View Full Version : Είσαι τζαμπατζής; Ο μεγάλος Αδελφός σε βλέπει!
ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΤΣΕΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΑΣ
Ερχονται τα καμεροεισιτήρια
Στην «τσιμπίδα» της τεχνολογίας θα πιαστούν οι λαθρεπιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που με το σημερινό καθεστώς προκαλούν απώλειες εσόδων της τάξης των 33,7 εκατ. ευρώ. Τα «έξυπνα» εισιτήρια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το 2011, μαζί με την είσοδο της τηλεματικής σε όλες τις συγκοινωνίες, που θα επιτρέπουν στους επιβάτες που θα περιμένουν σε 1.000 «έξυπνες» στάσεις να γνωρίζουν με ακρίβεια τα δρομολόγια.
Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στις συγκοινωνίες αποφασίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και οι ιδιώτες-επενδυτές θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 59 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους λειτουργίας των συστημάτων ώς το 2021.
Ο τρόπος αποπληρωμής, με καταβολή «ενοικίου και παραχώρηση της εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες ανάθεσης, αλλά εκ των πραγμάτων επιτρέπει στους ιδιώτες να βάλουν «πόδι» στις συγκοινωνίες.
Η «έξυπνη» κάρτα προβλέπεται να αντικαταστήσει τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια, τις μηνιαίες και τις ετήσιες κάρτες. Θα υπάρχει ανάλογη δυνατότητα επιλογής της χρονικής διάρκειας, ανάλογα με τις ανάγκες του επιβάτη.
Το ύψος της τιμής του εισιτηρίου, όπως και σήμερα, θα εξαρτάται από τον χρόνο ισχύος της κάρτας και θα είναι φτηνότερο για πολλαπλές διαδρομές. Θα έχει όμως και άλλα προσόντα, αφού εκτός από τα παραδοσιακά σημεία πώλησης θα μπορεί να ανανεώνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή μέσω ΑΤΜ και e-banking, ακόμη και μέσω τηλεφώνου, κινητού ή σταθερού.
Επίσης σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής θα αντικαθίσταται με τον ίδιο απλό τρόπο που εκδόθηκε. Η ίδια κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως η στάθμευση, η πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η είσοδος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λπ.
Η χρήση των νέων καρτών θα καλύψει όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός), αλλά ειδικά στο μετρό και στον ηλεκτρικό θα εγκατασταθεί «κλειστό» σύστημα ελέγχου που θα τσεκάρει τον επιβάτη στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής.
Για τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες αλλά και διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η χρήση ανιχνευτών που ελέγχουν την ύπαρξη εισιτηρίου και θα χτυπά «καμπανάκι» για τους λαθρεπιβάτες.
Η τηλεματική θα αφορά την πληροφόρηση του επιβάτη τόσο κατά τη φάση της αναμονής όσο και στη διάρκεια της διαδρομής.
Στις 1.000 «έξυπνες» στάσεις θα λειτουργεί ηλεκτρονικός πίνακας με αναλυτικές πληροφορίες για τα δρομολόγια και την αναμενόμενη άφιξη του οχήματος σε κάθε στάση, κάτι ανάλογο με αυτό που λειτουργεί σήμερα στις γραμμές του μετρό.
Μέσα στο όχημα θα υπάρχουν οθόνες, αλλά και φωνητική ενημέρωση για τις στάσεις, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα επιτρέπει επίσης την συνεχή παρακολούθηση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών και θα δίνει την εικόνα της κίνησης στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.
Οι ιδιώτες που θα επιλεγούν γιά την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, επειδή το έργο χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Μεταφορών μη ανταποδοτικό, εκτός από την σε τακτά διαστήματα καταβολή των οφειλών από την πλευρά του Δημοσίου, θα έχουν τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης του συστήματος, πχ με διαφημιστικές καταχωρίσεις πάνω στην κάρτα, τις οθόνες πληροφόρησης, κ.λπ. Οι ιδέες τους θα υποβληθούν και θα αξιολογηθούν στη φάση του διαγωνισμού.
ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/2008
When Black Roses Bloom
04-09-2008, 12:29
Γι'αυτό όλοι προσωπικό μέσο μεταφοράς. Έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ συγκοινωνίες απο το 2001 που απολύθηκα απο στρατό.
Τις υπερβολές στους τίτλους δεν τις καταλαβαίνω. Μια χαρά είναι το προτεινόμενο σύστημα.
metamelia3
04-09-2008, 13:16
τώρα εσύ τι είσαι ξέρω'γω; επικίνδυνος ή απλά μαλάκας;
Μια χαρά είναι ΜΟΝΟ αν βελτιωθούν οι συνθήκες μεταφοράς και δεν πληρώνουμε τα άντερά μας για να μεταφερθούμε σαν παστές σαρδέλες, ή δεν χάνουμε πολύτιμο ελέυθερο χρονο στις αναμονές (πχ για να πας 20-30 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη με αστικό) θέλεις πιο πολύ χρόνο (κυρίως χάσιμο χρονου στις μετεπιβιβάσεις) από το να πας με ΙΧ ή με ΚΤΕΛ στη Λάρισα
When Black Roses Bloom
04-09-2008, 13:26
Μια χαρά είναι ΜΟΝΟ αν βελτιωθούν οι συνθήκες μεταφοράς και δεν πληρώνουμε τα άντερά μας για να μεταφερθούμε σαν παστές σαρδέλες, ή δεν χάνουμε πολύτιμο ελέυθερο χρονο στις αναμονές (πχ για να πας 20-30 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη με αστικό) θέλεις πιο πολύ χρόνο (κυρίως χάσιμο χρονου στις μετεπιβιβάσεις) από το να πας με ΙΧ ή με ΚΤΕΛ στη Λάρισα
Φιλαράκι, αν ο θεός ήθελε να ταξιδεύουμε με τα ΜΜΜ θα μας έκανε πιο στενούς.
morphine
04-09-2008, 13:33
εγώ λέω ν'αφήσουν τις μαλακίες και να βάλουν κάνα δρομολόγιο παραπάνω. ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΚΟΥΤΕ;
τώρα εσύ τι είσαι ξέρω'γω; επικίνδυνος ή απλά μαλάκας;
Αν αναφέρεσαι σε εμένα, εξήγησε μου γιατί είμαι είτε επικίνδυνος είτε μαλάκας. Η μόνη ουσιαστική διαφωνία μας που μπορώ να κατανοήσω είναι η συμμετοχή ιδιωτικού κεφαλαίου στις αστικές συγκοινωνίες. Τα περί μεγάλου αδερφού, παρακολούθησης ή οτιδήποτε τέτοιο που υπονοεί ο τίτλος είναι ένα μάτσο μαλακίες και δε θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς γιατί.
Το νέο σύστημα έχει τρία σοβαρά θετικά:
1) Εγγυάται το αυτονόητο της χρέωσης της παροχής υπηρεσιών.
2) Δίνει τα περιθώρεια για ένα ευέλικτο σύστημα χρέωσης. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να υπάρχει η επιλογή για χρέωση βάσει του μήκους της διαδρομής, προσφέροντας έτσι έκπτωση σε όσους παίρνουν λεωφορίο για 2-3 στάσεις.
3) Προσφέρει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο τροφοδοτεί τον οργανισμό μέσων μαζικής μεταφοράς με χρήσιμα στοιχεία για την βελτίωση των υπηρεσιών, όπως η ακριβής ζήτηση και bottlenecks είτε στην διαδρομή είτε στον αριθμό των επιβατών, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα τα στοιχεία που απαιτούνται για την απόφαση προσθήκης νέων δρομολογίων ή αλλαγής των διαδρομών.
Raven Lord
04-09-2008, 14:02
έχει δίκιο ο deggi για τους τίτλους των τοπικς. ο συγκεκριμένος τίτλος εστιάζει εμφατικά μόνο σε ένα παράπλευρο μειονέκτημα, ενώ το τοπικ παραθέτει άρθρο που περιγράφει ένα ολόκληρο σύστημα.
Ruthless
04-09-2008, 14:03
E, Candiru, δεν ξέρω αν έχεις κατέβει Αθήνα, αλλά αν παραπονιέσαι για το μετρό πχ ή τον ηλεκτρικό δεν ξέρω τι να πω.
Δεν υπάρχει πιο αποδοτικός τρόπος να κινηθείς στην Αθήνα για μένα. Τακτικά δρομολόγια, γρήγορο, χωρίς να μπλέκει σε κίνηση κλπ κλπ.
Επίσης το ότι τα διαφεύγοντα κέρδη είναι κάπου παραπάνω από 35 εκατομύρια το έλεγε το άρθρο που διάβασες(αν θυμάμαι καλά, στο ράδιο το άκουσα); Ή δεν στο είπαν;
Δε βλέπω γενικά κάτι κακό με αυτό το μέτρο. Μόνο έναν αναρχοοικολόγο που κλαίγεται για να κλαίγεται. :P
Shadowking
04-09-2008, 14:11
Δεν ξέρω ποιοι από σας έχουν εμπειρία από ΜΜΜ (λεωφορεία προφανώς μόνο), επαρχιακών πόλεων aka Bόλος,Λάρισα,Καβάλα κτλ
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει πχ ΟΑΣΘ που είναι δημόσια επιχείρηση, στον Βόλο ας πούμε που ξέρω, υπάρχει σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (αστικό Κτελ βόλου ΑΕ) με εισιτήριο 0,75€ φοιτητικό και >1€ κανονικό. Μην το χρησιμοποιείς θα μου πεις. Εμ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο πχ μετακινήσεις στα ευρύτερα πλαίσια της πόλης, για να πας από κέντρο Γεωπονική σχολή κτλ. Άσε που δεν είναι όλοι στο άνθος της ηλικίας τους για να χρησιμοποιούν ποδαράκια και ποδήλατο. E, σε τέτοιες περιπτώσεις οφθαλμοφανέστατης αισχροκέρδειας, τσαμπατζηλίκι παντού και πάντα όσο περισσότερο γίνεται.
Ruthless
04-09-2008, 14:14
Νομίζω το topic δεν αφορά τα ιδιωτικά. Το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και αυτοί έχουν βρει άλλους τρόπους να μην υπάρχει το τζάμπα(Πάτρα πχ ανοίγει η πόρτα του οδηγού μόνο και αυτός επιβλέπει, Πύργο συνήθως το εισητήριο στο δίνει ο οδηγός κλπ).
Djerdjelesh
04-09-2008, 14:20
Και Ηράκλειο που μπαίνεις από μπροστά μόνο και ο οδηγός επικυρώνει (=σκίζει) το εισιτήριο.
Shadowking
04-09-2008, 14:23
Νομίζω το topic δεν αφορά τα ιδιωτικά. Το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και αυτοί έχουν βρει άλλους τρόπους να μην υπάρχει το τζάμπα(Πάτρα πχ ανοίγει η πόρτα του οδηγού μόνο και αυτός επιβλέπει, Πύργο συνήθως το εισητήριο στο δίνει ο οδηγός κλπ).
επειδή ανέφερες διαφυγόντα κέρδη, αναφέρω και 'γω το πόσο με νοιάζει να χάνει λεφτά ο κάθε οργανισμός, δημόσιος η μη ο οποίος ζητάει υπέρογκα ποσά συγκριτικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Τώρα αν θα μας παρακολουθεί ο Big Brother στα λεωφορεία, δεν το 'χω ψάξει, δεν ξέρω.
Δεν τίθεται ζήτημα παρακολούθησης, ακόμη κι αν οι κάρτες διατηρούν στοιχεία όπως το όνομα του κατόχου.
Κάθε κάρτα χρειάζεται ένα μοναδικό αναγνωριστικό. Θα μπορούσε να επιλεγεί π.χ. ο αριθμός ταυτότητας ή το ΑΦΜ, εφόσον αυτά είναι μοναδικά για κάθε κάτοχο, ωστόσο αυτό δημιουργεί το πρόβλημα της συντήρησης: τι γίνεται εάν το κράτος αποφασίσει να αλλάξουν οι αριθμοί ταυτότητας και να προστεθεί ένα ακόμη ψηφίο; Το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε, παραδείγματος χάριν, όταν άλλαξε το σύστημα ISBN για τα βιβλία και έπρεπε όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν το ISBN ως natural key στη βάση δεδομένων να αναβαθμίσουν το σύστημα. Αντ' αυτού, χρησιμοποιούμε surrogate keys, δηλ. κλειδιά χωρίς φυσικό νόημα που παραμένουν μοναδικά ανά αντικείμενο (για την ακρίβεια, έναν αύξων 32-bit ή 64-bit ακέραιο αριθμό).
Οπότε, για να γίνουν όλες οι διαδικασίες, τόσο οι αυτόματες όπως οι ανάνγωση της κάρτας, όσο και οι χειρονακτικές (π.χ. για να συλλέξει ένας λογιστής τη μηνιαία χρέωση), δε χρειάζεται να γνωρίζει σε ποιο φυσικό πρόσωπο αντιστοιχεί η κάρτα.
Από εκεί και πέρα, ας πούμε ότι πράγματι υπάρχει π.χ. η θέληση να συλλέγονται πληροφορίες για το ποιος κατεβαίνει σε διαδηλώσεις. Ευθύς εξ' αρχής, τίθεται το ερώτημα: πώς στο καλό μπορείς να συλλέξεις τέτοιες πληροφορίες σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων με υψηλό ποσοστό θορύβου (= άχρηστες πληροφορίες); Ακόμη κι αν επιλέξεις τα Χ, Υ, Ζ λεωφορία μόνο, πώς ξεχωρίζεις ποιοι χρήστες πήραν το λεωφορίο για να πάνε στη διαδήλωση κι όχι επειδή μένουν εκεί ή επειδή ήθελαν να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας;
Τα ίδια ερωτήματα που προέρχονται από την άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας συστημάτων παρακολούθησης υπήρχαν και με την συλλογή e-mails από την ΕΕ. Εκεί δε είναι ακόμη πιο αδύνατο να συλλέξεις χρήσιμες πληροφορίες, γιατί τα δεδομένα δεν έχουν εξ' αρχής κάποια συγκεκριμένη δομή ώστε να ταξινομηθούν (σε αντίθεση π.χ. με τα στοιχεία ενός λογιστικού βιβλίου, τα οποία μπορούν να αναλυθούν με αυτοματοποιημένο τρόπο επειδή υπάρχει ήδη μία συγκεκριμένη εννοιολογική δομή στην καταχώρηση των πληροφοριών). Για την ακρίβεια, το εν λόγω σύστημα δε δικαιολογεί καν το υπερβολικό κόστος του ούτε ως προς τον σκοπό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Το μόνο είδος παρακολούθησης που μπορεί να γίνει είναι σε μεμονωμένη περίπτωση ενός ατόμου, κατόπιν πρότερης γνώσης. Παραδείγματος χάριν, έχοντας την υποψία για το Χ άτομο, είναι δυνατή η μοναδική παρακολούθηση των μετακινήσεων του (ή των e-mail του αντίστοιχα), ωστόσο αυτό δε προσφέρει και πολλά από την άποψη πως μπορούσες να παρακολουθήσεις τις μετακινήσεις ενός ατόμου και με τις παραδοσιακές μεθόδους.
ΥΓ. Γενικά, ένα υπολογιστικό σύστημα δεν είναι κάτι μαγικό που λύνει οποιοδήποτε αλγοριθμικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια, μόνο ένα μικρό μέρος προβλημάτων που τηρεί κάποιες προϋποθέσεις (P-class) λύνεται αποδοτικά (δηλ. σε εύλογο χρονικό διάστημα) από τους σύγχρονους υπολογιστές. Ρωτήστε και τους βιολόγους τι τραβάνε που σχεδόν όλα τα προβλήματα είναι NP-complete και η μόνη προοπτική επίλυσης είναι η εξερεύνηση όλου του χώρου των λύσεων, ο οποίος είναι εκθετικός (= πολλά, πολλά έτη υπολογισμών από υπερυπολογιστές). Υπάρχουν όρια στο τι είναι εφικτό και τι όχι. Κι η παρακολούθηση κάθε ατόμου και η εξαγωγή των πολιτικών του πεποιθήσεων και δραστηριοτήτων μέσα από έναν μεγάλο όγκο δεδομένων με θόρυβο δεν είναι πρακτικά εφικτή.
The Good Son
04-09-2008, 15:09
Στην Θεσσαλονίκη, το φοιτητικό εισητήριο με τις έξτρα διαδρομές μου φαίνεται αρκετά καλό. Δεδομένου το γεγονότος οτι μπορείς να το δώσεις και σε κάποιον επόμενο ή να σου το δώσουν. Προσωπικά, τείνω να πληρώνω εκτός απο περιπτώσεις αντίξοων συνθηκών. Μου κάνει εντύπωση δε που άνθρωποι ο ένας στον άλλον μέσα στΗ ζέστη και όλα τους ενδιαφΈρει πως θα χτυπήσουν εισητήριο.
Δλδ οκ, στην τελική εαν μπεί κάμερα και καταγράφει τις άθλιες συνθήκες μπορεί κάτι να γίνει. Δλδ αν σου δείξουν αυτό το βίντεο και σου πούνε, "ε εισθε αυτός που στριμώχνεται στο βάθος" ε τότε θα είναι αστείο.
Shadowking
04-09-2008, 15:19
Τι μιλάς ρε γιούφτο, έχεις αμάξι.
Βασικά το να είσαι τζαμπατζής στα ΜΜΜ είναι τραγικό.
Shadowking
04-09-2008, 15:25
Βασικά το να είσαι τζαμπατζής στα ΜΜΜ είναι τραγικό.
explain yourself.
ε τωρα στην αθήνα πληρώνεις πλέον ένα εισιτηριο 80 λεπτων όσα μέσα κι αν πάρεις μεσα σε μια ωρα κι αν είσαι φοιτητής. Τα λεωφορία είναι πρόσφατης τεχνολογίας, στη χειρότερη να είναι τα πρώτα με ηλεκτρονικό ταμπλό και είναι ντροπή να μην πληρώσεις αυτά τα 80 λεπτά για να βοηθήσεις το σύστημα των ΜΜΜ.Διαφωνείς;
Shadowking
04-09-2008, 15:42
οκ, στην αθήνα μετρό/προαστιακός κτλ γαμάει (αν και μισώ τον προαστιακό γιατί κάποτε δοκιμαστικά πριν σας φέρουν κάποια τρένα κάτω τα είχανε βάλει να κάνουνε το Θεσσαλονίκη-Λάρισα και επικρατούσε εκεί μέσα μια κατάσταση χειρότερη από αστικό σε ώρα αιχμής. Για 2 ώρες ταξίδι ε, όχι μαλακίες).
Αλλά, ακόμα και το να πληρώνεις 80 σέντσια και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών να είναι τριτοκοσμικό, καλύτερα να μην πληρώνεις καθόλου. Όχι ότι θα αλλάξεις κάτι, απλά νοιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου έτσι. Και μην ακούσω για επιχείρημα ότι φταίνε οι τσαμπατζήδες που γίνεται της πουτάνας. Ας πούμε, από το πλήρες τσαμπατζιλίκι, γουστάρω περισσότερο όταν κατεβαίνω από αστικό στην Θεσσαλονίκη να δίνω το εισιτήριο μου σε κάποιον (ισχύει μετεπιβίβαση). Και αυτό κακό είναι;
edit: Θυμάμαι πέρσυ που είχα ανέβει Θεσ/νίκη στον μεγάλο καύσωνα με τα 45άρια+ έβλεπα τα άπειρα λεωφορεία να έχουν μια ταμπελίτσα μπροστά που να λέει "ο κλιματισμός ΔΕΝ λειτουργεί". Σε συνθήκες χειρότερες από σαρδελοκούτι με θερμοκρασία στάνταρ >45C. Και να πληρώσω εισιτήριο για αυτό το πράμα; Όχι βέβαια.
σορρυ που χαλαω τις θεωριες συνωμοσιας, αλλα προφανως εχετε καταλαβει οτι με τον ορο "τηλεματικη" δεν εννοουμε καμερες, οχι σε αυτη την περιπτωση τουλαχιστον. κατα πασα πιθανοτητα προκειται να δημιουργηθει ενα συστημα στις εισοδους των σταθμων, οπου θα περναει ο επιβατης το εισιτηριο απο ενος ειδους "μαγνητη" ( εισοδο και εξοδο σε και απο οποιοδηποτε σταθμο) και θα καταγραφονται πληροφοριες για το που πηγε ο επιβατης και αν πληρωσε το σωστο εισιτηριο. και λογικα θα μπουν μπαρες στις εισοδους και εξοδους απο τις οποιες για να περασεις θα πρεπει να χτυπησεις την καρτα αυτη. ολο αυτο δεν χρειαζεται ουτε το προσωπο του επιβατη ουτε το ονομα του, οποτε δεν καταλαβαινω καντιρου ποια ειναι η ενσταση σου;
και επισης αυτο που λεει ο Μοστος για τα ΜΜΜ.
Shadowking
04-09-2008, 15:51
Άμα μιλάτε για Αθήνα που όντως είναι αξιοπρεπής η κατάσταση, μην γενικεύετε τουλάχιστον.
εγω δεν μιλουσα για αθηνα. συγκεκριμενα για αυτο που λες, εχεις ενα δικιο αλλα δεν ειναι λιγο αμφιδρομο το δεν αναβαθμιζονται οι υπηρεσιες-δεν πληρωνω εισιτηριο;
Shadowking
04-09-2008, 16:13
Μπα.
Αν ίσχυε αυτό που λες, με την μικρή περιουσία που πληρώνεις κάθε φορά στα διόδια για να κάνεις το Αθήνα-Θεσσαλονίκη έπρεπε να έχουμε υπερ-δρόμους. Δεν έχουμε όμως. Και σίγουρα για αυτό δεν φταίνε οι τύποι που παρακάμπτουν τα διόδια.
οποτε η λυση ειναι αστους να μην πληρωνουν, δεν φταινε αυτοι; σορρυ αλλα εγω ξερω τουλαχιστον 3-4 περιπτωσεις ανθρωπων που περπατανε καθε πρωι σχεδον μια ωρα στη δουλεια για να γλυτωνουν τα εισιτηρια. ακουγεται ακραιο αλλα για καθε εναν απο αυτους υπαρχουν 10 που το παιζουν τη βρισκω με το ρισκο. δηλαδη αυτοι ειναι μαλακες που δεν διαλεγουν να μπουν τζαμπα στο λεωφορειο και το οποιοδηποτε ΜΜΜ; ή εγω ξερω γω που βρισκομαι ελλαδα 4 φορες το χρονο μαξιμουμ στην καλυτερη περιπτωση. γιατι να πληρωσω; χεστηκα, δεν εξυπηρετει εμενα το μετρο ή το οποιοδηποτε λεωφορειο. ποτε δεν εχω μπει τζαμπα ομως.
Boris-san
04-09-2008, 16:23
Pws elege o paoktzhs ston tsoukala:e giati na mhn exw egw metro kai na trww sthn tsimiskh thn kinhsh sth mapa e ai vasilh?Afto einai ekfrash tou tropou pou antimetwpizoun oi 8esallonikioi ta pragmata.Egw den eimai anti8etos sthn protash kala kanoun.Proswpika opote paw metro plhrwnw to eishtirio mou kai siga to megalo aderfo.Giati na phgainei o ka8e tzampatzhs kai egw na plhrwnw?Epishs giati sto metro ama eisai metria toulaxiston gomena oi elgktes na se afhnoun panta?Swsto to 8ewrw kala leei o deggial
Shadowking
04-09-2008, 16:34
ok, δέχομαι το ότι έχω μπει σε αυτήν την κουβέντα αφενός γιατί βαριέμαι να διαβάσω C, αφετέρου γιατί με τα λεωφορεία γενικά έχω σχέση μίσους.
Ας το πάρουμε από την αρχή το θέμα. Δεν οδηγώ. Ακόμα τουλάχιστον. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν βρίσκομαι σε πόλη η οποία δεν είναι περπατήσιμη, που για τα δικά μου μέτρα αυτό μεταφράζεται στο ότι δεν μπορείς να την διασχίσεις σε λιγότερο από μια ώρα αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ ΜΜΜ. Από την άλλη, βλέπεις μια γενικότερη καμπάνια προώθησης των μέσων αυτών, με βασικό σλόγκαν μάλιστα "χρησιμοποιώ μέσα μαζικής μεταφοράς ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΟΛΕΥΕΙ". Ε, αυτό είναι τουλάχιστον εριστικό, γιατί πραγματικά δεν με βολεύει. Δεν με βολεύει, να περιμένω τις άπειρες ώρες το λεωφορείο σε τυπικά τακτική γραμμή, δεν με βολεύει να στριμώχνομαι και να ιδρωκοπάω μέσα σε ένα γαμημένο πράμα που τουλάχιστον ο κλιματισμός του θα έπρεπε να δουλεύει, δεν με βολεύει να βλέπω ένα μέσον το οποίο ο οποιοσδήποτε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα (ακα ηλικιωμένος, ανάπηρος κτλ) απλά ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιήσει, μια μητέρα δεν μπορεί να ανεβάσει το καροτσάκι με το μωρό της, ουσιαστικά αποκλείει όλες αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων από την μετακίνησή τους στην πόλη.
Άρα μιλάμε για ένα προβληματικό από την φύση του μέσο και είναι χαζή η παραδοχή το ότι έχουν γίνει έτσι τα ΜΜΜ γιατί υπάρχουν τσαμπατζήδες που δεν χτυπάνε εισιτήριο. Και για να πολιτικοποίησω λίγο παραπάνω, βλέπεις ότι στηριζόμενη στον έντιμο πολίτη ο οποίος χτυπάει εισιτήριο, πληρώνει διόδια και φόρους η εκάστοτε κυβέρνηση χώνει πιο βαθιά το κωλοδάχτυλο (ανατιμήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα). Προφανώς η λύση είναι το να διεκδικήσεις. Αλλά πίσω στο παράδειγμα του λεωφορείου, δεδομένης της κατάστασης, κοιμάμαι πολύ ήσυχα το βράδια που δεν έχω χτυπήσει εισιτήριο.
Σε έπεισα αγαπητή Milton; :P
Shadowking δεν λέω ότι έχουμε καλά λεωφορεία η τίποτα τέτοιο, αλλα σίγουρα υπερβάλλεις, δεν βρίσκω τόσο άσχημη την κατάσταση, τουλάχιστον εδώ στα μέρη μας. Και δεν είναι και πολλά τα χρόνια που άλλαξε η γενικότερη κατάσταση καθώς (όχι πολύ) παλαιότερα η κατάσταση ήταν όντως τριτοκοσμική. Και πάλι καλά να λες που βάζουν ταμπελάκι ότι δεν λειτουργεί το κλιματιστικό γιατί πριν ούτε πενταετία αυτό θα ήταν άχρηστο καθώς ως γνωστόν δεν υπήρχε ούτε καν αυτό.
Stormrider
04-09-2008, 17:09
ευτυχώς που δεν εχουν σκεφτεί να κανουν κατι τετοιο στις συναυλίες
Και εν πάσει περιπτώσει, για να το θέσω ψυχρά, με 0,25 το φοιτητικό και 0,5 το κανονικό εισητήριο, οι πελάτες του ΟΑΣΘ πρέπει να δηλώνουμε ευχαριστημένοι. Δεν ξέρω καμία πόλη στην Ελλάδα με τέτοιες τιμές για αντίστοιχες υπηρεσίες. Η και να υπάρχουν σίγουρα το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι χειρότερο.
metamelia3
04-09-2008, 17:33
Deggial ναι, σ' εσένα αναφερόμουν. Οι θεωρίες περί μεγάλου αδερφού είναι απλά ηλίθιες. Το να βγάζεις όμως τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχεις διαβάσει όπου όλοι είναι υποταγμένοι σε ότι μαλακία πει η μελλοντική κυβέρνηση στην οποία προεδρεύει ένας AMD Athlon13245123551255321XGGGGGOMGROFL κι εσύ καβλώνεις σε πολιτικές ιδέες είναι επικίνδυνα ηλίθιο.
Ο shadowking τα λέει μια χαρά. Οι παροχές υπηρεσιών είναι κάκιστης ποιότητας, τα εισιτήρια είναι σκέτη αισχροκέρδεια και μου λες να υποστηρίξω ένα σύστημα που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παράκαμψη αυτής της γελοιότητας; Να το βάλετε στον κώλο σας γενικώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσω ούτε καν λογικό κάτι που προϋποθέτει να δίνω λεφτά σ' αυτο το γαμοκράτος.
Φίλος, το γαμωκράτος είσαι και συ ομως ε.
carheart
04-09-2008, 18:14
Είμαι με Κάλκι στο λιγά(λ)κι πιο ψύχραιμο. Άμα νιώθεις πως μια υπηρεσία σε κοροϊδεύει, δεν την ενισχύεις με κανένα τρόπο. Τα μέσα μαζικής μεταφορές στην αθήνα, μας κοροϊδεύουν σε συχνές βάσεις.
Μετρό χωρίς τουαλέτες και κλιματισμό, λεωφορεία με ότιναναι βρε παιδιά δρομολόγια, και μόνο ενιαία εισιτήρια, για να πάρω ένα λεωφορείο για πέντε στάσεις να πάω στη δουλειά μου.
Μην τρελαθούμε κιόλας, όχι και ηλίθιο να μην πληρώνεις εισιτήριο. Αν ο άλλος νιώθει έτοιμος να ρισκάρει και ανέτοιμος να πληρώσει, μαγκιά του.
Harbinger of Death
04-09-2008, 18:23
Τι λέτε ρε. Πάμφθηνα και με καλό επίπεδο υπηρεσίας είναι τα Αθηναϊκά ΜΜΜ. Και αν αρνείστε ότι έχουν καλές υπηρεσίες (που ΟΚ, είναι και διαφορετικό κατά περιοχή και περίπτωση), τουλάχιστον ότι είναι πάμφθηνα δεν μπορείτε να το αρνηθείτε.
Και κάτι σχετικό: το σύστημα με τις smartcards έχουν εφαρμόσει στο Λονδίνο. Ενώ μπορείς να πάρεις μια smartcard ανώνυμα και να βάλεις απλά λεφτά μέσα, το σύστημα σε ενθαρρύνει να κάνεις λογαριασμό στην Oyster, που είναι η εταιρεία που τις βγάζει, στον οποίο δίνεις μέχρι και φωτογραφία, παρακαλώ. Και φυσικά, είναι σιγουρο ότι υπάρχει κεντρική πρόσβαση στις πληροφορίες των κινήσεών σου.
@Deggial
Η παρομοίωση με το email είναι ατυχής, θαρρώ.
Είμαι με Κάλκι στο λιγά(λ)κι πιο ψύχραιμο. Άμα νιώθεις πως μια υπηρεσία σε κοροϊδεύει, δεν την ενισχύεις με κανένα τρόπο. Τα μέσα μαζικής μεταφορές στην αθήνα, μας κοροϊδεύουν σε συχνές βάσεις.
Μετρό χωρίς τουαλέτες και κλιματισμό, λεωφορεία με ότιναναι βρε παιδιά δρομολόγια, και μόνο ενιαία εισιτήρια, για να πάρω ένα λεωφορείο για πέντε στάσεις να πάω στη δουλειά μου.
Μην τρελαθούμε κιόλας, όχι και ηλίθιο να μην πληρώνεις εισιτήριο. Αν ο άλλος νιώθει έτοιμος να ρισκάρει και ανέτοιμος να πληρώσει, μαγκιά του.
Μπορώ να μιλήσω μόνο για την συγκοινωνία της Αθήνας δυστυχώς. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλαιότερα.
Προφανώς θα μπορούσαν 1002 κινήσεις για να έχουμε ακόμα καλύτερες, αλλά ξαναλέω πλεον είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Προφανώς υπάρχουν ακόμα κάποια λεωφορεία φαντάσματα, αλλά είπαμε, δεν γίνεται απο τριτοκοζμικοί πριν 6 χρόνια, πλέον να είμαστε και με ιπτάμενα λεωφορεία.
Από την άλλη, δεν έχω δει κανέναν να διαμαρτυρηθεί στις αρμοδιες υπηρεσίες για τέτοια πράγματα. Προφανώς όλοι έχουμε "καλύτερα" πράγματα να κάνουμε από να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας.Από την άλλη περιμένουμε να γίνουν πράγματα από τους ίδιους που βρίζουμε. Ε λιγο παράδοξο μου φαίνεται.
Δεν είναι δυνατόν να παραπονιόμαστε για πράγματα για τα οποία δεν κάνουμε τίποτα απολύτως και να περιμένουμε να τα κάνουν οι ομολογουμένως άχρηστοι.
Ποσοι από μας την έχουν "πει" στον καθένα που πετάει οτιδήποτε από το αυτοκίνητο του?
Ναι από τόσο μικρά πράγματα ξεκινάει η συνειδητοποιηση μιας κοινωνίας.
καλά, σας φάνηκε ηλίθιος ο τίτλος που δεν τον έγραψα κάπως στο περιπαικτικό και δεν φάνηκε ηλίθιο αυτό που γρλάφτηκε (δεν θυμάμαι ποιός), ότι με την τηλεματική θα συλλέγουν στοιχέια για να έχουν εποπτική εικόνα των πραγματικών αναγκών σε λεωφορεία και να αυξάνουν τα δρομολόγια και θα βελτιώνουν τα κακώς κείμενα.
Ούτε για ανέκδοτο να το πεις! Λες και τώρα δεν τα ξέρουν τα προβλήματα, δεν έχουν τρόπο να τα μάθουν και ο κόσμος δεν διαμαρτύρεται καθόλου. Παρολο που επιδοτείται χοντρά από το κράτος επιμένει να μην νοιάζεται τόσο για το ότι εξασκεί λειτούργημα αλλά για το να έιναι μια επι κέρδει λειτουργούσα επιχείρηση
εγω παιδια παντως οταν τυχει να παρω λεωφορειο για να γλυτωσω πεσιμο ελεγκτη 1.φοραω t-shith φακ τρεντς και οταν με πλησιασουν για να δειξω εισητηριο παιρνω την ιβηλ black metal γκριματσα ουρλιαζοντας στεη χεβυ
2. του λεω πως θα φωναξω για τσαμπουκαδες τον βαγγελα τον μιουτηλεητορ ή εστω τον τσουκαλα
3.τρεχω σαν την χαιντη στους αγρους :|
carheart
04-09-2008, 19:03
Και βλέπεις αυτό μπροστά σου, ένα second πριν χτυπήσεις εισιτήριο.
Το χτυπάς;
Harbinger of Death
04-09-2008, 19:12
I'd hit it.
βλεπουν τις διαδρομες που κανεις για να δουν που πληρωνεις και που οχι ρε καθυστερημενε οικολογε γαμω το μπελα σου απογεματιατικα διαβαζε τι γραφει ο κοσμος ηλιθιε. ειδες πουθενα να λεω τιποτα για αναβαθμισεις των ΜΜΜ
παρτε ολοι ποδηλατα να πουμε να μην εχετε προβληματα, τα διοδια θα τα πληρωσετε, τα τελη κυκλοφοριας θα τα πληρωσετε, το καινουριο στερεοφωνικο θα το πληρωσετε, την πλαστικη μαλακια στο πισω τζαμι για να μη χτυπαει ο ηλιος το μπεμπη θα το πληρωσετε, τα κτεο θα τα πληρωσετε, την ασφαλεια θα την πληρωσετε, την βενζινη θα την πληρωσετε, τον γειτονα θα τον γαμωσταυρισετε που εχει 4 αμαξια η οικογενεια του, το παρκινγκ θα το ψαχνεις σαν την πουτανα τον πελατη και οταν σας λενε 80 λεπτα σε ενα μετρο γρηγοροτερο και με ελαχιστες μηχανικες βλαβες σε σχεση με τα μεγαλυτερα μετρο αλλων ευρωπαικων χωρων που εχουν υιοθετησει το συστημα των καρτων και που οι μετακινησεις εκει κοστιζουν 4μιση ευρω η μια στο μετρο και 2μιση ευρω το λεωφορειο (χαρβι σου δινουν την επιλογη να βαλεις το ονομα σου γιατι με αυτο τον τροπο καταγραφουν την καρτα και οταν θα την χασεις ή θα σου την κλεψουν, τα λεφτα που ειχες μεσα θα σου επιστραφουν, μην βλεπετε παντου κακους πρακτορες του χρηματος) μου λετε ειναι ακριβο/εχει προβληματα/κοιτα τους μαλακες.
δεν ειπε κανεις οτι λειτουργει τελεια, δεν ειπε κανεις οτι το κρατος σας αγαπα και θελει το καλο σας και μονο - ισα ισα λεω το αντιθετο, αλλα αυτη η μιρλα, η μιζερια ειναι κολλητικη και θυμιζει πολιτικη νεας δημοκρατιας. παρτε ποδηλατα. κοψτε τα κεφαλια σας. λιγο νηφαλιοτητα
Raven Lord
04-09-2008, 19:23
αχχαχαχαχαχαχαχχαχα :worship:
Harbinger of Death
04-09-2008, 21:24
@Milton
:mrgreen:
(χαρβι σου δινουν την επιλογη να βαλεις το ονομα σου γιατι με αυτο τον τροπο καταγραφουν την καρτα και οταν θα την χασεις ή θα σου την κλεψουν, τα λεφτα που ειχες μεσα θα σου επιστραφουν, μην βλεπετε παντου κακους πρακτορες του χρηματος)
Ναι, το έλεγαν κι εκείνοι, και δε θέλω να δω κακούς πράκτορες σε αυτό, απλά παρατηρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα. Άσχετα με τον επίσημο σκοπό. Και επομένως, διάφοροι σκιώδεις τύποι, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πάσης φύσεως αντεργκράουντ κακοποιοί με μέσα και λεφτά, θα μπορούν να δουν που πάω. :|
Ruthless
04-09-2008, 21:36
Αν βγάζαν 40 εκατομύρια το χρόνο από τα διαφεύγοντα κέρδη ο ΟΑΣΑ ή ΟΑΣΘ ή οτιδήποτε, δε νομίζετε ότι έστω τα 5 θα τα βάζαν για να βελτιώσουν τις συνθήκες; Δε σου λέω ρε αδερφέ να το κάνουν κομμουνιστική ουτοπία, αλλά δεδομένης της μη ιδιωτικής τους φύσης δεν είναι ότι τα βάζουν και στην τσέπη τους ακριβώς.
Το να παραπονιούνται τώρα οι Αθηναίοι ή οι Θεσσαλονικείς για τα ΜΜΜ είναι το λιγότερο καθυστερημένο. Δεν τα πιάνουν δακτύλιοι, δεν τα πιάνουν κάποια μποτιλιαρίσματα, έχουν πολύ καλά δρομολόγια(σόρι χρήστη από την Κάτω Αγία Ελεούσα που δεν έχει κάθε 5 λεπτά λεωφορείο έξω από το σπίτι σου ή δε σου φέραν ακόμα το μετρό :!:) και μια χαρά συνθήκες μεταφοράς.
Έχετε δει τι παίζει στα ιδιωτικά σε άλλες πόλεις; Έχετε δει τι γίνεται στη μιναρούπολη για παράδειγμα; Πόσο είναι το εισητήριο(νομίζω είναι 1.30 για πανεπιστήμιο το φοιτητικό); Το ότι βγάζεις διαφορετικό για κάθε δρομολόγιο; Το ότι τα λεωφορεία είναι τα πολύ παλιά του Πειραιά;
Δηλαδή εκεί που θα πρέπει να λέτε πάει και κάτι σχετικά καλά σε αυτή τη χώρα, έχετε τον καθυστέρα τον αναρχογεροοικολόγο να σας λέει πίπες. Μπράβο σας! :shock:
sure thing χαρβι, ουτε εγω το χω κανει στη δικη μου οηστερ γιατι δε μ'αρεσει. ασχετα που ξερουν οι διαφοροι αντεργκραουντ τραπεζικοι που ξοδευω τα λεφτα μου και αν πηγα φετος στο ροουντμπερν, ποσους δισκους αγοραζω στο ημπεη και ποσο ψωμι τρωω την εβδομαδα και ποσα λεφτα βγαζω το μηνα οταν δουλευω. οβερ εντ αουτ.
carheart
04-09-2008, 21:48
Ruthless συντονίσου λιγάκι.
Άλλο το "είμαι ικανοποιημένος", άλλο το "είμαι ικανοποιημένος συγκριτικά". Στην πάτρα όντως δεν παλεύεστε, είναι αληθινό, και όσες φορές έχω έρθει έχω ξεπατωθεί στο περπάτημα "για να μην τα σκάμε στα λεωφορεία".
Στην Αθήνα οι συγκοινωνίες δεν είναι καλές. Είναι ίσως οι καλύτερες στην Ελλάδα (λόγω μετρό και μόνο), αλλά δεν είναι καλές. Και αυτό με τις νέες τιμές εισιτηρίων είναι αστείο. Είναι κλεψιά, πια.
Ruthless
04-09-2008, 21:52
Α, εσείς συγκρίνετε τις συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ με αυτές του εξωτερικού. Πέσ'το έτσι βρε αδερφέ. Τώρα όλα βγάζουν νόημα.
Ε ψιτ, νιώστε λίγο ε; Ελλάδα είναι εδώ. Πρώτα να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας, το ασφαλιστικό κλπ κλπ και μετά πάμε για καλά ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ Αθήνας/Θεσσαλονίκης συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα προβλήματα στην Ελλάδα μόνο πρόβλημα δεν είναι. Για την ακρίβεια ΓΑΜΑΝΕ.
ΥΓ: Τι θεωρείς εσύ καλές συγκοινωνίες; Πες μου παραδείγματα για να καταλάβω βρε αδερφέ. Εγώ άλλωστε είμαι από χωριό(ένα μεγάλο).
Έχετε δει τι παίζει στα ιδιωτικά σε άλλες πόλεις; Έχετε δει τι γίνεται στη μιναρούπολη για παράδειγμα; Πόσο είναι το εισητήριο(νομίζω είναι 1.30 για πανεπιστήμιο το φοιτητικό); Το ότι βγάζεις διαφορετικό για κάθε δρομολόγιο; Το ότι τα λεωφορεία είναι τα πολύ παλιά του Πειραιά;
xa-και παραπονιεστε μετα :?:
τιμη σας μιναρες που εχετε τα λεωφορεια μας,το ξερετε οτι μπορει να καθεστε στο σημειο που πριν 15 χρονια ισως ειχε ακουμπησει ο κωλος του o δημητρης ελευθεροπουλος ή οτι η ασπρη μιξα που παρατηρειτε στο καθισμα ειναι τα φλοκια του sakis roubas of the peiraius?
πολιτισμικη κληρονομια,οχι μαλακιες.
τι να κλασουν και τα μαρμαρα,ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ
μετά το ποστ της Μίλτον της προηγούμενης σελίδας ας κλειδωθεί το θρεντ.
carheart
04-09-2008, 22:05
Α, εσείς συγκρίνετε τις συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ με αυτές του εξωτερικού. Πέσ'το έτσι βρε αδερφέ. Τώρα όλα βγάζουν νόημα.
Ε ψιτ, νιώστε λίγο ε; Ελλάδα είναι εδώ. Πρώτα να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας, το ασφαλιστικό κλπ κλπ και μετά πάμε για καλά ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ Αθήνας/Θεσσαλονίκης συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα προβλήματα στην Ελλάδα μόνο πρόβλημα δεν είναι. Για την ακρίβεια ΓΑΜΑΝΕ.
ΥΓ: Τι θεωρείς εσύ καλές συγκοινωνίες; Πες μου παραδείγματα για να καταλάβω βρε αδερφέ. Εγώ άλλωστε είμαι από χωριό(ένα μεγάλο).
Άκου τώρα κάτι, που δεν έχεις ξανακούσει. Αν συνεχίσεις να θεωρείς πως ΓΑΜΑΕΙ κάτι αντικειμενικά μέτριο, και να πείθεις τον εαυτό σου πως είναι έτσι, το "Ελλάδα είναι εδώ" δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ, ποτέ, ποτέ στη ζωή σου, πόσο μάλλον αν συνεχίσεις να πλέκεις ηθικούλια πλαίσια περί ανθρώπου στην κοινωνία, και τι αδικία να πληρώνουν 49 και να μην πληρώνει ένας, μάγκας είναι αυτός τώρα ρε παιδιά.
Το δέχομαι πως είσαι από χωριό, είναι προφανές άλλωστε πως είσαι κατσικογάμης. "Καλές συγκοινωνίες" δεν ξέρω τι λέτε εσείς. Εγώ θέλω τα ΜΜΜ (Mέσα Mαζικής Mεταφοράς) να είναι συνεπή, συχνά, καθαρά, κλιματιζόμενα, να καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο διαδρομών, και σε μια χώρα που σε πηδάει ολημερίς και ολονυχτίς οικονομικά, να είναι οικονομικά προσβάσιμα για καθημερινή χρήση και από ανθρώπους για τους οποίους τα 80cents έχουν σημασία. Που ή θα πάρουν αυγά, ή θα πάρουν λεωφορείο. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.
δεν ξέρω πάντως, ούτε στην Αγγλία τα λεωφορία είναι συνεπή (όσο νόμιζα ότι θα ήταν), είναι συχνά κάποιες ώρες της μέρας αλλά καθαρά σίγουρα δεν είναι. [edit: τουλάχιστον εδώ στην επαρχία, στην πρωτεύουσα ίσως είναι διαφορετικά τα πράγματα]
όλα αυτά που λες, τα καλύπτει το μετρο και ο ηλεκτρικός και προσωπικά τα 80 σεντς πιστεύω ότι είναι μία νορμάλ τιμή. Και το μετρό δε θα σταματήσει να επεκτείνεται, είμαστε μια χώρα που απέκτησε μετρό κοντά στα 00ς, δε μπορείς να περιμένεις να εξυπηρετεί 5.000.000 ανθρώπους μέσα σε 8 χρόνια ε? Τα πράγματα στις συγκοινωνίες μόνο βελτιώνονται και είναι χαζομάρα να τις "τιμωρείς" μη πληρώνοντας όταν είναι από τα λίγα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δουλεύουν.
Shadowking
04-09-2008, 22:30
flame για τα λεωφορεία.
Γαμώ.
να σε πω εγω βαης πως γινεται στην πρωτευουσα, σφυρας κι ερχεται το λεωφορειο και ολοι ειναι ικανοποιημενοι σ'αυτη την ομορφη χωρα μια φορα μου χε πει μαλιστα ενας βρωμοαγγλος τι ωραια μετρο και λεωφορεια εχετε στο γκρηκ και του χωσα μια μπουνια, πως τολμας :!:
The Good Son
04-09-2008, 23:01
Shadowking δεν λέω ότι έχουμε καλά λεωφορεία η τίποτα τέτοιο, αλλα σίγουρα υπερβάλλεις, δεν βρίσκω τόσο άσχημη την κατάσταση, τουλάχιστον εδώ στα μέρη μας. Και δεν είναι και πολλά τα χρόνια που άλλαξε η γενικότερη κατάσταση καθώς (όχι πολύ) παλαιότερα η κατάσταση ήταν όντως τριτοκοσμική. Και πάλι καλά να λες που βάζουν ταμπελάκι ότι δεν λειτουργεί το κλιματιστικό γιατί πριν ούτε πενταετία αυτό θα ήταν άχρηστο καθώς ως γνωστόν δεν υπήρχε ούτε καν αυτό.
Χα, σίγουρα χρησιμοποιείς λεωΦορείο;
Τουλάχιστον για εκει που μένεις δεν ξέρω εαν χρησιμοποιείς 23, άλλα στο συγκεκριμένο οι συνθήκες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα είπε ο σκιοβασιλιάς.
Παραδόξως είναι το μόνο λεωφορείο που χαίρομαι να χτυπάω εισητήριο επειδή πραγματικά οι οδηγοί που κάνουν αυτή τη διαδρομή έχουν ανεβάσει λέβελ γιγαντιαίων διαστάσεων στην οδηγική ικανότητα. Τσεκάρετέ το.
Όσο για τα είσητήρια, φθηνά ίσως, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί εαν χτυπήσεις εισητήριο από το εκδοτικό μηχάνημα εντός του οχήματος να πρέπει να χρεωθείς 5 λεπτά παραπάνω. Μπορεί να φαίνεται μικρό ποσό, αλλά εαν αναλογιστεί κανείς οτι ίσως παραπάνω από τους μισούς θα ακυρώσουν εισητήριο από μέσα έχεις αρκετά κέρδη. Επιπρόσθετα, έχεις και από εναν άλλον παράγοντα. Τα μηχανήματα εντός δεν δίνουν ρέστα πράγμα που συμφέρει τον οασθ εαν σκεφτείς οτι αρκετοί φοιτητές που θα πρέπει να χτυπήσουν εισητήριο των 30 λεπτών και δεν έχουν ψιλά, θα βάλουν 50λεπτο. Ναι αλλα με ένα 50λεπτο παίρνεις 2 εισητήρια από περίπτερο. Και αν πείς δεν γαμιέται, χτυπάω 24ωρο θα χρεωθείς 1 ευρώ και δεν νομίζω να κάνεις απόσβεση. Για το κανονικό εισητήριο που κοστίζει 60 λεπτά από μέσα, δεν κάνω συγκριση. Δηλαδή ειναι αστείο, εαν ήταν 10 λεπτά φθηνότερο, ο οασθ θα χανε αρκετά από αυτούς που είτε θα χτυπήσουν 24 ωρο με 2ευρο ή θα βάλουν παραπάνω ψιλά εαν δεν έχουν 10λεπτα.
Γενικότερα παρόμοιες λαμογιές υπάρχουν. Το θέμα είναι οτι ο κοσμάκης τα ανέχεται όλα και επειδή είμαστε έτσι τίποτα δεν θα πάει μπροστά στα λεωφορεία!
Και επειδή αρκετά γκρίνιαξα, ας προτείνω κάτι. Λαμβάνοντας δεδομένα όλα αυτά και την αθλιότητα των ίδιων των πολιτών - πελατών του οασ8, η μόνη λύση είναι η αλλυλέγγια μοιρασιά εισητηρίου. Βγαίνεις από το λεωφορείο; Δώσε το εισητήριο σου σε κάποιον άλλον. Μην ζητάς να το πάρεις πίσω. Just do it.
Ruthless
05-09-2008, 00:21
Άκου τώρα κάτι, που δεν έχεις ξανακούσει. Αν συνεχίσεις να θεωρείς πως ΓΑΜΑΕΙ κάτι αντικειμενικά μέτριο, και να πείθεις τον εαυτό σου πως είναι έτσι, το "Ελλάδα είναι εδώ" δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ, ποτέ, ποτέ στη ζωή σου, πόσο μάλλον αν συνεχίσεις να πλέκεις ηθικούλια πλαίσια περί ανθρώπου στην κοινωνία, και τι αδικία να πληρώνουν 49 και να μην πληρώνει ένας, μάγκας είναι αυτός τώρα ρε παιδιά.
Το δέχομαι πως είσαι από χωριό, είναι προφανές άλλωστε πως είσαι κατσικογάμης. "Καλές συγκοινωνίες" δεν ξέρω τι λέτε εσείς. Εγώ θέλω τα ΜΜΜ (Mέσα Mαζικής Mεταφοράς) να είναι συνεπή, συχνά, καθαρά, κλιματιζόμενα, να καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο διαδρομών, και σε μια χώρα που σε πηδάει ολημερίς και ολονυχτίς οικονομικά, να είναι οικονομικά προσβάσιμα για καθημερινή χρήση και από ανθρώπους για τους οποίους τα 80cents έχουν σημασία. Που ή θα πάρουν αυγά, ή θα πάρουν λεωφορείο. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.
OK παπαράκο, θα στο πω απλά μπας και ξυπνήσεις γιατί μάλλον για ουτοπικό κομμουνιστή σε κόβω και σένα χωρίς παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
Στις άλλες χώρες(τις συνεπείς βρε! Στην Αγγλία πχ - Α! Δεν είναι και τόσο συνεπή εκεί) πόσο έχει το εισιτήριο; Ξέρεις;
Και μην μου πεις πίπες διαφοράς οικονομίας Ελλάδας-Αγγλίας και εισοδημάτων. Εμείς αυτά έχουμε και αντέχει η οικονομία, αυτά προσφέρουμε. Απλό είναι. Δεν μπορείς να δέχεσαι πως μια χώρα σαν την Ελλάδα θα σου προσφέρει ακριβώς ότι σου προσφέρει μια σαφώς πλουσιότερη χώρα. Και σε χαμηλότερη τιμή μάλιστα. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις κι αυτό, κάνε μου μια χάρη. Πετάξου για ένα IQ test και αν το πιάσεις το τριψήφιο το σκορ τα ξαναλέμε. Καθυστέρα.
Harbinger of Death
05-09-2008, 00:31
Όσο για τα είσητήρια, φθηνά ίσως, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί εαν χτυπήσεις εισητήριο από το εκδοτικό μηχάνημα εντός του οχήματος να πρέπει να χρεωθείς 5 λεπτά παραπάνω. Μπορεί να φαίνεται μικρό ποσό, αλλά εαν αναλογιστεί κανείς οτι ίσως παραπάνω από τους μισούς θα ακυρώσουν εισητήριο από μέσα έχεις αρκετά κέρδη. Επιπρόσθετα, έχεις και από εναν άλλον παράγοντα. Τα μηχανήματα εντός δεν δίνουν ρέστα πράγμα που συμφέρει τον οασθ εαν σκεφτείς οτι αρκετοί φοιτητές που θα πρέπει να χτυπήσουν εισητήριο των 30 λεπτών και δεν έχουν ψιλά, θα βάλουν 50λεπτο. Ναι αλλα με ένα 50λεπτο παίρνεις 2 εισητήρια από περίπτερο. Και αν πείς δεν γαμιέται, χτυπάω 24ωρο θα χρεωθείς 1 ευρώ και δεν νομίζω να κάνεις απόσβεση. Για το κανονικό εισητήριο που κοστίζει 60 λεπτά από μέσα, δεν κάνω συγκριση. Δηλαδή ειναι αστείο, εαν ήταν 10 λεπτά φθηνότερο, ο οασθ θα χανε αρκετά από αυτούς που είτε θα χτυπήσουν 24 ωρο με 2ευρο ή θα βάλουν παραπάνω ψιλά εαν δεν έχουν 10λεπτα.
Γενικότερα παρόμοιες λαμογιές υπάρχουν. Το θέμα είναι οτι ο κοσμάκης τα ανέχεται όλα και επειδή είμαστε έτσι τίποτα δεν θα πάει μπροστά στα λεωφορεία!
Και επειδή αρκετά γκρίνιαξα, ας προτείνω κάτι. Λαμβάνοντας δεδομένα όλα αυτά και την αθλιότητα των ίδιων των πολιτών - πελατών του οασ8, η μόνη λύση είναι η αλλυλέγγια μοιρασιά εισητηρίου. Βγαίνεις από το λεωφορείο; Δώσε το εισητήριο σου σε κάποιον άλλον. Μην ζητάς να το πάρεις πίσω. Just do it.
Ε, αυτό λογικό είναι. Ωθεί τον κόσμο να αγοράζει τα εισιτήρια από έξω για να μη γίνεται της πουτάνας εν ώρα διαδρομής (αν και εγώ δεν έχω δει εκδοτικό μηχάνημα μέσα σε όχημα, παρότι Αθηναίος :shock: ).
@Milton
Ε όχι και που πάω όμως! :disco: Ντροπή.
@διαφωνούντες
Μου φαίνεται ότι εσείς έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένες περιοχές/διαδρομές που τομπαίρνουν, ενώ εμείς λέμε ότι γενικά, γαμάνε. Και εγώ δε λέω ότι Ελλάδα είναι εδώ και τέτοια. Οι Αθηναϊκές συγκοινωνίες είναι καλές γιατί κάνεις τη δουλειά σου σχετικά καλά.
Και στη μιναρούπολη δεν έχουμε τα παλιά του πειραιά, έχουμε τα παλιά της γερμανίας. Έχουν και διαφημίσεις στα γερμανικά από τα seventies. Εκτός αν είναι τρίτο χέρι.
στην Αθήνα οι συγκοινωνίες είναι αξιοπρεπείς, αλλά στην πάτρα δεν υπάρχουν harbinger, το γαμωεννιά πέρναγε κάθε μισή ώρα θυμάμαι και άν το έχανες περίμενες υπομονετικά, άσε που η πλειοψηφία των λεωφορείων ήταν 30 χρόνων ξέρω γω. Άσε που έμπαινες από την μπροστά είσοδο μη τυχόν και χάσουν κανένα εισητήριο και περίμενες πόση ώρα να μπεις. Και πλήρωνες και πρόστιμο αν δεν είχες το πάσο μαζί που νομίζω δεν διαγραφόταν. Συγκοινωνίες στην πάτρα σκατά.
Απ τη μία αυτό που είπε ο μόστος για να πληρώνεις εισητήριο και από την άλλη θυμάμαι αυτά στην μιναρούπολη και αν γινόταν δε θα έκοβα εισητήριο ποτέ.
Harbinger of Death
05-09-2008, 01:54
Φυσικά, δε διαφώνησα. Οι συγκοινωνίες στην Πάτρα απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Χειρότερες συγκοινωνίες έβερ.
Βόμβα στο Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών. :gun:
carheart
05-09-2008, 09:24
Ruthless είσαι τόσο χαζός που ξέχνα πως σου μίλησα, δεν θα υπάρξει ποτέ κάποια ελπίδα για σένα.
Ruthless
05-09-2008, 09:46
Εγώ είμαι ο χαζός ή εσύ ζεις σε έναν ονειρικό κόσμο ρε;
Reality check.
Griffith
05-09-2008, 10:12
rofl.
συνειδητοποιημένος, πραγματιστής, υπομονετικός, ολιγαρκής, ένας άξιος πολίτης αυτού του τόπου.
Ruthless
05-09-2008, 10:20
Όχι ρε, και ο κομμουνισμός είναι ένα τελείως ρεαλιστικό μοντέλο που μπορεί να δουλέψει.
Όπως δούλεψε σε Ρωσίες και Κίνες άλλωστε :!:
Griffith
05-09-2008, 11:08
ε νε, άμα δε γουστάρουμε να πάμε στη ρωσία.
ruffles, κάνεις σε αυτή τη συζήτηση έναν κουτοπόνηρο ελιγμό:προσπαθείς να πείσεις ότι υπάρχουν δύο πλευρές, οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΑΙ και οι KOYMMOYNIΣΤΑΙ.στην πραγματικότητα όμως ο εχθρός σου είναι η κοινή λογική, μιας και εσύ είσαι που έχεις αποδεχθεί φονταμενταλιστικά ότι οι κοινωνικές δαπάνες (στην περίπτωση μας, όπως εκφράζονται στις τιμές των εισιτηρίων) είναι τόσο στεγνές που δεν επιδέχονται βελτιώσεων/αυξήσεων/κτλ.υπάρχουν κι αυτοί που έχουν βάσιμες υποψίες για το αντίθετο.συζήτα σε αυτή τη βάση ή μπούκωνε.
Ruthless
05-09-2008, 11:18
Πόσο είναι το εισιτήριο του μετρό ρε φίλε; Πόσες διαδρομές μπορείς να κάνεις με ένα εισιτήριο;
Πόσο αποδοτικό είναι τώρα το μετρό;
Βρες πιο αποδοτικά ΜΜΜ σε άλλες καλύτερες χώρες και όχι μέτριες καταστάσεις σαν το μετρό της Αθήνας(το ακούσαμε κι αυτό) και κάνε σύγκριση τιμών και του τι προσφέρουν.
Αν όντως η κατάσταση είναι τόσο σκατά εδώ Ελλάδα, οκ, πάσο. Εγώ νομίζω πως είναι από τα λίγα πράγματα που είμαστε πραγματικά καλά.
tamagothi
05-09-2008, 11:27
Δεν ξέρω για κομμουνισμούς και τέτοια, πάντως το μετρό της Μόσχας είναι το καλύτερο του κόσμου και δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό!!!
και το πιο αποτελεσματικο,
αν κανει ντου καποιος τσετσενος δεν αφηνει τιποτα :!:
tamagothi
05-09-2008, 12:18
Σωστά! Πρόβλημα του μετρό είναι κι αυτό :!:
(Σιγά τις πολλές φορές που έγινε. Πλας αυτά γίνανε μετά την Πτώση, πράγμα το οποίο αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι επί κομμουνισμού το μετρό ΓΑΜΑΓΕ.)
Ruthless
05-09-2008, 12:35
Ε ναι, με τη λογική που γάμησαν και οι Κινέζοι σε αυτούς τους ολυμπιακούς.
Είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο μετάλλιο και να σαπίσουν σε καμιά φυλακή. :P
tamagothi
05-09-2008, 12:52
Ενώ εδώ η εταιρία που έφτιαξε το μετρό το έκανε για την καλή της την καρδιά!
Εμένα απλώς μου φάνηκε προφανής η απάντηση στο ερώτημα για πιο αποδοτικά ΜΜΜ απ' της Αθήνας. Δεν ήξερα ότι έπρεπε να εξετάσουμε και τις συνθήκες εργασίας, ελευθερίας και όλα τούτα και δεν το είχα και σκοπό, 20 χρόνια κοντεύουν πια, το μετρό λειτουργεί ακόμα, κάτι πρέπει να χουν κάνει και τα τελευταία 20 χρόνια! ΜΜΜ!
Οπότε καταλήγουμε πως η καλύτερη λύση είναι ένα "σφιχτό" καθεστώς για λίγο καιρό να φροντίσει την υποδομή και μετά ξαναγυρνάμε στον καπιταλισμό!
ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕ ΣΑΠΙΖΕΙΣ. ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΓΩΝΕΙΣ.
Ruthless
05-09-2008, 13:03
Ειλικρινά τώρα, έχεις ζήσει στην Αθήνα και φαντάζομαι έχεις δει και πόσες χώρες του εξωτερικού.
Πώς θα χαρακτήριζες την κατάσταση του μετρό συγκριτικά με τις χώρες που έχεις δει στο εξωτερικό; Καλή; Κακή; Μέτρια; Λαμβάνοντας ένα παράγοντα τι σου προσφέρει προς το κόστος του.
Γιατί από τα λίγα που μπόρεσα να δω εγώ, παντού αλλού στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης είναι σαφώς πιο ακριβό.
ΥΓ: Στην Κίνα σαπίζεις όμως. Σιγά τα κρύα. :P
Ford Prefect
05-09-2008, 14:01
Εκτροχιάζετε μια συζήτηση την οποία ήδη έχει τελειώσει η Μίλτον.
Καλά είναι τα ΜΜΜ της Αθήνας. Το μετρό δε, πολύ καλό. Απλά πρέπει να επεκταθεί.
freezing_moon
05-09-2008, 14:05
@ Ruthless: Δεν είπα ότι δεν είναι εντάξει! Πιστεύω πως δουλεύουν μια χαρά. Δεν έχω ζήσει σε "υποβαθμισμένη" περιοχή, μιλάω για αυτά που ξέρω.
Αλλά το "αλλού είναι πιο ακριβά" δε με πείθει, στη Μόσχα είναι καλύτερα κι έχουν ωραιότατες μηνιαίες κάρτες που συμφέρουν πολύ, άσχετα από κομμουνισμούς και λοιπά αστειάκια. Και μου φαίνεται ότι έχουν ανέβει απότομα οι τιμές τελευταία εδώ.
Εισιτήριο χτυπάω πάντα και δεν έχω γκρινιάξει ποτέ για τα ΜΜΜ. Αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.
Καρχαρτ, πού διάολο ξεθεώθηκες στο περπάτημα στην Πάτρα που ναι 2 επί 2;
εδιτ: λάθος ακάουντ, αλλά πρέπει να φύγω οπότε δεν προλαβαίνω να το ξαναποστάρω.=ρ
το πιο όμορφο μετρό πουχω δει εγώ είναι της πράγας πάντως.
Boris-san
05-09-2008, 14:17
O Carheart edw eipe ta pio swsta pragmata.Kai nai uparxoune oikonomikes diafores anamesa se agglia kai ellada.
carheart
05-09-2008, 14:26
Καρχαρτ, πού διάολο ξεθεώθηκες στο περπάτημα στην Πάτρα που ναι 2 επί 2;
Στο λιμάνι.
Pinatero
05-09-2008, 16:18
ειναι ο Γιωρικας κι ο Κωστικας...
στα λεωφορεια βρισκεται συμπυκνωμενη μιζερια, λαικη σοφια, ιδρωμενη μιρλα, πολλα μισα ζευγαρια ποδια στον ταφο, μη συνειδητους εχθρους της ουγκαντας, μουνακια, ατακες σε τιμη ευκαιριας των 0,50Ε!
pitchfork
30-09-2008, 00:14
ε τωρα στην αθήνα πληρώνεις πλέον ένα εισιτηριο 80 λεπτων όσα μέσα κι αν πάρεις μεσα σε μια ωρα κι αν είσαι φοιτητής. Τα λεωφορία είναι πρόσφατης τεχνολογίας, στη χειρότερη να είναι τα πρώτα με ηλεκτρονικό ταμπλό και είναι ντροπή να μην πληρώσεις αυτά τα 80 λεπτά για να βοηθήσεις το σύστημα των ΜΜΜ.Διαφωνείς;
Σε είχα για σοβαρό άτομο.
Δε πληρώνω ούτε και πλήρωνα ποτέ εισιτήριο στα ΜΜΜ (τα τελευταία χρόνια βέβαια τα χρησιμοποιώ σπάνια) άσχετα με το πόσο κάνει / έκανε το εισιτήριο και άσχετα αν το θεωρώ ακριβό ή φτηνό (που το θεωρώ φτηνό) ή αν αξίζει τα λεφτά του ή όχι (που τα αξίζει). Στ @@ μου.
Και 10 λεπτά να έκανε δεν επρόκειτο να πλήρωνα αφ ενός γιατί είμαι μεταλλάς και έτσι γουστάρω αφετέρου γιατί αν δεν πληρώσω εγώ δεν πρόκειται να πέσει έξω το κράτος ούτε ο οασά και τέλος γιατί μου τη σπάνε οι κουλτουριάρηδες δήθεν πολιτίκαλυ κορέκτ υπεράνω απόψεις που αν δεν πληρώσεις σε θεωρούνε ξερω γω γύφτο.
Στ @@ μου, δε γουστάρω δε πληρώνω.
Πληρώστε εσείς οι μαλάκες.
Harbinger of Death
30-09-2008, 01:08
Έτσι. Γιατί είμαστε ΜΑΓΚΕΣ.
Κι εγώ δε γουστάρω να πληρώνω σε φαγάδικα, κάθομαι κοντά στην έξοδο και μέχρι να καταλάβουν ότι δεν πλήρωσα, έχω φτάσει Κίνα. Γιατί ΓΟΥΣΤΑΡΩ ρε μουνιά.
pitchfork
30-09-2008, 01:13
:wink: