PDA

View Full Version : ο ξένος

Ubu Roi
15-10-2008, 01:13
λοιπόν, σιγά το βιβλίο.

Harbinger of Death
15-10-2008, 01:35
Κι εγώ κάπως έτσι ένιωθα όταν το διάβασα, αν και πιστεύω ότι μάλλον κάτι χάνουμε. Το λιγότερο που μπορεί να συμβαίνει, είναι να ήταν επαναστατικές οι σκέψεις που παρουσιάζει για την εποχή του, όπως οι Judas Priest ήταν βαρύ μέταλ για την εποχή τους (λέω).

LokiTricksterGod
15-10-2008, 01:41
καμιά σχέση με επανάσταση. σιγά το βιβλίο λέει ο άλλος. τραβάτε διαβάστε κανάν κοέλο κι αφήστε τον camus ήσυχο.

καλά, όχι κι έτσι. αλλά κάπως έτσι.

animae
15-10-2008, 01:43
Νταξ, δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, ενδιαφέρον πάντως λόγω γλώσσας και κάπως "περιεργης" περιγραφής(τουλάχιστον έτσι μου είχε φανεί).

Ubu Roi
15-10-2008, 01:43
[spoiler:3ib57dut]ενας τυπος χανει τη μανα του και στην πουτσα του
τρωει ενα αραβα και στην πουτσα του
καταδικαζεται σε θανατο και στην πουτσα του[/spoiler:3ib57dut]

και κάτι τρέχει στα γύφτικα.

LokiTricksterGod
15-10-2008, 01:54
[spoiler:1nwfuvzt]
In The Stranger, Albert Camus characterizes his justification of the absurd through the experiences of a protagonist who simply does not conform to the system. His inherent honesty disturbs the status quo; Meursault's inability to lie cannot seamlessly integrate him within society and in turn threatens the simple fabrics of human mannerisms expected of a structurally ordered society. Consequently, the punishment for his crime is not decided on the basis of murder, but rather for the startling indifference towards his mother's recent death. Even after a conflicting spiritual discussion with a pastor inciting Meursault to consider a possible path towards redemption, the latter still refuses to take upon salvation and symbolizes his ultimatum by embracing the "gentle indifference of the world"; an act which only furthers his solidarity with a society incapable of realizing his seemingly inhumane and misanthropic behavior.[/spoiler:1nwfuvzt]

για αρχή. αλλά αυτά είναι για πούστηδες ε.

animae πες μου ένα βιβλίο που σε εντυπωσίασε (δεν θεωρώ τον ξένο εντυπωσιακό, από περιέργεια ρωτάω).

Harbinger of Death
15-10-2008, 01:56
Όχι, τώρα πείτε.

animae
15-10-2008, 01:59
animae πες μου ένα βιβλίο που σε εντυπωσίασε (δεν θεωρώ τον ξένο εντυπωσιακό, από περιέργεια ρωτάω).

Γενικά δεν διαβάζω και ιδιαίτερα, απλά έχει τύχει να το χω διαβάσει αυτό και όντως δεν με τρέλανε.
Πχ, τα σταφύλια της οργής που διαβάζω τώρα μου έχουν κάνει (αρχικά) καλύτερη εντύπωση(οχι οτι μπορω να τα συγκρίνω, αλλά σου λέω τι προτιμώ). Επίσης αν το διάβαζα τώρα μπορεί να το εβλεπα διαφορετικά.
Αυτά με τα γούστα μου :wink:

rincewind2k
15-10-2008, 03:02
μμμ είχε μερικά ωραία σημεία και γινόταν καλό εκεί στο φινάλε θυμάμαι.

Ubu Roi
15-10-2008, 08:13
[spoiler:3ewt8f9v]
In The Stranger, Albert Camus characterizes his justification of the absurd through the experiences of a protagonist who simply does not conform to the system. His inherent honesty disturbs the status quo; Meursault's inability to lie cannot seamlessly integrate him within society and in turn threatens the simple fabrics of human mannerisms expected of a structurally ordered society. Consequently, the punishment for his crime is not decided on the basis of murder, but rather for the startling indifference towards his mother's recent death. Even after a conflicting spiritual discussion with a pastor inciting Meursault to consider a possible path towards redemption, the latter still refuses to take upon salvation and symbolizes his ultimatum by embracing the "gentle indifference of the world"; an act which only furthers his solidarity with a society incapable of realizing his seemingly inhumane and misanthropic behavior.[/spoiler:3ewt8f9v]

για αρχή. αλλά αυτά είναι για πούστηδες ε.

δεν είπα ότι είναι για πούστηδες, είπα πως δε με άγγιξε (οπως τον μερσω... !) και πως δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται τέτοιο αριστούργημα. ειναι 100 σελίδες και το τέλειωσα ψυχαναγκαστικά. η παραπάνω ανάλυση δε μου αλλάξε γνώμη. επίσης διαβάζω αρκετή λογοτεχνία που θεωρείται "κουλτουριάρικη" ή "πούστικη" από άλλους και ποτέ δεν έχω διαβάσει κοέλο. απλά ο καμύ ήταν μαλάκας!

carheart
15-10-2008, 11:09
Ubu Roi, αυτό είναι ένα από τα πλέον ασόβαρα θρεντς που έγιναν στο ER, και το αρχικό ποστ τολμώ να πω πως είναι το χειρότερό σου έβερ.

Δηλαδή ξαναδιάβασέ το άμεσα, διάβασε τον "Ευτυχισμένο Θάνατο" (καλύτερο βιβλίο έβερ), την "Πανούκλα" και την "Πτώση" (καλύτερα βιβλία έβερ), ρίξε μερικές φάπες στο κεφάλι σου, και αναθεώρησε εντός της ημέρας διότι έχεις ένα χρονικό περιθώριο να το σώσεις, και επαγωγικά, να σωθείς.

Μπορείς να κάνεις αυτό, μπορείς να γίνεις πιο ubu roi ακόμα λέγοντας "skata sta moutra tou autos phre nobel arximalakas 8a nai", αλλά θα κάνω την μεγάλη πρόταση : κάνε κάτι ενδιάμεσο. Τα άκρα δεν είναι καλό πράγμα! Ένας άνθρωπος χωρίς άκρα όμως..... δεν μπορεί..... να..... πε....ρπατήσει!

tamagothi
15-10-2008, 11:19
Εγώ τον Καμί τον αγαπώ. Κι είναι απ΄τους λίγους συγγραφείς που δε σιχτιρίζω διαβάζοντας τα βιβλία τους.

Επίσης τούτο

Γενικά δεν διαβάζω και ιδιαίτερα, απλά έχει τύχει να το χω διαβάσει αυτό και όντως δεν με τρέλανε.
Πχ, τα σταφύλια της οργής που διαβάζω τώρα μου έχουν κάνει (αρχικά) καλύτερη εντύπωση(οχι οτι μπορω να τα συγκρίνω, αλλά σου λέω τι προτιμώ).
είναι φρικαλέο, είναι σα να λες "δε με τρελαίνει αυτό το ΜΟΥΝΑΚΙ, κοιτάω την ινσέρτ-ομορφότερο-μουνάκι-του-κόσμου και μου κάνει καλύτερη εντύπωση".

Ubu Roi
15-10-2008, 12:53
καλά, καλά, θα το ξαναδιαβάσω, θα κοιτάξω και πανούκλα/πτώση που έχω στα υπόψιν καιρό και θα εκφέρω νέα αλάνθαστη άποψη.

προφανώς είμαι μόνος.

Harbinger of Death
15-10-2008, 14:35
Η Πτώση ήταν πιο συμπαθητική, αν θυμάμαι καλά, αλλά πάει καιρός και δε θυμάμαι λεπτομέρειες.

animae
15-10-2008, 19:09
Επίσης τούτο

Πχ, τα σταφύλια της οργής που διαβάζω τώρα μου έχουν κάνει (αρχικά) καλύτερη εντύπωση(οχι οτι μπορω να τα συγκρίνω, αλλά σου λέω τι προτιμώ).
είναι φρικαλέο, είναι σα να λες "δε με τρελαίνει αυτό το ΜΟΥΝΑΚΙ, κοιτάω την ινσέρτ-ομορφότερο-μουνάκι-του-κόσμου και μου κάνει καλύτερη εντύπωση".

E άμα μπορώ να ΔΙΑΛΕΞΩ ένα από τα 2 ΜΟΥΝΑΚΙΑ, γιατί να μην διαλέξω αυτό που μου αρέσει περισσότερο?
Επίσης δεν είπα ότι τα συγκρίνω, αλλά με ρώτησε ο ανθρωπας τι μου αρέσει περισσότερο και του είπα.
Πως λοιπόν είναι λοιπόν φρικαλέο το ότι μου αρέσει περισσότερο το ΘΡΑΣ απο το τεχνοντεθ, αλλά παρολαυτά μου αρέσουν και τα 2?

carheart
15-10-2008, 20:58
Μάλλον θέλει να υπερθεματίσει πως δύο ΜΟΥΝΑΚΙΑ και δύο ΒΙΒΛΙΑ οφείλουν να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

metamelia3
15-10-2008, 22:16
Εμένα ο ξένος στο λύκειο και λίγο μετά ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο. Ακόμα είναι στ' αγαπημένα. Καρχαρτ είσαι λίγο υπερβολικός για τον Ευτυχισμένο Θάνατο (τον πρωτοδιάβασα τις ώρες των Μαθηματικών Κατεύθυνσης β λυκείου. Στις πανελλήνιες έγραψα 9 :touched: ). Μετά τον ξένο πάει η πτώση και μετά η συλλογή διηγημάτων ("η εξορία και το βασίλειο"). Γενικά ο Καμύ ήταν και λίγο μαλάκας όμως και φιλοσοφικά απ' όσο έχω επαφή ήταν για τον πούτσο. Βέβαια καλύτερος απ' τον Σαρτρ που ήταν γενικά για τον πούτσο.

Για όποιον ενδιαφέρεται ο μύθος του σίσυφου (http://www.angelfire.com/space/xskull/btexts/b07.htm) τζαμπέ ονλάιν.

carheart
15-10-2008, 23:33
Γενικά ο Καμύ ήταν και λίγο μαλάκας όμως και φιλοσοφικά απ' όσο έχω επαφή ήταν για τον πούτσο.

Γενικά, τι λες;;;

Δηλαδή τεκμηρίωσε με κάποιο τρόπο πως η φιλοσοφία που προκύπτει από την τριλογία Ξένος/Πτώση/Πανούκλα είναι κάτι που είναι για τον πούτσο.

Ο "Ευτυχισμένος Θάνατος" δεν γίνεται να κατανοηθεί σε ηλικία λυκείου, τολμώ να πω σε ηλυκεία.

Δηλαδή τι για τον πούτσο.

Θα ρχεται πάλι ο Μπάρκας στο μσν να μου λέει "λολ, απαντάς στον [nickname]" και δεν θα ξέρω τι να του πω.

Δεν μαρέσει αυτό.

metamelia3
15-10-2008, 23:56
αναφέρομαι στα δοκίμιά του. επίσης, αισθητικά μπορεί να είναι πολύ ωραία τα μυθιστορήματα του καμύ αλλά δεν νομίζω ότι φιλοσοφούν πάνω σε κάτι. Απάθεια για τα πάντα και μιζέρια παντού, χαίρω πολύ, καλημέρα.

metamelia3
15-10-2008, 23:56
παρααααλογοοοο.

δεν απαντά

carheart
16-10-2008, 00:23
επίσης, αισθητικά μπορεί να είναι πολύ ωραία τα μυθιστορήματα του καμύ αλλά δεν νομίζω ότι φιλοσοφούν πάνω σε κάτι. Απάθεια για τα πάντα και μιζέρια παντού, χαίρω πολύ, καλημέρα.

Ε είναι βαρετές οι φιλοσοφίες ούτως ή άλλως. Άσε που δε λένε και τίποτα. Ο Καμύ το ήξερε αυτό πριν επιχειρήσει να γράψει.

animae
16-10-2008, 00:25
Μάλλον θέλει να υπερθεματίσει πως δύο ΜΟΥΝΑΚΙΑ και δύο ΒΙΒΛΙΑ οφείλουν να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Mα δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Ειπε το tamagothi μια μαλακία και το δέσαμε σκοινι κορδόνι.
Δηλαδή είναι μουνακική αντιμετώπιση όταν λες "ωραίο το βιβλίο, δεν τρελάθηκα" και μετά απάντας σε ερώτηση
και λες απλά τι είναι πιο κοντά σε αυτό που σου αρέσει να διαβάζεις. Ουτε καν συγκρινα.

Να συμπληρώσω λοιπόν ότι όντως είναι φρικαλέο να το παίζεις βιβλιοθήκη και από την άλλη να καταλαβαίνεις αλλα ντ'αλλων σε ενα ποστ 3 γραμμων :?

tamagothi
16-10-2008, 00:49
Είπα εγώ τίποτα για ίδια αντιμετώπιση; Τι λέτε;

Επίσης τούτο

E άμα μπορώ να ΔΙΑΛΕΞΩ ένα από τα 2 ΜΟΥΝΑΚΙΑ, γιατί να μην διαλέξω αυτό που μου αρέσει περισσότερο?
Επίσης δεν είπα ότι τα συγκρίνω, αλλά με ρώτησε ο ανθρωπας τι μου αρέσει περισσότερο και του είπα.
Πως λοιπόν είναι λοιπόν φρικαλέο το ότι μου αρέσει περισσότερο το ΘΡΑΣ απο το τεχνοντεθ, αλλά παρολαυτά μου αρέσουν και τα 2?
Είπες ότι δε σε τρέλανε και μετά ανέφερες τα σταφύλια. Ε, εγώ είπα πως να λες ότι προτιμάς τα σταφύλια της οργής από οτιδήποτε σα να σημαίνει αυτό κάτι είναι φρικαλέο, γιατί τα σταφύλια είναι ούμπερ, οπότε το να τα προτιμάς από κάτι δε λέει και πολλά πράγματα για αυτό το κάτι. Να, πχ αν πω "η ***** είναι λιγότερο όμορφη απ' τη Νικόλ Κίντμαν" δε δίνω καμιά πληροφορία.

metamelia3
16-10-2008, 00:49
επίσης, αισθητικά μπορεί να είναι πολύ ωραία τα μυθιστορήματα του καμύ αλλά δεν νομίζω ότι φιλοσοφούν πάνω σε κάτι. Απάθεια για τα πάντα και μιζέρια παντού, χαίρω πολύ, καλημέρα.

Ε είναι βαρετές οι φιλοσοφίες ούτως ή άλλως. Άσε που δε λένε και τίποτα. Ο Καμύ το ήξερε αυτό πριν επιχειρήσει να γράψει.
Άρα όντως δεν έχει καμία φιλοσοφία ο καμύ. Ή είναι βαρετός.

animae
16-10-2008, 00:58
Είπες ότι δε σε τρέλανε και μετά ανέφερες τα σταφύλια. Ε, εγώ είπα πως να λες ότι προτιμάς τα σταφύλια της οργής από οτιδήποτε σα να σημαίνει αυτό κάτι είναι φρικαλέο, γιατί τα σταφύλια είναι ούμπερ, οπότε το να τα προτιμάς από κάτι δε λέει και πολλά πράγματα για αυτό το κάτι. Να, πχ αν πω "η ***** είναι λιγότερο όμορφη απ' τη Νικόλ Κίντμαν" δε δίνω καμιά πληροφορία.

Ανεφερα τα σταφύλια γιατί με ρωτησανε τι μου αρέσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι τόσο ασχετος με το τι θεωρείται ουμπερ καιδενξερωκαιγωτιαλλο, που επειδή τυχαίνει να διαβάζω τα σταφύλια τώρα,απάντησα ότι "να, εσυ που ρωτας τι μου αρέσει αφού είπα ότι ο ξένος δεν με τρέλανε, διαβάζω τώρα τα σταφύλια και μου κάνουν κλικ".
Παντως δεν θα μπορούσε να κάτσει πιο ωραία το ξεκίνημα των σταφυλιών με το "κραχ".

Αρχικά πάντως το μπέρδεψα με τον μυστηριώδη ξένο. :oops:

iskra
17-10-2008, 15:57
pos katafernete na zeite?

Harbinger of Death
17-10-2008, 17:59
Χωρίς να σκοτώνουμε αγνώστους, και με το να νιώθουμε που και που, καταλαβαίνεις.

Ubu Roi
17-10-2008, 19:28
προσωπικά τρωω ολο το φαγάκι μου, κοιμάμαι πολύ και αποφεύγω τα ρεύματα.

Hogarth
27-10-2008, 20:25
πλάκα έχετε.

"O Camus για τον πούτσο", "Ο Σαρτρ μαλάκας!".
Δηλαδή πως είναι δυνατόν να μη σε αφήσει μαλάκα ο παραλογισμός και ο μηδενισμός του "Ξένου";
Ο Camus όντως, αν και είχε σπουδάσει φιλοσοφία, πίστευε ότι κανένα από τα συστήματά της δεν μπορεί να καθοδηγήσει τον άνθρωπο. Ωστόσο κατατάσσεται στους μηδενιστές/υπαρξιστές (αν και ο ίδιος ποτέ δεν το δέχτηκε) με πάρα πολλές αναφορές στο παράλογο. Βάσει αυτών περίμενε κανείς να διαβάσει για τη χαρά της ζωής και πολύχρωμες πεταλούδες;
Τσεκάρετε και Πτώση/Πανούκλα ιντίντ.

Ubu Roi
28-10-2008, 12:39
περισσότερη πλάκα έχει που όποιος δε γούσταρε τον ξένο είτε γουστάρει κοέλο είτε ήθελε πολύχρωμες πεταλουδίτσες είτε και τα δύο (μάλλον το τελευταίο). το ενδεχόμενο να μην τον ενοχλεί η "καταθλιπτική" (που σιγα την κατάθλιψη κιόλας) θεματολογία του ξένου αλλά απλώς να τον αφήνει παγερα αδιάφορο ως λογοτεχνια δεν το συζητάμε καν.

Hogarth
28-10-2008, 13:08
Το σχόλιο αυτό δεν αναφερόταν σε σένα.

Harbinger of Death
28-10-2008, 13:12
Ούτε το δικό του σχόλιο αναφερόταν μόνο σε εκείνον.

Brazen_Bull
14-04-2009, 17:15
lol 8a trela8w.gia ton poutso,axrhstos kai alla tetoia omorfa.poioi to lene ayto?aytoi pou ekneyristikan otan ma8an oti eixe pei pws oi galloi kommounistes htan aytarxikoi?
o ksenos den einai mia malakioula ths toualetas.h perigrafh me ton arava sthn paralia kai o monologos sto telos ston papa den yparxoun apla(me tis syn8hkes pou perigrafei o opoiosdhpote 8a pyrovolouse).h trilogia synexizetai me panoukla kai ptwsh.to paralogo se 3 diaforetikes morfes kai stadia.kai h filosofia tou camus htan (synoptika h ekshs): h monadikh moira tou an8rwpou einai na pe8anei, h zwh pou ftiaxnei panw se ayto to diasthma metaksy gennhshs kai 8anatou exei kapoia synoxh epeidh thn ftiaxnei o idios (koinws den vriskoume thn moira s'aythn thn katastash mias kai o an8rwpos dhmiourgei).ayto pou mporoume na kanoume einai na paroume th zwh sta xeria mas,ayto to diasthma tespa.to 8ema einai omws oti kati 8a mas nikhsei to opoio taytoxrona den einai moira!den einai paralogh loipon olh ayth h sxesh? kapws etc paei. skefteite ligo gt htan ksenos,ti einai o ksenos.ksenos htan o aravas h o prwtagwnisths sth zwh?
exei grapsei kai polla alla pragmata o camus. h eksoria kai to vasileio,to kalokairi,oi gamoi.dokimaste ayta.gia sisyfo kai epanastathmeno an8rwpo den nomizw oti pernei kai poly...

Mostos
14-04-2009, 18:13
Αποσπάσματα θρέντ

Εγώ που ήμουνα θεός
Θα φύγω τώρα σαν τρελός
Θα φύγω σαν κυνηγημένος.

Εγώ που ήμουνα θεός
Θα φύγω τώρα σαν τρελός
απόκληρος και ξεχασμένος

εγώ ο ξένος...
εγώ...ο Ξενος!

Dythor
15-04-2009, 14:51
Κατευθύνω ένα γενικό μίσος προς τους haters, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΛΙΘΙΩΝ εδώ μέσα.

MaX Payne
11-06-2009, 12:16
συμπαθητικο το βρηκα
μικρο οτι πρεπει για παραλια

(me tis syn8hkes pou perigrafei o opoiosdhpote 8a pyrovolouse)

ε καλα 1 φορα μπορει να εριχνες
αυτος εριξε 4

carheart
11-06-2009, 14:17
ό,τι πρέπει για παραλία, ισχύει.

Brazen_Bull
11-06-2009, 17:53
συμπαθητικο το βρηκα
μικρο οτι πρεπει για παραλια

(me tis syn8hkes pou perigrafei o opoiosdhpote 8a pyrovolouse)

ε καλα 1 φορα μπορει να εριχνες
αυτος εριξε 4

Ε αυτός είχε και την ζωη γράμμενη στα @@ του (γενικα μιλωντας). Εγω για τις συνθηκες λεω. anyway
Καμυ+παραλια = καλοκαιρι. Δοκιμιακο αλλα κατι περιγραφες μουρλια.