View Full Version : Λεξικό...
The_Painless
26-02-2004, 23:48
.... ή μάλλον "λεξικό". Ψάχνω ένα βιβλίο με όρους πολιτικούς και οικονομικούς. Για άχρηστους εντελώς. Ενα βιβλίο με λήμματα όπως "πληθωρισμός" ή "κονδύλια" ή "κομμουνισμός", "καπιταλισμός", "σοσιαλισμός", "παγκοσμιοποίηση", οτιδήποτε. Μιλάμε για ηλίθιες καταστάσεις δηλαδή. Ομως κάτι τέτοιο χρειάζεται. Πες ότι διαβάζεις ένα πολιτικό βιβλίο και μέσα υπάρχει ένας όρος που δεν έχεις ακούσει ποτέ. Η ότι διαβάζεις μια εφημερίδα βρε αδερφέ και δεν ξέρεις κάτι. Να έχεις κάπου να ανατρέχεις. Εχει κανείς υπόψη κάτι τέτοιο;
enitharmon
27-02-2004, 00:22
eeee, ellino-elliniko ennoeis? h aggloelliniko?
gia to deutero exei to Penguin kala lexika, gia to prwto pigaine Eleutheroudaki, da werden Sie geholfen! :D
ena aplo leksiko den kanei?
The_Painless
27-02-2004, 00:28
eeee, ellino-elliniko ennoeis? h aggloelliniko?
gia to deutero exei to Penguin kala lexika, gia to prwto pigaine Eleutheroudaki, da werden Sie geholfen! :D
Οχι βρε, δεν εννοώ λεξικό με την αυστηρή έννοια του όρου. Π.χ. έχω ένα που λέγεται Biographisches Lexikon zum Dritten Reich κι έχει αλφαβητικά τα πάντα για κάθε μέλος της αυλής του Χίτλερ, όπως και για τον ίδιο κλπ. Σαν μικρές βιογραφίες που δεν κουράζεσαι να διαβάζεις και ανά πάσα στιγμή μπορείς να ανατρέξεις εκεί για να βρεις τα βασικά για την Braun, για τον Heydrich, για οποιονδήποτε. Ε, κάτι τέτοιο, αλλά με οικονομικο-πολιτικούς όρους ψάχνω :|
Λεξικό των εννοιών λέγεται. Θυμάμαι πως κάπου έχω ένα, αν καταφέρω να το βρω, θα σου πω πώς λέγεται, εκδοτική, κ.λ.π. Αλλά έχω να το χρησιμοποιήσω απ'το γυμνάσιο ή κάτι, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θαμμένο.
When Black Roses Bloom
27-02-2004, 17:59
Αλήθεια, διαβάζετε λεξικά? Ενοώ να πάρετε ένα λεξικό, ερμηνευτικό, απο εκείνους τους παλίους τόμους του Γιοβάνη π.χ., και να καθήσετε να του ρίξετε μία ματιά?
Το κάνω καμιά φορά με ερμηνευτικά λεξικά ή με ελληνο-αγγλικα και γερμανο-ελληνικά, αλλά το καλύτερό μου είναι ένα λεξικό όρων της Φιλοσοφίας που έχει η μητέρα μου από τα φοιτητικά της χρόνια. Είναι βέβαια μισοδιαλυμένο και γραμμένο στην καθαρεύγουσα αλλά πολύ ενδιαφέρον.
/geek