PDA

View Full Version : Χωρίς λεφτά

enitharmon
22-06-2010, 11:14
«Ο χρόνος δεν είναι χρήμα», λέει η 29χρονη Νικιάννα Σιάνου. «Καθετί υλικό κάποτε τελειώνει. Το συναίσθημα, όμως, όταν επενδύεις τον χρόνο σου για να βοηθήσεις κάποιον χωρίς αντάλλαγμα είναι ανεκτίμητο». Η Νικιάννα είναι φωτογράφος και ένα από τα περίπου 50 μέλη του freeconomy community Αthens ή, αλλιώς, της κοινωνίας τού δωρεάν στην Αθήνα, μιας ομάδας που έχει συγκεντρώσει Αθηναίους όλων των ηλικιών και βαλαντίων με έναν σκοπό: να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όποιον τους τις ζητήσει.

Oλα άρχισαν από ένα διαδικτυακό φόρουμ για το περιβάλλον, λέει στα «ΝΕΑ» ο 28χρονος Παναγιώτης Κάντας. «Εκεί συναντηθήκαμε το 2009. Φέτος τον Απρίλιο ανακαλύψαμε τον Μαρκ Μπόιλ, τον άγγλο ακτιβιστή από το Μπρίστολ, ο οποίος έχει καταφέρει να ζήσει χωρίς χρήματα για 18 μήνες και έφερε στο προσκήνιο κάτι που εμείς κάναμε εδώ και χρόνια», λέει. Ολοι τους βοηθούσαν εθελοντικά όπου χρειαζόταν πολύ πριν συνδέσουν την ομάδα τους με τη φιλοσοφία του Μπόιλ, λέει ο Παναγιώτης.

Μπέιμπι σίτινγκ, καλλιέργεια λαχανικών σε κήπο στα Μελίσσια, μαθήματα Ισπανικών, θεραπείες ρεφλεξολογίας ή και η δωρεάν διάθεση εξοχικού στη Ζάκυνθο για διακοπές είναι μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα μέλη της αθηναϊκής κοινότητας. Η οικονομική κρίση, λένε, «μας ώθησε να προσφέρουμε το μεράκι μας δωρεάν». Διαφημίζουν τις ικανότητές τους (skills) στην επίσημη ιστοσελίδα του Μαρκ Μπόιλ (www. justfortheloveofit. org), όπου άλλοι έλληνες χρήστες μπορούν αφού εγγραφούν να κάνουν μια απλή αναζήτηση και να βρουν ποιος freeconomist βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι τους.

«Για μήνες έκανα δωρεάν μαθήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας σε 12 μαθητές λυκείου περνώντας τρεις και τέσσερις ώρες με τον καθένα», λέει στα «ΝΕΑ» η 25χρονη Νίνα Βουράκη, φοιτήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία αποφάσισε να ξοδέψει στα μαθήματα όλο τον ελεύθερο χρόνο της. Οπως λέει ο Παναγιώτης του έχουν ζητήσει να επισκευάσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε γραφεία, να βάψει τοίχους, να βοηθήσει σε οικοδομικές εργασίες, ακόμη και να κάνει τον σοφέρ για κάποιον επιχειρηματία από τον Παναμά. «Δεν είναι χάσιμο χρόνου, είναι επένδυση», συμφωνούν και οι δύο. «Οταν προκύπτει μια δουλειά, προκύπτει οπότε ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο, μπορείς να βρεις. Ας κόψεις τον καφέ ή τον ύπνο», λέει γελώντας ο Παναγιώτης.

Η προσφορά δωρεάν εργασίας είναι μια απάντηση στον καταναλωτισμό, λέει στα «ΝΕΑ» η 37χρονη Πέπη Καλύβα, η οποία έχει μοιραστεί ακόμα και τα ψώνια της στο σούπερ μάρκετ με ένα δεύτερο άτομο. «Η γειτόνισσά μου μαγειρεύει για τον εαυτό της και μου κρατά ένα πιάτο. Το ίδιο κάνω και εγώ για εκείνη», λέει.

«Οι πραγματικές μας ανάγκες είναι ανέξοδες», μας λέει ο 43χρονος μουσικός Μιχάλης Κλεάνθης, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα μιας μουσικής σκηνής στα Εξάρχεια. Ο Μιχάλης λέει ότι συχνά διαθέτει δωρεάν τον χρόνο του για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και υποστηρίζει πως η ιδέα να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες, «ισάξια σε όλους», μοιάζει με την ιδανική κοινωνία στην οποία θα ήθελε να ζει. «Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για ανταλλαγή χωρίς χρήματα αλλά για προσφορά», λέει.

Οι περισσότεροι λένε πως ο χρόνος και οι υπηρεσίες που παρέχουν σπάνια τους επιστρέφονται από άλλους χρήστες της ιστοσελίδας, αλλά αυτό δεν τους πτοεί. «Αν κάποιος καρπωθεί μια δωρεάν υπηρεσία, κανένα πρόβλημα. Η λογική του επιστρέφει σε αυτόν. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε», λέει ο Παναγιώτης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4580908

καλκι ντισκας

ωραιες φασεις κι εδω κι εκει

Candiru
22-06-2010, 13:02
καλή φάση, αλλά μην το παρατραβάνε.΄Αυτό γίνεται σε σχετικό δίκτυο συνειδητοποιημένων με αμοιβαία ανταλλαγή υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρχουν κορόιδα και εξυπνάκηδες.

rage for order
22-06-2010, 16:22
η γνωστή ιστορία. ξεκινάμε από μία καλή αφετηρία, δεν το βλέπουμε όμως ταξικά και αντιεξουσιαστικά, μας ενσωματώνει εύκολα ο καπιταλισμός και καταλήγουμε εθελοντές στους ολυμπιακούς και τζάμπα σοφέρ.

enitharmon
22-06-2010, 17:07
γιατι να σε ενσωματώσει ο καπιταλισμός όμως; να μην κάνω τσάμπα μαθηματικά εγώ στα παιδιά σου κι εσύ να τους κάνεις αγγλικά; και να μου φτιάξεις και καμια μπριζα άμα ξέρεις; μ;

animae
22-06-2010, 17:10
Πως πληρώνουν λογαριασμούς είπαμε? "Γειά σας, ΔΕΗ? Μήπως θέλετε να κάνω τσαμπα μαθήματα ισπανικών στην κορούλα σας και να μην πληρώσω λογαριασμό?".
Απλά ερώτηση δηλαδή.

enitharmon
22-06-2010, 17:22
ουφ, οι συζητησεις που ειχα με χολκ και ουμπου χρονια πριν ολ οβερ εγκεν.

ασε τις κρατικες υπηρεσιες, αυτες θελουν λεφτα, σε προσωπικο επιπεδο μιλαμε (πλας, με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και ένα φωτοβολταικό τα βγαζεις πέρα). και το σουπερμαρκετ λεφτα θελει, εκτος κι αν τη δεις γεωργος και πληρωνεις το γιατρο με κοτες και ντοματες.

rage for order
22-06-2010, 17:24
γιατι να σε ενσωματώσει ο καπιταλισμός όμως; να μην κάνω τσάμπα μαθηματικά εγώ στα παιδιά σου κι εσύ να τους κάνεις αγγλικά; και να μου φτιάξεις και καμια μπριζα άμα ξέρεις; μ;

αυτό δεν είναι κακό. ούτε καινούργιο είναι, γίνεται χροοοοόνια τώρα. το θέμα είναι ότι ξεκινάς από αυτό ("το χρήμα καθορίζει τα πάντα"), το καθαρίζεις από ότι ανατρεπτικό μπορεί να έχει μέσα και οποιαδήποτε απόπειρα να αναλύσεις γιατί συμβαίνει ποιος φταίει και πως θα το διορθώσεις και καταλήγεις εθελοντής στους ολυμπιακούς.

βασικά πάλι το ίδιο είπα. μουτζώστε που δεν μπορώ να κάνω σωστή κουβέντα σήμερα.

Candiru
22-06-2010, 18:31
βασικά αν δεν έχουν στο νου τους τον Λαφάργκ θα καταλήξουν να τους εκμεταλλεύονται και αυτοί να νομίζουν πως εξυπηρετούν την κοινωνία. Σωστά τα λέτε για κορόιδα εθελοντών σε Ολυμπιάδες, κλπ

00i00
22-06-2010, 18:35
με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και ένα φωτοβολταικό τα βγαζεις πέρα).

τα φωτοβολταικα ξεχνα τα,αν εισαι ο μεσος ανθρωπας
γιαενα μεσο νοικοκυριο το κοστος ειναι πολυ υψηλο

ikonoklast
22-06-2010, 18:47
O Λαφάργκ κολλάει για το δικαίωμα στη τεμπελιά ε; Στη φάση τα πάντα όλα.

stam and the witches
22-06-2010, 19:06
ασε τις κρατικες υπηρεσιες, αυτες θελουν λεφτα

Ενώ τα λαϊκά στρώματα πχ δε θέλουνε, είναι πρόθυμα να δώσουν την εργατική τους δύναμη τζάμπα.

animae
22-06-2010, 19:47
Ναι οκ, μιλάμε για Κριστιάνα τότε. Γενικά για να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να είσαι ήδη βολεμένος από χρήμα και να το κάνεις από χόμπυ.
Η άλλη λέει έκανε μαθήματα σε 12 παιδιά τζάμπα. Πως δγιαολο πληρωνε λογαριασμους-νοίκια-φαγητά?

Harbinger of Death
22-06-2010, 21:23
Έτσι όπως το διαβάζω, προφανώς όποιος είναι βολεμένος και έχει το οικονομικό σε ρέγουλα, είναι αυτός που θα προσφέρει περισσότερα από τον άλλο που κάνει δυο δουλειές για να ζήσει. Και μάλλον δε θα ζητήσεις τα μισά ψώνια του τύπου με τις δυο δουλειές, αλλά το να φτιάξει ένα παραπάνω πιάτο φαγητό μάλλον θα τον βολέψει και θα πάει και το πλύσιμο των πιάτων λιγότερο χαμένο.

Μπορώ να τα εκφράσω και πιο συγκροτημένα όλα τα παραπάνω, απλά θαρρώ πως καταλαβαινόμαστε.

Dythor
25-06-2010, 14:51
η γνωστή ιστορία. ξεκινάμε από μία καλή αφετηρία, δεν το βλέπουμε όμως ταξικά και αντιεξουσιαστικά, μας ενσωματώνει εύκολα ο καπιταλισμός και καταλήγουμε εθελοντές στους ολυμπιακούς και τζάμπα σοφέρ.

κιεμενα με γαμαει ο αδελφοσ μου

rage for order
25-06-2010, 14:55
περίεργο αλλά δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις.

metamelia3
25-06-2010, 16:15
δεν μιλας βλακικα;

Xtikio
25-06-2010, 16:36
hahahahahhahaha

:thumbsup:

ontopic kiegw tha hmoun prothimos otan tha exw tis gnwseis na tis parexw afilokerdos arkei re eni na luthei to vioporistiko me kapoion tropo

ikonoklast
25-06-2010, 21:20
Πέρα απ' την πλάκα, πέρασα μια πολύ άσχημη φάση αφραγκίας τελευταία και σκεφτόμουν να κάνω ένα θρεντ με τέτοιο τίτλο στο τζενεραλ που θα πήγαινε κάπως σαν: "πες την ιστορία όταν μένετε χωρίς λεφτά", πώς την περνάτε γενικώς ας πούμε. Δεν ψήνεστε να το μεταλλάξουμε, αφού βλακεία είναι αυτό!

Amnesiac.
27-06-2010, 14:32
Ε το "χωρίς λεφτά" από μόνο του δε λέει και τίποτα. Το σημαντικό είναι "με τι υποχρεώσεις".

Οπότε πες την ιστορία.

Once_Emperor
27-06-2010, 14:47
Το με τι υποχρεώσεις είναι μούφα. Αφραγκιές δεν είναι να μην έχεις να πληρώσεις τον ΟΤΕ πχ είναι να μην έχεις να φας. Να βγάζεις 1 βδομαδα με τρία πακέτα μακαρόνια και αλάτι. Kαι οντόπικ, στις αφραγκιές _μόνο_ μακαρόνια!

Amnesiac.
27-06-2010, 15:05
Ε τι μούφα.

Άλλο να μην έχεις να φας και άλλο να μην έχεις να φας και να χρωστάς και σε δάνεια π.χ.

Και επίσης άλλο να μη μπορείς αντικειμενικά να βρεις να φας και άλλο να είσαι φοιτητής και να σου έχουν τελειώσει τα χρήματα και να ντρέπεσαι να ζητήσεις από γονείς, φίλους κλπ.

Άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει.

Οπότε πείτε όλη την ιστορία.

Once_Emperor
27-06-2010, 15:42
Άλλο αφραγκιές και άλλο να είσαι στα όρια της πτώχευσης. Απ'αυτό που έγραψε ο ikonoklast νομίζω είναι προφανές ότι δεν θέλει να σχολιάσουμε τι γίνεται όταν πέφτει έξω η επιχείρηση αλλά όταν απλά μένεις με .32cent και πρέπει να βγάλεις το μήνα μέχρι να μπει ο επόμενος μισθός/λεφτά από γονείς/whatever.

Άσε που τις περισσότερες φορές όταν η οικονομική σου κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη (δάνεια κλπ) δεν είναι ότι δεν έχεις να φας, απλά ζεις όπως ζεις κανονικά με τα χρέη σου να σε βαραίνουν και μια μέρα απλά έρχονται και σου παίρνουν το σπίτι, το αμάξι, την τηλεόραση και πάπαλα.

KoiliaSamprela
30-06-2010, 08:51
Στα δικά μου πλαίσια "εθελοντισμού" και προσφοράς δωρεάν εργασίας , δεν μπορεί να συνυπάρχει με την ανταποδοτικότητα , δεν θα βοηθήσω κάποιον ώστε κάποια φορά να μου το ξεπληρώσει.
Συγκεκριμένα διατηρώ την ρομαντικότητά μου, και προσφέρω αφιλοκερδώς τις δεξιότητές μου στα πλαίσια μιας κοινωνίας που ονειρεύομαι.

Ο αντιπραγματισμός (γιατί για αυτό μιλάμε εδώ) είναι άλλη μια μορφή οικονομίας που δεν είναι απαραίτητα ιδανική.