PDA

View Full Version : Καταναλωτισμός.

Amnesiac.
15-09-2009, 11:16
Πώς σας φαίνεται; Στηρίζετε τη φάση; Δε σας αρέσει αλλά δε μπορείτε να αντισταθείτε; Ποιά είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική μαλακία σας;

Το έβαλα στο πόλιτιξ για να μάθουμε και τις πολιτικές προεκτάσεις του πράγματος και για το γαμημενοκαπιταλιστικό σύστημα.

Άντε πείτε ντε.

Candiru
15-09-2009, 11:25
κάποτε ήταν βιβλία και σιντιά, αφού αγόρασα σύγχρονο πισί και έμαθα να κατεβάζω και δεν έχω επαρκή χρόνο για διάβασμα, είμαι πλέον απόλυτα ελεύθερος. Δεν έχω καμία καταναλωτική εξάρτηση

Dragonlord
15-09-2009, 11:40
και δεν έχω επαρκή χρόνο για διάβασμα

Πες ότι βαριέσαι, δεν είναι ντροπή, για 15 ώρες ερ τη μέρα βρίσκεις χρόνο

Candiru
15-09-2009, 12:11
στη δουλειά είμαι στο πισί, στο σπίτι έχει πολύ φασαρία και οικιακές δουλειές πλέον, δεν λέει για διάβασμα

Drumsick
15-09-2009, 15:21
Tίγκα εξαρτημένη απο υλικά αγαθά και δε μ'αρέσει καθόλου.
Συνήθως φευγουν σε διακοσμητικές μαλακίες, ρούχα και βινύλια/σιντι.
Αν μπορούμε να θεωρήσουμε και τις συναυλίες προιόν, φεύγουν κι εκεί αρκετά.

locust
15-09-2009, 15:28
στηρίζουμε

Custom User
15-09-2009, 15:29
Καλή φάση είναι μωρέ ο καταναλωτισμός, αρκεί να πιστεύεις ότι εκεί που χάλασες τα λεφτά τα άξιζε σε σχέση με αυτό που σου προσέφερε.

Βέβαια μιλάμε για τα λεφτά του μπαμπά ή τα δικά μας;

Tyler_Durden
15-09-2009, 15:31
Άλλος ένας δούλος της αγοράς cd/μουσικών dvd, κι απο εδώ.

locust
15-09-2009, 15:32
Καλή φάση είναι μωρέ ο καταναλωτισμός, αρκεί να πιστεύεις ότι εκεί που χάλασες τα λεφτά τα άξιζε σε σχέση με αυτό που σου προσέφερε.

Βέβαια μιλάμε για τα λεφτά του μπαμπά ή τα δικά μας;

ε για δικά μας λέμε, αλλιώς δεν είναι καταναλωτισμός, εκπαπε είναι

ikonoklast
15-09-2009, 15:35
Έκθεση
Θέμα: Καταναλωτισμός

Α) Σχεδιάγραμμα

Θέμα: Στη σημερινή εποχή παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να επιδίδονται στο ίδιο ακριβώς σπορ: του καταναλωτισμού. Το φαινόμενο τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις, αν δεν έχει ήδη γίνει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.
Πρόλογος

Ορισμός
Καταναλωτισμός: η τάση για κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών, πέρα από τις αντικειμενικά υπάρχουσες ανάγκες (Μείζον Ελληνικό Λεξικό)
Ως καταναλωτισμό θα μπορούσαμε να εννοήσουμε την τάση των ανθρώπων τη μανία θα λέγαμε καλύτερα που κατέχει το σύγχρονο άνθρωπο του «πολιτισμένου» κόσμου να καταναλώνουν όλο και περισσότερα προϊόντα και αγαθά σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του εσωτερικού τους κενού (Erich Fromm) που όλο και διογκώνεται καθώς και πλήρωσης της απληστίας τους, που όλο και κυριαρχεί σα «μόδα» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καταναλωτική κοινωνία είναι η κοινωνία που παράγει και καταναλώνει προϊόντα σε μαζικές ποσότητες, προϊόντα που συχνά συνδέονται με δευτερογενείς ή «φανταστικές» ανθρώπινες ανάγκες. (Ματακιάς Αργύρης, Λεξικό Εννοιών, εκδ. Πελεκάνος, Αθήνα ‑ Θεσσαλονίκη, σελ. 333)

Custom User
15-09-2009, 15:38
Nα τι παθαίνεις άμα δεν είσαι θεωρητική κατεύθυνση.

Υπερκαταναλωτισμός λοιπόν είναι μια λάθος λέξη. Πλεονασμό δεν το λέτε; Να σβηστεί παρακαλώ κύριε Μπαμπινιώτη ασαπ.

ikonoklast
15-09-2009, 15:41
Γιατί ποιός ήταν θεωρητική, σε είπα εγώ αδερφή;

HAVOC
15-09-2009, 15:44
Καταναλωνω αρα υπαρχω.
Δεν εχω φτασει ακομη σε τετοια επικα επιπεδα.
Σιγα-σιγα σταματησα τα binge shopping των φοιτητικων μου χρονων-ακα πρωτοι μισθοι φτιαχνοντας μακετες, η χαρα του παιδιου-. Και το χαρακτηριζω ετσι ψυχαναγκαστικα, γιατι οπως αλλοι τρωνε οταν στρεσαρονται, εγω τα εσκαγα σε σιντιδια,βιβλια,συναυλιες μαζικα και μετα πεινουσα για το υπολοιπο του μηνα.

Γερνωντας και διατηρωντας δικομ γραφειο αναγκαστηκα να αναθεωρησω και συμμαζευτηκα.
Σταδιακα μου εφυγε και η φαγουρα του ξοδευειν λυσσαλεως.

Η μονη χαβοκικη καταχρηση που επιτρεπω στον εαυτο μου ετησιως ειναι τα ταξιδια μου.
Και φυσικα δεν εννοω να τα δινω σε χαζες αγορες. Αλλα για να ειμαι σε θεση να ταξιδεψω οσο περισσοτερο γινεται.

Phantom Duck
15-09-2009, 15:50
Εγώ πάντως απολαμβάνω τα αγαθά του καπιταλισμού χωρίς να χάνω από τα μάτια μου το στρατηγικό όραμα της αταξικής κοινωνίας. Χωρίς τύψεις.

HAVOC
15-09-2009, 15:56
Αυτοι ειστε, μπουχαχαχαχα!\m/

ikonoklast
15-09-2009, 15:59
ΑΥΤΟΣ είναι έτσι. ΕΓΩ που είμαι κομμουνισταράς δεν καταναλώνω απολύτως τίποτα πέρα απο φαι, αλκολ και τσιγάρα.
Να κάνετε κι εσείς το ίδιο, γαμάει!

Phantom Duck
15-09-2009, 16:20
ώπα ρε μακφάρλαντ!

ikonoklast
15-09-2009, 16:53
Τα κάνω μασούρια ρε μαλάκα. Ύφεση έχουμε.

inb4 γίνονται αυτά και στο αλτερ παίζει θέμα σε μεσημεριανάδικο γι' αυτό:
http://www.yupi.gr/gossip/c12446/Marilena_Panagiwtopoyloy.html

"Ανάμεσα στις εντυπωσιακές λεπτομέρειες της βάφτισης ήταν ο σταυρός του Κωνσταντίνου Τζούνιορ, αξίας 30.000 ευρώ αλλά και η χρυσή πιπίλα του."

και απο κάτω τίτλος: "η μαριλένα μας δείχνει την πρώτη πιστωτική κάρτα του γιού της".

Diva Plavalaguna
15-09-2009, 16:57
τα λεφτα ειναι για ξοδεμα. οποιος τα μαζευει στερει τη δυνατοτητα να πεσουν στα χερια καποιου που μπορει πραγματικα να τα χρειαζεται...

GG*
15-09-2009, 17:02
μας τα τρωνε οι δισκοπωλες,η καβα της γειτονιας και τα διαρκειας του ολυμπιακου:oops:

enitharmon
15-09-2009, 17:02

ποιοι ιναφτοι;

Amnesiac.
15-09-2009, 17:06
Τα κάνω μασούρια ρε μαλάκα. Ύφεση έχουμε.

inb4 γίνονται αυτά και στο αλτερ παίζει θέμα σε μεσημεριανάδικο γι' αυτό:

"Ανάμεσα στις εντυπωσιακές λεπτομέρειες της βάφτισης ήταν ο σταυρός του Κωνσταντίνου Τζούνιορ, αξίας 30.000 ευρώ αλλά και η χρυσή πιπίλα του."

και απο κάτω τίτλος: "η μαριλένα μας δείχνει την πρώτη πιστωτική κάρτα του γιού της".

Έλεος πια με τους σκατογύφτους. Έκαναν βαφτίσια - γενέθλια μαζί για να γλιτώσουν κανα φράγκο.

kas
16-09-2009, 12:36
o kapitalismos einai skata opws kai oi varvares sinthikes ergasias twn imerwn mas pou den mas epitrepoun na kaliptoume oxi tis potapes anagkes pou provaloun ta katanalwtika protipa alla tis pragmatikes ANAGKES.parathetw video pou sinopsizei Tin thewria:
4L8SB_L24nY

Dragonlord
16-09-2009, 12:43
Γκίλτι. Είναι φοβερό βασικά, εκεί που όταν δεν έχεις λεφτά μπορεί να μη σε απασχολεί καθόλου το θέμα, όταν αρχίζεις να βγάζεις μπορεί να ξεμένεις περισσότερο από πριν. Όταν έπιασα δουλειά (την καλή, γιατί στην πρώτη ίσα για να περάσω έφταναν) τα έτρωγα όλα σε πράγματα που δεν μπορούσα πριν, πχ έδωσα αρκετές χιλιάδες σε μπασοεξοπλισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ηρεμήσει, αλλά και πάλι φεύγουν για πράγματα του σπιτιού, αυτοκίνητο κλπ. Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες που θα έχω τελειώσει με το σπίτι και το αμάξι θα είμαι πιο εγκρατής. Γενικά πάντως φεύγουν ούτως ή άλλως αρκετά σε ταξίδια και εξόδους, αλλά τα θεωρώ περισσότερο μέρος του λίβιν παρά έξοδα καταναλωτισμού, πχ θάθελα ένα νέτμπουκ εδώ και πάνω από χρόνο αλλά κρατιέμαι αφού δεν το *χρειάζομαι* (ελάχιστα πράγματα χρειαζόμαστε βέβαια, το θέμα είναι πού βάζεις το όριο προσωπικά). Καλό είναι να υπάρχει ένα όριο, αν μη τι άλλο επειδή συνειδητοποιείς ότι για να έχεις εσύ όλα αυτά τα αγαθά σε αυτές τις τιμές κάποιοι στην Κίνα δουλεύουν για το 1/10 του μισθού σου, δε στέκει ιδιαίτερα το "αφού τα δούλεψα, τα αξίζω". Γενικότερα, επειδή ζούμε στην κοινωνία που ζούμε ίσως για τους περισσότερους να είναι αναπόφευκτο να περάσουν από αυτή τη φάση, απλά καλό είναι να μείνει φάση και να την αφήσουν (-με) πίσω και να μην είναι μόνιμο χαρακτηριστικό, λολ, ο τάδε, μεγάλος βλάκας, ό,τι του γυαλίσει πάει και το παίρνει.

Dekatria
16-09-2009, 13:19
pio palia xalaga lefta se CDs,
palia se kartes magic the gathering,
twra sto periptero.

Ford Prefect
16-09-2009, 13:40
Τα αχρείαστα έξοδα πάνε σε μπλούζες από ιμπέι και άλλα κονέ. Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τα μπλουζάκια σας προτιμήστε με. Ελάτε να κάνουμε μια συναλλαγή στην ελεύθερη αγορά.

Drumsick
16-09-2009, 15:10
όταν αρχίζεις να βγάζεις μπορεί να ξεμένεις περισσότερο από πριν.

Mεγάλη αλήθεια.

12 stars circle your brow
16-09-2009, 15:14
Τα αχρείαστα έξοδα πάνε σε μπλούζες από ιμπέι και άλλα κονέ. Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τα μπλουζάκια σας προτιμήστε με. Ελάτε να κάνουμε μια συναλλαγή στην ελεύθερη αγορά.

Λολ, σου δίνω μπλουζάκι burzum φοβερό το οποίο πήγα να κοντύνω λίγο και του γάμησε η κυρα Βαγγελιώ τη μάνα. Θα ταιριάζει τέλεια σ'οποιοδήποτε μωρό.

distortionofperception
16-09-2009, 15:16
τσιπουραδικα.
πολύ πραμα ομως.

και τσιγαρα.

δεν καταναλωνω υπηρεσίες.

σαν τι θες να μαθεις ρε α-μνι-ζιακ ναούμε. ως ποσα φραγκα κατεχωμε?
ή που τα τρωμε και δε μας φτανουν να ζησουμε?
Εντεταλμένος κυβερνητικός για να μας αποδείξει οτι τα 700 είναι αρκετα απλα εμεις ειμαστε μαλακες που τα τρωμε.

Ford Prefect
16-09-2009, 15:41
Στο μωρό έχουμε AC/DC, For those about to walk, we salute you.

Drumsick
16-09-2009, 15:49
Θα μπορούσα να φάω πολλά λεφτά εδώ.. http://www.thinkgeek.com/homeoffice/

Ingolemo
16-09-2009, 16:36
Kala, thinkgeek exei 5-6 pragmata pou tha parw stadar syntoma, kai ok, ligo polu sxedon ola ta thelw apo kei pera :p

Amnesiac.
16-09-2009, 17:29
σαν τι θες να μαθεις ρε α-μνι-ζιακ ναούμε. ως ποσα φραγκα κατεχωμε?
ή που τα τρωμε και δε μας φτανουν να ζησουμε?
Εντεταλμένος κυβερνητικός για να μας αποδείξει οτι τα 700 είναι αρκετα απλα εμεις ειμαστε μαλακες που τα τρωμε.

Θέλω να αποδείξω ότι δεν έχετε καμία δικαιολογία να μη πηγαίνετε στις συναυλίες του ΞΗΓΑ. Ξέρουμε εμείς.

distortionofperception
16-09-2009, 17:34
Ηρθε η ωρα να πω δυο λογακια!!!

Το τόπικ θα διεξαχθεί κανονικά. Δεν πιεζουμε καποιον που δε θελει να καταναλώσει.

μπιζαριος
16-09-2009, 17:53
εγω θελω να αγορασω καινουριο λουρι για την μηχανη μου αλλα το ορθοπεδικο κανει περιπου 40 ευρω. αυτο που εχω ενοχλει πολυ τον αυχενα μου σε σημειο να μην μπορω να βαλω την μηχανη στον λαιμο μετα απο λιγη ωρα.

να το αγορασω ε? :P

Custom User
16-09-2009, 17:55
Όχι

Harbinger of Death
16-09-2009, 17:56
Παίρνω αραιά και που κάτι για μένα, συνήθως με λίγα λεφτά, άντε κανα 30άρι. Τον υπόλοιπο καιρό φεύγουν σε μαλακίες, βαριέμαι και παραγγέλνω, ή παίρνω ταξί για να γυρίσω σπίτι μου γιατί κάθισα έξω αργά, και τέτοια.

Γενικά αυτό που σκέφτομαι όταν θέλω να αγοράσω κάτι είναι ότι αντιστοιχεί σε 2 ή 3 μέρες φαί ξέρω 'γω, και λέω δε γαμιέται, δεν το χρειάζομαι.

Α, και για καμιά συναυλία δίνω λεφτά, εκεί παίζει ρόλο ο παράγοντας της σπανιότητας του φαινομένου και αξίζουν.

Σε γενικές γραμμές δεν καταναλώνω ιδιαίτερα. Στην πλειοψηφία του η κατανάλωση μου φαίνεται πεταμένα λεφτά.

μπιζαριος
16-09-2009, 17:57
Μα ποναει !

Candiru
16-09-2009, 19:10
http://i42.photobucket.com/albums/e341/grammat/capconsumerism1.jpg

και με λακανικές προεκτάσεις

run4rum
18-09-2009, 18:47
http://www.actionconsommation.org/publication/ac-img/poulet_conso.jpg

http://uk.geocities.com/balihar_sanghera/conmarx.html
http://breakingthesocialcontract.blogspot.com/2006/01/marx-and-consumption.html

ikonoklast
18-09-2009, 18:48
run4rum, θέλεις να ποστάρεις πιξ γιατί νομίζω ότι είμαι ερωτευμένος μαζί σου;

run4rum
19-09-2009, 01:20
Mo40aTe_3JM

atom_smasher
20-09-2009, 02:02
μονο φαι και νοικι εδω πανω. σχεδον τιποτα αλλο απο καταναλωση εδω και χρονια. ουτε σιντι. βιβλια λιγα αγοραζω εγω.

irreligious
20-09-2009, 13:28
μαζεύεις ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ?

asimoulis
20-09-2009, 19:27
γαμάει διότι αν έχεις πολλά λεφτά μπορείς να είσαι συνέχεια χαρούμενος εκτός αν είσαι πολύ χοντρός οπότε πρέπει να έχεις πάρα πολλά λεφτά.

αν δεν έχεις πολλά λεφτά η μόνη διέξοδος είναι να είσαι γαμάτος συμπαθητικός τύπος πράγμα άχαρον.

LokiTricksterGod
20-09-2009, 20:08
γαμάει διότι αν έχεις πολλά λεφτά μπορείς να είσαι συνέχεια χαρούμενος εκτός αν είσαι πολύ χοντρός οπότε πρέπει να έχεις πάρα πολλά λεφτά.

αν δεν έχεις πολλά λεφτά η μόνη διέξοδος είναι να είσαι γαμάτος συμπαθητικός τύπος πράγμα άχαρον.

όλη η αλήθεια για τη Ζωή.

Drumsick
20-09-2009, 20:12
Φοβερός τύπος ο ασιμούλης.

Λεκές
26-12-2013, 02:34
Μπαμπ.

Ο καταναλωτισμός με τη μοντέρνα έννοια είναι ουσιαστικά νέο φαινόμενο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και γιγαντώθηκε μετά τον Β' παγκόσμιο. Προϋποθέτει βιομηχανοποίηση σε στάδιο μαζικής παραγωγής και πυροδοτείται αφού έχει επέλθει μια περίοδος ωριμότητας όπου η ανάλογη παραγωγή δημιουργεί τις βάσεις για μαζική κατανάλωση (κάποια αναπτυξιακά μοντέλα όπως αυτό του Rostow (http://en.wikipedia.org/wiki/Rostow's_stages_of_growth), αντιμετωπίζουν τη μαζική κατανάλωση σαν το τελευταίο στάδιο).

Οδηγεί ο καταναλωτισμός σε εξάντληση των φυσικών πόρων;
Αν οχι, πως βρίσκει άπειρες πρώτες ύλες;
Αν ναι, επηρεάζει αυτή παρατήρηση τις καταναλωτικές μας επιλογές; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, γιατί;

Τώρα που η Κίνα και η Ινδία περνούν το στάδιο της ωριμότητας, τι θα μας σώσει (αν πείτε ο σοσιαλισμός, γιατί;);

enitharmon
26-12-2013, 14:07
Οδηγεί ο καταναλωτισμός σε εξάντληση των φυσικών πόρων;
Αν οχι, πως βρίσκει άπειρες πρώτες ύλες;
Αν ναι, επηρεάζει αυτή παρατήρηση τις καταναλωτικές μας επιλογές; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, γιατί;

Τώρα που η Κίνα και η Ινδία περνούν το στάδιο της ωριμότητας, τι θα μας σώσει (αν πείτε ο σοσιαλισμός, γιατί;
Ναι στην εξαντληση φυσικων πορων αν συνεχισουν να προσφέρονται τα ίδια προιόντα. Πχ αν όλοι στην Ινδια και την Κινα θέλουν σημερινά σμαρτφον σε προσιτές τιμές ωστε να εχουν ολοι, σε καποια χρονια δε θα εχουμε πια πρωτες υλες για την παραγωγή τους. Η λύση είναι, όπως γίνεται πάντα, (πέρα απο την ανακύκλωση των μεταλλων) ερευνα και ανάπτυξη νέων υλικών και προιοντων, που απαιτουν λιγοτερες πρωτες υλες ή διαφορετικές (μέχρι να αρχισουν να εξαντλουνται και αυτες).
Άλλο παραδειγμα ειναι το πετρελαιο. Οι εναλλακτικες μορφες ενεργειας αναπτυχθηκαν επειδη τελειωνει το πετρελαιο, αν ειχαμε επ'αοριστον, κανεις δε θα επενδυε στην αναπτυξη τους. Ακομα και με εμφανη τον κίνδυνο εξαντλησης αυτης της πρωτης υλης, ελαχιστοι εχουν αλλαξει τις συνηθειες καταναλωσης τους.
Οποτε, ο καταναλωτισμος οδηγει σε εξαντληση φυσικων πορων, αλλα η επιστημη βρισκει νέους και η τεχνολογια νέα προιόντα να καταναλώσουμε. Ελάχιστοι καταναλωτές αγοράζουν με βάση τη μόλυνση περιβάλλοντος ή εξάντληση πόρων ή κίνδυνος εξαφάνισης πανίδας, οι περισσοτεροι θελουν, οποτε θα απαντουσα αυτη τη δευτερη ερωτηση με όχι, δεν επηρεάζει. Αυτοι που επηρεάζονται κυρίως είναι αυτοι που αναπτύσουν τα καταναλωτικά προιόντα και δίνουν τη γραμμή ανάπτυξης νέων προιόντων με βάση τι έχουν στη διάθεση τους.
Για την τελευταία ερώτηση: η μέρα που Κινα και Ινδία θα θέλουν να έχουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με το δυτικό κόσμο (και μην ξεχνάς την Αφρική) θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, στην οποία τα καταναλωτικά αγαθά που θα θέλουν όλοι, θα είναι τόσο ακριβά που δε θα μπορούν να τα έχουν όλοι. Οπότε το μόνο που θα σώσει τον καθένα είναι να μην επιθυμεί. Το παλιό σου κινητό παίρνει μια χαρά τηλέφωνα και τα περσινά σου ρούχα είναι απλώς περσινά

Λεκές
26-12-2013, 15:27
Αυτό έχει όμως δραματικά επακόλουθα.
Σημαίνει πως η οικονομική μεγένθυνση είναι λάθος στρατηγική αφού οδηγεί σε ένα κύκλο εξάντλησης και μόλυνσης.
Επίσης δείχνει πως οι καταναλωτικές κοινωνίες έχουν ημερομηνία λήξης και κάποια στιγμή θα χρειαστεί μαζική αναδιάρθρωση του τρόπου που ζούμε.
Άρα ο ρεαλισμός για το ανθρώπινο είδος εφόσον αυτό επιθυμεί να διατηρεί ένα σεβαστό επίπεδο ανέσεων είναι να σταματήσει να παράγει οτιδήποτε μη απαραίτητο και να σταματήσει να καταλώνει ενέργεια και ύλη σε περιφερειακές δραστηριότητες. Ή μήπως όχι;

rat_poison
26-12-2013, 16:10
Αν δούμε το θέμα μαρξιστικά, όσο υπάρχει ο καπιταλισμός ως διαδικασία παραγωγής, ο καταναλωτισμός θα είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Πρόχειρα αναφέρω τα παρακάτω.

Η βιομηχανία πρέπει συνεχώς να παράγει, και μάλιστα όλο και περισσότερα πράγματα καθώς η τεχνική δυνατότητά μας αυξάνεται. Αν αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει κανείς να τα αγοράσει γιατί έχει ήδη καλύψει τις ανάγκες του, το αφεντικό δε θα βγάλει περισσότερο κεφάλαιο από αυτό που έβαλε. Έτσι η υπεραξία του εργαζομένου δε θα ανατροφοδοτεί την ίδια εκμεταλλευτική σχέση παραγωγής, οπότε θα πάει χαμένη κι ο βιομηχανικός καπιταλιστής δε θα μπορεί να εφαρμόζει την ίδια κλασική του λούπα επ' άπειρον.

Η αστική τάξη που έχει τη δυνατότητα διαμοιρασμού αυτής της υπεραξίας πρέπει αναγκαστικά να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει αυτή ακριβώς την εξουσία της. Ο καταναλωτισμός δημιουργεί μία τεράστια κοινωνική ομάδα που είναι οκέι με την εκμεταλλευτική φύση της εργασικής σχέσης της γιατί καλύπτονται οι υλικές της ανάγκες, ή γιατί ΝΟΜΙΖΕΙ ότι μπορεί να καλύψει της ανάγκες της με όλα τα διαθέσιμα προϊόντα που κυκλοφορούν. (άσχετα αν στην πραγματικότητα αυτά τα προϊόντα που χρειάζεται δεν μπορεί ποτέ να τα έχει όλα κι αυτά μένουν απούλητα στα ράφια)

Η μαζική κατανάλωση δημιουργεί χίλια άλλα δευτερογενή πεδία στα οποία ο καπιταλισμός μπορεί να απλωθεί για καινούριες αγορές, καινούρια εκμετάλλευση και καινούρια κέρδη: διαφήμιση, εμπορικά κέντρα, καταναλωτικά δάνεια κλπ δε θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τον καταναλωτισμό

Εν τέλει, ο καταναλωτισμός και ο καπιταλισμός είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν (τουλάχιστον στις κοινωνίες που δεν τους λείπουν βασικές υποδομές και υλικά αγαθά και η ανθρώπινη ανάγκη δεν έχει κορεστεί). Γιατί όταν ηλεκτροδοτηθούν, υδροδοτηθούν, ντυθούν και φάνε (σχεδόν) όλοι, χωρίς τον καταναλωτισμό, ο βιομήχανος πώς θα βγάλει τα λεφτά του

Άρα μόνο μαζί θα τους ξεφορτωθούμε

Λεκές
26-12-2013, 16:53
Τι εννοείς με τον όρο 'καπιταλισμό'; Διότι ο καπιταλισμός προϋπάρχει του μαζικού καταναλωτισμού.

rat_poison
26-12-2013, 17:02
κι εγώ αυτό λέω διάβασε λίγο πιο προσεχτικά

όσο για την πρώτη ερώτηση, τι να πω αν επιμένεις να σου δώκω ορισμό, θα έλεγα ότι είναι η συστημ(ατ)ική χρήση του χρήματος ως κεφάλαιο κι όχι ως ανταλλακτικό εργαλείο.

Λεκές
26-12-2013, 17:31
Ναι αλλά αν δεν αποσαφηνίσεις τι εννοείς με τον όρο καπιταλισμό μου φαίνεται πως το κανονιστικό 'ο καπιταλισμός πρέπει να πέσει' καταρρέει.

Διότι ο καπιταλισμός του 1870-1914 που θεωρείται από διάφορους ως η πρώτη 'παγκοσμιοποίηση', είναι ριζικά διαφορετικός από τον καπιταλισμό της μεικτής οικονομίας που διατηρείται από τον Β' παγκόσμιο και μετά. Φαντάσου για πριν το 1860 που ο καταναλωτισμός ήταν μια υπόθεση λίγων.
Μπορείς να πεις πως οι καταναλωτικές κοινωνίες δημιουργήθηκαν μέσα απ'την εξέλιξη του οικονομικού μας συστήματος αλλά άλλοι παράγοντες όπως η οικονομική επιστήμη, η κουλτούρα εμπορίου, φιλοσοφικές ιδέες (Ηδονιστικές-ωφελιμιστικές) και κάποιες τάσεις συγκεντροποίησης στην πολιτική και οικονομική σφαίρα έπαιξαν το ρόλο τους. Σχεδόν όλα όσα ανέφερα (με την εξαίρεση της οικονομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό πλαίσιο) προϋπάρχουν του καπιταλισμού σε οποιαδήποτε έκφανση του και μπορείς να πεις πως αυτά μεταβάλλουν τον καπιταλισμό και όχι το ανάποδο.

Τέλος, το χρήμα δεν λειτουργεί σαν ανταλλακτικό μέσο εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια απ'όσο καταλαβαίνω. Όσο περίπου υπάρχει και ο όρος χρέος δηλαδή.

rat_poison
26-12-2013, 20:42
υπάρχει διαφοροποίηση στο ποια είναι η βασική διαδικασία παραγωγής και το μοντέλο διαμοιρασμού της υπεραξίας στην κοινωνία και στο αν υπάρχουν κάποιες δομές καπιταλιστικές μέσα σε μια φεουδαρχική ή "αρχαία" πολιτική οικονομία. ειδοποιός διαφορά του καπιταλισμού σε σχέση με προηγούμενες οικονομίες είναι ότι η εκμεταλλευτική σχέση που κυριαρχεί είναι αυτή του εργαζόμενου - εργοδότη, στην οποία ο δεύτερος οικειοποιείται την υπεραξία του πρώτου όχι μόνο δίνοντάς του λιγότερη πληρωμή από το ποσοστό συμμετοχής του εργαζόμενου στην παραγωγή, αλλά και αποξενώνοντας τον εργάτη από το αντικείμενο της εργασίας του. Δηλαδή ότι ναι μεν χωρίς τον εργαζόμενο αμάξι δεν κατασκευάζεται, αλλά στο τέλος της ημέρας ο εργάτης αποχωρεί από την εργασία του χωρίς να έχει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα πάνω στο εν λόγω αμάξι που αυτός κατασκεύασε, χωρίς το αφεντικό να στρίψει ούτε μια βίδα.

συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σου ποστ και αυτό (χωρίς να το κάνω ιδιαίτερα σαφές όπως εσύ) είναι που λέω στην (προ)τελευταία μου παράγραφο

αν μπορούσα να δανειστώ έναν άκυρο όρο από την αντίπαλη θεωρία, είναι διαφορετικός ο καπιταλισμός στις αναπτυσσόμενες από ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες.

παρά ταύτα εκτιμώ ότι αναπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς να στηρίζουν τον καταναλωτισμό τους πάνω σε μία παραγωγή που γίνεται αλλού με διαδικασίες και εργασιακές συνθήκες που στις περισσότερες χωρες της Ευρώπη και την Β. Αμερικής ίσχυαν στα 1850 και μετά.

paddy honey
18-02-2019, 18:22
Mo40aTe_3JM

https://www.youtube.com/watch?v=Mo40aTe_3JM

https://www.electricrequiem.com/forum/archive/index.php/t-22291.html?fbclid=IwAR2arZWD1Oro-vNLD2iP30kS7hAh-nKw-rJlPmKAEK33ZWm54v7LCANSOxs

occasional σε αντιδιαστολή με addicts στην ίδια πρόταση, τι λες να εννοεί;

Στα τέσσερα χρόνια ο πιο δυνατός.

http://www.youtube.com/watch?v=y9hIZSdFyqs
http://www.youtube.com/watch?v=IfnfotUFolo

IfnfotUFolo

https://i.imgur.com/P0TEVlO.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=AuSap_mtIfY