PDA

View Full Version : [Cinema] A Serious Man (2009)

Phantom Duck
07-01-2010, 19:32
tcUTv3LH3ss

το καινούριο κόεν βγαίνει αυτή τη βδομάδα και δεν υπάρχει ακόμα θρεντ, αυτοί είμαστε. μετά από σερί υπερταινιών, με αυτό το τρέιλερ και άγνωστο στο χόλυγουντ θεατροπρωταγωνιστή.

Mel Gibson
07-01-2010, 20:03
θα τιμηθει σημερα.

casshern
08-01-2010, 02:40
μετά από σερί υπερταινιών:!:

Dythor
09-01-2010, 17:38
Οκέι, δεν ήταν υπερταινίες το νο κάντρι και το μπερν άφτερ ρήντινγκ δηλαδή.

Tispanagias tamatia
09-01-2010, 17:59
Οκέι, δεν ήταν υπερταινίες το νο κάντρι και το μπερν άφτερ ρήντινγκ δηλαδή.

To 1o εντυπωσιακό, το 2ο δεν ακούμπησε καν.

wagneriandandy
09-01-2010, 19:30
το τρειλερ φαινεται καλο παντως. ιδωμεν

cynic
09-01-2010, 21:16
A.Serious.Man.2009.LIMITED.DVDRip.XviD-ESPiSE

Dythor
09-01-2010, 23:31
Θενκς! Σαμπς γι' αυτό;

cynic
10-01-2010, 04:00
Exei agglikous mesa se idx/sub. Ellinikoi noris einai akoma, simerino release date exei.

pitchfork
10-01-2010, 15:10
Το είδα και έγινε κατευθείαν η αγαπημένη μου ταινεία από αδελφούς Κοέν
Σπέρνει γαμάει κλπ, μη το χάσει κανείς.
Εκπληκτικό.

ubu
11-01-2010, 00:06
μόλις το είδα. όπως πάντα άψογο σε σκηνοθεσία και ερμηνείες, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής. περιστρέφεται πολύ έντονα γύρω από την εβραϊκή θρησκεία και ίσως αυτό να είναι ένας απ' τους λόγους που δεν το πολυέπιασα. πέρα απ' αυτό, η όλη ατμόσφαιρα μου θύμησε barton fink και ίσως the man who wasn't there.

γενικά, πάντως, σε κρατάει μέχρι το τέλος.

EDIT: τώρα που το σκέφτομαι, θα έλεγα ότι δεν κατάλαβα... Το Νόημα. επίσης, παίζει ο Wolowitz.

Tispanagias tamatia
11-01-2010, 00:45
O Wolowitz θα καθιερωθεί εβραιόπουλο δλδ.

ubu
11-01-2010, 00:48
εβραίος είναι ο άνθρωπος.

Phantom Duck
11-01-2010, 15:03
Το είδα και έγινε κατευθείαν η αγαπημένη μου ταινεία από αδελφούς Κοέν
Σπέρνει γαμάει κλπ, μη το χάσει κανείς.
Εκπληκτικό.

αυτό. δεν κατάλαβα κι εγώ το Νόημα ακριβώωως (αρκετά αυτοβιογραφικό μου λένε από το κοντρόλ, επίσης ΣΠΟΙΛΕΡ το τέλος ήταν κάπως ένδειξη αντι-κάρμα, όταν άρχισε να γυρνάει ο τροχός γαμήθηκε το σύμπαν /ΣΠΟΙΛΕΡ) αλλά μου ξύπνησε αυτό το αίσθημα μιζέριας του μπάρτον φινκ, ακόμα και ως ιστορία τέλεια δοσμένη ήταν απίστευτο. Stuhlbarg ΦΟ-ΒΕ-ΡΟΣ, αλλά και όλο το καστ ήταν όπως πρέπει, από γουώλοβιτζ ως τους μαθητές. δε γίνεται να δημιουργούν σε κάθε ταινία τέτοιους χαρακτήρες ρε πούστη μου, μπορείς να πάρεις κάθε τύπο που έχουν εμφανίσει σε οποιαδήποτε ταινία τους και να του δώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εφάμιλλη ταινιάρα.

πάντως δεν είναι το "αντικειμενικό" αριστούργημα που ήταν η πατρίδα π.χ., σε λίγο σίγουρα θα σκάσουν τα πρώτα "σας άρεσε αυτή η μαλακία;" ποστς.

BunnyDee
11-01-2010, 15:58
Εγώ πάντως χρειάστηκα 2 βράδια ύπνο για να το πιάσω κανονικά, από 'κει που κανονικά χρειάζομαι μόνο ένα. Ενώ βασικά αυτό που πήγαιναν να πουν ήταν εντυπωσιακά απλό, ίσως αυτό έφταιγε, περίμενα κάτι πιο περίπλοκο. Πάντως... mazel tov τους από 'μένα.

phthoggon
11-01-2010, 20:02
Ανάμικτα συναισθήματα, εξαιρετική κινηματογράφηση, subtle humour, αλλά χωρίς κάποια ξεκάθαρη πορεία ή κλιμάκωση. Εάν έβγαλα κάποιο συμπέρασμα ήταν η αδυναμία ενός ανθρώπου (ανθρωπάκου περισσότερο) να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, και να ξεγλιστρήσει από τα conventions τα οποία όλοι γύρω του γνωρίζουν και εύκολα ξεπερνούν. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αυτός είναι καθηγητής πανεπιστημίου σε ένα περιβάλλον βαθιά θρησκευόμενο. Θέλει πάντως και δεύτερη και τρίτη φορά να το δεις, κάποιες σκηνές φώναζαν ότι έχουν συμπυκνωμένα αρκετά πράγματα να πουν, το είδα και με αγγλικούς υπότιτλους οπότε σίγουρα κάτι έχασα.

Kelldorain
12-01-2010, 01:03
Πάρα πολύ καλό, σκηνοθεσία και ερμηνείες άψογες και όντως όπως είπατε πριν φέρνει λίγο σε Μπάρτον Φινκ σε θέμα της αίσθησης που βγάζει.
Για το νόημα τώρα, πάνω κάτι ό,τι είπαν Phantom και phthoggon, στο τέλος πάντως

οκ φναερό αυτό με την αλλαγή βαθμού και τη σκηνή με την ακτινογραφία, αλλά αυτό μετά με τον τυφώνα να έρχεται στο παιδί δεν κατάλαβα τι εννοεί πέρα από το πολύ επιφανειακό. Γενικότερα ο ρόλος του παιδιού ήταν λίγο παράξενος

Για θρησκευτικές αναφορές τσεκάρετε τα trivia του imdb, εξηγεί μάλιστα 1-2 σκηνές.
Συνολικά από τις πολύ καλές ταινίες Κόεν, αν και δεν θα την έβαζα στην 1η-2η θέση.

Dythor
12-01-2010, 15:29
Τιτανοτεράστιο, καταπληκτικό χιούμορ, κρεμαστείτε οι Του Νοήματος.

Όχι πλάκα κάνω αλλά μη σκάτε.

Phantom Duck
12-01-2010, 17:31
η αλήθεια είναι ότι εδώ το χιούμορ ήταν το αλατοπίπέρο, αλλά

εκεί που ο ραββίνος άρχισε το somebody to love είχα λιώσει, επίσης σοβαρότατη σκηνή με την έννοια ότι ο ανώτατος τύπος της ταινίας, γύρω από τον οποίο υπήρχε ολόκληρη κλιμάκωση, δεν ήταν παρά ο μόνος χαλαρός χαρακτήρας της υπόθεσης

BunnyDee
12-01-2010, 17:48
Βασικά, εμε το όλο Jobe-thing κλπ, με ρώτησαν σήμερα για την ταινία και είπα ότι 'μ' άρεσε πολύ, αλλά νοηματικά δε μπορώ να πω ότι συμφωνώ', και μ΄ενδιαφέρει (όπως, υποθέτω, κι όλους τους ανθρώπους) αυτό που συζητάνε και το πού καταλήγουν κυρίως. Σιγά μη βγάζουν όλα νόημα για την πάρτη σας και μόνο...

tamagothi
14-01-2010, 04:04
Ωραίος ο μοντέρνος τρόπος να πει κανείς ότι τίποτα δεν ξέρουμε και τίποτα δε θα μάθουμε και δε μας νοιάζει ρε, άντε μια βόλτα στην αυλή και γυρνώντας ανεβάστε προσεκτικά την κατσίκα στο τραπέζι. Μόνο που δεν ξέρω στις πόσες φορές θα μου λείψουν οι τρίωροι υπαρξιακοί μονόλογοι [ωριαίου υπαρξιακού ουρλιαχτού συμπεριλαμβανομένου].
http://www.soifound.com/wp-content/uploads/2009/11/nothing_really_matress.jpg

Dythor
14-01-2010, 19:28
Γες, άλλη μια πρόσφατη ταινία που μας λέει τούτο ε, λες να φτάνομε σε ΤΕΛΜΑ ΘΕΛΜΑ;

tamagothi
14-01-2010, 19:44
το τραυματικό είναι που το λένε σα να μην τρέχει κάστανο.
σου βάλω δυο ταρκόφσκηδες να στρώσεις μάνα μου

LokiTricksterGod
14-01-2010, 20:16
το τρομαχτικό είναι που μιλάνε άνθρωποι για το Νόημα σε τέτοιες ταινίες συγκεκριμένα!

tamagothi
14-01-2010, 20:23
άμα όμως καταλήξουν συζητώντας για Το Νόημα πως Το Νόημα είναι πως δεν υπάρχει Νόημα κι άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε για το Νόημα, δε θα 'ναι χαριτωμένο;

Dythor
14-01-2010, 21:00
MIRROR MIRROR IN THE MIRROR WHO'S THE PRETTIEST OF THEM ALL :?:

wagneriandandy
15-01-2010, 01:22
Νταξει, μετρησε η ταινια. Δυστυχως δν εχουν αδικο οι κοεν. Οσο καλα και να ξερεις τη γατα του σρεντιγκερ, το νοημα της ζωης θα το σκαει παντα καπου μεσα στην αβεβαιοτητα και θα σε κοροιδευει η πουτανα απο τον καθρεπτη.

pixies
24-01-2010, 03:48
ekeini i prwti skini me to zeugari k ton pappou pou itan pethamenos alla den itane tous eixe perisepsei apo kapou allou k ti xwsane?

Kelldorain
24-01-2010, 11:44
Νομίζω είναι εβραϊκή παραβολή

Ford Prefect
10-05-2010, 19:59
Το είδα χτες και ήταν καταπληκτικά γυρισμένο, σκηνοθετημένο και γραμμένο και όλα αυτά, αλλά πολύ πίκρα και μιζέρια βγάλανε για τη θρησκεία και κουλτούρα τους βρε αδερφέ. Δεν νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολη ταινία νοηματικά, το αντίθετο, το τέλος είναι πολύ απότομο μεν αλλά πολύ εύγλωττο δε. Όλα κώλος, γιατί έτσι, κανένα νόημα όσο και αν το θέλεις ή νομίζεις ότι το αξίζεις. Αφήνει βέβαια και μια πονηράδα στο τέλος, με το που βάζει το βαθμό αρχίζει η κατηφόρα, σαν να σου αφήνει (αναπάντητο επίτηδες στο γενικότερο πνεύμα, μπορεί και ναι, μπορεί και μπούρδα), ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο χασέμ μπορεί και σε επιβράβευε αλά Αβραάμ που έχει και τον τεράστιο πίνακα ο τελευταίος ραββίνος.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το θέσω, η πιο εβραϊκή ταινία που έχω δει, θα'ναι ρέφερενς τώρα στις κουβέντες.

Wolowitz τεράστιος. Χαμογέλασα με το που εμφανίστηκε.

BunnyDee
11-05-2010, 21:04
η πιο εβραϊκή ταινία που έχω δει
Well said. Κυρίως αυτό ήταν, αν μη τι άλλο. καλώς ή κακώς. Ενέπνευσε συζητήσεις αυτό από μόνο του, πάντως, και τα παρελκόμενά του (φιλοσοφικο-θεολογικά κτλ).

Και LOL για το Wolowitz!

Candiru
23-07-2010, 11:14
Την είδα χθες δυο φορές στο καπάκι και κατενθουσιάστηκα, αν και πολύ απρόσμενα απότομο το τέλος, που αποτελεί το μόνο μείον στην ταινία.

Βασικά νομίζω πως η ουσία της ταινίας ήταν το αρχικό απόφθεγμα "Receive with simplicity everything that happens to you" " ή κάπως έτσι ηταν η διατύπωση, και αυτό απεικονίζεται στην παραβολή με το ραββίνο που τον θεωρούσαν νεκρό, ο οποίος αντιμετώπιζε και το παράδοξο του θανάτου του και την δολοφονική επίθεση της γυναίκας με χιούμορ και στωικότητα σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Σε αντίθεση με τον ήρωα της ταινίας που μπορεί να του τύχαιναν τα χίλια μύρια στραβά, πολλά από αυτά και από κακόβουλη σκοπιμότητα (γυναίκα και εραστής της), ο οποίος όμως αναζητούσε επίμονα αιτία για να βρει τη λύση και τη λύτρωση.

Στο wikipedia γράφει για την αρχική παραβολή ότι πιθανόν να υπονοεί μια κατάρα του ραββίνου που διώχθηκε με τέτοια βία, η οποία πέρασε από γενιά σε γενιά και χτύπησε μετά από χρόνια τον πρωταγωνιστή. Αλλά αυτή η ερμηνεία είναι ανούσια, αυτή που αναφέρω κάνει πιο ενδιαφέρουσα και χιουμοριστική την ταινία.

Οι ραββίνοι, στους οποίους απευθυνόταν, ουσιαστικά του έδειχναν να ακολουθήσει τη στάση του αρχικού ραββίνου στην παραβολή, αλλά δεν τον ικανοποιούσε αυτή η υπεράνθρωπη χαλαρότητα μπροστά στα τεράστια προβλήματα που του τύχαιναν.

Το τέλος με τον τυφώνα έδειχνε συμβολικά ότι τα δεινά θα πλήξουν πάρα πολλούς, ή και ότι όλα τελειώνουν για τον πρωταγωνιστή (έχουμε και την υπόνοια για πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας), ή ότι τα πραγματικά προβλήματα για το γιο του τώρα αρχίζουν

KoiliaSamprela
23-07-2010, 15:07
Την είδα χθες δυο φορές στο καπάκι και κατενθουσιάστηκα, αν και πολύ απρόσμενα απότομο το τέλος, που αποτελεί το μόνο μείον στην ταινία.

βασικά το τέλος είναι όλη η ουσία ... A simple man λέει ... δεν θέλει να πει κάτι παραπάνω

και ναι δεν μου άρεσε ... αλλά εντάξει , εγώ το ψάχνω το βυζί στις ταινίες

Agoraphobic_S.I.
23-07-2010, 19:27
Από τις χειρότερες που έχω δει.

BunnyDee
25-07-2010, 18:13
Hava nagila,
Hava nagila,
Hava nagila,
Ve' nismecha.

Ghoul
28-03-2011, 12:51
η χειρότερη ταινία των κοέν. =/

Dythor
28-03-2011, 14:41
Θέλετε να το μοιραστείτε και μαζί μας το γιατί τόση Δυστυχία ή προτιμάτε να μην; Τώρα που το σκέπτομαι ΑγοραφόμπικΣΙ, εγώ θα προτιμούσα να μην για 'σένα, να πει ο Γκουλ!

Ghoul
28-03-2011, 15:08
Dythor, είπα άλλο πράγμα από τον αγκοραφόμπικ, οπότε μάλλον πρέπει να σου απαντήσει και ο ίδιος.

τα βασικά: φλατ χαρακτήρες, αδιάφοροι διάλογοι και καθόλου δυνατές σκηνές (μόνη ίσως εξαίρεση αυτή με το μαθουσαλοραββίνο και το πιτσιρίκι). τα οποία μαζί με το σενάριο είναι και τα ατού συνήθως των κοέν. περί σεναρίου, εντάξει καταλάβαμε τι ήθελε να πει ο ποιητής, όμως αφενός δεν είχε να πει κάτι το τρομερό/εξωπραγματικό (αντιθέτως), αφετέρου ο τρόπος που το αποτύπωσε μου ήταν εντελώς αδιάφορος. γενικά δε συγκίνησε, δεν έβγαλε μιζέρια, δεν σε έκανε να χαμογελάσεις, για την ακρίβεια δε μου έβγαλε κανένα συναίσθημα. σα να μην έγινε τίποτα σε όλη την ταινία. πέρασε και δεν ακούμπησε.

κατα τ' άλλα, ναι είχε ηθοποιία, καλή σκηνοθεσία, καλογυρισμένη γενικά αλλά αυτά είναι τα μίνιμουμ που περιμένεις από σκηνοθέτες τέτοιας κλάσης.

Ford Prefect
28-03-2011, 16:39
δεν έβγαλε μιζέρια

Ε, όχι δα.