Log in

View Full Version : Cubase signature track/tempo track ερώτησις!

verdictdenied
30-10-2007, 16:19
Ερώτησις:

Έχω ένα cubase sx3 πως διάολο λέγεται και ηχογραφώ τις ιδιοφυείς μου μεταλλικές συμφωνίες πριν τις παρουσιάσω στους υπόλοιπους μεγαλοεγκέφαλους της μπάντας που παίζω.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως επειδή είμεθα ένα μάτσο ανώμαλοι γράφουμε ένα κομμάτι με 2-3 αλλαγές στο signature track και στο Tempo track..... Έχουμε δώσει λοιπόν τα μέτρα στα οποία γίνεται αυτό δηλαδή μέτρο 54 signature track (7/ 8) ή ξερω γω αλλαγή Tempo track στο μέτρο τάδε.
Τελειώνω το project και το δίνω στους άλλους και μου λέει ένας από δαύτους (γούτσου) "ρε μαλάκα, κράτα εκείνο το Riff άλλα 2 μέτρα ή βάλε μια σφήνα αυτό το chord progression που έχω δίοτι έχω ένα καλό σόλο".....
Τι σκατά κάνω εγώ τότε? Δεν μπορώ απλώς να πώ στο cubase κάνε ένα insert εκεί 4 μέτρα πχ σε 4/4 και τεμπο 110 Bpm και τα υπόλοιπα που έχω κάνει να "κάτσουν" απλώς στα αντίστοιχα μέτρα μετά την "σφήνα" χωρίς να γίνουν όλα πουτάνα?????

Αν ξέρετε πείτε μου πληζ.

Ευχαριστώ

Να κάνουμε ένα sticky: Cubase/Nuendo tips κτλ.

εντιτ: κάπου βγαίνει ένα emoticon με γυαλάκια αντί για το νούμερο οκτώ.....γκρρρρ

The Good Son
30-10-2007, 18:54
Με λίγα λόγια ρωτάς πώς κάνεις κόπυπέηστ σημεία;

Xtikio
30-10-2007, 19:25
dwse afta ta +4 metra sou sto tempo track ktl. c/p th loupa sou. eisai etoimos.

verdictdenied
31-10-2007, 11:01
Καταρχήν Thanx για τις απαντήσεις.
Νομίζω όμως ότι δεν καταλάβατε τι ζητάω.
Το copy/paste προφανώς και μπορώ να το κάνω. Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν έχεις αλλαγές σε signature ή tempo track (ειδικά αυτό!) και κάνεις c/p τότε όλα γκρεμίζονται, δηλαδή τα 4 μέτρα πχ που θα κάνω copy/paste θα βρεθούν ίσως σε ένα σημείο του project όιπου το tempo θα έχει αλλάξει οπότε εκεί δεν θα δέσει....
ΔΕν μπορώ να κάνω απλώς ένα INSERT 4 μέτρα εκεί που τα θέλω και το υπόλοιπο να μείνει ως έχει....?

Πχ έχω ένα Jump to tempo 130 (στο μέτρο 94 ας πούμε) σε ένα κομμάτι 110 bpm και θέλω να βάλω άλλα 4 μέτρα κάπου στην μέση του 110 bpm μέρους. Μετά το jump to tempo στα 130 θα έχει γίνει αυτόματα στο μέτρο 98?????

Το είχα ρωτήσει σε φίλο που έλιωνε πάνω από το Nuendo/Cubase και δεν ήξερε να μου πεί πως γίνεται....
Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να ξεκινήσω το tempo ή Signature track από το τέλος και να προσθέτω 4 μέτρα. Αν το "πιάσω" από την αρχή θα μπλέξουν τα μέτρα μεταξύ τους διότι μπορεί το +4 που θα βάλω κάπου να ξεπεράσει σαν μέτρο το αμέσως επόμενο και τότε να χάσω την μπάλα.

Xtikio
31-10-2007, 11:09
vasika re man nomizw oti einai polu efkolo afto pou rwtas. se fash. sto tempo track sou h sto signature h kai ta 2 an mexri to 93 einai 110 kai apo to 94 130 kiesenane ksafnika sou gavlwse sto 50 na vvaleis alles 4 fores to riffaki sou, tote apla pane kai me to pointer pare to tetragonaki apo to 93 kai sprwkse to sto 97. dld to kana molis sto cubase mou kai doulevei kurilata.

Coroner
31-10-2007, 11:11
Η λύση στο πρόβλημά σου είναι ιδιαίτερα απλή.

Υπάρχει επιλογή όταν ανοίγεις το tempo track, δεξιά στη μπάρα μετά το time signature που επεξεργάζεσαι τα μέτρα. Άμα το κλικάρεις σου βγάζει ένα παραθυράκι που στο οποίο μπορείς να επιλέξεις να κάνεις add/delete/replace/reinterpret κάποιο ή κάποια μέτρα. Το οποίο σημαίνει πως πας στο μέτρο μετά το οποίο θέλεις π.χ να προσθέσεις άλλα 4 μέτρα και κάνεις add, χωρίς να γου γαμήσει όλο το project. Αυτόματα θα μεταφέρει τα wavia και τα midia εκέι που πρέπει.

Coroner
31-10-2007, 11:15
vasika re man nomizw oti einai polu efkolo afto pou rwtas. se fash. sto tempo track sou h sto signature h kai ta 2 an mexri to 93 einai 110 kai apo to 94 130 kiesenane ksafnika sou gavlwse sto 50 na vvaleis alles 4 fores to riffaki sou, tote apla pane kai me to pointer pare to tetragonaki apo to 93 kai sprwkse to sto 97. dld to kana molis sto cubase mou kai doulevei kurilata.

Και αυτό γίνεται, αλλά όταν έχεις μόνο μια δυο αλλαγές στο tempo track. Και πάλι όμως θα πρέπει να φέρεις τα wavia στη σωστή θέση. Αν δε έχεις και αλλαγές σε time signatures και tempo μετά το μέτρο που πειράζεις θα γίνουν όλα πουτάνα.

Η λύση είναι αυτή που ανέφερα παραπάνω. Το έχουν σκεφτεί για εμάς, απλά πρέπει να κλικάρεις το σωστό παραθυράκι.

Xtikio
31-10-2007, 11:18
eksipnakia :P

plaka kanw. ematha kai kati kainourio lepon. thx coroner !

verdictdenied
31-10-2007, 12:01
eksipnakia :P

plaka kanw. ematha kai kati kainourio lepon. thx coroner !

Σε έφτιαξα και σε σένα λοιπόν με την ερώτηση μου. Thanx ρε Coroner (είμαστε αδελφάκια αφού έχεις τέτοιο όνομα). Θα το δοκιμάσω το απόγευμα σε μια κομματάρα μου και θα σου το αφιερώσω δημόσια!

Coroner
31-10-2007, 12:04
Xaxaxa! Thanks re! Techno thrash rulezzzzz yeeaahhh!

verdictdenied
31-10-2007, 14:13
Θα επανέλθω και με άλλες ερωτήσεις μου στο μέλλον στο παρόν.
Ρε συ, γιατί δεν κάνουμε κανα sticky με διάφορα τέτοια του στυλ: Cubase, Protools, Sonar, Wavelab Κτλ.

verdictdenied
01-11-2007, 10:37
Και επανήλθα.

Ερώτησις 1: Γιατί σε ένα project μου μία κυματομορφή δεν έχει εκείνο το μπλε βελάκι πάνω αριστερά και δεξιά με συνέπεια να μην μπορώ να "πειράξω" το size της?

Ερώτησις 2: Συνέβη το εξής κουλό. Σε ένα Project μου ο μίκτης μου έχει όλα τα Tracks " no panned" και δεν με αφήνει καν να τα Panάρω. Επίσης αυτά τα Tracks όταν πατάς Play για να ακούσεις βλέπεις στο display να ανεβοκατεβαίνει η μπάρα (που σημαίνει ότι κάποιο audio τρέχει/παίζει) αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Κοιτάω τον μίκτη σαν μαλάκας και δεν ξέρω τι παίζει. Δουλεύω το cubase εδώ και ένα χρόνο και μου συμβάινουν ύστερα από τόσο καιρό αυτά τα 2 ανεξήγητα!

Και τα 2 συμβαίνουν συμπτωματικά (?) στο ίδιο project. Είναι αυτό που σκέφτομαι να αφιερώσω στον Coroner....γι' αυτό κάντε κάτι να μπορέσω να του το αφιερώσω όταν ολοκληρώσω το demάκι μου και το παρουσιάσω στην μπάντα για να γίνει η απόλυτη Μεταλλική συμφωνία που τόσο αξίζει ώστε να αφιερώνεται στο παλικάρι!

:pink:

Coil
01-11-2007, 10:56
Αν κάνεις spare λιγο bandwidth κατέβασε σε e-book ενα βιβλιαράκι special για cubase sx3/Nuendo. Λίγο διαβασματάκι θα σου λύσει πάρα πολλές απορίες. Στο Demonoid φρονώ πως υπάρχει..

verdictdenied
01-11-2007, 12:16
Στο Demonoid θέλει να είσαι registered user και δεν μπορείς να κάνεις Register αν δεν σου έχει δώσει κάποιος δικός τους Invitation Code.....

Βρήκα ένα Pdf κάπου και το κατέβασα.
Ευχαριστώ πάντως φίλε

Coroner
01-11-2007, 14:37
Ερώτησις 1: Γιατί σε ένα project μου μία κυματομορφή δεν έχει εκείνο το μπλε βελάκι πάνω αριστερά και δεξιά με συνέπεια να μην μπορώ να "πειράξω" το size της?

Ερώτησις 2: Συνέβη το εξής κουλό. Σε ένα Project μου ο μίκτης μου έχει όλα τα Tracks " no panned" και δεν με αφήνει καν να τα Panάρω. Επίσης αυτά τα Tracks όταν πατάς Play για να ακούσεις βλέπεις στο display να ανεβοκατεβαίνει η μπάρα (που σημαίνει ότι κάποιο audio τρέχει/παίζει) αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Κοιτάω τον μίκτη σαν μαλάκας και δεν ξέρω τι παίζει. Δουλεύω το cubase εδώ και ένα χρόνο και μου συμβάινουν ύστερα από τόσο καιρό αυτά τα 2 ανεξήγητα!

Για το 2ο δεν έχω ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει. Για το πρώτο, παρατήρησε αν σου συμβαίνει μόνο όταν κάνεις glue διαφορετικές κυματομορφές. Νομίζω, πως αν έχεις τη κυματομορφή όπως την έγραψες μπορείς και πειράζεις το "μέγεθός" της, αν όμως την κολλάς με άλλο take, πχ εξαιτίας Punch in κτλ, τότε χάνεις αυτή τη δυνατότητα, δε ξέρω όμως γιατί.

Καλό κουράγιο!

verdictdenied
01-11-2007, 15:02

Για το 2ο δεν έχω ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει. Για το πρώτο, παρατήρησε αν σου συμβαίνει μόνο όταν κάνεις glue διαφορετικές κυματομορφές. Νομίζω, πως αν έχεις τη κυματομορφή όπως την έγραψες μπορείς και πειράζεις το "μέγεθός" της, αν όμως την κολλάς με άλλο take, πχ εξαιτίας Punch in κτλ, τότε χάνεις αυτή τη δυνατότητα, δε ξέρω όμως γιατί.

Καλό κουράγιο!

Αγόραρε όταν κάνεις Punch In δεν την χάνεις σίγουρα εκτός και αν κάνεις glue την αμέσως επόμενη και το έχεις σώσει ως έχει οπότε όταν το ξανανοίξεις κάποια στιγμή δεν παίρνει Undo αν και νομίζω ότι από το pull την βρίσκεις....
Εγώ έγραψα την μία ρυθμική μου κιθάρα και μετά την δεύτερη (έτσι 2 με αρμονίες και δυσαρμονίες για να γίνεται σφαγή). Πήγα μετά να κάνω ένα σχετικό Editing πριν κάνω export και είδα ότι στο τέλος μπορούσα να μικρύνω το size στην 2η άλλα όχι στην πρώτη!!!!
Και το 2ο είναι απλά απίστευτο. Είχα τελειώσει την μίξη, έκανα export, το έγραψα σε ένα cd και όταν το έβαλα να το ακούσω είχα ένα κενό Track στο cd στην διάρκεια του κομματιού ακριβώς. Πήγα να δώ το project Και το βρήκα όπως σου είπα! Η διαδικασία με την οποία κινήθηκα είναι η ίδια με όλα τα άλλα μου project, αλλα.....
Ευτυχώς το έχω σωσμένο και αμιξάριστο... 8)
Σε έχω πρήξει λίγο... :P
Θα ξανακάνω το Mix από την αρχή

Witchkiller
01-11-2007, 18:44
Γι'αυτό είμαι καψούρης με πάρτυ σου,γιατί είσαι περίεργος.........

Intronaut689
01-11-2007, 21:36
Λοιπόν και εγώ έχω το ίδιο prob, με τα time signatures και τα μέτρα, αλλά στο Ableton Live και δεν έχω βρει ακόμα πως γίνεται..
Π.χ. του να έχω ένα κόμμάτι 5/4 π.χ. και να θέλω να χώσω κάπου ένα 4/4 χωρίς να μου "καταστρέψει" τα υπόλοιπα μέτρα στο sequencer (σε σχέση με το χρόνο). Σε cubase, sonar νομίζω υπάρχει σε κάποιο menu, στο Live δε το έχω βρει έστω σαν automation. Σαν Live Clips μπορούν να έχουν άλλο signature, το θέμα είναι στο συνολικό track πως αλλάζει..
Αν το ξέρει κάποιος ας το σφυρίξει plz :wink:

The Good Son
02-11-2007, 00:57
Ρε παιδια στο κιουμπέης είναι πολύ απλό να ούμε.

1)Ανοιγετε το τεμπο τράκ.
2)επιλέγετε μολύβυ απ την παλέτα
3)πάτε στο ξεξίνημα του μέτρου που θέλετε να αλλά3ει.
4)Κάνετε κλικ το ποντίκι.
5)Ρυθμίζετε τις παραμέτρους
6)Πάτε εκεί που ξαναλάζει, και επαναφέρετε
7)???
8)PROFIT!!

verdictdenied
02-11-2007, 11:16
Λοιπόν και εγώ έχω το ίδιο prob, με τα time signatures και τα μέτρα, αλλά στο Ableton Live και δεν έχω βρει ακόμα πως γίνεται..
Π.χ. του να έχω ένα κόμμάτι 5/4 π.χ. και να θέλω να χώσω κάπου ένα 4/4 χωρίς να μου "καταστρέψει" τα υπόλοιπα μέτρα στο sequencer (σε σχέση με το χρόνο). Σε cubase, sonar νομίζω υπάρχει σε κάποιο menu, στο Live δε το έχω βρει έστω σαν automation. Σαν Live Clips μπορούν να έχουν άλλο signature, το θέμα είναι στο συνολικό track πως αλλάζει..
Αν το ξέρει κάποιος ας το σφυρίξει plz :wink:

Αν θέλεις να βάλεις μια σφήνα κάνε το εξής μπακάλικο (ε΄γω έτισ το έκανα μέχρι να μου το μάθει ο Coroner):

Υπολόγισε πόσα μέτρα θες να μπήξεις μέσα και μετά από το signature τrack σου πρόσθετε αυτά τα μέτρα....από την τελυταία προσθήκη σου όμως για να μην στα κάνει πουτάνα!

Ρε Good Son τι εννοείς "επαναφέρετε εκεί που ξαναλλάζει"????

Μήπως δεν έπιασες τι ζητάω?
Η απάντηση του Corοner δείχνει ότι αυτός κατάλαβε τι ζητάω....

Coroner
02-11-2007, 11:24
Ρε παιδια στο κιουμπέης είναι πολύ απλό να ούμε.

1)Ανοιγετε το τεμπο τράκ.
2)επιλέγετε μολύβυ απ την παλέτα
3)πάτε στο ξεξίνημα του μέτρου που θέλετε να αλλά3ει.
4)Κάνετε κλικ το ποντίκι.
5)Ρυθμίζετε τις παραμέτρους
6)Πάτε εκεί που ξαναλάζει, και επαναφέρετε
7)???
8)PROFIT!!

Και αυτό γίνεται, αλλά αφού στο έχει έτοιμο χωρίς να κάνεις drug 'n drop και μαλακίες. Άσε που άμα αλλάζεις συνέχεια μέτρα ή προσθέτεις/αφαιρείς στο τέλος θα γίνει της πουτάνας. Δοκίμασε αυτό που σε λέω ντε να δεις διαφορά. Με τους Utmost λόγω των συχνών αλλαγών σε μέτρα και tempo είχα φάει τα μούτρα μου μέχρι να το βρω. Από τότε έχει αλλάξει η ζωή μου, μέσα σε 20 μέρες έχασα 3559 ...........................μπάϊ μπάϊ

verdictdenied
02-11-2007, 13:48
Ναι ρε Coronerάκο, θα το κάνω όπως μου το είπες εσύ :)

Σήμερα κιόλας!

Utmost?

Στείλε κανά pm να τα πούμε να δώ τι κάνεις.... :)

verdictdenied
14-11-2007, 13:16
Και επανήλθα.

Ερώτησις 2: Συνέβη το εξής κουλό. Σε ένα Project μου ο μίκτης μου έχει όλα τα Tracks " no panned" και δεν με αφήνει καν να τα Panάρω. Επίσης αυτά τα Tracks όταν πατάς Play για να ακούσεις βλέπεις στο display να ανεβοκατεβαίνει η μπάρα (που σημαίνει ότι κάποιο audio τρέχει/παίζει) αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Κοιτάω τον μίκτη σαν μαλάκας και δεν ξέρω τι παίζει.

:pink:

Επειδή ο τύπος που ρωτάει είναι μαλάκας έκατσα και το βρήκα και του το εξηγώ.
Κάτι τρέχει με τα vst connections πανηλίθιε και γι' αυτό το έπαθες. Κοίτα στα Tracks και θα δείς ότι στα input και output σου βγάζει "no bus". Πάνε και διάλεξε ένα input (mono1 π.χ.) και ένα output (το stereo output δεν υπάχει σαν επιλογή, γι' αυτό βάλε σκέτο ouput). Μετά θα μπορείς να πανάρεις κανονικά και να ακούς τα υπερriff σου.......
ΜΑΛΑΚΑ!!!! Ε ΜΑΛΑΚΑ!!!!

Όποιος ξέρει περισσότερα ασ' του εξηγήσει του μπίτωνα τι τρέχει....έχουμε γεμίσει άσχετους....ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!!!!!

verdictdenied
12-12-2007, 13:10
Βρήκα ότι για το παραπάνω κάτι τρέχει με τα Vst connections. Μόλις επιλέξω το οutput που χρησιμοποιούσα 2 χρόνια τώρα, μου ακυρώνει από τα ίδια τα Tracks το Output. Μου δίνει σαν επιλογή μόνο "Mono in 1"!!!!!!

κουλό!