PDA

View Full Version : H Πολιτεία στρέφεται ευθέως κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. (aka σκατά στις θρησκείες)

Pages : [1] 2

mage
31-07-2008, 10:45
Απλούστερη γίνεται η διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αφού στο εξής θα απαιτείται μια απλή δήλωση των γονέων, χωρίς αιτιολόγηση

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Πέμπτης, το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο που έστειλε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα σχολεία, αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα (ή του μαθητή αν είναι ενήλικος) δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.

Μέχρι πρότινος, αυτό που ίσχυε ήταν ότι οι γονείς έπρεπε να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση και να αναφέρουν, κυρίως στις περιπτώσεις μαθητών γυμνασίου και λυκείου, και τους λόγους για τους οποίους ζητούσαν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά.

Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία εσχάτως παρασυρόμενη από την ΕΕ στρέφεται ευθέως κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=923755&lngDtrID=244)

Poly m'arese to teliwma tou ar8rou. :rofl:

Candiru
31-07-2008, 11:18
χο! μόλις πριν 5 λεπτά μου είπε τα χαρμόσυνα η γυναίκα μου μέσω τηλεφώνου. Το μόνο που μας απασχολεί είναι κατά πόσο αυτό θα γίνει δεκτό από τους συμμαθητές του που δείχνουν να είναι θρήσκοι και δεν θα τον απορρίψουν. Πρέπει να βρεθεί μεση οδός, πχ να είναι στο μάθημα, αλλά να κάνει τα στραβά μάτια η δασκάλα.

attila
31-07-2008, 13:03
εγω ηταν να παρω απαλλαγη στο λυκειο αλλα βαρεθηκα τα γραφειοκρατικα και υστερα ανακαλυψα οτι ειχε πιο πολυ πλακα να κοροιδευεις την καθηγητρια 2 ωρες τη βδομαδα παρα να αραζεις τα κρυα πρωινα του χειμωνα εξω.αναγκαστικα υποστηκαμε και ενα πρωινο ξυπνημα για τις εξετασεις αλλα τι να κανουμε..

atom_smasher
31-07-2008, 21:29
καριολα πολιτεια!...ενταξει ηταν ελεεινο μαθημα.εχω περασει τρελλα.απειρα σκηνικα ...αλλα το θεικο ηταν οτι ημουν ο αρχισατανιστης του λυκειου και γι αυτο παρότι έξυπνο παιδί όπως ειπε η ηλικιωμένη καθηγήτρια , η οποία ήταν και καθηγήτρια θρησκευτικων της μανας μου....: θα σου βάλω 8 αλλά κρίμα που έχεις καλούς βαθμούς στα υπόλοιπα μαθήματα και θα περάσεις την ταξη...!!!!θεά. είχαμε ρίξει κατι καυγάδες απίστευτους! :rofl:

Raven Lord
31-07-2008, 21:49
η οποία ήταν και καθηγήτρια θρησκευτικων της μανας μου....:

χαχαχ, κ εμένα του πατέρα μου...
εγώ πάντα δήλωνα άθεος, αλλά δεν ξέρω γιατί με θεωρούσαν σατανιστή :?

BLiTzER
31-07-2008, 22:03
Den yparxoun alles thriskeies sthn ellada. An den eisai xristianos, eisai satanisths.

Raven Lord
01-08-2008, 00:51
γενικά, για το χριστιανισμό δεν υπάρχουν άλλες θρησκείες.

JnB
01-08-2008, 02:57
Γενικά, για οποιαδήποτε θρησκεία δεν υπάρχουν άλλες θρησκείες.
Υποτίθεται ότι όταν πιστεύει κάποιος σε κάτι, θεωρεί τις άλλες απόψεις εσφαλμένες.
Και βάση αυτού ήταν υποχρεωτικά τα θρησκευτικά ως τώρα στα σχολεία.

Boris-san
01-08-2008, 04:17
[zER]Den yparxoun alles thriskeies sthn ellada. An den eisai xristianos, eisai satanisths.

Isxuei kanonikotata.Kai egw pou elega sta moutra tou ka8hghth egw eimai atheos de thelw na proseksw gurnagane kai mou legane ou mwre antixriste satanisth kai loipa gargalistika

Deggial
01-08-2008, 11:21
Τους πήρε μόνο 14 χρόνια για αυτή την αλλαγή. Άντε, σε άλλα 14 θα κάνουν επιτέλους τη σωστή κίνηση να απομακρύνουν τα θρησκευτικά από την βασική εκπαίδευση. Η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να παραμένει προβληματική, καθώς διαχωρίζει τους μαθητές σε χριστιανούς και αλλόθρησκους, δίνοντας ενδεχομένως την αφορμή για διακρίσεις εντός του κοινωνικού περιβάλλοντος του σχολείου.

Η θρησκεία μπορεί να διδάσκεται από τους αντίστοιχους θρησκευτικούς οργανισμούς, με εθελοντική συμμετοχή. Εάν διδάσκεται μία συγκεκριμένη θρησκεία από το κράτος, αυτό είναι προφανής κατακριτέα διάκριση στην οποία το κράτος συμπεριφέρεται προνομιακά απέναντι σε μία θρησκεία έναντι των υπολοίπων.

GuardianOfIvorytower
01-08-2008, 12:20
[quote="BLi][zER":35cg48xy]Den yparxoun alles thriskeies sthn ellada. An den eisai xristianos, eisai satanisths.

Isxuei kanonikotata.Kai egw pou elega sta moutra tou ka8hghth egw eimai atheos de thelw na proseksw gurnagane kai mou legane ou mwre antixriste satanisth kai loipa gargalistika[/quote:35cg48xy]

Μου θυμίσατε σκηνικό όπου είχα πάει Τρίτη Γυμνασίου νομίζω στον αγιασμό με μπλούζα Manowar Trioumph of Steel κ ο θεολόγος (κ παράλληλα παπάς) του σχολείου μου λέει: Μα καλά που πας σε καμιά τελετή?

Boris-san
01-08-2008, 12:49
Kai forages manowar as poume pou oute kan uponoies de dhmiourgoun gia satanismo.Skepsou na forages kai tpt allo

Oso gia to thema mas,afto egine giati pleon me thn anadei3h tou ieronhmou ws arxiepiskopou mporei pleon na ginei h allagh xwris na ormhsei h ekklhsia na tous faei,mias kai o Ieronhmos exei apodeix8ei anoixtomualos.Kai h allagh de ginetai logw tou poso prwtoporiakoi einai oi ekastote hgetes sth xwra.Apla prospathoun arga arga na 3efwrw8oun apo thn plath tous thn ekklhsia.Allo an afto gia emas einai akrws efxaristo

GuardianOfIvorytower
01-08-2008, 13:29
Κ νομίζεις ότι ο εκάστωτε θεολόγος παπάς ξέρει συγκεκριμένα ποιοι είναι οι Manowar. Είδε εκεί μεταλ μπλούζα, όπα λέει, όπως λένε κ τα τεφτέρια μου, όλοι σατανιστές....

H.
01-08-2008, 14:28
Εγώ τι να πω ρε μαλάκες που τα θρησκευτικά τα έδωσα πανελλήνιες?

Boris-san
01-08-2008, 15:32
A nai hsoun epi epoxh tou megalou Arsenh.Makria apo dw.An einai dunaton na dineis 8rhskeutika panellhnies>Dhladh eprepe na hsoun kalos xristianos gia na gineis kalos episthmonas.Eftuxws afto to vhma pou egine htan polu shmantiko

Guardian:Kala les.Apla skefthka t mplouzaki Manowar ante kana spathato polemisth na eixe,pou den parapempei epoudenei se satanismo

Entrancemperium
01-08-2008, 18:03
Egw ap'ola osa eipw8hkan sumfwnw apoluta monaxa me ton kurio Deggial..
Den einai dunaton ta 8rhskeutika ousiastika na leitourghsoun pleon san meso diaxwrismou ma8htwn kai na xarakthrizontai entos tou sxoleiou kai ta paidia alla kai oi goneis tous ws 8rhskeuomenoi h mh, na kathgoriopoiountai dhladh..
Aparadekto, malakismeno, mesobezikh kai panhli8ia lush enos proiblhmatos pou den einai problhma..
h 8a eprepe na didasontai kanonika kai upoxrewtika gia OLOUS h gia KANENAN kai na einai e8elontikh h didaskalia tous apo tous kolpous ths ekklhsias opws proanafer8hke..
Me thn idia logikh (akraio to paradeigma) egw de 8a h8ela na didaxtw kai istoria giati leei malakies kai mou trwei to xrono pou 8a h8ela na paizw mpala kai na koitaw ta kwlarakia twn summa8htriwn mou [/mikros Giannakhs ma8hths 5hs Dhmotikou mode off]..
Tespa, terastiotath koubenta kai kanei kai zesth, as pioume kana karpouzaki kai as afhsoume th masxalitsa na idrwsei.. :disco:

carheart
03-08-2008, 12:32
Δεν είναι ακριβώς η ίδια λογική όμως, είναι απαραίτητη η ιστορία, και αυτό γιατί έχει να κάνει με κοινωνική αλληλεπίδραση, και σωστά γραμμένη σου δίνει τη δυνατότητα της επιλογής. Τα θετικά είναι άλλο κεφάλαιο, στηρίζονται σε διατυπωμένες συμπαντικές αλήθειες, και είναι όπως και να το δεις ωραίο να ξέρεις μερικές τέτοιες. Άλλο που τελικά τα βιβλία τα γράφουν ανίδεοι μαλάκες. Τα θρησκευτικά βασίζονται στην πίστη όμως. Και δεν μπορείς να επιβάλλεις πίστη, δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις σαν τα άλλα μαθήματα, αν δεν πιστεύεις σου είναι τελείως άχρηστη η διδασκαλία τους. Βεβαίως, βρίσκεσαι σε ηλικία που είτε πιστεύεις επειδή έτσι έμαθες, είτε δεν πιστεύεις από αντίδραση και μόνο, αλλά και πάλι, καλύτερα στη θέση τους να υπήρχε κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο, όπως μια δεύτερη ξένη γλώσσα, ή κάτι σχετικά με ιστορία μουσικής/τέχνης.

Όχι άλλο Κοσμά Αιτωλό, να χαρείτε, τι έφταιξαν τα νιάτα μας;

Μπορεί το "ναι/οχι" να δρα σαν μέσο διαχωρισμού μεταξύ των μαθητών, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, γιατί όχι; Τι είναι το σχολείο; Μαντρί;

Είμαι υπέρ της επιλογής, δεν βρίσκω λάθος στο να δομεί τις άμυνες για τις επιλογές του κάποιος και πριν τα δεκαοχτώ.

Μόνο καλό μπορεί να του κάνει.

Ace
03-08-2008, 18:50
Εμείς πάντως στο λύκειο είχαμε θεούλη καθηγητή, άθεο, πορωμένο γαύρο. Μόνο για μπάλα λέγαμε στο μάθημα. Στις εξετάσεις 3η λυκείου έγραψα τον ύμνο του ολυμπιακού και πήρα 20. :D

atom_smasher
04-08-2008, 13:25
βγαζει τρελλα παληκαρια το θεολογικο...ενιοτε.

pitchfork
08-08-2008, 00:18
Ε ας τρέξουν να γράψουν όλοι οι καθυστερημένοι γονείς (όπως ο γραφικός οικολόγος) υπεύθυνες δηλώσεις μήπως τυχόν και τα παιδιά τους παρασυρθούν από τις μπούρδες των καθηγητάδων και γίνουν χριστιανοί και πω πω τι έχουμε να πάθουμε.

Ενω πιο πριν που έπρεπε να γράφεις και τους λόγους που να κατεβάσει το μυαλό τους καμιά αράδα και να συντάξει και ολόκληρη πρόταση, δεν είναι και όλοι του πανεπιστημίου άλλωστε....

Pinatero
08-08-2008, 12:29
στην τριτη γυμνασιου το μαθημα μας το κανε παπας (ειχε κανα διμηνο που ειχε γινει), μας ειχε μοιρασει χαρτακια να γραψουμε ανωνυμες ερωτησεις, οπου στο τελευταιο 10λεπτο απαντουσε και συζητουσαμε, απιστευτα σκηνικα, απο τις καποτες μεχρι το δαρβινισμο, το χεβι μεταλ μεχρι το χουφτωμα!!!
επισης στην Α λυκειου γουσταρα τη καθηγητρια των θρησκευτικων μου, αλλα μετα την αντικατεστησε ενα κατηχητικο πλασμα της αποκαλυψης!

Deggial
08-08-2008, 12:59
Ενω πιο πριν που έπρεπε να γράφεις και τους λόγους που να κατεβάσει το μυαλό τους καμιά αράδα και να συντάξει και ολόκληρη πρόταση, δεν είναι και όλοι του πανεπιστημίου άλλωστε....

Πριν, έπρεπε να αναφέρεις στην αιτιολόγηση το θρήσκευμα του παιδιού, οπότε αν κάποιος καθηγητής είχε πρόβλημα με τους καθολικούς λόγου χάρη, ωραία θα περνούσε το παιδάκι.

Candiru
08-08-2008, 13:10
βασικά ας μετατραπεί σε θρησκειολογία και δεν έχω πρόβλημα να το παρακολουθεί, οπότε και θα είναι πιο πιθανά τα ευτράπελα που αναφέρει ο πινατέρο.

Ο δικός μου ήδη τα σιχαίνεται, μουτζουρώνει τις εικονες κάνοντας διαβολάκια τοις αγιογραφλίες, γράφει 666 στα περιθώρια, κλπ

H.
08-08-2008, 14:19
Πω ρε Πινατέρο τι με θύμισες τώρα? Γαμώ τα άτομα ο τύπος, με είχε πιάσει να αντιγράφω σε απρόοπτο τεστ και μου την χάρισε στεγνά. Τον γιο του μετά τον είχα συμμαθητή στο Λύκειο (που έφυγα από 4ο για Πειραματικό).

enitharmon
08-08-2008, 16:51
στα πειραματικα τι ακριβως κανουν;

Boom!
08-08-2008, 18:18
Πουλανε μουρη.

Candiru
08-08-2008, 20:13

στην εποχή μου ήταν πρότυπα αυστηρότητας και φορτώματος μαθημάτων και όποιος πήγαινε σε αυτά θεωρούνταν φλώρος, σπασικλάκι αλλά ζηλεύαμε κρυφά γιατί πιστεύαμε ότι είναι ανώτερη φυλή από εμάς

pitchfork
08-08-2008, 20:41
Νομίζω ότι απλά κάνουν πειράματα....

Pinatero
08-08-2008, 21:03
Πω ρε Πινατέρο τι με θύμισες τώρα? Γαμώ τα άτομα ο τύπος, με είχε πιάσει να αντιγράφω σε απρόοπτο τεστ και μου την χάρισε στεγνά. Τον γιο του μετά τον είχα συμμαθητή στο Λύκειο (που έφυγα από 4ο για Πειραματικό).

που ειχε προτεινει κιολας οσους θελαν να εξομολογηθουν, απ'οτι θυμαμαι καποιοι ειχαν παει κιολας :roll: ! εγω θυμαμαι την κουβεντα που καναμε περι δαρβινισμου, τον ειχα εκνευρισει και ηθελε να αλλαξουμε θεμα, ε το επομενο ηταν αν ειναι κακος ο αυνανισμος! καλα να παθει! παντως ειχε τα αρχιδια (χαχαχα παπας κι αρχιδια) να τις λεει ολες τις ερωτησεις, εστω και μ'αλλες λεξεις!

Deggial
09-08-2008, 13:35

Σε κάποια πειραματικά και εάν έχει όρεξη ο καθηγητής, εφαρμόζονται νέες παιδαγωγικοί μέθοδοι.

Παραδείγματος χάριν, σε ένα πειραματικό δημοτικό, στο μάθημα των αγγλικών τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Δεν υπάρχουν θρανία, αλλά κυκλικά τραπέζια στα οποία κάθεται κάθε ομάδα και πάντα συνεργάζονται για την εκπόνηση εργασιών. Οι περισσότερες εργασίες αφορούν συνήθως μία μικρή έρευνα στο internet (από υπολογιστές που βρίσκονται στην αίθουσα) και αναφορά πάνω σε συγκεκριμένο θέμα.

Χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη, όλα αυτά απλώς μένουν στα πειραματικά και το Υπουργείο δεν ασχολείται καν να ενημερωθεί για να εκσυγχρονίσει τα υπόλοιπα σχολεία.

FIXXXER
09-08-2008, 13:45
επισης στην Α λυκειου γουσταρα τη καθηγητρια των θρησκευτικων μου, αλλα μετα την αντικατεστησε ενα κατηχητικο πλασμα της αποκαλυψης!

Πωωω σχεδον το ιδιο, μονο που η καθηγητρια που γουσταρα ηταν σε ολο το γυμνασιο, στην πρωτη λυκειου ειχαμε εναν τοσο αδιαφορο που δε θυμαμαι καν αν ηταν αντρας η γυναικα και στη δευτερα λυκειου ειχαμε οχι κατηχητικο πλασμα της αποκαλυψης, ειχαμε τον ιδιο τον σατανα που ομως ειχε κανει την αναποδη της πτωσης. Ηταν 70 χρονων τουλαχιστον κι ενω επρεπε να εχει παρει συνταξη χρονια πριν, συνεχιζε για να κανει προπαγανδα. Να σημειωθει οτι ημουν αντιθετος πριν τη γνωρισω ε. Μετα απλα το απολαμβανα. Ειχε πει στους γονεις μου οτι ημουν παιδι χωρις ηθος!!!

H.
10-08-2008, 14:46
Επίσης εμάς μας κάνανε test πανελληνίων του νέου τύπου (a la νόμου Αρσένη) στην πρώτη Λυκείου αλλά και δοκιμαστικό τεστ δεξιοτήτων που ήταν στην αρχή στο σχέδιο να προσμετράται σαν κριτήριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Scarbaf
10-08-2008, 20:20
Εγώ πάντως θυμάμαι πως στα θρησκευτικά περνούσαμε και γαμώ!

Deniz
18-08-2008, 02:11
http://img233.imageshack.us/img233/3932/dsc01558smallah1.jpg

:headbang:

pitchfork
19-08-2008, 00:11
Τουλάχιστον το έγραψαν ορθογραφημένα τα ζωντόβολα.

Parasight
25-08-2008, 11:25
Απλά από καθαρή περιέργεια και όχι για να το παίξω έξυπνος, όλοι όσοι δηλώνουν εδώ αντιχριστιανοί τι κάνουν όταν έρχεται η ημερολογιακή ονομαστική τους εορτή ή κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα;

Deggial
25-08-2008, 11:38
Αντιχριστιανοί, λολ.

Χριστούγεννα και Πάσχα ξεπερνούν την θρησκευτική τους σημασία και αποτελούν μέρος της ελληνικής παράδοσης. Ως εκ τούτου, κάποιες παραδόσεις προφανώς τηρούνται, όπως η συμμετοχή στα οικογενειακά τραπέζια, ο στολισμός του δέντρου, κλπ. Εκκλησία δε πηγαίνω.

Την ονομαστική γιορτή προσωπικά δεν την γιορτάζω (τώρα, αν κανάς συγγενής μου κάνει κανά δώρο, ε δε γίνεται να προσβάλλουμε κιόλας τον άνθρωπο :p), αλλά λόγω της προσωπικής φύσης της γιορτής δεν θα ήταν παράλογο κάποιος άθεος από χριστιανική οικογένεια να συνεχίζει να την γιορτάζει.

Raven Lord
25-08-2008, 11:39
στην ονομαστική γιορτή τίποτα... στις κοινές αργίες το διασκεδάζουμε.

Mayhem
25-08-2008, 11:49
χριστουγεννά πάσχα και λοιπες χριστιανικές αργίες οι κύριοι ξεχνάνε πως είναι "άθεοι" ή οτιδήποτε και καθόνται αντί να πάνε κανονικά στη δουλειά, όπως μας συμφέρει :D

GuardianOfIvorytower
25-08-2008, 11:53
Ότι είπε (περίπου) ο Deggial.

Parasight
25-08-2008, 11:54
Χριστούγεννα και Πάσχα ξεπερνούν την θρησκευτική τους σημασία και αποτελούν μέρος της ελληνικής παράδοσης. Ως εκ τούτου, κάποιες παραδόσεις προφανώς τηρούνται, όπως η συμμετοχή στα οικογενειακά τραπέζια, ο στολισμός του δέντρου, κλπ.
Ελληνικής παράδοσης; Από πότε; Πχ ο Άγιος Βασίλης ο οποίος ήταν βέρος Έλληνας άγιος; 'Η η καταναλωτική μανία;
Θέλω να πω ότι από τα έθιμα που τηρουνται σχεδόν κανένα δεν έχει σχέση με Χριστούγεννα (=γέννηση του Χριστού), και ο κόσμος καταλήγει να ακολουθεί εθιμοτυπίες χωρίς να ξέρει γιατί, ή επειδή απλά είναι "ωραίες". Το ίδιο βέβαια και με το Πάσχα. Θάνατος του Χριστού = πολύχρωμα αβγά + λαγουδάκια + τσουρέκια. Όλα βγάζουν νόημα.

Deggial
25-08-2008, 11:54
Γιατί να πάμε στη δουλειά; Από πού κι ως πού θα ήταν πιο δίκαιο να έχουν οι χριστιανοί περισσότερες μέρες διακοπές για θρησκευτικούς λόγους; Αν είναι έτσι, ποιος ψήνεται να με ακολουθήσει στην λατρεία της Μεγάλης Ξαπλώστρας που επιβάλλει 200 μέρες ξεκούρασης το χρόνο;

Deggial
25-08-2008, 11:58
Χριστούγεννα και Πάσχα ξεπερνούν την θρησκευτική τους σημασία και αποτελούν μέρος της ελληνικής παράδοσης. Ως εκ τούτου, κάποιες παραδόσεις προφανώς τηρούνται, όπως η συμμετοχή στα οικογενειακά τραπέζια, ο στολισμός του δέντρου, κλπ.
Ελληνικής παράδοσης; Από πότε; Πχ ο Άγιος Βασίλης ο οποίος ήταν βέρος Έλληνας άγιος; 'Η η καταναλωτική μανία;
Θέλω να πω ότι από τα έθιμα που τηρουνται σχεδόν κανένα δεν έχει σχέση με Χριστούγεννα (=γέννηση του Χριστού), και ο κόσμος καταλήγει να ακολουθεί εθιμοτυπίες χωρίς να ξέρει γιατί, ή επειδή απλά είναι "ωραίες". Το ίδιο βέβαια και με το Πάσχα. Θάνατος του Χριστού = πολύχρωμα αβγά + λαγουδάκια + τσουρέκια. Όλα βγάζουν νόημα.

Δύο βασικά σημεία:
1. ανέφερα ελληνική παράδοση για να τονίσω πως πρόκειται για έθιμα που τηρεί ο περίγυρος μας, οπότε λογικό είναι ως ένα βαθμό να τα τηρούμε και οι αλλόθρηκοι/άθεοι, ασχέτως πίστης.

2. η προέλευση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ελληνική παράδοση, διότι πρόκειται για έθιμα που τηρούνται στον ελλαδικό χώρο εδώ και δεκαετίες. Τι σημασία έχει αν είναι ξενόφερτα, σχετικά σύγχρονα (όπως σχεδόν τα πάντα σχετικά με τα Χριστούγεννα, που δεν ξεπερνούν αιώνα), άσχετα με τη θρησκευτική λειτουργία της γιορτής ή οτιδήποτε άλλο;

Mayhem
25-08-2008, 12:10
η λατρεία της Μεγάλης Ξαπλώστρας δεν είναι αναγνωρισμένη από κανέναν, αντίθετα από την ορθόδοξια, στην οποία το κράτος αναγνωρίζει ότι ως χριστιανός έχεις δικαίωμα να γιορτάσεις σημαντικά γεγονότα κάποιες μέρες τον χρόνο, γι αυτό και δεν δουλεύεις. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για οποιαδήποτε αναγνωρισμένη θρησκεία, πχ ένας μουσουλμάνος στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλεύει κανονικά τον 15αύγουστο αλλά να κάθετε στις αργίες του. Το δίκαιο είναι αυτό, αν δεν το βρίσκεις εσύ δίκαιο, σόρρυ φίλε, αλλά οι ιδεολογίες έχουν και ένα κόστος, όχι να το παίζουμε ίστορια στα λόγια και όταν είναι να κάνουμε πράξεις για να τα υποστηρίξουμε να κάνουμε το κορόιδο, αυτό είναι υποκρισία. Κάθε θρησκεία έχει τις αργίες της, άλλη λιγότερες, άλλη περισσότερες, τι να κάνουμε. Είσαι άθεος; Οκ, 15αύγουστος, καθαρή δευτέρα κτλ κανονικά στη δουλειά.

Raven Lord
25-08-2008, 12:14
πάτε καλά ρε? τα χριστούγεννα, το πάσχα, η καθαρή δευτέρα, ο 15αύγουστος κτλ είναι θεσμοθετημένες αργίες από το ελληνικό κράτος. είναι ευνόητο ότι επιλέχθηκαν επειδή συμπέφτουν με χριστιανικές γιορτές, από τη στιγμή που το 98% των κατοίκων της χώρας δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. οι αργίες, όμως, ισχύουν για ΟΛΟΥΣ. και είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ να γιορτάζουν όπως επιθυμούν. είναι λογικό οι περισσότεροι να γιορτάζουν και να διασκεδάζουν μαζί με τον περίγυρό τους, οι οποίοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Είσαι άθεος; Οκ, 15αύγουστος, καθαρή δευτέρα κτλ κανονικά στη δουλειά.
την κυριακή πού τη βάζεις :roll:

Deggial
25-08-2008, 12:17
Άρα το κράτος θα με τιμωρεί επειδή είμαι άθεος, δίνοντας μου λιγότερες μέρες άδεια από τον χριστιανό; Συγγνώμη, αλλά θεωρώ πολύ διαστρεβλωμένη την δική σου έννοια δικαίου.

Το δίκαιο είναι το κράτος να συμπεριφέρεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες του, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, φύλου κι όλα αυτά τα ωραία. Κι αυτό, εν προκειμένω, σημαίνει πως θεσμοθετούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες για υποχρεωτικές άδειες οι οποίες ισχύουν για όλους. Από εκεί και πέρα, είναι λογικό λόγω παράδοσης να συμπίπτουν με χριστιανικές εορτές.

Parasight
25-08-2008, 12:40
η λατρεία της Μεγάλης Ξαπλώστρας δεν είναι αναγνωρισμένη από κανέναν, αντίθετα από την ορθόδοξια, στην οποία το κράτος αναγνωρίζει ότι ως χριστιανός έχεις δικαίωμα να γιορτάσεις σημαντικά γεγονότα κάποιες μέρες τον χρόνο, γι αυτό και δεν δουλεύεις. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για οποιαδήποτε αναγνωρισμένη θρησκεία, πχ ένας μουσουλμάνος στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλεύει κανονικά τον 15αύγουστο αλλά να κάθετε στις αργίες του. Το δίκαιο είναι αυτό, αν δεν το βρίσκεις εσύ δίκαιο, σόρρυ φίλε, αλλά οι ιδεολογίες έχουν και ένα κόστος, όχι να το παίζουμε ίστορια στα λόγια και όταν είναι να κάνουμε πράξεις για να τα υποστηρίξουμε να κάνουμε το κορόιδο, αυτό είναι υποκρισία. Κάθε θρησκεία έχει τις αργίες της, άλλη λιγότερες, άλλη περισσότερες, τι να κάνουμε. Είσαι άθεος; Οκ, 15αύγουστος, καθαρή δευτέρα κτλ κανονικά στη δουλειά.
Ναι, αλλά τότε οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας πρέπει να παίρνουν ένα μήνα άδεια για το ραμαζάνι. Μας δουλεύεις ρε; Τι σχέση έχουν οι θεσμοθετημένες από το κράτος αργίες με τα πιστεύω του καθενός (όπως πολύ καλά τα λένε και οι 2 απο πάνω μου);

pitchfork
25-08-2008, 12:46
Με ενδιαφέρει η λατρεία της Μεγάλης Ξαπλώστρας, μήπως θα μπορούσε κάποιος να δώσει περισσότερες πληροφορίες?

Mayhem
25-08-2008, 13:36
οι χριστιανικές αργίες θεσμοθετηθηκαν από το κράτος επειδή το κράτος είχε άμεση σχέση με την εκκλησία. Από τη στιγμή που δεν θέλετε να έχει καμία σχέση, τότε να τα διαχωρίσουμε. Άλλο οι αργίες του κράτους (28η οκτωβρίου κτλ) και άλλο οι χριστιανικές, σωστά; Οι αργίες δεν εγίναν για να την αράζουμε αλλά γιατί πρέπει να ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ κάποια πράγματα, πχ ο χριστιανός στις 15 αυγούστου θέλει να γιορτάσει την κοίμηση της θεοτόκου, να πάει στην εκκλησία, να ανάψει κεράκι, να ψάλει αλληλούλια κτλ, αυτός είναι ο λόγος που του επιτρέπεται να μην πάει στη δουλεία. Όποιος δεν είναι χριστιανός δεν έχει κανέναν λόγο να μην δουλέψει.
Επειδή στην Ελλάδα τυχαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να είναι χ.ο. και κάθονται, δεν σημαίνει ότι και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν το ίδιο. Αν είμασταν δηλαδή 25% χριστιανοί, 25% μουσουλμάνοι, 25% βουδιστές και 25% ινδουιστές τι θα γινόταν, θα καθόμασταν όλο το χρόνο;
Deggial, όχι φίλε μου, δεν σε τιμωρεί το κράτος, εσύ ο ίδιος το επέλεξες, και αφού εσύ και όλοι απαιτείτε διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας να τα διαχωρίσουμε όλα, όχι μόνο αυτά που μας συμφέρουν. Και άσε τα παραμύθια του στυλ "έθιμα που τηρεί ο περίγυρος μας" και "ελληνικων παραδόσεων", χριστιανικές γιορτές είναι.
Raven Lord, οι χριστιανικές αργίες ισχύουν για τους χριστιανούς, όχι για τους άλλους.
Parasight , όχι δεν χρειάζεται να πάρουν ένα μήνα άδεια για το ραμαζάνι, όπως εμείς δεν παίρνουμε μια βδομάδα για το πάσχα. μιλάμε σε λογικά πλαίσια

Deggial
25-08-2008, 13:40
Αν το κράτος ορίζει αρνητικές συνέπειες σε επιλογές μου (και δη επιλογές που στην τελική δεν το αφορούν κιόλας και δεν προκαλούν ζημία σε κανένα άλλο μέλος της κοινωνίας), αυτό δεν είναι τιμωρία; omg3lol

Το "είσαι ελεύθερος να επιλέξεις, αλλά αν επιλέξεις αυτό θα σου γαμήσω τη μάνα" δεν μυρίζει και πολύ ελευθερία.

ΥΓ. Τουλάχιστον αν είναι έτσι, βρε αδερφέ, ας απαγορέψουν στους χριστιανούς να τρώνε κρέας Τετάρτη και Παρασκευή ή την Σαρακοστή. Επιλογή τους δεν ήταν να είναι χριστιανοί;

Raven Lord
25-08-2008, 13:48
πάμε πάλι από την αρχή. κάποιες μέρες το χρόνο, θεσμοθετούνται ως αργίες, ακριβώς για να αράζουν οι εργαζόμενοι, να ξεκουράζονται, να αφιερώνουν χρόνο σε οικογένεια και φίλους. αυτές οι μέρες επιλέχθηκαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να συμπέσουν με τις γιορτές της συντριπτικής πλειοψηφίας. αν είχαμε μοιρασμένα θρησκεύματα, το σύνολο των αργιών θα ήταν το ΙΔΙΟ, αλλά προφανώς θα έμπαιναν κάποιες άλλες ημερομηνίες. οι αργίες δεν είναι για να ασκήσεις τα θρησκευτικά σου καθήκοντα, τα οποία μπορείς προφανώς να εκτελείς ακόμη και τις μέρες που δουλεύεις. μη μου πεις ότι εσύ το δεκαπενταύγουστο δεν πήγες στη δουλειά για να ανάψεις κεράκι στην παναγίτσα, γιατί δεν θα αξίζει να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

με το δικό σου σκεπτικό, οι άθεοι πρέπει να δουλεύουν συνέχεια και την κυριακή. ακόμη πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το όνομα της κυριακής, γιατί είναι χριστιανικό και δεν έχουμε δικαίωμα να το χρησιμοποιούμε. κι εσύ φίλε χριστιανέ πρέπει να δουλεύεις το σάββατο, γιατί είναι εβραϊκή αργία.

Raven Lord
25-08-2008, 13:54
Raven Lord, οι χριστιανικές αργίες ισχύουν για τους χριστιανούς, όχι για τους άλλους.

τι θα πει "χριστιανική αργία"? είπε ποτέ ο Χριστός ή οι οικουμενικές σύνοδοι ότι 25 δεκεμβρίου πρέπει να κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες? εγώ ξέρω μόνο "χριστιανικές εορτές". οι αργίες είναι θεσμοί του εκάστοτε κράτους.

Mayhem
25-08-2008, 13:56
Αν το κράτος ορίζει αρνητικές συνέπειες σε επιλογές μου (και δη επιλογές που στην τελική δεν το αφορούν κιόλας και δεν προκαλούν ζημία σε κανένα άλλο μέλος της κοινωνίας), αυτό δεν είναι τιμωρία; omg3lol

Το "είσαι ελεύθερος να επιλέξεις, αλλά αν επιλέξεις αυτό θα σου γαμήσω τη μάνα" δεν μυρίζει και πολύ ελευθερία.

ρε φίλε, στο ξαναλέω, σε ένα κράτος της μορφής που θέλετε εσείς, χριστιανικές και οποιεσδήποτε θρησκευτικές γιορτές δεν παίζουν κανέναν ρόλο στη λειτουργεία του. Απλώς σου αναγνωρίζεται ένα δικαίωμα να γιορτάσεις κάποια πράγματα. Δεν ορίζει κανένα κράτος αρνητικές συνέπειες, η δική σου η θρησκεία δεν έχει γιορτές, τι να κάνουμε, δεν έχεις κανέναν λόγο να μην δουλέψεις. Σου κάθετε στραβά επειδή σχεδόν όλοι οι άλλοι κάθονται, ε έτυχε να αποτελούν το 98% του πληθυσμού.

Parasight
25-08-2008, 13:59
Αν γίνει ο περίφημος διαχωρισμός, ας μην καθόμαστε στις 25 Δεκεμβρίου, χέστηκα. Το κράτος θα καθιερώσει άλλες αργίες. Κι αν δεν το κάνει, θα πάρουμε αυτές που έχουμε. Το θέμα είναι ότι, "χριστιανικές" ή μη, οι αργίες αυτές είναι θεσμοθετημένες, είναι νόμος του κράτους. Απλά πράγματα.

Raven Lord
25-08-2008, 14:37
τι σχέση έχουν όλα αυτά με διαχωρισμούς? στην υπόλοιπη ευρώπη που κράτος και εκκλησία είναι διαχωρισμένα, δεν ισχύει η αργία των χριστουγέννων?

πχ ο χριστιανός στις 15 αυγούστου θέλει να γιορτάσει την κοίμηση της θεοτόκου, να πάει στην εκκλησία, να ανάψει κεράκι, να ψάλει αλληλούλια κτλ
σοβαρολογείς, ε? :roll:

Mayhem
25-08-2008, 14:49
οι μέρες που παίρνεις εκτός δουλειάς για να ξεκουραστείς λέγεται ΑΔΕΙΑ. Δεν ξέρω πόσες αργίες θα υπήρχαν αν είχαμε μοιρασμένα θρησκεύματα ή αν δεν υπήρχε καθόλου θρησκεία, αλλά το κράτος θεσμοθέτησε κάποιες μεγάλες χριστιανικές γιορτές ως αργίες για να μπορούν οι πιστοί να τις γιορτάσουν, αυτό ειναι το ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Εμείς τις έχουμε κάνει όλες να είναι του αγίου ξαπλόπουλου, άλλο αυτό.
Εσείς οι άθεοι θα δεν έπρεπε να απαιτήσετε να πάψουν να είναι θεσμοθετημένες αργίες του κράτους οι χριστιανικές γιορτές;

με το δικό σου σκεπτικό, οι άθεοι πρέπει να δουλεύουν συνέχεια και την κυριακή. ακόμη πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το όνομα της κυριακής, γιατί είναι χριστιανικό και δεν έχουμε δικαίωμα να το χρησιμοποιούμε. κι εσύ φίλε χριστιανέ πρέπει να δουλεύεις το σάββατο, γιατί είναι εβραϊκή αργία.

όχι γιατι και ως άθεος έχεις δικαίωματα από νόμους του κράτους που μιλάνε για ημέρες εργασίας, ωράρια κτλ.

Deggial
25-08-2008, 14:54
Επίσης από τους νόμους τους κράτους (όχι αυτού που θέλουμε, αυτού που υπάρχει) έχουμε αργίες Χριστούγεννα και Πάσχα, είτε είμαστε χριστιανοί είτε όχι!!!

Ruthless
25-08-2008, 14:59
Εσείς οι άθεοι θα δεν έπρεπε να απαιτήσετε να πάψουν να είναι θεσμοθετημένες αργίες του κράτους οι χριστιανικές γιορτές;
Έχει ένα Α δίκιο εδώ πέρα πάντως.

Phantom Duck
25-08-2008, 15:05
Επειδή αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα της εμπλοκής κράτους με εκκλησία.

"ξέρετε, επειδή αναγνωρίζουμε παύλα κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατή η άμεση απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, οπότε για να σας δείξουμε ότι είμαστε ΤΡΟΥΕ σας ζητάμε να καταργήστε τις αργίες"

υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αντίληψης. όποιος αρνηθεί αργία επειδή "είναι χριστιανική", δεν είναι συνεπής με τα πιστεύω του, είναι βραδύνους.

Mayhem
25-08-2008, 15:07
αφού οι νόμοι του κράτος που υπάρχει τώρα μας βολεύουν, καλά είναι!!

Phantom Duck
25-08-2008, 15:11
έχεις δίκιο, οι εργαζόμενοι την έχουν τόσο γαμάτα που καλά θα κάνουν να αρνηθούν την ιδεολογική παγίδα της ξεκούρασης επί θρησκευτικών εορτών.

ούτε ο καντιρου.

Pitsadoros
25-08-2008, 15:21
me to zitima tis onomasias ti tha ginei?

Mayhem
25-08-2008, 15:41
δεν είπα ότι οι εργαζόμενοι περνάνε καλά, αλλά στο θέμα θρησκείας έχουν γίνει αμέτρητοι αγώνες για άλλα πράγματα, κατάργηση των είκονων στα σχολεια κτλ, για το θέμα αργιών γιατί δε μίλησε κανένας, επειδή θα χάσουμε τη βολεψιά; έχουμε ιδεολογία, έχουμε κάποια πιστεύω, μόνο απ το καναπέ; Ας κάνουμε και μια θυσία τελοσπάντων

Α ρε πούστηδες, αν ήταν το ανάποδο, δλδ να πρέπει να δουλέψεις μια μέρα παραπάνω απ το κανονικό λόγω θρησκευτικού εθίμου, θα το είχατε ξεκωλιάσει μέχρι εκεί που δεν πάει

Deggial
25-08-2008, 15:52
δεν είπα ότι οι εργαζόμενοι περνάνε καλά, αλλά στο θέμα θρησκείας έχουν γίνει αμέτρητοι αγώνες για άλλα πράγματα, κατάργηση των είκονων στα σχολεια κτλ, για το θέμα αργιών γιατί δε μίλησε κανένας, επειδή θα χάσουμε τη βολεψιά; έχουμε ιδεολογία, έχουμε κάποια πιστεύω, μόνο απ το καναπέ; Ας κάνουμε και μια θυσία τελοσπάντων

Α ρε πούστηδες, αν ήταν το ανάποδο, δλδ να πρέπει να δουλέψεις μια μέρα παραπάνω απ το κανονικό λόγω θρησκευτικού εθίμου, θα το είχατε ξεκωλιάσει μέχρι εκεί που δεν πάει

Μα, γαμώτο, αυτό που σου λέμε τόσην ώρα είναι ότι για εμάς το θρήσκευμα δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση στην πολιτική ζωή. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα αυτό ακριβώς κάνει το κράτος, ορίζει μέρες αργίας (προφανώς χρήσιμες και αναγκαίες για ξεκούραση, σπάσιμο ρουτίνας, κλπ) για όλους ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αν αυτές συμπίπτουν με θρησκευτικές εορτές, αυτό είναι αδιάφορο και απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς καθιερώθηκαν από δεκαετίες παράδοσης, δεν αλλάζουν εύκολα και δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να αλλάξουν.

Γιατί στο καλό να γκρινιάξουμε αφού μας δίνει ακριβώς αυτό που θέλουμε (δηλ. ισονομία); Και για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει και καμία ασυνέπεια, αφού ήδη οι αργίες δεν έχουν σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

pitchfork
25-08-2008, 16:12
Ρε καθυστερημένε μέηχεμ δεν καταλαβαίνεις ότι εγώ ο (νέος ομολογουμένως) πιστός της Αγίας Ξαπλώστρας (μεγάλη η χάρη της) δουλεύω περίπου 180 μέρες το χρόνο περισσότερες επειδή αυτό είναι το έθιμο των γελοίων / ξεφτιλισμένων κωλοχριστιανών?
Με είδες να πω καμιά κουβέντα?

H.
25-08-2008, 16:14
σοβαρολογείς, ε? :roll:

Και συζητάτε μαζί του ακόμα.

Raven Lord
25-08-2008, 16:22
εγώ σταμάτησα...

υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας

Candiru
25-08-2008, 19:58
οι έμεσες "αποκρυσταλλώσεις" θρησκευτικών συνηθειών δεν εξαλείφονται τον κώλο μας να χτυπάμε, όσο άθεη και να έιναι μια κοινωνία. Εϊναι τόσο διαχυμενες σε μικροφυσικό επίπεδο στην καθημερινότητα και την λειτουργία του κράτους που όποια προσπάθεια εξάλειψής τους θα κατέληγε σε κατάρρευση της κοινωνίας.

Αργίες εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν και μάλιστα είναι λίγες οι υπάρχουσες, μια και μόνο εκπαιδευτικοί τις απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό. Το πώς θα έιναι κατανεμημένες αυτό δεν ενοχλεί αν ακολουθεί την θρησκευτική παράδοση, μια και γενικά ΟΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ είναι οργανωμένος και σε πολλές μικρές λεπτομέρειες βάσει παλιών θρησκευτικών πεποιθήσεων που πολλοί από εμάς ούτε καν τις γνωρίζουμε.

Μια όποια προσπάθεια κατάργησης του εορτολόγιου δεν θα είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα, μια και ο κόσμος έχει ενσωματώσει αυτούς τους ρυθμούς που του παράγουν νόημα (όχι απαραίτητα θρησκευτικό). Αν επιβληθεί με το ζόρι μέσω δρακόντειων νόμων τότε θα προκληθεί κοινωνική κατάρευση, με πρώτο τον τομέα της αγοράς. Ποιός ηλίθιος λοιπόν θα κάνει κάτι τέτοιο και γιατί;

H.
25-08-2008, 21:15
Ο Τρεμόπουλος είναι ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό, σίγουρα όμως υπάρχουν κι άλλοι.

Candiru
25-08-2008, 21:18
Ο Τρεμόπουλος είναι ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό, σίγουρα όμως υπάρχουν κι άλλοι.

μπα, σε πληροφορώ ότι μια χαρά απολαμβάνει τις αργίες του

H.
25-08-2008, 21:21
Οι οποίες είναι κάπου στις 365 αν δεν κάνω λάθος.. Εκτός από τις μέρες που έχει να βγει σε κανάλια.

Candiru
25-08-2008, 21:33
Οι οποίες είναι κάπου στις 365 αν δεν κάνω λάθος.. Εκτός από τις μέρες που έχει να βγει σε κανάλια.

λάθος κάνεις, από τους πιο πολυάσχολους που έχω γνωρίσει

Mayhem
25-08-2008, 23:07
Μα, γαμώτο, αυτό που σου λέμε τόσην ώρα είναι ότι για εμάς το θρήσκευμα δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση στην πολιτική ζωή. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα αυτό ακριβώς κάνει το κράτος, ορίζει μέρες αργίας (προφανώς χρήσιμες και αναγκαίες για ξεκούραση, σπάσιμο ρουτίνας, κλπ) για όλους ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αν αυτές συμπίπτουν με θρησκευτικές εορτές, αυτό είναι αδιάφορο και απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς καθιερώθηκαν από δεκαετίες παράδοσης, δεν αλλάζουν εύκολα και δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να αλλάξουν.

Γιατί στο καλό να γκρινιάξουμε αφού μας δίνει ακριβώς αυτό που θέλουμε (δηλ. ισονομία); Και για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει και καμία ασυνέπεια, αφού ήδη οι αργίες δεν έχουν σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Μα αυτές οι μέρες έγιναν αργίες επειδή ΕΙΝΑΙ θρησκευτικές γιορτές, όχι επειδή θέλαμε να κάνουμε μέρες που θα καθόμαστε και συμπτωματικά επιλέξαμε αυτές που γιορτάζουν οι χριστιανοί. Με απλά λόγια, αν ο χριστός δεν είχε μάνα, η 15η αυγούστου δεν θα ήταν αργία, θα ήταν κανονική μέρα δουλείας. Αυτή την "σύμπτωση" εσύ την βλέπεις αδιάφορη και φυσιολογική, γιατί; Δεν αισθάνεσαι ότι αυτό είναι ενάντια στην ιδεολόγία σου; Δεν σε θίγει ώς άθεο να εισαι υποχρεωμένος να μην δουλέψεις για λόγους που έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα; Πολλά πράγματα καθιερώθηκαν από δεκαετίες παράδοσης άλλα άλλαξαν.

Deggial
25-08-2008, 23:52
Αυτή την "σύμπτωση" εσύ την βλέπεις αδιάφορη και φυσιολογική, γιατί; Δεν αισθάνεσαι ότι αυτό είναι ενάντια στην ιδεολόγία σου; Δεν σε θίγει ώς άθεο να εισαι υποχρεωμένος να μην δουλέψεις για λόγους που έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα;

Ουφ, αυτά δε λέμε τόσην ώρα; Για τελευταία φορά, το θέμα σε όλες τις σχετικές συζητήσεις για την σχέση κράτους-Εκκλησίας ήταν πάντα οι διακρίσεις (π.χ. προνομιακή συμπεριφορά απέναντι στην Χ.Ο. Εκκλησία). Στο συγκεκριμένο ζήτημα δε γίνεται καμία διάκριση, οπότε και δεν υπάρχει παράπονο.

Προφανώς δε με θίγει να υπάρχει υποχρεωτική αργία τα Χριστούγεννα. Δε θίγει κάποια θρησκευτική μου πεποίθηση (αφού προφανώς δεν είμαι αναγκασμένος π.χ. να πάω εκκλησία ή να στολίσω δέντρο ή οτιδήποτε) και δε θίγει κάποιο έννομο δικαίωμα μου. Αν, από την άλλη, οι αλλόθρησκοι δεν δικαιούμασταν τις ίδιες αργίες, αυτό θα με έθιγε πράγματι, καθώς καταπατά την κατωχυρωμένη (κατά Σύνταγμα και Ε.Κ.) αρχή της μη διάκρισης.

led_zeppelin
26-08-2008, 00:53
Εσεις οι φιλοχριστιανο(!) γιατι γιορταζετε ας πουμε την γιορτη του Θεου Ηλιου?

Mayhem
26-08-2008, 14:08
Προφανώς δε με θίγει να υπάρχει υποχρεωτική αργία τα Χριστούγεννα. Δε θίγει κάποια θρησκευτική μου πεποίθηση (αφού προφανώς δεν είμαι αναγκασμένος π.χ. να πάω εκκλησία ή να στολίσω δέντρο ή οτιδήποτε) και δε θίγει κάποιο έννομο δικαίωμα μου. Αν, από την άλλη, οι αλλόθρησκοι δεν δικαιούμασταν τις ίδιες αργίες, αυτό θα με έθιγε πράγματι, καθώς καταπατά την κατωχυρωμένη (κατά Σύνταγμα και Ε.Κ.) αρχή της μη διάκρισης.

Είσαι αναγκασμένος όμως να μην πας στη δουλειά σου. Μπορεί να έχεις ας πούμε μαγαζί και να θέλεις να δουλέψεις. Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά αυτό δεν είναι έννομο δικαίωμα σου; Αφού δεν αναγνωρίζεις τα χριστούγεννα ως γιορτή, δεν θα έπρεπε να μπορείς να δουλέψεις αν θέλεις;

Ruthless
26-08-2008, 14:19
Ρε Deggial, δεν έχει σημασία αν έχεις παραπάνω ή παρακάτω μέρες δουλειάς από ένα χριστιανό.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως ενώ γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια να βγουν τα θρησκευτικά σύμβολα από παντού γιατί θίγουν τους μη χριστιανούς, όταν είναι κάτι σαν την γιορτή των χριστουγέννων ή οτιδήποτε όλοι κάνουν μόκο και τρώνε στη μάπα την άδεια από την δουλειά τους γιατί κάποιος αδιάφορος γι'αυτούς έτυχε να γεννηθεί τότε. Πχ ακόμα και ο πίτσφορκ της Αγίας ή Οσίας Ξαπλώστρας ή ότι είναι είμαι σίγουρος θα προτιμούσε να δουλεύει 25 Δεκέμβρη και να έχει αργία την ημέρα ίδρυσης του Παναθηναϊκού πχ να βγει να το γιορτάσει βρε αδερφέ όπως γουστάρει, χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Αν πραγματικά τα θέλετε, να ζητήσετε κατάργηση όλων των θρησκευτικών γιορτών και αναφορών(ακόμα και του ημερολογίου) και επαναπροσδιορισμό των αργιών κλπ με ονομασίες και ημερομηνίες που δε θίγουν την προσωπικότητά σας ως αυτόβουλα άθεα όντα.

Βέβαια κανείς δε θα το κάνει και δε θα μπει σε διαδικασία τέτοια για κάτι το οποίο σε τελική ανάλυση βολεύει τους πάντες(γιατί κακά τα ψέματα, δύσκολα δικαιολογείτε τόσες αργίες όσες αυτές που προσφέρει ο χριστιανισμός). Εκεί όλοι κάνουν τουμπεκί.

Candiru
26-08-2008, 14:23
εφόσον δεν μας επιβάλλει τίποτε η θρησκεία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζούμε μέσω αποκρυσταλλωμένων/απολιθωμένων μορφών της, τα επανοηματοδοτούμε όπως μας βολεύει. ΑΥτό που ενοχλεί στην θρησκεία και σε κάθε εξουσία είναι η επιβολή πάνω σου ενός και μοναδικού νοήματος, του δικού της.

Deggial
26-08-2008, 14:28
Είσαι αναγκασμένος όμως να μην πας στη δουλειά σου. Μπορεί να έχεις ας πούμε μαγαζί και να θέλεις να δουλέψεις. Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά αυτό δεν είναι έννομο δικαίωμα σου; Αφού δεν αναγνωρίζεις τα χριστούγεννα ως γιορτή, δεν θα έπρεπε να μπορείς να δουλέψεις αν θέλεις;

Με κάνεις να επαναλαμβάνομαι, αλλά ας ξεκινήσω από τις λάθος διατυπώσεις. Τα Χριστούγεννα προφανώς είναι γιορτή, να μην τα αναγνωρίζω ως γιορτή (ασχέτως αν προσωπικώς δεν συμμετέχω στους εορτασμούς) θα ήταν σαν να μην αναγνωρίζω πως το φεγγάρι υπάρχει. :P

Τώρα, όσον αφορά τις αργίες, πάλι λάθος κάνεις, άμα θέλω μπορώ πράγματι να πάω να δουλέψω. Υποχρεωτική αργία (οι οποίες δεν είναι μόνο σε χριστιανικές γιορτές, αλλά π.χ. και στις 25 Μαρτίου και την Πρωτομαγιά) σημαίνει πως ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την παροχή εργασίας για τις μέρες αυτές (εξαιρούνται βεβαίως κάποια επαγγέλματα, όπως προβλέπει ο νόμος). Δεν λέει ο νόμος "θες δε θες θα κάτσεις σπίτι", λέει πως έχεις το δικαίωμα να μην πας στη δουλειά.

@Ruthless, έχουν ήδη απαντηθεί όλα αυτά.

Ruthless
26-08-2008, 14:55
Δεν έχουν απαντηθεί ρε Deggial. Εσύ δέχεσαι να κάθεσαι σπίτι σου γιατί είναι η κοίμηση της Παναγίας ή γιατί σταυρώθηκε ο άλλος. Δεν κάθεσαι σπίτι σου γιατί ο Παναθηναϊκός ή η commodore ιδρύθηκε ή γιατί η Amstel έκανε τα εγκαίνια του πρώτου της αποστακτηρίου ή σε ότι άλλο πιστεύεις.

Αυτό δε σε μειώνει σαν προσωπικότητα εσένα που δεν πιστεύεις καθόλου σε όλα αυτά;

Δηλαδή ειλικρινά ρωτάω. Γιατί από ότι έχω καταλάβει όλα της εκκλησίας σας φταίνε εσάς.

Deggial
26-08-2008, 15:16
Δεν έχουν απαντηθεί ρε Deggial. Εσύ δέχεσαι να κάθεσαι σπίτι σου γιατί είναι η κοίμηση της Παναγίας ή γιατί σταυρώθηκε ο άλλος. Δεν κάθεσαι σπίτι σου γιατί ο Παναθηναϊκός ή η commodore ιδρύθηκε ή γιατί η Amstel έκανε τα εγκαίνια του πρώτου της αποστακτηρίου ή σε ότι άλλο πιστεύεις.

Αυτό δε σε μειώνει σαν προσωπικότητα εσένα που δεν πιστεύεις καθόλου σε όλα αυτά;

Δηλαδή ειλικρινά ρωτάω. Γιατί από ότι έχω καταλάβει όλα της εκκλησίας σας φταίνε εσάς.

Μα αυτό δε λέμε τόσην ώρα; Δε νιώθω ότι με μειώνει ως προσωπικότητα (sic), για λόγους που ήδη αναφέρθηκαν.

α) Ο νόμος απλώς καθορίζει μία υποχρεωτική αργία, δε με αναγκάζει να συμμετέχω στους εορτασμούς και δε με αναγκάζει καν να ακολουθήσω την αργία (απλώς μου δίνει το δικαίωμα, ασχέτως θρησκείας, να αρνηθώ την παροχή εργασίας).

β) Σε όλα τα ζητήματα σχέσης Κράτους-Εκκλησίας, πάντα το ζητούμενο ήταν η ισονομία και η μη διάκριση. Δε ζητάμε να μη διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο επειδή μας θίγει η θρησκεία ή κάτι. Το ζητάμε επειδή είναι προνομιακή αντιμετώπιση μίας θρησκείας και ενός συγκεκριμένου θρησκευτικού οργανισμού, χωρίς να παρέχονται τα ίδια προνόμια στους υπόλοιπους. Δε ζητείται η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου επειδή έτσι μας κάπνισε, αλλά επειδή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διακρίσεις βάσει θρησκεύματος, ως επί της ουσίας δημόσια δήλωση θρησκεύματος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δε γίνεται καμία διάκριση, εφόσον από την πλευρά του νόμου δίνεται το ίδιο δικαίωμα (της άρνησης παροχής εργασίας) σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Αντιθέτως, με την πρόταση του Mayhem θα γινόταν διάκριση, γιατί βάσει κάποιας έννομης επιλογής μου το κράτος θα με αντιμετωπίζει διαφορετικά.

atom_smasher
26-08-2008, 15:32
εγω παντως εχω δουλεψει και χριστουγεννα και πασχα και τον 15αυγουστο και την ημερα της ιδρυσης του παναθηναικου.αλλά μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας.ποιος θελει να δουλευει και ολοι οι αλλοι να καθονται?η γενικοτερα ποιος θελει να δουλευει...στο θεμα τωρα των χριστιανικων εορτων οι οποίες ξεπερνούν το επίπεδο των απλα χριστιανικών εορτών και γίνονται ευκαιρία για ξεκουραση για μεγάλη μερίδα χριστιανών και μή, σε περίπτωση που γίνει ο απογαλακτισμός κρατους από εκκλησία πιθανόν να ήταν λογικο να μην είναι αργίες πλέον. και οποιος θελει να πάει εκλησια το απογεματακι και λοιπα. ωστόσο δυιλήζουμε λίγο τον κώνωπα σε ησσονος σημασιας θέμα...

pitchfork
26-08-2008, 16:40
Ruthless μη γίνεσαι κι εσύ καθυστερημένος εκτός αν κάνεις πλάκα.

Αν αύριο επιβαλλόταν από το ελληνικό μπουρδελοκράτος ως επίσημη αργία η ημερομηνία ίδρυσης του οσφπ (είναι λογικό το ελληνικό δημόσιο να θέλει να γιορτάσει την ίδρυση της ομάδας του) ακόμη κι εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να μην πηγαίνω στην δουλειά μου και φυσικά θα το χαιρόμουν.

Στην παρούσα φάση δεν έχω πρόβλημα η αργία των χριστρουγέννων να μεταφερθεί στις 26/3 που είναι της αγίας ξαπλώστρας, αρκεί να μη χαθεί.

Ruthless
26-08-2008, 16:44
Αλλά δε σε βλέπω να κάνεις τίποτα για να γίνει αυτή η μεταφορά.

Επίσης κάνε edit το προηγούμενο ποστ σου πριν το δει ο μίτσμαν. :P

pitchfork
26-08-2008, 17:03
Μα για ποιο λόγο να ασχοληθώ και να κάνω κάτι για το οποίο δεν ενδιαφέρομαι και επίσης όλοι οι υπόλοιποι τους οποίους αφορά το θέμα έχουν ο καθένας την άποψή του και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ?

Raven Lord
26-08-2008, 18:23
ουφ! κούραση... πραγματικά αμφιβάλω αν κάποιοι διαβάζουν και κατανοούν αυτά που γράφουμε ή απλά τα κοιτούν και καταλαβαίνουν ότι τους βολεύει.

@nodoordonotκτλτκτλ, ελπίζω το παραπάνω να σου απαντάει και στο ερώτημα που μου έθεσες κατ'ιδίαν, τουλάχιστο γιατί προσωπικά δεν ασχολούμαι περισσότερο...

Ruthless
26-08-2008, 18:30
Αν η απάντησή σας είναι πως οι χριστιανικές γιορτές και αργίες είναι κάτι που δε σας ενδιαφέρει όπως είπε ο πίτσφορκ, πάσο.

Απλά περίμενα εγώ λίγο περισσότερο ενδιαφέρον από τους πολέμιους, αυτό.

pitchfork
26-08-2008, 19:02
Ας καταργηθούν σε πρώτη φάση οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές τελετές, ας επιστραφεί η εκκλησιαστική περιουσία στο κράτος, ας απαγορευθεί ο προσηλυτισμός των ανόητων, αγράμματων και αμαθών από τους επιτήδειους και στη συνέχεια ας συζητήσουμε / πολεμήσουμε για το αν η αργία της 15 Αυγούστου θέλουμε να πάει στις 11.

atom_smasher
26-08-2008, 19:16
11 με βολευει και μενα περισσοτερο να ειναι της αγ ξαπλωστρας.βασικα να την κανουμε ολη την εβδομαδα αδεια.

Boris-san
27-08-2008, 00:23
Meta apo tosous aiwnes pou exoun ka8ierw8ei oles aftes oi argies,pleon exoun ginei kai koinwnikes,me apotelesma na mhn tis 8ewrw apotelesma ths megalhs epirrohs tou xristianismou.De nomizw pws einai tuxaio pws oles oi xwres kai 8rhskeies exoun tis idies periodous giortes.Oi argies aftes mallon oristikan stis sugekrimenes hmeromhnies gia logous pou e3uphretoun thn koinwnia.px xeimwna gia anages ksekourashs.De me xalaei.Kanw thn argeia mou kai den paw ekklhsia aplo.Kai mhn pei kaneis oti ton xalaei to qarni to pasxa...akomh kai an den einai xristianos,ama tou eleges na katargh8ei tha ton xalage

iskra
27-08-2008, 00:29
THA EXOUME WINTER BREAK KAI SPRING BREAK OPOS TA AMERIKANAKIA STO SXOLEIO!!!!

KAI GIA TOUS PIO PSAGMENOUS THA EXOUME KAI PRISON BREAK GIA NA MI NIOTHOUN POTE XAMENOI!

Boris-san
27-08-2008, 00:31
Etsi!ETSI!

atom_smasher
27-08-2008, 01:01
σιχαινομαι το αρνι.ξερναω.η αργια ομως ειναι σουπερ..αν και παλια που ειχαμε σχολειο ηταν καλα...τωρα γαμα τα.

Boris-san
27-08-2008, 01:18
Nai alla den uparxei mono arni.Kokoretsi,sukwtaria?

atom_smasher
27-08-2008, 10:02
ομοιως αηδια νιωθω.εγω κανα μπιφτεκακι η τιποτα αλλο ασχετο τρωω.ουτε αυγα.μονο τσουρεκι.

Candiru
27-08-2008, 10:09
γεμιστή γαλοπούλα με κουκουνάρια και κάστανα; και χταποδάκι στα κάρβουνα, γεμιστα καλαμάρια και σουπιές κρασάτες τη σαρακοστή;

protonios
30-08-2008, 15:07
Ας καταργηθούν σε πρώτη φάση οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές τελετές, ας επιστραφεί η εκκλησιαστική περιουσία στο κράτος, ας απαγορευθεί ο προσηλυτισμός των ανόητων, αγράμματων και αμαθών από τους επιτήδειους και στη συνέχεια ας συζητήσουμε / πολεμήσουμε για το αν η αργία της 15 Αυγούστου θέλουμε να πάει στις 11.

.

Candiru
31-08-2008, 12:45
Το μάθημα των Θρησκευτικών

Μια τοποθέτηση από ριζοσπάστες κληρικούς

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Πολλά έχουν ειπωθεί για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που δίδει τη δυνατότητα σε μαθητές να απαλλαγούν από την συμμετοχή τους στο μάθημα των θρησκευτικών με αναιτιολόγητη δήλωση των κηδεμόνων τους. Η επιχειρηματολογία περιορίζεται συνήθως στην προαιρετικότητα ή μη του μαθήματος.
Όμως αυτή καθ’ εαυτή η δράση του κράτους ως κατηχητή –πόσο μάλλον ως μυσταγωγού στην όποια θρησκεία–, εκτός από την ισοτιμία των πολιτών του, αντιστρατεύεται και την ίδια την προβαλλόμενη πίστη. Το αστικό κράτος, το κάθε κράτος, είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός που υπηρετεί και προωθεί τα συμφέροντα των εκάστοτε ισχυρών. Σε μια αταξική κοινωνία το κράτος, ως μηχανισμός επιβολής, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και θα απονεκρωθεί, αφού πλέον θα διοικεί ο ίδιος ο θεσμικά οργανωμένος λαός. Το αστικό κράτος είναι λοιπόν από τη φύση του ο κατ’ εξοχήν ακατάλληλος χειραγωγός για τη μύηση στην εκκλησιαστική κοινωνία.
Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε απαράδεκτη και επικίνδυνη την ανάθεση από πλευράς της Εκκλησίας της κατήχησης των μελών της στο κράτος. Οι άρχοντες των εθνών, λέει ο Κύριος, καταδυναστεύουν και κατακυριεύουν τους λαούς τους, είναι λοιπόν φυσικό το ότι και δια μέσου της παιδείας ο κάθε καίσαρας προσπαθεί να κατασκευάσει υπηκόους. Το μάθημα των θρησκευτικών και η πίστη μας αξιοποιήθηκαν πολλάκις μέχρι σήμερα για να στρεβλώσουν ή και να αποκρύψουν την σχέση αιτίας και αιτιατού, στην προσπάθεια δηλαδή δημιουργίας υπάκουων μοιρολατρών, που δεν θα συμμετέ-χουν στις αγωνίες και στους αγώνες της κοινωνίας.
Ο Χριστός δεν θέλει δούλους, υπηκόους και μοιρολάτρες. Θέλει αδελφούς προβληματισμένους, όρθιους και αγωνιστές, στην πορεία για την οικοδόμηση μιας καινούργιας κοινωνίας αγάπης και αλληλεγγύης.
Ο σκοπός συγχρόνως της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι να παρέχει στους μαθητές ολόπλευρη παιδεία –γι’ αυτό και η συμμετοχή σ’ όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτική–, δηλαδή όλες τις γνώσεις εκείνες που τους είναι απαραίτητες για να πορευθούν μέσα στην κοινωνία, καθώς και για να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν, με εργαλείο τα δεδομένα της επιστήμης, τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα, όπως, από κοινωνιολογική άποψη, είναι και η θρησκεία.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη των θρησκειών στον κόσμο, γι’ αυτό και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μαθητές που ουδέποτε θα έχουν διδαχθεί κάτι γι’ αυτές. Το μάθημα όμως της γένεσης, της εξέλιξης και των επιμέρους διδασκαλιών των θρησκειών πρέπει να στηρίζεται στα δεδομένα επιστημών, έτσι ώστε, χωρίς να παραμερίζεται ή να υποβαθμίζεται η Ορθόδοξη Παράδοσή μας, να μπορούν να μετέχουν σ’ αυτό με την ίδια ψυχολογική άνεση θρήσκοι και άθρησκοι, ένθεοι και άθεοι. Μ’ αυτόν τον τρόπο και οι πιστοί, καλλιεργώντας την κριτική τους ικανότητα, θα μπορούν να διακρίνουν το Ορθόδοξο πνεύμα, το πνεύμα της αγάπης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, από το ατομοκεντρικό πνεύμα που το αστικό καθεστώς σήμερα καλλιεργεί.

31-8-2008

Παγκληρική – Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση

atom_smasher
31-08-2008, 14:22
παπαδες κομμουνισται??!ουτε ιερο ουτε οσιο δεν εχει μεινει πλεον.. :shock:

:rofl: :rofl: :roll: :twisted: :rofl: :pingpong:

Boris-san
31-08-2008, 16:35
De gnwrizeis pws to PAME exei ena arketa isxuro kinhma stous klhrikous?

atom_smasher
31-08-2008, 17:00
το αγνοουσα...

Shadowking
31-08-2008, 18:43
Boris San, δεν νομίζω να είναι δηλωμένη ΚΚΕ ή έστω Π.Α.ΜΕ η Παγκληρική. Παραέχουν ριζοσπαστικές θέσεις οι παπάδες για το Κόμμα :P

Boris-san
31-08-2008, 19:04
Oxi oxi de lew gia thn panklhrikh.Egw gia to papades kommounistai apanthsa.To PAME einai arketa isxuro,xwris afto na shmainei oti einai kommounistes oi papades.Alla profanws diamorfwnoun kai aftoi kapoia suneidhsh

Raven Lord
01-09-2008, 19:54
Come, smash up your seats tonight
Sippin’on wine
I’m fine
The music keeps me up all night
Cause I’m full of lust
Come with us
Run for your lives

I’m only lonely when the music’s over
Lonely when you’re going home

[Chorus:]
We don’t celebrate Sundays anymore
(we don't celebrate Sundays)
My good church is not open on Sundays

Touched, touched by that amazing sound
My blood begins to boil
A celebration to the night
Cause I’m full of lust
Come with us
Let’s spend the night

There’s no, no religion in my house
No thick people in my house

[Chorus:]
We don’t celebrate...

We don't celebrate Sundays anymore

[Churos:]
We don’t celebrate...

Come, smash up your seats tonight
I said come, celebration to the night
I said come, smash up your seats tonight
I said come, celebration to the night

cartman
02-09-2008, 00:46
Μα αν γινουν και οι παπαδες κομμουνια τι θα σφαζω εγω στην επανασταση ?

:gun: :tragopapas: <----yehh

attila
03-09-2008, 04:11
υπαρχουν και μερικα εκατομυρια αστοι

cartman
03-09-2008, 11:51
Πωωω μαλακία άρα πρέπει να ακονίσω την ματσέτα μου ε?
Σκατά και κρατούσα τα λεφτά για το καινούργιο abtronic(μηχάνημα διέγερσης κοιλιακών) γιατί ήθελα να φαίνομαι πολύ παίδαρος όταν θα έτρεχα ημίγυμνος με το καλασνικοφ.

attila
03-09-2008, 16:42
υπαρχουν και τα κονσερβοκουτια
για εξοδα ειμαστε τωρα?

GG*
03-09-2008, 16:52
ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ

Candiru
04-09-2008, 11:38
Υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά για τους ορθόδοξους
Απαλλαγή μόνο για αλλόθρησκους και αλλόδοξους, που θα παρακολουθούν όμως άλλο μάθημα και δεν θα την κοπανάνε...

Η τροποποίηση της επίμαχης εγκυκλίου που ουσιαστικά καθιστούσε το μάθημα των θρησκευτικών προαιρετικό κατέστη αναπόδραστη για το υπουργείο Παιδείας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στους κόλπους της Ιεραρχίας, της θεολογικής κοινότητας και του πληρώματος της Εκκλησίας.

Αντιδράσεις που καθρεφτίστηκαν ανάγλυφα και στα αλλεπάλληλα μαχητικά δημοσιεύματα του «Π», όπως το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θύελλες σπέρνει ο Στυλιανίδης».

Η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ τη μεθεπόμενη ακριβώς του δημοσιεύματος (26/8), που ξεκαθάριζε ότι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών δεν άλλαξε, αλλά και το τηλεφώνημα του ίδιου του υπουργού προς την εφημερίδα μας αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι ο κ. Στυλιανίδης παρακολουθεί, καταγράφει και αφουγκράζεται τις αντιδράσεις και το γενικότερο κλίμα.

Ήδη από την Δευτέρα (25/8) με τις απαντήσεις που είχε δώσει ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΠΕΚ Φιλοθέης είχε διαφανεί η κατεύθυνση που θα έπαιρναν τα πράγματα. «Και υποχρεωτικά παραμένει ο χαρακτήρας του μαθήματος και ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και στην πρώτη και στη δεύτερη βαθμίδα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και κατέστησε σαφές ότι το μόνο που διαφοροποιείται αφορά το ότι «στην υπεύθυνη δήλωση που κάνει ο κηδεμόνας του παιδιού επικαλείται λόγους συνείδησης -διότι η εγκύκλιος αφορά τους αλλόδοξους και τους αλλόθρησκους- και δεν υποχρεούται να αναγράφει λεπτομέρειες για τους λόγους συνείδησης».

Ακολούθησε δε η εξής στιχομυθία:
- Αυτό αφορά και τους ορθόδοξους, όμως;
- Υπουργός: Όχι, δεν αφορά τους ορθόδοξους.
- Οι ορθόδοξοι δεν μπορούν να απαλλαγούν;
- Υπουργός: Δεν αφορά τους ορθόδοξους. Όταν επικαλούμεθα λόγους συνείδησης, σημαίνει ότι είμαστε άθεοι ή ανήκουμε σε άλλο δόγμα.

Τούτο σημαίνει ότι προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος μαθητής από το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να επικαλεστεί λόγους συνείδησης, χωρίς να υποχρεούται πια να δηλώσει ακριβώς το δόγμα στο οποίο πιστεύει, δοθέντος ότι αυτό συνιστά ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

Άρα, για να πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ο οποιοσδήποτε μαθητής θα πρέπει να επικαλεστεί λόγους συνείδησης. Κατόπιν αυτού το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα βρεθούν έλληνες ορθόδοξοι μαθητές οι οποίοι με στόχο να «γλιτώσουν» μία ώρα Θρησκευτικά θα σπεύσουν να επικαλεστούν εγγράφως και πανηγυρικώς λόγους συνείδησης...

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τους τρόπους απασχόλησης όσων μαθητών δεν θα παρακολουθούν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο υπ' αριθμ. πρωτ. Φ1219771/51/109744/26-8-2008, αναφέρεται ότι όσοι:
«... απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.

Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για τον σκοπό αυτό από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες».

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να αναιρέσει την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι την ώρα των Θρησκευτικών όσοι απαλλάσσονταν θα ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Να χαλαρώσουν δηλαδή και να κάνουν... κατά το κοινώς λεγόμενο «χαβαλέ». Αποτρέπεται επίσης το ενδεχόμενο παρέες να επιδιώκουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά... χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά, έτσι... για πλάκα.

«Ιερά» αγανάκτηση ΣΥΝ!
Η οργισμένη αντίδραση του Συνασπισμού περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης προ των πιέσεων και περί εμμονής της Ιεραρχίας, όπως λέει, σε μια αναχρονιστική και σκοταδιστική θέση, μακριά από οποιαδήποτε σύγχρονη εκπαιδευτική αντίληψη, είναι ενδεικτική και μάλλον επιβεβαιώνει τη στροφή και τη διορθωτική πορεία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η οξύτητα της επίθεσης αποδεικνύει ότι προφανώς δεν πέρασε η αρχική θέση που υποστήριζε διακαώς το συγκεκριμένο κόμμα για τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε επιλογής, δηλαδή προαιρετικό.

Pinatero
05-09-2008, 16:02
«Ιερά» αγανάκτηση ΣΥΝ!
Η οργισμένη αντίδραση του Συνασπισμού ...

μουαχαχαχα!

enitharmon
27-03-2010, 13:15
συνέντευξη Ιερώνυμου (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4567127)

λέει και αυτό:

Χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας;

Πότε ήταν ενωμένη η Εκκλησία, κολλημένη με το κράτος; Το κράτος μάς απομυζά πάντα. Να μας αφήσει ελεύθερους... Εμείς οι ταλαίπωροι, από τους Βαυαρούς μέχρι πριν από 20 χρόνια, ήμασταν σκλάβοι. Αποφασίζαμε και μέσα στη συνεδρία ήταν ο βασιλικός επίτροπος και αν δεν υπέγραφε τα πρακτικά ήταν άκυρο ό,τι είχαμε αποφασίσει. Τώρα λίγο έχουμε πάρει μία αναπνοή. Και είμαστε χαρούμενοι. Και θα θέλαμε να μην έχουμε καμία σχέση, να είμαστε εντελώς ελεύθεροι. Αλλά δεν το θέλει η Πολιτεία αυτό το πράγμα.

Η Πολιτεία δεν θέλει τον χωρισμό;

Βεβαίως δεν τον θέλει. Επομένως, φτάσαμε σε ένα σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει σήμερα ένωση. Είμαστε δύο θεσμοί με τους ρόλους του ο καθένας χωριστά. Εκείνο που χρειάζεται είναι να διευκρινιστούν αυτοί οι ρόλοι. Και να δούμε διοικητικά ποιες είναι οι δικές μας αρμοδιότητες και ποιες της Πολιτείας.

Η Πολιτεία γιατί δεν θέλει τον χωρισμό;

Γιατί είναι έξυπνη; Δηλαδή; Κοιτάξτε, μία Εκκλησία η οποία είναι δυνατή, η οποία έστω και κάτω από αυτούς τους δεσμούς μπορεί και ζει, όταν θα είναι ελεύθερη θα έχει περισσότερες δυνάμεις. Και θα είναι και το στόμα της πιο ελεύθερο. Και οι ενέργειές της πιο ελεύθερες. Αν μας πει η Πολιτεία «δεν σας θέλουμε, φύγετε», με γεια της, με χαρά της. Εμείς ζήσαμε χωρίς κράτος. Το κράτος δεν έζησε χωρίς Εκκλησία. Ο λαός δεν έζησε χωρίς Εκκλησία. Λοιπόν, να μην τα πάμε στα άκρα. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον θέμα χωρισμού Εκκλησίας από το Κράτος. Είναι δύο διακριτοί ρόλοι οι οποίοι θέλουν περισσότερη επεξήγηση και διευκρίνιση.

atom_smasher
27-03-2010, 15:02
Πονηρη κουφαλα ο Ιερωνυμος. Σιγανοπαπαδια.

00i00
28-03-2010, 01:48
Ο λαός δεν έζησε χωρίς Εκκλησία.

παλι καλα που για ενα μικρο χρονικο διαστημα ο λαος ξεχασε την εκκλησια γιατι ακομα Yunan θα ημασταν

nikolasfluxus
28-03-2010, 01:56
εγώ χτύπησα ΑΝΑΒΟΛΑΡΑ στις 2 τελευταίες τάξεις χωρίς κανένα πρόβλημα,πήγε η μάνα,έβαλε τζίφρα και τέλος.

γαματοςαθεοςψαγμενος -3-

Tispanagias tamatia
28-03-2010, 04:52
Είχε γέλιο ρε. Στα αγαπημένα ανέκαθεν.

Candiru
28-03-2010, 17:32
συνέντευξη Ιερώνυμου (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4567127)

Εμείς οι ταλαίπωροι, από τους Βαυαρούς μέχρι πριν από 20 χρόνια, ήμασταν σκλάβοι.

αε αυτό έμεσα μας λέει ότι επι τουρκοκρατίας ήταν κολητάρια με τους Οθωμανούς;

Art In Haste
05-12-2016, 16:33
Αυτή η χώρα δε θα πάει ποτέ μπροστά....

για το εάν η Εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από το ελληνικό Κράτος, το 38% συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί, το 46% μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 14% , ενώ το 2% «δεν ξέρει/δεν απαντά».

Για το εάν οι μισθοί των κληρικών θα πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος, το 42% συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί, το 40% μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως, το 12% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, ενώ το 6% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».

atom_smasher
05-12-2016, 17:13
απλά περιμένουμε 2 γενιές ακόμα να πεθάνουν

When Black Roses Bloom
05-12-2016, 17:18
Περιμέναμε κάτι διαφορετικό λοιπόν?

BLiTzER
05-12-2016, 17:19
We're getting there.

Parasight
22-12-2016, 13:25
Θαύμα: Δάκρυσαν οι φορολογικοί έλεγχοι στο Άγιο Όρος (https://www.thepressproject.gr/article/104728/Thauma-Dakrusan-oi-forologikoi-elegxoi-sto-Agio-Oros)

Πέρα από την είδηση καθαυτή, έχουμε δυνατή υποψηφιότητα για τίτλο είδησης του μήνα.

When Black Roses Bloom
22-12-2016, 13:46
Κάποτε, όταν έμαθα για τον κομμουνισμό και ρώτησα τη μάνα μου γιατί στη Σοβιετική Ένωση ήταν άθεοι, μου εξήγησε πόσο διεφθαρμένη ήταν η εκκλησία στην τσαρική Ρωσία. Μου πήρε μερκά χρόνια για να το καταλάβω είναι η αλήθεια.

Art In Haste
22-12-2016, 13:49
Την παναγία.....

Raven Lord
22-12-2016, 14:04
ακριβώς την ίδια ερώτηση έκανα κ εγώ στη μάνα μου όταν είδα σοβιετική ταινία όπου είχαν μετατρέψει μια εκκλησία σε αποθήκη για ζωοτροφές. το παιδικό μου μυαλό, έχοντας υποστεί την πλύση εγκεφάλου των δασκάλων, δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί ο χριστούλης μπορεί να είναι "κακός". στην πλειοψηφία του κόσμου αυτό ισχύει και σε μεγάλη ηλικία.
η εκκλησία είναι μέρος της εξουσίας. είναι μια έκφανση της εξουσίας. κατ' επέκταση η ίδια η θρησκεία είναι το μέσο ώστε ο κόσμος να ακολουθεί την εκκλησία (και να μάθει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κεντρική εξουσία, οπότε να ακολουθεί την εξουσία). η θρηκεία είναι δημιούργημα της εκκλησίας. τους κανόνες της (το δόγμα) και την ιστορία της, επινόησαν κάποιες οικουμενικές σύνοδοι. είναι ανθρώπινο και όχι θεϊκό δημιούργημα. όλα αυτά δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο μέσος πιστός. το μόνιμο επιχείρημα είναι ότι ως άθεος δεν μπορώ να καταλάβω ότι πρόκειται για κάτι μεταφυσικό.
τεσπα, χαλάμε το σάλιο μας σε τέτοιες περιπτώσεις.

sfinotouvlaki
22-12-2016, 14:14
Όντως, τόσο βαθυστόχαστη ανάλυση δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί!

Raven Lord
22-12-2016, 18:14
αντίθετα με τη βαθυστόχαστη ειρωνία

sfinotouvlaki
22-12-2016, 20:06
Εγώ είμαι έτοιμος να παραδεχτώ ότι η ειρωνεία μου είναι η εύκολη (βλ. κακή) επιλογή, εσύ είσαι έτοιμος να κάνεις το ίδιο για τη δική σου ειρωνεία και απαξίωση προς όσους τυχαίνει να μη μοιράζονται την άποψή σου στο συγκεκριμένο θέμα; Αν ναι, μπορούμε να συζητήσουμε την άποψή σου χωρίς ειρωνείες.

Raven Lord
22-12-2016, 20:44
ποιο θέμα από όλα?
ότι η θρησκεία δημιουργήθηκε από την "εκκλησία"?
ότι η θρησκεία (ισλαμισμός και χριστιανισμός) σε μαθαίνει να υποτάσσεσαι στην κεντρική εξουσία?
ότι η εκκλησία (και η θρησκεία) είναι μορφή εξουσίας, χρησιμοποιείται από την εξουσία ή ασκεί εξουσία?

sfinotouvlaki
22-12-2016, 20:56
Ναι, όλα αυτά.

Raven Lord
22-12-2016, 21:00
ε τότε όχι

sfinotouvlaki
22-12-2016, 21:02
Θέλεις να διαλέξεις κάποιο από αυτά;

Raven Lord
22-12-2016, 21:11
ότι ο χριστιανισμός που ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε από το σαούλ/παύλο και ένα μάτσο παπάδες στις οικομενικές συνόδους (φαντάζομαι αντίστοιχα ισχύουν για το ισλάμ αλλά δεν ξέρω), δεν το συζητάω. είναι απλή λογική και στοιχειώδης γνώση της ιστορίας. αν γίνει κάποια συνταρακτική ανακάλυψη στο μέλλον η οποία θα αποδείξει ότι υπήρξε ιησούς όπως περιγράφεται από τη θρησκεία και είπε αυτά που γράφονται στην καινή διαθήκη, τότε - επιστήμονες άνθρωποι είμαστε - το συζητάμε και αναθεωρούμε.
τώρα, το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του ως θρησκεία και του αρέσει να το βαφτίζει ορθοδοξία ή χριστιανισμό αφενός δε με αφορά, αφετέρου μάλλον απέχει πολύ από το γράμμα της θρησκείας και σίγουρα αυτά δεν τα είπε κανένας ιησούς ή άλλη αντίστοιχη προσωπικότητα.
προσωπικά, αυτό που επηρεάζει τη ζωή μου είναι η εκκλησία και η θρησκεία ως εξουσία και ως έλεγχος τον μαζών.

sfinotouvlaki
22-12-2016, 21:16
Α, οκ, οπότε το πρόβλημά σου είναι η θρησκεία ως έλεγχος των μαζών, όχι η θρησκεία. Δε μου φαίνεται παράλογο.

rat_poison
22-12-2016, 21:33
αν μαζέψουμε σε μία πλευρά όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας με τα οποία δεν είναι παράλογο να έχει κανείς πρόβλημα, δε μένει και τίποτα για την άλλη πλευρά!

λίγη τέγνη κι αυτή θαμένη μέσα σε έναν ωκεανό κιτσαριού και χάντρας για ιθαγενείς.

Raven Lord
22-12-2016, 21:39
δεν έχω πρόβλημα με το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του εφόσον το κρατάει εκεί μέσα και δεν επηρεάζει τη ζωή μου. αν θέλει ο άλλος να προσεύχεται στον χ γιατί έτσι νιώθει καλύτερα με τη μιζέρια της ύπαρξής του, δε με αφορά.
αν θέλει όμως να χτίζει εκκλησίες και να πληρώνει ιερείς με τους φόρους που πληρώνω και εγώ, αν θέλει να επιβάλει συμπεριφορές και κώδικες ηθικής, τότε έχω πρόβλημα

OniBocho
23-12-2016, 00:58
ότι ο χριστιανισμός που ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε από το σαούλ/παύλο και ένα μάτσο παπάδες στις οικομενικές συνόδους (φαντάζομαι αντίστοιχα ισχύουν για το ισλάμ αλλά δεν ξέρω), δεν το συζητάω. είναι απλή λογική και στοιχειώδης γνώση της ιστορίας. αν γίνει κάποια συνταρακτική ανακάλυψη στο μέλλον η οποία θα αποδείξει ότι υπήρξε ιησούς όπως περιγράφεται από τη θρησκεία και είπε αυτά που γράφονται στην καινή διαθήκη, τότε - επιστήμονες άνθρωποι είμαστε - το συζητάμε και αναθεωρούμε.
τώρα, το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του ως θρησκεία και του αρέσει να το βαφτίζει ορθοδοξία ή χριστιανισμό αφενός δε με αφορά, αφετέρου μάλλον απέχει πολύ από το γράμμα της θρησκείας και σίγουρα αυτά δεν τα είπε κανένας ιησούς ή άλλη αντίστοιχη προσωπικότητα.
προσωπικά, αυτό που επηρεάζει τη ζωή μου είναι η εκκλησία και η θρησκεία ως εξουσία και ως έλεγχος τον μαζών.

δεν έχω πρόβλημα με το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του εφόσον το κρατάει εκεί μέσα και δεν επηρεάζει τη ζωή μου. αν θέλει ο άλλος να προσεύχεται στον χ γιατί έτσι νιώθει καλύτερα με τη μιζέρια της ύπαρξής του, δε με αφορά.
αν θέλει όμως να χτίζει εκκλησίες και να πληρώνει ιερείς με τους φόρους που πληρώνω και εγώ, αν θέλει να επιβάλει συμπεριφορές και κώδικες ηθικής, τότε έχω πρόβλημα

Που είναι τα :pink: ρε πούστη θεέ;

Όντως, τόσο βαθυστόχαστη ανάλυση δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί!

Α, οκ, οπότε το πρόβλημά σου είναι η θρησκεία ως έλεγχος των μαζών, όχι η θρησκεία. Δε μου φαίνεται παράλογο.

και που οι μούτζες να ρίξω 4 επώνυμες, δυο φορές με κάθε χέρι.

Parasight
23-12-2016, 09:21
sfinotouvlaki, συνήθως είσαι λαλίστατος σε συζητήσεις και εδώ ο Raven έχει θέσει την άποψή του για το θέμα επιχειρηματολογώντας διεξοδικά. Τυχαίνει να συμφωνώ μαζί του όπως το θέτει. Θα ήθελες ίσως να κάνεις κάτι αντίστοιχο με τη δική σου πλευρά παρά να σαρκάζεις; Μήπως υπάρχει κάποια οπτική που αγνοούμε και πρέπει να τη λάβουμε υπόψη ίσως; Εκτός αν έχεις κάτι προσωπικό μαζί του, οπότε πάω πάσο.

sfinotouvlaki
23-12-2016, 13:06
Δεν υπήρχε σαρκασμός στη δεύτερη απάντησή μου. Έγραψα ποια είναι η άποψή μου γι' αυτό που θεώρησα ότι είναι η ουσία της απάντησης του Ravenlord. Πάντως, δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να γράψω πολλά, γιατί η απάντησή του δεν έχει αρκετά ξεκάθαρο περιεχόμενο ώστε να έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο να πω. Για να το κάνω αυτό πρέπει να δοθεί υπόσταση και συγκεκριμένο νόημα σε όρους όπως "εξουσία", "κεντρική εξουσία", "θρησκεία", "εκκλησία", "έλεγχος των μαζών" κ.λπ. Μέχρι να γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι πως, αντί να γράφουμε κάτι ενδιαφέρον και ουσιώδες, θα ψάχνουμε να βγούμε από αμφισημίες και αμφιλογίες. Εξού και το ότι θεώρησα αρκετό να γράψω πως αυτό που τον ενοχλεί είναι η θρησκεία (βλ. επίσημη Εκκλησία) ως καταπίεση (υποθέτω αυτό εννοεί ως "εξουσία" και "έλεγχος των μαζών") και όχι η θρησκεία σκέτο. Όπως είπα, δε μου φαίνεται παράλογο. Κι εγώ δε θέλω ορθόδοξη απολογητική στα σχολεία, παρακράτος σε "αυτοδιοίκητες" περιοχές της χώρας που συντηρούνται από τη φορολογία των πολιτών κ.λπ. Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να μπερδέψω την εξουσία με την κεντρική ή την κρατική εξουσία, τη θρησκεία ή την πίστη με το θεσμό της επίσημης Εκκλησίας, να αναφερθώ στις γραφές, τον ιστορικό Ιησού κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, δεν θεωρώ ότι η απάντηση του Ravenlord περιέχει επιχειρηματολογία, πόσο μάλλον διεξοδική. Υπάρχει μια δήλωση για το τι τον επηρεάζει και για το οποίο έγραψα παραπάνω και μετά πολλά πράγματα μαζί συγκεχυμένα, χωρίς να είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλουν να πούνε. Αν το μόνο που θέλουν να πούνε, εν τέλει, είναι πως η επίσημη Εκκλησία είναι διεφθαρμένη και παρασιτεί σε βάρος των πολιτών (ακόμη και αυτών που τη στηρίζουν με τη θέλησή τους) σε συνεργασία με την εκάστοτε κρατική εξουσία, θα συμφωνήσω ξανά και προφανώς θα διαφωνήσω πάλι πως αυτό είναι κάποιου είδους βαθυστόχαστη ανάλυση που δεν μπορεί να την αντιληφθεί ο "μέσος πιστός". Αυτό που κάνει ένα απλό θέμα μπερδεμένο είναι η αχρείαστη -στη συγκεκριμένη κουβέντα- εισαγωγή σύνθετων εννοιών και η ακόμη πιο αυθαίρετη και τσαπατσούλικη χρήση ή εξίσωσή τους.

Raven Lord
23-12-2016, 13:43
Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να μπερδέψω την εξουσία με την κεντρική ή την κρατική εξουσία, τη θρησκεία ή την πίστη με το θεσμό της επίσημης Εκκλησίας, να αναφερθώ στις γραφές, τον ιστορικό Ιησού κ.ο.κ.

όλα είναι αλληλένδετα. ο μέσος πιστός, στο μυαλό του, έχει φθάσει σε σημείο να διαχωρίζει τη θρησκεία από την εκκλησία, επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει ούτε να αποκρύψει τη διαφθορά της εκκλησίας. οπότε σου λέει ότι η εκκλησία είναι κάτι "ανθρώπινο", εξού και τα ελαττώματά της, ενώ η θρησκεία και η πίστη κάτι "θεϊκό" και πέρα από την κατανόηση του ανθρώπινου νου. με αυτό το επιχείρημα καθαρίζει σε κάθε συζήτηση. η θεμελιώδης διαφωνία μου είναι στη "θεϊκή" προέλευση της θρησκείας, αφού ακόμη και αν δεχθούμε την ύπαρξη του ιησού ιστορικά και αν δεχθούμε τη θεϊκή φύση του - ακόμη και υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι οποίες φυσικά δεν έχουν αποδειχθεί - τα σύγχρονα δόγματα προέρχονται από τις αποφάσεις κάποιων ανθρώπων. π.χ. ο σύγχρονος "ορθόδοξος" γνωρίζει ό,τι έχει περάσει από τις επιστολές του σαούλ/παύλου και τις οικομενικές συνόδους, όσο και αν ξεγελάει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι όλα αυτά προέρχονται από κάποιον καλοκάγαθο ιησού.

γενικά, σε όλους τους τομείς, όλα είναι αλληλένδετα και διαχωρίζοντας τα θέματα μεταξύ τους αναλωνόμαστε στα δένδρα και όχι στα δάση. θρησκεία - πολίτευμα - οικονομία - κοινωνία - παιδεία - κτλ = ΣΥΣΤΗΜΑ (κατεστημένο αν προτιμάς). ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όλα βάζουν το λιθαράκι τους στην καταπίεση και εξαθλίωση των μαζών προς ώφελος των λίγων. από εκεί και πέρα μπορούμε να κοροϊδευόμαστε και να λέμε φταίει ο συριζα ή το πασοκ ή η νδ ή ο "νεοέλληνας". μάλλον φταίει ο άνθρωπος.

Parasight
23-12-2016, 13:54
Δεν υπήρχε σαρκασμός στη δεύτερη απάντησή μου. Έγραψα ποια είναι η άποψή μου γι' αυτό που θεώρησα ότι είναι η ουσία της απάντησης του Ravenlord. Πάντως, δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να γράψω πολλά, γιατί η απάντησή του δεν έχει αρκετά ξεκάθαρο περιεχόμενο ώστε να έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο να πω. Για να το κάνω αυτό πρέπει να δοθεί υπόσταση και συγκεκριμένο νόημα σε όρους όπως "εξουσία", "κεντρική εξουσία", "θρησκεία", "εκκλησία", "έλεγχος των μαζών" κ.λπ. Μέχρι να γίνει αυτό, το πιθανότερο είναι πως, αντί να γράφουμε κάτι ενδιαφέρον και ουσιώδες, θα ψάχνουμε να βγούμε από αμφισημίες και αμφιλογίες. Εξού και το ότι θεώρησα αρκετό να γράψω πως αυτό που τον ενοχλεί είναι η θρησκεία (βλ. επίσημη Εκκλησία) ως καταπίεση (υποθέτω αυτό εννοεί ως "εξουσία" και "έλεγχος των μαζών") και όχι η θρησκεία σκέτο. Όπως είπα, δε μου φαίνεται παράλογο. Κι εγώ δε θέλω ορθόδοξη απολογητική στα σχολεία, παρακράτος σε "αυτοδιοίκητες" περιοχές της χώρας που συντηρούνται από τη φορολογία των πολιτών κ.λπ. Όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να μπερδέψω την εξουσία με την κεντρική ή την κρατική εξουσία, τη θρησκεία ή την πίστη με το θεσμό της επίσημης Εκκλησίας, να αναφερθώ στις γραφές, τον ιστορικό Ιησού κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα, δεν θεωρώ ότι η απάντηση του Ravenlord περιέχει επιχειρηματολογία, πόσο μάλλον διεξοδική. Υπάρχει μια δήλωση για το τι τον επηρεάζει και για το οποίο έγραψα παραπάνω και μετά πολλά πράγματα μαζί συγκεχυμένα, χωρίς να είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλουν να πούνε. Αν το μόνο που θέλουν να πούνε, εν τέλει, είναι πως η επίσημη Εκκλησία είναι διεφθαρμένη και παρασιτεί σε βάρος των πολιτών (ακόμη και αυτών που τη στηρίζουν με τη θέλησή τους) σε συνεργασία με την εκάστοτε κρατική εξουσία, θα συμφωνήσω ξανά και προφανώς θα διαφωνήσω πάλι πως αυτό είναι κάποιου είδους βαθυστόχαστη ανάλυση που δεν μπορεί να την αντιληφθεί ο "μέσος πιστός". Αυτό που κάνει ένα απλό θέμα μπερδεμένο είναι η αχρείαστη -στη συγκεκριμένη κουβέντα- εισαγωγή σύνθετων εννοιών και η ακόμη πιο αυθαίρετη και τσαπατσούλικη χρήση ή εξίσωσή τους.
Έχεις μια μανία να πρέπει να θέσεις τα θέματα υπό ένα αυστηρό ακαδημαϊκό ή/και "αντικειμενικό" πλαίσιο. Προφανώς ο Raven το θέτει υπό το πλαίσιο της καθημερινότητας και το πώς την επηρεάζει η "θρησκεία" (ό,τι σκατά σημασία και έννοια έχει επικρατήσει να έχει η λέξη). Και κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο τρόπος ο οποίος είναι και ο πιο ουσιαστικός, με τον οποίο δλδ θα έπρεπε προσεγγίζουμε γενικότερα τα θέματα της ζωής, το ποια δλδ είναι η έκφανσή τους στην καθημερινότητα και στην ανθρώπινη συνύπαρξη. Πραγματικά χέστηκα για το τι σημαίνει με ακρίβεια η "θρησκεία", η "εκκλησία", η "πολιτική", το "κράτος", η "εξουσία" ή οποιαδήποτε άλλη λέξη υπό αυστηρά φιλοσοφικά, πολιτικά ορθά, ή καθαρά ακαδημαϊκά ή οποιαδήποτε άλλα πλαίσια. Γιατί, όπως λες, κατά βάση δε διαφωνείς με τον Raven, αλλά σε ενοχλεί η χρήση όρων με ανακριβή τρόπο. Νομίζω ότι πάνω-κάτω καταλαβαινόμαστε, όχι; Ας κόψουμε προς το κυνηγητό. Από κει και πέρα, μπορεί να γίνεται αέναη κουβέντα περί εννοιών, σημασιών και όρων, και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ πουθενά.

atom_smasher
23-12-2016, 14:00
ρε σφηνοπουτσάκη είσαι με εμάς ή με τους άλλους;

sfinotouvlaki
23-12-2016, 14:39
Συμφωνώ ότι όλα είναι αλληλένδετα, όλα είναι σύστημα (δεν το εννοώ με την έννοια του κατεστημένου εδώ), γι' αυτό μου φαίνεται ακατανόητο -για κάποιον που θεωρεί ότι τα πάντα είναι αλληλένδετο σύστημα- να έχει μια τέτοια άποψη για την έννοια της εξουσίας, τον καθορισμό των ιστορικών διαδικασιών μέσα στους αιώνες κ.λπ., όπως αυτή που διαφαίνεται στις προηγούμενες απαντήσεις σου. Από εκεί και πέρα, το ότι όλα είναι αλληλένδετα δε σημαίνει ότι η ανάλυση (βλ. διαχωρισμός) είναι περιττή ή μη επιθυμητή. Κατά την άποψή μου, είναι απόλυτα απαραίτητη για να υπάρξει σύνθεση.

ο μέσος πιστός, στο μυαλό του, έχει φθάσει σε σημείο να διαχωρίζει τη θρησκεία από την εκκλησία, επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει ούτε να αποκρύψει τη διαφθορά της εκκλησίας. οπότε σου λέει ότι η εκκλησία είναι κάτι "ανθρώπινο", εξού και τα ελαττώματά της, ενώ η θρησκεία και η πίστη κάτι "θεϊκό" και πέρα από την κατανόηση του ανθρώπινου νου. με αυτό το επιχείρημα καθαρίζει σε κάθε συζήτηση. η θεμελιώδης διαφωνία μου είναι στη "θεϊκή" προέλευση της θρησκείας,

κατ' επέκταση η ίδια η θρησκεία είναι το μέσο ώστε ο κόσμος να ακολουθεί την εκκλησία (και να μάθει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κεντρική εξουσία, οπότε να ακολουθεί την εξουσία).

Αυτά τα δυο φαίνεται να μη συμφωνούν μεταξύ τους πάντως και είχα την εντύπωση πως η θεμελιώδης διαφωνία σου δεν ήταν κάτι τόσο αφηρημένο όσο η θεϊκή ή μη προέλευση της θρησκείας, αλλά, όπως έγραψες, το τι σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου (για παράδειγμα, η διαφθορά). Το αν θέλει ντε και καλά ο μέσος πιστός να αποκρύψει τη διαφθορά της εκκλησίας δεν μπορώ να το ξέρω στ' αλήθεια*, αλλά σημασία έχει ότι κάνει το διαχωρισμό. Τώρα, το αν όλοι κάνουν το διαχωρισμό όπως τον παρουσιάζεις εσύ, ούτε αυτό μπορώ να το ξέρω. Πιθανόν κάποιοι να τον κάνουν. Ο διαχωρισμός που συναντώ συνήθως εγώ δεν λέει κάτι για τη θεϊκή προέλευση της θρησκείας, λέει απλώς ότι μπορούν οι παπάδες (ή όποιοι άλλοι) να είναι κλέφτες, αλλά οι πράξεις τους δεν αντιπροσωπεύουν όλους όσοι δηλώνουν θρησκευόμενοι (χριστιανοί ή οτιδήποτε άλλο). Το οποίο σημαίνει ότι α) ακόμη και αν κάποιος συμφωνεί με την ερμηνεία των κειμένων με τους παππάδες, δε σημαίνει ότι αποδέχεται τις πράξεις τους ως έκφραση αυτών των ερμηνειών β) δεν αποδέχεται τις ερμηνείες των κειμένων, της έννοιας της θρησκείας κ.ο.κ. Το αν κάποιος θέλει να κάνει την αντιπολίτευσή του εντός ή εκτός του υπάρχοντος πλαισίου της οργανωμένης θρησκείας και για ποιους λόγους θέλει το ένα ή το άλλο, έχει να κάνει με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πάντως, εντός ενός τόσο πολύπλοκου και αλληλένδετου συστήματος, είναι δύσκολο ακόμη και το να καθοριστούν ικανοποιητικά τα όρια αυτού του πλαισίου.

*Η εμπειρία μου πάντως λέει ότι γενικά δε συμβαίνει αυτό. Οι περισσότεροι "μέσοι πιστοί" που έχω γνωρίσει, κατεβάζουν χριστοπαναγίες αδιακρίτως στους παπάδες και όταν έχουν γεννητούρια και θανάτους τρέχουν σ' αυτούς που έβριζαν. Λόγω "παράδοσης" συνήθως. Όπως κάνουν και οι περισσότεροι "μέσοι άθεοι" που γνωρίζω.

sfinotouvlaki
23-12-2016, 15:06
Έχεις μια μανία να πρέπει να θέσεις τα θέματα υπό ένα αυστηρό ακαδημαϊκό ή/και "αντικειμενικό" πλαίσιο. Προφανώς ο Raven το θέτει υπό το πλαίσιο της καθημερινότητας και το πώς την επηρεάζει η "θρησκεία" (ό,τι σκατά σημασία και έννοια έχει επικρατήσει να έχει η λέξη). Και κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο τρόπος ο οποίος είναι και ο πιο ουσιαστικός, με τον οποίο δλδ θα έπρεπε προσεγγίζουμε γενικότερα τα θέματα της ζωής, το ποια δλδ είναι η έκφανσή τους στην καθημερινότητα και στην ανθρώπινη συνύπαρξη. Πραγματικά χέστηκα για το τι σημαίνει με ακρίβεια η "θρησκεία", η "εκκλησία", η "πολιτική", το "κράτος", η "εξουσία" ή οποιαδήποτε άλλη λέξη υπό αυστηρά φιλοσοφικά, πολιτικά ορθά, ή καθαρά ακαδημαϊκά ή οποιαδήποτε άλλα πλαίσια. Γιατί, όπως λες, κατά βάση δε διαφωνείς με τον Raven, αλλά σε ενοχλεί η χρήση όρων με ανακριβή τρόπο. Νομίζω ότι πάνω-κάτω καταλαβαινόμαστε, όχι; Ας κόψουμε προς το κυνηγητό. Από κει και πέρα, μπορεί να γίνεται αέναη κουβέντα περί εννοιών, σημασιών και όρων, και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ πουθενά.

Ναι, με ενοχλεί η χρήση όρων με ανακριβή τρόπο. Και με ενοχλεί γιατί αυτή η χρήση βγάζει την κουβέντα από το σχετικά απλό, καθημερινό, χειροπιαστό, πάνω στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, και την πάει αλλού. Όπου έστω και για να γίνει κουβέντα και όχι απαραίτητα να συμφωνήσουμε πρέπει να ανοίξουμε κουβέντα για 500 διαφορετικά θέματα τα οποία κατέχουμε από πασαλείμματα. Δεν αρκεί να συμφωνούμε ότι υπάρχει διαφθορά στην εκκλησία ή ότι πρέπει να πληρώνει φόρους ή ό,τι άλλο, πρέπει η θρησκεία (ή ο άθεος) να δειχθεί ως το απόλυτο, διαχρονικό κακό που χρήζει αφανισμού. Και αυτή τη ρητορική προσπαθεί να υποστηρίξει η χρήση αυτών των εννοιών και των ιστορικών αναφορών όχι το ότι πρέπει να πληρώνει η εκκλησία τους υπαλλήλους της.

Raven Lord
23-12-2016, 20:23
δεν καταλαβαίνω τίποτα (ή πιο σωστά "καταλαβαίνω τίποτα")

Raven Lord
23-12-2016, 20:38
Αυτά τα δυο φαίνεται να μη συμφωνούν μεταξύ τους πάντως και είχα την εντύπωση πως η θεμελιώδης διαφωνία σου δεν ήταν κάτι τόσο αφηρημένο όσο η θεϊκή ή μη προέλευση της θρησκείας, αλλά, όπως έγραψες, το τι σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου (για παράδειγμα, η διαφθορά).

η δικιά μου διαφωνία βρίσκεται σε όλο το φάσμα της ύπαρξης της θρησκείας. δεν έχω, όμως, δικαίωμα να επεμβαίνω στα προσωπικά του καθενός, αλλά δε θα το βουλώσω όταν κάτι αφορά κ εμένα.

η εξουσία από πάντα μπερδεύεται με τη θρησκεία. απλά τα τελευταία 2000 χρόνια το σύστημα έχει τελειοποιηθεί και σε αυτό τον τομέα. γι'αυτό και δεν μπορώ να κάνω μια συζήτηση για τη θρησκεία χωρίς να μπλέξω την εξουσία.
η εξουσία πάντα έψαχνε νομιμοποίηση μέσω του θείου. ακόμη και σήμερα που υποτίθεται η νομιμοποίηση έρχεται από το λαό, η παρουσία του θείου βρίσκεται παντού. ακόμη και το κόμμα της μερκελ λέγεται "χριστιανοδημοκρατικό" (η οποία σε ανύποπτο χρόνο πριν 1-2 μήνες έκανε κάποιες δηλωσούλες για τη σημασία του χριστιανισμού στην ευρώπη).
ο άνθρωπος μαθαίνει από μικρός να πιστεύει/εμπιστεύεται μια κεντρική εξουσία. ένας θεός. γι' αυτό φαίνεται αδιανόητο σήμερα να λειτουργήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από κάτι με ισχυρή κεντρική εξουσία.
ΠΡΟΣΟΧΗ, δε λέω ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο λόγω της θρησκείας, αλλά αν παρομοιάσω το σύστημα με ένα λίθινο μαντρότοιχο, σίγουρα μια από τις κοτρώνες που τον αποτελούν, είναι η σύγχρονη θρησκεία.
αυτά και συγγνώμη για την ανικανότητά μου να εκφράσω με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απόψεις μου, αλλά δεν είμαι παρά ένας ταπεινός επιστήμων/τεχνοκράτης και όχι λογοτέχνης.

sfinotouvlaki
23-12-2016, 22:33
Μπορεί να μην μπορείς να κάνεις συζήτηση για τη θρησκεία χωρίς να μπλέξεις την εξουσία, αλλά θεωρώ πως σίγουρα είναι εφικτό να κάνεις συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές του Αγίου Όρους χωρίς να χρειαστεί να παρουσιάσεις κάποιου είδους θεωρία για το φαινόμενο της θρησκείας εν γένει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θέλεις να κάνεις το πρώτο και όχι το δεύτερο. Αν θέλεις να κάνεις το δεύτερο, τότε θεωρώ πως το να προσπαθείς να εκφράσεις τις απόψεις σου με περισσότερη ακρίβεια είναι απαραίτητο και μάλλον είναι προτιμότερο να είσαι επιστήμονας (ιστορικός, κοινωνιολόγος, whatever) παρά λογοτέχνης.

Raven Lord
24-12-2016, 05:43
κατέβηκα 500μ κατηφόρα με ποδήλατο στους -7 βαθμούς. τα ματια μου είναι παγωμένα.

OniBocho
24-12-2016, 07:48
κατέβηκα 500μ κατηφόρα με ποδήλατο στους -7 βαθμούς. τα ματια μου είναι παγωμένα.

:touched:

Πρηξοπουτσάκι, διακρίνω ψυχαναγκασμό. Λες και αυτά τα απλά κι όμορφα που γράφει ο Ρεηβεν, έρχονται και χαλούν τα τετραγωνα κουτάκια* που απαρτίζουν τη σκέψη σου και αν φύγει έστω κι ένα από τη θέση του, το μυαλό σου βαράει συναγερμό και defcon 666.

* Γνωρίζω ότι ένα κουτί δεν μπορεί να είναι τετράγωνο, καθώς το γεωμετρικό αυτό σχήμα είναι δύο διαστάσεων κι όχι τριών, που σχηματίζουν ένα κουτί το οποίο ως εκ τούτου θα έπρεπε να λέγεται κυβικό κουτάκι.

Έλα όμως που 11 στους 10 θα το πουν "τετράγωνο κουτάκι" γιατί τους μοιάζει σωστό και μπορούν να συνεννοηθούν. Δε λέω, καλό θα ήταν να προχωρήσουν τη σκέψη τους και να τους αρέσει η ακρίβεια, αλλά αν σε μία συζήτηση ακούσω μία σωστή και επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη, μέσα στην οποία εμπεριέχονται οι όροι "τετράγωνο κουτί" δε θα καθίσω σα μαλάκας στο τέλος να πω "ξέρεις, τα τετράγωνα είναι δύο διαστάσεων, το σωστό είναι να πεις "κυβικό κουτί".

Xtikio
24-12-2016, 11:24
Ρε μλκ τι κάθεστε και ρίχνετε κραξίδια στο σφινότουβλο ;

Τα 2 μου λεπτά του ευρώ: Πέρα απο την εφαρμογή της ορθοδοξίας που είναι σάπια και λάθος, το δόγμα και οι γραφές έχουν μέσα απίστευτο πνευματικό υλικό και πάρα πολύ τροφή για σκέψη. Είναι λάθος να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις γραφές και τα διδάγματα παίρνοντας τα κυριολεκτικά και γιαυτό πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι την απορρίπτουν. +1 που είναι μουνια οι παππάδες, +1 που έχει έρθει η δυτική νοοτροποία και λέει "μάγγες αν δεν μπορείς να το δείξεις με νούμερα, δεν υπάρχει", ε πού να πιστέψεις μετα :Ρ

cybernaut
24-12-2016, 20:30
Ψήγματα αλήθειας προφανως και υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες. Τροφή για σκεψη και πνευματικότητα μπορείς να βρεις και στο ισλάμ ή στον Βούδα.

Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να λέγεται 'ιστορικός Ιησούς'. δεν ειναι απλά ασήμαντος, είναι ανύπαρκτος.

Επίσης εδώ βλέπουμε πόσο έχουν αλλοιωθεί οι γραφές..
Ούτε ανάσταση υπήρχε. προστέθηκε στην πορεία..

http://www.codex-sinaiticus.net/en/

https://www.youtube.com/watch?v=Q2zvpA7xUi4

https://www.youtube.com/watch?v=w_vq9_Wipic

rat_poison
24-12-2016, 21:19
το αν υπήρχε ή όχι κάποιος προφήτης με το όνομα Γεσούα στην Παλαιστίνη εκείνη την περίοδο που να κήρυττε πάνω-κάτω αυτά που διαβάζουμε στα ευαγγέλια και να έζησε γύρω στην εποχή που υποτίθεται ότι έζησε είναι αδύνατον να διακριβωθεί. σίγουρα οι ιστορικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του, αλλά είναι αδύνατον να αποδείξουμε θετικά τη μη-ύπαρξη ενός τέτοιου ανθρώπου.

ταυτόχρονα είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν τα ευαγγέλια ως ιστορικές πηγές κι αυτό γιατί περιέχουν εξωφρενικά γεγονότα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιβεβαιώνονταν από τρίτες πηγές. είμαι σίγουρος ότι αν είχε συμβεί αυτό που περιγράφει ο Ματθαίος μετά τη σταύρωση (ότι δηλαδή το καταπέτασμα του ναού του σολομώντα σκίστηκε και διάφοροι ενάρετοι νεκροί αναστήθηκαν και άρχισαν να περπατάνε και τους είδαν πολλοί) όλο και κάποιος κάπου αλλού θα το είχε παρατηρήσει και καταγράψει. νομίζω ότι μία μαζική ανάσταση νεκρών θα ήταν κάτι που θα έφτανε στις μέρες μας από παραπάνω από μία πηγή, μια που (αν είναι αλήθεια) θα ήταν το πιο εξωφρενικό, αναπάντεχο και μυστήριο γεγονός που είχε συμβεί ως τότε, ή από τότε ως σήμερα!

θα περίμενε κανείς ας πούμε τη μορφωμένη κάστα των ρωμαίων κατακτητών κατοίκων της ιερουσαλήμ να είχε ασχολήθεί με μία μαζική ανάσταση νεκρών. ξέρουμε πολύ περισσότερες και πιο επουσιώδεις λεπτομέρειες από αναφορές από τέτοιους ανθρώπους δε νομίζω να ξέφευγε από τα αυτιά της ρώμης ένα ζόμπι απόκαλυψ σε μια από τις επαρχίες της!

εκτός αυτού, ο ιησούς υποσχέθηκε ότι η δευτέρα παρουσία θα ερχόταν πάρα πολύ σύντομα: "όταν πολλοί από τους παρευρισκόμενους θα ζούσαν ακόμα" όπως λέει. φαντάζομαι ότι αν είχε συμβεί η δευτέρα παρουσία μέχρι το 150μΧ (με το ζόρι σου λέω εγώ για να είμαι λαρτζ) όλο και κάποιος θα το είχε προσέξει.

άρα, ποιος δρόμος μένει σε κάποιον που επιμένει να πιστεύει ότι ο μανωλάκης υπήρχε και ότι όντως ήταν ο θεάνθρωπος; να αποκυρήξει τα ευαγγέλια ως τον εξ αποκαλύψεως αλάθητο λόγο του θεού και να δεχτεί ότι είναι φτιαχτά κείμενα από γραμμένα από ανθρώπινο χέρι, ακριβώς όπως το game of thrones ή η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι. και ότι η εικόνα ενός ημίτρελου προφήτη που καταριόταν τις συκιές γιατί δεν είχανε σύκα μέσα στην άνοιξη είναι μία φτιαχτή ανθρώπινη αποτύπωση της ζωής του μεσία που έχει φτάσει σε εμάς διαστρεβλωμένη.

για έναν τέτοιον άνθρωπο που πιστεύει στον ιησού ως θεάνθρωπο (βέβαια είναι πλέον λίγο τραβηγμένο να τον αποκαλούμε χριστιανό με την καθημερινή έννοια αν δεν πιστεύει στα ευαγγέλια) σημασία δεν έχει το ότι ο χαρακτήρας που περιγράφεται στην καινή διαθήκη είναι κατά πάσα πιθανότητα φτιαχτός και σίγουρα ατελής.

σημασία έχει το μήνυμα του ιησού κι όχι οι γήινες λεπτομέρειες.

κι έτσι διαλέγει ο καθένας τα κομμάτια του μηνύματος που του αρέσουν, που τον εμπνέουν, που τον κάνουν να αισθάνεται επιβεβαίωση στην ηθική του και αποκλείει ως ατελή ανθρώπινα κατασκευάσματα της εποχής ό,τι συγκρούεται με τα πιστεύω που ήδη έχει. δε βλέπω κανέναν να υποστηρίζει ως καλός χριστιανός το λόγο του χριστού "να μη δέρνουμε τους σκλάβους μας παραπάνω από όσο τους αξίζει". η επιλογή των ηθικών κανόνων που θεωρούνται θείοι, καλοί και χριστιανικοί γίνεται από πριν και η επιβεβαίωση στην πίστη έρχεται μετά.

ακόμα και ο πιο θρήσκος άνθρωπος, πρώτα διαλέγει τι είναι ηθικό από μόνος του και μετά το δικαιολογεί στην πίστη του, ακριβώς όπως κάνει ένας άθεος.

εν τέλει λοιπόν, η όλη προσφορά της θρησκείας στην ηθική είναι περισσότερο δεκανίκι για την αμφιβολία του ανθρώπου για το αν η ηθική του είναι πραγματικά "καλή" παρά οτιδήποτε άλλο.

cybernaut
25-12-2016, 03:32
Μα τα ευαγγέλια προφανέστατα είναι fiction ! Κακής ποιότητας μάλιστα.
Αλλά είναι ο λόγος ΠΕΡΙ θεού και οχι ο λόγος αυτούσιος όπως υποτίθεται είναι το κοράνι. Η βασική τους διαφορά .
Στην αρχή αυτοί οι τυποι λέγονταν Μεσιανιστές, ονομάστηκαν χριστιανοί μετά το 666 μχ!

BLiTzER
25-12-2016, 05:30
το δόγμα και οι γραφές έχουν μέσα απίστευτο πνευματικό υλικό και πάρα πολύ τροφή για σκέψη. Είναι λάθος να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις γραφές και τα διδάγματα παίρνοντας τα κυριολεκτικά

Έργο τέχνης οι χριστιανικές γραφές. :lol: :lol: :lol: :lol:

Raven Lord
06-11-2017, 15:07
http://www.topontiki.gr/article/245266/exorgismenoi-goneis-epistrefoyn-sto-yp-paideias-ta-vivlia-ton-thriskeytikon#.Wf9iy1ROzq4.facebook

:roll:
(http://www.topontiki.gr/article/245266/exorgismenoi-goneis-epistrefoyn-sto-yp-paideias-ta-vivlia-ton-thriskeytikon#.Wf9iy1ROzq4.facebook)

When Black Roses Bloom
07-11-2017, 22:13
Ε, τι, θα τους έπισαν οι τράγοι έναν έναν και θα τους κατήχησαν κανονικά, όπως και πρέπει άλλωστε, για το τι είναι ΣΩΣΤΟ να κάνουν, σαν Έλληνες της Ελλάδας των Χριστιανών!

Edit:

Ρε πούστη μου, πολλές φορές σκέφτομαι, πόσο κοντά είμαστε στην κατάρευση της θρησκείας όπως την ξέρουμε σήμερα, και αν πρόκειται να το ζήσουμε στη δική μας ζωή.

attila
08-11-2017, 12:09
αν κρινω απο οσα εχω δει σε στρατο και εργασια πιστευω οτι το μαγαζι θα εχει αρκετη πελατεια για πολλα χρονια ακομα

ypersyntelikos
08-11-2017, 14:59
http://www.topontiki.gr/article/245266/exorgismenoi-goneis-epistrefoyn-sto-yp-paideias-ta-vivlia-ton-thriskeytikon#.Wf9iy1ROzq4.facebook

:roll:
(http://www.topontiki.gr/article/245266/exorgismenoi-goneis-epistrefoyn-sto-yp-paideias-ta-vivlia-ton-thriskeytikon#.Wf9iy1ROzq4.facebook)

http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/005/908/idontwanttoliveonthisplanet.jpg

tsimpouklano
09-11-2017, 03:40
Μία ερώτηση -κυρίως- προς γονείς erίτες/ισσες, βαφτίσατε τα παιδιά σας (εννοώ σε εκκλησία); Τα στέλνετε κανονικά θρησκευτικά στο σχολείο; Ποια η στάση σας απέναντι σε σόγια (γιαγιαδοπαππουδοθείες), όταν αναφέρονται σε Χριστούς & Παναγίες;
Δεν πιστεύετε πως άρνηση απέναντι σε "στοιχειώδη", που βέβαια δε φαίνεται να είναι και τόσο στοιχειώδη, θα πήγαινε τα πράγματα λίγο πιο μπροστά; Και το ρωτάω, πιστεύοντας πως η γενιά που αποκτά τώρα παιδιά, είναι πιο αποστασιοποιημένοι από το κάθε_Κυριακή_εκκλησία, σταυρουδάκια, κλπ απ' την προηγούμενη γενιά των γονιών της.

Θέλω να πω, νέοι άνθρωποι ρε γαμώτο, τι πάει στραβά :(

Boskizo gidia
09-11-2017, 10:36
Καλα,αυτοι οι "αθεοι" που οταν γινει το ατυχημα με το αμαξι κρεμανε τις παναγιες (απο την σουμελα μεχρι αυτην της τινου-ασχετο,ποσες παναγιες υπαρχουν τελικα; ) πανω απο το κρεβατι στο νοσοκομειο,η κανουν θρυσκευτικο γαμο,ειναι οι πιο τραγικοι

OniBocho
09-11-2017, 10:55
Τελικά θέτεις πολλά περισσότερα ερωτήματα, αγαπητέ Αλεχάνδρο.

Η κατάσταση είναι λίγο πιο λεπτή και περίπλοκη, απ' όσο φαντάζει όταν δεν έχεις κληθεί να την αντιμετωπίσεις ακόμη. Και δεν αναφέρομαι στο κομμάτι της βάπτισης, αυτό είναι μια τεράστια -διαφορετική- συζήτηση. Όπως ξέρεις, το πρώτο παιδί μας βαπτίστηκε, γίναν τα χατήρια, ήμουν σκατά, devil horns στην εκκλησία, καζούρα στο ER, μπλα μπλα και κάπου εκεί τελείωσε το θέμα. Τη μικρή θα πάμε στο ληξιαρχείο να τη δηλώσουμε, θα ξεγράψουμε και τον μεγάλο και τελείωσε το ζήτημα.

Όμως στα ερωτήματα που θέτεις, καταλυτικό ρόλο παίζει και η ηλικία των παιδιών. Η μικρή μας είναι 21ος μηνών. Πήγαμε στον παιδικό σταθμό το Σάββατο για ενημέρωση γονέων και μας είπαν ότι -μιας και λαλίστατη η τσούπα- συμμετέχει στα τραγουδάκια, στην ΠΡΟΣΕΥΧΗ κτλ κτλ. Τι κάνεις εκεί; Κατεβάζεις παναγίες επειδή στον παιδικό σταθμό κάνουν προσευχή; Ζητάς να μη συμμετέχει το 21ος μηνών παιδί σου σε αυτή τη γελοιότητα; Έχει κάποια αξία; Θα βελτιώσει τη ζωή του ή την κοινωνία; Θα καταφέρεις κάτι, πέραν του να γίνεις ο μαλάκας γονιός που την είπε στη 40άρα βρεφονηπιοκόμο;

Κατ' εμέ ούτε στο δημοτικό σχολείο αξίζει να μπεις στη διαδικασία να "περιθωριοποιήσεις" το παιδί, γιατί αφενός ακόμη δεν είναι σε θέση να καταλάβει τους λόγους, αφετέρου, ουσιαστικά δεν του μαθαίνεις την ελευθερία των επιλογών, παρά το καθοδηγείς πλήρως εσύ, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σου. Θα μου πεις, όλοι και σε όλα τα ζητήματα αυτό κάνουν ουσιαστικά, αλλά θεωρώ ουσιαστικότερο να τροφοδοτείς την ελεύθερη σκέψη από τη μασημένη τροφή. Εντάξει, για το δημοτικό σχολείο μπορώ να δεχθώ ότι ανάλογα με το παιδί και την αντίληψη/ευαισθησία του, μπορείς να κάνεις κουβέντα και ενδεχομένως να εμβαθύνεις περισσότερο. Κατ' εμέ, πάντα στα πλαίσια της ελευθερίας, η οποία φυσικά περνάει από τη χειραφέτηση ιδεών όπως θρησκείες, ομάδες, κόμματα.

Αναφορικά τώρα με το τι γίνεται όταν ακούγονται διάφορα ευτράπελα από τα σόγια, η προσωπική εμπειρία είναι ότι δε χρειάζεται να μπω σε διαδικασίες. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν πως νιώθουμε ως γονείς, οπότε δεν αρχίζουν τα "παναγίτσα μου, χριστούλη μου" μπροστά μας. Ούτε παίζουν κατηχήσεις. Μόνο στο χωριό της γυναίκας μου σκάνε άκυρες ερωτήσεις αν βαφτίσαμε τη μικρή, τις ντριπλάρουμε και πάμε παρακάτω. Ακόμα κι όταν άκουσα τον Ορφέα μου να λέει "ωχ παναγία μου" για κάτι που τον δυσκόλεψε, έβαλα τα γέλια. Γιατί προφανώς, στα 4 1/2 του, είναι αδύνατον να γνωρίζει τι είναι αυτό που παπαγαλίζοντας, είπε. Όταν έρθει η ώρα και θα έχει νόημα, θα μάθει. Όχι με το να ζητήσω απαλλαγή από τα θρησκευτικά της 3ης δημοτικού, ας πούμε, αλλά μέσα στο γενικότερο οικογενειακό κλίμα και περιβάλλον.

KoiliaSamprela
09-11-2017, 12:09
Ονιμπότσε δεν κάνω πλάκα εξαιρετικό ποστ.
Καλές οι ιδέες που έχουμε, αλλά η περιθωριοποίηση του παιδιού είναι μεγάλος παράγοντας.
Επίσης συμφωνώ με τα σόγια, περιττές αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία

animae
09-11-2017, 12:19
Με καλυψε πλήρως ο Γιατομπουτσος.

Κατ' εμέ ούτε στο δημοτικό σχολείο αξίζει να μπεις στη διαδικασία να "περιθωριοποιήσεις" το παιδί, γιατί αφενός ακόμη δεν είναι σε θέση να καταλάβει τους λόγους, αφετέρου, ουσιαστικά δεν του μαθαίνεις την ελευθερία των επιλογών, παρά το καθοδηγείς πλήρως εσύ, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σου.

Εδώ να σχολιάσω ότι μάλλον προς Λύκειο πάει αυτή η συζητηση, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί κάποια πράγματα. Εκτός αν στο μεταξύ υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Raven Lord
09-11-2017, 13:12
όπως τα λέει ο ονιμποτσο πάνω κάτω μεγαλώσαμε κ εμείς στο σπίτι. γενικά, ακολουθούσαμε τις δραστηριότητες κρατώντας πάντα μια "απόσταση ασφαλείας". το μόνο που είχε απαγορευθεί δια ροπάλου από τους γονείς ήταν το κατηχητικό. θυμάμαι στο δημοτικό ήμουν ο μόνος από το τμήμα που δεν πήγαινε μετά το σχολείο. έτσι κ αλλιώς προτιμούσα την μπάλλα.

καταλαβαίνω ότι ακόμη και για τη γενειά μας και για τους νεότερους είναι δύσκολο να εφαρμόσεις αυτά που λέει ο αλέξανδρος. θα ήθελα, αλλά υπάρχει ακόμη κόσμος που ΠΙΣΤΕΥΕΙ. και όταν πας να κάνεις μια συζήτηση με επιχειρήματα, η αφοπλιστική απάντηση είναι, "άλλο η εκκλησία, άλλο η θρησκεία" και "δεν μπορείς να συλλάβεις τέτοιες μεταφυσικές έννοιες, γιατί είναι ασύλληπτες από τον ανθρώπινο νου"... με αυτά ο "πιστός" έχει καθαρίσει στο μυαλό του και από τη διαφθορά της εκκλησία και από την παράλογη και αντιεπιστημονική φύση της πίστης.

προσωπικά, μ'αρέσει να τσιγκλάω και να κράζω, αλλά όταν πρόκειται για σοβαρή συζήτηση, σηκώνω τα χέρια ψηλά...

atom_smasher
09-11-2017, 13:40
Παίζει να υπήρχαν 1-2 στπ Γυμνάσιο που πήγαιναν κατηχητικό και είμασταν καμια 130αρια σε κάθε τάξη. Λύκειο δεν νομίζω να είχε μείνει κανείς...

Raven Lord
09-11-2017, 13:48
στο γυμνάσιο-λύκειο κ εμάς τα ίδια.

tsimpouklano
09-11-2017, 13:54
Εγώ πήγαινα γιατί πήγαιναν όλοι οι φίλοι μου - μάλιστα το χα ζητήσει ο ίδιος απ' τους γονείς μου.
Θυμάμαι είχει ping pong και υπολογιστή με Metal Slug.

Raven Lord
09-11-2017, 13:57
έτσι προσπαθούν να ψαρέψουν τα αγοράκια οι ανώμαλοι...

animae
09-11-2017, 13:59
Δεν θυμάμαι να είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα αν πήγαιναν άλλοι ή όχι.
Με είχαν ρωτήσει αν ήθελα να παω μερικές φορές, ήμουν ξεκάθαρα αρνητικός και τελείωσε (προφανώς όχι λόγω απόψεων τότε).
Υπόψιν, ήμουν και παπαδοεγγόνι.

commissar
09-11-2017, 14:07
Στο δημοτικό αν ζητήσεις απαλλαγή το παιδί εκείνη την ώρα "απασχολείται" σε άλλη τάξη οπότε μιλάμε για εξαιρετικά άβολες καταστάσεις για το ίδιο και όντως δεν υπάρχει λόγος για τέτοια περιθωριοποίηση. Σκέφτομαι καμιά φορά τι όμορφο θα ήταν να ζητούσαν τέτοια απαλλαγή όλοι οι γονείς των παιδιών έστω μιας τάξης, με κωλοδάχτυλο σε διευθύντρια/δάσκαλο/υπουργείο κλπ αλλά οκ μετά ξυπνάω

enitharmon
09-11-2017, 14:21
το μαθημα "θρησκείες" θα έπρεπε να διδάσκεται από τα 15+, στην υλη να ειναι οι κυριότερες θρησκείες του κόσμου συν τις παλιες. άλλα ναι, μετά ξυπνάς.

δε θυμάμαι καν τι κάναμε στο δημοτικό, ουτε γυμνασιο-λυκειο να ειμαι ειλικρινης, μόνο ότι η θρησκευτικου στο Λυκειο ( ; ) αφιέρωσε 2-3 ωρες στο Ισλαμ κι εκει έμαθα πράματα που δεν ξέρουν ούτε οι μουσουλμάνοι (επειδή νοιάζονται τόσο όσο οι χριστιανες θειτσες, όχι επειδη είναι "ανωτερη μυστικη γνωση"), τις πέντε στηλες της πίστης πχ. Απ'ο,τι μαθαίνω αυτη η θρησκευτικού ήταν εξαιρεση, συνηθως αυτα τα κεφάλαια της ύλης αγνοουνται

babality
09-11-2017, 14:38
κι επισης ολο και λιγοτερες death metal μπαντες μιλανε πια για αντιχριστιανισμο γιατι θεωρειται μπαναλ :(

KoiliaSamprela
09-11-2017, 15:22
κι επισης ολο και λιγοτερες death metal μπαντες μιλανε πια για αντιχριστιανισμο γιατι θεωρειται μπαναλ :(

:touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched:

OniBocho
20-11-2017, 10:47
http://www.documentonews.gr/article/ambrosios-gia-tis-plhmmyres-ftaiei-h-atheia-tsipra-kai-ypoyrgwn

Και καλή μας όρεξη. Τελικά το πρόβλημα είναι η ύπαρξη αυτών των θέσεων, αυτή καθαυτή ή το γεγονός ότι μέσα ελεύθερης έκφρασης, όπως το internet δίνουν βήμα στο να διαδίδονται αυτές;

Raven Lord
20-11-2017, 11:23
http://m.tvxs.gr/mo/i/244674/f/news/istoria/pos-oi-xristianoi-dielysan-ton-arxaio-kosmo.html

Art In Haste
04-12-2017, 12:07
Η Μητρόπολη Πατρών απαγορεύει τις βαφτίσεις παιδιών με δύο ονόματα (http://www.lifo.gr/now/greece/171504)

Parasight
28-03-2018, 10:19
Ψυχίατροι σε Εκκλησία για ρατσιστικές δηλώσεις κληρικών: Μπορούμε να σας ενημερώσουμε για την σεξουαλικότητα… (http://tvxs.gr/news/ellada/psyxiatroi-se-ekklisia-gia-ratsistikes-diloseis-klirikon-mporoyme-na-sas-enimerosoyme-gi)

Sotos_The_Tequiler
28-03-2018, 10:20
Ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (https://www.psych.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1082%3A2018-03-27-11-11-55&lang=el)

Με αφορμή κοινωνικές απορίες και έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει
εξαιτίας δηλώσεων ορισμένων λειτουργών της εκκλησίας ως προς τις
παραλλαγές σεξουαλικού προσανατολισμού, θέλουμε να επισημάνουμε τις
τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στην διάρκεια του 20ου αιώνα
για να υιοθετηθούν οι θέσεις ενός κλυδωνιζόμενου, δοκιμαζόμενου, αλλά και
εντούτοις προωθούμενου κοινωνικού διαφωτισμού οι οποίες αφορούσαν
τρεις θεμελιακούς άξονες: την υπέρβαση του ρατσισμού στην οποία
συμπεριλαμβάνεται ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία, την κατανόηση και
αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ως μία παραλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς
και την απελευθέρωση των ψυχικά πασχόντων από τη διαιωνιζόμενη συμφορά του αποκλεισμού τους.

Η αποδοχή της ομοφυλοφιλικής ταυτότητας ανταποκρίνεται σε
συμπεράσματα της θεωρητικής και κλινικής έρευνας της επιστημονικής μας
κατεύθυνσης, στην συνδιαμόρφωση των οποίων έχουν συμβάλλει και
θεολόγοι ή ιερείς ψυχοθεραπευτές, στη βάση της κλινικής ή ψυχοθεραπευτικής τους εμπειρίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία είναι στη
διάθεση της Αρχιεπισκοπής για τη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου διαλόγου, με
ενημερωτικό χαρακτήρα, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Ανάλογες
προσπάθειες για διάφορες θεματικές ενότητες συνεχίζονται άλλωστε από δεκαετίες
σε συνεργασία με την εταιρεία μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

https://i.imgur.com/jcXQ6J5.jpg

Parasight
28-03-2018, 11:22
Καλά ρε, ένα λεπτό μετά; :p

Sotos_The_Tequiler
28-03-2018, 12:05
Καλά ρε, ένα λεπτό μετά; :p

η διαφορά ώρας φταίει...

Raven Lord
23-04-2018, 18:57
αν δεν είχαν ιστορική αξία τα μοναστήρια, θα έλεγα μπουλντόζα σε όλα. τώρα θα ήμουν ικανοποιημένος με ψόφο σε όλους τους κατοίκους τους και τους παρατρεχάμενους.
https://www.meteora24.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%89%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1/

cromags
03-09-2018, 20:27
και οι αρμένηδες!

https://www.youtube.com/watch?v=Exd1MuxVB-s&feature=youtu.be

Art In Haste
25-10-2018, 10:16
Τιμία ζώνη λέει.... (https://www.ekklisiaonline.gr/nea/thessaloniki-chiliades-ypodechthikan-tin-agia-zoni-vinteo-foto/)

Πεθαίνω με προτεινόμενες αναζητήσεις. (https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&q=%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%B1+%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7&sa=X&ved=0ahUKEwibxsrshaHeAhXmD8AKHSh7Cp0Q1QIImQEoAA&biw=1920&bih=947)

Art In Haste
27-11-2018, 14:53
Νομίζω πως και αυτό το θρεντ πρέπει να αλλάξει όνομα.

Σε άλλα νέα...

https://www.youtube.com/watch?v=qrzQCCmvsDU

Raven Lord
27-11-2018, 18:19
:-)

commissar
27-11-2018, 18:21

OniBocho
28-11-2018, 08:01
Τουλάχιστον ΤΙΜΙΟ το σκηνικό.

Raven Lord
28-11-2018, 19:49
https://www.news247.gr/koinonia/anthimos-amfisvitei-oti-yparchoyn-planites-ektos-gis.6671108.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5

lady_of_winter
28-11-2018, 20:53
μετά την επίπεδη γη, τώρα δεν υπάρχουν και πλανήτες

τζάμπα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Raven Lord
14-02-2019, 21:01
:touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched:

https://www.news247.gr/koinonia/tyrnavos-exafanistike-o-iereas-leipoyn-140-000-apo-to-pagkari.6694222.html

:touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched: :touched:

lady_of_winter
14-02-2019, 22:13
Τσίπουρα έγιναν τα 140 χιλιάρικα. Θεού θελοντος

Raven Lord
14-02-2019, 22:36
:pink:

OniBocho
27-02-2019, 14:30
https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/52755286_2268409276717152_4242413251532423168_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=907b8811f7fc64a5b64a9ffd8bf18433&oe=5CE6F141

Raven Lord
08-03-2019, 13:39
https://www.news247.gr/koinonia/chalkidiki-vrefos-epese-apo-ta-cheria-papa-poy-to-sarantize-kai-traymatistike-sovara.6700825.html

atom_smasher
08-03-2019, 13:45
γαμώ τον χριστό του και αυτουνού και των γονιών!

Boskizo gidia
08-03-2019, 18:00
Εδω ρε εχουν πνιγει μβρα στα βαφτισια τους..αφηστε ρε το μωρο στην ησυχια του.οταν μεγαλωσει,αμα θελει θα βαφτηστει.δημοκρατια σου λεει μετα..

Raven Lord
20-03-2019, 21:07
https://www.news247.gr/koinonia/salos-me-tis-apokalypseis-gia-to-agio-fos-poio-thayma-to-anavo-me-anaptira.6704751.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos5

όχι ρε, δεν το περιμέναμε :touched:

Raven Lord
24-07-2019, 17:50
:puke: :puke: :puke: :puke: :puke: :puke:
http://www.topontiki.gr/article/333801/antiprosopeia-toy-agioy-oroys-sto-yp-anaptyxis-aneteile-allos-ilios-pneei-allos-aeras?fbclid=IwAR35WscqtxK8jWQX3-eE1-RrWUpKfomRknFTRFB5Qqe6iTy3N4Fpmq32HGg

Raven Lord
30-07-2019, 14:25
https://www.news247.gr/koinonia/paralirima-mitropoliti-morfoy-echoyme-toses-ektroseis-kai-marazonoyme-gia-ta-paidakia-poy-skotose-o-orestis.7479954.html

«Είπα και αλλού. Δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που εσκότωσεν ο δολοφόνος. Ρε εσού έκαμες τρεις εκτρώσεις, τα μωρά σου, και τώρα υποκριτή και Φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα; Και αυτό είναι σε πάρα πολλά σπίτια που έχει συμβεί, σε πάρα πολλές οικογένειες που έχει συμβεί η έκτρωση. Δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Μια χώρα που έχει τόσες εκτρώσεις και δολοφονούμε τα παιδιά μας, είναι δυνατόν να μην γεννήσει ένα τέτοιο δολοφόνο»;

Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι ο Μεταξάς εξομολογήθηκε, λέγοντας ότι «κάλεσε έναν φίλο μας πνευματικό, διακριτικό, συμπονετικό και πήγε και εξομολογήθηκε. Αυτό είναι που τιμά την Κύπρο. Κάποιος θα πρέπει να διδάξει τώρα στον Νικόλα, ότι για όλες αυτές τις καημένες υπάρξεις που σκότωσε, ότι θα πρέπει να προσεύχεται για την καθεμιά ξεχωριστά»

OniBocho
09-08-2019, 10:47
https://www.efsyn.gr/sites/default/files/images/2019/08/koulouvahata-.jpg

https://www.efsyn.gr/node/206691?fbclid=IwAR1aJ_WRgPqp3GzI4OYVl5w_jKOS2UT-y8pGf-sw7TUkERtuEmRRUb-wWAA

Μηνυσούλα απ' το εκκλησία online.

Parasight
11-10-2019, 10:38
Οικουμενικός: ''Προσευχόμαστε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν τον σκοπό τους'' (https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/19705-oikoumenikos-proseuxomaste-oi-tourkikes-enoples-dunameis-na-epituxoun-ton-skopo-tous?fbclid=IwAR1suQY9P2Vn3Ax_tN4x6xDJWMjR53HahmyzcIZPCk6W6UW5MDBY-TaPGGI)

Την στήριξή του στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζει ότι η Εκκλησία προσεύχεται για την επιτυχία της επιχείρησης ''Κλάδος Ελαίας'' στην Αφρίν της Συρίας.

''Όπως ορίζει η παράδοση της Εκκλησίας μας, πάντα προσευχόμαστε υπέρ του κράτους μας, υπέρ της υγεία των ηγετών μας, της ευημερίας και της ευτυχία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας συγκρούσεων με τους γείτονές μας στο νότο, ειδικά στη Συρία'' αναφέρει σε άλλο σημείο η επιστολή.

Επίσης στην επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε ότι η Εκκλησίας προσεύχεται να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Συρία με την επιχείρηση ''Κλάδος Ελαίας''.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: ''Είναι η επιθυμία της κοινότητάς μας να αναπτυχθεί γρήγορα το έθνος μας σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με τον τερματισμό αυτής της ασθένειας που λέγεται τρομοκρατία, η οποία έχει πλήξει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδους πολίτες που ζουν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας''.

Στην συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει: ''Η αποφασιστική στάση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αρνείται αυστηρά τη σύνδεση της τρομοκρατίας με την θρησκεία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια γνώμη''

"Προσευχόμαστε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν τον σκοπό τους και η επιχείρηση ''Κλάδος Ελαίας'' να φέρει την ειρήνη στην περιοχή όπως λέει και το όνομά της'' υπογραμμίζει κλείνοντας Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Raven Lord
24-01-2020, 15:51
άγιος γεδεών, όχι αστεία
https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/p960x960/82983137_513029696014289_223303673365659648_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_ohc=7MNMpMQbBW0AX_cChkM&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&_nc_tp=1002&oh=89f9ed691798d033716977b0ba6a94a8&oe=5EDAFB97

commissar
24-01-2020, 15:59
Εύκολη η απάντηση στο δίλημμα κάτω δεξιά

tsimpouklano
24-01-2020, 18:39
Τι να μας πουν κι αυτοί, όταν ο Αυγουστίνος πολεμούσε απ' το 1955 και αφόριζε κατοίκους για συμμετοχή σε καρναβάλι;

Raven Lord
30-01-2020, 17:06
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/310896_giorti-trion-ierarhon-ratsistikos-ohetos-apo-ierea-sto-gymnasio-desfinas?fbclid=IwAR3SkIJ0VmItiCecYQCPmS3qCV541qoZ3OtK8ET9T3SMcQlGY0xJJ3nT2po
(https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/310896_giorti-trion-ierarhon-ratsistikos-ohetos-apo-ierea-sto-gymnasio-desfinas?fbclid=IwAR3SkIJ0VmItiCecYQCPmS3qCV541qoZ3OtK8ET9T3SMcQlGY0xJJ3nT2po)
BONUS:
https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/84356593_10220262027236541_1474067887344844800_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ohc=p4dx7VqnVtgAX9jywa3&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=6e086c9a7b1bc88f29e7ba6204be9f64&oe=5E980A53

BONUS II:
https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/83887000_630250407776643_2686418429224681472_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_ohc=dhZv2QO1DiIAX866kTo&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=cde2656aa5bed9ee0a6a7234a4da882c&oe=5EC3425F

commissar
01-02-2020, 14:06
https://i.imgur.com/9fokakr.png

Art In Haste
01-02-2020, 18:14
Μεγάλες στιγμές.

http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1441099/i-ekklisia-stin-skiatho-ta-evale-me-tin-goldie-hawn-giati-ylopoiei-seminaria-gia-paidia

commissar
06-02-2020, 16:44
https://www.rockportaal.nl/zangeres-anneke-van-giersbergen-niet-welkom-in-dominicanenkerk-zwolle/

The concert that Anneke van Giersbergen would give in the Dominicanenkerk in Zwolle on 25 April has been moved from the parish to the Grote Kerk Zwolle, after protests. Already purchased tickets remain valid for the new location.

The performance is part of a number of "Anneke Goes To Church" concerts. Due to the great interest, an extra concert has already been added to the series in Amstelveen and a few hundred tickets have already been sold in Zwolle. After dozens of complaints, however, the Dominican monastery came up with a number of additional conditions that Van Giersbergen had to meet. Thus the singer was faced with the choice: either stay two days and nights in the monastery and share her experiences during the performance, or study three spirituals. Van Giersbergen should also cover her tattoos during the concert.

The singer, who recently made a report for Omroep Brabant about the Holy Triangle in Oosterhout, was open to a visit to the monastery, but the involuntary nature of the additional conditions went too far for her.

Van Giersbergen: “I try to connect people consciously through music. I perform all over the world, including in countries such as Mexico and Greece, where religion plays an even greater role in society and I have never experienced this. Spirituality is important in my life and I am respectful to believers. I have previously sung in consecrated churches and deliberately selected a collection of songs that would be appropriate. I am very sorry that I did not get the benefit of the doubt. "

Ούτε στην Ελλάδα τέτοιο πράγμα, ΣΚΕΨΟΥ ΔΗΛΑΔΗ :touched:

Raven Lord
06-02-2020, 17:04
κάτσε γιατί όταν μας επισκέφθηκε, δεν πήγε προς τα μετέωρα ;)

FANTASMA
07-02-2020, 20:24
Γινεται να διωξουμε και την προδοτρα και τους χριστιανους απο την χωρα?

commissar
07-02-2020, 21:53
Γινεται να διωξουμε και την προδοτρα

:moutza:

FANTASMA
08-02-2020, 01:40
Γινεται να διωξουμε και την προδοτρα

:moutza:
Σιγα που σου θιξαμε την μικρη Ολλανδεζα που εχει να βγαλει καλη μουσικη 14 χρονια.

OniBocho
08-02-2020, 08:33
Δε νομίζω ότι εδώ μέσα ενδιαφέρεται κανείς για τη ΜΟΥΣΙΚΗ της Αννέκε

FANTASMA
08-02-2020, 08:58
Διορθωση: Αυτοι που την εχουν ερωτευτει σε ευαισθητη ηλικια δεν δεχονται καμια κριτικη προς το προσωπο της παρολο που η μουσικη ειναι χαλια εδω και 14 χρονια.

commissar
08-02-2020, 12:17
Διορθωση: Αυτοι που την εχουν ερωτευτει σε ευαισθητη ηλικια δεν δεχονται καμια κριτικη προς το προσωπο της παρολο που η μουσικη ειναι χαλια εδω και 14 χρονια.

:moutza::moutza:

Parasight
08-02-2020, 19:01
Έλα, φίξερ-ξεφίξερ εδώ έχει δίκιο. Εκτός αν γούσταρες ΒΟΥΟΥΡ (λολ)

tsimpouklano
08-02-2020, 20:51
Παιδιά, συγγνώμη που ενοχλώ ε: Στη Μακεδονία αυτήν τη φορά ο σκοταδισμός ενάντια στις αμβλώσεις (https://thepressproject.gr/sti-makedonia-aftin-ti-fora-o-skotadismos-enantia-stis-amvlosis/?fbclid=IwAR1ypicWx45-fVyTWTCIZDWx2_K7mIWdTmxqP0Dd3r-8-CO8g6_PcBGlMOA#.Xj67gJuWa8w.facebook).

Raven Lord
10-02-2020, 16:04
https://www.documentonews.gr/article/o-iereas-poy-petaxe-ta-rasa-apanta-ambrosie-mh-se-xanadw-mprosta-moy?fbclid=IwAR2HjXWm7pdJJ9_UBjiDgcx0CpgwW1j3OtQD8yAhdUX8J_UHd0nY13PeFK4

Art In Haste
12-02-2020, 17:06
https://www.vice.com/gr/article/m7q3bq/sth-8essalonikh-egine-mia-apisteyth-dikh-me-entolh-8eoy

Φτιάχτηκα άσχημα

OniBocho
13-02-2020, 08:47
Που να τα σκεφτούν και να τα κάνουν αυτά οι κατσίφλωροι στην αθηνεζία;

FANTASMA
13-02-2020, 10:44
Σημερα στο μετρο μου επιασε κουβεντα μια τυπισσα που μου ειπε να κανω προσευχες και μετανοιες και να μιλαω στον Χριστο για να μου φερει μια χρυση κοπελα που θα με αγαπαει. Και πως αν δεν το κανω θα μου φερει ο Σατανας μια που θα με καταστρεψει.

Στο μετρο της Νεας Υορκης εννοω ε. Στα ελληνικα. Χωρις να εχω αναφερθει εγω πουθενα στο οτι θελω γυναικα, κοπελα ή οτιδηποτε σχετικο, απλα με ρωτησε αν ειμαι παντρεμενος και ειπα οχι (!)

Α και μου ειπε επισης οτι ο σκοπος του ανθρωπου δεν ειναι να κανει οικογενεια και παιδια, αλλα να μεγαλουργησει πνευματικα. Και οταν ερθει η στιγμη, να γινει μερος της Βασιλειας του Θεου.

Περιπου συνομηλικη ε.

Θλιψη μονο.

tsimpouklano
13-02-2020, 10:51
Και όλα αυτά στο μετρό ε. Πού να πάρεις και ΟΑΣΘ χωρίς χειρολαβές.

FANTASMA
13-02-2020, 10:51
Γαμω τη μπαναγια του μπαοκ.

tsimpouklano
13-02-2020, 10:57
Δύο στα δύο

https://www.sport24.gr/incoming/article5361687.ece/ALTERNATES/w460mobile/4618951.jpg

ypersyntelikos
20-02-2020, 10:40
Περιπου συνομηλικη ε.

Μέχρι να το πεις αυτό εννοείται πως φανταζόμουν μια γιαγιά 80 χρονώ ξέρω γω

σε φάση "ντάξει έφυγε από ελλάδα μετά το β' παγκόσμιο για να βρει μια καλύτερη ζωή, πέρασε δύσκολα το ριξε στη θρησκεία για παρηγοριά"

αλλά νέα ρε μλκ, wtf

τη ρώτησες άμα με τις προσευχές βρήκε εκείνη άντρα να μεγαλουργήσει;

ypersyntelikos
29-02-2020, 11:57
https://www.youtube.com/watch?v=WWNaHB2oQso

2020

Art In Haste
05-03-2020, 01:26
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=TgdafMqS9OM&feature=emb_title

Να είσαι ο πρώτος που θα ψοφήσει με δεύτερο τον βλάκα που ρωτάει για αθήνα στο τέλος.

commissar
05-03-2020, 01:34
Νίκος Ιωαννίδης
38 λεπτά ·

Ωραία (που λένε κι οι κόρες μου). Οργανώνουμε μια γιγαντιαία τελετή, όπου κοινωνούν πρώτα τα εννιά επιβεβαιωμένα κρούσματα και στη συνέχεια όσοι είναι πραγματικοί χριστιανοί πετσιά που δεν μασάνε, πιστεύουν πράγματι στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και δεν θα πάθουνε τίποτα γλείφοντας τα σάλια των νοσούντων. Πόσοι είναι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Ελλάδα, να πούμε κοντά εννιά εκατομμύρια.

Βάζω το κρασί.

FANTASMA
05-03-2020, 03:49
Η ερωτηση για Αθηνα γιατι ειναι προβληματικη?

Οταν το 40% της χωρας ζει σε μια πολη, δεν ειναι λογικο να προσπαθει να δει ο δημοσιογραφος αν υπαρχει κινδυνος εξαπλωσης του ιου σε αυτην την πολη, με δεδομενο οτι θα μπορουσε να ειναι τεραστια εστια διαδοσης του ιου στον υπολοιπο πληθυσμο?

OniBocho
05-03-2020, 07:59

Να είσαι ο πρώτος που θα ψοφήσει με δεύτερο τον βλάκα που ρωτάει για αθήνα στο τέλος.

Δεν τα ξέρετε καλά τα πράγματα. Εκεί είναι οι Άγιοι Τόποι (στο νομό Ηλείας, αναφέρομαι). Δεν πιάνει ο κορο no υιος.

Raven Lord
05-03-2020, 11:19
https://tvxs.gr/news/ellada/o-skotadismos-egine-sxoliko-mathima?utm_source=FacebookE&utm_campaign=userBaseE&utm_medium=312049&fbclid=IwAR2LoTLQ1rg66CugqPirdFTWgRwUSjSltz0pqTp1UrghInhyXwH90XypSSA

Phantom Duck
05-03-2020, 16:29

https://www.news247.gr/ygeia/koronoios-sta-21-ta-nea-kroysmata-stin-patra-sta-31-to-synolo-ton-kroysmaton-stin-ellada.7596372.html

ΕΡΧΟΜΑCTE

Art In Haste
05-03-2020, 16:56
https://www.benetos-piraeus.gr/image/cache/data/baby/baby003068-800x600.jpg

ypersyntelikos
06-03-2020, 19:40
Λοιμωξιολόγος Ε. Γιαμαρέλλου: Η Θεία Κοινωνία είναι σώμα και αίμα Χριστού δεν μεταδίδει μικρόβια (http://www.thestival.gr/society/item/510018-loimoksiologos-e-giamarellou-i-theia-koinonia-einai-soma-kai-aima-xristou-den-metadidei-mikrobia?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&fbclid=IwAR3KrInxlTUbi8LR8FZUzBoAUV_N6hDtLhubMleybS_BotRuty5a5twE7Ow)

γιατρός λέει

τράβα ψόφα κωλόγρια

Art In Haste
09-03-2020, 14:12
Αν και χριστιανός καλά τα λέει. (https://parallaximag.gr/parallax-view/ergaleiopoiisi-tis-thriskeias)

Και τώρα θυμήθηκα φάση που είχε έρθει φίλος γάλλος πριν χρόνια, είχα έναν γάμο στη Κοζάνη να πάω και τον πήρα μαζί μου. Με το που μπήκανε στο μπουρδέλο τους με βλέπει που απομακρύνομαι και πάω σε ένα παγκάκι να αράξω, με ρωτάει αν θα μπω και του λεώ όχι, μου λέει θα μπω από περιέργεια. Βγηκε μετά από 2 λεπτά έντρομος λέγοντας ρε συ αυτοί φιλάνε τις εικόνες....

Raven Lord
09-03-2020, 16:40
με τις υγείες μας https://www.news247.gr/koinonia/iera-synodos-den-metadidetai-o-koronoios-me-ti-theia-koinonia.7598621.html

lady_of_winter
09-03-2020, 18:44
Το πε η ιερά σύνοδος αφού...

Boskizo gidia
10-03-2020, 07:31
Το πε η ιερά σύνοδος αφού...

https://youtu.be/VI5WokSEsQ8

Art In Haste
15-03-2020, 20:50
Εϊχα σκοπό να κάνω quote αλλά θα δώσω αξία στον τράγο.

https://www.reader.gr/news/koinonia/323128/amvrosios-se-mitsotaki-mi-gineste-dioktis-toy-hristoy

Art In Haste
06-07-2020, 10:35
Κυκλοφορεί ελεύθερος (https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-metafora-tes-proteeoesas-tes-choras-sten-thessalonike-os-mia-epervase_gr_5efe1c49c5b6ca97091b108c??utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2)

Πεθαίνω με το σημείο που λέει πως το κράτος ελέγχει την εκκλησία.

Parasight
06-07-2020, 10:59
Τι διαβάζεις και από τι "αρθρογράφους" μωρέ κι εσύ πρωι-πρωί :p

Art In Haste
06-07-2020, 11:02
E είδα μεταφορά πρωτεύουσας και χάρηκα.

OniBocho
06-07-2020, 11:14
βρωμοτοπικισταί

lady_of_winter
06-07-2020, 11:25
Τι μεταφορα πρωτευουσας, εδω ενα δρομο δεν μπορουν να ασφαλτοστρωσουν σωστα. Βαζουν ασφαλτο λες κ κλεινουν τρυπες σε τζιν

The Good Son
06-07-2020, 12:24
Κυκλοφορεί ελεύθερος (https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-metafora-tes-proteeoesas-tes-choras-sten-thessalonike-os-mia-epervase_gr_5efe1c49c5b6ca97091b108c??utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2)

Πεθαίνω με το σημείο που λέει πως το κράτος ελέγχει την εκκλησία.

1) Μια χαρά τα λέει
2) Αναφέρεται στην διοικητική χροιά της Ελληνικής Εκκλησίας μετά την επανάσταση. 200 χρόνια πριν.

tsimpouklano
06-07-2020, 17:34
Όχι, γιατί ολόκληρες δεκαετίες κατεστημένου κράτους των Αθηνών θα ξεχαστούν εν μία νυκτί.

Αθήνα γαμιόλα. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε. Ερχόμαcτε.

Raven Lord
06-07-2020, 19:37
εσείς και η αεκ

tsimpouklano
06-07-2020, 20:12
Είναι που είμαστε απόγονοι του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου.

Raven Lord
06-07-2020, 21:47
και του μεγαλέξαντρου (παντού κολλάει)

atom_smasher
08-07-2020, 01:53
Εγω παντα νομιζα του βουκεφαλα σκετο.