Log in

View Full Version : Cynic - Traced In Air (2008)

GuardianOfIvorytower
06-10-2008, 20:26
Cynic – Traced In Air
Season of Mist Records, October 28th, 2008

http://static.metal-archives.com/images/2/0/9/8/209845.jpg

1. Nunc Fluens
2. The Space for This
3. Evolutionary Sleeper
4. Integral Birth
5. The Unknown Guest
6. Adam's Murmur
7. King of Those Who Know
8. Nunc Stans

Την πρώτη φορά που άκουσα το δίσκο μου ήρθε ένα αυθόρμητο χαμόγελο στο πρόσωπο. Και αυτό γιατί κατάλαβα ότι οι Cynic επέστρεψαν – ελπίζω για να μείνουν. Η κυκλοφορία του δεύτερού τους “Traced In Air” έρχεται 15 ολόκληρα χρόνια μετά το μνημειώδες “Focus”, ενός δίσκου που έδειξε πως παίζεται τεχνική μουσική χωρίς να καταντά κουραστική ή φλύαρη ή ότι άλλο θέλετε.

Και τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το πρώτο άλμπουμ είναι και πάλι εδώ. Μικρή διάρκεια και κομματιών και του δίσκου συνολικά – μόλις 35 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι ο ακροατής δεν κουράζεται. Απαράμιλλη τεχνική και από τα 4 μέλη της μπάντας, δεν υστερεί κανένας. Από τα τέσσερα μέλη του πρώτου δίσκου απουσιάζει μόνο ο ένας κιθαρίστας Jason Gobel και τη θέση του έχει αναλάβει ο Tymon Kruidenier. Η χημεία πάντως στη μπάντα υπάρχει, φαίνεται από την πρώτη ακρόαση. Πολύ καλά, εκφραστικά και μελωδικά, καθαρά φωνητικά από τον Paul Masvidal, συνολικά πολύ καλή ερμηνεία. Στο δίσκο υπάρχουν και πάλι death φωνητικά, αν και όχι τόσο πολλά όσο στον πρώτο, και κυρίως στα ρεφρέν, και τα οποία έχει αναλάβει ο νέος κιθαρίστας. Πολύ ωραία δομημένα τραγούδια, φυσικά σε prog ρυθμούς, πολύ ωραίες μελωδίες, πολύ ωραία όλα. Και φυσικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα τραγούδι, ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Γενικά ο δίσκος είναι για μένα κορυφαίος, από τις καλύτερες φετινές (κ όχι μόνο) κυκλοφορίες, και σίγουρα στις καλύτερες prog κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί οι Cynic δεν είναι άλλη μία τυχαία μπάντα. Ο δίσκος αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι το έχουν ακόμα, και παίζουν μέσα από την ψυχή τους. Το repeat έρχεται σχεδόν φυσιολογικά. Και όχι απαραίτητα γιατί ο δίσκος απαιτεί πάρα πολλές ακροάσεις για να τον καταλάβεις. Αλλά γιατί είναι πολύ καλός και δεν τον χορταίνεις.

Μετά την περσινή φοβερή επιστροφή των Mekong Delta, φέτος ήταν η σειρά των Cynic.

http://www.cyniconline.com/
http://www.myspace.com/cyniconline

H.
06-10-2008, 21:50
Με ευκολία στους καλύτερους δίσκους του έτους (που για μένα δεν ήταν και από τα καλά). Το King Of Those Who Know για μένα το καλύτερο από τα νέα κομμάτια και πιθανώς του δίσκου ολάκερου. Πολλά repeats, αισιοδοξία, χαμόγελα στο άκουσμά του και γενικά όμορφα 35 λεπτά.

Boris-san
06-10-2008, 22:19
Yperoxos,sketo prog me elaxisto death kai gia mena h diarkeia einai pleonekthma kulaei monoroufi

Jim Dandy Mangrum
07-10-2008, 11:17
problepetai epos, bebaiws bebaiaws!

sto hammer poso phre? 3/5 opws to focus tote........? :twisted: :behead:

GuardianOfIvorytower
07-10-2008, 11:19
LOL 3/5 είχαν βάλει στο Focus???

Jim Dandy Mangrum
07-10-2008, 11:24
yeah................. :pingpong: :gun:

distortionofperception
07-10-2008, 12:51
Κι εμένα μ'αρέσει παρα πολύ, τον θεωρώ δίσκο που θα κρατήσει μεσα στο χρόνο. Τον ακούω και γω μονορούφι, αλλα θέλω να τονίσω κατι. Αρκετοί αναφερθήκατε σε αλλα τόπικς ότι η φωνή είναι σπαστική. Γνώμη μου είναι ότι είναι κορυφή. Είναι μεγαλο τόλμημα αλλα να που η χημεία βγήκε νικητρια. Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο αλλο δισκο, σε ποιο αλλο είδος θα ακούσω τέτοια φωνητικά. (βοηθάτε αμα ξέρετε κατι). Ειναι γαματος. Το κυριότερο είναι ότι παρα την τεράστια παύση, δεν επιστρέψαν με ένα δίσκο σαν το Φόκους κάτι που συνηθίζουν να κανουν στα comeback τους αρκετες μπάντες.

Δηλαδή δεν σερβίραν την ίδια συνταγή, προχωρησαν παραπέρα, κερδίζοντας δίκαια τον χαρακτηρισμό progressive. Ενα αλλο που θέλω να σταθώ ειναι το εξώφυλλο, το οποίο μπορεί να θυμίζει απίστευτα Tool ή αλλες psy-trance μπαντες, δε παυει να γαμει. Και πραγματικα είμαι περίεργος να δω πως είναι όλο το layout (προς θεού δε τ'αγοράζω).

Κι ετσι που λέτε. Είναι ενας δίσκος που θα τον θυμόμαστε για πολλλλαα χρόνια.

Μια τελευταία παρατήρηση: Τα και καλα μπρούταλ φωνητικά περναν στον βρόντο, στηρίζοντας το σύνολο, δίχως να κλέβουν την παρασταση, αλλα επιτρέψτε μου να πω ότι και να μην γραφόντουσαν δε θα με πείραζε.

Τεσπα τι να λεμε τωρα....

Jim Dandy Mangrum
07-10-2008, 13:03
to ekswfyllo einai tou idiou kallitexnh pou eixe kanei prin 15 xronia to focus pantws. to ekswfyllo ekeino apo tote htan poly mprosta kai mallon oi Tool h' oi alles psy-trance mpantes, paizei na xan ephreastei sauton ton tomea apo Cynic.

Kalt
07-10-2008, 13:18
problepetai epos, bebaiws bebaiaws!

sto hammer poso phre? 3/5 opws to focus tote........? :twisted: :behead:

Sto Xammer (nomizo) pire 8. Edo vazoun 8 sti kathe papatza, valte kati parapano reee

Asxeto: Stou Ross to disko (idio teuxos) valan 6. Fotia kai tsekouri.

To pane kala. Persi 4 stous Cage, fetos 6 ston Ross. Ante me to kalo ki 6misi tou xronou stous Crystal Viper

GuardianOfIvorytower
07-10-2008, 13:30
Υποστηρίζουν τo σωστό heavy metal :rofl:

Candiru
09-10-2008, 08:16
ωραίος, αλλά μου φανηκε σαν να προσχώρησαν λίγο προς το emo/love-metal αλά Him ή ιδέα μου είναι;

carheart
09-10-2008, 11:30
Λοιπόν, το άκουσα μιαδυό αυτό, καλό είναι, αλλά λίγο υπερβαρετό όταν παραprogressive-ίζει. Κάποια φωνητικά είναι καλά, αλλά μόνο μέχρι να πιάσω το "Pills Against the Ageless Ills" και το "In Harmonia Universali".

Ποτέ δεν με τράβηξαν οι Cynic γενικώς όμως, οπότε δεν με εκπλήσσει ούτε το νέο τους αριστούργημα κλπ.

iskra
09-10-2008, 15:15
ki emena ligo kourastiko me fanike. exei merika fovera simeia alla sto synolo den einai kai toso aoua oso to focus.

Kalt
10-10-2008, 00:35
Einai polu parapano apo aksioprepes, dedomenou to cult status.. ithele arxidia na epistrepsoun ki edeiksan pos ta xoun.. plain and simple..

Kai nai Kantirou, sumpatha me alla einai i idea sou. Ektos ki an to riksame oloi stous Revenge kai otidipote melodiko fernei se emo. =p

GuardianOfIvorytower
10-10-2008, 10:30
Ήμουν περίεργος να δω αν κάποιος θα σχολίαζε την άποψη αυτή :D

Marillion
10-10-2008, 10:32
ute gw den mpenw sto kopo

Candiru
11-10-2008, 13:20
πάντως ό,τι και να λέτε ΔΕΝ έχουν και πολύ σχέση με το focus, για να μην πω ότι δεν έχουν καθόλου.