View Full Version : κορίτσια, θα αλλάξετε επώνυμο στον τέλειο γάμο σας;
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΣ ΜΟΥ...
ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ;
Εν κρυπτώ και παραβύστω η κυβερνητική επιτροπή προετοίμασε ένα νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα οικογένειας και επιμέλειας τέκνων όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ξηλώνει ένα σημαντικό άρθρο του νόμου 1329/1983 για το οικογενειακό δίκαιο, νόμου που αποτέλεσε τομή για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ελλάδα και για την ισότητα των δύο φύλων στην οικογένεια. (Το νομοσχέδιο έχει και άλλα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία, αλλά εμείς εδώ επικεντρωνόμαστε σε ένα).
Συγκεκριμένα προτείνεται η γυναίκα να μην διατηρεί αναγκαστικά το οικογενειακό της επίθετο, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, αλλά να παίρνει αυτό του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο.
Αφήνει δηλαδή τη γυναίκα βορά στις πιέσεις του συζύγου και του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος για αλλαγή του επιθέτου της, γιατί γνωρίζουμε στην πατριαρχική Ελλάδα τι σημαίνει «συναίνεση και των δύο συζύγων».
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την οπισθοδρομική πρόταση και απαιτούμε να την αποσύρει η κυβέρνηση.
Ζητούμε να αποσύρει μαζί και τα γελοία επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίζει την πρότασή της, ότι δήθεν δεν προκύπτει από επίσημα έγγραφα η συζυγική σχέση των δύο, άρα, λέει, αν πάνε στο εξωτερικό θα έχουν προβλήματα (π.χ.. να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο). Αν έχουν προβλήματα τα ζευγάρια που επισκέπτονται χώρες με θεοκρατικούς νόμους, τότε ας βγάλει η κυβέρνηση ένα επίσημο χαρτί όπου θα αναφέρεται ο γάμος των δύο, αντί να οδηγεί την Ελλάδα σε θεοκρατικά βήματα.
Ζητούμε από όλες τις βουλευτίνες να απορρίψουν αυτή την κατάργηση κεκτημένου δικαιώματος και να επαναβεβαιώσουν ότι ο νόμος χρειάζεται βελτίωση και όχι υπονόμευση.
Υπενθυμίζουμε δε, ότι εκτός του θέματος αρχής, υπάρχει και θέμα πρακτικό για τις γυναίκες, τώρα που ο γάμος δεν διατηρείται συνήθως για όλη τη ζωή και τα διαζύγια είναι συχνά. Είναι γνωστό στις παλιότερες διαζευγμένες γυναίκες πόσα χαρτιά χρειαζόταν να συμπληρώσουν και πόσες ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, βιβλιάρια ΙΚΑ, δημοτολόγια και λοιπά και λοιπά μετά από ένα διαζύγιο. Οι γυναίκες που έπαιρναν διαζύγιο από έναν σύζυγο με βάση παλιότερους γάμους, αντιμετώπιζαν ένα συνεχές τρεχαλητό με τη γραφειοκρατία για να φτιάξουν τα χαρτιά τους.
Τώρα που η κυρία Λυμπεροπούλου που είχε πάρει «με συναίνεση» το όνομα του αντρός της, τον χώρισε, θα αλλάξει δεκάδες επίσημα έγγραφα για να επιστρέψει στο πατρικό της επίθετο, για να τα ξανααλλάξει όλα όταν θα παντρευτεί τον κύριο Παπαδόπουλο, να τα ξανα-αλλάξει όταν τον χωρίσει και λοιπά και λοιπά. Αυτό δεν πτοεί την κυβέρνηση, που προκειμένου να ικανοποιήσει πατριαρχικές πιέσεις και το συντηρητισμό της, φορτώνει και άλλα βάρη στις πλάτες των γυναικών.
Μήπως να θυμίσουμε ότι στην ελληνική επαρχία η γυναίκα εκτός από το επίθετο του άντρα της παλιά, έπαιρνε και το όνομα και την έλεγαν Κώσταινα ή Γιώργαινα; Πού πάμε; Επιστρέφουμε σ αυτό το μακρινό παρελθόν;
Διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αυτόνομα άτομα, έχουμε όνομα και επίθετο δικό μας (έστω κι αν προέρχεται από τον πατέρα μας) και απαιτούμε ισονομία εκεί όπου δεν υπάρχει, αντί της απαλλοτρίωσης κεκτημένων δικαιωμάτων.
Πριν από δεκάδες χρόνια φωνάζαμε στους δρόμους:
Δεν είμαι του αντρός μου
Δεν είμαι του πατρός μου
Θέλω να είναι ο εαυτός μου
Το ξαναφωνάζουμε και σήμερα
Υπογράφουν οι οργανώσεις:
Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο)
Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για θέματα φύλου και ισότητας ΕΠΕΑΚ ΙΙ, ΤΕΙ Πάτρας
http://www.femnetsalonica.gr/
Not_saved
17-06-2008, 15:14
πάτος.
Εγώ και ο κοινωνικός μου περίγυρος θα "πείσουμε" τον άντρα μου να συναινέσει να πάρει το δικό μου επίθετο.
John Winston Ono Lennon,born John Winston Lennon
Not_saved
17-06-2008, 17:07
http://www.youtube.com/watch?v=wv2lWqbFLIY
irreligious
17-06-2008, 18:45
αυτά είναι τα προβλήματα πού απασχολούν τη μέση Ελληνίδα.
irreligious
17-06-2008, 18:47
http://www.youtube.com/watch?v=wv2lWqbFLIY
χαχαχαχαχαχαχαχαχ
~ladykiller~
17-06-2008, 20:03
vasika to 8ema ine an 8a parei to mikro onoma tou sizigou opos palia sta xoria.
px kostena, vasilena k.o.k.
Εντελώς, μα εντελώς περιττή τροποποίηση. Όπως γίνεται εδώ και χρόνια, εάν επιθυμεί ένας άντρας ή μία γυναίκα να χρησιμοποιεί το επίθετο του συζήγου για κοινωνικούς σκοπούς μπορεί απλά να το κάνει, όπως μπορεί κανείς να συστίνεται (και να υπογράφει συμβόλαια, κάτω από προϋποθέσεις) με ψευδώνυμο. Το πραγματικό επίθετο έχει νόημα μόνο για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, κι η αλλαγή περιπλέκει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
βασικά σόρυ κιόλας αλλά γυναίκα που παντρεύτηκε άντρα που ήθελε ή την πίεσε να αλλάξει το όνομα, καλά να πάθει ε.
pitchfork
18-06-2008, 01:27
Πιστεύω ότι αν τροποποιηθεί λίγο τονομοσχέδιο και λέει ότι και ο σύζηγος θα μπορεί να πάρει το επίθετο της συζήγου, ότι θα γίνει με την ang δλδ, τότε νομίζω ότι όλα θα είναι εντάξει...
Pitchfork Μαστροκώστας......
Δε με χαλάει...
Τι σημαίνει "παραβύστω"?
Εν κρυπτώ και παραβύστω
Λόγια έκφραση: «εν κρυπτώ καί παραβύστω».
Κρυπτός (ρηματικό επίθετο του κρύπτω) είναι ο κεκρυμμένος (και ως ουσιαστικό: τά κρυπτά = τα κρυφά, τα μυστικά), ενώ παράβυστον ονομάζεται το αφανές ή απόκρυφο μέρος, ο παράμερος ή απόμερος τόπος (παράβυστον ονομαζόταν στην αρχαία Αθήνα ένα απόκρυφο και παράμερο δικαστήριο, στο οποίο δίκαζαν οι περίφημοι « Ένδεκα»).
Η έννοια της φράσης: κρυφά, μυστικά.
Amnesiac.
18-06-2008, 10:57
Διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αυτόνομα άτομα, έχουμε όνομα και επίθετο δικό μας (έστω κι αν προέρχεται από τον πατέρα μας) και απαιτούμε ισονομία εκεί όπου δεν υπάρχει, αντί της απαλλοτρίωσης κεκτημένων δικαιωμάτων.
Το Κράτος γιατί δεν αντιμετωπίζει τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις και τις αφήνει ελεύθερες να εκφράζουν αυτές τις προκλητικότατες απόψεις; Οι μουτζαχεντίν μας πειράξανε, εδώ έχουμε την τρομοκρατία και την αρρώστια μέσα στο σπίτι μας :!:
Από τότε που οι ξυλόφουρνοι αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικούς το ένα πράγμα έφερε τ'άλλο για να φτάσουμε πλέον στη σημερινή παρακμή. Αίσχος και ντροπή. Αυτό μόνο έχω να πω.
Α, :!:
o κάντιρος είναι και φεμινίστρια εκτός όλων των άλλων.
γενικά πάτος.
Ford Prefect
18-06-2008, 11:54
Επικροτώ.
η γυναίκα σου θα πάρει το δικό σου επίθετο μετά την ψήφιση του νόμου αυτού;
Ford Prefect
18-06-2008, 12:51
Αν είναι εύκολο, ναι. Ήδη χρησιμοποιεί συχνά το δικό μου. Θέλει να έχει το ίδιο όνομα με τον γιο της.
Raven Lord
18-06-2008, 13:01
προτείνω τα παιδιά να παίρνουν τα ονοματεπώνυμα και των 2 γονέων + το δικό τους όνομα. έτσι σε 2 γενιές θα έχουμε ονόματα σιδηρόδρομους και θα λειτουργούμε με nicks όπως στη βραζιλία. :pingpong:
Αν είναι εύκολο, ναι. Ήδη χρησιμοποιεί συχνά το δικό μου. Θέλει να έχει το ίδιο όνομα με τον γιο της.
Για ποιον λόγο να το κάνει αυτό; Ρωτάω ειλικρινά, γιατί πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τον λόγο.
Μπορεί ήδη να χρησιμοποιεί το επίθετο σου, όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και ψευδώνυμο, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νόμο. Όπως και εσύ θα μπορούσες να χρησιμοποιείς το επίθετο της συζήγου σου (ή ψευδώνυμο). Το πραγματικό όνομα μόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες χρειάζεται να το χρησιμοποιεί. Ο νόμος έτσι κι αλλιώς επιτρέπει την χρήση ψευδωνύμου σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα διατηρούνται ακόμη κι αν υπογράφεις με ψευδώνυμο, στο Διαδίκτυο επίσης υπάρχει ειδική διάταξη που επιτρέπει την χρήση ψευδωνύμου για πιστοποιήσεις).
Όσο για τα ταξίδια στο εξωτερικό, το πρόβλημα είναι σε πολύ συγκεκριμένες χώρες και θα μπορούσε να είχε λυθεί κατόπιν συνεννόησης της Πρεσβείας μας, ώστε όταν δίνεται βίζα να αποστέλλεται και βεβαίωση της έγγαμης σχέσης.
FaithFails
18-06-2008, 14:25
Εγώ κρατάω το δικό μου κυρίως για επαγγελματικούς / κοινωνικούς λόγους και γιατί δεν καταλαβαίνω το λόγο να αλλάξει κάποιος όνομα. Α, και στο κουδούνι της πόρτας έχουμε και τα δύο.
Και έτσι θα παραμείνει το θέμα, το έχουμε συζητήσει και το θεωρήσαμε και οι δύο αυτονόητο. Παντρεύεσαι, δεν εξαϋλώνεσαι :D
Ford Prefect
18-06-2008, 14:46
Για ποιον λόγο να το κάνει αυτό; Ρωτάω ειλικρινά, γιατί πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τον λόγο.
Αν και τον είπα, να τον ξαναπώ. Χωρίς να είναι θέμα προς θάνατον, απλά θέλει και θέλω ένα όνομα που υποδηλώνει μία οικογένεια. Δεν γουστάρουμε βρε αδερφέ, να είναι ο Βασίλης Κουρούμαλης, ο Ηλίας Κουρούμαλής και η Καλλιόπη Ανδριανάκη. Το όνομα απλά δηλώνει αυτό. Κατά τ'άλλα και η ίδια χρησιμοποιεί το Κουρούμαλης σε πολλές περιπτώσεις, και της αρέσει που το όνομα δείχνει ότι είναι παντρεμένη. Εξίσου μας αρέσει η βέρα. Στο γάμο γίναμε ένα, το όνομα απλά το δείχνει αυτό. Επίσης, γνωρίζοντας ότι είμαι κολλημένος Χριστιανός, δεν μας απασχόλησε ποτέ το δίλημμα γιατί το ανδρικό και όχι το γυναικείο όνομα. Εις την τελικήν, και ο οπισθοδρομικός έχει το δικαίωμα να είναι οπισθοδρομικός.
Το νομικό κομμάτι δεν μας απασχόλησε ποτέ, απλά το κάνει ένα κλικ πιο επίσημο και σίγουρα δεν του ξαναδίνεις σκέψη.
Τέλος, περί κεκτημένων δικαιωμάτων κλπ, αυτά είναι πίπες. Αν στην καθημερινή ζωή δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοπεριχώρηση, δε πα να'χεις και Θάτσερ επώνυμο, εις μάτην. Όλοι αυτοί οι τζερτζελέδες λίγη ουσία έχουν. Άσε δε, που ο εμοπνευστής και υπέρμαχος της αρχικής διάταξης, ουδέποτε άλλαξε το επώνυμό της στην πιάτσα, ακόμα και όταν την χώρισε ο σύζυγός της για μια αεροσυνοδό...
FaithFails
18-06-2008, 14:54
Η τελευταία παράγραφος :thumbsup: :thumbsup:
irreligious
18-06-2008, 19:03
vasika to 8ema ine an 8a parei to mikro onoma tou sizigou opos palia sta xoria.
px kostena, vasilena k.o.k.
έχω πετύχει Σωκράτενα
και Γουρζέλενα.αυτό το δεύτερο τα σπάει
Phantom Duck
18-06-2008, 19:25
Η γυναίκα του (http://en.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrzel);
irreligious
18-06-2008, 19:59
Aαχαχαχαχαχαχαχ,όχι όχι..επώνυμο είναι
ο Γουρζέλας.
χώνει άπειρο
και θα λειτουργούμε με nicks όπως στη βραζιλία.
Τι ακριβως εννοεις Ρειβεν?
Raven Lord
18-06-2008, 23:41
xydobarbas, fantasma κτλ
FaithFails
18-06-2008, 23:46
Ξυδομπάρμπαινα δλδ :rofl: :rofl:
πάντως μερικές φορές καταντάει αστεία η αλλαγή του επωνύμου λόγω γάμου. Την διπλανή την έλεγαν Τιτίκα Αποστόλου και πήρε του άντρα της: Τιτίκα Πιπίκου. Σαν εξωτική μολυσματική ασθένεια ακούγεται. Εγώ θα άλλαζα το Τιτίκα στη θέση της.
Και τα διπλά ονόματα είναι πολύ αστεία συχνά. Γνωρίζω κυρία με επίθετο Τσούτση-Κούτση.
Amnesiac.
19-06-2008, 01:14
Εγώ πάντως θα απαιτήσω από τη γυναίκα που θα πάρω να αλλάξει και το μικρό της και να τη λένε κι αυτή Αλέξανδρο. Γιατί κάποτε οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν.
εγώ θα απαιτήσω από τη γυναίκα μου αν αρχίσει να ποστάρει να έχει νικ Καντίραινα
Και τα διπλά ονόματα είναι πολύ αστεία συχνά. Γνωρίζω κυρία με επίθετο Τσούτση-Κούτση.
ta dipla onomata exoun plaka meta ton xwrismo pou trexei i gynaika na to ksanallaksei sto patriko tis .... i megali plaka vevaia einai oti kamia fora tous parousiazetai ksafnika mprosta tous to diplo epi8eto kai tote arxizoun ta ysterika "Den legomai kai den legomoun pote ka TADE". nai mwri vlameni kai to systima pou se eixe etsi kataxwrimeni apla apofasise na se metonomasei mono tou.
Η γνωμη μου ειναι να μπορει ο οποιοσδηποτε να αλλαζει το επιθετο του, εφοσον θελει μεσω της αλλαγης να δηλωσει κατι σημαντικο για τη ζωη του/προσωπικοτητα του.
Τα υποχρεωτικα "ετσι η αλλιως" δεν τα συμπαθω. Στη δε περιπτωση που καποιο επιθετο ειναι γελοιο, η που ο συνδυασμος μικρου και επιθετου ειναι αστειος, τα αποτελεσματα μπορουν να γινουν τραγελαφικα.
Αν καποια θελει να εχει το επιθετο του συζυγου της, να εχει το ιδιο επιθετο με τα παιδια της εφοσον παιρνουν του συζυγου, καλως να το πραξει. Αν η αλλη δεν θελει, No prob.
Στο θεμα των παιδιων Raven, μπορουν να εχουν και τα δυο επιθετα, ισχυει ηδη. Για την αποφυγη σιδηροδρομων στο μελλον, τα παιδια, οταν αποκτησουν δικα τους παιδια, πρεπει να τους δωσουν το ενα εκ των δυο κ.ο.κ.
Οσο για τις κοινωνικες πιεσεις, στο χερι του καθενος ειναι οι επιλογες του. Εδω υπαρχουν ανθρωπες που πλακωνονται για το ονομα των παιδιων, τοση ανασφαλεια/ματαιοδοξια/ξινιλα, τι να λεμε τωρα. Αν δεν μπορεις να συννενοηθεις για ενα τοσο απλο και πρακτικο πραγμα, και του δινεις μεταφυσικες και συμβολικες διαστασεις για να ικανοποιησεις το εγω και το γενος των κλανοπουρδουτσεων απο το οποιο θαρρεις πως καταγεσαι, αμε στο καλο.
Σε προσωπικο επιπεδο, δεν αλλαζω το ονομα μου. Μια χαρα ονομα ειναι, μια χαρα σε ολα τα επισημα εγγραφα ειμαι καταχωρημενη με αυτο, μια χαρα υπογραφω επαγγελματικως με αυτο, δεν βρισκω τον λογο. Στα επισημα, στο δε γενος φαινεται και η μανουλα, ετσι να μην εχει παραπονο και αμφισβητησει κανεις πως με γεννησε-μουχαχαχαχα-. Ο γαμος ειναι η συμβιωση, η οικογενεια το δεσιμο και η κοινη πορεια, τα ονοματα δεν λενε τιποτα για εμας συγκεκριμενα.
Mitsmann
20-06-2008, 06:06
εμενα η δικια μου θα λεγεται Τρίνιτη (θα της αλλαξω και το μικρο) Δαρκλίνου και να πατε να γαμηθειτε ολοι σας.
Η γνωμη μου ειναι να μπορει ο οποιοσδηποτε να αλλαζει το επιθετο του, εφοσον θελει μεσω της αλλαγης να δηλωσει κατι σημαντικο για τη ζωη του/προσωπικοτητα του.
Τα υποχρεωτικα "ετσι η αλλιως" δεν τα συμπαθω. Στη δε περιπτωση που καποιο επιθετο ειναι γελοιο, η που ο συνδυασμος μικρου και επιθετου ειναι αστειος, τα αποτελεσματα μπορουν να γινουν τραγελαφικα.
Αν καποια θελει να εχει το επιθετο του συζυγου της, να εχει το ιδιο επιθετο με τα παιδια της εφοσον παιρνουν του συζυγου, καλως να το πραξει. Αν η αλλη δεν θελει, No prob.
Στο θεμα των παιδιων Raven, μπορουν να εχουν και τα δυο επιθετα, ισχυει ηδη. Για την αποφυγη σιδηροδρομων στο μελλον, τα παιδια, οταν αποκτησουν δικα τους παιδια, πρεπει να τους δωσουν το ενα εκ των δυο κ.ο.κ.
Οσο για τις κοινωνικες πιεσεις, στο χερι του καθενος ειναι οι επιλογες του. Εδω υπαρχουν ανθρωπες που πλακωνονται για το ονομα των παιδιων, τοση ανασφαλεια/ματαιοδοξια/ξινιλα, τι να λεμε τωρα. Αν δεν μπορεις να συννενοηθεις για ενα τοσο απλο και πρακτικο πραγμα, και του δινεις μεταφυσικες και συμβολικες διαστασεις για να ικανοποιησεις το εγω και το γενος των κλανοπουρδουτσεων απο το οποιο θαρρεις πως καταγεσαι, αμε στο καλο.
Σε προσωπικο επιπεδο, δεν αλλαζω το ονομα μου. Μια χαρα ονομα ειναι, μια χαρα σε ολα τα επισημα εγγραφα ειμαι καταχωρημενη με αυτο, μια χαρα υπογραφω επαγγελματικως με αυτο, δεν βρισκω τον λογο. Στα επισημα, στο δε γενος φαινεται και η μανουλα, ετσι να μην εχει παραπονο και αμφισβητησει κανεις πως με γεννησε-μουχαχαχαχα-. Ο γαμος ειναι η συμβιωση, η οικογενεια το δεσιμο και η κοινη πορεια, τα ονοματα δεν λενε τιποτα για εμας συγκεκριμενα.
στα ελληνικά δεδομένα η εθελοντική αλλαγή ονόματος μεταφράζεται σε κοινωνική πίεση του συγγενολογιού του αντρός για αλλαγή. Αντι να προχωρήσει η γαμιόλα η κυβέρηση σε ουσιαστικότερη προάσπιση της ισότητας και ισονομίας, κάνει βήματα πίσω με τον μανδύα της δημοκρατίας και της ελεύθερης επιλογής. Και το χειρότερο, η πρόοδος δέχεται επιθεση από την συντήρηση του στυλ "να τελειώνουμε με τα εκτρώματα που μας επέβαλαν ανέραστες αξύριστες τις προηγούμενες δεκαετίες", λες και η ελευθερία και η ισότητα είναι το απόλυτο κακό και ήρθε επιτέλους ή ώρα να παέι η κοινωνία μπροστά, καταργώντας τες για την υπεράσπιση του δήθεν δικαιώματος στη σκλαβιά ως ελεύθερη επιλογή. :P
Η δική μου γυναίκα θα αλλάξει το όνομα της σε Seven of Nine, Tertiary Adjunct of Unimatrix Zero-One.
Raven Lord
20-06-2008, 12:12
κατι σε τζίνα τζεϊμσον για 'μενα παρακαλώ. θα κάνω και το δικό μου τζορτζ τζέιμσον
άμα είναι να παντρευτούμε τοπ γκόμενα αλλάζουμε το δικό μας ασυζητητί
Raven Lord
20-06-2008, 12:22
σιγά μην παντρευτώ τη θεία τζίνα.
δεν την ξέρω την κυράι αλλά άμα ήταν να παντρευτώ την μόνικα θα δεχόμουν το Μπελούτσι
Mitsmann
20-06-2008, 18:08
και γω αμα ητανε να παντρευτω το ΦΕΡΝΑΝΤΟ θα δεχομουν το Μπελουτσι.
:pink:
pitchfork
20-06-2008, 21:00
Κι εμένα αν με ήθελε ο Μιτσμανν θα άλλαζα όνομα σε νταρκλινκ :oops:
σιγά μην παντρευτώ τη θεία τζίνα.
"Tzena" re mlk. Ti "Tzina". Einai allh ayth :P
Raven Lord
21-06-2008, 14:42
ποτέ δεν είχα καλή προφορά (ούτε στα ελληνικά :oops: ) :P
enitharmon
25-06-2008, 17:43
Η δική μου γυναίκα θα αλλάξει το όνομα της σε Seven of Nine, Tertiary Adjunct of Unimatrix Zero-One.
μηπως να σου διναμε την ιδια;
enitharmon
26-06-2008, 02:53
και μιας και το θυμηθηκα γιατι σημερα καναμε τα οικογενειακα, οι ισλανδοι δεν πρεπει ποτε να νιωθουν μια οικογενεια γιατι μαμα-μπαμπας-γιος-κορη εχουν ο καθενας διαφορετικο επιθετο
Ford Prefect
26-06-2008, 03:04
Πώς γίνεται η επιλογή επιθέτου;
enitharmon
26-06-2008, 03:23
τωρα θα πουλησω μουρη:
παππους (1): Hilmar (επιθετο το ονομα του πατερα του)
γιος παππου: Guðjon Hilmarsson
εγγονος παππου (γιος του αποπανω δηλαδη): Björn Guðjonsson
παππους (2): Bjarni
κορη παππου: María Bjarnadóttir
άρα έχεις:
μπαμπας: Guðjon Hilmarsson
μαμα: María Bjarnadóttir
γιος: Björn Guðjonsson
κορη: Anna Guðjonsdóttir
eleventh guardian
26-06-2008, 03:29
Και στη Σουηδία πρέπει να ίσχυε αυτό μέχρι πριν μερικές δεκαετίες. Θυμάμαι που το 'χα διαβάσει μικρός στον Νιλς Χόλγκερσον, ο μπαμπάς του οποίου λεγόταν Χόλγκερ. :oops:
Ο Eidur Gudjohnsen αποτι θυμαμαι εχει ιδιο επιθετο με τον πατερα του, αρα μαλλον και κει δεν ισχυει πλεον.
Ford Prefect
26-06-2008, 03:37
Πλάκα έχουν. Όλοι οι άντρες έχουν επώνυμα σε -sson και οι γυναίκες σε -sdottir; Χρήσιμο για Αστερίξ.
eleventh guardian
26-06-2008, 03:37
Χμ, ναι. Ισχύει αυτό που λέει ο Boom.
enitharmon
26-06-2008, 03:50
ε, το ισλανδικο συστημα δουλευει για πληθυσμους μεχρι καποιες εκατονταδες χιλιαδες, μετα γινεται μπαχαλο. γι' αυτο το αλλαξαν οι σουηδοι μαλλον, βολευει στη γραφειοκρατια
Ναι, αλλα ο Gudjohnsen ειναι Ισλανδος.
οι κυπριοι τελικα τι κανουν?
enitharmon
26-06-2008, 11:06
χμ, μπουμ στην Ισλανδια ισχυει ακομα το συστημα
ο Gudjohnsen ειναι το πιθανοτερο Ισλανδος με δανεζικη καταγωγη, γι'αυτο δεν αλλαζουν το ονομα τους (και το ονομα του ληγει σε -en κι οχι -on οποτε εχω δικιο μαλλον)
Ωραια, το λυσαμε κι αυτο!
enitharmon
28-06-2008, 00:29
κοιτα, αν στη σπαει ο τροπος που γραφω σε καταλαβαινω, δεν προσπαθω να γραψω με υφακι ομως
αλλα να λες κατι, να διορθωνεσαι και μετα να το παιζεις υπερανω ειναι λιγακι σπαστικο!
Εμ, δεν το παιζω υπερανω. Ειπα μια μαλακια, με διορθωσες, ολα καλα.
metamelia3
01-07-2008, 16:04
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά στην τελική ας πούμε γιατί να παντρευτείς γενικώς; Αν θες να κάνεις μια μακροπρόθεσμη σχέση δε χρειάζεσαι έγγραφα και δημαρχεία/εκκλησίες γι' αυτό.
Phantom Duck
01-07-2008, 16:25
Για νομικούς λόγους.
Ford Prefect
01-07-2008, 17:27
Άσχετα από εμένα, ο πιο συνήθης λόγος που ακούω είναι όταν θέλουν να κάνουν παιδιά. Ο γάμος βοηθάει/στέκει/χρειάζεται/επιβάλλεται (όπως το πάρεις) νομικά και κοινωνικά.
Δεν αναφέρομαι όταν έμεινε έγκυος η κοπέλα, αν και εκεί πάνω-κάτω το ίδιο παίζει.
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά στην τελική ας πούμε γιατί να παντρευτείς γενικώς;
Εξαπανέκαθεν, ο ρόλος του γάμου και της οικογένειας ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλου, σταθερού περιβάλλοντος για την ανατροφή και προστασία των τέκνων. Το νομικό πλαίσιο θέτει μία σειρά περιορισμών και δικαιωμάτων προς τον σκοπό αυτό. Ορίζει την μονογαμική δομή της οικογένειας όπως παραδοσιακά θεωρείται η καταλληλότερη στον δυτικό πολιτισμό για την ανατροφή των παιδιών, ορίζει φορολογικά προνόμια και οικονομικές διευκολύνσεις, την επιμέλεια των τέκνων, κληρονομικά και περουσιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, το δικαίωμα της υιοθεσίας, κλπ.
Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση σου, ο λόγος είναι η εκμετάλλευση αυτών των προνομίων. Ακόμη κι αν για ένα ζευγάρι δεν υπάρχει η θέληση ή η προοπτική για τεκνοποίηση, υπάρχουν κάποια προνόμια (όπως τα κληρονομικά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα και τυχόν φορολογικά προνόμια) που καθιστούν την συμβίωση ευκολότερη.
pitchfork
01-07-2008, 18:57
Για ΟΙΚΟνομικούς λόγους.
metamelia3
02-07-2008, 02:31
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά στην τελική ας πούμε γιατί να παντρευτείς γενικώς;
Εξαπανέκαθεν, ο ρόλος του γάμου και της οικογένειας ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλου, σταθερού περιβάλλοντος για την ανατροφή και προστασία των τέκνων. Το νομικό πλαίσιο θέτει μία σειρά περιορισμών και δικαιωμάτων προς τον σκοπό αυτό. Ορίζει την μονογαμική δομή της οικογένειας όπως παραδοσιακά θεωρείται η καταλληλότερη στον δυτικό πολιτισμό για την ανατροφή των παιδιών, ορίζει φορολογικά προνόμια και οικονομικές διευκολύνσεις, την επιμέλεια των τέκνων, κληρονομικά και περουσιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, το δικαίωμα της υιοθεσίας, κλπ.
Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση σου, ο λόγος είναι η εκμετάλλευση αυτών των προνομίων. Ακόμη κι αν για ένα ζευγάρι δεν υπάρχει η θέληση ή η προοπτική για τεκνοποίηση, υπάρχουν κάποια προνόμια (όπως τα κληρονομικά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα και τυχόν φορολογικά προνόμια) που καθιστούν την συμβίωση ευκολότερη.
Κι ένα χαρτί ασφαλίζει αυτό το σταθερό περιβάλλον; Πόσες οικογένειες βρίσκονται μπάχαλο στον ένα χρόνο συνύπαρξης και δημιουργούν τελείως ακατάλληλες συνθήκες για την ανατροφή παιδιών. Επίσης ποιά "μονογαμική"; Πόσοι γάμοι βρίσκονται χωρίς εξωσυζυγικές περιπετειούλες; Το υπόλοιπο που μένει απ' τον γάμο είναι γραφειοκρατικά προνόμια όπως αυτά που αναφέρεις (ασφάλεια, φορολογία κλπ) τα οποία πηγάζουν απο έναν αθάνατο συντηρητισμό που θέλει το γνωστό τρίπτυχο "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια".
Τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με τη διόρθωση του πίτσφορκ. Ο γάμος τελικά αποτελεί συμβόλαιο διασφάλισης της περιουσιακής πλευράς της σχέσης. Και ένα τέτοιο συμβόλαιο χρειάζεται μόνο όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη που σημαίνει ότι η επιλογή του συζύγου είναι επιπόλαιη και βασίζεται σε άλλους παράγοντες (π.χ. ικανοποίηση των κοινωνικών στεγανών) και όχι στην έλξη και την επιθυμία μιας ισόβιας σχέσης με κάποιον άνθρωπο.
Ford Prefect
02-07-2008, 03:25
Ο γάμος δεν είναι μόνο χαρτί, είναι ολόκληρο μάιντφακ, τριπ.
Πόσες οικογένειες βρίσκονται μπάχαλο στον ένα χρόνο συνύπαρξης;
Πόσες;
Πόσοι γάμοι βρίσκονται χωρίς εξωσυζυγικές περιπετειούλες;
Πόσοι;
Όπως το θέτεις είναι σαν όλοι να είναι μπάχαλο και όλοι κερατώνουν. Ε, λίγο υπερβολικό σε βρίσκω.
το κράτος θεωρητικά ενδιαφέρεται να στηρίξει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ την οικογένεια και την τεκνοποίηση. Τα άλλα δεν τον πολυενδιαφέρουν, άσχετα αν υπάρχουν διατάξεις αφαίρεσης κηδεμονίας, κλπ, όταν κακοποιείται ένα παιδί. Ομως στην ουσία δεν ενδιαφέρεται, μια και τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά, η εκπαίδευση αποστειρωμένη, ταξική και ανούσια, οι οικονομικές διευκολύνσεις πολύ μικρές, η εργασιακή του πολιτική καταστροφική, μια και ειδικά την σήμερον ημέρα είναι το πιο εύκολο πράγμα να είναι τουλάχιστον ο ένας γονιός άνεργος ή με επισφαλή δουλειά, το αστικό περιβάλλον μόνο για τα παιδιά δεν είναι σχεδιασμένο (μόλυνση, έλλειψη ελεύθερων χώρων για παιχνίδι, προώθηση της αυτοκίνησης, κλπ, διαμερίσματα κονσέρβες, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος
enitharmon
02-07-2008, 11:55
ε βικ μην κρυβεσαι πισω απο το δαχτυλο σου, υπαρχουν παρα πολλοι που παντρευονται επειδη ηρθε η ωρα να νοικοκυρευτουν
καλκι, δεν ειναι απλα θεμα να εχεις συντροφο εμπιστοσυνης, οποτε δε χρειαζεται ο γαμος για διευθετηση των περουσιακων στοιχειων. Προφανώς όταν σκέφτεσαι "γαμος" σου ρχεται στο μυαλο ο θρησκευτικος, τον οποιο τον εχουν καταντησει οντως λιγο σουργελο. Ως "γαμο" αναφερομαι σε καποιου ειδους νομικη κατοχύρωση, ας ειναι και συμφωνο γαμου (το οποιο δεν ξερω αν κατοχυρώνει ιδια δικαιωματα με αυτα του πολιτικου ομως). Στην τελικη οι ομοφυλόφιλοι δεν τρεχουν να παντρευτουν εξαιτιας καποιου καπριτσιου, ειναι πρακτικο το θεμα.
Μια αναγνωριση της σχεσης σου απο το κρατος ειναι απαραιτητη για πολυ καθημερινα πραγματα, πχ να μπορει ο αλλος να σε κληρονομησει, να μπορεις να εχεις προσβαση στο λογαριασμο του, να ειναι πιο ευκολη η απο κοινου περιουσια, να συμπεριλαμβανεσαι στα οικογενειακα προγραμματα μιας εταιριας, να εχεις λογο για τη ζωη του οταν βρισκεται στην εντατικη (στην τελικη να σε αφησουν να μπεις στην εντατικη) και ενα σωρο αλλα οικονομικα και νομικα θεματα, τα οποια δεν καλυπτει παντα μια εξουσιοδοτηση.
καλό κι αυτό, κι άμα ο άλλος σκαρώσει κανά 2 κουτσούβελα και μετά γίνει λούης, ποιος θα τον υποχρεώσει να αναλάβει τις ευθύνες του για διατροφές κτλ, η αντιεξουσιαστική κίνηση?
Κι ένα χαρτί ασφαλίζει αυτό το σταθερό περιβάλλον;
Όχι, δεν το ασφαλίζει, όπως ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο μεταξύ δύο ιδιωτών δε σημαίνει πως θα συμμορφωθούν ντε και καλά και οι δύο σε ό,τι χουν υπογράψει μεταξύ τους.
Το βασικό λάθος που κάνεις, όμως, είναι να θεωρείς τον γάμο συμβόλαιο μεταξύ δύο ιδιωτών. Σαφώς έχει και αυτή τη μορφή, ωστόσο κυρίως αφορά την αντιμετώπιση του κράτους στην ένωση των δύο ατόμων, δηλ. τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ο γάμος ναι μεν ορίζει ποια θα είναι η σχέση μεταξύ των δύο ατόμων, αλλά επίσης ορίζει πώς αντιμετωπίζουν και τρίτοι το ζευγάρι. Όπως είπε και ο Κάντιρος, το κράτος θεωρητικά ενδιαφέρεται να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια.
Επίσης υπάρχει το προφανές πρόβλημα της διανομής της περιουσίας μετά θάνατον, ιδίως όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την περιουσία τρίτου. Είναι πρόβλημα αν π.χ. συζώ με κανά cyborg για χρόνια σε σπίτι που είναι δική μου ιδιοκτησία, μετά πεθάνω και ξαφνικά αυτό να μένει στο δρόμο, παρότι επί της ουσίας το σπίτι το χρησιμοποιούσαμε από κοινού.
metamelia3
02-07-2008, 12:51
ε βικ μην κρυβεσαι πισω απο το δαχτυλο σου, υπαρχουν παρα πολλοι που παντρευονται επειδη ηρθε η ωρα να νοικοκυρευτουν
βικ, αυτό. συν το ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο των διαλυμένων οικογενειών που συντηρούνται απ' τα δεσμά γάμου και μόνο.
καλκι, δεν ειναι απλα θεμα να εχεις συντροφο εμπιστοσυνης, οποτε δε χρειαζεται ο γαμος για διευθετηση των περουσιακων στοιχειων. Προφανώς όταν σκέφτεσαι "γαμος" σου ρχεται στο μυαλο ο θρησκευτικος, τον οποιο τον εχουν καταντησει οντως λιγο σουργελο. Ως "γαμο" αναφερομαι σε καποιου ειδους νομικη κατοχύρωση, ας ειναι και συμφωνο γαμου (το οποιο δεν ξερω αν κατοχυρώνει ιδια δικαιωματα με αυτα του πολιτικου ομως). Στην τελικη οι ομοφυλόφιλοι δεν τρεχουν να παντρευτουν εξαιτιας καποιου καπριτσιου, ειναι πρακτικο το θεμα.
Μια αναγνωριση της σχεσης σου απο το κρατος ειναι απαραιτητη για πολυ καθημερινα πραγματα, πχ να μπορει ο αλλος να σε κληρονομησει, να μπορεις να εχεις προσβαση στο λογαριασμο του, να ειναι πιο ευκολη η απο κοινου περιουσια, να συμπεριλαμβανεσαι στα οικογενειακα προγραμματα μιας εταιριας, να εχεις λογο για τη ζωη του οταν βρισκεται στην εντατικη (στην τελικη να σε αφησουν να μπεις στην εντατικη) και ενα σωρο αλλα οικονομικα και νομικα θεματα, τα οποια δεν καλυπτει παντα μια εξουσιοδοτηση.
Ναι ρε ενι, αλλά αυτά θα μπορούσαν μια χαρά να διευθετηθούν με επιμέρους συμφωνίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα μπορούσαν να είναι και προφορικές αν υπήρχε εμπιστοσύνη και ο γάμος δεν ήταν ανάγκη. Όσο για το γάμο των ομοφυλοφίλων, παρ' ότι θεωρώ το γάμο το 2008 συντηρητικό στεγανό επιβεβλημένο απ' το κράτος, είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό να κάνεις διακρίσεις στην απονομή δικαιωμάτων.
Όχι, δεν το ασφαλίζει, όπως ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο μεταξύ δύο ιδιωτών δε σημαίνει πως θα συμμορφωθούν ντε και καλά και οι δύο σε ό,τι χουν υπογράψει μεταξύ τους.
Ναι, το νόημα των συμβολαίων όμως είναι ότι επιφέρουν κυρώσεις σε όποιον δε συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας. Άρα κατά μίαν έννοια σημαίνει ότι δε θα παραβιαστεί η συμφωνία.
Το βασικό λάθος που κάνεις, όμως, είναι να θεωρείς τον γάμο συμβόλαιο μεταξύ δύο ιδιωτών. Σαφώς έχει και αυτή τη μορφή, ωστόσο κυρίως αφορά την αντιμετώπιση του κράτους στην ένωση των δύο ατόμων, δηλ. τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ο γάμος ναι μεν ορίζει ποια θα είναι η σχέση μεταξύ των δύο ατόμων, αλλά επίσης ορίζει πώς αντιμετωπίζουν και τρίτοι το ζευγάρι. Όπως είπε και ο Κάντιρος, το κράτος θεωρητικά ενδιαφέρεται να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια.
Ναι, μα δεν είπα ότι είναι εύκολο να αποφευχθεί ο γάμος με τη σημερινά δεδομένα (αν και το θεωρώ υπερβολικά εύκολο με κινήσεις αποδυνάμωσης της νομικής και κοινωνικής ισχύος του γάμου). Αυτό που λέω είναι ότι τον θεωρώ πλέον ένα πλαστό συντηρητικό θεσμό που διασφαλίζεται η συνέχειά του και η σημασία του ακριβώς μέσα απ' τις νομικές και οικονομικές ανάγκες που κάνουν επιτακτική την τέλεσή του.
Επίσης υπάρχει το προφανές πρόβλημα της διανομής της περιουσίας μετά θάνατον, ιδίως όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την περιουσία τρίτου. Είναι πρόβλημα αν π.χ. συζώ με κανά cyborg για χρόνια σε σπίτι που είναι δική μου ιδιοκτησία, μετά πεθάνω και ξαφνικά αυτό να μένει στο δρόμο, παρότι επί της ουσίας το σπίτι το χρησιμοποιούσαμε από κοινού.
Αυτό ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα είναι εύκολο.
carheart
02-07-2008, 12:58
καλό κι αυτό, κι άμα ο άλλος σκαρώσει κανά 2 κουτσούβελα και μετά γίνει λούης, ποιος θα τον υποχρεώσει να αναλάβει τις ευθύνες του για διατροφές κτλ, η αντιεξουσιαστική κίνηση?
H εκκλησία! lol!
Πεφτεις σε αντιφασεις.
Απο την μια επισημαινεις τις περιπτωσεις διαλυμενων οικογενειων-που στη δικη σου εκτιμηση φανταζουν τσουναμι σε αντιθεση με τον ρομαντισμο του βικ-
και απο την αλλη λες στην ενι για επιμερους συμφωνιες, οι περισσοτερες εκ των οποιων θα μπορουσαν να ειναι και προφορικες.
Αναγνωριζεις κατα καποιο τροπο δηλαδη το ποσο περιπλοκο ειναι να διατηρηθουν ισορροπιες στη δημιουργια οικογενειας,
και απο την αλλη ζητας ακομη και απο αυτους που θελουν απλως να νοικοκυρευτουν-ο καιρος γαρ εγγυς- να διευθετησουν τις υποθεσεις τους με μια πληθωρα συμβολαιων και στην ιδανικη περιπτωση προφορικως.
Ε, τωρα, το κοβεις αυτο καλυτερο απο εναν μπαναλ γαμο, με την εννοια ενος συμβολαιου τσακ-μπαμ-και κατω?
Ναι, το νόημα των συμβολαίων όμως είναι ότι επιφέρουν κυρώσεις σε όποιον δε συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας. Άρα κατά μίαν έννοια σημαίνει ότι δε θα παραβιαστεί η συμφωνία.
Ε, περίπου. Ο νόμος σχηματίζει την ηθική της κοινωνίας, επιβάλλοντας ένα σύστημα κανόνων και κατά τον ίδιο τρόπο ένα συμβόλαιο, ως αμοιβαία πράξη, διαμορφώνει την σχέση μεταξύ ιδιωτών. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει κάποιον που συνειδητά επιλέγει να παραβεί τον νόμο ή ένα συμβόλαιο. Παραδείγματος χάριν, ο νόμος δεν εμποδίζει ομάδες αντιεξουσιαστών να καίνε τα Σπρίντερ Λυκόβρησης, γιατί οι ομάδες αυτές συνειδητά επιλέγουν να λειτουργήσουν εκτός των θεσμοθετημένων πλαισίων. Ένα συμβόλαιο δεν εμποδίζει κάποιον που την στιγμή που υπογράφει έχει ήδη κάνει κάποια σχέδια για απάτη.
Αυτό που λέω είναι ότι τον θεωρώ πλέον ένα πλαστό συντηρητικό θεσμό που διασφαλίζεται η συνέχειά του και η σημασία του ακριβώς μέσα απ' τις νομικές και οικονομικές ανάγκες που κάνουν επιτακτική την τέλεσή του.
Συμφωνώ, με το σκεπτικό πως η τεκνοποίηση δε συμβαίνει μόνο στα πλαίσια του γάμου. Κατ' ανάγκην, το κράτος πρέπει να (και έχει ήδη) προσαρμοστεί ώστε να δίνει τις ίδιες διευκολύνσεις στην ανατροφή ενός παιδιού και σε γονείς εκτός γάμου.
Δεν είναι εύκολο. Ο νόμος στην Ελλάδα επιβάλλει πως ένα ποσοστό της περιουσίας πάει οπωσδήποτε σε συγγενείς, ασχέτως της δικής μου θέλησης. Αν π.χ. στην διαθήκη μου αναφέρω πως το σύνολο της περιουσίας μου περιέρχεται στο Ίδρυμα Μελέτης της Vulcanικής Λογικής, αυτό δε θα ισχύσει. Ένα ποσοστό πηγαίνει ντε και καλά σε συγγενείς, εκτός αν τους αποκληρώσω (που είναι ολόκληρη διαδικασία, πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος και απαιτείται η έγκριση του κράτους).
enitharmon
02-07-2008, 13:27
Ναι ρε ενι, αλλά αυτά θα μπορούσαν μια χαρά να διευθετηθούν με επιμέρους συμφωνίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα μπορούσαν να είναι και προφορικές αν υπήρχε εμπιστοσύνη και ο γάμος δεν ήταν ανάγκη. Όσο για το γάμο των ομοφυλοφίλων, παρ' ότι θεωρώ το γάμο το 2008 συντηρητικό στεγανό επιβεβλημένο απ' το κράτος, είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό να κάνεις διακρίσεις στην απονομή δικαιωμάτων.
ρε παιδι μου, ποια η διαφορα; απο το να κανεις 15 επιμερους συμφωνιες και να φας τα λεφτα σου σε συμβολαιογραφους, κανεις εναν πολιτικο γαμο (15 λεπτα υποθεση) και ξεμπερδευεις
και καποια πραγματα δε μπορουν να διευθετηθουν προφορικα, γιατι δεν τα αναγνωριζει κανενας. Μπορει ο αντρας να λεει "ειναι παιδι μου", αλλα αν δεν το αναγνωρισει νομικα, για το κρατος (και το γιατρο στην τελικη) το παιδι αυτο ειναι αγνωστου πατρος. Ακομα και διαθηκη να κανεις εν ζωη και να τα αφησεις ολα στο συντροφο σου, οι συγγενεις σου μπορουν να προσβαλουν τη διαθηκη ζητωντας να ακυρωθει. Συν του οτι, αν κληρονομησεις κατι απο διαθηκη πληρωνεις πολυ μεγαλυτερο φορο, απ' ότι αν το κληρονομησεις επειδη εισαι ο συζυγος (νομιζω)
παραδειγματα ολα αυτα. φαντασου ποσα αλλα μικρα υπαρχουν που σου κανουν τα νευρα τσαταλια σε δεδομενες στιγμες
metamelia3
02-07-2008, 15:48
Πεφτεις σε αντιφασεις.
Απο την μια επισημαινεις τις περιπτωσεις διαλυμενων οικογενειων-που στη δικη σου εκτιμηση φανταζουν τσουναμι σε αντιθεση με τον ρομαντισμο του βικ-
και απο την αλλη λες στην ενι για επιμερους συμφωνιες, οι περισσοτερες εκ των οποιων θα μπορουσαν να ειναι και προφορικες.
Αναγνωριζεις κατα καποιο τροπο δηλαδη το ποσο περιπλοκο ειναι να διατηρηθουν ισορροπιες στη δημιουργια οικογενειας,
και απο την αλλη ζητας ακομη και απο αυτους που θελουν απλως να νοικοκυρευτουν-ο καιρος γαρ εγγυς- να διευθετησουν τις υποθεσεις τους με μια πληθωρα συμβολαιων και στην ιδανικη περιπτωση προφορικως.
Ε, τωρα, το κοβεις αυτο καλυτερο απο εναν μπαναλ γαμο, με την εννοια ενος συμβολαιου τσακ-μπαμ-και κατω?
Απογοητεύτηκα, νόμιζα προς στιγμήν ότι όντως είχα πέσει σε αντιφάσεις και θα γινόμουν καλύτερος άνθρωπος μετά το ποστ σου!
Σαφώς και το βρίσκω καλύτερο! Μπορείς να επιλέξεις σε ποιό βαθμό φτάνει η καχυποψία σου απέναντι στη συνύπαρξη και δεν βρίσκεσαι εξαρτημένος απο έναν κοινωνικό θεσμό του κώλου.
metamelia3
02-07-2008, 15:52
Ε, περίπου. Ο νόμος σχηματίζει την ηθική της κοινωνίας, επιβάλλοντας ένα σύστημα κανόνων και κατά τον ίδιο τρόπο ένα συμβόλαιο, ως αμοιβαία πράξη, διαμορφώνει την σχέση μεταξύ ιδιωτών. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει κάποιον που συνειδητά επιλέγει να παραβεί τον νόμο ή ένα συμβόλαιο. Παραδείγματος χάριν, ο νόμος δεν εμποδίζει ομάδες αντιεξουσιαστών να καίνε τα Σπρίντερ Λυκόβρησης, γιατί οι ομάδες αυτές συνειδητά επιλέγουν να λειτουργήσουν εκτός των θεσμοθετημένων πλαισίων. Ένα συμβόλαιο δεν εμποδίζει κάποιον που την στιγμή που υπογράφει έχει ήδη κάνει κάποια σχέδια για απάτη.
Ναι, όπως και να έχει όμως είναι η μέγιστη δυνατή ασφαλιστική κάλυψη για τις συμφωνίες.
Δεν είναι εύκολο. Ο νόμος στην Ελλάδα επιβάλλει πως ένα ποσοστό της περιουσίας πάει οπωσδήποτε σε συγγενείς, ασχέτως της δικής μου θέλησης. Αν π.χ. στην διαθήκη μου αναφέρω πως το σύνολο της περιουσίας μου περιέρχεται στο Ίδρυμα Μελέτης της Vulcanικής Λογικής, αυτό δε θα ισχύσει. Ένα ποσοστό πηγαίνει ντε και καλά σε συγγενείς, εκτός αν τους αποκληρώσω (που είναι ολόκληρη διαδικασία, πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος και απαιτείται η έγκριση του κράτους).
Είναι επιλογή σου το να μη θέλεις να καλύψεις την οικογένειά σου και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Πεφτεις σε αντιφασεις.
Απογοητεύτηκα, νόμιζα προς στιγμήν ότι όντως είχα πέσει σε αντιφάσεις και θα γινόμουν καλύτερος άνθρωπος μετά το ποστ σου!
Σαφώς και το βρίσκω καλύτερο! Μπορείς να επιλέξεις σε ποιό βαθμό φτάνει η καχυποψία σου απέναντι στη συνύπαρξη και δεν βρίσκεσαι εξαρτημένος απο έναν κοινωνικό θεσμό του κώλου.
E, καλα, αν σε χαλαει το νυφικο δεν σε υποχρεωνει κανεις να βαλεις.
Εδω μιλαμε για θεαση του γαμου μεσα σε νομικα πλαισια. Οπως πανω-κατω ρυθμιζονται πολυποικιλλες ανθρωπινες σχεσεις σε καθε επιπεδο συνυπαρξης και συμβιωσης.
Αν προτιμας να μαζοχιζεσαι με συμβολαια και εγγραφα καθε λογης, η εισαι δικηγορος και χανεις τα ποσοστα σου ειναι αλλο θεμα.
Επισης αλλο θεμα ειναι αν εσυ με τη συντροφο σου μπορειτε να τηρειτε προφορικους ορκους αιωνιας αγαπης και ελλειψης καχυποψιας, καθως και αλλο αν εσυ πεις το παιδι δικο μου και σου φτανει. Μονος σου βλεπεις πως μπολικοι ξηγιουνται μεσα σε κατοχυρωμενους θεσμους, φαντασου πως θα φεροντουσαν σε ξεφραγο αμπελι.
Για μενα, η νομικη προστασια-κι ας μην ειναι τελεια και ιδανικη οπως αυτη τη στιγμη εχει-ερχεται συμπληρωμα σε μια σχεση που υπαρχει εμπιστοσυνη. Ιδανικα ερχεται να προστατεψει μια οικογενεια απο εξωγενεις παραγοντες και οχι με πρωτο στοχο απο τα ιδια της τα μελη. Ας κατεβουμε ομως απο το ροζ συννεφακι, και ας δουμε για αλλη μια φορα τι παιζεται γυρω μας.
Ford Prefect
02-07-2008, 23:15
Δεν θα διαφωνήσω αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι κανείς μας δεν ξέρει επ'ακριβώς ποιοι παντρέυονται και γιατί πέραν από τους γνωστούς μου. Είμαι 31 και έως τώρα ξέρω 4 ζευγάρια κοντά στην ηλικία μου που παντρεύτηκαν. Το πρώτο είναι από χωριό και δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να μην παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η όλη συζήτηση εδώ θα ήταν εντελώς εξωγήινη. Καλά τα πάνε, έχουνε και ένα καταπληκτικό κοριτσάκι.
Οι άλλοι είναι πολύ καλοί μου φίλοι, αριστερών καταβολών (ειδικά η γυναίκα), πολύ ψαγμένοι θα έλεγα, που παντρεύτηκαν γιατί βάραγε το βιολογικό ρολόι της άλλης, ούτως ή άλλως μια ζωή μαζί ήταν, και κάνανε παιδί στο χρόνο πάνω. Τους βόλεψε ο γάμος από αρκετές απόψεις, ενώ η καθημερινότητά τους δεν άλλαξε καθόλου, αν εξαιρέσεις το παιδί.
Το άλλο ζευγάρι έμεινε έγκυος η κοπέλα και είπανε ας το προχωρήσουμε, γουστάρουμε. Τα πάνε πολύ καλά επίσης και έχουν και ένα σούπερ κοριτσάκι.
Τέλος, εγώ. Εγώ την είδα ρομάντζο και λοιπά.
Ξέρω και αρκετούς συγγενείς, ξαδέρφια κλπ, και δεν βλέπω κάποια απόκλιση. Πάνω κάτω ότι περιέγραψα, να θέλουν παιδί, να γουστάρουν να είναι μαζί κλπ.
Μην ξεχνάτε ότι συνήθως στον γάμο πέφτει μεγάλη βοήθεια από περίγυρο κλπ, οικονομική , να φτιαχτεί το σπίτι κλπ, πόσο μάλλον αν παίζει και εγγόνι, ανήψι. Δεν είναι κακό.
Να μας πει και ο Πάνος.
Θέλω να πω, ότι λέμε, λέμε και υποθέτουμε, αλλά εώ στην πραγματικότητα δεν βλέπω τέτοια ισοπέδωση που λέτε εδώ. Πολύ πιο νορμάλ βρίσκω τα πράγματα και καθόλου άσχημα. Σίγουρα υπάρχουν άσχημοι γάμοι και σίγουρα πολλοί ξεκινάνε ισόβια συμβίωση χωρίς να συνηδητοποιούν ότι έχει πολλά ζόρια, πολύ αλληλοπεριχώρηση, και σε θέματα που δεν γουστάρεις να περιχωρήσεις, αλλά αυτά γενικά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σήμερα υπάρχει μια παραπάνω ανυπομονησία ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν αναγκαστικά τον γάμο σαν οριστικό, ίσα-ίσα, το διαζύγιο είναι και συνηθισμένο και όχι ταμπού.
Πάντως, αυτό το πολλοί απλώς νοικοκυρεύονται, πετάχτηκε με πολύ αρνητική φόρτιση και θα ήθελα να ακούσω γιατί. Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό. Δεν είναι άσχημη η οικογένεια, οπότε γιατί να μην είναι και θεμιτή; Από το ένα άκρο (πρέπει αλλιώς κάτι δεν πάει καλά μαζί σου) στο άλλο (δεν μπορεί να σου φαίνεται φυσιολογικό και ελκυστικό!);
Θαρρω εχεις ψιλοαπαντησει απο μονος σου στην ερωτηση σου για το νοικοκυρεμα.
Οπως κανεις την περιστασιολογια σου και αναγνωριζεις τις θετικες περιπτωσεις καθως και αυτες που καταληγουν θετικες, αντιστοιχως αφησες ανοιχτο και το ενδεχομενο της αφελειας απεναντι σε δυσκολοχωνευτες εννοιες οπως αλληλουποχωρησεις.
Καλη εκβαση εχουν συνηθως οι δεσμοι που οπως περιγραφεις ηταν μια ζωη μαζι, αρα δοκιμασμενοι στα βασικα και ουσιωδη, οποτε η που θελησαν και εκαναν το παιδι, η που ηρθε και δεν χαλασε μια προυπαρχουσα καλη συνταγη και τα πραγματα ακολουθουν μια αναμενομενη ευχαριστη πορεια.
Σε παρατραγουδη εκβαση οδηγουνται ανθρωπες που δεν εχουν βρει την μεταξυ των χημεια. Ειναι μαζι χωρις να ενθουσιαζονται ο ενας για τον αλλο. Ειναι μαζι γιατι ερχεται πιο ευκολο να μοιραζονται το νοικι και να εχουν το καθημερινο σεξ. Ειναι μαζι απο συνηθεια. Ειναι μαζι γιατι απο μια ηλικια και μετα το ζευγαρι φανταζει ευκολοτερη μοναξια. Μενουν μαζι γιατι στο κοινωνικο μπακαλοχαρτο που τους εμαθαν οτι οριζει την ταυτοτητα τους πρεπει να παρουν τικ και σε αυτο το κουτακι.
Μεσα στα παραπανω πλαισια, σκαει παιδι. Μεσα στα παραπανω πλαισια κανουν παιδι, οχι γιατι λαχταρανε να κανουν το παιδι αυτου που αγαπανε, αλλα ειτε γιατι πρεπει να επιτελεσουν το βιολογικο τους σκοπο λες και ειναι η καρετα-καρετα που κινδυνευει με αφανισμο, ειτε γιατι εκανε η Λαουρα με τον Πετερ-Αρλεκιν- και αυτοι πρεπει να συναγωνιστουν στα ισια.
Σε αυτο το κρισιμο σημειο, σκαει η οικογενειακη στηριξη, που ενω σε εναν δουλεμενο δεσμο συμπληρωνει ευχαριστα, σε μια βαριεστημενη συνηθεια γινεται κακοτροπη εισβολη μεγατονων.
Λοιπον, δεν βλεπω το σκηνικο απαισιοδοξα και κυνικα. Ειμαστε της ιδιας γενιας, και στους ανθρωπους που κι εγω παρατηρω της ηλικιας μας, διακρινω και τις περιπτωσεις που αναλυεις, αλλα και αυτες που αναφερω παραπανω. Και καπου πιστευω οτι το να νοικοκυρευτεις που προκαλλει αποτροπιασμο αναφερεται στην καταπιεσμενη μικροαστιλα και στα προαναφερθεντα μπακαλοχαρτα. Νομιζω εκφραζει τον φοβο αυτου που δεν θελει να γινει καποιος στη σχεση του και το γαμο του. Και σε πιο σκληροπυρηνικες φασεις-βλεπε Καλκι- ισοπεδωνει και μια σταλα τον ολο θεσμο και του γαμει τα πρεκια. Περαστικα μας.
Ford Prefect
03-07-2008, 00:59
Δεν διαφωνώ στις αρνητικές προϋποθέσεις και τους κινδύνους, τους έχω υπόψη μου προφανώς, ενώ κάποιους τους βιώνω προσωπικά στον δικό μου γάμο. Δεν βλέπω όμως τελεολογικά την φάση, ακόμα και ένας γάμος με κακές προϋποθέσεις δεν είναι τελειωμένος, ενώ ο ερχομός παιδιού φέρνει πολύ απρόβλεπτα αποτελέσματα που δεν τα καταλαβαίνουν αυτοί που είναι στην απέξω, πολλά εκ των οποίων θετικότατα.
Όλα εξαρτώνται από τι υπάρχει μέσα στον καθένα και αυτό το κάτι δεν είναι ούτε κάτι στάστιμο, ούτε κατί δεδομένο. Και αυτοί που είναι μαζί από συνήθεια κάτι μπορεί να έχουν που να μην το ξέρουν και οι ίδιοι, αυτό το έχω δει με τα μάτια μου, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές.
Σε παρατράγουση φάση πάνε οι άνθρωποι που δεν θυσιάζονται ο ένας για τον άλλο. Τα μέτρα της θυσίας αλλάζουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και από μέρα σε μέρα, αλλά αν το πάμε στο βάθος του, αυτό είναι. Και ο γάμος είναι θυσία. Όποιος σκέφτεται τον γάμο ας το έχει υπόψη του αυτό. Απλά όταν αγαπάς, η θυσία έρχεται εντελώς φυσικά.
atom_smasher
03-07-2008, 01:02
και ειχα γνωρισει μια ισλανδη και λεγοταν κατι ...ντοτιρ...και ειδα διαφορους ετσι και λεω τι σκατα...ολοι στην ισλανδια μοιαζουν τα επωνυμα τους.θα σημαινει κλασικα κατι γιος, κορη κατι τετοιο.οπως εδω το -ογλου κλπ. ευχαριστω για την διευκρινιση.α και ο αλλος λογικα ηταν δανεζικης καταγωγης για να λεγεται ετσι.εχω εντρυφησει τελευταια στην σκανδιναβικη αυτη χωρα.μαθαινω την κουλτουρα της.... :-o
ον τοπικ. ειμαι μικρος ακομα για γαμο.σπουδαζω ακομα.αλλα επειδη τιμω τις παραδοσεις τα ηθη και τα εθιμα της πατριδας μου και θεωρω υποχρεωση μας την διαιωνιση τους και πιστη αναπαραγωγη τους θα παντρευτω στην τηλο τον καλυτερο μου φιλο που ελεγε και το σλογκαν....! :rofl:
FaithFails
04-07-2008, 15:49
Τους φίλους δε τους πηδάμε ποτέ ρεεεεεεεε
Γυναικείες οργανώσεις: να πάει σπίτι της η κυβέρνηση!
12 Nov 2008
Ζητούν να μη ψηφιστεί η οπισθοδρομική για τα γυναικεία δικαιώματα τροπολογία με τη δυνατότητα προσθήκης επωνύμου του συζύγου
Ενας Υπουργός Δικαιοσύνης δειλός και επικίνδυνος !
Μία κυβέρνηση εχθρική προς τις γυναίκες !
Ο Ελληνικός λαός - και οι γυναίκες είμαστε το μισό του - δεν αντέχει άλλη φαυλότητα
Καιρός να πάνε σπίτι τους!
Προσπάθησαν από τον Ιούνιο να αλλάξουν μετά από 25 χρόνια το οικογενειακό μας δίκαιο - αυτό που όταν εισήχθη χαρακτηρίσθηκε ως το προοδευτικότερο της Ευρώπης και να επαναφέρουν το κοινό επώνυμο των συζύγων.
Αντέδρασε εντονότατα με μια εντυπωσιακή εγρήγορση και συμπαγή ενότητα η πλειοψηφία των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.
Αντέδρασε με τεκμηριωμένη ανακοίνωση η Γενική Γραμματέας Ισότητας.
Αντέδρασε η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
Αντέδρασαν - με πρωτοστατούντα τα Γυναικεία τμήματά τους - το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτός βουλής Οικολόγοι - Πράσινοι και το ΝΑΡ.
Αντέδρασαν βουλευτές, βουλευτίνες και ένας ευρωβουλευτής.
Αντέδρασε η γραμματεία Γυναικών της ΑΔΕΔΥ
Δεν αντέδρασε - αντίθετα εξέφρασε την υποστήριξη του - μόνο το ΛΑΟΣ.
Η κυβέρνηση μετά από τη γενική κατακραυγή απέσυρε την τροποποίηση, μόνο για να την επαναφέρει λίγους μήνες αργότερα με μια παραλλαγή - την δυνατότητα προσθήκης του επωνύμου του συζύγου.
Οι αντιδράσεις ήταν και πάλι άμεσες, οπότε η κυβέρνηση υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή - κυριολεκτικά τη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου - να αποσύρει τη διάταξη για το επώνυμο των συζύγων. Το νομοσχέδιο για την οικογένεια κατατέθηκε στη βουλή και πριν λίγες μέρες άρχισε να συζητείται.
Σήμερα το βράδυ - 11 Νοεμβρίου 2008, εντελώς αιφνιδιαστικά και ύπουλα ( ο λαός μας χρησιμοποιεί κι άλλες γλαφυρότερες εκφράσεις για να το περιγράψει) ο υπουργός δικαιοσύνης εισήγαγε -με τη στήριξη του ΛΑΟΣ - τροποποίηση για τη δυνατότητα προσθήκης επωνύμου του συζύγου παρά τις αντιδράσεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
Περιφρόνησαν όλες τις γυναικείες οργανώσεις, περιφρόνησαν τη Γενική Γραμματέα Ισότητας και αφουγκράστηκαν το ΛΑΟΣ. Να συμπορευτούν μαζί του. Εμείς πλέον ξέρουμε το πρόσωπο και των δύο.
Ζητούμε πρωτίστως από όλες τις βουλευτίνες της ελληνικής βουλής αλλά και από τους βουλευτές, να αντισταθούν με κάθε τρόπο, και όχι μόνο με την ψήφο τους, στην επαίσχυντη συμπεριφορά του υπουργού και να μην ψηφίσουν αυτή την οπισθοδρομική για τα γυναικεία δικαιώματα τροπολογία.
enitharmon
13-11-2008, 01:01
δεν λεει επιβολη του ονοματος του συζυγου, λεει δυνατοτητα προσθηκης. ας εχει η κυρα μαρω τα κοτσια να πει στον αντρουλη της, οτι θα κρατησει μονο το ονομα της οταν θα τον παντρευτει κι ας μην κρυβεται πισω απο ενα "μα δε μου επιτρεπει ο νομος να παρω το ονομα σου". στην τελικη, καποιοι μπορει να θελουν ως οικογενεια να εχουν ενα ονομα μονο, οπως ο βικ, αυτοι δεν εχουν δικαιωματα;
το εξαντλησαμε το θεμα, ιναφ
Okto stis deka periptoseis, oi simerines ellinides de kseroun ti tous ginetai
Epeidi akoma kai se ena feministiko thema, o antras panta exei kapoia "kathikonta"
As vroun prota ton eauto tous kai meta to eponumo tous