PDA

View Full Version : for hipster's sake...

sfinotouvlaki
04-05-2008, 19:02
πείτε.

Helm
04-05-2008, 19:11
να σου κάθεται καλά αυτό που ακους γενικά και να λες 'τι γαμώ που είναι' δεν φτάνει, όταν μιλάμε για αυτό το μουσικό είδος. Τα άλλα να κάνουν ο,τι θέλουν.
τωρά αυτό σου φαίνεται λογικό ή ειλικρινές;

Μ' έχει κουράσει ρε γμτ όλη η φιλολογία πέρι μουσικής, "ανταποκρίνεται στο ρόλο του", "είναι τρου", "τιμάει το παρελθόν του" κλπ. Χορός για την αρχιτεκτονική. Δηλαδή το μ' αρέσει ή δεν μ' αρέσει τι το κακό έχει ακριβώς;

Ναι μου φαινεται και λογικό και ειλικρινές.

Δεν έχει τίποτε "κακό" το μ'αρεσει η δεν μ'αρεσει, είναι όμως μια επιλογή scope και focus. Άλλοι επιλεγούν άλλη έκταση και άλλη εστίαση. Αμα δεν σε ενδιαφέρει το γιατί σου αρέσει και το τι σημαίνει για εσένα αυτό που σου αρέσει, τότε απλά δεν σε αφορά το HM. Άλλα ειδή μουσικής είναι πολύ πιο υποψιασμένα του σύγχρονού μεταμοτερνισμού, της ψυχικής κούρασης, της εγγενούς ειρωνείας της ύπαρξης κλπ και είναι πιο δεκτικά στο 'απλά μου αρέσει'. Το HM παραείναι χαζό για αυτό.

ikonoklast
04-05-2008, 19:12
Εμένα μ' αρέσουν οι witch και οι circle και οι pharaoh overlord και όλοι αυτοί οι "μεταμοντέρνοι" μ' αρέσουνε και το παλιό χέβι μ' αρέσει και όσοι 8έλουν να βάλουν κανόνες περι ειλικρίνειας ή περι ψεύδους ή να καλουπώσουνε και να σουλουπώσουνε και να μπιφτεκώσουνε και να προσδιορίσουνε είναι αδερφάρες και κομπλεξικοί.

Helm
04-05-2008, 19:27
regularpaul:

και Witch έχω ακούσει και Sword έχω ακούσει και δεν μιλάω για πράγματα που δεν γνωρίζω. Το ζήτημα δεν είναι αν είναι HM αυτές οι μπάντες (που δεν είναι για τον όποιο γνωστή) είναι σαν τι γίνονται marketed. Εκει παίζεται αυτό το παιχνίδι, και πeρι αυτού ο λόγος. Το τι είναι η "επιτυχία" σε αυτή την κλίμακα ίσως εσένα σου φαίνεται αστείο σε νούμερα, αλλά λίγο λίγο γίνεται η ζημιά και καταλήγουμε στους Linkin Park.

τώρα για joey allen δεν θα προσπαθήσω να αποδειξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ούτε ότι δεν είναι ο J. Raggi ή ο Burns που γραφούν τα κείμενα. Η δικιά σου παλαιότερη εμπειρία με διάφορους τραγικούς τρουμεταλλους δεν με αφορά, έχω και εγώ τις δικές μου ανάλογες (ο joey allen απο ο,τι κατάλαβα ξανάκανε register στο φόρουμ αυτό ειδικά για να με βρίσει μια φορά από ότι μου εξήγησαν) ούτε θα κάνω τεράστιες προσπάθειες να σε πείσω για το αυταπόδεικτο: το πως οι άνθρωποι δεν είναι κλισε κόπιες ο ένας του άλλου πάντα και αξίζουν προσωπική έκθεση και καλόβουλη γνωριμία πριν βγουν κρίσεις. Συνοπτικά, δεν είναι χρέος μου να με απασχολεί τι ίσως σου θυμίζουν αυτά που λέω/λέει ο Burns και ο Raggi. Το ζήτημα δεν είναι "βρίζουμε τα άλλα ειδή μουσικής" είναι ότι αξίζει να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να ονομάσουμε τις προσπάθειες που γίνονται από μαλάκες σε εταιρίες και ξοφλημένους ανευ ιδεολογίας να ενστερνιστούν και καταστρέψουν κάτι ζωντανό και πηγαίο για να βγάλουν κάνα φράγκο. Ο λόγος δεν είναι περί μη-μεταλ, είναι περί αντι-μεταλ. Το ανάλογο παράδειγμα στους Nirvana πχ, είναι οι Bush και οι Puddle of Mudd.

metamelia3
04-05-2008, 19:34
Δεν έχει τίποτε "κακό" το μ'αρεσει η δεν μ'αρεσει, είναι όμως μια επιλογή scope και focus. Άλλοι επιλεγούν άλλη έκταση και άλλη εστίαση. Αμα δεν σε ενδιαφέρει το γιατί σου αρέσει και το τι σημαίνει για εσένα αυτό που σου αρέσει, τότε απλά δεν σε αφορά το HM. Άλλα ειδή μουσικής είναι πολύ πιο υποψιασμένα του σύγχρονού μεταμοτερνισμού, της ψυχικής κούρασης, της εγγενούς ειρωνείας της ύπαρξης κλπ και είναι πιο δεκτικά στο 'απλά μου αρέσει'. Το HM παραείναι χαζό για αυτό.
Μόνο που δε λες "ψάχνω να βρω γιατί μ' αρέσει αυτό που μ' αρέσει", λες θέτω εκ των προτέρων κριτήρια για το τι θα μου αρέσει ("να είναι χέβι μέταλ"). Κι αν μ' αρέσει κάτι έξω απ' αυτά θα προσπαθήσω να μην μ' αρέσει. Λογικό και ειλικρινές; Τζίζους.

Helm
04-05-2008, 19:38
Μόνο που δε λες "ψάχνω να βρω γιατί μ' αρέσει αυτό που μ' αρέσει", λες θέτω εκ των προτέρων κριτήρια για το τι θα μου αρέσει ("να είναι χέβι μέταλ"). Κι αν μ' αρέσει κάτι έξω απ' αυτά θα προσπαθήσω να μην μ' αρέσει. Λογικό και ειλικρινές; Τζίζους.

Το αν είναι ΗΜ ή όχι δεν είναι αρκετό για να μου αρέσει. Πρέπει να είναι και καλό ΗΜ, και αν αυτό σου φαινεται υπερβολικό πια, ε τι να σου πω, έτσι είναι αυτά. Πχ Holocaust βαριέμαι να ακούσω γενικά και δε γίνεται περισσότερο HM από αυτό.

Μου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα που δεν είναι HM και το ξέρεις αυτό, αλλά δεν τα ονομάζω HM. Το ζήτημα είναι όταν ψευτομεταλ, με την ανοχή -και συμβολή ενεργή - μιας στην καλλιτερη ιδεολογικά ληθαργικής πλειοψηφικής μερίδας του μουσικού τύπου - υποκλέπτει τον ορισμό για να βγάλει φράγκα επειδή το HM είναι "ιν" πάλι. Διάβασε το υλικό που ποσταρα παραπάνω αν θελεις.

wino
04-05-2008, 19:43
mporeis na dwseis enan orismo gia to ti 8ewreis HM?

edit: Poso "in" exei ginei pia auto gia na xrhsimopoieitai san tampela apo kainourgies mpantes me skopo to kerdos? Mallon exw xasei kapoia episodeia

metamelia3
04-05-2008, 19:56
Ναι, το ξέρω ότι σ' αρέσουν κι άλλα πράγματα που δεν ονομάζεις χέβι μέταλ αλλά είναι κι άλλα τα οποία δεν δικαιολογούν αυτό το χαρακτηρισμό (που μέσω αυτού τα ονομάζεις εν τέλει "κακό χέβι μέταλ"). Και αν είναι τόσο ασαφής ο χαρακτηρισμός ΗΜ τότε δεν είναι κατάλληλος για χρήση. Τεσπά, εσύ αποφασίζεις πως θα ακους τη μουσική σου, αλλά πολλές φορές αυτό το πράγμα κάνει την κριτική σου λανθασμένη.

διάβασα λίγο απ'το ΣΚΑΜ και δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα.

Helm
04-05-2008, 20:24
wino μπορώ αλλά θα είναι μεγάλο κείμενο. Έχω κάνει ένα ανάλογο στο first wave of emocore thread αν δε βαριέσαι να κάνεις search. Και μπορείς κάλλιστα να διαβάσεις το σκαμ αν θελεις, συμφωνώ αρκετά μαζί του και το πάει αντιθετικά ("τι το HM δεν είναι") μέχρι να βγάλει αποτέλεσμα, οπότε είναι εύκολο και ελαφρύ για να το ακολουθήσεις, απλά είναι μεγάλο. Όσο για το μαρκετινγκ ως χεβι μεταλ ναι έχεις χάσει επεισόδια, είναι αμερικανικό φαινόμενο (εν μια νυκτί άπειρες metalcore μπάντες δηλώνουν 'METAL ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ') που έρχεται σιγά σιγά και στα προς τα εδώ. Δηλώνουν τώρα πχ οι Arch Enemy "true, traditional metal" και τέτοια. Στην μανία τους δε των μοντέρνων μεταλλαδων να μην τους πούνε κλειστομιαλους και ντεμοντέ και χάσουν τη γκόμενα (ή το internet cred) έρχεται και η πλήρης ιδεολογική σύγχυση ("όλα μεταλ είναι ρε παιδιά!") που δημιουργεί τον χώρο για τέτοια πράγματα. Άμα πεις "πραγματικό μέταλλο" με την μια manowar lol lol tr00 lol lol αστεία παντού, κανιβαλισμούς και αποδόμηση. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα, διάβασε τα λινξ, σοβαρά.

αλλά είναι κι άλλα τα οποία δεν δικαιολογούν αυτό το χαρακτηρισμό (που μέσω αυτού τα ονομάζεις εν τέλει "κακό χέβι μέταλ")

Ναι δε διαφωνώ ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει, να καούν χλωρά μαζί με τα ξερά, δηλαδή οι καημένοι οι Witch να μην νομίζουν όντως και οι ίδιοι ότι είναι ούτε λίγο HM και οπότε εγώ τι ωρύομαι. Δεκτό, ίσως είναι έτσι, θέλει προσοχή. Αλλά από την μια αν πάμε να ψάξουμε τα πρες ριλισις των Witch μια λες να μη βρούμε άμεση αναφορά στο HM? Συχνότερα από ότι όχι το αγόρι φωνάζει επειδή όντως υπάρχουν λύκοι. Οι Sunn0))) όταν περιοδεύουν με black metal vocalists σε κάποιο metal cred αποσκοπούν (και μετά το decibel mag τους λέει "σωτήρες του Metal" έτσι, με κεφαλαίο επειδή είμαστε μεταμοντέρνοι είρωνες), για παράδειγμα, δεν είναι απλά musique concrete με ζόρικα εξώφυλλα.

αλλά πολλές φορές αυτό το πράγμα κάνει την κριτική σου λανθασμένη.

Δεν είναι η κριτική μου λανθασμένη, είναι ο σκοπός μου όταν ακουω HM, από την δική σου οπτική γωνιά. Η κριτική μου είναι συνεπής της πρόθεσής μου. Δεν συμφωνούμε στα 'γιατί' ακουμε μουσικές καμιά φορά και αυτό είναι οκ, αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

wino
04-05-2008, 20:27
8a ri3w mia matia to vradu sta links kai 8a epanel8w drumiteros tote

metamelia3
04-05-2008, 20:50
αλλά είναι κι άλλα τα οποία δεν δικαιολογούν αυτό το χαρακτηρισμό (που μέσω αυτού τα ονομάζεις εν τέλει "κακό χέβι μέταλ")

Ναι δε διαφωνώ ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει, να καούν χλωρά μαζί με τα ξερά, δηλαδή οι καημένοι οι Witch να μην νομίζουν όντως και οι ίδιοι ότι είναι ούτε λίγο HM και οπότε εγώ τι ωρύομαι. Δεκτό, ίσως είναι έτσι, θέλει προσοχή. Αλλά από την μια αν πάμε να ψάξουμε τα πρες ριλισις των Witch μια λες να μη βρούμε άμεση αναφορά στο HM? Συχνότερα από ότι όχι το αγόρι φωνάζει επειδή όντως υπάρχουν λύκοι. Οι Sunn0))) όταν περιοδεύουν με black metal vocalists σε κάποιο metal cred αποσκοπούν (και μετά το decibel mag τους λέει "σωτήρες του Metal" έτσι, με κεφαλαίο επειδή είμαστε μεταμοντέρνοι είρωνες), για παράδειγμα, δεν είναι απλά musique concrete με ζόρικα εξώφυλλα.
Οι ΣαννΟ))) δεν είναι musique concrete, οι συνεχόμενοι ήχοι είναι τα drones. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Θέτεις ως βάση κριτικής δηλαδή τα δόγματα του λάιφσταιλ μουσικού Τύπου. Θα κρίνω τους Witch ως ΗΜ επειδή έτσι είπε το Ντεσιμπελ. Δικαίωμά σου να σου πω την αλήθεια, σίγουρα μπορείς να ισχυριστείς ότι το κάθε μουσικό έργο μπορείς να το δεις ως σύνολο που περιέχει και δημοσιογραφίσκους και διαφημίσεις και ίματζ και δεν συμμαζεύεται. Όμως αυτό δεν είναι αν μη τι άλλο στον πρωταρχικό ορισμό της μουσικής: "Όταν οι ήχοι μπορούν να μας προκαλέσουν ευφορία" ή κάπως έτσι. Και γιατί να μπλέξεις τα πράγματα σε κάτι που σε ευχαριστεί ακριβώς στη συναισθηματική και μη-λογική μορφή του δεν το καταλαβαίνω. Συναίσθημα γιοκ; Δεν μου κάθεται καλά αυτό

[quote:2uyg2l87]αλλά πολλές φορές αυτό το πράγμα κάνει την κριτική σου λανθασμένη.

Δεν είναι η κριτική μου λανθασμένη, είναι ο σκοπός μου όταν ακουω HM, από την δική σου οπτική γωνιά. Η κριτική μου είναι συνεπής της πρόθεσής μου. Δεν συμφωνούμε στα 'γιατί' ακουμε μουσικές καμιά φορά και αυτό είναι οκ, αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο.[/quote:2uyg2l87]
Χμ, έχεις δίκιο αλλά το έθεσα λάθος. Τα σημεία που παίρνεις ως αφετηρίες - που κατά τη γνώμη μου εν τέλει λειτουργούν μόνο περιοριστικά και δεν επιτρέπουν να δεις τη συνολική εικόνα αλλά αυτό είναι γνώμη μου - δεν προσφέρονται για να κάνεις επιτυχημένη κριτική στην άποψη κάποιου που εκφέρεται με αφετηρία το μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει. Αν θες να συζητήσεις τις αφετηρίες του καθενός στην εκτίμηση της μουσικής θα ήταν πιο γόνιμο. Υπό αυτές τις συνθήκες το θεωρώ ανέφικτο να κρίνεις την άποψη κάποιου που σου λέει "μ' αρέσουν οι Witch γιατί μ' αρέσουν".

Helm
04-05-2008, 21:55
Θέτεις ως βάση κριτικής δηλαδή τα δόγματα του λάιφσταιλ μουσικού Τύπου. Θα κρίνω τους Witch ως ΗΜ επειδή έτσι είπε το Ντεσιμπελ. Δικαίωμά σου να σου πω την αλήθεια, σίγουρα μπορείς να ισχυριστείς ότι το κάθε μουσικό έργο μπορείς να το δεις ως σύνολο που περιέχει και δημοσιογραφίσκους και διαφημίσεις και ίματζ και δεν συμμαζεύεται.
Έτσι ακριβώς. Και δεν ακουω "δεν φταίμε εμείς, φταίει η εταιρία μας, εμείς δε θέλαμε". Να μην ήσασταν σε αυτή την εταιρία. Να μην ήσασταν σε καμιά εταιρία. Κάποια στιγμή αποδεσμεύεται η μουσική από τα χέρια του καλλιτέχνη και είναι πλέον κτήμα του οποιουδήποτε την ακούσει και θελήσει, αλλά αυτή η στιγμή έρχεται πολύ μετά των στίχων, των φωτογραφιών, των εξώφυλλων, της προώθησης, των συνεντεύξεων. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι όλα αυτά τα πράγματα δρουν ως αντίβαρο στην όποια υποκειμενική θεώρηση μετά ο καθένας μας υιοθετεί για το τι σημαίνουν οι Witch ή οι οποιοι Witch. Φυσικά τελικά ο καθένας καταλαβαινει ο,τι θέλει και αν θέλει να ακούσει τα πρώτα Burzum και να βρει ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ, μπορεί, όσο και να προσπαθεί η εγγενής αισθητική να κατευθύνει αλλού. Αλλά ότι προσπαθεί, προσπαθεί, έτσι είναι το HM, ξεροκέφαλο. Αυτά είναι τα εργαλεία τους για να επικοινωνήσουν την αισθητική τους, την φιλοσοφία τους, την ιδεολογία τους, που πλαισιώνει και νοηματοδοτεί τους ήχους τους. Όταν όλα γύρω από τους Witch λένε Heavy Metal εκτός από τους Witch τους ίδιους, τότε κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της χιπστεριας. Το αν οι ίδιοι οι Witch ή οι όποιοι Witch είναι συνένοχοι είναι αυταπόδεικτο του τι επιτρέπουν να γίνεται στο όνομά τους.

Όμως αυτό δεν είναι αν μη τι άλλο στον πρωταρχικό ορισμό της μουσικής: "Όταν οι ήχοι μπορούν να μας προκαλέσουν ευφορία" ή κάπως έτσι.

Για μένα αυτό είναι ο ορισμός του ευχάριστου ήχου. Εφορία μου προκαλεί να ακουω καμιά φορά και τους ήχους της φύσης ή τον ήχο της ησυχίας ή το ψυγείο μου να κάνει σκληρά drone 24ωρα θεματικά άλμπουμς. Ευκαιρίες για εφορίες υπαρχουν παντού. Η μουσική όμως, και ειδικά το HM με το οποίο κυρίως ασχολούμαι δεν είναι απλά απολαυστικοί ήχοι - για μένα - είναι ζήτημα πρόθεσης, προσωπικής έκθεσης, πάθους, ειλικρινείας, κοσμοθεωρίας. Οι απολαυστικοί ήχοι είναι απλά το hook για να παραδοθώ, για να είμαι στην κατάλληλη θέση, ξανά δεκατριών και κάτω από το ξόρκι, να προσεγγίσω άλλους ανθρώπους, ξένες ιδέες και αισθήματα, νοήματα και λέξεις. Με κάνει καλλίτερο άνθρωπο το HM και αυτή την ειλικρίνεια περιμένω από καλλιτεχνικές οντότητες που υιοθετούν τον όρο, για αρχή. Μετά πρέπει να γαμάνε κιόλας.

Και γιατί να μπλέξεις τα πράγματα σε κάτι που σε ευχαριστεί ακριβώς στη συναισθηματική και μη-λογική μορφή του δεν το καταλαβαίνω. Συναίσθημα γιοκ; Δεν μου κάθεται καλά αυτό

Ρε συ Καλκι μιλάς λες και το ωραίο το ριφ ή γενικά το hook στη μουσική που σε πιάνει είναι το παν. Ξέρεις πόσα ωραία θέματα θα ακούσεις στη ζωή σου? Δως μου μια κιθάρα, πάρε και συ μια και σε κάνα δίωρο βγάζουμε έναν δίσκο με 'ωραία θέματα' (γλινγκι-γκλινγκ ποστ-ροκ θα είναι). Το ζήτημα είναι το μετά, το περιεχόμενο, όχι μόνο η φόρμα. Λες 'γιατί να μπλέξεις' με μια κούραση που με τρομάζει. Θα μπλέξω με τα πράγματα, θα τα ψειρίσω σε ένα επίπεδο ξέχωρο από το συναισθηματικό, γιατί είναι ενδιαφέρον, για να το νοηματοδοτήσω και επικοινωνήσω. Δε βλάπτει την αρχική απόλαυση, αλλά η αρχική απόλαυση δεν είναι το παν.

Χμ, έχεις δίκιο αλλά το έθεσα λάθος. Τα σημεία που παίρνεις ως αφετηρίες - που κατά τη γνώμη μου εν τέλει λειτουργούν μόνο περιοριστικά και δεν επιτρέπουν να δεις τη συνολική εικόνα αλλά αυτό είναι γνώμη μου

Ποια είναι η συνολική εικόνα? Υπάρχουν χιλιάδες συνολικές εικόνες, όσες και άνθρωποι που κοιτάνε. Ανάλογα με το φοκους σου θα δεις και άλλη. Γιατί η δικιά σου (η οποία συνοψίζεται σε "δε βαριέσαι, αν σ'αρεσει, σ'αρεσει") είναι πιο σωστή από την δικιά μου? Σε βοηθάει εσένα η δική σου να ζεις καλλίτερα? Εμενα η δική μου ναι, από τότε που τα έβαλα σε σειρά αυτά που από πάντα υποψιαζόμουν για το HM και σε επίπεδο ακροατή αλλά και σαν σύνθετης τέτοιου υλικού με έχει βοηθήσει πολύ. Αποκρυσταλλώθηκαν αυτά που αυτή η μουσική μπορεί να κάνει μέσα μου και είναι καλά, είναι δυνατά και αξιοπρεπή. Το ότι είμαι πχ συζητήσιμος εδώ (ενώ συχνά με προσβάλλουν διάφοροι) και όσο το δυνατόν πράος το ανάγω σε HM ζήτημα. Όσα μου έμαθε ο πατέρας μου για ανθρωπιά, αλλά τόσα το Awaken the Guardian. Tο HM με κάνει καλλίτερο άνθρωπο (πράγμα κάπως κωμικό να σου το λέω ενώ έχεις δηλώσει ότι το αντιπαθείς όσο το αντιπαθείς) και δεν είμαι ο μόνος ακόμα και αν οι περισσότεροι είτε ντρέπονται είτε δεν τα έχουν βάλει σε σειρά ακόμα μέσα τους για να μπορουν αν το πούνε, ποσω μαλλον δημόσια, πόσο μάλλον σε ένα φορουμ γεμάτο νεοψαγμενους είρωνες που στην παραμικρή μυρωδιά ειλικρινής δέσμευσης πέφτουνε να κατακρεουργήσουν. Γιαυτό αρνείται να πεθάνει αυτό το είδος μουσικής, και είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα να το οικειοποιούνται άδειοι κλεφτές με βαριά ριφς και δικασιες και να το νερώνουν μέχρι που να είναι σαν σκιά του εαυτού του, ζωντανό αλλά τίποτα.

- δεν προσφέρονται για να κάνεις επιτυχημένη κριτική στην άποψη κάποιου που εκφέρεται με αφετηρία το μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει.

Δεν του κάνω κριτική, αν τον βοηθάει έτσι (η καταπίεση της αναγωγής της πηγαίας εμπειρίας σε υψηλότερο νόημα), καλά να περάσει. Απλά να ξέρει ότι αυτό που λέει αυτός HM είναι απλά ριφς και δικαση, δεν έχει πνεύμα. Δεν είναι το HM που έκανε καλό σε μένα ούτε σε κανέναν. Είναι απλά διασκέδαση και προϊόν. Οταν ξυπνάει ο Mascis στα γεράματα και λέει "θα κάνω και εγώ την HM μπάντα μου!" αυτό που εννοεί είναι "...θα κάνω και εγώ το tribute μου στα ριφς των Black Sabbath με νοσταλγία". Είναι χρήσιμο να γίνει αυτή η παρατήρηση.

Odonian
04-05-2008, 22:37
Helm, η ανάλυσή σου του τι είναι ΗΜ είναι α ποστεριόρι. Νομίζεις ότι ο μέσος καλλιτέχνης που εσυ θεωρείς εντός των ορίων του ορισμού σου έκανε προσπάθεια να είναι μέσα σε αυτά, όταν το ιδίωμα διαμορφωνόταν;

Δεν δίνω άποψη, ελπίζω να το δούμε από κοντά το θέμα, γιατί έχει χαβαλέ.

Helm
04-05-2008, 22:42
Helm, η ανάλυσή σου του τι είναι ΗΜ είναι α ποστεριόρι. Νομίζεις ότι ο μέσος καλλιτέχνης που εσυ θεωρείς εντός των ορίων του ορισμού σου έκανε προσπάθεια να είναι μέσα σε αυτά, όταν το ιδίωμα διαμορφωνόταν;

Δεν έχει τόση σημασία όση νομίζεις. Διαισθητικά ξέρει τι είναι, ναι και ας μην τα γράφει όπως τα γράφω εγώ.

Odonian
04-05-2008, 22:44
Νομίζω πως έχει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να ορίζεται το ΗΜ από θεωρητικούς που βάζουν και βγάζουν πράγματα από αυτό ανάλογα με το τι θα θέλανε να είναι.

Helm
04-05-2008, 22:53
Όλη σου τη ζωή την ορίζεις σύμφωνα με το πως θα ήθελες να είναι οπότε μη κάνεις τη μιξοπαρθένα τώρα. Το ζήτημα είναι αν το μοντέλο που προτείνεις είναι λειτουργικό, που οδηγεί, τι σημαίνει, όχι αν 'υπάρχει'. Τίποτε δεν 'υπάρχει'. Οι πιο συνειδητοποιημένοι βαρυμέταλλοι είναι συχνά και οι καλλίτεροι πάντως αν θελεις να 'συμφωνούμε' οι θεωρητικοί με τους μουσικούς πριν δοκιμάσεις τα σκληρά ναρκωτικά μας. Έλα μη φοβάσαι. Όλοι το κάνουν. Για διάβασε Tom G. Fischer ή Leif Edling, ή Mike Skalzi ή τα παλληκάρια από Dolorian... η λίστα είναι μεγάλη.

Odonian
04-05-2008, 22:59
Παρακαλώ να λείπουν οι κρίσεις του τι νομίζω εγώ πως είναι ένας καλός ορισμός (του ΗΜ ή γενικότερα - κάτι ξέρουμε από αυτά στο χώρο μου). Δεν έχω πάει εκεί, τη δική σου άποψη εξερευνώ.

Όπως και ναχει, παρόμοια λειτουργικός θα μπορούσε να είναι και ένας ορισμός βασισμένος καθαρά στη μουσική ή καθαρά στο ίματζ. Προτιμάς να το ορίσεις αλλιώς.

Helm
04-05-2008, 23:07
Ε προφανώς τι με ωθεί στο να ορίσω κάτι, τα αστερία? Προτιμώ βεβαία να το κάνω. Δε σε καταλαβαίνω.

Η όποια αποτίμηση της χρησιμότητας του ορισμού μου δεν μετριέται σε προτιμήσεις (τις οποίες όλοι έχουμε), μετριέται στο πόσο όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με αυτή νιώθει ότι ταιριάζει στην προσωπική του HM εμπειρία ή όχι. Έμενα η δικαση και τα ριφς δεν μου είναι αρκετά και αυτό το πράγμα σκέτο δε το λέω HM, το λέω δικαση και ριφς. Οταν εγώ λέω HM ξέρω τι εννοώ και μπορώ να το επικοινωνήσω μέσες άκρες. Όταν το λέει ο Τακης που του αρέσουν οι Witch όσο και οι Pagan Altar αυτό που περιγραφεί εσύ το καταλαβαίνεις? Σου είναι χρήσιμο? Εννοεί "είναι τσίτα και έχει δικαση και ριφφαρες δικέ μου!!". Σε βοηθάει αυτό σε τίποτε? Ξέρεις αν αξίζει να ασχοληθείς, αν πληροί τις προϋποθέσεις του τι ψάχνεις από την μουσική, και όχι απλά τους ήχους?

Odonian
04-05-2008, 23:18
Μα φυσικά και με βοηθάει. Για τον καθένα η ΗΜ εμπειρία, όπως και όλες οι υπόλοιπες εμπειρίες, είναι διαφορετικές και δε μπορείς να είσαι καθόλου σίγουρος αν ο δικός σου ορισμός μου δίνει περισσότερες πληροφορίες για το αν θα μου αρέσει κάτι, από τον ορισμό του Τάκη. Ειδικά όταν ο ορισμός σου είναι τόσο πολύπλοκός που όταν σε ρωτάνε αν μπορείς να τον δώσεις απαντάς

μπορώ αλλά θα είναι μεγάλο κείμενο

Πρέπει να ξέρει εσένα και τον χώρο πολύ καλά κάποιος για να του είναι πιο χρήσιμος ο δικός σου ορισμός από έναν πιο "απλό".

Όλοι οι ορισμοί δίνουν πληροφορία, ο δικός σου χρειάζεται έξτρα πληροφορία για να αποκωδικοποιηθεί.

Helm
04-05-2008, 23:27
Η παρατήρηση σου, αν και ορθή περί του πρέπει κανείς να ξέρει και σε τι βάθος για να έχει να κερδίσει από την συζήτηση (και το HM γενικά εδώ που τα λεμέ) είναι παράπλευρη του θέματος (το θέμα βασίζεται στην συζήτηση του HM και του ψευφτομεταλ, όχι στο πόσο μεγάλα θα είναι τα κείμενα που θα ποσταριστουν) και γενικά δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί. Να μη το συζητήσουμε επειδή δεν γίνεται να οριστεί το HM σε 2 γραμμές? Να μη το συζητήσουμε επειδή απαιτεί αλληλοκατανόηση και γνωριμία? Να γνωριστούμε καλλίτερα.

GuardianOfIvorytower
04-05-2008, 23:35
Άρα καταλήγουμε ότι το heavy metal ενώνει τους ανθρώπους κ τους φέρνει πιο κοντά :D

Odonian
04-05-2008, 23:41
Δε με κατάλαβες όντως.

Εσύ βάζεις στην κατηγορία ΗΜ κάποια πράγματα (ποιά;) που έχουν ένα σύνολο χαρακτηριστικών. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν προκύψει από προσωπική και εσωτερική αναζήτηση στο τι θα ήθελες να πρεσβεύει το είδος και τα έχεις αποκόψει από την ποιότητα της μουσικής (αφου μπορεί κάτι να είναι ΗΜ και κακό και μη ΗΜ και καλό) καθώς επίσης σε κάποιο βαθμό και από τη φόρμα (αφού ριφ και δίκαση είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες για να είναι κάτι ΗΜ). Όλα αυτά δεκτά.

Πού είναι το πρόβλημα αν ο τυχαίος ακροατής δώσει έναν ορισμό που να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη φόρμα; Δηλαδή γιατί το "έχει ριφ και δίκαση" να μην είναι μια χαρά ορισμός; Εγώ προσωπικά, αν διάβαζα ένα περιοδικό για ΗΜ του (οποίου είμαι ακροατής) θα ήθελα να μιλάει και για τους Witch, παρόλο που δεν είναι τεχνικά στο χώρο, γιατί έχουν τόσες ομοιότητες στη φόρμα που τελικά μου αρέσουν - καλύτερα ακόμα μου αρέσουν παρόμοια με τον τρόπο που μου αρέσουν κάποιες ΗΜ μπάντες.

Ακόμη, που είναι το πρόβλημα να δωθεί ένας ορισμός με βάση το ίματζ; Η μουσική, όπως και όλα, πρέπει να έχει ένα αισθητικό πλαίσιο για να μπορείς να την απολαύσεις και αν σου φαίνεται γελοίο το μπλακμέταλ, δύσκολα θα ασχοληθείς με το μουσικό κομμάτι, πόσο μάλλον να ψάξεις για βαθύτερα νοήματα.

Αν μου πεις ότι μια μπάντα δεν είναι ΗΜ ενώ παίζει ίδια με τους Guardian πχ επειδή δεν ικανοποιεί τον ορισμό σου, μάλλον με αποπροσανατολίζει παρά με βοηθάει.

Marillion
05-05-2008, 00:16
ena lepto helm, 8a sta8w mono se ena shmeio.

to flirt tou j me to heavy metal 3ekinaei poly paliotera apo pollous pou tote kanane ta prwta vhmata ston klasiko heavy xwro (milame gia to prwto miso twn '80s).

pera apo tis gnwstes istorikes proves, opou oi dino paizane diaskeves se dio (!), symmetoxes tou stous upsidedown cross tou 91, tis pampoles paragwges se sygkrothmata sklhrou hxou (metaxy allwn to inhaler twn tad), to heavy metal to vriskeis kai sto prwto dino, polles fores oute kan kamouflarismeno (mountain man).

Den me exeplhxe se kamia periptwsh h strofh tou. Dld to sludgefeast tou you're living all over me den martyra sabbathika apo8hmena? Sthn telikh opws swsta leei o pavlos, oi witch heavy metal den einai se kamia periptwsh, kai den nomizw na to vlepoune kai oi idioi etsi. Sto paralysed de, vriskei kaneis epirroes apo dead kennedys, kati pou den tonizei to metaliko ths ypo8eshs, ara atopo.

Dld to my war twn black flag pws tha eprepe na to antimetwpisoume? San kseftismenous punkhdes pou vrhkane trofh se allo idiwma? E oxi

Symperasmatika ola syndeonte, oute gia plaka den ta leme ayta, exei megalh vash to shmera twn witch. To album me kourase pantws alla ayta tha ta poume allou.

phthoggon
05-05-2008, 00:37
Γενικά μου ακούγεται πολύ αποτυχημένο που χρησιμοποιούμε άτομα με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και θέλω από την τέχνη τον ίδιο ορισμό για τόσο ευρεία μουσικά φαινόμενα. Άλλο είναι το χέβι μέταλ του Χελμ, άλλο το δικό μου, άλλο του ικόνοκλαστ, άλλο το black metal του forest και του γιουρόνιμους, άλλο αυτό των wolves in the throne room. Κάθε ομάδα μουσικών η οποία ξεκίνησε μεν από κοινές βάσεις αναπτύχθηκε τόσο πολύ στη συνέχεια ώστε οι διαβαθμίσεις ανάμεσά στα άκρα της να είναι μεγαλύτερες από τους 'μέσους όρους' ή το 'χαρακτηριστικό παράδειγμα' μεταξύ δύο μακρινών μουσικών ειδών. Ο καθένας έχει από την αντίστοιχη γκάμα για να διαλέξει και να υποστηρίξει ότι το χέβι μέταλ πρέπει να είναι επαναστατικό, προοδευτικό, φασιστικό, να ακολουθεί την ιδεολογία του υπερανθρώπου, να κάνει, να ράνει, να είναι μόνο μουσική, να είναι μόνο αισθητική, να είναι μόνο ιδεολογία, να είναι όλα αυτά μαζί. Προφανώς ο Χελμ υποστηρίζει ότι μια οπτική του (..+..+..+..+..) είναι πολύ βαθύτερη ή πιο ενδιαφέρουσα από την μεμονωμένη του "ακούω μουσική" εγώ συμφωνώ, αλλά λέω ότι αυτό δε θα με περιορίσει ποτέ στο να εκτιμώ μερικές φορές και το μεμονωμένο ή το μέρος του συνόλου (πχ, την παραγωγή των Linkin Park ή τους ρυθμούς στα ντίσκο/φάνκι κομμάτια ή το σόλο του πετρούτσι ρε παιδί μου). Εν πάση περιπτώση, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να μαζεύονται μερικοί άνθρωποι που έχουν μερικές κοινές αντιλήψεις για το τι θέλουν και επιζητούν στην τέχνη, και να το ονομάζουν true metal, white metal, nsbm κτλ, αντίθετα, είναι απόλυτα λογικό νομίζω. Αλλά πάντοτε θα πρέπει να θυμούνται ότι μιλάνε για το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ χέβι μέταλ, ένα χεβι μέταλ το οποίο δεν ενδιαφέρει καθόλου τον κάλκι και τον ικόνοκλαστ, για τους οποίους στο κάτω κάτω το ψευτο-μέταλ μπορεί να ακούγεται και πολύ καλύτερο από το αληθινό. Και όντας ακόμα και ανειλικρινές, για τα λεφτά, τον πειραματισμό η οτιδήποτε άλλο θα έλεγα γω (άλλωστε τι, θα αντικειμενοποιήσουμε τώρα και τις αισθητικές αξίες της ειλικρίνειας πχ?)

ikonoklast
05-05-2008, 01:54
Το δικό μου χεβιμέταλ πάντως είναι το ΑΔΥΣΩΠΗΤΟ BREAKCORE.

Helm
05-05-2008, 08:38
Ααβαδιστα. Απαντάω σε όλα. Στον δικό σου χώρο, πάρε με να εξερευνήσουμε τις βαρυμεταλλικές απόψεις σου .

Εσύ βάζεις στην κατηγορία ΗΜ κάποια πράγματα (ποιά;) που έχουν ένα σύνολο χαρακτηριστικών.

Δεν είναι τυχαία, είναι αυτά που φέρουν την φόρμα του HM στο σημείο που πλέον φαίνονται να δίνουν την υπόσχεση του ότι είναι HM και αισθητικά, φιλοσοφικά, νοηματικά. Είναι σαν ρε παιδί μου να έχεις δίψα και να βλέπεις ένα μπουκάλι που φαινεται ότι είναι πόσιμο και γαμώ να δοκιμάζεις και να σου βγαίνει υγρό μπαταρίας. Και να συμβεί μια να λες λολ εντάξει τι να κάνουμε α ρε χωρατατζήδες. Οταν όμως το υγρό μπαταρίας είναι φτηνό, ανακυκλώσιμο, και το βρίσκεις στα 99 από τα 100 μπουκάλια έναντι οτιδήποτε άλλου πόσιμου, thirsty and miserable, μαν. Αρχιζει να μην είναι αστείο. Αρχίζεις να μην είσαι λαρτζ.

Πού είναι το πρόβλημα αν ο τυχαίος ακροατής δώσει έναν ορισμό που να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη φόρμα;

Θα σου πω που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι 'μέσοι ακροατές' τραμπουκιζουν τους έχοντες πιο σύνθετους ορισμούς, τους διακωμωδούν λολ μανογουορ λολ αδερφες λολ tr00 λολ. Γιατί? Επειδή είμαστε σε μια εποχή που η σαφήνεια και σοβαρότητα περί του πάθους μας έχουμε εκπαιδευθεί να την κάνουμε να φαίνεται αστεία, βουτάμε το χέρι μας στο στήθος μας και ξεριζώνουμε την καρδιά μας και λέμε 'λολ' μη χάσουμε το ιντερνετ κρεντ, μη μας περάσουν για ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΣ. Είμαι 6 μήνες εδώ γύρω και παρακολουθώ το φόρουμ 2-3 χρόνια πριν από αυτό και έχω διαβάσει κείμενα με ειλικρινή έκθεση προσωπική και ψυχική εδώ περίπου ένα στα εκατό. Οι σκληροί ιντερνετικοι μάγκες του ER δρουν εντροπικά απέναντι σε τέτοια πράγματα, δεν τα αφήνουν να ανθήσουν. Και όταν προσπαθούν να μιλήσουν πηγαία για κάτι που όντως αγάπησαν σκοντάφτουν με τις λέξεις επειδή αυτή η παιδεία λείπει, και καταλήγουν σε μαλακίες του στιλ "τα λόγια περιττεύουν, ακούστε και νιώστε" τα οποία ενώ μπορεί να εννοούν κάτι περισσότερο, θα μπορούσαν να είναι και σε κριτική του σουπερ κατερινα. Πως μπορεί να ξέρει κανείς αν είναι το ένα ή το άλλο? Γιαυτο χρειάζεται η απελευθέρωση αυτή περί του τι αγαπάμε μπας και μέσα από την έκθεση αρχίσει να διαφαίνεται ένα πλέγμα το οποίο συντηρεί το απαραίτητο βάθος και εκλεπτυσμένο νόημα το οποίο χρειάζεται για να υπάρχει επικοινωνία.

Το κάνεις να φαίνεται παραπάνω λόγια και θεμιτή διαδικασία παραπάνω το 'μονο δικαση', λες και ο 'μέσος ακροατής' (υ.γ. να τον χέσω τον 'μέσο ακροατή', και το 'μέσο' οτιδήποτε. Εδώ δεν είναι χριστουγεννιάτικο πάρτι, είναι ΧΕΒΙ ΜΕΤΑΛ) παίρνει αποφάσεις αισθητικές πεφωτισμένες και ανεπηρέαστες από τα σκατά αυτού του κόσμου "το χεβι μεταλ για εμένα θα είναι δικαση από εδώ και πέρα επειδή αυτό αυτό και αυτό". Εγω σου λέω ότι την υπόσχεση του HM την νοιώθουν οι περισσότεροι που ακούνε τακτικά και τους έχουν τρομοκρατήσει ή απογοητεύσει ή κοροϊδέψει αρκετά μέχρι την πνευματική χρεωκοπία του "δε με ενδιαφέρει τι λένε οι στίχοι, εμένα με νοιαζει μόνο η μουσική" και "οι In Flames ΣΕ ΓΑΜΑΝΕ ΚΑΛΑ" και αυτό είναι. Είναι αρρώστια, και είναι μια αρρώστια που είναι εδώ για να πουλάει cd, όχι τυχαία. Εύκολο μετά, ψεύτικο μεταλ, 'μεταλ' και ο 'μεταλλας' μόνο μαγκιά κλανιά και μίμηση. 10 πόντους ΜΑΚΡΥ ΜΑΛΛΙ και σκατά ψυχή, καμία δέσμευση, δεν τον αφήσανε να μάθει τίποτε από μια μουσική που έχει τόση πολύ δύναμη και υπερηφάνεια.

Να σου το δώσω σε ένα επίπεδο που θα το καταλάβεις σίγουρα. Πως θα ένιωθες όταν θα ερχόσουν αντιμέτωπος με μαθητή μαθηματικών ή φοιτητή ο οποίος θα σου έλεγε 'τα μαθηματικά έχουν σημασία μόνο για να κάνεις υπολογισμούς τα φράγκα σου' απερίσκεπτα και χαλαρά. Και αν δεν υπήρχε καμία ακαδημαϊκή βάση η οποία να υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερο βάθος εκεί, άμα δε έτσι και έλεγες τίποτε σε κοροϊδέυανε και σε λέγανε αδερφή και μαλακά και και και λολ γκεντελ λολ γουαιτχεντ λολ κοίτα τον με το δερμάτινο βρακάκι λολ με τι μαλακίες ασχολείστε ρε τι φανταστικοί αριθμοί και τέτοιες πίπες ρε? Η ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΑΣ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΛΑ. Δεν είναι η ύπαρξη της άλλης άποψης που με προβληματίζει, είναι το πλήθος της και το πόσο καννιβαλιστικη είναι.

Δηλαδή γιατί το "έχει ριφ και δίκαση" να μην είναι μια χαρά ορισμός;

Επειδή δεν έχει καμία γενναιότητα και είναι προϊόν συνεχής εξωτερικής πίεσης προς την εκμαλάκινση ενός μουσικού είδους που στέκεται να είναι πολλά περισσότερα. Γράφω 2 πράγματα παραπάνω στα ριβιους μου για το HM και κλωτσάνε, λένε "δε μιλάς για τη μουσική αρκετά" εννοώντας "δε μιλάς για την δικαση αρκετά" λες και είμαι εδώ για να τους πω "έχει καλή δικαση, αν σας αρέσει η δικαση, αγοράστε/κατεβάστε το" και μου λένε "αυτό δεν είναι ριβιου, είναι έκθεση ιδεών" αγνοώντας ουσιαστικά ότι τα ριβιου που αξίζουν σε αυτή την μουσική είναι ακριβώς αυτά. Γιατί? Επειδή είναι εκπαιδευμένοι από blabbermouth και metal hammer που φυσικά αποφεύγουν την συζήτηση για αισθητική και νόημα στο HM λες και οι μισθοί τους εξαρτιόνται από αυτό. Τα πράγματα είναι απλά: αν ορίσουμε το HM με γενναιότητα και αισθητικό κριτήριο, το 95% του σημερινού 'metal' είναι ψεύτικες (πρώτον) πίπες (δεύτερων). Πρόσεξε, όχι μόνο με τον δικό μου ορισμό, αλλά με οποιοδήποτε σχεδόν, ΓΕΝΝΑΙΟ τέτοιο. είτε του Spinoza, είτε του Wagner, είτε του J. Raggi, είτε του ISTEN, είτε του METAL (στο Diamonds and Rust) είτε του Dan του Corroseum. Ο ορισμός 'δικαση' ουσιαστικά δεν είναι ορισμός, είναι υπεκφυγή. Σου λέει το Heavy Metal "Don't give up, don't give in, you must keep your faith alive, don't separate yourself from your dreams, do what you must to survive" και εσύ δείχνεις την μπότα και λες "γαμώ τις μπότες ε." ΠΑΣΧΙΖΕΙ να επικοινωνήσει και εμείς μιλάμε για το περιτύλιγμα. Όχι μόνο στο HM, αυτή είναι η φύση της μεταμοντέρνας διασκέδασης. Και φυσικά δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε την κριτική διάθεση στους ακροατές, γιατί μετά πως θα βγάλουμε φράγκα. Ας κάνουμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν αυτή την κριτική διάθεση να φαίνονται γραφικοί και αυτά που λένε αστεία. Ας τα κάνουμε όλα αυτά στο όνομα της 'πολυφωνίας' για να ήμαστε politically correct.

Εγώ προσωπικά, αν διάβαζα ένα περιοδικό για ΗΜ του (οποίου είμαι ακροατής) θα ήθελα να μιλάει και για τους Witch, παρόλο που δεν είναι τεχνικά στο χώρο, γιατί έχουν τόσες ομοιότητες στη φόρμα που τελικά μου αρέσουν - καλύτερα ακόμα μου αρέσουν παρόμοια με τον τρόπο που μου αρέσουν κάποιες ΗΜ μπάντες.

Θυσιάζεις τα σημαντικότερα πράγματα για την πολυφωνία πάλι. Δεν θα συμφωνούσες ότι θα προτιμούσες να διαβάσεις ένα περιοδικό/ιστοσελίδα για HM, γραμμένο από ανθρώπους με ξεκάθαρες απόψεις για αυτό, με ξεκάθαρο πάθος για αυτό, που να σου λένε παραπάνω πράγματα από το 'είναι καλό, αγοράστε το' μέσα? Ας διάβαζες ένα περιοδικό για HM τέτοιο, και άλλο ένα για hipster metal άμα θες και τους Witch. Αυτή την στιγμή για τους Witch και τους όποιους Witch, ξεφτιλίζουμε την ψύχη του ιδιώματος.

Ακόμη, που είναι το πρόβλημα να δωθεί ένας ορισμός με βάση το ίματζ; Η μουσική, όπως και όλα, πρέπει να έχει ένα αισθητικό πλαίσιο για να μπορείς να την απολαύσεις και αν σου φαίνεται γελοίο το μπλακμέταλ, δύσκολα θα ασχοληθείς με το μουσικό κομμάτι, πόσο μάλλον να ψάξεις για βαθύτερα νοήματα.

Ένας ορισμός σωστός περιλαμβάνει όλες τις πτυχές. Να διαβάσεις το Scum. Δεν έχω πρόβλημα με ορισμό βασισμένο στο ιματζ, απλά σημαίνει "μοιάζει με ΗΜ" για μένα, όχι "είναι ΗΜ", και προφανώς έτσι βασίζεται σε ένα μεγαλύτερο θεωρητικό πλέγμα. Δεν θα ασχολούμουν με κείμενα που ξεκινάνε από αυτή την αφετηρία επειδή από την μια δεν με νοιαζει η επιδερμική θεώρηση, από την άλλη δεν έχω πάθος για την μόδα, αλλά με καταλαβαίνεις.

Marillion:

to flirt tou j me to heavy metal 3ekinaei poly paliotera

Sthn telikh opws swsta leei o pavlos, oi witch heavy metal den einai se kamia periptwsh

Να μην φλερτάρει άμα δεν είναι να καθίσει στο τέρμα. Και να μιλήσει στους publicists του να μην πάνε να τον πουλήσουν σαν 'metal' επειδή το zeitgeist είναι αυτό που είναι τώρα.

pthoggon, καλό ποστ. Σημεία:

Γενικά μου ακούγεται πολύ αποτυχημένο που χρησιμοποιούμε άτομα με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και θέλω από την τέχνη τον ίδιο ορισμό για τόσο ευρεία μουσικά φαινόμενα. Άλλο είναι το χέβι μέταλ του Χελμ, άλλο το δικό μου, άλλο του ικόνοκλαστ, άλλο το black metal του forest και του γιουρόνιμους, άλλο αυτό των wolves in the throne room.

Αν όμως εξετάσεις τους ορισμούς όλων αυτών έναντι του απλά να τους παραθέσεις ως διαφορετικούς, θα βρεις πολλά κοινά. Θα βρεις λέξεις πρωτίστως για την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, για το ΠΑΘΟΣ, και για το ΟΡΑΜΑ. Αυτή είναι οι συνισταμένη, και εκεί βασίζεται και ο δικός μου ορισμός. Όχι στη δικαση και τις παραμορφωμένες κιθάρες. Ειλικρίνεια επειδή οι ειρωνείες και τα μεταμοντερνιστικά σκατά δεν χωράνε εδώ, πάθος επειδή η ψυχρή αναπαραγωγή της φόρμας για να βγάλουμε κάνα φράγκο δε χωράει εδώ, όραμα γιατί να γράφεις για γκομενίτσες και πως σε άφησαν για να πηδήξεις μετά το λαιβ δε χωράει εδώ. Ειλικρίνεια επειδή αυτή η μουσική αναζητά απαντήσεις, όσο νιχιλιστικες η υπαρξιστικές και αν είναι αυτές συχνά, πάθος επειδή αυτή η μουσική εμπνέει δύναμη ακόμα και όταν είναι νεκρική και φαταλιστική, όραμα επειδή αυτά που υπόσχεται έχουν κατεύθυνση και εσωτερική συνέπεια ακόμα και όταν οι υποσχέσεις δεν κρατιούνται, ακόμα και όταν επιφανειακώς η συνέπεια είναι το τελευταίο πράγμα που φαίνεται να έχει. Πηγαίες αντιθέσεις black sabbath, iron maiden,judas priest, blind guardian που γεφυρώνονται εικονοκλαστικά, υπόγεια.

Κάθε ομάδα μουσικών η οποία ξεκίνησε μεν από κοινές βάσεις αναπτύχθηκε τόσο πολύ στη συνέχεια ώστε οι διαβαθμίσεις ανάμεσά στα άκρα της να είναι μεγαλύτερες από τους 'μέσους όρους' ή το 'χαρακτηριστικό παράδειγμα' μεταξύ δύο μακρινών μουσικών ειδών.

Διαφωνώ. Βλέπω ξεκάθαρη γραμμή από τους Black Sabbath στους Burzum με γνώμονα τα "κοινά" παραπάνω.

αλλά λέω ότι αυτό δε θα με περιορίσει ποτέ στο να εκτιμώ μερικές φορές και το μεμονωμένο ή το μέρος του συνόλου (πχ, την παραγωγή των Linkin Park ή τους ρυθμούς στα ντίσκο/φάνκι κομμάτια ή το σόλο του πετρούτσι ρε παιδί μου).

Μαγκιά σου, το ζήτημα είναι όταν τα 'μεμονωμένα', τα λειψά, τα φτηνά, τα εύκολα γίνονται agressively marketed σαν το the real thing. Όταν το 'metal' καταπίνει το Heavy Metal μέχρι που το τελευταίο είναι "οι Saxon" και γενικά για γραφικούς παλιατζούρες με δερμάτινα βρακάκια. Την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του ιδιώματος να πάρουμε πίσω, όχι να κάνουμε πογκρόμ για αυτούς που ακούνε dream theater. .. Ίσως ένα μικρο πογκρόμ. Μην ξεχνάτε την αγορά ρε, το ότι το εύκολο μεταλ πάνε να μας το πουλήσουν σαν το ΜΟΝΟ μεταλ είναι επειδή προφανώς... είναι εύκολο. Στην παραγωγή, στην κατανάλωση, στο χέσιμο. Θέλουν να έχουμε χαμηλά στανταρ, όχι να 'εκτιμάμε και το σολο του πετρουτσι άμα λάχει'.

Αυτό που προτείνω δεν είναι κανένας να ενστερνιστεί τον ορισμό μου για το HM, είναι να δεχτεί ότι τέτοιοι υπαρχουν και έπειτα της δικασης, ότι ίσως αξίζει να τους δει και να σκεφτεί και να αποφασίσει μόνος του τι και πως, χωρίς ντροπές μη τον πούνε μανογουορα ή κάτι ανάλογο. Προτείνω δηλαδή, χώρο για κριτική ανάπτυξη στο αντικείμενο και είμαι κάθετος ότι οι κραυγές "είναι απλά μουσική μαν!" είναι απογοητευμένων ή ανυποψίαστων ή αντιδραστικών που άθελά τους συντηρούν μια βιομηχανία στημένη στην πώληση ελάχιστου κοινού παρονομαστή μεταλ, μελάτου και ανώδυνου, περνάει από το σύστημα και χέζεται χωρίς κανέναν κόπο.

Αλλά πάντοτε θα πρέπει να θυμούνται ότι μιλάνε για το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ χέβι μέταλ, ένα χεβι μέταλ το οποίο δεν ενδιαφέρει καθόλου τον κάλκι και τον ικόνοκλαστ, για τους οποίους στο κάτω κάτω το ψευτο-μέταλ μπορεί να ακούγεται και πολύ καλύτερο από το αληθινό.

Μαγκιά τους. Να ξέρουν τι είναι αυτό που τους αρέσει μόνο, για να μην συμβαίνει το αποπάνω μοντέλο. Πχ ο Πιτσαδορος που λέει 'ακουω μόνο αντιγραφές' έχει λόγους που το λέει που τους καταλαβαίνω και ας δεν τους συμμερίζομαι. Υπάρχει μια συλλογιστική από πίσω που δεν εξαντλείται στον επιθετικό κατακερματισμό του δικαιώματος των άλλων να έχουν συλλογιστική.

άλλωστε τι, θα αντικειμενοποιήσουμε τώρα και τις αισθητικές αξίες της ειλικρίνειας πχ?)

Να έχουμε το σθένος να έχουμε άποψη για αυτές, άποψη γιατί χανόμαστε.

ikonoklast
05-05-2008, 09:15
Θα σου πω που είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι 'μέσοι ακροατές' τραμπουκιζουν τους έχοντες πιο σύνθετους ορισμούς, τους διακωμωδούν λολ μανογουορ λολ αδερφες λολ tr00 λολ. Γιατί? Επειδή είμαστε σε μια εποχή που η σαφήνεια και σοβαρότητα περί του πάθους μας έχουμε εκπαιδευθεί να την κάνουμε να φαίνεται αστεία, βουτάμε το χέρι μας στο στήθος μας και ξεριζώνουμε την καρδιά μας και λέμε 'λολ' μη χάσουμε το ιντερνετ κρεντ, μη μας περάσουν για ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΣ.
Κανείς δεν τραμπούκισε και δεν περιόρισε κανένα. Λες δωδεκάμισι χιλιάδες λέξεις προβλέποντας και μαντεύοντας και απαντώντας και κουράζοντας το για μια συζήτηση που ξεκίνησε επειδή είπες "λολ witch hipsters f0ls".

Marillion
05-05-2008, 09:36
helm eisai arketa la8os. ti paei na pei na flertarei ama den ka8isei mexri to terma? dld na mhn ephreazetai kapoios apo to heavy metal an den einai diate8imenos na paixei apokleistika to sygkekrimeno idiwma? dld, ama eixane tetoia myala gia ola ta genres oi mousikoi ti sto kalo tha evgene?

edit : epipleon, poios sto kalo leei oti toheavy metal einai toso sta ntouzenia toy ayto den mporw na to dianoh8w. amfivaleis oti o j vgazei perissotera fragka egkmetalevontas to onoma twn dino para twn witch, sto opoio profanestata kanei thn kavla tou? to na milhsei kapoios stous publicists einai efikto, alla dyskola allazoun otan den eisai aytoxrhmatodotoumenos/ anexarthtos. kai sthn telikh den katalvainw giati exeis arpaxtei toso me to thema, den apeilei kanenas to underground pou psaxneis, oute ta myala twn troumetalwn.

Helm
05-05-2008, 10:12
helm eisai arketa la8os. ti paei na pei na flertarei ama den ka8isei mexri to terma?

Πάει να πει να το προσεγγίσει με κονσεπτ και σε σχέση με το τι σημαίνει και πρωτίστως με σεβασμό, όχι απλά να παίζει 'βαριά ριφς' και να τον σπρώχνει η εταιρία του σαν 'παραδοσιακό αγνό 70ς μεταλ'.

edit : epipleon, poios sto kalo leei oti toheavy metal einai toso sta ntouzenia toy ayto den mporw na to dianoh8w.

Το λες αυτό την ίδια στιγμή που οι Dragonforce έχουν κάνει πωλήσεις εκατομμύριων και τους παίζει στο guitar hero το 9χρονο. Προσοχή, οχι οι Slipknot ή το αλτερνατιβοτετοιο με βαριές κιθάρες, οι Dragonforce. Που έχουν "γαμάτη δικαση" και "τρελά σολο" αρά είναι "τίγκα μεταλ". Σκεψου και τους Mastodon οι οποιοι δεν ειναι ρε παιδι μου, απο HM υπόβαθρο. Οι Lethargy ήταν σαν Human Remains με περισσότερο grindcore, και τώρα είναι οι νέοι Iron Maiden μη χέσω. Ποια στροφή έγινε από το Lifesblood EP και το Remission στο Leviathan και σε τι οικονομική αποτίμηση κατέληξε?

amfivaleis oti o j vgazei perissotera fragka egkmetalevontas to onoma twn dino para twn witch, sto opoio profanestata kanei thn kavla tou?

Τα οικονομικά του δε τα ξέρω του ανθρώπου. Ξέρω ότι το μαρκετινγκ δπτ των Witch και των Sword και των Early Man και των High on Fire και των Mastodon και των μπλα μπλα μπλα κάνει έντονο σπρώξιμο στον μουσικό τύπο αυτών των λες και είναι honest-to-god HM μπάντες, λαϊκές και εδώ για να ροκαρουν, στα χνάρια των Mercyful Fate, των Venom και των Motorhead. Είναι ξανά κουλ να είσαι μεταλ! Έφυγε το στίγμα του 'χαζού' και 'ωμού', ακόμα και το hair metal κάνει επιστροφή (τι είναι οι The Darkness)? Από το nu-metal, στο metalcore, από το metalcore στο σουιδομελοδικο ντεθ, ξέρεις τι ακούνε τα αμερικανάκια τώρα? Αν πιστεύεις ότι η καπήλευση του ΗΜ από μεγάλες εταιρίες δεν του κάνει καμιά ζημιά, και ότι η δικιά μας σιωπηλή μπλαζέ συνενοχή "ναι και γαμώ τα ριφφς φίλε!" επίσης, τι να σου πω.

to na milhsei kapoios stous publicists einai efikto, alla dyskola allazoun otan den eisai aytoxrhmatodotoumenos/ anexarthtos.

Να γίνουν. Να γίνουν η να πεθάνουν.

Marillion
05-05-2008, 10:34
eisai ypervolikos kai polles fores den me kalypteis kan.

eidika to agorastiko koino twn dragonforce ksereis pws se kamia periptwsh den exei na kanei me ayto twn witch, oute twn mastodon. to na prospa8oume na poume oti to heavy metal einai pleon pali sto proskhnio einai mia kouventa h opoia den exei na kanei me apopeires memonomenwn sygkrothmatwn, tha prepei na syntelei mia exaplwsh sta charts kati opou pistepse me, oute sta evrwpaika, ma oute sta amerikanika den exei epel8ei (mhn milhseis gia metalcore ktl, pali, sygkrine tes me to agorastiko koino twn my chemichal romance px).

to alternative koino (symperilamvanomenou kai twn ypoeidwn tou, vl. emo), einai 15plasio toulaxiston. oi pwlhseis twn dino einai 15plasies apo aytes twn witch epishs, pistepse me. h sxetikh evnoia pou deixnei o typos stous 2ous, einai exaiteias twn prwtwn. vriskw arketa aforistikes apopseis sta post sou, kati pou prwtistws den eixe 3anasymvei.

sthn telikh, zhtas to adynato, anti na psaxneis tis pragmatika dynates kai axiologes mpantes, analwnesai sto na apodeixeis oti oles oi ypoloipes den einai swstes & ok. an einai dld, egw me thn katantia tou alt/indie xwrou eprepe na stamathsw na akouw mousikh me to sympa8eio. den lew, apopsh sou oti einai skata ktl, alla ta epixeirhmata sou den me exoun peisei oute sto elaxisto peri ay8entikothtas, mias kai gnwrizontas to parel8on tou en logw mousikou, sou milhsa me apodeixeis gia to oti den einai kai toso periergh h dhmiourgia twn witch, oute hr8e apto pou8ena.

regularpaul
05-05-2008, 10:40
2 φορές προσπάθησα να ποστάρω, και τις 2 ο μαρίλλιον με είχε καλύψει ήδη

εμένα συνεχίζουν να μου φαίνονται κάπως υπερβολικά όλα αυτά
αρχικά όπως τα διάβασα στο 1ο άρθρο και τώρα και από σένα Helm
αλλά δεν με ενδιαφέρει αρκετά το θέμα ώστε να επιμείνω
(της πιθανής ζημιάς που παθαίνει το heavy metal ή οποιοδήποτε είδος μουσικής)

Zoonchild
05-05-2008, 10:56
ειναι σιγουρα υπερβολικα ολα αυτα.

κατα αρχην το εξειδικευεις μονο στο ΗΜ.

μουσικη με οραμα, παθος και ειλικρινεια μπορεις να βρεις και σε πολλα αλλα μουσικα ειδη, αλλα αποτι φαινεται εσενα σε ενοχλει γιατι υποτιθεται καποιοι πανε να "καπηλευτουν" τον ορο του ΗΜ (Το αστειο της υποθεσης ειναι οτι οι πιο σοβαροι υποστηριχτες των Witch, στην προκειμενη περιπτωση, δεν τους θεωρουν καν ΗΜ και ουτε και ασχολουνται και ιδιαιτερα με αυτο).

το λαθος σου, ιμο ειναι, οτι εχεις βαλει σαν κριτηρια για την καλη μουσικη(ή το καλο ΗΜ) στοιχεια τα οποια ειναι εντελως υποκειμενικα και διαφερουν στην αντιληψη του καθενος ακροατη. Δεν μπορεις να πεισεις σε καποιον που οι Witch του φαινονται ειλικρινεις οτι δεν ειναι, τι να κανουμε τωρα? Οι αφοριστικες σου τασεις δε και το απολυτο υφος σε καποια ποστ σου ειναι αρκετα υποτιμητικο προς καποιους ανθρωπους που και ασχολουνται χρονια με την μουσικη και πιθανοτατα γνωριζουν και περισσοτερα πραγματα απο εσενα(ξερω πως θα σου φαινεται περιεργο αυτο αλλα ετσι ειναι)

στην τελικη, η ολη αντιμετωπιση σου ειναι λαθος, Αντι να ψαχνεις να βρεις και να προτεινεις τι σου αρεσει, καθεσαι και ανοιγεις μετωπα με αυτα που εσυ θεωρεις οτι ειναι ψευτικα και αναξια να βγαζουν μουσικη(οτι σου λεει και μαριλλιον δηλαδη)

VirusXI
05-05-2008, 11:09
βασικά να πούμε η μουσική δεν είναι θεωρία. γυρίστε το στη πολιτική. καλημέρα.

Helm
05-05-2008, 12:00
Περι υπερβολής, πρώτα να συμφωνήσω ότι είμαι, είναι για το effect, συζητάμε την πιθανή έκταση μιας κατάστασης (και της παθολογίας της) τώρα για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτή απροετοίμαστοι μετά. Πριν 5 χρόνια πχ με το metalcore αν έλεγε κάποιος 'ρε μάγκες ωραία ριφς αλλά ψιλοπιπα δεν είναι αυτό το πράγμα? Απο που ήρθε και τι σημαίνει?' θα πέφτανε να τον φανέ, τώρα γενικά το θεωρούν όλοι αστείο το metalcore. Δεύτερον, φαίνομαι υπερβολικός επειδή και η σχέση μου με το HM είναι 'υπερβολική', από την οπτική γωνία των περισσοτέρων σας μάλλον. Με απασχολεί πολύ, το αγαπώ πολύ και όπως μου ζητάτε να σεβαστώ εγώ τις δικιάς σας ιδιομορφίες κάντε και εσείς το ίδιο.

eidika to agorastiko koino twn dragonforce ksereis pws se kamia periptwsh den exei na kanei me ayto twn witch, oute twn mastodon.

Εκει είναι το ζήτημα, πάνε να συμπήξουν και να το κάνουν όλο αυτό 'metal' και να το ακούνε όλοι οι χιπστερς. Απο Sun0))) σε Witch, από Witch σε Mastodon, από Mastodon σε Iron Maiden. Με κοινό παρονομαστή τις κιθάρες. Μη κρίνεις τώρα εσύ από την προσωπική σου εμπειρία μόνο που από πάντα έβλεπες την διαφορά μεταξύ Witch και Dragonforce, δες το πως λειτουργεί η αγορά.

to na prospa8oume na poume oti to heavy metal einai pleon pali sto proskhnio einai mia kouventa h opoia den exei na kanei me apopeires memonomenwn sygkrothmatwn, tha prepei na syntelei mia exaplwsh sta charts kati opou pistepse me, oute sta evrwpaika, ma oute sta amerikanika den exei epel8ei (mhn milhseis gia metalcore ktl, pali, sygkrine tes me to agorastiko koino twn my chemichal romance px).

Γιατί να μη μιλάω για metalcore και το σκατοemo? Ίδιο κοινό! Δε ξέρω πόση έκθεση έχεις στα γούστα του σύγχρονου αμερικανακίου. Από την άλλη κάνεις το λάθος να υποθέτεις ότι αν δεν είναι μέγεθος Britney Spears δε παίζουν λεφτά. Γιατί νομίζεις ότι υπαρχουν μεγάλες εταιρίες που εξειδικεύονται στο metal? Απο το καλό της ψυχής τους? Πολλα λεφτά κυλάνε και το metal δεν είναι καθόλου αθώο, και πολλές μικρές μπάντες μαζί βγάζουν λεφτά για κουστουμάτους στην Relapse και την Nuclear Blast. Διάβασε το false metal & το impure metal για περισσότερα, την έχει κάνει είδη την δουλεια o Burns. Το σύγχρονο metal είναι industry και λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Το πνεύμα του HM είναι όμως αντίθετο στους κανόνες της αγοράς, και αυτή η σχέση δημιουργεί ζητήματα.

sthn telikh, zhtas to adynato, anti na psaxneis tis pragmatika dynates kai axiologes mpantes, analwnesai sto na apodeixeis oti oles oi ypoloipes den einai swstes & ok.

Αυτό κάνω? Τα κείμενα που γράφω για το περιοδικό αναλώνονται σε αποδείξεις falseness των εκάστοτε Witch? Αυτό το θρεντ είναι αυτό το θρεντ, δεν είναι το μόνο που έκανα ή θα κάνω. Αυτο δεν αλλάζει ότι είναι μια συζήτηση που από ότι φαινεται από την συμμετοχή, πρέπει να γίνει. Δεν είναι όλα το ίδιο, δεν είναι όλα inclusive, κάτι σάπιο παίζει όταν οι The Sword στο blabbermouth δέχονται αυτή την κριτική:

The self-appointed guardians of the underground have gotten so good at sniffing out frauds, they can even spot a swindle where none exists. How else to explain the hate directed by scenesters at THE SWORD — why? Because they're young, or from Austin, or don't have matted beards flapping desultorily in the breeze? Fuck all that — if you put this moss-encrusted tome of mothballed Valhalla rock into your stereo and you don't exult at the righteous worship of PENTAGRAM, CIRITH UNGOL, and SABBATH oozing through every pore of these hessian bastards, then the problem is you, not THE SWORD.

PENTAGRAM, CIRITH UNGOL και SABBATH οι Sword!

Surprises, you won't find — this is retro worship slavish enough to leave drool on Bobby Liebling's beer-and-failure-stained denims. But the quality is a quantum leap from "Age of Winters", the band's debut, which itself was a pretty satisfying piece of metal. This one, from the shamble-thrash of song #4 (I'm not typing that fucktarded song title again) to the THIN LIZZY-in-a-cave lilt of "To Take the Black" to the "Supernaut" swing of "Maiden, Mother & Crone", just hits you in that sweet spot and never lets up. Catchy as hell, with a gloriously filthy guitar tone and those laconic double-tracked drug-rock vocals that speak of the quasi-mystical bullshit that goes so well with this kind of doom shake. It even ends with "The White Sea", one of those album-closing "play awesome riff, repeat for so long you hypnotize the listener" epics (see OBITUARY's "The End Complete" for a prime example) — it's the perfect mind-blowing cap to a lysergic journey through some well-traveled, but always enjoyable, cosmic paths.

Αποτυχημένος ο Bobby Liebling απο Pentagram, και ας τον έχουμε στην ακριβώς απο πανω παράγραφο εικόνισμα!

It could be argued that it's all kind of one note clanking after a while — Iommi riffs and avalanches of drums, lots of low end and van-wizard-mural lyrics. Sure, we get it, and in less skilled hands it would be unforgivably goofy. But THE SWORD, regardless of what era they've decided to pretend they live in, write good songs and play the hell out of them, and that's what makes them such a treat to listen to. "Gods of the Earth" is hopelessly retro and incorrigibly stuck in the past, and you wouldn't want it any other way.

- Keith Bergman

an einai dld, egw me thn katantia tou alt/indie xwrou eprepe na stamathsw na akouw mousikh me to sympa8eio.

Να ακούς ο,τι μουσικές σου αρέσουν, αλλά να έχεις την κριτική σου ικανότητα έτοιμη, επειδή δεν είναι όλα αθώα όπως τα θες. Η καλή μουσική που αγάπησες και που σε σχημάτισε σαν άνθρωπο δεν ήταν καραμέλα, εμφανίστηκε κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η απόλαυση του ήχου τώρα δεν είναι η αρχή και το τέλος, όχι τέτοια απογοητευμένα πράγματα από εσένα, που στο ριβιου dvd Tad κάνεις ακριβώς αυτές τις ερωτήσεις, υπαρχουν πράγματα γύρω από τον ήχο που όχι μόνο τον χαρακτηρίζουν, αλλά ορίζουν και το μέλλον του. Δεν δημιουργείται το καλό HM σε ένα μαγικό κάστρο κάπου μακριά από την πραγματικότητα (και ας ακούγεται έτσι συχνά), άνθρωποι πασχίζουν για αυτό και είναι, αυτή την περίοδο, υπό την σταδιακή καπήλευση από το κεφαλαίο πάλι και λέω να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όσους μας απασχολεί αυτό το ιδίωμα, να μην λουζόμαστε μόνο τα θετικά αποτελέσματα του ήχου, είναι ασεβές απέναντι στους δημιουργούς, και στους εαυτούς μας ως κοινωνικές οντότητες.

Πχ δες το NWOBHM που τόσο σε 'έπιασε' με την πρώτη. Ξέρεις γιατί? Γιατί είναι ο ήχος του έτσι? Νομίζεις είναι τυχαίο? Όταν έγινε αυτό το κύμα ήταν DIY τελείως, λαϊκό και πηγαίο, μαζέψανε λεφτά να βγάλουνε ένα επτάρι, κάνανε λαιβ, ζούσανε το όνειρο του εδώ και τώρα, όχι του όταν-μας-πει-η-Columbia. Δες τι έγινε όσο δεν πρόσεχε εκείνη η γενιά ακροατών και το NWOBHM τους έγινε Glam metal! Άκου τα δυο-τρία πρώτα Def Leppard, δες κάθε βήμα προς τον πνευματικό θάνατο του 80's metal. Οι εταιρίες είδαν ότι υπήρχε ζουμί σε αυτό το grassroots movement και το ξεζούμισαν. Ανάλογα πράγματα έγιναν σε όλα τα λαϊκά δομημένα (αν και όχι απαραίτητα λαϊκά στο περιεχόμενο) ειδή μουσικής. Τώρα πάει να γίνει το ίδιο και λέω να προσέχουμε, αφού τα ξέρουμε.

den lew, apopsh sou oti einai skata ktl, alla ta epixeirhmata sou den me exoun peisei oute sto elaxisto peri ay8entikothtas, mias kai gnwrizontas to parel8on tou en logw mousikou, sou milhsa me apodeixeis gia to oti den einai kai toso periergh h dhmiourgia twn witch, oute hr8e apto pou8ena.

Μα το ζήτημα δεν είναι ότι ήρθε από πουθενά, είναι το ΠΟΤΕ ήρθε και σε ποια συγκυρία. Γιατι δεν τους έκανε τους Witch πριν από 10 χρόνια? Μήπως επειδή τώρα τα νερά είναι δεκτικά σε απο-indie-σε-metal περάσματα? Οι Probot? Ο Grohl ντρεπόταν να πει ότι γουστάρει King Diamond για να μην τον πετάξουν έξω από Nirvana τωτε, αλλά τώρα ναι "πάντα αγαπαγα το μεταλ! έπαιζα στους scream που είχαν και μεταλ μέσα στα 80's! Αλήθεια λέω!"

regularpaul, fair enough αφού δε σε ενδιαφέρει το θέμα.

zoonchild:

Όραμα, πάθος και ειλικρίνεια θα βρεις σε πολλά άλλα μουσικά ειδή ναι αλλά όχι σε αυτόν τον συνδυασμό υψηλής περιεκτικότητας. Οι Bauhaus πχ, μπάντα που γουστάρω πολύ, με όραμα και αρκετό πάθος, αλλά καμιά ειλικρίνεια. Μεταμοντέρνοι και αυτοαναιρετικοί από την γέννησή τους, και το λατρεύουν. Αλλά πχ οι Neurosis ειναι ο ορισμός της HM μπάντας για μένα, απο την συμβολική θεματική μέχρι την ένταση. Καταλαβαίνω γιατι αρέσουν στους βαρυμέταλλους. Αλλα οι κλώνοι τους, Cult of Luna? Ομορφόπαιδα Σουηδοί όλα άνετα χωρίς μια δυσκολία στη ζωή τους, κενοί στίχοι μιμούνται στεγνά μια μπάντα που τους αρέσει? Δεν. Κατά περίπτωση εξετάζεται το να κατι είναι HM ή όχι. Το να έχουμε την γλώσσα και το κριτήριο να μπορούμε να επικοινωνούμε τέτοια πράγματα είναι καλό.

Υπάρχουν και άλλοι διαχωρισμοί μεταξύ του HM και ο,τι άλλου -- κυρίως εστιασμένοι στις αυτές επικοινωνούσες αντιθέσεις που συχνά αναφέρω, και σιγουρα στο ότι η μουσική είναι ακραία (οχι αναγκαστικά με την λογική της τρικασης) και ότι σχεδόν αποκλειστικά το πνεύμα του HM είναι αντικομφορμιστικό και ελευθεριάζον (πολιτικά). Αν χρειάζεσαι να δεις που αρχίζει και τελειώνει το ιδίωμα, μπορείς. Αν από την άλλη χρειάζεσαι να δεις που επικοινωνεί με άλλα είδη μουσικής, μπορείς. Εξαρτάται από το focus σου. Το ζήτημα εδώ είναι ότι όταν ξεχνάμε τι είναι αυτό που δημιούργησε το HM, ξεχνάμε και τι είναι αυτό το οποίο κάνει καλλιτερα το HM.

το λαθος σου, ιμο ειναι, οτι εχεις βαλει σαν κριτηρια για την καλη μουσικη(ή το καλο ΗΜ) στοιχεια τα οποια ειναι εντελως υποκειμενικα και διαφερουν στην αντιληψη του καθενος ακροατη.

όλα τα κριτήρια είναι υποκειμενικά. Κοίτα, γιατί ξέρω πως ακούγομαι και θα παρεκτραπουμε παλι, θα το κάνω ενώ δε μαρεσει, θα το βάλω το disclaimer: Δεν έχει νόημα να βγάλει 'γενικό κανόνα' από την προσωπική του εμπειρία κάποιος και να προσπαθήσει να τον φορέσει κολάρο στον άλλον. Είναι εκνευριστικό και παράλογο, κανένας δεν ξέρει καλλίτερα από εσένα για την προσωπική σου εμπειρία. Ενω ίσως ακούγομαι έτσι, δεν προσπαθώ να κάνω αυτό. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με σχετική σαφήνεια την δική μου HM εμπειρία (και την σχετική θέση του LoftP) για να δω που σχετίζεται με αυτήν των άλλων, που διαφέρει και τι αυτό σημαίνει. Στην ασπίδα "άποψή σου φιλαράκι, εγώ έχω άλλη" δεν υπάρχει καμια απάντηση, αλλά είναι επίσης και αδιέξοδη κατάληξη για μια τέτοια συζήτηση. Καταλαβαίνω πως είναι μια λογική αντίδραση σε έντονο λόγο σαν τον δικό μου, αλλά μπορεί να πάει παρακάτω το ζήτημα. Προφανώς (απο οτι φαίνεται δεν είναι τοσο προφανές όσο νομίζω) ο καθένας πιστεύει διαφορετικά πράγματα. Εγώ θέλω έκθεση αυτών των πιστεύω σε αυτό το ζήτημα, όχι εύκολα "χελμ αυτά που λες είναι άποψή σου". Το ξέρω. Αν διαφωνούμε κάπου, να γίνει αντιδιαστολή διαφορετικών απόψεων, όχι του δικαιώματός μας να έχουμε διαφορετικές απόψεις.

στην τελικη, η ολη αντιμετωπιση σου ειναι λαθος, Αντι να ψαχνεις να βρεις και να προτεινεις τι σου αρεσει, καθεσαι και ανοιγεις μετωπα με αυτα που εσυ θεωρεις οτι ειναι ψευτικα και αναξια να βγαζουν μουσικη(οτι σου λεει και μαριλλιον δηλαδη)

Μα προτείνω συνεχώς πράγματα που μου αρέσουν και δεν ακυρώνονται από αυτό το θρεντ. Κάνετε λες και αυτή είναι η πρώτη φορά που προσέξατε ότι υπάρχω και γράφω. Θες να μου πεις ότι η αρνητική κριτική στα μουσικά τεκταινόμενα της εποχής που διανύουμε δεν επιτρέπεται επειδή στενοχωριούνται αυτοί που γουστάρουν Witch και να λέω μόνο τι ωραίο που είναι αυτό και το άλλο?

metamelia3
05-05-2008, 12:10
Ε μερικές φορές γίνεται. [εντιτ: @Βαηρους]

(Χελμ αυτό είναι απάντηση στο ποστ που μου απαντάς στην πρώτη σελίδα)
Γενικώς αν το πάρεις ως πραγματικότητα ότι οι Witch ας πούμε παίζουν το παιχνίδι της ταμπέλας ΗΜ μπορώ να το δεχθώ. Ωστόσο, εσύ επιλέγεις τη σημασία που θα δώσεις σε κάθε πράγμα και όταν μιλάμε για μουσική όσο πιο αβίαστη, μη-λογική και συναισθηματική είναι αυτή η επένδυση τόσο το καλύτερο. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί αυτή η συγκεκριμένη φιλοσοφική - κριτική στάση στη μουσική με αφετηρία μια συγκεκριμένη κουλτούρα οδηγεί στο εξής αποτέλεσμα: Την ανάγκη να πληρείς την εικόνα. Αν είσαι ενσωματωμένος σε μια κουλτούρα αντί για το "μ'αρέσει" βρίσκεσαι σε ένα κυνήγι ν' ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της. Εκεί μου φαίνεται ότι χάνει η συγκεκριμένη στάση. Και η αφετηρία του "μ' αρέσει" - "δεν μ' αρέσει" δεν απαγορεύει παραπέρα ανάλυση - αυτή ούτως ή άλλως όσο "παθητική" κι αν είναι η στάση σου είναι αναπόφευκτη. Εγώ ακούω μουσική έτσι, έχω ανακαλύψει ότι μ' ευχαριστεί περισσότερο απ' όταν κυνηγούσα μια κουλτούρα να με αντιπροσωπεύσει και αυτό δεν μου απαγορεύει να γράφουμε στο ίδιο μαγκ όπου το να κάνω παραπάνω ανάλυση είναι υποχρεωτικό. Αν μου τεκμηριώσεις ότι αποτυγχάνω θα σου δώσω δίκιο αλλά και πάλι θα προτιμώ το να στερηθώ την όποια ικανότητά μου να αναλύω προκειμένου ν' απολαμβάνω.

Helm
05-05-2008, 12:31
Το hat trick του HM όπως το καταλαβαίνω είναι ότι είναι πολύ αντικομφορμιστικό και αρνείται την ίδια του την ταμπελοποίηση, όταν είναι καλό. Μίλαγε ο Raggi με τον John Cobbett των Hammers of Misfortune (μια από τις μεγαλύτερες HM μπάντες των 00s για μένα) που τους λατρεύει, και του έκανε αυτές τις ερωτήσεις περί HM κλπ και μυριστικέ τον δογματισμό (ο John) που μυριστήκατε και εσείς εδώ και κατέληξε ο τύπος να του πει "fuck off, music police". Και καλά έκανε και σε εμένα ανάλογα πράγματα είπε μέχρι που αποσαφήνισα την θέση μου. Έτσι πρέπει, έτσι οφείλει το HM να γαμάει τον κάθε μαλακά που νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει οτιδήποτε, το HM επιβάλλει!. Αλλά να έχεις και τα αρχίδια όχι μόνο να λες, αλλά να φαινεται στη μουσική σου. Οι Hammers of Misfortune δεν μοιάζουν με τίποτε, είναι δικό τους σύμπαν και αιώνιοι για αυτό. Oi Sword και οι Witch είναι άδειο Sabbath worship νοσταλγία ρετρό. Το ρετρό δεν έχει να κάνει με το τι μιμείται, έχει να κάνει με την νοσταλγία του αυτού που μιμείται, και αυτό είναι αδύναμο. Το HM για αυτούς που το αγαπάνε δεν έγινε ποτέ 'ρετρό'.

Οπότε δεν είναι ζήτημα 'να ανήκω στην υποκουλτούρα'/να πληρώ την εικόνα' επειδή δεν θέλω το HM να πχ 'ασχολείται μόνο με δράκους και σπαθιά' και γενικά αν ήξερες από HM θα μπορούσες να εκτιμήσεις πόσο πλατύ είναι το γούστο μου μέσα στο ιδίωμα. Με 3ιμισι βαρυμέταλλους είμαι κολλητός όχι με 300ιους. Δεν πηγάζει ο αυτοσεβασμός μου από το τι θα πει ο μεταλλοπατέρας. Δεν υπάρχει κάτι που 'πρέπει' να είναι ΘΕΜΑΤΙΚΑ το HΜ. Ο Raggi έχει πιο στενή άποψη από εμένα σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να διαχειρίζεται την όποια θεματική του με πάθος, όραμα και ειλικρίνεια και μετά εγώ είμαι τζετ, το ακούω για αυτό που είναι (=HM) και αν μου αρέσει κιόλλας ωραία, δε πα να είναι και slam metal για πεταλούδες και λουλούδια η χριστιανικό doom ή υπαρξιστικό techothrash. Να στάζει ιδρώτας. Όχι ψέμματα. Να σημαίνει κάτι.

έχω ανακαλύψει ότι μ' ευχαριστεί περισσότερο απ' όταν κυνηγούσα μια κουλτούρα να με αντιπροσωπεύσει

μπράβο σου και καλά έκανες, και αν θελεις είναι και πολύ Heavy Metal το μεσαίο δάχτυλο στην υποκουλτούρα γύρω από την μουσική που σου αρέσει. Αλλά καταλαβαίνεις ότι εγώ δε μιλάω για αυτό ακριβώς το πράγμα, να μοιάζει αρκετά η νέα χ μπάντα με τους Iron Maiden για να μη με βρίσει ο καλτ μεταλοπαππους από τον οποίο παίρνω γραμμή και με πετάξει έξω από το κόμμα.

ikonoklast
05-05-2008, 12:58
H πλάκα είναι ότι οι hammers είναι όντως τεράστια μπάντα, πολύ μεγαλύτερη απο witch (αφου μπαίνουμε σε βλακώδεις συγκρίσεις), αλλά και να μην ήταν πάλι οι ταμπέλες και τα "true/false" και οι εικοσιπέντε-χιλιάδες-λέξεις για τους κα8υστερημένους 8α ήταν.

Zoonchild
05-05-2008, 13:32
γενικα με βρισκεις συμφωνο σε αρκετα απο οσα λες , οποτε και εξαιτιας και του ελαχιστου χρονου που εχω, δεν θα κατσω να σου γραψω κατεβατα ολοκληρα. Θα σταθω μονο σε καποια σημεια τα οποια μου χτυπησαν λιγο ασχημα

Όραμα, πάθος και ειλικρίνεια θα βρεις σε πολλά άλλα μουσικά ειδή ναι αλλά όχι σε αυτόν τον συνδυασμό υψηλής περιεκτικότητας.

δηλαδη θες να μου πεις οτι υπαρχει ενας αντικειμενικος τροπος μετρησης των παραπανω χαρακτηριστικων στην μουσικη ενος καλλιτεχνη :?:

αν σε καποιον κανουν τζιζ οι βαριες κιθαρες και οι δικασες δεν μπορει να βρει αλλου μουσικη να ακουσει, που θα ναι εφαμιλλη σε παθος, οραμα και ειλικρινεια :?:

βτγ, ηταν και λιγο αστοχο αυτο που ειπες για τους Cult of Luna(οχι δεν εχω ασχοληθει και ιδιαιτερα)αλλα τι παει να πει αυτο για τους σουηδους ? επειδη εκει περα η φτωχια ειναι πρακτικα ανυπαρκτη και εχουν ανετες ζωες οσοι πανε να παιξουν ΗΜ ειναι ντε φακτο απατεωνες?

Θες να μου πεις ότι η αρνητική κριτική στα μουσικά τεκταινόμενα της εποχής που διανύουμε δεν επιτρέπεται επειδή στενοχωριούνται αυτοί που γουστάρουν Witch και να λέω μόνο τι ωραίο που είναι αυτό και το άλλο?

οχι, δεν θελω να πω αυτο. Συχνα ομως η επιμονη και η εχθροτητα που αντιμετωπιζεις πραγματα που δεν σου αρεσουν ειναι τοσο εντυπωσιακη που αγγιζει τα ορια της εμπαθειας ή ακομα και του κομπλεξισμου, και δεν σε τιμαει αυτο, ουτε νομιζω σου αξιζει να χαρακτηριζεσαι ως τετοιος. Ειναι αλλο να πεις οτι "καλοι τουτοι αλλα οχι και τιποτα ιδιαιτερο" ή "πολυ υπερεκτιμημενοι οι τυποι" και αλλο αυτο το κυνηγι μαγγισων που εξαπολυεις ωρες ωρες εναντιον καποιων.

Helm
05-05-2008, 14:11
δηλαδη θες να μου πεις οτι υπαρχει ενας αντικειμενικος τροπος μετρησης των παραπανω χαρακτηριστικων στην μουσικη ενος καλλιτεχνη :?:

Δε θέλω να πω ότι υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μέτρησης του οτιδήποτε, σίγουρα. Αυτη η εμμονή με τα αντικειμενικά μου είναι δύσκολη να την παρακολουθήσω, νοιώθω λες και λέω "ναι, το μήλο είναι φρούτο" και μου λέει ο άλλος κάθε 5 λεπτά "όπα, είναι το μήλο φρούτο? Σε κόβω σαν τύπος που νομίζει ότι είναι λαχανικό". Πάμε άλλη μια: ο,τι λέω (μα ο,τι ο,τι ο,τι) είναι η υποκειμενική μου άποψη και δεν μπορεί να είναι τίποτε παραπάνω.

βτγ, ηταν και λιγο αστοχο αυτο που ειπες για τους Cult of Luna(οχι δεν εχω ασχοληθει και ιδιαιτερα)αλλα τι παει να πει αυτο για τους σουηδους ? επειδη εκει περα η φτωχια ειναι πρακτικα ανυπαρκτη και εχουν ανετες ζωες οσοι πανε να παιξουν ΗΜ ειναι ντε φακτο απατεωνες?

Το ότι είναι Σουηδοί δεν λέει τίποτε μόνο του, και γουστάρω τίγκα πολύ Σουηδικό HM όπως οι περισσότεροι μέταλλοι. Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον σε αυτό το κοντεξτ σχόλιο μου για τον Leif Edling αραχτό στο κρεβάτι του να ακούει Dio και να σκοτώνει μεταφορικά τον θάνατο στο παστ περφεκτ του Epicus Doomicus Metallicus. Αν όμως είσαι Σουηδός, άνετος με ιματζ σαν μπακστριτ μπόιζ του μεταλ, όλα καλά και ωραία, και κοπιάρεις Neurosis συγκεκριμένα που είναι μπάντα χτισμένη μέσα στην δυσκολία και το ζόρι, ε ναι, είσαι λίγο χάλι. Όταν σε ρωτάνε "μα τόσο Neurosis πια" και απαντάς με υπεκφυγές του τύπου "ε... ναι, μας αρέσουν οι Neurosis αλλά δεν αντιγράφουμε, πάντα είχαμε ενδιαφέρον για τον σκληρό ήχο."

οχι, δεν θελω να πω αυτο. Συχνα ομως η επιμονη και η εχθροτητα που αντιμετωπιζεις πραγματα που δεν σου αρεσουν ειναι τοσο εντυπωσιακη που αγγιζει τα ορια της εμπαθειας ή ακομα και του κομπλεξισμου, και δεν σε τιμαει αυτο, ουτε νομιζω σου αξιζει να χαρακτηριζεσαι ως τετοιος.

Κοίτα δε με χαροποιεί αυτό που λες και θα προτιμούσα να μην ερμηνεύομαι έτσι αν πέρναγε από το χέρι μου, ειδικά όταν προσέχω όσο προσέχω το τι λέω. Προφανώς στο ιντερνετ δεν μεταφράζεται το ύφος επαρκώς και έτσι μένει ο καθένας να διαβάζει με την 'εσωτερική φωνή' που θέλει, αυτά που διαβάζει, και η εσωτερική σου φωνή για μένα είναι ενός κομπλεξικού χολερικού, οκ, τι να κάνω. Από ένα σημείο και πέρα δεν ξέρω αν ευθύνομαι. Λέω διάφορα ακραία πράγματα, τα πιστεύω μάλιστα συχνά ειδικά σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν νιώθω υπεύθυνος για την εσωτερική φωνή κανενός. Με αρκετή προκατάληψη και τα πιο ευγενικά και νορμαλ πράγματα να πει κανένας θα βρεθεί η ανάγνωση του που τον χρωματίζει ως εμπαθή και κομπλεξικό και ξέρω'γω τι. Αυτή η επικοινωνιακή εντροπία είναι αναπόφευκτη και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να έχω καλή διάθεση. Εγώ προσπαθώ εδώ μέσα να μην κάνω γρήγορες κρίσεις ενώ συχνά μου δύνονται μπαμ λόγοι κακής συμπεριφοράς και να κατατάξω τον έναν ή τον άλλο σαν κομπλεξικό ή οτιδήποτε αλλά δεν το κάνω, ξανά και ξανά, ελπίζω για το ανάλογο. Με σενα που τώρα μιλάμε κοσμία, η πρώτη σου αναφορά σε εμένα σε αυτό το φόρουμ αν θυμάμαι καλά ήταν να με πεις δήθεν. Πρέπει δηλαδή να με γνωρίσεις από κοντά και να δεις ότι είμαι ένας χαμογελαστός χαλαρός τύπος για να πεις 'έλα ρε ο χελμ, καλό παιδί είναι τελικά'? Ένοχος μέχρι αποδείξεως του ενάντιου? Τόσος τρόμος για τους άλλους δηλαδή? Δε γίνεται δουλειά έτσι.

Ειναι αλλο να πεις οτι "καλοι τουτοι αλλα οχι και τιποτα ιδιαιτερο" ή "πολυ υπερεκτιμημενοι οι τυποι" και αλλο αυτο το κυνηγι μαγγισων που εξαπολυεις ωρες ωρες εναντιον καποιων.

Το ζήτημα δεν είναι μεμονωμένο, είναι φαινόμενο το οποίο διαφαίνεται και σαν τέτοιο το αντιλαμβάνομαι. Καθαρά ΤΑ ΡΙΦΣ των Witch, μια χαρά είναι, δεν μου φαίνονται μέτριοι ούτε σαν παίκτες ούτε σαν σύνθετες. Ψεύτες μου φαίνονται, υποκριτές.

Odonian
05-05-2008, 14:24
Θα ήμουν ασυνεπής σε αυτά που πιστεύω αν καθόμουν να διαβάσω όλα αυτά και να ασχοληθώ περισσότερο. Helm διαφωνούμε σε πολλά και το κακό είναι πως δεν έχεις καταλάβει τι πρεσβέυω, προφανώς επειδή με βλέπεις μέσα από το πρίσμα το δικό σου - χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που είπες για τα μαθηματικά παραπάνω. Νομίζεις, παρά τα αντίθετα λεγόμενά σου ότι θα δίνουμε με ίδιο τρόπο σημασία στα πράγματα τελικά και αυτό δεν ισχύει.

Οι γενναίοι ορισμοί που προτείνεις είναι ευχολόγια θεωρητικών, κάλλιστα για μένα η μέταλ εμπειρία θα μπορούσε να είναι ξύλο, βία και παίρνω αυτό που γουστάρω. Ποιοι είναι αυτοί που θα μου πουν ότι το μέταλ είναι ανθρωπιά; Και αν το ζήτημα είναι τα νοήματα και όχι η φόρμα, γιατί δεν είναι μέταλ και η οποιαδήποτε μουσική με τα ίδια νοήματα;

Περισσότερα δε θα γράψω γιατί πραγματικά δε με παίρνει να αφιερώσω παραπάνω χρόνο να διαβάσω σεντόνια. Καλό κουράγιο.

Marillion
05-05-2008, 15:27
helm profanws den mporw na synexizw thn syzhthsh kai ayto den exei na kanei me to oti se ypotimw h kati, aplws deixnei oti den prokeite na synenoh8oume. kai egw exw prospa8hsei na prosdiorisw ta gousta tou mesou amerikanou omws milame gia ena fainomeno pou apla me thn voh8eia twn chart den mporeis na ta katafereis. oute kan me noumera. milame gia enan xwro pou aytoxrhmatodotoumenes douleies den mpainoun sta chart, opou ta indie charts exoun afanistei/alloiw8ei & opou oi apopseis sou gia to ti akoune exoune dhmiourgh8ei apo ta ere8ismata kai ton xwro ston opoion asxoleisai. san na leme, malakaaaa oloi sthn souhdia einai metallorockades. e den einai, oute kan sthn lista me tis pwlhseis.

kaneis kala pou les thn apopsh sou, aplws exeis diastrevlwmenh apopsh gia tin kritikh. thewreis pws oi apopseis sou einai swstes kai ayto apo8arynei pollous na eisel8oun sthn kouventa. h kritikh pou kaneis thn sygkekrimenh stigmh den provlhmatizei, aplws diamorfwnei apopseis, opws kanoun ta megala media kai oi etaireies pou katakrineis. kai ayto giati aploustata, den parousiazeis mia swsth opsh tou underground kai pws leitourgei (kai pragmatika einai kako pou synexizoume na milame gia to sygkekrimeno thema mias kai to underground PANTA paramenei alwvhto kai PANTA tha ekplhsei se olous tous xwrous), aplws epitithesai se enan mainstream apo tin dikh sou optikh gwnia kosmo opou genikotera exei valei ameti mou xameti mou ton afanismo ths sovarhs, ay8entikhs kai mageytikhs mousikhs.

emena olayta mou akougonte kapws adika kai toulaxiston monoplevra. sto idio mhkos me ton scum dld.

Helm
05-05-2008, 15:31
kaneis kala pou les thn apopsh sou, aplws exeis diastrevlwmenh apopsh gia tin kritikh. thewreis pws oi apopseis sou einai swstes kai ayto apo8arynei pollous na eisel8oun sthn kouventa. h kritikh pou kaneis thn sygkekrimenh stigmh den provlhmatizei, aplws diamorfwnei apopseis, opws kanoun ta megala media kai oi etaireies pou katakrineis.

Δε ξέρω από που κι ως που, τι να σου πω. Ίσως δεν προβληματίζει εσένα, ελπίζω να προβληματίσει άλλους.

Marillion
05-05-2008, 15:33
den eisai katholou dialaktikos re paidi mou, einai san na exeis akousei tous withc na syzhtane ti koroida pou einai oi metallades pou mas agorazoune, kai na mas to kryveis. den afhneis oute mia mikrh portoula amfivolias, ayto me kourazei.

Helm
05-05-2008, 15:38
Εντάξει μπορεί οι Witch να μην είναι ψεύτες, μπορεί να είναι, το φαινόμενο υπάρχει και αν εσύ επειδή σου φαίνομαι εγώ δύσκολος αποφασίσεις να το αγνοήσεις συνολικά, δεν ξέρω αν αυτή είναι λογική αντίδραση. Πιο δύσκολοι από εμένα έχουν πει πολύ μεγαλύτερες αλήθειες από μένα, μην κολλάς στον χαρακτήρα, είναι λες και ψάχνεις δικαιολογία να πετάξεις τα τάβλι από το τραπέζι (?) (!). Δε σου ζητάω να με εμπιστευθείς ή τίποτε, να είσαι υποψιασμένος για το τι θα ακολουθήσει σου ζητάω. Τι πωλήσεις έχουν οι Dragonforce μπορείς να το τσεκάρεις ονλάιν, τι πωλήσεις οι Mastodon και να κρίνεις μόνος σου αν αυτά τα λεφτά που βγαίνουν είναι αρκετά για να αρχίσουν συμφέροντα να λένε "όπα μαλακα... κάτι μπορεί να βγει εδώ".

metamelia3
05-05-2008, 15:39
Εγώ θα ξαναπώ πάντως ότι δεν είναι το πρόβλημα αν είναι διαλλακτικός ή όχι. Η βάση απ' όπου ξεκινάει την κριτική του είναι ασυμβίβαστη με τις βάσεις των υπολοίπων (δεν ξέρω ποιών, με τη δική μου σίγουρα). Επιλογή του όμως.

Ruthless
05-05-2008, 15:54
Χωρίς να έχω διαβάσει καν όλα τα ποστς γιατί το κουράσατε, ένα θα πω.

Μπαφοντουμιές και heavy metal. Μάλιστα.

Πάω να ακούσω τα αρχαία μου ακούσματα.

VirusXI
05-05-2008, 16:02
HAHAH.

phthoggon
05-05-2008, 16:19
Δεν είναι χαχα, ο τύπος συνόψισε 25.000 λέξεις και 10 scum σε μία πρόταση, ε.

carheart
05-05-2008, 16:22
κι όμως, χαχα είναι.

Περιληπτικότατο και κατανοητό όσο δεν πάει.

Γιατί είμαστε περιληπτικοί, και γενικώς έχουμε σπουδάσει την κατανόηση.

Helm
05-05-2008, 17:15
με χάσατε αλλά ίσως πρέπει κιολλας

Pitsadoros
05-05-2008, 17:47
xelm giati to vlepeis toso poli emporio? oi witch kai oi sword k oi lair of the minotaur einai underground mpantes. den einai oute oi metallica oute o remos oute i madonna pou tha katsoun na kanoun statistikes analiseis gia to ti zitaei o kosmos k tha katsoun na fkiaksoun target groups pou efaptontai gia na tous akouei oso to dinaton perissoteros kosmos. xevi metal epirroes einai ama o tropos pou tis apodidoun me ti mousiki tous sou kamei apo apopsi true feeling k da real deal tote tous akous an oxi tha tous akouw egw k tha nomizw oti akouw xevi metal k ontws tha akouw to DIKO MOU xevi metal (to diko mou de simainei oti nomizw oti oi soufly px einai xevi metal, prepei na xei kaneis k mia alfa aistisi) giati akouw ligo xevi metal k akouw k autous tous witch k mou vganoun auto to xevi metal. esena de sto vganoun isws giati auta pou psaxneis einai pio psagmena ap ta dika mou psaxnomena afou exeis entrifisei sto xwro autos omws den einai logos na leme "ALITHINOI XEVI METALERS MAKRIA!!!!!". ol auta isxuoun se periptwsi pou i mpanta einai kali

Helm
06-05-2008, 11:15
Το βλέπω εμπόριο επειδή είναι. Τις 'αναλυσεις' τις κανουν οι εταιριες τους, οχι οι μπαντες οι ιδιες.

xevi metal epirroes einai ama o tropos pou tis apodidoun me ti mousiki tous sou kamei apo apopsi true feeling k da real deal tote tous akous an oxi tha tous akouw egw k tha nomizw oti akouw xevi metal k ontws tha akouw to DIKO MOU xevi metal

Όσο είσαι υποψιασμένος για το πως αυτά τα πράγματα λειτουργούν, οι επιλογές σου είναι ενημερωμένες, αυτό μόνο. Δεν είπα "Αληθινοί Χεβι Μεταλλερς μακριά" ο "αληθινός χεβι μεταλλερ" μου λέει και σάλτα γαμήσου που θα μου πεις και τι θα κάνω, ως όφειλε. Είπα να επιτραπεί -ξανά- να έχει το HM μια οντολογική αξιοπρέπεια που δεν θα εξαντλείται σε "μοιάζει με χεβι μεταλ, μυρίζει σαν χεβι μεταλ, άρα πρέπει να είναι χεβι μεταλ!". Να επιτρέπεται η εξέταση του αν είναι ορθό σε σχέση με έναν ή περισσοτέρους ορισμούς που δεν εξαντλούνται στα επιδερμικά, δηλαδή. Δεν λέω ότι ο δικός μου είναι ο μόνος ή ο ΣΩΣΤΟΣ, αλλά πως να το κάνουμε "έχει δικαση και τσιτες" με προβληματίζει το πως είναι αρκετό για να σου βγαίνει πράσινο το πρεντικτορ. Να μη βαράνε δε τα καμπανάκια κινδύνου και δόστου αντιδραστισμος όταν μιλάμε για χιπστερς, ούτε για φολσνες, ούτε για την άσχημη μπίζνα πίσω από τη μουσική. Κάνουμε σα παρθένες ξαφνικά που δε ξέρουμε πως λειτουργεί ο καπιταλισμός σε όλες τις πτυχές της βιομηχανίας διασκέδασης, το 'μεταλ' τώρα που ξαναεχει γίνει δημοφιλές θα άφηνε. Οχι οχι οχι οχι δε θέλω οχι οχι οχι δε κοιτάω αλλά ναι, λεφτά βγαίνουν και οι Mastodon ανακαλύπτουν τους Iron Maiden και οι Black Dhalia Murder τους πέφτει το 'core' από το metalcore τους ένα βράδυ ουπς! και δώστου.

VirusXI
06-05-2008, 11:48
mmm σοβαρά τώρα, ποιος παίρνει στα σοβαρά τις ταμπέλες και τα δελτία τύπου των εταιριών;
το κοινο = λάθος απάντηση.

.
06-05-2008, 12:50
Μπαφοντουμιές και heavy metal.

Helm
06-05-2008, 13:41
mmm σοβαρά τώρα, ποιος παίρνει στα σοβαρά τις ταμπέλες και τα δελτία τύπου των εταιριών;
το κοινο = λάθος απάντηση.

Δεν είναι μόνο τα δελτία τύπου των εταιριών. Κατα τεράστιο ποσοστό συνδράμουν στην κατάσταση και οι φορείς κριτικής σκέψης για το 'μεταλ', οι 'γραφιαδες' (επειδή δημοσιογράφοι δεν είναι, δεν κάνουν καμία έρευνα, δεν πιστοποιούν τίποτε), τα περιοδικά. Το Pitchfork, το Decibel, το Terrorizer, το Kerrang, το Blabbermouth, το Metalrules. 'Iχνος κριτικής σκέψης, αναπαραγωγή δελτίων τύπου και καθυστέρηση.

Δεν μπορούμε - αν μας ενδιαφέρει το μέλλον του ιδιώματος - να έχουμε τόσο αριστοκρατική άποψη. Μας απασχολεί το πως το κοινό διαμορφώνεται από την βιομηχανία γιατί το κοινό γίνεται αργότερα και οι μπάντες, και οι μπάντες μετά επηρεάζουν με τη σειρά τους το κοινό. Είναι αμφίδρομη η σχέση και επειδή εγώ και εσύ δεν είμαστε πρωτάρηδες δε πάει να πει ότι δεν υπήρξαμε και ποτέ, και αυτό εξηγεί πχ το ιδεολογικό μπλέξιμο και την έλλειψη κατεύθυνσης του σύγχρονού HM. Εντάξει, οι παλιές μπάντες (με τις παλιές τους κυκλοφορίες) φύλαγαν τα μπόσικα μέχρι προσφάτως και ενώ το metalcore και το nu metal και ότι άλλο χάλι μπορεί να θόλωνε τα νερά για τους νέους ακροατές που ήθελαν να ακούσουν HM αλλά κατέληγαν να ακούνε τον 'ακραίο ήχο', μπορούσες πάντα να ακούσεις mercyful fate και omen και candlemass και τις νέες μπάντες που είχαν αυτές τις επιρροές και τις χειρίζονταν σωστά, και να συγκρίνεις και να πάρεις αποφάσεις για το τι είναι ορθό και τι αδύναμο. Αλλά τώρα - και εδώ είναι το ζήτημα - που το κανονικό, μη-ειρωνικό μεταλ είναι πάλι της μόδας και το metalcore ξεπέρασε την χρησιμότητά του, έρχονται οι black dahlia murder πχ και σου λένε "δεν είμαστε επηρεασμένοι εμείς από αυτά τα metalcore, είμαστε άξιοι συνεχιστές των Iron Maiden!" και μπερδεύουν τους νέους ακροατές και 'ξαναγράφουν' αν θες, την ιστορία. Γιατί? Για να έχουν street cred. Μπλουζάκι King Diamond και guest φωνητικά από τον Lemmy.

Η ιδεολογική και αισθητική συνοχή όμως είναι δύναμη, σε κάθε είδος μουσικής. Και το να εξετάζεις το 'μεταλ' με γνώμονα μόνο τον ήχο του σε κάνει ευπαθή σε αυτή την ιδεολογική σύγχυση που αφήνει χώρο για την καπήλευση οτιδήποτε πραγματικού, αληθινού και πηγαίου στο ιδίωμα (άμα δεν ξέρουμε τι είναι ακριβώς αυτό το Heavy Metal, τότε 'όλα είναι' ή 'ο,τι γουστάρω είναι' ή 'ο,τι δηλώνει είναι' Heavy Metal, και εξ ου, τίποτε απολύτως δεν είναι -- περιγράφω την δεκαετία του 90 στο mainstream συνοπτικά εδώ) από έναν μηχανισμό που υπάρχει εδώ για να αλέθει ακριβώς αυτά τα πράγματα απάνθρωπα, να ξεζουμίζει μπάντες και σκηνές και να ξερνάει σκατά και λεφτά.

VirusXI
06-05-2008, 14:10
ναι, αλλά το κοινό έχει αυτιά.

αν είναι κάτι να προωθηθεί κιε να πουλήσει, θα γίνει αυτό είτε ταμπελοποιείται ως HM είτε όχι.
πουλάει γιατί σε πρώτη φάση προβάλλεται και σε δεύτερη φάση επειδή μάλλον αρέσει στο κοινό που τελικά το πήρε. το να πουλήσει επειδή ταμπελοποιήθηκε ως HM το βλέπω χλωμό, επειδή προβάλλεται πολύ πιο πολύ απ'το underground ναι, duh.

κσαναγυρίζοντας στους Witch, αφενός να τους χαρακτηρίζουν "heavy metal" το έχω συναντήσει μόνο απ'τους πολέμιους (εδώ εσύ πχ, αλλά και πολύ χειρότερα σε άλλα φόρουμς κάποιοι "σεβάσμιοι" καραγκιόζηδες του κύκλου), αφετέρου βλέποντας τους live μπορείς να κρίνεις αν είναι "αληθινοί" ή όχι. ούτε φιλοσοφίες στο ίντερνετς, ούτε καμπάνιες εταιριών.
και κει είναι που οι Witch γάμησαν.

regularpaul
06-05-2008, 14:34
Εντάξει, στο site της ΤeePee χρησιμοποιεί και τον όρο heavy metal για τους Witch (λέει και κάτι άλλες γενικότητες εκεί).
Η οποία TeePee είναι μικρό (σχετικά) και γαμηστερό (για μένα) label που ποιος ξέρει γιατί, χρησιμοποιεί και αυτόν τον όρο
στην περιγραφή της μπάντας. Ίσως αυτός που το γραψε όντως ακούει τέτοια στοιχεία, ίσως δεν ξέρει τι του γίνεται,
ίσως θέλει να πιάσει άλλο ένα κομμάτι από την πίτα.

Το μέγεθος της ζημιάς που κάνει στο Heavy Metal είναι μάλλον αυτό που κάποιοι θεωρούμε ανύπαρκτο ή και αδιάφορο (εγώ),
ενώ άλλοι -όπως ο Helm αν κατάλαβα καλά- υπολογίσιμο και άξιο σχολιασμού.

Ηelm, το "υπερφίαλοι μουσικογραφιάδες" αφορούσε αυτόν τον Burns (με βάση αυτό το 1 άρθρο που διάβασα)
όχι εσένα, σόρρυ αν σου έδωσα αυτή την εντύπωση.

stam and the witches
06-05-2008, 15:52
Helm γίνεσαι ένας πατερναλιστής Δον Κιχώτης.

(πςς)

O)))zma
06-05-2008, 16:27
ανούσιο μπλα μπλα μπλα ....

Pitsadoros
06-05-2008, 17:25
re xelm giati sigkrineis mastodon k black dahlia murder me witch. de ginetai auto. oi dio prwtoi kanoun kra oti einai ftiaxtoi (exoun k tis analoges pwliseis k tis analoges iperetaireies apo pisw). skepsou to xevi metal twn black dahlia k skepsou k to xevi metal twn witch, vale eisagwgika sto xevi metal ama thes. fainetai re pousti akougetai oti oi prwtoi einai karagkiozides arpakolatzides enw oi deuteroi niwthoun. niwthoun oi witch re fainetai ap ti poies xevi metal epirroes dialegoun pws tis plasaroun ti paragwgi exoun ti kommatia grafoun. to kanoun me meraki oi witch sou lew mi diafwneis

sfinotouvlaki
06-05-2008, 17:34
το πρώτο κομμάτι από το νέο γουίτς είναι nwobhm που νικάει πολλά πράγματα.

ikonoklast
06-05-2008, 17:41
Δεν νομίζω ότι έχει το Πά8ος, το Θάμβος, το Ή8ος και την Ειλικρίνεια του σωστού, του Άρειου NWOBHM.

Kveldssanger
06-05-2008, 17:55
δεν αντεξα να τα διαβασω ολα (αν και μπορω να φανταστω τι περίπου εχει ειπωθεί) αλλά θα ήθελα να πω ότι γενικά η μουσική είναι πιο απλή από όσο νομίζουμε και θέλουμε να αναλύουμε για να περνάει η ώρα.

O)))zma
06-05-2008, 18:06
δεν αντεξα να τα διαβασω ολα (αν και μπορω να φανταστω τι περίπου εχει ειπωθεί) αλλά θα ήθελα να πω ότι γενικά η μουσική είναι πιο απλή από όσο νομίζουμε και θέλουμε να αναλύουμε για να περνάει η ώρα.
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ruthless
06-05-2008, 18:08
Μάλιστα. Φαντάζομαι το επόμενο που θα ακουστεί εδώ μέσα είναι ότι το μόνο που τους λείπει είναι το Angel μπροστά.

Ω Θεοί του Heavy Metal, γιατί μου το κάνετε αυτό;

Και επιμένω στην προηγούμενη άποψή μου.

Helm
06-05-2008, 19:07
ναι, αλλά το κοινό έχει αυτιά.

Και εμείς που έχουμε αφτιά θυμάσαι πόση σαβούρα αγοράσαμε πριν ξεστραβωθούμε μικροί? Ποιος μας βοήθησε να ξεστραβωθούμε πλην της πάρτης μας? Οι γνωρίζοντες και οι κριτικές πηγές που μας έκαναν να ξανασκεφτούμε και δυο πράγματα. Αυτά πάνε να εξαφανιστούν στον βωμό του 'και γαμώ τα ριφς'.

αν είναι κάτι να προωθηθεί κιε να πουλήσει, θα γίνει αυτό είτε ταμπελοποιείται ως HM είτε όχι.

Αν πάνε να το πουλήσουν σε χεβιμεταλλαδες παίζει μεγάλο ρόλο. Δε καταλαβαίνω γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ταμπέλα 'Heavy Metal' σημαίνει πράγματα για πολύ κόσμο, μεταφράζεται σε αγοραστική προδιάθεση.

κσαναγυρίζοντας στους Witch, αφενός να τους χαρακτηρίζουν "heavy metal" το έχω συναντήσει μόνο απ'τους πολέμιους (εδώ εσύ πχ, αλλά και πολύ χειρότερα σε άλλα φόρουμς κάποιοι "σεβάσμιοι" καραγκιόζηδες του κύκλου)

Δεν είμαι πολέμιος των Witch, παρακαλώ να υποψιαστούμε για το φαινόμενο. Μην φτιάχνουμε και αχυρανθρώπους να επιτεθούμε γενικά. Δεν είμαι πολέμιος κάθε μπάντας που βρίσκω ψευτιά, απλά δεν ασχολούμαι μαζί της. Το φαινόμενο όμως αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του επειδή μπορεί να γιγαντωθεί στο μέλλον. Τώρα τι γραφούν οι "σεβάσμιοι" καραγκιόζηδες δε με απασχολεί και ούτε τρέχω να συμπαραταχτώ μαζί τους. Κάθε σωστή άποψη μπορεί να εκφραστεί αρκετά λάθος για να χάσει το δίκιο της. Οι Witch είναι heavy metal σύμφωνα με την εταιρία τους, σύμφωνα με το decibel και το pitchfork και σύμφωνα με πολλούς φανς τους που έχω συναντήσει στο ίντερνετ.

Ηelm, το "υπερφίαλοι μουσικογραφιάδες" αφορούσε αυτόν τον Burns (με βάση αυτό το 1 άρθρο που διάβασα)

Δεν είναι υπερφίαλος ο άνθρωπος αλλά άμα πιστεύεις ότι ξέρεις αρκετά για να τον χαρακτηρίσεις ως τέτοιο από το ένα κείμενό του, τι να πω. Δεν το πήρα προσωπικά.

Helm γίνεσαι ένας πατερναλιστής Δον Κιχώτης.

Εγώ δείχνω μια κατάσταση και εσύ μου χαρακτηρίζεις το δάχτυλο.

re xelm giati sigkrineis mastodon k black dahlia murder me witch. de ginetai auto. oi dio prwtoi kanoun kra oti einai ftiaxtoi (exoun k tis analoges pwliseis k tis analoges iperetaireies apo pisw).

Κοίτα τώρα που είναι το περίεργο. Τα δυο πρώτα (EP και Remission) από Mastodon γαμάνε και μου αρέσουν πολύ και ας δεν τα βλέπω με την HM ματιά. Μετα χαλάνε όταν την βλέπουν τι? Heavy Metal. Τώρα το μυρίζεται αρκετός κόσμος οτι οι Mastodon δεν το έχουν. Αλλα τι είναι που δεν έχουν? Ριφς? έχουν. Παιχταράδες? Έχουν. Κονσεπτ? Έχουν. Τι δεν έχουν? Δεν πείθουν επειδή είναι ανειλικρινείς, επειδή πηδάνε πάνω στο bandwagon με τα διπλά fauxmaiden ριφφς και τα σκατά αυτά. Case and point.

fainetai re pousti akougetai oti oi prwtoi einai karagkiozides arpakolatzides enw oi deuteroi niwthoun. niwthoun oi witch re fainetai ap ti poies xevi metal epirroes dialegoun pws tis plasaroun ti paragwgi exoun ti kommatia grafoun. to kanoun me meraki oi witch sou lew mi diafwneis

Δηλαδή αν θεωρητικά παραδεχτώ οτι οι Witch το έχουν, το φαινόμενο που περιγράφω εξαφανίζεται. Μη κολλάτε στους Witch σας.

Γιατί επειδή έχει διπλοριφφ και πανκοκαλπασμο? Είναι από Αγγλία? Βγήκε σε independent pressing από το 1979 μέχρι το 1984? Δεν λέω ότι αυτά μόνο κάνουν το NWOBHM αυτό που είναι, αλλά ρε πούστη, δε φτάνει μόνο για να είσαι NWOBHM ένα ριφ και μια εντύπωση.

Τα πράγματα είναι όσο απλά σας βολεύει.

sfinotouvlaki
06-05-2008, 20:00
κοίτα, δεν ξέρω για angel από μπροστά, για ιντιπέντεντ πρέσσινγκ κ.λπ. αλλά το πρώτο κομμάτι από το νέο γουίτς είναι nwobhm που νικάει πολλά πράγματα. τα παράπονα σε αυτόν που έγραψε το τραγούδι.

σόρρυ χελμ, αλλά για μένα, την ώρα της ακρόασης, φτάνει αυτή η εντύπωση, μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να διδάξω στον εαυτό μου να μην του αρέσουν πράγματα που δεν έχουν σφραγίδα γνησιότητας. αυτό που δε θα συνέβαινε ποτέ, αν σε ικανοποιεί, είναι να το αναφέρω ως σήμα κατατεθέν του ήχου. για να στο πω αλλιώς, το μυαλό μου λέει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι των γουίτς δεν είναι nwobhm, αλλά η εντύπωση που οι ίδιοι έχουν για αυτό. ό,τι είναι δλδ κάθε τραγούδι με διπλοριφφ και ενέργεια που γράφτηκε από μεταλλάδες μετά το '84. παρόλα αυτά, τα αυτιά μου και η ψυχούλα μου (δλδ αυτά με τα οποία ακούω μουσική) λένε "τώρα ακούς ένα nwohm κομμάτι". αν μου το χώσει κάποιος σε μαγαζί μετά από οποιοδήποτε νιου γουέηβ κομμάτι, θα αποτύχω να δυσαρεστηθώ γιατί δεν πληρούν τις μουσικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες του τότε.

αν έβγαινε ο mortimer 20 χρόνια μετά να πει ότι όσα έγραφε το '80 τα έγραφε για να πηδήξει γκόμενες και επειδή υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να γίνει αυτό που έγιναν οι μέιντεν αργότερα, θα συνέχιζε να μου αρέσει το ίδιο η μουσική του κι ας ήταν nwobhm από ατύχημα. ό,τι και να λέει η εταιρία των γουίτς για τους γουίτς, ο πρώτος δίσκος θα συνεχίσει να μου αρέσει ως ένας γαμάτος μη heavy metal δίσκος. την ανοχή που οι ίδιοι δείχνουν προς τη λανθασμένη τακτική της εταιρίας τους θα συνεχίσω να τη θεωρώ αδικαιολόγητη, αλλά αυτά δεν μπορούν να μου χαλάσουν την ηχητική ευχαρίστηση. σε σένα κάτι τέτοιο ίσως να συμβαίνει αυτόματα, από μέρους μου όμως απαιτεί σκληρή προσπάθεια, η οποία εν τέλει μού φαίνεται ανούσια και μαζοχιστική, γι' αυτό την αφήνω στα λόγια. αν ο cobbett αποκηρύξει τα όσα έχει κάνει με τους h.o.m, το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει να μου χαλάσει την εικόνα που έχω πλάσει στο μυαλό μου για τη σπουδαιότητα των ίδιων και των δίσκων τους.

hcpunksonacid
06-05-2008, 20:42
:)

Pitsadoros
06-05-2008, 21:03
ne re panki alla oi diafora einai oti oi madball k oi kickback de filodoksoun na ginoun oute black flag oute varukers, to koino tous einai teleiws diaforetiko ap auto twn sigkrotimatwn pou esi thewreis katharo xarkor k oi idiies oi "fwls" xarkor mpantes oute stoxeuoun oute noiazontai na stoxepsoun s auto to koino. k spania isws oi mpantes autes sou anaferoun tous blag flag k loipous san epirroes tous alla oxi me tin ennoia tou "theloume na ginoume oi neoi black flag". auto pote

sto xevi metal iparxoun mpantes pou empneuontai i klevoun palies kales xevi metal epirroes k ap ton tipo i ap tous eautous tous provallontai ws mpantes pou tha aresoun sta xevi metal akroatiria k o xelm sigxizetai k den paradexetai oti kapoies mpantes kseroun ontws na xevimetallizoun

Ford Prefect
06-05-2008, 21:08
Σαν να λέμε καταστροφή.

hcpunksonacid
06-05-2008, 21:09
:)

carheart
06-05-2008, 21:09
Βάζετε σε καλούπι τον οχτρό δηλαδή και προστατεύεστε από την εμφάνισή του στην καθημερινότητά σας; Όλα τα ακούσματά σας έχουν την ίδια βαρύτητα; Τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τον ίδιο τρόπο; Θα γίνει παραχώρηση; Αν ναι, που; Συμβιβασμός; Πάντα γίνεται συμβιβασμός. Έχετε γενικά κριτήρια για όλη τη μουσική που ακούτε; Ενιαία κριτήρια; Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με τα ίδια κριτήρια; Ονομάζετε τα κριτήρια "σωστό χεβιμέταλ" ή "σωστό πανκ"; Και μετά ξεμπερδέψατε; Ξεψαχνίζετε τους νέους επειδή δεν καταφέρνουν τα όσα αντικειμενικά δεν μπορούν; Επειδή δεν βγήκαν σε ανεξάρτητο 79-84 nwobhm label ή επειδή δεν κόβουν βινύλια σε οικολογικό χαρτί; Δίνετε bonus σε όποιον *έτυχε* να βρεθεί κάπου και όχι σε όποιον *κατάφερε*; Ξέρετε τι περιμένετε; Ξέρετε τι ακριβώς θέλετε; Αλλάζει ποτέ η άποψή σας; Η άποψή σας, ορίζει, ή ορίζεται από τα κριτήρια που *ενδεχομένως* εσείς θέσατε; Είστε πάντα παρατηρητής από πάνω; Τα έχετε καταλάβει όλα πιά; Είμαι ο Κώστας Χρονόπουλος;; Θέλετε μια μέρα να κάτσουμε να σοβαρευτούμε όλοι μαζί, και σε μια χρονιά που φέρει τον αριθμό 2008 στις ημερομηνίες της, μπορούμε να δούμε όλοι μαζί καθαρά πως η μουσική είναι κάτι πιο πάνω από εμάς, για να μπορούμε να την εξηγήσουμε Όλη, να την κόψουμε, να την ράψουμε, να την συζητάμε σε φόρουμς;

Νομίζω πως μπορούμε, δηλαδή εγώ μπορώ, εσείς μπορείτε;

Pitsadoros
06-05-2008, 21:22
Σε κούρασε η ψυχοκτόνος, αέναη Ανοησία του καναπέ; Πόσο θα αντέξεις την παχύσαρκη λογική του πρέπει και των μέτριων; Εσύ έκλασες;

Αύτο παλεύουμε τόσα χρόνια σ αυτό το περιοδικό. Αφιερωμένο στον Μανώλη Παππά που έκανε ένα πολύ καλό ποστ. Σεβασμός μεγάλε.. You 're watching over us buddy...

rebelos
06-05-2008, 22:05
αυτό το θρέντ έχει να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις
μέχρι και ο Pitsadoros γράφει ελληνικά

Brainbiter
06-05-2008, 22:22
Πολλά post-humans εδώ μέσα και 5 αυτοαναφορικά αστεία τρικλοποδιές κάθε πρόταση, μη μας πούνε και ανθρώπους.
Αφού τώρα ανήκουμε και μεις οι χεβυμεταλάδες, μας παίζουν τα άλλα παιδιά, μας λένε αγορά. Μια χαρά.

Helm
07-05-2008, 17:05
σόρρυ χελμ, αλλά για μένα, την ώρα της ακρόασης, φτάνει αυτή η εντύπωση, μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να διδάξω στον εαυτό μου να μην του αρέσουν πράγματα που δεν έχουν σφραγίδα γνησιότητας. αυτό που δε θα συνέβαινε ποτέ, αν σε ικανοποιεί, είναι να το αναφέρω ως σήμα κατατεθέν του ήχου.

Αυτό είναι το ζητούμενο, όχι να πιέζεις τον εαυτό σου να μη σου αρέσει κάτι που σου αρέσει ηχητικά. Μεγάλη διαφορά μεταξύ 'μοιάζει με NWOBHM' ή και 'είναι επηρεασμένο από NWOBHM' και του 'είναι NWOBHM'. Η ίδια διαφορά μεταξύ του να έχεις ντυθεί στις απόκριες νεκροθαφτης και του να είσαι νεκροθάφτης. Μπορούμε να πούμε "ω μαλάκα και γαμώ τα κουστούμια πολύ αυθεντικό μοιάζει!" αλλά έχει μεγάλη διαφορά από το να έρθω να σου πω να μου θάψεις τον παππού μου. Οταν λοιπόν εσύ - για να πάρω την αναλογία και να τρέξω στα τύφλα - επειδή στις απόκριες έκανες μεγάλη θραύση με το κουστούμι σου την δεις νεκροθάφτης κάθε μέρα, τυπώσεις επαγγελματικές κάρτες νεκροθάφτη, βάλεις αγγελία στο ιντερνετ και τα λοιπά, μη σου φανεί περίεργο όταν σου φέρω το πτώμα και με κοιτάς σαν μαλάκας και σου πω "μήπως είσαι ψεύτης?"

τα αυτιά μου και η ψυχούλα μου (δλδ αυτά με τα οποία ακούω μουσική) λένε "τώρα ακούς ένα nwohm κομμάτι".

Η ψυχούλα σας να ακουει ριφς ξέρει μόνο, ή και να αγαπάει? Επειδή σε οολο αυτό το θρεντ δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας να δεσμευθεί για αυτό που ΑΓΑΠΑ, να πει με ενδιαφέρει το μέλλον του, με προβληματίζει το πως η αγορά το σκίζει, μόνο πόσο με γαμάει εκείνο και πόσο με γαμάει το άλλο λέτε. Οι σκληροί άνδρες 12χρονα περπατάνε και ξεχύνεται το γαμήσι από τα μπατζάκια και δέρνουν με ένα μοναχά βλέμμα. Αντιδραστικότητα έναντι αυτού που λέω, το οποίο βασίζεται στην απλή πρόθεση ότι κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ αυτού που αγαπα, και αυτού που του μοιάζει αλλά δεν είναι.

Εναντι αυτού, συζήτηση για την κάθε μιμητική μετριότητα που κυκλοφορεί σε ένα ύφος "υπάρχει και αυτό, οι φίλοι του ήχου επενδύστε άφοβα!". Ποιος μας έμαθε να μιλάμε λες και πληρωνόμαστε για προμοσιον? Ξέρει κανείς κανένα μουσικό είδος το οποίο να ακμάζει όταν εξυμνούνται κριτικά οι μετριότητες? Ξέρει κανείς κανένα μουσικό είδος που να υποφέρει περισσότερο όταν εξυμνούνται οι μετριότητες από το HM? Τρέφεται με υπερβολή και υπέρβαση, και εμείς επειδή κοιτάμε μόνο τον ήχο και όχι το νόημα, αν ένα ριφ θυμίζει HM που έχουμε ακούσει στο παρελθόν παβλοβιανα χεζόμαστε πάνω μας από την χαρά μας.

hcpunksonacid, ε εδώ νομίζω απλά βγάζεις μια αντι-HM χωλή, επειδή εγώ σαφώς λιγότερο σχετικός ανάλογα (εννοώ ότι εσύ ξέρεις πολύ περισσότερα για το HM από ότι εγώ για το punk) καταλαβαίνω τιγκα την διαφορά μεταξύ Husker Du και ξέρω γω, biohazard. Μιλάγαμε δηλαδή για Tyrant(US) και μου λες ότι δεν βλέπεις την διαφορά με Lacuna Coil?

Πιτσαδορε, προφανώς ξέρουν καινούριες μπάντες να χεβιμεταλιζουν. Απλά δεν απαρτίζονται απο μεταμοντέρνους και λοιπούς καιροσκόπους.

Ford Prefect, πες μου σε τι αποσκοπεί το μπλαζέ σχόλιό σου. Ξέρω και ξέρεις ότι υπαρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την κατάσταση του HM, αλλά μουσικό φόρουμ είναι εδώ, είναι θέμα το οποίο έχει κάποια κίνηση γιατί έχει ζουμί, και έρχεσαι και λες 'Σαν να λέμε καταστροφή.' Γιατί? Για να απομακρυνθείς κοινωνικά από τους αστείους πύρκαυλους χεβιμεταλλαδες? Ενω συζητάς μαζί μου για Grip Inc? Απο ότι έχω καταλάβει έχεις HM ιστορία και γνώση, ήταν μόνο διασκέδαση? Δε σου έδωσε τίποτε καλό αρκετά το οποίο να σε κάνει να τρεφεις έστω κάποιο ενδιαφέρον για την αισθητική ποιότητα του είδους, και το πως αυτή ίσως κινδυνεύει?

carheart:

Βάζετε σε καλούπι τον οχτρό δηλαδή και προστατεύεστε από την εμφάνισή του στην καθημερινότητά σας;

Οχι.

Όλα τα ακούσματά σας έχουν την ίδια βαρύτητα;

Οχι, αλλά στο HM για μένα για να το ακούσω δεύτερη φορά πρέπει να έχει απαραίτητα αισθητική συνεπεία και άποψη, οχι απλά ήχους. Δεν με νοιαζει να είμαι υπερκαταναλωτης ριφς. Δεν με νοιαζει το "ακούστε και αυτό, καλούτσικο είναι". Αν εξέταζες σοβαρά το τι είναι και το black metal που σ'αρεσει θα έβλεπες οτι και αυτό τέτοια πράγματα προτείνει. Τι ψάχνεις σε όλο το καινούριο black metal που ακοής, ριφς ψάχνεις? Η μια άλλη δυσθεώρητη ποιότητα την οποία πασχίζουμε όλοι να εντοπίσουμε? Δυσθεώρητη είναι, όχι ΜΑΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΙΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΜΗΔΑΜΙΝΕ, ΧΑΘΗΚΕ(Σ). Η αποδοχή της μετριότητας σαν διέξοδο είναι ο θάνατος του ρομαντισμού.

Ξεψαχνίζετε τους νέους επειδή δεν καταφέρνουν τα όσα αντικειμενικά δεν μπορούν;

Έτσι, όρισε το τι δε προσπαθείς σαν κάτι που αντικειμενικά δε μπορείς.

Δίνετε bonus σε όποιον *έτυχε* να βρεθεί κάπου και όχι σε όποιον *κατάφερε*;

Απο ένα σημείο και πέρα είναι τόσα τα όχι που νοιώθω οτι πρέπει να απαντήσω, που φαινεται ότι ρωτάς λάθος άνθρωπο, έναν βολικό αχυράνθρωπο μάλλον.

Συμβιβασμός; Πάντα γίνεται συμβιβασμός.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ.
http://static.metal-archives.com/images/3/8/0/380.jpg

sfinotouvlaki
07-05-2008, 19:06
Αυτό είναι το ζητούμενο, όχι να πιέζεις τον εαυτό σου να μη σου αρέσει κάτι που σου αρέσει ηχητικά. Μεγάλη διαφορά μεταξύ 'μοιάζει με NWOBHM' ή και 'είναι επηρεασμένο από NWOBHM' και του 'είναι NWOBHM'. Η ίδια διαφορά μεταξύ του να έχεις ντυθεί στις απόκριες νεκροθαφτης και του να είσαι νεκροθάφτης. Μπορούμε να πούμε "ω μαλάκα και γαμώ τα κουστούμια πολύ αυθεντικό μοιάζει!" αλλά έχει μεγάλη διαφορά από το να έρθω να σου πω να μου θάψεις τον παππού μου. Οταν λοιπόν εσύ - για να πάρω την αναλογία και να τρέξω στα τύφλα - επειδή στις απόκριες έκανες μεγάλη θραύση με το κουστούμι σου την δεις νεκροθάφτης κάθε μέρα, τυπώσεις επαγγελματικές κάρτες νεκροθάφτη, βάλεις αγγελία στο ιντερνετ και τα λοιπά, μη σου φανεί περίεργο όταν σου φέρω το πτώμα και με κοιτάς σαν μαλάκας και σου πω "μήπως είσαι ψεύτης?"

ok, εμένα μου φαίνεται άκυρο το παράδειγμα, ή καλύτερα, δεν έχει γίνει σωστά η αντιστοίχηση των καταστάσεων. ναι, είμαι δικηγόρος κι όχι νεκροθάφτης, αλλά δεν ντύθηκα απλά νεκροθάφτης, έθαψα και τον παππού. μπορεί αυτό να μη με κάνει του σιναφιού, αλλά, εν τέλει, ίσως έθαψα τον παππού καλύτερα από σένα που έχεις το όνομα. προτιμώ τη χάρη, οπότε ίσως έρθω εγώ τελικά να σε βρω και να σου πω "εντάξει ρε φίλε, πτυχίο νεκροθάφτη έχεις, αλλά ένας μασκαράς είσαι".

Η ψυχούλα σας να ακουει ριφς ξέρει μόνο, ή και να αγαπάει? Επειδή σε οολο αυτό το θρεντ δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας να δεσμευθεί για αυτό που ΑΓΑΠΑ, να πει με ενδιαφέρει το μέλλον του, με προβληματίζει το πως η αγορά το σκίζει, μόνο πόσο με γαμάει εκείνο και πόσο με γαμάει το άλλο λέτε. Οι σκληροί άνδρες 12χρονα περπατάνε και ξεχύνεται το γαμήσι από τα μπατζάκια και δέρνουν με ένα μοναχά βλέμμα. Αντιδραστικότητα έναντι αυτού που λέω, το οποίο βασίζεται στην απλή πρόθεση ότι κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ αυτού που αγαπα, και αυτού που του μοιάζει αλλά δεν είναι.

τα αυτιά μου ακούνε τα ριφφς. κάποια από αυτά θα αγγίξουν τα ενδότερα, πολλά από αυτά θα συνεχίσουν -απλά και μόνο- να δίνουν ευχαρίστηση στα αυτιά μου, ακόμη περισσότερα θα φύγουν με shift+dlt. η δική μου δέσμευση είναι ότι ασχολούμαι με όσα μου αρέσουν. το ότι η αγορά έχει σκίσει πολλά πράγματα δεν το αρνήθηκα ποτέ και όταν προσπαθεί να παίξει πονηρά, κοιτώ να απομακρύνομαι όσο μπορώ... από αυτήν όμως, όχι από τη μουσική. όσον αφορά το "αυτού που του μοιάζει αλλά δεν είναι", απάντησα παραπάνω.

Ford Prefect
07-05-2008, 19:27
Ford Prefect, πες μου σε τι αποσκοπεί το μπλαζέ σχόλιό σου. Ξέρω και ξέρεις ότι υπαρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την κατάσταση του HM, αλλά μουσικό φόρουμ είναι εδώ, είναι θέμα το οποίο έχει κάποια κίνηση γιατί έχει ζουμί, και έρχεσαι και λες 'Σαν να λέμε καταστροφή.' Γιατί? Για να απομακρυνθείς κοινωνικά από τους αστείους πύρκαυλους χεβιμεταλλαδες? Ενω συζητάς μαζί μου για Grip Inc? Απο ότι έχω καταλάβει έχεις HM ιστορία και γνώση, ήταν μόνο διασκέδαση? Δε σου έδωσε τίποτε καλό αρκετά το οποίο να σε κάνει να τρεφεις έστω κάποιο ενδιαφέρον για την αισθητική ποιότητα του είδους, και το πως αυτή ίσως κινδυνεύει?

Βρε Χελμ, μισό λεπτό. Μην μου καταλογίζεις χαιρεκακία, έπρεπε ίσως να βάλω ένα εμότικον, αλλά το σχόλιο δεν είναι κακιασμένο. Αλλά συνοψίζει και την άποψή μου να σου πω. Ζουμί έχει, αλλά η πρόταση κατακλείδα αυτή είναι. Ας επεκταθώ όμως γιατί έχεις μια τάση να παρεξηγείς.

Κατ'αρχάς το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχω κρύψει την παθολογική, σε όρια γραφικότητας λατρεία που έχω για το μέταλ και μάλιστα ειδικά στα πρώτα περίπου 100 ποστ μου μπλαμπλαδίζω ελεεινά περί αυτού, αν δεν μιλάω τώρα είναι επειδή τα έχω πει και ξαναπεί και όλοι οι ίδιοι άνθρωποι είναι.

Λοιπόν, πέραν του ότι εγώ σχετικιστής δεν είμαι (ή δεν θέλω να είμαι θεωρητικά τέλος πάντων) και συνεπώς ορισμοί που βασίζονται 99% σε παντελώς υποκειμενικά κριτήρια και μάλιστα αμφιβόλου εγκυρότητας, δεν μου λένε κάτι. Δεν είμαι καρδιογνώστης και πέραν από τον Ραφαέλ Λι Μάριον επί μέρες Χέβυ Μέταλ άνευ Μέταλ Χάμερ, δεν μου'ρχεται κανείς κραυγαλέος αρπακολατζής απατεώνας που μυρίζεται χρήμα και δόξα από το μέταλ χωρίς να γουστάρει. Σίγουρα θα είναι και άλλοι, αλλά μα την αλήθεια έχω ακούσει καλύτερη μουσική από "μιμητές" και "αντρου" μουσικούς από κάτι είδωλα που προσκυνώνται από ρομαντικές ψυχές.

Αυτό που υπάρχει σε όλες τις μουσικές που γίνονται μόδα (σε οποιοδήποτε επίπεδο) είναι να μαζεύουνε τρεντόνια που γουστάρουν επιδερμικά κάτι και φτιάχνουνε μπάντα για να φτιάξουνε μπάντα, να βγάλουν γκόμενες, να ζήσουν το όνειρο. Ουδεμία σκηνή παρθένα, κανείς καιρός αθώος. Είτε είναι NWOBHM, είτε είναι πανκ, είτε είναι Τάμπα Φλόριντα, είτε είναι Σαν Φρανσίσκο, είτε είναι Γερμανία θρας, Νορβηγία μπλακ, Ελλάδα παόυερ κ.ο.κ. Κάτι που υπάρχει από την αρχή των αιώνων και θα υπάρχει για πάντα. Ε, ένα είδος θα κυριαρχεί για λίγο, θα ορμάνε και οι εταιρείες για λίγο πλιάτσικο, ο κόσμος θα απορρίπτει τα σκατά από τα άξια (έστω και με καθυστέρηση δεκαετίας, τι να κάνουμε; Σκληρή η ζωή του καλλιτέχνη), κάποιοι θα προλάβουν να αρπάξει ο κώλος τους κάτι, κάποιοι θα βγουν παραπάνω σοβαροί από ότι είναι, λάιφ αζ γιούζουαλ.

Το να πεις αυτό το πράγμα "κακό" είναι σαν να λες "η πουτάνα η κοινωνία", οκ, αλλά δεν έγινε και τίποτα. Προβλέπεται. Εσύ όμως το πας πιο πέρα νομίζω.

Το πρόβλημά μου με την τοποθέτησή σου, πέραν του ότι έχω την αίσθηση ότι εξάπτεσαι πραγματικά χωρίς λόγο, είναι ότι στρέφεσαι κατά μουσικών και εταιρειών και δημοσιογράφων, ενώ το πρόβλημά σου είναι ότι απλά δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι του γούστου σου. Πάντα έτσι τα λένε στα χάμερ και τα μέταλρουλζ και τα ινβέιντερ. Κάποιοι τα λένε ωραία, άλλοι λένε πίπες, όπως πάντα. Πότε δηλαδή είχαμε σωστή δημοσιογραφία στην τέχνη γενικά, οι κριτικοί μια ζωή παράσιτα δεν ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, είτε γράφουν για μουσική είτε για σινεμά; Ε, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου κάνει κλικ, αλλά με αυτά που γράφεις σαν να λες ότι ο κριτικός πρέπει να είναι ψυχαναλυτής, ιστορική εγκυκλοπαίδεια του μουσικού είδους και βέβαια αγνός και εξτρα παρθένος σαν ελαιόλαδο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εμμονή σου να βγούμε να μιλήσουμε για τα παιδικά μας χρόνια και να ομολογήσουμε την αγάπη μας στην τέχνη, αλλιώς διακυβεύεται το ποιόν μας ως μουσικόφιλου. Δεν γουστάρουν όλοι να το κάνουν αυτό, άλλος γιατί το θεωρεί αδερφίστικο (και μεγειά του), άλλος γιατί ντρέπεται (και μεγειά του) και άλλος γιατί νιώθει να το φτηναίνει (και μεγειά του). Εγώ τα ξερνάω όλα, έχω κάνει και ερωτική εξομολόγηση στον Χάνσεν στην μια κριτική στο περιοδικό που πέρασε από τα δάχτυλά μου αλλά, ναι, είναι υπερβολική και άδικη η απαίτησή σου.

Αυτά. Σόρι ξανά αν σε πείραξε ή σε πειράζει το ύφος μου, εγώ νιώθω να τα λέω πολύ φιλικά, σαν να'μασταν για μπύρες.

Helm
07-05-2008, 20:07
Τι λες να με πειράξεις, κάθε άλλο, χαίρομαι για το ποστ σου. Γενικά το μαχητικό στηλ - ειδικά όταν μιλάμε για HM - μη το παίρνετε σαν 'ο χελμ τα έχει πάρει', εξαιρετικά χαλαρά τα γράφω όλα αυτά, σταυροπόδι και με Friends of Dean Martinez να παίζουν το καυτό σπιντ μεταλ τους.

Καταλαβαίνεις φυσικά το ότι το σχόλιο σου ήταν παρεξηγήσιμο, δεν πήγα έξω από τον δρόμο μου να σου προσάψω κάτι άδικα.

Λοιπόν, πέραν του ότι εγώ σχετικιστής δεν είμαι (ή δεν θέλω να είμαι θεωρητικά τέλος πάντων) και συνεπώς ορισμοί που βασίζονται 99% σε παντελώς υποκειμενικά κριτήρια και μάλιστα αμφιβόλου εγκυρότητας,

Μου αρέσει το ντουμπλ-φας "υποκειμενικά κριτήρια" και "αμφιβόλου εγκυρότητας" μάλιστα :happyjump:

Αυτό που υπάρχει σε όλες τις μουσικές που γίνονται μόδα [...] κάποιοι θα προλάβουν να αρπάξει ο κώλος τους κάτι, κάποιοι θα βγουν παραπάνω σοβαροί από ότι είναι, λάιφ αζ γιούζουαλ.

Στο βωμό ακριβώς αυτού του 'oh well' κάνουμε τιποτα ενώ θα μπορούσαμε να βελτιώνουμε την κατάσταση. Δε ζητώ να βγούμε στους δρόμους, ανοιχτή συζήτηση και προώθηση κριτικής διάθεσης ζητώ, χωρίς να απαντιέται με τον σορό αφηρημένων προ-κατ ερωτήσεων carheart, αλλά με απαντήσεις, κάποιου είδους έκθεση τελοσπάντων πέρα από το μουδιασμένο "η μουσική είναι η μουσική, φίλος, όλα θα πάνε όπως θα πάνε, χέσε μας". Το πρώτο βήμα, ειλικρινά, θα ήταν να πετάμε τα 'μέτρια', τα 'καλούτσικα', τα 'απλά συνεπή', στα ΣΚΑΤΑ. Δεν υπάρχει πιο επαναστατική ενέργεια ενάντια στη παθολογία της μουσικής βιομηχανίας από αυτό. Και πριν μου πεις 'μαλάκα χελμ το δικό σου μέτριο είναι το υπέρτατο του άλλου' ξέρεις πολύ καλά ότι υπάρχει το φαινόμενο που περιγράφω, να μιλάμε για πολλή, πάρα πολλή μουσική που δεν μας είναι ούτε καν εμάς ούτε στο ένα χιλιοστό όσο απαραίτητη θα έπρεπε για να την προτείνουμε σε άλλον άνθρωπο.

Πότε δηλαδή είχαμε σωστή δημοσιογραφία στην τέχνη γενικά, οι κριτικοί μια ζωή παράσιτα δεν ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, είτε γράφουν για μουσική είτε για σινεμά;

Ωρε τι είναι αυτά τα πράγματα που λες, έχουν γραφτεί σημαντικά πράγματα στη λογοτεχνική κριτική, σινεμά, θέατρο, όλα τα είδη τέχνης και για τα περισσότερα είδη μουσικής. Στο HM όμως όχι, απαγορεύεται, ο,τι νοιώθεις, φίλος, όλα είναι όλα και γαμώ τη δικαση.

Ε, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου κάνει κλικ, αλλά με αυτά που γράφεις σαν να λες ότι ο κριτικός πρέπει να είναι ψυχαναλυτής, ιστορική εγκυκλοπαίδεια του μουσικού είδους και βέβαια αγνός και εξτρα παρθένος σαν ελαιόλαδο.

Έτσι ρε γαμώτο!!!

Κοίτα, πιο σοβαρά, τι δουλειά κάνει ο κριτικός? Λειτουργεί σαν φίλτρο, έχει γνώση πλατιά και γούστο στενό και άμα τον εμπιστεύεσαι, σου φιλτράρει τα σκατά και σου λέει 'να, αυτά τα λίγα, αυτά τα 2-3 πράγματα φέτος, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στον πύρκαυλο γερμανικό σπιντ μεταλ χώρο'. Δε σου λέει 'άκουσα 30000 πράγματα, τα 3000 από αυτά ήταν καλουλια μωρέ, για άκου και εσύ'. Σε προστατεύει από την υπερκατανάλωση, δε σε πετάει με τα μούτρα στη μετριότητα. Ποια η χρησιμότητά του έτσι? Ας κάτσω σε ένα torrent depot και ας κατεβάζω ο,τι έχει tag "metal" τότε, το ίδιο βαθμό επιτυχίας θα έχω. Σε δεύτερο επίπεδο - το οποίο δεν το απαιτώ από όλους - μια καλή κριτική πρέπει να προσπαθεί να δίνει διαφορετική/πιο πλούσια προοπτική για δίσκους που έχεις ήδη ακούσει. Στο δεύτερο επίπεδο το 99% του ονλαιν ιλικου αποτυγχάνει ή δε προσπαθεί καν, αλλά εδώ τρομάζω που αποτυχαίνει και στο πρώτο!

Για να μπορείς να προτείνεις τα λίγα καλά που αξίζουν, πρέπει να έχεις ανεπτυγμένο αίσθημα του τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το 'καλό', στο είδος που ασχολείσαι. Δηλαδή, δεν λέω εδώ πέρα υψηλά θεωρήματα, τη προπαιδεία λέω. Ο λόγος που δεν γράφω συχνά για πράγματα που δεν είναι HM πχ, είναι ακριβώς αυτός, επειδή δεν έχω αυτό το ανεπτυγμένο αίσθημα που απαιτείται για να είμαι συνεπές 'φίλτρο'. Το ότι με καύλωσε ένα ριφ σε έναν psychobilly δίσκο δεν είναι αρκετό για να τρέχω να το προτείνω, άμα δεν το κατέχω το ύφος. Κατα πάσα πιθανότητα το ριφ που με καύλωσε είναι σηκωμένο από 100 άλλους δίσκους psychobilly. Το μόνο που εξυπηρετεί ένα άσχετο ποστ τέτοιου τύπου είναι το να χαίρομαι αυνανιστικά που ποσταρα-υπάρχω και να ακουω την φωνή μου να μιλάει, και να ελπίζω ότι κάποιος θα βρεθεί να συμφωνήσει μαζί μου/επιβεβαιώσει ότι υπάρχω, μου δώσει μια ρανίδα αυτοσεβασμό. Αυτό δεν είναι ούτε επικοινωνία, ούτε έκθεση, είναι τίποτε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εμμονή σου να βγούμε να μιλήσουμε για τα παιδικά μας χρόνια και να ομολογήσουμε την αγάπη μας στην τέχνη, αλλιώς διακυβεύεται το ποιόν μας ως μουσικόφιλου. Δεν γουστάρουν όλοι να το κάνουν αυτό, άλλος γιατί το θεωρεί αδερφίστικο (και μεγειά του), άλλος γιατί ντρέπεται (και μεγειά του) και άλλος γιατί νιώθει να το φτηναίνει (και μεγειά του). Εγώ τα ξερνάω όλα, έχω κάνει και ερωτική εξομολόγηση στον Χάνσεν στην μια κριτική στο περιοδικό που πέρασε από τα δάχτυλά μου αλλά, ναι, είναι υπερβολική και άδικη η απαίτησή σου.

Εδω δεν έχω να απαντήσω τίποτε, είναι όντως και υπερβολική, και ίσως άδικη η απαίτηση μου, αλλά το HM είναι σκληρός σατράπης και οι ντροπαλές σιγανοπαπαδιές θα μαστιγωθούν μέχρι να μάθουν να λένε 'αγαπώ'.

Ford Prefect
07-05-2008, 21:52
Λοιπόν, με βρίσκεις πολύ σύμφωνο στην λειτουργία του κριτικού, εκτός βέβαια του "στενού γούστου". Έτερον εκάτερον, δεν διανοούμαι να δεχτώ ότι ψαγμένος και ανεπτυγμένος σε ένα είδος είναι μόνο ο κολλημένος με το είδος. Φίλτρο πρέπει να είναι και να σου ξεσκαρτίζει τις κυκλοφορίες, σίγουρα ναι, ίσως και να σου δείξει τον δρόμο. Ναι, μαζί σου. Μέχρι εκεί. Αλλά πρέπει να μπει ένα όριο στην αυθεντία του κάθε κριτικού. Λόγο με κύρος έχει για τα άκρα. Μόνο αυτά. Τα σκατά δηλαδή και τα γαμάτα. Να μας πει π.χ. "Malevolent Creation, Ten Commandments: Γαμεί. Stillborn: Πίπα, μόνο για περίεργους". Αυτά έτσι είναι, δεν τίθεται αμφισβήτηση. Αλλά να, σε ρωτάει ο άλλος. Και με Dying Fetus τι παίζει; Ε, εδώ αναγκαστικά θα πεις, φίλε μου το ματς είναι 1Χ2, θα'ρθει άσος αν γουστάρεις αυτό, αυτό και αυτό. Βαριά ήττα αν ξενερώνεις με ακραίους βόθρους στα φωνητικά και χιούμορ στο ντεθ σου και Χ (μούφα ματς) αν είσαι μόνο του γκουρμέ. Έτσι πάνε αυτά. Τα ηχητικά κύματα δονούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα τύμπανα αλλά μετά γάμησέ τα, υπάρχουν μεγάλες στατιστικές αποκλίσεις. Οφείλει ο κριτικός να τις προβλέψει.

Δηλαδή εγώ έχω προτείνει ανεπιφύλακτα σε 15χρονο εν έτει 95 το Episode, έναν δίσκο που θεωρώ πραγματικά μόνο "καλούτσικο" (και έπεσα μέσα, ο μικρός χέστηκε από την χαρά του, παρθένα αυτιά, αλλιώς την ακούνε) και έχω πει αντίστοιχα "Approach with caution" για το Doomsday for the Deceiver που τον θεωρώ χαλαρά μέσα στους 20 καλύτερους μέταλ δίσκους έβερ.

Ο κριτικός δηλάδή πρέπει να ξέρει να διαβάζει και το κοινό του και να μην αφήνει ελιτισμό και ιστορικές δικαιοσύνες ("όταν οι τάδε έβγαζαν αυτό οι άλλοι ήταν σε υγρή μορφή ακόμα!") και κυρίως προσωπικές καύλες να επηρεάζουν το έργο τους. Το προσωπικό τους στίγμα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και αν διαβάσεις καμιά κριτική μου θα το δεις φανερά αυτό (δείξε μου τα χαρτιά σου, πες μου τι ακούς να δω τι άτομο είσαι κλπ, "με τι πολεμάς;"), αλλά είναι ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και μάλιστα απείρως πιο χρήσιμο στον αναγνώστη να του πεις ότι το ΚΟΙΝΟ θα δεχτεί τον δίσκο ΕΤΣΙ. Αν το τελευταίο δεν το πιάνεις, είσαι σε λάθος επάγγελμα. Δεν κάνεις κριτική, γράφεις ημερολόγιο. Μπορείς να είσαι χαριτωμένος, αλλα τι να σε κάνω; (Το β' πρόσωπο δεν πάει σε σένα, γενικά λέω προφανώς). Αν ταυτίζονταν τα γούστα μας, γιατί να σε διαβάσω; Βάλε μου το playlist σου και καθάρισες.

Εδώ θα πω ότι ναι, πολλοί δημοσιογράφοι δεν το έχουν αυτό το τελευταίο, οι περισσότεροι. Δεν ξέρουν ποιος δίσκος θα κάνει κρα, ποιος είναι ο δίσκος που θα ΑΓΑΠΗΣΕΙ ο κόσμος. Επιπλέουν σαν φελοί για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί επιβάλλουν στο κοινό τι να του αρέσει. Εκεί, μαζί σου Χελμ, να το κράξουμε (όπως κράζει κάθε μεταλλάς άνω των 20 τις μισές κριτικές και άλμπουμ του μήνα και εξώφυλλα του Χάμερ και κάθε Χάμερ), να προστατεύσουμε τα παιδιά, Χέντινγκ φορ Τουμόροου.

Και στο μέταλ γράφονται πολλές καλές κριτικές. Ακόμα και στο Χάμερ έχω διαβάσει ωραιότατες κριτικές που συμφωνώ μαζί τους, ε, ναι, λοιπόν! Λιγότερες τελευταία αλλά οκ. Απλά υποπτεύομαι ότι αυτό που εσύ έχεις στο μυαλό σου σαν την ιδανική κριτική, είναι αυτή που εγώ θα βρω ότι ξεπερνάει το όριο του άκρου, το όριο του αντικειμενικού (εκεί που όλοι οι ενημερωμένοι θα συμφωνήσουν ότι "σωστά μίλησε") και θα μπαίνει στην σφαίρα της φαντασίας, του wishful thinking, της ρομαντικής εξιδανίκευσης μιας προσωπικής καύλας και θα μιλάει για πράγματα που αφορούν ελάχιστα τον αναγνώστη που θέλει να ξέρει εδώ και τώρα: ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΩΛΟΠΛΑΚΑ;

Να του πει βέβαια, αυτός ο δίσκος σήμανε την αρχή των πάντων (ή αν έχει αρχίδια να πει "αυτός ο δίσκος ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ την αρχή" αλλά νταξ, σπάνιο το χάρισμα του καλού σκάουτερ), την ιστορική αξία και όλα αυτά (ειδικά σε παστ πέρφεκτ καταστάσεις επιβάλλεται) και ό,τι άλλο τέτοιο, αλλά είναι υποχρέωσή του να μας πει και το αντικειμενικό: Τι είδους ηχητικά κύματα θα δονήσουνε το τύμπανό μου; Δίκασες; Ριφ; Τι ριφ; Γιατί αυτά τα ριφ; Με τι μοιάζει; Με τι δεν μοιάζει; (θεμελιώδης αρχή εντοπισμού ομοιοτήτων και διαφορών, έτσι αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον κόσμο, έτσι τακτοποιεί την σκέψη του).

Πλατειάσαμε πάλι. Λοιπόν: Εσένα σου λείπουν κάποιοι ή κάποιος. Πες μου ονόματα. Πες μου δημοσιογράφους που σεβόσουν τα γραπτά πέρι μέταλ. Θέλω να μάθω, αλήθεια.

Helm
07-05-2008, 22:55
εκτός βέβαια του "στενού γούστου".

Αυτό το λέω επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για έναν χομπιστα άνθρωπο να κατέχει πολλά μουσικά είδη. Εκτός αν είσαι επαγγελματίας-ακουω-δίσκους-για-να-ζήσω, μέχρι τα 30 σου έχεις ακούσει μερικές χιλιάδες δίσκους περαστικά, μερικές εκατοντάδες με προσοχή, και μερικές δεκάδες με προσήλωση και μελέτη. Για αυτούς τους δεκάδες νοιάζομαι εγώ, όχι για όλα τα άλλα.

Έτερον εκάτερον, δεν διανοούμαι να δεχτώ ότι ψαγμένος και ανεπτυγμένος σε ένα είδος είναι μόνο ο κολλημένος με το είδος.

Ο ψαγμένος είναι κατά την γνώμη μου αυτός που κάνει την γύρα σε όλα τα είδη μουσικής για να ξέρει τι γίνεται/καταλαβαίνει την ιστορική συνέχεια και πως προκύπτουν τα πράγματα, αλλά όταν έρχεται η ώρα να γράψει, γράφει για αυτά που τον συγκίνησαν αρκετά για να προσπαθήσει να τα καταλάβει. Μπορεί αυτό που θα γράψει ότι κατάλαβε να μην συμφωνεί με αυτό που εγώ υποψιάζομαι ή κατάλαβα, αλλά είναι ευχής έργο να το γράψει, επειδή αυτά τα πράγματα εμπνέουν, πρωτίστως, όχι 'η δικαση γαμάει με γάμησε!'.

Αλλά πρέπει να μπει ένα όριο στην αυθεντία του κάθε κριτικού.

Ρε η μόνη αυθεντία είναι ο εαυτός μας. Δε θα μας πει κανένας άλλος τι είναι καλό, θα ακούσουμε και θα κρίνουμε μόνοι μας. Δεν διαβάζω κριτικές άλλων για να μου πουν το γούστο μου, τις διαβάζω για να δω τι τους έκανε ένας δίσκος. Αν η περιγραφή που εμπνεύστηκαν έχει αρκετή ζέση πάει να πει ότι κάτι πρέπει να λέει το αλμπουμ. Καμιά φορά κατεβάζω και ακουω και αυτά που κάνουν τους κριτικούς να ωρύονται επειδή και αυτή η αντίδραση θερμή είναι.

Δηλαδή εγώ έχω προτείνει ανεπιφύλακτα σε 15χρονο εν έτει 95 το Episode, έναν δίσκο που θεωρώ πραγματικά μόνο "καλούτσικο" (και έπεσα μέσα, ο μικρός χέστηκε από την χαρά του, παρθένα αυτιά, αλλιώς την ακούνε)

Για νουμπαδες με το HM είμαι της άποψης tough love, δηλαδή μπαμ με την μια στα δύσκολα. Αν δεν αντέξουν Cirith Ungol, Mercyful Fate και Fates Warning το HM δεν τους χρειάζεται!!!1 Μετά τα ιζι λισενινγκ με Iron Maiden και τετοια. (πρέπει να σημειώσω ότι πιο μετριοπαθείς μέθοδοί έχουν περισσότερη επιτυχία, πάντως)

και έχω πει αντίστοιχα "Approach with caution" για το Doomsday for the Deceiver που τον θεωρώ χαλαρά μέσα στους 20 καλύτερους μέταλ δίσκους έβερ.

Ο χριστός και η παναγία. Το Doomsday for the Deceiver?! Των Floatsam&Jetsam?!

Το προσωπικό τους στίγμα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και αν διαβάσεις καμιά κριτική μου θα το δεις φανερά αυτό (δείξε μου τα χαρτιά σου, πες μου τι ακούς να δω τι άτομο είσαι κλπ, "με τι πολεμάς;"),

Σκάσε μου σκληρά λινξ σιδερογροθιά, φιλ δε νέιλζ ιν μάι μπέιζμπολ μπατ.

αλλά είναι ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και μάλιστα απείρως πιο χρήσιμο στον αναγνώστη να του πεις ότι το ΚΟΙΝΟ θα δεχτεί τον δίσκο ΕΤΣΙ.

Διαφωνώ ταμαλα αλλά τι να κάνουμε.

να προστατεύσουμε τα παιδιά, Χέντινγκ φορ Τουμόροου.

Ναι αλλά πέρα από τα αστεία, πουν το? Που είναι το ανώτερο κριτικό επίπεδο από του χαμερ?

Απλά υποπτεύομαι ότι αυτό που εσύ έχεις στο μυαλό σου σαν την ιδανική κριτική, είναι αυτή που εγώ θα βρω ότι ξεπερνάει το όριο του άκρου, το όριο του αντικειμενικού (εκεί που όλοι οι ενημερωμένοι θα συμφωνήσουν ότι "σωστά μίλησε") και θα μπαίνει στην σφαίρα της φαντασίας, του wishful thinking, της ρομαντικής εξιδανίκευσης μιας προσωπικής καύλας και θα μιλάει για πράγματα που αφορούν ελάχιστα τον αναγνώστη που θέλει να ξέρει εδώ και τώρα: ΘΑ ΠΑΘΩ ΚΩΛΟΠΛΑΚΑ;

Ο αναγνώστης να πάει να διαβάσει πρες ριλις να δει πόσο ΚΩΛΟΠΛΑΚΑ θα πάθει και μετά στο τορενταδικο/ραπιντσερ να δει και μόνος του, και να μη μπερδεύει την κριτική τέχνης με την παρουσίαση τέχνης. Το δεύτερο είναι 'υπάρχει και αυτό' με ένα μικρο ταπεινό "ε και μου αρεσε/δε μ'αρεσει και μένα" στο τέρμα ενώ το πρώτο κάτι άλλο.

αλλά νταξ, σπάνιο το χάρισμα του καλού σκάουτερ

Είχα πέσει μέσα για Οπεθ, και για Νεβερμορ και για Τουλ! Ειμουν και εγώ εκεί!

την ιστορική αξία και όλα αυτά (ειδικά σε παστ πέρφεκτ καταστάσεις επιβάλλεται) και ό,τι άλλο τέτοιο, αλλά είναι υποχρέωσή του να μας πει και το αντικειμενικό: Τι είδους ηχητικά κύματα θα δονήσουνε το τύμπανό μου; Δίκασες; Ριφ; Τι ριφ; Γιατί αυτά τα ριφ; Με τι μοιάζει; Με τι δεν μοιάζει; (θεμελιώδης αρχή εντοπισμού ομοιοτήτων και διαφορών, έτσι αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον κόσμο, έτσι τακτοποιεί την σκέψη του).

Το να λες με τι κάτι μοιάζει σε μια καλή κριτική HM δίσκου είναι κατά 99% εννοώντας το σαν κακό πράγμα για τον δίσκο κατά την γνώμη μου. Αν το μόνο που έχεις να πεις για έναν δίσκο είναι τι σου θυμίζει, να το πετάξεις στα σκουπίδια και να βάλεις το αυθεντικό. Οι καλοί δίσκοι στο ιδίωμα στέκονται μόνοι τους και διατυμπανίζουν "είμαι ο μοναδικός HM δίσκος που οφείλεις να ακούσεις!". Αυτη η metal hammer κατάρα του να διαβάζει κανείς κριτικές σε φάση χιαστή να ψάχνει το μάτι ονόματα μπαντών, ιδιώματα και τον τελικό βαθμό κάτω-κάτω 5 δευτερόλεπτα ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε είναι ο,τι χειρότερο. Οδηγός υπερκατανάλωσης, IKEA-μεταλ. black metal, σουιδια, nifelheim, 8 στα 10.

Πλατειάσαμε πάλι. Λοιπόν: Εσένα σου λείπουν κάποιοι ή κάποιος. Πες μου ονόματα. Πες μου δημοσιογράφους που σεβόσουν τα γραπτά πέρι μέταλ. Θέλω να μάθω, αλήθεια.

Ειναι πολλοι.

ο Dan που έχει το Corroseum (http://www.thecorroseum.com/rev/parabellum1.htm) hit and miss το πως γράφει, αλλά ξέρει από που έρχεται καλά και η αγάπη του για το αντικείμενο ξεχυλιζει.

Jeff Wagner από Metal Forces κλπ, διάβασε συνεντευξη (http://www.fateswarning.com/arch.htm) John Arch από Fates για να δεις τι σημαίνει.

J.Raggi, Burns και σια από Lamentations of the Flame Princess (http://www.lotfp.com/), τα είπαμε.

Spinoza Ray Prozak απο το anus.com, με τον οποίο διαφωνώ ιδιαιτέρα σε πολλά πράγματα, αλλά εκτιμώ και τις γνώσεις του, και το πως κακοποιεί την γλωσσά μέχρι να την κάνει δικιά του, και πως τελικά ορίζει την πραγματικότητα μέσα από την οποία προσεγγιζει το metal. Απλά δεν είναι για ηλίθιους, επειδή τότε γίνονται anus clones.

ISTEN, το φανζιν απο Φιλανδία, δεν υπάρχει στο δίκτυο, πρέπει να το παραγγέλνεις. Μπορείς να εκτιμήσεις το πάθος τους από το γεγονός ότι έχουν νταταμπεις με σχεδόν όλες τις κυκλοφορίες του είδους στην χώρα τους (http://www.isten.net/guide/).

Dave Rohrbach (http://www.metal-archives.com/userprofile.php?user=Gutterscream) του Screams from the Gutters 'zine. Διαφωνώ όσο συχνά συμφωνώ μαζί του, αλλά κατέχει το ιδίωμα και μελετά όλες τις πτυχές της μπάντας που εξετάζει. Διάβασε εδώ, είναι και ο χώρος σου.

Mark Prindle (http://www.markprindle.com/) ενώ είναι συχνά σχεδόν το αντίθετο από το πως πρέπει να γίνεται η κριτική για μουσική, με διασκεδάζει πολύ το πως γράφει.

Cosmo Lee (http://invisibleoranges.com/). Ορκισμένα 'περιγράφω τον ήχο, όχι το νόημα' συντάκτης, με πολύ δυνατό γράψιμο το οποίο υπερνικάει αυτή την επιλογή ύφους.

George Starostin (http://starling.rinet.ru/music/index.htm) φυσικά. Θα ήθελε τόσο να είναι αμερικανος και αυτό φαινεται στο πως γραφεί, αλλά κατά τα άλλα από τις πιο σημαντικές πηγές γνώσης και άποψης στο ιντερνετ για αυτά με τα οποία πραγματεύεται.

Good Bad Music for Bad, Bad Times (http://www.goodbadmusic.com/about/) Εξαιρετικός γραφιας σε όλο το φάσμα από punk σε early Heavy Metal, με γούστο και άποψη, πολύ διαβασμένος και ευθύς.

Και διάφοροι άλλοι.

Marillion
17-02-2009, 20:11
Bump

Grunge is nothing but a white hippie version of rap. They have got guitars, but they do notuse them to their maximum potential. They talk
alienation and loneliness, but they want a hug. Through the point of view of grunge, the guitar solo disappears, Black Sabbath remains legendary (because of the personality of Ozzy Osbourne, make no mistake) while Judas Priest, Iron Maiden, and Ronnie James Dio become historical mistakes who sang funny
songs about unimportant things while wearing tights.

Discuss

rincewind2k
17-02-2009, 20:32
while Judas Priest, Iron Maiden, and Ronnie James Dio [b]sang funny
songs about unimportant things while wearing tights.

βρες μου λάθος στα bold. πριν αρχίσει κανείς τα ΣΕ ΧΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ή ΓΑΜΑΝΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙ~!1!1~!

και γελάω με "maximum potential" της κιθάρας, ούτε 14χρονο. schaffer το quote;

irreligious
17-02-2009, 20:35
ε το αν ήταν αστεία είναι στα γούστα του καθενός.

η θεματολογία τώρα νταξει...

Phantom Duck
17-02-2009, 20:38
οι πριστ δεν υπήρξαν αστείοι, ήταν μόνο φωτιά και ατσάλι (και χάρλεϋ).

το θέμα είναι ότι ο τελευταίος γκραντζάς που έλεγε τέτοια άρχισε να ακούει eurotrance γύρω στα 1993, τι λέμε τώρα.

inb4 ο πέτρος θεοτοκάτος σκότωσε το metal.

rincewind2k
17-02-2009, 20:43
μην μπερδεύετε το αν είναι αντικειμενικά αστείοι με το αν έπαιξαν το καλύτερο χεβιμέταλ που υπήρξε (priest & dio, iron maiden δεν μου άρεσαν ποτέ), το ένα δεν αποκλείει το άλλο. θα έλεγα οτι για να παίξεις γαμηστερό χεβιμέταλ επιβάλλεται να είσαι αστείος αλλά θα με πείτε ακραίο.

Marillion
17-02-2009, 20:45
Akolou8ei apospasma apo to american hardcore (to vivlio)

By that point Flag weren't even listening to Punk anymore - they dug post-Ozzy Black Sabbath of the day like Heaven and Hell or Mob Rules - with Ronnie James Dio singing - or Born Again - with Ian Gillan.

Bill Stevenson : Around the time of My War we were listening to Black Sabbath's Born Again. I loved that - it sounds more like a bulldozer about to run over your head. They took Volume 4 to its absolute extreme. Songs like ''Thrashed'' and ''Disturbing the Priest'' were ideal : Black Sabbath with a real singer! We were into Heaven and Hell, Mob Rules, Born Again.

Henry Rollins : The post-Ozzy Sabbath with Dio and Gillan was a big deal for Greg Ginn. He got ahold of Heaven and Hell and the first Dio album simultaneosuly and once Ginn got into something man, that was it. He'd play Heaven and Hell every minute. When i heard it, i felt like, ''It's gotta be Ozzy or nobody'' but they played it in the van so much, i eventually realized, ''This stuff fucking rules!'' I was a convert. After we lost those tapes we got into ZZ top Eliminator. That was our soundtrack for 1984. All the zz top records were in the flag lexicon as well as MC5, Velvet Underground, early Nugent, ACDC with Bon Scott, Captain Beyond. Punk was too lightweight for Ginn and Dukowski. They'd look at Punks and go ''PUSSIES, you're too busy with your eye makeup to get crazy''.

Ayta thn periodo tou pio epidrastikou, oson afora to grunge, disko ''My war''.

Tha akolou8isoun sxetikes dhlwseis tou Mark Arm.

Mia yposhmeiwsh pros irrel, to prwto quote einai eirwniko. Proerxete apo to Scum pou eixe postarei o Helm prin kamposo kairo.

Marillion
17-02-2009, 20:55
Do you think that metal and punk coalesced in Seattle?

Dan Peters: I think people who were in total hardcore bands started to grow their hair out. I think a lot of that came from My War-era Black Flag too. just slowing things down. I think people definitely took notice of that: they had a bit of long hair going on there, too.

Mark Arm: We were all into hardcore, but by the time '83-'84 roll around it was all getting a bit too narrow, so we started to listen to older records that were kind of new to us. Like, for some reason in the '70s i wasn't really into Black Sabbath or Alice Cooper and the records i did listen to in the '70s didn't really hold up: Kiss was kind of weak, The Nuge had a few good moments but was a little weak, Aerosmith held up pretty good. But Alice Cooper and Black Sabbath seemed like revelations.

Jonathan Poneman : This was the city that apparently broke Ac/Dc's Back in Black and don't forget that the Led Zeppelin 'mud shark' incident happened here, so metal has always been important.

phthoggon
17-02-2009, 20:59
Εφόσον προέρχεται από heavy metal publication δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ειρωνικό, αυτό για Priest etc λέγεται "Through the point of view of grunge" και ισχύει όχι μόνο για τους γκραντζάδες αλλά για την πλειονότητα των non-hm ροκ ακροατηρίων. Οτιδήποτε άλλο γράφει πέρα από τα σόλο είναι κλασικές true hm υπερβολές/χαζομάρες και υποθέτω για αυτό έβαλες το quote από Rollins? Προσπαθείς να απαντήσεις κάπου δηλαδή?

πσ. Ράινςγουιντ ξέρεις καλά που να τα βάλεις τα "αντικειμενικά" σου, πιστεύω.

rincewind2k
17-02-2009, 21:11
νάτος ο πρώτος. θα τα βάλω στο γκώλο σου λοιπόν!

[spoiler:fh5y5d1e]http://www.thesharkguys.com/wp-content/uploads/2008/11/ronnie_james_dio_.bmp
http://i47.photobucket.com/albums/f161/someuglyguy/General%20Pics/Priest.jpg

αντικειμενικά σοβαροί άνθρωποι.[/spoiler:fh5y5d1e]

phthoggon
17-02-2009, 21:16
Επίπεδο. Το μοναδικό ενδιαφέρον κατα τη γνώμη μου στην πρόταση υπήρχε στο "sang about unimportant things". Unimportant για ποιόν ρε κεφτέ? Για σένα? Οκ.

Marillion
17-02-2009, 21:24
@phtoggon

Yparxei eirwnia os pros to point of view twn ''grungadwn'' kai edw erxetai i amesws epomenh diafwnia mou.
To grunge einai h epitomh tou ''hype'' san fainomeno, se oti kykloforhse apo to '91 kai epeita. Simfwnoume.
Edw erxetai omws h vasikh mou diafwnia kai malista se dyo skelh :

a) Den mporeis na ar8rografeis (kai malista se tetoia ektash) apofeygontas thn aparaithth erevna. Mou kanei tromerh entypwsh to na thewreis to grunge ena ouranokatevato idiwma (pou den einai kan idiwma sthn telikh) dixws underground skhnh ktl. Genikothtes tetoiou typou einai safws grafikes-ypervolikes ma den apexoun poly apo tis pepoi8hseis twn perissoterwn pou asxolounte fanatika me mia mousikh koultoura. To pio asteio de, einai pws sthn synexeia dialalei to poso DIY tha eprepe na einai to metal kai malista me epixeirhmata kai praktikes pou efarmostikan apo tous idious tous an8rwpous pou kathgorei, dld to hardcore-alt akroathrio.

b) Agnoei teleiws ton paragonta -ti ekane to ''grunge'' sthn skhnh pou to anedeixe-. Opoiodhpote vivlio exw diavasei sxetika me tis kosmogonikes allages pu epefere h kykloforia tou Nevermind, klaigetai gia to poso emporevmatopoih8hkan oi h8ikoi kanones pou eixan ''epivlh8ei'' apo thn hardcore h8ikologia (montelo dianomhs, periodeies) gia tis metepeita frikwdies pou akousame (ston sygkekrimeno hxo), gia to pws ta major labels dhmiourgousan 8ygatrika pseytoanexarthta gia na poulhsoun sto anexarthto koino, kai pote ma pote sto ti moda ediwxe apto epikentro ths dhmosiothtas ktl.

Ta parapona stis etaireies einai h apanthsh mou.

Fysika kai thelw na katalhxw kapou, alla pistevw tha to ferei h kouventa kai lew na perimenw ligaki.

rincewind2k
17-02-2009, 21:28
Επίπεδο. Το μοναδικό ενδιαφέρον κατα τη γνώμη μου στην πρόταση υπήρχε στο "sang about unimportant things". Unimportant για ποιόν ρε κεφτέ? Για σένα? Οκ.

αχαχα η δια του υπονοούμενου απαξίωσις. keep walking.

marillion αποκλείεται να είναι η πρώτη φορά που συναντάς τέτοιου είδους "μεγάλες αλήθειες", απορώ πώς εκπλήσσεσαι.

Marillion
17-02-2009, 21:51
Fysika kai exw synanthsei paromoia ar8ra sto parel8on, alla pistevw pws endoforumika mporoume na poume orismena pragmata epi tu 8ematos mias kai exw enan tono sxetikwn dhlwsewn. Me thn symetoxh twn ''metaladwn'' tou forum panta.

Ola ayta dekaeties prin to hype pou exetasame stis prohgoumenes selides.

phthoggon
17-02-2009, 22:10
ρινς το υπονοούμενο δεν είναι ότι εσύ είσαι βλάκας και η άποψη σου είναι αδιάφορη, είναι ότι διαφωνώ οπότε αντικειμενικότητα σου πούλο, και για ίματζ όπου τυχαίνει να συμφωνάμε και για unimportant things. Μαρίλλιον, είναι πασίγνωστο ότι οι χεβιμεταλλάδες γενικά είναι καλοί να μιλάνε μόνο για χέβι μέταλ, για οτιδήποτε άλλο υπερισχύει η ανάγκη τους να αυτοεπιβεβαιώνονται και ειδικά σε υποκουλτούρες που ο υπόλοιπος κόσμος τις θεωρεί περίπου για αγροίκους υπάνθρωπους, αυτό το πράγμα βγαίνει από την ανάποδη, δλδ ανωτερότητα.

Boris-san
17-02-2009, 22:38
Sumfwnw me phthoggo ti antikeimenika asteio kai ta loipa.Egw vlepontas aftes tis eikones pou postares de mou dhmiourgoune gelio rince.Htan kati san to show tous.Twra gia afta pou leei o tupas sto prwto quote tou marouliou:Prwton diafwnw ka8eta me ton oro grunge.Oi 5-6 mpantes pou mosxopoulhsan thn epoxh ekeinh upo afth thn tampela einai asxetes meta3u tous hxhtika kat eme.Oros twn Polue8nikwn htan sthn ousia.Kai einai prokateillhmenos

Amnesiac.
17-02-2009, 22:40
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εσύ είσαι ο Boris-san ε. Είναι σημαντικό για την εξέλιξη της κουβέντας μας θαρρώ.

Boris-san
17-02-2009, 22:46
Exhghse mou ti shmainei gia sena to poios eimai gia na sunexisoume thn kouventa

Amnesiac.
17-02-2009, 22:48
Πολλά :!:

Boris-san
17-02-2009, 22:51
Grafeis dld mia malakia gia na grapseis mia malakia?
Epishs h sunexhs xrhsh tou :!: se oti les gia na fanei koulo kai periergo katanta akrws provlepsimh

Amnesiac.
17-02-2009, 22:55
Γιατί το λες αυτό; Αφού είμαι γαμάτος :!:

Boris-san
17-02-2009, 22:58
Eisai :!:

phthoggon
17-02-2009, 23:06
Βασικά, μίζερος είναι και έχει σταματήσει να είναι αστείος εδώ και 2000 ποστ περίπου.

:!:

Amnesiac.
17-02-2009, 23:08
Θα προσπαθήσω περισσότερο στο μέλλον, το υπόσχομαι.

Boris-san
17-02-2009, 23:09
Sthn eipe kai edwses gia ton poutso apanthsh.
FATHNA :!:

Amnesiac.
17-02-2009, 23:10
Θα ζητήσω από το σύμπο να πει κάτι γαμάτο και θα έρθω να το γράψω. Κάντε refresh!!

irreligious
17-02-2009, 23:13
μιλάς με το σύμπο???????????

Amnesiac.
17-02-2009, 23:16
Σταμάτησε να μου μιλάει πριν 2000 ποστς, δε ξέρω γιατί.

rebelos
18-02-2009, 01:30
εγώ γελάω πάντως :!:

atom_smasher
18-02-2009, 03:08
πωπω κουραση.καταρχην χελμ.πλειονοτητα πρεπει να χρησιμοποιεις σαν ορο και οχι πλειοψηφια.εκτος αν ψηφιζουν (οποτε μιλάς για τα περιοδικά και τα αντίστοιχα poll pot που κανουν?).
2ον: εχετε πολυ χρονο για χασιμο μου φαινεται και αμπελοφιλοσοφίες?

12 stars circle your brow
18-02-2009, 14:39
καταλαβαίνεις όμως ότι ο Helm δεν γράφει πια στο forum και έχει περάσει κανας χρόνος από τότε, μ;

Witchkiller
18-02-2009, 19:37
Πωπω λέμε ,το διάβασα από την αρχή όλο το thread ,αυτό ΕΙΝΑΙ πολύ "metal" από πλευράς μου.

Ποιο είναι το θέμα μας δεν έχω καραλάβει ακόμη..............

Kingdom Gone
22-02-2009, 04:29
Heavy metal for hipsters. (http://www.slate.com/id/2124692/)

μας πήραν χαμπάρι