Log in

View Full Version : [Cinema] Cloverfield (2008)

Candiru
29-10-2008, 14:03
Αν και είχα ακούσει τα χειρότερα λόγια, με έκανε εντύπωση το ότι έξω έσπασε τα ταμεία και αποφάσισα να το δω σε DVD.

Ε, λοιπόν ήταν υπεργαμάτο

Ρεαλιστικότατο, όχι μόνο λόγω της "ερασιτεχνικής κάμερας" μέσω της οποίας υποτίθεται είναι τραβηγμένη η ταινία, αλλά και λόγω της πλοκής που σεναριακά και σκηνοθετικά διαφέρει ριζικά από ταινίες με τέρατα και γενικά καταστροφές που έχουμε συνηθίσει ως τώρα και τα θέλουμε όλα στα πιάτο (το πώς εμφανίστηκε πχ το τέρας, το τι παθαίνουν όσους τους δαγκώσει και τύχει να σωθούν, κλπ, κλπ).

Απαιτήσεις όπως οι παραπανω κάνουν μια τυπικής δομής ταινία να χάνει σε ρεαλιστικότητα, μια και άμα σου τύχει σε real time ένα τέτοιο μακελειό (πχ 11/9, τα πλάνα της οποίας έπαιξαν φανερά σημαντικό ρόλο στην ακόμα πιο ρεαλιστική απεικόνηση της καταστροφής στην ταινία), το μόνο που κάνεις είναι ερωτήσεις στους γύρω που και αυτοί δεν έχουν ιδέα και τρέχουν να σωθούν και παίρνεις κάθε λογής απαντήσεις. Με λίγα λόγια αυτή η "πραγματική άγνοια" δίνει άλλη διάσταση μέσα από μεταμοντέρνα οπτική στην ταινία.

Το ελληνικό κοινό μάλλον δεν είναι έτοιμο για τέτοιες πρωτοτυπίες και ομολογώ πως μια άλλη γνωστη ταινία με τόσα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά (Οι Αγνωστοι) δεν μου άρεσε καθόλου. Είναι και θέμα σωστής χρήσης αυτών των νεωτερισμών για να παράγει ο σκηνοθέτης ωραίο αποτέλεσμα και στο Cloverfield νομίζω το πέτυχε στον καλύτερο βαθμό.

When Black Roses Bloom
29-10-2008, 14:07
Σε παρακαλώ, το Κλόβερφιλντ μπροστά στο "Οι Άγνωστοι" ήταν έτη φωτός μπροστά. Την Γαλλική μαλακία ακόμα προσπαθώ να την σβήσω απο το μυαλό μου.

Και το Κλόβερφιλντ είναι ωραίο ταινιάκι, οι εδώ δικοί μας μαλάκες απλά δεν έχουν παιδεία και περιμένουν σε κάθε ταινία να δούν X-men με Aliens και Lord Of The Rings.

distortionofperception
29-10-2008, 14:24
κι εγω σαν default αμπαλος λέω ότι, μου αρεσε αρκετα την ώρα που την εβλεπα. Μπόρεσα να συμβιβαστώ με την υπαρξη του "μεγαλου τυπου". Μου αρεσε πολύ που ήταν στο "χέρι" (και γι'αυτό θέλω να προτείνω εδώ την ταινια [Rec] το ισπανικό προς θεού).
Είχε ώραία χρώματα εκει στην αυγή.
Είχε και μούφες.
Εμοιαζε με το 28 μέρες μετα.
Είχε λιγακι γελοίους ηθοποιούς.
Το πρότεινα σε καποια ατομα και το βρήκαν απαίσιο.
Εγω απλα πιστεύω ότι είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα απο το " μια ευχαριστη ταινία για να περνα η ώρα".
Εντυπωσιακές σκηνές αλλα και εντονων συναισθηματων κλεισουρας και σκοταδιού.

Ford Prefect
29-10-2008, 14:31
Ευχάριστη ποπ-κορν ταινία.

Candiru
29-10-2008, 14:39
το παίξιμο των ηθοποιών και αυτο έχει το ενδιαφέρον του κάνοντας ρεαλιστικότερη την ταινία: δεν είναι ήρωες, φέρονται όπως φέρεται κάποιος σε συνθήκες καταστροφής. Και αυτό μάλλον το είχε κατά νου ο σκηνοθέτης, να βγάλει δηλαδή την ηθοποιία από τους ηθοποιούς

BLiTzER
29-10-2008, 15:36
Ε, λοιπόν ήταν υπεργαμάτο

Ρεαλιστικότατο

Gelao.

Prototypo? /lol.

Blair witch project/half-life wannabe ypervlakeia, me anyparkto finale. To mono oraio htan h skhnh me to elikoptero sto telos.

casshern
29-10-2008, 16:20
Με διαφορά, η χειρότερη ταινία που έχω δει ποτέ.
Χωρίς να το ψειρίσω πολύ, βέβαια, ε.
Αυτά τα πράγματα σου κάνουν αμέσως κλικ.

πι.ές: Ναι, έχω δει και το μιλλιον δολλαρ βαβυ και το ρέκβιεμ για 1 όνειρο. Μπροστά στο γκλόβερφιλντ, φαντάζουν αριστουργήματα.

When Black Roses Bloom
29-10-2008, 16:35
Πες ότι δεν σου άρεσε το Ρέκβιεμ να πιαστούμε μαλλί με μαλλί.

X
29-10-2008, 17:43
Yparxei thread.

Ubu Roi
29-10-2008, 17:46
η χειρότερη ταινία έβερ ειναι το last king of scotland και το requiem for a dream όντως δεν ειναι τίποτα το σπουδαίο.

When Black Roses Bloom
29-10-2008, 17:48
Yparxei thread.

Που πιάνεσαι μαλλί με μαλλί?

X
29-10-2008, 17:52
Nai alla to thema einai pws uparxei thread.

When Black Roses Bloom
29-10-2008, 17:54
He'll have to quite BASEkateball too???!?

BLiTzER
29-10-2008, 19:11
η χειρότερη ταινία έβερ ειναι το last king of scotland και το requiem for a dream όντως δεν ειναι τίποτα το σπουδαίο.

Nai, alla to million dollar baby gamaei.

casshern
29-10-2008, 20:56
WBRB, οι ταινίες που είναι απλώς κακιές δεν με ενοχλούν. Μάλιστα, νομίζω ότι για να αποκτήσει κάποιος αντικειμενικά κριτήρια και σημεία αναφοράς(when it comes to comparison), οφείλει να έχει δει και κάποιες φόλες, αν μη τι άλλο.

Το πραγματικό πρόβλημα αρχίζει, όταν ακούς βαθυστόχαστες κριτικές και αποθεωτικά σχόλια από παντού. "Ταινία της δεκαετίας ασαδφαασδ", 52354234234 υποψηφιότητες για χρυσούς κοκοφοίνικες και δε συμμαζεύεται. Οπότε, ενώ κάθεσαι να δεις μια ταινία έχοντας τοποθετήσει τον πήχη στο θεό, σου έρχεται η ψυχρολουσία και το φυσάς και δεν κρυώνει.
Όταν πρόκειται για Στίβεν Σιγκάλ ή Ζόχαν ξερωγώ, είναι αναμενόμενο(και καλά κάνει) πως θα δεις σκουπίδι και δεν έχεις απαιτήσεις ---> δεν ξενερώνεις.

Με αυτή τη λογική, μερικά από τα πιο δυνατά βατόμουρα των τελευταίων χρόνων είναι το "όλα για τη μητέρα μου", η "ένταση", "οι συμμοριές της ΝΥ" και ειδικά αυτά που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ. Προσωπική άποψη πάντα.

Και για να κλείσω το παραλήρημα με αισιόδοξο τόνο, να τονίσω ότι όσο βλέπουμε ταινίες, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και (προσπαθούμε να) αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

ps: άσχετα αν στην περίπτωση του Cloverfield βρωμούσε από χιλιόμετρα ότι θα πονέσουν τα μάτια μας( λέγε με Τζέι Τζέι Άμπραχμς).
:mrgreen:

FIXXXER
29-10-2008, 21:06
Με αυτή τη λογική, μερικά από τα πιο δυνατά βατόμουρα των τελευταίων χρόνων είναι το "όλα για τη μητέρα μου", η "ένταση", "οι συμμοριές της ΝΥ" και ειδικά αυτά που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ. Προσωπική άποψη πάντα.

Δεν εχω δει το ολα για τη μητερα μου, αλλα οι αλλες δυο ταινιες ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ στο ειδος τους και δεν τις βαρεθηκα ουτε ενα λεπτο. Η ενταση δε, οχι απλα δεν ειναι των τελευταιων χρονων, ειναι 13 χρονια πισω. Εκτος κι αν εχει βγει ριμεικ.

Επισης, το να εισαι εντελως αντιδραστικος δε σε βοηθαει να δεις καποια ταινια με πιο σωστα κριτηρια, προφανως αλλες οι απαιτησεις απο το Ζοχαν και τον Στιβεν Σιγκαλ κι αλλες απο τον Μαικλ Μαν και τον Σκορτσεζε, αλλα αν πας στο αντιθετο ακρο που νομιζεις οτι θα δεις την ταινια αποκαλυψη της νεας χιλιετιας καταληγεις να ξενερωνεις με ταινιαρες οπως οι δυο που ανεφερες και ετσι παλι δεν εισαι αντικειμενικος. Προφανως υποκειμενικα μιλωντας κι εγω ε.

Και για να αφησω κι εγω το ποστ με μια χαρουμενη νοτα, το καλυτερο ειναι να μην ασχολεισαι καθολου με κριτικες και αποψεις αλλων για οποιαδηποτε ταινια, ουτε να προκαταβαλλεσαι επειδη ξερω γω ειναι του ταδε σκηνοθετη, μονο τοτε μπορεις πραγματικα να δεις μια ταινια χωρις να περιμενεις τιποτα.

casshern
29-10-2008, 21:33
Δεν γίνεται να μείνεις ανεπηρρέαστος, fixxxer.
Όλο και κάτι θα διαβάσεις, κάτι θα ακούσεις, κάποιο θέμα συζήτησης θα πρέπει να ανοίξεις με μια πιτσιρίκα την είδε σινεφίλ κλπ κλπ.
Δεν είναι δυνατόν να μην αντιληφθείς το χάϊπ που συνοδεύει μια ταινία. Από εκεί και πέρα δεν σε υποχρεώνει κανείς να δεις και να αποκτήσεις δική σου άποψη.
Αυτά για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Εδώ μιλαμε για το κλόβερφιλντ, όμως.
Τραβάω χειρόφρενο.

dopefiend
29-10-2008, 21:44
Ευχάριστη ποπ-κορν ταινία.

auto vasika.

to last king of scotland mia xara itan re.

rincewind2k
29-10-2008, 22:04
crasshern πες μια αγαπημένη σου ταινία (εκτός του crasshern) των τελευταίων χρόνων να σε κοροιδεύουμε ακόμα περισσότερο μετα.

munchkin
29-10-2008, 22:49

de mporei na ta les auta....dhladh de mporei na ta les auta!

Troll: The Provoking???

casshern
29-10-2008, 22:59
crasshern πες μια αγαπημένη σου ταινία (εκτός του crasshern) των τελευταίων χρόνων να σε κοροιδεύουμε ακόμα περισσότερο μετα.

βάλε τώρα άλτερ.

αφήστε ντιβάνια, καναπέδες, ανάκλιντρα κτλ.

Ubu Roi
29-10-2008, 23:08

de mporei na ta les auta....dhladh de mporei na ta les auta!

Troll: The Provoking???

για το ρέκβιεμ πράγματι τα λέω εν μέρει απο αντίδραση επειδή θεωρείται ό,τι θεωρείται ενώ εμένα δε με άγγιξε ιδιαίτερα.

το άλλο είναι βαθιά και αδιάσειστή πεποίθηση μου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ψωλιά που έχει γυριστεί ποτέ. χαρακτηριστική σκηνή εκεί που ο μεγαλύτερος σκατίφλωρας που τέλειωσε ποτέ ιατρική σχολή έχοντας μόλις φτάσει στην στρατοκρατούμενη ΟΥΓΚΑΝΤΑ και μπροστά στον ΑΡΧΙΔΙΚΤΑΤΟΡΑ της εκνευρίζεται τοοοσο από ένα μοσχάρι που ψυχομαχά και μουγκρίζει που αρπάζει το όπλο του καλού κυρίου Ιντι Αμίν και πυροβολεί το ζώο. σε φάση τον εκνεύρισε τόσο που δε συνειδητοποιήσε ότι άρπαξε το όπλο του δυνατότερου προσώπου της χώρας και όχι μόνο αυτό αλλά το χρησιμοποίησε κιόλα! και μάλιστα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι! ούτε καν να γεμίσει το κεφάλι του με μολύβι! και μετά από αυτη την κίνηση θάρρους και ανδρείας έγινε το δεξί χέρι του Αμίν!

αυτο απλά είναι ένα παράδειγμα του πόσο του πεταματου ήταν η ταινία, μετά το τέλος της ένιωσα αληθινά πιο βλάκας από πριν.

ΕΝΤΙΤ: έχω κατεβάσει το cloverfield εδω και μέρες, θα κάτσω να το δω τώρα ώστε να είναι ον τοπικ το επόμενο ποστ.

rincewind2k
29-10-2008, 23:19

βάλε τώρα άλτερ.

αφήστε ντιβάνια, καναπέδες, ανάκλιντρα κτλ.

δεν έχω τιβί.

edit: this is the internets (http://www.alter.gr/zones/movies.php?ct=2#ent1603). διασκεδαστικό αλλά you still fail.

casshern
29-10-2008, 23:37
δεν έχω τιβί.

edit: this is the internets (http://www.alter.gr/zones/movies.php?ct=2#ent1603). διασκεδαστικό αλλά you still fail.

Απέτυχα στο να σου δώσω αφορμή για να γελάσεις μαζί μου :?: :?: :roll:
Δεν σε πιάνω, μπρο.

Ποιο είναι το πόιντ σου?
Και το ΘΡΥΛΟ που τον βλέπεις?

rincewind2k
29-10-2008, 23:39
you fail at movies.

casshern
29-10-2008, 23:43
i can afford that.

edit:
giati milame sta egglezika?

FIXXXER
30-10-2008, 00:00
Τασσομαι με ubu Roi και λεω οτι ουτε εμενα μαρεσε το The Last King Of Scotland, το οποιο αποτελει μια απο τις ελαχιστες ταινιες που εκοψα στη μεσηα γιατι βαρεθηκα.

Candiru
30-10-2008, 10:09
για το αν θα σου αρέσει μια ταινία παίζουν τεράστιο ρόλο οι προσδοκίες που έχεις για αυτήν και η ιδέα που έχεις σχηματίσει για το τι θα δεις.

Αν πχ στο Cloverfield περιμενες να δεις μια έκδοση King Kong ή Γκοτζίλα και να διασκεδάσεις με τα προσδοκούμενα κλισέ τέτοιων ταινιών την πάτησες. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος από πριν για τους νεωτερισμούς της ταινίας και να μην επηρρεάζεσαι από κριτικούς, κλπ.

Εντάξει, το να μην αρέσουν τέτοιου τύπου νεωτερισμοί ή διάφορες σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες είναι θέμα γούστου, όπως πχ άλλος δεν αντέχει Αγγελόπουλο ή Μπέργκμαν.

PS Ο Στήβεν Σήγκαλ γαμάει κωλαράκια, έχει και δυο οικωλογικές ταινίες άμα λάχει :P

casshern
30-10-2008, 12:17
Αν πχ στο Cloverfield περιμενες να δεις μια έκδοση King Kong ή Γκοτζίλα και να διασκεδάσεις με τα προσδοκούμενα κλισέ τέτοιων ταινιών την πάτησες. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος από πριν για τους νεωτερισμούς της ταινίας και να μην επηρρεάζεσαι από κριτικούς, κλπ.

Εντάξει, το να μην αρέσουν τέτοιου τύπου νεωτερισμοί ή διάφορες σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες είναι θέμα γούστου, όπως πχ άλλος δεν αντέχει Αγγελόπουλο ή Μπέργκμαν.

Wat!
Για το Κλόβερφιλντ μιλάς?
Ποιοιοιοι νεωτερισμοί?
Ποιες ιδιαιτερότητες?
Τι ήπιες πρωί πρωί?

Candiru
30-10-2008, 13:38
ειδομένη από την σκοπιά και αντίληψη των θυμάτων και όχι από ένα εποπτικό σημείο όπως στις περισσότερες ταινίες όπου ο θεατής έχει συνολική εικόνα και γνωρίζει πιο πολλά από τους πρωταγωνιστές. Ο θεατής γνωρίζει ό,τι γνωρίζουν και οι ηθοποιοί για τα πώς και τα γιατί της υπόθεσης από την αρχή ως το τέλος.

επιτηδευμένος ερασιτεχνισμός στις λήψεις και στο παίξιμο των ηθοποιών, όπου κανένας δεν είναι πρωταγωνιστής, κανένας δεν είναι ήρωας, είναι καθημερινοί άνθρωποι που βιώνουν μια τραγωδία.

Αυτά από μόνα τους αποτελούν νεωτερισμούς που ελάχιστες ταινίες έχουν πειραματιστεί με αυτούς. Από όσες σχετικές έχω δει, αυτή κατα τη γνώμη μου, πέτυχε αυτούς τους στόχους στον καλύτερο βαθμό.

Nodoordonotthereisnotry
30-10-2008, 14:36
Αυτό που είπε ο Candiru προς απάντηση του Casshern.

casshern
30-10-2008, 15:39
Ανίερη συμμαχία.
:tragopapas:

Ελπίζω να μην παρακολουθεί το θέμα το Η.

perfectly flawed
31-10-2008, 22:40
:behead: