Log in

View Full Version : The Dark Age of gaming?

MoRmEnGiL
18-02-2010, 06:57
Ok ήδη η gaming industry έχει πάρει τροπές που δε μου αρέσουν καθόλου. Συγκεκριμένα όλο αυτό το DLC business model μου προκαλεί εμετό ως gamer.

Πληρώνεις 40-70 ίσως και παραπάνω για ενα παιχνίδι και έρχετε με κλειδωμένο ένα μέρος του και πληρώνεις έξτρα για αυτό. Η εξίσου συχνά βγαίνει μετά απο κάποιο καιρό η και ΠΡΙΝ ΚΑΝ κυκλοφορήσει το game (preorder DLC) έξτρα content με overpowered περιεχόμενο. (dragon age origins anyone?) ή ακόμα με ΠΑΝΤΕΛΩΣ άχρηστο περιεχόμενο (last remnant for eg)

Γενικά έχουμε πήξει στα mmo, και σε unfinished buggy και rushed games, all in the name of profit, το επόμενο βήμα είναι να μας χρεώνουν κ για τα patches. (Λογική "δεν έιναι μόνο bugfix, πετάξαμε μέσα και random stuff για να το ονομάσουμε DLC και να πληρώσετε γιαυτό")

Aκόμα θυμάμαι όταν πρωτοακούσαμε για DLC (σε consoles μόνο τότε) την αντίδραση φίλου: "LOL, πληρώνουν για τα patches τους αυτοί?"

Τέλος, όπως γίνετε σε κάθε σχεδόν βιομηχανία, σχηματίζονται οικονομικοί γίγαντες και οι μικρές εταιρίες κλείνουν ή αγοράζονται. Πράγμα που σημαίνει οτι όλη η δύναμη συγκεντρώνετε στα χέρια λίγων, ο οποίοι πλέον μπορουν να χειρίζονται και να σχηματίζουν την αγορά σχεδόν κατα βούληση.

Δείτε >>αυτό<< (http://www.gametrailers.com/episode/bonusround/402?ch=2&sd=1_hd) το video, είναι μια συζήτηση γύρω από πιθανές μελοντικές εξελιξεις στον τρόπο με τον οποίο πληρώνουμε για τα παιχνίδια που παίζουμε.

Now, δεν γίνομαι καταστροφολόγος, στη θεωρία κάποια πράγματα που λέει ο τύπος ακούγωντε σωστά, αλλά θυμηθείτε ότι οι εταιρίες σκοπό έχουνε να βγάλουνε περισσότερα λεφτά. Συνεπώς οποιοδήποτε νέο σύστημα πληρωμών δοκιμαστεί/καθιερωθεί είναι σίγουρο ότι θα σημαίνει ένα πράγμα: Θα πληρώνουμε περισσότερο.

Φυσικά όλοι θα πεταχτείτε να πείτε "ZOMGOR TORRENTZ LOL!!~1`1", αλλά η πειρατία είναι ένα βασικό κίνητρο για να βρούν τρόπους να είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε για να παίζουμε. Στην τελική ρε αδερφέ, εγώ γουστάρω να παίζω single player για την πάρτη μου, και γουστάρω να ξέρω εξ αρχής τι θα παίξω και τί πληρώνω, κ όχι να είμαι έρμαιο του κάθε "subscription only" προσανατολισμού ή του κάθε DLC.

Επίσης η πειρατεία είναι παρασιτικός οργανισμός. Απο κάποιο ποσοστό πειρατίας κ μετά απλά γυρνάει μπούμερανγκ οδηγώντας την βιομηχανία σε εκπτώσεις σε ποιότητα στα games και το χειρότερο, ελάχιστο πλέον ρίσκο, κ άρα ελάχιστα πλέον masterpieces.

Με δυο λόγια δεν μας σώζει :P

Κλέινωντας όλες τις παπαργιές που γράφω τόση ώρα και πού απλά θα ταίσουν τα τρόλζ, άν το μέλλον του gaming είναι σκηνικά στυλ farmville στο facebook, όπως λύσσαξε να αναφέρει ο τυπάς στο video, χάιρομαι που έχω κατεβάσει/αγοράσει αρκετά ΓΚΕΙμς για την υπόλοιπη ζωή μου μάλλον :P

TL;DR:

Θα πληρώνουμε παραπάνω για να παίζουμε λιγότερο.

inb4 skase pxia emete.

locust
18-02-2010, 09:47
πότε πλήρωσες τελευταία φορά για παιχνίδι? πόσα λεφτά έχεις ξοδέψει τον τελευταίο χρόνο? μήπως το 90% ήταν κατεβασμένα? Μην λέμε μαλακίες ότι φταίνει οι εταιρίες για το dlc, εμείς φταίμε, εμείς τα λουζόμαστε, μην πάμε να βγούμε και απο πάνω.

ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΞΑΣ Η ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ

Abruzzi
18-02-2010, 10:15
γενικευεις ομως.που ξερεις τι εχει πληρωσει και τι οχι;αρκετοι εχουμε σκασει ενα καρο λεφτα για το gaming και αυτον τον χρονο και τον προηγουμενο και τον επομενο θα και παει λεγοντας.
imo περισσοτερο θαρρος τους δινει ο εκαστοτε 360 user που πληρωνει συνδρομη για να παιζει online ενω θα επρεπε να θεωρειται αυτονοητο πως η υπηρεσια ερχεται με το πακετο που πληρωνεις μια κι εξω εξ αρχης με την αγορα της κονσολας.

locust
18-02-2010, 10:26
μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας, αγοράζουμε παιχνίδια γιατί δεν μπορούμε να τα παίξουμε διαφορετικά, είτε λόγω ps3 είτε λόγω ονλινε είτε λόγω δρμ.

Θα το έθετα καλύτερα το ερώτημα αν ρωτούσα τι ποσοστό απο τα παιχνίδια που παιξαμε φέτος το έχουμε αγοράσει.

Ruthless
18-02-2010, 10:48
Μεγαλύτερο εγώ από όταν έπαιζα το 94 στην Amiga(200 δρχ/δισκέτα εκ Κορίνθου φτγ).

Μην τα ρίχνουμε στην πειρατεία. Με την πειρατεία να ήταν εκεί που ήταν ανέβηκε η βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια. Αν ισχύει κάτι σήμερα, είναι πως ο κοσμάκης αγοράζει και κανά παιχνίδι που και που για να έχει το multiplayer, κάτι που δεν ίσχυε τότε σε καμία περίπτωση. Βέβαια τότε παίζαν κι άλλοι παράγοντες, όπως ότι δεν έφερνε κανείς παιχνίδια αυθεντικά στο Ελλάντα και ήταν όλα υπερκοστολογημένα, αλλά αυτό δε μειώνει το γεγονός ότι στα 90s μόνο η πειρατεία κινούσε την αγορά των υπολογιστών.

Αν κάτι φταίει για την πτώση είναι ότι πλέον πάνε να ξεπεράσουν το Χόλυγουντ(αν δεν το έχουν κάνει) σε κόστος παραγωγής και βγάζουν παιχνίδια 7 ωρών που οι 4 είναι cinematics, αντί να κάτσουν να βγάλουν Παιχνίδια όπως έβγαζε η psygnosis, η ocean, η anco etc.

locust
18-02-2010, 11:50
μιλάς για ελλάδα πάντως, όπου ισχύει το εξής παράδοξο, οι πιτσιρικάδες μεγάλωσαν, βγάλαν δικά τους φράγκα, αλλά και παλι επιλέγουν τον πειρατή της γειτονιάς που είναι πλεόν τα τορρεντ, ραπιντσερ κτλ.
Το torchlight είναι αρκετά καλό παιχνίδι, σωστά? Κοστίζει 15 ευρώ. Το αγόρασες ή το κατέβασες? Κάνε την ίδια ερώτηση σε καμιά δεκαριά γνωστούς σου και πές το ποσοστό

Ruthless
18-02-2010, 12:40
Το 95 δεν ήταν μόνο οι πιτσιρικάδες που πηγαίναν στον πειρατή της γειτονιάς όμως(ή κάποιον άλλον παραέξω). Και μεγαλύτεροι τα ίδια κάναν.

Όσο για τo Torchlight το κατέβασα. Μια φορά το τερμάτησα στα γρήγορα με βάρβαρο και αυτό ήταν. Αν είναι να τα σκάσω, θα τα σκάσω σε κάτι που θα πιάσουν τόπο(και χρόνο), πχ το προ.

Γενικά θα αγόραζα παραπάνω αν έβγαιναν παιχνίδια με replayability και όχι οι αρπαχτές που βγαίνουν τώρα, των 5 ωρών παιχνιδιού, το τερμάτισες, ώρα για να γεμίσει σκόνη στο ράφι. Είναι και η έλλειψη χρόνου συγκριτικά με τα τότε χρόνια της Amiga, δε λέω, αλλά RPG πχ που να λιώσω λιώσω σαν τα Ishar πχ έχω να παίξω από το Baldur's Gate το 1(που πάλι το είχα αγοράσει). Και λέω για RPGs που είναι κατεξοχήν παιχνίδια με πολλές ώρες gameplay. Γιατί αν πάμε σε platforms/action/όπως-θες-πέσ'το, κλάφ'τα αν συγκρίνεις το τότε με το τώρα.

ΥΓ: Κατεβάζω αβέρτα, εγκαθιστώ, βλέπω για 10 λεπτά, βγάζω. Ακόμα και στα τότε χρόνια των 200 δρχ/δισκέτα, δεν έπαιρνα έτσι χύμα ότι έβγαινε. Ενημερωνόμουν όσο μπορούσα(αθάνατο pixel) και έπαιρνα παιχνίδια που τα έλιωνα ούτως ή άλλως. Αν κάτι μου αρέσει πραγματικά, θα τα σκάσω. Αλλά πλέον ελάχιστα παιχνίδια πιάνουν αυτά τα standards.

locust
18-02-2010, 12:50
quote την τελευταια πρόταση

ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Εκεί είναι το περίεργο. Δεν μπορούμε να πούμε οτι επειδή δεν μου αρέσει το προϊον θα το κλέψω. Δεν έχουμε το δικαίωμα κριτικής γιατί δεν είμαστε πελάτες. Όταν η ΕΑ έβγαζε 5 παιχνίδια ΣΙΜΣ το χρόνο, το έκανε γιατί πουλούσαν. Οι εταιρίες επενδύουν στα ΜΜΟ και τα μουλτι γιατί ξέρουν οτι αυτοί που πληρώνουν ενδιαφέρονται(αποδεδειγμενα) για αυτά.
Δεν πρόκειται να ξαναβγεί baldurs gate1 ούτε ishar γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό κοινο. Ο άλλος παραπονιέται για το bioshock2, αλλά 90% το 1 το είχε κατεβασμένο. Πρέπει να δουλέψω, αφήστε με!

antimusic
18-02-2010, 12:52
και δε βγαίνουν και demos πλέον.

Marillion
18-02-2010, 13:19
διαφωνώ σχεδόν στα πάντα.
ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

οι πατέντες των dlc είναι μια ψιλοαπάτη αλλά πάντα υπήρχαν, βέβαια όχι σε τέτοιο διαδεδομένο επίπεδο. τα λέγομενα addons τότε ήταν παρόμοιας φιλοσοφίας κινήσεις. λίγες ώρες παραπάνω, απαιτούσαν το ολοκληρωμένο παιχνίδι, κοστίζαν λίγο φτηνότερα. υπάρχουν dlc απάτες (extra maps, extra guns) και dlc που αξίζουν τα λεφτα τους (borderlands, gta4). είναι στο χέρι του καταναλωτή να στηρίξει αυτά που γουστάρει. προσωπικά, τα μόνα που έχω, είναι αυτά του fallout και του gta4 τα οποία τα αγόρασα σε ρητεηλ σε λογικότατες τιμές, αναλογικά με τον χρόνο που ξόδεψα να τα παίζω.

οι τιμές είναι σχετικά τσιμπημένες, αλλά είναι και αυτό μερικώς αναστρεψιμο μέγεθος. προσωπικά το 80% της παιχνιδοσυλλογής μου είναι μεταχειρισμένα. πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι τα production values έχουν αλλάξει κατά πολύ συγκριτικά με μία δεκαετία πριν. η gaming industry είναι η επόμενη μεγάλη βιομηχανία θεάματος. φιλοδοξεί να γίνει το νέο hollywood και αν θέλετε την άποψη μου, σε ορισμένα σημεία αρχίζει να το πετυχαίνει. δεν μιλάω μονάχα σε επίπεδο πωλήσεων αλλά σε γενικότερες προοπτικές. σκηνοθεσία, βαθύτερο narrative, ρεαλιστικά γραφικά/ηχος κτλ. πάνε οι εποχές που το gaming ήταν συνώνυμο του γκικ. πλέον παίζουν όλοι. μεγαλύτερο αγοραστικο κοινό σημαίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ανταγωνισμό, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει φόλες και αριστουργήματα. αλλά στην τελική, σημαίνει φράγκα, τα οποία και αντικατοπτρίζονται στις τιμές των τελικών προιόντων. συμπερασματικά, υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις αλλά μην περιμένετε τραγικές αλλαγές.

στο θέμα mmo ψιλοσυμφωνώ αν και είναι χαρακτηριστικό του πισι γκεημινγκ. αν αναφέρεσαι μονάχα σε αυτό, τότε περιόρισε το γιατί το γκεημινγκ είναι γενική έννοια. πατσις, μπαγκς κτλ, δεν ξέρω. δλδ δεν θυμάμαι να άλλαξε ποτέ αυτό ε; απ'το 1995 που αγοράζω πισι γκεημς, πάντα θυμάμαι το μοτίβο ''εταιρεία βγάζει γκεημ, εταιρεία βγάζει διορθωτικό πατς''. εντάξει συνεχίζει να είναι πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή του τότε με τώρα.

στο θέμα εταιρειών. ναι υπάρχουν οικονομικοί γίγαντες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εφόσον τα κέρδη πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα των χρόνων. αλλά το ποιοτικό γκεημινγκ σαν μια μορφή σύγχρονης τέχνης δεν το βλέπω να αφανίζεται. μπορεί να μην μιλάμε για υπερπαραγωγές αλλά με την έλευση του ιντερνετ δώθηκε μεγάλη ''δύναμη'' στους ανεξάρτητους δημιουργούς. σήμερα αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς, υπάρχουν μικροεταιρείες με ικανοποιητικές πωλήσεις που περιορίζονται στα iphone apps, minis, xbox arcade, psn κτλ. ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας αισιοδοξίας ήταν η πορεία του braid. κοίτα πως ξεκίνησε, κοίτα πόσο κοστολογείται και δες και το κρίτικαλ ακλέημ του. στο πίσι γκεημινγκ η κατάσταση δε έχει ξεφύγει προ πολλού. όλοι φτιάχνουν και όλοι παίζουν παιχνίδια. απτο facebook μέχρι τις freeware προσπάθειες κτλ. αν αναφέρεσαι πάλι στις εταιρείες που έχουν κλείσει στο παρελθόν, ή ενσωματώθηκαν σε άλλες, δεν ξέρω αν είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα. πολλές διατηρούν την ''ανεξαρτησία τους'' θυσιάζοντας την διανομή τους, αλλες ενσωματώνονται σε τρίτες και δημιουργούν καινούργιες. γενικότερα στο συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, υπάρχουν και πάλι διαφορές συγκριτικά με 10 χρόνια πριν. κάθε μεγάλη εταιρεία απαρτίζεται από πολλά κατασκευαστικά στούντιος τα οποία λειτουργούν σχεδόν ανεξαρτητα. πάνε οι μετανομασίες, μαζικές απολύσεις και τα σχετικά φαινόμενα παλιότερων εποχών, σήμερα βλέπεις τις πιο παλαβές προσμίξεις (παράδειγμα eidos-square) τις περισσότερες φορές για το κοινό καλό.

στο θέμα πειρατείας, ναι ειδικά στα πισί είναι ένα τεράστιο θέμα. δεν ξέρω τι να πω και έχω βαρεθεί να το συζητάω. τα ίδια που λές έλεγαν και στην δεκαετία του '90 και η κατάσταση συνεχίζεται. το γκεημινγκ είναι ακόμα εδώ. η πειρατεία είναι ακόμα εδώ. έχει γίνει αδιάφορο τόπικ.

διανύουμε μια από τις καλύτερες εποχές στην βιομηχανία του γκεημινγκ και όποιος δεν το καταλαβαίνει βρίσκεται προσκολημένος σε νοσταλγίες και παρελθοντισμούς. αν θέλετε να βρείτε αρνητικά (ναι υπάρχουν) ψάχνετε σε λάθος μέρη. να σας αναφέρω μερικά. ναι υπάρχει υποβάθμιση στο πισι γκεημινγκ. έχω ξαναγράψει πως δεν φταίνε μονάχα οι κονσόλες για το θέμα αλλά η ίδια η κατάσταση στο πισι γκεημινγκ με την στασιμότητα και την σιγουρία ανωτερότητας που διέθετε. ακολούθησε και κουβέντα με σπιριτ κράσερ, ψαχτείτε. προσωπικά, πιστεύω πως οι δύο κόσμοι (πισι, κονσόλες) αλληλοεπηρεάστηκαν. οι κονσόλες ακολούθησαν εν μέρει έναν ολοένα και πολυπλοκότερο τρόπο interaction (φτάσαμε από τέσσερα μπάτονς, να έχουμε 16!) σαφώς επηρεασμένο απ'τον μέχρι τότε αντίπαλο τους. τα πισί τπτ σε mainstream επίπεδο, παρόμοιες τακτικές δεκαετιών. 2010 έχουμε και βλέπουμε την μαικροσοφτ να ανοίγει τις προοπτικές του motion sensoring αποκλειστικά στο εξμποξ. η σόνυ κυνηγάει καταιδρωμένη με την διαστημική φούσκα της, και η νιντέντο γελάει σαρδόνια όπου είχε καταλάβει τι θα παιχτεί χρόνια πριν. θέλετε και άλλο αρνητικό όμως; το ολοένα και πιο ελλατωματικό hardware στις κονσόλες. στην προσπάθεια τους να αφομοιώσουν ολοένα και περισσότερες λειτουργικότητες, φτάνουμε να τις στέλνουμε στο σερβισ καθε λίγο και λιγάκι. και εδώ γελάμε ε. πήρα και γω ο άμοιρος ένα πσ3 και σε 20 μέρες μετά από update οfficial firmware το έστειλα για σερβισ. όταν ήρθε ο κούριερ μου λέει χαρακτηριστικά ''κάθε βδομάδα παίρνω και από ένα τέτοιο''. λολ. το εξ μποξ από την άλλη, γαμιέται με προβληματικό dvd-drive, κακό εξαερισμό και εντελώς pathetic wireless controller. φοβάμαι θα μου μείνει στα χέρια μετά από τρία χρόνια πλέον. αυτά σε γενικές γραμμές τουλάχιστον στα κομμάτια τα οποία με αφορούν και έχω τις ενστάσεις μου. wtf τι έγραψα.

SpiritCrusher
18-02-2010, 14:58
imo περισσοτερο θαρρος τους δινει ο εκαστοτε 360 user που πληρωνει συνδρομη για να παιζει online ενω θα επρεπε να θεωρειται αυτονοητο πως η υπηρεσια ερχεται με το πακετο που πληρωνεις μια κι εξω εξ αρχης με την αγορα της κονσολας.

Ας τον πυροβολήσει κάποιος, ακόμα και εδώ κάνει προπαγάνδα. Κόψε το youtube με τους καθυστερημένους με treys και halo-fans. :razz:

Πάμε στα του Μόρμενγκιλ:

Ένα-ένα, πόσα σοβαρά MMOs έχουν βγει τα τελευταία 5 χρόνια; 5; 6; Δηλαδή χάσαμε 5-6 πιθανά games των οποίων τα χρήματα πήγαν για να γίνουν MMO. Που πήξαμε; Να'σαι κι εσύ με το δικό σου, γνωστό, κόμπλεξ με τα MMO.

Επίσης λες για κλειδωμένα parts και μπλαμπλα. Δεν λες κάποιο παράδειγμα όμως ε. Του Dragon Age; Αυτό ήταν το content του Collector's Edition που υπήρχε σαν DLC για όσους δεν το είχαν. Σαν τιμή έβγαινε πάνω κάτω το ίδιο, σαν ιδέα δεν ήταν άσχημο από τη μεριά τους να το δώσουν με αυτό το τρόπο.
Αν υπάρχει κάπου κάτι κλειδωμένο τότε σε ένα άλλο κόσμο όπου δεν υπάρχουν DLC αλλά μόνο expansions (aka 10 χρόνια πριν) δε θα ήταν μέσα στο παιχνίδι καν και απλά θα το έβαζαν στο expansion.
To ίδιο πράγμα δεν είναι; Ναι
Εφόσον θα έμπαινε με τέτοιο τρόπο, εσύ που δε θα το ήξερες θα, ερμ, "γκρινιαζες" όπως τώρα γι αυτό; Όχι
Είναι καθαρά κάτι υποσυνείδητο.

Οκ μαζί σου για DLC που είναι άχρηστα και προσφέρουν περίπου 10 λεπτά gaming χωρίς λόγο (πχ Return To Ostagar στο Dragon Age), αλλά η πραγματική έννοια του DLC ήταν να σου δίνουν ένα expansion σε μικρότερα κομμάτια ώστε να έχει και μικρότερη τιμή και να είναι πιο εύκολο στη τσέπη.
Γιατι; Γιατί θα σου είναι πιο εύκολο να τα αγοράσεις, γιατί ακόμα και αν τα "κατεβάσεις" κάθε νέο DLC είναι και μια νέα ευκαιρία να αλλάξεις γνώμη και να αγοράσεις το επόμενο. Γιατί είναι καθαρό κέρδος μιας και απευθύνεσαι σε ένα ήδη εδραιωμένο κοινό αγοράς.

Να πούμε κάπου εδώ πως ο Μαρούλιος κάνει λάθος πως δεν γίνονται μαζικές απολύσεις πια. Πρόσφατο παράδειγμα η Carbine. Επίσης να του πούμε άλλη μια φορά ότι το να είναι ένα game 10 ώρες είναι ένα χαρακτηριστικό των consoles και εκεί βρίσκεται η αιτία όλου αυτού. Τα περι motion sensing τα ακούμε βερεσέ, τα περί πολλών κουμπιών στις κονσόλες τα ακούμε και λολάρουμε. Όταν όμως το έχουν αποδεχθεί όλοι πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ το ότι ένα παιχνίδι είναι 10 ώρες τότε ναι, τα πράγματα δεν δείχνουν καλά. Δείτε απλά το Uncharted 2 και τα MW που τους δίνουν και βραβεία.

χμ οκ, θα το κόψω εδώ.

Abruzzi
18-02-2010, 15:04
στα dlc πηγαινε,που διαφωνεις;στεκεσαι στο xbox?ας το ονομασουμε παιτερης λοιπον.ας το πουμε και playstation memory sticks.καλυτερα;
οταν βλεπουν οτι πληρωνεις για κατι τετοιο μπορουν ανετα να σου ζητησουν επιπλεον λεφτα για εναν τιτλο που εχεις ηδη πληρωσει ωστε να σου δωσουν λιγο περιεχομενο ακομα.

locust
18-02-2010, 15:06
αυτό που λέει είναι ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια πλήρωνες 3-4 DLC μαζεμένα σαν expansion

Marillion
18-02-2010, 15:21
αυτό με τα δεκάωρα γκεημς πάντως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο ε. και πριν μια δεκαετία και βάλε συνέβαιναν τα ίδια. η χρονική διάρκεια ενός τίτλου κατ εμέ δεν έχει να κάνει με την συνολική του ποιότητα. δλδ βάλε το κιλλζοουν (ps2 exclusive) που τραβάει 20 ώρες+ αλλά δεν συγκρινεται ποιοτικά με το halflife 2 που τελειώνει στο 9ωρο. τα final fantasy το παρακάνουν με την διάρκεια επίσης (κατεξοχήν κονσολάδικοι τίτλοι). τα κοτορ είναι αρ πι τζι 20 ωρών αλλά εκθειάστηκαν από όλους. ας ήξεραν (και το δεύτερο είναι και ομπζίντιαν που έχει μπει στο στο απυρόβλητο ποιότητας). δλδ ένα καλό adventure game με λογικό επίπεδο δυσκολίας, κράτησε ποτέ πάνω από 10 ώρες; εδώ άλλοι γουστάρουν και αποθεώνουν μαξ πεην που και τα δύο μαζί τα βγάζεις σε μια μέρα. και δεν είναι καινούργια ε.

αν θέλετε να απομονώσουμε την διάρκεια στις κατηγορίες strategy & rpg, τότε μιλάμε για πολύ μικρότερο κομμάτι της πίτας όπου δεν αντιπροσωπεύει το γκεημινγκ σε γενικό βαθμό. ακόμα χειρότερα δε τα mmo όπου και μόνο η σκέψη σύγκρισης διάρκειας με την συνολική ποιότητα χωλαίνει. τα action games ποτέ δεν τραβούσαν ιδιαίτερα, είναι η φιλοσοφία πίσω απ'την δημιουργία τους όπου αν τα τραβήξεις κουράζουν. φαινόμενα mw δεν υποστηρίζουμε όσο καυλερά και αν δείχνουν (εδώ μιλάμε για 4-5 ώρες με έμφαση στο μουλτιπλεηερ όμως).

σχετικά με τις μαζικές απολύσεις και παρόμοια φαινόμενα, νομίζω πως ξεχνούμε τι εποχές πέρασαν ε; οικονομικά downfalls του 83, κρίσεις στην δεκαετία του '90, θάνατοι & αναβιώσεις genres, χρεοκοπίες κολλοσών του χώρου και δεν συμμαζεύεται. πλέον η αγορά έχει γίνει πολύ πιο επιφυλακτική και αυτά τα φαινόμενα δεν συγκρίνονται με παλιότερες εποχές. κάθονται και μιλούν οι άλλοι στο βίντεο για οικονομική πτώση του 10% από πέρυσι (!!!) και συζητούν λες και η συγκεκριμένη βιομηχανία ξεκίνησε το 2000 (ενώ τραβάει απ'τα '70s). αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως οι συγκεκριμένες κουβέντες αφορούν μονάχα πρόσκαιρες τάσεις σε 40χρονη σχεδόν πορεία τότε δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Abruzzi
18-02-2010, 15:22
καπου εδω να πουμε πως εγω τουλαχιστον δεν εχω προβλημα να αγορασω ενα dlc-expansion τυπου liberty city episodes ε.και πιστευω και οι περισσοτεροι.το προβλημα ειναι στα ανουσια και μικρης διαρκειας τα οποια (ολως τυχαιως) τα φτιαχνουν ωστε να ειναι σχεδον αναγκαια.
για τα game breaking τυπου "πλήρωσε με για ενα imba boost" ουτε καν.

Marillion
18-02-2010, 15:26
επίσης γιατί λολάρεις στο θέμα πολυπλοκότητας των σημερινών γκεημπαντς. εκτός αν εννοείς πως 20 κουμπιά είχε και το collecovision ξέρω γω. το ότι τα αναλογκ στικς προσπαθούν να εξομοιώσουν χρήση ποντικιού και τα επιπλέα μπάτονς λαμβάνουν υπόψη την διάταξη για καλύτερο gameplay είναι συντελεστές που γίνονται researched εδώ και δεκαετίες. δεν ξέρω γιατί υποτιμάς κάτι τέτοιο.

επίσης μπορεί να ακούς βερεσέ τις νέες τεχνολογικές τάσεις, αλλά ευτυχώς η δυστυχώς η βιομηχανία εκεί πάει και σε μία κουβέντα περί ''που στο καλό πάει η βιομηχανία'' θα πρέπει να αναφερθούν.

SpiritCrusher
18-02-2010, 16:12
Πω..τώρα θα αρχίσουν τα σεντόνια.

επίσης γιατί λολάρεις στο θέμα πολυπλοκότητας των σημερινών γκεημπαντς.

Το ανέφερα από πλευράς pc-console μιας και γύρω απο αυτό το ανέφερες.

επίσης μπορεί να ακούς βερεσέ τις νέες τεχνολογικές τάσεις, αλλά ευτυχώς η δυστυχώς η βιομηχανία εκεί πάει και σε μία κουβέντα περί ''που στο καλό πάει η βιομηχανία'' θα πρέπει να αναφερθούν.

Σίγουρα αλλά τα έχουμε ξαναπει, όπως το αγοραστικό κοινό του Wii δεν ενδιαφέρεται για gore τίτλους, έτσι λογικά δεν ενδιαφέρται και του pc για το motion sensing. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε μπορείς να το αποδεχθείς, μιας και το έχουμε ξαναπει. Ίσως να είσαι fanboης του όλου συστήματος που να μην μπορείς να αποδεχθείς ότι κάποιοι θα το απαξιώνουν. :P

στα dlc πηγαινε,που διαφωνεις;στεκεσαι στο xbox?ας το ονομασουμε παιτερης λοιπον.ας το πουμε και playstation memory sticks.καλυτερα;
οταν βλεπουν οτι πληρωνεις για κατι τετοιο μπορουν ανετα να σου ζητησουν επιπλεον λεφτα για εναν τιτλο που εχεις ηδη πληρωσει ωστε να σου δωσουν λιγο περιεχομενο ακομα.

Καμία σχέση, γι αυτό και ανέφερα ότι κάπου θα διάβασες κάτι κουλό. Ο μόνος που θα ανέφερε τη συνδρομή του live σαν αρχή του θέμα του DLC θα ήταν κανένας PSάκιας που κράζει σε ακόμα ένα μέτωπο :P
Τα episodes της telltale games μπορεί να ήταν μια καλή ιδέα για να αρχίζει το όλο κίνημα, αλλά πραγματικά δεν ξέρω ποιο ήταν το 1ο.

αυτό με τα δεκάωρα γκεημς πάντως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο ε. και πριν μια δεκαετία και βάλε συνέβαιναν τα ίδια. η χρονική διάρκεια ενός τίτλου κατ εμέ δεν έχει να κάνει με την συνολική του ποιότητα. δλδ βάλε το κιλλζοουν (ps2 exclusive) που τραβάει 20 ώρες+ αλλά δεν συγκρινεται ποιοτικά με το halflife 2 που τελειώνει στο 9ωρο. τα final fantasy το παρακάνουν με την διάρκεια επίσης (κατεξοχήν κονσολάδικοι τίτλοι). τα κοτορ είναι αρ πι τζι 20 ωρών αλλά εκθειάστηκαν από όλους. ας ήξεραν (και το δεύτερο είναι και ομπζίντιαν που έχει μπει στο στο απυρόβλητο ποιότητας). δλδ ένα καλό adventure game με λογικό επίπεδο δυσκολίας, κράτησε ποτέ πάνω από 10 ώρες; εδώ άλλοι γουστάρουν και αποθεώνουν μαξ πεην που και τα δύο μαζί τα βγάζεις σε μια μέρα. και δεν είναι καινούργια ε.

Half-Life 2 δεν είναι 9 ώρες. Final Fantasy ειναι παιχνίδια από δεκαετία 90 που τότε όντως υπήρχε παντού μεγαλύτερη διάρκεια μιας και ήταν "the way to go" ακόμα όμως και αυτά από το 10 (aka relased 2001; ) και μετά έχουν πέσει ε. Το πρόβλημα είναι πως τότε max payne, resident evil κτλ όσο και να εκθειάζονταν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς η διάρκεια τους ήταν κατακριτέα. Τώρα πια όχι, τώρα πια πρέπει να είναι μικρό το παιχνίδι γιατι σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με 1) χαζούς κονσολάδες που βλέπουν ΜΟΝΟ τα γραφικα 2) άτομα που έχουν σχετικά μικρό attention span (δε μου έρχεται, αλήθεια, και βαριέμαι). Και ειδικά το 2, το λένε developers σε συνέδρια ε.

σχετικά με τις μαζικές απολύσεις και παρόμοια φαινόμενα, μπλαμπλα

Μια χαρά απολύσεις γίνονται και τον τελευταίο χρόνο με την κρίση. Δεν ξέρω αν δεν τα είχες πετύχει σαν news αλλά έχουν κλείσει και ολόκληρες εταιρίες ε. Από την άλλη τα μισά studios έχουν απολύσεις και σμίκρυνση των ομάδων εργασίας.

Marillion
18-02-2010, 16:27
ξεκινώντας από την αρχή προς το τέλος, να πω πως αυτά περί απολύσεων δεν είναι καινούργια φαινόμενα όμως ρε. και η βιομηχανία πέρασε από πολύ χειρότερες κρίσεις τις οποίες και αναφέρω. δεν λέω πως σήμερα είναι όλα καλά και δεν γίνεται τπτ. αλλά δεν πρόκειται με τπτ να πω, κοίτα πως γαμήθηκε η φάση σήμερα, παλιά δεν ήταν έτσι.

το οραντζ μποξ το τέλειωσα μέσα σε ένα σαββατοκύριακό. episode 1, episode 2, halflife 2, portal. μπορεί να ήταν και παρασκευοσαββατοκύριακό. δεν θυμάμαι ακριβή αριθμό διάρκειας αλλά μεγαλύτερο δεν γίνεται να είναι! νορμαλ επίπεδο δυσκολίας πάντα.

κοίτα ρε συ στο θέμα σημερινών action games, δεν θυμάμαι ποτέ τρελές διάρκειες. ας πούμε ρέζιντεντ ήβιλ που αναφέρεις, ξεκινάμε το ξεθάβινγκ. έχεις εκστάτικα και alone in the dark στις αρχές της δεκαετίας του '90. Από προσωπική εμπειρία θυμάμαι να τα τερματίζω μέσα σε ένα σαββατοκύριακό το πολύ (ecstatica 2, alone in the dark 3). παιχνίδια πλατφόρμας τύπου flashback (και η συνέχεια fade to black), another world κτλ εξίσου μικρα. βέβαια παίξαν πολλά πορτς σε κονσόλες αλλά δεν θυμάμαι κανέναν να παραπονιέται τότε, αν σκεφτείς το πόσο διαχρονικά θεωρούνται και το πόσο έντονες συγκινήσεις προσέφεραν. δεν έχω πρόβλημα με τις μεγάλες διάρκειες για να μην παρεξηγηθούμε απλά λέω πως δεν θυμάμαι ποτέ την χρυσή εποχή των 50+ ωρών για κάθε παιχνίδι, ειδικότερα σε action-oriented τίτλους.

αμπρούτζι σταμάτα την προπαγάνδα του πιεσ3 ρει, γτπ είναι λέμε, 20 μέρες και μετά σερβισ :P (edit : α βασικά ούτε καν σέρβις, οι ανίκανοι αλλάξαν ολόκληρη την κονσόλα!!!)

κοίτα εγώ δεν έχω συμφωνήσει στο θέμα γουι-γκορ (για να το ξαναπούμε) αφού τα resident evil μια χαρά πάνε και βλέπεις cod να βγαίνουν. χιπστεράδες της κακιάς ώρας αφού ή θα πάρουν καζουαλιές ή εδραιωμένα franchises. κοτζάμ dead space extraction στον κουβά, ε αυτό δεν το δέχομαι!!! αυτό πιστεύω εγώ τουλαχιστον.

στο θέμα γκεημπαντς, ε κοίτα δεν ξέρω αν διαφωνείς, αλλά οι κονσόλες προσπάθησαν να εξωμοιώσουν την πολυπλοκότητα χειρισμού ενός υπολογιστή και σαφέστατα επηρέαστηκαν από τις επιπλέον λειτουργίες του. πιστεύω πως επηρεάστηκαν από ένα τέτοιο μοτίβο χειρισμού.

ας ξεκινήσουν τα σεντόνια !!!!!!!!! ταραμ ταραμ

SpiritCrusher
18-02-2010, 16:33
ΠΑρασκευοσαββατοκυριακο = 72 ώρες. Μπορεί να έκαψες τις 20 από αυτές στο παιχνίδι, καμία έκπληξη. Εδώ ξέρω άτομο που έκαψε το FF7 σε τόσο χρόνο που ήταν και 40 ώρες παιχνίδι. Από την άλλη το CoD 4: MW το άρχισα απόγευμα και το τελείωσα αργά το βράδυ. Στο hardened.

Τα νούμερα στο Wii τα έχεις δει και μόνος σου.

Μόρμενγκιλ το βίντεο είναι 20 λεπτά, σιγά μην κάτσουμε να το δούμε.

Phoebus
18-02-2010, 17:01
http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-microsoft-operating-income-by-division-2010-2

Marillion
18-02-2010, 17:12
ωραίο το τσαρτ από πάνω και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
μια ερώτηση :
τα χρήματα από τα δικαιώματα για τα licences που παίρνει από τα παιχνίδια που επιλέγουν το φορμάτ της σε ποια κατηγορία μπαίνουν, entertainment & devices ή tools;

SpiritCrusher
18-02-2010, 17:14
Εφ΄όσον τα διαχειρίζεται το entertainment division τότε λογικά εκεί.

Marillion
18-02-2010, 17:16
γαμηστερό. δείξτε και για σόνυ αν υπάρχει ένα παρόμοιο

SpiritCrusher
18-02-2010, 17:21
E λογικά και η Sony μέσα είναι. Είχαν πει πως με κάθε πώληση PS3 στα 300e μπαίνουν μέσα.

Kelldorain
18-02-2010, 17:24
Για τη Sony εδώ (http://www.joystiq.com/2009/05/14/sony-reports-continued-loss-expects-games-division-to-remain-un/) έχει συνολικά, χωρίς να αναλύει σε κατηγορίες. Βέβαια από κάτω γράφει

However, although Sony plans on selling more PS3 systems, Reuters notes the company expects "its games division to stay unprofitable."

Phoebus
18-02-2010, 18:23
Κάντε μία σούμα με το πόσα λεφτά έχετε σκάσει σε ΜΜΟs btw, έτσι για να γελάσουμε/καραφλιάσουμε.

Phoebus
18-02-2010, 18:39
Ποστάρετε ρε μουνάκια. Ή μήπως είστε ΚΟΤΕΣ;

Abruzzi
18-02-2010, 18:44
w.o.w. απο δεκεμβρη 2007 με εξαιρεση 4;6; μηνες,γυρο στο 250αρι;(δε θυμαμαι ποτε επεσε η τιμη της καρτας)
επισης γαμω τη σονυ και τη καθε εταιρια.ειπαμε κατα τυχη εχω ps3,εσεις αρπαζεστε με το παραμικρο ατιμα fanboys(ειπε ο τυπος με το ps3 sig)

τωρα αν σου καηκε σε 20 μερες τι να σου πω,και για το rrod(το οποιο με νεα κονσολα το αλλαζουν αποσο ξερω) λενε για "over 50 percent failure rate" αλλα εσεις δεν ειχατε ποτε και ολα καλα.τι να λεει λοιπον,shit happens.

ειμαστε ολοι θυματα της βιομηχανιας κτλ.παω να παιξω demon's souls.

SpiritCrusher
18-02-2010, 18:46
~700 το βγάζω με πρόχειρο υπολογισμό

Βάλε και το κόστος των expansions και πάμε κάτι λιγότερο απο 800

Phoebus
18-02-2010, 18:49
Για EVE _μόνο_ έχω σκάσει χωρίς φόβο και πάθος *clickety clickety* 800 ευρώ τουλάχιστον (καραφλιάζω).

Παίζει κανείς EQ/EQ2/WOW από τότε που βγήκαν;

Marillion
18-02-2010, 18:52
καλά πλάκα έκανα γενικά για το πσ3. τουλάχιστον δεν σε κουφαίνει όταν παίζεις. από αρχιτεκτονική είναι ένα βήμα πάνω απ'το κουτι.
απλά τρελάθηκα που γαμήθηκε με νέο φιρμγουερ. προσοχή, μν ανανεώνετε αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, τρελή πουτάνα σόνυ (το έψαξα δεν στο έφτιαχνε αν δεν είχες απόδειξη και ας είσαι κάτοχος σλιμ όπου έχει λίγους μήνες που βγηκε). πάντως σε 4 μέρες ήταν πίσω και όλα καλά. (εντιτ : μακάρι να είχε πολλά καλά παιχνίδια πάντως, μόνο λιτλ μπιγκ πλανετ παίζω σνιφ)

για 50% μου φαίνεται παράνοια. το γαμάτο όμως είναι πως μου έχει βγάλει ρροντ πριν κανα τρίμηνο ενώ έπαιζα κουεηκ 4 παρακαλώ. το έκανα ρησετ και έκτοτε παίζει μια χαρά (και το λιώνω κιόλας). απλά το άλλαξα θέση και στάση (οριζόντια και κοντά στο παράθυρο). μέχρι το καλοκαίρι προλαβαίνουμε, μετά στο ψυγείο. υπερδυνάμεις της τεχνολογίας σε καταντούν μανάβη με τα faulty hardware τους, αν είναι ποτέ δυνατόν.

SpiritCrusher
18-02-2010, 18:54

Εγώ αλλά είχα ένα κενό κάποιο καλοκαίρι και επίσης 1 μήνα που καθόμουν και έπαιζα warhammer beta.

locust
18-02-2010, 18:58
Για EVE _μόνο_ έχω σκάσει χωρίς φόβο και πάθος *clickety clickety* 800 ευρώ τουλάχιστον (καραφλιάζω).

έχω συνδρομή στο wow άσχετα με το άμα παίζω ή όχι, απο τότε που βγήκε, με 4-5 μήνες εκτός. Δεν θέλω να κάνω τον υπολογισμό γιατι θα πρέπει να προσθέσω και το uo που ήταν 15 δολλάρια , 3000 δρχ το μήνα

SpiritCrusher
18-02-2010, 18:59
από αρχιτεκτονική είναι ένα βήμα πάνω απ'το κουτι.

Τα έχουμε ξαναπει, η αρχιτεκτονική του PS3 είναι γτπ. Κρίμα κιόλας γιατί θεωρητικά σαν hardware είναι ένα βήμα μπροστά από το κουτί. Απλά λόγω αρχιτεκτονικής πάει χαμένη τόση δύναμη. Φέτος ίσως να περάσει και το κουτί σε software πωλήσεις.

για 50% μου φαίνεται παράνοια.

Καλά εδώ που τα λέμε τα μισά rrod βγαίνουν γιατί ο κάθε κατεστραμμένος πάει και το πειράζει για πειρατικά. Όλο και κάποια μαλακία θα κάνουν.

Marillion
18-02-2010, 19:05
δεν έχω ιδέα τι παίζει με πειρατικά. ήθελα να μπω στον κόπο αλλά λέω χέστο. και περί πσ3 σε χαρντγουερ αναφερόμουν σόρρυ. όχι πως το εξ έχει και καμμιά σοβαρή αρχιτεκτονική αλλά να χαμε να λέγαμε. μόνο ντιες ρε πούστη. σου πέφτει στην τουαλέτα στα νερά και πάλι μια χαρά.

Kelldorain
18-02-2010, 19:21
Απ'όσο ξέρω δεν παίζει ρόλο το φλασάρισμα στο rrod. Eξάλλου το αρχικό κύμα rrod που εμφανίστηκε ήταν πριν σπάσει. Πάντως στα πρώτα πρώτα που κυκλοφόρησαν το ποσοστό ήταν πολύ πάνω από 50%, άσχετα αν παρουσιαζόταν αμέσως ή όχι. Τώρα συνολικά δεν έχω ιδέα

locust
18-02-2010, 19:37
και εμένα το δικό μου έκανε ένα rrod σαν του μαριλιον , το έκανα ρεσετ και απο τότε παίζει μια χαρά, και εχει περάσει 1,5 χρόνος

SpiritCrusher
18-02-2010, 19:46
Απ'όσο ξέρω δεν παίζει ρόλο το φλασάρισμα στο rrod. Eξάλλου το αρχικό κύμα rrod που εμφανίστηκε ήταν πριν σπάσει. Πάντως στα πρώτα πρώτα που κυκλοφόρησαν το ποσοστό ήταν πολύ πάνω από 50%, άσχετα αν παρουσιαζόταν αμέσως ή όχι. Τώρα συνολικά δεν έχω ιδέα

Ναι απλά φαντάστηκα πως το 50% που λέει θα είναι τωρινό με το νέο Hardware. Όπως και να έχει μάλλον είμαι κωλόφαρδος και ακόμα δεν μου έχει τύχει τίποτα.

SpiritCrusher
18-02-2010, 20:03
Κοίτα να δεις συγχρονικιά εμπειρία:

http://www.eurogamer.net/articles/project-ten-dollar-confirmed-for-bc2

έχουν άδικο mormengil;

Deggial
18-02-2010, 20:27
Έως τώρα, βλέπω θετικά τα DLC, δεδομένου πως:

α) Το αρχικό προϊόν, π.χ. Mass Effect 2 ή Oblivion, είναι ένα ολοκληρομένο παιχνίδι και τα DLC είναι προαιρετικά. Ως εκ τούτου, τα 50-60 ευρώ που θα πληρώσεις καλύπτονται.

β) Προσφέρουν την ευκαιρία να συνεχίσεις να παίζεις ένα παιχίδι που σου αρέσει πέραν των Χ ωρών του αρχικού περιεχομένου, χωρίς να περιμένεις 2-3 χρόνια για τον διάδοχο του.

Σε αυτό που συμφωνώ με τον Morm είναι πως πάρα, πάρα πολλά MMOs κυκλοφορούν βιαστικά και μισοτελειωμένα. Συγγνώμη, αλλά δεν έχω κανένα λόγο να πληρώνω συνδρομή και να περιμένω 5-6 μήνες έως ότου δω επιτέλους το περιεχόμενο που υπόσχονταν.

Τέλος, για FarmVille και τα ρέστα, αγνοείτε το γεγονός πως η πλειονότητα του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού δεν παίζει Mass Effect και δε ξέρω'γω τι, αλλά Bejeweled και Poker στο Yahoo. Μπορεί το κέρδος να είναι μικρότερο, αλλά τα casual games έχουν ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, συμβαίνει ήδη για πάνω από μία δεκαετία.

MoRmEnGiL
18-02-2010, 23:52
Λοιπόν γενικά δεν έιδατε μάλλον το video οι περισσότεροι το οποίο ήταν και η αιτία αυτού του θρέντ. Ντάξ είναι μεγάλο άλλα ενδιαφέρον για αυτό που συζητάμε. Δεν προλαβαίνω τώρα να απαντήσω σε όλα όσα θέλω.

Σούμα: Το θέμα μας δεν είναι η πειρατία λόκαστ. Και μην κρίνεις ελληναράδικα όλους στο στύλ "ΣΚΑΣΕ ΚΙΕΣΥ ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙΣ" γιατί α) είσαι λάθος, β) δεν είναι αυτό το θέμα μας. Μεγάλο αλλά κουρασμένο θέμα η πειρατία και τα χουμε πεί μυριαδες φορές.

Στο θέμα των DLC δεν με προβληματίζει το concept "expansion κομμένο σε μικρά φτηνά κομμάτια"

Με προβληματίζει το concept "Φτιάχνω ένα game και το πουλάω αλλά μερικά κομμάτια του για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να πληρώσεις έξτρα." Για εμένα είναι τελείως γκάου λογική, δε μαρεσει ρε παιδίμ. Δε γουστάρω να έρθει η μέρα που θα πάρω το δραγον ΕΙΤΖ 43 πχ και οι μισοί χαρακτήρες θέλουνε DLC code για να μείνουνε μόνιμα στο πάρτυ, όλα τα καλά όπλα θα είναι dlc και ο τερματισμός είναι επίσης σε dlc ξερω γω.

Τα εξπάνσιον που πέρναμε τότε ήταν εξπάνσιον, όχι μέρος του βασικού γκεημ που πρέπει να πληρώσεις εξτρα. Για τα dlc που όντως προσθέτουν πραγματικά ουσιώδες περιεχόμενο δεν έχω λόγο να γρινιάζω, απλά προτιμώ ένα δουλεμένο και ολοκληρωμένο expansion παρά περιστασιακά dlc που δε θα μου δώσουνε την αίσθηση ότι πλήρωσα για κάτι και άξιζε.
Ίσως είμαι απλά ιδιότροπος και γρινιάρης, αλλά έτσι προβλέπετε να είναι τα πράγματα και δε μου αρέσει. Πάντα αλλάζουνε οι αγορές σύμφωνοι, και εν μέρη είναι θέμα προσαρμογής του καταναλωτή. Εξάλλου είναι πολύ ασφαλέστερο για τον developer αυτό το μοντέλο.
Αλλά κάπου αρχίζω και σκεύτομαι πού θα οδηγήσει αυτό, δλδ μέχρι που θα φτάσουν υπό την ανοχή μας. Γιατί τα πράγματα τώρα μπορεί να μην είναι τραγικά, αλλά δεν έχω ουδεμία εμπιστοσύνη σε εταιρίες κολλοσσούς όπως η EA πχ ότι δε θα κερδοσκοπήσουνε αισχρά κι ότι έχοντας τόση δύναμη στα χέρια τους δε θα ωθήσουν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις.

Σε ότι αφορά τα mmo, ψιλοπαίζω EVE οπότε δεν είμαι φανατικός εχθρός-σταυροφόρος, lol. Το πρόβλημά μου είναι ότι δε θέλω να καταντήσει το 80% της αγοράς mmo και γενικα pay2play. Για όνομα δλδ.

Πολλοί από εμάς γουστάρουμε να λειώνουμε ένα game ξανά και ξανά και για πολλά χρόνια, σκευτείτε να υπήρχε χρέωση με την ώρα όπως έλεγε ο τύπος στο video.
Και πείτε μού, ποιός μου εγγυάτε ότι 10 χρόνια μετά ότι θα λειτουργούν ακόμα οι μηχανισμοί κι οτί δεν θα είναι απλά abandoned και unplayable εντελώς ένα game γιατί έκλεισε η εταιρία και δεν μπορώ να πάιξω πλέον..

Επαναλαμβάνω ότι όλα όσα λέω δεν είναι καταστροφολογία, αλλά σκέψεις για το μέλλον και πως μπορεί πιθανά να εξελιχθεί.

ΕΔΙΤ: Το πρόβλημα μου με τα κάζουαλ γκέιμς deggial είναι ότι δε θέλω να είναι η μόνη μου επιλογή :P

EDIT2: Σε ότι αφορά πρόχειρα και μισοτελειωμένα games, πολλές φορές o developer είναι κ αυτός θύμα του publisher όπως κ εμείς. Και γενικά είναι θέμα ανταγωνισμού. Να τον χέσω λοιπόν τον ανταγωνισμό που υποτίθετε λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή. Σε αυτόν τον τομέα παραδέχομαι την Blizzard (την παλιά blizzard ε) που έλεγε "ΝΑΙ θα κάνω 10 χρόνια να βγάλω το σίκουελ αλλά θα ΓΑΜΑΕΙ.".

inb4 Starcraft σε τρια parts lolwut.

MoRmEnGiL
19-02-2010, 00:28
Κοίτα να δεις συγχρονικιά εμπειρία:

http://www.eurogamer.net/articles/project-ten-dollar-confirmed-for-bc2

έχουν άδικο mormengil;

Μεγάλη κουβέντα. Δηλαδή εγώ που αγόρασα ένα game πλέον να μή μπορώ να το πουλήσω. Λογική "Να εξαλείψουμε την secondary market και να εξαρτώντε όλοι από εμάς."

Δεν ξέρω πραγματικά, μάλλον είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι με σιγουριά, πάντως δε μου πολυαρέσουν όλα αυτά, dunno.

SpiritCrusher
19-02-2010, 03:37
/facepalm τότε και κρίμα το θρεντ. :P Σε μερικά κομμάτια έχω βάλει: (1) επειδή εκεί κολλάει κάτι που θα γράψω στο τέλος. Έτσι γιατί είναι ήδη πολύ μεγάλο σεντόνι, ας μην γίνεται μεγαλύτερο. Η χαρά του Μαρούλι:

Με προβληματίζει το concept "Φτιάχνω ένα game και το πουλάω αλλά μερικά κομμάτια του για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να πληρώσεις έξτρα."

Ναι οκ, που έγινε αυτό θα μας πεις;

Για εμένα είναι τελείως γκάου λογική, δε μαρεσει ρε παιδίμ. Δε γουστάρω να έρθει η μέρα που θα πάρω το δραγον ΕΙΤΖ 43 πχ και οι μισοί χαρακτήρες θέλουνε DLC code για να μείνουνε μόνιμα στο πάρτυ, όλα τα καλά όπλα θα είναι dlc και ο τερματισμός είναι επίσης σε dlc ξερω γω.

Ναι οκ, αλλά ξέρεις πως αυτά είναι τόσο ακραία που δε θα γίνουν. (1)

Τα εξπάνσιον που πέρναμε τότε ήταν εξπάνσιον, όχι μέρος του βασικού γκεημ που πρέπει να πληρώσεις εξτρα.

Δες αυτό που έγραψα στο προηγούμενο ποστ και διαβάζετε και κανένα interview ή making of. Ξέρεις πόσα πράγματα από διάφορα expansions που έχεις παίξει ήταν κομμάτια του βασικού game και κόπηκαν για να μπουν μετά ώστε να τα κάνουν καλύτερα ή γιατί θα έδεναν πιο καλά στο expansion; Άσε που συνήθως τα expansions είναι σχεδιασμένα πριν τη κυκλοφορία του βασικού παιχνιδιού. Απλά τώρα χρησιμοποιούν αλλιώς το content και σου κακοφαίνεται. Ignorance is bliss που λένε.

Για τα dlc που όντως προσθέτουν πραγματικά ουσιώδες περιεχόμενο δεν έχω λόγο να γρινιάζω, απλά προτιμώ ένα δουλεμένο και ολοκληρωμένο expansion παρά περιστασιακά dlc που δε θα μου δώσουνε την αίσθηση ότι πλήρωσα για κάτι και άξιζε.

Κοίτα δεδομένου πως δεν κοστίζουν όσο ένα expansion εκεί παίζει ρόλο το πόσα δίνεις. Συνολικά αν τα βάλεις όλα μαζί συνήθως δεν απέχουν από το κόστος και την διάρκεια ενός expansion (βλ. Fallout 3, GTA4 ).

Ίσως είμαι απλά ιδιότροπος και γρινιάρης, αλλά έτσι προβλέπετε να είναι τα πράγματα και δε μου αρέσει.

Ε ναι, στέκεσαι σε πολύ ακραίες καταστάσεις και τις θεωρείς και πιθανές. (1)

Αλλά κάπου αρχίζω και σκεύτομαι πού θα οδηγήσει αυτό, δλδ μέχρι που θα φτάσουν υπό την ανοχή μας. Γιατί τα πράγματα τώρα μπορεί να μην είναι τραγικά, αλλά δεν έχω ουδεμία εμπιστοσύνη σε εταιρίες κολλοσσούς όπως η EA πχ ότι δε θα κερδοσκοπήσουνε αισχρά κι ότι έχοντας τόση δύναμη στα χέρια τους δε θα ωθήσουν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις.

Ρομπότ είσαι ρε τύπε; Θα πρέπει να αγοράσεις οτιδήποτε σου πασσάρουν καθαρά για τον καταναλωτισμό της υπόθεσης; Μήπως εχεις όλα τα expansion του Sims; (1)

Σε ότι αφορά τα mmo, ψιλοπαίζω EVE οπότε δεν είμαι φανατικός εχθρός-σταυροφόρος, lol. Το πρόβλημά μου είναι ότι δε θέλω να καταντήσει το 80% της αγοράς mmo και γενικα pay2play. Για όνομα δλδ.

Μια χαρά όμως συμβιώνουν, για την ώρα, τα MMO με άλλα παιχνίδια και το ξέρεις κι εσύ ο ίδιος. Αν όντως μπει παρόμοιο συνδρομητικό σύστημα σε μη MMO παιχνίδι τότε ναι θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά τότε θα πρέπει να το δικαιολογούν με content.

Πολλοί από εμάς γουστάρουμε να λειώνουμε ένα game ξανά και ξανά και για πολλά χρόνια, σκευτείτε να υπήρχε χρέωση με την ώρα όπως έλεγε ο τύπος στο video.

Χρέωση με την ώρα υπάρχει σε κάποιο καμμένο MMO νομίζω, αλλά εκεί δουλεύει το όλο σύστημα. Παρόλα αυτά είναι υπερβολικό για άλλου είδους games. (1)

Και πείτε μού, ποιός μου εγγυάτε ότι 10 χρόνια μετά ότι θα λειτουργούν ακόμα οι μηχανισμοί κι οτί δεν θα είναι απλά abandoned και unplayable εντελώς ένα game γιατί έκλεισε η εταιρία και δεν μπορώ να πάιξω πλέον..

λολ ρε μλκ, χαχα. Δηλαδή τόσα χρόνια να πούμε ποιος σου εγγυόταν ότι θα μπορείς να παίξεις fallout 1 σε Win7 με οθόνη 1920 ανάλυσης; Ποιος σου εγγυάται ότι μπορείς να παίξεις eye of the beholder σε compatibility mode; Συγχαρητήρια βρήκες ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 1995 και ακόμα κι εσύ ο ίδιος έχεις πέσει θύμα του εδώ και 10 χρόνια αλλά τώρα το συνηδειτοποίησες.

Επαναλαμβάνω ότι όλα όσα λέω δεν είναι καταστροφολογία, αλλά σκέψεις για το μέλλον και πως μπορεί πιθανά να εξελιχθεί.

Είναι λίγο καταστροφολογία γιατί από όλα τα πιθανά σενάρια διαλέγεις τα σχετικά απίθανα επειδή είδες κάποιον περίεργο σε ένα βίντεο. (1)

inb4 Starcraft σε τρια parts lolwut.

Οκ ακούγεται άσχημα στην αρχή αλλά εφόσον το multi θα είναι εκεί τι σε ενοχλεί; Brood War δεν είχες πάρει; Απλά αντί να παίζεις 10 αποστολές για τη κάθε φυλή ανα expansion (όπου μέγιστος αριθμός expansion = 3), θα παίζεις 29 απόστολές από μία φυλή και 1 από μια άλλη ανα expansion. To τελικό αποτέλεσμα σαν content για εσένα τον χρήστη είναι το ίδιο.

Μεγάλη κουβέντα. Δηλαδή εγώ που αγόρασα ένα game πλέον να μή μπορώ να το πουλήσω. Λογική "Να εξαλείψουμε την secondary market και να εξαρτώντε όλοι από εμάς."

Οκ το κάνεις και ακούγεται περίεργο. Ίσως να φταίω κι εγώ εδώ που δεν με καίει γιατί δεν ασχολούμαι με μεταχειρισμένα παιχνίδια.

(1): Υποθέτεις πως θα αγοράζουμε όλοι σαν τρελοί ή ότι θα μπορούν οι εταιρίες να μας βάζουν τέτοια έξοδα όταν ήδη το 2009 ο τζίρος έπεσε κατα 10% σε σχέση με το 2008 γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Όταν σκάνε απολύσεις από εδώ κι εκεί, όταν το 2010 προβλέπεται να είναι ακόμα χειρότερο από πλευράς εσόδων.
Δηλαδή ότι τι; Θα κάνουν κάτι από αυτά που λες ώστε να μην κάνουν καν απόσβεση το κόστος και να κλείσουν; Ότι με το που τα κάνουν αυτά ξαφνικά θα βγούμε να πάρουμε όλοι δάνεια για να τα αγοράσουμε ντε και καλά;
Γι αυτό σου λέω πως είναι ακραία, καταστροφολογίες κτλ.

MoRmEnGiL
19-02-2010, 04:13
Σπίριτ κράσα, αυτά που λέω μελετούνται ήδη από πολλές εταιρίες, δεν τα λέω εγώ, trends της αγοράς είναι. Είναι δεδομένο ότι αναζητούντε καινούριοι τρόποι και νοοτροπία πληρωμών.
Κι αυτό γιατί προφανώς και δεν είναι τα πράγματα τόσο καλά όσο θα ήθελαν και γιατί υπάρχει κρίση στην αγορά κι ας λέτε κάποιοι ότι είναι η καλύτερη εποχή του gaming.

Σίγουρα η λογική πάρε το game for free και πλήρωσε για να παίξεις παραπάνω ούτε καινούρια είναι ούτε κατακριτεα, ffs shareware ring a bell?

Η όλη ιδέα pay2play όμως είναι αν μη τι άλλο γελοία. Και ο τύπος υποστηρίζει ότι έτσι δε θα μένει κολλημένος ο καταναλωτής σε ένα παιχνίδι γιατί θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος, και θα υπάρχει ετσι μεγαλύτερη κίνηση στην αγορα. Wait wat. Δε σου ακούγετε λίγο άσχημα αυτό?

SpiritCrusher
19-02-2010, 04:37
E ρε συ και η Activision σκέφτεται λέει να βάλει συνδρομή στο CoD γιατί βλέπει ότι σαν σύστημα δουλεύει στο WoW, ενώ το guitar hero της έκανε ζημιά 200+ εκατομμύρια δολλάρια και απέλυσε 90 άτομα. Δε πάει να πει πως θα δουλέψει. Αν μη τι άλλο εφ'όσον θα ανέβει το κόστος για να παίζεις το κάθε game τότε δε υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία κοινού ανάμεσα στα games αλλά ο καθένας θα κάθεται σε 1, το πολύ 2. Είναι λογικό να το ψάχνουν, αλλά μην το πάμε και στα άκρα που το φαντάζεσαι εσύ.

Για τα μικρά-περίεργα DLC: Ναι οκ τα 2 (;) DLC του dragon age είναι 10 λεπτά gameplay και πιο πολύ art και lore αλλά ούτε ρόλο παίζουν στο βασικό story ούτε τα χρειάζεσαι για να παίξεις το παιχνίδι, σε αντίθεση με το expansion. Είναι απλά εκεί για όποιον θέλει το "complete experience". Πιστεύω απέχουμε πολύ από το να μας βάζουν να πληρώνουμε πχ. τον τερματισμό που λες.

MoRmEnGiL
19-02-2010, 08:03
Τυχαίο παράδειγμα ήταν αυτό, κ εγώ ελπίζω οτι απέχουμε από δαύτο. Ερμ, ελπίζω οτι δεν απέχουμε βασικά αλλά ότι δε θα κριθεί ποτέ καλή στρατηγική.

Οσο για το τί μπορούμε να φάμε σαν καταναλωτές και να λέμε και ευχαριστώ κ από πάνω, νομίζω δυστυχώς η ιστορία το χει δείξει.

Η φάση με το online του CoD δε με ενοχέι σε άμεσο επίπεδο, (hamachi tunngle και cracked servers ftw) αλλά όκει, κάποτε είχαμε για όλα τα γκεημς dedicated servers και support for free.. πλέον όλο και περισσότερα games με multiplayer προσανατολισμό κυκλοφορούνε χωρίς dedicated servers, και θα πρέπει και να πληρώνουμε και συνδρομή και για το ονλαίν? What's next?

MoRmEnGiL
28-02-2010, 14:18
Στο άρθρο για το settlers 7:

DRM Restrictions

In January 2010, Ubisoft announced the Online Services Platform, which requires customers to not only authenticate on the first game launch, but to remain online continually while playing, with the game even pausing if network connection is lost. This makes it impossible to play the game offline, to resell it, and means that should Ubisoft's servers go down, the game will be unplayable. http://support.uk.ubi.com/online-services-platform/

It has been confirmed that Settlers 7 will be one of the first Ubisoft games to implement this new DRM solution.

:fear:

locust
28-02-2010, 14:20
πες μου πως αλλιώς θα αγόραζες το παιχνίδι. Δυστυχώς προς τα εκεί οδηγούμαστε, γιατί ειναί το τελευταίο μέτρο που μπορούνε να πάρουν πιστέυω

rat_poison
28-02-2010, 14:24
Στην ουσία νοικιάζοντας τα παιχνίδια μέχρι να σταματήσει να τα κάνει σαπόρτ η εταιρεία. Βoycott their asses.

SpiritCrusher
28-02-2010, 15:10
Μια τέτοια σκέψη υποδηλώνει όμως πως αν την επόμενη μέρα έλεγαν "οκ πιστεύουμε πως είναι υπερβολικό, και δε δείχνει σεβασμό προς εσάς και γι αυτό το αφαιρούμε", εσύ* δε θα αγόραζες αυθεντικό αλλά θα γυρνούσες πάλι στα downloads.

*: Καταλαβαίνεις πως το εννοώ γενικά το "εσύ".

KoiliaSamprela
28-02-2010, 15:58
Στο άρθρο για το settlers 7:

DRM Restrictions

In January 2010, Ubisoft announced the Online Services Platform, which requires customers to not only authenticate on the first game launch, but to remain online continually while playing, with the game even pausing if network connection is lost. This makes it impossible to play the game offline, to resell it, and means that should Ubisoft's servers go down, the game will be unplayable. http://support.uk.ubi.com/online-services-platform/

It has been confirmed that Settlers 7 will be one of the first Ubisoft games to implement this new DRM solution.

:fear:

εύκολα θα σπάσει :)
Στήνουν οι crackers ένα sniffer , βλέπουν τι ζητάει και τι στέλνει , στο κρακ σου "περνάει" έναν dummy σερβερ για αυτήν την δουλειά , περνάει και στο host file ένα lame host και θα τους κλάσετε τα αρχίδια.
ότι κλειδώνει ξε-κλειδώνει.

MoRmEnGiL
28-02-2010, 23:44
Akribws auto einai to problhma mou. Gia allh mia fora to problhma 8a to exoune mono osoi paroune original to game. Profanws mpoikotaz.

rat_poison
01-03-2010, 00:40
To επιχειρηματικό μοντέλο που τιμωρεί τους "νόμιμους" χρήστες κάνοντας τη ζωή τους πιο δύσκολη από τους πειρατές είναι καταδικασμένο. Δείτε τι έγινε με το DRM στη μουσική. Έπικ Φέηλ όμως και τώρα πήρε το δρόμο του dodo. Όταν το "κόστος" της αντιγραφής και διανομής ενός παιχνιδιού είναι μηδενικό και όταν δοθέντος χρόνου τα πάντα σπάνε, τότε ο μόνος λόγος να δώσω τα λεφτά μου σε μια εταιρεία είναι μου προσφέρει κάποιου είδους ΥΠΗΡΕΣΙΑ που δεν αντιγράφεται. Γι' αυτό και η Blizzard πουλά σαν τρελή. Γιατί δεν αγοράζει ο κόσμος ένα κομμάτι πλαστικό για 60 ευρώ, αλλά μια γαμάτη υ-πη-ρε-σί-α: το battle.net. (μιλάω για τα παιχνίδια εκτός wow obv, ε;)

Abruzzi
01-03-2010, 00:46
ναι αλλα ετσι φιλος θα καταντησουμε να πληρωνουμε συνδρομη για να παιξουμε πακμαν

MoRmEnGiL
01-03-2010, 00:53
8a 8ymaste arketoi apo sas to starforce fiasco. Ti na pw, tetoies spasmwdikes kinhseis mono kako kanoune kai sth biomhxania kai stous katanalwtes..

rat_poison
01-03-2010, 00:54
Εξηγήσου: Γιατί το γεγονός ότι το κρακαρισμένο και πιο-εύχρηστο-από-το-ορίτζιναλ σόφτγουερ έχει μηδενική "αξία" οδηγεί αναγκαστικά στις συνδρομές; Πέρα από τα της blizzard δες τι επιτυχία είχαν τα guild-wars και τα battlefield και τα call of duty. Πληρώνεις μια φορά και παίζεις για πάντα. Ή δες την επιτυχία του guitar hero. Πουλάει μαζί με το σόφτγουερ και πάμφθηνο hardware που κάνει το παιχνίδι διαφορετική εμπειρία ως αυθεντικό. Και δες πόσα λεφτά βγάζει η goolge προσφέροντας τα προϊόντα της δωρεάν, στον ευρύτερο χώρο του software. Ή το γεγονός ότι η RedHat ήταν από τις ελάχιστες εταιρίες με τεράστια κέρδη την περίοδο της αμερικανικής ύφεσης. Είναι σύμπτωση που κι αυτή βγάζει τα λεφτά της προσφέροντας υπηρεσίες;

Deggial
01-03-2010, 01:05
πες μου πως αλλιώς θα αγόραζες το παιχνίδι. Δυστυχώς προς τα εκεί οδηγούμαστε, γιατί ειναί το τελευταίο μέτρο που μπορούνε να πάρουν πιστέυω

Διαφωνώ τελείως και θεωρώ τρομερά λανθασμένο τον τρόπο σκέψης τους. Οποιοδήποτε μέτρο δημιουργεί ένα τελικό προϊόν χειρότερο από το πειρατικό (την κόπια που θα μπορώ να παίζω όποτε θέλω, κι όχι μόνο όποτε είμαι συνδεδεμένος) απλώς μειώνει την αξία του προϊόντος για τον καταναλωτή.

Άλλες εταιρίες έχουν διαλέξει ένα πολύ καλύτερο μονοπάτι με value-added services, όπως τα DLC.

Phoebus
01-03-2010, 04:44
Αν μιλάμε για online play με secondary hash key που χρησιμοποιείται για digital signature, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας τρόπος να το κρακάρεις, εκτός και αν βρείτε κάποιον γαμάτο τρόπο να κάνετε extract αυτό το key (που δε θα τον βρείτε). Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις το key σου σε black list καθώς όταν το μοιράσεις και σε άλλους θα υπάρξει collision στη βάση δεδομένων, θα σε κάνουν ένα ωραίο ban, και απλά θα χάσεις τα λεφτά σου.

Και είστε όλοι για τον πούτσο όταν δεν αγοράζετε τα παιχνίδια που σας αρέσουν και αξίζουν. Απλά και όμορφα. Ένα παιχνίδι που κοστίζει 60 ευρώ έχει άπειρο value for money σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μορφή διασκέδασης, μη πω καλύτερα και από cd μουσικής. Ένα παιχνίδι όπως το Mass Effect 2 σας προσφέρει 30+ ώρες παιχνίδιού για 60 ευρώ. Μία ταινία στο σινεμά σας προσφέρει 2 ώρες το πολύ για 8-9 ευρώ, you do the math. Δηλαδή είναι εμετικό να βλέπω πχ άτομα να έχουν πειρατικά παιχνίδια όταν τα ΛΙΩΝΟΥΝ (βλέπε προ, τφ2, λ4δ κτλ).

Αν είναι δυνατόν να μιλάμε τώρα για μποϋκοτάζ των παιχνιδιών που έχουν τέτοιο protection. Δε μπορείς φίλε μορμ να κάνεις μποϋκοτάζ, δε νοείται ως έννοια. Είτε αγοράζεις, είτε δεν αγοράζεις, τέλος. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα και κανέναν τρόπο να αποτρέψεις την όποια εταιρία να κάνει διαθέσιμο το παιχνίδι της στη χώρα σου. Κάνε το petition σου, διαμαρτυρήσου, πες τη μαλακία σου αλλά μη ξαναπείς για μποϋκοτάζ. Είναι απίστευτα αφελές και αστείο.

rat_poison
01-03-2010, 11:27
@Phoebus
Μα το μποϋκοτάζ μπορούν να το κάνουν οι καταναλωτές, όχι οργανωμένα το κράτος... Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να δώσω τα ωραία μου λεφτά για ένα παιχνίδι με τέτοιου τύπου προστασία, δεν πα' να 'ναι και το ultimate baldur's gate 1-2-3-4-5-6 και να κάνει 1 ευρώ.

Έντιτ:
ΣΥΝ το ότι αυτές οι πρακτικές θίγουν το αναφαίρετο δικαίωμά σου ως καταναλωτής να μεταπωλείς το προϊόν που αγόρασες!!!

Deggial
01-03-2010, 12:14
Αν μιλάμε για online play με secondary hash key που χρησιμοποιείται για digital signature, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας τρόπος να το κρακάρεις, εκτός και αν βρείτε κάποιον γαμάτο τρόπο να κάνετε extract αυτό το key (που δε θα τον βρείτε). Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις το key σου σε black list καθώς όταν το μοιράσεις και σε άλλους θα υπάρξει collision στη βάση δεδομένων, θα σε κάνουν ένα ωραίο ban, και απλά θα χάσεις τα λεφτά σου.

Το συγκεκριμένο DRM αφορά την εν γένει χρήση του παιχνιδιού, όχι μόνο το online play. Για να αποφύγουν τυχόν πειρατικές κόπιες, τα save games αποθηκεύονται online και το παιχνίδι έχει διαρκώς επαφή με τον server (και παγώνει αν τυχόν χαθεί η σύνδεση, έως ότου αποκατασταθεί).

Το σύστημα αυτό μπορεί να σπάσει μεν, αλλά έχει ένα παραπάνω βήμα σε σχέση με τα συνηθισμένα DRM: θα πρέπει να υλοποιηθεί και ο αλγόριθμος αποθήκευσης των save games στον σκληρό δίσκο του παίκτη. Ενδεχομένως αυτό να μην είναι και τόση ιδιαίτερη φασαρία όσο φαντάζεται η Ubisoft. Το format στο οποίο θα έπρεπε να δομείται το κάθε save file μπορεί να εξαχθεί από την μελέτη των πληροφοριών που στέλνονται από-προς τον server. Ακόμη κι αν η πληροφορία μεταδίδεται κρυπτογραφημένη, το save file κάποια στιγμή αναγκαστικά θα βρίσκεται αποκρυπτογραφημένο και ακέραιο στη μνήμη ώστε να μπορεί να φορτωθεί από το παιχνίδι.

MoRmEnGiL
01-03-2010, 12:32

Αν μιλάμε για ονλάιν πλέι δεν έχω πρόβλημα. Να πληρώσω και συνδρομή αμα λάχει. Εδω δε μιλάμε για ονλάιν πλέι αλλά για single play εφικτό μόνο αν είσαι online. wait wat?

Και είστε όλοι για τον πούτσο όταν δεν αγοράζετε τα παιχνίδια που σας αρέσουν και αξίζουν. Απλά και όμορφα. Ένα παιχνίδι που κοστίζει 60 ευρώ έχει άπειρο value for money σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μορφή διασκέδασης, μη πω καλύτερα και από cd μουσικής. Ένα παιχνίδι όπως το Mass Effect 2 σας προσφέρει 30+ ώρες παιχνίδιού για 60 ευρώ. Μία ταινία στο σινεμά σας προσφέρει 2 ώρες το πολύ για 8-9 ευρώ, you do the math. Δηλαδή είναι εμετικό να βλέπω πχ άτομα να έχουν πειρατικά παιχνίδια όταν τα ΛΙΩΝΟΥΝ (βλέπε προ, τφ2, λ4δ κτλ).

Δεν είναι το άμεσο θέμα μας η πειρατία, ξεκόλλα, μην το κάνουμε άλλο ένα flamewar μεταξύ πειρατών λογικών χρηστών και ηθικολόγων :P

Αν είναι δυνατόν να μιλάμε τώρα για μποϋκοτάζ των παιχνιδιών που έχουν τέτοιο protection. Δε μπορείς φίλε μορμ να κάνεις μποϋκοτάζ, δε νοείται ως έννοια. Είτε αγοράζεις, είτε δεν αγοράζεις, τέλος. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα και κανέναν τρόπο να αποτρέψεις την όποια εταιρία να κάνει διαθέσιμο το παιχνίδι της στη χώρα σου. Κάνε το petition σου, διαμαρτυρήσου, πες τη μαλακία σου αλλά μη ξαναπείς για μποϋκοτάζ. Είναι απίστευτα αφελές και αστείο.

Φοίβο τι λες? Το μποικοτάζ είναι το ισχυρότερο και το μόνο όπλο του καταναλωτή, σύνελθε σε παρακαλώ πολυ :P

locust
01-03-2010, 13:06
ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ

rat_poison
01-03-2010, 13:18
Και το ad hominem δεν είναι επιχείρημα, παρ'το χαμπάρι.

locust
01-03-2010, 13:54
είναι όταν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιον

Phoebus
01-03-2010, 16:07
@Phoebus
Μα το μποϋκοτάζ μπορούν να το κάνουν οι καταναλωτές, όχι οργανωμένα το κράτος... Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να δώσω τα ωραία μου λεφτά για ένα παιχνίδι με τέτοιου τύπου προστασία, δεν πα' να 'ναι και το ultimate baldur's gate 1-2-3-4-5-6 και να κάνει 1 ευρώ.

Έντιτ:
ΣΥΝ το ότι αυτές οι πρακτικές θίγουν το αναφαίρετο δικαίωμά σου ως καταναλωτής να μεταπωλείς το προϊόν που αγόρασες!!!

Κοίτα, να ξεκαθαρίσουμε ότι στην ουσία δε νομίζω να διαφωνούμε. Εγώ απλά κολλάω στις λεπτομέρειες γιατί πρέπει να μην αφήνετε τίποτα στα θολά. Οπότε έχουμε:

Τι μποϋκοτάζ βρε άνθρωπε μου; Θα είναι ο άλλος ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, έτοιμος να πατήσει το ADD TO CART και εσύ πως θα κάνεις το μποϋκοτάζ; Δε μιλάμε για μποϋκοτάζ, μιλάμε για ΕΠΙΛΟΓΗ να μην αγοράσεις κάτι που δε θέλεις, είναι ΤΟΣΟ απλό. Μποϋκοτάζ αν κάναμε, θα το κάναμε οργανωμένα, όχι απλά εναντίον του Star-Force ή του νέου αυτού DRM αλλά σε όλα τα εμπορικά software κλειστού κώδικα που σε χρεώνουν με βάση τα medians της ελεύθερης αγοράς (=η πιο unfair trade κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή). Μπορεί να σου φαίνεται λίγο "σκληροπυρηνική" αυτή η στάση, αλλά το να λες "κάνω μποϋκοτάζ στην Χ εταιρία" όπου Χ μπορεί στη χειρότερη και συνηθέστερη περίπτωση να είναι η MS, τότε απλά είσαι αφελής και γραφικός.

Τώρα, η μεταπώληση, ως "ιδέα" μπορεί να φαίνεται γαμάτη αλλά σκέψου ότι κάνει κακό σε έναν dev όπως αυτός του Braid ή του Machinarium διότι αυτός στηρίζεται να πάρει ο φίλος σου το παιχνίδι καινούριο από αυτόν και όχι από εσένα. Δηλαδή θέλετε και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο; Και περιμένετε αυτός ο τύπος να ξαναβγάλει παιχνίδι όταν δεν τον πληρώνετε;

Δηλαδή και τα παιχνίδια φτηνά και χωρίς DRM, και την άνεση να μεταπωλείτε τα πάντα χωρίς να προσφέρετε τίποτα στον αρχικό δημιουργό (=άδικο). Ε δε γίνετε ρε μάγκες, και ειλικρινά, πρέπει να ωριμάσετε ως καταναλωτές και να δείτε ότι τέτοια συμπεριφορά οδηγεί ένα σύνολο software houses μακρυά απ'αυτό που θα ήθελαν τα συγκεκριμένα άτομα να κάνουν (video games) σε εναλλακτικές οδούς παράλληλα (tools, engines και άκυρο software development) ΜΠΑΣ ΚΑΙ τα βγάλουν πέρα.

True story.

rat_poison
01-03-2010, 16:24
Το πιο μικρό βιολί του κόσμου παίζει για τις εταιρείες με παρωχυμένο οικονομικό μοντέλο. Αν χρεωκοπούν σε έναν κόσμο με τεχνολογία που έχει ξεπεράσει το αντικείμενο που εμπορεύονται, κρίμα, αλλά απλά δε με νοιάζει.

locust
01-03-2010, 16:39
Το πιο μικρό βιολί του κόσμου παίζει για τις εταιρείες με παρωχυμένο οικονομικό μοντέλο. Αν χρεωκοπούν σε έναν κόσμο με τεχνολογία που έχει ξεπεράσει το αντικείμενο που εμπορεύονται, κρίμα, αλλά απλά δε με νοιάζει.

η καθυστέρηση βαράει κόκκινο

Phoebus
01-03-2010, 16:40
LOL τότε φάε σκατά και ψόφα και σταμάτα να παραπονιέσαι, σου αξίζει κάθε DRM που σου φορτώνουν στο software.

aka το δικό μου μικρό βιολί για όσων ο κώλος γίνεται μωβ από τα DRM.

rat_poison
01-03-2010, 16:47
2o ad hominem. Θα πούμε και κάνα επιχειρηματάκι, ή έστω καμιά ιδεά χωρίς επιχειρήματα, ή απλά θα βαράμε υβριστικά ποστ ξερωγώ; Εξηγήσου: Γιατί να με νοιάζει μία εταιρεία που αποτελείται από μετόχους και venture capital και δενξερωγωτιαλλο λογιστικό μέγεθος, όταν αυτή πουλάει ένα πράγμα το οποίο έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά; Εκτός αν μας πιάνει καμιά ρομαντική νοσταλγία για τις εποχές που έβγαζε η λούκας παιχνίδια και όλα ήταν όμορφα και ήμερα, εμείς ήμασταν παιδιά και οι γειτονιές μυρίζανε γιασεμί και γαζία. Εσύ δηλαδή στενοχωριέσαι πολύ που δεν έχουν δουλειά οι γανωματήδες και οι πεταλωτήδες και οι βιομηχανίες παρασκευής κασέτας βίντεο και ήχου;

Phoebus
01-03-2010, 16:56

Το συγκεκριμένο DRM αφορά την εν γένει χρήση του παιχνιδιού, όχι μόνο το online play. Για να αποφύγουν τυχόν πειρατικές κόπιες, τα save games αποθηκεύονται online και το παιχνίδι έχει διαρκώς επαφή με τον server (και παγώνει αν τυχόν χαθεί η σύνδεση, έως ότου αποκατασταθεί).

Το σύστημα αυτό μπορεί να σπάσει μεν, αλλά έχει ένα παραπάνω βήμα σε σχέση με τα συνηθισμένα DRM: θα πρέπει να υλοποιηθεί και ο αλγόριθμος αποθήκευσης των save games στον σκληρό δίσκο του παίκτη. Ενδεχομένως αυτό να μην είναι και τόση ιδιαίτερη φασαρία όσο φαντάζεται η Ubisoft. Το format στο οποίο θα έπρεπε να δομείται το κάθε save file μπορεί να εξαχθεί από την μελέτη των πληροφοριών που στέλνονται από-προς τον server. Ακόμη κι αν η πληροφορία μεταδίδεται κρυπτογραφημένη, το save file κάποια στιγμή αναγκαστικά θα βρίσκεται αποκρυπτογραφημένο και ακέραιο στη μνήμη ώστε να μπορεί να φορτωθεί από το παιχνίδι.

Ναι βρε αγορίνα, και εξηγώ πως όταν (και αν) το βρεις αυτό το key (διότι στο PS3 πχ,σε μερικά μέρη της μνήμης δεν έχεις πρόσβαση άρα το DRM είναι failproof), όταν θα μοιράσεις στον κόσμο το serial + key, αυτομάτως το βάζεις σε blacklist γιατί όλοι θα είναι duplicates. Θα γίνει ban, θα χάσεις τα λεφτά σου και όλοι θα ψάχνουν νέο serial/key.

SpiritCrusher
01-03-2010, 16:56
Τι δεν έχω πιάσει;

Τι εννοείς με το "πουλάει ένα πράγμα το οποίο έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά;" Ένα παιχνίδι που πάλιωσε και θες να το πάρεις μεταχειρισμένο αντί να το αγοράσεις καινούριο εννοείς;

locust
01-03-2010, 17:01
αν είχα άλογο, θα με χαλούσε που δεν υπάρχουν πεταλωτές. Προφανώς δεν έχεις ιδέα πως λειτουργεί μια εταιρία, ή και η αγορά γενικότερα όταν λες για παρωχημένα οικονομικά μοντέλα απο τη μία και απο την άλλη κατηγορείς το DLC, και θεωρείς δικαίωμά σου να μεταπωλείς κάτι που αγόρασες. ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΟ, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ.

rat_poison
01-03-2010, 17:05
Εννοώ ότι πουλάει ένα προϊόν (ένα παιχνίδι software) το οποίο έχει μηδενικό κόστος διανομής και αντιγραφής για 60 ευρώ. Ότι δηλαδή όταν η τεχνολογία με την απειρία αποθηκευτικού χώρου και την έκρηξη του διαθέσιμου bandwidth επιτρέπει software προϊόντα με μηδενικό κόστος χρήσης και άντληση πόρων από παρελκόμενο hardware, merchandise, διαφημίσεις και υπηρεσίες. Δηλαδή για παράδειγμα το γκουγκλ σου προσφέρει μία μηχανή που σε δέκατα του δευτερολέπτου (effectively) σκανάρει όλο το ίντερνετ ξερωγώ και χίλια εκατομμύρια άλλα καλούδια, προγράμματα, υπηρεσίες τζάμπα κούτρα βερεσέ και το θεωρείς δεδομένο και παρ' όλα αυτά σε έναν τέτοο κόσμο έρχονται εταιρείες που σου πουλάνε ένα κομμάτι σόφτγουερ που θα σε διασκεδάσει για 10-100 ώρες για 60 γαμημένα ευρώ. Σε αυτό λοιπόν τοι οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, έρχονται και σου λένε, όχι μόνο θα πληρώνεις για το σοφτγουερ που μπορείς να προμηθευτείς τζάμπα, αλλά θα σου κάνουμε και τη ζωή δύσκολη αν πληρώσεις.

Ε, η απάντηση μου είναι "άει γαμήσου, πτώχευσε"

Έντιτ: @λόκαστ.
Και γιατί να μην μπορώ να μεταπωλήσω την άδεια;

SpiritCrusher
01-03-2010, 17:09
λολ.

locust
01-03-2010, 17:09
καμία ελπίδα

Ingolemo
01-03-2010, 17:19

Auto isxuei mono sth periptwsh pou thes na paizeis online se kanonikous servers.

Gia offline h kai cracked servers mia xara crackarontai ola, apla ligo(h arketa) pio duskola, tha deiksei.

Phoebus
01-03-2010, 17:35
:words:

Ναι αλλά δε βάζεις μέσα το γεγονός πως το software δεν είναι hardware. Δε χαλάει με το χρόνο, όσες φορές και να το αντιγράψεις παραμένει αναλλοίωτο, όσες φορές και να το τρέξεις θα έχει πάντα τις ίδιες επιδόσεις, θα έχει τα ίδια αξιόπιστα (ή μη) αποτελέσματα.

Με το να το μεταπωλείς, δεν είναι ότι εκμεταλλεύεσαι τη υπάρχουσα υπεραξία του. Καρπώνεσαι τον κόπο του δημιουργού, ακριβώς γιατί έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ. Εγώ αυτό το θεωρώ ξεκάθαρα ΑΔΙΚΟ. Σε παραπέμπω στα CC licenses που είναι ΙΜΟ τα πιο ενδιαφέροντα, να ξεστραβωθείς και να αποκτήσεις άποψη.

Αν συνεχίσεις πάντως με τον ίδιο τρόπο, σου λέω... σου αξίζει το DRM. Φυσικά, αν είσαι άντρας και όχι κουδουνίστρα, θα σε ωθήσει αυτή η κατάσταση σε gnu/linux και free software αποκλειστικά (αν δε σε έχει ωθήσει ήδη δηλαδή) αλλά μετά θα κλαις "μουααααααααααα το mass effect 2 στηρίζεται σε closed source APIs και libraries, κάνω τη καρδιά μου πέτρα και κάνω boot το windows partition QQ".

Και ποιο μέρος του "Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ" δε κατάλαβες; Είναι σα να λες "θα πουλήσω το πτυχίο μου". Το πτυχίο σου λέει πάνω "rat_poison", με το να το δώσεις στον Φοίβο, το πτυχίο θα συνεχίσει να λέει "rat_poison". Αλήθεια, τι δε καταλαβαίνεις;

rat_poison
01-03-2010, 17:44
1.) Ναι, χρησιμοποιώ μόνο OSS όσο αυτό είναι δυνατόν. (== χρησιμοποιώ closed source μόνο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική για τη δουλειά μου)

2.) Αυτό με το πτυχίο είναι ένα τεράστιο straw-man από δω μέχρι άυριο. Το ίδιο είναι να πουλήσω το πτυχίο μου που ανταποκρίνεται σε κάποια γνώση που δε μεταφέρεται με το δικαίωμα μου να εκχωρήσω σε τρίτους την άδεια χρήσης ενός "συνόλου μικροεντολών για επεξεργαστές", πράγμα που στην ουσία είναι ένα σόφτγουερ;

3.) Το ότi το software δεν φθείρεται δεν πολυισχύει ακριβώς. Η τεχνολογία προχωράει και με την πάροδο του χρόνου η χρησιμότητα (και ως usability και ως usefulness) ενός software μειώνεται. Κι αυτό γιατί σπάει το backwards compatibility της πλατφόρμας πάνω στην οποία τρέχει. Ή γιατί έχει τέτοια κενά ασφαλείας που απλά δεν έχει νόημα να τρέξει. Ή γιατί δεν υπάρχει πια hardware που το τρέχει.

locust
01-03-2010, 17:52
1.) Ναι, χρησιμοποιώ μόνο OSS όσο αυτό είναι δυνατόν. (=κλέβω closed source μόνο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική για τη δουλειά μου)

.

FIXED

Ingolemo
01-03-2010, 17:54
Exete ksefygei ligo apo to thema.

To vasiko ths upotheshs einai oti gia logous peirateias/whatever tha se anagkazoun na eisai sunexeia online gia na paizeis ena single player paixnidi.
Dedomenou epishs oti ayto tha crackaristei stadar (isws parei kamposo xrono), perissotero kako tha kanei stis pwlhseis para kalo (vlepe starforce).

Apo thn allh uparxoun paixnidia pou vghkan kai xwris kanena kleidwma kai phgan polu kala stis pwlhseis (px sins_of_a_solar_empire).

Opws to vlepw egw, den uparxei idiaiterh sxesh metaksy pwlhsewn kai copy protection (etsi kialliws ola spane telika), kai otan pane kai vazoun tetoia hlithia kleidwmata pou se periorizoun toso, xeirotera ta kanoun.

As vgazoun paixnidia pou aksizoun, se normal times, kai as deiksoun kai ligo oti endiaferontai gia ton paixth, kai tha anevoun oi pwlhseis.

rat_poison
01-03-2010, 17:58
Δεν έχω καταλάβει γιατί νομίζετε ότι στηρίζω την πειρατεία... κάντε quote το ποστ που συμβαίνει αυτό.

locust
01-03-2010, 18:02
ποια θεωρείς τη νορμαλ τιμή? Το torchlight και το world of goo στα 20 δολλάρια ξεκίνησαν αν δεν κάνω λάθος. Πόσοι τα αγόρασαν? πόσοι τα κατέβασαν?αξίζει για τον δημιουργό τους να βγάλει sequel?

Ingolemo
01-03-2010, 18:13
ποια θεωρείς τη νορμαλ τιμή? Το torchlight και το world of goo στα 20 δολλάρια ξεκίνησαν αν δεν κάνω λάθος. Πόσοι τα αγόρασαν? πόσοι τα κατέβασαν?αξίζει για τον δημιουργό τους να βγάλει sequel?

Esy twra nomizeis dhl oti an auta eixan auto to dmr, tha to agorazan perissoteroi?
Egw nomizw ligoteroi tha to pairnan.

H peirateia einai ontws provlhma, alla den lunetai me tetoies "luseis".

Sto ps3 px pou den exei peirateia oi pwlhseis panw katw einai oi idies me xbox360.

Autoi pou tha to agorazan tha to agorasoun etsi kialliws.
Polu ligoi apo autous pou tha to katevazan tha to agorasoun an den mporoun na kanoun alliws.

rat_poison
01-03-2010, 18:14
Το τι θεωρώ εγώ λογικό ως κόστος (πόσο μάλλον αφού ξέρω μόνο πολύ βασικά πράγματα από οικονομικά), το τι αντέχει η τσέπη μου, το πόσο κοστίζει κάτι πραγματικά σε μια εταιρεία και το τι διαμορφώνεται από το κλίμα του ανταγωνισμού είναι 4 διαφορετικά πράγματα. Το μόνο που λέω είναι ότι εφ' όσον η τεχνολογική δυνατότητα του πολιτισμού μας προσφέρει όλο και πιο πολύπλοκο δωρεάν λογισμικό, τόσο πιο απίθανο γίνεται να επιβιώσουν εταιρείες που πουλάν το σόφτγουερ με τους κανόνες της αγοράς ενός λιανικού προϊόντος, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (πια). Κι αν κάποιες εταιρείες με ταλαντούχο κόσμο χάνονται, κρίμα και είναι στενάχωρο που αλλάζουν οι εποχές και πράγματα και μορφές διασκέδασης που αγαπήσαμε χάνονται, αλλά είναι κρίμα τόσος ταλαντούχος κόσμος να δουλεύει για ένα μισθό για να πωλείται το γαμάτο λογισμικό που παράγει με στρατηγικές από τα τέλη των 80s. Και είναι ακόμα περισσότερο κρίμα που τα DRM απλά τιμωρούν αυτούς που πληρώνουν και όχι αυτούς που δεν πληρώνουν.

locust
01-03-2010, 18:19
είμαι της άποψης ότι το drm μπαίνει για να κάνει αυτόν που δεν ξέρει/έχει όρεξη να ασχοληθεί για να το παίξει σπασμένο, να το αγοράσει.

Η τσατίλα μου στο όλο θρεντ προέρχεται απο το ότι δεν διαμαρτύρονται για το drm οι νόμιμοι χρήστες αλλά οι πειρατές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν ότι έχουν κατεβάσει την τελευταία δεκαετία.
Και εγώ κατέβασα, και τώρα μπορεί να σπάσει ο διάλολος το ποδάρι του και να κατεβάσω, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κριτική σε μια εταιρία για το πώς θα επιλέξει να διαφυλάξει την ιδιοκτησία της.

Phantom Duck
01-03-2010, 18:23
μπορείς όμως να τους πεις ηλίθιους που γαμάνε το αγοραστικό τους κοινό για κάτι που κάνουν οι μαυρογένηδες (με τα σπασμένα να είναι πλέον, ναι, πιο βολικά από τα original), και να σπάσεις το F5 τσεκάροντας το nfohump.

Phoebus
01-03-2010, 18:25
LOL.

Ωραία.

Άκου λοιπόν rat.

Πήγαινε τώρα και κάνε ls -l | grep bin και πες μου αν αυτό το κομμάτι software δουλεύει καλά και γρήγορα. Και έπειτα σκέψου πόσα χρόνια χρησιμοποιείται. Επίσης θα σου πρότεινα να δεις τα modes των Pentium και μετά για να δεις αν υπάρχει backwards compatibility (υπάρχει, έτσι έμαθα asm εγώ - και όλοι). Τέλος, κατάλαβε πως αγοράζεις LICENSES, όχι binaries, ειδικά σε πλατφόρμες που δεν τρέχουν unsigned κώδικα ούτως ή άλλως (όλες οι κονσόλες). Θα ήταν άλλωστε παράλογο να διεκδικεί κάποιος δικαιώματα σε binary code (αν είναι δυνατόν, μήπως να πατεντάρουμε και το F=ma;).

Ελπίζω επιτέλους να συνεννοηθήκαμε.

SpiritCrusher
01-03-2010, 18:29
Το τι θεωρώ εγώ λογικό ως κόστος (πόσο μάλλον αφού ξέρω μόνο πολύ βασικά πράγματα από οικονομικά), το τι αντέχει η τσέπη μου, το πόσο κοστίζει κάτι πραγματικά σε μια εταιρεία και το τι διαμορφώνεται από το κλίμα του ανταγωνισμού είναι 4 διαφορετικά πράγματα. Το μόνο που λέω είναι ότι εφ' όσον η τεχνολογική δυνατότητα του πολιτισμού μας προσφέρει όλο και πιο πολύπλοκο δωρεάν λογισμικό, τόσο πιο απίθανο γίνεται να επιβιώσουν εταιρείες που πουλάν το σόφτγουερ με τους κανόνες της αγοράς ενός λιανικού προϊόντος, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (πια). Κι αν κάποιες εταιρείες με ταλαντούχο κόσμο χάνονται, κρίμα και είναι στενάχωρο που αλλάζουν οι εποχές και πράγματα και μορφές διασκέδασης που αγαπήσαμε χάνονται, αλλά είναι κρίμα τόσος ταλαντούχος κόσμος να δουλεύει για ένα μισθό για να πωλείται το γαμάτο λογισμικό που παράγει με στρατηγικές από τα τέλη των 80s. Και είναι ακόμα περισσότερο κρίμα που τα DRM απλά τιμωρούν αυτούς που πληρώνουν και όχι αυτούς που δεν πληρώνουν.

Ρε τύπε όμως πως θες να γίνει; Μιλάμε για games και από την άλλη μου αντιπαραθέτεις το google για παράδειγμα. Το google για να στα προσφέρει όλα αυτά δεν απαιτεί να είσαι στο ίντερνετ και να το χρησιμοποιείς από αυτούς για να πάρουν λεφτά από τις διαφημήσεις που εμπορεύονται; Απλά εκεί είναι δεδομένο και ακόμα δεν το έχεις συνηδειτοποιήσει. Πως θα δούλευε κάτι τέτοιο σε παιχνίδια; Κάτι αντίστοιχο θα ήταν να έχεις διαφημίσεις στα παιχνίδια κάτι που επίσης θα απαιτούσε *gasp* να είσαι Online όλη την ώρα! Δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα όλα δουλεύουν όπως λες γιατί δεν γίνεται να το σπάσει κάποιος και να το κάψει σε κάποιο DVD για να το πασσάρει στον άλλον.

rat_poison
01-03-2010, 18:30
@locust
Χμ... διαφωνώ. Δηλαδή οτιδήποτε κάνει phone home ή εγκαθιστά rootkit είναι απλά απαράδεκτο. Φαντάζομαι εννοείς στο ποστ σου "τηρουμένων των αναλογιών". Το πρόβλημά μου εμένα είναι ότι ένα παιχνίδι χάνει "value" όταν έχει σκληρό DRM γιατί δεν έχω καμία όρεξη να μην μπορώ να παίξω αν δεν έχω πληρώσει το λογαριασμό της φόρθνετ, αν αυτή μαλακίζεται, αν το ρούτερ μου κόλλησε, αν γουστάρω να το εγκαταστήσω σε άλλο πισί χωρίς να χρειάζομαι να τηλεφωνήσω να μου ανανεώσουν το activation κτλ κτλ.

@Phoebus
Συγκρίνεις τα coreutils με το παιχνίδι που χρειάζεται έναν τόνο api και βιβλιοθήκες για να τρέξει; Μπορείς να τρέξεις natively ένα παιχνίδι αμίγκα σε x86 συμβατό; Το ότι το software γίνεται πιο αργά παρωχυμένο από το hardware δε σημαίνει ότι δε γίνεται και ποτέ...
Επίσης, γνωρίζεις ότι η μεταπώληση ειναι ΝΟ-ΜΙ-ΜΗ; Έχουν κάνει ένα κάρο δικαστήρια και τα χάνουν. Εφ' όσον η άδεια πωλείται ως προϊόν λιανικής πώλησης μπορείς να τη μεταπωλήσεις. Τώρα αν δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι εσύ δε θα κρατήσεις κόπια του αρχικού προϊόντος, αυτό είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουν. Επιχειρηματίες είναι άλλωστε....

@Spiritcrusher
Διάβασε παραπάνω ποστ. Όταν άλλα παιχνίδια μου προσφέρουν ονλάιν εμπειρίες, ειδικευμένο χάρντγουερ, σούπερ-ντούπερ εκδόσεις με βιβλία, αφίσες, μπλούζες, πουτάνες και δεν ξέρω-γω-τι, τεράστια κοινότητα με συνεχώς αναναούμενο υλικό, πρέπει να είμαι μαλάκας αν αγοράσω κάτι με τα ίδια λεφτά που απλά δε μου προσφέρει το ίδιο βάλιου. Είναι απλά αισχροκέρδεια να πουλάνε κάτι που δεν έχει αξία.

Esteban
01-03-2010, 18:35
Το θέμα δεν είναι να απωθηθούν οι πειρατές γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεδειγμένα. Μια πρόσφατη έκδοση του cubase απαιτούσε usb stick που σου δίναν με το software για εγκατάσταση και το σπάσαν κι αυτό. ( όχι ότι δεν έχουν γίνει και χιερότερα ).

Το θέμα είναι να πλησιάσουν το κοινό με πιο προσιτές τιμές. Ή με πιο αντιπροσωπευτικά demos πριν τις κυκλοφορίες ή δεν ξέρω και γω τι.

Ingolemo
01-03-2010, 18:42
είμαι της άποψης ότι το drm μπαίνει για να κάνει αυτόν που δεν ξέρει/έχει όρεξη να ασχοληθεί για να το παίξει σπασμένο, να το αγοράσει.

Η τσατίλα μου στο όλο θρεντ προέρχεται απο το ότι δεν διαμαρτύρονται για το drm οι νόμιμοι χρήστες αλλά οι πειρατές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν ότι έχουν κατεβάσει την τελευταία δεκαετία.
Και εγώ κατέβασα, και τώρα μπορεί να σπάσει ο διάλολος το ποδάρι του και να κατεβάσω, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κριτική σε μια εταιρία για το πώς θα επιλέξει να διαφυλάξει την ιδιοκτησία της.

Re uperaspisth tou dikaiou, den einai to thema mas h peirateia leme, oi peirates sta@@ tous, tha vgei crackarismeno ligo argotera apo to sunithismeno (kai siga th duskolia pou tha xei na to trekseis), to thema einai oti egw px pou thelw na mporw na paizw to single player paixnidaki mou kai otan den exw net, den tha mporw.
Kai auto einai malakia. Auto leme.

Dhl an vgei ayrio h ubisoft kai pei oti an thes na paizeis ola ta paixnidia ths tha prepei na plhrwneis sundromh, den tha thn krakseis? (to "oxi, apla den tha plhrwnw" klp deixnei oti thewreis th kinish hlithia, aka thn krazeis)

To starcraft2 px, oloi aythentiko tha to paroume (kuriws logw battle.net vevaia), alla to na mhn exei lan play einai hlithio kai krazoume trela th blizzard giauto.

locust
01-03-2010, 18:59

είναι μαλακία, δεν αντιλέγω, πες εσύ τι να κάνει η εταιρία. Απο μόνος σου το λές, μαλακία του σταρκραφτ που δεν εχει λαν, αλλά όλοι θα το αγοράσουν, και το χειρότερο rootkit να βάλουν μέσα, πάλι όλοι θα το αγοράσουν, μην τρέφουμε αυταπάτες.

Αυτό που λές με τις συνδρομές, δεν το θεωρώ κακό. Ας έχουν μηνιαία συνδρομή όλα τα games 10 ευροπουλα. Το παίζεις 2 μήνες, το τελειώνεις, το παρατάς και έχεις πληρώσει το μισό και λιγότερο. Μετά απο 3 χρόνια ξέρω γω το παιχνίδι γίνεται διαθέσιμο για όλους τους παλαιότερους συνδρομητές του δωρεάν ή ξέρω γώ με 1 ευρω συνδρομή.

Το πρόβλημα είναι ότι μάθαμε να κάνουμε gaming με 10 παιχνίδια ταυτόχρονα. Θέλουμε και mw2 και bc2 και και και , έτσι ώστε όταν βαρεθούμε το ένα να έχουμε το άλλο άμεσα διαθέσιμο.

locust
01-03-2010, 19:02
@Spiritcrusher
Διάβασε παραπάνω ποστ. Όταν άλλα παιχνίδια μου προσφέρουν ονλάιν εμπειρίες, ειδικευμένο χάρντγουερ, σούπερ-ντούπερ εκδόσεις με βιβλία, αφίσες, μπλούζες, πουτάνες και δεν ξέρω-γω-τι, τεράστια κοινότητα με συνεχώς αναναούμενο υλικό, πρέπει να είμαι μαλάκας αν αγοράσω κάτι με τα ίδια λεφτά που απλά δε μου προσφέρει το ίδιο βάλιου. Είναι απλά αισχροκέρδεια να πουλάνε κάτι που δεν έχει αξία.

Αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν ότι γουστάρουν με το προϊόν τους, εσύ δεν έχεις το δικαίωμα επειδή δεν είναι του γούστου σου να το κλέψεις

rat_poison
01-03-2010, 19:05
Επαναλαμβάνω. Δε λέω να το κλέψεις. Απλά ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ.

Έντιτ: Όχι ότι πιστεύω στην ταύτιση της πειρατείας με την κλοπή. Σίγουρα ενέχει ένα βαθμό ανηθικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο. Αν κλέψεις ένα αυτοκίνητο, εξαφανίζεται. Αν αντιγράψεις ένα παιχνίδι, μένει εκεί. Ούτε πιστεύω ότι όλη η πειρατεία είναι χαμένα λεφτά. Απλά είναι "εν δυνάμει" λεφτά.

locust
01-03-2010, 19:09
ναι ρε φίλε, εγώ δεν το αγοράζω, εσύ δεν το αγοράζεις αλλά η πλειοψηφία θα το κατεβάσει

Phoebus
01-03-2010, 19:11
http://img21.imageshack.us/img21/4641/youwouldntdlacar.jpg

SpiritCrusher
01-03-2010, 19:20
@Spiritcrusher

Και τι δεν έχει αξία ρε τύπε; Δηλαδή, αν έχω καταλάβει σωστά τι λες, προσπαθείς να πεις κάτι που εσύ ο ίδιος αν κάτσεις μόνος σου 5 λεπτά και το σκεφτείς θα καταλάβεις ότι είναι λάθος.

Οκ πάρε ένα GTA4, ένα fallout 3 ή ότι θες. 60ε έκαναν και η εμπειρία είναι κυρίως single player. Μου λες δηλαδή πως επειδή δεν έχει σχεδόν τίποτα από τα αποπάνω (καλά αυτό με τα βιβλία και τις special εκδόσεις δεν ξέρω καν γιατί το έβαλες...όλα τα παιχνίδια έχουν πια) δεν αξίζει 60ε. Ρε περίεργε την εμπειρία σου πουλάνε, που για να καταφέρουν να είναι τόσο καλή πχ. στο GTA4, ξοδέψαν 70 εκατομμύρια δολλάρια. Θες να πεις πως πρέπει να μπαίνουν μέσα για να μπορείς εσύ να παίζεις στο δωμάτιο σου κλάνοντας; Μπορούσαν να το κάνουν πιο πρόχειρα και με λιγότερα χρήματα αλλά μετά θα έβγαινες να κράζεις για το πόσο χάλια είναι αυτό και εκείνο και πως δεν αξίζει κάποιος να αγοράσει μια τέτοια προχειροδουλειά. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Όπως είπε και κάποιος πιο πριν θες και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Phoebus
01-03-2010, 19:36
@locust
Χμ... διαφωνώ. Δηλαδή οτιδήποτε κάνει phone home ή εγκαθιστά rootkit είναι απλά απαράδεκτο. Φαντάζομαι εννοείς στο ποστ σου "τηρουμένων των αναλογιών". Το πρόβλημά μου εμένα είναι ότι ένα παιχνίδι χάνει "value" όταν έχει σκληρό DRM γιατί δεν έχω καμία όρεξη να μην μπορώ να παίξω αν δεν έχω πληρώσει το λογαριασμό της φόρθνετ, αν αυτή μαλακίζεται, αν το ρούτερ μου κόλλησε, αν γουστάρω να το εγκαταστήσω σε άλλο πισί χωρίς να χρειάζομαι να τηλεφωνήσω να μου ανανεώσουν το activation κτλ κτλ.

@Phoebus
Συγκρίνεις τα coreutils με το παιχνίδι που χρειάζεται έναν τόνο api και βιβλιοθήκες για να τρέξει; Μπορείς να τρέξεις natively ένα παιχνίδι αμίγκα σε x86 συμβατό; Το ότι το software γίνεται πιο αργά παρωχυμένο από το hardware δε σημαίνει ότι δε γίνεται και ποτέ...
Επίσης, γνωρίζεις ότι η μεταπώληση ειναι ΝΟ-ΜΙ-ΜΗ; Έχουν κάνει ένα κάρο δικαστήρια και τα χάνουν. Εφ' όσον η άδεια πωλείται ως προϊόν λιανικής πώλησης μπορείς να τη μεταπωλήσεις. Τώρα αν δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι εσύ δε θα κρατήσεις κόπια του αρχικού προϊόντος, αυτό είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουν. Επιχειρηματίες είναι άλλωστε....

@Spiritcrusher

Νόμιμη είναι η μεταπώληση εκτός και αν ο δημιουργός δηλώνει ρητά ότι το παρόν προϊόν δε θέλει να μεταπωληθεί γιατί διατηρεί δικαιώματα. Τέσπα είναι πολύ ψιλά γράμματα μερικές φορές. Δε θέλω να πάω πάλι εκεί τη συζήτηση, είναι σαφές το συμπέρασμα που βγάζω. Σκοπός μου εμένα δεν είναι να καταπολεμήσω τη πειρατεία, σκοπός μου είναι να σου εξηγήσω και εσένα και των υπολοίπων γιατί τελικά οι εταιρίες φτάνουν σε αυτό το σημείο να βάζουν τόσο σκληρά DRM. Προφανώς έχουν κάνει τα demographics τους, έχουν κάνει τις αναλύσεις τους, τα charts τους και έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα: "μας κατακλέβουν, πρέπει να κάνουμε κάτι".

Υπόψιν όταν είχε βγει το Star-Force με το SCCT (ξέρετε ότι είμαι μέγας φαν Splinter Cell) το crack έκανε πάνω από 1 χρόνο να βγει. Και τόοοοοοτε η Ubisoft έβγαλε και το dedicated server tool, μέχρι πρότινος έπαιζες στους servers της Ubi σε τριγαμάτο ladder. Αλήθεια, η Ubisoft δεν είναι μαλακισμένη εταιρία - ξέρουν τι κάνουν. Και μάλλον έχουν υπολογίσει πως τους συμφέρει να χάσουν/ταλαιπωρήσουν "πελάτες" παρά να μην πουλάνε αυτοί τις δικές τους νόμιμες κόπιες.

Επίσης, όπως βάζετε CPU, RAM και κάρτα γραφικών, ήρθε η ώρα να θεωρείται απαραίτητη και η σύνδεση στο internet για να κάνετε gaming... προσαρμοστείτε, γιατί το ΝΑ/Korean market είναι ήδη προσαρμοσμένο και σας χαιρετά με λευκά μαντήλια από το κατάστρωμα των proprietary licenses. Είτε αυτό δηλαδή είτε μπορούμε όλοι να παίζουμε κόντρες στο majong...

rat_poison
01-03-2010, 20:00
@Spiritcrusher

Και τι δεν έχει αξία ρε τύπε; Δηλαδή, αν έχω καταλάβει σωστά τι λες, προσπαθείς να πεις κάτι που εσύ ο ίδιος αν κάτσεις μόνος σου 5 λεπτά και το σκεφτείς θα καταλάβεις ότι είναι λάθος.

Οκ πάρε ένα GTA4, ένα fallout 3 ή ότι θες. 60ε έκαναν και η εμπειρία είναι κυρίως single player. Μου λες δηλαδή πως επειδή δεν έχει σχεδόν τίποτα από τα αποπάνω (καλά αυτό με τα βιβλία και τις special εκδόσεις δεν ξέρω καν γιατί το έβαλες...όλα τα παιχνίδια έχουν πια) δεν αξίζει 60ε. Ρε περίεργε την εμπειρία σου πουλάνε, που για να καταφέρουν να είναι τόσο καλή πχ. στο GTA4, ξοδέψαν 70 εκατομμύρια δολλάρια. Θες να πεις πως πρέπει να μπαίνουν μέσα για να μπορείς εσύ να παίζεις στο δωμάτιο σου κλάνοντας; Μπορούσαν να το κάνουν πιο πρόχειρα και με λιγότερα χρήματα αλλά μετά θα έβγαινες να κράζεις για το πόσο χάλια είναι αυτό και εκείνο και πως δεν αξίζει κάποιος να αγοράσει μια τέτοια προχειροδουλειά. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Όπως είπε και κάποιος πιο πριν θες και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Το πόσο ακριβό είναι κάτι δεν έχει να κάνει με το πόσο αξία έχει. Η μεγαλύτερη μπάλα με σπάγγο του κόσμου είναι προφανώς πανάκριβη, αλλά δεν έχει καμία αξία. Και δε λέω ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια που αξίζει να τα πληρώσεις. Απλά έρχεται ένα σημείο που δεν είμαι διατεθιμένος να δώσω οποιοδήποτε ποσό για να βάλω στον υπολογιστή μου copy protection που κάνει δουλειά χειρότερη κι από malware. Μπου-χου για την καημένη τη Rockstar και τη Bethesda ξερωγώ, αλλά τι να κάνουμε.... Αν δηλαδή οι εταιρείες δε βγάζουν λεφτά, πώς τα καταφέρνουν και βγάζουν ολοένα και ακριβότερα παιχνίδια, ολοένα και πιο φιλόδοξες παραγωγές; Αν μερικές κλείνουν και κατηγορούνε την πειρατεία, ούτε που με νοιάζει, αυτό είναι το παιχνίδι του καπιταλισμού, θες γίνεσαι επιχειρηματίας και το παίζεις, δε θες δεν το παίζεις και κάθεσαι σπιτι σου.

Άλλωστε συνήθως το DRM το επιβάλλει ο distributor και όχι ο develloper. Πολλές εταιρείες ανθίστανται σθεναρά στην προσπάθεια των "μεγάλων" distributors να βάλουν DRM. Βλέπε διαμάχη για το DRM του GTAIV. Αυτό εμένα κάτι μου βρωμάει: ότι δηλαδή δεν πλήττεται η εταιρεία παραγωγής οικονομικά από αυτό, αλλά η εταιρεία διανομής, που αποφασίζει το pricing, το marketing με όρους και προτεραιότητες τελείως διαφορετικές από αυτές των δημιουργών.

Edit: Ακριβό εννοώ με "υψηλό κόστος παραγωγής"

SpiritCrusher
01-03-2010, 21:06
Πως καταφέρνεις και μπλέκεις την "Αξία" με το DRM δε μπορώ να καταλάβω. Δεν πληρώνεις αυτό όταν σκας τα λεφτά. Η αξία όλων των παιχνιδιών είναι η εμπειρία που αφομοιώνεις παίζοντας τα. Η ψυχαγωγία. Αυτό σου προσφέρουν σε αντάλλαγμα τα λεφτά σου (πραγματικά δεν πιστεύω ότι το συζητάμε αυτό, πόσο μάλλον ότι δεν μπορείς να το σκεφτείς).

Επίσης τι γιατί κοστίζουν τόσο πολύ; Γιατί η τεχνολογία προχωράει και για να παράγουν παιχνίδια στο σημερινό επίπεδο ποιότητας και αρτιστικά αλλά και τεχνολογικά χρειάζονται συνήθως ομάδες πολλών ατόμων και 4πλάσιο χρόνο. Το γιατί όλα αυτά στο έχω πει ήδη.

Το ότι δεν σου καίγεται καρφί ότι κλείνουν μικρές εταιρείες γιατί εσύ γουστάρεις να κατεβάζεις τα πάντα, ακόμα και όταν αξίζει κάτι, είναι δική σου βλακεία, δεν φταίει πάντα ο κακός καπιταλισμός ε.

Λίγο πολύ όλα αυτά τα είπα και στο προηγούμενο ποστ, και πραγματικά

Δηλαδή, αν έχω καταλάβει σωστά τι λες, προσπαθείς να πεις κάτι που εσύ ο ίδιος αν κάτσεις μόνος σου 5 λεπτά και το σκεφτείς θα καταλάβεις ότι είναι λάθος.

Εν συντομία ίσως το "Dark Age of Gaming" να είναι οι ίδιοι οι gamers.

Το DRM το βάζει ο publisher γιατί εκεί είναι η δουλειά του (όσο περίεργο ή άσχημο αν ακούγεται αυτό). Ο Developer φτιάχνει το παιχνίδι επειδή γουστάρει και από εκει και μετά περιμένει να πληρωθεί από τον Publisher, είναι λογικό σαν άτομα της τέχνης/δημιουργίας να θέλουν να δουν το δημιούργημα τους σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται και να τους κακοφανεί κάποιο βαρύ DRM. Από την άλλη όμως πρέπει να πληρωθούν κιόλας για να ζήσουν + να μπουν κάποια λεφτά σαν budget για το επόμενο παιχνίδι. Εδώ είναι η δουλειά του Publisher που πρέπει να φροντίσει το τελικό προϊον να έχει τη σωστή υποστήριξη ώστε να παράγει κέρδος.

rat_poison
01-03-2010, 21:36
Αποκλείεται να μην καταλαβαίνεις ότι ένα παιχνίδι που εγκαθιστά rootkit ή που σταματάει να λειτουργεί αν π.χ. τα τόρρεντ σου ρουφάνε όλη την κίνηση ή δεν έχει σήμα το λάπτοπ σου χάνει σε αξία από ένα παιχνίδι που δουλεύει πάντα.
Αποκλείεται να μην κατάλαβες ότι δεν υποστηρίζω την πειρατεία, ύστερα από 2 ποστ που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να λένε αυτό, και 0 ποστ που υποστηρίζουν την πειρατεία.

MoRmEnGiL
01-03-2010, 21:56

είναι μαλακία, δεν αντιλέγω, πες εσύ τι να κάνει η εταιρία. Απο μόνος σου το λές, μαλακία του σταρκραφτ που δεν εχει λαν, αλλά όλοι θα το αγοράσουν, και το χειρότερο rootkit να βάλουν μέσα, πάλι όλοι θα το αγοράσουν, μην τρέφουμε αυταπάτες.

Αυτό που λές με τις συνδρομές, δεν το θεωρώ κακό. Ας έχουν μηνιαία συνδρομή όλα τα games 10 ευροπουλα. Το παίζεις 2 μήνες, το τελειώνεις, το παρατάς και έχεις πληρώσει το μισό και λιγότερο. Μετά απο 3 χρόνια ξέρω γω το παιχνίδι γίνεται διαθέσιμο για όλους τους παλαιότερους συνδρομητές του δωρεάν ή ξέρω γώ με 1 ευρω συνδρομή.

Το πρόβλημα είναι ότι μάθαμε να κάνουμε gaming με 10 παιχνίδια ταυτόχρονα. Θέλουμε και mw2 και bc2 και και και , έτσι ώστε όταν βαρεθούμε το ένα να έχουμε το άλλο άμεσα διαθέσιμο.

Katarxhn 3ekolla thn hli8ia proswpikh epi8esh. Eisai blakas, parto xampari :pink:

Kata deuteron ta paixnidia ta paizw gia na goustarw. De goustarw na mou bazoune periorismous kai wrario kai xronometrish poso 8a pai3w. Ama einai na agxwnomai gia na termatisw kati giati o xronos einai xrhma kai 8a plhrwsw mia periousia e GAMHSE ME dld.

8elw na parw ena game shmera kai na paizw 2 wres to mhna gia 5 xronia kai se 6 xronia akribws na to termatisw 4 fores seri se diarkeia 10 mhnwn. De mas gamane lew gw me ths ka8ysterhmenes kinhseis tous?

To kleidwma kai kontrakleidwma kai periorismoi kai kontra periorismoi den kanei tpt allo apo to na blaptei OLOUS mas,k emas k autous kai merikous pou thn exoune dei knight templars yperaspistes tou dikaiou me kapa kai braki panw apo to panteloni.

Ai sta diala me sygxizete.

EDIT: a, kai se oti afora to ti plhrwneis se ena game, de me endiaferei re paidaki mou ti plhrwnw ,ena gamwpaixnido 8elw na pai3w, 8elw ptyxio nomikhs gia na to kanw? (epishs to ti isxyei 8ewrhtika kai ti praktika exei diafora e. H metapwlhsh einai DEDOMENH ston xwro tou gaming software, eidika stis consoles k ligotero sto pc but still. me auth th logikh na mhn agorazoume metaxeirismena ama3ia mhxanakia hlektronikes syskeues tpt. :rolleyes:)

Deggial
01-03-2010, 21:57
Με το να το μεταπωλείς, δεν είναι ότι εκμεταλλεύεσαι τη υπάρχουσα υπεραξία του. Καρπώνεσαι τον κόπο του δημιουργού, ακριβώς γιατί έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ. Εγώ αυτό το θεωρώ ξεκάθαρα ΑΔΙΚΟ. Σε παραπέμπω στα CC licenses που είναι ΙΜΟ τα πιο ενδιαφέροντα, να ξεστραβωθείς και να αποκτήσεις άποψη.

Συγγνώμη, αλλά σε αυτό το σημείο κάνεις πάρα πολύ μεγάλο λάθος, διότι το ίδιο πολύ μικρό κόστος κατασκευής αντιτύπου (αν όχι ακόμη μικρότερο) θα έχει ως κόστος και ο κατασκευαστής για το κάθε επιπλέον αντίτυπο που θα πουλήσει. Δεν θα έπρεπε, με αυτόν τον λανθασμένο τρόπο σκέψης, να θεωρήσουμε εξίσου άδικο πως το αντίτυπο από τον δημιουργό πωλείται σε τιμή υπερβολικά μεγαλύτερη αυτή του κόστους παραγωγής του αντιτύπου;

Το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πολύ εκτενές για να το συζητήσουμε εδώ, ωστόσο θεωρώ πως το καλύτερο εισαγωγικό βιβλίο για όποιον θέλει να ασχοληθεί είναι το "The Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom", Yochai Benkler, Yale University Press, 2006, ISBN-13: 978-0300110562.

SpiritCrusher
01-03-2010, 22:01
Αποκλείεται να μην κατάλαβες ότι δεν υποστηρίζω την πειρατεία, ύστερα από 2 ποστ που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να λένε αυτό, και 0 ποστ που υποστηρίζουν την πειρατεία.

Αν δηλαδή οι εταιρείες δε βγάζουν λεφτά, πώς τα καταφέρνουν και βγάζουν ολοένα και ακριβότερα παιχνίδια, ολοένα και πιο φιλόδοξες παραγωγές; Αν μερικές κλείνουν και κατηγορούνε την πειρατεία, ούτε που με νοιάζει, αυτό είναι το παιχνίδι του καπιταλισμού, θες γίνεσαι επιχειρηματίας και το παίζεις, δε θες δεν το παίζεις και κάθεσαι σπιτι σου.

Sorry αλλά δε μου κάνει για φιλοσοφία ατόμου που δεν επικροτεί τη πειρατεία. Έτσι το εκλαμβάνω εγώ τουλάχιστον.

Αποκλείεται να μην καταλαβαίνεις ότι ένα παιχνίδι που εγκαθιστά rootkit ή που σταματάει να λειτουργεί αν π.χ. τα τόρρεντ σου ρουφάνε όλη την κίνηση ή δεν έχει σήμα το λάπτοπ σου χάνει σε αξία από ένα παιχνίδι που δουλεύει πάντα.

Χμ είναι κάπως ανάλογο με τον χρήστη αλλά οκ το δέχομαι. Ξαναδιάβασε όμως τη προηγούμενη σελίδα.

rat_poison
01-03-2010, 22:53
@SpiritCrusher
Λέω: Τα παιχνίδια γίνονται ολοένα και πιο φιλόδοξα και πιο ακριβά στην παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός που λειτουργεί και πλήθος ρευστού που ρέει από προηγούμενες παραγωγές. Άρα η πειρατεία δεν οδηγεί αναγκαστικά τις εταιρείες σε μαρασμό, αλλά πολλές φορές προβάλλεται ως δικαιολογία για υπερβολικό έλεγχο του τι μπορεί να κάνει ο χρήστης ή ως μαρκετινίστικη μαλακία τύπου "think of the children"

Λες ότι αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζω την πειρατεία... τι να πω.

Μόνο και μόνο ότι στηρίζω FOSS και όλα αυτά τα χίπικα θα πρέπει να σε πείσει ότι δε στηρίζω την πειρατεία:
Εξηγώ: η πειρατεία (στο χώρο εκτός gaming) πλήττει το FOSS πολύ περισσότερο από ό,τι τα ιδιόκτητα λειτουργικά. Κι αυτό γιατί ο κόσμος συνηθίζει να αποκτά ένα λογισμικό έναντι μηδενικού αντιτίμου, χωρίς αυτό να είναι open source. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές γίνεται λόγω της μεγάλης βάσης χρηστών de-facto standard, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση του από επαγγελματίες, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, που φέρνουν και τα χοντρά λεφτά μέσω volume-licensing. Και για να εξηγηθώ: Αν όλοι έπρεπε να πάνε στο plaisio και να αγοράσουν τα windows, αντί να τα παίρνουν πειρατικά, ή προεγκατεστημένα με τον εκβιασμό του ΟΕΜ-install με το πισί τους, υπήρχε περίπτωση να πάει κανείς και να δώσει τα ωραία του λεφτάκια και να πάρει π.χ. μία πατάτα όπως τα Vista; Σε παραπέμπω σε σχετικές αναλύσεις περί του θέματος. Ένα απλό σέρτς στο γκούγκλ θα σε πείσει ("piracy hurting OSS" ας πούμε)

Αυτό βέβαια είναι μία παράκαμψη από το θέμα μας, που είναι τα δρακόντεια μέτρα προστασίας σε υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας.
Εσύ ισχυρίζεσαι ότι είναι αποτελεσματικά. Εγώ δε δέχομαι να αγοράσω κάτι που μου κάνει τη ζωή δύσκολη και με παρακολουθεί. Η πράξη δείχνει ότι όσο αυστηρό και να είναι το DRM, τελικά η εμπορική αποτυχία ή επιτυχία του εξαρτάται από το πόσο αξίζει τον κόπο να το πάρεις και (value-for-money) και πόσο καλό marketing έχει. Αν δούμε την παταγώδη αποτυχία του DRM με την apple και την amazon να το έχουν εγκαταλείψει στις πωλήσεις mp3, τότε θεωρώ πολύ πιθανό ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συμβεί και στο software. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω.

SpiritCrusher
01-03-2010, 23:23
...

Ξανα: Λες πως "Αν μερικές κλείνουν και κατηγορούνε την πειρατεία, ούτε που με νοιάζει," και όπως συμπληρώνεις αργότερα πιστεύεις πως αυτό είναι δικαιολογία κτλ. Η τυπική λογική του piracy is overrated εννοείτε πως θα συνεχίσω γιατί αυτό είναι μια συνομωσία και λένε μπούρδες. Δεν αντιλέγω πως κάποιοι το χρησιμοποιούν σαν μάρκετινγκ αλλά είναι εξίσου χαζό να πας στην αντίπερα όχθη και να λες ότι όλα είναι ένα κόλπο. Λυπάμαι δεν.

Για το DRM δεν ξέρω κατα πόσο θα είναι αποτελεσματικό, σίγουρα θα το σπάσουν (ίσως με τίποτα man in the middle κτλ) αλλά συμφωνώ με όποιον είπε πως "οκ, το αξίζεις". Δεν είναι χαζοί. Επίσης άσε τα OS κτλ γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με τη βιομηχανία παιχνιδιών και έτσι κι αλλιώς οι πιο πολλές τέτοιες μέθοδοι δεν κολλάνε στο πως λειτουργεί. Είναι προτιμότερο πχ να κάτσει κάποιος να δει την οικονομολογική μελέτη γύρω από τα +$10 δολλάρια στο MW2 και για το πως βρήκαν τέτοια ελαστικότητα τιμής και τι αντίκτυπο είχε. Επίσης εκεί που είχα σταθεί πιο πολύ, και γι αυτό σου είπα να δεις τη προηγούμενη σελίδα είναι πως ούτε εσύ στάθηκες μόνο στο DRM, είπες πως σε ενοχλεί και το μοντέλο λιανικής και διάφορα άλλα που το κάνουν αισχροκέρδια και μπλαμπλα. Αν και τώρα ψιλοβαριέμαι να ασχοληθώ γιατί παίζω Starcraft 2, που btw έχει το καλύτερο DRM από όλα!

Επίσης the cake is a lie.

rat_poison
01-03-2010, 23:28
To ότι στηρίζω εναλλακτικά μοντέλα από αυτό της λιανικής και πιστεύω ότι μπορούν να δουλέψουν δηλαδή σημαίνει κι αυτό ότι στηρίζω την πειρατεία; Εκτός αυτού, μόνος μου είπα ότι αυτό με τα OS είναι παράκαμψη από το θέμα, πρόσεχε τι σου λένε και λίγο. Και δεν είπα ότι δεν οδηγεί εταιρείες σε κλείσιμο. Ήταν απλά ένα πόιντ γιατί δεν ένιωθες ότι ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ (έχω βαρεθεί να το λέω) Το κλειδί είναι η λέξη αναγκαστικά. Δε σημαίνει όμως ότι χάβω και ό,τι μαλακία μου πετάξει το software industry.

SpiritCrusher
01-03-2010, 23:41
To ότι στηρίζω εναλλακτικά μοντέλα από αυτό της λιανικής και πιστεύω ότι μπορούν να δουλέψουν δηλαδή σημαίνει κι αυτό ότι στηρίζω την πειρατεία;

αργκχ.

Phoebus
02-03-2010, 03:19

Συγγνώμη, αλλά σε αυτό το σημείο κάνεις πάρα πολύ μεγάλο λάθος, διότι το ίδιο πολύ μικρό κόστος κατασκευής αντιτύπου (αν όχι ακόμη μικρότερο) θα έχει ως κόστος και ο κατασκευαστής για το κάθε επιπλέον αντίτυπο που θα πουλήσει. Δεν θα έπρεπε, με αυτόν τον λανθασμένο τρόπο σκέψης, να θεωρήσουμε εξίσου άδικο πως το αντίτυπο από τον δημιουργό πωλείται σε τιμή υπερβολικά μεγαλύτερη αυτή του κόστους παραγωγής του αντιτύπου;

Το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πολύ εκτενές για να το συζητήσουμε εδώ, ωστόσο θεωρώ πως το καλύτερο εισαγωγικό βιβλίο για όποιον θέλει να ασχοληθεί είναι το "The Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom", Yochai Benkler, Yale University Press, 2006, ISBN-13: 978-0300110562.

Όχι γιατί δεν σου πουλάει το αντίτυπο, σου πουλάει το license. Ένα σπασμένο software έχει αφαιρέσει από την εξίσωση τον όρο αυτό.

Νομίζω ότι πρέπει λίγο να μπουν κάποια πράγματα σε perspective για να αντιληφθούν μερικοί (rat_poison) τα νούμερα και να καταλάβουν τους λόγους που τα "casual games" πουλάνε τρελά και είναι και φτηνά ενώ παιχνίδια διαμάντια που πάνε όλη την επιστήμη μπροστά θεωρούνται επιχειρηματικά ρίσκα και μπορούν να οδηγήσουν σε μαρασμό ένα software house.

Εγώ είπα από το πρώτο μου ποστ κιόλας ότι θεωρώ μαλακία των εταιριών που κοστολογούν χύμα "ό,τι πάρεις, όσα πάρεις, 49.95€" λες και όλα τα παιχνίδια είναι της ίδιας ποιότητας/αξίας και έχω πει και παλιότερα ότι θεωρώ πως μερικά games είναι απίστευτα ακριβά. Και τα πράγματα είναι σχετικά απλά: αν βάλεις κάτω το τι πλατφόρμα στοχεύεις (πχ PS3) ξέρεις αμέσως πόσο μεγάλο είναι το market σου. Αυτομάτως αυτό, αν πεις ότι θα γίνει κοστολόγηση του τελικού σου προϊόντος με τη κλασσική μαλακισμένη μέθοδο, ξέρεις αμέσως τι τζίρο μπορείς να κάνεις πριν καν ξεκινήσεις οτιδήποτε. Η συμφωνία με τον publisher δε γίνεται για να προσεγγίσεις το market σου 100% αλλά για μεγιστοποιήσεις τον τζίρο. Πχ, οι προσφορές στο steam αυτό κάνουν. Στα παπάρια τους φίλοι και φίλες αν όλοι εσείς που έχετε PS3 θα αγοράσετε το Heavy Rain. Λένε "ας το αγοράσουν οι μισοί" και διπλασιάζουν τη τιμή. Γι'αυτό και βλέπεις μερικά παιχνίδια να βγαίνουν σε τιμές 60+ ευρώ. Με βάση αυτόν το τζίρο λοιπόν, κάνουν τον πρόχειρο υπολογισμό τους, λένε ότι θέλουν να έχουν τελικά ένα καθαρό κέρδος πχ 40% που αυτομάτως θέτει το μέγιστο κόστος παραγωγής αυτού του παιχνιδιού. Βλέπω δηλαδή ότι παγκοσμίως, το PS3 έχει πουλήσει 33m. Αν πεις ότι ένα παιχνίδι πάταγος ακουμπάει τις 500k πωλήσεις τότε αυτομάτως με την τυπική median τιμή (60 ευρώ), έχει κάνει έναν τζίρο 30m ευρώ. Σήμερα τα κόστη ανάπτυξης στο PS3 και σε κάθε next gen πλατφόρμα, PC included, υπολογίζονται κατά μέσο όρο 15m ευρώ/game. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό εκμετάλλευσης του market κατά 1.5% που αποφέρει 15m μετά από επένδυση 30! LOL ρε μαλάκες, δηλαδή είναι απίστευτο το ρίσκο, δε πάω να παίξω καλύτερα ΤΙΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ;;; Και τώρα μιλάμε για παιχνίδια ναυαρχίδες, τόσο ως gameplay όσο και ως tech advancement που στην ουσία στον επενδυτή του επιστρέφουν 1.5 φορά τα λεφτά του πίσω!

Το να ζητάμε δηλαδή να μειωθούν οι τιμές χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό του εκμεταλλευομένου market είναι ΧΑΖΟ γιατί το ποσοστό κέρδους μειώνεται κατακόρυφα, το να μεταπωλούμε τίτλους που δε προσφέρουν τίποτα στον δημιουργό είναι δε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ γιατί το ποσοστό κέρδους για τον δημιουργό γίνεται 0. Τίποτα. Zich. Nil. ΣΚΑΤΑ. Και μετά μην απορείτε που τα παιχνίδια χάνουν focus και προσπαθούν να προσεγγίσουν όλα τα γούστα ή όταν τα μόνα παιχνίδια που βγαίνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς είναι casual games που εκμεταλλεύονται στο 1% την ισχύ της επένδυσης που έκανες (PS3/360/ακριβό PC) και σας κάνουν να νιώθετε μαλάκες που τα αγοράσατε εξαρχής ή οι εταιρίες προστατεύουν με ηλίθια DRM, πολιτικές και licenses τα δικαιώματά τους (και τα πιθανά κέρδη τους).

Αυτά, όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

rat_poison
02-03-2010, 07:24
Όταν αγοράζω κάτι, είτε αυτό είναι license, είτε είναι πρόβατα, είτε είναι ένα αυτοκίνητο είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ. Μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω: Να το χρησιμοποιήσω, να το καταστρέψω, να κοιμηθώ μαζί του, και ΝΑΙ μπορώ ΚΑΙ να το μεταπωλήσω. Είναι λογικό, και είναι θέμα ι-σο-νο-μί-α-ς. Θα με κατηγορήσει κανείς αν αγοράσω μια κατσίκα, την αφήσω να κάνει 2 παιδιά και μετά επειδή ανακαλύψω ότι δε μου κάνει πια την πουλήσω σε κάποιον που τη θέλει; Σίγουρα, αυτός που μου πούλησε την κατσίκα δεν παίρνει φράγκο, αλλά εμένα δε με νοιάζει καθόλου. Είναι υπό την ιδιοκτησία μου, την αγόρασα με τα λεφτουδάκια μου τα ωραία και μπορώ να την κάνω ό,τι θέλω.
Μία εταιρεία, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, έχει το δικαίωμα να πράττει όπως γουστάρει ώστε να κυνηγάει το μέγιστο των συμφερόντων της μέσα στα πλαίσια του νόμου. Όταν αγοράσει ένα ακίνητο για να στεγαστεί και μετά καταλήξει να μην της κάνει, το πουλάει. Εγώ λοιπόν, ως φυσικό πρόσωπο, έχω ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια δικαιώματα: αγοράζω κάτι, το κρατάω όσο κρίνω ότι καλύπτει τις ανάγκες μου και όταν η ανάγκη μου για ρευστό υπερβεί την ανάγκη μου για το συγκεκριμένο αντικείμενο (είτε κατσίκα, είτε ακίνητο, είτε άδεια χρήσης) μπορώ να το μεταπωλήσω. Είναι τόσο απλό.
Βέβαια, ούτε ο ζωέμπορος, ούτε ο μεσίτης, ούτε η αυτοκινητοβιομηχανία, ούτε καμία άλλη βιομηχανία στον κόσμο έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε μία συνδιαλλαγή στην οποία το αντικείμενο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ. Και μη μου πεις πάλι ότι "δεν έχεις αγοράσει το φυσικό μέσο, ούτε την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά την άδεια χρήσης" γιατί θα σου απαντήσω ότι "Μα κι εγώ την άδεια χρήσης αγόρασα, και ΑΥΤΗΝ πουλάω". Αφού αγοράσω την άδεια χρήσης είναι ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΟΥ και μπορώ αν θέλω να μεταφέρω την ιδιοκτησία μου σε κάποιον άλλον χωρίς να έχει δικαίωμα να παρέμβει ο οποιοσδήποτε. Αν μία εταιρεία κρίνει ότι αυτό δεν την συμφέρει, κρίμα, αλλά αυτός είναι ο παράλογος κόσμος στον οποίο ζούμε: ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του και μπορεί να εκχωρεί τα αντικείμενα που κατέχει υπό την ιδιοκτησία του σε τρίτους.
Ισχυρίζεσαι λοιπόν ότι στο παιχνίδι "software pricing" η αλτρουιστική στρατηγική "δε μεταπωλώ, γιατί αν το κάνουν όλοι τότε θα βγω κερδισμένος" είναι η βέλτιστη. Αυτό μου φαίνεται ως κλασική περίπτωση Prisoner's Dilemma (http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner%27s_dilemma). (Για την ακρίβεια είναι έναν War and Peace game με Ν αναδρομές και μνήμη) Σε αυτό το παιχνίδι λοιπόν, είναι αποδεδειγμένο ότι για non-iterative παιχνίδι όπως επίσης και για πεπερασμένα iterations ότι το βέλτιστο play για κάθε παίχτη ΔΕΝ είναι το αλτρουιστικό, αλλά το εγωιστικό. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι παίχτες σε μία πραγματική κατάσταση θα φερθούν όλοι βέλτιστα (γιατί υπεισέρχονται και άλλα κριτήρια και αστάθμητοι παράγοντες). Όταν όμως οι εταιρείες κάνουν σχεδιασμό είναι ηλίθιο να πιστεύουν ότι κάποιοι "παίχτες" δε θα συμπεριφερθούν "εγωιστικά". Και το βάζω μέσα σε εισαγωγικά, γιατί εννοώ τον όρο όπως εννοείται στη θεωρία παιγνίων και όχι με κανέναν άλλον τρόπο. Και σίγουρα δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν παίκτη που φέρεται βέλτιστα, αν η συμπεριφορά του είναι νόμιμη.
Είπες πριν (ή θα πεις) ότι "ναι, αλλά τι συμβαίνει όταν η άδεια δε σου εκχωρεί το δικαίωμα πώλησης;"
Ε, λοιπόν εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το έννομο δικαίωμά σου να μεταπωλείς την ιδιοκτησία σου τίθεται απέναντι σε μία συμφωνία που έκανες με κάποιο Ν.Π.Ι.Δ. αποδεχόμενος την άδεια χρήσης. Βέβαια, οι όροι μίας συμφωνίας που είναι καταχρηστικοί (= έρχονται σε αντίθεση με ισχύοντες νόμους) απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. Βέβαια αυτό είναι θέμα που θέλει δικαστήριο για να επιλυθεί, αλλά μέχρι τώρα όλες οι περιπτώσεις που έχω δει εγώ δικαιώνουν το μεταπωλητή.

locust
02-03-2010, 09:59
οκ το καταλάβαμε, στον δικό σου φανταστικό κόσμο μπορείς να μεταπωλείς άδειες, στον δικό μας πραγματικό κόσμο αυτό είναι παράνομο.

rat_poison
02-03-2010, 10:07
http://www.techdirt.com/articles/20080522/0016171201.shtml

http://www.deskeng.com/virtual_desktop/?p=804

Αυτά μου φαίνονται πραγματικά γεγονότα πάντως.

Όπως και σάητ σαν το http://www.master-resale-rights.com/ και το http://www.gamestop.com/preowned που λειτουργούνε νόμιμα. Εσύ τι λες;

locust
02-03-2010, 10:22
we put our pre-owned Xbox 360, PS3, Wii, PSP and DS games

Για pc games δεν μιλάμε τόσες σελίδες? Οταν πατάς ότι αποδέχεσαι το EULA συμφωνείς ότι δεν θα το πουλήσεις, μεταβιβάσεις, και οτι θα το εγκαταστήσεις σε ένα μόνο μηχάνημα.

rat_poison
02-03-2010, 10:25
1.) Όχι αποκλειστικά.
2.) Ο τύπος πούλησε το AUTOCAD που δε βγαίνει για κονσόλες από ό,τι ξέρω

locust
02-03-2010, 10:28
1) ναι αποκλειστικά
2) Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό

As the Court acknowledged, had it followed the software case law precedent, Autodesk would have won. We therefore will be appealing the court’s decision.”

In deciding the sales vs. license issue in Vernor vs. Autodesk, the Court looked to a 1977 case, U.S. vs. Wise (550 F.2d 1180), for guidance. The case involved Woodrow Wise, Jr., owner of Hollywood Film Exchange in Los Angeles, California, who made a living selling prints of old films to collectors. He ran into legal troubles for selling prints of “The Sting,” “Camelot,” “Paper Moon,” and “Funny Girl,” among others. Like Autodesk, movie studios that owned the copyrights to these titles insisted the prints were licensed to certain individuals, not sold. Hence, reselling the prints amounted to criminal copyright infringement.

MoRmEnGiL
02-03-2010, 10:29
Kai to play.com poulaei metaxeirismena KAI gia pc. Locust giati epimeneis?

EPISHS to quote sou anaferete se film prints. Dld se kati pou exei adeia emporikhs ekmetalleushs k oxi se kati pou einai gia proswpikh xrhsh, asxetws telika pws to xrhsimopoioun oi collectors pou anaferei. Profanws kai einai diaforetikh periptwsh.

rat_poison
02-03-2010, 10:44
@Locust
Γιατί προεξοφλείς το αποτέλεσμα της δίκης; Ειδικά εφ' όσον πρωτόδικα δικαιώθηκε ο μεταπωλητής.

Deggial
02-03-2010, 12:17

Όχι γιατί δεν σου πουλάει το αντίτυπο, σου πουλάει το license. Ένα σπασμένο software έχει αφαιρέσει από την εξίσωση τον όρο αυτό.

Ομοίως, το license δεν έχει κόστος παραγωγής ανά αντίτυπο, οπότε δε βλέπω πώς αυτό στηρίζει το αρχικό επιχείρημα σου.

Θεωρώ άδικο να μην έχει κανείς δικαίωμα μεταπώλησης, δεδομένου ότι χωρίς αυτό το προϊόν χάνει πλήρως την αξία του μετά την πρώτη αγορά. Πλήρωσες €50 για κάτι που ξαφνικά έχει αξία 0 (και ελπίζω να μη τολμήσει κανείς να το συγκρίνει με υπηρεσίες που δε μεταβιβάζονται, γιατί δεν είναι υπηρεσία, είναι προϊόν).

Αυτό που δε μπορώ να κατανοήσω στο δικό σου επιχείρημα είναι το εξής... αν πουλήσω το αμάξι μου σε τρίτο, η εταιρία κατασκευής δεν παίρνει μερίδιο του ποσού της αγοραπωλησίας, ενώ είναι απολύτως νόμιμη και δίκαιη πράξη. Για την πνευματική ιδιοκτησία όπου ισχύει ακριβώς το ίδιο, το θεωρείς άδικο...

SpiritCrusher
02-03-2010, 12:20
Εν συντομία γιατί ποστάρω από εταιρικό πισί :P

Αυτό με το νόμο ότι υπερέχει πάντα μην το δένεις όρκο. Σε πολλά σημεία επιτρέπεται και μάλιστα σέβεται το ιδιωτικό σύμφωνο μεταξύ 2 πλευρών. Είναι δικαίωμα σου άλλωστε να μπορείς να συνάπτεις τέτοιες συμφωνίες. Το ίδιο ισχύει και για μεταπωλήσεις licenses. Τα νερά είναι θολά αλλά όντως αν θέλει η εταιρεία μπορεί να το κερδίσει μιας και κάποια computer software EULAs στα οποία πατάς agree όντως αναφέρουν απαγόρευση μεταπώλησης. Από εκεί και μετά είναι θέμα του αν πάτησες agree ή όχι. Υπάρχουν και υποθέσεις όπου δικαιώθηκαν οι εταιρείες. Βασικά η μόνη υπόθεση που δεν κέρδισαν είναι αυτή του Softman όπου πήρε ένα bundle με προγράμματα της adobe και τα πούλησε ξεχωριστά σαν καινούρια, ως αποτέλεσμα δεν είχε πατήσει ποτέ "I agree" στο EULA.

http://en.wikipedia.org/wiki/First_sale_doctrine#Computer_software

aka το First Sale Doctrine ισχύει για κατσίκες, βιβλία, CD κτλ αλλά όχι για PC Computer Games όπου στο EULA στο οποίο συμφωνείς αναφέρει τέτοια απαγόρευση. Πιθανότατα έτσι ήταν πάντα, αλλά ποιος έχει κάτσει να το διαβάσει;

Phoebus
02-03-2010, 15:10
http://www.digitalbattle.com/2010/02/20/top-10-most-expensive-video-games-budgets-ever/

Deggial έχω εξηγήσει στο post μου πως η μεταπώληση για τον δημιουργό που την απαγορεύει κάνει το προϊόν του να έχει 0 αξία διότι εκείνος δε παίρνει τίποτα. Το αν θα κερδίσεις εσύ που θα μεταπωλήσεις το παιχνίδι δεν τον ενδιαφέρει, το θέμα είναι ότι κάποιος απολαμβάνει το αγαθό χωρίς εκείνος να παίρνει λεφτά γι'αυτό, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήρωνε τον αρχικό δημιουργό. Όταν εσύ μεταπωλείς το αμάξι σου πληρώνεις και φόρο. Η αγορά προτιμάει να καταναλώνεις καινούρια πράγματα παρά να μεταπωλείς (βλέπε βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων όπου είναι αδύνατη η μεταπώληση εκτός και αν είσαι Yes Man και κάνεις τα σκατά σου burger για τις χώρες του 3ου κόσμου). Το να βάζουμε παρωπίδες και να μην μιλάμε για τη πειρατεία όταν μιλάμε και για τη μεταπώληση στο software είναι μαλακία επίσης διότι οι "μεταπωλήσεις" που πραγματικά δημιουργούν μία απίστευτη φούσκα είναι οι πειρατικές καθώς τροφοδοτούν μία παρασιτική αγορά που απλά εκμεταλλεύεται την δυνατότητα αντιγραφής 1:1 και διανομής με μηδενικό κόστος. Αν προσπαθούσε να κάνει αυτή η αγορά το ίδιο με τρόφιμα δε θα μπορούσε διότι θα χρειαζόταν να σπαταλήσει ενέργεια και χρήματα για να περάσει από σπόρους σε καρπούς, και τότε θα έπαιζε με τους ίδιους όρους που παίζουν όλοι. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, τη σήμερον ημέρα ούτε αυτό γίνεται καθώς οι καρποί είτε δεν έχουν σπόρους είτε οι σπόροι δε βγάζουν καρπό επειδή είναι γενετικά τροποποιημένοι. Rights management και στα τρόφιμα :P Αλλά τέσπα, κατάλαβες. Μηχανισμοί μεταπώλησης υπάρχουν σε όλες τις αγορές, και κάθε ένας χρειάζεται και διαφορετικά έξοδα από τον μεταπωλητή και του παράγει διαφορετικά ποσοστά κέρδους. Άλλο το να λέμε "μεταπώληση αυτοκινήτου" διότι όταν εσύ πουλήσεις το αμάξι σου... μένεις χωρίς αμάξι! Αν μεταπωλήσεις software, δε μένεις χωρίς software.

Νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός. Αλήθεια, ούτε εμένα μ'αρέσουν τα ηλίθια DRM solutions τέτοιου τύπου, παρότι έχω 3G internet με 99% κάλυψη, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα γιατί με όρους καπιταλιστικούς οι εταιρίες κάνουν ό,τι κάνουν. Και πρέπει να το καταλάβουν όλοι και τελικά να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση και να μην λένε "μποϋκοτάζ" επειδή είναι εμφανές ότι δε θα σπάει αυτό το DRM. Μακάρι να υπήρχαν DRM που να μην με ενοχλούσαν και να μην εγκαθιστούσαν πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω - αλλά εκ του προοιμίου, ήδη εγκαθιστώ παιχνίδια που είναι κλειστού κώδικα (unmoddable) και τα πληρώνω το ίδιο ανεξαρτήτως περιεχομένου. Για τον κλειστό κώδικα πες, ΟΚ, δε πειράζει. Άλλωστε και στο linux ακόμα οι drivers δεν είναι όλοι ανοικτού κώδικα (καθώς έχουμε όλοι εξαρτήματα με κλειστές αρχιτεκτονικές). Το θέμα είναι πως θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν μεγάλα μερίδια της αγοράς που στοχεύουν ώστε να πέσουν οι τιμές. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι το οικονομικό τους μοντέλο αλλά το επιχειρηματικό τους καθώς στοχεύουν όχι στις πωλήσεις τίτλων αλλά πλατφορμών. Βαριέμαι να ψάχνω για το Wii πχ, αλλά θα μείνετε μαλάκες με το πόσα Wii υπάρχουν ΜΟΝΟ με το Wii Sports. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Marillion
02-03-2010, 15:22
βλεπω τα σεντονια που γράψατε και ζηλευω αλλά δεν προλαβαίνω να μπω στην κουβέντα γαμω τη μηχανολογια.

MoRmEnGiL
02-03-2010, 16:33
http://www.digitalbattle.com/2010/02/20/top-10-most-expensive-video-games-budgets-ever/

Deggial έχω εξηγήσει στο post μου πως η μεταπώληση για τον δημιουργό που την απαγορεύει κάνει το προϊόν του να έχει 0 αξία διότι εκείνος δε παίρνει τίποτα. Το αν θα κερδίσεις εσύ που θα μεταπωλήσεις το παιχνίδι δεν τον ενδιαφέρει, το θέμα είναι ότι κάποιος απολαμβάνει το αγαθό χωρίς εκείνος να παίρνει λεφτά γι'αυτό, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήρωνε τον αρχικό δημιουργό. Όταν εσύ μεταπωλείς το αμάξι σου πληρώνεις και φόρο. Η αγορά προτιμάει να καταναλώνεις καινούρια πράγματα παρά να μεταπωλείς (βλέπε βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων όπου είναι αδύνατη η μεταπώληση εκτός και αν είσαι Yes Man και κάνεις τα σκατά σου burger για τις χώρες του 3ου κόσμου). Το να βάζουμε παρωπίδες και να μην μιλάμε για τη πειρατεία όταν μιλάμε και για τη μεταπώληση στο software είναι μαλακία επίσης διότι οι "μεταπωλήσεις" που πραγματικά δημιουργούν μία απίστευτη φούσκα είναι οι πειρατικές καθώς τροφοδοτούν μία παρασιτική αγορά που απλά εκμεταλλεύεται την δυνατότητα αντιγραφής 1:1 και διανομής με μηδενικό κόστος. Αν προσπαθούσε να κάνει αυτή η αγορά το ίδιο με τρόφιμα δε θα μπορούσε διότι θα χρειαζόταν να σπαταλήσει ενέργεια και χρήματα για να περάσει από σπόρους σε καρπούς, και τότε θα έπαιζε με τους ίδιους όρους που παίζουν όλοι. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, τη σήμερον ημέρα ούτε αυτό γίνεται καθώς οι καρποί είτε δεν έχουν σπόρους είτε οι σπόροι δε βγάζουν καρπό επειδή είναι γενετικά τροποποιημένοι. Rights management και στα τρόφιμα :P Αλλά τέσπα, κατάλαβες. Μηχανισμοί μεταπώλησης υπάρχουν σε όλες τις αγορές, και κάθε ένας χρειάζεται και διαφορετικά έξοδα από τον μεταπωλητή και του παράγει διαφορετικά ποσοστά κέρδους. Άλλο το να λέμε "μεταπώληση αυτοκινήτου" διότι όταν εσύ πουλήσεις το αμάξι σου... μένεις χωρίς αμάξι! Αν μεταπωλήσεις software, δε μένεις χωρίς software.

Νομίζω ότι γίνομαι κατανοητός. Αλήθεια, ούτε εμένα μ'αρέσουν τα ηλίθια DRM solutions τέτοιου τύπου, παρότι έχω 3G internet με 99% κάλυψη, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα γιατί με όρους καπιταλιστικούς οι εταιρίες κάνουν ό,τι κάνουν. Και πρέπει να το καταλάβουν όλοι και τελικά να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση και να μην λένε "μποϋκοτάζ" επειδή είναι εμφανές ότι δε θα σπάει αυτό το DRM. Μακάρι να υπήρχαν DRM που να μην με ενοχλούσαν και να μην εγκαθιστούσαν πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω - αλλά εκ του προοιμίου, ήδη εγκαθιστώ παιχνίδια που είναι κλειστού κώδικα (unmoddable) και τα πληρώνω το ίδιο ανεξαρτήτως περιεχομένου. Για τον κλειστό κώδικα πες, ΟΚ, δε πειράζει. Άλλωστε και στο linux ακόμα οι drivers δεν είναι όλοι ανοικτού κώδικα (καθώς έχουμε όλοι εξαρτήματα με κλειστές αρχιτεκτονικές). Το θέμα είναι πως θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν μεγάλα μερίδια της αγοράς που στοχεύουν ώστε να πέσουν οι τιμές. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι το οικονομικό τους μοντέλο αλλά το επιχειρηματικό τους καθώς στοχεύουν όχι στις πωλήσεις τίτλων αλλά πλατφορμών. Βαριέμαι να ψάχνω για το Wii πχ, αλλά θα μείνετε μαλάκες με το πόσα Wii υπάρχουν ΜΟΝΟ με το Wii Sports. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Pw to poso bariemai na apanthsw se ola auta de legete, auta einai koubenta pou ginete poly pio eukola se prwto proswpo para mesw forum.

Ola osa les ta briskw astoxa btw. Epeidh oi etairies 8eloune na mhn agorazoume metaxeirismena alla kainouria prepei dld emeis na to kanoume? Eimaste sobaroi? Ama mas zhthsoune na tous sth8oume dld 8a to kanoume?

Epishs ti antigrafh 1:1?? gia poulhma milame oxi gia kopiarisma.

rat_poison
02-03-2010, 17:01

Aυτό με τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι straw-man. Τα τρόφιμα είναι αναλώσιμα και ευπαθή. Τα φάρμακα είναι ελεγχόμενα για να μην παίρνει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε για χίλιους-δυο λόγους (λογικούς και μη).

Αυτό που θέλω να προσθέσω στην κουβέντα είναι ότι δεν μπορούμε να παίζουμε και τις δύο πλευρές του επιχειρήματος: Εφ' όσον ένα ψηφιακό αγαθό όταν αντιγράφεται δε χάνεται το πρωτότυπο, τότε υπάρχουν δύο πιθανότητες.
Ή θα δεχτούμε ότι με τη μη-αδειοδοτημένη αντιγραφή κάποιου ψηφιακού αγαθού πλήττεται ο κάτοχος των δικαιωμάτων, ή όχι. Αν δεχτούμε ότι δεν πλήττεται είναι προφανές ότι δε χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση, η μεταπώληση γίνεται moot-point, αφού μπορώ απλά να αντιγράψω το πρωτότυπο.
Ο σύγχρονος κόσμος στον οποίο ζούμε όμως θεωρεί ότι ένα ψηφιακό αγαθό προστατεύεται από την αντιγραφή. Αν εγώ αγοράσω λοιπόν μία άδεια χρήσης, τότε μπορώ να τη μεταβιβάσω σε κάποιον. Θα ήταν προφανώς παράνομο αν μπορούσα να τη μεταβιβάζω επ' άπειρον, ή αν κρατούσα κι εγώ αντίγραφο έχοντας πουλήσει την άδεια που αγόρασα (Στην ουσία θα χρησιμοποιούσα ένα πρόγραμμα για το οποίο δεν έχω άδεια. Επίσης, προφανώς το πρώτο προϋποθέτει το δεύτερο). Εφ' όσον εγώ πουλάω το λογισμικό που αγόρασα, είμαι υποχρεωμένος ΠΡΟΦΑΝΩΣ να το σβήσω. Αν το κρατήσω είμαι παράνομος, αλλά δεν μπορεί κανείς να μου επιβάλλει από πριν να μην κάνω κάτι επειδή αν το κάνω, μπορεί και να παρανομήσω. Είμαι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Είναι σα να μου λες να μην μπω στο αμάξι μου επειδή μπορεί να περάσω με κόκκινο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι να πουλήσω το λογισμικό και να το χρησιμοποιήσω ξανά χωρίς την άδεια που έχω εκχωρήσει δεν έχω καν παρανομήσει ακόμα!
Επίσης, διαφωνούμε κάθετα ότι η βιομηχανία λογισμικού επωφελείται αποκλειστικά από αγορές νέων προϊόντων. Το δικαίωμα τις μεταπώλησης ωθεί τις εταιρίες σε γρηγορότερο innovation γιατί πολύ απλά έχουν ένα ακόμα παράγοντα ανταγωνισμού: την αναγκαστικά πτωτική τάση που έχουν οι τιμές των προϊόντων τους. Καθώς οι μεταπωλητές έχουν περιορισμένα αντίτυπα και δεν έχουν την αξιοπιστία της μαμάς εταιρείας, είναι υποχρεωμένοι να μεταπωλούν φτηνότερα, για να δώσουν κίνητρο στον αγοραστή να πάρει από αυτούς. Έτσι, ο μόνος τρόπος να ανταγωνιστεί η μαμά εταιρεία τους μεταπωλητές είναι να παράγει συνεχώς βελτιωμένα προγράμματα.
Όσο για τις συνέπειες σε χαμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές, εργατοώρες και καταστροφή του περιβάλλοντος που επέρχεται από τη στρεβλή τάση του καπιταλισμού να τρέφεται διαρκώς από την παραγωγή νέων προϊόντων, όταν τα παλιά λειτουργούν ή μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αυτό είναι τεράστιο οφφτόπικ, ας το αφήσουμε.

Deggial
02-03-2010, 17:08
Deggial έχω εξηγήσει στο post μου πως η μεταπώληση για τον δημιουργό που την απαγορεύει κάνει το προϊόν του να έχει 0 αξία διότι εκείνος δε παίρνει τίποτα. Το αν θα κερδίσεις εσύ που θα μεταπωλήσεις το παιχνίδι δεν τον ενδιαφέρει, το θέμα είναι ότι κάποιος απολαμβάνει το αγαθό χωρίς εκείνος να παίρνει λεφτά γι'αυτό, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα πλήρωνε τον αρχικό δημιουργό. Όταν εσύ μεταπωλείς το αμάξι σου πληρώνεις και φόρο.

Εν γένει φορολογείται η εμπορική δραστηριότητα (το γεγονός ότι βγάζεις κέρδος από την μεταπώληση) υπέρ του κράτους, δεν αποζημιώνεται ο κατασκευαστής από την μεταπώληση. Το γεγονός παραμένει ότι οι περιπτώσεις είναι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι πως στο λογισμικό υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να απαγορεύσουν αυτό που εν γένει θεωρούμε δεδομένο, ηθικό και δίκαιο στα υπόλοιπα αγαθά, το δικαίωμα της μεταπώλησης.

Bottom line, DRM αυτής της μορφής οδηγούν σε ένα τελικό προϊόν μειωμένης αξίας, το οποίο σε μία ελεύθερη αγορά μειώνει και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση ότι το DRM οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις (*). Αντιθέτως, καλύτερες εναλλακτικές που απαιτούν την νόμιμη κατοχή του προϊόντος, όπως online multiplayer και Downloadable Content, έχουν επανειλλημένα οδηγήσει σε επιτυχή προϊόντα.

(*): Η θεωρία για το DRM στα ηλ. παιχνίδια βασίζεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων (άνω του 90%) γίνεται την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, το DRM είναι επιτυχές εφόσον καθυστερεί την δημιουργία πειρατικών εκδόσεων για τουλάχιστον μία βδομάδα, ενισχύοντας έτσι τις αρχικές πωλήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει ασφαλές κριτήριο κατά πόσο το DRM βοήθησε στις πωλήσεις, δεδομένου ότι παιχνίδια χωρίς DRM (με προφανές παράδειγμα αυτό του Galactic Civlizations II - http://draginol.joeuser.com/article/303512/Piracy_PC_Gaming ) μπορούν να αποφέρουν σημαντικό κέρδος.

SpiritCrusher
02-03-2010, 17:53
Νομίζω πιο πολύ τους νοιάζει για το πόσα χάνουν / μειώνεται το κέρδος.

Πρόσφατο παράδειγμα:

http://vgtribune.com/mw2-most-pirated-game-of-2009/

Phantom Duck
02-03-2010, 17:59
η activision πάντως χάνει τόσο λίγα λεφτά από τους πειρατές που έχει στείλει μπράβους στα γραφεία της infinity ward, πρέπει να είναι πολυ εκνευρισμένοι που έβγαλαν τους dedicated servers.

SpiritCrusher
02-03-2010, 18:05
Λίγα λεφτά δεν έχει χάσει. Αν πάρουμε σαν υποθετικό παράδειγμα πως κανένας από τους 4.100.000 δεν αγόρασε το παιχνίδι αργότερα τότε έχασε ~246 εκατομμύρια δολλάρια. Πλάκα πλάκα δεν βγάζουμε εμείς σαν ελληνική κυβέρνηση ένα CoD να κλείσουμε το έλλειμμα και τις αυξήσεις;

Phoebus
02-03-2010, 18:09
rat_poison, βρε αγόρι μου, κατάλαβε τι σημαίνει "straw man" και μετά έλα να μου πεις για moot points. Δε κατάλαβες πως οι τελικές τιμές ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ όταν τα κόστη παραγωγής δε πέφτουν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟ α)ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ MARKET ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ β)ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ Η ΜΑΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΛΕΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ MARKET!!! ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΕΙΝΑΙ *ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ*, ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ *ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ* ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ *ΑΠΟΛΥΤΑ*.

ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΠΟΣΤΑΡΑ ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΝΩ;;;; ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ;;;;;

ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Deggial
02-03-2010, 18:12
Νομίζω πιο πολύ τους νοιάζει για το πόσα χάνουν / μειώνεται το κέρδος.

Ε, ναι, προφανώς πάνω σε αυτό βασίζεται η όλη συζήτηση. Το θέμα είναι, τουλ. από την πλευρά μου, ότι το DRM αυξάνει το κόστος παραγωγής χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά καθορισμένο όφελος. Αντιθέτως, γίνονται εμφανή κάποια ξεκάθαρα προβλήματα, όπως η δυσαρέσκεια των καταναλωτών (ειδικά όταν η μέθοδος DRM κάνει το προϊόν σημαντικά δύσχρηστο). Γι' αυτό επιμένω πως η λύση δεν βρίσκεται στο DRM.

Phantom Duck
02-03-2010, 18:24
Λίγα λεφτά δεν έχει χάσει. Αν πάρουμε σαν υποθετικό παράδειγμα πως κανένας από τους 4.100.000 δεν αγόρασε το παιχνίδι αργότερα τότε έχασε ~246 εκατομμύρια δολλάρια. Πλάκα πλάκα δεν βγάζουμε εμείς σαν ελληνική κυβέρνηση ένα CoD να κλείσουμε το έλλειμμα και τις αυξήσεις;

λολ βασικά χέστηκα για το θέμα του θρεντ, αυτό εδώ ήθελα να γράψω:

http://kotaku.com/5483492/scandal-hits-call-of-duty-devs-what-we-know

Abruzzi
02-03-2010, 18:34
λολ κλασσικη activision

rat_poison
02-03-2010, 19:49
@Phoebus
Χαλάρωσε, και διάβασε τι λέω. Οι μεταπωλητές ρίχνουν τις τιμές. Όχι οι εταιρείες. Δεν είπα ποτέ ότι με κάποιο μαγικό τρόπο φτηναίνει το κόστος παραγωγής. Οι μεταπωλητές ανταγωνίζονται τις εταιρείες με χαμηλότερες τιμές. Οι εταιρείες, ωθούνται να βγάλουν νέα προϊόντα και να προσφέρουν καλύτερο support (το οποίο θα μπορούσαν να το παρέχουν μόνο στο first-sale αυξάνοντας το value του) γιατί έχουν ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ από κάποιους που εκ των πραγμάτων πωλούν φτηνότερα.

Έντιτ: Ίσως να μην ήμουν αρκετά σαφής κ έπρεπε να προσθέσω την "πτωτική τάση που έχουν οι τιμές των μεταπωλούμενων προϊόντων τους". Θα μπορούσες να το είχες καταλάβει από τα συμφραζόμενα, θα μπορούσα να είχα εκφραστεί καλύτερα.

Phoebus
03-03-2010, 03:20
Όχι είσαι απόλυτα σαφής αλλά σου εξηγώ ότι όλο αυτό που λες είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΒΛΑΚΩΔΕΣ.

Εσύ το κοιτάς αποκλειστικά από τη μεριά του καταναλωτή εντελώς κοντόφθαλμα για να πάρεις μόνο αυτό που σε συμφέρει, εγώ το κοιτάω και ως καταναλωτής και ως δημιουργός με όρους που θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά. Δηλαδή πόσο πιο απλά να στο πω; Δες πως ορίζεται η τιμή αγοράς και η τιμή μεταπώλησης:

Έχω 1000 ευρώ budget για ένα έργο που θα το πάρουν 1000 μαλάκες. Αν θέλω τουλάχιστον να πάρω τα λεφτά μου πίσω, με τη προϋπόθεση πως θα το πάρουν όλοι, θα το χρεώσω 1 ευρώ/κομμάτι.
Αντ'αυτού, οι 500 παίρνουν μόνο. Βγάζω εγώ τα 500 μου ευρώ (και είμαι μέσα, τέλος). Μετά αυτοί οι 500 μεταπωλούν το προϊόν τους και εξυπηρετούν στη μισή τιμή υπόλοιπους 500.
Αυτό εγώ το προβλέπω και λέω να χρεώσω εξαρχής 2 ευρώ/κομμάτι ώστε να βγάλω τα προβλεπόμενα χαμένα.
Τότε οι 250 μόνο παίρνουν, και πάλι εγώ βγάζω 500 ευρώ. Οι υπόλοιποι 750 εξυπηρετούνται σε 3 στάδια από τη μεταπώληση των 250 κομματιών που προώθησα στην αγορά... κοκ.
Αυτό εγώ πάλι το προβλέπω και λέω να χρεώσω εξαρχής 4 ευρώ/κομμάτι, πάλι για να βγάλω τα χαμένα και να μείνω τουλάχιστον εντός budget.
Αυτή η διαδικασία ορίζει και τη αξία μεταπώλησης του προϊόντος. Όσο πιο λίγα προϊόντα στην αγορά, τόσο το καλύτερο για τους μεταπωλητές καθώς πρέπει να εξυπηρετηθούν περισσότεροι με λιγότερα.
Και guess what, όλες οι εταιρίες προσπαθούν να έχουν 0 (μηδέν) αξία μεταπώλησης. Κοινώς το προϊόν να μην υπάρχει/να βγαίνει άχρηστο.

Καλώς ήρθες λοιπόν στα προϊόντα μιας/περιορισμένων χρήσεων. FYI η Electronic Arts έχει κάνει αυτό το πράγμα ως publisher.

Από την άλλη εσύ λες το εξής:
Είμαστε στο πρώτο βήμα, έχω επενδύσει 1000 ευρώ και έχω πάρει 500 πίσω. Να ξαναεπενδύσω αυτά τα 500 ευρώ (με 2 ευρώ το κομμάτι θα πρότεινα ώστε να πάρεις τα λεφτά σου πίσω). Δηλαδή το "expansion" θα έχει διπλάσια τιμή του αρχικού προϊόντος. Και περιμένω και οι 500 να το πάρουν (που δε συμβαίνει καθώς αρκετοί θα εξυπηρετηθούν μέσω aftermarket)...

Και όλα αυτά για να πάρω τα λεφτά μου πίσω ε... που άμα βάλεις μέσα τιμάριθμους και μαλακίες μέσα κτλ, γάμησε τα γιατί τα 1000 ευρώ πριν 5 χρόνια άξιζαν περισσότερο από τα 1000 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, αυτό που περιγράφεις εσύ δεν είναι τρόπος για να βιώσει μία επιχείρηση. Είναι για να τους στείλεις όλους στον τάφο.

Αν βάλω και τη πειρατεία μέσα;...

SpiritCrusher
04-03-2010, 14:09
Ωπ τι λέει παιδιά; Καλά;

New Ubisoft DRM "cracked" on day one?

http://www.eurogamer.net/articles/new-ubisoft-drm-cracked-on-day-one

εγώ λέω πως είστε ένα κάρο καταστροφολόγοι! Οκ, εσύ μονο, αλλά ακουγόταν πιο ωραίο έτσι.

Phantom Duck
04-03-2010, 14:11
και update στο assassin's creed πριν βγει για pc! αυτά είναι buffs!

Ingolemo
04-03-2010, 14:26
Ωπ τι λέει παιδιά; Καλά;

New Ubisoft DRM "cracked" on day one?

http://www.eurogamer.net/articles/new-ubisoft-drm-cracked-on-day-one

εγώ λέω πως είστε ένα κάρο καταστροφολόγοι! Οκ, εσύ μονο, αλλά ακουγόταν πιο ωραίο έτσι.

Em, auta lew tosh wra.

Gia pes twra ti kataferan, otan autos pou tha to parei aythentiko tha exei periorismous pou den tha eixe an apla to katevaze?
Mhpws telika ta dmr den einai h lush? Eidika an einai apla software den exoun elpida na mhn crackaristoun grhgora.

SpiritCrusher
04-03-2010, 14:39
Σίγουρα. Εγώ δεν είμαι υπέρ των DRM καθε-αυτά, αλλά καταλαβαίνω γιατί το κάνουν (έστω και σαν λαναθασμένη τεχνική), καταλαβαίνω αυτό που έγραψε ο phoebus. Το θέμα είναι πως κάποια παιχνίδια θέλουν να μείνουν Single Player εμπειρίες, πες ότι γουστάρουν να είναι mormοπαίχνιδα, εκεί όσο καλό και να είναι το παιχνίδι και τίποτα να μην βάλει πανω η εταιρεία, γιατί να το πάρει κάποιος αυθεντικό; Ειδικά στην εποχή των DSL, torrents, Skid-Rows, Reloadeds.

Ε σε αυτή τη περίπτωση, έχουν ένα δίκιο που καταφεύγουν σε ότι μέθοδο τους έρθει.

Στον αντίποδα έχουμε τα multiplayer παιχνίδια που λες οκ, βάζουν multi και άρα σου δίνουν ένα extra κίνητρο να το αγοράσεις. Πάλι εκεί γαμήθηκε η κατάσταση και που καταλήξαμε; Να βγάζουν τους dedicated servers από όλο το παιχνίδι και να γαμάνε όλο το feature. E δεν βγαίνει άκρη.

MoRmEnGiL
04-03-2010, 19:55
DRM restrictions

In January 2010, Ubisoft announced the Online Services Platform, which forces customers to not only authenticate on the first game launch, but to remain online continually while playing, with the game even pausing if network connection is lost. This makes it impossible to play the game offline, to resell it, and means that should Ubisoft's servers go down, the game will be unplayable.

It has been confirmed that Silent Hunter V will use this DRM solution.

Within 24 hours of the game release, pirated copies have turned up on torrent and newsgroups sites with the activation disabled and removed, allowing users to copy and play the game without requiring to have an active internet connection as well as being able to play online.

DRM Reception of fans for Silent Hunter V

Response to the DRM amongst the SubSim.com fanbase (an online simulation gaming community) has been generally negative; with unofficial polls showing approximately 75-84% of users may be unwilling to purchase the game given the DRM . Generally cited arguments against DRM include users without broadband; shoddy internet connections, capped internet bandwidth resulting in overage charges and fear that the service will be unreliable, harming the user. Only a minority of contributors to the forum still intend to purchase the game regardless of DRM.

ma ti perimenan ta megala kefalia ths ubisoft??? na poulhsoun perissotero me to drm???

Apo warezadiko release log site:

SKIDROW bring us new “Silent Hunter 5 Battle of the Atlantic” game. Funny thing is that this game is based on newest Ubisoft DRM protection which requires you to be online during the gameplay. Poor legit users…

To game bghke sthn agora 2 martiou symfwna me wikipedia. Pragmatika 8elw na dw poso exei poulhsei so far..

rat_poison
06-03-2010, 03:05
@Phoebus
Δεν πάει όμως ακριβώς έτσι όπως τα λες, ε;
Δλδ, οι εταιρείες ξέρουν ότι θα παίξει μεταπώληση και πειρατεία. Ξέρουν μάλιστα και πόση και πόσο τους κοστίζει. Γι' αυτό και βγάζουν πανάκριβα παιχνίδια. Στην ουσία κάτι χρήστες που είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό για ένα αυθεντικό παιχνίδι, στηρίζουν την αγορά και όλους τους υπόλοιπους. Για την εταιρεία δεν έχει υπάρχει όριο στο πόσα παιχνίδια μπορεί να βγάλει, ειδικά όταν τα πουλάει από υπηρεσίες τύπου steam. Μόνο οι μεταπωλητές έχουν πρόβλημα "scarcity". Δηλαδή, το γεγονός ότι τα προγράμματα δεν υποβαθμίζονται κατά τη μεταπώληση (αν και εξήγησα τους λόγους που φτηναίνουν) αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ο εκδότης μπορεί να βγάλει άπειρα με μηδενικό κόστος. Επομένως, αυτή η "γραμμικότητα" μεταξύ user-base και τιμής που έβγαλες από τον κώλο σου, απλά δεν ισχύει (τουλάχιστον όχι για οποιοδήποτε εύρος τιμών). Όσο φτηνό και να είναι κάτι, υπάρχει πάντα κόσμος που απλά δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει και υπάρχει κόσμος που θα αγοράσει κάτι όσο ακριβό και να είναι. Η κοστολόγηση ενός προϊόντος έχει να κάνει και με το μέγεθος του target group στο οποίο στοχεύει. Επίσης έχει να κάνει και με θέμα ανταγωνισμού και κόστους των ανταγωνιστικών παιχνιδιών. Κάτι τέτοιο ισχύει σε όλες τις αγορές: ηλεκτρονικών παιχνιδιών, hardware, you-name-it. Δηλαδή, αν εγώ υπολογίσω ότι το παιχνίδι μου βγήκε τελικά να κοστίζει 23 ευρώ το κομμάτι (μαζί με πειρατείες και όλα τα παράπλευρα κόστη) και ο ανταγωνισμός πουλάει στα 60 παρόμοια προϊόντα, μάντεψε πόσο θα το πουλήσω εγώ... ναι, πάλι 60 ευρώ. Το ίδιο κι αν μου κοστίσει 75. Κι αυτό γιατί δε θέλω να συμπαρασυρθώ σε ένα καθοδικό ράλυ τιμών με τους ανταγωνιστές μου, στην πρώτη περίπτωση, και γιατί καλύτερα να πουλήσω πολλά με μικρή χασούρα, παρά απολύτως τίποτα στη δεύτερη περίπτωση. (προφανώς τα νούμερα είναι πλασματικά, απλά δεν ανέβασα πολύ το κόστος ενός παιχνιδιού που βγήκε εκτός budget, γιατί πολύ απλά αν παραξεφύγει, απλά θα κοπεί η παραγωγή του πριν πουληθεί)

MoRmEnGiL
08-03-2010, 07:11
http://www.joystiq.com/2010/03/07/ubisoft-drm-authentification-server-is-down-assassins-creed-2/

Earlier today, our tips inbox and the official Assassin's Creed 2 forum were set ablaze by incensed owners of the PC version of the aforementioned Italian revenge epic. According to numerous reports from prospective players of the game, Ubisoft's DRM authentification servers have crashed, forcing some players to suffer lengthy login periods when booting up Assassin's Creed 2, and locking some folks out of the game entirely.

A Ubisoft representative responded to a particularly rage-filled forum thread, stating "clearly the extended downtime and lengthy login issues are unacceptable, particularly as I've been told these servers are constantly monitored." The representative added "I'll do what I can to get more information on what the issue is here first thing tomorrow and push for a resolution and assurance this won't happen in the future." We've got a really great suggestion for how to make such an assurance: Find a less abominable DRM policy.

diabaste sxolia edw: http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/4721051016/m/7481010838/p/1 kai gelase/klapste k eseis...

Deggial
14-03-2010, 02:29
DRM damages the value of games, says Newell (http://www.develop-online.net/news/34148/GDC-DRM-damages-the-value-of-games-says-Newell) (Valve co-founder)

SpiritCrusher
14-03-2010, 06:39
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις βλακειούλες και να πιάσουμε το πραγματικό Dark Side Of Gaming

1)http://www.eurogamer.net/articles/crunch-culture-killed-ensemble-studios

2)http://www.eurogamer.net/articles/rockstar-spouse-attacks-studio-conditions

Υπάρχει και το ΕΑ αλλά δεν, γιατί έτσι.

Και τέλος για να συμπληρωθεί το πακέτο:

The 2009 UK Games Development Salary Survey
http://www.develop-online.net/features/429/The-2009-UK-Games-Development-Salary-Survey

rat_poison
23-03-2010, 11:55
Corporate Greed (http://www.gamasutra.com/view/news/27759/Analyst_EA_To_Release_Paid_DLC_Prior_To_Packaged_Game_Launches.php) και να πα' να γαμηθείτε, δεν αγοράζω άλλο ΕΑ.

Pachter wrote, "The PDLC would be sold for $10 or $15 through Xbox Live and PlayStation Network, and would essentially be a very long game demo, along the lines of 2009’s Battlefield 1943."

Abruzzi
23-03-2010, 17:57
κατσε,θελουν να αγοραζουμε και τα demo τωρα;lmao

SpiritCrusher
24-03-2010, 00:12
Ουσιαστικά θέλουν να κάνουν ένα-πιο-μικρό παιχνίδι όπου θα υπάρχουν τα διάφορα features ενώ θα έχει μικρό κόστος. Αν έχει επιτυχία θα πάρουν αυτές τις ιδέες και θα τις κάνουν full game.

Η ιδέα είναι πως άτομα που γούσταραν το "PDLC" θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν και το full game μιας και θα είναι απευθείας συνέχεια του story, σαν sequel, και θα είναι ήδη δοκιμασμένη συνταγή και άρα θα πουλήσει. Aka μάλλον όταν λένε demo εννοούν παιχνίδι της τάξης του BF1943

Όπως λένε το παράδειγμα είναι το BF1943 όπου είδαν τι κοινό υπάρχει, τον αριθμό ατόμων ανα ομάδα κτλ και όλα αυτά τα πέρασαν πχ στο BC2 + bonus το destruction. Ναι, στα χαρτιά, δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα αλλά να παν να γαμηθούν που θα τους πληρώσω εγώ το market research όταν πρέπει να εχουν ειδικό τμήμα γι αυτό.