PDA

View Full Version : Οι Μάγισσες της Σμύρνης

marianna2525
17-02-2004, 15:29
Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα της Μάρας Μεϊμαρίδη.
Αν και ο τίτλος του παραπέμπει σε μεταφυσικά φαινόμενα, εγώ το είδα σαν μια περιγραφή της ζωής των ανθρώπων στη Σμύρνη του προηγούμενου αιώνα.
Δεν είναι κάτι το καταπληκτικό, διαβάζεται όμως άνετα και πούλησε για τα καλά.
Τι με ενόχλησε;
Η χρήση πολλών άγνωστων σε μένα λέξεων και εκφράσεων.
Υπάρχουν βέβαια παραπομπές στο τέλος του βιβλίου για όλα τα ακαταλαβίστικα.
Είναι πολλά όμως, και κάπου βαρέθηκα.
Αφορμή γι'αυτό το βιβλίο υπήρξε το θέμα της Κατερίνας με τις μεταφράσεις, μάλλον λιγώτερες άγνωστες λέξεις βρίσκω σε ένα ξένο κείμενο...
Περισσότερα στο http://www.kastaniotis.com/new-site/index.html και http://www.kastaniotis.com/new-site/index.html

Dragonlord
17-02-2004, 16:57
μάλλον λιγώτερες άγνωστες λέξεις βρίσκω
ελπίζω στις άγνωστες λέξεις να μη συμπεριλαμβάνεται και το "λιγότερος" :P

enitharmon
17-02-2004, 17:51
oi agnwstes lekseis einai tourkikes i dialektos?

freak brother
17-02-2004, 19:33
arxisa na to diavazw alla mou fanhke polu keno..

atom_smasher
18-02-2004, 02:21
to diavasa.den vrhka kati idiaitero.

marianna2525
18-02-2004, 11:05
μάλλον λιγώτερες άγνωστες λέξεις βρίσκω
ελπίζω στις άγνωστες λέξεις να μη συμπεριλαμβάνεται και το "λιγότερος" :P

Έχω πει πολλές φορές, πως εγώ δεν διδάχθηκα δημοτική, οπότε όλο και κάτι μου ξεφεύγει.
Προσπαθώ να το ξεπεράσω διαβάζοντας μπόλικα ελληνικά βιβλία (και μεταφρασμένα ξένα), αλλά και γράφοντας πλέον με ελληνικούς χαρακτήρες στο διαδίκτυο, για καλύτερη εξάσκηση.
Οποιαδήποτε παρατήρηση και διόρθωση είναι καλοδεχούμενη, με βοηθά να μην ξανακάνω τα ίδια λάθη.
:)

marianna2525
18-02-2004, 11:07
oi agnwstes lekseis einai tourkikes i dialektos?

Και τα δύο, ίσως οι Σμυρνιές να τα καταλαβαίνουν καλύτερα, εγώ όμως ζορίστηκα.

enitharmon
18-02-2004, 16:27
mahaha, den exeis rizes apo to Boreio Ellada e? :P :D (oute kai pappoudes apo ti Smyrni)

marianna2525
19-02-2004, 12:04
mahaha, den exeis rizes apo to Boreio Ellada e? :P :D (oute kai pappoudes apo ti Smyrni)

Ο ένας παππούς μου ήταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, πήγε στην Μυτιλήνη μετά την μικρασιατική καταστροφή, όπου εκεί γνώρισε τη γιαγιά μου και έζησαν αυτοί καλά και εγώ καλύτερα.
Το άλλο σόι είναι από την Καλαμάτα.
Εγώ έζησα 5,5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη σαν φοιτήτρια, όπου εκεί υπάρχουν μπόλικοι Κωνσταντινοπολίτες, εκτίμησα δεόντως την πολίτικη κουζίνα, έμαθα λίγες λεξούλες, έμαθα τα με σε τε (με είπε η μαμά μου να με δώσεις κιμά να με κάνει κεφτεδάκια), αλλά οι πελοποννησιακές ρίζες υπερίσχυσαν.
Τους Μακεδόνες τους λατρεύω, είναι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι, ανοιχτοί.
Ήθελα να παραμείνω στη Θεσσαλονίκη και μετά το τέλος των σπουδών μου, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου.

freak brother
19-02-2004, 17:46
egw eimai veros mythlinios papou pros papou... gia pes mporei na vgoume kontoxwrianoi :P

marianna2525
20-02-2004, 11:34
Δεν έχω και πολλά να πω, γιατί η γιαγιά και ο παπούς (μακαρίτες πλέον) μετακόμισαν στην Αθήνα, θυμάμαι μόνο κάποια καλοκαίρια διακοπών στη Μυτιλήνη στα παιδικά μου χρόνια.
Πιο πολλά ξέρω για το καλαματιανό σόι, εκεί πηγαίνω πιο συχνά τα καλοκαίρια.

When Black Roses Bloom
14-03-2004, 20:41
Epanaferw to thread sto proskhnio me aformh thn ekpomph ths Seminas Digenh, opou eixe proskalesmenh thn sugkrafea h opoia anefere oti den einai ena aplo mu8istorhma, alla mia pragmatikh istoria.... Kati san urban legent ths Smurnhs. H gunaika auth yphrkse kai legetai oti an kai den thn 8ewrousan akribws magissa eixe kati to "ekswpragmatiko" me tous antres ths na pe8ainoun otan "ebriske" kapoion allo gia na agaphsei.. :roll: :roll: :roll:

tamagothi
14-03-2004, 21:14
kati sa to mauro antra diladi, alla me gynaika kai sti smyrni

When Black Roses Bloom
14-03-2004, 21:15
a?

tamagothi
14-03-2004, 21:19
tha sou ejigisw apo konta stous slayer. jereis, stin ydra.

When Black Roses Bloom
14-03-2004, 21:21
LOOOOOOOOOOOL Aytia einai :rofl: :rofl: :rofl:

eyeamflesch
14-03-2004, 21:23
KALAMATA RE