PDA

View Full Version : Cathedral - The Guessing Game (2010)

Parasight
26-03-2010, 12:58
Cathedral - The Guessing Game
©2010 Nuclear Blast

http://images.play.com/covers/13594868x.jpg

disc 1
1. Immaculate Misconception
2. Funeral of Dreams
3. Painting in the Dark
4. Death of an Anarchist
5. The Guessing Game
6. Edwige's Eyes
7. Cats, Incense, Candles & Wine
disc 2
1. One Dimensional People
2. Casket Chasers
3. Ghost Galleon
4. The Running Man
5. Requiem for the Voiceless
6. Journeys Into Jade

Βαριέμαι να γράφω reviews. Αν και κάποτε έγραφα σε webzine, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ένιωθα ότι είχα στερέψει. Ποτέ δεν ήμουν καλός στην Έκθεση, και η εφευρετικότητά μου στη συγγραφή δοκιμίων ήταν πάντα περιορισμένη. Επίσης, έχω καταλήξει στο ότι τη σήμερον ημέρα δεν έχει και πολύ νόημα να καθίσεις να γράψεις για ένα album (με το σκεπτικό δλδ ότι θα επηρεάσεις θετικά ή αρνητικά κάποιους ώστε να το ακούσουν), από τη στιγμή που το να αποκτήσει κάποιος ιδία άποψη για οτιδήποτε είναι υπόθεση λίγων λεπτών με ένα download. Μια φορά κάθε κάμποσα χρόνια όμως εκπλήσσομαι ευχάριστα για το ότι βγαίνουν albums που με αναγκάζουν να γράψω κάτι. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν για το Third των Portishead νομίζω. Τεσπα.
Κατάβασα το The Guessing Game πριν τεσσερις μέρες που λέτε. Στην πρώτη ακρόαση δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Αν χρησιμοποιείτε τη γραμμή μετρό Αεροδρόμιο-Σύνταγμα και πίσω μπορεί να πετύχατε κάποια στιγμή έναν χροντρομαλάκα με ακουστικά να κοιτάει το άπειρο με ανοιχτό το στόμα. Εγώ ήμουνα. Στη δεύτερη ακρόαση το ίδιο. Τώρα, μετά από λιώσιμο το οποίο σαφώς θα έχει και συνέχεια, αρχίζω και συνειδητοποιώ λίγο τι γίνεται εδώ πέρα, αλλά ακόμη δεν το πιστεύω καλά-καλά. Ακόμη είμαι στη διαδικασία αφομοίωσης όλων όσων υπάρχουν εδώ μέσα και έχω πολύ δρόμο ακόμα. Είπα να περιμένω μέχρι να πάρω στα χέρια μου το βινύλιο για να γράψω πιο εμπεριστατωμένη άποψη (με στίχους, artwork κλπ) αλλά δεν κρατήθηκα.
Διπλό CD ή LP, σχεδόν 85 λεπτά διάρκεια. Από συγκροτήματα με 20ετή πορεία στο κουρμπέτι περιμένεις, με την καινούρια κυκλοφορία τους, αν όχι να φτάσουν κάποια περασμένα μεγαλεία, τουλάχιστον να είναι αξιοπρεπή. Και μάλιστα υποσυνείδητα κάνεις και ένα σωρό παραδοχές γιατί είναι το αγαπημένο σου συγκρότημα, πολλαπλασιάζεις επί 10 τα καλά στοιχεία και μηδενίζεις τα αρνητικά, τους δικαιολογείς γιατί συνήθως η ηλικία αυξάνει σε βάρος της έμπνευσης κλπ. Τι γίνεται όμως όταν αυτό που ακούς, όχι μόνο φτάνει άνετα παρελθόντα μεγαλεία, αλλά με ευκολία σβήνει τα πάντα και ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει ολόκληρη τη μπάντα;
Δεν έχει νόημα να αρχίσω να περιγράφω ηχητικά το The Guessing Game. Αυτοί που ξέρουν το έχουν ήδη ακούσει και προσκυνάνε. Προσπαθώντας όμως να περικλείσω τον πλούτο αυτού του album σε λίγα λόγια, έχω να πω ότι ο πειραματισμός είναι διάχυτος σε υπερθετικό βαθμό. Σε τέτοιο βαθμό δλδ που ως τώρα μόνο στα EPs τους τολμούσαν οι Cathedral (βλ. The Voyage of the Homeless Sapien και The Devils Summit). Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση εις βάρος του χαρακτηριστικού Cathedral ήχου, του φέροντος δλδ όλα τα γνωστά στοιχεία για τα οποία τους έχουμε αγαπήσει. Οι διαθέσεις της μπάντας γίνονται φανερά έκδηλες με το που σκάει η δίλεπτη ορχηστρική εισαγωγη Immaculate Misconception, η οποία είναι μέσα στα 70’s prog πλήκτρα, στα πνευστά και στα έγχορδα, σε σημείο που πραγματικά άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως το download ήταν fake. Κρατώντας αυτό το στοιχείο της έκπληξης, κάθε κομμάτι που ακολουθεί κουβαλάει και κάτι διαφορετικό. Δε λείπουν βέβαια και οι κλασικοί Cathedral ύμνοι (Painting in the Dark, Death of an Anarchist, Edwige’s Eyes, Requiem for the Voiceless), οπότε σε καμία περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν ξενίζει. Αντίθετα, σε αφήνει με την ακαθόριστη αίσθηση του μαλάκα. Πιστεύω ότι αξίζει να γίνει ειδική μνεία στο closer Journeys Into Jade, όπου στιχουργικά ο Lee κάνει μια αναδρομή σε όλη τη δισκογραφία της μπάντας η οποία, μέσα στην αφελή απλότητά της, είναι σχεδόν συγκινητική.
Αν νομίζατε ότι το Garden of Unearthly Delights ήταν πειραματικός δίσκος, ακούστε αυτό εδώ το πράμα. Όπως προείπα, ακόμη παλεύω να το αφομοιώσω πλήρως, ενώ από βδομάδα στήνομαι έξω από το Rhythm για να πάρω στα χέρια μου το βινύλιο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η δεκαετία μόλις μπήκε, οπότε, για να μην πω μεγάλα λόγια, θα πω ότι μόλις βρήκαμε τον δίσκο της χρονιάς.

fandango
26-03-2010, 13:12
αυτά είναι :touched:

Krux
26-03-2010, 13:16
Ωραίο review.

Μακάρι να συνεχιστεί η μεγάλη παράδοση.

Στην λίστα των αγορών μου.

Jim Dandy Mangrum
26-03-2010, 14:22
Αν χρησιμοποιείτε τη γραμμή μετρό Αεροδρόμιο-Σύνταγμα και πίσω μπορεί να πετύχατε κάποια στιγμή έναν χροντρομαλάκα με ακουστικά να κοιτάει το άπειρο με ανοιχτό το στόμα. Εγώ ήμουνα.

ti wra peripou? lol

me pshses poly agria kai ton perimenw na r8ei apo bdomada.....

GuardianOfIvorytower
30-03-2010, 21:14
α κ νόμιζα ότι θα τον κατεβάσεις τούτο δω :P

Agoraphobic_S.I.
31-03-2010, 01:38
Αν είναι τόσο φοβερό όσο λέτε, θα το ακούσω με την ησυχία μου αργότερα, γιατί τώρα δεν παίζει να προλάβω να το αφομοιώσω.

Jim Dandy Mangrum
01-04-2010, 13:02
α κ νόμιζα ότι θα τον κατεβάσεις τούτο δω :P

e oxi mwre. apo to poly download piasthka o kahmenos.........

GuardianOfIvorytower
02-04-2010, 12:41
τι τραβάς κ συ...

Krux
07-04-2010, 10:52
Το αγόρασα χτές και είμαι στις ακροάσεις. Η πρώτη γενική εντύπωση είναι πως εδώ υπάρχουν όλα τα παλιά καλά στοιχεία των Cathedral βουτηγμένα σε μια '70s prog rock κατάσταση. Εχει πολύ δρόμο το δισκάκι μπροστά του.

Death of an anarchist.

fandango
07-04-2010, 11:11
κι εγώ χτες το πήρα, μια φορά πρόλαβα να το ακούσω και οκ, ό,τι είπε ο θρεντ στάρτερ,

αλλά ρε πούστηδες, για να βγει το βιβλιαράκι απ'τη θήκη πρέπει είτε να παλεύεις ένα 10λεπτο, είτε να μη σε νοιάζει που θα σκιστεί απ'όλες τις μεριές.
(ή να σπάσεις τις μικρές μαλακιούλες στη θήκη που κρατούν το βιβλιαράκι, που είχα δοκιμάσει και με το wake of Magellan, ανοίγεις και πέφτει αλλά τουλάχιστον δε σκίζεται. πανέμορφο artwork btw, ως συνήθως)

Krux
07-04-2010, 11:28
Χαχαχα το ίδιο πρόβλημα και εγώ με το booklet. Φούσκωνε τόσο πολύ που όταν το άνοιξα, νόμιζα οτι είχε αφίσα δώρο μέσα.

Το αγόρασα απο το Media markt που πήγα να πάρω ένα ασύρματο τηλέφωνο και το βρήκα κάνοντας μια βόλτα στα σιντιά. Πάω στο ταμείο μου τα χτυπάει όλα και βγάζει σύνολο 560κάτι ευρώ. Χαμογελάμε εκει με την υπάλληλο, ψάχνει την ανάλυση του λογαριασμού και βλέπει οτι το CD έχει βγάλει τιμή 511,29. Το ξαναχτυπάει. Τα ίδια. Και γυρνάει και μου λέει "πρέπει να είναι πολύ καλό CD ε ?".

carheart
28-05-2010, 01:07
γειά σας, θα ήθελα μια πληροφορία. Το βινύλιο των παιδιών έχει βγει σίγουρα σε μωβ και σε μαύρο, και δεν γνωρίζω αν σε άλλο χρώμα. Όσοι το έχετε σε μαύρο, είναι αριθμημένη έκδοση, ή μόνο η μωβ είναι αριθμημένη;

ευχαριστώ.

atom_smasher
28-05-2010, 01:40
Α και μιας και το επανεφερε η ελιτ δεν μας λεει κανεις αν εξακολουθει να του αρεσει και να το ακουει;

Krux
28-05-2010, 09:02
γειά σας, θα ήθελα μια πληροφορία. Το βινύλιο των παιδιών έχει βγει σίγουρα σε μωβ και σε μαύρο, και δεν γνωρίζω αν σε άλλο χρώμα. Όσοι το έχετε σε μαύρο, είναι αριθμημένη έκδοση, ή μόνο η μωβ είναι αριθμημένη;

ευχαριστώ.

νομίζω οτι μόνο η mauve είναι limited.

edit : 250 copies

http://www.discogs.com/Cathedral-The-Guessing-Game/release/2243908

Rush
10-07-2010, 19:52
Egw to exw se prasino vinyl me noumero 134 apo 225 kommatia (180g panta). Kai meta apo toso kairo exw na pw oti eksakolou8ei na einai diskara. Ta paidia pernane deyterh neothta (93-95). Apisteytos diskos...

Clockwork Orange
11-07-2010, 05:59
τελικα μονο σε μενα δεν αρεσε!
θα ξαναπροσπαθησω!!

Leech
11-07-2010, 14:15
σε σένα και το Γιοβανίτη.
Αλλά αυτός είναι πια εκατονεννιακοσίων χρονώνε.

προβληματίσου.

Clockwork Orange
12-07-2010, 15:31
ε δεν ξερω για γιοβανιτη (που το ξερεις εσυ?)
δεν ειπα οτι ειναι κακο!
απλα καπου στα μισα του μου ερχεται να χωσω το endtyme!

Leech
12-07-2010, 15:38
και επίσης δε σ'αρέσει η Σάλμα Χάγιεκ.

προβληματίσου σε λέω.

Krux
12-07-2010, 15:39
ε δεν ξερω για γιοβανιτη (που το ξερεις εσυ?)
δεν ειπα οτι ειναι κακο!
απλα καπου στα μισα του μου ερχεται να χωσω το endtyme!

από την κριτική που έκανε στο Hammer.

Δύσκολα μπορείς να τον πεις ένα κακό δίσκο. Δεν πλησιάζει ούτε στο παραμικρό αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Για κάποιο περίεργο λόγο εμένα μου φέρνει στο μυαλό τις πρώτες εποχές (Forest..., Ethereal..., Carnival...) και αυτό δεν μπορεί παρά απλά να με χαροποιεί.

HereComesTheMothership!
15-06-2011, 01:45
Το ακουσα προσφατα και μου αρεσε παρα πολυ,εχει μεινει εδω και καιρο στο εμ πι 3 και το ακουω τακτικα.
Γενικα οι Καθιντραλ ειναι απο τα πολυ αγαπημενα μου ακουσματα,διαφωνω με το αρτγουορκ...ΚΑΘΕΤΑ ΟΜΩΣ.

atom_smasher
15-06-2011, 04:09
εγω εξακολουθω να διαφωνω με το μουσικο περιεχομενο του..καλα endtyme γαμει. και η σαλμα χαγιεκ επισης.