PDA

View Full Version : Spitfire - Die Fighting (2009)

eleventh guardian
04-05-2009, 17:03
http://img100.imageshack.us/img100/2694/spitfirecoversm.jpg

01. The King of the Mountain
02. Gates of Fire
03. Underground
04. Die Fighting
05. Icarus
06. Macedonia
07. Taste the Fire
08. Danger in the World
09. I'm Ready
10. Release Power
11. Everlasting Love
12. Fool Enough
13. Acoustic medley - live 2006 in Gagarin 205

www.spitfire.gr
www.emotion-art.eu

Νομίζω πως δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση. Οι Spitfire κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους 22 χρόνια μετά το θρυλικό "First Attack" και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεγονός για την ελληνική σκηνή. Η νέα σύνθεση αποτελείται από τους Ηλία Λογγινίδη (κιθάρα), Αλέξη Μπαλακάκη (φωνητικά), Νίκο Μιχαλακάκο (μπάσο) και Πάνο Χατζηιωαννίδη (κιθάρα - πουθενά δεν αναφέρεται ποιος έπαιξε τα ντραμς).

Αλλά και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές. Το "Die Fighting" είναι πολύ καλό και αξίζει να φέρει το όνομα Spitfire, όσο κι αν ήταν αδύνατο να φτάνει σε αξία τον προκάτοχό του. Διότι πέρα από το αντικειμενικά υψηλή αξία του "First Attack", είναι και ο μύθος που το περιβάλλει ύστερα από τόσα χρόνια και θα μας έκανε να το θεωρούμε ασύγκριτο ακόμα κι αν ο νέος δίσκος ήταν αριστούργημα.

Γι' αυτό και θα συνιστούσα σε όσους το αγοράσουν και το ακούσουν, να το ακούσουν χωρίς προκαταλήψεις ώστε να χαρούν μία πολύ καλή heavy/power δουλειά. Μπορεί να μην υπάρχει ένα "Lead Me On" ή ένα "Lady of the Night", αλλά υπάρχουν πολλές αξιόλογες στιγμές που σου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του CD. Προσωπικά, από τις λίγες ακροάσεις που έχω ρίξει, ξεχώρισα τα "The King of the Mountain", "Macedonia", το "Everlasting Love" και "Icarus", αλλά ο δίσκος είναι πραγματικά ωραίος στο σύνολό του. Δεν θα μείνει στην ιστορία, αλλά δεν θα απογοητεύσει κανέναν φίλο της μπάντας και γενικότερα του καλού heavy metal.

Στα συν και η καλή παραγωγή, όπως και η προσεγμένη συσκευασία. Διπλό digipack, με bonus ένα DVD με ντοκιμαντέρ διάρκειας 53 λεπτών με την ιστορία της μπάντας και πολύ σπάνιο υλικό, το οποίο θα συγκινήσει περισσότερο τους παλιούς οπαδούς.

Ra Pariah
04-05-2009, 17:10
:headbang: :headbang: :headbang:

ΓΚΡΟΥΠΑΡΑ!

Razor
05-05-2009, 01:59
εγω να πω την αμαρτια μου,το first attack το θεωρω πολυ μελωδικο για τα γουστα μου (3 μπαλαντες αν θυμαμαι καλα σε 8 τραγουδια ειναι του ματς).Αν και εχει τον δυναμιτη Explosion μεσα (:dfinger:) γενικα δεν μου ειχε αρεσει ιδιαιτερα.

eleventh guardian
05-05-2009, 02:27
Mα είναι μελωδικό το "First Attack" και όχι μόνο επειδή έχει μπαλάντες ("Whispers" και "Walk Alone" - το "Lady of the Night" δεν είναι ακριβώς μπαλάντα).

Το καινούριο δεν έχει καν ένα τόσο γρήγορο κομμάτι σαν το "Explosion", οπότε δεν νομίζω να σου κάνει εντύπωση. Αλλά είμαι βέβαιος πως θα αρέσει σε όσους γούσταραν το "First Attack".

psychotron
05-05-2009, 09:13
Spitfire :touched:

Το First Attack το αγόρασα με το που βγήκε και πλέον το έχω λιώσει.
Θα τσεκάρω άμεσα νέο δισκάκι.

Ruthless
05-05-2009, 19:04
Πολύ ωραίο είναι. Εμένα μου άρεσε πολύ(πέρα από όσα είπε ο 11θ) και το taste the fire, χιτάκι κι έτσι.

Και γενικά ρισπέκτ σε μια από τις ιστορικότερες ελληνικές μπάντες, με ίσως το καλύτερο συνολικά album στα 80s.

eleventh guardian
07-05-2009, 16:11
Όσο πιο πολύ το ακούω τόσο περισσότερο κολλάω. Εξακολουθώ φυσικά να μην το συγκρίνω με το πρώτο. Αλλά έχει κι αυτό τις πολύ γαμάτες στιγμές του ("I'm Ready" συγκινητική κομματάρα).

Ruthless, δεν τίθεται θέμα για το αν το "First Attack" είναι το καλύτερο ελληνικό metal άλμπουμ των '80s. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε κανονική κυκλοφορία το ντέμο των Sarissa, υπερτερεί.

Raven Lord
07-05-2009, 18:27
τσεκάρω αμέσως

YΓ. καπου αναφέρεται ένας Mark Cross στα ντραμς

Weedow
07-05-2009, 18:30
Ruthless, δεν τίθεται θέμα για το αν το "First Attack" είναι το καλύτερο ελληνικό metal άλμπουμ των '80s. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε κανονική κυκλοφορία το ντέμο των Sarissa, υπερτερεί.

Ίσως το καλύτερο ντεμπούτο ελληνικής μπάντας ever μαζί με το "Waiting For The Dawn" των Innerwish.

eleventh guardian
07-05-2009, 19:04
τσεκάρω αμέσως

YΓ. καπου αναφέρεται ένας Mark Cross στα ντραμς

Tον Marc Cross τον γράφει το metal-archives νομίζω και πράγματι είχε παίξει κάποια live με τους Spitfire πριν κάποια χρόνια, αλλά στις liner notes του CD δεν αναφέρεται πουθενά.

Raven Lord
07-05-2009, 21:42
με 1 ακρόαση, τα πράγματα φαίνονται όπως τα είπε ο 11th... "κολλητικό" άλμπουμ σε πολύ υψηλά επίπεδα. όχι first attack, αλλά "το'χουν" ακόμη :dfinger:

GuardianOfIvorytower
24-07-2009, 13:07
Θα συμφωνήσω κ εγώ με τους προλαλήσαντες, πολύ ωραίο κ αξιόλογο άλμπουμ, πολύ ωραίες κ δουλεμένες συνθέσεις, γενικά μου άρεσε αρκετά. Συγκρίσεις με το πρώτο δεν έχουν κ πολύ νόημα, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Taksitzhs
24-07-2009, 13:11
Αν όμως δεν είχαν βγάλει το πρώτο θα τους τσέκαρε ο κόσμος που τους τσεκάρει;

Tyler_Durden
24-07-2009, 13:27
Μετά το θρεντ για St. Vitus, ούτε κι αυτό τόπικ το είχε πάρει το μάτι μου πριν απο σήμερα! (Αρχίζει η "τύφλωση" σκέφτομαι...) Τέσπα, πορωτικότατο δισκάκι, με υπερκολλητικά τραγούδια. Επίσης αν και βγάζω καντίλες με "πατριωτικά" κομμάτια που λένε πόσο γαμάτοι και περίφανοι είμαστε σαν έθνος και πόσο γαμάτα μαχίμια ήταν οι όποιοι πρόγονοι (λέμε οτι) έχουμε τέλοσπάντων, ομολογώ οτι με το "Macedonia" έχω μεγάλη καραμπινιά τον τελευταία καιρό.:oops::oops::oops: Πολύ ωραίο και καλοπαιγμένο heavy.Πάντα τέτοια