Log in

View Full Version : ΣΤΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΑΝ

Dythor
11-04-2010, 17:14
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/04/2010_397046

Έχει περάσει λίγο στα ψιλά;

ikonoklast
11-04-2010, 17:19
Γαμάει η στάκα.

rage for order
11-04-2010, 17:23
εγώ δεν νιώθω γαμημένος!

Phoebus
11-04-2010, 18:31
Δε νομίζω ότι πρέπει να αγχώνεται κανείς σε φάση "θα μας κλέψουν τις θέσεις του δημοσίου άσχετοι!". Όποιος έχει δώσει ΑΣΕΠ ξέρει ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και το ότι μπορεί ο καθένας από το κάθε κολλέγιο να δώσει εξετάσεις δε σημαίνει ότι θα περάσει κιόλας.

Η ιστορία είναι όμως ενδιαφέρουσα στο θέμα των μεταπτυχιακών. Πχ, πες ότι εγώ θέλω κάνω μεταπτυχιακό στο ΚΤΗ στη Στοκχόλμη. Αν δεις τις απαιτήσεις για τα προγράμματα λέει ρητά πως α)πρέπει να έχεις bachelor αξίας τουλάχιστον 180 ECTS credits και β)να προέρχεται από αναγνωρισμένο κολλέγιο/πανεπιστήμιο του IAU. Εγώ φυσικά, έχοντας γνώση πως όλα είναι εμπόρευμα και όλες αυτές οι μαλακίες γίνονται γιατί το εκάστοτε πανεπιστήμιο θέλει απλά prestige, ψάχνω τους απόφοιτους του KTH σε διάφορα προγράμματα ανακαλύπτω πως όχι μόνο αυτή η πολιτική από τα πανεπιστήμια δεν εφαρμόζεται πλήρως... αντιθέτως, δεν εφαρμόζεται ΚΑΘΟΛΟΥ. Δηλαδή, υπάρχουν απόφοιτοι (και νυν φοιτητές εννοείται) που ούτε bachelor από πανεπιστήμια μέλη του IAU είναι... αλλά ούτε καν ECTS credits έχουν. Πχ, αν αυτό το Διάταγμα είχε περάσει πριν λίγα χρόνια, αυτοί που τελειώνουν τα ελληνικά κολλέγια και παίρνουν bachelor που δεν από μόνο του δεν φέρει ECTS credits και έπειτα τραβιούνται σε ΚΕΣ για να βγάλουν άκρη (και εν συνεχεία από ΔΟΑΤΑΠ), αν πήγαιναν τώρα για μεταπτυχιακά θα παίρνανε τ'αρχίδια μου. Φυσικά, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν είναι χαζές - έρχεται πχ ο Αχμέτ από το Πακιστάν και θέλει να σπουδάσει στο ΕΤΗ στη Ζυρίχη ή στο Delft ή στην Οξφόρδη ή οπουδήποτε. Και το κόστος για τα δίδακτρα είναι 20-40k ευρώ το χρόνο + άλλα 18-20k για διαμονή. Επειδή ο Αχμέτ έχει δίπλωμα από το κολλέγιο της πούτσας νομίζετε ότι το πανεπιστήμιο θα αρνηθεί να πάρει τα λεφτά του; Γιατί νομίζετε ότι ΠΑΝΤΑ ζητάνε "proof of credit"; Πρώτα τα λεφτά και μετά η γνώση. Για τον ευρωπαίο βέβαια τα δίδακτρα είναι κατά μέσο όρο 1700 ευρώ το χρόνο (+ τα 18-20k για διαμονή).

Αυτό που βασικά λέει όμως είναι το εξής: έλα εσύ, μικρό και ταπεινό Ελληνικό πανεπιστήμιο, μπες στο δικό μας lobby (τύπου IAU) και οι απόφοιτοί σου, θα αναγνωρίζονται αυτόματα για μεταπτυχιακές σπουδές. Αλλά πρέπει πρώτα να πληρώσεις, εννοείται. Και τότε ΦΥΣΙΚΑ και θα κάνουν και μεταπτυχιακά στα δικά μας AEI (θα γελάει ο κόσμος βέβαια με τα αγγλόφωνα) ασχέτως αν ο νόμος λέει πως όχι. "Δικά μας είναι τα μεταπτυχιακά, τα κάνουμε ό,τι θέλουμε."

Και φυσικά δεν είναι μόνο το IAU, έτσι; Είναι και το IDEA, είναι το ACU, το IARU και όλα αυτά τα "university associations", που φυσικά μπορεί να είναι και διατλαντικά. Ψάξτε επίσης τι ζητάνε για admission σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστήμια όπως Caltech, ΜΙΤ κτλ για να γελάσετε λιγάκι με την όλη φάση που επικρατεί εδώ.

freak brother
11-04-2010, 18:37
καθαρα οικονομικα , το συναλαγμα που φευγει για σπουδες στο εξωτερικο ειναι τεραστιο... οποτε ειναι θεμα χρονου να γινουν ιδιωτικα πανεπιστημια.

rat_poison
11-04-2010, 23:57
http://3.bp.blogspot.com/_aDzBcgDCS2o/SAq2xLoOFCI/AAAAAAAADow/7Q2ShyVihJ4/s200/CIMG3450.JPG

attila
12-04-2010, 04:53
τρεμετε για τα πτυχιακια σας φοιτητισκοι

asimoulis
12-04-2010, 17:22
μιας και υπάρχουν πολλές δουλειές και θα τις φάνε αυτοί λολ.

H.
12-04-2010, 19:42
Ευτυχώς αυτό που ισχύει στην πιάτσα είναι ότι ο σωστός επαγγελματίας είτε του δημοτικού είναι ή του πανεπιστημίου θα πάει μπροστά και τον άχρηστο αργά ή γρήγορα θα τον ξεράσει η αγορά ακόμα κι αν έχει τελειώσει το Harvard. Οπότε no worries.

Custom User
12-04-2010, 20:00
Ναι όντως, πάλι καλά που υπάρχουν λίγες θέσεις εργασίας και αξιοκρατία. Καλά τα λέτε. :thumbsup:

H.
12-04-2010, 20:04
Προφανώς και δεν υπάρχει αξιοκρατία, δεν το αμφισβήτησε κανείς. Πως δένει όμως με την εξίσωση των πτυχείων των ΙΕΚ αυτό?

attila
12-04-2010, 20:11
τωρα δλδ θα εχουμε πτυχια ισοτιμα με αυτα του τει κοζανης?