PDA

View Full Version : LOGICOMIX

Ubu Roi
12-10-2008, 21:58
http://img507.imageshack.us/img507/3113/1bis3avv1.gif

Μαθηματικών πάθη σε graphic novel
Ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Χρίστος Παπαδημητρίου αφηγούνται ένα γοητευτικό παραμύθι με πρωταγωνιστές ιδέες και ανθρώπους

Tης Γιουλης Επτακοιλη

Πώς κάνεις μια ιστορία ιδεών, ας πούμε, την ιστορία της θεμελίωσης των μαθηματικών, ελκυστική και ανθρώπινη; Ξετυλίγεις το νήμα της ζωής των πρωταγωνιστών της. Μιλάς για τα πάθη τους, τα προσωπικά τους δράματα, τις αδυναμίες τους. Aυτό ήταν το σχέδιο του μαθηματικού, συγγραφέα και σκηνοθέτη Απόστολου Δοξιάδη, όταν συνέλαβε πριν από περίπου επτά χρόνια την ιδέα του Logicomix, ενός εικονογραφημένου μυθιστορήματος που θα συνέδεε την ανάπτυξη της μαθηματικής λογικής και της αναλυτικής φιλοσοφίας με την προσωπική –τραγική σε αρκετές περιπτώσεις– ιστορία των πρωτεργατών της: των Μπέρτραντ Ράσελ, Κουρτ Γκέντελ, Γκέτλομπ Φρέγκε, Ντάβιντ Χίλμπερτ, Λούντβιχ Βιτκγενστάιν, Αλαν Τιούρινγκ μεταξύ άλλων.

Στις 20 Οκτωβρίου, το Logicomix, το πρώτο graphic novel στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος, ενώ θα ακολουθήσει η κυκλοφορία του στην Αγγλία και την Αμερική από τον γνωστό οίκο Bloomsbury – εκδότη του Χάρι Πότερ. H «Κ» συνομίλησε με τον Απόστολο Δοξιάδη, με τον Χρίστο Παπαδημητρίου, θεωρητικό της πληροφορικής και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, που συνυπογράφει το κείμενο του βιβλίου, και τον Αλέκο Παπαδάτο ο οποίος το σχεδίασε. Μας έκαναν μια πρώτη εισαγωγή σε μια δουλειά που όπως εξηγούν «δεν είναι, ούτε φιλοδοξεί να είναι, έργο ιστορικό. Είναι και θέλει να είναι, μυθιστόρημα στη μορφή κόμικς». Με λίγα λόγια ένα αφήγημα με αρχή, μέση και τέλος. Συναρπαστικό, πράγματι.

ολο το άρθρο (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_12/10/2008_287863).

και άλλο ένα, παλιότερο (http://www.ekdoseis-ikaros.gr/press/nea_19_24-11-2006_dethnes_endiaferon.jpg).

Ubu Roi
22-10-2008, 21:24
στην πούτσα σας δηλαδή;

jimid
04-11-2008, 14:37
Εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια μου πριν 2 ημέρες αλλά
λόγω δουλειάς το άφησα στη μέση. Σήμερα το απόγευμα
με βλέπω να το τελειώνω. Πρωτες εντυπώσεις....
ευχάριστο, σε βάζει να σκεφτείς (σε σημεία ίσως υπερβολικά
πολύ για comic), δύσκολα το σταματάς και παρά το μέγεθός
του (300+ σελίδες) δεν κουράζει.

Θα ποστάρω ολοκληρωμένη άποψη αφού το τελειώσω.

daydreamer
05-11-2008, 01:20
Δεν ήξερα πως έχει ήδη κυκλοφορήσει, thx για το post και για το bump, εν καιρώ θα το τσιμπήσω κι εγώ.

rincewind2k
05-11-2008, 02:47
είναι ακριβό, και σιγά το σκίτσο, και να πείτε αν είναι εξαιρετικό αλλιώς να πα να γαμηθεί.

και ο τύπος γκρινιάζει αλλά έχει γράψει την ίδια ιστορία 10 φορές ή μου φαίνεται.

Weiss
09-12-2008, 16:38
εμένανε δε μ'άρεσε πάντως, διακόπτει τη ροή και συνολικά δε μου φάνηκε να προσπαθεί να πει κάποια σημαντική ιστορία. Αλλά εγώ έχω και προηγούμενα με το Δοξιάδη, συγγραφικά δεν τον συμπαθώ ιδιαίτερα.

munchkin
20-01-2009, 10:02
kaloi mou syn-forumites, paizei auto se kana gnwsto server pou anebainoun pragmatakia?

ekatse mexri twra kanas hrwas na to skanarei?

Dragonlord
23-01-2009, 12:46
Το ξεκίνησα χτες, είμαι περίπου στη μέση και μέχρι στιγμής μ'αρέσει. Δεν ξέρω αν αξίζει τα λεφτά ακόμα, αλλά ούτως ή άλλως μου το έφεραν δώρο.

daydreamer
23-01-2009, 13:00
Το διάβασα, ήταν συμπαθητικό, αλλά τίποτα ιδιαίτερο... από την άλλη ούτε ο Θείος Πέτρος με είχε ενθουσιάσει, άρα μάλλον ούτε μένα μου ταιριάζει ο Δοξ.

Dragonlord
27-01-2009, 04:36
Το τέλειωσα, ωραίο ήταν, μέχρι εκεί. Έχει ένα κόλλημα ο τύπος με την τρέλα και την ιδιοφυία ε. Όχι απαραίτητα κακό.

Harbinger of Death
27-01-2009, 05:11
Εγώ το αγόρασα και το ξέχασα στο αμάξι ενός φίλου. Το πήρα 27 ευρώ, μου 'παν ότι είναι καλή τιμή. Σχολιάστε.

@OP
Έψαξα Blue-White, αλλά τζίφος.