View Full Version : Περσέπολις
κυκλοφόρησε και σε δίτομο κόμικ που είναι πολύ πιο περιεκτικό από την ταινία.
Κλασικός κάντίρού, μισές πληροφορίες και ανακρίβειες.
Το graphic novel προηγείται της ταινίας.
MoRmEnGiL
24-08-2008, 17:57
texnika pantws den prosdiorise xrono ara den eipe oti kykloforise META thn tainia opote.. :P
Auto uponnoei pws to comic kukloforhse ek twn usterwn.
εννοείται ότι θεώρησα ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων το συγγραφικό έργο της Σατραπί (έχει και άλλα, κάποιο είναι και αυτό αυτοβιογραφικό).
Πάντως αν διαβάσεις πρωτα το κόμικ και μετά δεις την ταινία δεν θα σου φανεί ξενέρα, ίσα ίσα που θα την βρεις εξίσου ενδιαφέρουσα, έχει σκηνοθετικές λεπτομέρειες που δεν αποδίδονται εύκολα στο κόμικ
Auto uponnoei pws to comic kukloforhse ek twn usterwn.
:thumbsup:
Phantom Duck
24-08-2008, 20:34
Δίτομο κόμικ έχει λιγότερα στοιχεία κι είναι πιο περιεκτικό από την ταινία όμως.
^
επειδή κάποιοι ΔΕΝ καταλαβαίνουν, κυκλοφόρησε ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, στα γαλλικα΄υπάρχει εδώ και καιρό ίσως και χρόνια
Δεν έλεγες αυτό στο πρώτο ποστ ε. Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για την ελληνική έκδοση, κάπου έπρεπε να το λες και αυτό, ή ακόμα καλύτερα να μας δώσεις τον εκδοτικό, ίσως ένα εξώφυλλο και άλλα τέτοια όμορφα. Αυτό που έγραψες έλεγε ότι κυκλοφόρησε και σε κόμικ μια ταινία.
Γενικά υπάρχουν 2 είδη ατόμων τα οποία αφορά το τόπικ. Το ένα είναι αυτοί που είδαν την ταινία αλλά δεν ξέρουν τίποτα για το κόμικ, για τους οποίους το ποστ σου είναι εντελώς παραπλανητικό και αυτοί που ξέρουν για το κόμικ αλλά δεν ήξεραν ότι υπάρχει ελληνική έκδοση και μπορούν να ΥΠΟΘΕΣΟΥΝ ότι αυτό εννοείς. Αλλά και γι' αυτούς λίγα λες.
Όπως έγραψα λοιπόν, μισές πληροφορίες και ανακρίβειες.
Η γαλλική έκδοση υπάρχει από το 2000 και στα ελληνικά εκδίδεται εδώ και 2 χρόνια νομίζω από τις εκδόσεις Ηλίβατον. ΠΡΙΝ την ταινία κάντίρού. :)
ναι, θα ενδιέφερε τους χρήστες η γαλλική έκδοση! :P
Οσο για την ελληνική, ίσως να κυκλοφορούσε και πιο παλιά, αλλά προβλήθηκε πολύ τώρα μετά την ταινία και πιθανότατα να έγινε επανέκδοση
Η γαλλική όχι, αλλά η αγγλική (αμερικάνικη συγκεκριμένα) που επίσης υπάρχει όσο και η γαλλική σχεδόν, ενδιαφέρει πάρα πολλούς. Οπως και να 'χει μαλακίες μας πληροφόρησες. Για επανέκδοση δεν γνωρίζω κάτι, οι ημερομηνίες έκδοσης είναι 2006 για τον πρώτο τόμο και 2007 για τον δεύτερο.
γενικά αντί κάποιος να συμπληρώσει ή έστω να ζητησει περισότερες διευκρίνησεις προτιμάει να κακολογήσει και να γίνεται ανουσια συζήτηση για κάποια ενδιαφέροντα θέματα όπως πχ αυτό το κόμικ ή την σερβική ταινία
awww συγγνώμη. :(
/ignore
/ignore
τι σου είναι η τεχνολογία! εγώ έκρυβα τα μούτρα μου μέσα στη ντουλάπα όταν μου αποκάλυπταν άβολες αλήθειες
Χαχ γαμάει, μιλάω μόνος μου!
carheart
30-08-2008, 09:56
/ignore
τι σου είναι η τεχνολογία! εγώ έκρυβα τα μούτρα μου μέσα στη ντουλάπα όταν μου αποκάλυπταν άβολες αλήθειες
Και είχες τον κώλο σου απέξω; Είσαι της άβολης αλήθειας ε.
Μην τον κάνετε quote! Σεβαστείτε τα ignore!
Μην τον κάνετε quote! Σεβαστείτε τo i-Knorr: http://i42.photobucket.com/albums/e341/grammat/mka0047l.jpg!
:moutza: kai :skase:
/i-http://commentisfree.guardian.co.uk/site_imagery/knorr.jpg
Harbinger of Death
18-11-2009, 09:43
Τελικά καμιά γνώμη για το graphic novel δεν είπε κανείς. Εγώ προσωπικά το βρήκα πολύ συγκινητικό, και αντικατέστησε την αυθόρμητη γνώμη που είχε εγκαταστήσει η γενική αντι-αραβική προπαγάνδα στο κεφάλι μου. Όχι ότι την πίστευα, αλλά δεν είχα και στοιχεία και δεν είχα καθίσει να διαβάσω κάτι σχετικό. Είχα δει το Waltz with Bashir και δεν μπορείς να το πεις και αμερόληπτο.
Για το Περσέπολις πάντως διάβασα και γνώμες που λένε ότι συμβάλλει στην περαιτέρω δαιμονοποίηση του Ιράν. Πείτε.
Πρώτον οι πέρσες δεν είναι άραβες, οπότε μάλλον εννοείς αντι-ιρανική προπαγάνδα.
Δεύτερον, χωρίς να έχω διαβάσει το graphic novel (και δεν πολυψήνομαι για να είμαι ειλικρινής), έχοντας όμως δει την ταινία, ναι, υπάρχει ένα point στο ότι συμβάλλει στη δαιμονοποίηση μπλα μπλα. Η κοινότητα των Ιρανών expats είναι πολύ vocal στην αντίθεσή της στο ισλαμικό καθεστώς έτσι κι αλλιώς. Όμως με τα χρόνια έφτασε να επικρατήσει αυτή η... νοσταλγική διάθεση για το καθεστώς του Σάχη, στον απόηχο της πτώσης του οποίου τα μάζεψαν κι έφυγαν αμέτρητοι Ιρανοί -όπως η οικογένεια της Μαρζάν Σατραπί. Βέβαια δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι τα πράγματα και υπό το Σάχη μόνο ιδανικά δεν ήταν, βλ. μυστικές αστυνομίες, βασανισμοί κ.λπ. Απλώς με ξενερώνει για κάποιο λόγο η φάση ότι μαζί με τη νοσταλγική διάθεση καλλιεργείται κι ένα κλίμα τύπου "πόσο προτιμότερο θα ήταν αυτό από τους μουλάδες" (και σίγουρα υπάρχει έξωθεν κίνηση, έστω και σε grassroots -προς το παρόν- επίπεδο για αντικατάσταση του παρόντος καθεστώτος με Αμερικανάκια της οικογένειας των Παχλαβί). Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν μπορώ να δω το Περσέπολις ως ένα αθώο, δακρύβρεχτο αυτοβιογραφικό στόρι, αλλά ως στρατευμένο έργο με πολύ έξυπνο περιτύλιγμα, που προωθήθηκε τόσο πολύ στο πλαίσιο ενός... ανώτερου σκοπού :(
enitharmon
18-11-2009, 12:59
ή μπορει απλα να ειναι ενα αυτοβιογραφικο κομικ
υπαρχουν πολλες σκηνες στον πρωτο τομο για τις ενεργειες του σαχη, δεν ξερω αν μπηκαν στην ταινια ή όχι, αλλα δε μου αφησε την αισθηση οτι τον αναπολει. αντιθετα, σε καποιο σημειο λεει οτι πολλοι ανακουφιστηκαν με την ανοδο του χομεινι, γιατι σταματησε η στρατοκρατια και η διωξη αντιφρονουντων (τους πρωτους μηνες αυτα, μετα ηρθαν τα ωραια)
ουτε καν η ζωη της στην ευρωπη δεν ωραιοποιειται
atom_smasher
18-11-2009, 14:37
Την ειδα προσφατα και θα ελεγα πως ηταν πολυ καλη. Δεν νομιζω οτι προσπαθει να προβαλει κατι. Η ζωη της εξελισεται παραλληλα με τα γεγονοτα και επηρεαζεται απο αυτα.
Τα πάρτι; Η... ανεμελιά vs σκύλες μπατσίνες της αστυνομίας "ηθών"; Δλδ απ' όσο μπορώ να θυμηθώ έχει αρκετά σημεία που αντιπαραθέτει τη ζωή πριν με τη ζωή μετά. Βέβαια, προφανώς τα πράγματα δεν απείχαν και πολύ από αυτό που περιγράφει, αλλά σου λέω πώς το έχω στο μυαλό μου. Επίσης, όσοι expats ξέρω (ή διαβάζω) το ίδιο πράγμα λένε για τα πρώτα δείγματα γραφής του Χομεϊνί: ότι η φάση είχε τα καλά της, ότι τους απάλλαξε και από τα κακώς κείμενα, ότι ελάχιστοι -και από τις δύο πλευρές- καταλάβαιναν πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Οπότε ναι, είναι μεν ωραίο αν το δεις ως αφήγηση ενός κομματιού της ζωής της Σατραπί και των αναμνήσεών της (το ότι ξενέρωνε στη Γαλλία και της έλειπε το Ιράν δεν το βλέπουμε... πολιτικά έτσι κι αλλιώς), από την άλλη με χαλάνε αυτά που ανέφερα. Θα διαβάσω και το κόμικ όμως να έχω ολοκληρωμένη άποψη.
enitharmon
18-11-2009, 15:33
εριξα μια ματια στον πρωτο τομο (ελεγα μονο την αρχη, το διαβασα σχεδον ολο παλι), στην αρχη εχει μερικες σελιδες για τις πορειες, τις φυλάκισεις και τους θανατους την εποχη του σαχη. δεν περιγραφεται πουθενα οτι η ζωη πριν την ισλαμικη επανασταση ηταν μελι γαλα
Στην ταινία δείχνει τρελά πάρτι. Δε να απεικονίζεται με μελανά χρώματα η ζωή υπό το σάχη. Then again, η μνήμη μου μπορεί να κάνει παιχνίδια, οπότε θα το ξαναδώ ή καλύτερα θα προμηθευτώ το κόμικ και θα επανέλθω. Υπάρχει περίπτωση να το έχουν κάπου στο original αντί μετάφρασης;
enitharmon
18-11-2009, 16:13
στα γαλλικα; εχει η γαλλια αμαζον; αλλιως αγγαρεψε κανεναν που παει γαλλια να το ψαξει
Persepolis (original French-language edition) (French Edition) by Marjane Satrapi (Paperback - May 7, 2007)
Buy new: $95.00
Μπρρρ. 30 γιούρια στο γαλλικό Ebay. Εδώ Αθήνα εννοούσα μήπως το έχει δει κανείς. Βαριέμαι να κάνω ξανά λογαριασμό paypal για ebay.
stam and the witches
18-11-2009, 17:14
Το κόμικ δεν το χω διαβάσει, η ταινία μου φάνηκε σωστότατη και καθόλου ύπουλη, μιας και το πρίσμα υπό το οποίο εξέταζε ήταν καθαρά μαρξιστικό, αυτά.
atom_smasher
18-11-2009, 21:50
χαχα
Harbinger of Death
18-11-2009, 22:07
Χοχο, το λάθος με τους άραβες και τους πέρσες ήταν ενδεικτικό της γνώσης μου πάνω στους λαούς της Ανατολής.
Γνώμη για το θέμα δεν μπορώ να εκφράσω, απλά να πω πως εμένα μάλλον μου αποδαιμονοποίησε το Ιράν.
Δείτε και αυτό:
GvPKZCOqNFI
Εμένα μου φάνηκε υπερβολική μαλακία.
enitharmon
19-11-2009, 02:09
το βιντεο αυτο εχει τοση ασυνεχεια που απο που να το πρωτοπιασεις
και τωρα που το ξανασκεφτομαι, η ταινια θα επρεπε να εχει το θαρρος να ειναι στα περσικα κι οχι στα γαλλικα