View Full Version : Δισκοθήκη. Αξίζει?
Λοιπον, αρχισα να μαζευω cds απο τον σεπτεμβριο. εξαιτιας καποιων γεγονοτων εφτασα περιπου τα 90. Ημουν κατηγορηματικος στο downloading και οτι κατεβαζα ηθελα να το αγορασω και σε αυθεντικο. Ωστόσο, το σκέφτηκα περισσότερο και διάβασα (π.χ. Μαμαλάκης (http://http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=74&smid=395&ArticleID=2536&reftab=218&t=%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85!)) και συζήτησα με φίλους, αλλα δεν καταφερα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα. Πιστέυω πως σίγουρα είναι ωραίο να έχεις μια μεγαλη δισκοθήκη(ή αλλη συλλογή..) αλλα δεν ξέρω αν αξίζει τα χρηματα. Βέβαια, οι παλιοί θα πουν πως "είναι αλλο πράγμα να έχεις τα LPs σου ή τα CDs σου", "αλλη ποιότητα ήχου" κλπ. Ομως, δεν ειμαι πια και ο Μπάχ με την τεραστια ακουστικη οξυδερκια για να καταλάβω τη διαφορα μεταξυ mp3 320kbps και cd.
Κλείνοντας να πω μια φράση του Nergal(Darkthrone) : "An important distinction must be made between someone who collect music and someone who invests serious time in music" απο το Terrorizer #195. Πληροφοριακά, ο Nergal έχει καμιά 11.000 cds, lps και κασέτες.
Πείτε.
carheart
04-06-2010, 12:38
Nergal (Darkthrone) φίλος, δύσκολο.
Cookie Monster
04-06-2010, 12:40
Αν σε ενδιαφέρει να φτιάξεις δισκοθήκη, αν έχεις τα χρήματα να αγοράζεις σιντι και αν έχεις και καλό ηχοσύστημα, αξίζει.
Nergal (Darkthrone) φίλος, δύσκολο.
sorry. Fenriz. :D
ε που κολλάς και εσύ. τι Behemoth, τι Darkthrone.
carheart
04-06-2010, 12:45
Συνοπτικά, δεν είναι ούτε το θέμα με τον καλύτερο ήχο, σιγά, ούτε το "άλλο να χαζεύεις στίχους/μυρίζεις booklets" ούτε να βγάζεις φωτο και την βάζεις στο ρέκβιεμ (αν δεν είσαι ο πίτσφορκ). Είναι αν πέρα από την κάβλα της μουσικής, σε πιάσει και η κάβλα για το υλιστικό του θέματος, γιατί τέτοιο είναι. Δεν νομίζω πως πέρα από το γουστομουκαπέλο μου υπάρχει κάποιος πραγματικά σοβαρός παράγοντας που να δικαιολογεί την ύπαρξη μεγάλης δισκοθήκης, κλπ. Εμένα με πιάνει ας πούμε, αλλά δεν θα πεθάνω κιόλας, το διασκεδάζω. Όσο μπορώ. Ούτε θα δικαιολογηθώ κιόλα.
οτι είπε ο αποπάνως. είναι περισσότερο θέμα εξάρτησης και πεποιθήσεων (σχετικά με την μουσική βιομηχανία). δηλαδή εμένα είναι απο τις αγαπημένες μου ασχολίες να πηγαίνω στο δισκάδικο να αγοράσω δίσκους. είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας βεβαίως. απο μικρός είχα μεγάλη τρέλα γενικότερα με συλλογές διαφόρων πραγμάτων.
Cookie Monster
04-06-2010, 12:54
Έλα μωρέ, τι εννοείς πεποιθήσεων ως προς τη μουσική βιομηχανία; Το πιο σωστό το είπε ο καρχαρτ. Και εγώ.
Αξίζει σαν επένδυση εάν ξέρεις τι αγοράζεις.
Αξίζει και εάν ακούς τα cd σου και ασχολείσαι με τις κυκλοφορίες σαν σύνολο (artwork κτλ)
Αξίζει εάν θέλεις να υποστηρίζεις κάποια κίνηση/ρεύμα
Αξίζει εάν το βλέπεις σαν hobbie/συλλέκτης
Αλλιώς για να περάσει η ώρα ακούς τα mp3 σου και ξοδεύεις το όποιο χρήμα κάπου άλλου. Διαφορές στον ήχο δεν θα καταλάβεις ποτέ (και ενίοτε δεν υπάρχουν)
ε με χαλάει η σκέψη και μόνο οτι σε 3-4 χρόνια μπορεί να μην υπάρχουν δισκάδικα ρε συ κούκι.
δεν σου είπα να δικαιολογηθεις. Απλά ρωταω αν αξιζει να έχεις μεγαλη δικοθήκη ενω μπορεί να έχεις την ιδια ή και καλύτερη ποιοτητα ήχου σε mp3 στο pc. Αυτό για τους παλιούς το είπα επειδή εγω τείνω προς το downloading και θέλω μια αντίθετη άποψη. ;)
και για να ξηγιόμαστε κιόλας, και εμενα με αρεσει η μικρη δισκοθηκη που εχω και νιώθω καλα που ειναι δικη μου. :)
Parasight
04-06-2010, 13:00
Τι 3-4, σε 2. Είμαστε ήδη στο 2010.
Cookie Monster
04-06-2010, 13:01
δεν σου είπα να δικαιολογηθεις. Απλά ρωταω αν αξιζει να έχεις μεγαλη δικοθήκη ενω μπορεί να έχεις την ιδια ή και καλύτερη ποιοτητα ήχου σε mp3 στο pc. Αυτό για τους παλιούς το είπα επειδή εγω τείνω προς το downloading και θέλω μια αντίθετη άποψη. ;)
Συνοπτικά, δεν είναι ούτε το θέμα με τον καλύτερο ήχο, σιγά, ούτε το "άλλο να χαζεύεις στίχους/μυρίζεις booklets" ούτε να βγάζεις φωτο και την βάζεις στο ρέκβιεμ (αν δεν είσαι ο πίτσφορκ). Είναι αν πέρα από την κάβλα της μουσικής, σε πιάσει και η κάβλα για το υλιστικό του θέματος, γιατί τέτοιο είναι. Δεν νομίζω πως πέρα από το γουστομουκαπέλο μου υπάρχει κάποιος πραγματικά σοβαρός παράγοντας που να δικαιολογεί την ύπαρξη μεγάλης δισκοθήκης, κλπ. Εμένα με πιάνει ας πούμε, αλλά δεν θα πεθάνω κιόλας, το διασκεδάζω. Όσο μπορώ. Ούτε θα δικαιολογηθώ κιόλα.
ok.. mallon downloading tote..-.-
12 stars circle your brow
04-06-2010, 13:12
supermarket!!!
μπα, ο πριζουνίκ έγραφε με griklis k ekove ts leksis dn pz n einai aytos.
zmpamiam vvea
Clockwork Orange
04-06-2010, 13:28
αστο ενας πρωην χρηστης ηταν ο σουπερμαρκετ
ρε συ σελντον αγορινα
αγορασε μερικα ακομα,ψαξε κανα limited,κατεβασε τα απειρα και μετα δες τι σε φχαριστει πιο πολυ!
den nmzw na a3izei na dwsw 20-25 e gia 3erw-gw editions.. kai mexri twra me oti eixa agorazei, "e3tasiazouman" me ta booklets klp. alla mexri ekei. meta me to downloading, den exei tetoia.. alla apoth mia kalutera..
Cookie Monster
04-06-2010, 13:34
Χμμμ δεν νμζει λέει.
04-06-2010, 13:35
όποιος δεν πείστηκε είναι βλάκας.
κατά το αντίστοιχο ΟΔΕΒ!
χμ, οκ, έχασα ναι. :eek:
wlcm bck prznik. :pink:
Clockwork Orange
04-06-2010, 14:17
χαχα ρε βλακα καλυτερα να εκανες ενα ΑΝΤΡΙΚΟ θρεντ επιστροφης παρα αυτο!!
exw na agorasw cd polla xronia.
GuardianOfIvorytower
04-06-2010, 17:44
ε Carheart/Krux με κάλυψαν, για μένα σαφώς κ αξίζει
Headphones
04-06-2010, 17:59
ξεκινησα απο τα 13 να αγοραζω. εχω καμια 700αρια. τα 400 περιπου απο αυτα εχω να τα ακουσω χρονια. τα χει φαει η σκονη και τα πιο πολλα θα παν για πουλημα.
δεν ξερω αν βοηθησε καθολου το ποστ μου αλλα anyway.
JustMary
04-06-2010, 18:08
εχω πλεον πανω απο 500 cds τα εχω μαζεψει με πολλες οικονομιες, καθως δεν ειμαι και απο καμια πλουσια οικογενεια. Εχω στερηθει απο ρουχα, εξοδους, στολιδια κτλ. Και δε με νοιαζει καθολου!!! Βλεπω τα cdakia μου και τα αγαπω ολα σαν παιδια μου!! Ουτε το εχω μετανιωσει για κανενα που πηρα, ουτε θα σταματησω ποτε ν αγοραζω. Το downloading για μενα ειναι ενημερωση ή για να ακους κατι που δεν εχεις ακομη λεφτα να παρεις ή δε βρισκεις (σε καλη τιμη ή καθολου). Εξαλλου τα πρωτα 5 χρονια που ακουγα metal δεν ειχα υπολογιστη και πλεον δεν ακουω με την ιδια σοβαροτητα απο ενα cd απ οσο απ το pc, εστω λογω συνηθειας. Αλλα αν ειναι να θεωρεις την αγορα των cd απλα hobby καλυτερα μη χαλας λεφτα. Δεν ειναι απλα για να λες οτι τα εχεις. Ειναι επενδυση στην τεχνη!!
The Good Son
04-06-2010, 18:11
Εγώ αγοράζω από βαρεμάρα να ψάχνω και γιατί τα θέλω σε καλή ποιότητα.
Αυτά. Σε άλλα νέα κάποτε υπήρχε το oin,k τώρα ποια υπάρχουν και έχουμε κανένα Invite? όχι τίποτα αλλά εκεί είχε μόνο καλή ποιότητα αρχεία; (Βικότνι ξέρω οτι δεν μαγαπάς αλλά κάνε την καλή πράξη).
Tyler_Durden
04-06-2010, 19:18
Παραφράζοντας το πόστ του carheart, το θέμα με τον καλύτερο ήχο, το "άλλο να χαζεύεις στίχους/μυρίζεις booklets" ακόμη και το να βγάζεις φωτο και την βάζεις στο ρέκβιεμ, εγγράφονται ακριβώς πάνω στο "υλιστικό του θέματος", και δεν είναι διαφορετικές παράμετροι κατά τη γνώμη μου. Πέρα απ' όλα τα παραπάνω , το να έχεις σε χειροπιαστή μορφή την αγαπημένη σου μουσική εν προκειμένω είναι κι ένα είδος "καλώς εννοούμενου" φετιχισμού με την έννοια οτι έχεις μια σχέση κατόχης - κυριαρχίας - ελέγχου με κάτι που ιδεατά σε "υπερβαίνει" (πχ ένα δίσκο που θεωρείς αριστουργηματικό). Είναι από μια πλευρά δηλαδή μια συσσώρευση πνευματικού κεφαλαίου που από ένα σημείο και μετά γίνεται μάλλον ασυναίσθητα . Αυτά ίσως απο θεωρητική άποψη. Πρακτικά λίγοι νομίζω μπαίνουν σε τέτοια υπερανάλυση. Και ίσως δεν χρειάζεται κιόλας. Ο καθένας φτιάχνει μια δικιά του σχέση με τους δίσκους του, που μερικές φορές αν δεν είσαι "μέσα στο χορό" δεν μπορείς να την καταλάβεις.Η πιο απλή εξήγηση που μπορώ να δώσω σε έναν άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος έχει την "ανάγκη" να μαζεύει δίσκους, θα έλεγα τελικά πως είναι η ίδια με την "ανάγκη" για κάποιον να συλλέγει οτιδήποτε. Και αν σκεφτεί κανείς τον πολύ απτό χαρακτήρα της μουσικής να σε παρασέρνει με οποιοδήποτε τρόπο, τότε έχεις ένα λόγο παραπάνω...
The Good Son
04-06-2010, 19:19
Σε άλλα νέα κάποτε υπήρχε το oin,k τώρα ποια υπάρχουν και έχουμε κανένα Invite? όχι τίποτα αλλά εκεί είχε μόνο καλή ποιότητα αρχεία; (Βικότνι ξέρω οτι δεν μαγαπάς αλλά κάνε την καλή πράξη).
bump.
wraia. ena tetoio post h8ela. thanks. ama einai 8a ta dwsw. 8a krathsw (peripou)10 agaphmena. goustarw polu perissotero na sullegw comics. me th sakoulitsa tous, th 8hkh tous. kai twra pou grafw me hr8e mia ugrasia ap' kat'.:D thanks kai pali.
ξεκινησα απο τα 13 να αγοραζω. εχω καμια 700αρια. τα 400 περιπου απο αυτα εχω να τα ακουσω χρονια. τα χει φαει η σκονη και τα πιο πολλα θα παν για πουλημα.
δεν ξερω αν βοηθησε καθολου το ποστ μου αλλα anyway.
noted.
Εγώ αγοράζω από βαρεμάρα να ψάχνω και γιατί τα θέλω σε καλή ποιότητα.
Αυτά. Σε άλλα νέα κάποτε υπήρχε το oin,k τώρα ποια υπάρχουν και έχουμε κανένα Invite? όχι τίποτα αλλά εκεί είχε μόνο καλή ποιότητα αρχεία; (Βικότνι ξέρω οτι δεν μαγαπάς αλλά κάνε την καλή πράξη).
den einai me invitation. Etouto. (http://www.btjunkie.org) exei apeira seeds.
atom_smasher
07-06-2010, 03:41
Λατρευω να αγοραζω σιντι. Βιτσιο μου καποια μερα να μπω σε ενα δισκαδικο και να σηκωσω οτι μου κανει κεφι.τα τελευταια 6 χρονια εχω αγορασει το πολυ 10.δεν παιζουν φραγκα για περιττα εξοδα.
nikos_souvlas
10-06-2010, 02:28
.
Shrinebuilder
10-06-2010, 04:28
Ρε σεις, 7+7, Τσάμπας, Sonic Boom, η στοά στο Μοναστηράκι με τα διάφορα δισκάδικα, υπάρχουν ακόμα όλα αυτά ή λέω πίπες και γελάμε;
7 + 7 ναι, αλλά είναι λίγο γιατομπούτσο (δε ξέρω πώς ήταν παλιά, μπορεί και να φταίει το γούστο μου)
Sonic Boom ΝΑΙ και γαμάει. πάντα γαμούσε.
KoiliaSamprela
10-06-2010, 09:05
Ρε σεις, 7+7, Τσάμπας, Sonic Boom, η στοά στο Μοναστηράκι με τα διάφορα δισκάδικα, υπάρχουν ακόμα όλα αυτά ή λέω πίπες και γελάμε;
7+7 είχει και "online"
Γενικά Μοναστηράκι καλά κρατεί , αλλά οι τιμές τους πλέον είναι για να γελά ο κόσμος.
Zaxarias στα φόρτε του , τον θυμάμαι ακόμα στο υπόγειο στο "Δισκάδικο της Αθηνάς" και δακρίζω.
Βρίσκεις καλά πράγματα ακόμα και στο public και στο fnac (για βινίλια πάντα).
nikos_souvlas
10-06-2010, 09:57
.
Amnesiac.
10-06-2010, 11:19
Δύσκολο γιατί ο Τσάμπας πέθανε.
nikos_souvlas
10-06-2010, 11:57
.
Xstroyer
11-06-2010, 02:16
O μουσικόφιλος (ανεξάρτητα από τα μουσικά του γούστα) φαίνεται από τη δισκοθήκη του και όχι από τα mp3 και τους σκληρούς δίσκους.
O μουσικόφιλος (ανεξάρτητα από τα μουσικά του γούστα) φαίνεται από τη δισκοθήκη του και όχι από τα mp3 και τους σκληρούς δίσκους.
Να τοποθετηθεί ο Μπρακ επί του θέματος.
11-06-2010, 02:27
μάλιστα.
Ra Pariah
11-06-2010, 02:34
Μην είσαι αγενής και προ πάντων ειρωνικός με τους νεόφερτους! Με εκνευρίζεις! :P
11-06-2010, 02:35
Φίλος Πατρινός; για κάποιο λόγο το σκεφτόμουν από την ώρα που διάβασα τούτο το ποστ :p
dopefiend
11-06-2010, 02:42
έχει δίκιο ο φίλος. και μάλιστα όσο πιο μεγάλη την έχεις τόσο περισσότερο μουσικόφιλος είσαι.
Xstroyer
11-06-2010, 02:47
έχει δίκιο ο φίλος. και μάλιστα όσο πιο μεγάλη την έχεις τόσο περισσότερο μουσικόφιλος είσαι.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και τα παιδιά του μπαμπά με τα πολλά λεφτά... Το θέμα είναι να ακούς αυτά που έχεις και να έχεις αυτά που γουστάρεις. Οπότε η σοβαρή προσωπική δισκοθήκη δεν φτιάχνεται από την μια μέρα στην άλλη. Εμένα προσωπικά είναι αρκετά μεγάλη (... η δισκοθήκη)
dopefiend
11-06-2010, 03:04
πόση την έχεις? (με το συμπάθειο)
Xstroyer
11-06-2010, 03:11
Γύρω στα 12 μέτρα (το ένα cd πλάι στο άλλο), συν 8 παπουτσοθήκες με cd σε φακελάκια.
...δεν έχω υπολογίσει δίσκους και dvd (ειδικά στα dvd χάνω το μέτρημα, καθώτι και σινεφίλ)
dopefiend
11-06-2010, 03:15
α και το είχα απορία αυτό. υπάρχει αντίστοιχη θεωρία για ταινιόφιλους? τα dvd απτις εφημερίδες μετράνε?
Xstroyer
11-06-2010, 03:42
α και το είχα απορία αυτό. υπάρχει αντίστοιχη θεωρία για ταινιόφιλους? τα dvd απτις εφημερίδες μετράνε?
Χαχαχα... δεν ξέρω, εκτός και αν είσαι θεωρητικός του κινηματογράφου. Αλλά εκεί πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος.
Τα dvd από τις εφημερίδες μετράνε όσο μετράνε και τα cd από τα περιοδικά και οι κόπιες...
Headphones
11-06-2010, 06:10
"μετρανε" λεει ρε μαλακα, "μετρανε"
Να τοποθετηθεί ο Ανγκμαρ επί του θέματος.
my_troubled_Mind
11-06-2010, 12:13
εγώ πάντως μια χαρά έχω αγαπήσει μουσική που έχω κατεβάσει ε.
εγώ πάντως μια χαρά έχω αγαπήσει μουσική που έχω κατεβάσει ε.
+1
Και παλαιότερα, μια χαρά είχα αγαπήσει και τη μουσική που είχα αντιγράψει σε κασέτες. Και ακόμα την/τις αγαπάω.
Η δισκοθήκη είναι κυρίως ψώνιο και όχι απαραίτητα γνώση.
Εγώ πλέον αγοράζω limited εκδόσεις, και βινύλια τα τελευταία χρόνια. Σπανιότερα αγοράζω cd.
Χαχαχα... δεν ξέρω, εκτός και αν είσαι θεωρητικός του κινηματογράφου. Αλλά εκεί πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος.
Τα dvd από τις εφημερίδες μετράνε όσο μετράνε και τα cd από τα περιοδικά και οι κόπιες...
Eksigise ligo thn olh thewria sou. Giati ta paidia me ta polla lefta tou mpampa exoun diafora apo esena me ta polla lefta ta dika sou?
Xstroyer
11-06-2010, 17:53
Eksigise ligo thn olh thewria sou. Giati ta paidia me ta polla lefta tou mpampa exoun diafora apo esena me ta polla lefta ta dika sou?
Ποιός σου είπε οτι έχω πολλά λεφτά..? Μην με κάνετε να επαναλαμβάνομαι, είπα οτι η δισκιθήκη δεν φτιάχνεται από την μια μέρα στην άλλη. Δεν θεωρώ δύσκολο να μπορεί να πάρει κάποιος 3-4 άλμπουμ το μήνα (η κρίση τώρα εμφανίστηκε, δεν υπήρχε προπερσι), οπότε κάνε τους υπολογισμούς σου. Σου διαφεύγει βέβαια ο παράγοντας της ηλικίας μου, οπότε σε δικαιολογώ.
Mousikofilos loipon einai autos pou doulevei, exei lefta arketa gia na pairnei 3-4 cd to mhna alla oxi lefta gia na pairnei parapanw, h' akoma kai na exei de thelei na pairnei parapanw apo 3-4 to mhna, thelei na akouei ta idia 3-4, alla oxi kai ligotera (btw 3-4cd to mhna den einai liga, akoma kai pro-krishs). Den nomizeis oti mpazei kapws o orismos sou?
nikos_souvlas
11-06-2010, 20:20
.
Xstroyer
11-06-2010, 21:10
Mousikofilos loipon einai autos pou doulevei, exei lefta arketa gia na pairnei 3-4 cd to mhna alla oxi lefta gia na pairnei parapanw, h' akoma kai na exei de thelei na pairnei parapanw apo 3-4 to mhna, thelei na akouei ta idia 3-4, alla oxi kai ligotera (btw 3-4cd to mhna den einai liga, akoma kai pro-krishs). Den nomizeis oti mpazei kapws o orismos sou?
ΟΧΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ 20 CD ΤΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΟΡΙΣΜΟ). ΑΠΛΩΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜP3 ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ...
11-06-2010, 21:16
να πει κι ο φθόγγος που κρύβεται :)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜP3 ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ...
ετσι...πεστα μεγαλε
και να μαθομε που μενουν αυτες οι μπαντες που τολμανε και δινουν την μουσικη τους στο τζαμπα για κατεβασμα...να τους κανουμε φουιτ τα ποδηλατα και να τους στραβωσουμε τα πιατινια
ααακους κιαπερα....
Tispanagias tamatia
11-06-2010, 21:45
Τα καλύτερα μουσικά άλμπουμ είναι τα "free download". Και το mp3 αυξάνει τα ακούσματα κάθε ατόμου και δε περιορίζεται, άρα προάγει τη μουσική. Τις εταιρίες σκοτώνει κάτι που δε μας νοιάζει.
Αγόρασα προχτές μια ταινιοδισκοθήκη μούρλια, δυόμιση ευρώ το μήνα, κι άρχισα να βρίσκω σιντίς και ντιβιντίς παντού!
Πικς στο www.rapidshare.com
Xstroyer η μουσικοφιλία σου περιορίζεται στα 1 ανά 18 ευρώ που παίρνει κατά μέσο όρο μια μπάντα από το cd της που αγοράζεις. Το γνωρίζεις αυτό?
phthoggon
12-06-2010, 10:37
Α ωραία, το αγαπημένο μου θέμα, πάμε πάλι ξανά. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το σημείο το σιντί είναι μια δικαιολογία από τις περισσότερες μπάντες για να πάρουν πίσω τα λεφτά της ηχογράφησης. Οι μουσικοί οι οποίοι είναι τώρα εικοσάρηδες έχουν γαλουχηθεί μέσα στο κλίμα του downloading και της ελεύθερης διάδοσης της μουσικής, βλέπω πολλούς που αυτοί οι ίδιοι έχουν το πολύ 30-40 σιντιά, δεν έχουν τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και επιτυχίας που είχαν οι παλιοί για να τους "καταστρέψουν τη μουσική" (και δε θα κατέστρεφαν τη μουσική, αλλά τις ψευδαισθήσεις τις ίδιες).
Κατά τ' άλλα, καταλήγω τελευταία πως η καταστροφή της βιομηχανίας δε θα φέρει και τόσο ριζικές αλλαγές σε αυτό που ακούμε. Το πρόβλημα (όπως έχουμε πει και σε άλλα πολλά θρεντ)είναι ότι η πλειονότητα των μουσικών που είχε τη δυνατότητα να ασχολείται 24/24 ώρες με το αντικείμενο θα πρέπει να το κάνει πλέον στον ελεύθερο χρόνο μετά από ένα οκτάωρο, αλλά για όσους rotting christ και pelican ξέρωγω βγάζουν πλέον ένα δίσκο κάθε 3-4 χρόνια θα υπάρχει άλλος ένας απίθανος τύπος που θα τους χώνει με τα πλαγκίνια που κατεβάζει από το ίντερνετ και τη γνώση και ακούσματα που του παρέχει η ελεύθερη διάδοση της μουσικής.
Γενικότερα, η φάση θα έχει πολύ ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια, γιατί θα δείξει είτε την κατάρρευση είτε την επαλήθευση της καπιταλιστικής νοοτροπίας που λέει όσο περισσότερο πληρώσεις τόσο κάτι καλύτερο θα πάρεις, εάν δουλεύω θέλω να παίρνω κάτι για αυτό είτε τέχνη κάνω είτε μπρίκια κολλάω. Εγώ πάντως έχω αγοράσει 5-6 σιντί το τελευταίο εξάμηνο, παλιά ένιωθα κάπως για αυτό, τώρα μου πέρασε.
Clockwork Orange
12-06-2010, 10:52
η πτωση της μουσικης βιομηχανιας θα οδηγησει τους μουσικους να γινονται περισσοτερο χομπιστες παρα επαγγελματιες
πραγμα που μονο θετικο μπορει να ειναι για την ποιοτητα της μουσικης και αρνητικο για την ποσοτητα (νταξ το δευτερο ισως και οχι γιατι χρονο με τον χρονο το κοστος παραγωγης ενος δισκου παιφτει)
εγω προσωπικα αγοραζω περισσοτερο για να στηριξω (βλεπε σπλιτ universe - lucky funeral) η γιατι μου αρεσει το package/artwork (βλ. triptykon)
στην διαδικασια των limited ευτυχως δεν ειμαι χωμενος! δεν εχω και τα φραγκα για να ειμαι!
δεν μου λειπουν καθολου οι εποχες "που μαθαινα απεξω μεχρι και το thank list" αλλα σιγουρα θα ηθελα να ειχα ενα πικαπ και να αγοραζω 5-6 δισκους τον μηνα!
το βλεπω κι απο αλλους...το cd πεθαινει! το βινυλιο ισως αντεξει!
@φθογγον:κατι σου χρωσταω! συντομα!
JustMary
12-06-2010, 14:06
η πτωση της μουσικης βιομηχανιας θα οδηγησει τους μουσικους να γινονται περισσοτερο χομπιστες παρα επαγγελματιες
πραγμα που μονο θετικο μπορει να ειναι για την ποιοτητα της μουσικης και αρνητικο για την ποσοτητα (νταξ το δευτερο ισως και οχι γιατι χρονο με τον χρονο το κοστος παραγωγης ενος δισκου παιφτει)
εγω προσωπικα αγοραζω περισσοτερο για να στηριξω (βλεπε σπλιτ universe - lucky funeral) η γιατι μου αρεσει το package/artwork (βλ. triptykon)
στην διαδικασια των limited ευτυχως δεν ειμαι χωμενος! δεν εχω και τα φραγκα για να ειμαι!
δεν μου λειπουν καθολου οι εποχες "που μαθαινα απεξω μεχρι και το thank list" αλλα σιγουρα θα ηθελα να ειχα ενα πικαπ και να αγοραζω 5-6 δισκους τον μηνα!
το βλεπω κι απο αλλους...το cd πεθαινει! το βινυλιο ισως αντεξει!
@φθογγον:κατι σου χρωσταω! συντομα!
συμφωνω
Κατά τ' άλλα, καταλήγω τελευταία πως η καταστροφή της βιομηχανίας δε θα φέρει και τόσο ριζικές αλλαγές σε αυτό που ακούμε.
Αυτό βασικά. Πες για το σινεμά και για τα γκέιμς η κατάρρευση της βιομηχανίας θα είναι κάτι κακό για την τέχνη που εξυπηρετεί (ή που την εξυπηρετεί, μάλλον) θα είναι κάτι κακό γιατί μετά δεν... θα μπορεί να παράγεται ακριβώς. Αναφορικά με τη μουσική όμως έτσι όπως το βλέπω εγώ μόνο καλό θα κάνει (σ' αυτά που ακούω εγώ τουλάχιστον).
Take back the media να 'ουμ.
ΟΧΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ 20 CD ΤΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΟΡΙΣΜΟ). ΑΠΛΩΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜP3 ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ...
Prospathw loipon na sou diksw oti h ''proswpikh sou apopsh me vash ta proswpika sou dedomena'' mpazei! *dynato xtyphma xeriou sto trapezi* Postareis oti o mousikofilos fainetai sth diskothiki, meta anafereis paidia me ta lefta tou mpampa diaxwrizontas ton mousikofilo apo auton pou exei polla lefta kai mporei eukola na agorasei megalh diskothiki (ara o mousikofilos den fainetai aparaithta sth diskothiki), gia na katalikseis ston etymologiko orismo oti mousikofilos einai apla autos pou agapaei th mousiki (swpa), thn opoia ta mp3 skotwnoun kai alloiwnoun (?).
kai giati skata na rwtisw tous mousikous filous mou?
House Of Low Culture
12-06-2010, 17:28
παλιότερα αγόραζα φουλ δίσκους και βινύλια, αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα πως ωραίο φετίχ να μυρίζεις τα μπούκλετς και να παίρνεις τον καλύτερο ήχο, μα τα λεφτά ήταν πολλά και ανακάλυψα πως ήμουν φετιχιστής. Άλλαξα σιγά σιγά όμως και πλέον είμαι της άποψης πως περισσότερη και έμπρακτη στήριξη σε έναν μουσικό καλλιτέχνη δείχνεις όχι αγοράζοντας το προϊόν του καλλιτεχνικού του οίστρου, αλλά δίνοντας σημασία στο κυριότερο πράγμα, τη μουσική του με οποιοδήποτε τρόπο κι αν τη βρεις(λάηβ, ραδιόφωνο, μπ3, flac(για τους audiophiles). Αν σ' αρέσει αρκετά, θα τη διαδώσεις και σε άλλους, ίσως νιώσουν και οι άλλοι το ίδιο και θα ρωτήσουν να μάθουν γι' αυτόν και ίσως αρχίσουν να τον εκτιμάνε(τον καλλιτέχνη) και να ακούνε και να γουστάρουν και έτσι το έργο του μαθαίνεται σε όλο και περισσότερο κόσμο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, χωρίς να μας νοιάζει το εισόδημα του καθενός που θα ακούσει την τάδε μουσική. Έτσι γίνεται μάγκας ο καλλιτέχνης, η μουσική του υπάρχει παντού, μπορούν να την ακούσουν όλοι. Αν νιώσει ότι αδικείται και καταστρέφεται το έργο του έτσι, πάμε όντως στις "ψευδαισθήσεις" που ανέφερε ο φθόγγος και στα τύπου μετάλλικα+δισκογραφικές κρούσματα του παρελθόντος(και του παρόντος).
xstroyer, ο φετιχισμός είναι μάλλον ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα του μεταλλά. Λογικό να αγοράζεις 4 cd με βιβλιαράκια το μήνα και να τα διατυμπανίζεις λέγοντας πως αυτό είναι το σωστό όταν λατρεύεις σπαθιά, θεούς του πολέμου και λάδια πάνω από γούνινες σφίχτικες πάνες.
Xstroyer
12-06-2010, 18:59
Tελικά θα μιλήσει κάποιος ξεκάθαρα? Αξίζει τελικά να έχεις δισκοθήκη?
ΝΑΙ ? 'Η ΟΧΙ?
Και όσοι είναι κατά της δισκοθήκης και αρέσκονται μόνο στο download πρίν την έξαρση του internet και του download τί έκαναν? Άκουγε κάποιος από αυτούς μουσική ή μόνο ο House O Low Culture?
Όσο για το σχόλιο σου περί γούνινων σφιχτικών πάνων mr. House Of Low Culture, το βρίσκω λίγο γελοίο. Δεν με ενδιαφέρει να διατυμπανίσω τίποτα. Μια άποψη είπα και την πιστεύω. Για μένα αξίζει να έχει κάποιος δισκοθήκη. Για μένα η αγάπη στη μουσική φαίνεται, μεταξύ άλλων (και εδώ το θέμα είναι η δισκοθήκη, οχι κάτι άλλο) και στην έμπρακτη υποστήριξη των μουσικών που θαυμάζει κάποιος. Ένας από τους τρόπους είναι να έχεις και την κυκλοφορία του, είτε σε δίσκο, είτε σε cd. Αυτή είναι η άποψη μου και είναι ξεκάθαρη. Θα ήθελα να δώ και άλλες ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι να πιάνεται ο καθένας από τις λέξεις των άλλων και να απαιτεί διευκρινήσεις.
Πλατιάσατε την κουβέντα και απαντήσεις δεν βλέπω. Εγώ λέω ΝΑΙ και κλείνω εδώ, χωρίς να ξαναεπαλέλθω.
Εσείς... ΝΑΙ? 'Η ΟΧΙ?
λετς σι...
εχω μια mp3θηκη γυρω στα 20.000 αλμπουμια
απο την στιγμη που ξυπναω ακουω μουσικη (κατι στασεις κανω για ραδιο οκ)
εγω σε τι κατηγορια ειμαι?
α και ειχα δισκοθηκη αλλα την χαρισα
Phantom Duck
12-06-2010, 19:08
ΝΑΙ ? 'Η ΟΧΙ?
Και όσοι είναι κατά της δισκοθήκης και αρέσκονται μόνο στο download πρίν την έξαρση του internet και του download τί έκαναν? Άκουγε κάποιος από αυτούς μουσική ή μόνο ο House O Low Culture?
εγώ άκουγα 1-2 νέους δίσκους το μήνα, πολλούς από τους οποίους αγόραζα χωρίς να ξέρω καν πώς ακούγεται η μπάντα, με αποτέλεσμα πολλές αποτυχημένες αγορές (ευχαριστούμε πολύ, μουσικέ τύπε!). ήμουν όμως ένας αληθινός φίλος της μουσικής :thumbsup: (του μουσικού σίγουρα όχι, αφού όσες μπάντες πραγματικά γουστάρω κι έχω αγοράσει cd τους που βρίσκω φθηνά κατά βάση, τις ανακάλυψα κατεβάζοντας αβέρτα).
Άκουγε κάποιος από αυτούς μουσική ή μόνο ο House O Low Culture?
Mono o Xaouz, o Low Culture.
ΝΑΙ ? 'Η ΟΧΙ?
Όσο για το σχόλιο σου περί γούνινων σφιχτικών πάνων mr. House Of Low Culture, το βρίσκω λίγο γελοίο. Δεν με ενδιαφέρει να διατυμπανίσω τίποτα. Μια άποψη είπα και την πιστεύω. Για μένα αξίζει να έχει κάποιος δισκοθήκη. Για μένα η αγάπη στη μουσική φαίνεται, μεταξύ άλλων (και εδώ το θέμα είναι η δισκοθήκη, οχι κάτι άλλο) και στην έμπρακτη υποστήριξη των μουσικών που θαυμάζει κάποιος. Ένας από τους τρόπους είναι να έχεις και την κυκλοφορία του, είτε σε δίσκο, είτε σε cd. Αυτή είναι η άποψη μου και είναι ξεκάθαρη. Θα ήθελα να δώ και άλλες ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι να πιάνεται ο καθένας από τις λέξεις των άλλων και να απαιτεί διευκρινήσεις.
Πλατιάσατε την κουβέντα και απαντήσεις δεν βλέπω. Εγώ λέω ΝΑΙ και κλείνω εδώ, χωρίς να ξαναεπαλέλθω.
Εσείς... ΝΑΙ? 'Η ΟΧΙ?
Κι επαναλαμβάνω. Αυτό δεν είναι στήριξη στη μουσική και στους δημιουργούς της, αλλά στη βιομηχανία. Τι ΔΕΝ καταλαβαίνεις από αυτό?
nikos_souvlas
12-06-2010, 19:45
.
regularpaul
12-06-2010, 20:33
καλησπερα Νικο Σουβλα, ωραια τα πες
καποια στιγμη, καποιοι παλιοτεροι πρεπει να ξεπερασετε αυτο το κολλημα με τα μπ3 ε?
υπαρχει πολυυυυυυυυυυυυυυς κοσμος εκει εξω με σεβαστες εως παρανοϊκες δισκοθηκες
που επισης ομως κατεβαζει αβερτα
μεσο για να ακους μουσικη ειναι και το αμοιρο το μπ3, αγκαλιαστε το
Custom User
13-06-2010, 02:15
επίσης υπάρχει πολύς κόσμος δίχως καν σεβαστή δισκοθήκη
που επίσης όμως κατεβάζει αβέρτα
αυτούς μην τους αγκαλιάζετε
εγώ προσωπικά δεν τους κάνω καν παρέα, εκτός αν έχουν ωραίες φίλες
pitchfork
13-06-2010, 10:17
Βασικά το να έχεις δισκοθήκη δείχνει απλά ότι ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενο, από κει και πέρα κανείς δεν νοιάζεται για σένα αν ενδιαφέρεσαι ή όχι (τους νοιάζεςι βασικά αν είσαι ωραία γκόμενα / γκόμενος) οπότε δεν έχει κανένα νόημα το τι δείχνεις σχετικά με τη μουσική. Άρα ότι γουστάρει κάνει κανείς.
Αυτά.
Επίσης όποιος πουλάει πράγμα pm
Amnesiac.
13-06-2010, 10:40
Χάουζ έμπρακτη στήριξη στον καλλιτέχνη είναι μόνο να αγοράσεις σιντί του ή τισέρτ ή καπελάκι ή μπαντάνα ή να πας στο λάιβ, γενικά βρε αδερφέ να του δώσεις κάτι πέρα από την προσωπική ικανοποίηση ότι φτιάχνει καλή μουσική, το να τον ακούνε όλοι δωρεάν είναι στην πράξη το πατπατ στον ώμο του καλλιτέχνη.
Αυτό από τη στιγμή που ο ίδιος επιδιώκει να λάβει κάτι από τη μουσική του προφανώς. Που φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι έτσι είναι, από τη στιγμή που λίγοι δίνουν τη μουσική τους δωρεάν.
Τώρα σχετικά με το επιχείρημα "ένα ευρώ πάει στον καλλιτέχνη από τα 18 του σιντί" που είπε κάποιος, δε μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό αποτελεί καλό λόγο για να μην αγοράσεις τη μουσική του. Αυτό αφορά τον καλλιτέχνη και μόνο, για να δεχτεί μια τέτοια συμφωνία προφανώς τον ενδιαφέρει αυτό το ένα ευρώ, αν δε τον ενδιέφερε δε θα καθόταν να δεσμευτεί σε μια σκατοεταιρεία, όταν υπάρχουν τα youtube και τα διάφορα μουσικοsites στα οποία μπορεί να προωθήσει τη μουσική του.
Γενικά δε τα γράφω αυτά για να κατακρίνω το downloading, στα παπάρια μου βασικά, αφού δε συμφωνώ με τις καταστροφολογίες περί θανάτου της μουσικής κτλ, απλά υπερασπίζομαι το δικαίωμα του άλλου να επιλέξει αν θέλει να πληρωθεί ή όχι γιαυτό που κάνει.
Στο οντόπικ του πράγματος, καλά τα λέει ο ΣΟΥΒΛΑΣ.
casshern
13-06-2010, 12:52
Γενικά, η τιμολόγηση των σιντί στα 18€, είναι το πιο αστείο εύρημα αυτού του τόπικ. Το τελευταίο τέτοιο που αγόρασαν κάποιοι εδώ μέσα πρέπει να ήταν το Smash, να ούμε.
Οι δισκοθήκες χτίζονται με κομμάτια των 9€, ιμο.
Κάποιοι προτιμούν με αυτά να φάνε δύο πάστες(σεβαστό), να πιούνε δύο χάνεκεν για να μην παχύνουν(σεβαστό) ή να τα φυλάξουν για να πάνε στο τέλος του μηνού να τα δώσουν στις πουτάνες όλες(σεβαστό γαμώτο).
Το downloading.
To downloading πάει να παρουσιαστεί ως ο φονέας της εμπορευματοποίησης της μουσικής και άλλες ιστορίες έρωτα και ρομάντζου.
Εγώ λέω ότι το downloading είναι το απόλυτο crash test και η απαραίτητη έρευνα αγοράς για εύστοχη τοποθέτηση κονδυλίων.
Α, και ο μόνος τρόπος για να έχω στη e-συλλογή μου Χατζηγιάννη, ηλεκτροπερίεργα και γμστάην. Που το πας αυτό.
The Good Son
13-06-2010, 13:01
9€
7,5.
Επίσης τι crash test, πραγματικά κατεβάζετε έναν δίσκο και αν σας αρέσει πάτε και τον αγοράζετε;
my_troubled_Mind
13-06-2010, 13:03
μια στις 20 συμβαίνει έτσι.
rat_poison
13-06-2010, 13:05
Ε, και; Και πάλι οι πειρατές αγοράζουμε 10 φορές πιο συχνά από τους υπόλοιπους! (http://www.guardian.co.uk/music/2009/apr/21/study-finds-pirates-buy-more-music)
The Good Son
13-06-2010, 13:06
Αν θέλεις να τσεκάρεις ένα δίσκο, άκου τον στο Youtube. Εάν τον έχεις κατεβάσει ήδη γιατί να μην αγοράσεις κάτι που δεν έχεις ακούσει ώστε να νιώσεις την χαρά του να ανακαλύπτεις κάτι νέο. Οκ και γώ το έχω κάνει να αγοράσω κάτι που έχω κατεβάσει αλλά εγώ γενικά ξέρω τι κάνω.
rat_poison
13-06-2010, 13:08
Αν τον ακούσω στο ΥΤ δεν είναι πειρατεία; Μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι και πιο γαμάτος σε σχέση με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, οπότε αποκλείεται αυτό που κάνεις να το κάνουν κι άλλοι.
The Good Son
13-06-2010, 13:11
Αναφέρω πουθενά τίποτα για πειρατεία;
casshern
13-06-2010, 13:12
9€
7,5.
Επίσης τι crash test, πραγματικά κατεβάζετε έναν δίσκο και αν σας αρέσει πάτε και τον αγοράζετε;
Πέστο κι έτσι.
Έβαλα ένα μέσο όρο από φτηνά καινούρια(12-13) και νάης πράης-φίλλερς(6,9 πχ).
Για το κρασ τέσ, ναι, τι, νομίζεις ότι όταν προτείνεις τη ψ.χ. ραντομιά πάω και σκίζω τη χρεωστική μου με κλειστά μάτια?
Ή τρολλάρεις? Και καλά αγοράζουμε μουσική που ήβη έχουμε?
rat_poison
13-06-2010, 13:15
ποιο είναι το πόιντ σου τότε αν δε μιλάς για πειρατεία; Τι να τον κατεβάσω, τι να τον ακούσω στο ΥΤ, πού η διαφορά;
nikos_souvlas
13-06-2010, 13:18
.
The Good Son
13-06-2010, 13:25
ποιο είναι το πόιντ σου τότε αν δε μιλάς για πειρατεία; Τι να τον κατεβάσω, τι να τον ακούσω στο ΥΤ, πού η διαφορά;
Η διαφορά είναι στο οτι το να τον κατεβάσεις έχει έναν χ κόπο να τον βρείς, να περιμένεις να κατέβει και να πιάνει χώρο στο δίσκο.
House Of Low Culture
13-06-2010, 15:29
αμνέζιακ, η τέχνη δεν είναι δουλειά ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε. Περισσότερη ειλικρίνεια έτσι.
nikos_souvlas
13-06-2010, 16:17
.
House Of Low Culture
13-06-2010, 16:34
νίκο, έχεις δίκιο σ' αυτά που λες. Και δεν μιλάω για diy εταιρείες και μικρά labels. Εκεί τα σκάμε όποτε μπορούμε. Για τους manowar και τους isis/pelican(μετά από ένα σημείο) έλεγα.
Τρανά παραδείγματα είναι "μουσικοί" και "καλλιτέχνες" σαν τους Fugazi ή την Lydia Lunch, οι οποίοι ζουν απ' αυτά που κάνουν - μουσική, εταιρεία (dischord) και άλλα, - και δεν μπορεί κανείς να τους προσάψει τίποτα. Αν το κάνει, επρόκειτο για διανοητικά καθυστερημένο. Τέτοιες προσπάθειες είναι που χρειάζονται οικονομική στήριξη. Εκεί, εγώ, θα προτιμήσω το δισκάκι απ' το mp3 8)
Kala ta les. Auto pantws exei na kanei pio poly me tin epithymia sou na stirikseis (sic) sygekrimena atoma h' labels (h' akoma kai revmata -kai m'aresoun ta paradeigmata sou) ap'oti exei na kanei me thn xrhstikothta kai shmasia mias diskothikis, symfwneis?
rat_poison
13-06-2010, 16:53
Από τη μία λοιπόν έχουμε ένα οικονομικό σύστημα εκμετάλλευσης της μουσικής με στόχο το βιοπορισμό και διάφορα επίπεδα "τιμιότητας". Από το indy label που πασχίζει να τα βγάλει πέρα και να κρατήσει ένα στυλ-προσωπικότητα ως τα μεγαθήρια των Big-4 που έχουν ένα τεράστιο δίκτυο διανομής, προώθησης και παραγωγής. Από τους παραγωγούς με τις μηχανηματάρες, τις ιδεάρες και την άπειρη όρεξη για καινοτομία/δημιουργία (π.χ. στο παρελθόν Alan Parsons, και τώρα Trent Reznor) μέχρι τον κάθε τελευταίο μαλάκα που δεν ξέρει τι του γίνεται και σερβίρει σκουπίδια που τα πλασάρει ως underground και lo-fi και δε συμμαζεύεται.
Από την άλλη υπάρχει η ψηφιοποίηση του ήχου και η έκρηξη του bandwidth που προσφέρουν δυνατότητα παγκόσμιας προώθησης και διανομής με κόστος από μηδενικό ως ελάχιστο. Η πληροφόρηση για την οποιαδήποτε μπάντα βγάζει κάτι πια δεν είναι στα χέρια του έντυπου τύπου και της τηλεόρασης, αλλά είναι στην πόρτα μας.
Θέλουμε λοιπόν να συμβιβάσουμε το γεγονός ότι κάπως θα πρέπει να βιοπορίζονται οι μουσικοί με το γεγονός ότι η τεχνολογία που φτιάξαμε ως άνθρωποι έχει κάνει την πρόσβαση στη δωρεάν μουσική μία εφικτή πραγματικότητα. Παλιά, πριν το ίντερνετ και την ψηφιοποίηση, η μουσική αντιμετωπιζόταν ως προϊόν λιανικής πώλησης. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει το τύπωμα του μέσου αναπαραγωγής, την παραγωγή του, την παγκόσμια διανομή του και την προώθησή του. Τώρα, που αυτά είναι άχρηστα, και που οι οποιοιδήποτε 5 μαλάκες που θέλουν να βιοποριστούν από τη μουσική μπορούν με μία επένδυση των 2000 ευρώ ο καθένας να αποκτήσουν ένα αξιοσέβαστο σύστημα οικιακής παραγωγής ήχου με δυνατότητα να προωθήσουν και να διανείμουν το υλικό τους παντού ποια είναι η πραγματική χρησιμότητα των εταιριών;
Για να πάρουν τα λεφτά μου πρέπει να μου προσφέρουν κάποιο υποτυπώδες value for money. Δηλαδή, αν είμαι audiophile, να μου παράγουν ήχο όχι με τα ανεπαρκή 44100kHz του CD, αλλά με αυστηρότερες προδιαγραφές. Αν είμαι collection-freak να μου προσφέρουν μπλουζάκια μπρελοκάκια, μαλακιούλες. Δηλαδή να δώσουν μία αξία στο λιανικό προϊόν τους που θα το κάνει ανώτερο του τζάμπα.
Βέβαια η αντιμετώπιση της μουσικής ως λιανικό προϊόν πριν ήταν απαραίτητη για τους λόγους που προανέφερα, αλλά έχει τις προφανείς αδυναμίες που κατέληξαν στην ομογενοποίηση και στη "λογοκρισία" (με οικονομικούς όρους) αυτού που δεν είναι μαζικά οικονομικά εκμεταλλεύσιμου.
Έχουμε φτάσει σε μία εποχή που η μουσική σα μέσο βιοπορισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά με τον τρόπο που της αξίζει: Σαν υπηρεσία. Μία εταιρία δηλαδή τώρα που πουλάει mp3 τι παραπάνω μου προσφέρει τώρα, που δεν το προσφέρει το slsk και τα τόρρεντ; Τίποτα, και με χρεώνει κ $0,99 το τραγούδι με DRM. Και δεν τυπώνει καν τόσα CD όσο παλιά. Και μάλιστα αφού θα παραχθεί το mp3 που θα μου πουληθεί από το itunes, χρεώνει επ' άπειρον ένα προϊόν που παρήγαγε μία φορά. Αυτό είναι άδικο και εξοργιστικό. Αν όμως που προσφέρει άπειρη πρόσβαση στην καταλογογραφημένη της μουσική (μοντέλο spotify), προτάσεις, σύνδεση με άλλους χρήστες που έχουν παρόμοι γούστο (μοντέλο last.fm), ή αν μου δίνει τη δυνατότητα να ακούσω αυτό που θα αγοράσω (μοντέλο NIN και Radiohead) τότε ναι, δίνει κάτι παραπάνω από αυτά που μου δίνει ο πειρατής και αξίζει τα λεφτά μου.
Και άλλωστε αυτό ακριβώς έιναι η μουσική: υπηρεσία και όχι προϊόν.
nikos_souvlas
13-06-2010, 17:00
.
nikos_souvlas
13-06-2010, 17:07
.
Κοίτα, θα στηρίξω συνειδητά και με σεβασμό, αν μου αρέσει αυτό που θα προσφέρει ο εκάστοτε "καλλιτέχνης". Δεν θα το κάνω στα τυφλά όμως. Θέλω να πω, δεν θα στηρίξω κακιά μουσική απλώς επειδή είναι ανεξάρτητη.
Nai, milousa panta gia mousiki pou sou aresei.
Πάλι πέφτετε να με φάτε οπότε να αποσαφηνίσω το "1 στα 18 ευρώ" το οποίο δείχνει να σας απασχολεί μια και το αναλύετε.
Κατά πρώτον στον casshern. Η τιμολόγηση στα 18 ευρώ ήταν ενδεικτική και μπορείς ακόμα να την πεις και τυχαία. Στ' αλήθεια όμως δεν έχει σημασία αν μιλάμε για 5 ή 10 ή 20 ευρώ μια και τα πολύ πολύ πολύ πολύ μεγάλα συγκροτήματα παίρνουν, guess what, κάπου 10% από την πώληση του κάθε cd. Οπότε και με τη δισκογραφία από cd των 9 ευρώ πάλι εφόσον το θέμα είναι ποσοστιαίο, επί της ουσίας, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ το συγκρότημα. Μπορεί να έχεις στηρίξει promoters, διανομείς, καλλιτέχνες, κομμώτριες, μουσικονταβατζήδες, σίγουρα όμως όχι ΤΗΝ ΦΑΣΗ. Από τη στιγμή δε, που μπορείς να πάρεις με 20 ευρώ ένα μπλουζάκι ή με 30 να δεις μια συναυλία, από τα οποία στην τσέπη του καλλιτέχνη θα πάει κάπου το 80% τότε το cd μάλλον σαν βλακεία μου ακούγεται. Διορθώνω, όχι βλακεία, ΧΟΜΠΙ όμως σίγουρα. Δε μου πέφτει λόγος στην καύλα που υπάρχει από κάποιους να μυρίζουν τα booklets, να κάθονται να ακούν τον δίσκο με το βιβλιαράκι στο χέρι διαβάζοντας στίχους, τα περάσαμε όλοι πάνω κάτω αυτά, αυτό όμως δεν το κάνει κάτι παραπάνω από χόμπι.
Όσον αφορά κάποιον άλλον ο οποίος είπε ότι δεν καταλαβαίνει καν αυτό το επιχείρημα του "ένα στα δεκαοχτώ ίσον τίποτα" να πω το εξής. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ GROUP ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΔΙΣΚΟ. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κάνας φωστήρας για να καταλάβει ότι μια μπάντα υπογράφει σε μια δισκογραφική όχι προφανώς για να βγάλει αυτά τα ψίχουλα, αλλά γιατί υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία από πίσω, στημένη εδώ και δεκαετίες, με συσσωρευμένη πολυετή πείρα, η οποία ξέρει πως να ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΙ έναν δίσκο και πως να κάνει από πλευράς φήμης μια παρέα παιδιών, γνωστούς (από αρκετά λίγο έως υπερβολικά πολύ) rock stars. Είναι πολύ απλό το πράγμα, το συμβόλαιο με τη δισκογραφική σήμερα για μία μπάντα είναι αγορά υπηρεσιών και τίποτα παραπάνω. Υπάρχει ο δύσκολος δρόμος του DIY, από στόμα σε στόμα, φίλο σε φίλο, myspace και τα λοιπά, είναι και η εγγυημένη όμως λύση "με το 95% των κερδών σου φίλε σε κάνω πρώτο μάγκα". Ε, του πούστη, κι εγώ το δεύτερο θα επέλεγα, γι' αυτό σχεδόν όλα τα groups έχουν τουλάχιστον από κάποια φάση και μετά συμβόλαιο. Και προφανώς από τις πωλήσεις των δίσκων έρχονται τα merch και τα lives τα οποία είναι αυτά τα οποία δημιουργούν το υπόλοιπο 90-95% του κεφαλαίου βιοπορισμού της μπάντας και είναι αυτά που τους δίνουν κίνητρο για περαιτέρω δημιουργία.
Clockwork Orange
14-06-2010, 14:32
μιας και ανέφερες τους Isis. Παίρνουν 5.000 με 7.000 το live. 5 άτομα δεν είναι; Κάνα χιλιάρικο ο καθένας υπολόγισε. Είναι νορμάλ, θα έλεγα, αμοιβή μουσικού που είναι ευρύτερα γνωστός στην υφήλιο και έχει επιλέξει να ζει απ' αυτό που κάνει.
αν παιρνουν μονο 5.000 καηκαν ε! δεν ειναι τα 5 ατομα μονο! βαλε εναν οδηγο,εναν μηχανικο ηχου,το παιδι για τα ναρκωτικα,την γκομενιτσα στο merchandise
και μειωνονται αμεσως τα εσοδα! γενικα παντα...ΜΟΝΟ απο την μουσικη δεν ζεις! ολο και κανα μαγαζακι θα εχουν εκει στο αμερικα!
Kaserinos
14-06-2010, 18:32
..τα λεφτά απο το merch (παλιά ξεπουλούσανε), η εταιρία Hydrahead που έχει ο Turner..
τσάκα-τσάκα και όλο και κάτι κινείται. αλλα μαλλον στο οριο ειναι η φαση.
nikos_souvlas
14-06-2010, 19:12
.
ο χρήστης nikos_souvlas εχει εξελιχθεί στον αγαπημένο μου τελευταία.
Ra Pariah
10-04-2011, 04:09
Αξίζει. Μόνο και μόνο για να αγοράσεις τα Manowar.
dreamweapon
10-04-2011, 14:43
όποιος πιστεύει ότι αξίζουν οι δισκοθήκες, να κάνει και καμιά απεργία να ανέβουν οι μισθοί. εγώ λεφτά δεν έχω.
pitchfork
10-04-2011, 22:33
sheldon άμα αγαπάς τη μουσική και γουστάρεις να συνεχίσεις να την αγαπάς και να ζεις με αυτή φυσικά και αξίζει.
Αν είναι να τα παρατήσεις σε λίγο καιρό για να γυρνάς με γκόμενες σε παραλιακά μπαρ καλύτερα να μη το ξεκινήσεις καν, τζάμπα θα πάνε τα λεφτά.