PDA

View Full Version : Mac vs linux

enitharmon
06-01-2010, 20:26
εγινε και εδω (http://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?t=19007&highlight=linux&page=4) μια συζητηση, αλλα ξαναπειτε

εισαι μεσος χρηστης και θες καινουριο πισι. σπας τον κουμπαρα σου και παιρνεις ενα μακ ή αγοράζεις ενα ταπεινο πισι (επιμενοντας σε amd) και του φορτωνεις λινουξ;

οποιος ξανααναφερει την ομορφια των μακ ως επιχειρημα, ας παραλαβει το οσκαρ πουστιας του και να περασει εξω

Xtikio
06-01-2010, 20:41
eimai o pleon anarmodios, alla kateme ean den xreiazesai heavy duty multimedia douleia, den xreiazetai na pareis mac.

ean h xrhsh pou ton thes einai polu mesh tote egw sigoura tha epelega na glitwsw kapoia xrhmata pernontas PC (epimenontas se amd)

Amnesiac.
06-01-2010, 23:10
Εγώ χρησιμοποιώ και τα δυο και οκ, καλό χρυσό το λίνουξ αλλά δε συγκρίνεται με το μακ ος. Και δε μιλάω για την ομορφιά, έτσι κι αλλιώς και το λίνουξ μπορείς να το κάνεις όπως γουστάρεις.

Απλά από θέμα ευκολίας-στην-καθημερινή-χρήση δε συγκρίνεται καν. Ξεχνάς οτιδήποτε έχει σχέση με drivers, οτιδήποτε έχει σχέση με τέρμιναλς και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται ψάξιμο. Ακόμα και το installation κάποιου προγράμματος γίνεται συνήθως απλά με drag & drop.

Επίσης έχεις office, photoshop κτλ αυθεντικά.

Γενικά δε μπορώ να βρω κάποιο πλεονέκτημα του λίνουξ για τον απλό καθημερινό χρήστη σε σύγκριση με το μακ ος, πέρα από την τιμή προφανώς. Συγκρίνοντας λίνουξ με windows βέβαια αλλάζει εντελώς το πράγμα.

Harbinger of Death
07-01-2010, 00:23
... ξεχνάς [...] οτιδήποτε έχει σχέση με τέρμιναλς ...
...
Επίσης έχεις [...] photoshop κτλ αυθεντικά.

;

rat_poison
07-01-2010, 01:25
Είναι και λίγο θέμα ιδεολογίας. Από τη μια έχεις ΜΙΑ εταιρία που αν γουστάρει να σε γαμήσει θα το κάνει (βλέπε DRM στα τραγούδια, τραγική πολιτική στο app-store και παντελής σταρχιδισμός για τους third-party developpers, τραγικό itunes+ipod sync) και από την άλλη έχεις ένα συνονθύλευμα (μη σου πω τουρλουμπούκι) κερδοσκοπικών και μη εταιρειών, επιστημόνων, χρηστών και κουτσής Μαρίας που ναι μεν σέβονται την ελευθερία σου κ όλα αυτά τα χίπικα, αλλά εσύ θες να κάνεις τη δουλειά σου βρε-αδερφέ.

Γνώμη μου σα μηχανικός είναι, επιλέγεις τις προδιαγραφές σου κ κάνεις τους συμβιβασμούς σου. Αν θες ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο σύστημα που να στήνεται σχετικά εύκολα (πέραν εξωτικού hardware) κ να κάνει για πολλά πράματα, linux. Αν θες ένα γαμημένο γκομπιούτερ που δουλεύει πάντα κ το γράφεις στα @@ σου (ή όπου αλλού θες) MAC.

Προσωπικά, το linux μου καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις μου σα χρήστη, ενώ το MAC OSX όχι. Δεδομένου όμως ότι κάθε use-case-scenario είναι μοναδικό και ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μου, δες τι θες κ διάλεξε.

Dragonlord
07-01-2010, 01:48
Εντάξει, όσο κι αν θέλω να υποστηρίξω linux δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι τα προβληματάκια του τα έχει. Δεν είχα ποτέ μακ αλλά δεν αμφιβάλλω ότι μιλάμε για user experience σε άλλο επίπεδο. Ωστόσο, αν υπάρχει καλή θέληση για να γλιτώσει χρήματα, να γλιτώσει από τους ιούς και να στηρίξει ταυτόχρονα και την όλη ιδεολογία του ελεύθερου λογισμικού, τότε δε νομίζω ότι θα δυσκολευτεί ένας μέσος χρήστης να προσαρμοστεί σε ένα λειτουργικό βασισμένο στο linux. Ειδικά δε στα επόμενα 2-3 χρόνια υπολογίζω να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα, με τη google και την intel να βγάζουν τα δικά τους linux os - ειδικά από την google περιμένω πολλά, αν και με αργούς ρυθμούς (γι'αυτό λέω 2-3 χρόνια, ενώ θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 το chrome os). Οι περισσότεροι χρήστες και οι νέες ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά (arm επεξεργαστές, μείωση του κόστους, κόσμος που χρησιμοποιεί pc αποκλειστικά για internet) φέρνουν σοβαρές εταιρείες στο χώρο, το οποίο θα έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα καθώς καμία σοβαρή εταιρεία δε σκοπεύει να χαλάσει το όνομά της με κάτι μη φιλικό προς το χρήστη. Οπότε περιμένω άλματα στην ευκολία χρήσης - ήδη το moblin, αν και έχει τα αρνητικά του ακόμα, είναι με διαφορά ό,τι πιο φιλικό έχω δει, και περιμένω και από το chrome os αντίστοιχα αποτελέσματα. Το παίζουν υπερβολικά έξυπνα στην google: Βγάζουν πρώτα ένα λειτουργικό για κινητά με εφαρμογές (το οποίο μέσα στο 2010 θα κάνει το μπαμ), μετά ένα λειτουργικό-browser και καλά χωρίς εφαρμογές για netbooks και μετά από 2-3 χρόνια θα γίνει ένα merge των δύο λειτουργικών (ήδη έχουν αφήσει υπονοούμενα), οπότε μια χαρά native εφαρμογές θα έχει και θα κοντραριστεί στα ίσα με windows 8-9 (να δείτε που τα windows 9 θα είναι τσάμπα για οικιακή χρήση). Τέσπα, σενάριο είναι όλο αυτό, αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρχει ήδη ένα (εξίσου φιλικό με mac) linux os για το "μέσο χρήστη". Αυτή τη στιγμή πάντως, αν εξαιρέσουμε τιμή και ιδεολογία, για το μέσο χρήστη σίγουρα μακ. Αλλά επειδή το κοιτάμε συνολικά, λίνουξ. Αρκεί να υπάρχει η ελάχιστη όρεξη για να λυθούν τυχόν προβληματάκια στην αρχή (99% λύνονται εντός λεπτών με googlάρισμα).

Amnesiac.
07-01-2010, 02:06
... ξεχνάς [...] οτιδήποτε έχει σχέση με τέρμιναλς ...
...
Επίσης έχεις [...] photoshop κτλ αυθεντικά.

;

Χμ σχετικά με το τέρμιναλ, ναι έχει και το μακ, αλλά δε το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, δε χρειάζεται σε τίποτα όταν μιλάμε για "μέσο καθημερινό χρήστη", σε αντίθεση με το λίνουξ που ακόμα και για να βάλεις την τελευταία έκδοση ενός προγράμματος πρέπει να μπλέκεις με τέρμιναλς και repositories κτλ

Εμες Οφις και φότοσοπ βγαίνουν εκδόσεις και για μακ, δεν εννοώ ότι τα παίρνεις δωρεάν ή ότι τα έχει ενσωματωμένα το λειτουργικό, το όφις συγκεκριμένα είναι ο μόνος λόγος που έχω windows στο εταιρικό πισί γιατί το openoffice δια πολύ συγκεκριμένους λόγους δε με καλύπτει.

Γενικά στηρίζουμε λίνουξ, σίγουρα εκεί είναι το μέλλον, ας πούμε το ουμπούντου είναι απείρως πιο user friendly απότι ήταν πριν 3 χρόνια που πρωτοέβαλα και βελτιώνεται συνεχώς, αλλά στην παρούσα φάση αντικειμενικά δε μπορεί να συγκριθεί με το μακ ος σε επίπεδο φιλικότητας-για-το-μέσο-χρήστη ή και υποστήριξης.

rat_poison
07-01-2010, 02:15
To τέρμιναλ για μερικούς είναι δύναμη. Έχεις δοκιμάσει να κάνεις unrar ένα ένα τα επεισόδια που κατέβασεις από τα ίντερνετς; Με 2-3 γραμμές στο τέρμιναλ που τις καταλαβαίνεις σε 3 λεπτά, γλιτώνεις πολύ ώρα υπομονή. Δε δαγκώνει παιδιά!

Άλλο παράδειγμα:

Τι είναι πιο έυκολο;
$ sudo apt-get install (πρόγραμμα)

H

Άνοιξε FF. Πάνε στo site του προγράμματος. Πάτα download. Scan-αρε. Τρέξε το installer. Δέξου τους όρους χρήσης. (και για να γίνω άδικος) Βγαλ'το πρόγραμμα από το autostart και το system-tray.

Θέμα συνήθειας είναι. Ύστερα από 4 χρόνια linux, τα windows μου φαίνονται δύσκολα. Όχι γιατί είναι, αλλά γιατί τα έχω ξεσυνηθίσει.

Deggial
07-01-2010, 02:22
Έχοντας χρησιμοποιήσει και τα δύο, το Linux για μεγαλύτερο διάστημα, και για προσωπική και για επαγγελματική χρήση, τα Mac υπερτερούν για οικιακή χρήση.

Το πιο σοβαρό πλεονέκτημα, για μένα, είναι πως οι εφαρμογές ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα Human Interface Guidelines, σε αντίθεση με τις εφαρμογές του Linux όπου τα HIG διαφέρουν ανάλογα με το framework στο οποίο υλοποιήθηκαν. Όταν ακολουθούνται κοινοί κανόνες εργονομίας, εμφάνισης και διαδραστικότητας, είναι σημαντικά πιο εύκολο να βρίσκεις άμεσα πώς κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεσαι σε μία εφαρμογή (και συνήθως στα Mac τα πάντα γίνονται με έναν προφανή, απλό τρόπο). Στο Linux μου έσπαγε απίστευτα τα νεύρα πως οι KDE-based εφαρμογές που αναγκαστικά χρησιμοποιούσα (γιατί δεν υπήρχαν αντίστοιχες καλές για Gnome) είχαν διαφορετικές συνήθειες και διαφορετική εμφάνιση, κι έπρεπε να προσαρμόζομαι κάθε φορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Τα Windows επίσης υστερούν σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω ποιος ήταν ο πρώτος ηλίθιος που σκέφτηκε ότι το Start Menu->Programs->Όνομα Εταιρίας->Όνομα Προγράμματος->Συντόμευση προς το εκτελέσιμο είναι μια σωστή τακτική οργάνωσης... ο μόνος σοβαρός τρόπος να δουλέψω σε Windows είναι μέσω του Launchy ή κάποιου άλλου launcher.

Τα Mac έχουν πιο φιλικά εργαλεία αυτοματοποίησης, μία scripting γλώσσα που είναι εύκολο να μάθει κανείς για να αυτοματοποιεί διαδικασίες (αν και δε τη χρησιμοποιώ ποτέ, αφού υπάρχει η προφανής καλύτερη εναλλακτική της Python) και ένα πολύ καλό γραφικό εργαλείο για όποιον δεν ξέρει προγραμματισμό. Παρότι το Linux προσφέρει πιο δυνατά εργαλεία για αυτοματοποίηση, ο μέσος χρήστης που δεν ξέρει προγραμματισμό είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσει. Επίσης δε θα χρειαστεί ποτέ του να δει command line.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα πάντα απλά δουλεύουν. Έχω αναφέρει ξανά πόσες περιπέτειες έχω περάσει για να δω αξιοπρεπώς βίντεο σε Linux, π.χ. να χάνω χρόνο προσπαθόντας να πείσω την κάρτα γραφικών να σέβεται το vsync για να μην έχω video tearing. Ε, συγγνώμη, αλλά σε ένα λειτουργικό οικιακής χρήσης που σέβεται τον εαυτό του, δε θα έπρεπε εξ' αρχής να υπάρχει η ανάγκη να ασχοληθώ με τέτοια θέματα.

Ούτε να πειράζω config αρχεία, ελλείψει κατάλληλου γραφικού εργαλείου...

Dragonlord
07-01-2010, 02:27
Εμες Οφις και φότοσοπ βγαίνουν εκδόσεις και για μακ, δεν εννοώ ότι τα παίρνεις δωρεάν ή ότι τα έχει ενσωματωμένα το λειτουργικό, το όφις συγκεκριμένα είναι ο μόνος λόγος που έχω windows στο εταιρικό πισί γιατί το openoffice δια πολύ συγκεκριμένους λόγους δε με καλύπτει.
Πρέπει να παίζει με wine ή στη χειρότερη με windows σε virtualbox, για να μην έχεις καν dual-boot αν σε ενδιαφέρει.

To τέρμιναλ για μερικούς είναι δύναμη.
Σίγουρα, απλά η ένι άνοιξε το θέμα μιλώντας για το "μέσο χρήστη".

Deggial
07-01-2010, 02:28
Άλλο παράδειγμα:

Τι είναι πιο έυκολο;
$ sudo apt-get install (πρόγραμμα)

H

Άνοιξε FF. Πάνε στo site του προγράμματος. Πάτα download. Scan-αρε. Τρέξε το installer. Δέξου τους όρους χρήσης. (και για να γίνω άδικος) Βγαλ'το πρόγραμμα από το autostart και το system-tray.

Το πιο απλό είναι να ανοίγεις το .dmg αρχείο και να κάνεις drag την εφαρμογή στον κατάλογο Applications και τελείωσε η υπόθεση.

Όσον αφορά το terminal και όλα αυτά τα ωραία, το θέμα είναι ότι υπάρχουν και στο Mac. Ένας λόγος που εξ' αρχής αποφάσισα να αγοράσω Mac ήταν κι αυτός, ότι είναι ένα καθώς-πρέπει UNIX λειτουργικό, στο οποίο έχω και το cron μου, και τον apache μου και την python μου, κι ό,τι άλλο θέλω.

rat_poison
07-01-2010, 02:30
Το πιο σοβαρό πλεονέκτημα, για μένα, είναι πως οι εφαρμογές ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα Human Interface Guidelines, σε αντίθεση με τις εφαρμογές του Linux όπου τα HIG διαφέρουν ανάλογα με το framework στο οποίο υλοποιήθηκαν.

Ναι, εδώ έχεις τα 1000 δίκια του κόσμου. Αν και παίζουν πια πολύ καλές μηχανές που κάνουν το Qt και το GTK+ πρακτικά πανομοιότυπες. Ειδικά το να τρέχεις GNOME προγράμματα σε KDE περιβάλλον είναι προ-εγκαταστημένο να φαίνεται τέλεια.

rage for order
07-01-2010, 02:53
Amnesiac πάρα πολλά από αυτά που βλέπεις να χρειάζονται terminal (σίγουρα όλα έχεις δει εσύ εκτός και αν σου έτυχε πολύ περίεργο πρόβλημα) μπορούν να γίνουν και με τα αντίστοιχα κλικ. Όλοι δίνουν σε οδηγίες εντολές για την κονσόλα γιατί τις γράφεις και ξεμπερδεύεις ενώ με τα κλικ θα έπρεπε να γράφεις 10 ώρες. Το μειονέκτημα είναι ότι τα βλέπουν πολλοί και φοβούνται.

Στο Linux vs Mac τώρα.

Όταν λέμε ότι αναφερόμαστε στο μέσο χρήστη εννοούμε πρακτικά προφανώς. Οπότε αφήνουμε στην άκρη τα προφανή (τζάμπα) και το τα όχι τόσο προφανή (ανοικτός κώδικας->τεχνολογική πρόοδος κτλ->βγαίνουμε κερδισμένοι).
Από την μία έχουμε έναν οποιονδήποτε υπολογιστή που του βάζεις πάνω ένα λειτουργικό. Από την άλλη έναν συγκεκριμένο υπολογιστή και πακέτο το λειτουργικό. Οπότε το Mac ξέρεις ότι θα το πάρεις και θα δουλεύουν όλα χωρίς να κάνεις τίποτα και θα είναι βράχος, το ίδιο πιθανότατα και οι εφαρμογές που θα βάλεις. Αν είσαι μέσος χρήστης και θες να σκάσεις τα πολλά λεφτά σου και να ησυχάσεις, τότε Mac και τέλος. Αν έχεις λίγη όρεξη κοιτάς τι υλικό έχεις, ψάχνεις να δεις αν δουλεύει καλά, βάζεις linux, ψάχνεις πάλι λίγο για παραμετροποίηση και επίλυση τυχόν προβλημάτων και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείς. Σε όλα αυτά υπολόγισε και τους κατώτερους drivers καθώς και μαλακίες με εφαρμογές και τελευταίες τεχνολογίες που τις κρατάνε κλειστές οι εταιρίες (πχ μέχρι πρόσφατα με flash για ορισμένους).

Phoebus
07-01-2010, 05:09
Μέσος χρήστος = φτηνό notebook των 400€ + linux + wifi + web browser.

Spreadsheets, text editors, flowcharts, vector graphics, mail, instant messaging, media delivery, games... όλα στο web.

Όλα θα γίνουν. Soon™.

μπιζαριος
07-01-2010, 12:06
τα μακ ειναι πιο ομορφα. αυτα να παρεις.

http://ewpopwatch.files.wordpress.com/2009/01/timrobbins_l.jpg

Phoebus
20-01-2010, 13:42
http://open-pc.com/

μπιζαριος
20-01-2010, 17:42
και τι μηχανηματα περιεχει αυτο?

ikonoklast
20-01-2010, 18:34
http://open-pc.com/static/open-pc/open-pc1-specifications.php