View Full Version : Solzenitsin RIP
Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντερ Σολζενίτσιν άφησε την τελευταία του πνοή τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα στο σπίτι του, στη Μόσχα, σε ηλικία 89 ετών, όπως ανέφεραν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με το γιο του Νομπελίστα συγγραφέα, Στεπάν, ο Σολζενίτσιν πέθανε λόγω "οξείας καρδιακής ανεπάρκειας" στις 23:45 το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα.
Ο Σολζενίτσιν γεννήθηκε στον Καύκασο στις 11 Δεκεμβρίου 1918, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ροστόφ και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 όμως καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο επειδή σε επιστολή που είχε στείλει σε ένα φίλο του αμφισβήτησε τις πολεμικές ικανότητες του Στάλιν. Αφέθηκε ελεύθερος το 1953, λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Στάλιν και εξορίστηκε στην κεντρική Ασία, όπου άρχισε να γράφει. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ριάζαν, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και άρχισε να διδάσκει.
Τον Νοέμβριο του 1962 του δόθηκε η άδεια να δημοσιεύσει στη λογοτεχνική επιθεώρηση "Νόβι Μιρ" το έργο του "Μια ημέρα από τη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς", που αφορούσε έναν κρατούμενο στα Γκούλαγκ. Παρ' ότι είχε σπάσει το ταμπού, προκαλώντας σοκ στην ΕΣΣΔ με τις περιγραφές του, τα επόμενα έργα του, όπως "Ο πρώτος κύκλος" και το "Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ", κυκλοφόρησαν μόνο σε παράνομες εκδόσεις ή στο εξωτερικό, όπου γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.
Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως αρνήθηκε να μεταβεί στη Στοκχόλμη για να το παραλάβει φοβούμενος ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει. Ωστόσο, το 1974 του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε διαδοχικά στη Γερμανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο του ρωσικού κράτους για τα "εξαιρετικά επιτεύγματά του στον ανθρωπιστικό τομέα" από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συγγραφέα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/ ... 547455.htm (http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/04/1547455.htm)
tamagothi
04-08-2008, 15:34
Ε δεν τον λες και συγγραφέα.
freezing_moon
04-08-2008, 15:35
ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕ.
tamagothi
04-08-2008, 15:41
ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕ.
εντάξει, ουσιαστικά συμφωνώ, απλά δε θα επέλεγα αυτές τις λέξεις.
freezing_moon
04-08-2008, 15:51
σημασία έχει ότι ο μπάσταρδος ψόφησε, ας πιούμε! :loco:
tamagothi
04-08-2008, 17:56
ας πιούμε. ας πιούμε για τον πούσκιν και τον τσέχωφ, ας πιούμε για τον τουργκένεφ και το ναμπόκοφ, τον γκόγκολ και τον μπουλγάκοφ, το μαγιακόφσκι και τον μπλοκ!
κι ας φτύσουμε στο πεζοδρόμιο για το σολζενίτσιν!
σ'αγαπώ.
carheart
04-08-2008, 22:14
Όλα αυτά επειδή ο Σαρκοζί τον αποκάλεσε διάδοχο του Ντοστογιέφσκι;;;
Ή επειδή μοιράζανε στα φαντάρια στη Χούντα το "μια ημέρα του ιβάν ντενίσοβιτς" για να αποκτήσουν αντικομμουνιστικά ιδεώδη;
!
freezing_moon
04-08-2008, 22:56
Επειδή θεωρείται ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κι έχει πάρει και νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ είναι μια πούτσα και μισή!!!
Ωπ λάθος χρόνος, είναι που δεν έχω συνηθίσει ακόμα την απώλεια.
Επίσης ο τύπος ήταν εθνίκι, φανατικός χριστιανός κι άλλα ωραία. Και δε μ' αρέσουν και τα μούτρα του, αν θες να ξέρεις.
Αλλά κυρίως μ' ενοχλεί που τον θεωρούν σοβαρό συγγραφέα. Υπάρχουν ποστ στο ΕΡ που αξίζουν περισσότερο το νόμπελ λογοτεχνίας ξερωγώ.
Σκατά στον τάφο του.
carheart
05-08-2008, 01:51
Τα "Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ" και "Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς" είναι μεν δύο σαφέστατες αντισταλινικές προπαγάνδες, αλλά ας πούμε πως δεν είναι και ο χειρότερος συγγραφέας που έτυχε να διαβάσω έβερ, σε καθαρά λογοτεχνικές βάσεις.
Ο Σαρκοζί τον είπε διάδοχο του Ντοστογιέφσκι ρε μλκ όμως, τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτόν τον πλανήτη.
Πες top-5 ρώσων συγγραφέων.
Boris-san
05-08-2008, 02:15
Praktorakos CIA o tupos standard.Afta oti efage oxtw xronia fulakh giati amfisvhthse to Stalin einai stignotath propaganda
tamagothi
05-08-2008, 03:26
δεν είναι και ο χειρότερος συγγραφέας που έτυχε να διαβάσω έβερ, σε καθαρά λογοτεχνικές βάσεις.
Ναι οκ το ότι έχουμε διαβάσει και χειρότερα πράγματα δε σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται γαμάτος.
Και είναι τρομερά εκνευριστικό να θεωρείται ο Ντενίσοβιτς MUST, ενώ λογοτεχνικά δε λέει τίποτα.
Τοπ 5, αλφαβητικά
Γκόγκολ
Γκόρκι (παιδική αγάπη, τι να κάνεις)
Μαγιακόφσκι
Πούσκιν
Τσέχωφ
Πολύ θα ήθελα να βάλω (τουλάχιστον) και τον Μπλοκ, αλλά δεν μπορώ να πετάξω έξω κανέναν από τους παραπάνω.
Ίσως αν ο Γκόρκι δεν ήταν τόσο ωραίο παιδί κάτι να γινόταν.
Αλλά να:
http://www.sovlit.com/bios/gorky3.jpg
άνθρωπος είμαι κι εγώ!!
Συ; Τοπ, όχι αν είσαι άθρωπας!
freezing_moon
05-08-2008, 04:22
Αλλά να:
http://www.sovlit.com/bios/gorky3.jpg
άνθρωπος είμαι κι εγώ!!
Δίκιο. Κούκλος. Πειρασμός! Αντικειμενικά.
Ενώ ο Σολζενίτσιν ήταν και σα να τον είχε πατήσει τρακτέρ. Μπορεί να τον είχε όντως πατήσει. Θα εξηγούσε πολλά αυτό.
Αχ, τι χαρά.
Ford Prefect
05-08-2008, 15:22
Βέβαια, τον Σολζενίτσιν τον έχει διαβάσει το 5% αυτών που τον κράζουν πρώτον, δεύτερον, πολύ εύκολα πετάγεται η λέξη αντιπροπαγάνδα (φορτωμένη λέξη, πονηρά επιλεγμένη) και λοιπές κλασικές αντιπροπαγάνδες στην αντιπροπαγάνδα, πόσο φανατικός χριστιανός ήταν και τέτοιες πίπες, και εν τέλει, πράγματι, δεν του έδινες νόμπελ (σιγά την τιμητική διάκριση, πέραν των θετικών επιστημών ποιος τα χέζει;), αλλά τα βιβλία του είχαν μια αμεσότητα και ζωντάνια και φυσικά μια ιστορική θεματολογία άκρως ακραία και ενδιαφέρουσα που το ξέσπασμα της συμπαθέστατης κατά τ'άλλα ταμαγκοθίου δεν πείθει για κάτι άλλο πέραν από προσωπική εμπάθεια και ξεκολλήστε επιτέλους κυρία μου. Διαβάζονται τα βιβλία του και πολύ γρήγορα μάλιστα. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι φαντασιώσεις αυτά που λέει, πώς θα γίνει δηλαδή; Και οι ψαράδες του βάζουν 5 πόντους του ψαριού παραπάνω, αλλά τι σκατά, θα πούμε "δεν υπάρχει ψάρι";
τοπ 5 Ρώσων χωρίς Ντοστογιέφσκι είναι ισότιμο με το καλύτερο άλμπουμ των Μετάλλικα είναι το Ριλόουντ. Φλώροι.
Διάδοχο του Ντοστογιέφσκι, πιο πολύ για "δεν ξέρω άλλους Ρώσους" μου κάνει σαν δήλωση. Ηλίθια, όπως και να το πάρεις.
tamagothi
05-08-2008, 16:22
Έχω διαβάσει τον Ιβάν Ντενίσοβιτς, αμέ.
Εμπάθεια έχω, μάλιστα. Αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις. Εκνευρίζομαι με οτιδήποτε θεωρώ υπερεκτιμημένο. Με οτιδήποτε μου φαίνεται μέτριο και μου το τρίβουν στα μούτρα λέγοντάς μου τι γαμάτο που είναι. Γι' αυτό π.χ. έχω ξεσπάσει και στο θρεντ για το Saw, γι' αυτό έχω ψιλοειρωνευθεί μέχρι και τον Joyce.
Όσο για προπαγάνδα και αν ισχύουν ή όχι, δε νομίζω να είπα τίποτα. Απλώς, σήμερα, που είναι τα περισσότερα γνωστά πια και που μπορεί κανείς να ενημερωθεί από άλλες πηγές, δε νομίζω ότι χρειάζεται να λέει ο κόσμος τι γαμάτα που έγραφε ο Σολζενίτσιν. Ας πει τι μάγκας που ήταν που το έκανε. Όχι επειδή έκανε κάτι θαρραλέο να τον βγάλουμε συγγραφέα.
Επίσης, τα σχόλια περί προπαγάνδας νομίζω πως είναι άδικα. Οι 3 απ το ΤΟΠ5 μου πέθαναν πριν την επανάσταση κι ο Γκόγκολ έχω την εντύπωση πως ήταν κι αρκετά φανατικός Χριστιανός. Ο Πούσκιν μεγάλος πολέμιος του Χριστιανισμού, ου. Ο Μαγιακόφσκι αυτοκτόνησε απογοητευμένος (και) από την επανάσταση κι έφαγε αρκετό θάψιμο (έστω κι αν τελικά ο Στάλιν - του οποίου τις πολιτικές δε στηρίζω στα σοβαρά, απλώς κάνω πλάκα συχνά - τάχθηκε υπέρ του). Και οι άλλοι που ανέφερα σε παραπάνω ποστ δεν ήταν όλοι ακριβώς φανατικοί του κομμουνισμού.
Όσο για τη λίστα και τον Ντοστογιέφσκι, δεν υποστήριξα ότι έφτιαξα τη λίστα με "αντικειμενικά" κριτήρια, είπα μάλιστα πως επέλεξα τον Γκόρκι επειδή του έχω αδυναμία (κι αυτό όχι επειδή ήταν σταλινικός, αλλά επειδή έχει γράψει την καρδιά του Ντάνκο που ήταν από τα πρώτα πράγματα που διάβασα στη ζωή μου και το αγαπημένο που παραμύθι). Για τις άλλες 4 θέσεις, δε θα μπορούσα να αφήσω με τίποτα απ' έξω κανέναν:
Τον Πούσκιν γιατί επέδρασε όσο κανείς άλλος στη λογοτεχνική πορεία της Ρωσίας και γιατί παρ' όλο που είναι γκέι ράσιαν πόετ μ' αρέσει.
Τον Γκόγκολ γιατί την τρέλα του δεν την έχω συναντήσει σε κανέναν άλλο συγγραφέα.
Τον Τσέχωφ για την τρομαχτική ικανότητά του να μεταφέρει την ανθρώπινη ψυχή και τη μελαγχολία της στο χαρτί.
Το Μαγιακόφσκι γιατί τόλμησε να (προσπαθήσει να) δώσει μια νέα πνοή στην ρωσική τέχνη και γιατί έχει γράψει πράγματα που ξεσκίζουν καρδούλες.
(Στα παραπάνω εννοείται (!) κι ότι όλοι τους ήξεραν να γράφουν τρομερά.)
Οπότε χώρος δεν υπάρχει για τον Ντοστογιέφσκι. Κι αν έπρεπε να βάλω έναν στη θέση του Γκόρκι, θα έβαζα τον Μπλοκ. Πόση κλασικούρα πια, ας αφήσουμε λίγο χώρο και για τον 20ο αιώνα. Δεν αμφισβητώ τον Ντοστογιέφσκι ε, γαμάει κλπ. Και ούτε τα τοπ5 μ' αρέσουν, αλλά μου ζητήθηκε, τι να κάνω!!!
Το ότι τα Νόμπελ είναι για τον πούτσο το ξέρουμε, αλλά δε θυμάμαι να χω φάει τόσο πρήξιμο για κάποιον άλλον που πήρε Νόμπελ και να μου λένε "πήρε και Νόμπελ!", ενώ, κατά τη γνώμη μου, δεν το αξίζει. Όταν ακούω διθυράμβους για κάποιον που δεν το αξίζει, αντιδρώ. Πώς να το κάνουμε.
Α και, ναι, το ότι ήταν φανατικός Χριστιανός και εθνίκι και έβγαζε πύρινους λόγους για την Ορθοδοξία και την αναγέννηση του ρωσικού έθνους, σαφώς με ενοχλεί. Αλλά αν έβρισκα κάποια αξία στο έργο του θα έλεγα "μπράβο", ανεξαρτήτως πεποιθήσεων. Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης είναι ο Ταρκόφσκι, εντελώς Χριστιανός, κάτι που φαίνεται και στο έργο του. Και δε μ' ενοχλεί.
Αλλά όταν θεωρώ τον τύπο μηδενικό στις απόψεις του και αδιάφορο στο έργο του κι ακούω διθυράμβους, ε, θα πω κι εγώ "σκατά στον τάφο του".
Ford Prefect
06-08-2008, 08:05
Έχω διαβάσει τον Ιβάν Ντενίσοβιτς, αμέ.
Εμπάθεια έχω, μάλιστα. Αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις. Εκνευρίζομαι με οτιδήποτε θεωρώ υπερεκτιμημένο. Με οτιδήποτε μου φαίνεται μέτριο και μου το τρίβουν στα μούτρα λέγοντάς μου τι γαμάτο που είναι. Γι' αυτό π.χ. έχω ξεσπάσει και στο θρεντ για το Saw, γι' αυτό έχω ψιλοειρωνευθεί μέχρι και τον Joyce.
Ε, μην δικαιολογείσαι, και εγώ είχα μια εμπάθεια με τους Ράπσοντι και τους Χάμερφωλ, λίγο. Απλά σκατά στον τάφο τους είναι λίγο ακραίο για ένα πρήξιμο!
Όσο για προπαγάνδα και αν ισχύουν ή όχι, δε νομίζω να είπα τίποτα. Απλώς, σήμερα, που είναι τα περισσότερα γνωστά πια και που μπορεί κανείς να ενημερωθεί από άλλες πηγές, δε νομίζω ότι χρειάζεται να λέει ο κόσμος τι γαμάτα που έγραφε ο Σολζενίτσιν. Ας πει τι μάγκας που ήταν που το έκανε. Όχι επειδή έκανε κάτι θαρραλέο να τον βγάλουμε συγγραφέα.
Νομίζω πως ο κόσμος μιλάει για το αντίκτυπο που είχε το έργο του, όταν δημοσιεύτηκε. Ό,τι και να πούμε, ήταν ψιλοκτηνώδες. Συγγραφέας ήταν εξ ορισμού, βιβλία έβγαλε, αν ήταν κακός, και τι έγινε; Που δεν ήταν δα τόσο κακός...
Επίσης, τα σχόλια περί προπαγάνδας νομίζω πως είναι άδικα. Οι 3 απ το ΤΟΠ5 μου πέθαναν πριν την επανάσταση κι ο Γκόγκολ έχω την εντύπωση πως ήταν κι αρκετά φανατικός Χριστιανός. Ο Πούσκιν μεγάλος πολέμιος του Χριστιανισμού, ου. Ο Μαγιακόφσκι αυτοκτόνησε απογοητευμένος (και) από την επανάσταση κι έφαγε αρκετό θάψιμο (έστω κι αν τελικά ο Στάλιν - του οποίου τις πολιτικές δε στηρίζω στα σοβαρά, απλώς κάνω πλάκα συχνά - τάχθηκε υπέρ του). Και οι άλλοι που ανέφερα σε παραπάνω ποστ δεν ήταν όλοι ακριβώς φανατικοί του κομμουνισμού.
Δεν είπα για την χριστιανοσύνη του ότι ήταν προπαγάνδες, εσύ το ανέφερες σαν αρνητικό, δεν με απασχόλησε τι ήταν τα τοπς σου. Αντιπροπαγάνδες είναι ότι να, αυτός μετά έγινε αμερικανάκι, σκουλήκι του Ρήγκαν και του Μπους και τέτοια. Λες και έχει καμία σχέση αυτό με τα βιβλία του που γράφτηκαν όπως και όποτε γράφτηκαν. Το "φανατικός χριστιανός" απλώς χρωματίζει το κερασάκι στην τούρτα, τίποτα παραπάνω.
Όσο για τη λίστα και τον Ντοστογιέφσκι,
[...]
Οπότε χώρος δεν υπάρχει για τον Ντοστογιέφσκι. Κι αν έπρεπε να βάλω έναν στη θέση του Γκόρκι, θα έβαζα τον Μπλοκ. Πόση κλασικούρα πια, ας αφήσουμε λίγο χώρο και για τον 20ο αιώνα. Δεν αμφισβητώ τον Ντοστογιέφσκι ε, γαμάει κλπ. Και ούτε τα τοπ5 μ' αρέσουν, αλλά μου ζητήθηκε, τι να κάνω!!!
Μην απολογείσαι για το γούστο σου, δεν μπορεί όλοι να έχουν αγαπημένο το Πάπετς (αν και θα'πρεπε, έστω το Κιλ εμ Ωλ).
Το ότι τα Νόμπελ είναι για τον πούτσο το ξέρουμε, αλλά δε θυμάμαι να χω φάει τόσο πρήξιμο για κάποιον άλλον που πήρε Νόμπελ και να μου λένε "πήρε και Νόμπελ!", ενώ, κατά τη γνώμη μου, δεν το αξίζει. Όταν ακούω διθυράμβους για κάποιον που δεν το αξίζει, αντιδρώ. Πώς να το κάνουμε.
Αν και καλός ποιητής (που δεν τρελαίνομαι και γενικά), το πρήξιμο με τον Σεφέρη εμένα δεν το ξεπερνάει τίποτα.
Α και, ναι, το ότι ήταν φανατικός Χριστιανός και εθνίκι και έβγαζε πύρινους λόγους για την Ορθοδοξία και την αναγέννηση του ρωσικού έθνους, σαφώς με ενοχλεί. Αλλά αν έβρισκα κάποια αξία στο έργο του θα έλεγα "μπράβο", ανεξαρτήτως πεποιθήσεων.
Α, δεν έχει αξία το έργο του; Αδικαιολόγητος ντόρος κι ετς;
Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης είναι ο Ταρκόφσκι, εντελώς Χριστιανός, κάτι που φαίνεται και στο έργο του. Και δε μ' ενοχλεί.
O Ταρκόφκσι είναι ο αγαπημένος της μητέρας μου και μου αρέσουν κάποια πάρα πολύ, άλλα τα βαριέμαι ό,τι φωτογραφία και να'χουν... "Εντελώς Χριστιανός" αν εννοείς ότι όποιος μιλάει για ταπείνωση και αγάπη (που δεν το έκανε και πάντα εδώ που τα λέμε) είναι μπάι ντιφώλτ χριστιανός (εντελώς!), γιατί αλλιώς δεν στέκει. Ήταν πολύ ανήσυχος και δραστήριος πνευματικά, τα λέει και στο ημερολόγιό του... Δεν ήταν Ντοστογιέφκσι (ε, αυτός ήταν εντελώς χριστιανός).
Να το διαβάσεις το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ. Είναι σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια αντίληψη περί σταλινισμού, και κατ'επέκτασιν (τεμπέλικα βολικά) περί κομμουνισμού. Και είναι αρκετά ακραίο αυτό που περιγράφει και ξέρεις ότι δεν απέχει από την αλήθεια. Τέσπα. Άμα θες, έχει αξία.
atom_smasher
06-08-2008, 14:21
πρεπει να του ριξω μια ματια αυτουνου, ετσι για τον ντορο. χειροτερο απο το να ακουω μεταλικα δεν νομιζω να ειναι...! :shock:
Boris-san
10-08-2008, 16:54
EGw de tha egrafa pote skata ston tafo tou pou pethane o tupas.Apla tha parathesw mia suzuthsh mou:
-Paidia pethane o Solzenitsin to mathate?
-Kai elega kai gw giati me etrwge to de3i mou arxidi
-Emena kai to aristero mazi
Loipon egw den ton paw to Solzenitsin giati ontws htan mia kapitala kai mish pou den antexe ton kommounismo kai egrafe gia tis xiliades pou mazeuontan sta goulag enw sthn pragmatikothta eprokeito gia aftous pou ekmetalleuontan to rwsiko lao,tous fragatous dld.Shmera pou h Sovietikh Enwsh exei pesei(kata th gnwmh mou oxi giati den antexan ton kommounismo oi anthrwpoi pou toso polu tous dunasteue(an kai gamh8hke pros to telos)alla kuriws logw oikonomikwn provlhmatwn embargo ktl)oloi mporoun na poun to makru kai to konto tous.Kai fusika na ektheiazoun akomh perissotero to Solzenitsin pou edei3e to fws.
Kai gia na mh lete oti den eimai antikeimenikos,o Tarkofski htan ontws xristianos pou efuge apo thn USSR logw ideologias,alla einai apisteftos skhno8eths kai h Nostalgia ta leei ola sxetika me th sxesh tou me thn patrida tou,oxi sa to Solzenitsin
Ford Prefect
10-08-2008, 17:35
Καλά, την συζήτηση που είχατε δεν την σχολιάζω, ο καθείς έχει τα ενδιαφέροντά του και ο θάνατος του Σολζενίτσιν να απασχολεί την νεολέρα θα μου προκαλούσε εντύπωση... Προφανώς και οι όρχεις σας έχουν φαγούρα για πολύ σημαντικότερα ζητήματα.
Περί του ιδίου, δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές σου, το ταμαγκόθι πάντως πιο ενημερωμένο είναι, διότι ναι μεν προς το τέλος της ζωής του την είδε ορθόδοξος (και καλά έκανε κομπλεξάρες αριστεροί! :Ρ) και ζήτω η Ρωσία, αλλά αυτό ήρθε μαζί με κριτική στις ΗΠΑ και τον υλιστικό τους καπιταλισμό, ο οποίος οδηγεί στον μηδενισμό κατά τον ίδιο πάντα, και εξ ού και το σκούπισμά του κάτω από το χαλάκι της δημοσιότητας όταν έπαψε να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος (θέλοντας και μη) του εκάστοτε δημαγωγού προέδρου των ΗΠΑ, με πρωταθλητή (ποιον άλλον;) τον Ρήγκαν. Εντωμεταξύ δεν είχε πρόβλημα να τους πει στα μούτρα ότι τα ίδια σκατά είστε και σεις με τους Σοβιετικούς και αυτό ψάχτο να δεις αν ισχύει μόνος σου, γιατί δεν νομίζω ότι είσαι καλά πληροφορημένος. Ο Σολζενίτσιν ήταν "αμερικανόφιλος" στην περίοδο του Βιετνάμ, μετά τσου. Βασικά, δεν πας να διαβάσεις κανά wikipedia για αρχή; Έχει και τα δικά σου εκεί...
Τώρα πότε εκμεταλλεύτηκε ο ίδιος τον "ρωσικό λαό" θα ήθελα να μου το πεις. Αυτό δεν το'χω ξανακούσει ομολογώ. Εννοείς καλά κάνανε και τον πήγαν στα Γκούλαγκ, για να είναι εκεί, καλός μαλάκας και του λόγου του; Για αποσαφήνισε.
Περί Σοβιετικής Ένωσης τα έχω ξαναπεί (και μάλιστα πάλι με αφορμή τον Αλεξάντρ νομίζω) αλλά είναι σχεδόν διασκεδαστικό να ακούς ότι γαμήθηκε προς το τέλος, ενώ πριν προφανώς ήταν ΟΚ. Το ότι βγήκε η Ρωσία εξαθλιωμένη από το καθεστώς σαφώς και ευθύνεται ΚΑΙ η Δύση, όπως βέβαια και για το πουσάρισμα και τις έντεχνες προκλήσεις να συνεχίζει να ξοδεύει τον πλούτο της η Μαμά Πατρίδα στην μαύρη τρύπα των οπλοστασίων και του στρατού αλλά για το ότι ήταν κώλος όλη η υποδομή του κράτους και με τόσο τραγική αναξιοκρατία και γραφειοκρατία είναι καθαρά δικό τους επίτευγμα, των πεφωτισμένων ηγετών του κόμματος.
Γελάω πολύ με την τελευταία σου παράγραφο. Ο Ταρκόφκσι όντως ήταν χριστιανός και την έκανε ΑΛΛΑ καλός σκηνοθέτης. Σαν να λέμε, "μπορεί να ήταν μαλάκας και να είχε σκατά ιδεολογία" ΑΛΛΑ ωραίες ταινίες έκανε οπότε νταξει.
Και φυσικά, δεν έχεις διαβάσει κάποιο έργο του, ναι;
tamagothi
10-08-2008, 18:37
Λοιπόν, στην προηγούμενη απάντησή σου, Βικ, δεν αντέδρασα, διότι δεν είχα όρεξη για μεγάλα ποστ και συγκλονιστικές αναλύσεις οπότε το άφηνα για όταν θα είχα όρεξη. Αλλά επειδή θα κλείσουμε τα 40 μέχρι τότε, με 2 λόγια (6 λόγια τελικά):
1. Δεν απολογήθηκα για το γούστο μου, απολογήθηκα που έκανα τοπ5, γιατί γενικά δεν τα πάω καλά με τις συγκρίσεις και τις λίστες, εκτός από μερικές φορές που το πράγμα είναι ξεκάθαρο (π.χ. το θέμα του κιλεμώλ).
2. Για Χριστιανισμούς, Ταρκόφσκηδες κλπ μίλησα απλώς επειδή ήθελα να τονίσω πως δεν αποφασίζω άμα μ' αρέσει κάτι βασιζόμενη στην ιδεολογία του δημιουργού του (αλλά βασιζόμενη στο αλάνθαστο κριτήριό μου).
3. Σχετικά με το τι είναι ένας "εντελώς Χριστιανός", έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν έχει καμία σημασία να τις αναλύσουμε, καθώς δε με απασχολεί καθόλου πόσο Χριστιανός είναι ο καθένας, ας είναι όσο θέλει, αρκεί να μη με πρήζει, όπως δεν πρήζω κι εγώ κανέναν (και λέγοντας "πρήζω" δεν εννοώ μια απλή αναφορά στη θρησκεία, αφήνω αρκετό περιθώριο γιατί είμαι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος). Όπως για σένα ισχύει αυτό -> "Είναι σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια αντίληψη περί σταλινισμού, και κατ'επέκτασιν (τεμπέλικα βολικά) περί κομμουνισμού.", για μένα δεν έχει μεγάλη διαφορά σε τι θρησκεία πιστεύει κάποιος ούτε αν έχει αμφιβολίες και βασανίζεται, τραβάω τη γραμμή κάπου στο "πιστεύει" (αν πρέπει να την τραβήξω, συνήθως βαριέμαι, πού να τραβάς τώρα μεσημεριάτικα).
4. Διαφωνώ με το "Συγγραφέας ήταν εξ ορισμού, βιβλία έβγαλε, αν ήταν κακός, και τι έγινε; Που δεν ήταν δα τόσο κακός..." γιατί ένα κάρο βιβλία κυκλοφορούν για διάφορους, άσχετους με τη λογοτεχνία, λόγους κι έχουμε καταλήξει να δηλώνουν συγγραφείς από την κυρία που πληρώνει και της εκδίδουν τη χαζομάρα που έγραψε μέχρι το νίκο δήμου. Αν θέλεις, ας πούμε πως ΕΓΩ δε θεωρώ πως ήταν λογοτέχνης. Αλλά κι εγώ είμαι συγγραφέας γιατί έχω γράψει τόσα ποστ κι επίσης είμαι και ποιητής διότι τις προάλλες έγραψα ένα ποιηματάκι για τα μαλλιά του πήτερ νάλιτς.
5. Σχετικά με τα σκατά στον τάφο του, έχω πει χειρότερα πράγματα για κυρίους όπως ο μπουκόφσκι και ο κοέλιο, ο ρούνι και ο τζόι ντιμάιο, ο ανδρεάς παπανδρέου και ο μπομπ ντήλαν. Προτιμώ να εκφράζομαι με "ακραίες" λέξεις, συμπυκνώνουν το νόημα και γλιτώνω λόγια. Και για τους νεκρούς δε δείχνω κανένα σεβασμό που δε θα έδειχνα όσο ήταν στη ζωή. Στην περίπτωση που είναι ζωντανοί νεκροί, άνετα δείχνω τρομερό σεβασμό.
6. Θα το τσεκάρω άμα πέσει στα χέρια μου (λογικά θα πέσει κάποια στιγμή), συνήθως τσεκάρω ό,τι πέφτει στα χέρια μου (εκτός αν είναι κοέλιο).
Boris-san
10-08-2008, 23:43
giati file goustareis na parallazeis ta logia mou?Prwton eipa pws sta goulag esteilan ekeinous pou ekmetalleuontan to lao prin thn epanastash dld epi tsarikhs rwsias kata kurio logo.Defteron gia ton tarkofski afto pou eipa einai pws pote den ton antimetwpisa ws afton ton prodoth pou efuge ktl apla me apasxolhse mono to gegonos pws prokeitai gia ena spoudaio skhno8eth kai mono.Triton egw eimai o aplhroforhtos?Esu oti h sovietikh enwsh htan eksarxhs skata to evgales sumperasma parakolou8wntas dokimanter tou History Channel?Den eixes paei pote ekei gia na deis pws htan oso megaluteros mou kai an eisai(allh hlithia logikh afth,ligo megaluteros shmainei polu pio wrimos eksupnos ktl)Ena paradeigma anthrwpou pou megalwse ekei:Xatzhpannaghs:Otan tou eipe dhmosiografos tou ET3 pws ekei tha htan polu afsthra kai autarxika ktl ekeinos tou apanthse apostomotika:Ti les paidi mou?poios sta emathe esena afta?
Telos sxetika me to thema mas.O Soltzenitsin egrapse pws mphke se mia ekdhlwsh o Stalin,arxisan oloi na xhrokrotoun kai sunelavan kapoion ws antikathestwtiko meta apo 12(!) lepta xeirokrothma giati htan o prwtos pou stamathse na xeirokrotei.An den einai afto xarakthristiko paradeigma ths upervolhs tou Soltzenitsin tote kapoios apo emas einai anohtos.
Ford Prefect
11-08-2008, 19:48
Λοιπόν, στην προηγούμενη απάντησή σου, Βικ, δεν αντέδρασα, διότι δεν είχα όρεξη για μεγάλα ποστ και συγκλονιστικές αναλύσεις οπότε το άφηνα για όταν θα είχα όρεξη. Αλλά επειδή θα κλείσουμε τα 40 μέχρι τότε, με 2 λόγια (6 λόγια τελικά):
1. Δεν απολογήθηκα για το γούστο μου, απολογήθηκα που έκανα τοπ5, γιατί γενικά δεν τα πάω καλά με τις συγκρίσεις και τις λίστες, εκτός από μερικές φορές που το πράγμα είναι ξεκάθαρο (π.χ. το θέμα του κιλεμώλ).
Παπάρια, καθόσουν και δικαιολογούσες το τοπ5 και γιατί δεν χώραγε ο Ντοστογιέφσκι, αλλά δεν πειράζει, το βρήκα πολύ γλυκό εκ μέρους σου :Ρ Μου αρέσει γενικά να μιλάνε οι άνθρωποι για αυτά που τους αρέσουν. Και εντάξει, εντελώς μεταξύ μας, δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο άλμπουμ Μετάλικα, υπάρχει απλά αντικειμενική γραμμή και οι απο δω είναι φυσιολογικοί (που αγαπάνε κάτι πριν από Μπλακ) και οι από εκεί είναι ο Φίξξξερ και το Φάντασμα.
2. Για Χριστιανισμούς, Ταρκόφσκηδες κλπ μίλησα απλώς επειδή ήθελα να τονίσω πως δεν αποφασίζω άμα μ' αρέσει κάτι βασιζόμενη στην ιδεολογία του δημιουργού του (αλλά βασιζόμενη στο αλάνθαστο κριτήριό μου).
Αντερστούντ.
3. Σχετικά με το τι είναι ένας "εντελώς Χριστιανός", έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν έχει καμία σημασία να τις αναλύσουμε, καθώς δε με απασχολεί καθόλου πόσο Χριστιανός είναι ο καθένας, ας είναι όσο θέλει, αρκεί να μη με πρήζει, όπως δεν πρήζω κι εγώ κανέναν (και λέγοντας "πρήζω" δεν εννοώ μια απλή αναφορά στη θρησκεία, αφήνω αρκετό περιθώριο γιατί είμαι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος). Όπως για σένα ισχύει αυτό -> "Είναι σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια αντίληψη περί σταλινισμού, και κατ'επέκτασιν (τεμπέλικα βολικά) περί κομμουνισμού.", για μένα δεν έχει μεγάλη διαφορά σε τι θρησκεία πιστεύει κάποιος ούτε αν έχει αμφιβολίες και βασανίζεται, τραβάω τη γραμμή κάπου στο "πιστεύει" (αν πρέπει να την τραβήξω, συνήθως βαριέμαι, πού να τραβάς τώρα μεσημεριάτικα).
Ναι, αλλά άμα απλώς τραβάς μια γραμμή (πιστεύει/δεν πιστεύει) δεν έχει απολύτως κανένα νόημα το "εντελώς". Δεύτερον, το αν πίστευε ή όχι ο Ταρκόφσκι είναι μια κουβέντα από μόνο του, και τρίτον, αυτό που ισχύει "για μένα" για το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, ισχύει γενικά, και αν διαφωνείς, σε ακούω. Ο καθείς έχει τας πεποιθήσεις του, αλλά εγώ εδώ μιλάω περί γεγονότων όπως τα αντιλαμβάνομαι και αν τα αντιλαμβάνομαι λάθος θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος.
4. Διαφωνώ με το "Συγγραφέας ήταν εξ ορισμού, βιβλία έβγαλε, αν ήταν κακός, και τι έγινε; Που δεν ήταν δα τόσο κακός..." γιατί ένα κάρο βιβλία κυκλοφορούν για διάφορους, άσχετους με τη λογοτεχνία, λόγους κι έχουμε καταλήξει να δηλώνουν συγγραφείς από την κυρία που πληρώνει και της εκδίδουν τη χαζομάρα που έγραψε μέχρι το νίκο δήμου. Αν θέλεις, ας πούμε πως ΕΓΩ δε θεωρώ πως ήταν λογοτέχνης. Αλλά κι εγώ είμαι συγγραφέας γιατί έχω γράψει τόσα ποστ κι επίσης είμαι και ποιητής διότι τις προάλλες έγραψα ένα ποιηματάκι για τα μαλλιά του πήτερ νάλιτς.
A, δεν θα μπλέξω σε σχετικιστικές φανφαρολογίες για το "τι είναι ο τρου συγγραφέας", "ποια η τέχνη" και "δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην τέχνη" και τέτοια. Το δέχομαι (πώς δε θα μπορούσα άλλωστε;) το "για μένα". Κάποια ποστ σου πάντως δείχνουν στόφα συγγραφέα. Να το κοιτάξεις.
Ford Prefect
11-08-2008, 21:06
giati file goustareis na parallazeis ta logia mou?Prwton eipa pws sta goulag esteilan ekeinous pou ekmetalleuontan to lao prin thn epanastash dld epi tsarikhs rwsias kata kurio logo.
Και εγώ απλώς σε ρώτησα να ξεκαθαρίσεις τι εννοούσες με το σχόλιο σου για τον Σολζενίτσιν, κάτι το οποίο δεν έκανες, αλλά απλώς επανέλαβες αυτό που σε ρώτησα αν εννοείς, ότι δηλαδή και ο Σολζενίτσιν εκμεταλλευόταν τον λαό πριν την επανάσταση. Αλλιώς τι σκατά μου το λες αυτό; Χάρηκα. Αν δεν εκμεταλλευόταν τον λαό, τι δουλειά είχε στα Γκούλαγκ, αν τον εκμεταλλευόταν και καλώς ήταν εκεί γιατί με κατηγορείς ότι "παραλλάζω" τα λόγια σου;
Defteron gia ton tarkofski afto pou eipa einai pws pote den ton antimetwpisa ws afton ton prodoth pou efuge ktl apla me apasxolhse mono to gegonos pws prokeitai gia ena spoudaio skhno8eth kai mono.
Μπράβο σου. Δηλαδή έκανες υπέρβαση και δεν τον αντιμετώπισες ως προδότη; Και εν πάσει περιπτώσει τι σχέση έχει αυτό με τον Σολζενίτσιν; "Αυτόν τον αντιμετωπίζω ως προδότη(!), αλλά όχι τον Αντρέι". Τι θέλεις να πεις, δεν καταλαβαίνω.
Triton egw eimai o aplhroforhtos?
Ναι. Ή αντιστόρητος. Ή αμόρφωτος. Δεν ξέρω ακριβώς. Διάλεξα το πιο ήπιο, μπένεφιτ οφ δε ντάουτ.
Esu oti h sovietikh enwsh htan eksarxhs skata to evgales sumperasma parakolou8wntas dokimanter tou History Channel?
Όχι. Μου αρέσει να διαβάζω γενικά. Κι από δω κι από κει.
Den eixes paei pote ekei gia na deis pws htan oso megaluteros mou kai an eisai(allh hlithia logikh afth,ligo megaluteros shmainei polu pio wrimos eksupnos ktl)
Κοίτα, δεν ξέρω τι κόμπλεξ κουβαλάς από την ηλικία σου ή τι σου έχουν πει κατά καιρούς, αλλά δεν θυμάμαι τουλάχιστον να ανέφερα προσωπικά κάτι σχετικό. Κανείς μας δεν πήγε επί Σοβιετικής Ένωσης οπότε τι μου το λες και καθόλου; Ήσουν Αμερική επί Ρήγκαν; Αλλά έχεις άποψη φαντάζομαι.
Ena paradeigma anthrwpou pou megalwse ekei:Xatzhpannaghs:Otan tou eipe dhmosiografos tou ET3 pws ekei tha htan polu afsthra kai autarxika ktl ekeinos tou apanthse apostomotika:Ti les paidi mou?poios sta emathe esena afta?
Τι να απαντήσω πράγματι σε αυτό το απίστευτο επιχείρημα; Θα παίζουμε την κολοκυθιά; Για κάθε έναν που λέει ότι ήταν ωραία θα σου βρίσκω έναν που έλεγε ότι ήταν σκατά. Όποιος βαρεθεί πρώτος κερδάει.
Telos sxetika me to thema mas.O Soltzenitsin egrapse pws mphke se mia ekdhlwsh o Stalin,arxisan oloi na xhrokrotoun kai sunelavan kapoion ws antikathestwtiko meta apo 12(!) lepta xeirokrothma giati htan o prwtos pou stamathse na xeirokrotei.An den einai afto xarakthristiko paradeigma ths upervolhs tou Soltzenitsin tote kapoios apo emas einai anohtos.
Αυτό νομίζω είναι από το Αρχιπέλαγος... και χωρίς να ορκίζομαι είναι εν είδη αστείου, σαν φήμη που κυκλοφορούσε για τον Στάλιν. Πάντως σε διαβεβαιώ, μιας και απλώς αναπαράγεις ότι διάβασες αλλού ή σου είπανε, ότι το βιβλίο δεν είναι καθόλου, μα καθόλου έτσι. Και αντί να ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ο ανόητος, κάτσε κάτω και διάβασέ το, ή στην τελική κάτσε διάβασε κάτι πέρα από τις ηλίθιες αντιπροπαγάνδες και τα αντ χόμινεμς.
απορω με το κουραγιο σου......
tamagothi
12-08-2008, 00:58
Παπάρια, καθόσουν και δικαιολογούσες το τοπ5 και γιατί δεν χώραγε ο Ντοστογιέφσκι, αλλά δεν πειράζει, το βρήκα πολύ γλυκό εκ μέρους σου :Ρ Μου αρέσει γενικά να μιλάνε οι άνθρωποι για αυτά που τους αρέσουν.
Δε φέρνω αντίρρηση, αφού το βρίσκεις γλυκό θα κάτσω στην άκρη και θα κάνω ματάκια!
Και εντάξει, εντελώς μεταξύ μας, δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο άλμπουμ Μετάλικα, υπάρχει απλά αντικειμενική γραμμή και οι απο δω είναι φυσιολογικοί (που αγαπάνε κάτι πριν από Μπλακ) και οι από εκεί είναι ο Φίξξξερ και το Φάντασμα.
(Μια που αναφέρθηκε, έχω την εντύπωση πως ο Φίξξξερ γενικά είναι στην "αποκεί" πλευρά της γραμμής συνήθως, αλλά το γράφω σε παρένθεση, μήπως έτσι δεν το δει και δε με βρίσει.)
Ναι, αλλά άμα απλώς τραβάς μια γραμμή (πιστεύει/δεν πιστεύει) δεν έχει απολύτως κανένα νόημα το "εντελώς". Δεύτερον, το αν πίστευε ή όχι ο Ταρκόφσκι είναι μια κουβέντα από μόνο του,
Ατυχής επιλογή το "εντελώς", το παραδέχομαι. Πες ότι έχω 2 "εντελώς". Ή σβήσε το "εντελώς" και γράψε λάθος. Το βλέπω δυαδικά το θέμα. Το "αποδώ/αποκεί" ήθελα να εκφράσω απλώς. Το "οι μεταφυσικές αναζητήσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα που με απασχολούν" και το "τι είναι ο Άγιος Φανούριος, τρώγεται;". Είναι που δε με πολυνοιάζει, οι μεταφυσικές μου ανησυχίες εξαντλούνται στο "εγώ όταν πεθάνω να σκορπίστε τη μισή μου στάχτη στη Μόσχα και την άλλη μισή στη Φρίντριχστρασσε, να πάμε και κάνα ταξιδάκι βρε αδερφέ."
και τρίτον, αυτό που ισχύει "για μένα" για το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, ισχύει γενικά, και αν διαφωνείς, σε ακούω. Ο καθείς έχει τας πεποιθήσεις του, αλλά εγώ εδώ μιλάω περί γεγονότων όπως τα αντιλαμβάνομαι και αν τα αντιλαμβάνομαι λάθος θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος.
Για το κομμουνισμός/σταλινισμός έλεγα.
A, δεν θα μπλέξω σε σχετικιστικές φανφαρολογίες για το "τι είναι ο τρου συγγραφέας", "ποια η τέχνη" και "δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην τέχνη" και τέτοια.
Μακριά από μας.
(Κι ακόμα περισσότερο μακριά από μας η κομμουνισμός/σταλινισμός κουβέντα.)
Κάποια ποστ σου πάντως δείχνουν στόφα συγγραφέα. Να το κοιτάξεις.
Ευχαριστώ, θα το κοιτάξω μ' έναν καλό ψυχίατρο.
[Παραλίγο να κάνω έδιτ αντί κουότ το ποστ σου και μετά θα με λέγαν σταλινικιά.]
Ford Prefect
12-08-2008, 17:45
Παπάρια, καθόσουν και δικαιολογούσες το τοπ5 και γιατί δεν χώραγε ο Ντοστογιέφσκι, αλλά δεν πειράζει, το βρήκα πολύ γλυκό εκ μέρους σου :Ρ Μου αρέσει γενικά να μιλάνε οι άνθρωποι για αυτά που τους αρέσουν.
Δε φέρνω αντίρρηση, αφού το βρίσκεις γλυκό θα κάτσω στην άκρη και θα κάνω ματάκια!
*Κλικ*
[quote:3tty0tlf]Και εντάξει, εντελώς μεταξύ μας, δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο άλμπουμ Μετάλικα, υπάρχει απλά αντικειμενική γραμμή και οι απο δω είναι φυσιολογικοί (που αγαπάνε κάτι πριν από Μπλακ) και οι από εκεί είναι ο Φίξξξερ και το Φάντασμα.
(Μια που αναφέρθηκε, έχω την εντύπωση πως ο Φίξξξερ γενικά είναι στην "αποκεί" πλευρά της γραμμής συνήθως, αλλά το γράφω σε παρένθεση, μήπως έτσι δεν το δει και δε με βρίσει.)
[/quote:3tty0tlf]
(πσσστ, νομίζω το ξέρει κι από μόνος του)
[quote:3tty0tlf]Ναι, αλλά άμα απλώς τραβάς μια γραμμή (πιστεύει/δεν πιστεύει) δεν έχει απολύτως κανένα νόημα το "εντελώς". Δεύτερον, το αν πίστευε ή όχι ο Ταρκόφσκι είναι μια κουβέντα από μόνο του,
Ατυχής επιλογή το "εντελώς", το παραδέχομαι. Πες ότι έχω 2 "εντελώς". Ή σβήσε το "εντελώς" και γράψε λάθος. Το βλέπω δυαδικά το θέμα. Το "αποδώ/αποκεί" ήθελα να εκφράσω απλώς. Το "οι μεταφυσικές αναζητήσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα που με απασχολούν" και το "τι είναι ο Άγιος Φανούριος, τρώγεται;". Είναι που δε με πολυνοιάζει, οι μεταφυσικές μου ανησυχίες εξαντλούνται στο "εγώ όταν πεθάνω να σκορπίστε τη μισή μου στάχτη στη Μόσχα και την άλλη μισή στη Φρίντριχστρασσε, να πάμε και κάνα ταξιδάκι βρε αδερφέ."
Όμορφα όλα αυτά και δεκτά, απλά φαντάζομαι το καταλαβαίνεις, ότι το δυαδικό εν προκειμένω είναι πολύ φτωχό για περιγράψει αυτά τα πράγματα, τα μεταφυσικά και τα τέτοια. Τολμώ να πω ότι είναι και μηχανή του κιμά, αλλά έχω την πεποίθηση πως αν ποτέ σε νοιάξει παραπάνω, δεν θα τα βλέπεις δυαδικά.
[quote:3tty0tlf]και τρίτον, αυτό που ισχύει "για μένα" για το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, ισχύει γενικά, και αν διαφωνείς, σε ακούω. Ο καθείς έχει τας πεποιθήσεις του, αλλά εγώ εδώ μιλάω περί γεγονότων όπως τα αντιλαμβάνομαι και αν τα αντιλαμβάνομαι λάθος θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος.
Για το κομμουνισμός/σταλινισμός έλεγα.
Το κατάλαβα, αλλά δεν μιλούσα για μένα, είπα "παγκόσμια αντίληψη", τουτέστιν, ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ τον Σταλινισμό μέσω ενός φίλτρου Αρχιπελάγους (και εν μέρει δικαίως λέγω εγώ), αλλά επίσης και τον κομμουνισμό, γιατί είναι (ο κόσμος) τεμπέλης και τον βολεύει. Και πάω στοίχημα πως δε διαφωνείς. Γι'αυτό έλεγα ότι είναι σημαντικό κεφάλαιο το βιβλίο.
[quote:3tty0tlf]A, δεν θα μπλέξω σε σχετικιστικές φανφαρολογίες για το "τι είναι ο τρου συγγραφέας", "ποια η τέχνη" και "δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην τέχνη" και τέτοια.
Μακριά από μας.
(Κι ακόμα περισσότερο μακριά από μας η κομμουνισμός/σταλινισμός κουβέντα.)
Ναι, δεν σκόπευα να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, αν και την θεωρώ εύκολη κουβέντα. Αν στην πράξη μια έκφανσή του βγήκε πουτάνα δεν είναι απαραίτητο ότι η θεωρία πάσχει. Η κουβέντα που φτύνω τον κόρφο μου είναι αν ο κομμουνισμός είναι καταδικασμένος να αποτυγχάνει γιατί ο άνθρωπος. :Ρ
[Παραλίγο να κάνω έδιτ αντί κουότ το ποστ σου και μετά θα με λέγαν σταλινικιά.]
Γυναίκα στο τιμόνι, θάνατος ζυγώνει. Γυναίκα οδηγός, θάνατος γοργός.
Δεν ξέρω γιατί τις θυμήθηκα τις παροιμίες :Ρ
[Τώρα θα με λένε σωβινιστή.]
Boris-san
12-08-2008, 17:57
Den 8a sunexisw th suzhthsh.Egw oute komple3iko se evgala,oute se eipa me hpio kai kala tropo vlammeno anistorhto oute ormhsa na vgalzw sumperasmata legontas oti "me afto pou grafeis edw uponoeis afto".Afou loipon paizeis me tetoio tropo kai cgazeis sumperasmata gia ena atomo pou den gnwrizeis proswpika,apla kai mono giati sou vghke o zwwdhs antikommounismos sou egw stamatw edw.Ena mono teleftaio 8a pw.Afto pou leei den einai se stul asteias fhmhs gia to Stalin.Den 8ewrw pws einai dunaton o Soltzenitsin na phge sta Goulag giati leei sxoliase arnhtika to Stalin.Kati allo ekane.Triton einai profanes pws ta vivlia pou exeis diavasei einai ola apo thn apenanth pleura kai sunepws den mporeis na uposthrikseis mia antikeimenikh gnwmh.
Poso hli8ioi einai aftoi pou se vrizoun apo forum,poso omws
Ford Prefect
12-08-2008, 17:59
Πολύ φαίνεται.
Boris-san
12-08-2008, 18:03
Mpravo autokritikh se paradexomai file mou(Telos de mou aresei na ginomai kakos me allous anthrwpous)
Ford Prefect
12-08-2008, 18:12
Επειδή γενικώς τελειώνεις εσύ με έναν αέρα υψηλού επιπέδου να σου εφιστήσω την προσοχή σε ένα απλό γεγονός:
Για να βρίσεις και να προσβάλεις κάποιον, δεν χρειάζεται να τον πεις "ηλίθιο" ή "κομπλεξικό". Μπορείς να του πεις ότι οι γνώσεις του είναι από ντοκυμαντέρ του Χίστορι Τσάνελ, ότι είναι ζωώδης αντικουμουνιστής, ότι γουστάρει να διαστρεβλώνει απόψεις, ότι είναι ανόητος να πιστέυει τον Σολζενίτσιν, ότι "παίζω με αυτόν τον τρόπο" (είμαι ο μακιαβέλι!!!), και στο τέλος αγανακτισμένος πια, σου ξεφεύγει και ένα "πόσο ηλίθιος".
Έχει και άλλα αλλά φτάνουν. Με λίγα λόγια το ανώτερο ύφος σου της ωριμότητας, μπορείς να το βάλεις βαθιά μέσα στον ποπό σου, διότι όλες οι παρατηρήσεις που σου έκανα ήταν απολύτως καλοπροαίρετες, αλλά για κάποιο λόγο και είσαι βαθιά καχύποπτος όταν διαφωνεί κάποιος μαζί σου και σου βγαίνουν μυστήρια κόμπλεξ (το οποίο δε στο λέω για να σε βρίσω, αλλά για να το προσέξεις), για την ηλικία σου, για τις γνώσεις σου, για δεν ξέρω τι.
Όσο για το τι είναι πρόφανές και τι δεν είναι για τον καθένα μας, άσε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Δεν σου αρέσει να γίνεσαι κακός, αλλά γίνεσαι. Το ήξερες; Ή γίνεσαι κακός μόνο με τους ηλίθιους;
Boris-san
12-08-2008, 18:19
Einai dedomeno oti eimai 18 etwn kai profanws den exw thn wrimohta pou exei enas 40rhs h 50rhs as poume.
Epishs egw pote den prospathisa na poulhsw mourh kaistulaki se sena oti eimai anwteros h kati tetoio.An 8ewreis vrisia
to oti sou eipa oti diastreulwneis apopseis(pou den to eipa etsi ara pali to kaneis.Skaw!)tote ti na pw.Egw den exw kapoio komplex me to gegonos oti diafwnhses mazi mou,anti8eta nomizw oti sto sunolo tous ta post ta dika sou htan polu pio epi8etka as to poume ap oti ta dika mou.Kai egw kati tetoio pote de 8a to apokalousa komplex.Einai sth fush tou anthrwpou na diafwnei kai sunu8ws to kanei me tropo entono kai me pa8os.
Ford Prefect
12-08-2008, 18:58
Einai dedomeno oti eimai 18 etwn kai profanws den exw thn wrimohta pou exei enas 40rhs h 50rhs as poume.
Δεν είναι δεδομένο, γιατί δεν σε ξέρω, δεν έχει σημασία γιατί δεν είμαι 40άρης, γενικώς δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τι κόλλημα έχεις φάει με αυτό το θέμα. Κανείς δεν το ανέφερε εκτός από εσένα. Εγώ είμαι 31 πάντως αν πιστεύεις ότι έχει αξία.
Epishs egw pote den prospathisa na poulhsw mourh kaistulaki se sena oti eimai anwteros h kati tetoio.
H ανωτερότητα που σου πούλησα όπως λες ήταν να σου πω αυτολεξεί "δεν νομίζω να είσαι καλά πληροφορημένος" και αυτό αφού μας είχες πει ότι στην παρέα σας είχαν φαγούρα στους όρχεις για το θέμα για το οποίο συζητούσαμε. Από εκεί και πέρα, για λόγους γνωστούς σε σένα μόνο, άρχισες να λες για απληροφόρητους και Χίστορι Τσάνελ και σου απάντησα ειλικρινώς.
An 8ewreis vrisia to oti sou eipa oti diastreulwneis apopseis(pou den to eipa etsi ara pali to kaneis.Skaw!)tote ti na pw.
"giati file goustareis na parallazeis ta logia mou?". Έτσι το είπες. Σταμάτα να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου ρε αδερφέ. Έχεις πει 1+1 αλλά αν σου πει κανείς "είπες ουσιαστικά 2" σκίζεις τα ιμάτιά σου. Δεν εξάγω συμπεράσματα, λέω το αυτονόητο σε σχέση με τα λόγια σου και αν έχεις αντίρρηση με διορθώνεις, δεν χρειάζεται να γυρνάς σε αντ χόμινεμς ("άμα είσαι έτσι", "αφού αυτό καταλαβαίνεις") κλπ. Μπορείς να είσαι λιγώτερο ευαίσθητος στην συζήτηση και να αναλαμβάνεις την ευθύνη των λόγων σου. Τόσο απλά. Όλα τα παρελειπόμενα για το ποιος είναι ο μαλάκας, ποιος βρίζει και ποιανού του βγαίνει ο ζωώδης αντικομμουνισμός είναι καλαματιανός.
Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να μην βλέπεις την αντίφαση όταν με κατηγορείς ότι εξάγω συμπεράσματα για κάποιον που δεν γνωρίζω και ήδη έχεις πει ότι οι γνώσεις μου είναι από αμερικανόντοκυμαντέρ του κιλού, ότι διαβάζω μόνο την άλλη πλευρά και είμαι ζωώδης αντικομμουνιστής (πάντως γαμώ τις φράσεις, μου κόλλησε ήδη).
Τα δικά μου ποστ είναι πιο επιθετικά επειδή απλά δεν σε αφήνω ήσυχο. Αλλά μου έχεις πει κάτι στο οποίο απαντάω και αν θες να σε αφήσουν ήσυχο, μην λες τίποτα, αλλιώς πας γυρεύοντας να σου απαντήσουν, και μπορεί να μη σου αρέσει η απάντηση. Ότι έχω ορισμένες φορές παραπάνω ειρωνεία από όσο πρέπει για να διατηρηθεί η κουβέντα κοσμία είναι αλήθεια, δεν είναι κακοπροαίρετη όμως... Και νομίζω φαίνεται. Αν όχι, πάσο.
Boris-san
12-08-2008, 19:31
Mallon einai duskolo na ginei katanohto otan grafeis pote les kati gia plaka kai pote oxi.Prin anaferthw egw pantws se themata hlikias egrapses esu pws eimai mikros kai den mporw na 3erw tosa polla mono osa mou exoune pei ktl.Den exei shmasia pantws.Telos les pws vgazeis ta autonohta apo ta legomena mou.Giati exeis toso megalh sigouria pws afta pou vgazeis esu einai ta aftonohta?Dld esu evgales sumperasma oti egw ekana upervash pou den antimetwpisa ws prodoth ton Tarkofski?Eleos dld den eimai kanas Stalinokavlos h Sovietikokavlos h kati tetoio.Oudepote den exw uposthri3ei pwsh ESSD htan teleia h kati tetoio
Ford Prefect
12-08-2008, 20:46
Για να τελειώνουμε με το ηλικιακό, ψάξε όλα τα ποστ. Κανείς δεν αναφέρθηκε σε τέτοιο ζήτημα πριν αρπαχτείς. Εξ ου και η αναφορά μου σε κόμπλεξ, κάτι σου έχουν πει παλιότερα κλπ.
Λέω πως βγάζω τα αυτονόητα από τα λεγόμενά σου και επιχειρηματολογώ. Αν διαφωνείς ότι αυτό που λέω ούτε αυτονόητο είναι αλλά και λανθασμένο, απάντησε σε αυτό αντί να αρχίζεις να λες τι είμαι, τι δεν είμαι και τι κάνω. Αυτό είναι συζήτηση. Το ότι δεν διαφαίνεται πότε κάνω πλάκα το κρατάω, πιθανώς να έχεις και δίκιο.
Το υπέρβαση ήταν ειρωνεία. Ανέφερες τον Ταρκόφσκι ως αντιπαράδειγμα του Σολζενίτσιν και δεν εξήγησες γιατί διαφέρει, πέραν του ότι κάνει φοβερές ταινίες. Είναι πιο κατανοητό τώρα;
Δεν σε έκοψα για σταλινόκαβλο. Απλά καχύποπτο με ο,τιδήποτε που βγάζει σκάρτη την Σοβιετική Ένωση γιατί υποπτεύεσαι δόλο από την δυτική πλευρά. Δεν είναι καθόλου κακή άποψη απλά πρέπει να πηγαίνεις παραπέρα από το να βρίσκεις δυο-τρία πράγματα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την καχυποψία σου. Και για να σε προλάβω, δεν ξέρω αν αυτό γίνεται συνέχεια, ξέρω όμως ότι αυτό έγινε τώρα γιατί, πράγματι, δεν έχεις διαβάσει, ούτε ξέρεις τι ήταν ο Σολζενίτσιν.
Εγώ προσωπικά, χωρίς να ψοφάω για τον άνθρωπο, σε γενικές γραμμές έχω μια θετική εντύπωση, γιατί και σκατά με το κουτάλι έφυγε και δεν ξεπουλήθηκε όπως του καταλογίζουν αντιπροπαγανδιστές. Δεν είναι δυνατόν να αναφερόμαστε στο Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ και να ισοπεδώνεται με ένα "και η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού καλό βιβλίο είναι! χαρ, χαρ!". Ε, δεν πάει έτσι.
Boris-san
13-08-2008, 02:43
Καλά, την συζήτηση που είχατε δεν την σχολιάζω, ο καθείς έχει τα ενδιαφέροντά του και ο θάνατος του Σολζενίτσιν να απασχολεί την νεολέρα θα μου προκαλούσε εντύπωση... Προφανώς και οι όρχεις σας έχουν φαγούρα για πολύ σημαντικότερα ζητήματα.
Gia na mhn ksexnas ti egrapses kai vgazeis emena komple3iko.Ektos an den katalava th shmasia ths le3hs opote pata delete se osa egrapsa peri hlikias.Telos na diasafhnisw gia allh mia fora.Den egrasa oti o Soltzenitsin ekmetalleuotan to lao.Afto pou lew einai pws ekeinos uposthrizei pws sta Goulag uphrxan para polloi oi opoioi phgainan sta Goulag,aploi polites,e3aitias mias apolutarxikhs e3ousias pou fovotan oti tha xasei thn e3ousia.Sthn ousia omws ekei vriskontan oi Plousioi ths prwhn tsarikhs rwsias kata kurio logo.Afto pou sxoliasa anaferotan stous anthrwpous kai oxi sthn ousia tou metrou toopoio profanws kai den prospa8w na ka8agiasw.
Ford Prefect
13-08-2008, 04:51
Και εγώ νεολέρα είμαι!! Γενικό ήταν το σχόλιο, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί το παρεξήγησες. ΟΚ λοιπόν.
Για την διασαφήνιση, επιμένω. Διάβασε κι άλλα πράγματα και διάβασε και το βιβλίο. Προφανώς και τα γκούλαγκ είχαν πήξει με άπειρο κόσμο που δεν εκμεταλλευόταν τον λαό. Και φυσικά πήγαιναν πακέτο και πολιτικοί αντίπαλοι. Και φυσικά ο Στάλιν ήταν απολυταρχικό καθίκι.
Αυτά δεν είναι απόψεις. Απλά είναι.
Boris-san
13-08-2008, 14:59
Και φυσικά ο Στάλιν ήταν απολυταρχικό καθίκι.
Polu anfilegomenh proswpikothta ,thewrw pws kaneis den mporei na gnwrizei poios htan pragmatika.
Pantws to Arxipelagos exw skopo na to 3anadiavasw
carheart
16-08-2008, 12:14
Vic, γνωρίζοντας πόσο σε συμπαθώ, θα τονίσω πως έχεις πλέξει ένα μεγάλο πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει οποιοδήποτε επιχείρημα επιχειρήσεις (!) να χρησιμοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα να δώσει μηδενική ισχύ σε αντίπαλο ισχυρισμό. Κάτι που θα ηθελε πολυ να μπορει να κανει ο καντιρου πχ, αλλα ειναι βλάκας, ενω εσυ δεν εισαι. Μη με ρωτήσεις που διαφαίνεται αυτό, όταν έγινε το θρεντ πχ, στοιχημάτισα μέσα μου πως αν ερχόταν κάποιος να υπερσπιστεί τον εν λόγω εκτυπωτή, θα ήσουν εσύ, και μάλιστα με αυτά τα επιχειρήματα, και με :P δίπλα στο "καλά έκανε παλιοαριστεροί", στα περι late ασπασμού της χριστιανοσύνης.
ο σολζενιτσιν είναι (ήταν) ένας μέτριος στρατευμένος συγγραφέας.
Σε 60 χρόνια από τώρα, τα εγγονια μας θα βλέπουν εκπομπές στην τηλεόραση, για εκεινον τον πολιτικό με την έντονη ερωτική ζωή που άλλαξε τον τρόπο που λειτουργεί η μονοφωνία του ενιαίου ευρωπαικού είναι, τον μεγαλο νικολα Σαρκοζί.
ΚΑΝΕΝΑΣ ντόρος δε λέει κάτι. Ειδικά αν ο κόσμος πεινάει ή είναι ηλίθιος, στη ρωσία ή στην αμερική πχ.
Ford Prefect
16-08-2008, 17:49
Ναι, είμαι προβλέψιμος τελικά, αλλά δεν μου είπες εσύ ποιο είναι το πρόβλημά σου με τον Αλεξάντρ. Εγώ δηλώνω θαυμαστής του και φυσικά το ότι έγινε Χριστιανός στο τέλος της ζωής του είναι κάτι που με χαροποιεί αλλά ο θαυμασμός μου προηγήθηκε πολύ αυτής της φάσης.
Τα περί ντόρου και αντικτύπου που είχε το Γκούλαγκ και το Αύγουστος 1914 τα λέω γιατί πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή τουλάχιστον που πιο κάτω δεν πάει. Είναι πολύ της μόδας φαίνεται να θάβεται ο Αλεξάντρ αλλά θα ήθελα να θάβεται για λόγους ουσίας και όχι αντι-προπαγάνδας. Απλά πράγματα. Από εκεί και πέρα αν θέλεις να πούμε γιατί θεωρώ ότι ήταν μεγάλη προσωπικότητα ο Αλέξανδρος ευχαρίστως. Και εσύ να μου πεις γιατί ήταν στρατευμένος βέβαια. Το παίρνω ως κάτι αρνητικό αυτό, με την έννοια του δόλου και του ψεύδους. Αλλιώς όλοι στρατευμένοι είμαστε.
Οπότενες, ας αφήσουμε ατυχείς συγκρίσεις με Νικολάδες και επίσης, μιας και κλείνεις με αυτό, μην υποτιμάς τον ντόρο και τον αντίκτυπο κανενός. Κανενός λέγω. Πάντα λέει κάτι ο ντόρος (παραπάνω από τα φιφτίν σέκοντς ε;), ασχέτως αν είναι θετικός ή αρνητικός. Εν προκειμένω μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο από απλό ντόρο, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε αν δεν αναγνωρίζεται ούτε αυτός...
Τέλος, σας αγαπάω όλους. Όλοι διαφωνείτε της πουτάνας μαζί μου αλλά όλοι με συμπαθείτε. Πού να γινόμασταν και λιώμα.
ford prefect μια άσχετη πραγματικά ερώτηση χωρίς καμια διάθεση προβοκάτσιας.σε χαροποιεί επειδή έγινε χριστιανός ή επειδή έγινε πιστός;
Ford Prefect
16-08-2008, 18:05
Με χαροποιεί που έγινε Ορθόδοξος.
έντιτ: Αν έχει φόλλοου απ, θα περιμένει για αύριο. Πάω κάπου.
carheart
17-08-2008, 00:56
Ναι, είμαι προβλέψιμος τελικά, αλλά δεν μου είπες εσύ ποιο είναι το πρόβλημά σου με τον Αλεξάντρ. Εγώ δηλώνω θαυμαστής του και φυσικά το ότι έγινε Χριστιανός στο τέλος της ζωής του είναι κάτι που με χαροποιεί αλλά ο θαυμασμός μου προηγήθηκε πολύ αυτής της φάσης.
Πάντα λέει κάτι ο ντόρος (παραπάνω από τα φιφτίν σέκοντς ε;), ασχέτως αν είναι θετικός ή αρνητικός. Εν προκειμένω μιλάμε για κάτι μεγαλύτερο από απλό ντόρο, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε αν δεν αναγνωρίζεται ούτε αυτός...
Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Απλά αν είναι να γίνεται ντόρος με τον κάθε Σολζενιτσιν και τον κάθε Βίλχελμ Ράιχ και δεν ξέρω γω ποιόν, είναι ακριβώς θέμα γηπέδου και παικτών, όπως σωστά τονίζει το ταμαγκόθι. Ο ντόρος έκανε συγγραφέα τον Νίκο Δήμου, τραγουδιστή τον χατζηγιάννη, avant garde τον Χατζηστεφάνου, και καλύτερο δίσκο των Metallica το Black Album. Υποτιμώ τον ντόρο και τον φτύνω στη μούρη, δεν πρόκειται να αντλήσω από εκεί κάποιο συμπέρασμα, απλά τον παρατηρώ για προσωπικές κοινωνικοπολιτικές έρευνες για τις οποίες δε θα δώσω παραπάνω στοιχεία.
Το ότι έγινε Χριστιανός στο τέλος της ζωής του είναι κάτι που με αφήνει αδιάφορο, αλλά το να μη βρίσκω ΤΙΠΟΤΑ καλό στον Αλεξάντρ προσπερνάει το θέμα της πίστης του, ο Johnny Cash είναι χριστιανός μεγάλος, και είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης που έβγαλε ο πλανήτης, πχ.
Δεν αναγνωρίζω τίποτα θετικό στον Αλεξαντρ Σολζενίτσιν, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και με αυτό.
stam and the witches
17-08-2008, 06:16
Γεια σας, τελείωσαν οι διακοπές μου και είπα να πετάξω λίγη σταλινικού τύπου λάσπη και να ξαναχαθώ μες στο δάσος.
Αφότου πέθανε ο Franco το 1975, το ισπανικό φασιστικό καθεστώς άρχισε να χάνει τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης και στην αρχή του 1976, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στράφηκε στα γεγονότα της Ισπανίας. Απεργίες και διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας υποχρέωσαν τον κληρονόμο του Franco, το βασιλιά Juan Carlos, να εισαγάγει πολύ προσεκτικά κάποια φιλελευθεροποίηση προκειμένου να καταλαγιάσει η κοινωνική αναταραχή.
Σε αυτήν την σημαντικότερη στιγμή στην ισπανική πολιτική ιστορία, ο Solzhenitsyn εμφανίζεται στη Μαδρίτη και δίνει μια συνέντευξη στην εκπομπή Directisimo ένα Σάββατο βράδι, 20 Μαρτίου 1976, σε prime time ζώνη προγράμματος (βλ. τις ισπανικές εφημερίδες, το ABC και το Ya της 21ης Μαρτίου 1976). Πρόθεσή του δεν ήταν να υποστηρίξει τα αποκαλούμενα μέτρα φιλελευθεροποίησης του βασιλιά. Αντίθετα, ο Σολτζενίτσιν προειδοποιούσε για αυτές τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις!
Στην τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε ότι 110 εκατομμύρια (!) Ρώσοι είχαν πεθάνει όντας θύματα του σοσιαλισμού, και σύγκρινε "τη σκλαβιά στην οποία οι σοβιετικοί άνθρωποι υποβλήθηκαν με την ελευθερία που απόλαυσαν στην Ισπανία"!!! Όσο ακραίο κι αν ακούγεται πρόκειται για πραγματική δήλωση.
Ο Σολτζενίτσιν κατηγόρησε επίσης τους "προοδευτικούς κύκλους" ως «ουτοπιστές», επειδή θεωρούσαν την Ισπανία μια δικτατορία. Ως "προοδευτικό", εννοούσε κάθε αντιπολιτευόμενο,τους φιλελεύθερους,τους σοσιαλδημοκράτες και τους κομμουνιστές. "Το περασμένο φθινόπωρο," έλεγε ο Solzhenitsyn, "η παγκόσμια κοινή γνώμη ανησυχούσε για την τύχη των ισπανών τρομοκρατών (εννοώντας ως τρομοκράτες τους Ισπανούς αντι-φασίστες που καταδικάζονταν σε θάνατο από το καθεστώς Franco). Όλη την ώρα η προοδευτική κοινή γνώμη απαιτεί δημοκρατική πολιτική μεταρρύθμιση υποστηρίζοντας παράλληλα πράξεις τρομοκρατίας". "Εκείνοι που επιδιώκουν τη γρήγορη δημοκρατική μεταρρύθμιση, συνειδητοποιούν τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο; Στην Ισπανία μπορεί να υπάρξει δημοκρατία αύριο, αλλά αργότερα πώς θα αποφευχθεί η πορεία προς τον ολοκληρωτισμό;"... (όπως πάντα έγκυρες προβλέψεις )
Η άμεση αυτή υποστήριξή του στον ισπανικό φασισμό δεν ταίριαζε με το ψεύτικο προφίλ που καλλιεργούσαν εντέχνως μέχρι τότε οι ΗΠΑ, ότι δήθεν δηλαδή ήταν ένας δημοκράτης που διωκόταν άδικα στην ΕΣΣΔ κτλ κτλ, με αποτέλεσμα αφού τον χρησιμοποίησαν να τον πετάξουν σα στυμμένη λεμονόκουπα...
Το άδοξο τέλος ενός μεγάλου... αγωνιστή της δημοκρατίας!
metamelia3
17-08-2008, 12:57
Και φυσικά ο Στάλιν ήταν απολυταρχικό καθίκι.
Polu anfilegomenh proswpikothta ,thewrw pws kaneis den mporei na gnwrizei poios htan pragmatika.
κάτω απ' τον κοκκινοφασίστα χτυπούσε παιδική καρδιά! :touched:
πραγματι, γιατί το ζήτημα είναι αν ο στάλιν ήταν καλή ψυχη και αν θα πίναμε καμια ρακή μαζί του.
Ford Prefect
18-08-2008, 18:31
Υποτιμώ τον ντόρο και τον φτύνω στη μούρη, δεν πρόκειται να αντλήσω από εκεί κάποιο συμπέρασμα, απλά τον παρατηρώ για προσωπικές κοινωνικοπολιτικές έρευνες για τις οποίες δε θα δώσω παραπάνω στοιχεία.
Δεν γίνεται να μην αντλείς συμπέρασμα αλλά και να τον παρατηρείς για έρευνες. Το ίδιο πράγμα λέμε ακριβώς, απλά θες να τονίσεις πως οι προτιμήσεις της μάζας δεν είναι εγγύηση ποιότητας. Μπορούσες να πεις "και η Μπρίτνι πουλάει εκατομμύρια!". Αλλά προφανώς δεν εννοούσα αυτό, ενώ γενικότερα το παράδειγμα της τέχνης δεν έχει νόημα, διότι μιλάμε για πολιτική αντίληψη. Αν θέλεις, είναι σαν λέμε ότι ο ντόρος που έχει κάνει το κοράνι σε αφήνει αδιάφορο.
Αν θυμάσαι η κουβέντα περί ντόρου και Σολζενίτσιν είχε να κάνει με την σύστασή μου να διαβάσει κανείς το βιβλίο διότι είναι σημαντικό κεφάλαιο. Και επιμένω σε αυτό. Με λίγα λόγια, για προσωπικές κοινωνικοπολιτικές έρευνες το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, για αυτόν που τον ενδιαφέρει η περίοδος του Στάλιν, θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο διάβασμα. Τέσπα, εγώ θα έλεγα, αλλά δεν μου έχετε πει γιατί έχω άδικο σε αυτό.
Δεν αναγνωρίζω τίποτα θετικό στον Αλεξαντρ Σολζενίτσιν, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και με αυτό.
Κανένα, απλώς διαφωνούμε. Και δεν έχω καταλάβει αν έχεις διάθεση να το συζητήσεις ή απλώς θέλεις να τονιστεί ότι για σένα/μια μερίδα κόσμου/την πλειοψηφία ισχύει πιο πολύ η δική σου άποψη. Πάντως δεν είπες τίποτα περί στράτευσης και προπαγάνδας, απλά το ανέφερες ως γεγονός. Τα περί χριστιανισμού εσύ τα ανέφερες, απλά μάλλον ήθελες να πεις πόσο αδιάφορο σε αφήνει. Εμένα πάντως με ρωτήσανε και απάντησα. Δεν το είπα για να το συνδυάσω με την αξία του ως συγγραφέα/ως προσωπικότητα.
-------------------
...να πετάξω λίγη σταλινικού τύπου λάσπη...
Αν και πάντοτε το μετανιώνω, να απαντήσω και σε εσένα...
Πρώτον, το κείμενο είναι μια κομμένη μετάφραση από κείμενο του Mario Souza του 1998, από το Σουηδικό κουκου και είναι απλώς ένα αποσπασματάκι, γιατί έχει και άλλα για τον Σολζενίτσιν, τα οποία τυχαίνει να έχω διαβάσει. Ο τυπάκος είναι η κλασσική αναπαραγωγική μηχανή αντι-προπαγάνδας. Στο ορίτζιναλ κείμενο κατ'αρχάς, φυσικά δεν υπάρχουν πηγές. Απλά το λέει και εμείς πρέπει να το πιστέψουμε. Δίνει μια ερμηνεία/σύνοψη συνέντευξης που μπορούμε να δούμε σε κάποιες εφημερίδες που δεν ξέρω, σε μια εκπομπή που δεν θα δω ποτέ μάλλον, αλλά πρώτον το ορίτζιναλ κείμενο είναι πιο γραφικό και δεύτερον σε συνδυασμό με το σύνολό του για μένα είναι άκρως αναξιόπιστο.
Συγκεκριμένα, για τον Αλέξανδρο μας πληροφορεί πόσο φιλο-ναζί ήταν, πώς ο Khrushchev τον βοήθησε και ενθάρρυνε να γράψει το αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, πώς οι απόψεις του Σολζενίτσιν για το Βιετνάμ και τους Αμερικανούς αιχμαλώτους ήταν η έμπνευση για τις ταινίες του Ράμπο, και βέβαια πόσο στα ώπα-ώπα τον είχαν οι Αμερικάνοι μέχρι που δεν τον χρειάζονταν άλλο. Τολμάει δε ο αθεόφοβος να αναφέρει τις ομιλίες του Σολζενίτσιν στο Κογκρέσσο και το Χάρβαρντ (τις οποίες έχω διαβάσει), στις οποίες όχι μόνο δεν δίνει στους Αμερικανούς αυτό που θέλουν, όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά αντιθέτως τους λέει πόσο ξοφλημένο είναι το σύστημά τους, πόσο οι φαινομενικές ελευθερίες που παρέχονται στον κόσμο μαζί με το σύστημα χειραγώγησης δίνουν την ψευδαίσθηση ελευθερίας, αλλά μαθηματικά ύπουλα οδηγούνται σε ολοκληρωτικό καθεστώς (και σε αυτό ήταν προφητικός φυσικά, βλέποντας τις σημερινές ΗΠΑ).
Τέλος για τον Φράνκο και όλη αυτή την παραφιλολογία, χωρίς να έχω δει την συγκεκριμένη συνέντευξη αλλά σε συνάφεια με ό,τι έλεγε στους Αμερικάνους είναι πιθανότερο να τους έλεγε ότι δεν είναι όλα άσπρο μαύρο και ότι αν οι ελευθερίες ακολουθήσουν τον δρόμο της Δύσης θα καταλήξουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς.
Δεν μπορώ να πω ότι παντού έπεφτε μέσα και σίγουρα θα έχει κάνει και λάθος εκτιμήσεις, ενώ είναι λογικό να έχει πρόβλημα με πολιτικούς χώρους που συμμαχούν με την Μόσχα, αλλά αυτό είναι πρώτον λογικό για κάποιον που έφαγε 8 χρόνια σε Γκούλαγκ (α, ο Souza δεν είπε ότι μπήκε δικαίως παρεμπιπτόντως, δεν παίρνει θέση, αλλά για προώθηση αντι-σοβιετικής προπαγάνδας) και δεύτερον, απέχει παρασάγκας από το να πεις ότι ήταν φασίστας υποστηρικτής του Φράνκο και των Ναζί. Αυτά είναι γελοίες ισοπεδώσεις από ανθρώπους που βλέπουν τους άλλους ανθρώπους χωρισμένους σε φασίστες και αναρχικούς/κομουνιστές και τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Αλλά δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.
Ο Αλεξάντρ αν μη τι άλλο, ήταν τουλάχιστον ακέραιος χαρακτήρας και δεν πούλησε την ιστορία του και τα πιστεύω του για ένα φιλέτο αμερικάνικο, αλλά τους έκραξε (και ακολούθως τον βάλανε βολικά κάτω από το χαλάκι) και έφαγε και τις φρίκες του και από τον ράντζο κάπου στο Βερμόντ την έκανε για τα δάση της Αλάσκας μέχρι τελικά να καταλήξει σπίτι του στη Ρωσία. Το πρόβλημά του είναι ότι έκραξε και τους μεν και τους δε. Για τους μεν, το κράξιμο ήταν τόσο μεγάλης εμβέλειας που τον έχουν στην μαύρη λίστα μαζί με τις αντι-προπαγάνδες τους, για τους δε τον χρησιμοποίησαν εκεί που τους βόλευε αυτά που έλεγε και τον περιθωριοποίησαν όταν ενοχλούσε.
Εγώ τον πάω. Δεν διαφωνούμε και σε πολλά. Λίγο πανσλαβιστής για τα γούστα μου και αόριστος για το τι πρέπει να γίνει, αλλά στο τελευταίο και εγώ λέω ότι δεν υπάρχει πια πολιτικό σύστημα ρεαλιστικό και βιώσιμο. Αυτά.
Α, το κείμενο του Souza:
http://www.etext.org/Politics/Staljin/S ... /lies.html (http://www.etext.org/Politics/Staljin/Staljin/articles/lies/lies.html)
Για περισσότερη ιστορία...
Για τον Σολζενίτσιν συγκεκριμένα:
http://www.etext.org/Politics/Staljin/S ... node8.html (http://www.etext.org/Politics/Staljin/Staljin/articles/lies/node8.html)
Και το ορίτζιναλ:
http://www.etext.org/Politics/Staljin/S ... node9.html (http://www.etext.org/Politics/Staljin/Staljin/articles/lies/node9.html)
stam and the witches
18-08-2008, 20:48
Να η συνέντευξη:
http://i66.photobucket.com/albums/h278/Nazymaroulis/AlexanderSolzhenitsyn-Spain.jpg
Ford Prefect
18-08-2008, 21:15
Ωραία φωτογραφία. Κείμενο στα ελληνικά ή αγγλικά παίζει;
Για τα υπόλοιπα δεν έχει φωτογραφία;
Not_saved
18-08-2008, 21:26
Έλα μωρέ τι το γυρνάτε στη συνωμοσιολογία, γνωστός αντιδραστικός, σκοταδιστής και πράκτορας ήταν ο Αλεξαντρ. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις Πανσπουδαστικές Νο. 8 για να το αποδείξεις.
Ford Prefect
18-08-2008, 22:20
Ε, ναι, τι να απαντήσεις σε τέτοια αφοπλιστικά επιχειρήματα. CIA και καθάρισες. Κατά τ'άλλα αυτός ήταν ο προπαγανδιστής.
η λεξη "προπαγανδα" δεν ειναι εξ ορισμου αρνητικα φορτισμενη. οταν ειναι προπαγανδα υπερ της ειδυλλιακης αμερικανικου τυπου δημοκρατιας ειναι.
Ford Prefect
19-08-2008, 00:58
Ευτυχώς λοιπόν που ο Σολζενίτσιν έκανε το αντίθετο.
Boris-san
19-08-2008, 01:27
Mia erwthsh.Opws akrivws les ori emeis kateuthian leme gia to Soltzenitsin oti ekane propaganda,me ton idio tropo sthn ousia apanthses kai gia to Soltzenitsin gia to ispaniko keimeno.Ara loipon,afou les oti o Soltzenitsin leei alithia giati na mh leei kai o ispanos.Kai antistrofa afou les oti leei o Ispanos malakies xwris kamia phgh,giati na mhn pw to idio kai egw gia afta pou grafei o Soltzenitsin.
Pantws genikotera mallon aftos misanthrwpos htan.Olous tous evrise mexri to telos kai oloi tou gurisan thn plath
Ford Prefect
19-08-2008, 02:22
Απάντησα στο πρώτο σου ερώτημα. Έχοντας διαβάσει τις ομιλίες του Σολζενίτσιν σου λέω απλά ότι ο Souza λέει πίπες. Στεγνά. Λέει τεράστιες ανακρίβειες και σε σημεία απλά ψέμματα. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις, νομίζω είναι κάπου ονλάιν η ομιλία του στο Χάρβαρντ.
Αν είπε 110 εκατομμύρια ότι πέθαναν εξαιτίας του καθεστώτος, δεν ξέρω, μπορεί και να το'πε. Στην εφημερίδα το θέμα είναι το νούμερο, μιας και το έχει και στον τίτλο. Αλλά το απόσπασμα θέλει να σε πείσει ότι ο Σολζενίτσιν είναι φασίστας. Διάβασε λοιπόν Σολζενίτσιν και πες μου εσύ.
Για το αν λέει αλήθεια ο Σολζενίτσιν, απόψεις του λέει, και στην συνέντευξη και στις ομιλίες του. Αν εννοείς το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, τουλάχιστον έχει πάρει τις μαρτυρίες διακοσίων κάτι φυλακισμένων και τις παραθέτει, δεν αρχίζει να αραδιάζει παπαριές. Διακόσες τόσες πηγές με ονοματεπώνυμο είναι πολύ πιο σοβαρές από τον λόγο ενός σουηδού κουκουέ. Για μένα δηλαδή.
Μισάνθρωπος; Καμία σχέση. Απογοητευμένος με την ανθρωπότητα, ίσως, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τα έχωνε ούτε στο σταλινικό καθεστώς, ούτε στον καπιταλισμό. Αλλά εδώ μιλάμε ότι μια μερίδα σταλινικών θέλουν να σε πείσουν ότι εκθείαζε τον αμερικανικό τρόπο ζωής και ότι ήταν πράκτοράς τους. Δηλαδή, έλεος, δεν μπορεί αυτό να γίνεται από άγνοια. Είναι ξεκάθαρη λάσπη. Το ότι αυτή η λάσπη γίνεται τόσο εύκολα δεκτή από τόσο κόσμο, ομολογώ δεν το περίμενα, αλλά τελικά δεν μπορώ να πω ότι με εκπλήσσει κιόλας. Αν καλή ώρα εσείς έχετε φαγούρα για το άτομο, για κάποιον που του χαλάει την ζαχαρένια του για την ΕΣΣΔ, είναι πολύ πιο απλό να πειστεί ότι ήταν ένας απλός πρακτορίσκος.
vic ελπίζω να μην καταφέρεσαι εναντίων του καζαντζάκη στο sig σου.
Boris-san
19-08-2008, 03:49
Απάντησα στο πρώτο σου ερώτημα. Έχοντας διαβάσει τις ομιλίες του Σολζενίτσιν σου λέω απλά ότι ο Souza λέει πίπες. Στεγνά. Λέει τεράστιες ανακρίβειες και σε σημεία απλά ψέμματα. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις, νομίζω είναι κάπου ονλάιν η ομιλία του στο Χάρβαρντ.
Αν είπε 110 εκατομμύρια ότι πέθαναν εξαιτίας του καθεστώτος, δεν ξέρω, μπορεί και να το'πε. Στην εφημερίδα το θέμα είναι το νούμερο, μιας και το έχει και στον τίτλο. Αλλά το απόσπασμα θέλει να σε πείσει ότι ο Σολζενίτσιν είναι φασίστας. Διάβασε λοιπόν Σολζενίτσιν και πες μου εσύ.
Για το αν λέει αλήθεια ο Σολζενίτσιν, απόψεις του λέει, και στην συνέντευξη και στις ομιλίες του. Αν εννοείς το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ, τουλάχιστον έχει πάρει τις μαρτυρίες διακοσίων κάτι φυλακισμένων και τις παραθέτει, δεν αρχίζει να αραδιάζει παπαριές. Διακόσες τόσες πηγές με ονοματεπώνυμο είναι πολύ πιο σοβαρές από τον λόγο ενός σουηδού κουκουέ. Για μένα δηλαδή.
Μισάνθρωπος; Καμία σχέση. Απογοητευμένος με την ανθρωπότητα, ίσως, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τα έχωνε ούτε στο σταλινικό καθεστώς, ούτε στον καπιταλισμό. Αλλά εδώ μιλάμε ότι μια μερίδα σταλινικών θέλουν να σε πείσουν ότι εκθείαζε τον αμερικανικό τρόπο ζωής και ότι ήταν πράκτοράς τους. Δηλαδή, έλεος, δεν μπορεί αυτό να γίνεται από άγνοια. Είναι ξεκάθαρη λάσπη. Το ότι αυτή η λάσπη γίνεται τόσο εύκολα δεκτή από τόσο κόσμο, ομολογώ δεν το περίμενα, αλλά τελικά δεν μπορώ να πω ότι με εκπλήσσει κιόλας. Αν καλή ώρα εσείς έχετε φαγούρα για το άτομο, για κάποιον που του χαλάει την ζαχαρένια του για την ΕΣΣΔ, είναι πολύ πιο απλό να πειστεί ότι ήταν ένας απλός πρακτορίσκος.
Nai alla exoume pio sovara themata suzhthshs opws h lakanikh aristera.Apokleieis omws na eipe afta sthn ispania,xwris apodei3eis.Les ton exw diavasei ara leei pipes enas ispanos kkes?Giati einai aparaithto na einai KKEs gia na pei oti o Soltzenitsin leei pipes,enas fusiologikos anthrwpos,esu px,an akouges kati tetoio tha eleges ti leei to zwo re.
Akoume pou sou lew pantws.Periergos htane.Kai afou sta Goulag uphrxan ekatommuria,giati exei mono diakosiwn anthrwpwn th gnwmh.Mporei aftoi na einai 200 atoma pou thewroun tous apla logikous anthrwpous anarxokommounia tou kerata.Lew egw twra.Kai mh nomizeis de mou xalas kamia zaxarenia gia thn ESSD.Xerw ti mlkies exoune ginei kai ekei,de zw se mia outopia
stam and the witches
19-08-2008, 06:41
Γενικά Vic, όσον αφορά την πάρτη μου τουλάχιστον, αρνούμαι να μπω στη λούπα του να ψάχνω την πηγή της πηγής της τάδε δήλωσης, τη σκοπιμότητα που μπορεί να είχε όταν την έλεγε, το αν κρυφογούσταρε ή όχι τον καπιταλισμό, το τι είχε υπονοήσει στις ομιλίες στο Χάρβαρντ, και γενικά να προσπαθήσω να βρω ένα κάρο ελαφρυντικά και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα λόγια ενός προσώπου που με μία εξαρχής μικρή αλλά ουσιώδης αποσπασματική δήλωση μου δηλώνει το αυτονόητο. Ωραία η λάσπη, μου αρέσει συνέχεια να τη ρίχνω άλλωστε, αλλά για ένα και μοναδικό λόγο, ο οποίος είναι το αν η οπτική ενός ανθρώπου στο χ, y ζήτημα μας ενδιαφέρει ή όχι. Η οπτική ενός ατόμου που προειδοποίησε τους Ισπανούς για τα κακά του σοσιαλισμού ΔΕ με νοιάζει, και προσπαθώ να αποδείξω ότι ο κύριος μάλλον θα είναι άχρηστος και για οποιονδήποτε αριστερό (ίσως και μη) προσπαθεί να σχηματίσει μία εικόνα για τον σταλινισμό. Η οπτική του δεξιού παππού μου για τις ρουφιανιές του ΚΚΕ ΔΕ με νοιάζει, πως το λένε. Ίσως αναφορικά για τα γεγονότα, και αν.
Δε μου χαλάει κανείς τη ζαχαρένια, ο υπαρκτός σοσιαλισμός και οι μαλακίες του ανα τον κόσμο είναι το αγαπημένο μου θέμα ενασχόλησης. Θέλω όμως σοβαρότατη κριτική (=αριστερή) σε αυτόν, όχι "απολυταρχικά καθεστώτα", "ισοπέδωση" κλπ. Η άμεση συνεπαγωγή σοσιαλισμός => βαρβαρότητα απευθύνεται σε βλάκες, ή απολίτικους.
Ford Prefect
19-08-2008, 07:58
Ωραία η λάσπη, μου αρέσει συνέχεια να τη ρίχνω άλλωστε, αλλά για ένα και μοναδικό λόγο, ο οποίος είναι το αν η οπτική ενός ανθρώπου στο χ, y ζήτημα μας ενδιαφέρει ή όχι. Η οπτική ενός ατόμου που προειδοποίησε τους Ισπανούς για τα κακά του σοσιαλισμού ΔΕ με νοιάζει,
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αληθινός Ιησουΐτης.
Εμένα με νοιάζει και με νοιάζει και η πηγή. Εσύ γιατί έχεις πρόβλημα με αυτό;
και προσπαθώ να αποδείξω ότι ο κύριος μάλλον θα είναι άχρηστος και για οποιονδήποτε αριστερό (ίσως και μη) προσπαθεί να σχηματίσει μία εικόνα για τον σταλινισμό. Η οπτική του δεξιού παππού μου για τις ρουφιανιές του ΚΚΕ ΔΕ με νοιάζει, πως το λένε. Ίσως αναφορικά για τα γεγονότα, και αν.
Κοίτα, εμένα με νοιάζει αυτοί που τα ζήσανε να μου τα πούνε. Κι ας μη συμφωνώ, τα ζήσανε, κάτι σκατά παραπάνω από την κούτρα μου έχουν να πούνε.
Ford Prefect
19-08-2008, 08:03
Giati einai aparaithto na einai KKEs gia na pei oti o Soltzenitsin leei pipes,
Δεν είναι απαραίτητο. Απλώς είναι.
Kai afou sta Goulag uphrxan ekatommuria,giati exei mono diakosiwn anthrwpwn th gnwmh.
Ε, ξέρω γω; Έκανε μόνο 200 φίλους. Τρεις τόμοι βγήκαν. Πού να ρώταγε τριακόσιους.
Mporei aftoi na einai 200 atoma pou thewroun tous apla logikous anthrwpous anarxokommounia tou kerata.Lew egw twra.
Ε, μπορεί δε λέω. Μπορεί να τους διάλεξε κιόλας.
vic ελπίζω να μην καταφέρεσαι εναντίων του καζαντζάκη στο sig σου.
Inside joke. Μας αρέσει καλύτερα έτσι η ατάκα.
stam and the witches
19-08-2008, 16:51
Vic η συζήτηση για τον υπαρκτό σοσιαλισμό είναι κάτι πολύ σοβαρό και πάνω απ'όλα επιστημονικό (γι αυτό χρειάζεται και η αριστερή οπτική). Αν θες να μείνεις στην "ανθρωπιστική" οπτική σου μείνε, απλά μην απορείς γεμάτος έκπληξη μετά που βλέπεις αριστερούς νεολαίους να μασάνε τα εγκλήματα του παρελθόντος.
Antid_Oto
30-09-2008, 19:54
Ford Prefect διάβασε αυτό σε παρακαλώ: http://kolasmenoi.blogspot.com/2008/09/blog-post.html και μετά ξανααπάντησε στο ερώτημα: "Ήταν ο Σολζενίτσιν φασίστας;".
Kai afou sta Goulag uphrxan ekatommuria,giati exei mono diakosiwn anthrwpwn th gnwmh.
Συγγνώμη κιόλας, αλλά το ίδιο αφελές επιχείρημα αναφέρουν και όσοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Γιατί τα ντοκυμαντέρ δείχνουν μερικές δεκάδες κι όχι εκατομμύρια μάρτυρες; (το παράδειγμα αυτό εμφανίζεται στο "Denying History", Michael Shermer & Alex Grobman, University of California Press, 2000).
Τα Gulag έγιναν πράγματι ευρέως γνωστά μέσω των μαρτυριών του Solzhenitsyn, ωστόσο έκτοτε δε βασιζόμαστε μόνο στις μαρτυρίες που παρουσιάζει αυτός ή κάποια άλλη μεμονωμένη πηγή. Λόγω ενός γενικότερου ενδιαφέροντος για την καταγραφή των γεγονότων, υπάρχουν πάρα πολλές πηγές που μπορείς να διαβάσεις και να σχηματίσεις γνώμη για τις συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και για τον σκοπό αυτών των, επί της ουσίας, στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Μία από τις πιο πλήρεις πηγές στο θέμα είναι το βιβλίο της Anne Applebaum, "Gulag: A History", Doubleday, 2003.
Ford Prefect
30-09-2008, 22:18
Ford Prefect διάβασε αυτό σε παρακαλώ: http://kolasmenoi.blogspot.com/2008/09/blog-post.html και μετά ξανααπάντησε στο ερώτημα: "Ήταν ο Σολζενίτσιν φασίστας;".
Τίποτα καινούργιο. Τα΄χουμε ξαναπεί. Η απάντηση είναι "όχι".
Phantom Duck
30-09-2008, 22:51
Τα Gulag έγιναν πράγματι ευρέως γνωστά μέσω των μαρτυριών του Solzhenitsyn, ωστόσο έκτοτε δε βασιζόμαστε μόνο στις μαρτυρίες που παρουσιάζει αυτός ή κάποια άλλη μεμονωμένη πηγή. Λόγω ενός γενικότερου ενδιαφέροντος για την καταγραφή των γεγονότων, υπάρχουν πάρα πολλές πηγές που μπορείς να διαβάσεις και να σχηματίσεις γνώμη για τις συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και για τον σκοπό αυτών των, επί της ουσίας, στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Μη σου πω ότι ήταν και σαν το Prison Break.
stam and the witches
01-10-2008, 01:44
Ήμουν έτοιμος να ποστάρω το ίδιο link!!!
Vic, δεδομένου ότι τα παραπάνω έχουν ειπωθεί, για εξήγησέ μου πως αυτό:
«Παρακολουθώντας από μακριά αυτή τη φοβερή τραγωδία του Βιετνάμ, σας λέω ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα εξολοθρευτούν, ενώ άλλα 4-5 εκατομμύρια (σε αναλογία με την κλίμακα του Βιετνάμ) θα βρεθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα ανοικοδομήσουν το Βιετνάμ».
αυτό:
«Με την πρώτη απειλή του Χιτλερισμού δώσατε το χέρι σας στον Στάλιν! Το λέτε αυτό προάσπιση της δημοκρατίας; Όχι, βέβαια!» «Ο δημοκρατικός κόσμος θα μπορούσε να έχει νικήσει το ένα ολοκληρωτικό καθεστώς μετά το άλλο, το Γερμανικό πρώτα και μετά το Σοβιετικό.» «Εσείς το 1948 σώσατε το Βερολίνο μόνο με την αποφασιστική σας θέληση και δεν έγινε καμιά παγκόσμια σύγκρουση. Στην Κορέα το 1950 αντισταθήκατε ενάντια στους κομμουνιστές και μόνο χάρη στην αποφασιστικότητά σας και παγκόσμια σύγκρουση δεν έγινε. Το 1962 απαιτήσατε να αποσυρθούν οι πύραυλοι από την Κούβα».
κι ΕΙΔΙΚΑ αυτό:
«Οι ΗΠΑ δείχτηκαν από καιρό ότι είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου. Όπου γίνονται πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές, θεομηνίες, επιδημίες, ποιος τρέχει πρώτος σε βοήθεια; Οι ΗΠΑ. Ποιος δίνει τη μεγαλύτερη βοήθεια με αφιλοκέρδια; Οι ΗΠΑ. Και τι ακούν γι’ ανταπόδοση; Επικρίσεις – κατάρες, «Γιάνκηδες πηγαίνετε σπίτια σας». Αμερικανικά πολιτιστικά κέντρα καίγονται και οι αντιπρόσωποι του τρίτου κόσμου σκαρφαλώνουν στα τραπέζια για να ψηφίσουν ενάντια στις ΗΠΑ».
δεν είναι φασιστικά.
Αυτά κι άλλα πολλά στο εθνικιστικό μας blog http://kolasmenoi.blogspot.com
Ford Prefect
01-10-2008, 02:12
Για να καταλάβω, αντικομμουνιστικά (που ούτε καν, μάλλον αντι-σταλινικά) σχόλια = φασιστικά; Και με τον ίδιο τρόπο φιλο-αμερικανικά = φασιστικά;
Και τα έχουμε ξαναπεί. Λίγο συνολικά και σφαιρικά να δεις την ζωή του όλα αυτά τα σχόλια είναι πολύ απλά στην εξήγησή τους χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις για πράκτορες και φασίστες και δεν ξέρω και γω τι. Και όπως πάντα, επιμένετε (εσείς οι κολασμένοι, εν αντιθέσει με την χαρισάμενη ζωή του Αλεξάντρ), να αγνοείτε ότι τα έχωσε εξίσου και στην Αμερική.
Από την προηγούμενη κουβέντα που κατέληξε στα συμπεράσματα-διαμάντια περί επιστημονικής αριστερής οπτικής και τους νεολαίους που μασάνε, ήταν φανερό ότι δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση για το καλό της ψυχικής ηρεμίας και των δυο πλευρών.
Τα 'παμε. Και οι τρίτοι που μας διαβάσανε βγάλανε άποψη προ πολλού. Και σου λέω ότι μάλλον με σας τους κολασμένους συμφωνούν, μην ανησυχείς.
led_zeppelin
01-10-2008, 02:51
Αυτα για Ισπανια-Πορτογαλια πχ δεν ειναι φασιστικα.
Ford Prefect
01-10-2008, 03:05
Να δώσουμε έναν ορισμό του φασισμού εδώ πέρα να ξεκολλήσουμε. Ακούω.
carheart
01-10-2008, 11:08
Φασισμός είναι ό,τι την σπάει σε εμένα και αν το άφηνα, θα μπορούσε να μου περάσει τις απόψεις του και να μου επιβάλλει ένα δικό του τρόπο ζωής. Οτιδήποτε κομμουνιστικό βρίσκεται εκεί μέσα επίσης.
Αυτός είναι ο αντικειμενικός ορισμός του φασισμού, και εσείς θα τον δεχτείτε θέλετε δε θέλετε.
stam and the witches
01-10-2008, 16:43
Αυτό είναι φασισμός ε; Κι εγώ που νόμιζα για ιμπεριαλισμούς, κλοπή πλούτου χωρών, επιβολή δικτατοριών, γενικότερη συμπεριφορά προς τα υπόδουλα κράτη ως μία τάξη δούλων και άλλες τέτοιες υλιστικές μαλακίες. Για πείτε πότε έκανε κάτι τέτοιο η ΕΣΣΔ.
enitharmon
01-10-2008, 16:50
κάπου εδώ θα μπορούσε να πεταχτει ο ισκρα και να πει για τα τανκς στην Πράγα
αλλά μάλλον βαριέται
Για πείτε πότε έκανε κάτι τέτοιο η ΕΣΣΔ.
*γκουχ* Τσεχοσλοβακία *γκουχ*
Επίσης υπάρχουν και τα λαϊκά κινήματα σε χώρες του ανατολικού μπλοκ που καταπνίχθηκαν με βία, όπως με τον στρατιωτικό νόμο (για τον οποίο πίεσε η ΕΣΣΔ) στην Πολωνία το 1982.
Ford Prefect
01-10-2008, 17:22
Κι άλλους ορισμούς του φασισμού παρακαλώ. Έχουμε 2 ως τώρα. Δεν φτάνουν.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση, ότι δεν ψάχνω τον ιστορικό ορισμό, δηλ. τι πολιτικό σύστημα ήταν του Χίτλερ και του Μουσολίνι, γιατί εδώ που τα λέμε πιάνει πολλά αυτό και δεν συμφωνεί και κανείς τι ηταν ακριβώς τελικά ο φασισμός. Μιλάμε για την καθημερινή χρήση του όρου, όπως τον χρησιμοποιούμε μέσα στο αμφιθέατρο.
Ο κάρχαρτ έδωσε ενδιαφέροντα ορισμό, θα έλεγα ότι πρέπει να προστεθεί και η λέξη "βία" κάπου δίπλα στην λέξη επιβολή και να μας ξεκαθαρίσει το "ό,τι μου την σπάει". Ο Σταμ μας μίλησε για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Αναμενόμενο.
Antid_Oto
01-10-2008, 20:24
Το να υποστηρίζει κάποιος 2 χούντες δεν τον κάνει φασίστα; Είναι απλώς αντικομμουνιστής και φιλοαμερικάνος ε; ΟΚ...
Και οι απριλιανοί αντικομμουνιστές και φιλοαμερικάνοι ήταν μάλλον ούτε αυτοί ήταν φασίστες.
stam and the witches
01-10-2008, 20:38
Ο καθημερινός, αταξικός, athens voice, βαλιανάτος όρος του φασισμού; Σε φάση "ό,τι προσπαθείς να μου επιβάλλεις είναι φασισμός, ζήτω η μη-κακοποίηση ζώων, η αποποινικοποίηση" κλπ;
Συγνώμη, αλλά έχουμε πολιτική συζήτηση, όχι φιλοσοφική. Φασισμός είναι ο ιμπεριαλισμός και τα επακόλουθά του, τέλος.
Εκτός εάν οι αποικίες, οι παγκόσμιοι πόλεμοι, το 14ωρο, η χούντα μας (και όλες οι άλλες), τα χημικά όπλα, τα πηρυνικά όπλα, το Vietnam, ο πόλεμος του κόλπου, το ιράκ, το αφγανιστάν, η ινδία, το κονγκό, η αργεντινή, η χιλή, το κόσσοβο, η ινδονησία, η νικαράγουα, η μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, οι μισθοφορικοί στρατοί, τα λευκά κελιά κλπ είναι λιγότερο φασισμός από το γραφειοκρατικό σοσιαλισμό.
carheart
02-10-2008, 14:23
σταμ λες μαλακίες, αλλά δεν θέλω να σου επιβάλλω την άποψή μου.
nothingman
02-10-2008, 14:31
εγώ ρε παιδιά δεν ξέρω τι λέτε, βαρέθηκα να τα διαβάσω όλα, τον θεωρούσα μαλακάκο και εκεί μένω.
πετάγομαι όμως για να ζητήσω αν θέλετε και εσείς να μιλήσετε λιγάκι παραπάνω για τον Μπλοκ που αναφέρει το ταμαγκόθι. έχω μια εντύπωση ότι θα έπρεπε να τον ξέρω και ντρέπομαι τώρα αλλά δεν έχω ιδέα γενικά.
stam and the witches
02-10-2008, 14:56
Carheart, για δώσε μου μία ερμηνεία του φασισμού τότε να ξεστραβωθώ. Η προηγούμενη απορρίπτεται ως απόπειρα για χιούμορ.
Και αφού μου τη δώσεις, βάσει αυτής, εξήγησέ μου πως ο σοσιαλισμός εντάσσεται εντός αυτής. Και τέλος, αν δε βαριέσαι, πες μου και την άποψη σου για το ποια συστήματα-μοντέλα προσεγγίζουν περισσότερο τον Φασισμό.
ο τυπος απενοχοποιούσε τις παρεμβάσεις της αμερικής ανα την υφήλιο και αναπαρήγαγε μια φιλολογία περί εξαγωγής δημοκρατίας και γενναιοδωρίας της αμερικής που αναπαράγει και ο τελευταίος ρεπουμπλικανός. το αν όλα αυτα τον κατατάσσουν σε έναν αυστηρό ορισμό του φασισμού ή όχι, όποιος κι αν ειναι αυτος, ειναι άσχετο. φασίστας ή μη ήταν μαλάκας και έπαιξε τον ρόλο που έπρεπε να παίξει και γιαυτο πήρε το νόμπελ. ΑΞΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ!!!
υπήρξαν κι άλλοι καταδιωγμένοι από τον σταλινισμό συγγραφεις, με σαφώς μεγαλύτερες ψωλές (http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Serge), που παρέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους κριτικοί απέναντι στο σοβιετικό καθεστώς χωρίς όμως να γλείφουν τον Μεγάλο Δυτικό Κώλο.
απλά ο δικό σου, βικ, εκτός από αντισταλινικός, ήταν και γενικότερα αντικομμουνιστης καθώς επίσης και χριστιανός, γι' αυτό τον χαίρεσε τον μαλάκα, ας είμαστε ειλικρινείς.
Ρε σεις, συνειδητοποιησα οτι εγω δεν εχω πεταχτει ακομα να πω τη μαλακια μου παρολο που υπηρχε μεχρι και διπλη αναφορα σε μενα, κατι που δεν ηταν αναγκαιο για να πεταχτω να πω τη μαλακια μου, αλλα καθιστα αναγκαιο τελικα το να την πω.
Φιλτατε Βικ, σου δινω ΕΝΑ δικιο σε αυτα που λες. Πως οτιδηποτε αντικομμουνιστικο και φιλοαμερικανικο (η οποιοσδηποτε γραμμικος συνδυασμος των δυο) δεν ειναι κατ'αναγκην και φασιστικο. Απο κει και περα, αυτο που καταλαβαινει ενας ανθρωπος με οσα λες ειναι οτι στην ουσια λογω διαφορας πολιτικων αποψεων με πολλα ατομα εδω μεσα και λογω ευθιξιας, νιωθεις την αναγκη να "καθαρισεις" το ονομα ενος τυπου που καλως η κακως εχει ξεφτιλιστει σε αυτο το τοπικ απο πολυ περισσοτερα απο ενα ατομα. Εγω δεν ξερω την αντικειμενικη αληθεια για το ποιος ειναι αυτος εκει ο Σολεζνιτσιν που λετε και ειδικα αν ηταν καθικι δε με ενδιαφερει κιολας. Αλλα ξερω οτι εισαι ΕΝΑΣ που τον υπερασπιζεσαι και μαλιστα με περισσεια μετριοπαθεια και ειναι ΠΟΛΛΟΙ που υποστηριζουν με ΠΑΘΟΣ οτι ηταν ενα αρχιδι και μισο. Κατι μου λεει πως εχουν δικιο, αν και μου τη σπαει κι εμενα ο ντορος γενικα και τασσομαι υπερ του Καρχαρτ σε αυτο το θεμα με τον ντορο γενικα, αλλα και ειδικα, δηλαδη οσον αφορα τους Metallica που ανεφερες.
Εδω κανω μια παρενθεση για να χρησιμοποιησω τους Metallica ως οπτικη γενικα για το ολο θεμα του ντορου. Στο δικο σου πολυ στενο μυαλο (σε καποια θεματα) μπορει να θεωρειται αυτονοητο η ευλογη απαντηση στην υποθετικη, και ασχετη με τον Σολεζνιτσιν, ερωτηση "ποιο ειναι το καλυτερο τους αλμπουμ?", να ειναι "καποιο απο τα 4 πρωτα". Καλως η κακως, το οτι σκεφτεσαι ετσι εσυ δε σημαινει οτι ξερεις και την απολυτη αληθεια. Εγω και οποιοσδηποτε αλλος εχει δικαιωμα να απαντησει οτι γουσταρει γενικα και να αγνοησει την προπαγανδα του Βικ και οποιου αλλου νομιζει οτι ξερει την απολυτη αληθεια επειδη εχει καλη χρηση του λογου και εχει αρκετες γνωσεις επισης. Η στιγμη στην οποια πρεπει να δωσουμε βαρος ειναι η στιγμη στην οποια καποιος θα μου βαλει ενα πιστολι στο κεφαλι και θα με ρωτησει το ιδιο πραγμα. Εκει δε θα σκεφτω ποιο μου αρεσει εμενα περισσοτερο και ποιο θεωρω οτι εχει την καλυτερη ποιοτικα, συναισθηματικα και συνθετικα μουσικη (που οποιος ξερει απο μουσικη ξερει αυτοματα οτι πρεπει να ειναι καποιο εκ των Justice For All, Load, αναλογα τα γουστα, αυτο ηταν αστειακι μην το παρεις στα σοβαρα, αλλα εχει και μια δοση αληθειας), αλλα θα σκεφτω με ποια απαντηση εχω τις περισσοτερες πιθανοτητς να ζησω. Ετσι αν μου βαλει καποιος μαλακας στο κεφαλι ενα πιστολι χωρις να ξερω τιποτα για το πολιτικο του υποβαθρο, ειναι αρκετα πιθανο να απαντησω οτι ο Σολεζνιτσιν ΔΕΝ ηταν φασιστας, καθως ειναι η πιο πολιτικαλ κορεκτ και μετριοπαθης απαντηση. Ομως αν δωσω βαση στις αποψεις του και τα κειμενα που εχουν ποσταριστει εδω περα, μαλλον θα βγαλω το αντιθετο συμπερασμα, και αυτη ειναι η μαγεια ενος φορουμ, οτι μπορει καποιος να λεει την αληθεια πυ αυτος πιστευει χωρις να του εχουν το πιστολι στο κεφαλι. Γι αυτο, ακομα και 89 φορες ακομα να με ειρωνευτεις για το γουστο μου σε ενα ασχετο με τη μουσικη θρεντ, 89 φορες θα σου απαντησω οτι σταρχιδια μου το κολλημα που εχεις στο μυαλο σου.
:) :) :)
carheart
02-10-2008, 21:44
Carheart, για δώσε μου μία ερμηνεία του φασισμού τότε να ξεστραβωθώ. Η προηγούμενη απορρίπτεται ως απόπειρα για χιούμορ.
Και αφού μου τη δώσεις, βάσει αυτής, εξήγησέ μου πως ο σοσιαλισμός εντάσσεται εντός αυτής. Και τέλος, αν δε βαριέσαι, πες μου και την άποψη σου για το ποια συστήματα-μοντέλα προσεγγίζουν περισσότερο τον Φασισμό.
σταμ, βαριέμαι λίγο να τα συζητάω αυτά.
ειδικά όταν πρέπει να εξηγήσω σε κάποιον που ΔΕΝ μπορεί να καταλάβει, πως έχει άδικο.
stam and the witches
02-10-2008, 22:14
Carheart εγώ πάλι βαριέμαι να το φέρνω λάου-λάου. Αν θες να το παίξεις μηδενιστής μαγκιά σου. Στήριξέ το όμως, γιατί αυτό το "ό,τι μου επιβάλλεται είναι φασιστικό" δε σε κολακεύει.
Επίσης είμαι πολύ λιγότερο κολλημένος απ'ότι νομίζεις, επειδή παρατηρώ τη διαρκή σου τάση να με βάλεις στο καλούπι, αλλά αυτό είναι off-topic.
κάπου εδώ θα μπορούσε να πεταχτει ο ισκρα και να πει για τα τανκς στην Πράγα
αλλά μάλλον βαριέται
min po kai gia ta tram. treis fores paraligo na me patisoun. skatofasistes.
kai epitelous apopoinikopoiisi tou fasismou TORA. i epivoli enos oloklirotikou kathestwtos (opos to exei sto myalo tou o karxart) den einai aparaitita kati kako gia ton laoutziko pou genika den kserei ti tou ginetai kai poio einai to symferon tou. alla dystyxws de ginetai oloi oi diktatores na xoun ti diaugeia kai tin oksyderkeia tou paterouli!!!! agapimene mou sifi, na ksereis oti sagapame opou ki an euriskesai ti stigmi auti! :pink:
carheart
02-10-2008, 23:24
Carheart εγώ πάλι βαριέμαι να το φέρνω λάου-λάου. Αν θες να το παίξεις μηδενιστής μαγκιά σου. Στήριξέ το όμως, γιατί αυτό το "ό,τι μου επιβάλλεται είναι φασιστικό" δε σε κολακεύει.
Επίσης είμαι πολύ λιγότερο κολλημένος απ'ότι νομίζεις, επειδή παρατηρώ τη διαρκή σου τάση να με βάλεις στο καλούπι, αλλά αυτό είναι off-topic.
μδλσακδασδκαλδκ σταμάτα το. Μην γράφεις με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα. Μην το φέρνεις λάου λάου, μην είσαι κολλημένος, κάνε ό,τι θες.
Απλώς λες βλακείες, και αν δεν λες, αν το συνεχίσω σίγουρα θα πεις. Οπότε εγώ σταματάω εδώ. Τελείως.
Μην με κάνεις να ξαναποστάρω για να το επισημάνω!
Ford Prefect
03-10-2008, 00:46
E, πάρε quotes re fixxxer:
The West
Delivering the commencement address at Harvard in 1978, he called the country spiritually weak and mired in vulgar materialism. Americans, he said, speaking in Russian through a translator, suffered from a "decline in courage" and a "lack of manliness." Few were willing to die for their ideals, he said. He condemned both the United States government and American society for its “hasty” capitulation in Vietnam. He criticized the country’s music as intolerable and attacked its unfettered press, accusing it of violations of privacy. He said that the West erred in measuring other civilizations by its own model. While faulting Soviet society for denying fair legal treatment of people, he also faulted the West for being too legalistic: "A society which is based on the letter of the law and never reaches any higher is taking very scarce advantage of the high level of human possibilities.
Από επικριτή του:
Shortly after his death, professor Richard Pipes wrote of him: "Solzhenitsyn blamed the evils of Soviet communism on the West. He rightly stressed the European origins of Marxism, but he never asked himself why Marxism in other European countries led not to the gulag but to the welfare state. He reacted with white fury to any suggestion that the roots of Leninism and Stalinism could be found in Russia’s past. His knowledge of Russian history was very superficial and laced with a romantic sentimentalism. While accusing the West of imperialism, he seemed quite unaware of the extraordinary expansion of his own country into regions inhabited by non-Russians. He also denied that Imperial Russia practiced censorship or condemned political prisoners to hard labor, which, of course, was absurd."[25] While alive, Solzhenitsyn accused Pipes, who is of Jewish Polish descent, of advancing "the Polish version of Russian history".
Solzhenitsyn strongly condemned the bombing of Yugoslavia during the Kosovo War, saying "there is no difference whatsoever between NATO and Hitler."
Και από τον ίδιο:
Western culture
…there also exists another alliance — at first glance a strange one, a surprising one—but if you think about it, in fact, one which is well - grounded and easy to understand. This is the alliance between our Communist leaders and your capitalists. This alliance is not new. The very famous Armand Hammer, who is flourishing here today, laid the basis for this when he made the first exploratory trip into Russia, still in Lenin's time, in the very first years of the Revolution.
And if today the Soviet Union has powerful military and police forces—in a country which is by contemporary standards poor—they are used to crush our movement for freedom in the Soviet Union—and we have western capital to thank for this also.
Testimony to the U.S. Congress, July 8, 1975.[37]
Until I came to the West myself and spent two years looking around, I could never have imagined to what an extreme degree the West had actually become a world without a will, a world gradually petrifying in the face of the danger confronting it…All of us are standing on the brink of a great historical cataclysm, a flood that swallows up civilization and changes whole epochs.
...Όλα πέιστ από Wikipedia. Δύο κλικ μακριά δηλαδή, πού να κάτσω να τα βρίσκω από το πρωτότυπο.
Μανώλη, χέσε μας ρε μαλάκα με τις αβανταδόρικες διαπιστώσεις σου. Αν θες εσύ να είσαι ειλικρινής, παραδέξου ότι ό,τι γνωρίζεις για τον Αλέξανδρο είναι από τις αντι-προπαγάνδες. Το συμπέρασμά σου γιατί τον πάω είναι λάθος. Απλά.
Φίξξξερ, θα επανέλθω για τους μετάλικα, απλά πρέπει να κρατάς μια πισινή όταν εκφράζομαι απόλυτα για την μουσική.
Not_saved
03-10-2008, 03:21
ΡΕ ΑΣΤ'ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, ΠΟΣΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΡ;;;;;;;
Griffith
03-10-2008, 03:50
ροφλ στο αποπάνω.
ήτο σαφές πως θα καταλήξουμε στις "προπαγάνδες!!" και στις "αντιπροπαγάνδες!!!" παρότι νομίζω υπήρξαν και στοιχεία σοβαρά αλλά δε γαμιέται, δημοκρατία έχουμε, όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και μπορούν να συνυπάρξουν και έχουν όση αξία τους δίνουν αυτοί που τις πιστεύουν και άλλα αντιφασιστικά.
εμένα η άποψη μου είναι περίπου αυτή του ubu roi που μιλάει εξαιρετικά ψύχραιμα νομίζω, τώρα αν ο vic θίγεται που φτύνουν ξεδιάντροπα μερικοί τη μεγάλη χριστιανική αγκαλιά που άνοιξε ο αλεξάντρ στην παγωμένη κόλαση των γκούλαγκ (αξίζω κι εγώ ένα νόμπελ για την έκφραση παγωμένη κόλαση), εντάξει στα παπάρια μας ας ανοίξει και κάνα ρουθούνι ρε παιδιά....να πω βτς κι εγώ ότι παρότι είμαι περιπετειώδης αναγνώστης και διαβάζω ότι παπαριά βρεθεί μπροστά μου (έχω διαβάσει 500 σελίδες μυθιστόρημα του Κούλογλου για να ξέρετε), αυτή η μέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς ήταν η μακρύτερη της ζωής μου.
http://www.hilarious-pictures.com/files/picture/73327270.jpg
nothingman
03-10-2008, 11:30
...να πω βτς κι εγώ ότι παρότι είμαι περιπετειώδης αναγνώστης και διαβάζω ότι παπαριά βρεθεί μπροστά μου (έχω διαβάσει 500 σελίδες μυθιστόρημα του Κούλογλου για να ξέρετε), αυτή η μέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς ήταν η μακρύτερη της ζωής μου.
!
αν εννοείς το "Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο" ήταν μια χαρά βιβλίο ε.
Ford Prefect
03-10-2008, 12:00
Λοιπόν, επανέρχομαι για τους Μετάλικα, μιας και βαρέθηκα να ασχολούμαι με τον Σολζενίτσιν. Θεωρώ λυπηρό και ολίγον τραγικό να εξάγονται συμπεράσματα γιατί η αντίθετη άποψη "τα λέει επειδή είναι χριστιανός" ή "αφού είσαι μετριοπαθής και οι άλλοι έχουν κοκκινήσει". Δυναμικές του αμφιθεάτρου. Δε γαμιέται.
Μετάλικα λοιπόν.
Φίλε Φίξξξερ, επειδή με πλήγωσες με το σχόλιο περί πολύ στενού μυαλού, θα σου ξεκαθαρίσω ακριβώς τι εννοώ με τους Μετάλικα. Προφανώς και έχεις δικαίωμα να θεωρείς ότι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα τους και το μάγκνουμ όπους τους είναι το Ντισαπίαρ. Μεγειά σου και χαρά σου, δεν είμαι εγώ και κανείς άλλος σε θέση να σου επιβάλλει το γούστο μου και την αισθητική μου.
Οι δύο φράσεις που σε παρακίνησαν να γράψεις, υποθέτω είναι αυτές:
τοπ 5 Ρώσων χωρίς Ντοστογιέφσκι είναι ισότιμο με το καλύτερο άλμπουμ των Μετάλλικα είναι το Ριλόουντ. Φλώροι.
=οπαδική δήλωση. Εκτός και αν οι αντικειμενικοί κριτές συνηθίζουν να αποκαλούν τους διαφωνούντες φλώρους (αντί για κουφούς και ανίδεους)
Και εντάξει, εντελώς μεταξύ μας, δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο άλμπουμ Μετάλικα, υπάρχει απλά αντικειμενική γραμμή και οι απο δω είναι φυσιολογικοί (που αγαπάνε κάτι πριν από Μπλακ) και οι από εκεί είναι ο Φίξξξερ και το Φάντασμα.
Και εδώ μιλάμε για την απλή πραγματικότητα, την οποία μου καταλογίζεις ως στενομυαλιά. Αν κάνουμε ένα πολλ παγκόσμιο σε ανθρώπους που έχουν ακούσει την δισκογραφία μετάλικα (και όχι 1 δίσκο μόνο), το ξέρεις, και το ξέρω και όλοι το ξέρουμε ότι το 90% των απαντήσεων θα περιέχει κάποιο από τα 4 πρώτα, άντε 5. Αυτό είναι το μοναδικό "αντικειμενικό" κριτήριο στην τέχνη, το σέιφ μπετ, ότι αυτά έχουν αλλάξει το ρουν της ιστορίας, σημαδέψανε κόσμο και μπάντες κλπ. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει αντικειμενικότης στην τέχνη και κάθε άνθρωπος λόγω προσωπικής ψυχοσύνθεσης, συνθηκών, περιβάλλοντος και χρονική στιγμή που ακούει κάτι βάνει στην καρδιά του ό,τι του καυλώσει και στο διάλο αντικειμενικότητες. Απλά, αυτός που αγαπά πιότερο από όλα το Ριλόουντ και το Ενδόραμα κλπ δεν είναι φυσιολογικός, είναι εκκεντρικός, είναι στατιστικό λάθος, είναι αλλιώς. Είναι ο Φίξξξερ που την έχει δει αλλιώς. Όταν πίνουν μπύρες στο ημίχρονο με την Βέρντερ, ο Βικ τον κοροϊδεύει λέγοντάς τον φλώρο και αντίστοιχα ο Φίξξξερ κοροϊδεύει τον Βικ λέγοντας τον ημιάγριο που καυλώνει με Τάνκαρντ. Άσε δε, που πληγώθηκα που ξέχασες που με επαινούσες στο μπλάιντ γκάρντιαν φόρουμ στα αρχαία χρόνια που εκφραζόμουν για τα μουσικά γούστα των άλλων με σεβασμό.
Όταν πιστέψω ότι το γούστο μου είναι το αλάθητο μουσικό κριτήριο, να με πεις στενόμυαλο. Στους Μετάλικα, το ξέρεις, το ξέρω και όλοι το ξέρουν ότι είσαι εξαίρεση που βάζεις το Λόουντ πιο πάνω από τα πάντα πλην ίσως του AJFA.
Griffith
03-10-2008, 15:15
...να πω βτς κι εγώ ότι παρότι είμαι περιπετειώδης αναγνώστης και διαβάζω ότι παπαριά βρεθεί μπροστά μου (έχω διαβάσει 500 σελίδες μυθιστόρημα του Κούλογλου για να ξέρετε), αυτή η μέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς ήταν η μακρύτερη της ζωής μου.
!
αν εννοείς το "Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο" ήταν μια χαρά βιβλίο ε.
!
αφήνω στην άκρη το χαοτικό πολιτικό σχόλιο που κάνει γιατί είμαι καλό παιδί, το βιβλίο όμως ήταν εντελώς απάλευτο.
Βικ, οι Μεταλλικα ηταν απλα ενας παραλληλισμος, δεν υπαρχει περιπτωση να συζητουσα ποτε σοβαρα σε φορουμ μεταλλαδων για το καλυτερο αλμπουμ των Μεταλλικα οσο κι αν ακουγεται ειρωνικο λογω του ονοματος τους, εχω βρεθει σε αρκετες παρεες που μπορουν να ακουσουν καταρχας και μετα να κρινουν. Εγω απλα ηθελα να κανω ενα ποιντ οσον αφορα τον ντορο και τις αποψεις και να τονισω οτι συμφωνω 100% με τον καρχαρτ, ο οποιος αν καταλαβα καλα προσπαθουσε να σου πει πως το γεγονος οτι υπαρχουν 1999902023 ανθρωποι που λενε κατι δε σημαινει απαραιτητα το οτι αυτο το κατι ειναι και σωστο, ακομα κι αν στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι.
Εσυ, ο Μητσος, η Μαιρη μεγαλωσατε με το ΑΞΙΩΜΑ οτι ενα απο τα πρωτα 4 αλμπουμ (αντε 5 να φανουμε και ανοιχτομυαλοι, αλλωστε το Black Album μπορει να μην ειναι χεβιμεταλ, ειναι ομως τοσο θεικο που ακομα κι οι αξιωματικοι μεταλλαδες δυσκολευονται να το απαξιωσουν) ειναι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΙΞΞΞΕΡ το καλυτερο τους. Εγω αντιθετα προτιμησα να κατσω να ακουσω 200 φορες το καθενα απο τα 7 πρωτα τους αλμπουμ και να αποφασισω μετα. Με την ιδια λογικη προεκυψαν τα χριστιανικα αξιωματα για πολλες γιαγιαδες που πηγαιναν και εκραζαν για τις ταυτοτητες, τα πολιτικα αξιωματα οσον αφορα το κομμα που υποστηριζει ο πατερας καθενος, αρα και ο ιδιος, τα προτυπα ομορφιας και τα λοιπα και τα λοιπα και βαριεμαι να προσπαθησω να σου εξηγησω κατι που στηριζεται στην πληρη αμφισβητηση της οποιαδηποτε αληθειας που θεωρησαμε δεδομενη καποια στιγμη και αναγκαστικα πρεπει να την κραταμε οπως εχει. Εχει ενα ημι-ενδιαφερον αρθρο το Focus γιατι ο ανθρωπος δε δεχεται την αλλαγη γενικα, δεν ξερω αν μπορει να σε βοηθησει να καταλαβεις τι εννοω.
Απλά, αυτός που αγαπά πιότερο από όλα το Ριλόουντ και το Ενδόραμα κλπ δεν είναι φυσιολογικός, είναι εκκεντρικός, είναι στατιστικό λάθος, είναι αλλιώς.
Ειδικα για το δευτερο, μεγιστοτατη μαλακια. Ξερω πολυ κοσμο που γουσταρει περισσοτερο απο ολα τα KREATOR το Endorama και η εξηγηση ειναι απλη, thrash metal is just not their cup of tea, και οτι και να λες εσυ, το Endorama παραμενει ενας πολυ καλος (για να μην πω εξαιρετικος) δισκος στο ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ. Λαθος κανεις οσον αφορα τις δυο φρασεις που με εκαναν να γραψω, μονο το δευτερο ηταν, καθως ηταν σαφης αναφορα σε μενα, διπλη κιολας.
Ford Prefect
04-10-2008, 15:03
Βικ, οι Μεταλλικα ηταν απλα ενας παραλληλισμος, δεν υπαρχει περιπτωση να συζητουσα ποτε σοβαρα σε φορουμ μεταλλαδων για το καλυτερο αλμπουμ των Μεταλλικα οσο κι αν ακουγεται ειρωνικο λογω του ονοματος τους, εχω βρεθει σε αρκετες παρεες που μπορουν να ακουσουν καταρχας και μετα να κρινουν.
Μπράβο, για την λογική του παραλληλισμού μιλάω και εγώ και κυρίως για την αντικειμενικότητα σε τέτοια ζητήματα μουσικής, η οποία είναι ανύπαρκτη πέραν της γενικής γνώμης σε βάθος χρόνου (παράγοντας που βολικά αγνοείς). Παραβλέπω την μαλακιάρα αφ'υψηλού ότι άλλοι ακούνε πρώτα και μετά κρίνουν. Σώπα.
Εγω απλα ηθελα να κανω ενα ποιντ οσον αφορα τον ντορο και τις αποψεις και να τονισω οτι συμφωνω 100% με τον καρχαρτ, ο οποιος αν καταλαβα καλα προσπαθουσε να σου πει πως το γεγονος οτι υπαρχουν 1999902023 ανθρωποι που λενε κατι δε σημαινει απαραιτητα το οτι αυτο το κατι ειναι και σωστο, ακομα κι αν στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι.
Η τελευταία πρόταση δεν ήταν στο ποστ του κάρχαρτ, ο οποίος έμεινε στο ότι ο ντόρος δεν λέει τίποτα, αν και κατά την γνώμη μου μετά είπε ακριβώς το ίδιο που είπα και εγώ (ότι ο ντόρος πάντα έχει κάτι να πει, χωρίς να είναι απαραίτητα αυτό που υποστήρίζει ο ίδιος ο ντόρος). Εσύ πάλι, λέγοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι, προφανώς διαφωνείς περί το 70% με τον κάρχαρτ, αλλά μάλλον δεν το έχεις καταλάβει ακόμα. Εν πάσει περιπτώσει, εγώ τονίζω το βάθος χρόνου και επανέρχεσαι αν θέλεις.
Εσυ, ο Μητσος, η Μαιρη μεγαλωσατε με το ΑΞΙΩΜΑ οτι ενα απο τα πρωτα 4 αλμπουμ (αντε 5 να φανουμε και ανοιχτομυαλοι, αλλωστε το Black Album μπορει να μην ειναι χεβιμεταλ, ειναι ομως τοσο θεικο που ακομα κι οι αξιωματικοι μεταλλαδες δυσκολευονται να το απαξιωσουν) ειναι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΙΞΞΞΕΡ το καλυτερο τους. Εγω αντιθετα προτιμησα να κατσω να ακουσω 200 φορες το καθενα απο τα 7 πρωτα τους αλμπουμ και να αποφασισω μετα.
Μαλάκα είσαι πολύ γαμάτος και ανοιχτόμυαλος και κρατιέμαι να μην εκσπερματίσω με την φρονιμάδα και σύνεσή σου, αλλά θα αναγκαστώ να σου αποκαλύψω ότι λες μαλακιάρες ολικής.
α. Δεν μεγάλωσα με κανένα αξίωμα και στο κωλαράκι σου οι υποθέσεις τέτοιου τύπου ότι εμείς μπήκαμε στο αυλάκι και εσύ είσαι η απελευθερωμένη ανοιχτόμυαλη τσατσά. Προφανώς και είναι άποψη δική μου βασισμένη στα ακούσματα. Μεγάλη πρωτοπορία, άκουσες τους δίσκους πολλές φορές ε; Μοναδικό φαινόμενο!
β. Μίλησα για δισκογραφία Μετάλικα, τι άλλαξε το ρουν της ιστορίας της μουσικής, τι δηλώνεται από την πλειοψηφία αυτών που έχουν ακούσει ΟΛΗ την δισκογραφία και όχι το Ανφοργκίβεν και το Έντερ Σάντμαν (ο ντόρος που λέγαμε και πάλι αυτοαναιρείσαι) και γενικότερα μοστράροντας με κεφαλαία την ανωτερότητα του Μπλακ Άλμπουμ κάνεις (και με πολύ αηδιαστικότερο ύφος καρδιναλίου) αυτό που με κατηγορείς. Για δέστο λίγο.
Εγώ το έβαλα ε πάντως μαζί μετα 4 πειδή δεν έχω στατιστικά στοιχεία για την συνολική δημοτικότητά του στο φιλόμουσο κοινό και τι σκατά, μπορεί και αυτό να βγει πρώτο αν και αμφιβάλλω. Άλλωστε είναι πολύ άνισος δίσκος. Παρακάτω όμως.
Με την ιδια λογικη προεκυψαν τα χριστιανικα αξιωματα για πολλες γιαγιαδες που πηγαιναν και εκραζαν για τις ταυτοτητες, τα πολιτικα αξιωματα οσον αφορα το κομμα που υποστηριζει ο πατερας καθενος, αρα και ο ιδιος, τα προτυπα ομορφιας και τα λοιπα και τα λοιπα και βαριεμαι να προσπαθησω να σου εξηγησω κατι που στηριζεται στην πληρη αμφισβητηση της οποιαδηποτε αληθειας που θεωρησαμε δεδομενη καποια στιγμη και αναγκαστικα πρεπει να την κραταμε οπως εχει. Εχει ενα ημι-ενδιαφερον αρθρο το Focus γιατι ο ανθρωπος δε δεχεται την αλλαγη γενικα, δεν ξερω αν μπορει να σε βοηθησει να καταλαβεις τι εννοω.
Αλλά τελικά το πιο εκνευριστρικό πράγμα με τις μαλακιάρες που γράφεις είναι όταν μιλάς για κάτι ιδιαίτερα απλό, τετριμμένο, και το πλασάρεις λες και είναι μια συμπαντική αλήθεια περί ανθρώπου, δύσκολη στην κατανόησή της, που βαριέσαι κιόλας τρομάρα σου να εξηγήσεις.
Και για έναν τύπο που εκνευρίζεται με τις πομπώδεις διαπιστώσεις του κάθε Καντιρού, κάνεις καλή δουλειά να τον μιμείσαι. Μεγάλε αμφισβητία. Εωσφόρε φωτοδότα. Ε, όρσε ρε μαλάκα.
Και σε είχα για έναν από τους αξιολογώτερους και ακομπλεξάριστους χρήστες, μα την αλήθεια. Ξέρω, τώρα συνέτριψα το σύμπαν σου και πώς θα κοιμηθείς το βράδυ, αλλά εγώ στενοχωρήθηκα λιγάκι.
Ford Prefect
04-10-2008, 15:12
Απλά, αυτός που αγαπά πιότερο από όλα το Ριλόουντ και το Ενδόραμα κλπ δεν είναι φυσιολογικός, είναι εκκεντρικός, είναι στατιστικό λάθος, είναι αλλιώς.
Ειδικα για το δευτερο, μεγιστοτατη μαλακια. Ξερω πολυ κοσμο που γουσταρει περισσοτερο απο ολα τα KREATOR το Endorama και η εξηγηση ειναι απλη, thrash metal is just not their cup of tea, και οτι και να λες εσυ, το Endorama παραμενει ενας πολυ καλος (για να μην πω εξαιρετικος) δισκος στο ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ. Λαθος κανεις οσον αφορα τις δυο φρασεις που με εκαναν να γραψω, μονο το δευτερο ηταν, καθως ηταν σαφης αναφορα σε μενα, διπλη κιολας.
Ναι, μπράβο ρε Φίξξξερ, και την μάνα μου αν ρωτήσω ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος Kreator, το Ενδόραμα θα πει, τα άλλα κάνουνε τζιζ. Απλά δεν είναι η φυσιολογική άποψη, ούτε η "σωστή". Είναι εκκεντρική. Εκτός κι αν έρθει κάποιος και σου πει "πρότεινέ μου δίσκο Kreator, της μπάντας που σημάδεψε μια ολόκληρη σκηνή, επηρέασε άλλες τρεις και κοπιαρίστηκε ανηλεώς", εσύ πες "μα το Ενδόραμα φυσικά!"
Για τις φράσεις και την διπλή αναφορά, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Το έγραψα και χιουμοριστικά και καλοπροαίρετα, χωρίς να γνωρίζω ότι έχεις αγγούρι στον κώλο, με το θάρος ότι τα έχουμε πει στο παρελθόν σε φιλικούς τόνους. Δεν θα ξαναγίνει.
freak brother
04-10-2008, 17:31
επειδη δεν το χω διαβασει το φλειμ απο την αρχη... οντως ο φιξ θεωρει το ρελοουντ απο τα καλυτερα αλμπουμ των μεταλικα? εδω ουτε στους μεταλικα δεν αρεσει :P
ο φιξ θεωρει το ρελοουντ απο τα καλυτερα αλμπουμ των μεταλικα
λολ
Ρε μλκ Βικ, γιατι βριζεις δηλαδη. Μην βγαζεις αυθαιρετα πομπωδη συμπερασματα για μενα και το πως τα γραφω απο αυτα που γραφω. Δεν παρουσιαζω απλα τετριμμενα πραγματα ως ψαγμενες συμπαντικες αληθειες που οι αλλοι αγνοουν, απλα σου λεω οτι εξω απο εκεινο το συμπαν στο οποιο κινεισαι εσυ και ειναι αναμφισβητητα καποια πραγματα (οπως για παραδειγμα το θεμα με τα 4 πρωτα αλμπουμ) υπαρχει αλλο ενα συμπαν που δεν το θεωρει αυτονοητο. Κι αν ειμαι απο τους ελαχιστους στο ΕΡ, ξερεις το ΕΡ δεν ειναι μικρογραφια του συμπαντος.
Σωστη αποψη σε θεμα γουστου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, δε πα να κανεις και 9000 ποστ να προσπαθεις να το αποδειξεις. Για σενα τα κριτηρια για τον καλυτερο δισκο ενος γκρουπ ειναι να κοπιαριστηκε 5 φορες, να επηρεασε σκηνη και να σημαδεψε 3 γκρουπ, για αλλον ειναι ποσες φορες ματωσε παιζοντας τον ακουγοντας Protomen. Δεν ειπα ουτε σε ενα σημειο οτι το μπλακ αλμπουμ ειναι ανωτερο απο τα αλλα, αλλα εσυ επιμενεις, εκει. Απλα ειπα οτι μερικοι αναγκαζονται να το βαζουν μαζι με την ΑΓΙΑ ΤΕΤΡΑΔΑ γιατι μπορει να μην ειναι θρας, αλλα γαμαει τοσο που το θεωρουν λιγο μαλακια να μην το βαζουν. Μετα απο καθυστερημενος σκατογαμιολης ειμαι και εωσφορος φωτοδοτης και μεγαλος αμφισβητιας. Κατα τα αλλα εγω βγαζω πομπωδη συμπερασματα! :P Πιασε ενα κρεματοριο Κολοραντο παρακαλω.
Και για να ειμαστε ον τοπικ, πραγματικα, εισαι ο ΜΟΝΟΣ που υπερασπιζεται τον Σολεζταρχιδιαμουκουνιουνται και θες να μου πεις ξερω γω οτι η δικη σου αποψη ειναι αβιαστη και αντικειμενικη ή τελος παντων, τι θελεις να πεις για τον Σολεζνιτσιν? Οτι ΔΕΝ ηταν φασιστας?
επειδη δεν το χω διαβασει το φλειμ απο την αρχη... οντως ο φιξ θεωρει το ρελοουντ απο τα καλυτερα αλμπουμ των μεταλικα? εδω ουτε στους μεταλικα δεν αρεσει :P
Ρε συ φρικ μπραδερ, παλι μεθυσμενος ποσταρεις? Ουτε το πρωτο ισχυει, ουτε το δευτερο.
freak brother
05-10-2008, 08:07
kala an den isxyei to deutero giati den paizoun komatia tou reload stis synavlies?
kai oute kan sto tour pou kanan meta to reload.
ps:kokkalo eimai :D
Ford Prefect
05-10-2008, 12:37
Ρε μλκ Βικ, γιατι βριζεις δηλαδη. Μην βγαζεις αυθαιρετα πομπωδη συμπερασματα για μενα και το πως τα γραφω απο αυτα που γραφω. Δεν παρουσιαζω απλα τετριμμενα πραγματα ως ψαγμενες συμπαντικες αληθειες που οι αλλοι αγνοουν, απλα σου λεω οτι εξω απο εκεινο το συμπαν στο οποιο κινεισαι εσυ και ειναι αναμφισβητητα καποια πραγματα (οπως για παραδειγμα το θεμα με τα 4 πρωτα αλμπουμ) υπαρχει αλλο ενα συμπαν που δεν το θεωρει αυτονοητο. Κι αν ειμαι απο τους ελαχιστους στο ΕΡ, ξερεις το ΕΡ δεν ειναι μικρογραφια του συμπαντος.
Βρε αγόρι μου καλό, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αγνοώ το σύμπαν(!) έξω από αυτό που νομίζεις ότι κινούμαι; Πώς νομίζεις ότι ζω; Ότι μιλάω και συναναστρέφομαι μόνο με μεταλλάδες; Τέλος πάντων, από αυτό το ποστ διαπιστώνω ότι απλώς έκανες ένα σκαν των δικών μου γιατί δεν έχεις πιάσει μία. Π.χ.:
Σωστη αποψη σε θεμα γουστου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, δε πα να κανεις και 9000 ποστ να προσπαθεις να το αποδειξεις.
Για ξαναδιάβασε τι λέω και θα καταλάβεις ότι αυτά που λες παρακάτω τα έχω πει πιο πριν. Από εκεί και πέρα, είμαι της γνώμης ότι υπάρχει μια γενική αλήθεια, μια γενική παραδοχή, το *ομολογούμενο* που λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που έχει αξία, έχει νόημα, είναι έγκυρη πληροφορία. Εν προκειμένω εσύ πιστεύεις ότι δεν το έχω πιάσει το ομολογούμενο για το ποιο γαμάει των Μετάλικα στην συνείδηση της μουσικής κοινότητας που τους ακούει, στα παπάρια μου, δεν θα κολλήσω εκεί. Αυτό που μου την σπάει είναι που μπασταρδεύεις την μία οπτική με την άλλη, από την μια υπάρχει ένα σύμπαν που δήθεν δεν ξέρω και από την άλλη "Ό,τι καυλώσει του καθενός, δεν υπάρχουν αντικειμενικά" και τέτοια. Κανείς δεν πρέπει να απολογείται για το γούστο του, το έγραφα στην πρώτη σελίδα, οπότε τι μου το λες και καθόλου;
Για σενα τα κριτηρια για τον καλυτερο δισκο ενος γκρουπ ειναι να κοπιαριστηκε 5 φορες, να επηρεασε σκηνη και να σημαδεψε 3 γκρουπ, για αλλον ειναι ποσες φορες ματωσε παιζοντας τον ακουγοντας Protomen.
Ναι, προφανώς, μόνο που ανέφερα ότι το μοναδικό αντικειμενικό κριτήριο, ένας οδηγός αν θέλεις, μια καλή αρχή, είναι να δεις τι αντίκτυπο έχει ένας δίσκος σε βάθος χρόνου. Αυτό απλά ισχύει και έτσι δουλεύει ο άνθρωπος γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθείς πρέπει ή επιβάλλεται να γουστάρει το Dark Side of the Moon έναντι του Atom Heart Mother, απλά είναι απείρως πιθανότερο. Τίποτε άλλο. Και αυτό είναι κάτι που έχω πει και ξαναπεί από το 2004 που είμαι εδώ.
Μετα απο καθυστερημενος σκατογαμιολης ειμαι και εωσφορος φωτοδοτης και μεγαλος αμφισβητιας. Κατα τα αλλα εγω βγαζω πομπωδη συμπερασματα! :P Πιασε ενα κρεματοριο Κολοραντο παρακαλω.
Όλα αυτά επειδή μπήκες στο τριπάκι να με ενημερώσεις ότι "κάποιοι" (λιγώτερο κλειστόμυαλοι και πορωμένοι από μένα) ακούνε πρώτα και μετά κρίνουν, τις αγίες τετράδες που λατρεύουμε εμείς οι ημιάγριοι θρασάδες, για την λογική της θρησκείας και της πολιτικής άποψης που απορρέουν από την μη αμφισβήτηση της οποιασδήποτε "αλήθειας" και τέτοια γραφικά. Εσύ τα έγραφες αυτά τα Καντιρουδίστικα. Τα ξέχασες;
Και για να ειμαστε ον τοπικ, πραγματικα, εισαι ο ΜΟΝΟΣ που υπερασπιζεται τον Σολεζταρχιδιαμουκουνιουνται και θες να μου πεις ξερω γω οτι η δικη σου αποψη ειναι αβιαστη και αντικειμενικη ή τελος παντων, τι θελεις να πεις για τον Σολεζνιτσιν? Οτι ΔΕΝ ηταν φασιστας?
Η άποψή μου, από όσο διαπιστώνω τουλάχιστον, είναι πιο ενημερωμένη, τα συμπεράσματα είναι προφανώς δικά μου και εν τέλει, ναι, λέω ότι δεν ήταν φασίστας. Αντικομμουνιστής σίγουρα (έγινε, λογικό μετά από 8 χρόνια στα Γκούλαγκ), και φιλοαμερικάνος ήταν όταν την έκανε από ΕΣΣΔ με την ψευδαίσθηση ότι πήγε κάπου χωρίς Γκούλαγκ, χωρίς ανάγκη χαρτιών για να πας από το Α μέρος στο Β, χωρίς το φόβο να σου σπάσουν την πόρτα το βράδυ γιατί είσαι αντικαθεστωτικός. Πολύ σύντομα κατάλαβε ότι η Αμερική οδεύει σε καθεστώς απολυταρχίας εξαιτίας του άκρατου υλισμού και έκτοτε τους τα έχωνε στην μάπα και παρεμπιπτόντως έπεσε μέσα. Αυτά οι αριστεροί εδώ δεν τα ξέρουνε, τα προσπερνάνε, δεν τα πιστεύουνε, δεν ξέρω και δεν με νοιάζει πλέον. Αλλά φασίστας που να εξισώνει ΝΑΤΟ με Χίτλερ, τι σκατά. Τι σου λέει εσένα;
Ότι είμαι ο μόνος... Ε, και; Κάτι έλεγες πέρι ντόρου πριν. Δες τα επιχειρήματα εκατέρωθεν, διάβασε τα quotes και βγάλε άποψη. Αν συμφωνήσεις με τους πολλούς, μπράβο σου. Ας συμφωνήσεις όμως γιατί το σκέφτηκες, όχι με τα νούμερα. Αλλιώς τι να πω; Τι καθόσουν και έγραφες δηλαδή τόσην ώρα πριν;