View Full Version : Έχετε χρησιμοποιήσει linux;
ikonoklast
27-02-2008, 10:33
Το "συνεχόμενα" στην πρώτη απάντηση παίζει το ρόλο του, έτσι αν σποραδικά βγάζετε και βάζετε διανομές απαντάτε το δεύτερο. Το ίδιο και αν χρησιμοποιείτε πολύ τακτικά livecd αλλά δεν έχετε στα8ερή εγκατάσταση. Όσοι έχετε dual boot ή μόνο windows καλό 8α ήταν να αναφέρετε και την έκδοση win που χρησιμοποιείτε.
Ruthless
27-02-2008, 10:45
1ο όψιον.
Ακόμα χρησιμοποιώ στο πλέον παλιό PC όταν πάω εκεί που είναι.
Απλά στο νέο πρέπει να ξεβαρεθώ κάποια στιγμή, καθώς επίσης να σταματήσω να παίζω παιχνίδια ώστε να ξαναστήσω κάτι. Αλλά οκ, μετά από τόσα χρόνια, το να βλέπεις γραφικά(και μάλιστα πράγματα σαν Crysis ή World in Conflict ή PES2008) είναι σοκ και δεν ξεπερνιέται εύκολα.
Που θα πάει; 1-2 μήνες ακόμα πες να κρατήσει αυτή η καύλα, χλωμό παραπάνω.
When Black Roses Bloom
27-02-2008, 10:55
Για λιγότερο απο 2 εβδομάδες. Το Ρεντ Χατ.
jack the ripper
27-02-2008, 11:20
Dual Boot....win xp kai ubuntu 7.10 .....δεν χρησιμοποιω συνεχομενα ubuntu...αναλογα τα κεφια εναλλαγες μεταξυ των λειτουργικων...οποτε παω με τη δευτερη επιλογη...
ikonoklast
27-02-2008, 11:26
Όχι αν έχεις το dual boot πάνω απο δύο βδομάδες, πας με την πρώτη.
panw apo enamish xrono mono ubanto sto desktop, pleon trexei mono xp. To laptop akoma trexei mono linux alla to xrisimopoiw mono san media server (lol), den prolavenw na asxolithw katholou
edw kai arketa xronia exw dual boot, twra exw fedora 7 kai fedora 6 sta duo pc pou exw, exw xrhsimopoihsei kai suse, slackware, debian.
Ubuntu & WinXP.
Απλά στο νέο πρέπει να ξεβαρεθώ κάποια στιγμή, καθώς επίσης να σταματήσω να παίζω παιχνίδια ώστε να ξαναστήσω κάτι. Αλλά οκ, μετά από τόσα χρόνια, το να βλέπεις γραφικά(και μάλιστα πράγματα σαν Crysis ή World in Conflict ή PES2008) είναι σοκ και δεν ξεπερνιέται εύκολα.
Αυτό είναι μια αλήθεια.
megalh alithia kai pistevw einai o kirioteros logos pou kapoios xristis linouks vazei windows kai bootarei ekei synexeia
kubuntu στο παλιο pc,dual με win2000
το νεο pc δε τα θελει(drivers κτλ)
Εδώ και δέκα έτη, έβαζα ανά διαστήματα. Η πρώτη έκδοση που είχα βάλει ήταν το SuSE 6. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει καθήσει στον υπολογιστή είναι περίπου ένα έτος, παραπάνω δεν άντεχε.
nothingman
27-02-2008, 15:09
dual boot με ubuntu+win xp από το Μάρτη αν θυμάμαι καλά μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, μετά μόνο ubuntu μέχρι πριν λίγες εβδομάδες οπότε και ξαναέβαλα μόνα τους τα xp γιατί ήθελα να παίξω μάνατζερ ( :oops: ). τώρα σκέφτομαι να το κρατήσω έτσι και να βάλω μόνιμα ubuntu στο λαπτοπ αλλά να πω την αλήθεια έχω ακούσει ότι είναι λίγο δύστροπα με τα λάπτοψ, τέλος πάντων, όχι ότι το έχω ψάξει και ιδιαίτερα κιόλας, θα το προσπαθήσω πάντως. αυτά είχα να πω εγώ.
katholou kai gia kanena logo. mou fainetai to idio ekneuristiko kai antipathitiko mautous pou to xrisimopoioun.
jack the ripper
27-02-2008, 16:23
οκ με την πρωτη επιλογη τοτε :P
When Black Roses Bloom
27-02-2008, 16:26
Ερώτηση κρίσεως:
Γιατί να βάλει κάποιος linux? Π.χ., εγώ έβαλα επειδή μας είχαν ζητήσει στην τότε δουλειά ένα pc με RedHat.
Ruthless
27-02-2008, 16:29
Με εξαίρεση τα παιχνίδια και πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές, για τα πάντα. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάς windows αντί να βάλεις linux.
When Black Roses Bloom
27-02-2008, 16:34
Ωραία. Εγώ που παίζω μόνο παιχνίδια, χρησημοποιώ μόνο Photoshop και μισώ το FireFox για ποίον άλλο λόγο να βάλω? Επειδή έχουν καλύτερη πασιέντζα? Εξηγήστε μου ποιά είναι τα "όλα". Το msn? Το defrag που κάνω κάθε 2 μήνες στον σκληρό? Το irc που θα μπώ μια φορά στους 2 μήνες?
ikonoklast
27-02-2008, 16:55
Για σένα κυρίως η έλλειψη antivirus και η ασφάλεια στο νετ και γενικά.
Ruthless
27-02-2008, 17:06
Το amaroK ή exaile ή γενικά οι καλύτεροι media players επίσης.
Γιατί όσο και να έψαξα στα windows, όσο καλό και αν μπορεί να γίνει το foobar(με αρκετό πείραγμα), αυτά δεν τα πιάνει.
Και γενικά ότι θες κάτι εκείνη τη στιγμή; Βρίσκεις τι θες από τα repositories, το κατεβάζεις, εγκαθίσταται, τελειώνεις. Ούτε περίεργα cracks, ούτε περίεργα cd keys, ούτε mounting σε isos, ούτε κόψε τη σύνδεση με το internet μην κάνει λάθος activation ούτε τίποτα. Και σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει και το update παντού χωρίς να πρέπει να βρεις τη νέα έκδοση, να βγάλεις την παλιά, να προσέχεις πάλι με τα νέα cracks/activations κλπ κλπ.
PS: Μισώ firefox = αγαπώ IE? Αν όχι, fyi, opera υπάρχει και σε linux.
When Black Roses Bloom
27-02-2008, 17:22
Antivirus δεν έχω κάποιο ενεργό αυτή την στιγμή αλλά γενικά προγράμματα anti-spyware και registry cleaning τρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και Online scanners (σπάνια μεν αλλά τρέχουν).
Όσον αφορά τον explorer μόνο Opera πλέον. Γιατί έτσι μας αρέσει.
Και πάλι όμως, με το θέμα των games? Τι κάνουμε? Είμαστε στα χνάρια του Mac που αν βγεί και όταν βγεί, η μπορούμε να βάλουμε κάποια κονσόλα σε φάση DOSBox που να κάνει emulate (αν μπορείς να το πείς έτσι) τα Windows και τα feats. τους ώστε να μπορείς να παίξεις κάτι ξέρω γω? Ή μόνο με dual boot?
Γιατί ρωτάω: Πάντα ήθελα να βάλω Linux, να έχω x-chat και να είμαι μούρης ρε παιδί μου, πως να το πώ, αλλά μέχρι στιγμής περισσότερο τρομάζουν τον μέσο χρήστη (δηλαδή εμένα) παρά με παρακινούν να κάνω το terminal step.
deadbird
27-02-2008, 17:29
dual boot kegw, xp kai ubuntu 7.10 amd64 apto noemvri sxedon. wraia einai alla den exw poly xrono twra gia na asxolithw mazi tous, syntoma omws!
exw kai sto lapton ta sixamena vista ta opoia tha ksilwsw otan adeiasw to skliro kai tha valw linux. oxi ubuntu omws.
ikonoklast
27-02-2008, 17:42
Antivirus δεν έχω κάποιο ενεργό αυτή την στιγμή αλλά γενικά προγράμματα anti-spyware και registry cleaning τρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και Online scanners (σπάνια μεν αλλά τρέχουν).
E όλα αυτά ξέχνα τα. Και τα games όμως ξέχνα τα. Αν 8έλεις, μπορείς να στήσεις ένα dual boot ή να παίξεις με κάποιο livecd, η φιλικότητα δεν είναι πλέον πρόβλημα.
ps. Α, δεν είδα το άλλο που είπες. Βέβαια υπάρχει dosbox και scummvm. Και υπάρχουν και διάφοροι εξομοιωτές για windows εφαρμογές και για πολλά παιχνίδια απο το broken sword μέχρι το manager. Αλλά γενικώς τα καινούρια games δεν τρέχουν, αυτό είναι όλο.
Αλλά γενικώς τα καινούρια games δεν τρέχουν, αυτό είναι όλο.
Εε, με wine και cedega κάτι γίνεται
ikonoklast
27-02-2008, 17:49
Ε, παπάρια γίνεται, μη λέμε και ψέμματα στον γκόσμο.
Παρολαυτά, δείτε και μόνοι σας την database με το τι μπορεί να παίξει σε wine και κρίνετε:
http://appdb.winehq.org/appbrowse.php
When Black Roses Bloom
27-02-2008, 17:50
Μπορείτε να εμβαθύνετε παρακαλώ?
ikonoklast
27-02-2008, 17:59
wbrb δες το λινκ στο games.
Εκτός απο το παραπάνω wine db δες κι αυτό http://games.cedega.com/gamesdb/
Το cedega έχει βασιστεί πάνω στο wine και όπως βλέπεις έχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη όσον αφορά video games, αλλά δεν είναι δωρεάν πρόγραμμα.
Το cedega είναι κάτι-σαν-emulation και παίζει οτιδήποτε απαιτεί το πολύ DirectX 8 ή OpenGL. Για ένα χρόνο έπαιζα World of Warcraft μέσω Cedega χωρίς πρόβλημα. :P
ikonoklast
27-02-2008, 18:29
Το αγόρασες;
Το αγόρασες;
I refuse to answer on the ground of self-incrimination. :P
to eixa agorasei egw, pragmatika petamena lefta
Εχω dual boot - WinXP/Ubuntu 7.04. Σπανιως ομως τα χρησιμοποιω καθοτι δεν υποστηριζουν την καρτα ηχου μου.
Οποτε το ριξα στο 2.
CrippleHorse
27-02-2008, 22:03
Είχα tripple boot xp/vista/ubuntu μέχρι πριν από λίγες μέρες που διαπίστωσα ότι το είχα ξεχάσει ποιος ξέρει από πότε, γιατί χρησιμοποιούσα μόνο xp.
Τα βίστα έφυγαν άναυλα γιατί τα έβαλα μόνο λόγω directx10 που μάλλον είναι σκέτη κοροιδία τελικά.
Για τα ubuntu τώρα, γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι στρέφονται στα λίνουξ επειδή απογοητεύονται απο την άθλια αξιοποίηση των πόρων του pc τους στα windows. Επειδή δεν έχω τέτοιο πρόβλημα και θέλω να παίζω τα παιχνίδια μου και να τρέχω εφαρμογές που δεν μπορώ να βρω αντίστοιχες σε linux και τα ubuntu δεν υποστηρίζουν σωστά την κάρτα ήχου μου, προς το παρόν τουλάχιστο δεν υπάρχει λόγος να τα έχω.
Αλλά πρέπει και να πω ότι αν δεν είσαι από αυτούς που αγοράζουν software, το επιχείρημα του free δεν αντισταθμίζει την οικειότητα που νιώθει κανείς στα windows.
Ξέρει κανείς τί γίνεται με υποστήριξη hdcp και purevideo σε linux?
Rattlehead
27-02-2008, 23:27
Εδώ και 4-5 χρόνια μόνιμος χρήστης Debian, τον τελευταίο χρόνο 64-bitου. Πλέον όταν χρησιμοποιώ windows ψιλομπερδεύομαι καμιά φορά, το Linux μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο :shock:
ikonoklast
27-02-2008, 23:53
Αλλά πρέπει και να πω ότι αν δεν είσαι από αυτούς που αγοράζουν software, το επιχείρημα του free δεν αντισταθμίζει την οικειότητα που νιώθει κανείς στα windows.
lol
Ξέρει κανείς τί γίνεται με υποστήριξη hdcp και purevideo σε linux?
Έχουμε πολύ καλό dhcp!!! Ok, δε ξέρω τι μπορεί να σου χρειαστούν σκατά όπως το hdcp, για το purevideo έχω την εντύπωση ότι κάτι υπάρχει απο την ίδια την nvidia.
CrippleHorse
28-02-2008, 00:17
α thanx, όντως έχει.
ναι μαλακία ερώτησις γιατί μάλλον θα υπάρχει software που παρακάμπτει το hdcp έτσι κι αλλιώς.
τελικά θα βάλω σκέτα linux στο workstation κι η microsoft θα σου κάνει προσφορά εργασίας για να πείθεις τον κόσμο να αγοράζει τα μελλοντικά της λογισμικά επειδή κατέχεις και απαντάς για το προιόν στο πρώτο πληθυντικό :pink:
λολ (http://it.slashdot.org/article.pl?sid=08/02/27/1425205&from=rss)
CrippleHorse
28-02-2008, 13:21
Προσπαθεί να εξαφανίσει και τον τελευταίο λόγο που κάποιοι χρήστες θα έβαζαν windows και όχι unix?
ikonoklast
28-02-2008, 13:32
λολ, ο τελευταίος λόγος είναι οτι το λογισμικό μας είναι free as in freedom, .com as in communism.
When Black Roses Bloom
28-02-2008, 13:44
Αχαχααχαχαχαχχααχαχ
αχαχχααχαχαχχααχαχαχ έπος
την οικειότητα που νιώθει κανείς στα windows.
asteio.
rage for order
28-02-2008, 14:24
με dual boot τι προβλήματα παίζουν;
στο θέμα: live CD μόνο για εργασίες στην σχολή
με dual boot τι προβλήματα παίζουν;
Συνήθως κανένα. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει αν ο boot loader δεν ρυθμιστεί σωστά, αλλά αυτό είναι τρομερά σπάνιο στις αυτόματες εγκαταστάσεις του, ενώ λύνεται και σχετικά εύκολα με λίγο ψάξιμο.
exei dokimasei pote kaneis na valei freebsd? Eixa prospa8hsei sto laptop alla oute kan bootare to cd, kai sto desktop eginan install ola wraia kai kala, alla sto saghneutiko bootloader pataga na arxisoun freebsd alla arxidia. Epsa3a ligo alla de vrhka tipota pou na voh8aei kai ta parathsa, Deggial?
exei dokimasei pote kaneis na valei freebsd? Eixa prospa8hsei sto laptop alla oute kan bootare to cd, kai sto desktop eginan install ola wraia kai kala, alla sto saghneutiko bootloader pataga na arxisoun freebsd alla arxidia. Epsa3a ligo alla de vrhka tipota pou na voh8aei kai ta parathsa, Deggial?
Sorry, can't help :/ Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να βάλω κάποιο BSD. Γράψε όμως πιο αναλυτικά πού ακριβώς κολάει στο desktop και ποιο μήνυμα βγάζει, μήπως και κάποιος ξέρει να σε βοηθήσει.
vasika den me paei kan sto desktop, dld sto bootloader ektupwnei pres F1 for BSD F2 for DOS pataw F1 kai den kanei tipota. Tespa, thx gia thn apanthsh
Εγώ χρησιμοποιούσα ουμπούντου για ένα χρόνο περίπου αλλά πήρα Μάκη και δεν υπάρχει λόγος να βάλω ουμπούντου εκεί αλλά πολύ θα ήθελα να βάλω ουμπούντου στο εταιρικό πισί αλλά το φοβάμαι λίγο. Το να βάλω ουμπούντου στο εταιρικό πισί δηλαδή.
Dragonlord
29-02-2008, 03:00
Είμαι καινούργιος στο ουμπούντου, οπότε θα ψηφίσω σε 2-3 μέρες που θα κλείνω 2 συνεχόμενες βδομάδες. ΓΜπΡΜπ, κι εγώ το φοβόμουν παλιότερα, αλλά πλέον είναι μια χαρά γιούζερ φρέντλι. Και η εγκατάσταση προγραμμάτων είναι όνειρο.
Btw, να βάλω την 64-bit έκδοση; Παίζει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας με συσκευές ή κάτι τέτοιο;
deadbird
29-02-2008, 17:59
Btw, να βάλω την 64-bit έκδοση; Παίζει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας με συσκευές ή κάτι τέτοιο;
egw to mono provlima pou synantisa einai ston firefox pou tou gamietai o flashplayer. apla egkathistas ton firefox32 kai telos. me syskeues den exw paratirisei kati.
Once_Emperor
29-02-2008, 18:04
Στο desktop έχω εδώ και μερικά χρόνια Gentoo μόνιμα. Κάπου στο σπίτι κάνει βόλτες και ένα OpenBSD κουρούπι που προοριζόταν για router μέχρι που ανακάλυψα ότι έχει καμμένες pci θύρες οπότε απλα μαζεύει σκόνες και εκτελεί χρέη test box. Το λάπτοπ έχει Leopard.
Windows, μακριά και αγαπημένοι.
lebowski
01-03-2008, 18:49
Afto loipon einai to prwto mou post mesa apo linux ( suse 10.3).Mia xara mou fainontai pantws.
Mia aporia mono.
Pws vazw ellinika sto pliktrologio?
edit: ακυρο.Μολις το βρηκα :D