Log in

View Full Version : Στυλ/τεχνικες παιξιματος

Clockwork Orange
06-05-2009, 09:55
Λεπον,εψαξα δν βρηκα κατι παρομοιο!
Ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις σε τι κλιμακες παιζει ο Καρλ-Μικαελ στους Virus,τι κουρδισμα χρησιμοποιει,τι συγχορδιες κτλ γιατι προφανως ουτε πεντατονικη παιζει,ουτε τριτες,πεμπτες κτλ
Μου εχουν πει κατι για φαλτσετα τα οποια δεν γνωριζω τι ειναι!
Αν ξερει κανας παιχτης ας ριξει ενα ινφο!
στω.

(αφησα τον τιτλο ανοιχτο μηπως θελει και κανας αλλος κατι παρομοιο)

Xtikio
06-05-2009, 11:39
πραγματικά γιατί αναλώνεσαι σε αυτό; τι φαλτσέτα και χαζούλικα είναι αυτά. Δεν έχω ακούσει πολύ Virus για να σου αναλύσω τι γίνεται, αλλά σε γενικές γραμμές αυτοί οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις τους με τον τρόπο που εσύ πας να το κάνεις. Απλά έχουν μια αισθητική και παίζουν χωρίς να σκέπτοντε κλίμακες και συγχορδίες. Αυτή τουλάχιστο είναι η άποψη μου.

phthoggon
06-05-2009, 17:00
Σε Ρε την κουρδίζει, το λέω επειδή τον είχα ρωτήσει κάποτε αν χρησιμοποιεί κανένα περίεργο κούρδισμα, αλλά το νορμάλ με τέταρτες έλεγε, τώρα για παλιότερα άλμπουμ θα σε γελάσω. Γενικά οι συγχορδίες του είναι αρκετά jazzy, αυτό που είπε το χτικιό όμως, μη ρωτάς, κάτσε και βγάλτες με το αυτί σου (δεν είναι εύκολο βέβαια, μου έβγαινε η παναγία να βγάλω VBE παλιά) ή ψάξε για καμια ταμπλατούρα, κάπου θα υπάρχει.

stam and the witches
06-05-2009, 17:53
Άσχετο αλλά αυτό που αγαπώ στους VBE είναι η απλή πλην ανατριχιαστική ένωση συγχορδιών. Αυτό το μι μινόρε στις 3 πρώτες χορδές-φα ματζόρε στις 3 τελευταίες που κάνουν έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του παιξίματός μου.

Xtikio
06-05-2009, 17:59
Άσχετο αλλά αυτό που αγαπώ στους VBE είναι η απλή πλην ανατριχιαστική ένωση συγχορδιών. Αυτό το μι μινόρε στις 3 πρώτες χορδές-φα ματζόρε στις 3 τελευταίες που κάνουν έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του παιξίματός μου.

lolwat? για εξήγησε το ώστε να μην καταλαβαίνεις μόνο εσύ τι λες.

phthoggon
06-05-2009, 18:31
Χαχ, μάλλον εννοεί τη μι συγχορδία με το σι ύφεση στη σoλ αντί για τρίτη. Αυτό είναι πάντως το κλασικό VBE chord. Αυτό που έγραψες είναι κάτι σαν μι-σι-μι-λα-ντο-φα που κάπου πρέπει να το παίζουν και αυτό αν δε κάνω λάθος.

Xtikio
06-05-2009, 18:41
θα με κάνετε προβληματικό. κιεγώ αυτό που πρωτοέγραψες κατάλαβα οτι έλεγε ο σταμ αλλά μου φάνηκε χαζό για να είναι αλήθεια. αυτό που έγραψες εσύ τι είναι; μι μινόρε που αντί για σολ βάζεις σι ύφεση; Μι ελαττωμένη δηλαδή.

phthoggon
06-05-2009, 18:47
Δεν έχει τρίτη αυτό ρε οπότε τι ματζόρε και μινόρε λέμε! Αλλά ναι, αν είχε τρίτη θα την λέγαμε ελαττωμένη συγχορδία. Επειδή είμαστε μεταλλάδες όπως μπορούμε πολύ απλά να τη λέμε μι :dfinger:

Xtikio
06-05-2009, 19:01
γιαυτό στο τέλος είπα μι ελλατωμένη και όχι μι μινόρε ελλατωμένη :Ρ ΜΙ ΚΑΙ ΧΕΒΙ ΜΕΤΑΛ ΛΟΙΠΟΝ.

stam and the witches
06-05-2009, 19:05
Ζαλίστηκα.

Έχεις μία ντο ματζόρε κλίμακα. 5η συγχορδία της η μι μινόρε, 6η η φα ματζόρε. Παίζεις τη φα ματζόρε αλλά τις 3 πρώτες χορδές τις αφήνεις άδειες ώστε να δώσουν κάτι από μι μινόρε. Γαμώ τα ωδεία σας.

Επίσης, αν αυτό βοηθάει, μην την αντιλαμβάνεστε ως σκέτη συγχορδία και ανοίγετε τόμους για να ελέγξετε τι είναι και τι δεν είναι, αλλά ως ένα turnaround (σωστά το λέω;) στη ντο ματζόρε γενικότερα.

stam and the witches
06-05-2009, 19:07
Να, αυτή τη συγχορδία λέω:

0----
0----
0----
3----
3----
1----

Πω.

Xtikio
06-05-2009, 19:32
Σταμ ρε μαλάκα όταν λες τη Φα ματζόρε 6η συγχορδία της ντο ματζόρε μη βρίζεις τα ωδεία μας σε παρακαλώ.

stam and the witches
06-05-2009, 19:37
Έστω. Μπέρδεψα την τονική ντο με τη σολ ώχου! Αυτά παθαίνεις όταν όλα σου τα κομμάτια είναι σε μι μινόρε 8)

Και την είπα έτσι αφού ρωτήσατε ένα σωρό τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, δεν ήταν αυτό το πρόβλημα!

Clockwork Orange
06-05-2009, 20:26
Να, αυτή τη συγχορδία λέω:

0----
0----
0----
3----
3----
1----

Πω.

με το κλασικο κουρδισμα ε?(για να λες για ΜΙ!) οχι D,A,D,G,B,E?!
χμ!

phthoggon
06-05-2009, 20:46
Κλοκγουερκ, έτσι για να σε κάψουμε δοκίμασε να παίξεις το ακόλουθο ριφφ! (με δεξί ελεύθερο χρονικά παίξιμο και στις έξι χορδές, μαχαιρίτσας κλπ)

0-------------0--3--2----------0---------1
0-------------5-----------------0----3---1
1---3--4---- 5---------3---1--1---------1
2------------ 4---------2-------2---------2
2-------------3---------2-------3---------3
0-------------0---------0-------0---------0

(μπορούμε να κάνουμε αυτό το θρεντ - ποστ γιορ φέιβοριτ VBE-like συγχορδίες 8-))

CrippleHorse
08-05-2009, 21:33
Γενικά συγχορδίες με τετάρτες πιασμένες σε μία χορδή και τη μεθεπόμενη ενώ η ενδιάμσεση παίζει ένα η δύο ημιτόνια χαμηλώτερα απο την επόμενη κι άλλα παρόμοια φτιάχνουν το στύλ νομίζω, όπως και παιχνίδάκια δυσαρμονίας ανάμεσα στις ελεύθερες χορδές και νότες που πιάνεις, χτυπώντας τες μαζί η εναλλάξ με παραμόρφωση.
Όσο για ήχο virus, γίνεται με τρέμολο εφέ πριν την παραμόρφωση πιστεύω.

Clockwork Orange
08-05-2009, 21:37
νατος ο παιχτης!
γενικα πρεπει να παιζει πολυ ΜΙ+ΦΑ κτλ μαζι και αυτο ειναι που με δυσκολευει γτ ειναι κατι που 10 χρονια τα θεωρω λαθος και δεν παει το μυαλο μου εκει!
πιστευω ο πιο χαρακτηριστικος ηχος virus ειναι το road!

CrippleHorse
08-05-2009, 21:59
ή δοκίμασε να πιάσεις μπαρέ ματζόρε με το μικρό σου δάχτυλο ένα τάστο πιο πέρα, του στύλ ντο-σολ-ντο δίεση-μι-σολ και μετά να μετακινήσεις τον αντίχειρά σου δύο ημιτόνια πιο κάτω ωστε να γίνει πχ σι ύφεση-σολ-ντο δίεση-μι-φα. πονάει λίγο αλλά μπρος στα κάλη

δοκίμασε επίσης πράγματα όπως να χτυπάς την ίδια νότα σε δύο χορδές και μετά να την κάνεις διαφωνία, ακούγεται σα να συγκρούονται οι αρμονικές που γεννάει ο παραμορφωμένος ήχος κάθε χορδής, γίνεται πιο στριμμένο επίσης αν κάνεις ένα μικρό σήκωμα σε μία απο τις δύο

εγώ θα ήμουν περίεργος να παίξω τέτοια με δωδεκάχορδη ηλεκτρική

Phoebus
08-05-2009, 23:13
ITT :inversions:

Xtikio
09-05-2009, 00:39
πολλούς ειδικούς έχουμε τελικά.