View Full Version : Η γωνιά του μηχανικού
Παρτε μια, μια εκτακτη λαμογια.
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=395
Εκτακτοι ενεργειακοι επιθεωρητες.
Να θυμηθειτε να μεγαλωσετε.
Συνέβη ένα κρίσιμο σφάλμα.
?Ωπα κατσε να το δω.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές»
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει την πρόθεση να προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθυνόμενη σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Προσωρινή Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή.
Οι Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή θα χορηγούνται αποκλειστικά σε διπλωματούχους μηχανικούς ή πτυχιούχους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή επιστημονική εμπειρία σε θέματα μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής κτηρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων και ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα στοιχεία τους και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται σαφώς τα στοιχεία απασχόλησης (αντικείμενο, φορέας απασχόλησης, χρονικές περίοδοι απασχόλησης, θέση και ειδικότερα καθήκοντα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.buildingcert.gr (http://www.buildingcert.gr/).
Όταν εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα ακολουθήσει από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ η ανακοίνωση – πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση Προσωρινών Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Μπα, απλά πρέπει να το επιλέξεις και να το κάνεις κόπι πέιστ λόγω του [].
Παρτε μια, μια εκτακτη λαμογια.
Αυτό.
Raven Lord
27-06-2010, 14:30
επίσης, γραφτείτε όλοι εδώ:
www.michanikos.gr
Είμαστε ήδη ;)
Πάρα πολύ χρήσιμο.
Καταστροφικό, αλλά και αναποτελεσματικό κρίνεται το κυοφορούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση, ιδίως για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
Ανατρέποντας πλήρως όσα ίσχυαν έως σήμερα και παραβλέποντας ότι ειδικά οι μηχανικοί με τις επαχθείς παρακρατήσεις, είχαν δημιουργήσει το υγιέστερο ταμείο στη χώρα μας, το ΤΣΜΕΔΕ, σφαγιάζει τις συντάξεις και τις περιορίζει στο 1/3 των σημερινών, ποσοστό αδιανόητο !
Τέτοια μείωση δεν έχει ιστορικά καταγραφεί πουθενά στον κόσμο και μάλιστα σε τέτοια έκταση και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όπως αποκαλύπτεται, οι συντάκτες του νομοσχεδίου (ή έστω, του σχεδίου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση) δεν έχουν λάβει υπόψη τους το καθεστώς της ειδικής προσαύξησης η οποία προστίθεται στην κύρια σύνταξη των μηχανικών, με χρήματα που έχουν οι ίδιοι συνεισφέρει, και τους εξισώνει με όλους τους άλλους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των μηχανικών, με προϋπηρεσία 35 ετών, υπό το νέο καθεστώς, θα βρεθούν με σύνταξη 690 ευρώ !
Νομικοί και οικονομολόγοι, ειδικοί στα ασφαλιστικά ζητήματα, και στο σημείο αυτό θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του κυοφορούμενου νέου ασφαλιστικού.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η δραστική περικοπή των μελλοντικών συντάξεων για τον τεχνικό κόσμο, δεν προβλέπονται από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόϊκα», αλλά είναι επιλογές του εθνικού νομοθέτη.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις – στο εργασιακό και ασφαλιστικό – εκφράζεται μια συντονισμένη ισοπεδωτική πολιτική, η οποία με απόλυτη σαφήνεια και με βίαιο τρόπο θέτει ως στόχο τους αυτοπασχολούμενους επιστήμονες και ειδικά του μηχανικούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 55% των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας.
Την ίδια ώρα που επιχειρείται ισοπέδωση της ασφάλισης, εξελίσσεται και μια προσπάθεια ισοπέδωσης της εργασίας και αυτό καταδεικνύεται σαφώς από συγκεκριμένα στοιχεία:
Κάθε χρόνο από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προσεγγίζουν την αγορά εργασίας 85.000 νέοι και από αυτούς απορροφώνται σε θέσεις εργασίας περίπου οι 45.000, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται μεταξύ ανεργίας, υποαπασχόλησης και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τη δεκαετία 2000-2010 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα 450.000 θέσεις εργασίας για νεοεισερχόμενους. Την δεκαετία 2010-2020 όλες οι μελέτες που έχουν γίνει προβλέπουν τη δημιουργία μόνο 107.500 νέων θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι θα απορροφώνται νέοι εργαζόμενοι με ρυθμό 10.000 το χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 75.000 θα οδηγούνται στην ανεργία, την υποαπασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με αυτή την προοπτική ούτε το σχεδιαζόμενο σήμερα από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να έχει βιωσιμότητα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, σε ειδική εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ την Δευτέρα.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνδυασμένη επίθεση στην ασφάλιση και στην απασχόληση δίχως αύριο.
Με αυτά τα δεδομένα το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου, δεν μπορεί να μείνει απαθές. Αντιθέτως, θα αντιδράσει για να διασώσει το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλιση.
Γι’ αυτό και το ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 29ης Ιουνίου, από κοινού με όλους τους άλλους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
Αυτό είναι πραγματικό σκάνδαλο! Σκάς περίπου 1000-1300 ευρώ το εξάμηνο δουλεύοντας ή μη και σου λένε τον πούλο...
ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟ!!!
stam and the witches
30-06-2010, 04:09
ΕΠ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΔΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ;
Raven Lord
30-06-2010, 09:54
Καταστροφικό, αλλά και αναποτελεσματικό κρίνεται το κυοφορούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση, ιδίως για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
Ανατρέποντας πλήρως όσα ίσχυαν έως σήμερα και παραβλέποντας ότι ειδικά οι μηχανικοί με τις επαχθείς παρακρατήσεις, είχαν δημιουργήσει το υγιέστερο ταμείο στη χώρα μας, το ΤΣΜΕΔΕ, σφαγιάζει τις συντάξεις και τις περιορίζει στο 1/3 των σημερινών, ποσοστό αδιανόητο !
Τέτοια μείωση δεν έχει ιστορικά καταγραφεί πουθενά στον κόσμο και μάλιστα σε τέτοια έκταση και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όπως αποκαλύπτεται, οι συντάκτες του νομοσχεδίου (ή έστω, του σχεδίου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση) δεν έχουν λάβει υπόψη τους το καθεστώς της ειδικής προσαύξησης η οποία προστίθεται στην κύρια σύνταξη των μηχανικών, με χρήματα που έχουν οι ίδιοι συνεισφέρει, και τους εξισώνει με όλους τους άλλους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των μηχανικών, με προϋπηρεσία 35 ετών, υπό το νέο καθεστώς, θα βρεθούν με σύνταξη 690 ευρώ !
Νομικοί και οικονομολόγοι, ειδικοί στα ασφαλιστικά ζητήματα, και στο σημείο αυτό θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του κυοφορούμενου νέου ασφαλιστικού.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η δραστική περικοπή των μελλοντικών συντάξεων για τον τεχνικό κόσμο, δεν προβλέπονται από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόϊκα», αλλά είναι επιλογές του εθνικού νομοθέτη.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις – στο εργασιακό και ασφαλιστικό – εκφράζεται μια συντονισμένη ισοπεδωτική πολιτική, η οποία με απόλυτη σαφήνεια και με βίαιο τρόπο θέτει ως στόχο τους αυτοπασχολούμενους επιστήμονες και ειδικά του μηχανικούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 55% των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας.
Την ίδια ώρα που επιχειρείται ισοπέδωση της ασφάλισης, εξελίσσεται και μια προσπάθεια ισοπέδωσης της εργασίας και αυτό καταδεικνύεται σαφώς από συγκεκριμένα στοιχεία:
Κάθε χρόνο από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προσεγγίζουν την αγορά εργασίας 85.000 νέοι και από αυτούς απορροφώνται σε θέσεις εργασίας περίπου οι 45.000, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται μεταξύ ανεργίας, υποαπασχόλησης και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τη δεκαετία 2000-2010 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα 450.000 θέσεις εργασίας για νεοεισερχόμενους. Την δεκαετία 2010-2020 όλες οι μελέτες που έχουν γίνει προβλέπουν τη δημιουργία μόνο 107.500 νέων θέσεων εργασίας, που σημαίνει ότι θα απορροφώνται νέοι εργαζόμενοι με ρυθμό 10.000 το χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 75.000 θα οδηγούνται στην ανεργία, την υποαπασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με αυτή την προοπτική ούτε το σχεδιαζόμενο σήμερα από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να έχει βιωσιμότητα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, σε ειδική εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ την Δευτέρα.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνδυασμένη επίθεση στην ασφάλιση και στην απασχόληση δίχως αύριο.
Με αυτά τα δεδομένα το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου, δεν μπορεί να μείνει απαθές. Αντιθέτως, θα αντιδράσει για να διασώσει το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλιση.
Γι’ αυτό και το ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 29ης Ιουνίου, από κοινού με όλους τους άλλους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
με λίγα λόγια δε θα βγαίνει κανείς μηχανικός στη σύνταξη. ήδη με το υπάρχον καθεστώς οι περισσότεροι έβγαιναν μόνο για λόγους υγείας ή στα 35-40 χρόνια ασφάλισης.
τεσπα, τσάμπα τα 600ε το χρόνο ειδική προσαύξηση.
Χαβοκάρα και λοιποί μηχανικοί, ο ΑΚΤΩΡ πχ. όταν απασχολεί με δελτία μηχανικούς σα και του λόγου σας που ασφαλίζονται στο ΤΣΜΕΔΕ, αυτό το "υγιές ταμείο", μήπως ασφαλίζει και το random πολωνορουμανοαλβανό στο ΤΣΜΕΔΕ;
Μήπως να εξαιρεθείτε και από το ΛΑΦΚΑ;
απατεωνισκοι.με το που γραφεσαι στο τεε σκας ενα 200ευρω το μηνα στο ταμειο ειτε δουλευεις ειτε οχι
Raven Lord
30-06-2010, 12:25
Χαβοκάρα και λοιποί μηχανικοί, ο ΑΚΤΩΡ πχ. όταν απασχολεί με δελτία μηχανικούς σα και του λόγου σας που ασφαλίζονται στο ΤΣΜΕΔΕ, αυτό το "υγιές ταμείο", μήπως ασφαλίζει και το random πολωνορουμανοαλβανό στο ΤΣΜΕΔΕ;
Μήπως να εξαιρεθείτε και από το ΛΑΦΚΑ;
τι σχέση έχει αυτό :?:
επίσης, το 2004 που είχαμε αρκετές συνεργασίες με τον ακτωρα, οι αλβανοί με τους οποίους μίλησα μια χαρά ασφαλισμένοι ήταν. από τότε δεν έχω ξαναβγει σε τέτοιο εργοτάξιο για να ξέρω τι κάνει ο ΑΚΤΩΡ, αλλά για τα συνεργεία που απασχολούμε, μια χαρά κολλάμε τα ένσημα. λαμογιές στυλ αγοραπωλησίες ενσήμων γίνονται, αλλά αυτό δεν επιβαρύνει το ΙΚΑ. αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της κατάστασής του.
Μπορεί να μην έχει σχέση για σένα, έχει όμως για τον Άκτωρα και τον_κάθε_Άκτωρα που πληρώνει μέρος των εισφορών σου. Ο κλάδος των κατασκευών ψηλέ, είναι το 90% της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στην Ελλάδα. Όσο εσείς οι μηχανικοί πληρώνετε το ΤΣΜΕΔΕ άλλο τόσο το ΙΚΑ τον πίνει. Θεωρείτε ότι το ταμείο σας είναι υγιές όταν όλος ο κλάδος πάσχει.
Γιατί λέω τα αυτονόητα; :smith:
Τέσπα, γενικώς κόψτε λίγο με το ύφος "α μας κλέβουν τις συντάξεις" όταν είστε συνένοχοι στη στρέβλωση του συστήματος εργασίας και ασφάλισης και όταν μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ παίρνουν στ'αλήθεια το καβλί στο κώλο. Και επειδή ΒΑΡΙΕΜΑΙ να ακούω για το "υγιές ταμείο" του ΤΣΜΕΔΕ, όσο δηλαδή είναι όλα τα ταμεία που θέλουν να εξαιρεθούν (και το'χουν καταφέρει τόσα χρόνια χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν αν το σύστημα είναι βιώσιμο), ετοιμαστείτε λίαν συντόμως να μπείτε και σεις στο ΙΚΑ και αυτή η κοροϊδία που από τα 120 ταμεία πήγαμε στα 13 (νομίζω) αντί στο 1 (το ΙΚΑ δηλαδή), που δείχνει πως μερικοί (εσείς δηλαδή) θέλουν να είναι εργαζόμενοι "άλλης ταχύτητας" υπαγόμενοι άλλων κανόνων, θα σταματήσει. Αν θέλετε να γαμήσετε κοσμάκη να πάτε στο Ντουμπάι και στο Κουβέιτ, να τα παίρνετε και μαύρα, δε με νοιάζει.
Raven Lord
30-06-2010, 13:02
τα λες αυτά επειδή δεν έχεις ιδέα για το πώς λειτουργεί το σύστημα. μπορεί ο κλάδος των κατασκευών να είναι νούμερο 1 στη μαύρη εργασία (δεν το γνωρίζω, αλλά το δέχομαι), αλλά το γεγονός αυτό δε βάζει ούτε στο ελάχιστο "μέσα" το ΙΚΑ. και θα σου εξηγήσω γιατί. ο ακτωρας και η κάθε εργοληπτική επιχείρηση για να πληρωθεί λογαριασμό για δημόσιο έργο υποχρεούται να προκαταβάλει τις εισφορές του ΙΚΑ τις οποίες θεωρεί η υπηρεσία εύλογες για την κατασκευή του έργου. το ίδιο συμβαίνει και για οποιοδήποτε ιδιωτικό έργο. για να εκδοθεί η άδεια, πρέπει να δηλωθεί το έργο, να πληρωθεί η προκαταβολή και να χρεωθεί ο κύριος του έργου τις απαραίτητες εισφορές. οπότε το να αποφύγει κανείς τα ένσημα είναι αδύνατο.
θα μου πεις, αφού είναι αδύνατο, η μαύρη εργασία πώς προκύπτει? εκεί λοιπόν γίνεται η εξής λαμογιά. εγώ σαν εργολάβος έχω πληρώσει τα ένσημα για να κατασκευάσω το έργο μου. παίρνω εργάτες που δουλεύουν χωρίς ασφάλιση και τα ήδη πληρωμένα ένσημα, τα πουλάω (συνήθως στη μισή τιμή) σε κάποιον άλλο εργάτη που τα χρειάζεται, οπότε γλιτώνω τα μισά ένσημα κατ'αυτό τον τρόπο. όμως το ΙΚΑ, δε χάνει εισφορές. απλά οι εισφορές καταβάλονται σε άλλο όνομα.
οπότε κόψτε τις δημοσιογραφικές κορώνες που ακούτε δεξιά και αριστερά και προσπαθήστε να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει στο κουρμπέτι. και εννοείται θα γκρινιάζω ότι μου "κλέβουν τη σύνταξη" αφού πληρώνω εισφορές από τη στιγμή που γίνομαι μέλος ΤΕΕ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημά μου, αν έχω εργασία ή αν εκτελώ τη θητεία μου. κάθε εξάμηνο έρχεται το κοστουμάκι (1550+300 ευρώ περίπου), ανεξαρτήτως αν έχω εργασία. ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, πληρώνει μόνο όταν εργάζεται και ανάλογα με το μεροκάματο ή τη συλλογική σύμβαση εργασίας. θεωρείς λοιπόν ότι είμαστε ασφαλισμένοι της "ίδιας ταχύτητας"?
θα γκρινιάζω ότι μου "κλέβουν τη σύνταξη" αφού πληρώνω εισφορές από τη στιγμή που γίνομαι μέλος ΤΕΕ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημά μου, αν έχω εργασία ή αν εκτελώ τη θητεία μου. κάθε εξάμηνο έρχεται το κοστουμάκι (1550+300 ευρώ περίπου), ανεξαρτήτως αν έχω εργασία. ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, πληρώνει μόνο όταν εργάζεται και ανάλογα με το μεροκάματο ή τη συλλογική σύμβαση εργασίας. θεωρείς λοιπόν ότι είμαστε ασφαλισμένοι της "ίδιας ταχύτητας"?
Βασικά αυτό.
Το ξέρω πολύ πιο καλά απ'ό,τι νομίζεις, και στο εξηγώ και από κοντά - καφέ με τα αδερφάκια αρχιτεκτονική τη παρασκευή, ψήσου.
Η ανταπόδοση του συστήματος ασφάλισης είναι θέμα του ταμείου, όχι του εργοδότη που οδηγεί εργάτες στη σύνταξη δημιουργώντας στην ουσία μία αγορά συντάξιμου χρόνου εργασίας. Το ΙΚΑ (και κάθε άλλο ταμείο που είχε πτωχεύσει πριν τη συγχώνευση όλων στο ΙΚΑ) δε χάνει από τις εισφορές με αυτό το τρόπο, αλλά από τις υπεράριθμες συντάξεις που οφείλει δια νόμου πλέον να παρέχει. Με απλά λόγια, οι εργοδότες πληρώνουν Χ ευρώ για να στείλουν έναν εργάτη στη σύνταξη και το ΙΚΑ φτάνει να πληρώνει 4Χ ευρώ για να παίρνει αυτός όντως νόμιμη σύνταξη, και το ελέγχουν απολύτως αυτοί.
Δες τώρα και τι καθεστώς επικρατεί στο ΤΣΜΕΔΕ. Πληρώθηκες ποτέ εσύ ως ΜΙΣΘΩΤΟΣ; Έβαλε ποτέ εργοδότης τα λεφτά της ασφάλισής σου στο ταμείο του ΤΣΜΕΔΕ; Εσύ δε τα δίνεις; Ακόμα και αν δε δουλεύεις;
Αν δε σας αρέσει, να κόψετε την αηδία με τα δελτία, να γίνετε μισθωτοί και να αλλάξετε το καθεστώς καταβολής ώστε τελικά να εισφέρετε μόνο όσα δουλεύετε. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ας μιλήσουμε για βιωσιμότητα του συστήματος.
Ρε φίμπους, όλοι οι μηχανικοί νομίζεις δουλεύουν με δελτία και τα τσεπώνουν με λαμογιές από έργα;
Έχουν όλοι τεχνικές εταιρείες και γραφεία;
Δεν υπάρχουν μισθωτοί μηχανικοί που να τους πληρώνουν οι εργοδότες το τσμέδε;;
Θα μας τρελάνεις;
μισθωτή μηχανικός του ιδιωτικού τομέα εδώ, υπάρχουμε όντως!!!
α, και πέρισι δεν ήμουν μισθωτή, εργαζόμουν σε άλλη εταιρία με μπλοκάκι και έπαιρνα περίπου τα ΜΙΣΑ από τα νόμιμα επειδή ο ΜΗ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ εργοδότης μου έτσι ήθελε. Το ΤΣΜΕΔΕ είμαι αρκετά τυχερή και μου το πλήρωνε ο πατέρας μου, γιατί εγώ απλά δεν έβγαινα. Επίσης, οι μισοί περίπου από τους μηχανικούς φίλους μου δουλεύουν υπό τέτοιο καθεστώς.
Μάλλον, μάλλον, δεν είναι όλα ή άσπρα ή μαύρα.
Αν τα τσεπώνουμε δε ξέρω, πάντως όποιος έχει δικαίωμα υπογραφής είναι από μόνος του τεχνικό γραφείο και οι μισθωτοί μηχανικοί είναι ελάχιστοι μπροστά στο πλήθος που απασχολούνται με δελτία.
Προσπαθούν τόσοι και τόσοι να αποδείξουν ότι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ για να ξεφύγουν από τα δελτία και εσύ μου λες ότι σε τρελαίνω; Εσύ θα με τρελάνεις...
Raven Lord
30-06-2010, 16:29
Η ανταπόδοση του συστήματος ασφάλισης είναι θέμα του ταμείου, όχι του εργοδότη που οδηγεί εργάτες στη σύνταξη δημιουργώντας στην ουσία μία αγορά συντάξιμου χρόνου εργασίας. Το ΙΚΑ (και κάθε άλλο ταμείο που είχε πτωχεύσει πριν τη συγχώνευση όλων στο ΙΚΑ) δε χάνει από τις εισφορές με αυτό το τρόπο, αλλά από τις υπεράριθμες συντάξεις που οφείλει δια νόμου πλέον να παρέχει. Με απλά λόγια, οι εργοδότες πληρώνουν Χ ευρώ για να στείλουν έναν εργάτη στη σύνταξη και το ΙΚΑ φτάνει να πληρώνει 4Χ ευρώ για να παίρνει αυτός όντως νόμιμη σύνταξη, και το ελέγχουν απολύτως αυτοί.
δε μου φαίνεται απόλυτα σωστός αυτός ο συλλογισμός, αλλά δεν έχω χρόνο τώρα να απαντήσω...
τεσπα, το θέμα μας δεν είναι τα εργασιακά των μηχανικών, αλλά η χρεωκοπία των ταμείων. και νομίζω οι κύριες αιτίες αυτής πρέπει πρώτα να αναζητηθούν στην κακή διαχείριση, το υπεράριθμο προσωπικό σε τομείς που δε χρειάζονται λόγω των ρουσφετολογικών προσλήψεων, τα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνουν οι υπηρεσίες σε ιδιοκτήτες-κομματόσκυλα, τη γραφειοκρατία, την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και την έλειψη σταθερής πολιτικής.
Το ένσημο είναι στην ουσία "τιτλοποίηση" συντάξιμου χρόνου εργασίας. Μεταφράζεται σε 1 μέρα εργασίας αλλά είναι και λεφτά. Πουλώντας σε μισή τιμή όπως είπες, αυθαίρετα, μια επιχείρηση ΚΛΕΒΕΙ από το σύστημα τα μισά λεφτά. Όταν λέω σύστημα, κατάλαβε, δεν εννοώ το κράτος, εννοώ το τρίπτυχο εργάτης-εργοδότης-ταμείο. Αρχικά, ο εργάτης γαμιέται γιατί αυτός τα πληρώνει και εν συνεχεία λόγω ανταπόδοσης (το ταμείο πούλησε ένσημο 100 ευρώ στην επιχείρηση, το ξαναγοράζει στα 50 από τον εργάτη για να του δώσει σύνταξη ΑΡΑ έχει μπει 50 ευρώ μέσα) ξεγαμιέται (προσωρινά μέχρι να του μειωθεί η σύνταξη) ο εργάτης και γαμιέται το ταμείο (που γαμάει τον εργάτη, πάλι). Ο Κατώριμος θα ξέρει πολύ καλύτερα να σου περιγράψει τη διαδικασία με ομόλογα :P
Και το θέμα ψηλέ είναι το ασφαλιστικό. Μη κάνεις τα στραβά μάτια επειδή εσύ έχεις δουλειά και ζεις τιμιότατα. Δε νοείται τα εύρωστα ταμεία, χωρίς τις επικουρικές, να δίνουν ανταποδοτικές συντάξεις κοντά στο 90% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η νέα γενιά (και η επόμενη) ας ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πούτσο στο κώλο που γράφει πάνω TROLOLOLOLOL. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σ'αυτό; Κάντε κάτι και κόψτε λίγο τα πόδια στους σημερινούς 55άρηδες που κάνουν τα χαρτιά τους άρον άρον για να βγουν σε σύνταξη με 4000 ευρώ το μήνα... ποιος θα τα πληρώνει αυτά νομίζεις για τα επόμενα 50 χρόνια που θα ζήσουν αυτοί; Εγώ και συ θα τα πληρώσουμε. Και αυτό σας το λέω γιατί θα γίνει ενοποίηση των ταμείων, ετοιμαστείτε, απλώστε λιπαντικό, χτενίστε κώλους κτλ. Δε μιλάμε για χρεωκοπία, άστο αυτό, μιλάμε για ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Raven Lord
30-06-2010, 20:02
ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
επί της ουσίας δεν έχω σοβαρές ενστάσεις, αλλά αυτό το τελευταίο νομίζω σε μια ελεύθερη αγορά δεν ευσταθεί.
επί της ουσίας δεν έχω σοβαρές ενστάσεις, αλλά αυτό το τελευταίο νομίζω σε μια ελεύθερη αγορά δεν ευσταθεί.
Έχει ξεφύγει το thread, αλλά σε αυτό το κλίμα έχω την εξής απορία: από μία καθαρά σοσιαλιστική προσέγγιση, δεν έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα ένα ενιαίο κρατικό ασφαλιστικό/συνταξειοδοτικό ταμείο (ή ένα κρατικό ασφαλιστικό και ένα κρατικό συνταξιοδοτικό) αντί για πολλά διαφορετικά ταμεία; Αφ' ενός είναι το θέμα ότι το κράτος διατηρεί παράλληλα κάποια υγιέστερα, προνομιούχα ταμεία και κάποια χρεοκοπημένα (με ό,τι αυτό υπαινείσσει για θέματα ισότητας και ταξικής αντιμετώπισης), αφ' ετέρου ένα ενιαίο ταμείο έχει πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα (σε σχέση με τον πλεονασμό να επαναλαμβάνεται η ίδια εργασία από διαφορετικά κρατικά ιδρύματα) και καλύτερα περιθώρεια οικονομικής διαχείρισης.
Raven Lord
30-06-2010, 20:43
θεωρητικά ναι.
αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μια διαμορφωμένη κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει χωρίς να θιχθούν μονομερώς τα συμφέροντα μιας ομάδας.
Τελικά με τα νέα δεδομένα του ασφαλιστικού συμφέρει να γραφτώ οικειωθελώς στην προσαύξηση? (Μην βαράτε, εξηγείστε).
Raven Lord
01-07-2010, 00:30
εγώ θα πρότεινα να περιμένεις μέχρι να στρώσει η κατάσταση (προσωπικά δεν έχω γραφτεί ακόμη) γιατί με αυτά που ακούγονται, μπορεί και όσοι πλήρωναν ως τώρα να το έκαναν χωρίς αντίκρυσμα.
Harbinger of Death
01-07-2010, 01:20
Εγώ έχω την εξής απορία. Δεν τη ρωτάω τόσο για να τη λύσω, πρέπει να μου τη λύσει μάλλον το ΤΣΜΕΔΕ όπου και θα ρωτήσω κάποια στιγμή, απλά τη θέτω και ως θέμα συζήτησης.
Πόσο νέος έχω δικαίωμα να βγω στη σύνταξη; Να μην πληρώνω πια ένσημα.
Λυσσαξτε όσο είναι, αλλά μετά σκεφτείτε το κι όλας.
Phoebus, έχεις μπλέξει τις πούτσες με τις βούρτσες.
Το τι είναι το ταμείο τους (για δες λίγο τις εισφορές τους) δεν έχει καμία μα καμία σχέση το ότι συγχρόνως μπορεί σε ένα εργοτάξιο να είναι ανασφάλιστος ένας εργάτης. Ο μηχανικός πληρώνει το τσμεδε (και στα αλήθεια, μηχανικοί δεν υπάρχουν μόνο σε εργοτάξια και οικοδομές..) και ο τάδε ιδιωτικός υπαλληλος το ικα. Πουτσες, βούρτσες.
Το ότι δεν άγγιξαν τα αποθεματικά του τσμεδε και γαμησαν του ικα, είναι άλλο θέμα επίσης.
Harbinger of Death
01-07-2010, 01:52
Το michanikos.gr στο σέξιον "Εργασίες Μηχανικών" δεν έχει τίποτα σχετικό με Μηχανικούς Η/Υ. Όπως ακριβώς μου λένε ότι είναι και στο ΤΕΕ.
Raven Lord
01-07-2010, 09:33
Το ότι δεν άγγιξαν τα αποθεματικά του τσμεδε
κυριακή κοντή γιορτή
Το τι είναι το ταμείο τους (για δες λίγο τις εισφορές τους) δεν έχει καμία μα καμία σχέση το ότι συγχρόνως μπορεί σε ένα εργοτάξιο να είναι ανασφάλιστος ένας εργάτης. Ο μηχανικός πληρώνει το τσμεδε (και στα αλήθεια, μηχανικοί δεν υπάρχουν μόνο σε εργοτάξια και οικοδομές..) και ο τάδε ιδιωτικός υπαλληλος το ικα. Πουτσες, βούρτσες.
Το ότι δεν άγγιξαν τα αποθεματικά του τσμεδε και γαμησαν του ικα, είναι άλλο θέμα επίσης.
Με τι λεφτά πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ ρε παπάρα ο κάθε μηχανικός; Νομίζεις ότι όλοι έχουμε μπαμπάδες όπως η Weiss; Και με τι λεφτά πληρώνει κάποιος άλλος εργαζόμενος το δικό του ταμείο; Αν ακόμα δε το'χεις καταλάβει, οι εισφορές στα ταμεία, άμεσα ή έμμεσα, έρχονται στο 100% από τις επιχειρήσεις και είναι μέρος του κόστους εργασίας, και γι'αυτές έχει άρρηκτη σχέση καθώς τα λεφτά βγαίνουν από μία τσέπη και το τι είναι υποχρεωμένες νομικά να κάνουν και τι είναι εφικτό να αποφύγουν υπολογίζεται. Καλό θα ήταν πρωινιάτικα να μη μιλάτε για πούτσες και βούρτσες, ειδικά άμα δε ξέρετε από ασφαλιστικό. Εξήγησα παραπάνω στον Raven Lord πως μία επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, κλέβει από το σύστημα. Αν το πιάνετε έχει καλώς, αν όχι ετοιμαστείτε για τις πούτσες και τις βούρτσες. Ή καλύτερα για 8==τρολολολολολολολολ==ο
Το ότι δεν άγγιξαν τα αποθεματικά του τσμεδε
κυριακή κοντή γιορτή
Λενε για χρηση του για πρασινα δανεια. Γλεντια:
Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καθώς σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα και το ΥΠΕΚΑ επενδύει μέρος των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην πράσινη ανάπτυξη. Με το πρόγραμμα αυτό ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να κυκλοφορεί μέχρι και 4 φορές το χρόνο στην αγορά αναθερμαίνοντας τη δραστηριότητα των μηχανικών ιδίως των μικρομεσαίων που δεν έχουν -από μόνοι τους- εύκολη πρόσβαση στις τράπεζες.
Την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος στην υπουργό ΠΕΚΑ κυρία Μπιρμπίλη έκανε αποδεκτή η τελευταία και τα χρήματα από τα αποθεματικά του Ταμείου των μηχανικών θα προστεθούν στα περίπου €80 εκατ. που έχει ήδη εξασφαλίσει το υπουργείο για την ενεργειακή αναβάθμιση, τα οποία όμως θα δίνονταν κατά προτεραιότητα σε δημόσια κτήρια 24ωρης λειτουργίας.
Έτσι «η πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να δώσει λύση, και αναπτυξιακή προοπτική σε μια αγορά που καταρρέει» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο www.ered.gr ο κ. Αλαβάνος.
Σε ότι αφορά το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας, τα δάνεια θα προεγκρίνονται από την τράπεζα και θα εκταμιεύονται άμεσα προς τον μηχανικό με το πέρας των εργασιών, ενώ οι ιδιοκτήτες μετά την πιστοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν και εκείνοι να αρχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις του δανείου.
Οι ενέργειες που θα χρηματοδοτούνται θα αφορούν τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά συστήματα.
Το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό το ΤΣΜΕΔΕ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τροποποίηση καταστατικού καθώς μέχρι σήμερα μπορεί να εκδώσει εγγυητικές επιστολές μόνο για δημόσια έργα. Μια τέτοια ενέργεια ανοίγει νέα σελίδα στο Ταμείο καθώς προκύπτουν όχι μόνο νέοι πόροι, αλλά κυρίως νέοι τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τα ιδιωτικά έργα (αναπλάσεις κλπ.).
Πηγη: ered.gr
Phoebus το οτι καποιοι κινουνται παρανομα και χαλανε την πιατσα δεν νομιζω οτι αναγει την τρολολολο πουτσα και ισοπεδωση των παντων ως "δικαιη μοιρασια" για τους υπολοιπους.
Ξεχνας επισης οτι για εμας το ταμειο μας υπηρξε και εγγυητικος φορεας, οχι μονον ασφαλιστικος. Με ποια λογικη ειμαστε το ιδιο με γιατρους και δικηγορους πχ?
Και εντελει το προβλημα σου ποιο ειναι? Να πειναμε ολοι παρεα η να παψουν να μας εκμεταλλευονται παντιοτροπως?
Έχει ξεφύγει το thread, αλλά σε αυτό το κλίμα έχω την εξής απορία: από μία καθαρά σοσιαλιστική προσέγγιση, δεν έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα ένα ενιαίο κρατικό ασφαλιστικό/συνταξειοδοτικό ταμείο (ή ένα κρατικό ασφαλιστικό και ένα κρατικό συνταξιοδοτικό) αντί για πολλά διαφορετικά ταμεία; Αφ' ενός είναι το θέμα ότι το κράτος διατηρεί παράλληλα κάποια υγιέστερα, προνομιούχα ταμεία και κάποια χρεοκοπημένα (με ό,τι αυτό υπαινείσσει για θέματα ισότητας και ταξικής αντιμετώπισης), αφ' ετέρου ένα ενιαίο ταμείο έχει πολύ λιγότερα λειτουργικά έξοδα (σε σχέση με τον πλεονασμό να επαναλαμβάνεται η ίδια εργασία από διαφορετικά κρατικά ιδρύματα) και καλύτερα περιθώρεια οικονομικής διαχείρισης.
Tην ειδαμε την διαχειρηση. Ξεκινησανε απο τα πιο ευρωστα, τα παιξανε "στα ζαρια", τα αποδεκατιζουν αργα και σταθερα δεκαετιες τωρα, και αφοτου τα αποτελειωσουν θα γινει ενα για να διαχειριζονται με τον γνωστο δικαιο και δημοκρατικο τροπο την εξαθλιωση μας.
Tην ειδαμε την διαχειρηση. Ξεκινησανε απο τα πιο ευρωστα, τα παιξανε "στα ζαρια", τα αποδεκατιζουν αργα και σταθερα δεκαετιες τωρα, και αφοτου τα αποτελειωσουν θα γινει ενα για να διαχειριζονται με τον γνωστο δικαιο και δημοκρατικο τροπο την εξαθλιωση μας.
Αυτό δεν είναι θέμα διάρθρωσης των ασφαλιστικών ιδρυμάτων, αφορά μηχανισμούς ανατροφοδότησης και ελέγχου, διαφάνειας κι όλα αυτά τα ωραία. Και στην τελική, ασχέτως όλων αυτών, παραμένει στην βάση του θέμα της ικανότητας και σκοπών των διοικούντων και την όποια εμπιστοσύνη σε αυτούς.
ikonoklast
01-07-2010, 12:42
http://veteransbreakfastclub.files.wordpress.com/2009/09/soviet_propaganda.jpg
Αυτό δεν είναι θέμα διάρθρωσης των ασφαλιστικών ιδρυμάτων, αφορά μηχανισμούς ανατροφοδότησης και ελέγχου, διαφάνειας κι όλα αυτά τα ωραία. Και στην τελική, ασχέτως όλων αυτών, παραμένει στην βάση του θέμα της ικανότητας και σκοπών των διοικούντων και την όποια εμπιστοσύνη σε αυτούς.
Αυτο που υποστηριζεις ακουγεται θεωρητικως οκ.
Ελα να το εφαρμοσεις εμπρακτως στο δικο μας κρατος στη συγχρονη μορφη του.
Εκει ειναι η διαφωνια μας.
Ποια εμπιστοσυνη? Μετα απο οσα ειδαμε θα πουμε και παρε πασα μου τα αποθεματικα μου?
Καλα περνανε αυτοι, και τρωγονται οι "φτωχοι" μεταξυ τους. Αλληλεγγυη phoebus. Επειδη υπαρχουν εταιρειες νταβαδες-που και αυτες υπο την προστασια 4-5 πολιτικων μαφιων κινουνται-που κλεβουν τον καθε νεο μηχανικο το δικαιο ειναι να τον φαμε παλι εμεις που θελουμε και τσμεδε. Ε, ντροπη μας που θελουμε και καλο ταμειο και το πληρωνουμε.
p.s. http://tee-tsmede.blogspot.com/ και blogger ...
επισημως
http://www.tsmede.eu/
Με τι λεφτά πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ ρε παπάρα ο κάθε μηχανικός; Νομίζεις ότι όλοι έχουμε μπαμπάδες όπως η Weiss; Και με τι λεφτά πληρώνει κάποιος άλλος εργαζόμενος το δικό του ταμείο; Αν ακόμα δε το'χεις καταλάβει, οι εισφορές στα ταμεία, άμεσα ή έμμεσα, έρχονται στο 100% από τις επιχειρήσεις και είναι μέρος του κόστους εργασίας, και γι'αυτές έχει άρρηκτη σχέση καθώς τα λεφτά βγαίνουν από μία τσέπη και το τι είναι υποχρεωμένες νομικά να κάνουν και τι είναι εφικτό να αποφύγουν υπολογίζεται. Καλό θα ήταν πρωινιάτικα να μη μιλάτε για πούτσες και βούρτσες, ειδικά άμα δε ξέρετε από ασφαλιστικό. Εξήγησα παραπάνω στον Raven Lord πως μία επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, κλέβει από το σύστημα. Αν το πιάνετε έχει καλώς, αν όχι ετοιμαστείτε για τις πούτσες και τις βούρτσες. Ή καλύτερα για 8==τρολολολολολολολολ==ο
Βασικά στα ΑΡΚΙΔΙΑ μου το τι έχεις πεί πιο νωρίς και τι έχεις εξηγήσει Ω ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ. Αν είχες καλύτερα ύφος μπορεί και να έδινα σημασία.
Προς το παρον πάρε μια μούτζα και πρόσεχε το υφάκι σου μπασταρδε.:moutza:
Και μιας και εξαγριωνομαστε και περι τρολολολο πουτσας ο λογος, ενα bonus απο τον φωταγωγο της οικοδομης μου, το ανακαλυψα τυχαιως σημερα.
http://img203.imageshack.us/img203/533/01072010202.th.jpg (http://img203.imageshack.us/my.php?image=01072010202.jpg)
Βασικά στα ΑΡΚΙΔΙΑ μου το τι έχεις πεί πιο νωρίς και τι έχεις εξηγήσει Ω ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ. Αν είχες καλύτερα ύφος μπορεί και να έδινα σημασία.
Προς το παρον πάρε μια μούτζα και πρόσεχε το υφάκι σου μπασταρδε.:moutza:
Δε μπορείς να πετάγεσαι σα τη πούτσα χωρίς να έχεις διαβάσει το θρεντ και να απαιτείς να μην έχω ύφος. Εγώ μιλάω ως μηχανικός σε απόγνωση (προσεχώς και tag) προς συνάδελφους μηχανικούς. Αν καταλαβαίνεις τι λέω, έχει καλώς. Το βουλώνεις, το σκέφτεσαι και έπειτα ακούς τι λένε σωματεία τύπου ΓΕΝΟΠ, ΟΤΟΕ, άλλων ΔΕΚΟ κτλ και βγάζεις τα συμπεράσματά σου και συγκεντρώνεσαι στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία. Αν δε το καταλαβαίνεις να πας να γαμηθείς φιλαράκι και μένα στο πούτσο μου λουλούδια. Μέχρι εκεί φτάνει η αλληλεγγύη μου. Συναδελφικά πάντα.
Χαβοκάρα θα σου απαντήσω το βράδυ που θα έχω λιγότερο ΠΗΞΙΜΟ (δουλειά rules).
Αντε, μας το κανω εγω το tag μαναριμ.
More news:
Την απόλυτη αντίθεση των διπλωματούχων μηχανικών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκφράζει το ΤΕΕ, με την παρουσία του στη συζήτηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και με επιστολή του πρόεδρου του Γ. Αλαβάνου προς τους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταθέτοντας και συγκεκριμένες τροποποιήσεις που αφορούν ειδικότερα το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ, καλώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παραθέτει σχετική περικοπή του κοινού κειμένου των Επιστημονικών Φορέων που τα μέλη τους είναι μέλη των Τομέων του ΕΤΑΑ, στο οποίο επισημαίνουν τα εξής:
«Και το παράδοξο τελικά είναι, ότι όλες οι αλλαγές εισάγονται εσπευσμένα, χωρίς καμία σοβαρή αναλογιστική μελέτη, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, η οποία να αποδεικνύει τη χρησιμότητα των εφαρμοζόμενων μεθόδων και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιαίτερα δε τους επιστημονικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Πιστεύουμε, ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία σε μια πολιτισμένη κοινωνία είναι φορέας δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να ψηφίσετε κατά συνείδηση, ουσιαστικά και με πολιτική και κοινωνική ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψη σας, όλες εκείνες τις παραμέτρους, που θα συνδέσουν το όνομά σας, είτε με τον σφαγιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας είτε με την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».
Ειδικότερα το ΤΕΕ ζητά να μην ελαχιστοποιηθεί η κύρια σύνταξη με την κατάργηση του σκέλους που αφορά τους μονοσυνταξιούχους του Ταμείου (ειδική προσαύξηση) η οποία χρηματοδοτείται από πρόσθετες εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών. Όπως προκύπτει από το Τεχνικό Σημείωμα του Αλέξανδρου Α. Ζυμπίδη, Αναλογιστή, Επίκουρου Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προέδρου Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που κατατέθηκε στη Βουλή, για τη σύγκριση του ύψους των συντάξεων του ΤΣΜΕΔΕ (Ελεύθερος Επαγγελματίας), με βάση το τρέχον ασφαλιστικό σύστημα και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
• Στα 40 έτη ασφάλισης, η ετήσια μείωση των συντάξεων (εάν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η Ειδική Προσαύξηση) κυμαίνεται από -24% έως -62% ενώ ο μέσος όρος της μείωσης είναι -47%!!!
• Στα 40 έτη ασφάλισης, η ετήσια μείωση των συντάξεων (εάν ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ η Ειδική Προσαύξηση) κυμαίνεται από -17% έως -27% ενώ ο μέσος όρος της μείωσης είναι -22%.
Είναι επίσης ακατανόητο γιατί το ΕΤΑΑ καλείται να καταβάλλει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, όταν οι κοινωνικοί πόροι που το αφορούν είναι αμελητέοι και γιατί καλείται να χρηματοδοτήσει άλλα Ταμεία, τη στιγμή που αυτό δεν προκύπτει από καμιά αναλογιστική μελέτη.
Ζητείται επίσης να μην καταργηθούν, αλλά να διασφαλιστούν οι όροι με τους οποίους αξιοποιούνται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ υπέρ των ασφαλισμένων του και που το έχουν οδηγήσει να είναι το πιο υγιές χρηματοοικονομικά Ταμείο.
Τέλος ζητείται να διασφαλιστεί για το σύνολο των μηχανικών ότι θα εξακολουθήσει να ασφαλίζεται η ιδιότητα.
The Donnn
16-07-2010, 19:21
http://www.ewb.gr/default.asp
(http://www.ewb.gr/default.asp)
Καμιά λεπτομέρια από κάποιο άτομο που ξέρει;
Raven Lord
16-07-2010, 19:26
νομίζω το έχει ξαναποστάρει η ενι...
χμμμ εδώ ---> http://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?17511-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B1
edit: για την ακρίβεια "συμμετέχει η ενι" οπότε είναι η κατάλληλη για να σε ενημερώσει.
The Donnn
16-07-2010, 19:55
Να'σαι καλά ντουτ
rage for order
16-07-2010, 22:00
Βδομαδιάτικη Εφημερίδα Κόντρα (http://eksegersi.gr/article.php?article_id=3395&cat_id=22)
Εξαίρεσαν τις συντεχνίες
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα στηρίζεται σε τέσσερις συντεχνίες μικροαστικής και μεσοαστικής σύνθεσης. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι (με τους οποίους ασφαλιστικά συγκατοικούν πλέον και οι εκδότες, χάρη στο νόμο Πετραλιά!) αποτελούν παραδοσιασκά την πλειοψηφία των βουλευτών, συμμετέχουν σε όλους τους θεσμούς της αστικής εξουσίας και αποτελούν βασικά στηρίγματά της από πολιτική και κοινωνική άποψη. Επειδή κάποιοι θα μας μιλήσουν για γιατρούς που περιορίζονται στο μισθό του δημόσιου υπάλληλου ή κάνουν «λάντζα» έναντι εξευτελιστικής αμοιβής στα ιδιωτικά μαγαζιά υπηρεσιών υγείας, για μηχανικούς που δουλεύουν ως χαμηλόμισθοι υπάλληλοι σε εταιρίες μελετών και κατασκευών και για δημοσιογράφους που δουλεύουν ανασφάλιστοι ή με μπλοκάκι και συχνά απλήρωτοι, θα απαντήσουμε ότι αυτοί ουδέποτε καθόρισαν την πολιτική των συντεχνιών, οι οποίες παραμένουν δυνατές και ακμαίες, χωρίς ποτέ να κινδυνέψει ο χαρακτήρας τους. Επειδή, δε, «κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα», σ' ένα βαθμό απολαμβάνουν και αυτοί οι «δευτεροκλασάτοι» όσα κερδίζουν οι συντεχνίες.
Η ισχύς αυτών των συντεχνιών φάνηκε και κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου. Τελικά, κατάφεραν να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις που αφορούν τη σύνταξη και να διατηρήσουν τα Ταμεία τους. Οσοι υποστήριζαν ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, γιατί η τρόικα απαιτεί τη δημιουργία τριών μόνο Ταμείων (μισθωτοί, αυταποσχολούμενοι, αγρότες), με ενιαίους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης, διαψεύστηκαν οικτρά. Οπως αποδείχτηκε, η τρόικα δεν είχε καμιά δυσκολία να αντιληφθεί τη σημασία που έχουν για το ελληνικό αστικό σύστημα εξουσίας αυτές οι συντεχνίες και να δεχτεί να μη συγχωνευτούν οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι με τους μικρομαγαζάτορες του ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) ή οι δημοσιογράφοι με την πλέμπα των βιομηχανικών εργατών και των δημόσιων υπάλληλων. Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει τη σημασία του.
Στις 10 Μάη, εν μέσω πολλών ταρατατζούμ, ο Α. Λοβέρδος έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου. Στην παράγραφο 1β του άρθρου 3 όριζε τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους αυταπασχολούμενους (για- τρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ). Τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους, όμως, τον άφησε άθιχτο, αφού στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου όριζε πως για ό,τι δεν ρυθμίζεται από τις νέες διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2084/1992 (νόμος Σιούφα). Δηλαδή, βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών τους δεν θα ήταν όλος ο εργασιακός βίος, αλλά η τελευταία πενταετία.
Στο άρθρο 27 του προσχέδιου προβλεπόταν η συγχώνευση σε τρία Ταμεία, όμως με την παράγραφο 7 οι τομείς κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (δικηγόροι-μηχανικοί-γιατροί) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) παρέμεναν σ’ αυτά (δεν συγχωνεύονταν δηλαδή) και θα κατέβαλλαν «εξ ιδίων πόρων τα ποσά της βασικής σύνταξης».
Οι πιέσεις των συντεχνιών απέδωσαν καρπούς. Οταν κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, στις 25 Ιούνη, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους δημοσιογράφους εξαφανίστηκαν.
Διατηρήθηκε, δηλαδή, το ισχύον καθεστώς. Για δε τους δημοσιογράφους ορίζεται ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση τις «οικείες καταστατικές διατάξεις».
Η συντεχνία των μηχανικών πίεζε να γίνει στο νέο νόμο ρητή αναφορά στην ισχύ του άρθρου 8 του ν. 3518/ 2006, που καθορίζει τα της επικουρικής τους σύνταξης. Η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά τους και ενσωμάτωσε τη σχετική διάταξη ως παράγραφο 8 στο άρθρο 5 (αναφέρεται στη διαδοχική ασφάλιση).
Η ίδια συντεχνία πίεζε να μην εντάσσονται στο ΙΚΑ οι μηχανικοί του δημοσίου από 1.1.2011 και μετά. Και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό με τροπολογία που κατέθεσε ο Λοβέρδος. Ετσι, μηχανικοί που εργάζονται ως μισθωτοί στο δημόσιο, θα εξακολουθούν να ασφαλίζονται σε ένα φορέα ασφάλισης ελευθεροεπαγγελματιών, όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα.
Το μόνο που δεν έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας ήταν το αίτημα των συντεχνιών να μην πληρώνουν τα Ταμεία τους τη βασική σύνταξη «εξ ιδίων πόρων». Αυτό, όμως, είναι χωρίς πρακτική σημασία. Η βασική σύνταξη θα δίνεται –όπως έχουμε πει και όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου– με εισοδηματικά κριτήρια, γι’ αυτό και αποκλείεται δικηγόρος, γιατρός ή μηχανικός να πάρει τη βασική σύνταξη. Η αναλογική τους σύνταξη θα υπερκαλύπτει το εισοδηματικό κριτήριο που θα τεθεί.
Είναι πραγματικά πρόκληση, όταν τα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ πέφτουν στο επίπεδο του 0,8% το χρόνο για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια και όταν οι συντάξιμες αποδοχές τους πετσοκόβονται με την αναγωγή στο μέσο όρο ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, οι συντεχνίες αυτές (που δεν έχουν συντάξεις πείνας) να μένουν άθιχτες. Δεν ζητάμε, βέβαια, εμείς να πέσουν οι συντάξεις όλων αυτών. Το γεγονός της εξαίρεσης σημειώνουμε, για να φανεί ακόμα καλύτερα το ταξικό μίσος με το οποίο φτιάχτηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Ταξικό μίσος ενάντια στους εργαζόμενους, χάδι για τα κοινωνικά και πολιτικά στηρίγματα της αστικής εξουσίας.
enitharmon
23-07-2010, 12:27
Donn τωρα το ειδα, εγω ειμαι στο www.ewb-germany.de, αλλα εχω γνωρισει τον ιδρυτη των Ελλήνων ewb, οπότε ρώτα ό,τι θες
The Donnn
23-07-2010, 16:01
Θα ήθελα πολύ σε κάποια φάση να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Πες το αλτρουισμό (αν υπάρχει), πες το εμπειρία, μαζοχισμό :D πάντως το βλέπω θετικά. Δέχονται και μηχανικούς από το τεχνικό επιμελητήριο Κύπρου; Γενικά η σελίδα δεν δίνει λεπτομέριες όσο αφορά τη διαδικασία ενασχόλησης κάθε μηχανικού...πχ το είδος βοήθειας, καθήκοντα, χρονική διάρκεια κλπ.
Raven Lord
29-07-2010, 11:29
άκουσα σήμερα το πρωί από δημοσιογράφο ότι θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα και μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε και τους μηχανικούς! με ποια λογική οι μηχανικοί θεωρούνται κλειστό επάγγελμα?
KoiliaSamprela
29-07-2010, 12:27
άκουσα σήμερα το πρωί από δημοσιογράφο ότι θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα και μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε και τους μηχανικούς! με ποια λογική οι μηχανικοί θεωρούνται κλειστό επάγγελμα?
enitharmon
29-07-2010, 14:23
ντονν, θα σου απαντησω
ρεηβεν, αυτο σε ρωτησα το πρωι, δεν ειναι μονο θεμα αδειων ενα κλειστο επαγγελμα (νομιζω) αλλα και ποιος μπορει να αναλαβει εργα. Ξενες εταιριες με ξενους μηχανικους νομιζω δε μπορουν να αναλαβουν κρατικα εργα και δεν ξερω αν ισχυει και για τον ιδιωτικο τομεα, εφοσον ενας ξενος μηχανικος δεν εχει αδεια εργασιας ως μηχανικος.
To θέμα είναι οι ελάχιστες αμοιβές.
Προφανώς κατά τα κοινά πρακτέα το επάγγελμα ήταν πάντα ελεύθερο για όλους. Απλά κανείς αλλοδαπός δεν το επιχειρούσε για ευνόητους λόγους. Τώρα απλά το θέμα εγκρίθηκε και τυπικά.
Α, και σκατά στις ελάχιστες αμοιβές. Στο διάολο να πάνε.
Raven Lord
02-08-2010, 12:23
@ενι, μπορούν κανονικότατα (κοίτα Ε65 - Ελευθέριος Βενιζέλος κτλ).
οι ελάχιστες αμοιβές δεν είναι θέμα "κλεισίματος" του επαγγέλματος αλλά μια διασφάλιση εναντίον της φοροδιαφυγής από τη μία και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την άλλη. αρχίδια λειτουργούν έτσι βέβαια - ως προς το 2ο - αλλά μια χαρά πληρώνω περισσότερο φόρο από όσα βγάζω τελικά.
Αρχίδια πάταξη της φοροδιαφυγής προσφέρανε οι ελάχιστες. Το μόνο που χτυπάει πραγματικά την φοροδιαφυγή είναι η παρακράτηση.
Raven Lord
03-08-2010, 02:56
ε προφανώς για την παρακράτηση μιλάω
Εγώ πάντως διάβασα αυτό: οι ελάχιστες αμοιβές δεν είναι θέμα "κλεισίματος" του επαγγέλματος αλλά μια διασφάλιση εναντίον της φοροδιαφυγής
ikonoklast
03-08-2010, 18:21
Εγώ κάπου είδα ότι στα 10 ποστς στο θρεντ σου χαρίζουν άδεια εξάσκησης και τιμητική πλακέτα. Σκέφτομαι να γίνω ασυρματιστής πλοίων, ξέρετε αν ισχύει το ίδιο;
Raven Lord
03-08-2010, 20:39
Εγώ πάντως διάβασα αυτό: οι ελάχιστες αμοιβές δεν είναι θέμα "κλεισίματος" του επαγγέλματος αλλά μια διασφάλιση εναντίον της φοροδιαφυγής
και η παρακράτηση από πού προκύπτει? αν δεν υπήρχαν οι ελάχιστες αμοιβές δε θα πλήρωνες αναγκαστικά συγκεκριμένη παρακράτηση.
KoiliaSamprela
03-08-2010, 20:50
Εγώ κάπου είδα ότι στα 10 ποστς στο θρεντ σου χαρίζουν άδεια εξάσκησης και τιμητική πλακέτα. Σκέφτομαι να γίνω ασυρματιστής πλοίων, ξέρετε αν ισχύει το ίδιο;
έχει καταργηθεί ο ασυρματιστής
και η παρακράτηση από πού προκύπτει? αν δεν υπήρχαν οι ελάχιστες αμοιβές δε θα πλήρωνες αναγκαστικά συγκεκριμένη παρακράτηση.
Ρε άνθρωπε, για το 20% μιλάω. Πως κολλάει αυτό με τις ελάχιστες?
Raven Lord
12-08-2010, 13:15
γιατί, με τις ελάχιστες δεν έχει 10% προπληρωμένο φόρο?
το 20% σιγά την εξασφάλιση. ξέρω πολλούς που πληρώνονταν 1000 ευρώ και έκοβαν τιμολόγια για 500 για να πληρώνουν λιγότερο φόρο οπότε αρχίδια καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή..
οι ελάχιστες αμοιβες εξασφαλίζουν μια στάνταρ φορολογία όσο και να χρεώσεις εσύ τον πελάτη (που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βγαίνεις χαμένος). όπως και το 3% (1% για φέτος) στα δημόσια έργα.
ξέρω πολλούς που πληρώνονταν 1000 ευρώ και έκοβαν τιμολόγια για 500 για να πληρώνουν λιγότερο φόρο οπότε αρχίδια καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή..
Ναι και αυτός που δεχόταν και τους τα έκοβε το έτρωγε τόσο εύκολα αυτό παρόλο που σημαίνει ότι ταυτόχρονα και ο ίδιος σαν πελάτης θα φορολογηθεί για παραπάνω (500 ευρώ λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά). Εκτός αν καταφέρατε και κάνατε ΤΟΣΟ πουτάνα τους πελάτες. Οπότε και δεν πρέπει να κλαίγεται κανείς για τις ελάχιστες. Άλλωστε και όσο ισχύανε χρόνια τώρα οι περισσότεροι τις γράφανε στ' αρχίδια τους κάνοντας εκπτώσεις απλά για να πάρουν την δουλειά και ποτέ κανείς δεν τους έκανε τίποτα. Ποια η διαφορά λοιπόν τώρα?
KoiliaSamprela
12-08-2010, 22:38
ξέρω πολλούς που πληρώνονταν 1000 ευρώ και έκοβαν τιμολόγια για 500 για να πληρώνουν λιγότερο φόρο οπότε αρχίδια καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή..
Ναι και αυτός που δεχόταν και τους τα έκοβε το έτρωγε τόσο εύκολα αυτό παρόλο που σημαίνει ότι ταυτόχρονα και ο ίδιος σαν πελάτης θα φορολογηθεί για παραπάνω (500 ευρώ λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά). Εκτός αν καταφέρατε και κάνατε ΤΟΣΟ πουτάνα τους πελάτες. Οπότε και δεν πρέπει να κλαίγεται κανείς για τις ελάχιστες. Άλλωστε και όσο ισχύανε χρόνια τώρα οι περισσότεροι τις γράφανε στ' αρχίδια τους κάνοντας εκπτώσεις απλά για να πάρουν την δουλειά και ποτέ κανείς δεν τους έκανε τίποτα. Ποια η διαφορά λοιπόν τώρα?
Σου λέει 1500, του λες πολλά είναι , σου λέει 1000 αλλά σου κόβω απόδειξη για 500 σου λέει εντάξει ....
Και δεν είναι καν σενάριο ...
Raven Lord
13-08-2010, 06:42
ρε γμτ τι τραβάμε... ΜΕΧΡΙ ΦΕΤΟΣ ΥΠΗΡΧΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΣΟΔΑ - ΕΞΟΔΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, οπότε όταν δεν είχες έξοδα να δείξεις σύμφερε το τεκμαρτό. από τη φορολογική δήλωση του 2010 κ μετά παίζουν ΜΟΝΟ έσοδα - έξοδα, οπότε εχει ένα νόημα αυτό που λες.
επίσης, ΠΟΙΟΣ κλαίγεται για τις ελάχιστες. προσωπικά πιστεύω ΚΑΛΩΣ υπάρχουν. αλλά με το υποτιθέμενο "άνοιγμα" του επαγγέλματος που θα καταργηθούν, θα δηλώνω ότι θέλω! απλά πράγματα.
Τουλάχιστον κατάλαβε ο Κοιλιάς τι λέω..
http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=4230
Marillion
21-12-2010, 20:02
καλά μωρέ ολόκληρο θρεντ έκανα που ησουν εσυ
Δεν τα προλαβαινω ολα. Me blushes.
http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=4230
...
Marillion
22-12-2010, 19:05
jnb γιατι ξενερωνεις (αν ξενερωνεις δλδ και δεν εννοας κατι αλλο με τις τελίτσες)
Ξενερώνω γιατί αν και είμαι υπέρ στο να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοιτους των σχολών αυτών, βλέπω μια ισοπέδωση/εξίσωση που είναι άδικη.
Εκτός αν δε διαβάζω κάτι καλά.
Marillion
22-12-2010, 22:19
καλά διαβάζεις αλλά τοσα χρονια μεστη παρανομια χωρις ουσιαστικη αναγνωριση απτο συστημα για τους στεφιτες ηταν επισης αδικη. δεν εριξα εγω τη μουντζα!
Αυτό λέω, να έχουν ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα.
Να ξεκαθαριστεί τι δικαιούται να υπογράφει ο καθένας, αλλά το να υπογράφουν τα ίδια ακριβώς με τους διπλωματούχους μηχανικούς, είναι σαν να μας δουλεύουν μέσα στη μούρη μας.
To παρανοϊκο στην ολη φαση ειναι οτι γενικως τα βασικα επαγγελματικα δικαιωματα διπλωματουχων μηχανικων οριζονται απο απαρχαιομενους νομους και λογω των ιδιαιτερων ιστορικων συνθηκων, παρα τις σημερινες ειδικοτητες και κοντρα ειδικοτητες εξακολουθουμε να μπαινουμε ο ενας στα χωραφια του αλλου.
Μια υπογραφη παραπανω δεν σωζει κανεναν παντως. Και παλι θα μοιραζεται το χαρτζηλικι. Κοινως σκατα και παλι.
http://www.youtube.com/watch?v=-w6TTl-4lmE
Τι φοβερό άκουσες ρε Χάβοκ? Κάθε 15 μέρες σε έντυπη μορφή τα βλέπουμε αυτά στα σπίτια μας.. Φυσιολογικό να τα παπαγαλίζουν..
ikonoklast
08-02-2011, 05:28
χαχαχαχαχα 2/2. Τα δελτία του ΤΕΕ δεν έχουν χαβαλέ, με διαφορά καλύτερο για κλοπή απο γραμματοκιβώτια πολυκατοικίας, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΩΓΗ της γριάς στον τρίτο. Η., τσέκαρε!
Δεν το εβαλα για κατι τρομερο. Απλως κανει ηρεμα τη σουμα και δε νομιζω να λεει κατι κακο ο ανθρωπας. Το μουνι του ικονοκλαστ να κλεψει κανεναν οικουμενικο ελληνιΖμο απο τη γιαγια της πολυκατοικιας του για να ηρεμησει.
Ας το βαλουμε λοιπον εδω.
http://www.skai.gr/news/greece/article/169799/telos-stis-epafes-mihanikon-kai-idioton-me-tin-poleodomia-/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss
Raven Lord
18-05-2011, 13:16
4. Καθαρα πρακτικα, δεν εχουμε μηχανογραφηση. Βαλε τωρα τον καθε μπαρμπα να πρεπει να ανοιγει και cad. Γαμως.
σύνταξη
Ναι, αμε, ειδικως τωρα δεν το κουναει ρουπι. Εξαλλου προσληψεις δεν προβλεπονται.
Raven Lord
18-05-2011, 13:20
σοβαρά τώρα, εκ πρώτης:
- μειώνεται το προσωπικό που θα απαιτείται στις πολεοδομίες
- ελαχιστοποιείται η διαφθορά εκεί (μεταφέρεται βέβαια στους ορκωτούς μηχανικούς)
- χάνουν οι υπάλληλοι το πελατολόγιο
- γλιτώνουμε ηλίθιους ελέγχους και άπειρα αναλώσιμα
- αλλαγές στη μελέτη θα μπορούν να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες τις κατασκευής χωρίς ανούσιες ενημερώσεις
στην ιδεατή περίπτωση :P
KATI ME TIΣ ΔΤΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
Για να δουλεψει αυτο το συστημα (ειμαι μεσα με τα χιλια )θα πρεπει να γινει ψηφιακη χαρτογραφηση και να δημιουργηθει ενα κοινο database για ολες τις εμπλεκομενες υπηρεσιες οπως αρχαιολογικη, δασαρχειο, πολεοδομια, αναπτυξης κ.ο.κ.
Εννοειται πουλο οι παλιοσειρες και στελεχωση με λιγοτερα ατομα που να μπορουν να χειριζονται το ηλεκτρονικο συστημα και να διεκπεραιωνουν σε συντομο διαστημα.
Αλλα ολα αυτα θα σκονταψουν στα υπαρχοντα λαμογια (αν μη τι αλλο στην εναρξη της οποιας εφαρμογης).
Καταλαβαινεις τι χανουν μονο απο τις επιτροπες ετσι?
Αυτο με τους ορκωτους ειναι το πιο καυτο σημειο.
Η πολεοδομια διαιτητης πως θα παιξει? Παρε κι απο κει επιτροπες και ανεξαρτητες αρχες.
Και σκεψου τωρα στον μαγικο μας κοσμο που ο μπαρμπας δεν ξερει να ανοιξει ενα word και να τσεκαρει μια νομοθεσια online, να πρεπει να συντονιστουν ταυτοχρονα μπαρμπες με βαση τη λειτουργια.
Νταξ, ειχα εργο που ειχε μεσα συγκοινωνιων, πολεοδομια, αναπτυξη και εμποροβιομηχανικο επιμελητηριο. Αυτοκτονια.
Και ρωταω εκ νεου απο δω. Ενι, δωσε λιγο στιγμα για εκδοση αδειων Γερμανια.
Raven Lord
18-05-2011, 13:38
χαχαχαχαχ, είχα ένα με αρχαιολογίες (βυζαντινών και κλασσικών), δασαρχείο, συγκοινωνιών, περιβαλλοντικά και BONUS ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ :!:
όλα αυτά πριν την άδεια. σε ένα εξάμηνο ήμουν κομπλέ :P ... η άδεια πήρε άλλους 6 μήνες... και η κατασκευή άλλους 6!
αυτά είναι: γραφειοκρατεία vs δημιουργία 12 - 6
A, ναι και εγω ειχα ΔΑΚ και αγωγο καυσιμων -καβλα
αλλα ειπα να αναφερω τα παραπανω με βαση και μονο τη χρηση.
Εννοειται περιβαλλοντικα :)
Συνολο 9 μηνες. Καθαρα η αδεια.
Τα εντυπα μαζευτηκαν σε ενα 4μηνο.
Α, και ειχα και ενα ρεμα αλλα τα βρηκα με την καλη μας Καρλα.
Και μετα μου βγηκε νεα νομοθεσια για ψυκτικους θαλαμους και μου σπασανε και το φακελο.
Φακ γιεα.
Για τις τεχνικων υπηρεσιων τι να σε πω ρε Raven!
Στην παρουσα χρωστανε τα εργα των τελευταιων μινιμουμ 3 ετων.
Το εκανα το σφαλμα με το δημοσιο εργο.
Κοπηκε και τιμολογιακι, πληρωσαμε το φπα μας, τον φορο μας κανονικα, λεφτα δεν ειδαμε.
Στην αρχη μας ειπαν ξερετε με τον Καλλικρατη αλλαξε το σκηνικο, και πρεπει να γινει βγει πρωτα ο προυπολογισμος του. Οκ, αναμονη.
Βγηκε που λες ο προυπολογισμος, φτανουμε πριν το Πασχα, ορμαμε, αλαμουρα οποιος προλαβει.
Και σκαει το καλυτερο. Το τιμολογιο ειναι κομμενο σε αρχη που δεν υφισταται πια. Παρτε τον πουλο σας, γιατι τωρα πρεπει να αντικατασταθει, να ορκιστει η νεα υπηρεσια, και να κανει αλλη αρχη ελεγχο στα οικονομικα της.
ΚΟΙΝΩΣ δεν υπαρχει μια, και ολα τα αλλα ειναι ιστοριες για αγριους.
Τις κοβεις τις ΔΤΥ να γνωριζουν και ηλεκτρονικες δοξες ε?!
Kαι για να μην ξεχνιομαστε, ας θυμηθουμε ενα παλιο ανεκδοτο.
http://www.poleodomia.gov.gr/
Inadequate
18-05-2011, 14:09
το σκεπτικο οτι ολα θα σκονταψουν στα υπαρχοντα λαμογια- επιτροπες κλπ ειναι πολυ λογικο και ελληνικο, για να δωσω ομως μια αισιοδοξη νοτα:
πριν λιγους μηνες ολοκληρωθηκε το ΓΕΜΗ (γενικο εμπορικο μητρωο) (aκομα βεβαια γεμιζει η βαση δεδομενων-τουλαχιστον ομως υπαρχει και γεμιζει) και απλοποιηθηκε η διαδικασια για συσταση επιχειρησεων-πλεον χρειαζονται 2-3 μερες νομιζω αντι του μηνα και πολυ πολυ λιγοτερη διαδικασια και μανουρα.
ακριβη στοιχεια δεν θυμαμαι το χα διαβασει πριν καιρο παντως μιλαμε για τρελη συνεργασια νομαρχιων, πρωτοδικειων, επιμελητηριων κλπ!
υπαρχει ελπιδα
Ειναι πολυ λογικο οταν εχεις επαφη με την πραγματικοτητα.
Και pretty pls μην συγκρινεις τοσο ανομοιες καταστασεις.
Κατα τα αλλα ευχαριστουμε για την νοτα αισιοδοξιας.
p.s. Μην διαβαζεις τοσο. Δοκιμασε να το κανεις. Οχι trolling στη γωνια μας. Ευχαριστω.
Inadequate
18-05-2011, 14:17
μου παρεξηγεισαι ευκολα αλλα εγω σ αγαπω
επισης δεν βλεπω κατι τρελα ανομοιο. τεσπα
Σκασε πια γαμω το σπιτι σου.
:skase:
Raven Lord
18-05-2011, 14:22
Για τις τεχνικων υπηρεσιων τι να σε πω ρε Raven!
λέω κυρίως ότι πρέπει να γίνει κάτι για τη διαφθορά. οι ΔΤΥ (μαζί με ΤΥΔΚ) είναι άνετα οι πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες, με τις μίζες για να περάσουν λογαριασμοί να αποτελούν τον κανόνα. συνάδελφος εδε έφτασε σε σημείο να δώσει φακελάκι σε φίλη μου που ήταν σε διεύθυνση επειδή "πρώτη φορά έτυχε σε υπάλληλο που δεν ζήτησε κάτι" !!! φυσικά αυτή δεν το δέχθηκε.
τελοσπάντων, μια απλή δήλωση πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων θα ξετρύπωνε πολλούς "λαγούς".
Ειχα στενη συνεργασια με δτυ, τα εζησα στο πετσι μου.(μελετητικα, κατασκευαστικα, οπως θες)
Οσο δεν εχουν χρημα στα ταμεια δεν υπαρχει καμια δραση.
Το παρτυ θα το δουμε οταν λαβουν κανα πακετακι ενισχυσης.
Ποθεν εσχες κ κρεμαλιτσες:)
Raven Lord
19-05-2011, 19:03
Το εκανα το σφαλμα με το δημοσιο εργο.
Κοπηκε και τιμολογιακι, πληρωσαμε το φπα μας, τον φορο μας κανονικα, λεφτα δεν ειδαμε.
τα ίδια έλεγαν και σε εμένα. "αν θες να εξασφαλίσεις τα λεφτά, κόψε τιμολόγιο".
"τιμολόγιο δεν κόβω αν δε μου εγγυηθείτε ότι θα πάρω το χρήμα εντός του τριμήνου"...
φυσικά κανείς δεν εγγυήθηκε. τουλάχιστο γλίτωσα φπα - φόρο.
Στην περιπτωση μου ειχε ξαναγινει και τα λεφτα τα ειδα.
Μετα ξεκινησε μια ομορφη κατρακυλα.
Ζωη σε μας.
Bump.
Με τις βεβαιώσεις για μεταβίβαση που πλέον πρέπει να δίνονται, ξέρουμε τι παίζει;
Διαβάζω ότι δεν πρέπει να πέσει τζίφρα γιατί όπως είναι μέχρι στιγμής ο νόμος, βεβαιώνεις ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ αυθαιρεσία σε σχέση με τα πολεοδομικά σχέδια, κάτι που στο 99% των κατασκευών δεν παίζει.
Raven Lord
27-09-2011, 19:57
από την ημέρα δημοσίευσης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, σε κάθε μεταβίβαση ο μηχανικός πρέπει να δηλώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες:
"Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά
τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη
μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε
ακίνητο, εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπο-
νται στην παρ. 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επι-
συνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίω-
ση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται
αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαί-
ρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και
το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το
ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις
χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευ-
ές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν
σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και
ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν
έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με
τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται
σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3."
"δεν έχουν εκτελεστεί αυθαί-
ρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και
το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το
ύψος του κτιρίου"
Αυτό πόσο εύκολα το υπογράφεις όμως, ειδικά με τις ποινές που αναφέρει.
Οι διαστάσεις είναι ακριβώς όπως στα σχέδια; Αποκλείεται. Υπάρχει επιτρεπτή απόκλιση; Δε λέει κάτι.
Γενικά από όσο διάβασα το νόμο είναι πασάλειμμα. Πάνε να σπρώξουν όποιον έχει αυθαίρετη κατασκευή να τη νομιμοποιήσει, αλλά έτσι που τον έγραψαν μπορεί να πας μέσα για το οτιδήποτε.
Raven Lord
27-09-2011, 20:02
δεν το υπογράφεις αν έχει αυθαίρετες κατασκευές .-
Καλά αυτό εννοείται προφανώς, απλά δε μου κάθεται καλά ότι μπορεί να θεωρηθεί "αυθαίρετη κατασκευή" και οποιαδήποτε μικροαποκλιση στις διαστάσεις, σε σχέση με τα σχέδια.
Raven Lord
27-09-2011, 20:10
καλά ρε δε νομίζω να μιλάμε για 2-3cm. προφανώς συνεχίζουν να ισχύουν καταρχήν οι μικροπαραβάσεις που διευθετούνται εύκολα.
Μωρε η λογική αυτό λέει, αλλά επειδή στην ελλάδα είμαστε...
Αναμένω την ΚΥΑ που "μπορεί" να λέει το περιεχόμενο της βεβαίωσης, όπως γράφει.
Raven Lord
27-09-2011, 20:15
ακριβώς :D
στην ελλάδα είμαστε
Βγήκε και το υπόδειγμα της βεβαίωσης από το υπεκα
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=hPlGDjBtX%2fQ%3d&tabid=762&language=el-GR
regularpaul
10-01-2013, 15:43
θα έχετε ακούσει οι συνάδελφοι για μια επικείμενη αύξηση στις εισφορές
που από φήμη, έγινε νόμος που ψηφιστηκε τον Ιούλιο του 11 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα
ε από 1/1/13 εφαρμόζεται, όσοι πάμε να πληρώσουμε εκπρόθεσμα το Β εξάμηνο του 12 όπως εγώ, το βλέπουμε ήδη
οι υπόλοιποι θα το δείτε στο επόμενο ειδοποιητήριο
τα δικά μου από 1865 έγιναν 2215 και ανά τριετία ανεβαίνει εξοντωτικά
IMPENDING DOOM
menumission
10-01-2013, 15:48
http://radio936.blogspot.gr/2012/05/blog-post_5890.html
regularpaul
30-03-2013, 12:52
τα δικά μου από 1865 έγιναν 2215 2352 και αναμένουμε και το συνοδευτικό ειδοποιητήριο με τα αναδρομικά για τα προηγούμενα 3 εξάμηνα
IMPENDING DOOM
fixed
όποιος ψήνεται να ενημερωθεί γενικώς αλλά και για την προχτεσινή κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ:
http://synelefsimixanikon.wordpress.com/2013/03/30/%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B1-28-3-13/
Raven Lord
30-03-2013, 20:33
γάμησέ τα. περιμένω κ εγώ καλό κοστουμάκι... κ σκέψου πέρσυ το 40% των μηχανικών τα είχε απλήρωτα. φέτος βλέπω να μην πληρώνει κανείς.
Το δικό μου κουστουμάκι ήρθε.
και να ήθελα να τα πληρώσω...δεν.
6o etos xwris eidiki prosauksisi 1924
btw 8ymamai gnwsti mou pou eixe kanei tin malakia kai eixe mpei amesws stin eidiki prosauksisi pou se kapoia fasi postare sto fb tis oti katafere na tin vgalei, an kapoios endiaferetai na rwtisw leptomereies ...
Την τελευταία φορά που πήγα στο τσμεδε (~Δεκέμβριο) είχαν αίτηση να συμπληρώσεις για αυτό.
Πάντως δεν "κατάφερε να την βγάλει", εφόσον δεν είσαι 35 ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 10 χρόνια ασφαλισμένος, κάνεις την αίτηση και βγαίνει χωρίς πολλά πολλά.
Raven Lord
08-04-2013, 18:49
6o etos xwris eidiki prosauksisi 1924
εννοείται χωρίς... από το επόμενο όμως αναγκαστικά :(
Πάντως δεν "κατάφερε να την βγάλει", εφόσον δεν είσαι 35 ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 10 χρόνια ασφαλισμένος, κάνεις την αίτηση και βγαίνει χωρίς πολλά πολλά.
το κατάφερε, γιατι είχε ξαναρωτήσει και πιο παλια και της ειχαν πει οτι αφου μπήκε δεν γίνεται να βγει ... ισως να ειχε πέσει σε μη ενημερωμενο υπάλληλο ή ίσως κάτι άλλαξε στο ενδιαμεσο ...
Entrancemperium
09-04-2013, 14:14
Παιδιά ερώτησις και βασικά δεν ξέρω που να την έβαζα αλλά πιθανόν να βοηθήσει κάποιος από σας εδώ..
Έκανα πριν μέρες αίτηση για εξοικονομώ κατοικον και η αίτηση απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω χαμηλού εισοδήματος από Εθνική.
Αν κάποιος από σας τους μηχανικάριους έχει άποψη και ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα αν μπορεί ας επικοινωνήσει με ένα πμ θα του ήμουν ευγνώμων..
regularpaul
29-04-2013, 17:16
μια πρωτη νικη (θα δειξει αν ειναι πραγματική ή εικονική)
μετα απο 7 βδομαδες κινητοποιησεων (περικυκλωσης του συμβουλιου δηλ. απο 200-500 μηχανικους)
οι Αυξημένες Ασφαλιστικές Εισφορές προσωρινά ΑΚΥΡΕΣ !
Ενημέρωση πριν από λίγο:
Σήμερα μετά από 2 μήνες συνεχόμενων κινητοποιήσεων των αγωνιζόμενων μηχανικών εγκρίθηκε στο ΔΣ του ΕΤΑΑ η πρόταση για αναστολή των αυξημένων εισφορών μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η καταβολή των παλιών εισφορών. Παράλληλα παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες η προθεσμία αποπληρωμής των ειδοποιητηρίων σύμφωνα με τις παλιές εισφορές.
Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν σταματάμε εδώ συνεχίζουμε, ενημερώνουμε, αγωνιζόμαστε για όλα τα αιτήματά μας !
http://synelefsimixanikon.wordpress.com/2013/04/29/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CF%80/
ενημερώστε τους συναδέλφους σας μην πάνε σήμερα και αύριο να πληρώσουν τα ειδοποιητήρια
Raven Lord
29-04-2013, 19:10
ευτυχώς το άφησα για τελευταία στιγμή. άντε μπας και γλιτώσω το 400άρι που πήρε αύξηση. τουλάχιστο αναβάλλεται το κουστούμι
Bump λοιπόν.
Βγήκε το ΤΕΕ και λέει ότι τα αναδρομικά των εισφορών πήγανε στις ΔΟΥ κατευθείαν. Έχει τσεκάρει κανείς αν του έχει γίνει αυτό;;;
Sotos_The_Tequiler
19-12-2014, 07:55
TEE ή ΤΣΜΕΔΕ εννοείς;
Γιατί για το ΤΕΕ έχω να δώσω συνδρομή καμιά διετία
regularpaul
19-12-2014, 08:46
του ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ) εννοεί, το ΤΕΕ έκανε την καταγγελία
http://web.tee.gr/eispraktiko-prajikophma-mazikhw-oikonomikhw-ejontvshs-tvn-mhxanikvn
η μικρή συνδρομή που λες αλλά και η εγγραφή στο ΤΕΕ πάει προς κατάργηση
http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B7-r2095
Raven Lord
19-12-2014, 19:51
όχι, δεν έχουν πιστωθεί στις ΔΟΥ. οι προσαυξήσεις είναι μνημονιακή δέσμευση. αν τελιώσει το μνημόνιο έχουμε μια ελπίδα να γλιτώσουμε. άμε περάσουν θα κλείσουμε όλοι.
συναδελφος(ιδιο ετος) που μιλουσαμε τις προαλλες χρωσταει ηδη 6 χιλιαρικα.
ευτυχως δεν εβγαλα αδεια ασκησεως επαγγελματος
κι όλα αυτά εν αναμονή της απόφασης του ΣΤΕ στην προσφυγή που έχει γίνει και για την οποία κάποιες φήμες λένε ότι έχει βγει αλλά δεν έχει καθαρογραφτεί για να ανακοινωθεί ...
Sotos_The_Tequiler
22-12-2014, 19:52
attila με ασφάλιση τι έκανες;
Η απόφαση έχει βγει και είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ την έχασε. Απλά δεν βρίσκουν τρόπο να την πασάρουν γιατί ξέρουν ότι με τις ΗΔΗ υπάρχουσες εισφορές το ταμείον είναι μείον λόγω φυσικής πλέον αδυναμίας πληρωμών ενός 65% μηχανικών σύμφωνα με μελέτη. Με αυξήσεις ΚΑΙ αναδρομικά πολύ εύκολα το ποσοστό γίνεται 80% και bye bye ΤΣΜΕΔΕ, attica και αποθεματικά (τα οποία δηλαδή bye bye ήδη αλλά να 'χαμε να λέγαμε).
attila με ασφάλιση τι έκανες;
ημουν ανασφαλιστος για 2 χρονια πριν το στρατο-δεν ειχα παρει πτυχιο ακομα ομως- και για ενα δεκαμηνο μετα την απολυση.
τωρα εχω ικα αλλα απο δουλεια ασχετη με το πτυχιο.
Η απόφαση έχει βγει και είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ την έχασε....
αν την ειχε χάσει δεν νομιζω να ειχαν προβλημα να την δημοσιοποιήσουν ...
αυτό που άκουσα εγώ πάντως είναι ακριβώς το αντίθετο και αυτό το σενάριο θεωρώ ότι ενισχύεται περισσότερο από την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης ....
Δεν το κατάλαβες μάλλον. Το ΤΕΕ (το ΤΕΕ ε, όχι το ΤΣΜΕΔΕ) έκανε προσφυγή για να ΜΗΝ γίνουν αυξήσεις και την έχασε. Δηλαδή πέρασαν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά.
Δεν το κατάλαβες μάλλον. Το ΤΕΕ (το ΤΕΕ ε, όχι το ΤΣΜΕΔΕ) έκανε προσφυγή για να ΜΗΝ γίνουν αυξήσεις και την έχασε. Δηλαδή πέρασαν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά.
γνωριζω πολύ καλα ποιος έκανε προσφυγη και γιατί ...
link για την επίσημη απόφαση ότι χάθηκε η προσφυγή?
regularpaul
24-12-2014, 20:11
ο H. θα εννοεί ότι έχει παρθεί η απόφαση από το ΣτΕ αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί φαντάζομαι;
αν και δεν κατάλαβα την εξήγηση που έδωσε, ποιον δεν συμφέρει να γίνει γνωστή η απόφαση;
πάντως από το περιβάλλον των κινητοποιούμενων μηχανικών δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ή δεν το έχω αντιληφθεί εγώ
Ναι, απέρριψε την ένσταση το ΣτΕ και περιμένουμε αναδρομικά και αυξήσεις. Link δεν έχω μπείτε στο michanikos.gr είναι πολλά και εύκολο να τα βρείτε τα σχετικά. Δεν αναφέρθηκα στο "να μην συμφέρει κάποιον" να ανακοινωθεί. Απλά θεωρώ ότι γενικότερα κωλύονται να την περάσουν στην πράξη γιατί ξέρουν ότι οι διαγραφές θα εκτιναχτούνε.
regularpaul
26-12-2014, 11:10
Η. έψαξα όλα τα σχετικά νέα (και τα σχόλιά τους) του michanikos.gr μέχρι και τον Αύγουστο όπου θα έβγαινε η απόφαση. Δεν βρήκα τίποτα παρά μόνο το ίδιο ερώτημα να επανέρχεται (αναπάντητο) για το πότε θα βγει επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ. Μπας και εννοείς την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που έκανε το ΤΕΕ; Αυτή έχει βγει όντως από τον Φλεβάρη, για αυτό και ΗΔΗ εφαρμόζονται οι αυξήσεις από το 1ο εξάμηνο του 14. Για την προσφυγή του ΤΕΕ μιλάμε, που εκδικάστηκε τον Μάιο και ακόμα δεν έχει δημοσιοποιημένη απόφαση.
Δεν ξέρω σε τι αφορά η προσφυγή που αναφέρεται του Μαίου Παύλο, ίσως κι εγώ να μπερδεύτηκα, εμένα οι αυξήσεις με καίνε (αν και μισθωτός και τις γλυτώνω) και σ' αυτές αναφερόμουνα ;)
regularpaul
04-02-2015, 12:22
απορρίφθηκε τελικά και η προσφυγή αυτή, οπότε οι αυξήσεις ισχύουν και μάλιστα αφού συμπληρώθηκε η πρώτη 3ετία, αναμένεται νέα αύξηση
από την άλλη μπορούμε να γυρίσουμε στα παλιά ή γιατί όχι και σε χαμηλότερα, πιο δίκαια επίπεδα με νέο νομοσχέδιο :)
http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9/
Raven Lord
04-02-2015, 13:38
ελπίζω ο σύντροφος αλέξης να μην ξεχάσει ότι είναι συνάδελφος.
Sotos_The_Tequiler
15-06-2015, 19:15
το 50% των εισφορών του '14 είναι απλήρωτο ακόμα
http://i.imgur.com/b3Eezml.png
δρομολογείται δικαίωμα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64201943)για όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993
Raven Lord
16-06-2015, 09:39
αν παίξει αυτό με την αλλαγή κατηγορίας, πήραμε παράταση ζωής για μέχρι το τέλος του '16...
Αυτό με την αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας είναι παλιό σχέδιο που το site απλά το αναμασάει. Το είχαν "δεμένο" ότι θα γίνει για πάσης φύσεως ελεύθερους επαγγελματίες, είτε ΟΑΕΕ είτε ΤΣΜΕΔΕ ή αλλού και τελικά έγινε για παντού πλην του ΤΣΜΕΔΕ, μη μασάτε.
Raven Lord
16-06-2015, 23:05
όχι, είναι το νεο μίνι ασφαλιστικό του στρατούλη. γι'αυτό βγήκε η απόφαση να καθυστερήσουν κ άλλο τα ειδοποιητήρια. έχει δεσμευτεί αλλά δεν ξέρω αν θα τον αφήσουν πριν τη συμφωνία.
Το είχαν "δεμένο" ότι θα γίνει για πάσης φύσεως ελεύθερους επαγγελματίες, είτε ΟΑΕΕ είτε ΤΣΜΕΔΕ ή αλλού και τελικά έγινε για παντού πλην του ΤΣΜΕΔΕ, μη μασάτε.
το ειχε αποφασισει η πασοκαρα ε? γι'αυτο και ηδη ειναι σε ισχυ.
Πετάγεσαι που πετάγεσαι χωρίς προφανώς να έχεις σχέση με το θέμα, άμα είναι να προσπαθήσεις να την πεις κάπου (γιατί για να συνεισφέρεις για το θέμα που κάποιους μας καίει χλωμό), τουλάχιστον πες βρε αδερφέ 5 λέξεις που να έχουν μία στοιχειώδη συνοχή μεταξύ τους και να βγαίνει στο σύνολό τους κάποιο νόημα.
Κι εσύ ο ίδιος να διαβάσεις και να ξαναδιαβάσεις τι είπες, άκρη δεν θα βγάλεις.
Ή τουλάχιστον πες μας α) που κολλάει η πασοκάρα και β) τι είναι σε ισχύ? (αφού δεν είναι για μηχανικούς σε ισχύ, αυτό λέμε όλοι και αδημονούμε να γίνει).
οχι, δε με καιει εμενα το θεμα που δεν εχω αδεια ασκησεως επαγγελματος επειδη δε μπορω να πληρωνω την εισφορα
α) εισαι πασοκος
β) σε ισχυ μεχρι στιγμης ειναι οι αυξησεις και μαλιστα αναδρομικες και με τη βουλα του ΣΤΕ
α) μπήκες απλά για να το πεις, το είπες (δις), το πιστεύεις κιόλα, έγινε φίλε. Ακούστηκες.
β) εδώ διασαφηνίζεις το τι λες στο προηγούμενο ποστ σου το οποίο ήταν της φάσης εμείς θέλαμε, αλλά αυτοί δεν θέλαν, όμως μετά αυτοί θέλαν κι εμείς δεν θέλαμε, αυτό ακριβώς τίποτα άλλο. Ναι, είναι κοινός τόπος ολονών ότι οι αυξήσεις ισχύουν κάποιον καιρό τώρα, τόσο γνωστό μάλιστα όσο και το γαλάζιο χρώμα του ουρανού. Εδώ όμως λέμε για το δικαίωμα πτώσης ασφαλιστικής κατηγορίας αν σου διέφυγε και όχι ότι ένα κι ένα κάνουν δύο. Θέμα το οποίο είχε συζητηθεί αλλά τελικά δεν "πέρασε" και διαβάζω από τους υπολοίπους ότι ξαναέρχεται στο προσκήνιο.
Κι εγώ λέω (στους υπόλοιποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το θέμα συζήτησης) ότι δεν το βλέπω και πολύ πιθανό για ακόμα μια φορά, κάπου θα θαφτεί μεταξύ όλων των άλλων με τα οποία έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόναν τον άτιμο καιρό. Εδω ρε παίδες, τι να λέμε, οι τύποι έχουν ακόμα σε ισχύ την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για εμάς τους μισθωτούς όσων παίρνουν μισθό κάτω από 693 το μήνα (ενώ οι υπόλοιποι οκ, καλύπτονται από το μισθολόγιο με τις κρατήσεις εργοδότη - ασφαλισμένου κατά 100%), ο απόλυτος παραλογισμός.
Raven Lord
19-06-2015, 09:59
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης συζήτησε αναλυτικά ζητήματα
ασφάλισης των μηχανικών με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και τα
μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ και κατέληξε ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα, μέσα στον
επόμενο μήνα, διατάξεις σε επικείμενο νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ σύμφωνα με
τις οποίες:
•Δίνεται δυνατότητα στους ασφαλισμένους μετά την 1-1-93 του ΕΤΑΑ να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-16
αυτό που μας καίει για την ώρα. ελπίζω σύντομα
Raven Lord
03-08-2015, 16:33
Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 (μετά τις 10:00 π.μ.) θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή με την οποία θα μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία(κατ΄εφαρμογή του άρθρου 39, του Ν.4331/2015) που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο "νέο" ασφαλιστικό.
απο tsmede.gr
Sotos_The_Tequiler
11-10-2015, 23:59
πάει για ακύρωση η αίτηση για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία....
:?
Raven Lord
12-10-2015, 10:38
μας γάμησε...
Sotos_The_Tequiler
12-10-2015, 17:01
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Τ.Α.Α. ομόφωνα συμφώνησε να αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το επισυναπτόμενο έγγραφο.
http://www.tsmede.gr/Portals/0/Anakoinoseis/Eggrafo_DS_ETAA.pdf
Sotos_The_Tequiler
31-10-2015, 12:58
https://www.youtube.com/watch?v=omijze2VFRg
Σταμάτησε του ΤΣΜΕΔΕ τους αλήτες
τώρα που μείναμε στεγνοί
Τις αυξημένες τις εισφορές σου δείξτες
να τις πληρώσουνε αυτοί
που έχουν
να τις πληρώσουνε αυτοί
Σταματησέ να λες πως θα σε σώσουν
πάψε να τρως κουτόχορτο
Άλλαξες ασφαλιστική κατηγορία
μπήκες σε διακανονισμό
με ελπίδα
τώρα ήρθε αναδρομικό
Σταματησέ και του ΤΕΕ τους γλύφτες
βρήκαν την ώρα και αυτοί
Μια θηλιά σφιχτά να σου την πλέξουν
αν δεν πληρώσεις συνδρομή
τους κάφρους
τραβά και κόψε το σκοινί
Σταματησέ αυτούς τους φορομπήχτες
δε σε λογάριασάν ποτέ
πέρασες χίλιες, χίλιες μαύρες νύχτες
για ΙΚΑ, ΥΔΟΜ και ΟΑΕΔ
σαν Βέγγος
τώρα κόψτους τον βερεσέ
κι επίσης:
https://www.youtube.com/watch?v=LaKbVd-7WQQ
Ακριβό μου αυθαίρετο στο χωριουδάκι
που περνάς από τον αιγιαλό, ξυστά
πλαγιά όρια και κάλυψη στα'χω πειράξει
και βγήκα στου γειτονά
Μια σοφίτα παράνομη, μια αποθηκούλα
εχτισά ο κακόμοιρος ε, και
για ένα σταύλο που βρέθηκε πάνω στο ρέμα
ο υπαλληλός είπε ναι
Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας
Στο παράνομο υπόγειο θα ξαγρυπνήσω
στις μπουλντόζες απέναντι, σκοπιά
σ'ενα οικόπεδο απρόσωπο μου'ρθε να χτίσω
χίλια τετραγωνικά
Όλοι οι ημιυπαίθριοι 500άρι
μέσα και όλα τα στέγαστρα, γαμώ
Αχ δεν μ'άκουγε η κόρη μου όταν της είπα,
παντρέψου μηχανικό
Θα μου πάρουν το σπίτι, τ'ακούς, ποιο ΥΠΕΚΑ τσαμπουνάς
μου΄παν άλλαξα χρήση στο χαμόσπιτό της γιαγιάς
Εργολάβε αλήτη που αυθαίρετα χύμα σκορπάς
μου γκρεμίζουν το σπίτι τ'ακούς φυλακή θα με πας
Sotos_The_Tequiler
15-11-2015, 13:28
ανακοίνωση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ
http://web.tee.gr/anakoinosi-tis-de-tee-gia-to-asfalisitko/
Raven Lord
15-11-2015, 13:37
βγήκε πριν μια βδομάδα. ε και? πούλο έχουμε πάρει εδώ και χρόνια
Raven Lord
18-11-2015, 13:26
άντε να δούμε:
"Πρόεδρος ΤΕΕ: “To ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να διατηρήσει στη ρύθμιση και για το Β΄εξάμηνο του 2015 τους μηχανικούς που έχουν ενταχθεί”.
Mε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Γ. Στασινός ενημερώνει ότι το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να διατηρήσει στη ρύθμιση και για το Β΄ εξάμηνο του 2015 τους μηχανικούς που έχουν ενταχθεί.
Αναλυτικά, στην ανάρτησή του αναφέρεται:
“Μετά από την χθεσινή κατάθεση δικαστικής προσφυγής δικής μου , του Α΄Αντιπροέδρου Μήλη και των μελών της ΔΕ/ΤΕΕ Ανδρεδάκη και Βαμβουρέλη για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, η ΔΕ/ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει στη ρύθμιση και για το Β΄ εξάμηνο του 2015 τους μηχανικούς που έχουν ενταχθεί, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις.“"
Raven Lord
04-10-2016, 19:34
πήραμε την επιδότηση για τα σεμινάρια ενεργειακών επιθεωρητών, τη οποία είχαμε αιτηθεί από το 2013!!! ευχαριστούμε σύντροφε τσίπρα. σωθήκαμε :)
Sotos_The_Tequiler
02-01-2017, 23:10
έχουμε καμιά πληροφορία για το αν έγινε δεκτή η αίτηση για παράταση εξόφλησης των εισφορών του Β' 2016
Raven Lord
03-01-2017, 11:09
είναι στον υπουργό, αλλά τίποτα ακόμη. περιμένουμε ετς κ αλλιώς χωρίς να βάζουμε χέρι στην τσέπη.
Raven Lord
03-01-2017, 13:48
επίσης, προτείνω το τοπικ να μετονομαστεί σε "η γωνιά του μαλάκα"
regularpaul
04-01-2017, 15:04
μακάρι να αλλάξει κάτι αλλά μάλλον δεν παίζει παράταση
είχε γίνει παρέμβαση της τελευταίας στιγμής στο υπουργείο
http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84/
Ρανδομ πηγη αλλα το διαβασα κι αλλου. Btw και εγω θεωρουμαι μηχανικος πλεον (θα γινω μολις ανοιξει η αρχιτεκτονικη ιωαννινων το οποιο θα ειναι αυτη τη σεζον)
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/168371/rythmisi-gia-tous-mixanikoys-den-tha-plironoun-asfalistikes-eisfores-an-den-exoun-eisodima
Raven Lord
18-08-2017, 21:10
λες?
από 'δω, από 'κει, με κάτι τέτοια, τσούκου τσούκου θα ξαναβγεί ο σύντροφος στις επόμενες εκλογές...
Sotos_The_Tequiler
19-08-2017, 09:08
Μένει να φανεί πως θα ρυθμιστεί το θέμα της περίθαλψης αυτών που θα διαλέξουν να κόψουν την ασφάλεια.
Raven Lord
19-08-2017, 13:12
έτσι κι αλλιώς η μόνη κάλυψη που έχεις είναι το δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο εξακολουθείς να δικαιούσαι χωρίς ασφάλεια.
tsimpouklano
17-12-2017, 14:29
Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε να ρωτήσω εδώ, αλλά ας είναι.
Για κοπή επικίνδυνου προς πτώση δέντρου εντός περίφραξης απευθύνθηκα στην πολεοδομία, αλλά αυτή είπε πως χρειάζεται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που η συγκατάθεση δεν ειναι εφικτή και το δέντρο ΠΡΕΠΕΙ να κοπεί (μιλάμε για 20+ μέτρα κυπαρίσσι το οποίο παίρνει όλο και μεγαλύτερη κλίση), πώς προχωράμε; Υπάρχει η περίπτωση, λόγω της επικινδυνότητας, η πολεοδομία να το κάνει ούτως ή άλλως; Αν όχι, μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει από ιδιώτη με γερανό κ.λπ.;
Raven Lord
17-12-2017, 14:34
ιδιωτικά όχι δε γίνεται. πρέπει να βγάλει άδεια μικρής κλίμακας ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
δεν ξέρω αν παίζει έκθεση επικινδυνότητας για δένδρα. ρώτα την υπηρεσία δόμησης και αν δεν ξέρουν βάλτους να πάρουν τηλ το υπουργείο.
tsimpouklano
20-05-2018, 14:59
Για πείτε λίγο τώρα, μιας και έπαιξε η αποσύνδεση τεε - τσμεδε και γράφονται αρκετοί στο ΤΕΕ, είπα να το κάμω κι εγώ. Κάποιες απορίες:
1. Ποια είναι οι συνολική οικονομική επιβάρυνση; Το ρωτάω, γιατί ενώ είχα ακούσει πως δεν υπάρχει κάποια, στη σελίδα των δικαιολογητικών αναφέρει "ετήσια συνδρομή τρέχοντος έτους 20€". Είναι δηλαδή 20€/έτος και τέρμα ή παίζουν και τίποτα άλλα;
2. Αυτό με το διπλότυπο είσπραξης χαρτοσήμου, τι ακριβώς είναι; Πάω στην εφορία και τι κάνω;
Raven Lord
20-05-2018, 16:04
1. ναι, η συνδρομή στο ΤΕΕ τα πρώτα 5 χρόνια είναι 20 ευρώ/έτος, μετά πάει 55 και 55x2 αν είσαι και εργολήπτης
2. αυτό δεν το θυμάμαι. πάνε και 15+ χρόνια.
tsimpouklano
20-05-2018, 17:00
1. Εχμ, μίλησα και με έναν φίλο που έδωσε πρόσφατα και μου είπε ότι πέρα από τα πρώτα 20€ που δε μπορείς να τα αποφύγεις λόγω εγγραφής, την ετήσια συνδρομή δεν την πληρώνει κανείς.
Raven Lord
20-05-2018, 18:40
εμείς τη δίνουμε αναγκαστικά γιατί αλλιώς δεν έχεις πρόσβαση στις εφαρμογές των αμοιβών και των αυθαιρέτων, οπότε στην ουσία δεν μπορείς να δουλέψεις.
αν δε δουλεύεις μπορείς όντως να τις αφήνεις απλήρωτες, αν όμως ποτέ χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τις πλατφόρμες ή να κάνεις έναρξη στην εφορία ή διακοπή ή οτιδήποτε χρειάζεται βεβαίωση από το ΤΕΕ, θα πρέπει να πληρώσεις όσες χρωστάς μέχρι τότε.
Μάλλον είναι λογιστικό το θέμα αλλά μιας και πολλοί μηχανικοί παίζουν με μπλοκάκι υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίζεις το μικτό ποσό που πρέπει να κόβεις για να παίρνεις στάνταρ μισθό στο χέρι;
Μια φίλη έκανε συμφωνία με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο για 400 ευρώ το μήνα. Της είπαν θα της πληρώνουν το φόρο και της κόβανε 500 στο μπλοκάκι. Έσκασε όμως εφκα 170 το μήνα και τα είδε λίγο κωλυώμενα...
Raven Lord
30-07-2018, 13:43
είναι λίγο γενικό αυτό που ζητάς. τι εννοείς στανταρ μισθό στο χέρι?
ΕΦΚΑ 170 είναι το ελάχιστο που έρχεται, αλλά αν την επόμενη χρονιά παρουσιάσεις εισοδήματα, τη μεθεπόμενη θα σου έρθει ψηλότερα. επίσης, ποιο φόρο της πληρώνουν. 20% είναι η υποχρεωτική παρακράτηση φόρου που πληρώνει ο εργοδότης.
π.χ. μπλοκάκι που κόβει 1000 ευρώ + ΦΠΑ 240 ευρώ έχει παρακράτηση 200 ευρώ, οπότε στο χέρι θα πληρωθείς 1000+240-200 = 1040 ευρώ.
από αυτά τα 240 θα τα οφείλεις στο ΦΠΑ. άρα ουσιαστικά έχεις 800 ευρώ και -200 ευρώ φόρο από την εκκαθάριση της φορολογικής.
αν υποθέσουμε τώρα ότι κόβεις τόσα για 12 μήνες και δεν έχεις άλλα έξοδα. θα δηλώσεις καθαρό εισόδημα 12000 ευρώ και θα σου έχει παρακρατηθεί φόρος 2400 ευρώ άρα θα έχεις βάλει στην τσέπη 9600 ευρώ. από αυτά αφαιρούνται οι εισφορές εφκα 170x12 = 2040 για τον υπολογισμό του φόρου, άρα καθαρά έσοδα 12000-2040=9960. τώρα δε θυμάμαι συντελεστή στα μπλοκάκια. εγώ θα φορολογούμουν ως ατομική επιχείρηση με συντελεστή 22% άρα 2191.20+650 τέλος επιτηδεύματος = 2841.20. από αυτά τα 2400 έχουν προκαταβληθεί, άρα μένει ένα υπόλοιπο 441.20 ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλω με την εκκαθάριση (χωρίς προκαταβολή φόρου αφού την έχω ήδη καταβάλει).
ο εφκα όμως την επόμενη χρονιά θα υπολογιστεί με βάση το καθαρό εισόδημα χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που έχω δώσει οπότε θα έχεις μια μηνιαία εισφορά της τάξης των 270 ευρώ. μέχρι το 2019 παίζουν εκπτώσεις οπότε πιθανόντα 270 εξακολουθούν να είναι 170 για τέτοια τάξη εισοδήματος.
έχοντας όλα τα παραπάνω στο νου σου, τι εννοείς όταν λες καθαρά στην τσέπη?
Fucking Wizard
30-07-2018, 18:23
είναι λίγο γενικό αυτό που ζητάς. τι εννοείς στανταρ μισθό στο χέρι?
ΕΦΚΑ 170 είναι το ελάχιστο που έρχεται, αλλά αν την επόμενη χρονιά παρουσιάσεις εισοδήματα, τη μεθεπόμενη θα σου έρθει ψηλότερα. επίσης, ποιο φόρο της πληρώνουν. 20% είναι η υποχρεωτική παρακράτηση φόρου που πληρώνει ο εργοδότης.
π.χ. μπλοκάκι που κόβει 1000 ευρώ + ΦΠΑ 240 ευρώ έχει παρακράτηση 200 ευρώ, οπότε στο χέρι θα πληρωθείς 1000+240-200 = 1040 ευρώ.
από αυτά τα 240 θα τα οφείλεις στο ΦΠΑ. άρα ουσιαστικά έχεις 800 ευρώ και -200 ευρώ φόρο από την εκκαθάριση της φορολογικής.
αν υποθέσουμε τώρα ότι κόβεις τόσα για 12 μήνες και δεν έχεις άλλα έξοδα. θα δηλώσεις καθαρό εισόδημα 12000 ευρώ και θα σου έχει παρακρατηθεί φόρος 2400 ευρώ άρα θα έχεις βάλει στην τσέπη 9600 ευρώ. από αυτά αφαιρούνται οι εισφορές εφκα 170x12 = 2040 για τον υπολογισμό του φόρου, άρα καθαρά έσοδα 12000-2040=9960. τώρα δε θυμάμαι συντελεστή στα μπλοκάκια. εγώ θα φορολογούμουν ως ατομική επιχείρηση με συντελεστή 22% άρα 2191.20+650 τέλος επιτηδεύματος = 2841.20. από αυτά τα 2400 έχουν προκαταβληθεί, άρα μένει ένα υπόλοιπο 441.20 ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλω με την εκκαθάριση (χωρίς προκαταβολή φόρου αφού την έχω ήδη καταβάλει).
ο εφκα όμως την επόμενη χρονιά θα υπολογιστεί με βάση το καθαρό εισόδημα χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που έχω δώσει οπότε θα έχεις μια μηνιαία εισφορά της τάξης των 270 ευρώ. μέχρι το 2019 παίζουν εκπτώσεις οπότε πιθανόντα 270 εξακολουθούν να είναι 170 για τέτοια τάξη εισοδήματος.
έχοντας όλα τα παραπάνω στο νου σου, τι εννοείς όταν λες καθαρά στην τσέπη?
ρε συ ρειβεν, αν ξεμεινεις απο την δουλεια του μηχανικου, να σε κανω βοηθο λογιστη?
Raven Lord
30-07-2018, 18:49
χαχαχα 15 χρόνια στο κουρμπέτι τα έκανα μόνος. έχω και βοήθεια από τον αδερφό που δουλεύει σε λογιστικό γραφείο (αλλά δεν αναλαμβάνει μηχανικούς :P ). από φέτος έγινα εταιρεία οπότε τέρμα αυτά (πάντα τα ελέγχω όμως, έχει καεί πολλών η γούνα από κάτι τέτοια).
Raven Lord
24-08-2018, 12:01
μετά τους ενεργειακούς επιθεωρητές, άλλη μια μικρή αλλά ουσιαστική νίκη
http://www.michanikos.gr/index.html/articles/εργασιακά/η-απόφαση-για-το-ηλεκτρονικό-μητρώο-ελεγκτών-δόμησης-r7221
Raven Lord
18-09-2018, 17:51
πάγιο αίτημα εδώ και πολλά πολλά πολλά χρόνια. κάλλιο αργά παρά ποτέ:
ΦΕΚ/Τεύχος Β’ 3987/14.09.2018
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ
Ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπου-
δών, που οργανώνεται στα τμήματα: α) Εφαρμοσμένων
Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, β) Πολιτικών
Μηχανικών, γ) Μηχανολόγων Μηχανικών, δ) Αρχιτεκτό-
νων Μηχανικών, ε) Χημικών Μηχανικών, στ) Αγρονόμων
και Τοπογράφων Μηχανικών, ζ) Μηχανικών Μεταλλείων
Μεταλλουργών, η) Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
καθώς και θ) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών
Υπολογιστών, των αντίστοιχων Σχολών του Εθνικού Με-
τσόβιου Πολυτεχνείου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και
αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου
(integrated master) στην ειδικότητα εκάστου Τμήματος,
επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προ-
σόντων.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 8 Αυγούστου 2018
αντίστοιχα στο ίδιο ΦΕΚ θα βρείτε και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και σχολές.
lady_of_winter
18-09-2018, 18:06
αναβαθμιστήκαμε
Raven Lord
18-09-2018, 18:18
είναι σημαντικό για κάποια τυπικά θεματάκια. π.χ. μπορείς να κάνεις απευθείας διδακτορικό μετά το δίπλωμα τώρα?
lady_of_winter
18-09-2018, 18:35
τουλάχιστον στη δικιά μας τη σχολή, πολλά παιδιά μετά το πτυχίο συνεχίζουν κατευθείαν για διδακτορικό και έξω τους παίρνουνε για διδακτορικό κατευθείαν. Ξέρω άτομα που έχουν πάει αγγλία, ελβετία και καναδά κατευθείαν για διδακτορικό.
επιπλέον και σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό, είχες και πιο πριν τη δυνατότητα είτε να μπεις στο δεύτερο έτος των σπουδών, αν το μεταπτυχιακό ήταν διετές είτε να παραδώσεις μόνο εργασία, αν το μεταπτυχιακό ήταν μονοετές. Πάντα με την προυπόθεση ότι το μεταπτυχιακό ήταν σχετικό με το τμήμα που έχεις φοιτήσει. Πχ σε πολλά μεταπτυχιακά εξωτερικού, το πρώτο έτος έχει μαθήματα ίδια με τον βασικό μας κύκλο. Μάλιστα, τα παιδιά που πάνε εράσμους στο προπτυχιακό επίπεδο, παρακολουθούν μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου στο εξωτερικό.
αυτά γίνονται στο δικό μου τμήμα, υποθέτω ότι και σε άλλα τμήματα πολυτεχνείου τα ίδια θα ισχύουν
Νομίζω το θέμα με την αναγνώριση, είναι περισσότερο για θέματα εντός ελλάδος. πχ μισθολογίες και τέτοια
Raven Lord
18-09-2018, 18:50
ισχύει ότι στην πράξη είχαν ήδη αναγνωριστεί ως μαστερ. κ σε εμάς τα ίδια παίζουν τα τελευταία 10 χρόνια.