View Full Version : Βασκωνία
metamelia3
20-05-2010, 21:22
λοιπόν, θέλω γνώμες, βιβλιογραφίες, λινκς, σφαγές, κατινιές και δεν συμμαζεύεται. παμε!
nikolasfluxus
20-05-2010, 21:28
Είναι η πεποίθηση κατά την οποία είναι δυνατό να επηρρεαστεί αρνητικά ένας ανθρωπος εξ'αιτίας του φθόνου ή μονάχα ενός βλέμματος από έναν άλλο άνθρωπο (πιθανόν και ακούσια). Η διαδικασία αυτή καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής της, διαφέρει από τόπο σε τόπο.
Λεγέται αλλιώς Μάτιασμα ή Κακό Μάτι.Εξ'ου και 'φτου σου μη βασκωθείς'
tamagothi
20-05-2010, 21:34
I shit on all the revolutionary vanguards of this planet (http://flag.blackened.net/revolt/mexico/ezln/2003/marcos/etaJAN.html)
(edit, prequel: http://flag.blackened.net/revolt/mexico/ezln/2002/marcos/basqueDEC.html)
atahoualpi
20-05-2010, 21:34
αχα.
scarecrow
20-05-2010, 21:35
λοιπόν, θέλω γνώμες, βιβλιογραφίες, λινκς, σφαγές, κατινιές και δεν συμμαζεύεται. παμε!
Ωραίος και σκεφτόμουν να το ανοίξω εγώ ένα τέτοιο thread.
Αρχικά τι είναι ποιο σωστό Βασκωνία ή Βασκία?
Μάλλον θα έπρεπε το thread να περιλαμβάνει και την Καταλονία?(λόγω κοινών αυτονομιστικών τάσεων).
http://clubs.pathfinder.gr/Vaskonia/416591
freak brother
20-05-2010, 21:42
παντως η ετα ειναι εθνικιστικη οργανωση , τι δουλεια εχεις εσυ μαυτα? γιατι δεν γινονται αναρχικοι να τους κανουν και τους αλλους αναρχικους να ζησουν χωρις συνορα να χουν μια γλωσσα καμια θρησκεια και η ατλετικ μπιλμπαο να χει και αλλοεθνεις.
metamelia3
20-05-2010, 21:47
Είναι η πεποίθηση κατά την οποία είναι δυνατό να επηρρεαστεί αρνητικά ένας ανθρωπος εξ'αιτίας του φθόνου ή μονάχα ενός βλέμματος από έναν άλλο άνθρωπο (πιθανόν και ακούσια). Η διαδικασία αυτή καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής της, διαφέρει από τόπο σε τόπο.
Λεγέται αλλιώς Μάτιασμα ή Κακό Μάτι.Εξ'ου και 'φτου σου μη βασκωθείς'
αμα σε γαμησω θ'ανοιξεις τον μπαμπινιωτη;
scarecrow
20-05-2010, 21:54
παντως η ετα ειναι εθνικιστικη οργανωση , τι δουλεια εχεις εσυ μαυτα? γιατι δεν γινονται αναρχικοι να τους κανουν και τους αλλους αναρχικους να ζησουν χωρις συνορα να χουν μια γλωσσα καμια θρησκεια και η ατλετικ μπιλμπαο να χει και αλλοεθνεις.
Η ΕΤΑ είναι όντως εθνικιστική οργάνωση.Αυτό δεν πάει να πει ότι είναι όλοι οι Βάσκοι εθνικιστές
http://www.nevadasmiths.net/gallery/worldFootball/athleticBibao.jpg
Agoraphobic_S.I.
20-05-2010, 21:56
Κι όμως, η ΕΤΑ δεν είναι εθνικιστική οργάνωση με τη σημασία που υπάρχει σήμερα, όπως η Χρυσή Αυγή κλπ. Έχουν σε μεγάλο τους μέρος μαρξιστικές/λενινιστικές καταβολές, κυρίως παλιότερα. Υπάρχουν και "καθαροί" εθνικιστές ανάμεσά τους βέβαια.
Στηρίζουμε λόγω του διακιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών, δηλαδή να κυβερνιούνται (ή να μην) από όποιον εκείνοι επιλέξουν, ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο που στηρίζουμε Παλαιστίνη, IRA κλπ.
Πέραν του ότι μας καυλώνει το ανταρτικο!
freak brother
20-05-2010, 22:09
Η ΕΤΑ είναι όντως εθνικιστική οργάνωση.Αυτό δεν πάει να πει ότι είναι όλοι οι Βάσκοι εθνικιστές
http://www.nevadasmiths.net/gallery/worldFootball/athleticBibao.jpg
νταξει γουσταρω και γω ατλετικ.. αλλα ουσιαστικα ειναι σαν να λεμε οποιαδηποτε εθνικη ομαδα χωρας οτι εχει αναρχικους οπαδους.. δλδ ελεος. Η μονη ομαδα που οταν καναν διοικητικο συμβουλιο για το αν θα πρεπει να κανουν μεταγραφες αλλοεθνεις παιχτες αποφασισαν οτι δεν χρειαζεται γιατι οι βασκοι ποδοσφαιριστες ειναι οι καλυτεροι στον κοσμο.
freak brother
20-05-2010, 22:10
Κι όμως, η ΕΤΑ δεν είναι εθνικιστική οργάνωση με τη σημασία που υπάρχει σήμερα, όπως η Χρυσή Αυγή κλπ. Έχουν σε μεγάλο τους μέρος μαρξιστικές/λενινιστικές καταβολές, κυρίως παλιότερα. Υπάρχουν και "καθαροί" εθνικιστές ανάμεσά τους βέβαια.
Στηρίζουμε λόγω του διακιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών, δηλαδή να κυβερνιούνται (ή να μην) από όποιον εκείνοι επιλέξουν, ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο που στηρίζουμε Παλαιστίνη, IRA κλπ.
Πέραν του ότι μας καυλώνει το ανταρτικο!
την αυτοδιαθεση των λαων μεν αλλα αντιμιλιταριστες δε... γουατ δε φακ?
Agoraphobic_S.I.
20-05-2010, 22:12
Θες να πεις ότι αντιφάσκει η αυτοδιάθεση με τον αντιμιλιταρισμό;
scarecrow
20-05-2010, 22:12
Πάντως η ΕΤΑ έχει χάσει τα ερείσματα που είχε παλιότερα στην βασκική κοινωνία.Κυρίως λόγω του ότι παλιότερα ο αγώνας της ήταν αντιδικτατορικός απέναντι στον Φράνκο ενώ σήμερα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο για να αντιπαρατεθούν
freak brother
20-05-2010, 22:16
προφανως αμα η Ελλαδα μετα την επανασταση δεν ειχε στρατο... το 70 θα ταν τουρκια παλι!!! οποτε θα σουν αντιμιλιταριστης μεν αλλα μετα ανταρτης δε.. ξερω γω ετσι το σκεφτομαι.. του σεκιουρ πις ις του πριπερο φορ γουορ. εγω σταρχιδια μου και η αυτοδιαθεση και ολα , αμα προσεχαν οι βασκοι τοτενες και ειχαν καλο στρατο δεν θα τους γαμαγαν οι ισπανοι για να κανουν ανταρτικο μετα π.χ ιραν!! που χει στρατο οποτε δεν χρειαζεται ανταρτικο που θα στηριζαμε μεν μετα γιατι θα μασταν υπερ της αυτοδιαθεσης τους εναντι του αμερικανικου μιλιταριστικου λομπι.. νομιζα οτι η αναρχια λεει αντιμιλιαταρισμο και peace love unity ουτε συνορα ουτε θρησκειες και τετοια.. γιατι δεν το παν προς τα κει να τα βρουν παλαιστινιοι και τετοια και στηριζετε μουσουλμανους εναντια εβραιων . Αμα δεν ηταν μαλακες οι αιγυπτιοι και λοιπα στον πολεμο των 6 ημερων και ηταν σωστα μιλιταριστικα κρατη και οχι για τον πεο τωρα δεν θα υπηρχε ισραηλ.
freak brother
20-05-2010, 22:16
Πάντως η ΕΤΑ έχει χάσει τα ερείσματα που είχε παλιότερα στην βασκική κοινωνία.Κυρίως λόγω του ότι παλιότερα ο αγώνας της ήταν αντιδικτατορικός απέναντι στον Φράνκο ενώ σήμερα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο για να αντιπαρατεθούν
ισχυει , μια φορα μεθυσμενος στο σαν σεμπαστιαν φωναζα βιβα ετα και μονο που δε με πλακωσαν ... μπορει να με πλακωσαν κιολασ και να μη το θυμαμαι .
scarecrow
20-05-2010, 22:18
ισχυει , μια φορα μεθυσμενος στο σαν σεμπαστιαν φωναζα βιβα ετα και μονο που δε με πλακωσαν ... μπορει να με πλακωσαν κιολασ και να μη το θυμαμαι .
χαχαχαχαχαχαχαχα
Agoraphobic_S.I.
20-05-2010, 22:22
προφανως αμα η Ελλαδα μετα την επανασταση δεν ειχε στρατο... το 70 θα ταν τουρκια παλι!!! οποτε θα σουν αντιμιλιταριστης μεν αλλα μετα ανταρτης δε.. ξερω γω ετσι το σκεφτομαι.. του σεκιουρ πις ις του πριπερο φορ γουορ. εγω σταρχιδια μου και η αυτοδιαθεση και ολα , αμα προσεχαν οι βασκοι τοτενες και ειχαν καλο στρατο δεν θα τους γαμαγαν οι ισπανοι για να κανουν ανταρτικο μετα π.χ ιραν!! που χει στρατο οποτε δεν χρειαζεται ανταρτικο που θα στηριζαμε μεν μετα γιατι θα μασταν υπερ της αυτοδιαθεσης τους εναντι του αμερικανικου μιλιταριστικου λομπι.. νομιζα οτι η αναρχια λεει αντιμιλιαταρισμο και peace love unity ουτε συνορα ουτε θρησκειες και τετοια.. γιατι δεν το παν προς τα κει να τα βρουν παλαιστινιοι και τετοια και στηριζετε μουσουλμανους εναντια εβραιων . Αμα δεν ηταν μαλακες οι αιγυπτιοι και λοιπα στον πολεμο των 6 ημερων και ηταν σωστα μιλιταριστικα κρατη και οχι για τον πεο τωρα δεν θα υπηρχε ισραηλ.
Όντως αυτά λέει η αναρχία, αν υπερασπιζόμασταν μόνο τους αναρχικούς όμως θα είμασταν απλά μια σέχτα, όχι; Είναι δουλειά της κάθε κοινωνίας να επιλέξει αν θα κυβερνηθεί, από ποιόν, με τι πολίτευμα κλπ.
Όσον αφορά το θέμα του στρατού, ένοπλα τμήματα μπορούν να υπάρξουν με τη μορφή πολιτοφυλακής, δηλαδή τμήματα που αποτελούνται από οπλισμένους πολίτες, τα οποία μπορούν να είναι και δίχως ιεραρχία/αξιώματα. Σε αντίθεση με το στρατό που έχει κατεξοχήν ιεραρχική δομή.
stam and the witches
20-05-2010, 22:30
Αν ο στρατός από αντάρτικος γίνει εθνικός (δηλαδή κερδίσει το παιχνίδι), θα γίνει και ιεραρχικός και όλα. Το να αυτοδιαλυθεί για χάρη αντιμιλιταριστικών ιδεών αποκλείεται. Είναι αφελές να βάζεις τη γραμμή.
Ον τόπικ:
http://www.youtube.com/watch?v=beoZw5TYUiI&feature=related
New wapens!!
Art In Haste
21-05-2010, 05:06
Καμμία σχέση όμως, οι Βάσκοι έχουν κάθε δικαίωμα στην αυτονομία, είναι καθαρά διαφορετικό φύλο. Οι Καταλανοί είναι Ισπανοί όσο και αν το αρνούνται. Δε μπαίνω σε λεπτομέρειες, θα πω απλά πως ζω εκεί και έχω φίλους από όλες τις πλευρές.
Art In Haste
21-05-2010, 05:12
Την περίοδο του Φράνκο οι Βάσκοι δεν μπορούσαν καν να μιλήσουν την γλώσσα τους και δεν είχαν κανένα απολύτως δικαίωμα. Τώρα ίσα ίσα παρεξηγιούνται όταν ακούσουν Ισπανικά στην περιοχή τους, μήπως για αυτό σε έδειραν? Αν σε έδειραν...
Εδώ και χρόνια ζουν υπό ένα καθεστώς αυτονομίας, η Ισπανία είναι ομόσπονδο κράτος και ουσιαστικά οι Βάσκοι πληρώνουν κρατικούς φόρους σε οτι έχει να κάνει με την ασφάλεια του κράτους και τις εθνικές οδούς.
scarecrow
21-05-2010, 09:05
Την περίοδο του Φράνκο οι Βάσκοι δεν μπορούσαν καν να μιλήσουν την γλώσσα τους και δεν είχαν κανένα απολύτως δικαίωμα. Τώρα ίσα ίσα παρεξηγιούνται όταν ακούσουν Ισπανικά στην περιοχή τους, μήπως για αυτό σε έδειραν? Αν σε έδειραν...
Εδώ και χρόνια ζουν υπό ένα καθεστώς αυτονομίας, η Ισπανία είναι ομόσπονδο κράτος και ουσιαστικά οι Βάσκοι πληρώνουν κρατικούς φόρους σε οτι έχει να κάνει με την ασφάλεια του κράτους και τις εθνικές οδούς.
Εγώ απο αυτά που διαβάζω απο ελληνικά μμε(με ότι αυτό συνεπάγεται)μαθαίνω οτι οι φωνές για αυτονομία της Βασκωνίας έχουν μειωθεί και πλέον οι Βάσκοι έχουν σχεδόν συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση,αλλά απο την άλλη εσυ πού μένεις έκει σίγουρα γνωρίζεις περισσότερα.
Η διαφορά με την Καταλονία είναι οτι η Βάσκοι αν δεν κάνω λάθος είχαν και δική τους νομοθεσία η οποία και καταλήθηκε στα τέλη του 19 αιώνα και απο τότε ξεκίνησε η όλη φάση της ανεξαρτησίας τους και εντάθηκε την περίοδο της δικτατορίας Φράνκο.Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος...
KoiliaSamprela
21-05-2010, 11:01
Σαλλόνικα , κοντά στο σπίτι της κουμπάρας μου πάντως είναι ένα μαγαζί που σιάχνει καφέδες και είναι όλο Atletic Bilbao , και το αγάπησα εγώ το μαγαζί !!!!
MaX Payne
21-05-2010, 11:44
η ομαδα ειναι αθλετικ/athletic οχι ατλετικ η' ατλετικο
και εβαλε διαφημιση περσι νομιζω 1η φορα στη φανελα προδοσια
ισχυει , μια φορα μεθυσμενος στο σαν σεμπαστιαν ...
ωραιο το σαν σεμπαστιαν;
Εγώ είχα εντυπωσιαστεί όταν ήμουν με τη δουλεία στην Pamplona και πηγαίναμε για lunch break υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που μιλούσαν μεταξύ τους μόνο βάσκικα. Μου έλεγαν επίσης (και απ'ότι ψιλοτσέκαρα ισχύει) ότι η γλώσσα τους είναι άγνωστης προέλευσης - κάποια μικρή συγγένεια υπάρχει με τις γλώσσες του Καυκάσου αλλά όχι τόσο ώστε να πει κανείς ότι έχουν ίδια ρίζα πχ. Και επίσης έχουν στη Χώρα των Βάσκων σχολεία όπου όλα τα μαθήματα γίνονται στα Βάσκικα και τα καστεγιάνο είναι η δεύτερη γλώσσα. Βέβαια αυτό συμβαίνει και στην Καταλονία.
Πάντως επειδή η Ισπανία είναι γενικότερα περίεργη περίπτωση όσον αφορά τοπικισμούς (μου έλεγε ο ξάδερφος που διαμένει Βαρκελώνη ότι όταν κέρδισε η Ισπανία το Euro άκουγες που και που κανένα κορνάρισμα και κανένα πανηγυρισμό, θεωρούν εαυτούς όχι_Ισπανούς) εμένα δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα τοπικιστές εκει πάνω. Βλάκες λόγω ταυρομαχιών μόνο, τοπικιστές όχι παραπάνω από τους άλλους.
Art In Haste
21-05-2010, 13:19
Μια μικρή διόρθωση γιατί χθες μες τη νύχτα...
Για να μην παρεξηγηθώ, δε ζω Βασκωνία αλλά νότιο Ισπανία. Έχω όμως εδώ και χρόνια πολλούς φίλους και από Βασκωνία και από Ισπανία.
Όσο για την νομοθεσία ισχύει και τώρα, είπαμε ομόσπονδο κράτος. Είναι αυτόνομοι απο τα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν ψηφίστηκε το νέο σύνταγμα μετά το τέλος της δικτατορίας.
freak brother
21-05-2010, 13:23
το σαν σεμπαστιαν ειναι πανεμορφο , εγω οι φιλες βασκες που ειχα , μεταξυ τους μιλαγαν αποκλειστικα ισπανικα αλλα μου παν οτι ξερουν και βασκικα γιατι καναν στο σχολειο αλλα οτι τα μιλανε ελαχιστοι , τα βασκικα απο τι εχω διαβασει ειναι η μονη γλωσσα στον κοσμο που δεν εχει επαφη με αλλες λογω του οτι ηταν αποκλεισμενοι χρονια πανω στα βουνα.
scarecrow
21-05-2010, 15:37
Μου έλεγαν επίσης (και απ'ότι ψιλοτσέκαρα ισχύει) ότι η γλώσσα τους είναι άγνωστης προέλευσης - κάποια μικρή συγγένεια υπάρχει με τις γλώσσες του Καυκάσου αλλά όχι τόσο ώστε να πει κανείς ότι έχουν ίδια ρίζα πχ.
Σωστό.Μου το έλεγε η καθηγήτρια μου όταν έκανα ισπανικά-fail-ότι δεν έχει καμία σχέση η γλώσσα τους με τα ισπανικά και ότι έχει συγγένεια με τα αραβικά νομίζω :?
ViPeRMaN
26-05-2010, 23:16
μετα απο 8 μηνες και κατι στο (πανεμορφο) σαν σεμπαστιαν εγω τι καταλαβα:
1) Τα Euskera (τα βασκικα καλέ) εχουν συγγενεια με ουγγρικα και μογγολικα κατι που τα κανει ακομα πιο μυστηριωδη ,περα απ τη γραμματικη τους κ τη συνταξη που ειναι γαματα.
2)Προβληματα με εθνικιστες δεν θα ελεγα οτι εχω.μου πηρε λιγο καιρο να καταλαβω γιατι με κοιτουσαν με μισο ματι κανα 2 φορες που πηγα αναγνωριστικα σε πορεια῎συγκεντρωση τους.αμα εισαι ελληνας δεν τρεχει...
και ενας αλλος ¨μαγαζατορας῾ με ρωτησε απο που εισαι φαση ψιλοτσαμπουκαλεμενα και εγω ισπανους στο μαγαζι μου δεν γουσταρω και τετοια. γιο σοι γκριεγο. νο προμπλεμ.
3)ταινιες για ετα. el lobo. tiro el la cabella. la pellota vasca .
και τωρα που το θυμηθηκα ρε φρικ μπρο:
ισως επρεπε να λες gora eta (το ιδιο στα βασικα).λολ.
1) Τα Euskera (τα βασκικα καλέ) εχουν συγγενεια με ουγγρικα και μογγολικα κατι που τα κανει ακομα πιο μυστηριωδη ,περα απ τη γραμματικη τους κ τη συνταξη που ειναι γαματα.
τρου...καπου ειχα διαβασει οτι παιζει και Ιρλανδια μεσα...Κελτιβηρες κλπ
Art In Haste
27-05-2010, 01:38
2)Προβληματα με εθνικιστες δεν θα ελεγα οτι εχω.μου πηρε λιγο καιρο να καταλαβω γιατι με κοιτουσαν με μισο ματι κανα 2 φορες που πηγα αναγνωριστικα σε πορεια῎συγκεντρωση τους.αμα εισαι ελληνας δεν τρεχει...
και ενας αλλος ¨μαγαζατορας῾ με ρωτησε απο που εισαι φαση ψιλοτσαμπουκαλεμενα και εγω ισπανους στο μαγαζι μου δεν γουσταρω και τετοια. γιο σοι γκριεγο. νο προμπλεμ.
Το Σαν Σεμπαστιάν είναι όντως πανέμορφο και πρέπει να το επισκεπτείτε, αμάν πια με την Βαρκελώνη σε ότι αφορά την Ισπανία - εντάξει καλή είναι αλλά όχι μόνο αυτή.
Τα Euskara, είναι μια αρκετά περίεργη γλώσσα που οι γλωσσολόγοι ακόμα προσπαθούν να βρουν με ποια συνδέεται. Προσωπική γνώμη είναι πως δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με κάποια. Με τα αραβικά που προαναφέρθηκαν δεν έχει καμμία σχέση. Τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει ποτέ καμμία έρευνα που να τα συσχετίζει. Ούτε για τα Ουγγρικα/Μογγολικά έχω διαβάσει κάτι. Μου φαίνεται λίγο δύσκολο, σημείωση πως τα Ουγγρικά όπως και τα Φινλανδικά, συγγενής γλώσσα, έχουν άμεση σχέση με τα Μογγολικά. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που φέρνουν την γλώσσα πιο κοντά στα Γεωργιανά και τα Τσετσένικα. Όπως και αρκετές θεωρίες για την μοναδικότητά της, θεωρίες που όπως προείπα είμαι υπέρμαχος.
Το El Lobo είναι ταινιάρα και την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το Tiro en la Cabeza, αυτό εννοείς φαντάζομαι, το θεωρώ ψιλοχάλια. Το La Pellota Vasca είναι ντοκιμαντέρ, δεν το χω δει.
οι Αραβες απ'οσο ξερω δεν ειχαν φτασει εκει πανω
τα Ουγγρικα ειναι Τουρκικα...οχι ακριβως Μογγολικα,Σελτζουκικα,υπαρχει διαφορα
Τσετσενικα δεν υπαρχουν
Art In Haste
27-05-2010, 02:05
οι Αραβες απ'οσο ξερω δεν ειχαν φτασει εκει πανω
τα Ουγγρικα ειναι Τουρκικα...οχι ακριβως Μογγολικα,Σελτζουκικα,υπαρχει διαφορα
Τσετσενικα δεν υπαρχουν
Τα Τούρκικα είναι Μογγολικής προέλευσης. Τσετσένικα υπάρχουν, και από οτι διαβάζω τώρα ίσως έχουν σχέση με τούρκικα και αράβικα. Φαύλος κύκλος. Τι θέλω και μπλέκω. Μοναδικότητα και μένω εκεί, αυτό υποστηρίζουν άλλωστε και οι Βάσκοι φίλοι μου.
τα Τουρκικα ειναι Μογγολικα προφανως...απλα μεταλλαγμενα,δεν το εθεσα σωστα
τα Τσετσενογεωργιανα εχουν ριζα στα φαρσι...ουδεμια σκεσισ με Μογγολια
τα Αραβικα δεν σχετιζοντε με την Τουρκια ουτε για αστειο...υπαρχει μια σοβαρη παρανοησις
freak brother
27-05-2010, 03:04
soy hablo espanyol i soy amo DONOSTIA!!
yo hablo k yo amo re tagari
freak brother
27-05-2010, 11:09
κοκκαλο..
KoiliaSamprela
30-05-2010, 09:47
στα φαρσι...
φαρσί σημαίνει "ανθρώπινα" ή κάτι σχετικό. Οι Ιρανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους γείτονές τους άρα και η γλώσσα τους ήταν αυτή που μιλάνε οι άνθρωποι , και όλοι οι άλλοι ήταν μαϊμούδες.
(απλή σημείωση)
tsimpouklano
01-08-2012, 03:02
Πρόσφατα είδα την ταινία που σχετίζεται με την "επιχείρηση δράκος" (Operación Ogro) της ετα (http://en.wikipedia.org/wiki/Operación_Ogro) και διάβασα το σχετικό βιβλίο.
Το τελευταίο αποτελεί μία λεπτομερή περιγραφή του πως οργανώθηκε, πως στήθηκε και πως τελικά εκτελέστηκε η επιχείρηση μέσα από τις διηγήσεις των 4 μελών που την έφεραν εις πέρας.
Αρκετά καλό και από άποψη γνωριμίας με τις θέσεις της οργάνωσης, και γενικότερα πως έβλεπε τα πράγματα στην ισπανία ο βασκικός λαός (που παρείχε την απαραίτητη ασφάλεια και βοήθεια στα μέλη, όσο αυτά βρίσκονταν στη βασκωνία), τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.
Η αυτονομία που επιζητούν και ως ένα βαθμό απολαμβάνουν είναι μεγάλο πράγμα και αξίζει κανείς να ασχοληθεί μαζί τους. Με τον ίδιο το λαό, την περιοχή, τη γλώσσα, την κουλτούρα, που ώθησε και ωθεί τον κόσμο να επιζητά την αυτοδιάθεση.
Επίσης, περί βασκικού εθνικισμού, συμφωνώ με αυτό
Η ΕΤΑ δεν είναι εθνικιστική οργάνωση με τη σημασία που υπάρχει σήμερα, όπως η Χρυσή Αυγή κλπ. Έχουν σε μεγάλο τους μέρος μαρξιστικές/λενινιστικές καταβολές, κυρίως παλιότερα. Υπάρχουν και "καθαροί" εθνικιστές ανάμεσά τους βέβαια.
Άλλες πληροφορίες-εντυπώσεις;
atom_smasher
01-08-2012, 12:01
Μια συμφοιτητρια Βασκα που χα όταν γυρισε κάποιος Γερμανος συμφοιτητης που μενε στην Ισπανια για χρονια και της ειπε στην κουβεντα πανω Και συ Ισπανιδα εισαι Δεν του Ξαναμιλησε απο τοτε. Απ οτι ξερω δεν μπορουν να συνδεσουν την γλωσσα τους με κάποια άλλη οικογενεια. Τα Φινλανδικα, Ουγγρικα και τούρκικα δεν ειναι Ινδοευρωπαικές γλώσσες.
καπου ειχε παρει το ματι μου οτι πολλες βασκικες λεξεις ειχαν κοινες ριζες με αντιστοιχες αρμενικες
Mitsmann
05-08-2012, 12:43
εχουν ριζες απο Ελ.
menumission
12-01-2013, 21:59
Όντως αυτά λέει η αναρχία, αν υπερασπιζόμασταν μόνο τους αναρχικούς όμως θα είμασταν απλά μια σέχτα, όχι; Είναι δουλειά της κάθε κοινωνίας να επιλέξει αν θα κυβερνηθεί, από ποιόν, με τι πολίτευμα κλπ.
Όσον αφορά το θέμα του στρατού, ένοπλα τμήματα μπορούν να υπάρξουν με τη μορφή πολιτοφυλακής, δηλαδή τμήματα που αποτελούνται από οπλισμένους πολίτες, τα οποία μπορούν να είναι και δίχως ιεραρχία/αξιώματα. Σε αντίθεση με το στρατό που έχει κατεξοχήν ιεραρχική δομή.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/The_Nightwatch_by_Rembrandt.jpg (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Night_Watch)
tsimpouklano
25-01-2014, 14:53
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/vaskoi_pano660.png
http://www.iefimerida.gr/news/140311/%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%BC