View Full Version : Για καλό και για κακό...
Amnesiac.
22-09-2009, 12:37
...Ασπίς Πρόνοια!
Η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιριών έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης βγήκαν στην λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου και έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κηφισιά. Στον «αέρα» και 1,1 εκατ. ασφαλισμένοι.
Οι περίπου 700 εργαζόμενοι και περισσότεροι από 1.000 πωλητές που βρέθηκαν στον «αέρα», διαμαρτύρονται για την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών και εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν.
Το πρωί, οι εργαζόμενοι έκλεισαν για περίπου μία ώρα την άνοδο της λεωφόρου Κηφισίας, προκαλώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.
Τις επόμενες ώρες, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ανακάλεσε οριστικά τις άδειες των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union ΑΕΓΑ και General Union ΑΕΑΖ (του ομίλου Π.Ψωμιάδη), καθώς και της Σκούρτης ΑΕΓΑ.
Από ιν.τζιαρ
Ντισκάς.
rage for order
22-09-2009, 12:43
ε ντισκάς τι;
KoiliaSamprela
22-09-2009, 12:44
ΕΦ-ΕΜ-ΕΛ
Έδωσα το ολντ καρ στον μπρο μου.
Έσκασε ένα αρχίδι επάνω στο αμάξι ενώ ήταν παρκαρισμένος και το έκανε για πέταμα.
Δευτέρα θα μας πλήρωνε η Ασπίς.
.ντισκασζντ
Ruthless
22-09-2009, 13:07
Τα λεφτά θα δωθούν από το επικουρικό.
Το αστείο της υπόθεσης ήταν η πλαστή εγγυητική επιστολή στην HSBS(που την είδε η τράπεζα της Ελλάδος). Απλά λολ.
Εδώ οι αποφάσεις (http://www.pisc.gr/Files/Press/DeltioTypou21092009.zip) της ΕΠΕΙΑ.
Amnesiac.
22-09-2009, 13:17
Βασικά δεν είχα χρόνο πριν και δεν έγραψα τι να ντισκάς, σόρρυ.
Εγώ πάντως θα ήθελα να πάει η κουβέντα στο πόσο σιχαμένοι είναι οι συνδικαλιστές αυτού του τόπου που κατεβάζουν τον κόσμο στο δρόμο λέγοντας ψέματα για να κάνουν τα δικά τους.
Αν βγάλουμε απόξω τους συναισθηματικό παρτ του "τόσοι άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά", η απόφαση είναι ολόσωστη και δε θυμάμαι πολλές φορές που ο κρατικός φορέας κάνει σωστά τη δουλειά του.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το κατά πόσο οι επόπτες/εκκαθαριστές θα κάνουν αυτό που πρέπει σωστά και έγκαιρα, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα, διαβάστε λίγο τις αποφάσεις και κυρίως τα πράγματα για τα οποία κατηγορούνται οι υπεύθυνοι, αξίζει το γκόπο.
Και μετά πείτε για τα συνδικαλιστικά μουνιά.
ikonoklast
22-09-2009, 15:03
Αν βγάλουμε απόξω τους συναισθηματικό παρτ του "τόσοι άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά",
λολ
Amnesiac.
22-09-2009, 15:55
Αν βγάλουμε απόξω τους συναισθηματικό παρτ του "τόσοι άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά",
λολ
Ναι. Τι.
Πέρα από το αναμενόμενο λολ, έχεις να προσθέσεις κάτι; Γνωρίζεις τη ΦΑΣΗ; Υποθέτεις τη ΦΑΣΗ;
Λέγοντας "Αν βγάλουμε απόξω τους συναισθηματικό παρτ" δεν εννοώ σταρχίδια μου οι εργαζόμενοι, απλά καλό είναι κάποιες φορές να μη μένουμε στο "οι εταιρείες δεν πρέπει να κλείνουν γιατί απολύονται εργαζόμενοι" αλλά να ρίχνουμε και μια ματιά στο τι παίζει σε κάθε περίπτωση.
Phantom Duck
22-09-2009, 15:58
σου λέει ότι δεν είναι συναισθηματικό το πρόβλημα των 700 ανέργων στα καλά καθούμενα, είναι πραγματικό και διαλύει οικογένειες. και δεν θα ήταν πρέπον να το "βγάλουμε απ' έξω".
Amnesiac.
22-09-2009, 16:04
Φορ φακ σέικ αυτό εξήγησα ακριβώς από πάνω, να απομονώσουμε ένα μέρος του είπα, το "θεωρητικό" ας πούμε, έτσι όπως το έγραψα είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά το εξήγησα γκαντέμιτ.
Γενικά μπορούμε να μείνουμε λίγο στους σκατοσυνδικαλιστές;
Dragonlord
22-09-2009, 16:08
Τι έκαναν οι συνδικαλιστές στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Amnesiac.
22-09-2009, 16:40
Τι έκαναν οι συνδικαλιστές στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Σε πολύ γενικές γραμμές, λένε στους εργαζόμενους ένα κάρο ψέματα για να τους τρομοκρατήσουν, όπως πχ ότι ο νόμος για τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εταιρειών και η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΠΕΙΑ δεν ισχύουν γιαυτούς και ότι δε θα πάρουν αποζημιώσεις και ότι δε θα πάρουν τους χρωστούμενους μισθούς, πράγματα που αν όλα γίνουν σύμφωνα με την απόφαση αυτή δε θα ισχύσουν.
Εντωμεταξύ μιλάμε για μια επιχείρηση που είχε για μήνες απλήρωτους τους υπαλλήλους της, που τους υποσχόταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και καλύτερες μέρες ενώ στην πραγματικότητα έφτιαξε πλαστή εγγυητική επιστολή 500 εκατομμυρίων ευρώ που πολύ απλά σημαίνει ότι κανείς δεν ήταν βλάκας να βάλει τα λεφτά του σε μια χρεωκοπημένη εταιρεία.
Όταν μιλάμε για ασφαλιστική σημαίνει ότι πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και ένα κάρο πελάτες που δε παίρναν τα χρήματα τους.
Για να επεκταθώ λίγο παραπάνω, όταν μια ασφαλιστική μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, πρώτα πληρώνονται οι ασφαλισμένοι και το προσωπικό και μετά όλοι οι υπόλοιποι (προμηθευτές, δημόσιο κτλ)
Αλλά όχι.
Έρχονται οι αγαπημένοι μας συνδικαλιστές και λένε να μη κλείσει η επιχείρηση, δεν έχει σημασία αν δεν πληρώνεται κανείς και κυρίως ούτε πρόκειται να πληρωθεί.
Ε πόσο σιχαμένο είναι αυτό πια;
Α, ξαναλέω, το τόπικ δεν έγινε για την Ασπίς Πρόνοια συγκεκριμένα, αλλά για τους συνδικαλιστές, για το πώς έπρεπε να είναι και για το πώς είναι στην πράξη.
Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω, πέρα από την προφανή ότι κάποιοι επαγγελματίες συνδικαλιστές θα χάσουν τη "δουλειά" τους, είναι ότι θέλουν να πάρουν ό,τι μπορέσουν από τους εργαζόμενους για "να πληρώσουν δικηγόρους κτλ" και να κερδίσουν αποζημιώσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί.
Phantom Duck
22-09-2009, 16:45
ο Ψωμιάδης την έχει ακόμα την Aspis Bank;;;
Amnesiac.
22-09-2009, 16:47
Αμέ.
Dragonlord
22-09-2009, 16:50
Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τη φάση, αλλά οι εργαζόμενοι είναι τώρα στο δρόμο με απαίτηση να πληρωθούν τους μισθούς που τους χρωστάνε και να μη μείνουν χωρίς δουλειά (Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι από την «Ασπίς Πρόνοια». Αίτημα τους αποτελεί η άμεση καταβολή των αποδοχών που δεν τους έχουν καταβληθεί εδώ και μήνες. Απαιτούν επίσης μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ειδικά όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.)
Ε, δεν ξέρω, λογικό μού ακούγεται να μη θέλουν να μείνουν με την αποζημίωση 55άρηδες που δε θα τους προσλάβει κανείς και δε θα πάρουν σύνταξη. Αν δηλαδή λες ότι "ε θα πάρουν και τα χρωστούμενα και την αποζημίωση, τι άλλο θέλουν". Εκτός αν δεν έχω καταλάβει καλά ε.
ikonoklast
22-09-2009, 16:50
Α, ξαναλέω, το τόπικ δεν έγινε για την Ασπίς Πρόνοια συγκεκριμένα, αλλά για τους συνδικαλιστές, για το πώς έπρεπε να είναι και για το πώς είναι στην πράξη.
Έχεις δηλαδή σε μια μέρα 1700 ανέργους. Τι θα έπρεπε να γίνεται απο τους συνδικαλιστές;
Amnesiac.
22-09-2009, 17:12
Έχεις δηλαδή σε μια μέρα 1700 ανέργους. Τι θα έπρεπε να γίνεται απο τους συνδικαλιστές;
Να κάνουν αυτά που πρέπει πριν φτάσει η εταιρεία σαυτό το σημείο.
Τα δεδομένα είναι ότι δεν πληρώνονταν, αποδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι ούτε υπήρχε περίπτωση να πληρωθούν, εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να πλαστογραφήσει εγγυητική επιστολή έχει σκοπό να βάλει όντως 500 εκατομμύρια από την τσέπη του για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οπότε ανάμεσα στο "δεν πληρώνομαι και δεν πρόκειται να πληρωθώ" και το "παίρνω αποζημίωση και την προοπτική (σύμφωνα με την απόφαση πάντα) να απορροφηθώ από την εταιρεία που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ασπίδας" νομίζω είναι καλύτερο το δεύτερο.
Οι κινητοποιήσεις έχουν νόημα στο βαθμό του να υπάρξει πίεση προς το Κράτος να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις του και να μη ξεχαστεί το πράγμα, όχι στο να μη κλείσει η εταιρεία. Τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι αυτό ζητούσαν οι συνδικαλιστές, δε ξέρω αν σοβαρεύτηκαν τώρα αλλά χλωμό το κόβω.
Μπορούμε να ξεκολλήσουμε από την Ασπίς Πρόνοια όμως ε. Από το θεσμό του συνδικαλισμού αυτά περιμένουμε; Όταν στην πράξη υπάρχουν νέοι άνθρωποι με μισθό 600-700 ευρώ και καταλήγουν να μη παίρνουν ούτε αυτά, αυτό είναι το ζητούμενο από τους συνδικαλιστές; Να ζητάνε τη συνέχιση μιας κατεστραμμένης εταιρείας; Μήπως έχει χαθεί λίγο η μπάλα;
Ναι είναι 1700 απολυμένοι, γιαυτό πριν πείτε αυτά που σας μαθαίνουν στο "σχολείο" για το συνδικαλισμό και για το κεφάλαιο και για το εργατικό δίκαιο και για όλα αυτά τα ωραία ή πριν ειρωνευτείτε, δείτε λιγάκι και τι γίνεται στην πράξη, δεν είναι κακό, οι εργαζόμενοι είναι πάντα οι ριγμένοι της υπόθεσης, αυτό είναι νόμος και αν περιμένουμε από κάποιους να κοιτάξουν το συμφέρον των εργαζομένων αυτοί είναι οι συνδικαλιστές λέω εγώ.
ikonoklast
22-09-2009, 17:22
Ναι είναι 1700 απολυμένοι, γιαυτό πριν πείτε αυτά που σας μαθαίνουν στο "σχολείο" για το συνδικαλισμό και για το κεφάλαιο και για το εργατικό δίκαιο και για όλα αυτά τα ωραία ή πριν ειρωνευτείτε, δείτε λιγάκι και τι γίνεται στην πράξη, δεν είναι κακό, οι εργαζόμενοι είναι πάντα οι ριγμένοι της υπόθεσης, αυτό είναι νόμος και αν περιμένουμε από κάποιους να κοιτάξουν το συμφέρον των εργαζομένων αυτοί είναι οι συνδικαλιστές λέω εγώ.
Ναι, οκ. Αλλά δε μου 'πες ακόμη τι θα έπρεπε να κάνουν. Δεν πληρώνονται εδώ και μήνες, υπάρχει κρίση, κλαιν μαιν. Προφανώς και διεκδικήθηκαν αυτά τα λεφτά και με συνδικαλιστικό τρόπο και προφανώς δεν δόθηκαν και δεν θα δίδονταν ποτέ. Οι εταιρείες έκλεισαν, οι συνδικαλισταί ζητούν το απολύτως αυτονόητο, να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν οι μισθοί. Αν "δεν υπάρχουν", να τα βρούνε, στα αρχίδια μας, να τα πάρουν απ' τις τράπεζες που τα δώσανε. Αφ' ενός δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα σου και αφ' εδευτέρου (σικ) δεν καταλαβαίνω τι θα έπρεπε να γίνεται και αφ' ετρίτου δεν καταλαβαίνω πως γίνεται μέσα στο γενικευμένο κωλοχανείο της κρίσης και της εργασιακής ανασφάλειας το μοναδικό που σου φταίει να είναι το φυσικό εργαλείο διεκδίκησης που έχει ένας εργαζόμενος και είναι ο συνδικαλισμός. Είσαι μαζόχα ή είσαι ο ψωμιάδης;
Amnesiac.
22-09-2009, 17:35
Ναι, οκ. Αλλά δε μου 'πες ακόμη τι θα έπρεπε να κάνουν. Δεν πληρώνονται εδώ και μήνες, υπάρχει κρίση, κλαιν μαιν. Προφανώς και διεκδικήθηκαν αυτά τα λεφτά και με συνδικαλιστικό τρόπο και προφανώς δεν δόθηκαν και δεν θα δίδονταν ποτέ. Οι εταιρείες έκλεισαν, οι συνδικαλισταί ζητούν το απολύτως αυτονόητο, να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, να καταβληθούν οι μισθοί. Αν "δεν υπάρχουν", να τα βρούνε, στα αρχίδια μας, να τα πάρουν απ' τις τράπεζες που τα δώσανε. Αφ' ενός δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα σου και αφ' εδευτέρου (σικ) δεν καταλαβαίνω τι θα έπρεπε να γίνεται και αφ' ετρίτου δεν καταλαβαίνω πως γίνεται μέσα στο γενικευμένο κωλοχανείο της κρίσης και της εργασιακής ανασφάλειας το μοναδικό που σου φταίει να είναι το φυσικό εργαλείο διεκδίκησης που έχει ένας εργαζόμενος και είναι ο συνδικαλισμός. Είσαι μαζόχα ή είσαι ο ψωμιάδης;
Οι συνδικαλιστές συγκεκριμένα ζητούν (έστω ζητούσαν) τη συνέχιση της εταιρείας. Άλλο πράγμα το "θέλω να εξασφαλίσω τα χρήματα μου" και άλλο το "θέλω να συνεχιστεί η κατάσταση". Εδώ έλεγαν στους εργαζόμενους ότι η απόφαση της ΕΠΕΙΑ δεν ισχύει γιαυτούς, τι μου λες τώρα. Α, κάνε κι ένα κόπο να διαβάσεις την απόφαση, θα βοηθήσει την κουβέντα μας.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι να κάνουν κάτι πριν φτάσει η οποιαδήποτε εταιρεία σαυτή την κατάσταση, οι εταιρείες δεν παθαίνουν καρδιακή προσβολή από το πουθενά, φθείρρονται σταδιακά, από τους συνδικαλιστές περιμένει κάποιος να ξέρουν τι παίζει με την επιχείρηση στην οποία εργάζονται και να προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι να την αφήνουν να ψοφάει και να έρχονται εκ των υστέρων να λένε "ωπ εδώ είμαστε εμείς παιδιά". Πάνω κάτω αυτά έλεγα και στο τόπικ για τον Ελεύθερο Τύπο αν θυμάμαι καλά. Γενικά όταν κάποιος πυροβολεί κάποιον άλλο και τον αφήνει κλινικά νεκρό, το ζητούμενο δεν είναι η μηχανική υποστήριξη μπας και συνέλθει κάποτε αλλά το να μη μπορέσει να πυροβολήσει ο άλλος α;
Τα περί "μοναδικού που μου φταίει" είναι δικές σου βλακείες, δε τα σχολιάζω.
Είμαι ο Ψωμιάδης.
έντιτ : α και ένα λολ σαυτό με τη σειρά μου
Αν "δεν υπάρχουν", να τα βρούνε, στα αρχίδια μας, να τα πάρουν απ' τις τράπεζες που τα δώσανε.
Dragonlord
22-09-2009, 17:46
Χμ, δεν ξέρω κατά πόσο οι συνδικαλιστές σε μία ιδιωτική επιχείρηση ξέρουν τι ακριβώς παίζει με τα ταμεία. Προφανώς ξέρουν όσα τους λέει η εργοδοσία. Άμα η εργοδοσία τους έλεγε "έχουμε κρίση, κάντε υπομονή, σε 2-3 μήνες θα είναι όλα κομπλέ", που είναι και το πιθανότερο, τι να σου κάνουν οι συνδικαλιστές, να πιάσουν τον Ψωμιάδη απ'το λαιμό; Επίσης πριν χρεωκοπήσει όντως μια εταιρεία δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, κι επίσης έστω ότι ήταν σίγουροι, τι έπρεπε να κάνουν, να πουν στον οικονομικό διευθυντή "έλα, σκατά τα έκανες, αναλαμβάνουμε εμείς"; Καλύτερα στην τελική να τους χρωστάνε 3 μήνες παρά να είχαν απολυθεί στον ένα μήνα και να ξύνονταν 2 μήνες όλοι οι υπάλληλοι (αν είχαν θέσει το θέμα νωρίτερα), τουλάχιστον παίζει να πάρουν το τρίμηνο.
edit: αν οι συνδικαλιστές λένε όντως ψέματα στους εργαζόμενους, εκεί μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά και πάλι, είναι το μόνο σημείο σε αυτά που γράφεις, δηλαδή το "οι συνδικαλιστές να έσωζαν την εταιρεία" είναι τελείως άκυρο.
Amnesiac.
22-09-2009, 17:57
Χμ, δεν ξέρω κατά πόσο οι συνδικαλιστές σε μία ιδιωτική επιχείρηση ξέρουν τι ακριβώς παίζει με τα ταμεία. Προφανώς ξέρουν όσα τους λέει η εργοδοσία. Άμα η εργοδοσία τους έλεγε "έχουμε κρίση, κάντε υπομονή, σε 2-3 μήνες θα είναι όλα κομπλέ", που είναι και το πιθανότερο, τι να σου κάνουν οι συνδικαλιστές, να πιάσουν τον Ψωμιάδη απ'το λαιμό; Επίσης πριν χρεωκοπήσει όντως μια εταιρεία δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, κι επίσης έστω ότι ήταν σίγουροι, τι έπρεπε να κάνουν, να πουν στον οικονομικό διευθυντή "έλα, σκατά τα έκανες, αναλαμβάνουμε εμείς"; Καλύτερα στην τελική να τους χρωστάνε 3 μήνες παρά να είχαν απολυθεί στον ένα μήνα και να ξύνονταν 2 μήνες όλοι οι υπάλληλοι (αν είχαν θέσει το θέμα νωρίτερα), τουλάχιστον παίζει να πάρουν το τρίμηνο.
Χμ οι επιχειρήσεις είναι "ζωντανά" πράγματα, οι εργαζόμενοι τις ζουν, οι συνδικαλιστές είναι και στα ταμεία και στα λογιστήρια και παντού, δεν είναι κάποια επιτροπή τρίτων, στην τελική και τίποτα από αυτά να μην ίσχυε, όταν οι ασφαλισμένοι που κράζουν ότι δεν πληρώνονται γίνονται πολλοί και αυξάνονται συνεχώς, μπορείς να πάρεις μια ιδέα του τι παίζει, να ανησυχήσεις λιγάκι έστω. Όταν πάλι αυτή η κατάσταση κρατάει χρόνια, ε δε σου περνάει απτο μυαλό ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και για σένα στο μέλλον; Η εργοδοσία προφανώς και λέει αυτά που θέλει, δε θα έβγαινε ποτέ να πει "παιδιά τη γαμήσαμε".
Και αν δεν περιμένεις από τον απλό εργαζόμενο να τα μυριστεί αυτά, ε από τους συνδικαλιστές τα απαιτείς. Και από τη στιγμή που η φάση είναι όπως την περιέγραψα στα προηγούμενα ποστ, το καλύτερο που μπορείς να ζητήσεις είναι να πάρεις τα λεφτά σου και να γίνει κάτι για να απορροφηθείς αλλού, δε χρειάζεσαι τους μαλάκες να σου λένε "η εταιρεία δεν πρέπει να κλείσει".
έντιτ για το έντιτ σου : Ε δεν είναι άκυρο, τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι άκυρο, δεν είναι χρέος των συνδικαλιστών να πληροφορήσουν έστω τους υπόλοιπους για την κατάσταση μιας εταιρείας; Δηλαδή αν από τους εργαζόμενους υπήρχε το "παιδιά καλά είμαστε τώρα αλλά όπως πάμε θα πάρουμε ταρχίδια μας" πιστεύεις ότι ο εκάστοτε επιχειρηματίας θα έκανε ό,τι αίσχη γουστάρει;
Amnesiac.
22-09-2009, 18:04
Γενικά έχουμε υποτιμήσει λίγο την αξία της πρόληψης, τους συνδικαλιστές μου τους θέλω για να αποτρέψουν τον επιχειρηματία να με γαμήσει, όχι για να μου βάλουν ταλκ στο γκώλο.
Phantom Duck
22-09-2009, 18:08
Και αν δεν περιμένεις από τον απλό εργαζόμενο να τα μυριστεί αυτά, ε από τους συνδικαλιστές τα απαιτείς.
σταμάτα να το γράφεις αυτό το πράγμα, οι "συνδικαλιστές" είναι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τα εργασιακά τους, δεν είναι ούτε υποχρέωση ούτε φιλανθρωπία κανενός. οι υπόλοιποι είναι μαλάκες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται (κι οι συνδικαλιστές που αυτό το εκμεταλλεύονται).
Dragonlord
22-09-2009, 18:08
Δηλαδή αν από τους εργαζόμενους υπήρχε το "παιδιά καλά είμαστε τώρα αλλά όπως πάμε θα πάρουμε ταρχίδια μας" πιστεύεις ότι ο εκάστοτε επιχειρηματίας θα έκανε ό,τι αίσχη γουστάρει;
Ε, βασικά ναι, μόνος σου το είπες ότι οι εργαζόμενοι μια χαρά ήξεραν ότι οι πελάτες δεν πληρώνονται. Όχι μόνο οι συνδικαλιστές. Σιγά μη φοβηθεί ο επιχειρηματίας από την ανησυχία των υπαλλήλων του.
Amnesiac.
22-09-2009, 18:19
Και αν δεν περιμένεις από τον απλό εργαζόμενο να τα μυριστεί αυτά, ε από τους συνδικαλιστές τα απαιτείς.
σταμάτα να το γράφεις αυτό το πράγμα, οι "συνδικαλιστές" είναι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τα εργασιακά τους, δεν είναι ούτε υποχρέωση ούτε φιλανθρωπία κανενός. οι υπόλοιποι είναι μαλάκες που δεν ξέρουν τι τους γίνεται (κι οι συνδικαλιστές που αυτό το εκμεταλλεύονται).
Χμ αυτό είναι όντως οι συνδικαλιστές; Δηλαδή το "η εταιρεία πάει σκατά" ξεφεύγει από τα εργασιακά τους; Ε ποια είναι η χρησιμότητα τους τότε; Γιατί υπάρχουν;
Πάνε δε σε καταλαβαίνω. Προφανώς όλοι το ήξεραν, αλλά οι συνδικαλιστές είναι ο γαμημένος οργανωμένος φορέας που πρέπει να κάνει κάτι "μαζικά", δηλαδή αν δε μπορούν να κάνουν κάτι τι τους θέλουμε; Για να μαζεύουν τα αποφάγια;
Και φυσικά ο επιχειρηματίας θα "φοβηθεί" από την οργανωμένη αντίδραση των υπαλλήλων του, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί από το "δουλέψτε σκυλιά".
Phantom Duck
22-09-2009, 18:22
Ε ποια είναι η χρησιμότητα τους τότε; Γιατί υπάρχουν;
για να πάρεις τρεις μισθούς και να απολυθείς χαρούμενος.
Amnesiac.
22-09-2009, 18:23
Εντάξει τότε.
Dragonlord
22-09-2009, 20:02
Πάνε δε σε καταλαβαίνω. Προφανώς όλοι το ήξεραν, αλλά οι συνδικαλιστές είναι ο γαμημένος οργανωμένος φορέας που πρέπει να κάνει κάτι "μαζικά", δηλαδή αν δε μπορούν να κάνουν κάτι τι τους θέλουμε; Για να μαζεύουν τα αποφάγια;
Και φυσικά ο επιχειρηματίας θα "φοβηθεί" από την οργανωμένη αντίδραση των υπαλλήλων του, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί από το "δουλέψτε σκυλιά".
Εξαρτάται από το πού δουλεύεις κι από τα κέφια του εργοδότη, εγώ όταν δούλευα στο bits&bytes ήμουν χωρίς ασφάλιση, δούλευα νύχτα για 25 ευρώ, όποτε έφευγε κάποιος χωρίς να τον καταλάβω (και με 60-70 άτομα μέσα) μού κράταγαν το χρέος του (το μισό μεροκάματο μερικές φορές) και η στάση της εργοδοσίας ήταν "αν δε σου αρέσει περιμένουν άλλοι δέκα να πάρουν τη θέση σου".
Όσο για τα μαγικά από τους συνδικαλιστές, προφανώς δε γίνονται και προφανώς δεν τα περιμένεις όλα από εκεί. Βασικά το πρόβλημα είναι στο σύστημα, αυτό δεν δείχνεις να καταλαβαίνεις, αυτό το σύστημα της ελεύθερης αγοράς συν συνδικαλισμό (όπου επιτρέπεται) δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το συμφέρον των εργαζομένων, είτε γιατί οι συνδικαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι, είτε επειδή μπορεί να είναι διεφθαρμένοι (και βλάκες όσοι τους ψηφίζουν, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε δικαιοσύνη και για τους βλάκες οπότε δεν κολλάει το "καλά να πάθουν τότε"). Το πρόβλημά σου θα έπρεπε να είναι το σύστημα και όχι "οι μαλάκες οι συνδικαλιστές".
Δείρτε με, αλλά εγώ σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις απολαμβάνω πολύ την αυθόρμητη κινητοποίηση του κόσμου σε διαδηλώσεις και τέτοια χωρίς να προκύπτουν τα επιχειρήματα "ε και τι αλλάζει;", "δεν είναι τρόπος αυτός!" κτλ.
Μάλλον όταν θίγεται το ίδιον πορτοφόλι δεν έχουμε καιρό για τέτχοιες σκέψεις ε;
Amnesiac.
22-09-2009, 20:24
Εξαρτάται από το πού δουλεύεις κι από τα κέφια του εργοδότη, εγώ όταν δούλευα στο bits&bytes ήμουν χωρίς ασφάλιση, δούλευα νύχτα για 25 ευρώ, όποτε έφευγε κάποιος χωρίς να τον καταλάβω (και με 60-70 άτομα μέσα) μού κράταγαν το χρέος του (το μισό μεροκάματο μερικές φορές) και η στάση της εργοδοσίας ήταν "αν δε σου αρέσει περιμένουν άλλοι δέκα να πάρουν τη θέση σου".
Ναι αλλά αν μαζευόσασταν όλοι οι εργαζόμενοι και του λέγατε "θέλουμε αυτό κι αυτό" αλλιώς τη γκάνουμε, ας έκλεινε όλα τα μαγαζιά μέχρι να βρει προσωπικό αν μπορούσε. Είναι άπειρα τα παραδείγματα που μπορείς να αναφέρεις, φίλος μου που δουλεύει σε πασίγνωστη καφετέρια μου έλεγε χθες ότι τους βάζουν να υπογράψουν σύμβαση ως πωλητές ρούχων (...) για να μη πληρώνουν υπερωρίες και νυχτοκάματα κτλ. Ε αν πάει και τους πει ο φίλος μου "δε μου αρέσει" θα του απαντήσουν "σταρχίδια μας φύγε", το κόστος όμως του να κλείσεις το μαγαζί για μερικές βδομάδες αν φύγουν όλοι παραείναι μεγάλο για να μη δεχτούν μια νόμιμη σύμβαση. Δε λέω προφανώς να αλλάζετε δουλειές κάθε μέρα μέχρι να βρείτε κάποιο αφεντικό υπαλληλοπατέρα, απλά στις περισσότερες περιπτώσεις δε τον παίρνει τον επιχειρηματία να έρθει σε σύγκρουση με όλους/πολλούς εργαζόμενους.
Και εδώ κολλάει ο συνδικαλισμός προφανώς, νομίζω ότι ο ρόλος του δεν είναι μόνο να κράζει το Κράτος ούτε να εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια με τα κουσκούς της εταιρείας ("η κ.Μαρία η Διευθύντρια πηδιέται με το Γιωργάκη απ'το κούριερ - έτσι γαμάει η μικροαστική τάξη" κτλ), σαν "θεσμός" έχω την εντύπωση ότι ιστορικά έχει πετύχει περισσότερα από το να παίρνουν τα λεφτά τους οι απολυμένοι, γιατί να τον υποτιμούμε λέγοντας ότι οι συνδικαλιστές δε μπορούν να κάνουν τίποτα;
Όσο για τα μαγικά από τους συνδικαλιστές, προφανώς δε γίνονται και προφανώς δεν τα περιμένεις όλα από εκεί. Βασικά το πρόβλημα είναι στο σύστημα, αυτό δεν δείχνεις να καταλαβαίνεις, αυτό το σύστημα της ελεύθερης αγοράς συν συνδικαλισμό (όπου επιτρέπεται) δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το συμφέρον των εργαζομένων, είτε γιατί οι συνδικαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι, είτε επειδή μπορεί να είναι διεφθαρμένοι (και βλάκες όσοι τους ψηφίζουν, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε δικαιοσύνη και για τους βλάκες οπότε δεν κολλάει το "καλά να πάθουν τότε"). Το πρόβλημά σου θα έπρεπε να είναι το σύστημα και όχι "οι μαλάκες οι συνδικαλιστές".
Ε αφού είπα ότι δε λέω ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές, για όνομα του θεού δηλαδή, οι επιχειρήσεις δε κλείνουν λόγω των συνδικαλιστών, απλά ήθελα να κάνω ένα τόπικ για τους συνδικαλιστές και να μιλήσουμε μόνο για τους συνδικαλιστές και το ρόλο τους, υπάρχουν άλλα 3.000 τόπιξ που μιλάνε για τον καπιταλισμό. Αυτό μόνο.
Και ρε πούστη μου, δε γίνεται να σας λέει ένας καναποθρεμμένος για τον συνδικαλισμό και εσείς που βγαίνετε και στους δρόμους κτλ να απαντάτε με το "και τι να κάνει ο συνδικαλισμός".
Δε μπορεί να κάνει τα πάντα ο συνδικαλισμός, αλλά μπορεί να κάνει αρκετά και αν δε μπορεί θα έπρεπε να μπορεί να κάνει αρκετά και αν τελικά η συνδικαλιστική δράση περιορίζεται στο "πιέζω για αυξήσεις" και "πιέζω για αποζημιώσεις" κάπου έχει χάσει το νόημα.
έντιτ : Α, μαζικά είπα όχι μαγικά =P
Dragonlord
22-09-2009, 20:36
Ναι αλλά αν μαζευόσασταν όλοι οι εργαζόμενοι και του λέγατε "θέλουμε αυτό κι αυτό" αλλιώς τη γκάνουμε, ας έκλεινε όλα τα μαγαζιά μέχρι να βρει προσωπικό αν μπορούσε. Είναι άπειρα τα παραδείγματα που μπορείς να αναφέρεις, φίλος μου που δουλεύει σε πασίγνωστη καφετέρια μου έλεγε χθες ότι τους βάζουν να υπογράψουν σύμβαση ως πωλητές ρούχων (...) για να μη πληρώνουν υπερωρίες και νυχτοκάματα κτλ. Ε αν πάει και τους πει ο φίλος μου "δε μου αρέσει" θα του απαντήσουν "σταρχίδια μας φύγε", το κόστος όμως του να κλείσεις το μαγαζί για μερικές βδομάδες αν φύγουν όλοι παραείναι μεγάλο για να μη δεχτούν μια νόμιμη σύμβαση. Δε λέω προφανώς να αλλάζετε δουλειές κάθε μέρα μέχρι να βρείτε κάποιο αφεντικό υπαλληλοπατέρα, απλά στις περισσότερες περιπτώσεις δε τον παίρνει τον επιχειρηματία να έρθει σε σύγκρουση με όλους/πολλούς εργαζόμενους.
Καταρχάς, για τα υπόλοιπα που δεν κουόταρα, δεν είπα ότι ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είπα ότι "δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το συμφέρον των εργαζομένων, είτε γιατί οι συνδικαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι, είτε επειδή μπορεί να είναι διεφθαρμένοι", το οποίο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου λειτουργεί.
Για το πρώτο, το κάνεις να ακούγεται πολύ απλό. Αυτό το πράγμα που λες απλά δεν υπάρχει. Γιατί, σε πραγματικές συνθήκες, δεν πρόκειται να πειστούν όλοι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν τόσο αποφασιστικά. Ούτε οι μισοί. Και πού να αντιδράσουν, όταν είναι με 600-700 ευρώ, το νοίκι τρέχει και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πει ο εργοδότης "δε δουλεύεις; γεια σου". Για να μην πω το "δε δουλεύεις; δεν πληρώνεσαι μέχρι να αποφασίσεις να δουλέψεις" που είναι ως και αυτονόητο αλλά για κάποιον που τα φέρνει ίσα ίσα βόλτα μπορεί να είναι τεράστιο οικονομικό πλήγμα το να χάσει ακόμα και ένα μεροκάματο. Το πιθανότερο βασικά είναι να απολυθεί απλά αυτός που οργανώνει την απεργία και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στις θέσεις τους λέγοντας και ευχαριστώ.
Amnesiac.
22-09-2009, 21:29
Καταρχάς, για τα υπόλοιπα που δεν κουόταρα, δεν είπα ότι ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είπα ότι "δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το συμφέρον των εργαζομένων, είτε γιατί οι συνδικαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι, είτε επειδή μπορεί να είναι διεφθαρμένοι", το οποίο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου λειτουργεί.
Ναι αλλά αυτά όλα είναι παθογένεια του συνδικαλισμού, δεν είναι αντικειμενικές αιτίες που δυσχεραίνουν το έργο του. Ειδικά το "είναι διεφθαρμένοι" δε λέει κάτι, είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα που δε θα έπρεπε να υφίσταται, με αυτή τη λογική να μην έχουμε απαιτήσεις και από το κράτος, αφού και κει διεφθαρμένοι είναι. Ο συνδικαλισμός θα έπρεπε να εξασφαλίζει το συμφέρον των εργαζομένων, αυτός είναι ο ρόλος του, αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης.
Για το πρώτο, το κάνεις να ακούγεται πολύ απλό. Αυτό το πράγμα που λες απλά δεν υπάρχει. Γιατί, σε πραγματικές συνθήκες, δεν πρόκειται να πειστούν όλοι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν τόσο αποφασιστικά. Ούτε οι μισοί. Και πού να αντιδράσουν, όταν είναι με 600-700 ευρώ, το νοίκι τρέχει και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πει ο εργοδότης "δε δουλεύεις; γεια σου". Για να μην πω το "δε δουλεύεις; δεν πληρώνεσαι μέχρι να αποφασίσεις να δουλέψεις" που είναι ως και αυτονόητο αλλά για κάποιον που τα φέρνει ίσα ίσα βόλτα μπορεί να είναι τεράστιο οικονομικό πλήγμα το να χάσει ακόμα και ένα μεροκάματο. Το πιθανότερο βασικά είναι να απολυθεί απλά αυτός που οργανώνει την απεργία και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στις θέσεις τους λέγοντας και ευχαριστώ.
Εμείς πάντως στην πρώτη μου δουλειά έβερ (πωλήσεις κινητών μέσω τηλεφώνου λολ) το είχαμε κάνει και μια χαρά είχε πιάσει. Και ο φίλος μου ο Γιάννης (πολύ καλό παιδί, πολλά φιλιά αν με διαβάζεις Γιάννη!!) μια χαρά είχε πάρει τις υπερωρίες του όταν είχε κάνει καταγγελία μαζί με κάποιους άλλους. Δε γίνεται πάντα, αλλά γίνεται.
Η αντίληψη περί "παντοδυναμίας των αφεντικών" είναι λίγο απαρχαιωμένη, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πράξη, οι επιχειρήσεις (συνήθως έστω) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό τους, σου είπα και το παράδειγμα της καφετέριας, πεποίθηση μου είναι ότι ο συνδικαλισμός μπορεί να αλλάξει πολλά, δε θα κάνει τον επιχειρηματία από δεξιό γουρούνι και εκμεταλλευτή τίμιο αριστερό μαχητή των αδυνάτων, αλλά θα μπορέσει τουλάχιστον να τον περιορίσει σε θέματα που αφορούν το προσωπικό αυτό καθαυτό. Ένας από τους λόγους που δε γίνεται τίποτα είναι γιατί οι εργαζόμενοι δε πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι.
Στο κάτω κάτω εγώ είμαι ο καναπεδάνθρωπος εδώ πέρα, εγώ θα έπρεπε να λέω ότι δε γίνεται τίποτα ή ότι δε μπορούν να γίνουν πολλά και εσείς να διαφωνείτε και να λέτε πάμε να τους γαμήσουμε, μη γίνεστε σα και μένα.
Dragonlord
22-09-2009, 22:51
Είναι κόλπο για να σηκωθείς από τον καναπέ επειδή θα νιώσεις την ανάγκη να καλύψεις τη θέση μας, ο Δεκέμβρης είναι κοντά!
Τέσπα το θέμα είναι ότι ναι, μπορούν να γίνουν πέντε πράγματα μέσα στο σημερινό σύστημα (που περιλαμβάνει και το συνδικαλισμό) και σαφώς πρέπει να τα κυνηγάμε, απλώς δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δε λειτουργεί πάντα προς το συμφέρον των εργαζομένων και ως γροθιά στα αφεντικά, δηλαδή αυτό που έγραψες φαινόταν λίγο "έχουμε αυτό το τέλειο σύστημα με τα αφεντικά, τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές που παλεύουν και πετυχαίνουν πάντα το καλύτερο για τους εργαζόμενους γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους, γαμάτες ισορροπίες αλλά, WAT, μερικές φορές δε λειτουργεί έτσι, α ρε μουνόπανα συνδικαλιστές, καρκίνε της εργατιάς, πεθάνετε νύχτα".
Dragonlord
22-09-2009, 23:01
fwiw, στο tvxs κάποιος χρήστης αναρωτήθηκε "πού ήταν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια που ήταν αναμενόμενο" και κάποιος του απάντησε "οσοι μιλουσαμε δεχομασταν απο εξωδικα και αγωγες,ως ανωνυμα απειλητικα τηλεφωνηματα", δεν ξέρω αν ισχύει, δεν είναι κι απίθανο πάντως, δηλαδή μιλάμε για μια αγορά/κοινωνία/σύστημα στο οποίο έφαγε βιτριόλι πριν λίγους μήνες συνδικαλίστρια ρε παιδιά και κανείς δεν το ψάχνει, τι λέμε τώρα, μας φταίνε οι συνδικαλιστές; Σήκω από τον καναπέ να ζήσεις από κοντά τι γίνεται παραέξω, να δεις την καταστολή από κοντά και όχι σαν λέξη, γιατί σε λίγο θα σου φαίνονται λογικά αυτά που λέει ο καρατζαφέρης. Σοβαρά.
Amnesiac.
22-09-2009, 23:13
Κάνω ένα χμ και λέω ότι πώς γίνεται να εννοώ τέτοια πράγματα, ολόκληρο τόπικ έκανα (αυτή είναι υπέρβαση όχι μαλακίες) για να κράξω το πώς λειτουργεί ο συνδικαλισμός, ούτε τέλειο είναι το σύστημα προφανώς, ούτε καν προσεγγίζει το ανεκτό εδώ που τα λέμε, αλλά ούτε οι συνδικαλιστές φταίνε που δεν πήραμε αριστερό χαφ, κάθε μεριά και κάθε άνθρωπος έχει τις ευθύνες του, απλά δε χρειάζεται να πετάμε την καραμέλα του συστήματος στα πάντα, πολλές φορές οι μαλακίες γίνονται από αυτούς που θεωρητικά το πολεμούν. Επίσης δε γίνεται να κατεβαίνουμε (εσείς δηλαδή) στις πορείες για το κράτος, για τους μπάτσους, για το ασφαλιστικό, για τους μετανάστες, για το γηπεδικό, για τον Καντίρου, για φτηνότερη ντιεσελ και στις δουλειές μας να έχουμε το φόβο του αφεντικού-δυνάστη πάνω από το κεφάλι μας και τη νοοτροπία ότι άμα κάνουμε κάτι θα απολυθούμε και θα πνιγούμε απτα δάνεια.
Ο άλλος έγραψε κάτι του στυλ "ζητούν το αυτονόητο, να πάρουν τις αποζημιώσεις, τι άλλο να κάνουν", ε από άτομα που γουστάρουν να μπλέκονται στα πράγματα περιμένω λίγη παραπάνω κριτική.
Amnesiac.
22-09-2009, 23:39
fwiw, στο tvxs κάποιος χρήστης αναρωτήθηκε "πού ήταν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια που ήταν αναμενόμενο" και κάποιος του απάντησε "οσοι μιλουσαμε δεχομασταν απο εξωδικα και αγωγες,ως ανωνυμα απειλητικα τηλεφωνηματα", δεν ξέρω αν ισχύει, δεν είναι κι απίθανο πάντως, δηλαδή μιλάμε για μια αγορά/κοινωνία/σύστημα στο οποίο έφαγε βιτριόλι πριν λίγους μήνες συνδικαλίστρια ρε παιδιά και κανείς δεν το ψάχνει, τι λέμε τώρα, μας φταίνε οι συνδικαλιστές; Σήκω από τον καναπέ να ζήσεις από κοντά τι γίνεται παραέξω, να δεις την καταστολή από κοντά και όχι σαν λέξη, γιατί σε λίγο θα σου φαίνονται λογικά αυτά που λέει ο καρατζαφέρης. Σοβαρά.
Ειλικρινά το να τρως βιτριόλι αν ζητήσεις οργανωμένα κάτι από τον εργοδότη σου δεν είναι ο κανόνας, τουλάχιστον όχι ακόμα, τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν προφανώς, όμως το να σε γράφουν στα παπάρια τους και να σου υπόσχονται μαλακίες είναι πιο συχνό, μη τα τσουβαλιάζετε όλα όπως σας βολεύει.
Λόγω δουλειάς πηγαίνω σε πάμπολλες εταιρείες και μα τη μπαναγία τα πράγματα είναι σκατά, η εκμετάλλευση ντροπιαστική, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας για το μπούτσο, αλλά οι εργαζόμενοι είναι αβιτριόλιτοι. Είναι σκατά η κατάσταση αλλά οι απειλές και τα τηλεφωνήματα και τα βιτριόλια ΔΕΝ είναι ο κανόνας πώς να το κάνουμε.
Δηλαδή δεν είναι λογική το "ζητάς κάτι και τρως βιτριόλι", η υπερβολή ποτέ δε βοήθησε κανέναν. Το ότι η συνδικαλίστρια έφαγε βιτριόλι δεν αθωώνει όλα όσα κάνουν οι συνδικαλιστές και εδώ μιλάμε για τους γαμημένους τους συνδικαλιστές και αυτό που λέω είναι απλό, ναι φταίνε και αυτοί που τα πράγματα είναι άθλια στις επιχειρήσεις, δεν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, μακάρι να ήταν γιατί το πρόβλημα θα ήταν μικρό, αλλά αυτό δε μας απαγορεύει να μιλάμε και γιαυτούς.
Τι το τόσο περίεργο λέω πια;
Α, προφανώς δεν έχω σκοπό να αμφισβητήσω την κρατική καταστολή ε, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα το οποίο δεν έχει σχέση με αυτό που κουβεντιάζουμε στο παρόν τόπικ, σας παρακαλώ μη με βγάλετε ΞΗΓΑ.
Και για να το ξαναπώ, δε θεωρώ τους συνδικαλιστές υπεύθυνους για τα πάντα, ειλικρινά με το να πει κάποιος κάτι για ένα πρόβλημα δε το ανάγει αυτόματα στο σημαντικότερο των προβλημάτων, δεν ξεκίνησα την κουβέντα που θα εξηγήσει τα πάντα, είπα για κάτι πολύ συγκεκριμένο και θα προτιμούσα να σταθούμε εκεί, το σύστημα είναι υπεύθυνο για όλα στην τελική αλλά δε χρειάζονται όλες οι συζητήσεις να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, ας το θεωρήσουμε και αυτονόητο μια φορά.
Dragonlord
22-09-2009, 23:40
Eπίσης δε γίνεται να κατεβαίνουμε (εσείς δηλαδή) στις πορείες για το κράτος, για τους μπάτσους, για το ασφαλιστικό, για τους μετανάστες, για το γηπεδικό, για τον Καντίρου, για φτηνότερη ντιεσελ και στις δουλειές μας να έχουμε το φόβο του αφεντικού-δυνάστη πάνω από το κεφάλι μας και τη νοοτροπία ότι άμα κάνουμε κάτι θα απολυθούμε και θα πνιγούμε απτα δάνεια.
Μα αν δεν είχαμε κανένα φόβο/καταπίεση δε θα χρειαζόταν να κατέβουμε στους δρόμους, απλό είναι. Ο μπαμπούλας της απόλυσης δεν είναι κάποια φοβία που χρειάζεται ψυχανάλυση, είναι πολύ ρεαλιστικός φόβος. Μην κοιτάς εμένα κι εσένα που, καλώς ή κακώς, δεν είμαστε από φτωχές οικογένειες και μπορούν να μας στηρίξουν αν πάει κάτι στραβά, σκέψου να ήσουν με 700, όχι, ας πούμε 1000 ευρώ, νοίκι 400, με κοινόχρηστα-λογαριασμούς 550 για πλάκα, οκέη, 450 το μήνα για φαΐ, χωρίς άλλους πόρους, χωρίς κομπόδεμα στην άκρη (γιατί με αυτά τα λεφτά σιγά μη σου μείνουν κι όλας) και σε κάποια φάση μένεις 2 μήνες απλήρωτος, ξεμένεις, ο σπιτονοικοκύρης θέλει το νοίκι, τι θα κάνεις, τον Γαμάω Αφεντικά για να πάρεις τον πούλο μόνιμα ή θα το βουλώσεις και θα προσεύχεσαι τον άλλο μήνα τουλάχιστον να σε πληρώσουν; Νομίζω ότι βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Και στην τελική, αυτά που λες για τους εργαζόμενους στον ΕΤ και την ΑΣΠΙΣ νομίζεις ότι δεν μπορεί να ισχύσουν και για σένα; Αν ανοίξει το επάγγελμά σου και αναγκαστείς να πας υπάλληλος σε εταιρεία με τα μισά λεφτά από αυτά που παίρνεις τώρα; Τότε θα είναι άλλοι που θα λένε "αμνήζιακ, τόσο καιρό έβλεπες τι παίζει με την ελεύθερη αγορά και καθόσουν στον καναπέ σου, τι θες τώρα;", όπως λες εσύ γι'αυτούς πάνω - κάτω. Η πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα δεν περιορίζεται στην εταιρεία μας ή στον κλάδο μας. Ούτε καν στις εκλογές κατεβαίνεις, δέκα λεπτά υπόθεση κάθε 4 χρόνια, λες είσαι αντι-σύριζα, καλώς ή κακώς όμως μόνο ο σύριζα και η αριστερά γενικότερα ενδιαφέρονται για τα εργασιακά δικαιώματα. Δε σου κάνω προσωπική επίθεση, αυτά που λέω κολλάνε σε πολύ κόσμο, απλά, έρχεσαι και θίγεις ένα θέμα, βλέπεις την αδικία, ε, κάνε κάτι, δεν ξέρω τι, κατέβα στις διαδηλώσεις, στην πόλη σου γίνονται, ρίχ'το σε ένα αριστερό κόμμα, τσάμπα είναι, απλά κάνε κάτι, μην είναι η συνεισφορά σου το "τι μαλάκες είναι μερικοί συνδικαλιστές" στο ιαρ.
Φιλικά,
ο φίλος σου ντράγκονλορντ
Phantom Duck
22-09-2009, 23:44
Ο άλλος έγραψε κάτι του στυλ "ζητούν το αυτονόητο, να πάρουν τις αποζημιώσεις, τι άλλο να κάνουν", ε από άτομα που γουστάρουν να μπλέκονται στα πράγματα περιμένω λίγη παραπάνω κριτική.
αν αναφέρεσαι στο ποστ μου, πίστευτα ότι δε χρειάζεται να εξηγήσω το σαρκασμό.
Dragonlord
22-09-2009, 23:47
Όσο για το τελευταίο σου ποστ, ναι, καταλαβαίνω ότι έκανες το τόπικ μόνο για μουνόπανα_συνδικαλιστές, απλά νομίζω ότι είναι άστοχο το να εστιάζεις εκεί, έστω και σε ένα χαζοτόπικ. Είναι σα να πεις "ελάτε να συζητήσουμε για το πόσο βρωμάνε οι μετανάστες". Ε, δε θα μιλήσεις για το πόσο βρωμάνε, θα μιλήσεις για τις συνθήκες οι οποίες τους κάνουν να βρωμάνε, πώς να το κάνουμε, είναι άστοχο όταν απολύονται έως και 1700 άτομα να λες για τους συνδικαλιστές, αυτό λέω. Και βασικά το ίδιο θα έλεγα και αν έκανες τόπικ "τι μουνόπανα είναι οι επιχειρηματίες", δεν είναι κάτι που μπορείς, λάθος, ότι μπορείς μπορείς, αλλά δεν είναι κάτι που έχει ιδιαίτερο νόημα να εξετάσεις ανεξάρτητα από το context.
Amnesiac.
23-09-2009, 00:16
Μα αν δεν είχαμε κανένα φόβο/καταπίεση δε θα χρειαζόταν να κατέβουμε στους δρόμους, απλό είναι. Ο μπαμπούλας της απόλυσης δεν είναι κάποια φοβία που χρειάζεται ψυχανάλυση, είναι πολύ ρεαλιστικός φόβος. Μην κοιτάς εμένα κι εσένα που, καλώς ή κακώς, δεν είμαστε από φτωχές οικογένειες και μπορούν να μας στηρίξουν αν πάει κάτι στραβά, σκέψου να ήσουν με 700, όχι, ας πούμε 1000 ευρώ, νοίκι 400, με κοινόχρηστα-λογαριασμούς 550 για πλάκα, οκέη, 450 το μήνα για φαΐ, χωρίς άλλους πόρους, χωρίς κομπόδεμα στην άκρη (γιατί με αυτά τα λεφτά σιγά μη σου μείνουν κι όλας) και σε κάποια φάση μένεις 2 μήνες απλήρωτος, ξεμένεις, ο σπιτονοικοκύρης θέλει το νοίκι, τι θα κάνεις, τον Γαμάω Αφεντικά για να πάρεις τον πούλο μόνιμα ή θα το βουλώσεις και θα προσεύχεσαι τον άλλο μήνα τουλάχιστον να σε πληρώσουν;
Μα γιατί συμπεραίνεις πράγματα που δε λέω; Σήμερα απολύθηκαν 3 συγγενικά μου πρόσωπα και λόγω δουλειάς έχω δει κάμποσες επιχειρήσεις να κλείνουν και τους επιχειρηματίες να το σκάνε με ό,τι μπορούν να σηκώσουν, είμαι από τους ψιλοτελευταίους που δε θα θεωρούσαν το φόβο της απόλυσης ρεαλιστικό. Είμαι απίστευτα υπέρ του συνδικαλισμού σε περίπτωση που δε το καταλάβατε, το πρόβλημα μου είναι στο πώς αυτός λειτουργεί στην κοινωνία μας. Από τη μία λες να το βουλώσω και να προσεύχομαι ότι τον άλλο μήνα θα με πληρώσουν και από την άλλη όλα αυτά για τους κοινωνικούς αγώνες, ε αυτό είναι αντιφατικό, πρώτα θα αγωνιστώ για τη ζωή μου και μετά για τους υπόλοιπους, συγγνώμη κιόλας. Δε λέω τίποτα για Γαμάω Αφεντικά συμπεριφορές. Λέω ότι έχω προσωπικές εμπειρίες από "συνδικαλισμό" μικρής έστω κλίμακας που είχε αποτέλεσμα, μου λες ότι οι συνδικαλιστές τρώνε βιτριόλι.
Νομίζω ότι βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Και στην τελική, αυτά που λες για τους εργαζόμενους στον ΕΤ και την ΑΣΠΙΣ νομίζεις ότι δεν μπορεί να ισχύσουν και για σένα; Αν ανοίξει το επάγγελμά σου και αναγκαστείς να πας υπάλληλος σε εταιρεία με τα μισά λεφτά από αυτά που παίρνεις τώρα; Τότε θα είναι άλλοι που θα λένε "αμνήζιακ, τόσο καιρό έβλεπες τι παίζει με την ελεύθερη αγορά και καθόσουν στον καναπέ σου, τι θες τώρα;", όπως λες εσύ γι'αυτούς πάνω - κάτω.
Πρέπει να έχουμε μιλήσει από κοντά για το συγκεκριμένο θέμα, αυτά τα υποθετικά η αλήθεια είναι ότι θα ισχύσουν σίγουρα και σύντομα, μπορώ να σου μιλήσω άπειρες ώρες για το λόγο που δεν έχουν ακουστεί και κυρίως για το λόγο που δε γίνεται τίποτα "συνδικαλιστικό", αλλά ειλικρινά δε θα το κάνω εδώ πέρα, από κοντά αυτά.
Η πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα δεν περιορίζεται στην εταιρεία μας ή στον κλάδο μας. Ούτε καν στις εκλογές κατεβαίνεις, δέκα λεπτά υπόθεση κάθε 4 χρόνια, λες είσαι αντι-σύριζα, καλώς ή κακώς όμως μόνο ο σύριζα και η αριστερά γενικότερα ενδιαφέρονται για τα εργασιακά δικαιώματα. Δε σου κάνω προσωπική επίθεση, αυτά που λέω κολλάνε σε πολύ κόσμο, απλά, έρχεσαι και θίγεις ένα θέμα, βλέπεις την αδικία, ε, κάνε κάτι, δεν ξέρω τι, κατέβα στις διαδηλώσεις, στην πόλη σου γίνονται, ρίχ'το σε ένα αριστερό κόμμα, τσάμπα είναι, απλά κάνε κάτι, μην είναι η συνεισφορά σου το "τι μαλάκες είναι μερικοί συνδικαλιστές" στο ιαρ.
Φιλικά,
ο φίλος σου ντράγκονλορντ
Μια φορά δεν έχω κατέβει σε εκλογές μπδγ και αυτή ήταν τον προηγούμενο Ιούνιο.
Σε διαδηλώσεις δεν πρόκειται να κατέβω χωρίς σοβαρό λόγο που με αφορά άμεσα, δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχτώ, ειλικρινά είμαι από τους ανθρώπους που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το μικρόκοσμο τους, ο συνδικαλισμός έχει κάποια θέση στο μικρόκοσμο μου και γι'αυτό ασχολούμαι, δεν έχω πουλήσει ενασχόληση με τα κοινά και ευαισθητοποίηση ποτέ μου και δεν πρόκειται να γίνω ο Ράμπο των ορκωτών (αν και θα ήθελα), αλλά αυτά που με παίρνει να κάνω τα κάνω.
Amnesiac.
23-09-2009, 00:17
αν αναφέρεσαι στο ποστ μου, πίστευτα ότι δε χρειάζεται να εξηγήσω το σαρκασμό.
Στον ικόνοκλαστ ντε.
Amnesiac.
23-09-2009, 00:19
Όσο για το τελευταίο σου ποστ, ναι, καταλαβαίνω ότι έκανες το τόπικ μόνο για μουνόπανα_συνδικαλιστές, απλά νομίζω ότι είναι άστοχο το να εστιάζεις εκεί, έστω και σε ένα χαζοτόπικ. Είναι σα να πεις "ελάτε να συζητήσουμε για το πόσο βρωμάνε οι μετανάστες". Ε, δε θα μιλήσεις για το πόσο βρωμάνε, θα μιλήσεις για τις συνθήκες οι οποίες τους κάνουν να βρωμάνε, πώς να το κάνουμε, είναι άστοχο όταν απολύονται έως και 1700 άτομα να λες για τους συνδικαλιστές, αυτό λέω. Και βασικά το ίδιο θα έλεγα και αν έκανες τόπικ "τι μουνόπανα είναι οι επιχειρηματίες", δεν είναι κάτι που μπορείς, λάθος, ότι μπορείς μπορείς, αλλά δεν είναι κάτι που έχει ιδιαίτερο νόημα να εξετάσεις ανεξάρτητα από το context.
Κάνουμε τόπικ για το μουνί που κλάνει και δεν έχει νόημα να κάνουμε για το συνδικαλισμό; Σχετικά με το κοντεξτ, είπαμε το σύστημα φταίει για όλα, κάποιο άλλο σύστημα θα έφταιγε για εκείνα τα όλα, να μη μιλάμε μόνο γιαυτό τότε.
Dragonlord
23-09-2009, 09:24
Μα για το συνδικαλισμό ουσιαστικά σου απαντάω κι εγώ, απλώς σου λέω ότι έχει και όρια γι'αυτούς και γι'αυτούς τους λόγους, δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από εκεί. Το ότι δεν τρώνε βιτριόλι όλοι το ξέρω, όμως είναι πολιτικό πρόβλημα που μας αφορά όλους όταν γίνεται κάτι τέτοιο και το κράτος δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει ευθύνες, όπως μας αφορά όλους και όταν το κράτος δίνει όπλα σε ψυχάκια, σκοτώνεται ένα παιδί και δε γίνεται τίποτα ουσιαστικό για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πόσοι συνδικαλιστές δηλαδή πρέπει να φάνε βιτριόλι για να θεωρήσεις ότι είναι ένα πρόβλημα που σε αγγίζει κι εσένα;
Από τη μία λες να το βουλώσω και να προσεύχομαι ότι τον άλλο μήνα θα με πληρώσουν και από την άλλη όλα αυτά για τους κοινωνικούς αγώνες, ε αυτό είναι αντιφατικό, πρώτα θα αγωνιστώ για τη ζωή μου και μετά για τους υπόλοιπους, συγγνώμη κιόλας.
Δεν είπα αυτό, δεν είπα ότι πρέπει να το βουλώνει κάποιος που απειλείται με απόλυση, λέω απλώς ότι είναι φυσιολογικό αυτό. Γι'αυτό και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους επιτόπου αγώνες των εκάστοτε υπαλλήλων της εκάστοτε εταιρείας, τα εργασιακά είναι κάτι που μας αφορά όλους και χρειάζονται μαζικοί αγώνες και αλληλεγγύη για να αλλάξει το όλο πλαίσιο.
Σε διαδηλώσεις δεν πρόκειται να κατέβω χωρίς σοβαρό λόγο που με αφορά άμεσα, δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχτώ, ειλικρινά είμαι από τους ανθρώπους που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το μικρόκοσμο τους, ο συνδικαλισμός έχει κάποια θέση στο μικρόκοσμο μου και γι'αυτό ασχολούμαι, δεν έχω πουλήσει ενασχόληση με τα κοινά και ευαισθητοποίηση ποτέ μου και δεν πρόκειται να γίνω ο Ράμπο των ορκωτών (αν και θα ήθελα), αλλά αυτά που με παίρνει να κάνω τα κάνω.
"Όταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας, τότε θα βγείτε κι εσείς απ'τα κελιά σας", αν περιμένεις να σου σκοτώσουν κανα ξαδερφάκι ή να ρίξουν βιτριόλι σε συγγενείς σου, ή, για να μην τα δραματοποιώ, να απολυθείς εσύ ο ίδιος για να κατέβεις στο δρόμο, ζήτω που κάηκες.
Amnesiac.
23-09-2009, 09:51
Σωστά όλα αυτά και δε διαφωνώ κάπου, αλλά η αλήθεια είναι ότι όντως μόνο αν απολυθώ ή αν ρίξουν βιτριόλι σε συγγενή μου θα κατέβω στους δρόμους, ειλικρινά αισθάνομαι πολύ άνετα με το να μην ασχολούμαι με όλα αυτά, ανάμεσα στον "κοινωνικό αγώνα" και στο "μπύρες στο τζέμις τζόυς" επιλέγω χωρίς δεύτερη κουβέντα το τελευταίο.
Τέτοιου είδους άνθρωπος είμαι, δε χρειάζεται να έχετε παραπάνω απαιτήσεις από εμένα, εξέφρασα μια άποψη για το συνδικαλισμό όπως τον έχω ζήσει έστω και λίγο, εσείς είστε της άποψης "κατέβα σε μια πορεία να ξεστραβωθείς", ειλικρινά μια χαρά μπορώ να μιλήσω για το συνδικαλισμό χωρίς να κατέβω σε πορεία ποτέ μου, για δακρυγόνα και μπάτσους κτλ θα ρωτήσω τη γνώμη σας αν χρειαστεί.
Επιτρέψτε μου τουλάχιστον μια ιδέα για το πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις να την έχω.
Dragonlord
23-09-2009, 09:59
Εντάξει, απλώς κι εγώ στο "τι έκαναν οι μαλάκες οι συνδικαλιστές τόσο καιρό" σου απαντώ ότι δεν είναι αναγκαστικά πρόβλημα των συνδικαλιστών, ορίστε ένα άλλο σενάριο, το κράτος θα έπρεπε να ελέγχει αν τηρούνται τα εργασιακά δικαιώματα στις επιχειρήσεις του (γιατί όλες οι επιχειρήσεις σε ένα κράτος αφορούν και το κράτος, είναι κατά κάποιο τρόπο "επιχειρήσεις του κράτους", "ελληνικές επιχειρήσεις") και αν πληρώνονται οι εργαζόμενοι - πολίτες του κράτους. Ε, τον πρώτο μήνα που δεν πληρώθηκαν έπρεπε το κράτος να είναι εκεί και να πει στον εργοδότη, τι, δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις τους υπαλλήλους σου, λυπάμαι πολύ, κατάσχεται η επιχείρησή σου, περνά σε κρατικό έλεγχο, η πληρωμή σου για την επιχείρηση είναι οι μισθοί που χρωστάς και που θα δώσω εγώ στους εργαζόμενους, άντε, χάρηκα, τα λέμε.
Dragonlord
23-09-2009, 10:10
Υποσημείωση, για να μη δίνεται λάθος εντύπωση, δεν είμαι κανας εργατοπατέρας, μία στο τόσο συμμετέχω σε διαδηλώσεις κλπ, όποτε επιτρέπει η δουλειά μου και η απόσταση.
Amnesiac.
23-09-2009, 10:14
Μα γιατί εξακολουθείς να πιστεύεις ότι κατηγορώ τους συνδικαλιστές για το κλείσιμο της εταιρείας; Υπάρχουν άπειροι άλλοι που ευθύνονται απείρως περισσότερο, ακόμα και οι ορκωτοί ευθύνονται πολύ παραπάνω από τους συνδικαλιστές, έκανα το τόπικ για να μιλήσουμε για το ρόλο των συνδικαλιστών, ειλικρινά δε θέλω να συζητήσω στο ηαρ γιατί έκλεισε η εταιρεία και τις συνέπειες του καπιταλισμού, ήθελα να μιλήσω για τους συνδικαλιστές, να πούμε 3 πραγματάκια "πρέπει να κάνουν αυτό αλλά κάνουν το άλλο ενώ θα μπορούσαν να κάνουν εκείνο", ξέρω ότι δεν είναι παντοδύναμοι, δεν αποτελούν το βασικό κακό της μοίρας μου, δε θέλω να πεθάνουν, ήλπιζα ειδικά από κάποιους συμφορουμίτες που είναι οργανωμένοι κομματικά να μου πουν τις απόψεις τους για το ρόλο των συνδικαλιστών, πού βοηθάνε, πού δε βοηθάνε, αυτό.
Ε τόσο περίεργο και άκυρο είναι πια;
Dragonlord
23-09-2009, 10:21
Καλά, απλά αν ήθελες να γίνει αυτό θα έπρεπε να το ξεκινήσεις πιο ουδέτερα το πράμα, το "Εγώ πάντως θα ήθελα να πάει η κουβέντα στο πόσο σιχαμένοι είναι οι συνδικαλιστές αυτού του τόπου που κατεβάζουν τον κόσμο στο δρόμο λέγοντας ψέματα για να κάνουν τα δικά τους" δε βοηθάει ιδιαίτερα στο να γίνει μια ήρεμη και πολύπλευρη κουβέντα για το συνδικαλισμό, πού βοηθάει και πού όχι.
Amnesiac.
23-09-2009, 10:28
Ναι το αναγνωρίζω αυτό, απλά εδώ μπήκε το προσωπικό του θέματος στη μέση, ειδικά για εκείνο το ποστ που έγινε στη φάση που προσπαθούσα να πάρω τηλ να μαθω τι γίνεται. Ένταση της στιγμής κτλ, σόρρυ.
Τώρα που ηρεμήσαμε να μιλήσουμε για τους συνδικαλιστές; Μήπως να ανοίξω ουδέτερο τόπικ και να μείνει αυτό για την Ασπίς Πρόνοια;
Dragonlord
23-09-2009, 10:40
Ναι, νομίζω καλύτερα άλλο γιατί αυτό ήταν ουσιαστικά από την αρχή για την ασπίς
Dragonlord
23-09-2009, 11:15
Πάντως παίζει ένα για τον συνδικαλισμό στο δημόσιο (http://www.electricrequiem.com/forum/showthread.php?t=14860)
Dragonlord
24-09-2009, 11:35
χμου σόρι που το ξεθάβω, απλά σκέφτομαι το συγκεκριμένο κουοτ
ανάμεσα στον "κοινωνικό αγώνα" και στο "μπύρες στο τζέμις τζόυς" επιλέγω χωρίς δεύτερη κουβέντα το τελευταίο.
και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Μια χαρά γίνονται και τα δύο, για τα πάντα υπάρχει χρόνος. Επίσης, χωρίς να θέλω να σου την πω, πόσο "δικαίωμα" έχεις να ζητάς τα ρέστα από συνδικαλιστές τη στιγμή που λες ξεκάθαρα "ανάμεσα στην πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα και τα μπυρόνια προτιμώ πάντα τα μπυρόνια"; Δεν ξορκίζεις κάτι με το να παραδέχεσαι ότι δε θες να ασχοληθείς. Είναι λίγο σα να ζητάς από άλλους να υπερασπιστούν τα δικά σου δικαιώματα, "παιδιά, εμένα με ξέρετε, έτσι είμαι εγώ, δε μ'αρέσουν αυτά τα πράματα, εσάς που είστε οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ είναι δουλειά σας να παλεύετε για τα δικαιώματά μου, α, και να κάνετε καλή δουλειά ε". Όλων δουλειά είναι να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και ανά πάσα στιγμή, όχι όταν φτάσουν να απολυθούν. Και δεν τα λέω αυτά για να σε φέρω σε δύσκολη θέση, απλά για να σου δείξω ότι, μιας και θες να μιλήσεις για το συνδικαλισμό, νομίζω ότι έχεις εντελώς λάθος αντίληψη του πράγματος. Ο συνδικαλισμός είναι ένας οργανωμένος τρόπος πάλης των εργαζομένων. Όλων των εργαζομένων όμως, όχι κάποιων "καυλωμένων με το συνδικαλισμό", που στην τελική είναι πολύ πιθανό να είναι κομματόσκυλα. Δεν μπορείς να μεταθέτεις εκεί όλες τις ευθύνες των εργαζομένων, δεν είναι κάτι έξω από αυτούς, δεν είναι "οι συνδικαλιστές" και "οι εργαζόμενοι", όπως σου είπε κι ο φάντομ αν θυμάμαι καλά.
Amnesiac.
24-09-2009, 12:06
Πραγματικά με έχεις παρεξηγήσει εντελώς.
Δε ζήτησα ποτέ από κανέναν να υπερασπιστεί τα δικά μου δικαιώματα, δεν έχω καμία τέτοια απαίτηση από κανέναν άσχετο να το κάνει αφού σαφώς και δε θα το έκανα ούτε εγώ γιαυτόν. Μπορώ να ασχοληθώ και μόνος μου για τα εργασιακά μου δικαιώματα ή μάλλον για να μη λέω βλακείες μαυτούς που θίγονται μαζί με μένα, τόσα παραδείγματα "μικροσυνδικαλισμού" ανέφερα. Ειλικρινά, θεωρώ καλύτερη λύση το να μαζευτούμε 5-10 μαλάκες και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στον εργασιακό μας χώρο από το να κατέβουμε 1000 σε μια πορεία και να τα ζητάμε από το κράτος. Ίσως να κάνω λάθος, δε ξέρω, αλλά έτσι το βλέπω.
Σχετικά με αυτό που κουόταρες, επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι στο να αγωνίζομαι για τα εργασιακά μου δικαιώματα, δε θα έλεγα ποτέ "απολύθηκα αλλά δε γαμιέται, πάμε για μπύρες", δεν είμαι τόσο ζώο πια, αλλά στο να τρέχω για τα βιτριόλια και τους μπάτσους κτλ. Ειλικρινά σέβομαι και θαυμάζω όσους το κάνουν, δε τα θεωρώ άσκοπες μαλακίες, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι τρώνε ξύλο για να διεκδικήσουν κάτι που ίσως να αφορά και εμένα, αλλά απλά δεν έχω τη διάθεση να κατέβω σε πορείες. Ούτε φυσικά καμιά απαίτηση από τους άλλους να τρώνε δακρυγόνα για μένα. Πες με ζώο, βολεμένο, δειλό, οτιδήποτε.
Τώρα όσον αφορά στους συνδικαλιστές, οι οποίοι ξέρω ποιοι είναι, εγώ έλεγα για λογιστήρια και ταμεία κτλ στα οποία εργάζονται, συγκεκριμένα δε περιμένω τίποτα από τη στιγμή που δεν ασχολούμαι γενικά μαυτούς, αλλά όταν το πράγμα φτάνει στο σημείο του να "μου" λένε ψέματα και να με τρομοκρατούν για να κάνουν το δικό τους, αυτό με πλήττει, επεμβαίνει στη δουλειά μου και σαφώς και θα το κρίνω και θα το σχολιάσω. Δηλαδή δεν είναι το όλο πράγμα στη φάση "δεν έχω αποτέλεσμα" αλλά "δημιουργώ αρνητικό αποτέλεσμα", δεν ξέρω αν με πιανς.
Δε θέλω να ασχολούμαι με τα κοινωνικά ζητήματα, ξέρω ότι εγώ είμαι ο μαλάκας της υπόθεσης και ότι αν κάποιοι δεν ασχολούνταν τα πράγματα θα ήταν πιο σκατά κτλ, αλλά θέλω να είμαι χαμένος στην ανωνυμία και την ανυπαρξία μου και τον καναπέ μου, αυτό το πράγμα με γεμίζει προσωπικά και αυτό κάνω.
Dragonlord
24-09-2009, 12:25
Ξέρω'γω, απλά για να καταλαβαίνεις πως σου λένε ψέματα σημαίνει ότι είναι εφικτό το να το καταλάβεις, οπότε δε μου φαίνεται κάτι ασυνήθιστο, η εταιρεία θα σου πει ψέματα ότι "όλα πάνε καλά", η κυβέρνηση θα σου πει ψέματα ότι θα φτιάξει "δουλειές για όλους, κανένας στο δρόμο", αν δεν ασχολούνται έντιμα άτομα με τα συνδικαλιστικά τότε και οι συνδικαλιστές μπορεί να πουν ψέματα για τους δικούς τους λόγους. Από τα τρία το πιο ανώδυνο μού φαίνεται το τρίτο, γιατί είναι το μόνο που μπορείς άμεσα να επηρεάσεις, ούτε ιδιοκτήτης της εταιρείας μπορείς να γίνεις, ούτε πρωθυπουργός, συνδικαλιστής μπορείς να γίνεις όμως και να ξεσκεπάσεις τα ψέματα των τελευταίων. Αν δεν το κάνεις, ξέρω'γω, καλά να πάθεις; Και επειδή δε μιλάμε για τη δική σου εταιρεία, μήπως αντί να σχολιάζεις τα ψέματα των συνδικαλιστών θα έπρεπε να σχολιάζεις την απραξία των υπολοίπων, έντιμων εργαζομένων στην εταιρεία και τη μη ενασχόλησή τους με τα κοινά;
Τέσπα ελπίζω να μη φαίνεται ότι σε "μαλώνω" ορ σμθν, απλά διαφωνώ με την αντίληψη ότι αντιδρούμε όταν μας φέρουν το μαχαίρι στο λαιμό, όταν έχεις πόλεμο εκεί έξω προσπαθείς να κάνεις κάτι για να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσεις να παίρνεις 700 ευρώ ή να απολυθείς θα είναι μάλλον αργά για να φωνάξεις για τα εργασιακά δικαιώματα.
Amnesiac.
24-09-2009, 12:45
Μη με μαλώνεις ρε μουνόπανο.
Ακριβώς επειδή είναι αυτό που μπορώ να επηρεάσω άμεσα, θα ασχοληθώ μαυτό. Και δε χρειάζεται να γίνει κάποιος συνδικαλιστής για να τους ξεσκεπάσει, δεν είμαστε όλοι ΞΗΓΕΣ, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκε απλά να κατεβάσουμε από το ίντερνετ (καναπές λολ) ένα δελτίο τύπου για να καταλάβουμε ότι λένε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ μαλακίες. Επίσης τι πα να πει "δικιά μου εταιρεία"; Αν τα πάθαινε η αδερφή σου δε θα ασχολιόσουν; Δεν είμαι ο ΧΟΥΛΚ ή κάτι τέτοιο.
Και ξαναλέω, ναι, σχολιάζω τους συνδικαλιστές γιατί γιαυτό το πράγμα ήθελα να συζητήσω, δε το θεωρώ τόσο φοβερό και τρομερό, ξέρω γιατί έκλεισε η εταιρεία, εδώ ο άλλος έδωσε πλαστή εγγυητική επιστολή 500 εκατομμυρίων € και κυκλοφορεί ελεύθερος, δε μου φταίνε οι συνδικαλιστές γιαυτό.
Ούτε καν μίλησα για "μαχαίρια στο λαιμό" για να αντιδράσω, από το πρώτο-δεύτερο ποστ έγραφα για νόμιμες συμβάσεις και υπερωρίες που πρέπει να διεκδικούμε κτλ, αυτό πραγματικά είναι αδυνατό να μου το βγάλατε από το μυαλό ότι αν το προσπαθήσει κάποιος μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, εδώ στη δουλειά μου που δεν έχουμε τέτοια πράγματα, μας έβαζαν πέρσι να κάνουμε ταχύρυθμα μαθήματα με τρελά ωράρια για να μειώσουν το κόστος και αντιδράσαμε και φέτος το άλλαξαν. Με πορεία θα ήταν πιο εύκολο δηλαδή;
Dragonlord
24-09-2009, 13:00
Αυτό για το δικιά σου εταιρεία το είπα από την άποψη ότι δεν έχεις από πρώτο πρώτο χέρι εικόνα για τα εσωτερικά, τη στάση των άλλων υπαλλήλων κλπ μωρέ, δευτερεύον, τέσπα. Τα υπόλοιπα που λες είναι αυτονόητα νομίζω, απλά ο καθένας διεκδικεί μέχρι εκεί που τον παίρνει, δε νομίζω ότι γουστάρει κανείς να τον πίνει, "-ρε μήπως να ζητήσουμε λεφτά για τις υπερωρίες, -μπα γάμα το μωρέ, πού να τρέχεις τώρα"
Amnesiac.
24-09-2009, 13:08
Ε εντάξει, έχω αρκετά κοντινό πρόσωπο για να σχηματίσω καλή άποψη αλλά όντως, τεσπά.
Εννοείται ο καθένας διεκδικεί μέχρι εκεί που τον παίρνει, αν είχα τον Μάκη Ψωμιάδη αφεντικό ειλικρινά δε θα ζητούσα αύξηση ή υπερωρίες ποτέ μου, αφού με ξέρεις είμαι και γω χαμηλών τόνων άνθρωπας και δε γαμάω και δέρνω, δε περιμένω να είναι όλοι "γιουρούσι, γαμήστε τους", απλά ο κόσμος συνήθως υποτιμά το πόσο τον παίρνει να κάνει κάτι και δεν κάνει τίποτα.
ikonoklast
24-09-2009, 14:58
να μου πουν τις απόψεις τους για το ρόλο των συνδικαλιστών, πού βοηθάνε, πού δε βοηθάνε, αυτό.
Εγώ θα πω την άποψη μου! Νομίζω ότι οι συνδικαλιστές δεν είναι ένα ξεχωριστό στρώμα στην κοινωνία όπως θα λέγαμε οι αλκοολικοί, οι λεσβίες, οι χορτοφάγοι κλπ! Χρέος του κάθε εργαζόμενου είναι να είναι ενεργοποιημένος σχετικά με την διεκδίκηση των εργασιακών του δικαιωμάτων και να συμμετέχει στους συλλογικούς φορείς που υπάρχουν χρόνια τώρα γι' αυτή τη δουλειά! Φυσικά το κατα πόσο οι συλλογικοί αυτοί φορείς του "επίσημου συνδικαλισμού" ικανοποιούν πράγματι αυτές τις ανάγκες είναι μια μεγάλη κουβέντα και γι' αυτό άλλωστε η αριστερά συνηθίζει να διαφοροποιείται και να τσακώνεται για το κατα πόσο και με τι όρους παρεμβαίνεις στην ΓΣΕΕ πχ (ΠΑΜΕ, ανεξάρτητοι πόλοι, ΠΑΣΟΚΑΡΑ κλπ!)! Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των τάσεων σε κάθε περίπτωση είναι η μαζικότητα και η συμμετοχή των εργαζομένων ούτως ώστε να επιτυγχάνονται.. δυναμικές κινητοποιήσεις/διεκδικήσεις και.. ο συνδικαλισμός να μας βοηθά και να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη! Έτσι για παράδειγμα σε κλάδους τους οποίους λυμαίνεται η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα ΑΣΤΙΚΑ επιτελεία των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ γαμάν και δέρνουν ή σε χώρους όπου ο συνδικαλισμός είναι γενικώς ανύπαρκτος όπως.. part-time/πούτσεςμπλε κλπ.. τότε ο συνδικαλισμός δεν βοηθά ακόμα κι αν υπάρχουν 4-5 ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ συνδικαλιστές για να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα!
Άρα λοιπόν μια γενικευμένη στάση: "γενικώς δεν διεκδικώ πράγματα αλλά καλό θα ήταν να το κάνουν αυτό αι συνδικαλισταί, τι τους έχουμε τελοσπάντων!" είναι μια μαλακία και μισή!
Amnesiac.
24-09-2009, 15:48
Αυτό είπα βρε πούστη; Ε; Αυτό είπα;
Πρέπει ναρχίσω να ΒΑΡΑΩ εδωμέσα για να με καταλάβετε;
ikonoklast
24-09-2009, 16:30
Στα πρώτα ποστ αυτό λες..................
Αλλά όπως και να 'χει εγώ είπα την άποψις μου................
katwrimos
04-10-2009, 13:13
αν ρωτατε εμενα οποιοσδηποτε δουλεβει στο πεδιο φαινανσ-μπανκινγκ-ινσουρανσ-ινβεστμεντμπανκινγκ και παραπονιεται που τον απολυσανε πρεπει να ΨΩΦΗΣΕΙ. Οταν παιρνουμε τα μπονους και τους μισθους στην ουσια κλεβοντας τα λεφτα του κοσμου ειναι ωραια ε? Φατε τωρα μια απολυση στη μαπα και σκαστε.
Και μην μου πει κανα ζωο καμια μαλακια του στυλ "εμενα φιλαρακι ο θειος μου επαιρνε 700 ευρω στην ασπις" γιατι και ενα ευρω να επερνε, προερχοταν οχι απο καποια πραγματικη δουλεια αλλα απο την εκμεταλευση της αδυναμιας του κοσμου να καταλαβει ποσο πραγματικα τον κλεβουνε οι ινσουρερς.
Επισης μην πεταχτει κανα ζωο που με ξερει προσωπικα και πει καμια μαλακια του στυλ "κατωριμε κι εσυ σε μπανγκινγκ δουλεβεις" γιατι αν με απολυσουν δεν προκειται να κλαψουριζω γιατι ξερω οτι το χρημα που παιρνω προερχεται απο ντουμπιους ακτιβιτις και βασικα δεν το αξιζω, αλλα μπορω και κοιμαμαι τα βραδια χωρις τυψεις λογω του 47% φορου εισοδειματος που πλερωνω.
Οσον αφορα τις πραγματικες δουλειες (πχ στο μπιτσ εντ μπαιτσ) εκει αλάζει το πραμα, εκει οντως παιζει κοσμος που κανει πραγματικη δουλεια και τρωει εκμεταλευση στη μαπα, πραγματικη καταντια και αηδια οχι μονο στην ελλαδα αλλα και στη σουηδια.
ψοφαω με ομικρον, θα σου σπειρει εφιαλτες ο ρωσος
ikonoklast
04-10-2009, 13:18
Ψόφα εσύ και μη σε μέλλει!
εγω φταιω που νοιαζομαι για τα ονειρα του φιλου ηαριτη
ικονοκλαστ υπανθρωπακι, ψοφα ρε :smile:
katwrimos
04-10-2009, 13:20
ΝΤΙΣΚΛΕΙΜΕΡ: τα ορθογραφικα λαθη που ειναι απλα, πχ ρηματα που ληγουν εις ομικρον ειναι ντελημπερετ. Εκτος αν προκειται για λεξεις τυπου χρυσανθαιμο που παιζει να τους γαμησω τη μανα επειδις οντος δεν ξερω πως γραφονται.
ο σταλιν σπερνει εφιαλτες μονο σε σε οσους ειναι ανορθογραφοι στα ρουσικα.
To οντος το γαμησες επιτηδες οντως?
antimusic
04-10-2009, 13:27
όμπβιουσλι ρε.
katwrimos
04-10-2009, 13:29
όμπβιουσλι ρε.
το σχολιο αυτο ηταν τοσο καλο που μου θυμισε παλιες καλες εποχες. Ευγε.
αν ρωτατε εμενα οποιοσδηποτε δουλεβει στο πεδιο φαινανσ-μπανκινγκ-ινσουρανσ-ινβεστμεντμπανκινγκ και παραπονιεται που τον απολυσανε πρεπει να ΨΩΦΗΣΕΙ. Οταν παιρνουμε τα μπονους και τους μισθους στην ουσια κλεβοντας τα λεφτα του κοσμου ειναι ωραια ε? Φατε τωρα μια απολυση στη μαπα και σκαστε.
Και μην μου πει κανα ζωο καμια μαλακια του στυλ "εμενα φιλαρακι ο θειος μου επαιρνε 700 ευρω στην ασπις" γιατι και ενα ευρω να επερνε, προερχοταν οχι απο καποια πραγματικη δουλεια αλλα απο την εκμεταλευση της αδυναμιας του κοσμου να καταλαβει ποσο πραγματικα τον κλεβουνε οι ινσουρερς.
Επισης μην πεταχτει κανα ζωο που με ξερει προσωπικα και πει καμια μαλακια του στυλ "κατωριμε κι εσυ σε μπανγκινγκ δουλεβεις" γιατι αν με απολυσουν δεν προκειται να κλαψουριζω γιατι ξερω οτι το χρημα που παιρνω προερχεται απο ντουμπιους ακτιβιτις και βασικα δεν το αξιζω, αλλα μπορω και κοιμαμαι τα βραδια χωρις τυψεις λογω του 47% φορου εισοδειματος που πλερωνω.
Οσον αφορα τις πραγματικες δουλειες (πχ στο μπιτσ εντ μπαιτσ) εκει αλάζει το πραμα, εκει οντως παιζει κοσμος που κανει πραγματικη δουλεια και τρωει εκμεταλευση στη μαπα, πραγματικη καταντια και αηδια οχι μονο στην ελλαδα αλλα και στη σουηδια.
Μιλάει σοβαρά;
katwrimos
04-10-2009, 15:58
ναι μωρη.
Αλλα αν ειναι να κανεις ποστ με ερωτησεις ξαναδιάβασε αυτό:
Amnesiac.
04-10-2009, 16:11
Ένα λολ απτά παλιά.
ναι μωρη.
Ας πούμε το να δουλεύεις υπάλληλος σε τράπεζα είναι πολύ πιο κατακριτέο απ' το να δουλεύεις οπουδήποτε αλλού στον καπιταλισμό ή να αγοράζεις πράγματα για το σαλόνι σου φτιαγμένα στο Μπαγκλαντές πληρωμένα ένα σάπιο κουνουπίδι μεροκάματο και βερνικωμένα απ' το μουνί της μάνας σου ηλίθιε.
Τι άνθρωποι ρε μαλάκα.
carheart
04-10-2009, 16:44
Εσύ δεν ήθελες τους καθυστέρες τους παλιούς;
Άρπα την τώρα!
katwrimos
04-10-2009, 17:10
ναι μωρη.
Ας πούμε το να δουλεύεις υπάλληλος σε τράπεζα είναι πολύ πιο κατακριτέο απ' το να δουλεύεις οπουδήποτε αλλού στον καπιταλισμό ή να αγοράζεις πράγματα για το σαλόνι σου φτιαγμένα στο Μπαγκλαντές πληρωμένα ένα σάπιο κουνουπίδι μεροκάματο και βερνικωμένα απ' το μουνί της μάνας σου ηλίθιε.
Τι άνθρωποι ρε μαλάκα.
Ο καρχαρτ και ο αμνεζιακ προσπαθησαν να σε προειδοποιησουν περι της καθυστερησης μου αλλα βλεπω δεν βαζεις μυαλο οποτε παμε παλι:
Οταν εσυ δουλεβεις σε μια εταιρια η οποια δεν προσφερει τιποτα (ουτε καν κερδη στους σερχολντερσ της) και υπαρχει μονο επειδη το αφεντικο σου ηταν αρκετα τυχερος ωστε να την σκαπουλαρει απο ρεγκιουλειτορς και να παιρνει τις οικονομιες του καθενα και να τις σπεκουλαρει σε ρισκυ ντιαλς με σκοπο να πιασει την καλη, εχοντας τα λευτα του κρατους ως στιριξη, σταρχιδια μου για το αν θα απολυθεις, η εταιρια σου δεν θα επρεπε να υπαρχει ετσι κι αλιως. Δεν λεω οτι ειναι κακο να δουλεβεις εκει, αλλα οτι το να λες οτι ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να συνεχισεις να κανεις μια δουλεια που συνισταται στο σπεκουλαριζμα της συνταξης της γιαγιας του αμνεζιακ ειναι αστειο.
Επισης δεν εχω κανενα προβλημα να δουλεβεις στο καπιταλιστικο συστημα, ουτε με ενθουσιαζει η ιδεα να ειναι ολες οι επιχειρησεις της ελλαδας υπο τη σοφη καθοδηγηση του συντροφου ικονοκλαστ. Απλως προτιμω να δω αουτ οφ μπιζνεσ ολες τις επιχειρησεις που αναλαμβανονυν ρισκο με ξενα λεφτα, αν ειναι να χασουν την δουλεια τους στην πορεια μερικες χιλιαδες που δουλεβουν για αυτες, σο μπι ιτ.
enitharmon
04-10-2009, 17:24
δουλεΥεις φορ γκαντς σεηκ
sabbattack
04-10-2009, 17:35
spelling nazis vs. katwrimos: 0 - 2