PDA

View Full Version : RAID + JBOD

Phoebus
15-04-2010, 10:36
Είμαι στη διαδικασία αναβάθμισης. Αγόρασα έναν SSD δίσκο για τα λειτουργικά και σκοπεύω να φτιάξω ένα virtual drive μόνο για data dump το οποίο θα απαρτίζεται από παλιούς και νέους δίσκους που έχουν SATA interface. Έχει παίξει κανείς με κάτι παρόμοιο; Δεν έχω κάνει ποτέ RAID και ενδιαφέρομαι στο να μπορεί το σύστημα μου να αντιλαμβάνεται δυναμικά την προσθήκη ενός δίσκου και να αυξάνει το χώρο στο array. Στη περίπτωση που κάποιος δίσκος τα φτύνει θα ήθελα να μη χάσω δεδομένα (δηλαδή να έχω κάποιου είδους parity checking). Διαβάζω διάφορα στο internet και επειδή πρόκειται να επενδύσω ας πούμε (αγορά 4x1.5TB + πιθανώς RAID controller) δε θέλω να βρεθώ με hardware που δε θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Στη περίπτωση που το array γεμίσει υπάρχει δυνατότητα να προσθέσω ένα δεύτερο array και δυναμικά το virtual drive να το δεχτεί;

Παίζω σε ubuntu και windows 7. Για πείτε εμπειρίες/tips, τι να προσέξω, τι να αποφύγω κτλ.

KoiliaSamprela
15-04-2010, 10:57
Είμαι στη διαδικασία αναβάθμισης. Αγόρασα έναν SSD δίσκο για τα λειτουργικά και σκοπεύω να φτιάξω ένα virtual drive μόνο για data dump το οποίο θα απαρτίζεται από παλιούς και νέους δίσκους που έχουν SATA interface. Έχει παίξει κανείς με κάτι παρόμοιο; Δεν έχω κάνει ποτέ RAID και ενδιαφέρομαι στο να μπορεί το σύστημα μου να αντιλαμβάνεται δυναμικά την προσθήκη ενός δίσκου και να αυξάνει το χώρο στο array. Στη περίπτωση που κάποιος δίσκος τα φτύνει θα ήθελα να μη χάσω δεδομένα (δηλαδή να έχω κάποιου είδους parity checking). Διαβάζω διάφορα στο internet και επειδή πρόκειται να επενδύσω ας πούμε (αγορά 4x1.5TB + πιθανώς RAID controller) δε θέλω να βρεθώ με hardware που δε θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Στη περίπτωση που το array γεμίσει υπάρχει δυνατότητα να προσθέσω ένα δεύτερο array και δυναμικά το virtual drive να το δεχτεί;

Παίζω σε ubuntu και windows 7. Για πείτε εμπειρίες/tips, τι να προσέξω, τι να αποφύγω κτλ.

τα περισσότερα που ζητάς είναι θέμα controller.
Σε οικιακή χρήση δεν έχω ασχοληθεί οπότε δεν μπορώ να σου πω , επίσης δεν έχω δει στην πράξει dynamic να βάζεις δίσκο και να το παίρνει αυτόματα , αυτό μόνο σε SAN.
Αν θες να μην χάνεις δεδομένα τότε raid 5 είναι η επιλογή σου , δεν είναι το mirroring , οπότε δεν χάνεις και πολύ σε χώρο.

Phoebus
15-04-2010, 11:17
ΟΚ, όχι αυτόματα, ας πούμε να μη χρειαστεί να κάνω format τους δίσκους και στη περίπτωση που τρέχουν κάποιο λειτουργικό να μη χρειαστεί να το χάσω. Απλά να γίνεται (κάπως) ενός είδους append στο virtual space ας πούμε, όχι απαραίτητα ως hot plugging, χωρίς να μου γαμιέται το filesystem και μετά να κλαίω. Για πες όμως τι controller να πάρω, τι interface να προτιμήσω να έχει κτλ. Υπόψιν, δε ξέρω αν η μητρική μου έχει PCI slot :P Θα σου πω το απόγευμα γι'αυτό. Από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει πάντως, αν ήθελα κιόλας να το παίξω εντελώς σε formal φάση και να υλοποιήσω το FTDS classification, μάλλον θα έπρεπε να κινηθώ προς RAID 5+0. Αλλά θα χρειαστώ να σκάσω περισσότερα λεφτά γιατί απαιτεί 6 δίσκους και ίσως να χρειαστώ και ένα καινούριο τροφοδοτικό.

Phoebus
15-04-2010, 14:45
Βασικά, κοιτάω τις τιμές για controllers που υποστηρίζουν 5+0 και ομολογώ ότι έχω λιγάκι απογοητευτεί :P Οι entry level controllers δυστυχώς υποστηρίζουν μόνο 1+0. Ένας φτηνός controller που υποστηρίζει 5+0 πάει 300 ευρώ και βάλε και αρχίζω να αμφιβάλλω αν είναι τελικά αυτό που θέλω :P

locust
15-04-2010, 15:03
γιατί δεν ακολουθείς τη δική μου λύση με τα dock?

Ingolemo
15-04-2010, 15:10
Kati tetoio den sou kanei? :http://cgi.ebay.co.uk/4-internal-SATA-II-3Gbps-PCI-E-RAID-0-1-5-10-Card-Win-7_W0QQitemZ150425387222QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_CablesConnectors_RL?hash=item23060d40d6

Ti to thes to raid 5+0, posous pia diskous tha valeis, ena aplo raid 5 einai uperarketo, me mikro xammeno xwro (ena sklhro) kai upotithetai kales taxythtes (an kai genika sth praksh den nomizw na deis trelh diafora se home use me raid e).

Pantws genika, na thymasai oti prepei na exeis kai paromoiou megethous diskous (to megethos tou mikroterou diskou tha einai to megethos pou tha xrhsimopoieitai apolous tous diskous) kai den tha mporeis na kaneis hotswap h otidhpote tetoio (kai den mporeis na metadfereis dedomena apo ena disko mono tou profanws).

Egw tha sou protina h na kaneis kana raid 1 gia backup kai kalutero read (alla xaneis to miso xwro), h na psaxteis me software raid pou mporei na ginei kai se partitions.

Proswpika den tha asxoliomoun kan pantws, eidika afou exeis kai ssd gia oti xreiazetai taxythta.

rage for order
15-04-2010, 15:13
μήπως σου κάνει το LVM (http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_Volume_Manager_%28Linux%29). για τα windows κάνε ένα δικό τους partition για να τα χρησιμοποιείς και να παίζεις κανένα παιχνίδι αλλά δεν νομίζω να βλέπουν κανονικά την αποθήκη σου.

Phoebus
15-04-2010, 15:33
Locust+Ingo, ήδη έχω 5 SATA δίσκους (μέσα σε ένα coolermaster stacker κουτί) όποτε ούτε το docking μου κάνει ούτε η συγκεκριμένη κάρτα που δεν υποστηρίζει striping. Το ζητούμενο δεν είναι η ταχύτητα, ούτε το αν θα χάσω χώρο, είναι το να δημιουργήσω ένα απύθμενο logical volume το οποίο θα επεκτείνεται και ποιοτικά (να βγάζω παλιό/αργό δίσκο και να βάζω καινούριο/γρηγορότερο) όσο και ποσοτικά, σε μέγεθος δηλαδή, χωρίς προβλήματα, till the end of time. Είδα και το LVM, νομίζω ότι θα είμαι κομπλέ και από windows. Σκέφτομαι να τα σκάσω χοντρά και να αγοράσω έναν IBM controller για να έχω και καλό support. Θα κάνω μαλακία λέτε;

rage for order
15-04-2010, 15:50
Μιας και μιλάμε για home χρήση (ε; ), συμφωνώ με τον ingolemo, ούτε λεφτά θα έδινε ούτε θα έμπαινα σε τόσο κόπο. Όπως σωστά είπε εκεί που σε απασχολεί η ταχύτητα έχεις τον SSD, από εκεί και πέρα σιγά την διαφορά.

Phoebus
23-04-2010, 13:08
Λοιπόν τα παίρνω όλα πίσω :P Τελικά θα παίξω με IBM M5014 raid controller τον οποίο έκατσε φάση να τον πάρω προσφορά. Είναι και πιο καλός, χωράει πιο πολλές συσκευές (οπότε το migration σε μεγαλύτερο array είναι πανεύκολο) και έχει και πιο γαμάτα κολπάκια όταν υπολογίζει τα parity bits. Ένα άλλο που πρέπει όλοι να λάβουν υπόψιν (και παραλίγο να τη πατήσω εγώ) είναι πως η Western Digital πλέον έχει απενεργοποιήσει από το firmware την επιλογή του TLER στους Green δίσκους που κάνουν το RAID εφικτό και σε αναγκάζει να πάρεις αυτούς της σειράς RE3/RE4 στους οποίους το TLER είναι ενεργοποιημένο αλλά κοστίζουν περίπου 30 ευρώ παραπάνω. Αν κάποιος πάρει WD Green δίσκους που έχουν κατασκευαστεί το 2010 με σκοπό να τους βάλει σε array θα έχει 100% πρόβλημα. Οπότε μακρυά από WD γενικώς γιατί είναι καριόληδες. Για ό,τι δίσκο θέλετε να πάρετε να τσεκάρετε οπωσδήποτε αν παίζει σε RAID χωρίς προβλήματα. Τα reviews που κάνει parse το google συνήθως τα λένε όλα - από τη ποιότητα και τη ταχύτητα μέχρι την αξιοπιστία και το πακετάρισμα. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε δίσκο από το internet να προσέξετε τι παίζει α)με το πακετάρισμα από το κατάστημα διότι κακό πακετάρισμα σημαίνει DOA και β) με την εγγύηση γιατί πχ με αυτόν (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.305751&u=HITACHI-2TB-DESKSTAR-7K2000-HDS722020ALA330-SATA2) εγγύηση δίνει το Ε-shop, όχι η Hitachi.

Αυτάαα