόσο ανακυκλώσιμη υποκουλτούρα είναι αλλά θα τους ακούσεις κιόλας (δε μιλάω για σένα προφανώς, ευρύτερη κουβέντα κάνουμε).

Reject
11-08-2010, 23:21
- αφετέρου ό,τι είναι μία mainstream μέταλ μπάντα τύπου Slipknot (τυχαίο παράδειγμα) δίπλα σε μία αρχιδάτη metal μπάντα, είναι και η Καίτη Γαρμπή δίπλα σε έναν λαϊκό ρεμπέτη, με τη διαφορά ότι στους Slipknot μάλλον δε θα ασκήσεις κριτική για το πόσο ανακυκλώσιμη υποκουλτούρα είναι αλλά θα τους ακούσεις κιόλας (δε μιλάω για σένα προφανώς, ευρύτερη κουβέντα κάνουμε).

χαχαχα,100% σωστος.φατε σκατα,για να δω τι θα πειτε τωρα....

Tyler_Durden
11-08-2010, 23:32
δηλαδή το βασικό είναι τι έχουμε εγώ κι εσύ στο μυαλό μας σαν "λαικό" ή το πως εννοεί το 99% του πληθυσμού εκει έξω το "λαικό" σήμερα; Και οκ ρε φίλε προφανώς και λέγοντας "λαίκι" εννοώ αυτό το "γαρδενιέ" στυλάκι γύρω μας, αλλά στην τελική σταρχίδια μου και το σκυλοποπ σταρχίδια μου και ο true καζαντζίδης. εδώ μέσα έχει φτάσει να λέγεται οτι μεταλλάς = κατεξοχήν μπετόβλακας και θα με νοιάξει εμένα να μην θίξω τις 5-10 "αξιολογες συγχρονες λαικές φωνές" που κρύβονται σε 5-10 κουτούκια; όταν τσουβαλιάζονται οι μεταλλάδες σαν εξορισμού μαλακές δεν υπάρχει πρόβλημα. οταν και καλά θίγεται το πραγματικό λαικό τραγούδι μας πιανει ο πόνος...

carheart
11-08-2010, 23:36

είμαι στο τσακ πριν πω "γίναμε όλοι 20 χρονών και ξαφνικά μεγαλώσαμε με Βαμβακάρη στους τεκέδες" ή "οι Locomondo μας έμαθαν την Φραγκοσυριανή και στα parties η Άννα που κάπνιζε Κάμελ τραγουδούσε τα μελιτζανια να μην τα βαλω πιά και ΕΝΙΩΘΕ και τι βυζιαειναυτα και μεγάλωσα με ρεμπέτικα". Μόλις πω αυτό, θα προσθέσω και ένα "τα ρεμπέτικα είναι τα blues της ελλάδος" και θα αποθεώσω τον κάθε πρώην οπαδό raining pleasure τύπου Ιμαμ Μπαιλντί που "μπλέκει ιδιοφυώς την indie κουλτούρα με την ουσιαστική παράδοση της χώρας του που τόσο βίαια καταπατήθηκε από το...λαϊκό του νεοέλληνα". Άν πάλι κάποτε έρθει κανείς και σας πεί πως το "δίπλα στο ραδίκι, κάθονται δυό πιτσιρίκοι, πίνουν το τσιγαριλίκι και ουρλιάζουνε σαν λύκοι" δεν είναι και κάτι που δεν μπορούμε να το πιάσουμε στο στόμα μας, μην τον αρχίσετε στα καντήλια.

Krux
11-08-2010, 23:36
Τι έγινε ρε Σταμ από το stagediving στους Bolt Thrower, ξαφνικά βουτιά στην γαρδένια και στο κομπολόι ?

Και περνιόμαστε και για προγκρεσιβάδες πανάθεμα μας...

carheart
11-08-2010, 23:39
περνιόσαστε για προγκρεσιβάδες με stagediving στους Bolt Thrower;

άμα είναι να συζητάμε με τέτοια επιχειρήματα, εγώ είμαι latin τύπος

Krux
11-08-2010, 23:41
Γράφω από το πάτωμα btw με το ποστ σου.

Εμείς περνιόμαστε για προγκρεσιβάδες, δεν πήγαινε Σταμ αυτό.

Witchkiller
12-08-2010, 00:53
thread που να ασχολείται με metal και να μην βγάζω άκρη τι γίνεται.........................................

heavy metal είναι οι saxon μέχρι το 83, οι running wild,oι nwobhm μπάντες (όχι όλες),οι priest και οι accept....τέλος. Τα υπόλοιπα παίζει και μα μην είναι....δεν είναι κακό αυτό και σίγουρα δεν είναι κακό για την τσέπη μου που δεν μου αρέσουν

carheart
12-08-2010, 00:56
τι εννοείς όμως πως κάποιες μπάντες του nwobhm δεν είναι hm;

Witchkiller
12-08-2010, 01:15
εννοάω ότι απλά συμπέσαν με την εποχή του nwobhm και τους κοτσάραν την ταμπέλα

stam and the witches
12-08-2010, 03:23

είμαι στο τσακ πριν πω "γίναμε όλοι 20 χρονών και ξαφνικά μεγαλώσαμε με Βαμβακάρη στους τεκέδες" ή "οι Locomondo μας έμαθαν την Φραγκοσυριανή και στα parties η Άννα που κάπνιζε Κάμελ τραγουδούσε τα μελιτζανια να μην τα βαλω πιά και ΕΝΙΩΘΕ και τι βυζιαειναυτα και μεγάλωσα με ρεμπέτικα". Μόλις πω αυτό, θα προσθέσω και ένα "τα ρεμπέτικα είναι τα blues της ελλάδος" και θα αποθεώσω τον κάθε πρώην οπαδό raining pleasure τύπου Ιμαμ Μπαιλντί που "μπλέκει ιδιοφυώς την indie κουλτούρα με την ουσιαστική παράδοση της χώρας του που τόσο βίαια καταπατήθηκε από το...λαϊκό του νεοέλληνα". Άν πάλι κάποτε έρθει κανείς και σας πεί πως το "δίπλα στο ραδίκι, κάθονται δυό πιτσιρίκοι, πίνουν το τσιγαριλίκι και ουρλιάζουνε σαν λύκοι" δεν είναι και κάτι που δεν μπορούμε να το πιάσουμε στο στόμα μας, μην τον αρχίσετε στα καντήλια.

λολ. Έχεις μία θολή εικόνα Κουφονησιών στο μυαλό σου, με έχεις παρεξηγήσει, δεν είμαι τέτοιος τύπος και σίγουρα δεν πρεσβεύω κάτι αυτή τη στιγμή μιλώντας. Καλά καλά δεν ακούω καν λαϊκό τραγούδι.

Αυτό στο οποίο εμμένω είναι ξεκάθαρο, είναι η 2 μέτρα 2 σταθμά νοοτροπία του "α μωρέ με τις σαβούρες που παίζουν στην τάδε κουλτούρα".

Krux
12-08-2010, 09:20
Η κουβέντα περί καθαρού και μη αλλοτριωμένου metal/punk/hardrock/δενξερωτισκατααλλο καθώς και η απόπειρες ακριβών ονοματοποιήσεων κάθε ήχου μου θυμίζει λογύδρια Άδωνι Γεωργιάδη περί "καθαρότητας" της ελληνικής φυλής. Ποιος χέστηκε για το πώς λέγεται ακριβώς αυτό που παίζουν οι τάδε και οι δείνα, και ακόμη περισσότερο αν αυτό είναι "καθαρό" ή πιστό σε κάποιον κώδικα που δημιουργήθηκε(?) πριν 20-30 χρόνια. Θες να μείνεις κολλημένος σε αυτά που γουστάρεις; Με γεια σου χαρά σου (κι εγώ αυτό κάνω κατά ένα μέρος). Κράτα όμως και τον γαμημένο σου ελιτισμό και το ύφος του μουσικοπατέρα για πάρτη σου.

Πόσο να γάμησε αυτό το ποστ ?

:thumbsup:

atom_smasher
12-08-2010, 12:45
1) Είναι ίδιος ο ήχος του Piece of Mind πχ με έναν τυχαίο δίσκο Camel ή Led Zeppelin πχ;
2) Αν δεν είναι ίδιος, και θεωρώντας πως υπάρχουν στοιχεία των δεύτερων στο προαναφερθέν album, ποια είναι αυτά τα στοιχεία;
ΦΩΝΗ, ΜΠΑΣΟ, ΤΥΜΠΑΝΑ, ΚΙΘΑΡΑ, ΠΛΗΚΤΡΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΘΟΣ.
3) Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και ορίζουν το heavy metal ή τελικά υπάρχει κάτι άλλο που το χαρακτηρίζει και μας κάνει να το ακούμε, αντί να ακούμε τα ροκάκια;
Ναι, σε μεγαλο βαθμο.
)

Τελος

GuardianOfIvorytower
12-08-2010, 13:01

προφανως οχι απαραιτητα οτι δηλωνει η αγαπημενη σου μπαντα ως επηρροη...αλλα ενα μεγαλο ποσοστο ναι
ας το παρομε αναποδα,εχεις εναν νεαρο που ακουει μια απο τις χιλιαδες κλωνομπαντες των Ryche και δεν εχει ακουσει ποτε Ryche και σου πει οτι ειναι παρωχημενο μεταλ...τα αντιστοιχα ''ροκακια'' του ρουφλεςς
τι κανεις?

Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς το ίδιο, καθότι η μεν νέα μπάντα θα παίζει μέταλ (άρα πιο όμοια μουσική/ήχος κλπ σε σχέση με την επιρροή) από την επιρροή των Ryche. Δλδ παίζει κ αυτό που σου λέει ο Ruthless ένα ρόλο, η διαφορά στη βαρύτητα του ήχου στη συγκεκριμένη περίπτωση κλπ. Είχαν οι Α την επικούρα, είχαν οι Β τις δισολίες, τα πήραν οι Γ, τα έπαιξαν σε μέταλ πλαίσια κ αυτό είναι που μας πορώνει τρελά.

Απλά αυτό που ήθελα κυρίως να τονίσω ήταν το σώνει κ καλά στο πρώτο σου ποστ, γιατί με τη λογική του ΠΡΕΠΕΙ να μ αρέσουν οι τάδε επιρροές της αγαπημένης μου μπάντας δημιουργείται αλυσίδα ότι πρέπει να μ αρέσουν κ οι επιρροές των επιρροών κ μετά πάει μακρυά η βαλίτσα :)

00i00
12-08-2010, 15:09
guardian δεν μπορω ρε συ...μετα απο ενα επικο facepalm χτες βραδυ εσπασα τα γυαλια μου

Ruthless
12-08-2010, 15:16
atom_smasher, εσύ δεν ακούς ΙΔΙΟ ήχο ανάμεσα σε Maiden και Zeppelin, ΑΛΛΑ ακούς ΙΔΙΑ ΦΩΝΗ, ΜΠΑΣΟ, ΤΥΜΠΑΝΑ, ΚΙΘΑΡΑ, ΠΛΗΚΤΡΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΘΟΣ.

Ή εγώ είμαι κουφός, ή εσύ. Ή πάντα παίζει το να είσαι απλά χαζός. Λέω γω τώρα.

atom_smasher
12-08-2010, 15:46
οχι δεν ακουω το ιδιο. ακουω ομως φωνη, μπασο, τυμπανα, κιθαρα, πληκτρα. συναισθημα, παθος και στις δυο μπαντες. εμενα μου αρκει.
κουφος δεν εισαι. Ουτε και γω.
Ε χαζοι ειμαστε λιγο πολυ ολοι εδω μεσα. Εγω γιατι να εξαιρουμαι;

Ruthless
12-08-2010, 15:55
Επομένως δεν υπάρχει ΙΔΙΟ στοιχείο μεταξύ των Maiden και μιας από τις rock επιρροές τους; Δηλαδή αν δεν είναι ίδια ούτε η φωνή, ούτε το μπάσο, ούτε τίποτα άλλο από τα μουσικά(τα πάθος και συναίσθημα τα αφήνω έξω, δεν είναι το ίδιο πάθος ή συναίσθημα άλλωστε - αλλά πάθος και συναίσθημα μπορείς να πεις πως έχει και το "λαϊκό" που ανέφερε άλλος εδώ), τι είναι ίδιο που θα πρέπει να κάνει εμένα και τον κάθε εμένα να ΟΦΕΙΛΕΙ να γουστάρει και ΚΑΘΕ επιρροή μιας μπάντας που γουστάρω, αλλιώς με κάνει να πέφτω σε αντιφάσεις;

Γενικά από τότε που τα λογικά επιχειρήματα δεν στέκουν, γίνεται κουβέντα καφενείου και μπάουγκ είσαι και τέτοια επίπεδα. Απλά νόμιζα ο Tyler θα ήθελε στο θρεντ του να υπάρχει λίγο παραπάνω επίπεδο.

atom_smasher
12-08-2010, 16:24
Τα στοιχεια που αποτελουν την μουσικη και των δυο συγκροτηματων στα ματια μου και στα αυτια μου ειναι ιδια. Με δεδομενο το διαφορετικο υφος και την εποχη που βγηκαν καθως και τις εξελιξεις στην μουσικη που διαδραματιστηκαν. Ενταξει οι maiden εχουν καλους κιθαριστες αλλα οχι και page. Το σχολιο μου δεν πηγαινε να σε πεισω να γουσταρεις και τις επιρροες αλλα ηταν η δικη μου απαντηση στο αρχικο ερωτημα και φυσικα μια εμμεση απαντηση σε σενα για το περι μεταλικοτητας κλπ. Αν θυμαμαι καλα ο χαρακτηρισμος metal προυπαρχει τou nwobhm. και να το φερνεις στα δικα σου ορια νομιζω ειναι λιγο περιοριστικο για μας τους υπολοιπους.
Η απαντηση μου ηταν πολυ σοβαρη και καθολου μπαοκ κλπ. Τωρα να κατηγορεις καποιον οτι ειναι χαζος και μετα να ζητας και τα ρεστα για το επιπεδο νομιζω ειναι λιγο κακογουστο.

Bereft
13-08-2010, 01:21
http://www.youtube.com/watch?v=rFRFtnTd620

http://www.youtube.com/watch?v=rwY3Ftfdy6M

00i00
13-08-2010, 01:32
γιατι τους το χαλνας ρε ζμπαουγκ?

Ra Pariah
17-08-2010, 23:05
Όλο το λεφούσι των A Perfect Circle (οπαδοί και μπάντα) προσπαθούν να μπουν υπό την σκέπη του metal. Ωραία, μάγκες, είσαστε metal, το χειρότερο ποιοτικά όμως... Πιο κακό κι από The Kovenant. Καλύτερα να μείνετε στο rock ώστε να συγκρίνεστε με τίποτε Όναρ παρά να μπλέξετε με το metal και να συγκρίνεστε με το παρακάτω.

Jm-IbQgPjaw

:wave:

carheart
17-08-2010, 23:06
είσαι βλαμμένο παιδί ε

nikolasfluxus
18-08-2010, 23:29
perfect circle καλά σας γαμάει το μέταλ!

:headbang::headbang::dfinger::dfinger:

Ford Prefect
19-08-2010, 17:14
Πάρε σεντόνι να'χεις!

Για παράδειγμα θυμάμαι τον Ruthless.... [...] τοποθετήσεις του Ra Pariah με γνωστά κολλήματα [...] με την Χ, [...]

Κακές βάσεις για να αναλύσεις σοβαρά αυτό που θέλεις. 2 δογματικοί τύποι (συμπαθέστατοι και πολύ καλώς εννοούμενα γραφικοί) δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν στο ξεμπέρδεμα πέραν να τους αναφέρεις ως ακραία παραδείγματα στεγανότητας. Η Χ έχει εύκολα αφορισμούς και μπινελίκια και αν είπε "βλακείες" τα μέταλ γενικά δεν σχολιάζει μουσική αλλά ανθρώπους (λέω εγώ).

Πριν πιάσω τα ερωτήματα, δηλώνω βλαμμένος, καμμένος και γραφικός μεταλλάς. Ποτέ μου δεν προσβλήθηκα να με λένε μεταλλά και ας το λένε πολλοί υποτιμητικά, γιατί γενικώς ξέρω ότι είναι απολύτως λογικό ο έλλην μεταλλάς συχνά να είναι κάτι που σε ωθεί να πεις πολλά υποτιμητικά για κάποια συγκεκριμένα πράγματα (όχι όλα όμως).

Παράλληλα ακούω κάθε είδους μουσικής αν ψαρώσω γιατί μου αρέσει η μουσική γενικά. Έχω ψώνιο με την βυζαντινή, αγαπάω πολύ την κλασσική από το κόλλημα του πατέρα μου, ακούω πολλά ποπ κομμάτια ξέκωλα και τρέντι, φανκ, φιούζιον, προγκ, χωρίς να είμαι ειδήμων σε κανένα από αυτά, απλά ενημερωμένος όσο με πάει το γούστο μου. Σε μερικά καθόλου, σε άλλα μια χαρά. Κάπως έτσι. Θα μπορούσα να πω ότι "ακούω τα πάντα" αλλά αυτό θα ήταν ψέμα γιατί προφανώς δεν ακούω τα πάντα, ακούω στο 75% του χρόνου μου μέταλ και κυρίως δεν θέλω να με πάρουν για μαλάκα που ακούει σκυλάδικα και ραδιόφωνο.

Δεύτερη δήλωση, την οποία θεωρώ αυτονόητη από το λύκειο ακόμα (παρόλο που ήμουν πιο απόλυτος στα ακούσματά μου) είναι ότι η ουσία είναι αυτό που πιστώνεται στον Ζάππα όσον αφορά τα είδη μουσικής: Υπάρχουν 2: Καλή και Κακή. Κανένα είδος δεν είναι Κακό και κανένα δεν είναι Καλό, μπάι ντιφώλτ.

Τελευταία: Το πόσο καλό και πόσο κακό είναι κάτι εξαρτάται από το γαμηστερόμετρο του καθενός και ο καθένας ακούει το γαμηστερόμετρο του, όσο ακριβές και ενημερωμένο είναι τεσπά, αυτό έχει, αυτό τον νοιάζει και να πα να γαμηθεί και ο μισός πλανήτης, Wolf ρε μουνιά.

Αυτά τα λέω γιατί σε τέτοιες κουβέντες τα αυτονόητα συνήθως δεν είναι αυτονόητα αν και νομίζεις ότι όλοι ρε πούστη μου τα έχουν αυτονόητα αλλά δε γαμιέται. Καλύτερα να ξεκαθαρίζονται για σιγουριά.

Το λοιπόν:

Και ένα πολύ ευρύ πράγμα που περιλαμβάνει από Μέηντεν μέχρι Τουλ και Σίστεμ και το χέβι μέταλ που είναι το παραδοσιακό Γουιτσκίλλερ μέταλ και μετά δεν είμαι και χαζός, πρέπει να βρεις μια λέξη να ξεχωρίσεις αυτό που κάνουνε οι Theatre of Tragedy με αυτό που κάνουν οι Cryptopsy αλλιώς γάμησέ μας.

Διαγραμματικά, το φαντάζομαι ΚΑΠΩΣ σαν ομόκεντρους κύκλους, όπου στο κέντρο είναι οι Σάμπαθ/Πριστ και όλα αυτά τα πρώτα πράγματα που ονομαστήκανε χέβι μέταλ συμφωνημένα ξηγημένα από όλους (και που η γραμμή με το χέβι ροκ και χαρντ ροκ και Ζέπελιν/Περπλ είναι τελείως αχνή αλλού και τελείως διαχωριστική κάπου αλλού, αλλά ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ, άσε τις ψείρες να τα βρούνε αυτά). Πιο έξω έχουμε τα κλασσικά είδη του μέταλ: (θρας, ντουμ, πάουερ κλπ), όλα τα εύκολα να τα πεις ότι αυτά είναι. Άσχετο που μετά θα βρεθούν δύο νοματαίοι να πλακώνονται αν το θρας βγήκε από το χέβι, από το πανκ, από τα δύο, ποιο πιο πολύ και λοιπές γραφικές αλλά ενίοτε ενδιαφέρουσες κουβέντες. Τεσπά.

Μετά και έρχομαι εκεί φαντάζομαι που σε καίει, έχουμε τις προσμείξεις από πράγματα εκτός του βασικού κύκλου (λες και αυτός ο κύκλος εμφανίστηκε σαν παρθενογένεση που λέει και ο μινμιν), από την επιδορμή του Σιάτλ, από το προγκ, από το γκόθικ κλπ, πράγματα που ένας κάτοχος του τέλειου αυτιού και εγκυκλοπαιδείας και αντίληψης θα σου έλεγε π.χ. 55% μέταλ, 25% ιντάστριαλ, 15% αλτέρνατιβ και 5% καινοτομία. Εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις πάω με το abstract και αυθαίρετο ίσως κριτήριο του vibe. To Badmotorfinger δεν κωλώνεις να το πεις μέταλ, λογικό είναι, απλά χώνεις ένα grunge, ένα seattle, ένα alt μπροστά και καθάρισες με τον συνομιλητή σου, μη το μπερδέψει ο άνθρωπος και περιμένει τους Manowar. Τα ίδια για Τουλ, Μάστοντον, Σίστεμ, Σλίπνοτ, κλπ. Μπάντες είναι που απευθύνονται κάλλιστα σε μεταλλάδες, απλά πολλά χρόνια μετά τους Πριστ και τους Σάμπαθ, λογικό είναι να έχει εμπλουτιστεί ο ήχος. Και άσε τον κάθε γραφικό να αφρίζει άμα του μολύνεις το μέταλ του και τον κάθε κομπλεξάρα ποστ-μέταλο που αρνείται να παραχωρήσει μπαντάρες στους ηλίθιους μεταλλάδες.

ΕΔΩ είναι το ζουμί:
Γενικά μιλώντας, οι ταμπέλες καλές είναι για να διευκρινίζουμε, για να μιλάμε με ακρίβεια, να επικοινωνούμε πιο σωστά, ειδικά στο γραπτό λόγο που δεν μπορείς να δεις την μάπα του άλλου να διαπιστώσεις ότι θέλει επεξήγηση.
Όμως το πρόβλημα προκύπτει όταν οι ταμπέλες δεν χρησιμοποιούνται για να διευκρινήσεις στον Τάιλερ τι παίζει μια μπάντα ας πούμε ή έστω για να γίνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των επιρροών και προθέσεων μιας μπάντας (ωραία όλα αυτά κατ'εμέ) αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα ακούσματά μας και το τι τύποι είμαστε, οριοθετούμε περιοχές δικές μου και δικές σου και βέβαια παίρνουμε υπερβολικά πολύ τον εαυτό μας στα σοβαρά με την κακή έννοια (υπάρχει και καλή, ναι).

Εν προκειμένω:

ΟΛΑ αυτά δεν αφορούν την μουσική, αφορούν ανθρώπους, οι ταμπέλες για το τι είναι μέταλ και δεν είναι δεν θα σε βοηθήσουν γιατί από άνθρωπο σε άνθρωπο εισπράττονται και νοηματοδοτούνται τελείως αλλιώς. Και να συμφωνήσουν όλοι ότι οι Haunted παίζουνε thrash (που παίζουνε!! Το παίζω και εγώ το παιχνίδι) δεν θα σταματήσει πολύ κόσμο να τους βρίζει και να τους θεωρεί για τον πούτσο και όποιος τους ακούει δεν ξέρει τι εστί θρας και "άμα σου αρέσουν αυτά, άκου και Lamb of God, τα ίδια σκατά είναι!". Δεν πα να κάνεις ακαδημαϊκή ανάλυση για το πόσο συγγενεύουν με τους Slayer, να το πουν οι ίδιοι ότι μεγάλωσαν με Reign in Blood, να το πουν οι Slayer, να το λέει όλη η οικουμένη, αν εγώ και το ΣΥΝΑΦΙ μου λέει "δεν είναι!" πάει και τέλειωσε. Πρόβλημα ανθρώπου, όχι μουσικού προσδιορισμού.

Το μέταλ είναι γενικά ενδιαφέρον να το κοιτάξεις κοινωνιολογικά, μαζεύει πολύ εφηβεία, προσφέρεται ως είδος να τα σπάσεις όπως αρμόζει στον ορμονικό παρόξυσμο και όλα αυτά και διάολε, έχει και πολύ ωραία μουσική, και η Χ που το λέει βλακεία, μια χαρά συγκλονίστηκε από τους Μετάλλικα που παίζανε μέταλ. Ε, από εκεί και πέρα, είναι θέμα ωριμότητας και ακομπλεξαρίσματος ΜΟΝΟ. Αλήθεια. Έτσι πάει.

Είτε χέστηκες για το τι πιστεύει ο κόσμος, είτε όχι.
Είτε έχεις αυτοπεποίθηση και δεν χρειάζεσαι την μουσική να σου δώσει πόντους χαρακτήρα, είτε όχι.
Είτε γεννιέσαι μεταλλάς, είτε όχι.

Αν σου αρέσουν οι Kyuss, δεν είσαι εξωγήινος, σου αρέσει μια μπάντα που αρέσει σε πολύ κόσμο για πολύ καιρό, του πούστη, καλοί θα είναι, μην ανησυχείς. Το ξέρεις όμως ότι στενοχωρείς τον κόσμο που ακούει Warlord "στα σοβαρά και από την πυρακτωμένη καρδιά του" γιατί του χαλάς την μανέστρα. Κανονικά οι warlord φανς είναι εκλεκτοί, είναι Ωραίοι Άνθρωποι και όσοι δεν είναι και ακούνε αυτά τα Κακά Πράγματα σαν το στόνερ και τα πουστριλίκια είτε είναι ρηχοί και δεν τους έχουν πιάσει, είτε έτυχε, είτε είναι άτομα που τα καημένα αν το ψάχνανε πιο καλά θα βλέπανε ότι οι Kyuss είναι σκατά.
Εσύ πρέπει να ζήσεις με αυτό. Όπως πρέπει να ζήσεις με το βλέμμα απογοήτευσης ή περιφρόνησης ή έκπληξης (όχι τέλος πάντων ενδιαφέροντος) όταν λες ότι ακούς μέταλ και σου απαντάνε "μπούρδες δηλαδή". Πρόσεχε μόνο μην το πάρεις ότι είσαι ο Απόκληρος Εκλεκτός και γαμώ την κοινωνία, γιατί τότε καλά κάνουνε και σε κοιτάνε έτσι.

Κλείνω με μια επίσης αυτονόητη επισήμανση:
Επειδή ακριβώς είναι ανθρώπινο το πρόβλημα και ο άνθρωπος σε μακροεπίπεδο κατηγοριοποιείται αρκετά εύστοχα (να, είπα κομπλεξικός τρουμέταλος, κομπλέξικός "ωριμασμένος" ποστ-μέταλος, τέτοια και νομίζω είναι εύστοχα και ξέρεις ποιους εννοώ) αλλά σε προσωπικό επίπεδο έχει πολύ, πάρα πολύ ποικιλία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κλπ, δεν θα βρεις μια θεωρία που θα τα εξηγεί όλα και όλους. Κάποιος θα τσινάει να προσδιορίζεις το στόνερ ως μέταλ γιατί θέλει το στόνερ του αναρχοαυτόνομο (έτσι το λέω, δεν ξέρω γιατί), άλλος γιατί δεν θέλει να τον περάσουν για μεταλλά (θεός φυλάξοι!). Άλλος δεν μπορεί τους Σλίπνοτ γιατί τους ακούνε οι πιτσιρίκοι και άλλος γιατί έτσι είπε ο Τάδε Μεταλλοπατέρας. Άλλοι μεταλλάδες αγαπάνε ρομαντικά το μέταλ, υγιώς και όμορφα, άλλοι νομίζουν ότι το μέταλ είναι η συνέχεια της κλασσικής μουσικής και οι μεταλλάδες οι -σχεδόν- υπεράνθρωποι του Νίτσε, φατσούλες ψαγμένες.
Αποφάσισε εσύ ποιοι είναι οι μαλάκες.

Tyler_Durden
19-08-2010, 17:37
:pink:

επωνυμα

GuardianOfIvorytower
19-08-2010, 21:18
τεράστιο ποστ (κυριολεκτικά κ μη), συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό

Krux
20-08-2010, 09:37
Vic

.

atom_smasher
20-08-2010, 09:39
:pink:

επωνυμα

+666

Parasight
20-08-2010, 10:12
ΕΔΩ είναι το ζουμί:
Γενικά μιλώντας, οι ταμπέλες καλές είναι για να διευκρινίζουμε, για να μιλάμε με ακρίβεια, να επικοινωνούμε πιο σωστά, ειδικά στο γραπτό λόγο που δεν μπορείς να δεις την μάπα του άλλου να διαπιστώσεις ότι θέλει επεξήγηση.
Όμως το πρόβλημα προκύπτει όταν οι ταμπέλες δεν χρησιμοποιούνται για να διευκρινήσεις στον Τάιλερ τι παίζει μια μπάντα ας πούμε ή έστω για να γίνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των επιρροών και προθέσεων μιας μπάντας (ωραία όλα αυτά κατ'εμέ) αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα ακούσματά μας και το τι τύποι είμαστε, οριοθετούμε περιοχές δικές μου και δικές σου και βέβαια παίρνουμε υπερβολικά πολύ τον εαυτό μας στα σοβαρά με την κακή έννοια (υπάρχει και καλή, ναι).Το ζουμί indeed :thumbsup:

Mitsmann
21-08-2010, 12:40
γιατι, τι εχουν οι ΔΕ ΚΟΒΕΝΑΝΤ?

VirusXI
22-08-2010, 19:17
για να επιστρέψουμε συγκεκριμένα στο αρχικό ποστ

"Fuck 'stoner', all is heavy metal."
Ben Ward, 6/8/10

Parasight
23-08-2010, 13:39
Ας τολμήσει να το πει αυτό μπροστά στον Ruthless.

VirusXI
23-08-2010, 13:52
ναι σωστά, θα τα κάνει πάνω του.

Sand Merchant
23-08-2010, 16:19
KI ALLO STONER

Tyler_Durden
12-09-2010, 18:19
Παρά το ότι διαφωνώ σε αρκετά σημεία, για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αναφέρω την άποψη του Lombardo στο Hammer Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι ακριβώς πάνω στο θέμα, γιατί αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον :

To thrash metal ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία του glam και αργότερα το grunge όπου ουσιαστικά συγκροτήματα όπως οι Pearl Jam, Soundgarden και Nirvana έχουν φανερά παραδεχτεί ότι μεγάλωσαν ακούγοντας Metallica και Slayer. Ποιό νομίζεις ότι ήταν το χαρακτηριστικό του καθαρόαιμου metal και που βλέπεις το metal σήμερα;

"Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του metal πάντα ήταν η ύπαρξη και η διάδοσή του από το underground. Γι' αυτό το λόγο το glam και το grunge, παρ' όλο που θα συμφωνήσω ότι ήταν επακόλουθα κι επηρρεάστηκαν από το metal, δεν ήταν καθαρά δείγματα μουσικής metal, διότι ποτέ δεν είχαν αυτήν την Underground σκηνή που ζήσαμε τότε, αλλά και ζούμε ακόμη και σήμερα. Αυτές τις μέρες το metal που ακούς στο ραδιόφωνο δεν θα το έλεγα "καθαρόαιμο" μιας και περιέχει στοιχεία απ' όλες αυτές τις μουσικές. Αλλά υπάρχουν ακόμη βαριά συγκροτήματα που υποστηρίζονται από το underground και κρατούν την ουσία αυτής της μουσικής, ζωντανή. Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σου -και ο χρόνος το έδειξε αυτό- ότι το grunge ήταν ένα καθαρό παρακλάδι της νέας γενιάς του metal, όπως την είδαμε με τα thrash/speed συγκροτήματα της περιόδου 1982-1988."

atom_smasher
13-09-2010, 00:50
Ψιλοοτιναναι ερωτηση. Ψιλοοτιναναι απαντηση

Neuroscar
13-09-2010, 09:14
Ο λομπαρντοσ για γκραντζ λοιπον.
Δεν ηταν ποτε λεει το γκραντζ αντεργκραουντ καθως και επακόλουθο κι επηρεασμένο από το metal.
2/2:thumbsup:

Marillion
13-09-2010, 10:09
Αυτή είναι η μονόπλευρη προβοκατόρικη ερώτηση. Οι νιρβάνα, οι περλ τζαμ και οι σαουντγκαρντεν έχουν παραδεχτεί ότι μεγάλωσαν με slayer και μετάλλικα. Αποκλειστικα. Η τουλάχιστον σχεδόν αποκλειστικά.

Καλά δεν σχολιάζω την απάντηση, αλλά πείτε λίγο ποιος έκανε την συνέντευξη.

Krux
13-09-2010, 10:29
Οι νιρβάνα, οι περλ τζαμ και οι σαουντγκαρντεν έχουν παραδεχτεί ότι μεγάλωσαν με slayer και μετάλλικα.

Το οποίο μας λέει τι ?

Marillion
13-09-2010, 10:54
Mας λέει ότι προφανώς δεν είναι αλήθεια και στην καλύτερη αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της. Το πιθανότερο είναι να μπουρδολογησε επειδή ρωτούσε τον λομπάρντο και ήθελε να παίξει εκ του ασφαλούς την συνέντευξη αφού σιγά μη του ρωτούσε ο άλλος που το διάβασες αυτό! βλέποντας την απάντηση βέβαια, καλύτερα.

η μοναδική μπάντα η οποία δήλωνε ανοικτά κ περήφανα τις μέταλ επιρροές της, ήταν οι πάμπκινς. οι υπόλοιποι ίσως να το έκαναν εδώ και εκεί, τελείως αποσπασματικά. και σίγουρα δεν ''μεγάλωσαν'' με τέτοιες μπάντες.

Krux
13-09-2010, 10:58
Α οκ. Μαζί σου.

Reject
13-09-2010, 16:53
Παρά το ότι διαφωνώ σε αρκετά σημεία, για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, αναφέρω την άποψη του Lombardo στο Hammer Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι ακριβώς πάνω στο θέμα, γιατί αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον :

To thrash metal ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία του glam και αργότερα το grunge όπου ουσιαστικά συγκροτήματα όπως οι Pearl Jam, Soundgarden και Nirvana έχουν φανερά παραδεχτεί ότι μεγάλωσαν ακούγοντας Metallica και Slayer. Ποιό νομίζεις ότι ήταν το χαρακτηριστικό του καθαρόαιμου metal και που βλέπεις το metal σήμερα;

"Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του metal πάντα ήταν η ύπαρξη και η διάδοσή του από το underground. Γι' αυτό το λόγο το glam και το grunge, παρ' όλο που θα συμφωνήσω ότι ήταν επακόλουθα κι επηρρεάστηκαν από το metal, δεν ήταν καθαρά δείγματα μουσικής metal, διότι ποτέ δεν είχαν αυτήν την Underground σκηνή που ζήσαμε τότε, αλλά και ζούμε ακόμη και σήμερα. Αυτές τις μέρες το metal που ακούς στο ραδιόφωνο δεν θα το έλεγα "καθαρόαιμο" μιας και περιέχει στοιχεία απ' όλες αυτές τις μουσικές. Αλλά υπάρχουν ακόμη βαριά συγκροτήματα που υποστηρίζονται από το underground και κρατούν την ουσία αυτής της μουσικής, ζωντανή. Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σου -και ο χρόνος το έδειξε αυτό- ότι το grunge ήταν ένα καθαρό παρακλάδι της νέας γενιάς του metal, όπως την είδαμε με τα thrash/speed συγκροτήματα της περιόδου 1982-1988."

εντελώς μαλακισμένη η ερώτηση,και η απάντηση το ίδιο.
πάμε.
Oi Nirvana (καλώς ή κακώς ήταν το παιδί του cobain),δεν σχετιζόντουσαν σε καμία περίπτωση με το metal.O Grohl μάλιστα ντρεπόταν να πεί στους άλλους 2 ότι άκουγε μεταλ με τον φόβο μήπως τον σουτάρουν από την μπάντα.Οι επιρροές τους εκφράζονται στην λίστα του Κομπεην.
http://nirvana.wikia.com/wiki/Kurt_Cobain's_Top_50_Albums

Οι Pearl Jam παίζει να είναι η μπάντα με την μικρότερη επαφή με το μέταλ από ΟΛΕΣ τις grunge μπάντες.Άμεσα και μόνο επηρεασμένοι από τον πρώιμο αμερικάνικο ανεξάρτητο ήχο.
Οι Soundgarden είχαν όντως μία πιο μεταλ προσέγγιση,αλλά αυτή προέρχοταν κατευθείαν από τους σαμπαθ,ζεππελιν.ουδεμια σχέση με μεταλλικα,σλευερ.
εξ άλλου όλες αυτές οι μπάντες ήταν μεγάλες ηλικιακά όταν μεγαλουργούσαν οι σλέυερ και οι μετάλλικα.οπότε ήταν δύσκολο να "μεγάλωσαν" μαζί τους.
οι μόνες 2 μπάντες που ήταν περίφανες για τις μεταλ καταβολές τους ήταν οι Smashing Pumpkins και οι Alice in Chains.

την συνέντευξη την πήρε το ματάκι μου σε σπίτι κολλητού μέταλλου,γέλασα πραγματικά εκεί που ανέφερε ο λομπαρντο ότι είναι ένας πανκ ντραμμερ που παιζει δίκαση και ότι οι Σλευερ είναι ουσιαστικά μία πανκ μπάντα.

carheart
13-09-2010, 17:15
http://www.musicroom.com/Images/Catalogue/fullsize/BOB10593.jpg

για την ιστορία, και κάτι επίσημο

edit, μάλλον δεν θα πολυέτρωγε ξύλο από τη μπάντα ο Grohl, ε;

GuardianOfIvorytower
13-09-2010, 17:27
Πότε έφαγε ξύλο δλδ ο Grohl?

carheart
13-09-2010, 17:29
ε ξέρω γω, αφού φοβόταν

Reject
13-09-2010, 17:32
πφφφ...τους Celtic Frost τους εκτιμούσαν,όντως.
ο Ghrol όμως ήταν οπαδός και του κλασσικού μέταλ,που οι υπόλοιποι το αντιπαθούσαν (πλην σαμπαθ).

carheart
13-09-2010, 17:47
Εντάξει, και οι Maiden νομίζω γούσταραν κλασικό

wino
21-09-2010, 00:19
πφφφ...τους Celtic Frost τους εκτιμούσαν,όντως.
ο Ghrol όμως ήταν οπαδός και του κλασσικού μέταλ,που οι υπόλοιποι το αντιπαθούσαν (πλην σαμπαθ).

diavasa auto kai lew 8a einai o drummer twn Triptykon

Ra Pariah
06-10-2010, 14:05
yPzjlraENYM&feature

Τελειώσαν τα ψέματα.

Krux
06-10-2010, 14:10
yPzjlraENYM&feature

Τελειώσαν τα ψέματα.

τώρα τελείωσαν ή από το 1980 είχαν τελειώσει ?

phthoggon
22-12-2010, 22:28
ωραίος τίτλος στο θρεντ, γιατί δε δοκιμάζετε να πείτε τι είναι χέβι μέταλ για σας χωρίς να αναφέρετε κανένα όνομα μπάντας?

συνεχίζω από εδώ λοιπόν μιας και δεν ακολούθησε κάποιος απ' όσο διάβασα! Πιστεύω λοιπόν πως ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τα ερωτήματα που έθεσε ο θρεντ στάρτερ χωρίς να πέσει στη λούπα του "όλα είναι μουσική ή πάρε ένα τρου ατσαλι επειδή εγώ μόνο ξέρω" είναι να πάρει πιο σοβαρά τον τίτλο του θρεντ, δηλαδή να προβεί σε μία ενδοσκόπηση. Η μουσική, οι τέχνες, και οι εμπειρίες γενικότερα κατηγοριοποιούνται στο μυαλό μας βάση των συναισθημάτων και σκέψεων που μας προκαλούν, δε χρειαζόμαστε κανένα ιστορικοδημοσιογραφικό ψευδοαντικειμενικό πλαίσιο, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από εμπειρίες-"γνώμες" άλλων. Για αυτό και όλοι έχουν την προσωπική τους γνώμη για το τι "είναι" το χέβι μέταλ, το οποίο είναι απλά ότι έχει τύχει να πέσει στα αυτιά τους μέχρι τότε φιλτραρισμένο μέσα από την προσωπική τους ψυχοσύνθεση που ορίζει τι είναι ωραίο και ενοχλητικό, χρήσιμο και άχρηστο. Μία υποκουλτούρα είναι μία συνάντηση μεταξύ των διαφορετικών αυτών εμπειριών, της προσωπικής κατηγοριοποίησης του καθένα. Οι ομοιότητες κρατιούνται και δημιουργούν έναν κανόνα, οι διαφορές πετιούνται μέχρι να συγκεντρωθούν πολλές σε ένα καλάθι και να δημιουργήσουν τον δικό τους. Έτσι δημιουργήθηκαν τα subgenres του μέταλ, έτσι γεννιέται οποιαδήποτε νέα κουλτούρα - μερικοί "συμφωνούν", μερικοί "διαφωνούν", αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούμε άπλα κύκλους γύρω από τους ομοίους μας ανθρώπους, ποτέ εντελώς ίδους, ποτέ εντελώς διαφορετικούς. Απλά περισσότερο, το "πιο πολύ" είναι αυτό που ψάχνουμε. Η επικοινωνία αυτής της ενδοσκόπησης είναι η σωστή μέθοδος για αυτό. Αλήθεια ή μοναδικότητα δεν υπάρχει, μόνο εμπειρία και ειλικρίνεια!

Για εμένα? Θα έλεγα ότι μπορώ να βρω δύο τρία βασικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά που αποτελούν τον "πυρήνα" του μέταλ, και σε συνδυασμό με κάποια άλλα τα οποία έρχονται και παρέρχονται ίσως, το διαφοροποιούν από οτιδήποτε άλλο. Το πρώτο είναι η εφηβικού τύπου πόρωση και ενθουσιασμός η οποία προκύπτει από την υπερβολικότητα των αισθητήριων δεδομένων (ένταση του ήχου, ταχύτητα, heavyness κλπ) η οποία εκφράζει δύναμη και ενεργητικότητα συνήθως, και οδηγεί στην "θα φωνάξω αυτό που έχω στο μυαλό μου όσο πιο δυνατά χωρίς αναστολές" τύπου νοηματοδότηση, το οποίο είναι και βέβαια χαρακτηριστικό του πανκ και άλλων μουσικών, το οποίο δε λέει πολλά μέχρι τώρα. Το δεύτερο είναι (και αρχίζουμε ήδη να μπαίνουμε σε γκρι περιοχές) είναι κάτι που κατανοώ εγώ ως μία, επίσης τεράστιου μέχρι υπερβολικού βαθμού, Θέληση. Για εντελώς διαφορετικά πράγματα αναλογικά με τη κάθε περίπτωση, αλλά μία θέληση. Είναι ο τύπος αυτός της θέλησης η οποία συνδέεται περισσότερο με την αυτοπεποίθηση, είναι σκληρή, ατσαλένια, άτεγκτη. Είναι το συναίσθημα το οποίο έχεις όταν στέκεσαι όρθιος, ακίνητος, με άγριο βλέμμα, σηκώνεις φρύδια ψηλά (πηγούνι πάνω =power, κάτω black metal) και σφίγγεις τα δόντια σου και τις γροθιές σου, λέγοντας "δε θα περάσετε!" στους καημούς και στις δυσκολίες (θα έλεγα εχθρούς, αλλά κανένας από τους χεβιμεταλλάδες δεν έχει πραγματικά!). Η θέληση της τεστοστερόνης. Θα πάρω αυτό που θέλω από τον κόσμο, και δε με (πολυ)νοιάζουν οι συνέπειες! Ένα Εγώ με κεφαλαίο. Είναι αυτό το οποίο όταν λείπει ακούς το χαρακτηρισμό "αυτή η μπάντα δεν είναι μέταλ!", γύρω από το οποίο συνασπίζονται οι πιο φανατικοί μεταλλάδες (βλέπε κλίκα του heavy/epic), αυτό το οποίο βάζει την πρώτη γραμμή ανάμεσα στο μέταλ και τα υπόλοιπα. Η ενέργεια που εκφράζουν οι πανκ μπάντες είναι ενός είτε μηδενιστικού είτε πως να το πω, αθώου τύπου. Οι πάνκηδες θέλουν είτε τίποτα είτε λίγα. Οι χεβυμεταλλάδες θέλουν πολλά. Για αυτό και η έκφανση αυτής της θέλησης κυμαίνεται από την αυτοπραγμάτωση και την αυτοπεποίθηση στο μικρότερο επίπεδο, μέχρι τον φασισμό στο μεγαλύτερο επίπεδο (είτε λέγεται nsbm είτε "Ι want the ultimate power! I am the emperor! στο πιο αθώο rpg επίπεδο). Βέβαια, στην τέχνη ψάχνουμε αυτό που μας λείπει, για αυτό και οι χεβιμεταλλάδες είναι άκακοι geeks και για αυτό εμμένουν στη μουσική τους με τόσο πάθος, επειδή ποτέ δεν κάνουν αυτά που λένε οι στίχοι στα αγαπημένα τους σιντι, αλλά τους ανατροφοδοτούν τη ζωή στο φαντασιακό επίπεδο (αλλά αυτό είναι διαφορετική συζήτηση).

(συνεχίζω από αύριο)

Marillion
22-12-2010, 22:38
φ8ογκε ωραια τα λες αν και λιγο δημοσιοσχεσιτικα χωρις παρεξηγηση αρα δε διαφωνω πουθενα σημαντικά αλλα γιατί η (εστω και αναφορικα) ψυχαναλυση του punk και των οπαδων αυτης της μουσικουλας
εγω ειδικα πιστευω πως τα οσα εσυ θεωρεις παραγωγα συναισθηματων του χμ τα βρισκω και τα αποζητω στο πανκ μου αρα ειναι περισσοτερο θεμα ψυχολογιας του καθενος και οχι της μουσικης αυτοκαθεαυτο

phthoggon
23-12-2010, 00:25
εγω ειδικα πιστευω πως τα οσα εσυ θεωρεις παραγωγα συναισθηματων του χμ τα βρισκω και τα αποζητω στο πανκ μου αρα ειναι περισσοτερο θεμα ψυχολογιας του καθενος και οχι της μουσικης αυτοκαθεαυτο

αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει επειδή αυτά που βρίσκω στο χέβι μέταλ δε τα βρίσκω στο πανκ, και δεν είμαι προκατειλημμένος όσον αφορά αυτό. Επίσης δεν καταλαβαίνω το χαρακτηρισμό δημοσχεσίτικα, για τον εαυτό μου τα γράφω απλά τα παραθέτω εδώ επειδή εδώ υπήρχε το έναυσμα για αυτές τις σκέψεις.

Σύμφωνα με εσένα ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ πανκ και μέταλ, εάν δέχεσαι ότι υπάρχουν έτσι ώστε να έχουν διαφορετικό όνομα αυτά τα δύο? (όχι μουσικολογικά, ψυχολογικά είπαμε!)

Marillion
23-12-2010, 01:40
οκ δεν ειμαι ο πλεον καταλληλος να μιλησω γιατι εχω και ενα αμιγώς μεταλλικο μπακραου και έστω και υποσεινήδητα θα επηρεαστώ απαυτο όταν παω να ακούσω το οτιδήποτε. είναι τόσο λεπτές οι σχέσεις μεταξύ κατανόησης και εμπειριών και δεν έχω βασικές γνώσεις ψυχολογίας για να καταλάβω γιατί μπορεί να σκεφτώ έτσι βέβαια οπότε εμπειρικά αν θες λάβε υπόψη την παρατήρηση μου.

επίσης δεθα χα προβλημα να σου κάνω αυτήν την πάσσα για πανκοψυχανάλυση αν είχες καποιο ενδιαφέρον για περεταίρω ενασχόληση με τη συγκεκριμένη σκηνή. τώρα μου έβγαλε μια προκατάληψη αυτό σου το ποστ που βγαινει και σε μερικα του χελμ, δλδ επιβεβαιώνουμε αξίες της μουσικής που γουστάρουμε συγκρίνοντας την παράλληλα έστω και εμμέσως με κάποια άλλη. το προβλημα είναι οτι κιεγω το κάνω, όλοι το κάνουμε και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε προσωπικό επίπεδο αλλά εδώ είμαστε για να τα λέμε αυτά και αν υπάρξει επικοινωνία και ζύμωση των όσων πουμε να τα διορθώσουμε.

το δημοσιοσχεσίτικα πήγαινε περισσότερο στη πρώτη σου παράγραφο και δεν ήταν απαραιτήτως κακό λέμε, αν θέλεις αντικατέστησε το με την λέξη μετριοπάθεια και μένα τώρα καλύτερα μου ακούγεται. και θέλουμε μετριοπαθείς σε τόπικς που γράφουν ατσαλένιοι και πρώην μεταλχεντς που την είδαν αλτερνατιβ.

βασικά το πανκ δεν έχει ούτε μηδενιστικό ούτε αφελές χαρακτήρα (τα έχει και αυτά αλλά δεν είναι κανονας). αυτές είναι τελείως επιφανειακές παρατηρήσεις και προκύπτουν απο μια επιδερμική ενασχόληση με το ιδίωμα που μετράει ήδη 35 χρόνια και συνεχίζει να εξελίοσεται και μουσικά και ιδεολογικά. πέρα απτο οτι στιχουργικά καταπιάνεται με πιο ''λαικά'' αν θες θέματα όπως η πολιτική, ο ακτιβισμός κάθε είδους υπάρχουν καλλιτέχνες που άγγιζαν και αγγίζουν προσωπικά θέματα με έναν τρόπο που μόνο αφέλεια και μονοδιάστατη αντίληψη δεν δείχνει. για να σου φέρω μερικά παραδείγματα, έγινε μια μικρή αναφορά στο τόπικ των dead soul tribe (ελα παλι και τουτο) για τους nation of ulysses οι οποίοι επηρεάστηκαν από καλιτεχνικά κινήματα του 19ου και 20ου αιώνα (δεν θέλω να σε παραπέμψω στο γουικιπιντια αλλά βαριέμαι να ψάχνω το dance of days τώρα-γενικά αν ενδιαφέρεσαι ρίξτο μια ματιά το βιβλίο αναφέρεται στην σκηνή της washington και καλυπτει ενα διάστημα 20 περίπου χρόνων, το έχει γράψει ο Mark Andersen ένας από τους ιδρυτές της Positive force στη πρωτεύουσα) και όλα αυτά με έναν άρτιο τρόπο και με όχημα το posthardcore (καμμία σχέση με ότι σε προδιαθέτει ο όρος σημερα) της εποχής. αν ανοίξουμε το θέμα fugazi πάλι δε θα τελειώσουμε ποτέ σε παραπέμπω στα εισαγωγικά. απ'την άλλη άνθρωποι σαν τον greg sage των wipers που ποτέ δεν αυτοπεριορίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο ιδίωμα έχουν στίχους αυτοβιογραφικούς, σκοτεινούς, νιχιλιστικους, κυνικούς και το θέμα είναι ότι αυτό αντικατοπτριζόταν τέλεια σε κάθε δίσκου. ήθελες χρόνια προβλήματα με την ηρωίνη, πάρε μια πεσσιμιστική σκατίλα με το Follow blind, ήθελες να ηχογραφεί στην Αμερικάνικη ερημο δίπλα στο νοσοκομείο όπου έχανε σιγά σιγα την μητέρα του, πάρε έναν σχεδόν ακουστικό-americana δισκαρο που λέγεται silver sail. για τους συγκεκριμένους πάλι τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν θέλω να επεκταθώ γενικά άκουσε τους μπορεί να σου αλλάξουν πολλές στερεοτυπικές απόψεις που έχεις για καθετι punk rock.

στο σκέλος που μου πετάς το μπαλάκι τώρα :

Είναι το συναίσθημα το οποίο έχεις όταν στέκεσαι όρθιος, ακίνητος, με άγριο βλέμμα, σηκώνεις φρύδια ψηλά (πηγούνι πάνω =power, κάτω black metal) και σφίγγεις τα δόντια σου και τις γροθιές σου, λέγοντας "δε θα περάσετε!" στους καημούς και στις δυσκολίες (θα έλεγα εχθρούς, αλλά κανένας από τους χεβιμεταλλάδες δεν έχει πραγματικά!). Η θέληση της τεστοστερόνης. Θα πάρω αυτό που θέλω από τον κόσμο, και δε με (πολυ)νοιάζουν οι συνέπειες! Ένα Εγώ με κεφαλαίο. Είναι αυτό το οποίο όταν λείπει ακούς το χαρακτηρισμό "αυτή η μπάντα δεν είναι μέταλ!", γύρω από το οποίο συνασπίζονται οι πιο φανατικοί μεταλλάδες (βλέπε κλίκα του heavy/epic), αυτό το οποίο βάζει την πρώτη γραμμή ανάμεσα στο μέταλ και τα υπόλοιπα. Η ενέργεια που εκφράζουν οι πανκ μπάντες είναι ενός είτε μηδενιστικού είτε πως να το πω, αθώου τύπου. Οι πάνκηδες θέλουν είτε τίποτα είτε λίγα. Οι χεβυμεταλλάδες θέλουν πολλά. Για αυτό και η έκφανση αυτής της θέλησης κυμαίνεται από την αυτοπραγμάτωση και την αυτοπεποίθηση στο μικρότερο επίπεδο, μέχρι τον φασισμόστο μεγαλύτερο επίπεδο (είτε λέγεται nsbm είτε "Ι want the ultimate power! I am the emperor! στο πιο αθώο rpg επίπεδο). Βέβαια, στην τέχνη ψάχνουμε αυτό που μας λείπει, για αυτό και οι χεβιμεταλλάδες είναι άκακοι geeks και για αυτό εμμένουν στη μουσική τους με τόσο πάθος, επειδή ποτέ δεν κάνουν αυτά που λένε οι στίχοι στα αγαπημένα τους σιντι, αλλά τους ανατροφοδοτούν τη ζωή στο φαντασιακό επίπεδο (αλλά αυτό είναι διαφορετική συζήτηση).

δε θέλω να βγάλω τπτ εκτός κοντεξτ οπότε το παραθέτω όλο

(το ποστ συνεχίζεται σε πέντε λεπτά μη γράψεις ντε)

Marillion
23-12-2010, 02:05
η κινησιολογία που παραθέτεις μου είναι ψιλογνώριμη και με εναν λίγο διαφορετικό τρόπο βέβαια εφαρμόσιμη. τώρα ίσως να σου φέρω ένα παράδειγμα με μπόλικες μεταλοεπιρροές και να πέσω στην τρύπα μου την ίδια αλλά ας δούμε λίγο τους προπαγκάντι που τους ανακάλυψα και πέρυσι και έχω και πρόσφατες εμπειρίες. δε μπορώ να ταυτιστώ με τπτ με τις απόψεις τους πέραν της χορτοφαγίας κ ανιμαλ ραιτς και του γενικότερου ακτιβισμου, είναι πολύ radical σε πολλά πράγματα ρε παιδί μου δηλαδη εγώ ετσι πιστεύω. γράφουν συναισθηματική μουσική, τιγκα στα θρασοριφφς και τους καταράκτες με σολάρες που πετσοκόβουν κτλ αλλά βγάζουν ένα πολύ ξεκάθαρο πανκ συναίσθημα και ηχητικά δεν έχουν παρεκτραπεί σε βαθμό που θα τους πεις μέταλ. δηλαδή εσύ για παράδειγμαπου που είσαι κλασικούρας παίζει να αναγνώριζες μερικά μέταλ συστατικά στον ήχο τους αλλά δεν θα τους αποκαλούσες μέταλ με τπτ, αυτό θέλω να πω. ετσι κιεγω και ο οποιοσδήποτε πάνκης νομίζω. αλλά είναι τόσο καυλωτικοί, έχουν παρόμοιας δυναμικής χουκς με τα όσα περιγράφεις και τα αποτελέσματα είναι να ταυτίζεσαι σε βαθμό αφέλειας με το που σε πάει η μουσική και να σηκώνεις και το χέρι και να φωνάζεις δυνατά και να βλέπεις το τισερτ hirax που φοράνε καμμιά φορά και να λες wtf. στο θέμα του οι χεβυμεταλλάδες θέλουν πολλά οι πάνκηδες τπτ, υπάρχει ένα τεράστιο αντεργκραου που βιωνει και παρουσιάζει καταστάσεις εδώ και 30 χρόνια μέσω ζαινς, κολλεκτίβων, squats κτλ. τέτοια επιμονή δεν την έχω ξαναδεί, το maximum rocknroll για παράδειγμα είναι ένα ζαιν 30 χρόνων που βγαίνει κάθε μήνα και έχει columinsts με άποψη και προβληματισμους παρόμοιας φύσης με κάποιους πιο ξύπνιους μέταλους (στα μουσικά πάντα). που πάμε, τι θα απογίνουμε, πως εξελισσεται το όλο πράγμα, γιατί επιστρέφουμε στα basics, πως θα ξαναφύγουμε απαυτα κοκ. με σκεπτικισμό αντιμετοπίζονται και οι όποιες αλλαξοκωλιές με άλλα ιδιώματα (το metal είναι και το επικρατέστερο, είτε μιλάμε για crossover, είτε για crust, είτε για neosludge lol-τι να κάνουμε αφού πανε χερακι χερακι). γενικά επειδή βλέπω και έχω ζήσει σε ένα βαθμο (σε ένα βαθμό ε, μην αρχίσετε να ρωτάτε) και τους δυο κόσμους αυτά παρατηρώ. παρόμοιες ανησυχίες με διαφορετικό μέσο, παρόμοιες φιλοσοφίες με διαφορετικους στοχαστες κτλ. και επειδή δεν θέλω να κάνω phd στη παπαρολογία ας συνεχίσουμε.
για τεστοστερόνη κτλ δεν το αναλύω νομίζω αστειέυεσαι και συ όπως κ ο χελμ πριν απο σενα. αν όχι κάτι λέγαμε στομανογουορ 2010 (τα μόνα θρεντς που γίνονται κουβέντα)
πάμε τώρα στους γκιγκς κ λοιπούς περιθωριοποιημένους
το πανκ όπως και το μέταλ ήταν, είναι και θα είναι ένα μέσο εκτόνωσης και μια δήλωση διαφορετικότητας.
συγκεκριμένα το indie rock που με ενδιαφέρει εμένα πιότερο (και είναι ξεκάθαρο παράγωγο του punk) ήταν ένα απο τα πιο geeky πράγματα που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος στα mid to late 80s. βέβαια και παλι το context μπορεί να αλλάζει αλλά αν θέλεις να συνδέσεις την ενασχόληση με αρπιτζι και γενικά την φάντασυ θεματολογία με τους nerds τότε λίγο το περιορίζεις κάπως. οι geeks του punk & του indie rock κατ'επεκταση ήταν άτομα που άκουγαν κολλεγιακό ραδιόφωνο όλη μέρα, που δεν χωρούσαν ξεκάθαρα σεκαμμία κοινωνική ομάδα της εποχής κτλ. ο λόγος που το punk αποτέλεσε ανοικτό σε τέτοιους ανθρώπους χώρο, ήταν ότι ήταν καταφύγιο για πολλους σεξουαλικά αποπροσανατολισμένους νέους, ομοφυλόφιλους, ασέξουαλς κτλ. το metal είχε αυτην την τεστοστερόνη που λέμε όταν αστειευόμαστε που απλά τους απέτρεπε να μπουν στο παιχνίδι και να παίξουν. μιλάμε βγάζουμε ένα συμπέρασμα τώρα, ότι πολλοί μπορεί να διαμόρφωσαν τα μουσικά τους γούστα λόγω κοινονιολογικών συνθηκών κ όχι επειδή τους τράβηξε η μουσική σε πρώτο βαθμό. και θα το σταματήσω λίγο αγαρμπα τώρα για να συνεχίσεις και συ και να μην επεκταθώ περεταίρω με τη μια και βαριέσαι να τα διαβάζεις, ήδη είπα παραπάνω αποσα θα πρεπε για ενα ποστ

stelios_o
23-12-2010, 02:21
Να προσθεσω μονο στη συζητηση πως πανω σε αυτο που ειπατε για τη σχεση nirvana και μεταλ , οτι εχει ειπωθει απο τους ιδιους οτι το διαστημα που ηχογραφουσαν το bleach ακουγαν μονο μια κασσετα η οποια ειχε στη μια πλευρα bay city rollers και στην αλλη celtic frost .

επισης και αυτο :

http://www.youtube.com/watch?v=_lFlKiw_wpI

phthoggon
23-12-2010, 16:34
οκ δεν ειμαι ο πλεον καταλληλος να μιλησω γιατι εχω και ενα αμιγώς μεταλλικο μπακραου και έστω και υποσεινήδητα θα επηρεαστώ απαυτο όταν παω να ακούσω το οτιδήποτε

μα, για αυτό ακριβώς πρέπει να μιλήσεις! (συγκριτική μουσικολογία φτγ!)

είναι τόσο λεπτές οι σχέσεις μεταξύ κατανόησης και εμπειριών και δεν έχω βασικές γνώσεις ψυχολογίας για να καταλάβω γιατί μπορεί να σκεφτώ έτσι βέβαια οπότε εμπειρικά αν θες λάβε υπόψη την παρατήρηση μου.

και εγώ εντελώς εμπειρικά γράφω, δεν κάνουμε επιστήμη, και για αυτό σίγουρα και εγώ δε μεταδίδω ξεκάθαρα αυτό που έχω εκεί μέσα, σημασία έχει η πρόθεση για μια πιο προσωπική/εσωτερική ερμηνεία ας πούμε, εάν υπάρχει αυτό πάντοτε κάτι περνάει, έστω και αμφίσημο.

επίσης δεθα χα προβλημα να σου κάνω αυτήν την πάσσα για πανκοψυχανάλυση αν είχες καποιο ενδιαφέρον για περεταίρω ενασχόληση με τη συγκεκριμένη σκηνή. τώρα μου έβγαλε μια προκατάληψη αυτό σου το ποστ που βγαινει και σε μερικα του χελμ, δλδ επιβεβαιώνουμε αξίες της μουσικής που γουστάρουμε συγκρίνοντας την παράλληλα έστω και εμμέσως με κάποια άλλη. το προβλημα είναι οτι κιεγω το κάνω, όλοι το κάνουμε και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε προσωπικό επίπεδο αλλά εδώ είμαστε για να τα λέμε αυτά και αν υπάρξει επικοινωνία και ζύμωση των όσων πουμε να τα διορθώσουμε.

γενικά δύσκολο να το κάνω εγώ αυτό με συνέπεια επειδή δε μου προκαλεί το ενδιαφέρον στο σημείο της προσωπικής επαφής με αυτό, πέρα από μια μουσικολογική γωνία μιας κάποιας απόστασης, οκ αυτό είναι συμπαθητικό αλλά ως εκεί, ας γράψω τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ μου. Αυτό δεν ακυρώνει την οποιαδήποτε ερμηνεία, απλά είναι μία ερμηνεία με περιορισμένο εύρος.

το δημοσιοσχεσίτικα πήγαινε περισσότερο στη πρώτη σου παράγραφο και δεν ήταν απαραιτήτως κακό λέμε, αν θέλεις αντικατέστησε το με την λέξη μετριοπάθεια και μένα τώρα καλύτερα μου ακούγεται. και θέλουμε μετριοπαθείς σε τόπικς που γράφουν ατσαλένιοι και πρώην μεταλχεντς που την είδαν αλτερνατιβ.

Α, δεν είμαι καθόλου μετριοπαθής! Η πρώτη παράγραφος είναι ο τρόπος που καταλαβαίνω το πώς σχηματίζεται μία κουλτούρα και έρχεται ως απάντηση σε ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα στο θρεντ, και στην, πέρα από εγωϊστική, λαθεμένη άποψη πέρι μοναδικότητας της, τύπου "το μέταλ είναι αυτό" και στην ακόλουθη σύγκρουση και ανυπαρξία κοινά αποδεκτού νοήματος. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει αλήθεια, αλλά ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια, και για αυτό στη συνέχεια προχωράω και λέω τη δικιά μου.

πανκς, αφελές, fugazi, nation of ulysses...

χα! δεν είπα ποτέ αφελές, αυτή η λέξη είναι η δικιά σου προβολή, υποσυνείδητη ή όχι, για το τι είναι το πανκ ή το τι θεωρούν οι άλλοι πως είναι το πανκ. Εγώ είπα αθώο, και είμαι απόλυτα ειλικρινής ότι μου φαίνεται έτσι, και μάλιστα σε αντίθεση με το χέβι μέταλ το οποίο δεν είναι! Η "πρόθεση" ενός μεγάλου μέρους του, η οποία προκύπτει από την υπέρμετρη αυτή εσωτερική θέληση, ξεπερνάει τα όρια που θέτει η κοινωνία, ενώ το πανκ το πολύ να πει πιείτε, σπάστε τα όλα, αλητείες, χουλιγκανιές, γαμήστε τους φασίστες/εξουσία, δηλαδή γαμήστε τους καταπιεστές σας, άρα κάντε το δίκαιο, το σωστό πράγμα. Το χέβι μέταλ το ξεπερνάει αυτό, μπορεί να γίνει από επαναστάτης μέχρι τύραννος, μέχρι σατανάς, μέχρι χίτλερ, μέχρι παιδεραστής, μέχρι ότι νάναι. Ξέρεις εσύ παιδεραστικό πανκ? Εγώ ξέρω να σου πω για παιδεραστικό black metal. Μη μου πεις για shock value, επειδή το φαντασιακό από μόνο του μετράει, για αυτό μιλάμε. Φτάνει που η μουσική μεταδίδει το ότι ο άλλος σκέφτεται σοβαρά αυτό που λέει. Μεταδίδει αυτού του είδους την πρόθεση, και είναι από εκεί που αρχίζουν όλα. Το heavy metal μιλάει συνήθως για conquest, το πανκ για επανάσταση, άμυνα. Είμαι σίγουρος ότι το πανκ έχει εξαιρετικά έξυπνα και ψαγμένα καλλιτεχνικά άτομα τα οποία έχουν ξεφύγει με αισθητικούς όρους στις μουσικές τους (πόσο όμως και που?) όπως μου γράφεις, ποτέ δεν το αμφισβήτησα αυτό! Το επιχείρημά μου είναι πως έχει όμως και κάποια όρια στην έκφραση του, τα οποία αντικατοπρίζονται στη μουσική και τη ψυχοσύνθεση του, όπως ακριβώς και το χέβι μέταλ, αλλά φυσικά άλλα όρια. Μιλώντας φυσικά για το τι τείνει να συμβαίνει και ότι έχω ακούσει και κατανοήσει μέχρι τώρα, έτσι?

Είναι εξαιρετικό που αναφέρεις του propagandi πρώτον επειδή γαμάνε και δεύτερον επειδή αυτούς είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα το ποστ! Η μουσική (του supporting caste) είναι πολύ δυναμική, τεχνική, βίαια, προοδευτική, πορώνει και αυτή ξεκάθαρα, αλλά οι μελωδίες έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από μέταλ. Είναι κυρίως ξένοιαστες/χαρούμενες, σκεπτόμενες, τσατισμένες μεν αλλά αθώες. Τα φωνητικά βγάζουν δύναμη και στεντόρεια μετριοπάθεια, προσέχουν να μην το παρακάνουν, έχουν μία ωριμότητα, είναι κατασταλαγμένα. Βγάζει πάθος, αλλά μέχρι εκεί, σαν να σέβεται τον άλλο δίπλα και να μαζεύει. Σύγκρινε:

KAIUf_SYpwE

d47gTUNY86k

Θα μπορούσε ποτέ ένα σημείο από το 1 να μπει στο 2 ή το αντίστροφο? Το 5:45 μέχρι το τέλος στο σανς οφ όντιν να έχει ποτέ θέση σε πανκ/χάρντκορ δίσκο? (εκεί άκου και τους στίχους). Ξέχνα τους μάνουγουορ, πες ότι είναι αναρχοαυτόνομοι οικολόγοι-οικοτρομοκράτες από το όρεγκον, ξέρω γω. Τι διαφορές υπάρχουν? Αυτό ήθελα να διαβάσω στο ποστ σου, όχι τα ωραία και ενδιαφέροντα μουσικολογικά. Εγώ πάντως να ξέρεις, τους propagandhi θα έκανα φίλους και έτσι είμαι και εγώ, όχι σαν τους μάνογουορ! Άλλο εάν το συναίσθημα της μουσικής τους μου χρησιμεύει πολύ περισσότερο στην ζωή, νοηματοδοτημένο άλλωστε ξανά από εμένα.

Τα υπόλοιπα που μου γράφεις αφορούν τις κοινωνιολογικές απαρχές του πανκ και είναι ενδιαφέροντα αλλά όχι τόσο σημαντικά επειδή παρόμοιες έχει και το μέταλ, αλλά καταλήγει αλλού θαρρώ. Για τις τεστοστερόνες δεν κάνω καθόλου πλάκα όπως δεν έκανε και ο χελμ νομίζω. Σου υπενθυμίζω ότι μιλάω για τον ψυχολογικό χαρακτήρα της πρόθεσης της μουσικής (αυτό έλεγα ως θέληση, όχι το ότι έβγαζαν zines), αυτό που προσπαθεί να εκφράσει προς τα έξω. Φορ ολ άι νόου, οι περισσότεροι χεβιμεταλλάδες μπορεί να είναι σαν το πιο αηδιαστικό άβαταρ που έβαλε ποτέ ο good son στη ζωή τους. Ένας λόγος άλλωστε να εκφράζεις υπέρμετρα κάτι είναι να θεωρείς ότι σου λείπει!

That being said, ένα ακόμα το οποίο κράτησα για το τέλος είναι η μετουσίωση αυτής της υπερβολικότητας ας πούμε στην ιδεολογία και την αισθητική, το οποίο καταλήγει σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό του μέταλ, την υπερβατικότητα. Δε θα δεις πουθενά αλλού τέτοια μανία με το να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να νικήσουμε τους άλλους, να σκοτώσουμε το δράκο και να γαμήσουμε την πριγκήπισσα, θέωση, γνώση, κατάκτηση. Πάντοτε συνήθως έτσι, χωρίς αντικείμενα και προσδιορισμό του τι και πώς. Η επιβράβευση του αποτελέσματος χωρίς την κούραση και τα αντίκτυπα της πορείας. Για αυτό είναι και τόσο εθιστικό στο κάτω κάτω!

Reject
23-12-2010, 16:58
φθόγγε,λάθος προσέγγιση γενικά.
όσο περίεργο και αν σου φαίνεται,και το punk έχει το φαντασιακό.π.χ http://www.youtube.com/watch?v=ioF3ZKtHVII
και το παιδεραστικό.και το κακό=γίνε εσύ ο κακός,ο ναζί,ο μπασταρδος,ο οτιδήποτε.έχει άπειρες εκφάνσεις ανάλογες της χέβυ μέταλ σκηνής στιχουργικά.και Gore και ότι μπορείς να φανταστείς.Δεν είναι κατ αναγκη "σωστό".
ένα λάθος που κάνουν οι φίλοι μεταλς είναι η κατηγοριοποίηση του πανκ=γαμήστε τα όλα,αναρχία και εκατομμυρια,θα τα σπαώ για μένα.
είναι το ίδιο λάθος που κάνουν και οι φίλοι πανκς με την κατηγοριοποίηση του μεταλ=νεράιδες και μπουρμπουλήθρες,μυστικα ατσάλια και γουνοφορεμένα μπράτσα.

Τεράστιες μουσικές σκηνές,κιθάρες,τραγουδιστής,ε θα υπάρχουν και οι ανάλογες εκφάνσεις.
Απλά το μέταλ τείνει πιο πολύ στην υπερβολή ενώ το πανκ στην καθημερινότητα,κατά κύριο λόγο,χωρίς να λείπει και η αλλιγορία από αυτό.
Εκει που ανέφερες για γενικά "αθώες" μελωδίες κατα κανόνα,κάνεις τεράστιο λάθος.Ειναι μελωδίες που μπορεί να σε προκαλουν να τα κάνεις λίμπα,να μελαγχoλήσεις,να αγχωθεις,να τσιτάρουν τα νεύρα σου,να σε κάνουν να μισήσεις όλο το σύμπαν,να χαμογελάσεις,να χορέψεις.
παραδείγματα ένα-ένα.
http://www.youtube.com/watch?v=Lvg94ub3uM0
http://www.youtube.com/watch?v=DVMiHhUGbmA
http://www.youtube.com/watch?v=yzFmoaqbTaU
http://www.youtube.com/watch?v=LlzZSR03U08
http://www.youtube.com/watch?v=TS_EpDFqQm4
http://www.youtube.com/watch?v=xTo_wmZ3X3A
http://www.youtube.com/watch?v=NLbyaNbhHdU

(όσο και αν σου φαίνεται ότι είμαι προκατελλειμένος και ότι είμαι ενάντια στο μέταλ,είναι λάθος.γουστάρω κάργα μέταλ,πολλές μπάντες κιόλας,απλά το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ο εθισμός των οπαδών του αποκλειστικά και μόνο με αυτό-όλοι gay εκτός από εμάς-και το συγχρονο μέταλ,1995 και δώθε με τις πλαστικες παραγωγές και την γυαλιστερή τυρόπιτα..)
όπως και να έχει,το χέβυ μέταλ σε και για εμενα είναι κάτι πολύ όμορφο όταν εκφράζεται από τους πρώιμους Riot και κάτι εντελώς αηδιαστικό όταν εκφράζεται από τις ελουβίτες και τους αλεστορμηδες....

phthoggon
23-12-2010, 17:12
ρε ριτζέκτ είναι προφανές ότι ο ένας μπαίνει πάντα στα χωράφια του άλλου, μιλάμε για "πυρήνες" εδώ, αυτό που κάνει το καθένα διαφορετικό, αυτό που όταν μπαίνει κάνει το μέταλ πάνκ και το πάνκ μέταλ. Η μισανθρωπική σαπίλα των disorder ας πούμε θα μπορούσε να είναι black metal ως γνωστόν, αλλά οι demoncy (http://www.youtube.com/watch?v=M2KTrRXRr9M) και οι μάνογουορ δε θα μπορούσαν να ήταν ποτέ πανκ. Και όχι μόνο από μουσική άποψη όπως λέω. Και η πλάκα είναι ότι παρά ότι είναι τα μόνα είδη με τόσο δυνατές κιθάρες ντραμς και ουρλιαχτά, παρ' όλα αυτά μοιάζουν λίγο, έχουν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα.

Reject
23-12-2010, 17:18
ε τότε μπορείς πολύ απλά να δείς τον πυρήνα.Δεν διαφωνώ,αλλα δεν συμφωνώ κιόλας.Οι Demoncy θα μπορούσαν άνετα να γίνουν μία d-beat μπάντα,και στους Manowar το rock στοιχείο (που είναι έντονο σε πολλά κομμάτια) θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιό φανερό.Αλλά θα έχαναν το μέταλ συναίσθημα.Λογικό,αλλα θα μπορούσαν να γίνουν άνετα κάτι παραπλήσιο μουσικά,αλλα μακρυά συνασθηματικά.
Κουβέντα να γίνεται ρε παιδί μου γενικά.
Αλλά ναι,ούτε και αυτο το φαντάζομαι να γίνεται metal,όσο και αν το σπρώξω,όσα ληντακια και αν έχει.
http://www.youtube.com/watch?v=G4F_dtFstrA

ουπς....λάθος.:)
http://www.youtube.com/watch?v=GscqDzed-mU

Marillion
23-12-2010, 21:10
Φθογγονα μα με το να με λες αθώο για να περιγράψεις το πανκ δεν υπονοείς μια αφέλεια; αν όχι πάσσο αν και η αθωότητα πηγαίνει πολύ περισσότερο στο hm και νόμιζα τα διαφοροποιούσε αυτά τα δυο. δε ξέρω γενικά ανεπτυξε το λιγο αυτο. μπορεί να μου βγήκε και υποσεινήδητα δε λέω αλλά δεν νομίζω.

στιχουργικά και νοηματικά με ψιλοκαλυπτει ο πανκης, δλδ μεγάλο ευρος υπάρχει, αν βγαίνει κάτι διαφορετικο στην απεξω είναι επειδη η απεξω το βλέπει επιδερμικά συνήθως.
καταλαβαίνω πολύ καλά την υπέρβαση που λες και γενικά με γοητευει στο hm. αλλά με τι μέσα πάει να κάνει την υπέρβαση; αν είναι αυτοσκοπός (που δεν είναι) κινούμαστε στην σφαίρα του φανταστικού. δεν βλέπω hm επηρεασμένο απ'την φιλοσοφία ή έστω την λογοτεχνία (μιλάμε τώρα για μεγάλα πράγματα μη μου αρχίσετε κονσεπτς κιε αερολογίες) χωρίς βέβαια να το περιορίζω σε αυτά απλά είναι καλά εφόδια για να επιχειρείς αυτο το κάτι παραπάνω αν όχι τα καλύτερα υπάρχοντα. με κενα και αφελή νοήματα μένουμε μόνο στο τι θέλει να κάνει και όχι στο τι μπορει να κάνει. οι πανκς απτην αλλη είναι συνήθως προσγειωμένοι με μια καλύτερη συναισθηση της πραγματικοτητας ή εστω πιο ρεαλιστική. άρα κάποιοι στόχοι του μπορείς να πεις πως μπορούν να επιτευχθούν. αν θες να το διαφοροποιήσουμε σε αυτό το σημείο είμαι μέσα πάντως, πέρα απτο μουσικό προφανώς και γενικά μιλώντας. πάντως σίγουρα υπάρχουν ιντελλεκτουαλ τύποι και στα ατσάλια θυμάμαι τον σφινοτουβλο να μου λεει για μια τεκμεταλ μπάντα (μου διαφεύγει το ονομα) και ο τραγουδιάρης τους είχε εκδόσει και βιβλίο για να συνοδεύει τον δίσκο, με τον ίδιο να είναι φοιτητής αν όχι απόφοιτος ψυχολογίας και τα πράγματα που πραγματεύεται στον δίσκο να είναι παρόμοιας φύσεως. δεν έψαξα παραπάνω το θέμα αλλά με διέγειρε λίγο την φαντασία και με έκανε να απορήσω. απο κει και πέρα αφού μιλάμε για πυρήνες όπως λες αυτός θα αποτελεί την εξαίρεση γιατι κάτι παρόμοιο μεχρι στιγμής στα αυτια μου δεν έχει φτάσει.

εντιτ : επίσης προπαγκάντι; rly; έχεις πάρει κανα δίσκο να δεις στίχους και γενικότερη φιλοσοφια (με παραπομπές σε βιβλία, ντοκυμαντέρ κτλ); με πορώνεις όπως και να χει πάντως ίσα που έβαλα το supporting caste να παίζει όσο εγραφα.

Marillion
23-12-2010, 21:26
α και επίσης περι τεστοστερονης ειμαι οριζοντια διαγωνιως καθέτως αντίθετος. ο χελμ αποτι κατάλαβα (το αστειευόταν ήταν λάθος λέξη και δεν πήγαινε στα λεγόμενα του-ενα σορρυ) εκφράζεται κάπως ποιητικα και οι λέξεις αποκτούν μια άλλη σημασία απ'την καθορισμένη. τουλάχιστον η επιστροφή στις αρχέγονες έννοιες της κάθε λέξης αυτό μου έφερνε, πως είχε συναίσθηση των όσων ακολούθησαν και έβγαζε τα δικά του συμπεράσματα. γενικά είναι φιλοσοφημένος ο άνθρωπος και εγώ καμμια φορά αδυνατώ να κατανοησω τα οσα λεει με την πρώτη. είμαι λίγο πιο νατουραλιστής (ουαου) αν θες; όπως και να χει δεν έχω και κανένα τεράστιο φιλοσοφικό υπόβαθρο και μαρεσουν τα μπεργκερς. ότι ειχα να πω στο θέμα το ειπα στο μανογουορ θρεντ αν επιθυμεις το μεταφερουμε και αυτό εδώ.

T0rn@d00fS0ulS
10-10-2016, 00:30

Άρχοντας