View Full Version : Βιβλία πολιτικού περιεχομένου
Raven Lord
20-02-2004, 12:54
Δύσκολο είδος, αλλά εμένα με έβαλε στο λούκι η σχολή του αδερφού μου. είναι πολιτικός επιστήμονας στην πάντειο και τους δίνουν κάτι γαμάτα βιβλία - ιστορίκο/πολιτικά. είχα κολλήσει με ένα που το έγραψε ένας έλληνας που μεγάλωσε τουρκία και δίδαξε και σε ένα πανεπιστήμιο εκεί και ανέλυε πώς βλέπουν οι δύο λαοί ο ένας τον άλλο, ποια πράγματα τους οδηγούν σε αυτές τις αντιλήψεις (κυρίως υπό το πρίσμα της παιδείας) και ποια πράγματα από αυτά που διδασκόμαστε στο σχολείο είναι αληθινά...
επίσης, αγαπημένος αναλυτής - συγγραφέας ο Νόαμ Τσόμσκι, κυρίως γιατί μοιάζουν σε πολλά σημεία οι απόψεις μου :)
The_Painless
20-02-2004, 13:11
My facourite. Και ο Τσόμσκι και άλλοι αμερικανοεβραίοι είναι γαμάτοι. Σαϊντ, Φρήντμαν...
Από έλληνες, γουστάρω πολύ Δελαστίκ αν και "κινδυνολογεί" αρκετά. Πρότεινε τίποτα.
marianna2525
20-02-2004, 13:18
Μπακούνιν, Κροπότκιν και άλλα συναφή.
Πάλι θα ψάχνω τα χρονοντούλαπα για τα βιβλία που διάβαζα στα νιάτα μου.
:P
Raven Lord
20-02-2004, 13:19
Λοιπόν θα πάω σπίτι και θα κάνω ένα κατάλογο από τα βιβλία του bro μου, που μου άρεσαν. (γιατί φυσικά η μνήμη μου με προδίδει όσων αφορά ονόματα κτλ)
αν θες ιστορικό-πολιτική ανάλυση (πολύ αντικειμενική κατά τη γνώμη μου) της εποχής 1940-44, είχα κολλήσει με το "η ελλάδα του χιτλερ" του Μαζάουερ. είναι μεγάλο σαν τόμος εγκυκλοπαίδειας αλλά το διάβασα σε 3 μέρες...
Raven Lord
20-02-2004, 13:20
Μπακούνιν, Κροπότκιν και άλλα συναφή.
Πάλι θα ψάχνω τα χρονοντούλαπα για τα βιβλία που διάβαζα στα νιάτα μου.
:P
:D δεν μπορώ να πω ότι είμαι τόσο "μπακουνικός"... διαφωνώ στο θέμα της βίας
marianna2525
20-02-2004, 13:23
Και εγώ τώρα διαφωνώ, στα νιάτα μου όμως ήμουν αναρχομαοϊκιά...
Τελικά μου έχουν μείνει πολλά κουσούρια από τότε...
Raven Lord
20-02-2004, 13:23
φυσικά must είναι το "φράουλες και αίμα" του τζειμς κούνεν. δεν είναι ανάλυση, αλλά είναι πιο "μυθιστορηματικά" γραμμένο.... για έναν απολιτικ τύπο που χωρίς να το καταλάβει έμπλεξε στα γεγονότα του '68 στα αμερικανικά πανεπιστήμια...
marianna2525
20-02-2004, 13:30
Και έγινε και ταινία με ένα υπέροχο soundtrack, όπου ακούγονται πολλά τραγούδια από Crosby, Stills, Nash and Young.
Στο τέλος της ταινίας, εκεί που μπαίνουν οι μπάτσοι, όλοι τραγουδούν "Give Peace A Chance".
The_Painless
20-02-2004, 13:31
φυσικά must είναι το "φράουλες και αίμα" του τζειμς κούνεν. δεν είναι ανάλυση, αλλά είναι πιο "μυθιστορηματικά" γραμμένο.... για έναν απολιτικ τύπο που χωρίς να το καταλάβει έμπλεξε στα γεγονότα του '68 στα αμερικανικά πανεπιστήμια...
Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον.
marianna2525
20-02-2004, 13:44
Αχ ρε Γιώργο, τι μου θύμισες τώρα...
Ξεκίνησα να διαβάζω το "Φράουλες και αίμα" το 1974, λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Στο οπισθόφυλλο έλεγε κάποια λόγια για τον συγγραφέα, δηλαδή πως ο Κούνεν είναι ένας νεοαριστερός αμερικάνος.
Αυτό το είδε ο πατέρας μου και κόντεψε να πάθει έμφραγμα (δεξιός γαρ).
Τρόμαξα να τον πείσω, πως το βιβλίο αναφέρεται σε κάποιες αμερικάνικες φοιτητικές κινητοποιήσεις, σε στυλ Πολυτεχνείου.
Τελικά το διάβασα το βιβλίο και από τότε έκρυβα όλα τα αναρχοκομουνιστικά βιβλία και έντυπα.
Raven Lord
20-02-2004, 13:50
Και έγινε και ταινία με ένα υπέροχο soundtrack, όπου ακούγονται πολλά τραγούδια από Crosby, Stills, Nash and Young.
Στο τέλος της ταινίας, εκεί που μπαίνουν οι μπάτσοι, όλοι τραγουδούν "Give Peace A Chance".
yeap! κορυφαίο soundtrack... αλλά η ταινία έχει διαφορές από το βιβλίο, κυρίως επειδή έπρεπε να έχει μια σειρά. το βιβλίο όπως λέει ο κούνεν, ήταν ένα ημερολόγιο, του οποίου σκόρπισε τις σελίδες...
marianna2525
20-02-2004, 13:53
Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα την εποχή της χούντας, προφανώς διακόπηκε η προβολή της από τις πρώτες μέρες και οι υπόλοιποι την είδαμε στη μεταπολίτευση.
Raven Lord
24-02-2004, 21:47
λοιπόν... μια σύντομη λίστα:
"εικόνες ελλήνων και τούρκων" του ηρακλή μηλλα
"εθνική ταυτότητα και εθνικισμός στη νεότερη ελλάδα" διαφορων συγγραφέων
"αθλητισμός και εξωτερική πολιτική" του δημήτρη γαργαλιάνου
" τι είναι παγκοσμιοποίηση" του ούλριχ μπεκ (δεν κατάφερα να το διαβάσω - too hard)
The_Painless
24-02-2004, 21:57
" τι είναι παγκοσμιοποίηση" του ούλριχ μπεκ (δεν κατάφερα να το διαβάσω - too hard)
Το Lexus και η ελιά του Τόμας Φρίντμαν. Αυτό είναι ΤΟ βίβλίο για την παγκοσμιοποίηση.-
president
24-02-2004, 22:11
Diavaste to vivlio tou Leventi
president
24-02-2004, 22:18
Yparxei vivlioi pou exei grapsei h proedrara.Dyo malista.To ena legete:Anoigoume to arxeio tou Vasili Leventi.Mpeite sto site tis enwsis Kentrwwn kai tha to deite.
president
24-02-2004, 22:19
http://www.geo-in.de/ek/
katwrimos
24-02-2004, 23:50
lenin - ti na kanoume
lenin - o imperialismos
Raven Lord
25-02-2004, 12:16
Το Lexus και η ελιά του Τόμας Φρίντμαν. Αυτό είναι ΤΟ βίβλίο για την παγκοσμιοποίηση.-
χμμμ... μακάρι να βρω όρεξη, αλλά με τόση δουλειά που έχει πέσει τελευταία...
marianna2525
25-02-2004, 12:39
Θα επανέλθω στον Πέτρο Κροπότκιν και το βιβλίο "Προς τους νέους".
Εδώ έχουμε την ιδεατή κοινωνία, μέσα από την θεωρητική αναρχία (απουσία αστυνομίας, κρατικού μηχανισμού κλπ, αλλά με θεωρητική πλήρη ωριμότητα των ανθρώπων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαμάχες).
Ένα άλλο αγαπημένο βιβλίο της νεότητάς μου ήταν το "Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο", σε μικροσκοπική μορφή (σε σχήμα ατζέντας), το είχα πάντα στην τσάντα μου τα χρόνια εκείνα.
Σας έπρηξα με τα παλιομοδίτικα, στο τόπικ του Coelho ανέφερα και τον "Διαλεκτικό Υλισμό" της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Raven Lord
25-02-2004, 12:48
Σας έπρηξα με τα παλιομοδίτικα
εγώ θα έλεγα ότι είναι πάντα επίκαιρα...
marianna2525
25-02-2004, 12:56
Σας έπρηξα με τα παλιομοδίτικα
εγώ θα έλεγα ότι είναι πάντα επίκαιρα...
Από το διάβασμα κανείς δεν χάνει, ακόμα και όταν διαφωνεί με κάτι, βλέπει την άλλη άποψη τεκμηριωμένη.
Εγώ έχω πολλά χρόνια να διαβάσω βιβλία πολιτικού περιεχομένου, ο κορεσμός τα χρόνια της μεταπολίτευσης μού δημιούργησε μια αποστροφή για το είδος αυτό στα επόμενα χρόνια.
tamagothi
27-02-2004, 22:14
O "Dialektikos Ylismos" tis Akadimias Epistimwn tis ESSD einai to agapimeno mou vivlio. Apo tote pou me thymamai to vlepa sti vivliothiki kai de mporousa na katalavw ti simainei oute to "dialektikos" oute to "ylismos" kai me entypwsiaze para poly. Leei tpt? Na to diavasw?
Raven Lord
27-02-2004, 23:50
O "Dialektikos Ylismos" tis Akadimias Epistimwn tis ESSD einai to agapimeno mou vivlio. Apo tote pou me thymamai to vlepa sti vivliothiki kai de mporousa na katalavw ti simainei oute to "dialektikos" oute to "ylismos" kai me entypwsiaze para poly. Leei tpt? Na to diavasw?
το συγκεκριμένο βιβλίο το έβλεπα και εγώ στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου από μικρός... αλλά ούτε εγώ έχω τολμήσει να το αγγίξω :D
tamagothi
27-02-2004, 23:56
to apofasisa. tha to diavasw. ama einai kalo tha se enimerwsw. yposxomai na mi sou pw to telos kai sto xalasw.
marianna2525
10-03-2004, 14:37
Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο πατρικό μου σπίτι στην Αθήνα, είδα ένα ακόμα "ευαγγέλιο" της νιότης μου, το "Στοιχειώδεις αρχές της φιλοσοφίας" του Πούλιτζερ.
Πρόκειται βέβαια για υλιστική φιλοσοφία, Raven Lord σου το συστήνω.
Inside Charmer
15-03-2004, 21:26
Κορνήλιος Καστοριάδης - "Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας"...όποιος παραμείνει στείρα μαρξιστής ύστερα από την κατανόηση τούτου του βιβλίου, είναι αμοιβάδα.