PDA

View Full Version : Κλοντ Λεβί-Στρος RIP!

Candiru
04-11-2009, 12:08
Σε ηλικία 101 ετών, ο θεμελιωτής της δομικής ανθρωπολογίας και «αστρονόμος των ανθρώπινων αστερισμών» Κλοντ Λεβί-Στρος έχασε τη μάχη με τη ζωή. Με μια λιτή ανακοίνωση, η Γαλλική Ακαδημία ανακοίνωσε το θάνατό του, χωρίς να κάνει γνωστά τα αίτια. Άλλωστε, όπως τόνισε κι ο ίδιος «Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν».

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1908 στις Βρυξέλλες, ο Κλοντ Λεβί-Στρος εισήγαγε νέες ιδέες σχετικά με τη συμπεριφορά και τη σκέψη στις σύγχρονες κοινωνίες. Η πρώτη εθνογραφική έρευνα του Λεβί-Στρος διεξληχθη πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία όπου έζησε από το 1935 έως το 1939. Επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, ο Λεβί-Στρος μελέτησε αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου, ζώντας ως μέλος της φυλής τους. Σκοπός του ήταν να γράψει ένα σχετικό μυθιστόρημα με τίτλο «Θλιμμένοι Τροπικοί». Τελικά, όταν επέστρεψε στη Γαλλία, το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 1955, αποτελούσε μια δοκιμιακή ταξιδιωτική εμπειρία ανάμεσα στο φιλοσοφικό στοχασμό και την εθνογραφική ανάλυση. Η πρωτοφανής επιτυχία των «Θλιμμένων Τροπικών» και η επίμαχη φράση «Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν», με την οποία έκλεινε το βιβλίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ουμανιστών. O ίδιος, επέκρινε τους θεωρητικούς του ουμανισμού για το γεγονός ότι θεμελίωναν τα δικαιώματα του ανθρώπου στα προνόμια ενός κυρίαρχου είδους - του ανθρώπινου.

Εκσυγχρονιστής της Ανθρωπολογίας, ο Λεβί-Στρος σαγηνευόταν από την ατομική επιστήμη, τα γλωσσολογικά μοντέλα και τα αρχάρια βήματα της πληροφορικής. Το έργο του άσκησε σημαντική επίδραση στις ανθρωπιστικές σπουδές, εκείνο όμως που εκτόξευσε τη φήμη του ήταν η άρνησή του να δει τον δυτικό πολιτισμό ως μοναδικό και προνομιούχο. Δίνοντας έμφαση στη φόρμα και όχι στο περιεχόμενο, επέμενε ότι η «άγρια» σκέψη είναι ισοδύναμη με την «εκπολιτισμένη». «Αυτές οι κοινωνίες δεν αντιπροσωπεύουν ένα παιδικό ή κατώτερο στάδιο της ανθρωπότητας, αλλά σύνθετους οργανισμούς που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τον δικό μας σε επίπεδο ανάπτυξης σκέψης και κουλτούρας», τόνιζε.

Αναγνωρίστηκε ως «πατέρας του στρουκτουραλισμού», όρο που ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «πίσω από τον όρο στρουκτουραλισμός υπάρχει η θέληση να μετατραπεί σε φιλοσοφική σχολή κάτι που ξεκίνησε ως μέθοδος εργασίας. Στη διάρκεια της έρευνάς μου ήταν πολύ σημαντικό να μπει μια τάξη στις επιστήμες του ανθρώπου».

«Αναζητώντας απρόβλεπτες αρμονίες» μελέτησε τα συστήματα συγγένειας, την ανάλυση της λογικής των μύθων και τη διερεύνηση της συμβολικής λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού. Βασική του υπόθεση: υπάρχει «στοιχειώδης δομή» του ανθρώπινου μυαλού, δομή που ταυτίζεται με τη «λογική των αντιθέσεων και των συσχετισμών» που διέπει τη σκέψη των «αγρίων», αλλά και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Παρατηρώ την τρομακτική εξαφάνιση ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Το ανθρώπινο είδος ζει σε ένα καθεστώς εσωτερικής δηλητηρίασης. Σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο τελειώνω τις ημέρες μου. Και δεν αγαπώ αυτόν τον κόσμο», τόνιζε το 2005 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde».

Raven Lord
04-11-2009, 12:12
Σε ηλικία 101 ετών, ο θεμελιωτής της δομικής ανθρωπολογίας και «αστρονόμος των ανθρώπινων αστερισμών» Κλοντ Λεβί-Στρος έχασε τη μάχη με τη ζωή. Με μια λιτή ανακοίνωση, η Γαλλική Ακαδημία ανακοίνωσε το θάνατό του, χωρίς να κάνει γνωστά τα αίτια.

:lol: μου θέλει και αίτια

Ford Prefect
04-11-2009, 12:36
Εδώ έχασε την μάχη με την ζωή στα 101. Δηλαδή με αυτή τη λογική ποιος κερδίζει;
To άλλο που σκέφτηκα ήταν τα τζιν και εκεί εκαντήθηκε το ενδιαφέρον μου.

funishment
04-11-2009, 13:11
Η φιλοσοφική πενθεί. Γαμώ τον Σωσσύρ.

atom_smasher
04-11-2009, 13:20
Αντιο Κλωντ! ΧΑΧΑ γιατί τετοιο μενος για τον Σωσσυρ?

LokiTricksterGod
04-11-2009, 13:39
στρουχτουράλες ερχόμαστε.

ωρεβουάρ κλώντ =/

funishment
04-11-2009, 13:39
Γιατί αν δεν είχε γεννηθεί δεν θα χρώσταγα 42 γλωσσολογίες.

metamelia3
04-11-2009, 15:52
ο σωσσυρ καλά έκανε και γεννήθηκε, τα "παιδιά" του τι τα χρειαζόμασταν δεν ξέρω

ο λεβι-στρως, χωρις να εχω ιδιαιτερη επαφη παντως, απο κατι βιογραφικα αρθρακια μονο φαινόταν καλός τύπος. ενηγουεη και να μην ήταν πάει τώρα

atom_smasher
04-11-2009, 16:49
μια χαρα τα ελεγε ο κλωντ. ο σωσυρ παντως δεν σου φταιει που δεν περνας μαθημα...

funishment
04-11-2009, 16:55
Προφανως, αλλα τι σκατα, παντα στους αλλους ριχνουμε το φταιξιμο, ειδικα αν εχουν ψωφολογησει χρονια πριν, δεν ξερω σε ποια χωρα ζεις ή εστω μεγαλωσες εσυ.

λολ@ποιαειναιησχολησουμωρη

Candiru
04-11-2009, 18:20
πάντως έχει απίστευτα κουραστικό ύφος στο γράψιμό του. Μόνο αποσπάσματά του διαβάζω πλέον. Αυτος και ο Ντεριντά εδώ μου κάθονται από την γαλλική διανόηση

Amnesiac.
04-11-2009, 18:47
Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί στο μέλλον.

Mostos
04-11-2009, 18:57
Μαρλέν Σασερ

metamelia3
04-11-2009, 19:00
Γρηγόρης Μπηθικώτσης. και;

Mostos
04-11-2009, 19:08
Οκ δεν ξέρεις απο καλή κωμωδία.

atom_smasher
04-11-2009, 20:23
Παντως φουνισμεντ την ελληνικη αυτη νοοτροπια δεν την εχω και ειναι απο τα πραγματα που ελπιζω να πεθανει, αν και προς το παρον βλεπω να μας θαβει ολους.

Tyler_Durden
04-11-2009, 21:54
Μεγάλο respect Levi-Strauss. Πραγματικά εξαιρετικά σπουδαίο μυαλο.Χάρη σ' αυτόν η κοινωνική ανθρωπολογία έσπασε τα ακαδημαικά στεγανά και ήρθε σε επαφή μαζί της η ευρύτερη κοινωνία (στο εξωτερικό πάντα. στην ελλάδα ανθρωπολογία= κόκκαλα και δεινόσαυροι!) Η θεωρία του περι δομισμού συνεχίζει και γαμάει συμπαντά ως σύλληψη αν και είναι προφανώς πολύ ξεπερασμένη σήμερα.RIP (κι ας μας έβγαζαν το λάδι κάποτε οι "Θλιβεροί Τροπικοί"...)

ikonoklast
04-11-2009, 22:21
Η θεωρία του περι δομισμού συνεχίζει και γαμάει συμπαντά ως σύλληψη

Καλά ναι. Δε μπορείς εσύ χρήστη ταιλερ-ντερντεν χωρίς λίγη ΣΤΡΟΥΧΤΟΥΡΑ στη ζωή σου, σε έχουμε καταλάβει.

οντοπικ: λολ @ ζουσε ο λεβιστρος. καλό ψόφο οπως και να 'χει!!

Tyler_Durden
04-11-2009, 22:43
συγνώμη που όταν μιλάω για ΠΑΝΑΘΑ, ΧΕΒΙΜΕΤΑΛΣ, ΣΤΟΝΕΡΙΕΣ, ή οταν αλληλοβρίζομαστε μεταξύ μας οι καθυστερημένοι, δεν χρησιμοποιώ και λίγα ψήγματα κοινωνικής θεωρίας για να δείχνω πιο "κουλ" ή έστω οτι είμαι ικανός να τα κατανοήσω.

atom_smasher
04-11-2009, 22:50
Μεγάλο respect Levi-Strauss. Πραγματικά εξαιρετικά σπουδαίο μυαλο.Χάρη σ' αυτόν η κοινωνική ανθρωπολογία έσπασε τα ακαδημαικά στεγανά και ήρθε σε επαφή μαζί της η ευρύτερη κοινωνία (στο εξωτερικό πάντα. στην ελλάδα ανθρωπολογία= κόκκαλα και δεινόσαυροι!) Η θεωρία του περι δομισμού συνεχίζει και γαμάει συμπαντά ως σύλληψη αν και είναι προφανώς πολύ ξεπερασμένη σήμερα.RIP (κι ας μας έβγαζαν το λάδι κάποτε οι "Θλιβεροί Τροπικοί"...)

βλεπω νιωθεις απο κοινωνικη ανθρωπολογια. ελπιζω να μην σου ξυπναει φρικες το ονομα Μαδιανου...

Tyler_Durden
04-11-2009, 22:56
χαχ την εχουμε ξανακάνει αυτήν την κουβέντα:

μηπως το ονομα γκεφου-μαδιανου σου λεει κατι?

'νταξει.... πες μου οτι βρήκα συνάδερφο κοινωνικό ανθρωποφάγο εδω μέσα, να τρελαθώ!!! Η τύπισσα πρέπει να είναι μεγάλη μορφή.Την έχω πετύχει μόνο σε συνέδρια και δεν την είχα ποτέ διδάσκουσα, αλλά το βιβλίο της "Πολιτισμός και εθνογραφία (Από τον Εθνογραφικό ρεαλισμό στην Πολιτισμική Κριτική)" μου έχει φανεί λυσάρι για πολλά θέματα, και γαμάει!

α εισαι απο μυτιληνη?τεσπα ειναι μορφη...αλλα αρκει να μην την εχεις καθηγητρια....
εγω κοινωνικη πολιτικη και κοινωνικη ανθρωπολογια εχω τελειωσει στο παντειο.κατευθυνση κοινωνικης πολιτικης ομως.
φτυσαμε αιμα με την κυρια γκεφου μαδιανου...

:wink:

atom_smasher
04-11-2009, 23:28
Ναι τωρα το θυμηθηκα!χεχε

ikonoklast
04-11-2009, 23:44
και ο ταηλερ ντερντεν;
και ο ατομ σμασερ;
και η γκεφου μαδιανού;

εργαστήρι κοινωνικής ανθρωπολογίας! σμας δε φακιν σκριν!!

Tyler_Durden
04-11-2009, 23:49
και ο ταηλερ ντερντεν;
και ο ατομ σμασερ;
και η γκεφου μαδιανού;

εργαστήρι κοινωνικής ανθρωπολογίας! σμας δε φακιν σκριν!!

ουαου! cool joke bro :thumbsup:

atom_smasher
05-11-2009, 01:09
τελικα αυτο το παιδι ειναι πιο βλακας απ οτι φαινεται.

carheart
05-11-2009, 01:12
εσύ πάντως μην νομίσεις πως φαίνεσαι περισσότερο βλάκας από ό,τι στα αλήθεια είσαι!

atom_smasher
05-11-2009, 03:04
ρε μαλακα καρχαρτ εισαι αστειος. Σαν κατινα κανεις. Σου θιξαμε τον συντροφο και αμεσως να εκδικηθεις...Ελα, πες μου. Σκοπος σου ειναι να σταματησω απ το ερ γιατι ειμαι πολυ βλακας για να συμμετεχω ή κατι αλλο?

House Of Low Culture
05-11-2009, 04:42
Δε σου ζήτησε να αποχωρήσεις από το ΕΡ για κάποιο λόγο, θαρρώ..
Επισήμανση για τη βλακεία σου έκανε.
οντόπικ:
Κι εμένα τα jeans μούρθαν στο μυαλό.

atom_smasher
05-11-2009, 16:03
Εσυ τωρα κανεις τον δικηγορο του μαλακα? για να ξερω τι ρολο βαρας και πεταγεσαι. τεσπα, μπορει να κανει ιγκνορ και να μην μου πρηζει τα παπαρια. οπως και εγω τα δικα του. Αλλα, για καποιο λογο προτιμα να μου την λεει...

ikonoklast
05-11-2009, 16:37
atom_smasher, νομίζω ότι είσαι αδικαιολόγητα επιθετικός. Κι αν μέσα στη κουβέντα καμμιά φορά κάποιος είπε κάτι που να σε θίγει (που σίγουρα δεν το εννοούσε) μην το παίρνεις και συ τόσο βαριά πια. Εγώ δεν είδα να σου την λέει κανείς, έλα, χαμογέλα λίγο.

Mostos
05-11-2009, 17:11
Μαρλέν Σασερ

http://www.youtube.com/watch?v=A1JdnlrZSk8 1.32 και μετά.

asimoulis
05-11-2009, 17:15
Εσυ τωρα κανεις τον δικηγορο του μαλακα? για να ξερω τι ρολο βαρας και πεταγεσαι. τεσπα, μπορει να κανει ιγκνορ και να μην μου πρηζει τα παπαρια. οπως και εγω τα δικα του. Αλλα, για καποιο λογο προτιμα να μου την λεει...

γάμα τα τσιράκια ρε. απλά φαντάζομαι ο ικόνοκλαστ εννοεί από το να πετάει κάποιος βαρύγδουπα ας πει μια άποψη καλύτερα.

πέρα από το στρουκτουραλισμός απρεσιέησον θρεντ υπάρχουν και στρουκτουραλιστικές απόψεις.

atom_smasher
06-11-2009, 18:25
asimouli αυτο που κοουταρες πηγαινε στον house of low culture. Ποια βαρυγδουπα μου εξηγεις? ειμαι και βλακας...
ikonoklast ρωτα τον carheart τι ζορι τραβαει. Επισης, δεν καταλαβα τι εννοεις "αν καποιος μεσα στην κουβεντα σε εθιξε, χωρις να το εννοει". Α, ειμαστε και υπερβολικοι οταν αντιδρουμε αναλογα με τα σχολια που ακουμε και φυσικα δεν αναφερομαι μονο στο παρον ποστ. Ή μηπως το παρεξηγησα το παιδι? Στο συγκεκριμενο εμφανιστηκε απο το πουθενα να μου την πει και μετα ξανα στο πουθενα.

asimoulis
08-11-2009, 04:47
είναι "κουοούταρες".

freak brother
08-11-2009, 05:14
πως γινεται να χανεις την μαχη με την ζωη?

Dragonlord
08-11-2009, 09:34
Αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας;