Log in

View Full Version : [Cinema] The Shawshank Redemption (1994)

Razor
08-04-2009, 02:49
Το γαμωσερτς δεν βρηκε τιποτα γι'αυτο ανοιγω τοπικ.Ελεγα εδω και κατι χρονια οτι ΠΡΕΠΕΙ να δω την ταινια που ειναι πρωτη στο τοπ250 του ιmdb αλλα το εκανα πριν απο λιγο επιτελους.
ΔΕΝ αξιζει να ειναι πρωτη (Forrest Gump λεμε) αλλα μεσα στην δεκαδα ειναι σιγουρα.Τρελη ηθοποιηα απο Φριμαν - ο αλλος δεν μου αρεσε και τοσο,απιστευτο σεναριο αν και λιγο υπερβολικο και γενικα το τελος τα εσπασε.Απιστευτα σιχαμενος ο διευθυντης,τον αρχιζα στα κλωτσομπουνια 15 χρονια μετα για την ερμηνεια του.Σιγουρα η καλυτερη ταινια με φυλακες που εχω δει :thumbsup:

FIXXXER
08-04-2009, 02:55
Καταρχας να πουμε τα βασικα, οτι δηλαδη ΚΑΜΙΑ ταινια δεν αξιζει να ειναι στην πρωτη θεση, γιατι η εννοια "καλυτερη ταινια" ειναι αδοκιμη, ο μικροτερος αριθμος ταινιων που πιανουν το 10/10 ειναι εικοσι και ειμαι επιεικης. Αυτη ειναι μια απο αυτες, μαζι με το Εις Το Ονομα Του Πατρος και πολλες αλλες. Το Forest Gump να πω την αληθεια δεν το βρηκα τρελα θεικο, θα του εβαζα 9,5.

animae
08-04-2009, 03:04
....Εις Το Ονομα Του Πατρος ....

λοκ μπαν.:pink:

Αγαπημένη μου ταινία εβερ:worship:

FIXXXER
08-04-2009, 03:34
Εκει που πετανε τα καιγομενα χαρτια και φωναζει Τζουζεπε.-

locust
08-04-2009, 10:00
διαφωνώ με φίξξξξξερς , το σοσανκ είναι η καλύτερη ταινία έβερ, και η μοναδική που με έχει κάνει να κλάψω

Magellan
08-04-2009, 10:07
το shawshank μου αρεσει λιιιγο περισσοτερο απο το in the name of the father αλλα επος τανιες και οι δυο
:touched:

12 stars circle your brow
08-04-2009, 10:26
Αν δεν σου αρέσει ο Tim Robbins σ'αυτή την ταινία μάλλον πρέπει να 'σαι θράσερ.

Fireknight
08-04-2009, 11:42
megali tainia .
oreos o Freeman , alla akomi pxio oreos o Tim Robbins .

animae
08-04-2009, 12:14
Εκει που πετανε τα καιγομενα χαρτια και φωναζει Τζουζεπε.-

:touched:

Drumsick
08-04-2009, 12:36
Azor με εκπλήσεις.

Απιστευτότατη ταινία λατρεία απ'τις καλύτερες έβερ. Πολύ ανώτερο του Forest Gump imo μιας και το θίξατε.

jack the ripper
08-04-2009, 16:09
ontws apo tis kalyteres tainies kai tis pio agapimenes mou..paei aneta sto top ten mou....pinks kai stous dyo ithopoious

HAVOC
08-04-2009, 16:14
Ανετα στις πρωτες μου επιλογες ολων των εποχων. -Η απολυτη λατρεια μου ειναι το lady vengeance-.
Θυμαμαι οταν πρωτοβγηκε το prison break ηλπιζα να ειναι κατι αναλογο της ταινιας.
Εχω ενα θεμα με τις αποδρασεις, Lol.

12 stars circle your brow
08-04-2009, 17:05
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΙΜ ΡΟΜΠΙΝΣ.

Dythor
10-04-2009, 13:32
Ταινιάρα, με προβληματίζει το ότι οι Αμερικάνοι το 'χουν πρώτο στο imdb, συνήθως τα top τους εκεί πάσχουν από υψηλή χολιγουντίαση τσε αμερικανιές.

GuardianOfIvorytower
10-04-2009, 13:58
Ταινιάρα από τις λίγες, άνετα μέσα στις 5 αγαπημένες μου. Φοβερές ερμηνείες από του 2 πρωταγωνιστές, κορυφαίο σενάριο και πολύ καλή σκηνοθεσία. Και συγκίνηση στο τέλος. Είναι από τις λίγες ταινίες πιστεύω που περνάει το βιβλίο (νταξ, διήγημα τεσπα, 100 σελίδων).

00i00
10-04-2009, 15:26
ιεροσυλια...δηλαδης ο Κιουμπρικ με την Λαμψη τι εκανε?

Ford Prefect
10-04-2009, 16:12
Ταινιάρα αλλά εν έτει 1997 διάβασα ένα άρθρο για τις καλύτερες ταινίες έβερ (την είχε μέσα προφανώς) και είχε μια υποσημείωση που με χάλασε γιατί είναι γαμώτο ακριβέστατη. Υπάρχει μια σημαντική τρύπα:

Πώς κόλλησε το πόστερ στη θέση του αφού χώθηκε στο λαγούμι;

fandango
10-04-2009, 16:29
ιεροσυλια...δηλαδης ο Κιουμπρικ με την Λαμψη τι εκανε?

τι έκανε, κατακρεούργησε το βιβλίο.

GuardianOfIvorytower
10-04-2009, 16:33
Ταινιάρα αλλά εν έτει 1997 διάβασα ένα άρθρο για τις καλύτερες ταινίες έβερ (την είχε μέσα προφανώς) και είχε μια υποσημείωση που με χάλασε γιατί είναι γαμώτο ακριβέστατη. Υπάρχει μια σημαντική τρύπα:

Ωπ αυτό δεν το είχα προσέξει...

00i00
10-04-2009, 16:33
πες μου οτι προτιμας το βιβλιο απο την ταινεια...

Sotos_The_Tequiler
10-04-2009, 18:09

το κόλλησε στην κορυφή, το σήκωσε για να μπει στο λαγούμι, και απλά το άφησε να πέσει σαν κουρτίνα.

Ford Prefect
10-04-2009, 18:42
...αλλά ήταν κολλημένο (του πέταξε την πέτρα ο άλλος), αλλιώς δεν θα υπήρχε απορία πού εξαφανίστηκε. Θα φαινόταν.

Fireknight
10-04-2009, 20:24
klain main

fandango
10-04-2009, 21:04

αν μιλάμε για την "Λάμψη", ναι, άνετα προτιμώ το βιβλίο.
Η ταινία εννοείται ότι είναι κορυφαία, αλλά μονο αν δεν έχεις διαβάσει πρώτα το βιβλίο.

για το shawshank redemption αντίθετα, η ταινία ξεπέρασε το βιβλίο.

00i00
10-04-2009, 21:21

αν μιλάμε για την "Λάμψη", ναι, άνετα προτιμώ το βιβλίο.
Η ταινία εννοείται ότι είναι κορυφαία, αλλά μονο αν δεν έχεις διαβάσει πρώτα το βιβλίο.

για το shawshank redemption αντίθετα, η ταινία ξεπέρασε το βιβλίο.
οκ κοιτα πως το βλεπω εγω...η μεταφορα ενως βιβλιου στο πανι ειναι μια διασκευη στην ουσια,σωστα? τωρα στο ζουμι...ποση αξια μπορει να εχει η μεταφορα ενως στην ουσια ετοιμου σεναριου? ο Κιουμπριξ πηρε μια ιδεα και την εκανε κατι δικο ΤΟΥ...πλεον κανεις δεν θυματε καν το βιβλιο περα απο μερικους μεταλλαδες και μερικες αμερικανεζες νοικοκυρες με εναν κωλο μεγαλυτερο απο το grand canyon που λενε οτι ''διαβαζουν''(μην το παρεις προσωπικα πλζ...απλα μισω τον s.king)

τελος συγκριση μεταξυ των δυο ταινειων ειναι αστεια...ειναι σαν να βαζεις το Die Hard απεναντι στον Ελαφοκυνηγο...ελεος

GuardianOfIvorytower
14-04-2009, 13:43
Μου φαίνεται ότι υπερβάλλεις λιγάκι για το βιβλίο, όχι κ ξεχάστηκε...

(εδώ μέχρι κ ο Joey το έχει διαβάσει λολ)

freak brother
14-04-2009, 14:18
μου κανειι εντυπωση που στην Ελλαδα αυτη η ταινια δεν πρεπει να πεχτηκε ουτε στα σινεμα και επισης δεν την εχω δει ποτε να την δειχνει η τιβι...

Drumsick
14-04-2009, 14:20
Tην έχει βάλει το σταρ.

cloud
14-04-2009, 14:30
...πάνω από 1 φορά.

Razor
14-04-2009, 14:56
την ειχε πριν καμια βδομαδα

freak brother
14-04-2009, 14:57
οκ , εγω δεν την εχω δει ποτε στην τιβι αλλα γενικα σε σχεση με αλλες ταινιες που τις εχει δειξει 34424324 φορες , αυτη για το επιπεδο της ειναι σαν να μην εχει παιχτει ,τεσπα πως λεγεται στα ελληνικα?

GuardianOfIvorytower
14-04-2009, 14:58
Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

cybernaut
18-05-2011, 04:50
με προβληματίζει το ότι οι Αμερικάνοι το 'χουν πρώτο στο imdb

διότι ως γνωστον μόνο Αμερικανοι ψηφιζουν..

ikonoklast
18-05-2011, 04:55
Ταινιάρα, με προβληματίζει το ότι οι Αμερικάνοι το 'χουν πρώτο στο imdb, συνήθως τα top τους εκεί πάσχουν από υψηλή χολιγουντίαση τσε αμερικανιές.

Ο ορισμός της αμερικανικής κουλτούρας/ηθικής/συστήματος αξιών το shawshank redemption.

tl;dr: Πιο αμερικανός πεθαίνεις. Και γίνεσαι κάτι σαν το Gran Torino.

FIXXXER
18-05-2011, 05:16
λολ, πιο απλοικη κριτικη της ταινιας εβερ?

ikonoklast
18-05-2011, 05:19
Γιατί, είναι απλοϊκή η αμερικάνικη κουλτούρα δηλαδή; Oh, wait.

Ford Prefect
18-05-2011, 15:19
Έλα, τα θέματα που διαπραγματεύεται είναι απλά, δεν είναι απλοϊκά και το πρώτο δεν είναι καθόλου υποτιμητικό. Επίσης δεν θα τα έλεγα αμερικάνικα. Σκέτα ανθρώπινα είναι. Γι'αυτό γουστάρει όλος ο κόσμος. Και επειδή γουστάρεις που ο άλλος είναι σούπερ γαμάτος και την φέρνει στο μουνόπανο διοικητή.

ikonoklast
18-05-2011, 15:41
Εγώ δεν είπα ότι είναι «απλά», είτε «απλοϊκά». Δεν είναι ανθρώπινα με τον τρόπο που θα τα έβλεπε ένας Ιρανός ή Γιαπωνέζος, είναι ανθρώπινα όπως τα βλέπει ένας Αμερικανός: το όλο στορυ, η γκράντε αναφορά στην ποπ κουλτούρα, η αθάνατη φιλία που κερδάει το άδικο σύστημα δικαιοσύνης/σωφρονισμού, το λυτρωτικό happy end. Είναι βλακεία αυτό που λέει ο Dythor γιατί ανήκει σε μια γενιά που ηλιθιωδώς όταν λέει «αμερικάνικος κινηματογράφος» εννοεί «χολιγουντ» και όταν λέει «χολιγουντ» εννοεί ένα χαωτικό τσουβάλι με το Γκοτζίλα, το Black Hawk Down, τον Άρχοντα, το Ματριξ και ό,τι άλλη μαλακία. Το Shawshank Redemption είναι μια εξαιρετική ταινία που πιο αμερικάνικη πεθαίνει και γίνεται κάτι σαν το Gran Torino που δεν είναι μια εξαιρετική ταινία. Αυτό είπα πριν.

HAVOC
18-05-2011, 15:47
Κι εδω ρε πουστη πολεμας φαντασματα?
Mε τη lifo τι εγινε?

ikonoklast
18-05-2011, 15:49
Τι θες μωρή ανοργασμικιά, ένα σχόλιο έκανα!

HAVOC
18-05-2011, 15:50
H ταξικη σου αγαμια μας ταλαιπωρει ε?!

ikonoklast
18-05-2011, 16:02
Καταλαβαίνω ότι με ποθείς σα κολασμένη, αυτό φταίει για όλα.

HAVOC
18-05-2011, 16:02
Σε πινκαρα.

Ford Prefect
18-05-2011, 16:16
Εγώ δεν είπα ότι είναι «απλά», είτε «απλοϊκά». Δεν είναι ανθρώπινα με τον τρόπο που θα τα έβλεπε ένας Ιρανός ή Γιαπωνέζος, είναι ανθρώπινα όπως τα βλέπει ένας Αμερικανός: το όλο στορυ, η γκράντε αναφορά στην ποπ κουλτούρα, η αθάνατη φιλία που κερδάει το άδικο σύστημα δικαιοσύνης/σωφρονισμού, το λυτρωτικό happy end.

To μόνο αμερικάνικο που μπορώ εγώ να ξεχωρίσω είναι πως όλα πάνε ρολόι στο τέλος, οι καλοί κερδίζουν εμφατικά και οι κακοί την πίνουν εμφατικότερα. Το οποίο είναι εντός των ορίων του επιτρεπτού για μένα, επιτρέπεται σε ένα καλό παραμύθι και το καλό τέλος, αφήνει μια ευχάριστη ικανοποίηση.

Από εκεί και πέρα δεν είδα την φιλία να νικάει το κακό σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η σιωπηρή αποφασιστικότητα του πρωταγωνιστή και το πάθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Τα οποία νομίζω ότι τα δείχνει εμπνευστικά καλά η ταινία. Μέσα στο κόλπο αυτό βλέπεις ΚΑΙ την φιλία και το institutionalized εφέ με τον συγκινητικό γέρο που αυτοκτονεί και έχεις και το κούλνες της φυλακής. Που δεν ξέρω γιατί 90% των περιπτώσεων είναι τόσο κουλ οι ταινίες στις φυλακές, απλά είναι, έχω κάτσει και δει με ενδιαφέρον ταινίες αμερικλάνίλες τέρμα με Τομ Σέλεκ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ ξέρω γω.

Πάντως και ο Ιρανός και ο Γιαπωνέζος μπορούν να εκτιμήσουν τα core σημεία της ταινίας, είμαι σίγουρος γι'αυτό, γιατί είναι κοινά στον άνθρωπο. Είτε είναι η αδικία που βιώνει ο Ρόμπινς, είτε ο θαυμασμός για το πώς τα καταφέρνει και αλλάζει τους γύρω του, η φιλία, η αποφασιστικότητα που λέγαμε, η λύτρωση της απόδρασης κλπ. Γιατί όχι δηλαδή;

Επίσης η ποπ κουλτούρα της εποχής είναι ενδιαφέρουσα, δείχνει όμορφα και φυσικά την ροή του χρόνου με τα πόστερ στον τοίχο. Αμερικάνικη μεν αλλά δικαιούται, στην αμερική εκτυλίσσεται.

Είναι βλακεία αυτό που λέει ο Dythor γιατί ανήκει σε μια γενιά που ηλιθιωδώς όταν λέει «αμερικάνικος κινηματογράφος» εννοεί «χολιγουντ» και όταν λέει «χολιγουντ» εννοεί ένα χαωτικό τσουβάλι με το Γκοτζίλα, το Black Hawk Down, τον Άρχοντα, το Ματριξ και ό,τι άλλη μαλακία. Το Shawshank Redemption είναι μια εξαιρετική ταινία που πιο αμερικάνικη πεθαίνει και γίνεται κάτι σαν το Gran Torino που δεν είναι μια εξαιρετική ταινία. Αυτό είπα πριν.

Είναι αμερικάνικη με την έννοια ότι εμφανώς κουβαλάει το άρωμα της χώρας προέλευσης. Καλό είναι αυτό εν προκειμένω. Τα hook της ιστορίας και των πρωταγωνιστών δεν τα βρίσκω αμερικάνικα. Το Gran Torino το βρήκα επίσης εξαιρετική ταινία και πανάθεμά τον Ήστγουντ, κουβαλάει ακόμα το awesome του man with no name, δεν ξέρω πώς το κάνει.

Αν διάλεγα εγώ μια ταινία που πιο αμερικάνικη πεθαίνεις θα έλεγα κάτι σαν το Ρόκυ 4. Ή το Die Hard ρε παιδί μου. Κάτι που να βρωμάει Χόλυγουντ όπως το εννοεί ο Dythor. Και το American Beauty χόλυγουντ ταινία είναι αλλά δεν σκέφτεσαι αυτό ως "αμερικανιά χόλιγουντ".

Το Lord of the Rings δεν το λες και Χόλυγουντ 100% για πολλούς λόγους.

Δεν ξέρω πού διαφωνούμε ακριβώς πάντως.

Parasight
18-05-2011, 17:15
μου κανειι εντυπωση που στην Ελλαδα αυτη η ταινια δεν πρεπει να πεχτηκε ουτε στα σινεμα και επισης δεν την εχω δει ποτε να την δειχνει η τιβι...ΑΚΥΡΟ, στον κινηματογράφο την είχα δει και μάλιστα επαρχία :P

ikonoklast
18-05-2011, 20:19
Ford Prefect, στο μόνο πράγμα που διαφωνούμε είναι στο πόσο βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική κουλτούρα και ηθική είναι το Shawshank Redemption. Αλλά ας το κουβεντιάσουμε κάποια άλλη στιγμή. Με τον Dythor διαφώνησα κατά κύριο λόγο και το σχόλιο μου ήταν για να υπερασπιστώ τον αμερικάνικο κινηματογράφο και για να το πω απλά: Ρε μαλάκες, μη λέμε ό,τι θέλουμε κακό=χολιγουντ/αμερικανιά και οτιδήποτε καλό=μη χολιγουντ/μη αμερικανιά. Το Shawshank είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ΚΑΛΗΣ αμερικανικής ταινίας και υπήρξαν και εποχές που το «χόλιγουντ» δε σημάινε απαραίτητα μπλοκμπαστερ και σαχλαμάρες, σήμαινε λίγα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και πάρα πολλές ΚΑΛΕΣ ταινίες. Btw, δεν έχω δει το Ροκυ 4 (εκτός αν είναι αυτό με το Ρώσο, τα μπερδεύω) αλλά το Ροκυ 1 είναι τίγκα στην αμερικανιά και παρ'όλα αυτά είναι γαμώ τις ταινίες.

Ford Prefect
18-05-2011, 20:22
Α, ωραία, συμφωνούμε σε αυτό. Αλλά εμένανε μου αρέσανε κάποιες ταινίες που έλεγες εκεί στο τσουβάλι, δεν ξέρω αν τις έλεγες για μαλακίες casually ή κυριολεκτικά αξιολογικά.

Για το άλλο, οκ.

ikonoklast
18-05-2011, 20:30
Δε τις ανέφερα σαν παραδείγματα «κακών ταινιών» απαραίτητα, αν πρέπει να το διευκρινήσω από αυτές που είπα το Matrix 1 και όλα τα LOTR ΓΑΜΑΝΕ, ok; Απλά είναι άλλος ο τρόπος που γυρίζεται ένα μπλοκμπάστερ σε 5 ηπείρους και άλλο μια ταινία σαν αυτή του τοπικ. Μπορούν και τα δύο να είναι «χολιγουντ» (με την στενή έννοια της παραγωγής) και πολύ περισσότερο μπορούν να είναι «αμερικάνικες» (με την ευρύτερη πολιτισμική/κοινωνική έννοια). Και στην τελική το S.R. είναι πολύ πιο «αμερικάνικο» από ότι το μεταμοντέρνο new age Matrix και από ότι o -de facto ευρωπαίος Ο,ΤΙ και να του κάνεις- Tolkien.

Ford Prefect
18-05-2011, 20:36
Btw, δεν έχω δει το Ροκυ 4 (εκτός αν είναι αυτό με το Ρώσο, τα μπερδεύω) αλλά το Ροκυ 1 είναι τίγκα στην αμερικανιά και παρ'όλα αυτά είναι γαμώ τις ταινίες.

Αυτό με τον Ρώσο είναι. Τον Σοβιετικό πιο σωστά. Γενικά στο μυαλό μου για αμερικανιά με την κακή έννοια έχω τις ταινίες που αναδεικνύουν τον καθυστερημένο αυτισμό των αμερικάνων και την ασπρόμαυρη αντίληψη για τους καλούς και τους κακούς.

Στην διευκρίνηση από πάνω είμαστε ζάχαρη.